Javulás, lerongyolódás vagy összeomlás? – Rendbe tesszük az egészségügyet! III.
2012. augusztus 31. írta: Gorgiasz

Javulás, lerongyolódás vagy összeomlás? – Rendbe tesszük az egészségügyet! III.

egeszsegugy_ne_tessek_kopogni.png

Első és második bejegyzésünkben sorra vettük az egészségügyi rendszer lehetőségeit – a fő csapásirányok közül az egészségügyi kormányzat a hatékonyság növelését választotta. Alapvetően nem rossz az út, amin elindultak: ha ezekkel az intézkedésekkel jelentősen javítani tudnak a hatékonyságon, akkor a rendelkezésre álló pénzből is tartani lehet legalább a jelenlegi szintet. De mindez csak akkor lesz így, ha bejönnek a tervek, és megfelelő a kivitelezés. Az egyik aggodalomra okot adó jelenség, hogy az egész átalakítás kívülről nézve kaotikus képet mutat. Mintha szokás szerint sok pepecselés után, rendes előkészítés nélkül hoznának meg jelentős döntéseket, aztán utólag próbálnák helyretenni a dolgokat. A munka nagy, a feladat nehéz, ezért nem lehet pontosan megítélni a valós helyzetet, csak remélni lehet, hogy a kapkodás látszata mögött komoly munka folyik.

Egy másik lehetséges veszély a bürokrácia túlburjánzása. A hatékonyságnöveléshez kapcsolódóan elkerülhetetlen új egészségszervező munka elvégzése, amihez természetesen megfelelő szervezet szükséges. Amíg ez a szükséges minimumon marad, nincs is a dologgal semmi baj, de az állami szektor egyik jellemzője a bürokrácia növekedése. Ha például a központi beszerzés adminisztrációjának költsége közel akkora lesz, mint a központosítással elérhető árcsökkenés, akkor az egésznek semmi értelme.

Végül a legkomolyabb veszély az, hogy a hatékonyságnövekedés nem lesz elég az igények és a rendelkezésre álló pénz közti különbség áthidalására. Hiába racionalizálják az ellátást, hiába hoznak más hatékonyságnövelő intézkedéseket, a végén még mindig nem lesz elég a pénz arra, hogy tisztességesen megfizessék az orvosokat és szakdolgozókat, modern eszközöket és műszereket vegyenek, és pontosan kifizessék a számláikat. És akkor mi lesz? Nem, nem fog összeomlani az egészségügyi rendszer. Sőt, EU-s pénzek segítségével szép új rendelők és kórházi szárnyak születnek, amit büszkén mutogatnak majd. De közben kevesebb lesz az orvos (még kevesebb a jó képességű, empatikus orvos), a nővérek száma és jókedve is csökken, a várólisták a messzeségbe nyúlnak, az ellátás egyre olcsóbb módszereket használ, és sok esetben marad el eszköz- vagy gyógyszerhiány miatt. Nem tragikus összeomlás, csak lassú lerongyolódás várható.

Van itt még egy dolog, amiről nem volt szó: a magánegészségügy. Sokan várják a magántőkétől, hogy helyre teszi az egészségügyi rendszert, hogy megoldja az anyagi gondokat. Ez azonban állami keretek közt ugyanúgy a jövő felélése, mint az eladósodás. Egy befektető ma tényleg betesz x milliót, de a jövőben ennek a többszörösét szeretné kivenni nyereségként. A magánegészségügy csak akkor jelent megoldást, ha nem az állami keretek között, hanem azon kívül épül ki, azaz zsebből fizetve vagy magán biztosításból nyújt magán szolgáltatást. Ez a budai elitkerületeken kívül akkor lehet életképes, ha az állami egészségügy annyira lerongyolódik, hogy a középosztály is inkább fizet egy elfogadható ellátás reményében. A betegek átvándorlása az állami ellátásból a magánellátásba már régóta tart, de most kezd jelentős méreteket ölteni. Ha sikerül az állami ellátás romlását megállítani, akkor a magánegészségügy megmarad egy szűk kör kiszolgálójának, ha tovább romlik a helyzet, kialakul egy kettős egészségügyi rendszer. Aki megteheti, az befizeti a magán egészségbiztosítást, és csak az igen költséges beavatkozásokra megy állami kórházba. Aki viszont nem tud magánbiztosítást fizetni, annak marad a fapados állami rendszer. Akár ezzel is el lehet érni az állami egészségügyi kiadások csökkentését, illetve az emberek hozzájárulásának jelentős növelését: az állami fapados rendszer már a jelenleg rendelkezésre álló forrásokból is fenntartható.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr174727024

