Kivívni némi figyelmet
2013. augusztus 02. írta: nénike

Kivívni némi figyelmet

vívás.jpg

Nem valószínű, hogy nagyobb szellemi kapacitást igényel a lesszabály, mint az együttes találat jelzésénél a támadás – belevágás / közbeszúrás megértése. Persze a vívás a focihoz képest több odafigyelést és sokkal kevesebb szurkolói önérzetet kíván. A tömeges érdeklődést már a három fegyvernem (tőr, párbajtőr, kard) eltérő szabályainak megismerése is fékezi, ehhez jön az arisztokratikus légkör, melyben a magyar szurker sohasem érezte igazán otthon magát. A focihoz viszont ért, már-már kötelességszerűen szakért, teljesíti a társadalmi elvárást. A labdarúgás egyeduralma mellett minden egyéb sportág szezonális érdekesség marad, így a Budapesten épp jövő héten kezdődő MOL Vívó Világbajnokság is.

A magyar foci látványsport, az ismét felívelő szakaszába lépő magyar vívósport viszont sohasem volt igazán népszerű, talán mert a pástok mellett nem veszi ki jól magát a szotyolázás, talán, mert nem kapcsolódik hozzá átütő sztárkultusz. Imre Géza nem egy Gera, aki feltétlenül szükséges arc a Pepsi reklámfilmjébe. A mostani világbajnokság egyébként képileg és párhuzamválasztásában is kitűnő reklámfilmje méltatlanul szűk körben ismert, leginkább Facebookon terjed az amúgy is érdeklődők körében. 

Ha van sportág, amiben az 1896 óta jegyzett olimpiatörténet alapján megkérdőjelezhetetlen a magyar dominancia, akkor az a kardvívás. Ám 13 egyéni aranyérmünk ellenére sem tudta népszerűségben, nemhogy a halványabb csapatsportokkal, de még a hasonlóan sikeres úszó számokkal sem felvenni a versenyt. Ebben bizonyára benne van az a 20 éves hullámvölgy, melyet Szabó Bence és Szilágyi Áron diadala között a szakág elszenvedett, azonban most újra figyelmet követelnek vívóink.

A Syma-csarnokban jövő szerdán egyéniben, szombaton pedig csapatban mérkőznek kardozóink. A legnagyobb esélyesünk természetesen Szilágyi, (aki tavaly nyár óta tudatosan használja női és divatmagazinok címlapjait a kardvívás népszerűsítésére), ám mellette pástra lép Iliász Nikolász, Gémesi Csanád, Szatmári András és Gáll Csaba is.

Akihez valami véletlen folytán eljut ennek a híre és mutat némi fogékonyságot, megérteni akarást nagyapáink küzdősportja, a Ludovika Akadémia katonatiszti képzésében gyökerező vívás iránt, akit érdekel egy sportág jól látható technikai fejlődése, vagy egyszerűen csak műkedvelő sportbarát, annak ez a vívó világbajnokság vissza nem térő alkalom. Őszintén reméljük, hogy Áront nagy riválisa, a német Nicolas Limbach, sem más nem taszíthatja le a dobogó legfelső fokáról; s bár a szakma szerint igazi bravúrnak számítana férfi kard csapatunknak az éremszerzés, bízunk benne, hogy ez esetben azért jutna némi rivaldafény kardozó fiainknak az NB1 Kecskemét-Mezőkövesd összecsapásának árnyékában is.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr915438525

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kivívni némi figyelmet 2013.08.02. 11:00:02

A labdarúgás egyeduralma mellett minden egyéb sportág szezonális érdekesség marad, így a Budapesten épp jövő héten kezdődő MOL Vívó Világbajnokság is.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

S=klogW 2013.08.02. 11:07:06

Nálunk STADIONOK épülnek (tízmilliárdokért)

a románoknál NAPERŐMŰ:

A világ hetedik legnagyobb napelemparkja épül Sárközújlak határában

Szatmárnémeti lakosságának közel háromnegyedét képes lenne ellátni villanyárammal az a napelempark, amelyet Sárközújlakon épít egy sevillai székhelyű nemzetközi cég. A Szatmár.ro-nak elsőként sikerült beszélgetnie a vállalat képviselőivel.

