Mi folyik Törökországban?
2013. június 04. írta: Redakció

Mi folyik Törökországban?

torok3.jpg

Törökországban élő belga barátunk, vendégszerzőnk cikke

A törökországi események múlt héten indultak be, amikor először hallottunk Taksimban, a Gezi Parkban gyülekező emberekről. Ez a park Isztambul egyik fontos zöldterülete, ami most fontos szimbólummá vált. A tüntetők pontosan akkor avatkoztak be, amikor a buldózerek elkezdték ledózerolni a parkot. Felállították a sátraikat, de ahogy el lehet képzelni, a rendőrség gyorsan és erőszakosan kiszorította őket. A rendfenntartó erők egyszerűen felgyújtották a sátrakat és könnygázt vetettek be az éjszaka közepén. Ez viszont csak még több embert vonzott az ügy mellé, ami a jelenleg kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) önkényuralmi törekvései elleni tüntetéssé szélesedett.

Hogy röviden a jelen helyzethez vezető körülményekről beszéljek: Tayyip Erdogan török miniszterelnök, az AKP elnöke vaskézzel irányítja az országot. Ő indította el és vezette 2003 óta az iszlamista újjáéledést Törökországban, miután hatalmas infláció árán sikerült kivezetnie hazáját a gazdasági válságból. Erdogan azóta az ország vezetője, aki a korábbi ottomán dicsőség iránt érez nosztalgiát, és aki szándékai szerint megtisztítaná az országot a Kemal Atatürk által nyolcvan éve bevezetett világi, anti-iszlamista rendszertől.

torok4.jpg

torok2.jpg

Elődjeivel ellentétben az AKP sikeresen szólította meg az anatóliai lakosságot, azokat a dolgozó embereket és vallásos középosztálybelieket, akiket ignorált az Atatürk-féle szekuláris ideológia. Az AKP-nak olyan szinten sikerült modernizálnia és fejlesztenie az országot, hogy a jövedelmek megháromszorozódtak 2003 óta, és ez majdnem a lakosság felét a párt hívévé tette.

A probléma ott van, hogy Törökország társadalmát mélyen megosztják a szekuláris és a muzulmán népesség közötti ellentétek. Amikor az abortuszt és az alkoholt szabályozó törvényeket módosítják, amikor az oktatásba belekerülnek a Korán-ismeretek, amikor az internetet minden eddiginél jobban cenzúrázzák, azt egyesek a hitükön alapuló erkölcsi elégtételnek, mások viszont a személyes szabadságuk megsértésének érzik. Egyesek szerint ez az út a túlvilági életbe, mások szerint viszont ez csak a most élt életük akadályozása. Ez az Európa és a Közel-Kelet közé szorult Törökország kettőssége, amit lehetetlen egy közös világnézet alá terelni.

Az AKP felgyorsította a maga reformjait az utóbbi években: nem csak a személyes szabadságjogokat korlátozta – egyenesen 2500 aktivista diákot és 50 újságírót tart börtönben. Az AKP bejelentette, hogy alkotmányos reformra készül: elnöki rendszert vezetne be, amelyben az elnöknek – találjuk ki, ki lesz az! – szinte diktátori hatalma lehet. Számos embernek most vált világossá, hogy a helyzet elég veszedelmes ahhoz, hogy az utcára menjenek.

A mostani eseményeket szinte mindegyik közszolgálati médium ignorálja, helyette folytatják a szokásos programjaikat, amíg embereket vernek – és néha ölnek – az utcákon. Mindenki számára világossá vált, hogy egy olyan országban élünk, ahol az információkat figyelmesen cenzúrázzák, és a médiumok propagandáját nagy gyanakvással kell kezelni.

Most június harmadika, hétfő van, és Kızılay, Ankara központja elcsendesült két nap intenzív tüntetés után. Tízezrek gyűltek össze, ellenállva a rendőrség támadásának. Folyamatosan könnygázt vetettek be, hogy elhajtsák a tömegeket, de akkora volt a létszámuk, hogy végül a rendőrségnek kellett elhagynia a központi teret. Ebben a pillanatban nehéz megmondani, hová vezet mindez, de a kormány legalább megmutatta az igazi arcát a világnak. Talán azzal, hogy megértették, mennyi embernek van elege a jogtiprásból, mértékletesebb hatalomgyakorlásra térhetnek át a jövőben.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr315342086

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.06.05. 16:00:07

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: Pelikánt a gátra! 2013.06.04. 12:38:18

Hiába árasztják el vízzel a Kossuth téri mélygarázst. Hiába emelnek gátakat. A nyugat felől hömpölygő áradat megállíthatatlanul sodorhatja magával Parlamentünket. Vajon ki lesz a legény gáton, aki megakadályozza a katasztrófát, és megmenti Parlamentünk...

Trackback: Mi folyik Törökországban? 2013.06.04. 07:26:07

Ebben a pillanatban nehéz megmondani, hová vezet mindez, de a kormány legalább megmutatta az igazi arcát a világnak.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.06.04. 08:56:59

Hát új dolgot nem tudtunk meg...

Egyfelől ott van a sikeres vezetés, amely nagyon komoly eredményeket ér el, és ott van a tradícionális valláshoz való visszatérés vágya. Törökország török akar lenni, Isztambul Isztambul, nem valaki korcs, mint ami lett London, Párizs, Berlin.

Másfelől, az ember gyarló, főleg, ha elég időt tölt hatalomban. És 10+ év bizony elég idő. Nagyon is valószínű, hogy a kormány és az elnök tényleg kezdi túltolni a bicót, és nagyon is ideje lenne leváltani, de mindenképpen meg kell mutatni neki, hol a határ.

És végül: valóban egy érdekes törésvonal a vallásos-szekularizált török társadalom. Isztambulban az ember egyszer kisminkelt miniszoknyás pipiket lát, utána csadoros lányokat. Vidéken nyilván vallásosabbak az emberek. Ebből még lesz néhány meccs, és nem is tudom kinek szurkoljak. Katolikusként egyaránt erkölcstelen a nők elnyomása de a nyugati szabadosság is.

Európa szempontjából megintcsak érdekes: lám-lám nem az erőszakos toleranciabolsevik multikulti fejlődik! Ugyanakkor Törökország erősödésével az iszlám erősödik, ami megint fenyegetést jelent majd az identitásválságban vergődő vén kontinensnek.

@triumphator: Csak náluk mint ez úton-útfelé kiderül működik is.
Azért nem mindegy.

Attól még jogsértés/önkényeskedés monnyonle!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.04. 09:05:10

Törökországban alapvetően három réteg van.

Egy szekuláris, sőt iszlámellenes, európai integrációt akaró réteg.

Egy szintén szekuláris, de török nacionalista réteg.

S egy hagyományörző, iszlamista réteg.

Na most, a legkevesebben az első réteg van, legtöbben a harmadik.

A harmadik réteg képviselője a jelenlegi vezetés és egyre nagyobb a támogatói táboruk. S lázad az első réteg most.

A magyar helyzettel nincs igazi párhuzam amiatt, hogy Törökországban a vallásosság és a nacionalizmus nincs párban egymással.

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2013.06.04. 10:12:20

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

... alapvetően igazad van, de azt azért ne felejtsük el, hogy a szekuláris és nem nacionalista (persze ők is azok, csak török viszonylatban nem) réteg is meglehetősen tagolt.
A szélsőbal (kommunisták, anarchisták) pl. meglehetősen erős ebben a körben, legalábbis politikailag.

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2013.06.04. 10:14:32

A magyar helyzettel nincs igazi párhuzam amiatt, hogy Törökországban a vallásosság és a nacionalizmus nincs párban egymással.

Illetve azt azért tegyük hozzá, hogy a relatív nincs párban, mert Törökországban a legszabadelvűbb liberális kozmopolita nacionalizmusmétere is nagyjából egy átlagjobbikos szintjén van.

calabria007 (törölt) 2013.06.04. 10:20:20

@Xebulon:

a lovak inkább a szekuláris ifjútörök, ill. kemalista TÖMEGGYILKOSOK alatt szabadultak el...

1922 | Szeptember
Százezer embert gyilkoltak meg Szmirnában
www.huszadikszazad.hu/1922-szeptember/politika/szazezer-embert-gyilkoltak-meg-szmirnaban

ezt nehéz lesz az iszlamistáknak alulmúlniuk...

ja, ezek VÉRESKEZŰ csókák ma nemzeti hősök Törökországban, pl. a mostani tüntetők is rájuk hivatkoznak...

calabria007 (törölt) 2013.06.04. 10:26:04

@TaTa86.:

"Törökország török akar lenni, Isztambul Isztambul, nem valaki korcs, mint ami lett London, Párizs, Berlin."

a "szekuláris" ifjútörök/kemalista ámokfutás előtt Isztambul - a szultán-kalifa - székhelye TÖBBSÉGÉBEN KERESZTÉNY volt...

