Megismerni Szlovákiát I. – Kis szlovák legendárium X.
2012. október 16. írta: AgentUngur

Megismerni Szlovákiát I. – Kis szlovák legendárium X.

szlovakia2.jpg

Vhailor és Agent Ungur sorozata

Magyarországon a szlovákok és Szlovákia történelméről nagyon keveset tudnak, és ha ez mégiscsak szóba kerül, akkor a rosszindulatúak általában nem felejtik el megjegyezni, hogy az egész elfér egy SMS-ben. Ez a hozzáállás csak annyiban jobb a Szlovákiában folyó magyarellenes legendaépítésnél, hogy nem rajzol fel ellenségképet. De nagyon nem mindegy, hogy Szlovákia történelme tényleg elfér-e egy SMS-ben, vagy csak nem tudunk róla ennél többet. Az a magyar „fölény”, amely ezt az attitűdöt megalapozza, 1918-ban, vagy talán még 1938-ban is érthető volt, de manapság erre hivatkozva lenézni a szlovákokat már nemcsak indokolatlan, hanem egyenesen hiba is. Főleg ha figyelembe vesszük, hogy a szlovák politikai osztály, ahogy ezt az utolsó évtized tapasztalata mutatja, a nemzetközi porondon gyakran jobban teljesít, és ügyesebben politizál, mint a magyar politikusok. Ezért is döntöttünk úgy, hogy a következő két posztban a magyar-szlovák viszonyrendszeren túl is bemutatjuk a szlovák nemzeti fejlődés utolsó 60 évét, amely, Magyarországról nézve, talán a legfehérebb foltja Szlovákia történelmének.

Csehszlovákiában 1948-ban a kommunisták vették át a hatalmat. A sok ígéret dacára államjogi szempontból az ország egy egységes, Prágából irányított állam maradt. A szlovákoknak be kellett érniük kisebb engedményekkel, a nem kommunisták kiszorítása után tovább folytathatta működését az 1945-48 között létrejött szlovák nemzeti tanács (SzNT) és a megbízottak testülete, mint „Szlovákia” de facto kormánya, viszont mindkét intézmény jogkörét erősen korlátozták. A háború előtti Csehszlovákiához képest viszont szakítottak a csehszlovákizmus ideológiájával, és elismerték a szlovákokat önálló nemzetként. Ennek legfőbb oka természetesen az volt, hogy a cseheknek a hárommilliós németség elűzésével sikerült lezárniuk az ellenük vívott évszázados küzdelmet, és már nem volt szükségük a szlovákokra, mint „hamisítatlan” szláv emberanyagra a Cseh-medencét körülvevő germánok ellensúlyozására. Ez viszont nem jelenti azt, hogy megszűntek volna a súrlódások a csehek és szlovákok között. A cseh kommunisták legalább annyira nacionalisták voltak, mint szlovák elvtársaik, és régi kommunista szokás szerint az ötvenes években elindultak közöttük a leszámolások. Mivel a párt és az állam élén a cseh elvtársak álltak, nem meglepő, hogy a rövidebbet ezekben a vitákban a szlovákok húzták. Többek között ennek köszönhető, hogy a Slánsky-per során a zsidó nemzetiségű vádlottakon kívül egy olyan magyarellenes kádert is kivégeztek, mint Vladimír Clementist, vagy hogy Šaňo Mach barátait, Laco Novomeskýt és Gustav Husákot, mint „burzsoá nacionalistákat“ hosszú börtönbüntetésekre ítélték az ötvenes években.

Ezt a legfelsőbb szintet leszámítva viszont a jobboldali/szélsőjobboldali kulturális/társadalmi réteget nem fejezték le olyan mértékben, mint például Magyarországon, és számos korábban gárdista, HSĽS-párttag vagy kollaboráns személy később magas pozíciókba jutott, illetve azokon maradt a kommunista hatalomátvétel után is, természetesen az egyházi személyeket kivéve. Ebben a többnyire csehek által irányított Csehszlovák Kommunista Párt nem ismert bocsánatot, és az egyházüldözés legalább akkora méreteket öltött, mint Magyarországon. A rendszer csak nagyon lassan kezdett enyhülni a hatvanas évek közepén: döntő változások, ahogy erre az előző posztunkban utaltunk, csak 1968 után következtek be, amikor a Varsói Szerződés beavatkozásának egyik mellékhatásaként az addig egységes állam szövetségi állammá alakult, és a régi „burzsoá nacionalisták” visszatértek a párt és az ország élére. Ekkor nyert a szlovák kommunizmus egyfajta „nemzeti” színezetet, illetve csak ekkor kezdhették el a szlovák kommunisták tényleg úgy érezni, hogy „ők az urak a házban”, és így is kezdtek viselkedni. Ezek a politikai sikerek viszont nem értek volna semmit, ha nem kezdett volna nőni a szlovák életszínvonal. 

Csehszlovákia gazdaságpolitikájában 1948-89 között ugyanis drámai változások történtek. Amíg a háború előtt a cseh gazdasági elit gyakorlatilag gyarmatként kezelte Szlovákiát, addig a háború után a kommunisták ezzel szöges ellentétben cselekedtek. Az ötvenes években kétségkívül kemény viszonyok uralkodtak, a hagyományos szlovák paraszti társadalmat nehezen érintette a téeszesítés és az egyházüldözés. Nagyon gyorsan sikerült viszont a szlovák társadalmat „proletarizálni”. Az ország vezetése ugyanis erőteljes lépéseket tett Szlovákia iparosítására. E mögött az a materialista elképzelés húzódott meg, hogy ha sikerül kiegyenlíteni a cseh és szlovák országrész életszínvonalát, akkor a szlovák kérdés magától meg fog oldódni. Ennek fejében Szlovákia 1948-89 között 2-3%-kal több csehszlovák GDP-t „fogyasztott”, mint amennyit megtermelt, és 1950-80 között a mezőgazdaságban foglalkoztatottak aránya majdnem 50%-ról 15%-ra esett.

1968 után, Magyarországgal ellentétben, nem vezettek be „új gazdasági mechanizmust”. Megmaradt a régi tervgazdaság, központilag meghatározott bérekkel és árakkal, ahol a bányász vagy traktorista egy orvos vagy egy egyetemi tanár bérének a háromszorosát is megkereste. Mindez egy olyan társadalom számára, ahol a polgári értékek nem jelentettek semmit, nem okozott különösebben nagy megrázkódtatásokat. Hiszen a szlovák nyelvben nincs is olyan szó, amely teljesen lefedné annak a jelentését, amit magyarul a „polgár” jelent.

