Földvár, félúton
2012. október 04. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Földvár, félúton

dunafoldvar.jpg

Vasárnap vesztett a Fidesz – ilyet sem hallottunk túl gyakran 2006 forró ősze óta. A dunaföldvári polgármester-választás egyrészt csak egy időközi választás egy kisvárosban, amit nem kell túldimenzionálni; másrészt viszont nyugodtan vegyék intő jelnek a kormányoldalon azok, akik 2010, vagyis Fideszország megszületése óta elhitték maguknak, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszere jó ideig megdönthetetlen lesz. A megdönthetetlennek szánt rendszerek dőlnek meg leghamarabb.

Turul kolléga a dunaföldvári választások után már írt egy posztot az eseményről, az előzményekről és a részletekről, de ejtsünk pár szót a jövőre vonatkozó tanulságokról is. Az tényleg szórakoztató, hogy a győztes jelölt annyira független volt, hogy ő egyben a Tolna megyei MSZP elnökhelyettese is. De ez a függetlenség-címke rég bevált trükk a baloldali-liberális oldalon (lásd: független értelmiségiek); és nem csodálkoznék, ha 2014-ben egy nagyon független közös listavezetővel és további független közös jelöltek egész sorával vágna neki a választásoknak az ellenzék számos, függetlennél függetlenebb szervezete. Fogunk majd a fejleményekről írni eleget a 2014 tavaszáig tartó másfél évben, de koncentráljunk most a hoppon maradt vesztes oldalra.

2010 ősze óta két kezünkön fel tudjuk sorolni a falvaknál nagyobb nem fideszes településeket, kerületeket, így nem meglepő, hogy Fideszországot, a centrális erőteret tartós állapotnak kezdték sokan tekinteni. Arról meg már el is feledkeztünk, hogy – különösen a kétezres évek első felében – a Fidesz-MSZP kétpártrendszer kialakulásáról és hosszú távú fennmaradásáról cikkeztek, aztán ez a modell is megdőlt.

A Fidesz politikai teljhatalmat és minden lehetőséget megkapott a választóktól 2010-ben, hogy rendezze az ország, a megyék, a települések dolgait. A szisztematikus építkezéséről és kemény hierarchiájáról ismert kormánypárt hatalmasra duzzasztott kormányzati, önkormányzati emberállománnyal igazgatja azóta is az országot. Kérdés azonban, hogy ez az emberállomány mindig és mindenhol a megfelelő, legalkalmasabb személyekből áll-e. A szocialisták, amelyek vereségeik ellenére egészen a 2006 utáni, teljes gyurcsányi megrogyásig a hatalom természetes pártjának számítottak széles vidékeken: több évtizedes közigazgatási és hatalomtechnikai tapasztalat birtokában vezették úgy, ahogy a településeket, néhol sikeresen, nem egy helyen pedig totális zsákutcába. A simulékony vidéki szoci archetípusa viszont tényleg beágyazott volt a magyar ugarba, amihez a jobboldal csak a 2002-2003 utáni, Orbán személyes elképzelése szerint történő átszervezés után tudott felnőni.

A régi fideszesekből (akik közül tíz év alatt rengetegen kikoptak), lelkes polgári körösökből, tehetséges avagy jól helyezkedő fiatalokból, a vállalkozók, helyi erős emberek fiatalabb nemzedékéből, sok felől érkezett ejtőernyősökből és a párthoz csapódó újdondászokból létrejött újfideszes elit az, amely 2010-től átvehette a települések irányítását, szinte mindenhol. Települése válogatja, hol sikerült ennek az új garnitúrának tényleg megvetnie a lábát a helyi közéletben, hol sikerült eddig sikeres, példaértékű megyei és település-vezetést, fenntartható avagy helyrehozott települési működést létrehozni; és hol lettek alig két év alatt a helyiek szerint a szociknál is rosszabb újbasák. Aki egy kicsit is ismeri a helyi politikai viszonyokat az országban, az  mindkettőre tud példát hozni.

Nincsenek mély ismereteink a dunaföldvári közéletről, de ahogy a Véleményvezér is írja, a korábbi választások alapján, a bal- és jobboldali szavazatok arányának alakulását figyelembe véve leginkább billegőnek tekinthető a település. Az viszont beszédes, hogy a hvg.hu cikke szerint a Fidesz jelöltje egyszerűen nem ment el a dunaföldvári tévé választási vitájába, ahol a „független” jelölt egy órán keresztül mondhatta a mondókáját. Lehet, hogy valami tényleg sürgős ügy jött közbe; de lehet, hogy csak a híres-hírhedt fideszes elkésés- és érdektelenség-kultúra buggyant ki, amely finoman szólva nem használ ki minden lehetőséget arra, hogy ismertesse elképzeléseit a választókkal, és a hatalom birtokában természetes, magától értetődő állapotnak tekinti azt. A polgári körök mozgalmának hanyatlásával, a baloldallal és a posztkomcsikkal szembeni, örök ellenzéki protestkultúra gyengülésével az eddig jól szervezett jobboldal a végeken több helyütt gyengülni kezdett.

De nézzük egy kicsit távolabbról az ügyet! A fideszes újbasák számára intő példa a vasárnapi meglepő vereség: ha az (ön)kormányzásképesség, a tehetség és a választókkal, a demokráciával szembeni alázat híját mutatják helyben, akkor nincs az a teljhatalom és kapcsolati háló, ami megmentené őket az előbb vagy utóbb bekövetkező bukástól. És ha buknak, akkor – alakuljon bárhogy az ellenzéki összefogás – elsősorban a szocik fognak visszajönni, akik nem lesznek különösebben könyörületesek a helyi fidesznyikekkel szemben, úgy hiszem. Földvár a félút, a következő önkormányzati választásokig is. Ideje odafigyelni a helyi választókra és a jó önkormányzásra, mindenhol.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr844819707

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Földvár, félúton 2012.10.04. 15:24:01

Legyen a fideszes újbasák számára a vasárnapi meglepő vereség egy intő példa.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugocsa 2012.10.05. 06:39:10

2014-ben tényleg olajfa kell, tapasztalatlan, idealista, új arcokkal. Ha csak annyit el sikerül érniük, hogy lebontják az utóbbi évek baromsághalmait, máris jobban jár az ország. Attól kezdve pedig álmodozzanak, vitatkozzanak, ne értsenek egyet semmiben; a jelenlegi ad-hoc törvénykezési mód kiküszöbölésével már előrébb lennénk, kiszámíthatóbb lenne az élet.
És persze figyeljék egymás kezét árgus szemekkel.

nemecsek ernő áruló 2012.10.05. 07:23:42

"De ez a függetlenség-címke rég bevált trükk a baloldali-liberális oldalon"
Független Schmitt Pál (fidesz alelnök), független Tarlós (egyedüli fidesz ajánlással).

Vicces, hogy az fáj neked, amit az elvtársaktól eltanultak. Ott valahogy nem érzékeltem, hogy bajotok lenne ezzel. :D

Szánalmasak vagytok!

Virág et. 2012.10.05. 07:27:27

Túlértékelni sem kell Dunaföldvárt. Ebből csak annyival lehet több következtetést levonni a hódmezővásárhelyinél, hogy Dunaföldvár nem volt bástyája egyik pártnak sem. Ha itt tudott az ellenzék fordítani, mi lesz egy olyan városban, ahol hagyományosan elfelé húznak a választók a fidesztől?

@Lencsés István: Csapásokat adunk és csapásokat kapunk! Nem lennék most az imperialisták helyében!

Martian (törölt) 2012.10.05. 07:32:41

@tevevanegypupu: "Viszont Martonyi elott az mszp-szdsz tele volt tehetsegesnel-tehetsegesebb penzugyminiszterekkel, gazdasagi tanacsadokkal es kozgazdaszokkal."

Jáááááj, ez nem kellett volna... ja, mint a magyar futball "mágus-edzői". :)

tevevanegypupu 2012.10.05. 07:33:08

@röhögő:

Epeszu ember tenyleg azt kepzelte, hogy harmadik-negyedik alkalommal nem valasztjak meg Demszkyt es megis. Valoszinuleg Demszky elobb faradt el mint szavazoi.

tevevanegypupu 2012.10.05. 07:33:08

@röhögő:

Epeszu ember tenyleg azt kepzelte, hogy harmadik-negyedik alkalommal nem valasztjak meg Demszkyt es megis. Valoszinuleg Demszky elobb faradt el mint szavazoi.

tevevanegypupu 2012.10.05. 07:35:29

@röhögő:

A birosagi iteleteket figyelve latni, hogy a fobiro es fougyesz valoban fuggetlen.

nu pagagyí 2012.10.05. 07:42:39

Örüljünk, hogy foszladozik Fideszország. Ki a frásznak van arra szüksége, hogy minden és mindenki egy akaratnak legyen alárendelve. Remélem nem olyan nép vagyunk, amelyik beéri egyféle szimpla magyarázattal a világról, ahol meghal az önálló gondolat. Helyi szinten nem szabad olyan vezetőt választani, akinek fontosabb a pártja, mint a helyiek problémái és olyan pártra sem, amelyik saját tagjait alattvalónak tekinti. A Fidesztől balra állók sokfélék, náluk a független szó, valós tartalmat jelent.

gomorra 2012.10.05. 07:44:23

Kedves R.G., nem gondolkodsz te kicsit túl egyszerűen, túl sematikusan?

