Nekünk Amerika
2012. november 06. írta: Redakció

Nekünk Amerika

usa.jpg


Kinek Hunter S. Thompson, kinek a redneckek. Kinek Madonna, kinek Schwarzenegger. Kinek a Harvard, kinek El Paso. És még annyi minden kerülhetne a listára, annyiféleképpen meg lehetne közelíteni ezt az ismeretlenül is annyira ismerős nagy testvért. Az elnökválasztás napján nekünk ez Amerika. És nektek?

*

hunter.jpg

Szilvay Gergely

1. Jack Kerouac: Úton, Hunter S. Thompson.

2. Bay area thrash metal.

3. Twin Peaks, Keresztapa, Die Hard-trilógia.

4. Madártávlatból a parázsló hamura emlékeztető nagyvárosok.

5. A Big Boy mozdony.

*

mayflower.jpg

Joób Kristóf

1. Plebejus álom, a konyhában is.

2. Az eredendő hit, erő és összetartás, ami felhígult, beszennyeződött.

3. Nincs olyan, hogy nincs Leitkultur, a kérdés mindig csak az, hogy
melyik.

4. Ízléstelen autók.

5. Sokkal több, mint aminek elsőre látszik: a görcsösen egyen-szalonbalos
nyugati szellemiség itt még mindig nem egyeduralkodó.

*

Kováts_Mihály.jpg

Robin Masters

Mihály Kováts

Gary Gaines

Mark Salter

Sal Paradise

*

obamaromney.jpg

Techet Péter

Történt valami?

Az Amerikai Egyesül Államoknak vannak elévülhetetlen érdemei a kommunizmus legyőzésében – bar egy percig se gondoljuk, hogy a kommunizmus ellen morális okokból vagy a kelet-európai népek iránti szolidaritásból harcolt volna –, de mára véget ért a hidegháború, és kommunista veszély se Magyarországon, se a nagyvilág nagy részén nem fenyeget. Azok az okok, amiért esetleg 1989 előtt egy tisztességesebb kelet-európai értelmiségi – lett légyen a kommunista rendszer bal- vagy jobboldali kritikusa – a mindenkori republikánusoknak szurkolt, mert őtőlük volt várható, hogy nem Jimmy Carter-i naivítással nyalnak be mindent, amit a szovjetek megígérnek, mára okafogyottá váltak. Vagy netán Mitt Romney-tól reméljük, hogy megdönti az észak-koreai rezsimet?

Az amerikai választások egy másik okból is kevésbé jelentősek, mint egykoron. Az USA ugyan megnyerte a hidegháborút, de a kétezres évektől – Oroszoroszág újraerősödése, Kína növekedése, a dél-amerikai különutas politikák sikere, stb. okán – egyértelműen veszített nagyhatalmi kizárólagosságából, így ma már nem mindent eldöntő pozícióban van. Ennek megfelelően csökken is az érdeklődés az iránt, hogy egy ígéreteit nagy részben nem teljesítő, érdemtelenül béke Nobel-díjas politikus vagy egy tőzsdespekulációkon meggazdagodott és a válságért felelős bankok támogatását maga mögött tudó szépfiú nyeri-e a novemberi elnökválasztásokat.

Európában – ahol a föderációt éppen azon körök támadják, amelyek eközben nem szorgalmazzák az USA feldarabolását is – szintén halvány az érdeklődés. Romney bizonyosan számíthat a szabályozatlan piac híveinek és a svájci vagy luxemburgi banktrezorok őreinek a támogatására, de Obamáért se jönne össze annyi ember, amely négy évvel ezelőtt – amúgy nevetséges naivitással – messiásként köszöntötte Berlinben az akkor még csak elnökjelölt Obamát.

Engem legalábbis felettem nem foglalkoztatnak az amerikai hírek, és bizonyosan több időt töltöttem a francia elnökválasztásokkal, az ottani vitákkal vagy akár a nemrégen lezajlott stuttgarti – és a konzervatív zöldek sikerét hozó  – főpolgármester-választással. Talán az északkelet-európai régión kivül az Egyesült Államok az az ország, amelynek történései sohasem kötöttek le. És mivel a mostani elnökválasztás alapvetően az amerikai belpolitikai kérdésekről szól, meghagyom azoknak a döntés és érdeklődés jogát, akiket érint az amerikai adó- vagy egészségügyi rendszer. Az, hogy a magyar jobb- és baloldal bizonyos köreiben mégis jelentős érdeklődés mutatkozik a téma iránt – és a többség (hasonlóan az ATV szellemi holdudvarához) Mitt Romney-nak szurkol – legfeljebb egyfajta rosszul értelmezett meghaladása – azaz sokkal inkább bizonyítéka – a magyar szellemi élet provincializmusának.

*

huck.jpg

Bakó Bea:

Huckleberry Finn

Winnetou

Mickey Mouse

Homer Simpson

Forrest Gump

*

internet-backbone-usa.jpg

Old Europe

Ha megnézed az internetet, minden releváns oldalnak az USA-ban van a központja, és ez nem véletlen. Amerika a pragmatizmus, és nem a teóriák földje volt, és az is marad.