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.08.31. 10:09:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tarackos 2012.08.31. 10:19:09

"Végül a legkomolyabb veszély az, hogy a hatékonyságnövekedés nem lesz elég az igények és a rendelkezésre álló pénz közti különbség áthidalására."

Továbbra sem értem miért hívjuk ezt hatékonyság növelésnek. Ha a kerethez szabjuk a rendszert akkor a gombhoz varrjuk a kabátot. Vagyis ez nem a hatékonyságról szól.

Írtam az előző posztnál, hogy már azzal csökken a szolgáltatási szint, hogy romlanak a hozzáférés paraméterei mert pl. többet kell utazni, hosszabb lesz a várólista. Márpedig ha ez van, akkor uazért a pénzért valójában rosszabb szolgáltatást kapok nem pedig kevesebb pénzből uazt. Azaz szó nincs semmiféle hatékonyság növelésről.

Azt is írtam, hogy ha ebben a formában beszélünk hatékonyságról, kevesebb pénzből működik vmi, akkor az az állam szempontjából lesz hatékony. Továbbra is elszomorít, hogy nem a fogyasztó, a beteg, elvárásai alapján vizsgáljuk az átalakítást. A betegről konkrétan egyetlen szó sem esett a három posztban ahogy az átalakítás során is csak az állam, önkormányzat, hatóság érdekei kerültek előtérbe.

Az ucsó bekezdés megint éppen arról szól, hogy nem a beteg oldaláról beszélünk hatékonyságról. Ha a beteg menekül az állami rendszerből azt azért teszi mert az szar nem pedig azért mert az hatékony...

Robinzon Kurzor 2012.08.31. 11:18:28

Én eddig csak egyszer voltam betegként kórházban: nyaralás alatt egy arab országban.

Magánkórház, légkondis külön szoba (fürdőszobával és tévével), SOTE-n végzett orvos, aki a délelőtti viziten kívül még este is bejött, egyébként is mindent részletesen elmondott (végül a német lett köztünk a lingvafranka).

Mondom, mindez a koszos, elmaradott araboknál egy sima, bankkártyához járó utasbiztosítással fedezve (amivel kapcsolatban 5 percet vettek tőlem igénybe, minden mást intéztek nélkülem).

Lehet, hogy nem csak botcsinálta TEK-eseket kéne fedésben az arabokhoz küldeni tanulmányútra, hanem az eü-ből is mehetne valaki körülnézni a térségbe.

lac64 2012.08.31. 11:47:17

"A magánegészségügy csak akkor jelent megoldást, ha nem az állami keretek között, hanem azon kívül épül ki, azaz zsebből fizetve vagy magán biztosításból nyújt magán szolgáltatást"

A magánegészségügy miért ne vehetne részt az állami keretek közötti ellátásban? Ha leszerződik a TB-vel, miért ne ne nyújthatna szolgáltatást?

Gorgiasz 2012.08.31. 12:33:37

@tarackos: Valóban az eü politika szempontjából elemeztem a helyzetet, de végső soron a betegeknek is csak akkor kaphatnak elfogadható eltást, ha a politikusok megoldják az alapvető problémákat. A hatékonyság csak abból a szempontból javulhat, hogy egy fenntarthatatlan rendszert fenntarthatóvá alakít.