Pallas Nagy Lexikona - Isztambul-Konstantinápoly
www.mek.iif.hu/porta/szint/egyeb/lexikon/pallas/html/059/pc005947.html#10

és tele volt külföldiekkel, de hatalmas zsidó diaszpóra is volt ott...

a keresztényeket a "szekuláris" ifjútörökök irtották ki/üldözték el...

calabria007 (törölt) 2013.06.04. 10:27:23

@TaTa86.:

az 1914 előtti Isztambul klasszikus MULTIKULTURÁLIS város volt... (lásd a fentebb belinkelt szócikket a Pallas Nagy Lexikonából...)

... zöld levelecske, ... (törölt) 2013.06.04. 10:30:21

Na, végre egy blog, mely politikai és nem természetvédelmi ügynek állítja be a kérdést. Néhány elvakult, méregzöld ismerős már levezette a török lázadásból, hogy nekik is így kellene kiállni a Kossuth téri vagy a római-parti fák ügyében. Nekik ez csak a fákról szólt, ijesztő volt látni, ahogy a sötétzöld lelkület kiüt a civilizált lények alól.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.06.04. 10:48:10

@calabria007: Mondjuk az atatürkisták ilyenek. Ők nyomták az örmény-holokausztot is.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.06.04. 11:05:27

@... zöld levelecske, ...:
"Néhány elvakult, méregzöld ismerős már levezette a török lázadásból, hogy nekik is így kellene kiállni a Kossuth téri vagy a római-parti fák ügyében."

Termeszetesen talalhato analogia. A terfoglalok ugye azert nem maradt nehany kornyezetvedo ugye Torokorszagban, mert az ottaniaknak kezdett tele lenni a hocipoje MAS ugyekkel. Igy a ter ugye szimbolikussa valt es ugy adodott, hogy ezen ugy korul szervezodott meg az ellenallas. Ez mindig igy van, ha a feszultseg eleri a kritikus szintet, akkor allati nehez megjosolni, mi gyujtja be a loporos hordot.

Magyarorszagra visszaterve, itt is analogiak fogalmazhatok meg. A kormany, sot most mar nevezhetjuk hatalmi halozatnak, ami befonja az egesz allamszervezetet erobol, konzultacio nelkul hajt at olyan donteseket, amikre sose kapna demokratikus felhatalmazast. Peldaul Orban maga mondta, hogy a kereszteny szellemisegu alaptorvenyt sose szavaztak volna meg az emberek. Ezt a feszultseget osztogatassal - mas penzenek osztogatasaval - probaljak csillapitani, ami mashol okoz feszultseget. Ezekkel a feszultsegekkel sakkozik a kormany es probalja elerni, hogy a feszultseg egyik szinteren se emelkedjen a kritikus fele. Ilyen tekintetben ugyanaz a veszely fenyegeti, mint a torok kormanyt: ha eltaktikazzak magukat, akkor a zavargas BARMILYEN OKBOL kirobbanhat, beleertve a romai-parti fakat.

Egyelore nem tunik ugy, hogy ez a veszely fenyegetne Magyarorszagon, de hat Erdogan se gondolta volna egy hete, hogy ennyire torekeny az o "tobbsegi" kormanya.

De lenyegileg ugyanarrol van szo: Erdogan es Orban is at akarja alakitani az orszagat, megpedig olyan modon, amivel a tarsadalom nagyobb csoportjai nem ertenek egyet. Mindketten megprobaljak az emiatt keletkezo feszultseget feken tartani es mindketten gazdasagi modszerekkel. Eppenseggel az IMF-fel valo taktikazast is a torokok vetettek be eloszor. Erdogan most elszurta a honi szinteren, Orban pedig az EU szinteren ment a falnak. Nagy kerdes, hogy mennyi a magyar tarsadalom tureshatara. Azt gondolom, hogy most az Orbannal elegedetlen csoportok a valasztasra varnak. Ha a 2014-es valasztast elvesztik, akkor nyulhatnak a zavargasok eszkozehez. Es akkor eleg nehany fa.

calabria007 (törölt) 2013.06.04. 11:09:08

@Doomhammer:

demokrácia = a többség diktatúrája:)

calabria007 (törölt) 2013.06.04. 11:09:42

@TaTa86.:

volt ott görög és asszír keresztény holokauszt is

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.06.04. 11:13:44

@calabria007:
"demokrácia = a többség diktatúrája:) "

Nem, a tobbseg diktaturajat ugy hivjak, hogy demokratikus centralizmus, ami a diktatura egyik formaja. Peldaul a Kadar-rendszer is a demokratikus centralizmuson alapult.

A demokracia azt jelenti, hogy az osszes nagyobb tarsadalmi csoport szempontjait figyelembe veszik. A tobbseget termeszetesen erosebben, mint a kisebbseget.

calabria007 (törölt) 2013.06.04. 11:27:36

@Doomhammer:

tisztában vagy azzal, hogy az ún. általános választójogra alapozott "modern demokrácia" csak egy felettébb "recens" kísérlet és nincsen arra semmi garancia, hogy happy end lesz a sztori végén?

PS.: az első "általános" választás - a forradalmi terrorral végződő 1792-es francia választás - olyan frenetikus siker volt, hogy lényegében az I vh végéig kellett arra várni, hogy az elképzelés zöld utat kapjon

be is szavazták gyorsan a "bölcs" szavazók Hitlert és Mussolinit a hatalomba...

a II vh utáni - a "szélsőségeket" "felvilágosult" módon ellehetetlenítő - , "demokratikus" modell pedig még csak most futja ki magát...

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.06.04. 11:33:02

@calabria007:
Ah, egy demokraciaellenes!
Sajnos nekunk nincs egymassal beszelnivalonk.

calabria007 (törölt) 2013.06.04. 11:36:18

@Doomhammer:

inkább egy demokrácia-szkeptikus...

pl az USA alapító atyák többsége is ilyen volt...

az USA vakító sikertörténet lett...

a demokratikus Franciaország pedig egyenes úton ment a terror és a népirtás felé...

calabria007 (törölt) 2013.06.04. 11:37:30

@Doomhammer:

egy "demokrácia-hívőtől" nem is vártam mást:)

sztd 2013.06.04. 11:37:42

Végül megjelent az a rendőrterror, ami itt is volt 2006-ban, de ami ellen most pattognak az EU-ban, miközben akkor nem tették.

Nem vagyok török, nem ismerek törököket, és persze 2006-ban sem a legnépszerűbb párt legnépszerűbb miniszterelnöke ellen tüntettek Magyarországon. A nem legnépszerűbb miniszterelnök sem 10 év gazdasági sikerei után került a tüntetőkkel szembe.

A magam részéről nem bagatellizálnám a történetet, ha különösebben érdekelne, de azt gondolom, hogy, ha Törökország EU-n belül lenne, és Erdogan népszerűtlen világi miniszterelnök lenne egy leromlott gazdasággal, akkor lehet, a jelek szerint az EU is (és talán a belga vendégszerző is /a belga most Flamandot, vagy Vallont jelent/) megértőbb lenne vele.
Ettől persze lehet, hogy diktatórikus törekvései vannak, elnöki rendszert akar, oligarchákat épít, de azért látjuk, hogy eddig nem rosszabb, mint a franciák, ahol ahol ugyanúgy szétverik a tüntetéseket, elnöki rendszer van és a saját nagy cégeiket nagyon tolják világszerte. Szóval nem a törököket kell hibáztatni a hatalom igazi arcáért.

calabria007 (törölt) 2013.06.04. 11:39:49

@sztd:

és egy olyan rendszerbe akar integrálódni, amely a nemzeti szuverenitás feladásáról szól...

Zb74 2013.06.04. 11:44:39

Most akkor ezek rendőrterror ellen küzdő, békés, Császár Attila-i értelemben vett forradalmárok, vagy a politikát az utcára vivő, kocsiborogató, kukagyújtogató csőcselék? Tankot kötöttek már el? Nem? Amatőrök.

... zöld levelecske, ... (törölt) 2013.06.04. 11:48:57

@Doomhammer: Egyelőre a többség támogatja a fideszt. Egy kisebb kisebbség a jobbikot. És velük szemben csak a tucatnyi szélsőséges, rendszerellenes csip-csup ballib szerveződés áll, semmi más. Olyan alakokkal, mint a gyilkos Bajnai vagy a tömegbelövető Gyurcsány. Rohannának az emberek, hogy visszahozzák őket ...

sztd 2013.06.04. 11:49:06

@Doomhammer: Attól függ miért veszítik el a választást. Ha azért, mert nem kellenek, akkor csak balhézó hippinek nézi őket mindenki. Ha azért, mert a választás elvesztésének az oka a valóság elfedése volt, ami a kormányzat tevékenységének tudható be, akkor lesz elég az a bizonyos szikra.

zwingli (törölt) 2013.06.04. 11:50:15

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
a kérdés, hogy melyik modell versenyképes. vélhetően egyik sem.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.06.04. 11:51:55

@sztd:
" és persze 2006-ban sem a legnépszerűbb párt legnépszerűbb miniszterelnöke ellen tüntettek Magyarországon."