Tulajdonképpen nem is beszélhetünk szlovák középosztályról (ők a kiűzött vagy megölt zsidók, németek és magyarok voltak), csak egy a proletárságból és a parasztságból kinőtt középrétegről, amely a hagyományos proletároktól csak abban különbözött, hogy nem végzett fizikai munkát. Ezzel magyarázható, hogy Szlovákiában a humán szakmáknak hagyományosan nagyon alacsony a társadalmi megítélése, szemben mondjuk Magyarországgal. Míg a magyar értelmiségi alatt nagy valószínűséggel valamilyen jogászt vagy társadalomtudóst képzel el, addig egy szlovák számára az okos ember szinonimája a (gépész)mérnök, akikből Csehszlovákia igen jó minőségben volt képes elfogadható mennyiséget előállítani. 

A hetvenes évekre kialakult az a škodás-kofolás „proletár“ életérzés, amely egészen a rendszerváltást megelőző pár évig tartott. Az életszínvonal ugyan nem érte el a nyugati hitelekből létrehozott magyarországi szintet (aminek hatásait az ország máig nyögi), nem jött létre semmiféle korlátozott jóléti állam, de a szlovákok nem éltek rosszul, sőt, a nyolcvanas évek közepéig egyre jobb lett a helyzet. Ezt legjobban talán az mutatja, hogy az ország lakossága 1950 –1991 között 3,4 millióról, 5,3-ra(!) nőtt, és, bár ez a trend a rendszerváltás után megtört, a lakosság lélekszáma az utolsó 20 évben is nőtt, szemben mondjuk Magyarországgal, ahol már 1980 óta csökken. Szintén a szlovákok viszonylagos elégedettségével magyarázható, hogy Szlovákiában nem volt számottevő rendszerellenes disszidens 1989 előtt. Az a marék ember is, aki ellen mert állni a rendszernek, többnyire vallási (Ján Čarnogurský, František Mikloško,) vagy nemzetiségi (Duray Miklós) okokból tett így. Kimondottan szekuláris, világnézeti meggyőződésből csak nagyon kevés ember helyezkedett szembe a hatalommal (Ján Langoš vagy Miroslav Kusý).

A szlovákok tehát a kommunizmus negyven éve alatt lélekszámban, gazdaságilag (jelentős cseh segítséggel, illetve mint említettük az elkobzott magyar/német/zsidó vagyonból) óriásit gyarapodtak, méghozzá úgy, hogy a nemzeti érzelmeiket közben nem érte csorba. Kialakult egy olyan proletár származású szlovák középréteg, amely nem nagyon fogékony absztrakt társadalmi elvek iránt, ami főleg a magyarok és a csehek szemében azt a látszatot keltheti, hogy a szlovákok kulturálatlanabbak. Viszont nem szabad elfelejteni, hogy ezt a proletár középréteget nagyon is áthatja a technokrata, mérnöki szemlélet, amely nagyon „rugalmassá” és céltudatossá is tudja tenni – főleg olyan helyzetekben, amikor egy „fejlettebb” társadalomban bizonyos elvek vagy erkölcsi tabuk lehetetlenné tennék – egy adott probléma megoldását, hiszen „mindenekelőtt szlovákok vagyunk, csak második helyen lehet az, ami elválaszt minket”.

A magyarnál tehát sok tekintetben jóval könnyebb társadalmi és gazdasági örökség volt az, amivel Szlovákia a függetlenség küszöbére jutott. Hogy miként élt a jó kiinduló pozícióval, arról következő posztunkban fogunk írni.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr974849949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Király Zsolt (Körkép.sk) · http://korkep.sk 2012.10.16. 08:39:15

Néhány apróságtól eltekintve, mellyel vitázni lehetne, alapjában véve pontos rajzolat. Gratulálok! Remélem minél több olvasóhoz eljut.

Magyarország egyik legnagyobb hibája, hogy gyakran rutinból, egyfajta vélt fölényéből közelít a szlovákokhoz, akik ezzel szemben sokkal felkészültebbek a vitákban.

Király Zsolt (Körkép.sk) · http://korkep.sk 2012.10.16. 08:41:32

Néhány apróságtól eltekintve, mellyel vitáznék, alapjában véve pontos rajzolat. Gratulálok! Remélem, minél több olvasóhoz eljut.

Magyarország egyik legnagyobb hibája, hogy sokszor rutinból, vélt fölényéből közelít a szlovákokhoz, akik ezzel szemben gyakran sokkal felkészültebbek a vitákban.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.10.16. 08:50:00

Egyébként logikus. A tótoknál a kereszténységen kívül tényleg nem nagyon tudott mit lerombolni a kommunizmus, ráadásul már idejében "meghaladták" a helyi zsidóságot, így a kommunizmusuk is lényegében nemzetiszocializmus volt.

Csonka-Magyarországra meg robbantották az 1000éves királyságot, és most még mindig itt vagyunk a romok alatt. Jellemző, hogy Felvidéken inkább a mérnököknek van becsülete, itt meg a jogászkodás megy ezerrel.

unionista (törölt) 2012.10.16. 09:04:53

a rendszerváltás után magyarországnak három dolog volt az elemi (ha valakinek így jobban tetszik: nemzeti) érdeke. az első, hogy az európai közösség része legyen. a második, hogy azon belül létrejöjjön valamilyen középeurópai egység. harmadik pedig az, hogy a kárpát-medence kulturálisan összekapaszkodjon.

az nagyjából 1990-es években világossá vált, hogy a harmadik célra esély nincs. ennek oka a nacionalizmus volt. a 2000-es években világossá vált, hogy második célt sem lehet elérni. ennek oka megint csak a kelet-európai nacionalizmus volt. és most a 2010-es években magyarország ott tart, hogy az európai közösségen kívül találhatja magát.