*

Rajcsányi Gellért

1. Ron Swanson, ahogy a Városfejlesztési Osztályban egy szendvics segítségével elmagyarázza egy kislánynak, mi az állam, és mi az adó.

2. Jack Kerouac útja óceántól óceánig és vissza. És oda. És vissza. És.

death.jpg

3. Arnold Schwarzenegger útja Ausztriából Hollywoodon át Kalifornia kormányzóságáig.

Arnold-Schwarzenegger.jpg

2. Woody Allen útja New Yorktól New Yorkon át New Yorkig.

Woody-Allen-on-the-set-of-001.jpg

5. Neil Armstrong útja a Földről a Holdra és vissza.

armstrong.jpg

*

wintour.jpg

Hercsel Adél

1. Anna Wintour

Kedves Uraim, teljesen egyértelmű, hogy a világ egy apró, 63 éves (de 40-nek is alig kinéző), tiszteletreméltó szőke hölgy kezében van. A Caesar, Napóeon, Hitler sor végén nem más áll, mint a legnagyobb diktátor, Anna Wintour, az amerikai Vogue főszerkesztője. Bármilyen hihetetlenül is hangzik, de tény, hogy amit most viselünk, amit ma szépnek és divatosnak gondolunk, az mind Atom Annának köszönhető, akinek egy szava romba döntheti a világ leghíresebb és legmenőbb divatházainak vezetőt is. A divat könyörtelen nagyasszonya senkinek nem kegyelmez. Akinek bubi frizurája, éjjel-nappal viselt fekete szemüvege és könyörtelensége lett a védjegye. Az újságíró családból származó „Tűsarkas Sztálin” már 20 éves korában tudta, hogy mit akar: ő akart lenni az amerikai Vogue főszerkesztője. Két évtized sem telt bele, míg kemény és végtelenül precíz munkával megszerezte az álommunkát, és az elmúlt 25 évben tökéletesen átszabta a divatvilágot.

The September Issue trailer

Nekem Anna Wintour stílusa és hatalma Amerika.

2. Nellie Bly

Minden idők legjelentősebb oknyomozó újságírója, aki egyben minden idők legjelentősebb női újságírója bármire képes volt, ha ki akarta deríteni az igazságot. Nellie Bly tehetsége már 16 éves korában megmutatkozott: a Pittsburgh Dispatch gúnyos, nőgyűlölő cikkére írt fölháborodott olvasói levele fölkeltette a lap főszerkesztőjének érdeklődését, aki azonnal föl akarta venni a laphoz a névtelen „kommentelőt”. Az árva „kislány” pár éven belül súlyos, tényfeltáró cikkeket írt az említett lap számára prostituáltakról, leányanyákról, és a gyári munkások embertelenül helyéz helyzetéről. Nellie 21 éves sem volt, amikor Mexikóba küldték: fél évig a mexikói nyomorról írt tudósításokat az amerikai lapoknak. 1887-ben New Yorkba költözött: onnantól kezdve nem volt megállás. Például képes volt beköltözni a Blackwell-szigeti női elmegyógyintézetbe, hogy riportot írhasson az őrültnek nyilvánított páciensek kínzásáról. Tényfeltáró írásai következtében alaposan fölülvizsgálták és a humanitás jegyében átalakították az amerikai egészségügyi intézményeket, főleg az elmegyógyintézeteket.

Nekem Nellie Bly bátorsága és hivatástudata Amerika.

3. Harper Lee

Pulitzer József kedvenc női újságíróját csak Amerika kedvenc Pulitzer díjas írónője követheti a sorban. Nelle Harper Lee Ne bántsátok a feketerigót! (To Kill a Mockingbird) című 1960-ban megjelent regénye a mai napig versenyre kelve a Twilligh-sagákkal és Harry Potterekkel, az egyik legolvasottabb regény Amerikában. Az amerikai kötelező olvasmányból 1962-ben sikeres, Oscar-díjat nyert film készült, Gregory Peck-kel az egyik főszerepben. Gyerekként Lee fiús lány volt, és igen korán kezdett el olvasni. Gyermekkori jó barátja Truman Capote, akivel később közösen is dolgoztak. Jogi tanulmányokat folytatott 1945-49-ig az Alabama Állami Egyetemen. Nem sikerült teljesítenie a jogi diplomára vonatkozó követelményeket, ezért 1950-ben New York-ba utazott, és az Eastern Airlines-nak dolgozott. Ezután hazautazott a családjához Alabama államába, ahol 1956 karácsonyán Lee barátai, Michael Brown és Joy Williams Brown egyévi bérének megfelelő pénzt ajándékoztak neki, hogy az írással foglalkozhasson. Az önéletrajzi élmények alapján született Feketerigó-regény gyermeki perspektívából meséli el fehérek és színes bőrűek parázs konfliktusát. Egy színes bőrűt vádolnak egy fehér ember meggyilkolásával. Vajon ki a gyilkos? Mi van, ha a gyerekek tudják és bizonyítják be az igazságot?