Nem olyan bolond ez a nép, az istenadta. Most szocinak gondoljátok Földvárt, de én nem gondolom, hogy az, ahogyan azt sem gondolom, hogy a szocikat hoznák helyzetbe a következő választásokon. Nem véletlen a pártnélküliek magas aránya, a nagyon gazember Gyurcsány és nagyon gazember Orbán után nem fog gondolkodó ember egyik szaralakra sem szavazni.

vladimir964 2012.10.05. 08:07:58

Nem kell aggódni, majd a bloggoló által újbasának nevezett vezetők - régi jó magyar bevett szokás szerint - egy esetleges MSZP-s győzelem esetén hirtelen "megvilágosuknak", hamut szórnak a fejükre, szegfűt tűznek a gomblyukba, és azontúl narancs helyett vörös segget nyalnak...

kispufi 2012.10.05. 08:13:12

@tevevanegypupu: én arra utaltam, hogy ergé szerint se vonjunk le messzemenő következtetéseket ebből, azaz az mszp ettől még ne higgye, hogy feltalálta a spanyolviaszt és a bolsi őstulkok függetlenként való indítása tarolással járhatna, de ettől még a fidesznek észbe kéne kapnia, hogy akrmennyire is csűrhetik-csavarhatják a választási rendszert és akármennyire is erőtlennek-szétziláltnak tűnhet az ellenzéki oldal, attól még választás dönt, a választó meg adott esetben dönthet úgy, hogy bárki, csak "ezek" ne. a fidesznél kéne ezt a legjobban tudni: ezen alapul a 2/3-uk. csak félek, ők már rég túlhaladták a valóság kereteit.

tevevanegypupu 2012.10.05. 08:38:04

@kispufi:

Igen, ez igaz. A zemberek azonnal mozdulnak, ha a zsebuket erinti valami es ez tokeletesen ertheto, hiszen valoban nagyon sokan nagyon nehez korulmenyek kozott elnek. Sajnos olyan nincs, hogy "ne az emberek fizessek meg", mert akkor megis kicsodak? Ezt a politikai kampanyfogast el kellene hagyni de nagyon surgosen..Mindemellett azert nem lenne rossz tudatositani, hogy nem a fidesz juttatta abba a helyzetbe az orszagot amiben most van. A bekepzelt pokhendiseg kulonben nalunk minden politikai part sajatja..

kzoltana 2012.10.05. 08:41:11

A Fidesz-fellegvár Debrecenben már elkezdték egyenesíteni a kaszákat az emberek:
www.vagy.hu/tartalom/cikk/3084_joooooo_reggelt_debrecen

Quendel Gáspár 2012.10.05. 08:45:32

kár azon károgni, hogy az MSZP-s jelölt függetlennek hazudta magát. Nem hazudta magát függetlennek. Háromszor indult a polgármesteri posztért és egyszer sem MSZP-s színekben. Egy ilyen kisvárosban nem megy a pártoskodás és természetesen mindenki tudta róla, hogy alelnök az MSZP megyei szervezetében. Érik a narancsos bukta...

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2012.10.05. 09:01:33

@Lencsés István: anyukád karórája itt maradt az éjjeliszekrényemen, Pista. Majd beviszem a Koccintóba.

dr kíváncsivagyok 2012.10.05. 09:04:28

@tevevanegypupu:
" Ket eve vannak Orbanek kormanyon, kovetnek el hibakat. Miert, csodat vart? Mert azt azert nem igertek."

"Követnek el hibákat" ...de aranyos !
Nem ígértek csodát valóban,...de mit is ígértek ?

Megvédjük a magánnyugdíjpénztárakat !
Nem lesz tandíj !
2 hét alatt javul a bűnözés !
MEGSZÜNTETIK AZ ÁLLAMI KORRUPCIÓT !!!
NEM LESZNEK MEGSZORÍTÁSOK - (két és fél éve nőnek a szegények terhei !)
stb.stb.stb.stb

dr kíváncsivagyok 2012.10.05. 09:10:15

@tevevanegypupu:
"A birosagi iteleteket figyelve latni, hogy a fobiro es fougyesz valoban fuggetlen. "

....ja, ja , a kínos ügyek el sem jutnak bírósági szakaszba,....mert a "független" főügyész meggátolja !

tevevanegypupu 2012.10.05. 09:37:10

@dr kíváncsivagyok:

Azt en nem tudhatom. Csak azt, hogy azok amik viszont eljutnak, neha nagyon furcsan vegzodnek.

tevevanegypupu 2012.10.05. 09:37:10

@dr kíváncsivagyok:

Azt en nem tudhatom. Csak azt, hogy azok amik viszont eljutnak, neha nagyon furcsan vegzodnek.

.Pierre Bezuhov. · http://www.youtube.com/watch?v=ddk-Q6hXvFk 2012.10.05. 09:40:23

Csöppet pikáns, hogy a köztudottan független mandineres holdudvar ugrál mások függetlenségén. Ehhez azért kell a pofa, de végül is megszoktuk.

A dunaföldvári eseményekhez meg annyit srácok, hogy az emberek mindenre szavazni fognak, ami nem fidesz. A sunyi tolvajoktól csak az arrogáns, pökhendi tolvajokat utálják jobban, akik kioktatnak itt minket, hogy már pedig nekik joguk van lopni - a kétharmad meg a magyarkártya jogán.

Nyilván számos csörgősipkás futóbolond akad még, olyan mint tevevanegypupu elvtárs, akinél a kondicionálás (fidesz= mennyország, mszp=sátán) örökre szóló élmény maradt, de még ezzel a nem csekély hívő /droid sereggel sem nyugodhat meg ez a maffiaszervezet.
barkácsolni kell még azon a választási törvényen, srácok!

tevevanegypupu 2012.10.05. 09:46:09

@dr kíváncsivagyok:

A korrupciot egyetlen kormany sehol a vilagon nem tudja megszuntetni, ez hulyeseg, ilyet felesleges is igerni. Egyebkent a fidesz igereteinek teljeben - meg a valasztasok elott - valoban nem szamolt sok mindennel. Peldaul azzal a kemeny es ellenseges ellenallassal amit az EU es az IMF tanusitott ellenuk. Konyortelenul es a "szegenyekre" valo tekintet nelkul. Vajon miert? Csak nem azert, mert a szegenyek abszolute nem erdeklik sem az IMF-et sem az EU-t, hanem kizarolag es csakis az, hogy a jobboldali ketharmados gyozelem es az, hogy (latszolag) a liberalbolsevikok elvesztettek kozvetlen hatalmukat, tehat nem engedelmeskednek alazatosan? Ketsegtelen, hogy sok mindenre aztan rakenyszeritettek a fideszt, talan tessek ott reklamalni..Esetleg Simor elvtarsnal, aki a bankok biztonsagaert aggodik vagy talan Gyurcsany es Bajnai miniszterelnok uraknal akik a kolcsonoket felvettek, de mar a fidesz kormany alatt nekunk kell visszafizetni. Egyebirant annyira eleg volt a kommunistakbol szocialdemokratakka vedlett kormanyokbol es kepviselokbol, hogy inkabb vagyok szegenyebb egy viszonylagos polgari kormany alatt, mint hogy ujra ezeknek a "demkrataknak" kover, zsiros, elegedett es kepmutato abrazatat kelljen neznem.

IQ bajnok 2012.10.05. 09:51:17

Rövid ideig bírtam olvasni a hozzászólásokat, mert a demagóg, zseniálisan tájékozott kommentelők legtöbbször saját magukat ismételve, magukat minősítve mutatkoznak be.

A szerző csúsztatásai is megérnének egy misét, de megpróbálok két dolgot úgy megemlíteni, hogy visszafogott legyek!
(ha menet közben valaki már kifejtette ezeket, akkor elnézést, de a felétől tovább nem volt türelmem puput és társait olvasgatni)

1.
említettétek "álamelnök" urat és Tarlós urat.
Jelenleg Tiszavasváriban hogyan indul a fityiszes jelölt?
Ha Fideszesként, akkor bocs, hogy feltartottalak benneteket.
Ha függetlenként, akkor kedveseim: kuss a földvári független függetlenségének minősítésétől.

2.
"elsősorban a szocik fognak visszajönni, akik nem lesznek különösebben könyörületesek a helyi fidesznyikekkel szemben"

Ha könyörületesek akarnának lenni, akkor takarodjanak a politikai palettáról!