Azert azok a zavargasok nem voltak fuggetlenek attol, hogy nehany honappal korabban az a part es az a miniszterelnok megnyerte a 2006-os valasztasokat.

Aztan annak a miniszterelnoknek nemzetkozi nyomasra megszoritasokat kellett bevezetnie (majdnem 10% volt az allamhaztartas hianya) es mikozben ezeket a megszoritasokat a partjanak probalta beadni, elmondta az oszodi beszedet, ami eleg volt ahhoz, hogy a valasztasok ota tiltakozo "kisebbseg" eleg sok embert tudjon maga melle allitani a "tobbsegbol". Ez gyujtotta be a loporos hordot.

Vagyis az elso lepes az volt, hogy a part es a miniszterelnok nepszeru volt es ezt nem tudta az akkori ellenzek elfogadni. Ez volt a kezdet, ez volt a feszultseg forrasa, a folytatasban pedig az akkori "kisebbseg" sikerrel tudta a tarsadalom nagyobb csoportjaira kiterjeszteni ezt a feszultseget.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.06.04. 11:56:50

@... zöld levelecske, ...:
"Egyelőre a többség támogatja a fideszt. "

Nem. Egyelore az elkotelezett valasztok kozul a Fidesze a legnagyobb tabor. Az a kabe 1.2 millio szavazojuk van meg, ami mindig is volt, peldaul akkor is, amikor veszitettek. Szokatlanul nagy a nem tudja/nem mondja aranya, ami abbol kovetkezik, hogy a szokasosan baloldali szavazok nem hajlandok a letezo baloldali partokra szavazni, vagy ha hajlandok, nem mondjak.

Hogy 9 honap mulva mit huznak, az nehezen megjosolhato. En azt tippelem, be fogjak huzni vegul valamelyik baloldali partra.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.06.04. 12:00:48

@sztd:
"Ha azért, mert a választás elvesztésének az oka a valóság elfedése volt, ami a kormányzat tevékenységének tudható be, akkor lesz elég az a bizonyos szikra."

Ha azt gondolja, hogy Orban szokas szerint nem fog igerni semmit, csak a valasztas utan derulnek majd ki a szandekai, amiket erobol akar keresztulnyomni, akkor egyetertek.

calabria007 (törölt) 2013.06.04. 12:26:01

@Doomhammer:

"Aztan annak a miniszterelnoknek nemzetkozi nyomasra megszoritasokat kellett bevezetnie (majdnem 10% volt az allamhaztartas hianya) "

nemzetközi nyomásra???

ez gazdasági ÁMOKFUTÁS volt...

ha nem állnak meg ÖSSZEOMLIK a magyar gazdaság...

calabria007 (törölt) 2013.06.04. 12:28:21

@Doomhammer:

ez még mindig jobb az olyan őrülteknél akik megpróbálják megvalósítani az idióta ígéreteiket...

zwingli (törölt) 2013.06.04. 13:12:50

@Doomhammer:
a magyarok többsége kormányváltást akar. a legnagyobb szavazói tömb a kormány mellett áll. az ellenzék úgy nyerhet ha valódi önkormányzatiságot kínál.

zwingli (törölt) 2013.06.04. 13:50:31

@TaTa86.:
a metropoliszok a városias kultúra egyetemességét, és a világvallások egységét hirdetik. a kultúra (a természettudományokat leszámítva) nem egyetemes. ezért van balhé - most éppen - isztambulban.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.04. 14:25:45

@zwingli:

Nyilván az iszlámellenes vonal versenyképesebb, de hiába az, ha a lakosság zöme idegennek érzi.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.04. 14:43:45

@ikaljan:

Az oszmán állam és a török állam ellentétes koncepciókon áll, ezért ez abszolút törvényszerű náluk. Mint lévén magam is sötét balkáni alak, jól ismerem ezeket a dolgokat, melyek Mo-n alig ismertek.

Az oszmán korban az "török" szó pl. szitokszó volt. Az állam hangsúlyosan nem a törökök állam volt, hanem a muzulmánok állama. Volt kétféle országlakó: muzulmán, teljes jogokkal és mindenki más másodrendű faj. Csak a vallás számított. Senkit sem érdekelte, hogy a muzulmán az milyen nemzetiségű, anyanyelvű, tele az oszmán történelem nem-török nagyvezírekkel és egyéb magas rangú állami vezetőkkel.

Ez ellen alakult ki a török nacionalizmus a XIX. század második felében, mert a török népnek akart nemzetállamot. A fentiek miatt ez az irányzat így automatikusan szembekerült az iszlámmal. Atatürk is e mozgalom kései képviselője.

A vicc az, hogy Atatürk származásilag nem is volt törük. Apai ágon albán, anyai ágon meg zsidó származású, de ezt ne mondd török nacionalistáknak, mert megvernek.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.04. 14:50:40

@calabria007:

Atatürk azzal lett hős, hogy visszacsinálta a török Trianont. A békeszerződés elcsatolta volna tőlük az arab keresztény többségű Hatayt, az örmény többségű Nyugat-Örményországot, a kurd többségű Kurdisztánt, a görög többségű Szmirnát, valamint a görög-bolgár többségű Trákiát. Ezekről a területekről az esetek többségében egyszerűen kiűztek minden nem-törököt, eközben milliókat legyilkolva, Szmirna térségében a 3000 éve (!) ott élő görögöket többek között. Aki életben maradt, az menekült, az asszírok egészen az USÁ-ig menekültek. Mindezt a törökök a kurdokkal szövetségben követték le, de aztán a kurdok sem kapták meg, amit ígértek nekik.

S=klogW 2013.06.04. 15:19:34

Mubarak után Orbán megdönti Erdogan hatalmát is?:

Orbán februárban találkozott Erdogannal

www.mon.hu/erdogan-latogatas-torok-kormanyfo-szorosabbra-kell-fuzni-a-gazdasagi-kapcsolatokat/2186649

Találkozhatna már Ficoval meg Pontaval is.

zwingli (törölt) 2013.06.04. 15:32:11

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
nagyon hasonló a probléma magyarországon is. a latin-kereszténység nemzetiségek felett áll. de a magyarok (relatív) többsége ezt nem érti, vagy nem akarja megérteni. ez a csoport görög katolikus lenne, ha az (gazdasági értelemben) működne.

zwingli (törölt) 2013.06.04. 17:59:12

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
magyarországon a lakosság relatív többsége egy olyankeleti keresztény egyházat szeretne, ami a szentszékhez kötődik és nem a szent szinódushoz. azért, mert a latin-keresztény tradíciók kötik pápasághoz, de származásukra nézve kelet-indoeurópaiak. ugyanez igaz a lengyelekre, részben a csehekre és a szlovákokra.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.04. 18:10:54

@zwingli:

Valamit keversz. A görög (bizánci) katolicizmus csak a szertartásban különbözik a latin katolicizmustól, mindkettő a Vatikán része. Ugyanígy a többi katolikus rítus is: a szír, a kopt, az örmény, stb.

zwingli (törölt) 2013.06.04. 19:12:55

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
orbán viktor olyan államegyházat akar, ami a pápaságnak van alárendelve, de keleties. nem ortodox, nem nyugatos, hanem keleti katolikus. a "görög katolikus" hitre akarja a népet téríteni. és kulturálisan ugyan működik, de gazdaságilag nem tartható. mert ebben a tömbben nincs komoly értelmiség. ahogy a cigányság körében sincs. nem a származásukkal van a probléma, hanem a modernitás ellenes vallásukkal.

Acsabi44 2013.06.04. 22:32:48

@zwingli: szerintem Magyarországon a lakosság többsége egyáltalán nem szeretne semmilyen egyházat sem, legalábbis nem olyat, ami bármily mértékben is beleszólhat az ország dolgaiba.

J.László 2013.06.04. 23:25:59

"A mostani eseményeket szinte mindegyik közszolgálati médium ignorálja, helyette folytatják a szokásos programjaikat, amíg embereket vernek – és néha ölnek – az utcákon. "

Hú de ismerős ez valahonnan.