és ennek a folyamatnak része volt a szlovákok folyamatos lenézése, és megbélyegzése. ez egy nacionalista dedó. "idősebb vagyok, mint szlovákia". "a szlovák történelem elfér egy sms-ben", stb. "nagy-magyarország" vaktérkép, amiről (horvátország mellett) leradíroztuk szlovákiát. ez a politika addig működött, amíg meciar vezette szlovákiát. utána látványosan bedőlt.

nemzetstratégiához a trivialitást kellene megérteni. európai unió, azon belül középeurópai egység, és azon belül egymást metsző kultúrkörök. és ebből az egyik a "nagy-morva" (cseh-szlovák), egy másik "nagy-magyar" (kárpát-medencei).

unionista (törölt) 2012.10.16. 09:19:29

@TaTa86.:
azért, mert a felvidék hagyományosan bányavidék. aminek egyébként szerves része észak-magyarország. az nem nemzeti sajátossság, hogy szlovákiában inkább a mérnököknek van respektje. hanem térségi (régiós). régió. jaj, ettől a mandineres seggfejek megint össze fogják magukat szarni.

ez egy térségi sajátosság. elemi (nemzeti) érdek például az, hogy észak-magyarország és dél-kelet-szlovákiával makrogazdasági (kulturális) értelemben összekapcsolódjon. létrejöjjön a szlovák-magyar felvidék. azt közjogi rangra kellene emelni. fel kellene ismerni, hogy miskolc és kassa egy ligában focizik.

ugyanígy lehetne eurorégió a szlovák-magyar kisalföld. ebben az esetben komárom és komarno újra lehetne egy város.

és ettől még lehet pozsonyi és budapesti országgyűlés. csak annak a jelentősége nyilván csekély lenni. azért, mert közfeladatok jelentős részét elvonná a régió és az unió.

de nem ez a rossz, hanem ez a jó. és addig nem lesz, amíg a nacionalista seggfejek irányítják a politikát. mindegy, hogy mérnök, vagy jogász. a szakmacsoportoknak semmi közük nincsen a nemzetkarakterhez. a szakmaiság minden esetben (még az irodalmárok esetén is) felülírják a beszélt nyelvet.

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2012.10.16. 09:28:49

@TaTa86.:

"a kommunizmusuk is lényegében nemzetiszocializmus volt."

Igen, tulajdonképpen ez a mondanivalója a posztnak. A nemzeti érzést csorba nem érte sőt, még gyarapodott is a szocializmus alatt.

@unionista: "...amíg a nacionalista seggfejek irányítják a politikát."

Akár tetszik, akár nem - a labda az Ő térfelükön pattog. Medgyessy, Gyurcsány, Bajnai seperc alatt beleegyezett volna abba, amit mondasz. Viszont nem talált ehhez partnert. Az egész szlovák társadalmat átitatja (az egyébként magyarellenes) nacionalizmus. Magyarországon, bár vannak a nacionalizmusnak erős hagyományai, ez korántsem jellemző, még ha sokan így látják, vagy így szeretnék láttatni (lásd 2004-es népszavazás). Magyarországon a nemzetit és a szociálist egymás ellen ki lehet játszani, Szlovákiában a kettő egy szerves és megbonthatatlan egységet alkott.

tarackos 2012.10.16. 09:29:53

Ez érdekes, tegnap aristo fitymálta a tótok szte 300 szavas "kultúráját" (szte nem az) ma meg egyenesen a történelmüket analizálják uott.

Majd küldjétek át neki a linket...;)

unionista (törölt) 2012.10.16. 09:30:13

@Király Zsolt (Körkép.sk):
azért, mert bécsnek és pozsonynak közös geopolitikai érdeke, és ez eltér budapesttől. magyarországtól mindenki a kezdeményező integrátor szerepet várta el. és ma ott tartunk, hogy a hivatalos magyar kormánypolitika az, hogy az európai uniót is szét kell verni. azért, mert a kárpát-medencei, és a kelet-közép európai egységet is szétfeszítette a nacionalizmus.

és ezért magyarország ma már romániához, és bulgáriához sorolódik. aminek első számú kulturális vesztese a székelység lesz. azért, mert magyarország szövetségesek nélkül nem fogja őket megvédeni. effektíve.

a másik nagy vesztes (nem egzisztenciális, hanem szellemi értelemben) a szlovákiai magyar kisebbség lesz. amelyik az elkövetkező 20-25 évben asszimilálódni fog. ahogyan mondjuk a dél-alföldi románság. nekik nyilván sokkal jobb volt a kádár-rendszerben magyarként élniük, mint a ceusescu-féle romániához tartozni. pozsonyhoz tartozás felül fogja írni a népnemzeti (balkáni) magyar identitást.

unionista (törölt) 2012.10.16. 09:39:23

@Vhailor:
a 1990-es évek közepén voltak kezdeményezések. létrejöttek az eurorégiók. összeültek a polgármesterek. leginkább azért, mert az előcsatlakozás keretei között mindenki várta a pénzt. a meciar-féle szlovákia volt az, amelyik megőrült. és most ugyanez van az orbán-féle magyarországon.

persze ezt lehetett borítékolni. ezért kellett volna előbb közép-európai egységet kellett volna teremteni. egy laza konföderációt. amit annyira fikáztok. amit kossuth és jászi hirdetett.

szerintem erre ma már semmi esély nincs. ez úgy fog megoldódni, hogy a mostani migránsok gyerekei majd egyszer hazatérnek. addig a balkán pozsonynál fog kezdődni.

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2012.10.16. 09:51:33

@unionista: Nem ismered a szlovák nacionalizmust meg a szlovák társadalmat. Semmi sem ál tőlük távolabb mint a Jászi/Kossuth féle okoskodások valamilyen közép-európai államszövetségeről/konföderációról. Nekik elég volt egy ilyen tapasztalat a csehekkel, azokkal sem tudtak zöld ágra vergődni. Hacsak nem tudsz nekik valami nagyon kézzelfogható érte cserébe adni, akkor nem mennek bele semmiféle buliba. Absztrakt elvekkel nem tudok őket meggyőzni.

Az EU-ba azért léptek be, mert egyrészt pénzt kínált nekik különböző formában (lényegében ezzel kampányoltak is a belépéskor) és garantálja Szlovákia határainak sérthetetlenségét.

gordiusz 2012.10.16. 10:17:47

Mindig is úgy éreztem, a szlovákok általánosságban sokkal technokratábbak nálunk, ennek minden előnyével és hátrányával. Most már azt is értem, miért. Ez a cikk tetszett.

Király Zsolt (Körkép.sk) · http://korkep.sk 2012.10.16. 11:00:12

@unionista:
"a pozsonyhoz tartozás felül fogja írni a népnemzeti (balkáni) magyar identitást."