Nekem Nelle Harper Lee toleranciája és intellektusa Amerika.

4. Charlotte Simmons

„A Dupont Egyetem, ahol Amerika elit ifjai tanulnak, a gótikus tornyokat és a csodálatos pázsitot a történelem szelleme lengi be. Legalábbis így látja a gyönyörű és okos Charlotte Simmons, amikor elsőéves ösztöndíjasként megérkezik egy világvégi kisvárosból. Az egyetemi élet azonban meglepő felfedezéseket tartogat számára: az egyetem felső tízezerbeli diákjainak a szex, az alkohol és az öltözködés fontosabb a tanulmányoknál. Végül Charlotte is válaszút elé érkezik: hasonul-e az egyetemi világhoz, vagy kibontakoztatja saját erejét-ártatlanságát és a többiektől eltérő világfelfogását. Vajon egyetlen lány megválthatja-e az egyetemi világot?” Így foglalja össze az Én, Charlotte Simmons című regény fülszövege a címszereplő egyetemista lány történetét. Tom Wolfe, amerikai író, újságíró négy éven át kutatta a különböző amerikai elit egyetemek világát, és egyetemisták százaival készített interjút, hogy hiteles látleletet adhasson az amerikai egyetemista diákságról. Az izgalmas szociológiai vetületen túl Charlotte Simmons története arról tudósít, hogy mit kezd az ember magával az elvárások tengerében, küszködve a kapunyitási pánikkal és a beilleszkedéssel, amikor homlokegyenest más, mint a kortársai? Életszerű szituáció és mellbevágó konfliktus.

Nekem Charlotte Simons büszkesége és ereje Amerika.

5. Madonna

Háromévesen a nagymama konyhájában Madonna Like a Virgin című számára táncolni. Általános iskolában az Americal Life albumról angolul tanulni. A Rain miatt rövid hajat vágatni. Fölfedezni az Evitával az MTV-t. A Ray of Light-tal újra fölfedezni. Kamaszként, szakítás után egy csendes őszi délutánon a Power of Goodbye-t hallgatni. A pécsi osztálykiránduláson az első részegség és szabadság mámorában a Hung Up-ra kacagva, ugrálva táncolni. Az érettségi után fantasztikus Madonna koncert-DVD-kre tombolni. Az Erotica albummal mindenkor, minden téren inspirálódni. A Music kazettáját az első walkman-re föltenni, az első laptopon letölteni, onnan az első mp3-, majd ipod-lejátszóra áttenni. A „Nekem az Amerika” cikk írás közben a legújabb Madonnát, a Girl Gone Wild-ot hallgatni.

Madonna: Girl Gone Wild

Nekem Madonna örök megújulásában és összes dalában ott van Amerika.

*

evangelicals-worshiping-20081011.jpg

Bakodi Péter

Elborult „evangéliumi keresztények”, Fox News, Glen Beck, Bill O’Reilly, Rush Limbaugh, Joel C. Rosenberg.

redneck.jpg

Vadnyugat, redneck, Wesco csizma, shotgun, pick up truck, Bud Light, Honey Boo Boo, white trash.

autumn20yard202.jpg

Kertváros, idill, nagy család, két kocsi, SUV, anyu otthon, baseball, hoki, amerikai foci, soccer, kosárlabda, high school, füvezés, bulik, egyetem, Yale, Harvard, Columbia, UCLA.

football-beer.jpg

Keményen dolgozó blue collar munkásemberek, másod- és harmadállás, Obamacare, fast food, hétvégi barbecue mise után, este meccsnézés a tv-ben.

trejo.jpg

Maffia, drog, kartellek, El Paso, Breaking Bad, bandák, börtönök, Árja Testvériség, FBI, DEA, ’Please stop the engine!’, olaszok, John Gotti, Keresztapa, NYPD.

*

romaa.jpg

Pintér Bence

Nekem Amerika? Egy aspektusból korunk Rómája, jelenleg valahol a késői köztársaság korában.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr184890074

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.11.06. 13:15:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: Nekünk Amerika 2012.11.06. 10:36:02

Annyiféleképpen meg lehetne közelíteni ezt az ismeretlenül is annyira ismerős nagy testvért.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.11.06. 09:27:42

Nekem az Investment Bank és a Microsoft Corporation jelenti az USA-t. :DDD

negyven rabbi 2012.11.06. 09:39:02

nekem amerika

a jew yorki z$idók

az AIPAC-z$idók

a bankárz$idók

a kárpótlász$idók

az atomzsidók

negyven rabbi 2012.11.06. 09:44:43

@johnnymoore: és a FED? vagy az túl z$idó? :)

2012.11.06. 09:50:56

@negyven rabbi: JP Morgan, Google Inc., CitiGroup Co., Morgan Stanley, Goldman Sachs... van itt még bőven Amerikából!