Az Adevarul napilap internetes verziója június közepén számolt be róla, hogy Giurgiu mellett átadták Románia legnagyobb napelemparkját, amely 42 hektáron terül el. Ez azonban elenyészik amellett a beruházás mellett, amely alig néhány hónapja vette kezdetét Sárközújlakon. Itt a spanyol Bester Generacion 145 hektáron telepíti éppen a napelempaneleket. „Mind területre, mind kapacitásra ez lesz Románia legnagyobb, egyben pedig a világ hetedik legnagyobb napelemparkja", árulta el Ramses Hernandez Ramirez projektmenedzser.

A Sevillában székelő nemzetközi konszern többek között Olaszországban, Bulgáriában, Franciaországban vagy Angliában épített már és üzemeltet napelemparkot. Nem csak napelemmel, de szélenergiával is foglalkoznak, többek között Konstanca közelében is üzemeltetnek egy ilyen parkot. Sárközújlak mellett pedig Ariceni-ben és Caracalon is építenek éppen egy napelemparkot.

„Romániában a zöld energiával kapcsolatos törvénykezés igen kedvező a beruházók számára. Nyilván köze van ennek ahhoz is, hogy az Európai Unió kötelezi a tagállamait, hogy 2020-ig energiatermelésük 20%-a zöld energia legyen. Mivel Craiova mellett már van egy napelemparkunk és csupa pozitív tapasztalataink vannak, úgy döntöttünk, folytatjuk beruházásainkat Romániában", magyarázta Hernandez. Hogy miért pont Sárközújlakon? Azért, folytatta a projektmenedzser, mert itt már készen álltak a tervek, megvoltak az engedélyek, „csak" meg kellett vásárolniuk a projektet.

A konkrét munkálatok június elején kezdődtek, két hónap alatt pedig a teljes munka 60-70%-a van kész. Összesen öt blokkra oszlik a terület - némelyikben még csak a cölöpök merednek ki a földből, másutt viszont már a napelem cellái is a helyén vannak. Eddig közel 400 ember dolgozott már a napelemparkban. Az A és B blokkolt egy olasz, a C blokkot egy spanyol, a D és E blokkot pedig egy másik olasz cég építette. Ennek megfelelően a hatalmas területen a román és a magyar mellett spanyol, olasz vagy éppen holland nyelven kommunikáló emberekkel találkozhattunk az elmúlt hetekben.

Van, ahol a panelek is fel vannak szerelve és van ahol csak a tartószerkezet

Ha valamennyi a helyére kerül, akkor közel 250.000 panel tekint majd az ég felé - Hernandez elmondása szerint a kínai gyártótól még soha senki nem rendelt ilyen mennyiségű cellát ilyen rövid idő alatt.

A cölöpöket legkevesebb másfél méter mélyre verték a földbe. Erre kerül a tartószerkezet, majd a fix panel - azért fix, mert nem követi a nap állását. A tervek szerint legkésőbb szeptember elejére végeznek a napelemek telepítésével. Épül a transzformátorház, az adminisztrációs épületek, valamint a vezeték, amelyen keresztül valahol Egri közelében csatlakozhatnak az országos hálózatra. A cél, hogy az év végéig beindulhasson a termelés. Kiderült, tévhit az, hogy a napelem nyáron termel a legtöbbet, télen pedig szinte semmit! Az ideális működéshez ugyanis sok napsugárra és minél alacsonyabb hőmérsékletre van szükség. Nagy melegben ugyanis felmelegszenek a cellák és kevesebb áramot termelnek.

A park maximális kapacitása 48 megawatt lesz - ez Hernandez számításai szerint közel 60.000 átlagos család fogyasztását jelenti. Várakozásaik szerint 11-12 évre lesz szükség, hogy amortizálódjon a beruházás, amely 65 millió euró. Az összeg közel felét a napelempanelek beszerzése emésztette fel. A park élettartama 25 év - azt követő sorsa pedig teljesen nyitott. Akár fel is számolhatják.