Gorgiasz 2012.08.31. 12:45:57

@lac64: Igazad van, kicsit pontosítanom kell. Semmi baj az állami keretek közt nyújtott magán szolgáltatással, de ez csak akkor jelent előnyt az állami szolgátatáshoz képest, ha valódi verseny tud kialakulni, ami a minőség javulását és/vagy a költség csökkenését eredményezi.

Bloodscalp 2012.08.31. 13:14:18

Első és második bejegyzésünkben sorra vettük az egészségügyi rendszer lehetőségeit – a fő csapásirányok közül az egészségügyi kormányzat a hatékonyság növelését választotta. Alapvetően nem rossz az út, amin elindultak: ha ezekkel az intézkedésekkel jelentősen javítani tudnak a hatékonyságon, akkor a rendelkezésre álló pénzből is tartani lehet legalább a jelenlegi szintet. De mindez csak akkor lesz így, ha bejönnek a tervek, és megfelelő a kivitelezés.

@Gorgiasz: te szedsz valamit? lehet hogy kellene...
áruld már el miért írtál le ennyi baromságot tökfeleslegesen.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2012.08.31. 14:00:42

@Robinzon Kurzor:
Sajnos tartok tőle, hogy a megfigyelők azzal jönnének vissza, hogy 'Első lépés: legyen nagyon sok olajad'. :((

qbr 2012.08.31. 15:08:02

Ez a cikk rosszabb, mint az előző kettő volt

"a fő csapásirányok közül az egészségügyi kormányzat a hatékonyság növelését választotta. "
Nem a hatékonyság növelését és nem választották, hanem az NGM odaszólt nekik, hogy mínusz 100 milliárd, és erre válaszul ugyanazt a terhelést (betegből nem lett kevesebb) ráeresztették egy kisebb kapacitásra. Valóban nagyon nőtt a hatékonyság...

"akkor a rendelkezésre álló pénzből is tartani lehet legalább a jelenlegi szintet."
Nincs ilyen, hogy rendelkezésre álló pénz. Csak a gyógyszerkassza 2012-2014 között 280 milliárdról 80 milliárdra csökken. Ez csak a gyógyszerkassza, semmi más. Magyaroszág EÜ-re fordított GDP arányos költsége EUs, de régiós szinten is kiugróan alacsony, és ez csökken tovább.
A jelenlegi szint pedig az összeomlás robaja. Csak azért mert nem nyílik meg a föld a SzentJános kórház alatt, attól még az egészségügy összeomlása már zajlik.

"A munka nagy, a feladat nehéz, ezért nem lehet pontosan megítélni a valós helyzetet, csak remélni lehet, hogy a kapkodás látszata mögött komoly munka folyik."
A nemzetközi helyzet meg fokozódik. Annyira komoly munka folyik, hogy hatástanulmányokra már nincs is szükség, úgyis mindent tudnak.

"Ha például a központi beszerzés adminisztrációjának költsége közel akkora lesz, mint a központosítással elérhető árcsökkenés, akkor az egésznek semmi értelme."
A központi beszerzéssel az lesz a probléma, hogy nem fognak tudni kellően alacsony árat elérni még a korábbi árszinthez képest sem, de ne legyen igazam.

"Nem tragikus összeomlás, csak lassú lerongyolódás várható"
De. Teljesen egyértelmű, hogy tragikus összeomlás várható. Ráadásul nem is a túl távoli jövőben, hanem kb. 2014 végén 2015 elején, amikorra a lecsökkent gyógyszertámogatások miatt ki nem váltott gyógyszerek következtében rosszul levő betegek tömege ráomlik a további bezárások miatt lecsökkent kapacitásokra.

@lac64: "A magánegészségügy miért ne vehetne részt az állami keretek közötti ellátásban? Ha leszerződik a TB-vel, miért ne ne nyújthatna szolgáltatást?"