A néhány tízezres szlovákiai magyar kemény magot leszámítva már rég felülírta. Ezen csak egy gazdaságilag erős Magyarország enyhíthet, akihez lehet ragaszkodni, aki odaártól is szerethető.

unionista (törölt) 2012.10.16. 11:02:28

@Vhailor:
a magyarok többsége pont úgy gondolkodik, mint a szlovákok. az átlag magyar sem liberális, hanem feudális. előjogokat akar magának területi és nemzetiségi alapokon. a magyarok is csak azért akartak európához tartozni, mert onnan anyagi támogatást reméltek.

az uniót elvben a felvilágosult latin-keresztény vallásnak kellene összetartani. de magyarok többsége nem latin-keresztény és nem felvilágosult. a magyarok a keleti kereszténység és a pogányság valamilyen furcsa elegyében hisznek. el kell olvasni az alkotmányos többséget szerzett magyar miniszterelnök legutolsó pusztaszeri beszédét.

csakhogy az unió nem tudja és nem is akarja ezeket a nemzetiségi problémákat megoldani. többek között ezért kellenek a kisebb föderációk, vagy konföderációk. ezért kellett volna a közép-európai a sztoriba bevonni ausztriát és németországot. esetleg svájcot is. kelet-középeurópai egység értelmetlen. ezért nem működött a v4. nem származott belőle közvetlen előny.

persze lehet mondani, hogy bécs és berlin miért támogasson ilyesmit. pláne a helvétek. miért menjenek ebbe bele. de erre is van válasz. például azért, mert a pénzügyi befektetései (bankjai), az ipari (üzemei) és kereskedelmi beruházásai (üzletei) így vannak ténylegesen biztonságban. ha van egy közép-európai legfelső bíróság, akkor a németeknek sem kell szaladgálni strasbourgba. mert megoldják berlinben.

vagy mondjuk azért, mert szövetségi iskolarendszerből olcsó és képzett munkaerőhöz juthat. és még a szlovák, vagy magyar cigány gyerekekkel is jobban jár, mint egy újabb török bevándorló hullámmal. azzal a cigánnyal, amelyik "nagy-német" (szövetségi) szakiskolába járna. és még lehetne sorolni.

létezik kölcsönösen előnyös megállapodás. csak ez a kelet-középeurópai feudális elitnek nem érdeke. a németeknek meg mindegy. úgy vannak vele, hogy ők diktálhatnak így is. egy kalap alá veszik ficót, orbánt, pontát. mert azt látják, hogy teljesen mindegy, hogy ezek milyen pártcsaládból jönnek. ezekkel nem kell foglalkozni. ehhez igazodnak. nekik végtére is mindegy. ők nem fognak kezdeményezni.

unionista (törölt) 2012.10.16. 11:08:12

@Király Zsolt (Körkép.sk):
nem olyan régen. a statisztika szerint 2006 körül:
http://www.google.com/publicdata/explore?ds=wb-wdi#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ny_gnp_pcap_pp_cd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=country&idim=country:HUN:SVK&ifdim=country&hl=hu&dl=hu&ind=false

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2012.10.16. 11:14:16

@unionista: Magad is megmondtad - a németeknek mindegy. Ők egy kalap alá veszik a régiónk országait. Gazdasági érdekeik most is maradéktalanul érvényesülnek - lásd. Orbán látogatása Merkelnél. Akkor ők mindek menjenek bele ebbe a buliba? A szlovákok meg jól elvannak mint német autószerelők, minek nekik mi haszna származna belőle? Hogy ez nekünk jobb lenne? Talán... de ez nem az ő érdekük, inkább ellenkezőleg.

Király Zsolt (Körkép.sk) · http://korkep.sk 2012.10.16. 11:15:48

@Király Zsolt (Körkép.sk):
"Magyarország egyik legnagyobb hibája, hogy gyakran rutinból, egyfajta vélt fölényéből közelít a szlovákokhoz, akik ezzel szemben sokkal felkészültebbek a vitákban. "

Erről beszéltem:
index.hu/belfold/2012/10/16/solyom-ugy_szlovakia_nem_sertett_unios_jogot/

Még ha Sólyom kitiltásáról anno meg is írtam a véleményem:
korkep.sk/cikkek/kulugyek/2009/08/23/7817-ki-hibazott-komaromban

Kandeláber 2012.10.16. 12:27:57

Akkor ebben az esetben a hátrányból előny lett. Érdekes írás.

Stefánia kisasszony ✠ peenemündei tündérke ✠ · http://stefania.blog.hu/ 2012.10.16. 12:49:53

Jó megközelítés.
Ha meg akarjuk érteni a szlovákok eltorzult, tudathasadásos lelkivilágát, akkor elég egy pillantást vettünk Pozsonyra. Szlovákiának ma egy olyan fővárosa van, melyhez 1920-ig konkrétan semmi közük nem volt azon kívül, hogy bejártak a város piacára és munkásként dolgoztak a építkezéseken (ahogyan ezt Budapesten is tették). Pozsony tudniillik soha nem volt szlovák város. Az 1910-es népszámlálás adatai szerint Pozsonyban 78 ezren laktak, ennek 41 százaléka magyarnak, 42 százaléka pedig németnek vallotta magát. Ezeknek az etnaikai-demográfiai adatoknak a birtokában bátran kijelenthetjük, hogy Pozsony egészen Trianonig egy nagyon hangulatos kis német-magyar város volt, amit a szlovákok elloptak, kitelepítették az őshonos lakosságot, kicserélték az utcanévtáblákat, levertél a címereket, bezúzták a magyar vonatkozású szobrokat, majd végül pofátlanul beköltöztek.