A termelés beindítása után 10-15 ember dolgozik majd rendszeresen a telepen: az őrség, 2-3 mérnök, egy topográfus valamint a karbantartó személyzet. Emellett szükség lesz időszakos munkásokra, akik például lekaszálják a füvet és elviszik a rengeteg szénát.

Ha már az őrzés szóba került - a hatalmas terület körbe van kerítve, a portások mellett biztonsági őrök is vigyázzák, ki megy be és ki jön ki. Piricsi Artúr polgármester, akinek közvetítését ezúttal is köszönjük, is csak engedéllyel léphet be. A park üzembe helyezését követően többek között hőkamerák is pásztázzák majd a területet.

„Köszönettel tartozunk a helyi cégeknek és az önkormányzatok vezetőinek is, mivel minden egyes alkalommal segítőkészeknek bizonyultak", mondta Hernandez. „Ez teljesem természetes, hisz ez közös érdek. Szükségünk van minden komoly beruházóra", tette hozzá Piricsi Artúr.

Hogy ez mennyire igaz, álljon itt a végén egy beszédes adat: csak az építkezési engedélyért 250.000 lejt (2,5 milliárd régi lejt) fizetett a Bester Generacion a Sárközújlaki Polgármesteri Hivatalnak.

S=klogW 2013.08.02. 11:10:24

@S=klogW:

mármint FUTBALSTADIONOK - DE MINEK!!!

ELÉG MÁR a semmit nem termelő focimániából!

Sem pénzt nem hoz az országnak, sem a lakosság egészségi állapotát nem javítja.

nénike · http://mandiner.hu 2013.08.02. 11:25:40

Az arányok érzékeltetése végett érdemes rögzíteni: a kormány 180 millió forinttal támogatta a legsikeresebb magyar sportág világbajnokságának hazai megrendezését a Syma-csarnokban. (A meglehetősen rozoga Gerecich Aladár Nemzeti Sportcsarnok erre nem volt alkalmas.)

Kandeláber 2013.08.02. 11:57:43

@S=klogW: Akkor járj sakkversenyekre, biztosan érdekesebb.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.08.02. 12:14:45

valaki mondja meg, hogy hívhatnak egy férfiembert nikkében nénikének?

Bell & Sebastian 2013.08.02. 12:19:44

A vívás észjáték, a láblabda meg tömegsport. 140 évig zongorázták a különbséget, mire végre megértettem.
(zsidlex.uni.hu/szocikk/15322.htm)

Hogy miért viszik még mindig a lélekharangokat a temetőkből, ami ugye egy harmadik fajta készséget igényel.
Nevezzük mondjuk állati lelketlenségnek.

(Itt jól érzékelhetően belép a Móriczka -effektus, amikor már mindig mindenről csak ugyanaz jut a mezei polgár eszébe, nem is tudom, hogy mi okból?)

Boldog ásót, kapát és kisharangot minden emléknapra!

Robinzon Kurzor 2013.08.02. 12:26:39

@Bell & Sebastian: "A vívás észjáték, a láblabda meg tömegsport."

A láblabda is észjáték.
Pont azért tart ott a magyar foci, ahol.

Bell & Sebastian 2013.08.02. 12:40:19

@Robinzon Kurzor: Nem vitattam. Erőnlétük az legalább van?

@S=klogW: Végre felvetett valamit, amihez konyítok picit. A bides életben nem hozza meg árát, csak a fókuszpontba állított kazán gyártója fürdik fülig mézes szamártejben. Aki gyaníthatóan ámerikai.

Nyalni tudni kő.

Bell & Sebastian 2013.08.02. 12:48:11

@nénike: Hogy ne vigyék el katonának, lánynak anyakönyvezték. Nem is kell mondanom, milyen ősi a szokás.