Pont ez a probléma, hogy a magán szolgáltatók rárepülnek a jól finanszírozott területekre, és az állami szolgáltatóknak megmaradnak a rosszul finanszírozott területek, így aztán még tovább romlik az anyagi helyzetük (mert államiként nekik azt kötelességük ellátni, míg a magán szolgáltató szemezgethet)

Bloodscalp 2012.08.31. 15:44:35

@qbr: nem nagyon vágom mit hablagyolt össze korábban, de ha ehhez még hozzávesszük hogy jól befenyitették az embereket hogy ne merészeljenek táppénzre menni feleslegesen - magyarán táppénzcsalónak neveztek mindenkit, az már csak hab volt a tortán. Egy posztkomcsi társadalom alapból nem szokott egészséges lenni, az emberek amugy is félnek hogy elvesztik a melót ha betegszabira mennek (ugye a munkajogok mintha nem is léteznének magyarban)
mert ezren vannak akik beugranak ha otthagyják a munkájukat. Ez megint csak pénzkímélő volt, csak kérdés hogy hasznos is?

tommybravo 2012.08.31. 16:22:15

Ha valaki turistaként köt biztosítást 1 hónapra, annak költsége max 30.000 forint, amiért 50 millió forint feletti orvosi költségig biztosítva lehetsz.

A munkavállalói eü járulék 7%, vagyis kb. 400 ezer forint bruttó fölött jobban megérne utasbiztosítást kötnöd mint normál biztosítást.

Hát ezért nem lesznek magán biztosítók sosem, mert a végén mindenki távozna az állami rendszerből, aki jó fizetéssel bír.

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.08.31. 19:51:07

@qbr: "Nincs ilyen, hogy rendelkezésre álló pénz. Csak a gyógyszerkassza 2012-2014 között 280 milliárdról 80 milliárdra csökken. Ez csak a gyógyszerkassza, semmi más. Magyaroszág EÜ-re fordított GDP arányos költsége EUs, de régiós szinten is kiugróan alacsony, és ez csökken tovább."
Ha ezt meglépik, a Fidesznek annyi. A szadesz halálában is jelentős tényező volt az egészségügy szétverése.

Robinzon Kurzor 2012.08.31. 22:00:06

@TuRuL_2k2:

Hideg.
Nincs olajuk.

Oké, nem voltam pontos, nem is arabok: Törökország. Ázsia.
Amiről azért szintén nem egy svárcváldklinik ugrik be elsőre.

Ezzel szemben a Bethesdában nagypénteken a szülő éhen halhat, mert hiába maradhat ott a szülő, ha az amúgy is fos kórházi kosztból még külön pénzért sem kaphat, viszont az ájtatoskodás végett a kórházi büfé nem nyit ki aznap.

És aztán végképp nem pénzkérdés, ahogyan nagyon sok más sem, ami szintén nem javult, hanem csak romlott a NER dicsőséges két évében.
És fog is még romlani tovább.

Foxtrotty 2012.08.31. 22:21:47

Ahányszor csak látom, mindig felteszem a kérdést: mitől működik még mindig a magyar egészségügy?

Szerintem ugyanazért, amiért az OTP a legnagyobb bank, és a Népszabadság a legnagyobb példányszámú napilap: megszokásból. Megszokásból nem húz el minden orvos külföldre, és a betegek is megszokásból járogatnak az esztékába.

Minden egyéb amellett szól, hogy rég össze kellett volna omlania már.

Robinzon Kurzor 2012.09.01. 10:15:43

Óriási az érdeklődés az egészségügy problémáit és lehetséges megoldásait feszegető (feszegetni szándékozó) posztsorozat iránt.

- Mi az az apátia?
- Nem tudom, és nem is érdekel.