Stefánia kisasszony ✠ peenemündei tündérke ✠ · http://stefania.blog.hu/ 2012.10.16. 12:52:14

Jó megközelítés.
Ha meg akarjuk érteni a szlovákok eltorzult, tudathasadásos lelkivilágát, akkor elég egy pillantást vettünk Pozsonyra. Szlovákiának ma egy olyan fővárosa van, melyhez 1920-ig konkrétan semmi közük nem volt azon kívül, hogy bejártak a város piacára és munkásként dolgoztak a építkezéseken (ahogyan ezt Budapesten is tették). Pozsony tudniillik soha nem volt szlovák város. Az 1910-es népszámlálás adatai szerint Pozsonyban 78 ezren laktak, ennek 41 százaléka magyarnak, 42 százaléka pedig németnek vallotta magát. Ezeknek az etnaikai-demográfiai adatoknak a birtokában bátran kijelenthetjük, hogy Pozsony egészen Trianonig egy nagyon hangulatos kis német-magyar város volt, amit a szlovákok elloptak, kitelepítették az őshonos lakosságot, kicserélték az utcanévtáblákat, levertél a címereket, bezúzták a magyar vonatkozású szobrokat, majd végül pofátlanul beköltöztek.

cosmopol 2012.10.16. 13:38:22

@Stefánia kisasszony ✠ peenemündei tündérke ✠:
Ahogy Pest-Buda meg 1715 -ben volt szép kis német, szlovák, szerb meg görög város, kábé annyi magyar részesedéssel (kevesebb mint 20 %), mint amekkora a szlovákok aránya volt 1920-ban Pozsonyban. A folyamatok hasonlóak (iparosodás, pl.), csak az időtartam más. Ez akkor meg a magyar tudathasadásról mond valamit?

unionista (törölt) 2012.10.16. 13:41:16

@Vhailor:
a németeknek mindegy. nekik így is jó, és úgy is. berlin azt várja, hogy a magyarok kezdeményezzenek. ezt megtette varsó, és meg fogja tenni prága is. csehországban a válság óta nincs növekedés. és könnyen lehet, hogy ezzel egy időre be is zár a bazár. ha ez a forgatóköny valósul meg, akkor pozsonytól délre és keletre élőknek szívás lesz. a szlovák csoda se tart örökké. aztán lehet, hogy ez a közép-európai kitaszítottság hozza majd össze a kárpát-medencei népeket. de ebből ugyanúgy lehet polgárháború is.

a németeknek mindegy. egy perc alatt bevezetik a vízumkényszert. főleg ha a nagyseggű merkelt elzavarják. ne akarjon tyúkanyóskodni a népek felett.

ha a keményvonalasabb fritzek kerülnek többségbe, akkor azt fogják mondani, hogy a német iparvárosokat kell építeni. ha kell, akkor balkáni bevándorlókkal: szakmunkásokkal és szakmérnökökkel. az autógyárat néhány nap alatt felpakolják az emberek. és néhány óra alatt elszállítja a bundesbahn.

ezen a ponton magyar gdp 10-20-30-50%-ot eshet. és ekkor fog eltűnni a szlovákiai magyarság. egy gazdasági összeomlás esetén tanulmányozhatod a kisantat forgatókönyveket.

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2012.10.16. 13:44:07

@unionista: Picit rosszindulatú, de lényegében egyetértek. Zsolti is hasonló véleményen van.

Stefánia kisasszony ✠ peenemündei tündérke ✠ · http://stefania.blog.hu/ 2012.10.16. 13:50:29

@cosmopol:

Van egy óriási különbség, kedves barátom. Az a korszak, amelyről te beszélsz, (tehát a 19. század) Európa szerte a nemzetállamok kialakulásának időszaka, amely hosszú folyamat során mindenütt fontos szerepet kap a nemzeti identitástudat. Igaz, hogy Buda és Pest a 19. század közepén még német ajkú városnak számított, de ezek németek a szentistváni birodalom polgárainak tekintették magukat, azaz hungarus-tudatuk volt. Németül beszéltek, de magyarnak vallották magukat. Jó példa erre Semmelweis Ignác, aki egy Budai német családban született, német anyanyelvű volt, de magyarnak vallotta magát. Ezek a németek a az 1868-as Kiegyezés után fokozatosan elmagyarosodtak, asszimilálódtak. Ez az asszimilálódási folyamat természetes és önkéntes módon ment végbe. Pozsonyban még a 20. század elején sem éltek tótok jelentős számban, a város német-magyar karakterű volt, pedig akkoriban már a közép-európai népeknél a nemzeti tudat kialakulása befejezett folyamat volt.

Stefánia kisasszony ✠ peenemündei tündérke ✠ · http://stefania.blog.hu/ 2012.10.16. 13:52:36

@cosmopol:

Bocsánat, most látom, hogy te a 1700-as évekből hoztál példát. Mindegy, a hozzászólásom üzenete változatlanul érvényes és helytálló.

rinaldo-rinaldini 2012.10.16. 14:31:56

@unionista:

"ha a keményvonalasabb fritzek kerülnek többségbe, akkor azt fogják mondani, hogy a német iparvárosokat kell építeni."

Kemenyvonalasabb fritzek ? Kikre gondolsz ? A szocdemekre ? a zoldekre ? vagy a komcsikra ? :)

cosmopol 2012.10.16. 14:32:12

@Stefánia kisasszony ✠ peenemündei tündérke ✠: Ebben nincs is köztünk vita, bár azért megjegyezném, hogy nem csak a nem magyar anyanyelvűeknek volt hungarus tudatuk, de azoknak is akik magyarul beszéltek. Pontosabban az elitnek. A lakosság döntő többségének (a magyarnyelvőeknek is) helyi lokális tudata volt, meg persze vallási, és persze valamennyire etnikai is - de olyan amit mi ma tekintünk magyarnak (modern nemzettudat), olyan nem nagyon. Ebbe őket is bele kellett "asszimilálni", oktatás, katonai szolgálat, stb. révén. Tehát nem "hozzánk" asszimilálódtak a többiek (ez olyan jól hangzik, azért is szeretjük mondani), ha nem mi mindannyian beleasszimilálódtunk egy kulturális magyar tudatba, aminek a korábbi korok "magyar" tudataihoz nem mindig van sok köze.