J.László 2013.06.04. 23:37:07

@calabria007:
Liberális demokrácia = a kisebbség diktatúrája.

zengjen a dalunk fajtárs 2013.06.04. 23:38:50

Törökországban az európai integráció meghiúsult álma óriási frusztrációt kelt, és ez rányomja a bélyegét a politikai hangulatra. Különösen a mostani tüntetők zömét adó, európoid eszmények szerint élni vágyó fiatalabb generációnál. Emlékszünk, nem is olyan régen, sok éven át napirenden volt az EU csatlakozás ügye, hivatalosan még most sincs lezárva, de azért világos hogy az EU nem kér Törökországból

Ez még szerencse is, mert Törökországnak semmi keresnivalója az Unióban. Csak közben a rengeteget csócsált, de soha le nem nyelt és ki nem köpött döntés, a brüsszeli tömény tesze-toszaság olyan negatív hullámokat vet, aminek ki kellett előbb-utóbb törni valahol

2013.06.05. 00:06:06

Az eseményeket nem csak a közszolgálati médiumok, de a magán TV társaságok is ignorálták napokig. Hirtelen a CNN-Türk jut eszembe, ahol még szombat éjjel is természetfilmet adtak, miközben a városban igen súlyos utcai harcok voltak. Ez a helyzet akkor változott meg, amikor a hirdetők megfenyegették a TV társaságokat a reklámszerződések felmondásával. A helyzet most valamivel jobb, mert legalább van valamiféle tudósítás, de még mindig azt lehet mondani, hogy a tudósítás helyett a kormánypárt szócsöveként működnek a hírcsatornák.

hetyke81 2013.06.05. 00:09:56

Törökország volt az egyetlen ütőképes hatalom, ami esetlegesen szembefordulhatott volna bármelyik szomszédjával, és akár eredményesen tudott volna fellépni egy háborúban... Szalámi politika! Beépített emberek feltüzelték a népet, és most elhitetik, hogy az igazságért harcolnak.

zwingli (törölt) 2013.06.05. 00:12:52

@Acsabi44:
csakhogy a közélet hitvitákból szerveződik. nem csak a magyar, vagy a török nyelvű, hanem az összes. a politika modern kori vallásgyakorlás. a politológia modern kori teológia. a semmilyen "egyházat" nem akaró "liberálisok" is egy felekezet. ami akkor lehetne sikeres, ha úgy kezdené a mondatait: "mi felvilágosult latinkeresztények".

2013.06.05. 00:15:21

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Nagyon alapvetően. A kormánypárti szavazók nem csak muszlimok, egy csomó muszlim nem támogatja a kormánypártot, aztán ott vannak a kissebségek - kurdok, alevik stb. stb.

calabria007 (törölt) 2013.06.05. 00:18:24

@J.László:

modern értelemben vett "liberális" = szocialista

Bicepsz Elek77 2013.06.05. 00:51:34

Amugy Ataturk azert lett szekularizalo, mert akkor az volt a meno ideologia (kellett pl. a bolsevik tamogatas a teruletrablok ellen). Itt szo nincs muzulman vs. kereszteny-zsido-ateista stb ellentetrol. A nacionalizmus akkoriban mindenhol hoditott(es durvabban elbant az ellensegeivel, mint a vallasi alapokon nyugvo allamok). Masreszt az Antanthatalmak is affele kereszteshadjaratnak fogtak fel a Torokorszag elleni haborut(mint a kozel-keleti beavatkozasokat is, csak a demokracia ideologiajat hasznaljak fel).

katpol.blog.hu/2013/03/26/torok_fuggetlensegi_haboru_i_resz

katpol.blog.hu/2013/05/13/torok_fuggetlensegi_haboru_ii_resz

katpol.blog.hu/2013/05/16/_musorajanlo_minden_torokok_atyja

zwingli (törölt) 2013.06.05. 01:57:17

@Bicepsz Elek77:
ez most egy kereskedelmi háború. és abban nem a nemzetek nyertesek, vagy vesztesek, hanem a városok. a kérdés valójában az: ki emeli fel algírt, tuniszt, kairót vagy isztambult, vagy ki dönti romba. nem algériáról, tunéziáról, egyiptomról, vagy törökországról van szó. hanem a városok gazdagságról. orbán viktor budapestet egy mozdulattal képes bedönteni. de ez nem zavarná a népeket cégénydányádon, vagy jánkmajtison.

zwingli (törölt) 2013.06.05. 02:29:11

@ifsz:
isztambul lázad az iszlamista török kormány ellen. a fiatalok a város függetlenségéért harcolnak nem túl nagy elánnal. azért, mert ez egy teljesen szekularizált csürhe, és nem felvilágosult vallási csoportokból szerveződő porta, vagy horda.

maskep 2013.06.05. 04:57:35

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "A magyar helyzettel nincs igazi párhuzam amiatt, hogy Törökországban a vallásosság és a nacionalizmus nincs párban egymással."

:DDDDDDDDDDDDD

maskep 2013.06.05. 05:08:17

@calabria007: Tévedni teccik: A többség diktatúráját nem demokráciának, hanem attól megkülönböztetendően "népi" demokráciának, leánykori nevén proletár-diktatúrának hívják...Ebben szocializálódtunk, Orbán meg én, mi bizony tudjuk mindketten!

maskep 2013.06.05. 05:14:01

@hetyke81: "Beépített emberek feltüzelték a népet, és most elhitetik, hogy az igazságért harcolnak."

Bizony, ha egy önkényuralommal szemben fellépnek a zemberek (akiknek az érdekét szolgálná az önkény), az csak azért lehet, mert fel vannak tüzelve... Istenem, harminc éve Maga mekkora karriert is futhatott volna be agitproposként!...

maskep 2013.06.05. 05:20:13

@Doomhammer: "És ez az, amit az Erőt misztifikáló, és a pluralizmus lassúságára vagy punnyadtságára panaszkodók nem vesznek figyelembe. Az ilyen, valójában a társadalom kisebbségére épített többségi kormányzás szükségszerűen csak ideiglenes lehet, és amikor jön a változás, a berendezkedés minden korábbi látszólagos előnyét le is darálja. Ezzel szemben a valódi fékek és ellensúlyok rendszerével dolgozó berendezkedések bár lassabban mozdulnak, de sokkal kisebb kilengéseket produkálnak, ezért aztán hosszú távon lényegesen stabilabbak, kiszámíthatóbbak, és ezért gazdagabbak is."

velemenyvezer.blog.hu/2013/06/04/torokorszagban_is_bukasra_all_a_keleti_szel

maskep 2013.06.05. 05:29:32

@Doomhammer: A demokrácia nem a kisebbség jogainak "figyelembe vételét", hanem védelmét és érvényesülését jelenti. Figyelembe venni jogot demokrácia nem tud (már csak valódi alany híján sem), csak önkényúr. Másik oldalról: Az a jog, ami nem védett, az nem jog, hanem kegy - bármikor megvonható.

Így már korrekt...

2013.06.05. 05:35:07

@zwingli: Be szép is lett volna, ha 2006-ban eszébe jut valakinek, hogy importál 200-300 ilyen nem túl nagy elánnal küzdő suhancot.

collateral collector (törölt) 2013.06.05. 07:07:10

Milyen érdekes, hogy ez az Erdogan a gazdaságot kifejezetten jól irányította, ami miatt most lázadnak az emberek, az elsősorban világnézeti ok, azt mondják, "hagyjál minket a képmutató iszlamista szarsággal". Nálunk orbán viktor kifejezetten tönkreteszi, kivérezteti a gazdaságot a hozzá-nem-értésének és a szándékos rosszindulatának a keverékével, végtelenül korrupt rendszert alkotott, és még erre jön rá az elviselhetetlenül képmutató álkeresztény szartenger, amit ő koherens ideológiaként próbál eladni, pedig retorikánál nem több, igaz, hatásos, mert az ország 80 IQ alatti részét mágnesként vonzza.

Nem hülye ez a viktor, sejti, mi vár rá. Ezért hozta létre a beszédes nevű TEK-et, ezért túratta fel a Kossuth teret pont választás előtt. Tudja, hogy van harag vele szemben, mégpedig jelentős.

lobster thermidor 2013.06.05. 07:24:16

@... zöld levelecske, ...:

"Egyelőre a többség támogatja a Fideszt..."