Járási központok, (éllategészségügy, gazdajegyzők, "ÁNTSZ", oktatásirányító központok)
Mind egy célt szolgálnak:
totális megfélemlítés.
Ezek után elvárom, hogy aki a szavazatomra ácsingózik, kitakarítsa ezeket a hivatalokat azoktól, akik esetében bizonyítható, hogy párt komiszárokként tevékenykedtek!

3.
A földvári jelölt az MSZP ls civil szervezetek támogatásával induló függetlenként volt meghatározva.
Hazudtok, vagy csak hiányosak az ismereteitek?

MézesRozi 2012.10.05. 09:58:11

@dr kíváncsivagyok:

nem tudom, hány éves maga. de talán van annyi tapasztalata, hogy emlékezzen a gyurcsány-beszédre: hazudtunk reggel, este, délben. talán emlékszik arra is, hogy az mszp-és kovácslászlóról terjedt az a pesti bonmot: jó reggelt! hazudta kovács lászló. tehát, nem új találmány, hogy a választókat igazmondással nehéz meghódítani. a hazugság mértéke természetesen nem elhanyagolható.

mit ígért a fidesz?

hogy megvédik a nyugdíjakat. megvédték? meg. azért, hogy megvédhessék, beszántották a magánnyugdíjat? igen. miért? mert nincs pénz.

ígérték, hogy nem lesz tandíj? ígérték. meg tudták tartani? nem. kérdés: miért nem. mert nincs pénz.

ígérték volna, hogy 2 hét alatt javul a bűnözés? nem. miért? mert ezzel nem lehet választást nyerni. nyilván hozott volna néhány szavazatot, de az alapvetően békére vágyókat elriasztotta volna.

ígérték, hogy megszüntetik az állami korrupciót. tud példát hozni arra, hogy nem csinálták meg?

ígérték, hogy nem lesznek megszorítások? igen. voltak? kérem a példákat.

és akkor nézzük, mit ígértek még.

ígérték az egy kulcsos adót? igen. megcsinálták? igen.
ígérték, hogy a középosztályt és a gyermekes családokat fogják támogatni? igen. megcsinálták? igen.
ígérték, hogy gátat vetnek a parttalan, követhetetlen és morálisan teljesen romboló segélyrendszernek? igen. megcsinálták? részben.

ha részletezné, hogy milyen szegényterheket ismer, amik nőnek. na az jó lenne. a középosztály terheinek csökkenése miért is jelenti a szegények terheinek növekedését? na ne etessen már.

és nézzük, mit ígértek még, ami viszont elmaradt.
ígérték a számonkérést, ígérték, hogy a veres-gyurcsány-bajnai vonalat nehéz vasban viszik el.
megcsinálták? nem. többet vesztettek ezzel, mint amennyit nyertek? igen. a jobbik meg köszöni szépen:)

MézesRozi 2012.10.05. 10:01:30

@IQ bajnok:

"Ezek után elvárom, hogy aki a szavazatomra ácsingózik, kitakarítsa ezeket a hivatalokat azoktól, akik esetében bizonyítható, hogy párt komiszárokként tevékenykedtek!"

lássa, én is épp ezt vártam a fidesztől, de sajnos csak ott takarítottak, ahol a papok táncolnak. és ez nagy hiba volt. nem tanultak a 98-02 közötti tapasztalataikból: nincs kegyelem:)

Bell & Sebastian 2012.10.05. 10:11:15

@MézesRozi: Legyen velük könyörületes, a belső adósságot csak az infláció gerjesztésével tudják elolvasztani.

Az első dinasztia idején is a gazdaság tökét markoló öltönyösgecik úrták el a renomét, most sincs ez másképp.

Orr bán is átbukott a zeniten, no meg a többi főmufti is túlzabálta magát a degeszen, szóval elvirágzott ez a kór ó is.

egy_vélemény 2012.10.05. 10:28:31

@Ugocsa: és ki fogja eltartani, márpedig az eddig tapasztalt jó módban, a legújabb ismeretleneket, az újabb lebontásaikat, még véletlenül sem az építkezéseket?
Hiszen abba rokkant bele az ország, hogy ezerszeresen húzzák le a bőrt hatvanvalahányéve a lakosságról.
Mintha kellene a képzett politikusok siserehadához egy nép is, annak valami egységes arculata, hogy legyen adófizető is, no meg némi pénz az államkasszában, hogy legyen miből a csekonicsot játszani, Ugocsa gyermekem.

unionista (törölt) 2012.10.05. 10:37:24

nem az a kérdés, hogy ki nyeri a következő választást. hanem az, hogy ki vált rendszert.

MézesRozi 2012.10.05. 10:41:49

@Bell & Sebastian:

"Legyen velük könyörületes, a belső adósságot csak az infláció gerjesztésével tudják elolvasztani."

félreértett, nem bántom én őket:)
az inflációgerjesztés meg, ha jól emlékszem, nem új találmánya ovinak. megcsinálták ezt az előző ciklusukban is, hogy szabad pénzhez jussanak.

de ezek az @íkúbajnokok olyan korláttalanul korlátoltak tudnak lenni, hogy az fáj:))

unionista (törölt) 2012.10.05. 10:41:59

@kispufi:
az ellenzék valószínűleg mindenhol független jelöltet fog indítani. a bolsi őstulkok országos listán fogják bejuttatni. a megyei elnököket a kompenzációval lehet majd betolni. ki van ez találva.

MézesRozi 2012.10.05. 10:43:24

@Bell & Sebastian:
"Orr bán is átbukott a zeniten, no meg a többi főmufti is túlzabálta magát a degeszen, szóval elvirágzott ez a kór ó is."

de azt maga sem akarja, hogy a maszop takaríccsa ki őket?

Ferdinand Navarra 2012.10.05. 10:45:06

Apám családja részben Dubaföldvári volt, az ottani rokonok mesélték, hogy kétszer láttak köztéri akasztást:
egyszer amikor bejöttek Kun Béláék, egyszer pedig amikor elkergették őket.

Vagyis eléggé megosztott lehet a vidék, néhány szavazat is számít...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.10.05. 10:45:28

Fel kell szántani Dunaföldvárt a NER nevében, s bevetni sóval.
A halászcsárdán még gondolkodom. A halászlé kissé túl sós volt, de jó, a palacsintáért viszont megérdemelnék a büntetést...

Presszós Laci 2012.10.05. 10:46:23

Mennyire kell idiótának lenni ahhoz, hogy – bármilyen szar is a Zsidesz – visszahozzák az MaSzoP-ot? Akkor már miért nem egy valóban független. Mondjuk egy munkanélküli? Egymillió új munkahelyről volt szó, a politikusoknak meg általában úgyis van 5-6 főállásuk. Egy szerencsétlen meg kipróbálhatná magát polgiként. Több kárt valószínűleg nem okozna, mint az elődei.

blah 2012.10.05. 10:48:48

@MézesRozi: csókolom, tessék már kihúzni a kedves fejit a saját seggiből. Talán akkor nem látná ilyen furcsán a valóságot.

.Pierre Bezuhov. · http://www.youtube.com/watch?v=ddk-Q6hXvFk 2012.10.05. 10:53:15

@MézesRozi: "középosztály terheinek csökkenése miért is jelenti a szegények terheinek növekedését? na ne etessen már. "

Gyuri! Te vagy az?
látod ezért nem tudtál közgazdasági diplomát szerezni

unionista (törölt) 2012.10.05. 10:58:20

@manhattan (c):
bevezetik a többkulcsos adót. és akkor mi van. lesz 300 milliárd extrád. és? beborítod a felsőoktatásba. és? csinálhatnak akármit: a forintgazdaság semmilyen árfolyam, inflációs, és hiánycél mellett nem versenyképes. kijelölhetnek bármit. nem tartható.

magyarországnak egyetlen esélye van. az, hogy időszakosan német protektorátussá, "nagy-német" gyarmattá válik. oktatást reformálni amúgy az alsóiskola felől kell. nem az egyetem és az akadémia oldaláról. szövetségi iskolarendszer kell. szövetségi alaptanterv. szövetségi közoktatás, szövetségi szakképzés.