Ezt a népet sajnáljam? · http://www.youtube.com/watch?v=FABqq_jjRRo 2012.11.06. 09:51:48

@negyven rabbi:
ez az Amerika hagyjon minket /
ezzel az Amerikával hagyjanak minket békén

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.11.06. 09:52:53

"Bakó Bea: Huckleberry Finn, __Winnetou__, Mickey Mouse, Homer Simpson, Forrest Gump"

Bea biztosan szép és/vagy jó az ágyban, de nagyon, ha ennyi ésszel ide írhat. Vagy Bea nincs is, csak egy kommentgenerátor. A szerkesztőség testületileg menjen a picsába!

Az Olei Hagardom terroristái · http://en.wikipedia.org/wiki/Olei_Hagardom#List_of_Olei_Hagardom 2012.11.06. 09:56:15

@Ezt a népet sajnáljam?:

hát ez valami gusztustalan bagázs a jútúblinkeden

micsoda cigánytempót vágnak le ezek a jew yorkiak

negyven rabbi 2012.11.06. 10:03:24

@Dr. Zerge:

És ne felejtsék itt Hercsel Adélt sem!

negyven rabbi 2012.11.06. 10:04:57

@negyven rabbi:

egyébként is gyanús ez a név, pláne a(z általa) kiválasztottak tükrében

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2012.11.06. 10:57:08

Hogy Kerouacban mi a fene ragadja meg az embereket...

S=klogW 2012.11.06. 10:59:00

USAmerika -> Southpark

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.11.06. 11:02:24

Az egész USA egy kik*rt böhöm nagy Sátántangó.

ü
bbjnick

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2012.11.06. 11:04:13

@elGabor: az Úton szerintem sem egy ötcsillagos mű, korábban valahol írtam, hogy a lehető legfogékonyabb életkorban olvastam, de akkor is szenvedtem vele. A Big Sur pl. jobb Kerouactól. Talán nem is maga a könyve, hanem annak a szellemisége, az út, a szabadság, blabla fogja meg az embereket, és ha valami _amerikai_, akkor Kerouac szellemisége az :)

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2012.11.06. 11:09:00

@rajcsányi.gellért (ergé): Ja, akkor igen. Az Útonba kétszer vágtam bele, de mindkét alkalommal csak pár fejezetnyit tudtam végigküzdeni. Lehet, hogy valamikor nagy szám volt. Ugyanazt HST sokkal jobban megírta.

Kandeláber 2012.11.06. 11:21:16

Én az Úton-t katonaság alatt olvastam el. Azt hiszem, nem kell magyaráznom, miért tetszett, amikor hónapszámra kuksoltam a laktanyában, és max. a poros alföldi kisváros sörözőibe juthattam el.

Kandeláber 2012.11.06. 11:34:33

@elGabor: Én a "Termelési regénnyel" voltam így.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.11.06. 11:38:52

@rajcsányi.gellért (ergé): Szerintem meg, ha valami amerikai, akkor Vonnegut szarkazmusa, meg ami mögötte van, na az amerikai.

Az összes út- meg szabadságblabla, nemkevésbé a "lehetőségek hazája", meg effélék ócska bullshitek.

"Woody Allen útja New Yorktól New Yorkon át New Yorkig" az tényleg ámerika - már amennyiben NYC egyáltalán ámerika.

Ja, Beát ki döngöli?

user792 2012.11.06. 11:41:44

Most vakkantsak ide gyorsan 5 hülyeséget amiket úgysem ismer senki, vagy inkább osszak egy kis észt a provinciális usáról ezeknek a provinciális káeurópaiaknak, bizonyítva ezzel, hogy én mekkora űbermájszter értelmiségi vagyok?
Vszeg Techet Péter fejében is ez a gondolat járt, mielőtt válaszolt.

Thasaidon · http://zothique.blog.hu 2012.11.06. 11:43:39

1. Amerikai horrorirodalom. Poe, Bierce, Lovecraft, King, meg még aki éppen jön.

2. A végletekig fokozott versengés annak minden előnyével és hátrányával. Az ember tud érvényesülni, az iskolában az életre készítik fel, arra, hogy a kihívásokat vegye, legyen munkamorálja, tudjon együtt dolgozni másokkal, képes legyen munkát szerezni, és mindezt félelmetes derűlátással tegye. Ugyanakkor az ember közönséges árucikk lesz, az ún. "szabadsága" annyi, hogy szabadon igazodhat mások (a "piac") igényeihez, eközben kiüresedik, a kapcsolatok felszínessé válnak. Ráadásul a gyárak Ázsiába helyezésével az amerikai (vadkapitalista) álom is megroppanni látszik. (Valakinek, talán Panyi Szabolcsnak volt erről egy nagyon jó cikke.) Egy olyan társadalmi berendezkedés, ami ebből a förtelmesen provinciális országból nézve akár vonzó is lehet, de mégsem tudok teljes szívből rajongani érte, mert tudom, hogy a pozitívumokkal elkerülhetetlenül együtt járnak a negatívumok (már akinek negatívum, ugye, nyilván aki csak pénzt akar szerezni bármi áron, azt nem érdeklik a mélyebb kapcsolatok, a szellemi értékek). Egyszerre csodálatra késztet és elborzaszt. Mintha egy magasabb civilizáltsági fokon visszatértünk volna Hobbes természeti állapotához.