Ezt vajon milyen matematikai képlet alapján állítod?
Unalomig elcsépelt dologra vagyok kénytelen emlékeztetni, -még a 2010-ben történt választáskor sem volt így.

decision_cube 2013.06.05. 07:29:31

Persze, a szabadságért harcolnak. Épp úgy mint Egyiptomban...majd jól a hatalomra segítik a vallási fanatikus elmebetegeket, milyen jó lesz. Egyiptom is milyen jó hely lett. Szerintem ez az egész mostani Török helyezet nem szól másról, mint az iszlám szélsőségesek megerősödéséről. Ha Törökországot is át tudnák alakítani egy szélsőségesebb, iszlám, saria kompatibilis állammá, az nekik nagyon jó lenne. Minden más csak duma és elterelés, szerintem csakis erről van szó. A sok török fiatal, épp mint az egyiptomi, szíriai, iráni, vagy pakisztáni - nyugaton, főleg az UK-ban és Németországban nőtt fel, ott élnek, dolgoznak és MAXIMÁLISAN kihasználnak mindent amit ezek az "aljas" demokratikus, liberális országok nyújtanak nekik... tanulnak, dolgoznak, jólétben élnek, gyakorolhatják a vallásukat, kurvázhatnak, ihatnak... és teszik is mindezt. Aztán meg képmutatóan hazamennek és ott meg szidják azt, amilyenek valójában -- nos, az ilyen ostoba, képmutató embereket könnyű kihasználni, bármilyen propaganda szövegre rácuppannak és mennek harcolni a vallás szent nevében... közben meg Twittereznek és Facebookoznak ezekről... :D jah.

bgp 2013.06.05. 07:48:31

Én csak azt nem értem, miért egy pláza miatt robbant ki a tüntetés. Megérteném ha mecset, vagy esetleg egy stadion lenne :D

bgp 2013.06.05. 07:50:22

@lobster thermidor: 2010-ben valóban a választók többsége támogatta a fideszt. Most ne gyere azzal, hogy a marslakók nem támogatták.

lobster thermidor 2013.06.05. 08:10:50

@bgp:

Most ne kezdjük már el azon vitatkozni, hogy mi a különbség a választók többsége, és az oly sokat pufogtatott "a magyar emberek többsége" frázis között.
Mindenesetre akárhogy csűrjük, csavarjuk a dolgokat, ez a többség már akkor is jóval kisebb volt, mint a Kossuth téri 2 millió.
A jelen helyzetben hasonló többségről beszélni több, mint egyszerű önáltatás, -botorság.

maskep 2013.06.05. 08:27:35

@collateral collector: ...És ezért igyekszenek Simicskáék minél rövidebb idő alatt minél többet összeharácsolni...

Magyar Vitéz · http://objektivmagyarsag.blog.hu 2013.06.05. 08:41:33

"Hogy röviden a jelen helyzethez vezető körülményekről beszéljek: Tayyip Erdogan török miniszterelnök, az AKP elnöke vaskézzel irányítja az országot. Ő indította el és vezette 2003 óta az iszlamista újjáéledést Törökországban, miután hatalmas infláció árán sikerült kivezetnie hazáját a gazdasági válságból. Erdogan azóta az ország vezetője, aki a korábbi ottomán dicsőség iránt érez nosztalgiát, és aki szándékai szerint megtisztítaná az országot a Kemal Atatürk által nyolcvan éve bevezetett világi, anti-iszlamista rendszertől."

erről az jut eszembe, hogy

"Hogy röviden a jelen helyzethez vezető körülményekről beszéljek: Orbán Viktor magyar miniszterelnök, a Fidesz elnöke vaskézzel irányítja az országot. Ő indította el és vezette 2006 óta az keresztény újjáéledést Magyarországon, miután hatalmas infláció árán sikerült kivezetnie hazáját a gazdasági válságból. Orbán azóta az ország vezetője, aki a korábbi Horthy-Magyar-Nagybirtokos dicsőség iránt érez nosztalgiát, és aki szándékai szerint megtisztítaná az országot a többek által nyolcvan éve bevezetett világi, szocialista, demokrata, szekuláris, anti-keresztény rendszertől."

collateral collector (törölt) 2013.06.05. 10:00:39

@Magyar Vitéz: "... Hogy röviden a jelen helyzethez vezető körülményekről beszéljek: Orbán Viktor magyar miniszterelnök, a Fidesz elnöke vaskézzel irányítja az országot. Ő indította el és vezette 2006 óta az keresztény újjáéledést Magyarországon, miután hatalmas infláció árán sikerült kivezetnie hazáját a gazdasági válságból ..."

nem vezette ki az országot a válságból, hanem elmélyítette a válságot. Ma kevesebb magyar dolgozik, mint 3 éve, sokkal nehezebb munkát találni, mint 3 éve, az államadósságunk nagyobb (kb. 15%-kal), mint 3 éve, az államadósságunknak nagyobb hányada van külföldi spekulánsok kezében, mint 3 éve, ma sokkal több kamatot fizetünk az államadósságra, mint 3 éve (nem feltétlenül _magasabb_ kamatot, de összesen nagyobb kamattömeget, sőt, ma rekord mennyiségben fizetünk kamatot a külföldieknek), a forint gyengébb és volatilisebb, mint 3 éve, a beruházások zuhannak, már a nagyvállalatok és a multik is veszteségesek nálunk (ami a fideszes közhiedelemmel ellentétben nem jó dolog az országnak sem), a vállalkozók pedig lapítanak, nem mernek semmi komolyabb dologba belevágni, akinek még nem államosították a bizniszét és még nem vetettek ki rá célzott különadót, az minden nap retteg, hogy ez mikor következik be. a korrupció sokkal nagyobb, mint 3 éve. rosszabbul élünk, mint 3 éve. a kilátásaink is rosszabbak.

szóval, nem vezette ki az országot a válságból, hanem mégjobban belevitte. a "hatalmas infláció" pedig majd még csak ezután fog következni, amikor eltapsolják az MNB-s devizatartalékot osztogatásra, leviszik a forintkamatot 2%-ra, és elveszítik a kontrollt az árfolyam felett. már a mostani, 4,5%-ra történő kamatcsökkentésnél sem bírtak lejjebb menni a rövid kötvényhozamok, a hosszú vége pedig még emelkedett is, a hozamgörbe meredekebb lett.

és ha mindez nem lenne elég, még nyomatja itt nekünk a képmutató álkeresztény szarságot is.

ezzel szemben Törökországban a gazdaságot jól kezelte Erdogan, rendbetette, vele inkább a képmutató iszlám szarság miatt van a probléma. Törökországnak ezért nincs köze az "arab tavasz" országaihoz, mert ők nem a munkanélküliség miatt tüntetnek, és nem az iszlámisták "fűtik" a tüntetéseket, hanem éppen ellenkezőleg, a tüntetők azt üzenik a kormánynak, hogy "stop the islamic shit".

collateral collector (törölt) 2013.06.05. 10:04:01

ja, és még egy fontos dolog: összehasonlíthatatlanul több adót fizetünk, mint 3 éve. ma olyan adók vannak, amiket 3 éve még kiröhögtünk volna, hogy ez elképzelhetetlen, hogy nálunk ilyen legyen. miközben az állam saját magán egy kicsit sem spórol.

szóval, "magyar tavasz" may be coming, még ha nem is 2014-ben. de ha/amikor lesz, akkor elsöprő lesz. ha lesz.

calabria007 (törölt) 2013.06.05. 13:00:05

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

vkinek hős lett, másnak meg maga a megtestesült ördög:)

calabria007 (törölt) 2013.06.05. 13:01:39

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

azért a másodrendű keresztények/zsidók közül sokan feltűnően jól boldogultak abban az elnyomó Ottomán államban

mintha az ifjútörököknek is ezt fájt volna + lopni akartak

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.05. 13:11:38

@calabria007:

Alantas dolognak számított a kereskedés, gazdalkodás, így aztán igazhitű nem alacsonyodott le, hogy ilyesmivel piszkolja be magát.

zwingli (törölt) 2013.06.05. 13:26:35

@collateral collector:
nem törökországról van szó, hanem isztambulról. nem a török nép lázadt fel, hanem isztambul lakossága.

a budapesti értelmiség azt nem érti, hogy jánkmajtison nem érdekli az embereket az, hogy a multik esetleg kivonulnak. hanem azt mondja: vonuljanak csak ki az idegenek! mit keresnek magyarországon? ez a közvélekedés. tetszik, nem teszik. a multinacionális vállalatokból közvetlen a fővárosnak van haszna. közvetve persze az egész országnak. de ezt egyrészt nem érti meg a nép. másrészt ez azért nem ennyire egyértelmű. mert a profitot valakinek meg kell termelni. és azt döntően a vidéki üzemek termelik ki. fővárosban nincs túl sok gyár. a haszon nagy része mégis ott csapódik le. és persze külföldön.

persze ez nem azt jelenti, hogy jánkmajtison józsi bácsinak igaza van. hanem csak azt, hogy van igazsága. de a multik kivonulása őt közvetlen nem érinti. és ezért nem érdekli, hogy a kormányzó milyen idegenellenes szólamokat zeng. az antiszemitizmus sem érdekli. a "cigányokkal" van problémája. nem az egész cigánysággal, hanem egy kulturálatlan csoporttal. és ezért szavaz a jobbikra. akik azt mondják, hogy a nemzetközösségből is lépjünk ki.

de ezzel szemben nem magyarországnak kell fellázadnia, hanem elsősorban budapestnek. nehogy azt gondold már, hogy jánkmajtison majd tömeges szavaznak bajnai gordonra. miért is?