Pelso.. 2012.09.01. 12:00:49

@Robinzon Kurzor: Enyhülhetne a helyzet, ha emelkedik a járulékfizetők száma, - mármint a versenyszférából származó befizetések, nem a közmunkásoké.
Egyébként, a kabinet minden lépése a "Megmentjük az egészségügyet" megaprogram szerves része, csak te nem akarod érzékelni:)

németh györgy 2012.09.01. 12:17:36

Az egészségügyi ellátásban összeomlás nem, de egy általános szintsüllyedés, lerongyolódás tetten érhető, igaz a közszolgáltatások többségében szintén ez a helyzet. Sajnos, más országok egészségügyi rendszereit is látva, méltányos megoldások pillanatnyilag nem körvonalazódnak sehol, így marad: vigyázzunk magunkra!

lac64 2012.09.01. 13:57:05

@qbr: Ez nem minden esetben igaz. Tudok konkrét példát Budapesten, ahol az SZTK mellett hasonló szakorvosi ellátást nyújtó magánvállalkozás is működik. Ugyanúgy a TB kártyáddal veheted igénybe a szolgáltatást, csak ők valahogy meg tudták szervezni, hogy minden szakorvosi rendelésre tudsz időpontra menni, nem pedig órákat vársz a vizsgálatra. A vizsgálatokon korrektek, udvariasak.

lac64 2012.09.01. 14:02:29

@qbr: "Pont ez a probléma, hogy a magán szolgáltatók rárepülnek a jól finanszírozott területekre, és az állami szolgáltatóknak megmaradnak a rosszul finanszírozott területek"

Ezt nem is értem. Mi alapján döntik el, hogy egy területet jól, vagy rosszul finanszíroznak? Nem minden területen egyformán (itt most nem nominálisan egyformára gondolok) kell finanszírozni?

qbr 2012.09.01. 14:15:36

@lac64:
Azt, hogy mi alapján döntik el, nem pontosan tudom, ez alapvetően államtitkársági vagy OEP döntési szint, van benne egy jókora adag szakmapolitika is. Pl. a sugárterápia egy jól finanszírozott terület, míg pl. a geriátria nem. Általában egy-egy kórház igyekszik úgy megfelelni az ellátási kötelezettségeinek, hogy egy-egy jobban finanszírozott terület eltartson más, rosszabbul finanszírozottakat.

Viszont magánszolgáltatóknál nincs ellátási kötelezettség, ezért ha különösebb gondolkodás nélkül megnyitnák a TB finanszírozást ezek számára , akkor a jól finanszírozott területeken a magánszolgáltatók versenyhelyzetet teremtenének (ráadásul mivel jobb szolgáltatást nyújtanának, hiszen csak a nyereséges területtel foglalkoznak, vinnék is a piacot), míg a veszteséges területeket nem vállalnák fel.

Az általad említett példát nem ismerem, sok helyi dolog lehet, helyi szabályozókkal és megállapodásokkal.

qbr 2012.09.01. 14:39:05

@Lavrentyij Pavlovics Berija: Már meglépték, a Széll Kálmánban benne van.

Megnéztem most a pontosabb tervszámokat:

2010-ben ~345 Mrd-ról indultunk (ez a kifizetett támogatási kiáramlás összege, amiből a kassza egyenlegét úgy kapjuk meg, ha levonunk egy kb. 50 Mrd Ft-ot, amit a gyógyszergyártói befizetések adnak - ezek speciális, régóta létező ágazati különadók)
2011: -26 Mrd = 320 Mrd
2012: -83 Mrd = 235 Mrd
2013-14: -120 Mrd = 110 Mrd

A kassza egyenlegét egy kb. 60 Mrd. Ft javítja, amik a tervezett gyártói befizetések, de kérdés, hogy ez biztosan meg tud-e valósulni, hiszen a gyártóktól a valószínűleg csökkenő bevétel mellett várnak el nagyobb befizetést. Reméljük azért ez talán tartható lesz, bár kétségek azért vannak.