Bell & Sebastian 2013.08.02. 12:52:26

@S=klogW: Maga olyan jó szándíkúnak látszik. Csak nem képzeli, hogy nincs előírva, mit vehet a Román az IMF péterfilléreiből? Medvecukrot nem, ebben biztos vagyok.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.08.02. 12:53:44

@nénike: éanyádat nénikének hívták? elég beteg aki női nevet ad fiúgyerekének Magyarországon

Robinzon Kurzor 2013.08.02. 12:53:56

@Bell & Sebastian:

Erőnlét?
Az sincs.

Mivel úgy értesültek, hogy ők a messzeföldön híres, fineszes és technikás magyar futballt játsszák, ezért úgy vélik, hogy nincs rá szükség.

Robinzon Kurzor 2013.08.02. 12:59:14

A vívó VB miért a Symában van, miért nem a Papp Lászlóban?

Bell & Sebastian 2013.08.02. 13:00:33

@Robinzon Kurzor: Mit szeretne, brácsázzak magának? Az úszás még tetszene, csak a körösztapja pedigrés kissé, ha érti.

Nincsen itt már gyorsabban-magasabbra-erősebben, helyette többet-sűrűbben-valutában van.

S=klogW 2013.08.02. 13:15:41

@Bell & Sebastian: félreértette a naperőművet: nem turbináról van szó, hanem napelemekről.
csak azt nevezzük erőműnek, aminek gőzturbinája van?

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.08.02. 13:39:05

@S=klogW:
micsoda egy tökfej maga. a napelem park egy rakás szar. nagyobb pénzkidobás, mint a stadionok.
próbálja már meg elhelyezni egy napelem parkban a ner ellenségeit.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.08.02. 13:40:20

egyébként már régen vártam egy kitűnő nénike írást a sok taknyos-elmebeteg lakner szarság után.
és még azt hittük régebben, hogy nénike a legnagyobb hülye aki valaha is írt.

Bell & Sebastian 2013.08.02. 14:00:01

@S=klogW: Ott írja, hogy delejt csinyál. Vizet forral >> gőz meghajt >> Jedlik Ányos, majd kondenzátum >> csőherélő >> használati meleg víz / távfűtés.

Még az lenne a szép, ha kiderülne, hogy a szaros & fekete seggű, spanyol Santander -bank ingatlanfejlesztési részlege finanszíroz!

Mivelhogy azoknak már egyszer felszedték az üdvözüléshez vezető utat, boldogabb időkben a vasárnapi nagymise után, a főtéren, dobpergés kíséretében belezték volna ki a teljes igazgatótanácsot, hangaláfestésül az ujjongó nép biztató kiáltozásával.

S=klogW 2013.08.02. 14:10:04

@jose maria padilla: alternatív energia helyett alternatív stadion-hasznosítás? ideje avatart cserélni:
chiloealdia.cl/wp-content/uploads/2012/04/FOTO-OFICIAL-GENERAL-SOZA.jpg

és itt egy karácsonyi ajándékötlet a gyereknek:
farm1.static.flickr.com/165/406363826_2bec24fff1.jpg

S=klogW 2013.08.02. 14:25:15

@Bell & Sebastian: hol olvasott maga turbinátorgenerátorról a cikkben?
a kérdésemre meg ki válaszol?

S=klogW 2013.08.02. 14:27:38

@Bell & Sebastian: hol olvasott maga turbinátorgenerátorról a cikkben?
a kérdésemre meg ki válaszol?

Rat Piley 2013.08.02. 14:38:35

A vívás népszerű lenne, ha kardokkal művelnék. Az, hogy két bohóc egy-egy antennával piszkálgatja egymást, és néha felvillannak a lámpák, senkit nem érdekel.

Bell & Sebastian 2013.08.02. 14:44:33

@S=klogW: Mi az ott a kezükben? (Mert magánál sohasem lehet tudni, mikor csúszik be egy kapitális hímtag a mondandóba, csak ezért kérdem.)
__________________________________

Mert hogy áramot hogyan termelnek nagyüzemi módszerrel? Persze van olyan, hogy betáplálják a szolgáltató rendszerébe, közvetlenül. Csak győzze az operátor kapcsolgatni az irányítópulton a púpokat és lapályokat.