azt kellene mondani, hogy önkormányzatok függetlenek legyenek a pártoktól. budapestnek legyen egy patrióta, és egy lokálpatrióta frakciója. az országgyűlési pártoktól függetlenül. tehát itt egy jó nagy adag önkormányzatiságot kellene követelni. amit a politikai osztály fokozatosan felszámolt. ilyet sajnos bajnai gordon se akar adni. ő akar dönteni az összes beruházásról. úgy, hogy abba esetleg majd beleszólnak a szocialisták. és ugye ez a felállás már nem jött be. orbán viktor sem jött be. a jobbik országos rendteremtését jobb lenne nem kipróbálni.

zwingli (törölt) 2013.06.05. 13:38:01

@decision_cube:
az alapprobléma, hogy a totális szekularizáltság teljesen háttérbe szorította a vallást. és sajnos anélkül nem lehet közösséget teremteni. anélkül választást sem lehet nyerni.

az ellenzék azért nem tud összefogni, mert nincsenek közös hittételeik. illetve azok a jelszavak, amiket harsognak azok vagy üresek, és a jogelvek sokszor betarthatatlanok. ez nem csak a dogmatikus keresztények problémája, hanem a doktriner liberálisoké is. és akkor ezen változtatni kell. mert változik a világ és ahhoz alkalmazkodni kell. a "művelt nyugat" nem állja meg a helyét.

vegyük az elektronikát. sajnos a sony jobb cég, mint a philips. sajnos a samsung jobb cég, mint a nokia. sajnos a lenovo tulajdonsa az ibm. és nem fordítva. sajnos a hp nem tud versenyezni csak a perifériák terén. hol van a nyugat fölénye. hol van európa fölénye. milyen területen? mutass már rá? az a magas kultúra, hogy szabadon lehet piálni és dugni. lehessen. de ez a törzsi társadalmakra is jellemző volt. ezért ennél több kellene.

lobster thermidor 2013.06.05. 14:21:15

@zwingli:

"az alapprobléma, hogy a totális szekularizáltság teljesen háttérbe szorította a vallást..."

Akkor a fentiek szerint az új lakónegyedekben épült mecsetekbe nyilván piálni, zsugázni, meg kurvázni járnak a török effendik.

AbuBakr 2013.06.05. 16:28:28

@lobster thermidor:
látszik hogy fingod sincs az iszlámról
...egy mecset nem egyenlő egy templommal
míg az utóbbi kizárólag a spiritualitás háza, addig a mecset egyfajta közösségi ház is, ahová a spiritualitáson kívül simán csak beszélgetni, pihenni, hűsölni, sőt akár üzleteket véglegesíteni is járnak a hívek

maskep 2013.06.05. 17:08:20

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: A kevésbé vicces ebben az, hogy talán nem olvastad azokat a felméréseket, amik szerint a legnacionalistábbak, a Jobbik híveknek túlnyomó többsége mennyire nem vallásos, a keresztény jelképekel való (fenyegető) visszaélés ellenére.

De ami igazán vicces, az az, hogy persze dehogynincs párhuzam a török és a magyar helyzet között, szinte csak az van. De olyan bájos ez a feszült igyekezet a megelőző cáfolatra!... :DDDDDDD

maskep 2013.06.05. 17:11:42

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
"És ez az, amit az Erőt misztifikáló, és a pluralizmus lassúságára vagy punnyadtságára panaszkodók nem vesznek figyelembe. Az ilyen, valójában a társadalom kisebbségére épített többségi kormányzás szükségszerűen csak ideiglenes lehet, és amikor jön a változás, a berendezkedés minden korábbi látszólagos előnyét le is darálja. Ezzel szemben a valódi fékek és ellensúlyok rendszerével dolgozó berendezkedések bár lassabban mozdulnak, de sokkal kisebb kilengéseket produkálnak, ezért aztán hosszú távon lényegesen stabilabbak, kiszámíthatóbbak, és ezért gazdagabbak is."

maskep 2013.06.05. 17:19:18

@calabria007: Dehogyis, én jelenleg a NER-ben élek, és ez nem egy álomvilág, de nem is igazán demokrácia már... Ahogyan a többség diktatúrája, a Népi Demokrácia sem álomvilág volt, teljesen éberen nőttem föl benne, mint Orbán is - csak mindketten mást tanultunk belőle...

lobster thermidor 2013.06.05. 17:41:21

@AbuBakr:

Látom te az iszlámot jobban ismerőnek állítod be magad, ezzel szemben a magyar nyelvet értésével még adódnak apró problémáid.

zwingli (törölt) 2013.06.05. 18:49:21

@lobster thermidor:
a totális szekularizáció a vallást keresztények körében szorította tökéletesen háttérbe. és ez kulturális problémákat okoz. amiből fakadnak a gazdasági problémák. abból következik a szociális. és végül az egész védelmi kérdéssé változik. fel kell vonultatni a hadsereget. mert a népek lázadnak londonban, vagy stockholmban. ahol elvben nem volna szabad, mert a piac működik. az átlagnál jóval magasabb szintű jólétet teremt. akkor itt valami hiba van a liberális mátrixban. igen is szükség van vallásra. értem én, hogy az jelentős részben csak valami bohóckodás. ami az értelmiség jelentős részének derogál. de a köznép nem csak nagyon okos emberekből áll, hanem tele van hülyékkel. akiket kordában kell tartani.

hetyke81 2013.06.05. 22:53:18

@maskep:

Érdemes megnézni a Brian élete című filmet... Ha még nem látta volna, ott van egy jó jelenet, ami pontos képet ad arról, hogy milyen az emberi gondolkodás. A kérdés, hogy "Mit adtak nekünk a rómaiak??" Végül kiderül, hogy mindent a rómaiak vittek oda... Ez egyébként 1-2 politikai szerveződés tüntetésén is meglátszik. Az emberek zöme azt sem tudja miért mennek utcára, de mennek... Miért? Változás kell! Tök mindegy, hogy azt sem tudja miért kell a változás, de a többi szerint kell, akkor ő is csapódik a birkákhoz... :) Ez az emberi természet. És persze ne felejtsük el, hogy a török vezetés szeretett volna lenni a térség legerősebb országa, emiatt Erdogán mindent megtett... nyalt az EU-nak, amit az iszlám világ nem szeret, most pedig egyrészt Szíria megerősödésével szerte foszlik az álma, másrészt rövidesen örülhet, ha nem picsázzák meg az emberek.

Bell & Sebastian 2013.06.05. 23:56:53

Szimpla amcsi felforgatás, éppen nem pusszancsák cionékat, pedig ugródeszkának jól jönnének.

Bell & Sebastian 2013.06.06. 00:01:01

@hetyke81: A Star Wars meg tele van bibliai utalással, vagy azt még nem látta? Vagy csak nem olvasta a Bibliát.

hetyke81 2013.06.06. 00:51:34

Örülök, hogy Ön filmrajongó... Sajnos ritkán nézek filmeket, így nem tudhatom, vannak-e idézetek a Bibliából. További jó szórakozást!

maskep 2013.06.06. 06:20:26

@Bell & Sebastian: :DDDDDD

maskep 2013.06.06. 06:36:06

@hetyke81: Nos, tehát ha a zemberek utcára mennek tüntetni, azok birkák, és azt se tudják, mit akarnak? Elég lesújtó véleménye van a magyar jobboldal koronaékszeréről, a másfél - uszkve kétmilliós Kossuth téri Fidesz nagygyűlések részvevőiről, hogy a szemkilövetett hős forradalmárokról már ne is beszéljünk...

De ha igaz a Brian élete párhuzam, akkor ahogy Júdeába és Palesztínába mindent a megszálló Rómaiak vittek, akkor Magyarországra mindent a nyugati karvalytőke hozott? Esetleg a Szovjetek? Vagy a náci német lovasság a tigrisekkel?... De ha a zembereket csak úgy föl lehet tüzelni, hogy az utcára vonuljanak, akkor Magyarországon mérnem? Főleg engem? Talán Magyarországon csak a jobboldalon vannak agyatlan birkák?...