Ami viszont a Pozsony-Budapest példát illeti, annyiban áll a párhuzam, hogy mindkét városnál az etnikai kép megváltozásában jelentős szerepet kapott, hogy abban az iparosodás-urbanizáció révén bevonzott vidéki lakosság álatal elért népességnövekedés döntő szerepet játszott. Ez Pesten magyar, Pozsonynál meg szlovák migráció volt. Persze míg Budapest lakossága 100 év alatt megháromszorozódott, addig Pozsony 70 év alatt megtízszereződött. A folyamat, ismétlem, hasonló, csak az üteme más nagyon.

rinaldo-rinaldini 2012.10.16. 14:36:55

Mara mar a jobberek inteligensebb resze is eljutott oda, hogy Kovacs Laszlonak igaza volt, mikor arrol beszelt, hogy "merjunk kicsik lenni". Kar, hogy ilyen sokaig tartott !
Bos-Nagymaros, benes dekretumok, Solyom-ugy, kettos allampolgarsag... mindig szoptunk, szinte kizarolag a felcsuti zseni es a narancsos agytroszt tobbi tagjanak a jovoltabol. Az utolso kormany, amely sikeresen kezelte a hatarontuliak ugyet es a szomszedokat a Horn kormany volt. Horn Gyuszi volt az utolso magyar miniszterelnok, utana mar csak szanalmas bohocok jottek: Viktor es Boszme (Megyo es Libas tul rovid ideig voltak hatalmon).

rinaldo-rinaldini 2012.10.16. 14:39:48

@Király Zsolt (Körkép.sk):

Solyom-ugy: Bos-Nagymaros utan a narancsos jogaszok ujabb hatalmas diadala ! A balfasz, hebego, jobber elnok ismet belehajtotta az orszagot egy felesleges pofonba !

rinaldo-rinaldini 2012.10.16. 14:42:17

A szlovakok okos politikat (legalabbis a nem letezo narancsos kulpolitikahoz viszonyitva - mikor mondott vagy csinalt valamit Martonyi?) folytatnak minden tekintetben, mig a narancsos geniusz egy teljesen felesleges szabadsagharcos cirkuszi maganszammal mulatatja a szomszedokat !

Király Zsolt (Körkép.sk) · http://korkep.sk 2012.10.16. 14:49:25

@rinaldo-rinaldini: nem célom állást foglalni, hogy a jobb vagy a baloldal végzett-e nálatok hatékonyabb külpolitikát. Én csak azt mondom, hogy a magyaros "nagy arcból" kéne visszavenni néha, és helyette inkább felkészülni, mielőtt jó nagyot odamondunk a "kisköcsög szlováknak". Aztán lehet comboskodni.

Félreértés ne essék, Fico is tud nagyokat mondani. Hajjaj! Csak valami miatt ő ennél tovább is jut.

tarackos 2012.10.16. 14:49:53

@unionista: Nem feltétlenül mindegy. A németeket a '90-es évek közepére-végére érte el a globalizációs hullám, akkor kezdtél el tömegesen kitepíteni a gyáraikat. Ha ezt az irányt tartja a menedzsment akkor ehhez igazodik mindenki ha úgy döntenek mindent vissza akkor ahhoz.

A németek egyébként szeretik kelet-európát nekem több német multis főnök mondta, hogy szívesebben látják itt a gyárakat mint dél-amerikában vagy kínában.

Azt viszont sosem értették miért nem lobbiznak ezért a magyarok. Ez egybevág azzal amit mondasz, hogy nekünk kell kezdeményezni. Nem várhatjuk el senkitől, hogy megsütik és beledobják a szánkba a sültgalambot.

A miért nem lobbiznak a magyarok is érdekes kérdés. Ha röviden kellene válaszolnom azt mondanám, hogy a szánalmasan korlátolt és rövidlátó elit miatt. Egyszerűen nem merik hosszúszárra engedni a pórázt mert féltik a seggüket. Emiatt nem termelődik ki az utánpótlás, nincs karrier-út anélkül meg csak magánérdekből lobbiznak.

Kandeláber 2012.10.16. 15:33:38

@rinaldo-rinaldini: Te, merjél kicsi lenni. Csak néhány európai, nálunk is kisebb ország: Dánia, Belgium, Hollandia, Írország, Luxemburg, Svájc, Ausztria, Csehország, Szlovákia, Albánia, Szlovénia, Szerbia, Horvátország, és még van néhány.
A Kovács Laci bátyád pedig tanuljon újra földrajzot, vagy a zavaros fecsegés helyett próbálja megvédeni az álláspontját. Egyébként aki Pontát fényezi Kálmán Olgának, az egy rongy, szemét ember.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.10.16. 15:34:40

Én a mandarin egy jeles szerzője által úgy vagyok tájékoztatva, hogy a tótok (valamint a mócok) nem nemzet, hanem 300-as szókincsű kecske(zerge)baszók. Nem értem tehát, mi ez a cikk itten.

rinaldo-rinaldini 2012.10.16. 15:48:21

@Kandeláber:

bla bla bla bla bla... a valosag pedig annyi, hogy: "ha meg kellene neveznem egy országot és egy miniszterelnököt, amelyik ország és amely miniszterelnök a legsikeresebben küzd az európai gazdasági válsággal, akkor ott valószínűleg Szlovákiát és Robert Ficót kellene az első helyre tennem". A Viktorod 110%ban elfogadta a szlovak allaspontot. Ennyit a narancsos "kozephatalmi" statuszrol :)))))

bz249 2012.10.16. 15:52:13

@Dr. Zerge: pedig egyszeru a mondanivalo. Akinek csak 300 szava van es az egyetlen kikapcsolodasi modja a zergebaszas (nehez ugy, mert nagyon furge egy allat) az nem fog belesuppedni a kulturfoleny vs Dunai Konfoderacio/nepiek vs urbanusok/... stb vitaba, hanem ahogy azt a zergevel is kell a szarvanal ragadja meg a problemat.

Konzisztens ez. :)

Kandeláber 2012.10.16. 15:55:15

@rinaldo-rinaldini: No igen, Ausztria Kurt Waldheim kancellár idejében nagy ívben leszarta az USA-t és a csatlósait, akik Waldheimet nácinak nevezték.
Egész Ausztria- leszámítva a szokásos néhány ezer nímandot - egy emberként utasította vissza a senkiháziak vádaskodását.
Nálunk a fél ország annak örül, ha az általa nem kedvelt politikust bármilyen külföldi megszégyeníti. Lásd Sólyom László esetét, akin a Kovács Laci pártjával szimpatizáló internaciszocik nagyon jól mulattak, és tapsoltak a tótoknak.

unionista (törölt) 2012.10.16. 16:03:40

@rinaldo-rinaldini:
a német ipartestületekre. akik azt mondják, hogy a tőkét a saját iparvárosaikba kell koncentrálni. és munkaerőt el kell hozni a balkánról.

rinaldo-rinaldini 2012.10.16. 16:04:05

@Kandeláber:

Figyu, Viktor jogasz, Szajjarto Petike jogasz, Navracsics elvtars jogasz, a hebego Solyom jogasz, Lezer Jani jogasz... az egesz narancsos banda egy jogasz brancs. Egyik sem latta, ami jozan paraszti esszel teljesen vilagos volt az elejetol fogva ? Balazs Peter mar masnap megmondta, hogy Solyom es nagykepu bandaja nagyot hibazott, de az orszag nem teheti meg, hogy nem tesz meg mindent az elnok vedelmeben.