A lényegi rész itt az, hogy a lakosságnak fizetett gyógyszertámogatás (ami a legtöbb vényköteles gyógyszer árát csökkenti) 3-4 év alatt mintegy felére-harmadára fog visszaesni, függően attól, hogy hogy számolunk.
Ennek egy kisebb részét a gyártói árcsökkentések kompenzálják ugyan, de azt azért látni kell, hogy minden olyan gyógyszer esetén, ami más EUs országban jelen van (ez a gyógyszerek kb. 99,9%-a), drasztikus árcsökkentést végrehajtani nem fognak a cégek, mert a többi ország egészségbiztosítója is figyeli a magyar árakat, és ha itt csökkentenek, ott is kikövetelik a csökkentést. Úgyhogy bármely cég inkább hagyja bukni a teljes magyar forgalmát egy adott termék esetén, mint hogy mondjuk Angliában és Németországban elveszítse az árának 10%-át.

Elvileg erre jelentik a megoldást az ágazati különadók, de azok viszont direkt módon a gyógyszerkasszában jelentkeznek (vagy inkább a Kossuth tér átépítésében), és nem pedig Mari néninél, akinek az antibiotikumért többet kell majd fizetnie.

Robinzon Kurzor 2012.09.01. 16:00:46

Mandinernek nincs véleménye az örök és megbonthatatlan azeri-magyar barátságról?

Robinzon Kurzor 2012.09.01. 16:03:29

@Pelso..:

Attól enyhülhetne a helyzet (például), ha a jelenleg borítékban, meg számla nélküli magánrendelésekben az eü-be menő összegek is a finanszírozási csatornába mennének.

De ez pont nem érdeke a feudális rendszer csúcsán üldögélő főorvos-lobbinak, és Orbán sem mer szembemenni velük.

Pedig áll a cövek, mint a kétharmad ... amit az közismert.

Omár mollah 2012.09.01. 17:01:28

@Robinzon Kurzor: Azt már én is várom. Korábban a mandi forgatott egy meglehetősen örménybarát dokumentumfilmet a karabahi konfliktusról, erre a főnökük az azerieknek tett gesztust. Kíváncsi vagyok ezt hogy oldják meg :)

Apeiron (törölt) 2012.09.01. 18:08:05

@Pigsy: Egyszerűen. Továbbra is nyelik a szart. Ez lett az ő sorsuk.

Apeiron (törölt) 2012.09.01. 18:10:31

@Pigsy: Mellesleg én leginkább arra vagyok kíváncsi, hogy Navracsics és hűbéresei porája, a jobbklikk mit fog erről írni. Na meg a konzervatórium.

Szarzabáló bagázs.

Robinzon Kurzor 2012.09.01. 20:05:36

@Apeiron:

Jobbklikk a Facebookon posztolt egy örmény zászlót, hozzá azt, hogy "We stand in solidarity."

Respect.

Pelso.. 2012.09.02. 08:47:22

@Robinzon Kurzor: Pedig akadt néhány intézkedés, amely pont a főorvosi kasztot érintette érzékenyen: az ágyszámcsökkentés, tvk fenntartása, s több intézményben az osztályvezető főo.-k újra pályáztatása, továbbá a főigazgató cserék, ezek mind zavarják az üzletmenetet.
OV mérlegelt, inkább elvon az eü.-ből a költségvetés foltozására, mindenáron fenntartva Matolcsy nevetséges színházát.

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.09.02. 10:49:31

@qbr: Egy dolog Matolcsy agylövése és egy másik dolog a választási év. Ha a nyugdíjasok gyógyszerköltsége közel évi 200 milliárd forinttal nő (hiszen ők szedik a legtöbb gyógyszert), akkor szépen visszahozzák a komcsikat.

Ted Striker 2012.09.02. 13:01:23

HR már elkezdte az orvosok "itthon tartását"

"Az oktatási államtitkár szerint nem tartható, nem erkölcsös, gazdaságtalan és igazságtalan is, ha diploma után külföldre mennek dolgozni az orvosok. "

www.origo.hu/itthon/20120902-hoffmann-rozsa-nem-erkolcsos-ha-elmennek-az-orvosok.html
süti beállítások módosítása