Őexc.Vitéz Bivalybasznádhy. Dr. Őfőméltóságu Úr 2012.10.05. 10:59:28

Anélkül, hogy végig olvasnám a posztoló hablatyolását a jól bevált komcsi trükkről, hogy ki független meg ki nem, Hogy is volt Tarlóssal? Skicc palival? Ilyen kezdés után én szégyellnem magam ha tovább írnék..

bgp 2012.10.05. 11:01:29

@Őexc.Vitéz Bivalybasznádhy. Dr. Őfőméltóságu Úr: Hagyd már szegényt. Így is lelibsikomcsizsidózzák már a Mandit.

egy_vélemény 2012.10.05. 11:09:32

@tevevanegypupu: kedves Teve, valóban nagyjából ismerted meg ottléted alatt az embereket.
A világ minden táján a fődből, állatokból, Természetből élő nép igen fegyelmezetten, szervezetten kell, hogy éljen, különben nem marad egész évre termény, amit beosszon a családjának, nem tud kihez futni, ha meglepetés éri. Márpedig az rendszeresen éri. Ez katonai fegyelmet kíván.
Ennek az életformának a szervezése nem merül ki a holnapra_röpke_gondolással, hanem messzibbre kell tudni látniuk.
Ma is nézz meg egy jász, kun, hajdú, sváb, bunyevác, svájci, stb. falut.
Amikor beérik a termés, mese nincs, aratni köll, eltenni a szűkebb napokra.
A környéknek sajátossága volt, hogy igen dolgos emberek lakták, akik házaik apróra építették, de a környezetükre éppúgy vigyáztak, mintha sajátjuk volna.
A régi, töltésen futó országút melletti eperfák, a mezsgyék bogyósai, az ápolt vízelvezetők, gondosan művelt szőlők, földek, a szép erdők voltak a tanúi.
Egyszóval, gazdálkodtak, kereskedtek.
Halászlevet házaknál nem főztek, csak a vendégjárók hivogatására. Szűkösebb napokban segítette ki a családokat s böjt idején a halfogyasztás.
A mindennapok, de az ünnepnapok szórakozását is a Duna határozta meg, Kikötője forgalmas volt, tele eseménnyel, hírekkel, áruval, újdonsággal.
Maguk a terményt, az éjjel induló kofahajóval Budapestre hordták. A fődvári asszonyok a fejükön hordták a teli fonott kosárt. Épp a hajnali csarnok-, piarcnyitásra értek föl a gőzössel.
Nyáridőben feredőzni, mosni jártak le, halászni, pecázni, vagy kiöltözve, vasárnap korzóztak a partján. Ha áradt, ha apadt, figyelniük is kellett a mozgását.
A lakosság egy része templombújó volt, hétközben böjtös, ünnepeken inkább pogányos.....de a vasárnapi misén, templomi körmeneteken mindenki megmutatta magát. A fődvári viselet annyi szoknyából állott, hogy hátulról kivillanjon a legalsó is szűk vászon is....mert rátartiak voltak....egyik Dédanyám 80 évesen megépíttette a kriptáját, aztán levonult a cigánnyal s három napig húzatta...ki is prédikálták a nagymisén, úgy kellett bankókkal megváltania magát az örök kárhozattól, amivel a pap fenyegette.
Ez a Dédnagymama volt, aki 103 évesen éhenhalt, mert a ruszkik elvitték minden ennivalóját, a rokonság szanaszéjjel menekült már, ha épp nem fogságban, vagy névtelenül elpusztulva valahol a Don partján....a szomszédoknak sem maradt, szóval teljesen fejreállt a világ. Aztán bebizonyosodott az, amit tudunk már. Pusztítani mindig könnyebb, mint felépíteni egy működő gazdálkodást.

bgp 2012.10.05. 11:10:13

@Lencsés István: pont előtt nincs szóköz. @-t meg nem lehet nagybetűvel írni. Egyébként a jó édes anyád.

@MézesRozi: ez a lista olyan durva, hogy már vicces.

1. az öngondoskodást szétbaszták, az én nyugdíjamat nem védték meg azzal hogy ellopták a pénzem
2. akkor miért hisztiztek amikor a maszop akart tandíjat.
3. példa korrupcióra: olvasson többet Ángyán írásaiból.
4. megszorításokról olvasson Kuszaszem professzor mai írásából.
Na jó, látom bedőltem egy trollnak, nem folytatom.

egy_vélemény 2012.10.05. 11:21:04

@Gergő77: Arankám, a mandi.hu-n válaszoltam neked is...nem vagyok fődvári. A maradéka vagyok egy onnan nagy körültekintéssel kiírtott családnak. Mert ugye, ...a múltat végképp eltörölni...ez volt az utóbbi hatvanvalahányév 'munkája' s ezzel járt a dicsőség.

komissarlajos 2012.10.05. 11:29:00

@Gekko: Igazad van! Így építi a FIDESZ a hatalmát. Reméljük, nem sokáig.

2012.10.05. 11:31:41

"Hatékonyabb adóbeszedés 120 milliárddal több bevételt hoz. A kormány jövőre mind a 400 ezer pénztárgépbe egy technikai eszközt épít be, ami online kapcsolatban áll a NAV-val."

nyugodtan mondhatjuk, Matolcsy egy gyakorló elmebeteg fasz

belekotty 2012.10.05. 11:33:53

@bgp: A Lencsés hülye. A net bohóca. Ne foglalkozz vele!

2012.10.05. 11:34:37

4. Hatékonyabb közszféra bér: megemelt tanári béreket elhalasztjuk.

ma van a pedagógusok világnapja.
Ez az gyuri nyomassad nekik, bele a pofájukba :D:D:D:D:D

egy_vélemény 2012.10.05. 11:38:49

@egy_vélemény: mielőtt elfelejtem, ahhoz az életformához az is hozzátartozott, hogy a szükségben lévő családokról a környezetükben, mint sajátjukról maguk gondoskodjanak. Ez ugyanígy működött más vidékeken is, szokás volt. Majd minden családban volt befogadott, nevelt gyermek is. Ha elkerültek otthonról, akkor pedig nemcsak a perselybe, de a 'szegény embernek' is kellett minden héten a jövedelemből adni. Szóval egy következetes életmód, tekintélyelvű, szigorú szabályokkal, ma úgy mondanánk önellátó közösségként voltak képesek működni.

egy_vélemény 2012.10.05. 11:40:52

@Belpo: Jól van fiajam, mára már megdolgoztál a piros pontért te is. Leülhetsz.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.10.05. 11:56:53

A szemet Jobbik miatt volt.

www.origo.hu/itthon/20121004-nem-magaban-latja-a-dunafoldvari-kudarc-okat-a-fidesz.html
"A Fidesz elnöksége a héten kielemezte, miért nem tudott nyerni a jelöltjük a dunaföldvári időközi polgármester-választáson a hétvégén. A vereségért okolják a Jobbikot, amiért nem indított jelöltet, így aki nem szereti a Fideszt, az csak az MSZP-s jelöltet tudta választani. Az MSZP pedig azzal jutott előnyhöz szerintük, hogy inkorrekt módon nem pártszínekben indította a megyei alelnökét."

Sok szemet csalo.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.10.05. 12:01:19

@Doomhammer: Szemét ellenzék, nem hajlandó a kormánypárt alá dolgozni! Ez bizony csalás.

Kiegészíteném azzal, hogy a szemét győztes legalább 1998 óta mindig függetlenként indult, mert ezt a Fidesz nem vette észre. A mandineresek sem.

kifordított nagyanyó 2012.10.05. 12:07:20

Ezek megoldották,hogy bárki jobb legyen náluk.

Bell & Sebastian 2012.10.05. 12:22:59

@MézesRozi: Ahogyan egy oaklandi barátunk fogalmazott, ennél csak nagyobb rossz van, így közös érdek a kisebbik választása.

Mi itt csak a Valagrend Páros Lábbal fokozatát osztogathatjuk, ami -valljuk be- hatástalan.

Lepattan a kétharmadról, ami jó, ha egyharmad megvan, aktualizált hitem szerint.
Ideje lenne kiköpni a mérgezett almát és kielégíteni a törpéket, nemcsak mindig zabálni a tányérkájukból.

tevevanegypupu 2012.10.05. 12:29:30

@egy_vélemény:

Nekem tetszett es tetszik azok eletformaja akik folddel, gazdasaggal es allatokkal foglalkoznak, a rendszeresseg, szervezettseg. Bar ugy latom manapsag mar "igazi" parasztok nincsenek, lassan az a forma is eltunik a kornyezettel egyutt, ami evszazadokon keresztul ennek a tarsadalmi retegnek a megelhetes sot az egyetlen elkepzelheto elhetesi forma volt. Ebbe belecsapott reszben a felszabaditasnak nevezett szovjet megszallas, aztan a tsz-esites, vegul es talan a legjobban a rendszervaltasnak hivott ize. Egy dolog viszont egeszen biztos, hogy ezek az emberek nagyon nem kedveltek a kommunistakat. Annak ellenere sem, hogy evtizedek alatt azert valahogy kifejlodott a tsz-bol valami hasznos is, ugy-ahogy egeszen jol sikerult megelniuk belole. Na persze volt partitkar meg brigadok , de azert olyan nagyon nem lehetett behuzni a csobe senkit. A videk mindenhol elegge jozan maradt.A nagy, rendszervaltas utan csalodas, aztan az unioba valo belepes, annak orult szabalyaival es tilalmaival egyutt ugy tunik meghozta az eredmenyt. Olyan foku szegenyseget, amire egyaltalan nem keszult fel senki..az un. ongondoskodast olyan szabalyok nehezitik amik lehetetlenne teszik a megelhetest, a foldeket sokszor egeszen masok kapjak mint akik megerdemelnek, kolcson nincs, kovetelmenyek annal inkabb. Ez most a fidesz kormany alatt meg inkabb erezheto - de ez nem a fidesz hibaja - szoval olyan nagyon nem csodalkozom azon, hogy ez a kerek kepu ember nyerte a valasztast. Nem tudom mennyivel ert jobban egy kisvaros vezetesehez, mit tud kicsiholni es honnet jut penzhez manapsag, mindenesetre ujabb adossag nelkul nem nagyon tud csodat tenni o sem.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.10.05. 12:36:28

@Holger Hartland:
Megkerdeznem nagyon hatarozottan itt: most, amikor a vilagosszeomlas cunamija nyaldossa sokat szenvedett anyafoldunket, akkor ez az ellenzekieskedes kinek a malmara hajtja a vizet? Cui prodest?