Gyorsan leszögezem: Szerintem nem! Egyszerűen maga alakítja véleményét a pillanatnyi eseményekhez. Mondanám, hogy ez kettős mérce, de az köztudottan csak balliber gyakorlat, ugye...

közösperonos átszállás 2013.06.06. 12:07:27

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: ". Ezekről a területekről az esetek többségében egyszerűen kiűztek minden nem-törököt"

És viszont, a nem visszafoglalt területekről (pl. Görögország) ezzel párhuzamosan kiűzték a törököket. (Mellesleg azok a görögök jórészt nyelvükben eltörökösödtek, és a törökök is viszont; pontosabb arról beszélni, hogy a muszlimokat és a keresztényeket űzték el.)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.06. 12:43:29

@közösperonos átszállás:

Tény, hogy nem voltak éles etnikai különbségek. A vallás volt a fő csoportképző erő. Eleve ez volt az Oszmán Birodalom hivatalos politikája, csak 1860-ban szakadt meg, amikor a bolgárokat elismerték külön kategóriának az addigi közös egységes ortodox kategóriából. Ennek az oka nyilván az volt, hogy a görög-bolgár ellentétet ki lehessen használni.

hetyke81 2013.06.06. 21:41:54

@maskep:

Utcára nem viszünk politikát... Ami itthon folyik az nevetséges. Bárki bármit mond, a hatalom jelenleg az Ön által karvalytőke kezében van. Az emberek az ő pénzüket használják, az ő termékeiket vásárolják, és az ő gyáraikban dolgoznak. Erről szól az egész! Egy adós rabszolgasági rendszert hoztak létre, és ehhez asszisztál a mindenkori hatalom. Nem szeretném részletezni, hogy milyen mocsokságok vannak a háttérben függetlenül a politikai pártoktól, de az eu dicsőített rendszere pont arról szól, hogy 1 harmadik személy mindig jól járjon a kereskedelemben...
Lehet itt szabad akaratról beszélni, meg önálló gondolatokról, de a média, meg a tűzhöz közelállók úgy ferdítik el a valóságot, ahogyan akarják. Az emberek akár direkt, akár véletlenül vannak félre tájékoztatva, akkor is befolyásolhatóak, és ebből kiindulva bármikor képesek utcára menni, ha az valakiknek az érdeke... például most a török lázongás Izraelnek elég jól jött, hiszen a törökök nem a kinek a töke a nagyobb versenyt folytatják, hanem el vannak foglalva, hogy ne essenek ki a hatalomból... Erről beszéltem! Ja és egy megjegyzés... A gáza, szíria irányba tartó fegyverek zöme Törökországon keresztül érkezik meg... Micsoda véletlen?! :)

fehérfarkas 2013.06.06. 22:15:08

@calabria007:
Az a jó hogy a cikk óta eltelt pár nap, és már többet lehet tudni az eseménykről.
Ezek a békés civil tüntetők kemalista, komcsi, EMEP-s, PKK-s, zászlókkal voltak teli.
A másik 3 zászló sem a civilséget, hanem a pártpolitikát jelenti, de a 4. zászló azért már nagyon durva: a PKK a marxista kurd munkáspárt, amelyik terrorcselekményeket, merényleteket szokott elkövetni, utcákon robbantgatni, buszokat felrobbantani, stb, és amelyiket pont ezért az Európai Unió hivatalosan is terrorista szervezetté nyilvánította.
A nyugati média tudósításaiból ez teljesen hiányzik.

Ezt nézd meg: a PKK alapítójának arcéke a zázslón:
i.imgur.com/ELqs4ot.jpg

Vagy ezt: PKK, komcsi és kemalista zászlók a tüntetőknél:
i.imgur.com/6GiSh1C.jpg

Vagy ezt: i.imgur.com/eyftWGg.jpg

De a legszebb ez: Atatürk és a PKK alapítójának képe egymás melletti 2 zászlón:
i.imgur.com/SJQ7ZFJ.jpg

Raádsul a tüntetők száma nem növekedett drasztikusan. Országosan továbbra is pár tízezerről van szó egy 70 milliós országban. Egy olyan országban, ahol maga Isztambul lakossága több mint 13 millió fő (több mint Magyarország), Ankara több mint 4 milliós (= Horvátország lakossága), Izmír 3 milliós (= Litvánia lakossága) és Bursza 2 milliós (= Budapest lakossága).
Török viszonylatban összehasonlítva: a tavalyi május 1-én csak Isztambulban 1 milliós tömeg vonult fel békésen a szakszervezetek szervezésével, a szokásos szakszervezeti és munkavállalói követelésekkel (jobb munkafeltételeket, magasabb béreket, több szakszervezeti jogot, stb...).

fehérfarkas 2013.06.06. 22:47:09

@Doomhammer:
Kár ezen vitznotok.
Nincsen tökéletes demokrácia országos politikai szinten. Sőt, még csa nem is ugyanolyan demorkáciákról beszélünk országos szinten. Még a finn és francia politikai rendszer sem teljesen ugyanaz - pedig mindkettőt a fejlett demokráciák közé soroljuk.
És hol vannak akkor még az olyan demokráciák, mint Magyarország, Bulgária, Románia, Ukrajna, Dél-Korea, Szingapúr, stb... ezek mind a demokrácia címke alá tartoznak és mégis mennyire eltérnek egymástól.

A mai Törökország a Sarkozy korszakbeli francia modellhez áll közel, bár most a 3. ciklusban egy kis putyinosodás felé ő is ugyanúgy elindult mint néhány közép-európai miniszterelnök.
Társadalom és gazdaságpolitikáát tekintve pedig az amerikai Konzervatív Párt török változata: vallásos erkölcsi értékrend liberális gazdaságpolitikával ("a piac mindenek felett").

Az teljesen természtes, hogy az adott hatalomnak vannak ellenzői. Erről szól a demokrácia.
Csak az nem mindegy, hogy milyen eszközöket használnak - törvényest vagy törvénytelent.
Törökországban idén is voltak tüntetések. Sőt, minden évben tüntet valamilyen csoport.
A legnagyobb tüntetéseket és demonstrációkat a szakszervezetek csinálják. Tavaly május 1-én 1 millió embert vittek ki demonstrálni az utcákra csak Isztambulban a szakszervezetek - és ez az 1 millió demonstráló békésen viselkedett.
Most pár tízezerről van szó, akik zavarognak, rombolnak, utcaköveket szednek fel és dobálnak, több mint 100 autót felgyújtottak, az AKP izmíri székházára Molotov-koktélokat dobáltak, bankokat és boltokat törtek be, és Adanába a mai nap már egy rendőrt is megöltek.

fehérfarkas 2013.06.06. 23:24:00

@Zb74: "Most akkor ezek rendőrterror ellen küzdő, békés, Császár Attila-i értelemben vett forradalmárok, vagy a politikát az utcára vivő, kocsiborogató, kukagyújtogató csőcselék? Tankot kötöttek már el? Nem? Amatőr"

Tankokat csak akkor tudtak volna, ha a kemalistk lennének a hatalmon. Nekik szokásuk, hogy tankokkal mennek "oszlatni" a tüntetéseket.
Viszont ezek a "békés civil tüntetők" már fegyvereztek le páncélos rendőröket és vették el a pajzsaikat: www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Lk7y4gfRpXU
És a mai nap már meg van az első rendőri halott: az adanai "békés tüntetőkkel" való összecsapásokban halt meg (a kórházban halt bele a sérüléseibe).
Tankok hiányában a tüntetőknek meg kellett elégedniük a rendőröktől elvett pajzsokkal.

fehérfarkas 2013.06.06. 23:37:41

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

A kommentedet megmutathatom a tüntetőknek? De természtesen valamelyik nyugati helyszíni tudósító újságíró címét adnám meg hozzá. Aztán kíváncsi lennék az eredményre, hogyan áltozna meg a véleménye a "békés civil tüntetőkről" :D :D :D
Szerintem onnantól kezdve 5 km távolságról felismerné a kemalistákat, és pontosan tudná mit is takar ez a kifejezés :)

fehérfarkas 2013.06.06. 23:41:05

@S=klogW: "Mubarak után Orbán megdönti Erdogan hatalmát is?:
Orbán februárban találkozott Erdogannal
www.mon.hu/erdogan-latogatas-torok-kormanyfo-szorosabbra-kell-fuzni-a-gazdasagi-kapcsolatokat/2186649
Találkozhatna már Ficoval meg Pontaval is."

Ez így már érthető: Ben Ali, Mubarak, Kaddhafi, és Erdogan. Kivel akarjuk, hogy még találkozzon? :D :D :D
Nem szívesen lennék én országvezető, amikor bejelentik Orbán Viktor akar velem találkozni :D :D :D

fehérfarkas 2013.06.07. 00:10:08

@maskep: "Bizony, ha egy önkényuralommal szemben fellépnek a zemberek (akiknek az érdekét szolgálná az önkény), az csak azért lehet, mert fel vannak tüzelve... Istenem, harminc éve Maga mekkora karriert is futhatott volna be agitproposként!... "

Szerinted mennyire önkényuralom az, amelyik demokratikus választásokon 3x nyert egymás után? És vajon miért nyert?