Minden folyamatirányító rémálma egy hektikusan be / kikapcsolódó termelő. Mondjuk el is lehet forgatni a paneleket.

Parasztvakítás az egész, Kínában meg döglik a veréb, annyira környezetszennyező a napelemgyártás. Mi ebben a ződ?

S=klogW 2013.08.02. 15:28:31

@Bell & Sebastian: a cikkben napelempark van (amit nem tudom, miért ne hívhatnánk naperőműnek) és egy napelemparknak nem hektikus, hanem elég lassú és tervezhető napi ingadozása van

az meg nem érdekel hogy "buzi-e vagy", menjen fantáziálni hellászba

Bell & Sebastian 2013.08.02. 15:41:38

Hogy ne húzzuk tovább, a szolárcellák még követő üzemmódban sem képesek -a legfejlettebb gyártási technológiával- 20% -nál nagyobb hatásfokra (ami inkább 15), míg a hőtükrös telepek eleve 30 -ról indulnak. Ha általában tiszta a levegő, egyetlen, központi energiaátalakítóval (egyszerű, termodinamikai gép) a hatásfok akár 50% is lehet, de ha magas a napsütötte órák száma (sivatag), az egységnyi energia előállítási (pontosabban konvertálási) költsége alatta maradhat a hagyományos erőművekénél.

Hogy aztán a románokra mit sóznak el méregdrágán és milyen körítéssel, az csak kommunikáció kérdése, ökológiához vagy hőtanhoz köze nincs.

A nyugaton már levetett szar oda még jó lesz. Nem véletlenül gyártatja mindenki Kínában a veszélyes hulladékot.

Bell & Sebastian 2013.08.02. 15:45:07

@S=klogW: Ott tévedtem, hogy okosabbnak gondoltam a románokat. Is.

Kandeláber 2013.08.02. 17:50:45

@Robinzon Kurzor: Azért hogy az a négy-öt néző aki kimegy, ne érezze magát egyedül.

Illyés Edith 2013.08.02. 19:00:48

@Rat Piley: Jah. Pedig a magamfajta konzervatív nőcskéknek nagyon tetszenének a vívók, de ez így a lelátóról tényleg élvezhetetlen.

A reklám szerintem rémes, miért a legbutább hollywoodi filmek stílusában akarnak reklámozni egy arisztokratikus, intellektuális sportot? A ludovikás vonal jó lenne, akkor legalább a jobboldali közönség ráharapna a témára.

S=klogW 2013.08.02. 21:30:46

@Illyés Edith: nincs ezzel a reklámmal semmi baj
akár tetszik, akár nem, az idő telik a telő időben pedig változik az emberiség

érdemes lenne ezzel megbékélni és megtanulni elválasztani a spontán alakulást a társadalommérnökösködés következményeitől:

ne csináljanak a konzervativizmusból mucsai maradiságot, a sztárvórs például kifejezetten klasszikus lovagi erényeket is megörökít - persze az igazságtalan uralkodó ellen nem lenne muszáj rögtön köztársaságoskodó lázadással fellépni

persez a köztársaság kell, hogy feltételnül tömegdemokráciát kell, hogy jelentsen, de a társadalmi osztályok átjárhatóságának lehetőségét azért nem ártana biztosítani - már ha legalább egy frakasfalka szintjét (vö.: homo homini lupus) el akarjuk érni civilizáltságban

Alfőmérnök 2013.08.02. 22:08:21

@jose maria padilla: Lehet, hogy Lakner volt Ács Feri? :)

tevevanegypupu 2013.08.03. 07:39:25

A szocilizmusban figyeltek a vivokra is..igaz, hogy akkor voltak is jok..pl. Schmitt Pal.:)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.08.03. 17:25:20

@Bell & Sebastian: nem értelek

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.08.03. 17:27:37

@Rat Piley: ezzel nagyon egyetértek, engem is zavar a drót, és hogy nincs kard

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.08.16. 15:47:01

nol.hu/kep/819921

Az "Ilyen ország pedig nincs" sorozat megszűnt, ha jól látom. Nyilván nincs már miről írni.
süti beállítások módosítása