Ilyen idokben osszefogas szukseges, ahogy a birkak is osszehuzodnak a vezeruru kore, ha farkas kering a nyaj korul. Megkerdeznem, hogy az ellenzeket nem inkabb ellensegnek kellene hivni, amikor bontja ezt az osszetartast?

egy_vélemény 2012.10.05. 12:47:59

@tevevanegypupu: miben bízhat a kerekképű, s minden pocakos független mszp-s? :-)
Abban, hogy megindult (igenis a fidesznek hála) a lassú felocsúdás a népek között is....gondolja, most már ő is meg tudja ülni majd a lovat lengemagyarban akár, hamár idáig nem vetette le a hátáról....hiszen látható az éledő önellátásból, a nagyon hosszú bénultság után, mintha ropogtatná már csontját az ébredező lakosság....:-)
Ez természetes. Ahogy az is, hogy az elégedetlenség, a morgás jele egyben annak is a jele, hogy kezdenek összeérni a dolgok, vagyis a sok, kormány és fidesz által szervezett átalakítás (ami jelenleg még egymásraszervezésnek, izoláltnak, ad hoc-nak, improvizációnak, kapkodásnak, korrupciógyanúsnak tűnik) kezd összeállni kerek egész képpé, bárhogyis az ellenkezőjét állítják...a nép pedig akkor vált morgósra át, ha nem korgós a mindennapja már, s hazafelé menet nem kell kapkodnia a fejét minden árnyék után.
Így én igazad látom, amikor véded a kormányt.

Ha emlékezetem nem csal, éppen Fődváron a nyugdíjasok szervezték meg az első GYF kormány elleni tüntetést, mégpedig hídlezárással.

Ps...mennem köll dógozni, viszlát! :-)

belekotty 2012.10.05. 12:56:54

@tevevanegypupu: "Nekem tetszett es tetszik azok eletformaja akik folddel, gazdasaggal es allatokkal foglalkoznak, a rendszeresseg, szervezettse" - Na meg hogy a mezőgazdaság a GDP-nek már csak a 3 százalékát adja.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.10.05. 13:19:30

@Doomhammer: Igaza van, és aki el akar kóborolni, azt majd a vezérürü farkasai visszaterelik. Vagy megoldják máshogy.

Maga mint 21 ezer kommentes nick is használhatná okosabban az idejét, például alakíthatna egy kft-t és szerkeszthetné a www.ajopasztor.hu oldalt.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.10.05. 13:38:42

@Holger Hartland:
Nem latom be, miert ne falhatnak fel azt a fekete baranyt a vezeruru farkasai.

Csak hogy a tobbiek tudjak, merre hany meter.

Most azt akarja, hogy a 21 ezret osszam fel 5-6 sokadnikkre? Mi lenne abban a szorakoztato?

rupertwinston · http://kanadaihirlap.com 2012.10.05. 14:41:58

Azon nem nagyon kell meglepődni, hogy a Fidesz helyi jelöltje a tévés vitára még el se ment. Orbán mikor vitázott utoljára választási kampányban? Úgy kb. hat évvel ezelőtt, 2006-ban...és eléggé siralmasan szerepelt, pedig ellenfele se volt annyira ragyogó. 2010-ben ő sem vette erre a fáradságot.

MézesRozi 2012.10.05. 15:37:40

@.Pierre Bezuhov.:
ennek semmi köze a közgazdaságtanhoz. azért mert tőlem kevesebbet vesznek el, abból nem következik, hogy egy ilyen ánderklássztól, mint maga feltétlenül többet kell elvenni. megtehető, de nem szükségszerű. az is lehet, hogy kevesebbet osztanak szét abból, amit tőlem elvettek. erre maga persze mondhatja, hogy jáj! de csúnya ez az állam meg mézesrozi, de ez ebben az esetben teljesen irreleváns.

ha mondjuk nem bezuhov, hanem stoltz lenne, még problémamegoldásra is képes lenne. de hát nem bír az lenni.

MézesRozi 2012.10.05. 15:47:18

@bgp:
az az öngondoskodás csak magának volt az, de a nagyinak nem tudja, amíg maga magánszámlán gyűjtötte nyugdíjas éveire a betevőt, addig a nagyija nyugdíját én fizettem, mert nem léptem be a magánnyugdíjpénztárba, hanem az önkéntesbe. vagyis én is öngondoskodtam, csak közben én maga helyett fizettem a mostani nyugdíjasok nyugdíját is. úgyhogy maga ne csipogjon itt szolidaritásról mert maga kurvára nem volt az, most meg azért nyíg, mert állambácsi azt mondta, hogy mostantől maga is lesszíves a saját nagyija nygdíjába beszállni.

ezért aztán el kellene dönteniük, hogy a magánnyugdíjat sírják vissza és egyetértenek a tandíjjal vagy szolidaritáspártiak, de akkor meg fizessenek önként, dalolva járulékokat, adót és járulékokat, sőt követeljék azok emelését a "társadalmi igazságosság" nevében.

MézesRozi 2012.10.05. 15:51:23

@Bell & Sebastian:

nézze, nem feltétlenül rossz az, ha a jobbik is hízik:)

tevevanegypupu 2012.10.05. 16:19:07

@egy_vélemény:

Ket ev az semmi, plane ilyen kaosz utan amit hagytak a liberaldemokratak. Ha esetleg sikerul meg egy ciklust nyernie a fidesznek, na akkor, az utan a negy ev utan lehet igazi velemenyt mondani roluk. Nem hiszem, hogy ilyen rovid ido alatt fel lehet epiteni egy orszagot szinte a nullarol. Es a fidesz legalabb ugy tesz mintha ebbe az iranyba probalkozna. A baloldali sajto hangja mindig hangosabb volt, hiaba egyenlitodott ki most mar korulbelul a ketfele iranyzat, a liberalisok valahogy megis jobban gyozik..Na mindegy, azert kivanom Dunafoldvarnak, hogy a kis kover sikeresen mukodjon, az lenne a lenyeg..Jo munkat.:)

tevevanegypupu 2012.10.05. 16:21:40

@belekotty:

Eleg borzaszto, meg nagyon regen emlekszem, micsoda boseg volt mindenbol (zoldseg es gyumolcs) hatalmas piacok voltak, szinte fillerekert arultak mindent es ugy tunt annak ellenere megerte. A mostani fiataloknak fogalmuk sincs szegenyeknek, hanyfele alma-korte-barack-szolo-szilva-cseresznye-meggy letezik es akkor meg a zoldsegekrol nem mondtam semmit. magyarorszag mezogazdasagi orszag es nagy szegyen, hogy engedtek tonkretenni ennyire.

kamerasmobil 2012.10.05. 17:05:39

@tevevanegypupu: Aha.

Tehat majd miutan 2014-ben kirugjuk ezt az inkompetens bunbandat akkor utana 2022-ig te nem kerheted majd szamon az uj kormanyon az eredmenyeket. Elvegre 4 ev nekik sem lehet eleg ha a Fidesznek se volt. Felirtam.

Bar attol tartok erre nem lesz szukseg mert mar egy ev utan beindul majd a javulas meg a novekedes. Ezuttal tenyleg onmagaban a kormanyvaltas tenye eleg lesz hozza ahogy azt eredetileg a mostaniak igertek...

tevevanegypupu 2012.10.05. 18:21:24

@kamerasmobil:

Igen, abban biztos vagyok, hogy a volt maoista es kommunista-anarchista EU-s vezetes sokkal toleransabb lesz Fletoekkal vagy Bajnaival vagy valamelyik lmp-sel mint a fidesz-kdnp-s kormannyal is. Ahogy megengedtek Fletonak, hogy elcsalja a koltsegvetes adatait, hogy hamisan adja be tobbszor, ahogy alig szoltak valamit 2006-ert, hogy Bajnait, Fleto gazdasagi miniszteret es a nagyon ketes libaugy "hoset" tamogatjak az mind bizonyitek arra, hogy nekik konnyebb lesz. Nyugodtan csalhatnak majd ujra, az is biztos, hogy a nyugati liberalis, demokraciaert aggodo nepseg is azonnal megnyugszik majd, johetnek ujfent ingyen es bermentve kituntetesekert, penzert es jo vendeglatasokert. Konrad Gyorgy, Kertesz Akos es Kertesz Imre kezdhet treningezni..mar amennyiben ezek a volt komcsik gyoznek ujra. Amilyen hulyek az emberek, ahogy 12 evig megturtek ezeket, kepesek lesznek megint es ujra bizalmat szavani nekik.