Tudod, 80 évig a kemalisták (meg néhol a komcsik - néhol a kemalisták a komcsikkal közösen, néhol meg egymást is megpuccsolták) voltak hatalmon, szinte minden évtizedben volt egy puccs. Az Erdogan-kormány nemcsak az első vallásos párt, amelyet nem sikerült megpuccsolni és kitöltötte a teljes ciklust, hanem még további 2x megnyerte a választásokat.
Ebben a mostani "békés civilnek" mondott tüntetésben egyetlen fejkendős lányt sem láttam, de kemalista, komcsi, EMEP-es és PKK-s zászlót annál többet.
Ráadásul pár tízezerről van szó országosan.
Ez nemhogy a 70 milliós Törökország viszonylatában nem sok, de még a 13 milliós Isztambuléból sem.
A szakszervezetek bármikor az utcára visznek 1 millió ember csak Isztambulban (lásd pl. tavaly május 1.).
Amiben más ez az elmúlt 10 év tüntetéseitől, hogy ez 1 hétig elhúzódó erőszakos, rombolásokkal gyújtogatásokkal, Molotov-koktél dobálásokkal, utcakődobálásokkal teli esemény, ahol páncélozott rendőröket "fegyvereznek le" (azért idézőjelben, mert éles lőfegyver nem volt náluk, csak a gázgránátot kilővő) és veszik el a pajzsaikat, meg rendőrt ölnek meg.
Németországban vagy Franciaországban vagy Dél-Koreában a páncélos lovasrendőrséget is rájuk küldték volna.
Igaz, ott a FLNC-s zászlósokat senki nem nevezte volna "békés tüntetőknek".
(gyk: az FLNC a korzikai terrorszervezet, vagyis a kurd PKK francia megfelelője)
Sőt, ott aki rendőrre támad, alapból nem nevezik békésnek.

fehérfarkas 2013.06.07. 00:44:12

@maskep: ""És ez az, amit az Erőt misztifikáló, és a pluralizmus lassúságára vagy punnyadtságára panaszkodók nem vesznek figyelembe. Az ilyen, valójában a társadalom kisebbségére épített többségi kormányzás szükségszerűen csak ideiglenes lehet, és amikor jön a változás, a berendezkedés minden korábbi látszólagos előnyét le is darálja. Ezzel szemben a valódi fékek és ellensúlyok rendszerével dolgozó berendezkedések bár lassabban mozdulnak, de sokkal kisebb kilengéseket produkálnak, ezért aztán hosszú távon lényegesen stabilabbak, kiszámíthatóbbak, és ezért gazdagabbak is."
velemenyvezer.blog.hu/2013/06/04/torokorszagban_is_bukasra_all_a_keleti_szel "

Ez mind nagyon szépen és jól hangzik, csak az egyetlen egy szépséghibája a cikknek, hogy illusztrációként pont egy kemalista zászlót lengetőt tettek be.
Ez a kép a cikk hitelességét teljesen lerombolja. Aki ismeri a török történelem elmúlt 90 évét az nagyon pontosan tudja, hogy az illusztrációként betett kép miért ássa alá a cikk hitelességét.

A kemalisták 80 éven keresztül voltak hatalmon. Ha nem ők, vagy a nekik tetsző párt nyerte a választásokat, akkor a katonasággal (mivel az az ő kezükben volt, függetlenül attól melyik párt kormányzott) puccsolták. A nagyobb tüntetések leverésére a tankokat és a katonaságot is bevetették. A politikai ellenfeleiket bebörtönözték (sokakra még koncepciós pereket sem vesztegettek), még Erdogan is ült börtönben.
A legfőbb vallási vezetőket bebörtönözték (még Said Nursit is!!!). A dervis és szúfi rendeket betiltották (még Rumi kerengő dervisek rendjét is!!!). Az iskolákban, állami intézményekben, hivatalokban, állami vállalatoknál betiltották a fejkendőt. A vallásos középiskolába járóknak megtiltották az egyetemi továbbtanulást (Magyarországon is vannak olyan törökök, akik emiatt jöttek ide egyetemre tanulni, mert odahaza tilos volt nekik). A kisebbségek jogait elnyomták, és tilos volt a saját nyelvű újság, média és iksolai tanítás. És még hosszan lehetne sorolni...
Ráadásul gazdaságilag csupán Bulgária szintjére tudták vezetni az országot. Sőt még rosszabb helyzetbe, mert az ezredforduló környékére teljes gazdasági és pénzügyi csődbe került az ország: 2001/2002/2003-as évek: 300%-os(!!!) alapkamat, 30%(!!!) infláció, hatalmas munkanélküliség, tömeges kivándorlások Nyugat-Európába.
2002-ben ennek a kemalista hatalomnak lett vége. Több mint 70 tábornokot álltottak bírság elé (és még a mai napig nincs ennek vége). A gazdaságot nemcsak helyreállították, de Törökország nominal GDP alapján bekerült a világ 20 legnagyobb gazdsága közé. A GDP/fő alapján az életszínvonal megháromszorozódott. Az IMF kölcsön utolsó törlesztőrészletét idén tavasszal fizette vissza. Az államadósságot a GDP 36%-ra, a külső adósságot a GDP 42%-ra csökkentette le (összehasonlításul: Magyarország államadóssága a GDP 80,5%-a, külső adósságunk a GDP-nk 115%-a). Autópályák, vasútak és 300 km/órás gyorsvasútak, gyárak, ipartelepek épülnek rohamtempóban. Az 1980-as évek óta nem volt Európában ilyan nagy mértékű iparosítás és infrastruktúra-fejlesztés mint az Erdogan-kormány 10 éve alatt. A választásokon több mint 20 párt szokott indulni. És az elmúlt 10 évben minden választás demokratikus volt, és senki nem tudott végrehajtani puccsot (próbálkozás volt rá, de azok bíróság elé kerültek).
A kisebbségeknek a jogai biztosítva lettek, saját nyelvüket tanulhatják az iskolában, lehet saját nyelvű újságjaik és TV-jük. Az egyetemekre meg bárki bekerülhet: vallásos és ateista egyaránt. A fejkendőt bárki bárhol viselheti, senki nem tilthatja meg - de kötelezni sem lehet senkit a viselésére: vagyis mindenkinek a szabad akarata, hogy viseli-e vagy sem, és ezért tilos bárkit diszkriminálni.
Nagyon röviden Törökország elmúlt 90 éve.

Persze az Erdogan-kormány sem tökéletes. Ráadásul a 3. ciklusban kezd kifulladni, a reformok kezdenek leállni, stb...
De azt is látni kell, hogy a mostani tüntetők által lengetett kemalista, kommunista, és EMEP pártokat nem akarja a lakosság a hatalomba visszajuttatni.
A marxista kurd munkáspárt (PKK) logoját és alapítójának arcéképét Abdullah Öcalant ábrázoló zászlókat lengetőkről érdemes megjegyezni, hogy a PKK az Európai Unió szerint hivatalosan terrorista szervezet (a merényletek és robbantások miatt), és Abdullah Öcalant az EU hivatalosan is terrorsta vezetőnek tartja.
A 70 milliós Törökországban összesen csinálja a rombolásokat, zavargásokat pár tízezer ember. Az 1 hét alatt a számuk nem növekedett.
Ezt a pár tízezer embert nem kellene a 70 milliós török lakossággal összemosni. Ezek szélsőséges csürhe. még akkor is, ha a nyugati média őket állatja be "békés civileknek".

fehérfarkas 2013.06.07. 00:50:49

@decision_cube: "Szerintem ez az egész mostani Török helyezet nem szól másról, mint az iszlám szélsőségesek megerősödéséről. Ha Törökországot is át tudnák alakítani egy szélsőségesebb, iszlám, saria kompatibilis állammá, az nekik nagyon jó lenne. "

Ezek a kemalista (= a kemalista ideológiát/világnézetet követők) és kommunista (= a török kommunista párt) tüntetők pont nem iszlámot akarnak, hanem egy olyan ateista államot, ahol semmilyen vallás nincs. Ahol minden vallás be van tiltva (nemcsak az iszlám, hanem a kereszténység és a judeizmus is).
Nem véletlen, hogy a tüntetők között egyetlen fejkendős lányt/nőt sem látsz.

fehérfarkas 2013.06.07. 09:13:00

@maskep:
Pont ezért fejlődött 10 év alatt sokkal többet Törökország az Erdogan-kormány alatt mint előtte 80 év alatt a kemalisták alatt.
Most nem egy szűk katonai és politikai réteg irányítja az országot, akik a nekik nem tetsző kormányokat akkor is megpuccsolják, ha demokratikusan választotta meg a nép.
Pont ez a gondja a kemalistáknák, hogy Erdogán és az AKP 3 választást is megnyert egymás után és az összes puccskisérletük nemcsak sikertelen lett, de már 70 tábornokuk a sitten ül. És nem koncepciós perek révén (ahogy annak idején ők Erdogán sittelték le), hanem rendes bírósági tárgyalásokon, amelyek sajtónyilvánosség előtt zajlottak.
Erdogan bebizonyította, hogy demokráciával többet többet tud fejlődni az ország, mint egy katonai diktatúra alatt.
süti beállítások módosítása