3. Idióta perek. Antidiszkriminációs terror (ha "úgy" pillantasz egy nőre a munkahelyeden, vagy azt hiszik, hogy "úgy" pillantottál rá, már számíthatsz a perre). A megmikrózott macska városi legendája. Eszelős feminista, antirasszista, stb. elméletek, amelyeket egyetemeken tanítanak.

4. Amerikai metálegyüttesek, amelyek nélkül ma kevesebb lennék. Nile, Morbid Angel, Agalloch. Hogy a mindent elindító Gunsról ne is beszéljünk.

5. Polgárháború.

Talán mondani sem kell, hogy mindez szubjektív, csak külső szemlélésen alapul, ennélfogva változhat is.

maretz 2012.11.06. 11:44:56

"Nekem Amerika? Egy aspektusból korunk Rómája, jelenleg valahol a késői köztársaság korában."

Lóf@szt... leginkább valahol a késő császárkorban van: értékalapúsága a múlté, züllött dekadens mámorban tengődő őslakosság dorbézol (hitelre), beilleszkedni nem hajlandó bevándorlók fragmentálják a társadalmat, miközben az átlagember még mindig a világ közepének gondolja ezt a rogyadozó építményt...

maretz 2012.11.06. 11:47:29

@maretz:

... miközben már semmiben nem világelső: sem demokráciában, sem emberi jogokban, sem innovációban, sem életszínvonalban, sem termelékenységben, sem egyenlő esélyekben... semmiben.

tevevanegypupu 2012.11.06. 11:51:42

Valahogy megrekedtem Doctorow Ragtime-janal..az utana levo Amerika nemigen erdekel, talan a Tiffany lampa esetleg..Nem csodalom, hogy Woody Allen egyre tobbet jar at Amerikabol forgatni Europaba.

bush84 2012.11.06. 12:00:25

Sorrend nelkul

Dodge Charger
Clint Eastwood
Hamburger

Kapitalizmus
Rasszizmus

Earendil 2012.11.06. 12:08:59

@maretz: katonai potenciálban első, amerikaifocimeccsek beveztőjében szokták köszönteni a világ 150 országában szolgálatot teljesítő hadseregüket.

thetriggerhappy 2012.11.06. 12:10:14

katz's deli. az in n' out. yankees. super bowl. can do. reese's peanut butter cups.
az ígéret földje, a létező legjobban működő állam, bárki bármit is mond.

Bloodscalp 2012.11.06. 12:11:48

nekem semmit nem jelent. nagyon erőlködik a banda hogy meghatározzon dolgokat mostanában, de a hazafisg területén se ment már.

megafon 2012.11.06. 15:03:40

America is America is America is America.
Loveliness extreme.

Kandeláber 2012.11.06. 15:58:38

file:///C:/Documents%20and%20Settings/Ott%C3%B3/Dokumentumok/Let%C3%B6lt%C3%A9sek/v%C3%A1laszt%C3%A1s.php Durván ennyi.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2012.11.06. 16:08:48

felszínesség, rohanás, dagadt emberek, szarrá sztárolt celebek, autóban élés, zskategóriás klisé filmek, "I can do it attitude", igénytelen beszédkultura, tévénézés, pompomlányok, amerikai foci, prüdéria és pornográfia, nevetséges jelmezbe öltözött szuperhősök, világrendőrség, toleranciaterror, képmutatás, semmitmondás, csinnadratta

2012.11.06. 17:51:58

Hit.

"Jill "Nagy Dudák" Diamond bordélyháza a hatalmas keresletre való tekintettel az épület bővítésébe kezdett. A helyi baptista egyház mindezt nem nézte jó szemmel, és kampányt indított az intézmény ellen. Az építkezés végén, a nagy újranyitás előtt, egy villámcsapás miatt porig égett a frissen felújított ház, amit a hívek nagy örömmel vettek tudomásul. "Az imádság ereje!" - mondogatták.
Az események akkor vettek furcsa fordulatot, amikor Jill "Nagy Dudák" Diamond, az intézmény tulajdonosa beperelte az egyházat, mert az szerinte "közvetlen vagy közvetett felelősséggel tartozik az eseményekért". Az egyház vehemensen tagadta szerepét a történtekben.
A bíró, elolvasva a per iratait, majd így nyilatkozott az első meghallgatás után: "Nem tudom hogyan fogok dönteni ebben az ügyben, de a papírokból számomra az derül ki, hogy van egy bordélyház tulajdonos, aki hisz az imádság erejében, míg egy teljes egyházi gyülekezet szerint úgy hülyeség az egész, ahogy van."

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.11.06. 19:57:31

Nekem Amerika, hogy a busznak elég intenem, és megáll.

Nekem Amerika, hogy a könyvesboltban a gyerekeknek külön részlegük van, ahol kedvükre garázdálkodhatnak, és nem probléma, ha egy-két könyv sérül. Ha száz sérül, az sem.