Bos-Nagymaros, benes dekretumok, Solyom-ugy... a narancsos barmok egyszeri vadaszt csinaltak az orszagbol, aki szopni jar Szlovakiaba :)

Kandeláber 2012.10.16. 16:13:08

Én egyszer voltam a Felvidéken, Prágába átutazóban is vissza. Nagyon fel sem tűnt, hogy átléptem a határt, mert mindenhol magyarul beszéltek, csak euróval kellett fizetni, és a sör jobb valamint olcsóbb volt. Egyedül Pozsonyban csináltak úgy, mint akik nem értenek magyarul, aztán kiderült, hogy tényleg, de nem volt gond.

rinaldo-rinaldini 2012.10.16. 16:16:59

@Kandeláber:

"Én egyszer voltam a Felvidéken..."

Ez persze nem akadalyoz meg teged abban, hogy eljatszd itt a szakertot :))

rinaldo-rinaldini 2012.10.16. 16:19:14

@unionista:

"a német ipartestületekre. akik azt mondják, hogy a tőkét a saját iparvárosaikba kell koncentrálni. és munkaerőt el kell hozni a balkánról."

Aha, de azert tudod, hogy a nemet ipartestuletek igyekezete, enyhen szolva, inkabb az ellenkezo iranyba mutat :)

Kandeláber 2012.10.16. 16:25:42

@rinaldo-rinaldini: Miféle szakértésről beszélsz? Véleményem lehet mondjuk Becsuánaföld külpolitikájáról úgy is, hogy sosem jártam ott.
Te akarod itt osztogatni a megfellebezhetetlen igazságokat. Talán billenccsel hordtad a sódert Nagymarosról, aztán bedöglött a bolt, ezért vagy oda olyan vehemensen a tótokért?

rinaldo-rinaldini 2012.10.16. 16:39:08

A szlovak kulpolitikat Miroslav Lajcak iranyitja, nemzetkozileg elismert diplomata, aki mar kenyes helyzetben is bizonyitott ( en.wikipedia.org/wiki/Miroslav_Laj%C4%8D%C3%A1k ), a magyar kulpolitikat pedig Szajjarto "bulvarkacsa" Petike. Ennyi.

unionista (törölt) 2012.10.16. 16:43:26

@rinaldo-rinaldini:
a válság előtt eldöntött projektek futnak ki. pontosan lehet tudni, hogy mit gondolnak a németek. nem rejtik véka alá a véleményüket.

rinaldo-rinaldini 2012.10.16. 16:45:57

@unionista:

"... mit gondolnak a németek. nem rejtik véka alá a véleményüket."

es neked tenyleg azt mondjak, hogy szerb, alban, bosnyak, lengyel, ukran, torok, arab munkasokat akarnak Bajororszagban es Eszak-Rajna-Wesztfaliaban ? :)

unionista (törölt) 2012.10.16. 16:48:03

@tarackos:
a magyar szakmunkás és a szakmérnök ugyanúgy teljesítményelvű, mint a német. és valamiért úgy gondolják, hogy a magyarok találékonyak.

rinaldo-rinaldini 2012.10.16. 16:57:12

@unionista:

Mond neked valamit az a nev, hogy Thilo Sarrazin ?

unionista (törölt) 2012.10.16. 17:07:16

@rinaldo-rinaldini:
éppen az a lényeg, hogy nincs szükség újabb török bevándorló hullámra. nem tudom milyen arabokra gondolsz? nagyon el vagy tévedve geopolitikában. a balkáni ma elsősorban magyart jelent, románt, bolgárt és szerbet. ami nem azt jelenti, hogy magyarországon egyáltalán nem lesz német beruházás. hanem azt, hogy jóval kevesebb.

rinaldo-rinaldini 2012.10.16. 17:12:15

@unionista:

"nagyon el vagy tévedve geopolitikában"

Ha annyira otthon vagy, akkor tudsz talan mondani legalabb 2-3 peldat olyan nemetorszagi beruhazasokkal kapcsolatban, amelyek elsosorban magyar, roman, szerb, bolgar munkaerore epulnek, ugye ? :)

unionista (törölt) 2012.10.16. 17:29:24

@rinaldo-rinaldini:
mond. pontosan arról van szó, hogy alapvetően kétféle módon lehet gazdaságot szervezni. 1) föderálisan. 2) feudálisan. a poszt-indusztriális társadalmakban mindkettő kapitalizmusnak tűnik. de a második csak úgy működik ha a nép elszegényedik. és a lényeg, hogy ez a kétféle kapitalizmus elváljon egymástól.

lehet magyar uradalom, ha van egy német birodalom. kit érdekel, hogy a magyarok egy jelentős részének a feudalizmus nem lesz jó. akkor majd a magyarok beülnek a használt német autójukba, vagy kiállnak stoppolni a lopott autópályájukra. és majd a bevándorlási hivatalnok megnézi, hogy a föderációnak szüksége van az illetőre.

éppen arról van szó, hogy a föderatív keretek közé be kellene férni. mert különben a forintgazdaság összecsuklik, mint egy zollstock. persze ha globális konjunktúra lesz, akkor nem. és a németet játszhatnak a kivárásra is. akkor minden marad a régiben. de akár teljes politikai összeomlás is jöhet. németek többségét az sem fogja zavarni. legfeljebb merkel fog pityeregni.

unionista (törölt) 2012.10.16. 17:36:39

@rinaldo-rinaldini:
a német gazdaság úgy működik, mint egy gép. meghúznak rajta egy kart, és akkor elfordulnak a fogaskerekek. na most ott tudják, hogy nem kell össze-vissza rángatni gazdaságot. ha egyszer eldöntöttek valamit, akkor azt ezért kifuttatják. de ha ezek után másik elképzelést követnek, akkor az lesz a stratégia. és ezt nem a pártok döntik el. hanem a német iparosok. merkel csak egy díszpinty.

rinaldo-rinaldini 2012.10.16. 19:16:07

@unionista:

A nemet cegek azert jonnek keletre, mert:
* olcsobb a munkas
* enyhebb a szabalyozas, konnyebben es olcsobban lehet elbocsatani, tuloraztatni. Ennyi. a tobbi csak tudalekos duma.