Pelso.. 2012.10.05. 20:53:50

@tevevanegypupu: Bámulatos, hogy az ún. libaügy meddig nyújt még nektek hivatkozási alapot, sőt, szellemi táplálékot.
(említett egyébként pert nyert a mocskolódó hírtv és Pesty L. ellen)

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.10.05. 21:12:19

@Pelso..: nem kellett félteni a wallis/deloitte csoportot...

egy_vélemény 2012.10.05. 22:36:22

@tevevanegypupu: A baloldal totális csapdában van. Azért bírják szusszal, mert nincs más választásuk, mondhatom saját elveinek a csapdájában. :-)
El tudom képzelni, hogy hagymázas álmai vannak még egyeseknek megújulásról, meg másodvirágzásról, de útja - ha nyer is választást valahol -, csak az lehet, amihez a kormány most leverte a cölöpöket. :-)
És ez nagyon megnyugtató érzés.
Max. annyit tehet bármely független polgi, hogy a fidesz által kijelölt irányt még gyorsabban, még talpraesettebben építi föl. Az, hogy közben fúj a fideszre, az nem változtat azona tényen, hogy megvalósítja a fidesz álmát.
Ilyenkor hízik az ember mája igazán.
Jó nézni azt a sok, köpönyeget váltott, szolgálatkész, sőt, a népet végre szógálni kész komeno-szocistát.
Legalább ledolgoztatjuk velük a saját saruk s tartozásuk, ha bírják egyáltalán a gáton.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.10.05. 22:49:40

@Pelso..: Mint a "nemvolttaggyűlés" a ballibbiknek. Hadd menjen! :)

tevevanegypupu 2012.10.05. 23:36:16

@Pelso..:

Hat lehet azt elfelejteni? Kerdezze meg oket..

tevevanegypupu 2012.10.05. 23:36:16

@Pelso..:

Hat lehet azt elfelejteni? Kerdezze meg oket..

tevevanegypupu 2012.10.05. 23:41:37

@egy_vélemény:

Elmeletileg nem lenne szabad utalnunk senkit, sot ennyit nem kellene foglalkoznunk politikaval sem. De nalunk valahogy nem sikerul zoldagra vergodni mar nagyon regota. Vagy belefasul az ember vagy idonkent indulatkitor. Jo lenne megerteni azokat akik mindenaron es mindig csak a szocikat vagy liberalisokat tartjak alkalmasnak az elmult evszazad ota. Pedig milyen sokszor megbuktak es rantottak magukkal mindenkit.

egy_vélemény 2012.10.06. 13:02:13

@tevevanegypupu: eeegen. Jó volna megérteni.
Fődvári Nagyanyám mondása volt:
egy kis ésszel, jóakarattal annyi bajt meg lehet előzni.
Idáig azt tapasztaltam, hogy igaz, de azt is, hogyha a jóakarat elmarad, akkor csőstül szakad a nyakunkba a baj.
Egyéni sorsok megismerésén keresztül próbálgatom én is lebontani a homályt, mi lehetett, lehet az oka, hogy bizonyos indulatok gerjeszthetők újra és újra, s kicselezve józan észt, tombolhatnak.
Miért egyéni sorsokon keresztül bontogatom?
Mert...mit tesz Isten?...annyi évtized múlva, országhatárokon túl, megismerhettem közelebbről az egyik családi 'jóakarónk' leszármazottait.
Mit mondjak?
Képességeim meghaladja a pusztítani képes indulat gerjedésének irányítása, teljes megfékezése.
Azok a mindent elsöpörni képes eszmék, amik a hirtelen indulatot, mint ragályt terjesztik, az inkvizíció óta előjelet váltva keresik a rést minden közösségben, ahol médiumra tanálnak? Vagy az inkvizíció előtt, pl. a Tatárjárás, nem ugyanilyen volt?
Szóval, nem a liberális, szoci eszmékre fognám a kizárólagosságot, hanem azokra az eszmékre, tömörülésekre, amelyek nem helyesen kezelik a közösségen belül óhatatlanul föltámadó ragályos betegségeket, erőszakos törekvéseket. Amelyek nincsenek kellően védve a beteges, mindent belepő indulatok ellen.

Magam fődvári emlékként rakosgatok egy girbe-gurba Dunaföldvár feliratú pléhtálcát ide-oda. Tálalni rajta restellek, kidobni nem merem. Ha költözök, magammal cipelem.
Amikor kezembe akad, érdekes módon rögtön a Sorsomnak az a fordulata jut eszembe, amék nem engedte, hogy az a szégyenteljes múlt maradéktalanul felszínre ne kerülhessen.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.10.06. 16:47:00

@MézesRozi: Wow, ezzel a hozzászólásoddal beállítottad az egy karakterre eső valóságtagadás világcsúcsát. Nem volt megszorítás, nincs állami korrupció, nem csökken a nyugdíjak reálértéke, két hét alatt rendet tettek. Olvastam, hogy visszanyaltad magad a tutiba, és most megdolgoztatnak érte. :))

tevevanegypupu 2012.10.06. 19:32:21

@egy_vélemény:

Mindig elgondolkodom mikor itt olvasom a vehemens szocialista-liberalis atkozodo hozzaszolokat, akit ugyanugy meg vannak gyozodve az igazukol min mi a mienkrol, hogy melyikunknek van igaza, nekik vagy nekunk. Meg a rendszervaltas elott valahogy meg tudtam erteni a naiv komcsikat, akik valoban hittek az eszmeben, hiszen vegulis sokat koszonhettek a partnak, kiemelte oket, iskolaztatta (kimuvelni nem mindet tudta), megtanitotta oket viselkedni, jo poziciokba kerultek, szoval ertheto volt, hogy kedveltek az mszmp kb-t, Kadart meg a tobbieket. Soknak fogalma sem volt 56-rol, az utana kovetkezo terrorol, hogy meg evek mulva is akasztottak, hogy evtizedekre tonkretettek emberek tizezreit. Vagy nem akartak ragondolni, hiszen mar lehetett kapni neha banan, mandarint es 70 dollarral harom evente mehettek nyugatra. De most, a rendszervaltas utan, mikor viszonylag sok minden kiderult roluk, mikor meg mindig ugyanazokbol vannak az mszp-ben akik az o Nagy Imrejuket forditva, szges drottal osszekotozve tettek koporsoba, akik a 301-es parcellanal levoket lovasrendorokkel kergettettek el..Hogy most ennek a partnak a tagjaira meg mindig szavaznak?Az o igazsaguk nem lehet a mienk..es ezert szakadt kette az orszag es ez teljesen jogos igy..De az o szempontjaik szerint nyilvan az o masod-harmadgeneracios ertelmisegijeben bizhatnak meg igazan..es meg mindig jo sokan vannak.

tevevanegypupu 2012.10.06. 19:32:21

@egy_vélemény:

Mindig elgondolkodom mikor itt olvasom a vehemens szocialista-liberalis atkozodo hozzaszolokat, akit ugyanugy meg vannak gyozodve az igazukol min mi a mienkrol, hogy melyikunknek van igaza, nekik vagy nekunk. Meg a rendszervaltas elott valahogy meg tudtam erteni a naiv komcsikat, akik valoban hittek az eszmeben, hiszen vegulis sokat koszonhettek a partnak, kiemelte oket, iskolaztatta (kimuvelni nem mindet tudta), megtanitotta oket viselkedni, jo poziciokba kerultek, szoval ertheto volt, hogy kedveltek az mszmp kb-t, Kadart meg a tobbieket. Soknak fogalma sem volt 56-rol, az utana kovetkezo terrorol, hogy meg evek mulva is akasztottak, hogy evtizedekre tonkretettek emberek tizezreit. Vagy nem akartak ragondolni, hiszen mar lehetett kapni neha banan, mandarint es 70 dollarral harom evente mehettek nyugatra. De most, a rendszervaltas utan, mikor viszonylag sok minden kiderult roluk, mikor meg mindig ugyanazokbol vannak az mszp-ben akik az o Nagy Imrejuket forditva, szges drottal osszekotozve tettek koporsoba, akik a 301-es parcellanal levoket lovasrendorokkel kergettettek el..Hogy most ennek a partnak a tagjaira meg mindig szavaznak?Az o igazsaguk nem lehet a mienk..es ezert szakadt kette az orszag es ez teljesen jogos igy..De az o szempontjaik szerint nyilvan az o masod-harmadgeneracios ertelmisegijeben bizhatnak meg igazan..es meg mindig jo sokan vannak.