Nekem Amerika, hogy a boltban a munkásruhában sorban állót mindenki előreengedi, mindig, és teljesen természetesen.

Nekem Amerika, hogy a legmenőbb márkákat árusító butikokba bári bemehet anélkül, hogy kinéznék. Próbálhat, - mit próbálhat, próbálnia kötelező! - akkor is, ha előre közli, hogy nincs ilyesmire pénze. Az eladók tapsolnak a rögtönzött divatbemutatókhoz, és a mosolyuk őszinte.

Nekem Amerika, amikor megkérdezik, hogy vagyok, akkor tényleg kíváncsiak rá, és általában beszélgetni akarnak.

Nekem Amerika, hogy a közlekedési lámpáknál a gyalogosok akár egész nap is vonulhatnak, dudálni egy autós sem fog.

Persze, Amerika nem mindenhol ilyen. Amerika nem egyetlen ország, hanem 50.

S=klogW 2012.11.06. 21:03:07

@Mr Falafel:

"Nekem Amerika, hogy a busznak elég intenem, és megáll."

mert itthon mit kell csinálni?
amúgymeg:
milyen busznak? (USA=/= new york)

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.11.06. 21:31:27

1. ódon, csalásokkal tarkított regisztrációs rendszer
2. ahol a függetlenség nem szájernét jelent
3. szabadon szóló fegyvert tarthat a nép
4. 56 és abszurdisztán elől menekült ismerősök új hazája
5. charles bukowski

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.11.06. 21:35:50

@S=klogW: Magyarországon nem tömegközlekedem. A buszhoz rohanó emberek előtt a vezető rendszeresen bezárja az ajtót.
Amúgy meg városi busznak.

Alfőmérnök 2012.11.06. 22:32:02

@elGabor: Érdekes, szerintem az Úton egy szórakoztató kis könyvecske, mondhatni: olvastatja magát. Azt én sem értettem, hogy ezen túl mi benne a nagy vaszisztdász, de valszelg ez volt az első ebben műfajban. A nagy road moviek után már nem sok újdonság van benne a mai olvasónak.

Alfőmérnök 2012.11.06. 22:55:44

Nem voltam még Amerikában, így ítéletet sem tudok alkotni róla, de ami pozitív élményem: a Western filmek, a film noir-ok, a free jazz, Frank Zappa, Neil Young néhány lemeze.
www.youtube.com/watch?v=-LpcN4DaF20

www.youtube.com/watch?v=7JTy-GCfmvw

S=klogW 2012.11.07. 11:53:46

Kedves Hercsel Adél!

Herzl? Csak mert a csillogó sztaniolos szemét magácska által jó érzékkel megtett koherensen és tendenciózus ki- és összeválogatása és propagálása tipikus jegy.

Amúgy meg a magácska életkorával ez csak okoskodó megmondás. Kívánok több élettapasztalatot, alázatot és - önmagában is - kétkedést.
A sztaniolokat meg bontsa ki, mielőtt bekapja.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.11.07. 12:15:52

amerika? az az öröm, amit éreztem mikor élőben láttam a szíenenen, hogy a második gép belerepül a kibaszott toronyba. akkor még azt hittem, hogy arab barátaink voltak :)

Kandeláber 2012.11.07. 13:24:28

Lee Harvey Oswald
Jack Ruby
Sirhan Bishra Sirhan
Charles Manson
Unabomber etc.. etc..

kzgy 2012.11.07. 13:39:20

grass harp
and the moon rose over an open field
keep your hand on your gun

Shyad-Khourongai · http://hulyeseg-lexikon.blog.hu/ 2012.11.07. 20:31:26

Alaska, Yellowstone, Grand Canyon, indiánok, a vadnyugat.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2012.11.08. 00:11:25

@jose maria padilla:

Te valóban örültél több, mint három ezer ember halálának? Érdekes figura lehetsz.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.11.08. 07:31:30

@pushalias: Egy nicknek jó stílusú, valós személynek beszari kispolgár faszkalap. De legalább tudja, mire való egy imágó, sokakkal ellentétben. Lehet becsülni a kis férget.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2012.11.08. 09:32:08

@Mr Falafel:

Ne haragudj, egy ideje már olvasom a Mandinert. Ami úgy látom, valami jobboldali keresztény konzervatív blog(?) akar lenni némi liberális beütéssel. Azt vártam, hogy a hozzászólók is ilyenek, leszámítva persze a baloldali szimpatizánsokat. Ehhez képest időnként az a kétség gyötör, egyes hozzászólók nem egyszerűen pszichopaták-e. Háromezer ember halálán se nem viccelődik se nem örvend egy normális ember.