unionista (törölt) 2012.10.16. 20:49:42

@rinaldo-rinaldini:
akkor vajon miért nem megy a mercedes a népi kínába? még enyhébb a szabályozás. még olcsóbban lehet dolgoztatni. és a munkásokat ha akarják, akkor le is lehet lőni.

unionista (törölt) 2012.10.16. 20:52:52

@rinaldo-rinaldini:
tényleg komolyan kérdem: láttál-e már high tech iparvállalatot belülről.

rinaldo-rinaldini 2012.10.16. 21:47:13

@unionista:

Tenyleg, de te ugy latom csak fotoalbumban, kulonben nem irnal olyanokat, hogy "a német gazdaság úgy működik, mint egy gép. meghúznak rajta egy kart, és akkor elfordulnak a fogaskerekek" :)

unionista (törölt) 2012.10.16. 22:00:17

@rinaldo-rinaldini:
csakhogy ez nem igazi mercedes, kínában nincs igazi bmw sem. ezek vegyesvállalatok. grósz károly idejében a bábolna-mc dondalds. amikor a jenkiknek a profitot felezni kellett. na, de elköszönünk. további jó orbánozást a mandineres seggfejekkel.

rinaldo-rinaldini 2012.10.16. 22:06:07

@unionista:
Miert nem igazi Mercedes ? Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. mitol igazibb ? :)
Csavesz ! :)

unionista (törölt) 2012.10.16. 22:57:43

@rinaldo-rinaldini:
a kínai: vegyesvállalat. alapértelmezés szerint minden gyár a fele a kínai népköztársaságé. a különbség nagyjából az, ami málnaszörp és a málna ízű szörp között.

rinaldo-rinaldini 2012.10.16. 23:09:38

@unionista:

ok, most lassan probald meg osszhangba hozni ezt a hozzaszolasodat az elozovel, amely szerint "akkor vajon miért nem megy a mercedes a népi kínába? még enyhébb a szabályozás. még olcsóbban lehet dolgoztatni. és a munkásokat ha akarják, akkor le is lehet lőni." :))

unionista (törölt) 2012.10.16. 23:41:00

@rinaldo-rinaldini:
orbánozni tudsz. vitázni nem, csak kötözködni. apád biztos alkesz volt. vagy nem tudom. nincs álláspontod és nincsenek érveid. ez a gond.

rinaldo-rinaldini 2012.10.17. 00:55:50

@unionista:
Mirol akarsz vitazni ? Nagy pofaval felteszed a kerdest, hogy miert nincs a Mercedes Kinaban... es kozben kiderul, hogy a vilagban minden kilencedik Mercedes gepkocsi Kinaban keszul. En igazan nem tehetek arrol, hogy pofara vagodtal a Mercedeses peldaddal.

"apád biztos alkesz volt"

Ezt a proli szokincset melyik "high tech iparvállalat"nal szedted fel ? :)

vadkelet 2012.10.17. 10:32:42

@rinaldo-rinaldini: Hagyd rá mert még előjön azzal h 10 % kommunizmus kéne Európában:) Schiering Gábor ominózus latin amerikás bejegyzése alatt kibújt belőle az "unionista"...

Rothstein 2012.10.18. 00:52:22

Remek kis cikk!
Olyan aspektusokat vizsgál, amikről az átlagmagyarnak nem sok tudomása van, legfeljebb megérzi.
Más:
Nem tisztem védeni az 1945 óta eltelt idő magyar külpolitikáját, de a mozgásterünk egyenlő a 0-val.
Itt határt módosítani, autonómiát, jogokat kicsikarni nem lehet. Az unijó a legelemibb nemzeti érdekeinket sem veszi/vette/fogja venni soha soha.
Status quo van. Az pedig az elvesztett háborún alapul. Ha ezt nem fogadod el, Európa kivet magából.
Nekünk nemzeti szempontból ezért volt csőd Európához csatlakozni.
Gazdaságiból meg azért, mert mi csak egy konkurencia voltunk a nyugatnak, akinek eleve nagy gondjai voltak a mezg. áruik értékesítésével.
Ezért van az hogy kurva szép bicikli utak, fürdők stb épülnek uniós pénzből, még a kutya faszára is díszburkolatot húznak a főtéren, csak épp a mezg. és a rá épülő immár alig létező feldolgozó ipar nem kap semmit ilyen olyan teljesíthetetlen feltételek miatt.
Cserében mehetünk ki pincérnek, pizzasütőnek, hotdogosnak, takarítónak, lányainkat viszik feleségnek, kurvának ...

Yasashi Tanuki 2012.10.19. 15:27:20

Nem kellene még temetni a közép európai összefogást. A régió nagy kihívása, a cigánydemográfia még csak most érik, de már látszik, hogy ebből egyik ország sem fog a többiek segítsége nélkül kimászni. Néhány évtizeden belül el kell döntenie Romániától Csehországig, hogy hogyan néznek szembe a TB és nyugdíjrendszer diszfunkciójával és mihez kezd a drasztikusan romló közbiztonsággal. Mivel ezen országok egyike sem túl nagy méretű és lakosságszámú, nem engedheti meg magának, hogy egyes régióit átengedje azoknak akik teleszülik, de a gazdaságát és közigazgatását műdödtetni már nem képesek. Az tisztán látszik, hogy az EU a kidolgozott integrációs politikát erőlteti, bár ez még egyetlen országban se hozott mérhető eredményt. Ez a kihívás össze fogja hozni ezeket az országokat.

unionista (törölt) 2012.10.20. 23:33:25

@vadkelet:
10% kommunizmus (egyenlő újraosztás), 10% kereszténység (jókedvű adakozás), 80% kapitalizmus. mondj jobbat.

unionista (törölt) 2012.10.20. 23:34:09

@rinaldo-rinaldini:
nincs álláspontod, se érveid. egy orbánozó hülyegyerek vagy.

aforgacs 2013.04.30. 14:25:45

Véleményem szerint kapcsolódik az itt megjelent bejegyzésem a témához. Hiszen gondoljunk bele, nem akkor lehet csak egységes Közép-Európa, hogy ha valóban megértjük a másik (szomszédos) nép mibenlétét? Itt bővebben kifejtem: aforgacs.blogspot.hu/2013/04/kozep-europai-identitas.html
süti beállítások módosítása