A bezárkózás veszélyeiről (Ablonczy Bálint) – Mi a jobb? XIX.
2012. május 24. írta: Redakció

A bezárkózás veszélyeiről (Ablonczy Bálint) – Mi a jobb? XIX.

  A magyar jobboldal elmúlt tíz évét és jelenlegi folyamatait elemző Mi a jobb? sorozatunkban Ablonczy Bálint (Heti Válasz, Kommentár, a Mandiner-előd Reakció főszerkesztője) írását olvashatják.

 

  Az elmúlt tíz évben a magyar jobboldal kinyílt.

  Az elmúlt tíz évben a magyar jobboldal bezárkózott.

  Két ellentétes állítás, mégis mindkettő igaz az elmúlt egy évtizedre. Először a kinyílásról. Az elmúlt egy évtizedben végzett szívós munkával a magyar jobboldal politikai képviselete megragadta a kormányzáshoz szükségesen messze túlterjeszkedő hatalmat. Tanult 2002-es kudarcából: vaskövetkezetességgel, néha korábbi eszméinek homlokegyenest ellentmondva, de végső soron sikeresen bővítette és szervezte meg táborát, gyalulta le ellenfeleit, nyerte meg a népszavazást, az európai parlamenti, országgyűlési, helyhatósági választásokat. Jobboldalon nemhogy a Fideszen kívüli választási lehetőség elképzelhetetlen, még a legkritikusabb szimpatizánsok gondolkodása is a kormánypárt körül forog. Jelképes, hogy ez a sorozat is a Fidesz-világból indul ki. Két választás évfordulója, s nem mondjuk egy fontos könyv megjelenése, egy meghatározó történelmi esemény, vagy egy ne adj' Isten földrengéssel felérő külpolitikai történés apropóján kezdődött a jobboldal jövőjét latolgató szövegek közlése.

  Az elmúlt két év aggresszivitástól néha szinte remegő kormányzása a gazdaságpolitikában, az alkotmányossághoz való viszonyban mélységes csalódást okozott. Más területen (például család- és nemzetpolitikában) beváltani látszik  a táborából hozzá fűzött reményeket. Ha viszont a sikerességet a politikai támogatottságon mérjük (s a képviseleti demokráciában végső soron ez számít a legtöbbet), a második Orbán-kormány a rendszerváltás óta példa nélküli. Nem fordult még elő, hogy egy ciklus közepén ennyire ne legyen ellenfele egy mégoly sokat hibázó kormánynak. Horn Gyula ugyan legyinthetett az 1996-ban éppen zenitjén álló Torgyán Józsefre, de a Polgári Magyarországért című 1995-ös Fidesz-vitairat legalább mécsesjeleit adta egy komolyan veendő ellenzéki mozgolódásnak.

*

  Ami miatt mégis ideje jelzőrakétákat fellőni, az túlmutat egyetlen személy, párt vagy a kormány mégoly visszatetsző döntésén, mozgásain. Röviden és tömören: a magyar  jobbközép tábor jelentős része 1937-be vágyik – már aki nem egyenesen 837-ig repülne vissza. Ez a bezárkózás nem csupán a jelenlegi világtól való teljes és a magyar történelemből tudhatóan végzetes elszakadáshoz vezet. Figyelmen kívül hagyja hagyományainknak a huszadik századi véres viharok miatt elengedhetetlen újragondolását is.

  A kritikátlan nosztalgia abból indul ki, hogy amire az elmúlt negyven és elmúlt húsz évben a kizárólagos kommunista, illetve a fősodratú liberális valóságértelmezés rosszat mondott (vagy éppen nem vett tudomást), az szükségszerűen a magyar történelem, kultúra „elhallgatott”, „elhazudott”, „meghamisított” csúcspontja. S mint ilyen, sürgősen visszahelyezendő a nemzeti kánonba és panteonba. Ez a távolról sem csak a radikálisok között terjedő szemlélet nem pusztán provinciális – hiszen saját irodalmi, történelmi tény- és élményanyagát mások vélt vagy valós ellenérzéseivel cementezi össze –, hanem jókora tévedésekhez vezet. Illetve olyan magasságokba emel politikusi és írói életműveket, amelyeket azok nem érdemelnek meg.

  Igen, például Horthy Miklósra és Wass Albertre gondolok.