S=klogW 2012.11.08. 09:54:54

@pushalias: egy valóban keresztény jobboldali konzervatív és egy valóban liberális is, sőt bárkik, aki nem dugta be a fejét a hipokrita Nyugat seggébe nyakig, 9/11-et nem tragédiának, hanem egy háború részének látja

gy. k.: a háborúhoz nem fegyverek, hanem elsősorban pénz kell, "pénz, pénz, pénz"

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2012.11.08. 10:06:35

@S=klogW:

Az a baj, hogy nem ez volt a kérdés. A két torony esetét értékelhetjük sokféleképpen, a 3k civil áldozatét azonban nem. A titkárnő nem katona. A biztonsági vagy a parkoló őr sem. A kereskedelmi előadó, a marketinges, a jogász de még a vízvezetékszerelő sem. Özvegyek, árvák maradtak utánuk, akik valószínűleg furcsán néznének, ha megtudnák, hogy több ezer kilométer távolságban tőlük egy szövetséges országban egyes emberek annak tudnak nyilvánosan örülni, hogy a férjük vagy a feleségük, az apjuk vagy az anyjuk, a fiuk vagy a lányuk egy terrorcselekmény következtében meghalt. Az én dilemmám az, hogy 3000 civil ember halálának örülni vagy azon viccelődni normális-e. Szerintem nem normális.

S=klogW 2012.11.08. 10:21:53

@pushalias:
civil áldozat nélküli háború még nem volt.
civil áldozat-e az, aki egy fegyverként használt pénzügyi rendszert működtet.
mennyi civil áldozata van a Nyugat pénzügyi fegyverének Keleten vagy Délen?

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2012.11.08. 10:29:50

@S=klogW:

Azt kérném a válaszod legyen igen vagy nem. ha ez nem megy, akkor hagyjuk abba a társalgást, mert felesleges. Tehát: 3000 civil ember ember halálának örülni normális-e. Ismétlem, igent vagy nemet várok, nem pedig homályos fejtegetéseket arról, hogy egy parkolóőr szerinted fegyverként használt pénzügyi rendszert működtet.

S=klogW 2012.11.08. 10:35:04

@pushalias: arról az eshetőségről nem is beszélve, hogy mennyire volt "inside job" 9/11: amikor dick cheney meg donald rumsfeld oda-vissza ugráltak globális usa olajcégek igazgatótanácsi és kormányzati hivatali pozíciók között

S=klogW 2012.11.08. 10:39:19

@pushalias: a WTC talán takarítónő- és parkolóőr-központ volt?

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2012.11.08. 10:41:51

@S=klogW:

Tehát nem válaszolsz. Rendben, ez is egy válasz. Hiszen ha őszintén nemmel tudnál válaszolni, már rég megtehetted volna, mi sem könnyebb annál. De igennel sem válaszolsz. Ami egyrészt rossz, mert azt jelenti, hogy nem tudsz őszinte lenni. Ugyanakkor azt is, hogy legalább annyit még tudsz, hogy az igenlő válasz nagyon kínos. További szép napot neked!

S=klogW 2012.11.08. 11:28:49

@pushalias: na, egy demagóg seggnyalóval kevesebb

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2012.11.08. 11:38:25

@S=klogW:

A kultúrfölény biztosítva. Egy egyszerű kérdésre nem tudtál egyenesen válaszolni, de vered a melledet. :-)

S=klogW 2012.11.08. 12:12:28

@pushalias: nem tehetek róla, ha nem tetszik a válasz

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.11.08. 12:14:21

@S=klogW: Hogy is mondta tegnap Szempontpuska? - Magának megint padillás a szája. Mire vágyik maga, hogy megsimogassa a buksiját? Padilla a háziállatait inkább rugdalni szokja.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2012.11.08. 12:25:52

@S=klogW:

Mivel nem adtál választ ezért nem tetszhetett, mert nem volt minek tetszenie. :-)

Kissé télies az idő, nem gondolod?

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.11.08. 12:37:12

@pushalias: annak éppen nem, bár ugye akkor még nem lehetett tudni, hogy a moszad mennyire üríttette ki az épületet az usa csatlósszerveivel. de sajnos a történelem ügyintézési mődja a haború, amiről csak buziliberális elempés alemberek gondolják hogy többé már sosem lesz. elfeledve idoljaik, az usa és izráél állam bestialitását a háborúkban.
de tudja, azokban a percekben elképzelhető volt egy szent háború amiben az usát kiakasztják a porolóra :))

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.11.08. 12:38:47

@Mr Falafel:
örülök, hogy hazatalált szempontpuskához :)

/hol vett a szájára az a génzagy?/

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2012.11.08. 12:52:02

@jose maria padilla:

Vannak esetek, amikor a collateral damage nem hanyagolható el. A tornyokat áldozatok nélkül nem lehetett ledönteni, tehát a tornyok ledöntésének örülni magában foglalja, hogy annak is örülsz, hogy 3k áldozata volt. Vannak ilyenek. Lehet a USA meg Izrael a Sátán maga, akkor is így van.

Az egyenes válasz pedig megköszönöm, S=klogW-tól is jól esett volna valami hasonló.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.11.08. 12:56:31

@pushalias:
tudja, ha a futball világbajnokság döntőjében 12-0-ra verjük a brazilokat majd egyszer, hát biztos lehet benne, hogy tucat brazil lesz öngyi. mégis lesz olyan gazember aki örül a győzelemnek.