egy_vélemény 2012.10.06. 21:52:33

@tevevanegypupu: biztos jó sokan vannak kedves Teve?
A magam módján közvéleménykutatok, de én inkább a bizonytalanságot hallom ki a panaszokból is.
Azt a fajta bizonytalanságot, ami azelőtt nem volt jellemző.
Vagy hangosan bizonygatták, hogy a komeno-szoci az egyetlen értékes embertípus, vagy hallgattak az emberek. Most szeretnék a másik véleményét is hallani, ez az új elem. Nekem is szokatlan volt eleinte.
Mintha most kezdeni feloldódni a szájzár, tanulunk beszélgetni.
A fórum abszolút félrevezető.
Ugyanis itt maradt az a fröcsögő propaganda (az is valami ósdi rákosista maradék), sőt, sikeresen átragad a komeno-szoci ellenzőkre is akaratlanul, ha csak fórumoznak, s azt vélik, az itt egyszemélybentíznickalatt aki hangos, az a lakosságra is ilyen arányban jellemző. Namármost ez a stílus gerjesztődött az utcán is, amikor még szerdánként kijártak az emberek a vidéki városokban Gyf ellen tüntetni. De ott ugye, több volt a provokátor sokszor, mint a valódi tüntető.
Most ilyen alkalmak nincsenek, így csak a fórumra szorultak vissza a gerjesztők.
Ami elképeszt, az az, hogy például egy eladó, miközben kiszolgál, halkan megjegyzi, hogy ezt is az Orbánnak köszönhetjük ... már nem is tudom, mihez fűzte hozzá, mert nem is illett a párbeszédbe...akkor elhatároztam, hogyha mégegyszer ezt a fajta suttogó gerjesztést meghallom akármilyen, éppen foglalkozását gyakorlótól, akkor megjegyzem neki, hogy az annyira irigyelt nyugaton, meg demokráciákban pillanatokon belül bocsájtják el azt a dolgozót, aki politikai, stb. állást foglal a szakma gyakorlása helyett/közben/alatt.

Rui Blaaz 2012.10.07. 02:43:46

reload, reload...
az 1944be való visszavágyódás, mely közjogi, építészeti, vallásügyi (sic + stb.) vonalon is oly vehemens, önmagában is bűncselekmény, még ha ennek kodifikációja soha nem is fog megtörténni
másként: valaki csavarja ki már a kezükből az időgépet, de legalább hackeljen bele egy normálisabb dátumot

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.10.07. 05:30:55

@Rui Blaaz:

S mégis, milyen dátumra teccel gondolni? Mondjuk 1951 megfelelne a kényes ízlésednek?

1944 nem egy önkényes dátum, hanem a magyar történeti alkotmányosság végének időpontja. S, tetszik vagy nem, semmi nem indokolja, hogy, néhány magadfajta értelmetlen és ostoba hőbörgése miatt, egy nemzet ezer évet lehúzzon a budin.

ü
bbjnick

tevevanegypupu 2012.10.07. 07:10:23

@egy_vélemény:

Van a varosunk kezepen egy setaloutca, abban padok. Es van egy csoport oregur akik ott gyulekeznek minden nap. kvaterkalnak,politizalnak..Hallottam tegnap is, ahogy Gyurcsanyt dicsertek, mondvan, hogy o bezzeg mennyi autopalyat epitett az orszagban es hogy az Orban bezzeg nem,es hogy mi ez a devizatartozas, az egyiknek es masiknak is vett fel a gyerek autora, hazra meg voltak utazni is, de az Orban ugye megduplazta a hiteltartozas osszeget, tovabba ellpota a magannyugdijpenztarat..es hogy rajtunk rohog Europa meg a kedves IMF-fel is osszevesztek. Rajuk nezve latni, hogy nekik sok kozuk magannyugdijpenztarhoz nem lehetett, tovabba az is latszik, hogy fogalmuk sincs miert kellett devizaban felvenni azokat a kolcsonoket akkora hazara, autokra es utazasra..es hogy ezeket a penzeket a kedves IMF beszedi konyortelenul Europaval egyetemben. De mondjak es mondjak..Ki mastol hallanak ezeket mint Gyurcsanytol es Molnar Csabatol, akik gyakran megtisztelik varosunkat egy-egy hepening erejeig..Es elhiszik es harsogva szajkozzak..es varjak vissza. kedvenc tv-juk az atv, kedvenc ujsagjuk a nepszabadsag, meg csak nem is hallgatnak-olvasnak mast, hogy legalabb merlegelhetnenek. Bele kell torodni, hogy ezek - dk es mszp - meg mindig lehetnek valtopartok. Nem mintha az lmp vagy a jobbik nagyobb perspektivat nyujtana..

egy_vélemény 2012.10.07. 10:17:08

@tevevanegypupu: ...van aki a papot hívja, van aki az mszp-t az utolsó kenet feladásához.
Mindig vannak tehetetlenek, akik még a feloldozást is helyben várják.

egy_vélemény 2012.10.07. 10:29:18

@Rui Blaaz: Ó, te szegény gyermek! Reload?
A történelem nem 1944-gyel kezdődött, még Fődváron sem. Nagyon régóta lakott település, átkelőhely, ha nem tudnád. Emiatt a földrajzi helyzet miatt vonzott több nemzetiséget, akár Budapest, Mohács, Bécs, Regensburg...nem sorolom a Fekete- Erdőtől a Fekete tengerig a kikötőket. Tudomásom szerint Mohácson és Fődváron kívül egyiket sem korcsosították vissza ekkora erőbedobással végig, hét országon át.

Nidda, kétszer nem lehet ugyanabba a folyóba lépni....suttogják egymás között ma is az emberek a Duna partján.

egy_vélemény 2012.10.07. 10:33:57

@Rui Blaaz: a te helyedben még a látszatát is elkerülném annak, hogy bűnre, következmények nélküli, folyamatos megtorlásra bíztassam kortársaimat.

tevevanegypupu 2012.10.07. 12:10:33

@Rui Blaaz:

Milyen jellemzo nevvalasztas..ki is volt az a Rui Blas? Szegeny, szerencsetlen csalo..

.Pierre Bezuhov. · http://www.youtube.com/watch?v=ddk-Q6hXvFk 2012.10.07. 17:06:28

@MézesRozi:
mint mondtam, buta vagy mint a főd a közgazdaságtanhoz. ez mondjuk köztudottan fontos alapfeltétele a fideszességnek.

a társadalmi szolidaritás teljes hiánya - amit oly büszkén ki is emeltél - már egy advanced rezsimideológus skill. jellemezően a felkapaszkodott szoponcok sajátja.

MézesRozi 2012.10.07. 18:50:03

@.Pierre Bezuhov.:

én szolidárisabb vagyok annál, mint aki csipog, hogy államosították a magánnyugdíját. mondja, maga s magánnyugdíj-biztosítóba fizetett? mert akkor a maga nagyanyjának én fizettem a nyugdíját addig, amíg maga saját számlán gyűjtögetett. tehát szolidaritásról akkor papoljon, ha maga azt tényleg gyakorolta és gyakorolja ma is azzal, hogy minden járulékot befizet, mindenhol számlát áfás számlát kér, hiszen ugye állambácsi ebből tud osztani. ha megbízási szerződéssel dolgozik bt-én keresztül és evá-t fizet mondjuk, vagy máshogy oldja meg okosba ezeket a kötelezettségeket, akkor fogja be a kicsi száját.
maga egyébként annyira közgizda, ill. ért ahhoz, mint makó jeruzsálemhez.

Zebuzebuzebu 2012.10.07. 21:33:23

I got one word for you: Sopron.

Gyerekek, ebből mi lesz?

Szerintem nehány embernek most jut eszébe, most kezd lassan leesni, hogy itt a vége.

A point of no returnt elhagytuk, előrehozott választás nem lehetséges. De hirtelen eszükbe fog jutni, hogy mégis az arányos rendszer (tisztán listás) a jobb és nem a többségi.re kihegyezett es a vesztest kéne kompenzálni. Muhahaha. Mennyi munka, vita, energia, trükközés fog kárbaveszni, te jó ég.

De két év múlva a rendes választásokkor mi lesz? A gazdaság nem lesz jobb, maximum el lehet költeni a devizatartalékot Simorék után nyugdijra (ők a legfontoabb csoport), meg egyéb adományra, családi pótlék emelés stb.

Emlékszem Stumpfék, de Tölgyessy is milyen megvetőek voltak, hogy az MSZP megveszi a szavazotakat, az osztogatáéson kivul nincs más ötlete (ez igaz), de most fog kiderülni, hogy a Fidesznek sincs más ötlete.