S=klogW 2012.11.08. 13:09:20

@pushalias: arra se gondol, hogy az elavult épületet hivatalosan csak komoly költséggel lehett volna elbontani

így meg még a biztosító is fizetett

S=klogW 2012.11.08. 13:15:15

@pushalias: @S=klogW:

arról a további _apróságról_ se feledkezzünk meg, hogy sookal egyszerűbb szerkezetű és kisebb építményeknél is (pl. gyárkémény) komoly tervezést igényel az, hogy lerobbantásánál a saját alapjaira omoljon

és még továbbá: a WTC 7 vajon mitől omlott össze?

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2012.11.08. 13:45:55

@jose maria padilla:

A WTC alkalmazottai öngyilkosok lettek? Ha nem, akkor mire fel ez a hülye demagógia?

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2012.11.08. 13:46:42

@S=klogW:

Teljesen kisütött most a nap. Mit gondol, holnap melegebb napunk lesz?

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.11.08. 13:59:59

@pushalias:
drágám, ne butáskodjon. valaminek örülni, ami emberek halálát okozza. érti? nem. ne is válaszoljon.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.11.08. 14:07:05

@bbjnick:
köszönöm! választ nem érdemel a liba :)

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2012.11.08. 14:29:10

@jose maria padilla:

Drágám, kár ezért. Feltettem egy kérdést, jött maga, és egyenes választ adott. Amit én megköszöntem, tehát elfogadtam. Kommentáltam, de elfogadtam. Itt abba kellett volna hagynia. Ez már gyáva maszatolás, gyerekes játszadozás, ami nem úriemberekhez illő. Maga is meg én is tudjuk, hogy az esetlegesen, a talán öngyilkolást eredményező side effect és a konkrét, szándékos emberölés sehol nem ugyanaz a kategória.

Adok egy fair ajánlatot. Csináljunk úgy, mintha meg sem történt volna ez itt a végén, jó? Maga adott egy elfogadható választ én pedig elfogadtam és utána nem történt semmi. Mindenki becsülete tiszta maradt. Deal?

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.11.08. 14:38:33

ha maga nem úgy beszélne mint egy cigány -idegen halandzsát keverve a beszédibe- hát köthetnénk alkut. így nem :)

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.11.08. 14:44:43

@S=klogW: Dottore, azért nem ártana kételkedni a 9/11-et övező összeesküvéselméletekben sem.

S=klogW 2012.11.08. 17:08:13

@Lavrentyij Pavlovics Berija: ezért is nem állítok, csak felvetek opciókat nem teljesen megalapozatlan opciókat. az, hogy a wtc7 is eltűnt, azért kifejezetten gyanús.
ez az egész buli túl sokaknak jött jól, kb. mint a kennedy-gyilkosság.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.11.08. 18:11:38

@jose maria padilla: Ez a mak-mak két esetben poén: amikor anyádat dugod, meg amikor olyan a közönséged, aki ezt poénosnak tartja és tapsikol. Ez a hely nem az, tehát délben anyádat kúrtad.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.11.08. 18:48:10

@S=klogW: Miért is kéne itt otthon lennem? Mivel lenne az nekem jobb? A mentalitásod pont, mint vincentéké, akikre a legjobban fújsz. Kell neked az akolmeleg, a vezérürü helyeslő bégetése, hogy legyen önbizalmad.

S=klogW 2012.11.08. 19:40:51

@Mr Falafel: nem fújok én senkire, csak nem szeretem az olyanokat, akik morálként akarják eladni az aljasságot

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.11.08. 20:09:03

@S=klogW: Az első ilyen élményem a konzervatóriumon volt, ahol egy félműveltségű kis pöcs, bizonyos Gabrilo olyan ámokfutást rendezett valamiféle keresztényi erkölcs nevében, mint kevesek. Engem Robespierre-re emlékeztetett, ezért kezdtem el jakobinusnak nevezni. Jó régen volt. Gabriloról kiderült, hogy egy pöffeszkedő zsidó kölyök, aki úgy ír, mintha éppen féléves vizsgán lenne. Ráadásul valami fidesznyik, tehát nem kell csodálkoznunk, hogy pártunk és kormányunk egy fos.
Két fontos észrevétel: 1. Nem csak a Vincent egy szarfészek, hanem konzervatívnak mondott oldalon is van ilyen. Én hármat is tudok. 2. Amikor éppen Ergé jakobinusozza a Jobbikot, akkor felsejlik bennem, hogy a legvéresebb szájú fideszblog lakóit én már 8 éve is e jelzővel illettem, okkal.

S=klogW 2012.11.08. 20:32:37

@Mr Falafel: na és melyik a harmadik? :)

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.11.09. 19:47:58

@S=klogW: Barkóbázni akarsz? Vigyázz, mert Bar Kochba egy zsidó lázadó volt!

S=klogW 2012.11.09. 22:06:02

@Mr Falafel: az az egész nép másról se szól
süti beállítások módosítása