A öovőt tovább éljük fel, de eredménye nem lesz.

Értsétek meg, az embereknek elegük van, ismételjük ezt meg, elegük van Orbán arcából, akit 22 álló éve látják Deutschal, Kósával stb. egytemben (Rogánt talán csak 12). De az összes haver, beosztott, megvett és megzsarolt fideszes havert is utáljákl, legyenek azok a Simicska, vagy valamelyik bebeotonozott pozicio.

Na most okoskodjanak az eszemtörténészek a konzervativizmustol, meg a kommuista beágyazottságrol.

Nincs itt semmiféle bonyolult gondolatmenet: kaptatok egy óriási, történelmi esélyt, amivel visszaéltetek, de ennek vége. Bár ezt még szenvedjük két évig, és a lecsúszás nem áll meg.

A fidesz veszteség biztos jele lesz, hogy Török Gábor szépen elkezd átzsilipelni. Volt ő már szdsz-es, Sólyom-párti, most Fideszes, szerintem nemsokára MSZP-s lesz, legalábbis nagyon megértő lesz :))).

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.10.07. 23:33:42

@Zebuzebuzebu: Ha Sopron, akkor számok.

(A mostani az Indexről: index.hu/belfold/2012/10/07/mszp-s_jelolt_nyert_a_soproni_valasztason/ + a 2010-esek a www.valasztas.hu megfelelő helyéről.)

2010 --> 2012
Részvétel: 1727 (43%) --> 1372 (34%)
MSZP: 556 --> 631
Fidesz: 806 --> 460
Jobbik: 171 --> 178
Városvédők: 87 --> 70
LMP: 83 --> 33

Szóval ebben a kis helyi körzetben a szoci pártlogóval együtt kapott 75 szavazattal többet, mint 2010-ben.

Doomhammer, segítsen! Erről is meg kellene magyarázni, hogy csalás. (A további lépéseket én is tudom: a két, NER-ből kiiratkozó bagázst megfingatni, Dunaföldvárt Debrecenhez csatolni, Sopronnak a "Civitas Fidelissima" cím elvételét belengetni.)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.10.07. 23:50:37

@Holger Hartland:
Szerintem itt az idő, hogy példát statuáljunk.
Ezeknek egyszerűen engedjük el a kezét. Aki a padlóra köp, azzal nincs együttműködés.

Mi is lett a mi emberünkkel, a NER a Vízművek élére szólította? Akkor ez a körzet ne kapjon vizet holnaptól. Majd meglátjuk, hány napig bírják.

Iszonyú nehéz ezeket kormányozni, iszonyú!

egy_vélemény 2012.10.08. 00:01:36

@Zebuzebuzebu: én is őszintén örülök ennek az eredménynek. Saját becslésem és előjelzésem szerint a kivénhedt, tartalékos, ill. állás nélküli titokszolgák seregeit alkalmazzák azok a pénzesek, akik az állami vagyon széthordásában tevékenyenkedtek.
Ugyanis az ő kizárólagos érdekük az, hogy ne legyen semmi megbolygatva, maradjon minden a 'régiben'.
Mo-on sztem az egy főre eső titkosszolgaszám erősen meghaladta az eu-s átlagot....kár, hogy statisztikát erről csak 123456789 év múlva láthatunk...nemzetbiztonsági okokból.
Én most is abban bízom, ami az mszp-re oly jellemző...ezt is elbaltázzák....vagy belelépnek a mézescsuporba, vagy magukra döntik a forró bográcsot, esetleg egymást nyársalják föl...mit lehessen tunni náluk?
Ha ekkora elánnal dolgoztatják a titkosakat, a maréknyi élharcos, akkor viszont igen nagy vaj lehet a fejükön.
:-)

egy_vélemény 2012.10.08. 00:29:07

@egy_vélemény: AtyaVilág...és mekkora vagyont herdálnak el erre!

Merthogy még becsülni sem tudjuk, mekkora volt az az állami vagyon, amit széthordtak...ugye, meséltem már arról, hogy vedlés előtti idők telefonkönyveit cégjegyzékeit érdemes összehasonlítani a vedlés utániakkal. Mindegyik cégnél ugyebár fogyó-, és állóeszközleltár is volt, naprakész....ma már még irattáruk sem maradt ezeknek a cégeknek. Neten sem föllelhetők, ki is koptak a köztudatból...mert el akarták feledtetni velünk. Erre van fifka, meg apanázs.
Vegyük példának okáért a fődvári kulákokat, akikből (virágzó kereskedő város lévén, bőven akadt)...egy részük állami cégekhez került. Amijük a háború előtt volt, azt ugye jogosan elvesztették.
Hiába dolgoztak érte, nem tudták bizonyítani, hogy becsületes úton szerezték. Na jó, felszippantották őket nagyvárosok, ipar, kereskedelem, ott húzták az igát állami cégeknél, hogy egzisztenciát teremtsenek...lassan enyhült a politikai nyomás, boldogultak...mert ugye, aki a munkához szokott, az dupla erővel látott neki a összeharácsolni a kiindulási állapotot. Namármost, amikor inogni kezdett a gazdaság, nyitottak a nagyfejűek a világpiarcra, meg liberalizáltak, majd privatizáltak....akkor ezek a koppasztott gyanús elemek egyszer csak azon kapták magukat, hogy kiprivatizálták nemcsak a múltjukat, hanem széthordták azt, amit ők a nullából teremtettek a háború után, sőt aránytalan hitelfelvételekkel a gyerekeik jövőjét is hazavágták....magyarán, idáig érzem a savanyú izzadság szagát, ahogy -nem, nem a menetelés miatt, ahogy Mesterházy túravezető iramot diktál- , hanem a kétségbesett futásból eredő izzadságét...vajon ki szaladhat elől?
Csak nem a ? kopasz? A Rákosi Mátyás?

egy_vélemény 2012.10.08. 00:34:06

Szóval, hogy a Bláz gyermekhez is visszatérjek egy gondolat erejéig:
érdekes az 1945. ápr. 4-e óta eltelt időszak, főleg amiatt, hogy az Istennek sem akar lezárulni.
vajon miért van az, hogy annyira pragmatikusan meg tudjuk határozni a '45 előtt történteket, de az azóta eltelt idő nem engedi lezárni a történéseket?

egy_vélemény 2012.10.08. 00:34:51

Jó éjszakát Mindenkinek!

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2012.10.08. 10:33:08

ez a függetlenség-címke rég bevált trükk a baloldali-liberális oldalon (lásd: független értelmiségiek)

Remek példa erre Budapest balliberális főpolgármestere. :)

.Pierre Bezuhov. · http://www.youtube.com/watch?v=ddk-Q6hXvFk 2012.10.08. 14:56:43

@MézesRozi: nem szoktam okosban elsunnyogni a kötelezettségeim, nem vagyok fideszvállalkozó.

az pedig, hogy miért nem értette meg a hárompilléres nyugdíjrendszer motivációját összefüggésben áll azzal az orbitális baromsággal, amit fentebb - propagandista hevületében - összefirkált. mondjuk milyen jogon várom én el, hogy az Orbán összes tartalmazzon olyan baliiberális ármánykodást, mint alapvető makroökonómiai összefüggések. (segítek: adók/szubvenciók hatása a reáljövedelemre etc.)

MézesRozi 2012.10.08. 20:41:23

@.Pierre Bezuhov.:
debizony hogy megértettem a három pilléres rendszer lényegét. de azt az apróságot ugyan mondja már meg nekem, hogy a mostani nyugdíjasok nyugdíját maga szerint ki fizette addig, amíg maga öngondoskodott. mertugye a szolidaritáson alapuló rendszerben fizették a folyó nyugdíjakat, csak maga nem tette be oda a járuléka jelentős részét, hanem magánszámlán gyűjtötte. no megmondom magának: én fizettem. én ugyanis komolyan vettem a szolidaritást, és nem léptem be a magánnyugdíj-rendszerbe, hanem önkéntes nyugdíjbiztosítást fizettem az állami mellett.
na és maga? maga melyiket választotta? ugye, hogy nem fizette a nagyi nyugdíját.

Rui Blaaz 2012.10.17. 23:41:14

de kibaszottul jellemző, hogy senkinek eszébe sem jutott, hogy esetleg azt a nyomorult időgépet 44 ELŐTTRE is lehetne állítani. mondjuk valamivel Trianon elé.
akinek nem tetszik a fasiszta Mo., az evidens, hogy a kommunistákkal cimborál??

+ a gugli azt már nem dobta ki, hogy blas hugónál pozitív karakter, hm?

egy_vélemény 2012.10.23. 15:53:26

Vác.
Vácot is lesorvasztották.
Javítás:
a '45 utáni időszak történései miért lezárhatatlanok?
Más.
Bajnai et co. miért is nem reload?
süti beállítások módosítása