*

  Ebből az állításból nem következik, hogy az egykori kormányzót porba gyalázandó tömeggyilkosnak, a néhai írót pedig a közismerten humánus és pártatlan román népbíróság ítéletével egyetértve háborús bűnösnek tarthatnánk. De aki Horthy Miklós életéből a magyarság előtt álló feladatok megoldásait merítené, s tiszteletének minél több szoborral adna hangot, nem kerülheti meg egymondatos magyarázatokkal a kormányzónak magyar állampolgárok százezreinek deportálása idején tanúsított magatartását. Illetve a nevével fémjelzett korszak társadalmi visszásságait, amelyeket nem csupán kommunista vagy liberális bírálók kritizáltak a nagy össznemzeti teljesítmény piszkolásának szándékával.

  Mások mellett a népi Kovács Imre vagy a legitimista Apponyi György (a magyar jobboldal számára máig releváns, éppen ezért szinte senki által nem olvasott) cikkeiből, könyveiből, parlamenti felszólalásaiból is kirajzolódnak a Horthy-rajongók által nem emlegetett jellemzői, amelyeket a mai posztmodern világban éppen a jobboldal szokott a legerősebben ostorozni: monopolkapitalizmus, gyenge társadalmi mobilizáció, döbbenetes szegénység, nepotizmus és korrupció. A holokauszt és az akkori magyar társadalom jelentős részét kitevő parasztsággal szemben tanúsított ridegség két nem azonos súlyú, de mindenképpen nagy teher. Amely ugyan nem gátolhatja meg a korszaknak nevet adó kormányzó kommunista sematizmuson túllépő vizsgálatát, ám áthatolhatatlan akadályként torlaszolja el az akkori és a mai jobboldal közötti kontinuitás útját.

  A politikai ikon Horthy mellett Wass Albert, a bezárkózó tábor kulturális hőse esetében is megáll a kő metafora. Igaz, némi módosítással: csak a mai Magyarországon 53 (!) köztéri szobor, emléktábla és emlékkő hirdeti az író emlékét. Ami akkor is túlzás, ha például A funtineli boszorkány nagy irodalom, a Farkasverem pedig az erdélyi Mezőségről valaha írt egyik legmegrendítőbb alkotás. Az életmű más részeinek vezércikkekbe hajló egyoldalúsága, közhelyessége, a letagadhatatlan antiszemita kiszólások ellenére Wass Albert már csak a korszak hangulatának felfedezése miatt is érdemes a megismerésre.

  A bezárkózó jobboldal számára azonban Wass nem egy író, hanem – mint az emlékművek nagy száma is mutatja – AZ ÍRÓ. S ezért megítélése nem az egyéni ízlések kizárólag szubjektív világába tartozik, hanem közügy. A bezárkózó jobboldal Wass-kultusza ugyanis nem elhomályosítja, hanem kizárja a mindig is erősen irodalomközpontú magyar identitásból a cegei grófnál magasabb szinten és mélyebb gondolatisággal alkotókat. A kultúrát, a múltat, s azon belül Erdély történelmét állítólag fontosnak tartó jobboldalon ugyan ki olvas ma Bánffy Miklóst, Dsida Jenőt, Illyés Gyulát, Tamási Áront, Babits Mihályt, Móricz Zsigmondot, Ady Endrét, Krúdy Gyulát, Sütő Andrást, Szilágyi Istvánt? Nem kétlem, hogy a gondoltnál többen, de hangjuk még ahhoz is gyenge, hogy egy iskolai tanévnyitó vagy egy önkormányzati ünnepség műsor-összeállítását befolyásolja. Márpedig ez a folyamat a magyar önismeret immár nem első eltorzulásához vezet, s a divat szükségszerűen lendül tovább még igazibbnak, még magyarabbnak, sőt még székelyebbnek érzett alkotók felé.

*

  A bezárkózó jobboldali világnak nem elsősorban irodalmi élmény, gondolat és összetett korrajz kell, hanem a bizonyosság, hogy létezett egyszer, mondjuk a második világháború előtt egy szinte tökéletes világ, amelyet „el akarnak előlünk hallgatni”. Így érthető meg az Nyirő József újonnan támadt kultusza is. Akinek azonban sajnos tényszerűen igazolható nyilas társutassága – bármennyire dühíti ez a fatvákat kiadó balliberálisokat – nem akadályozhatja meg felfedezését. Ha ugyanis a világirodalomból kizárnánk a szélsőjobb  és -baloldaliakat (esetleg a perverzeket és a beteg személyiségeket), sokan kiesnének a nagy írók közül. A Nyirőre irányuló kartácstűz pedig azok részéről különösen visszás, akiket nem zavar, ha egy nagy művész élete egy részében a vörös totális rendszert támogatta – az az embertelenség megbocsátható? Ráadásul Nyirő Józsefnek, akárcsak Wass Albertnek, vannak az irodalom élvonalába tartozó írásai, például a Jézusfaragó ember vagy a Kopjafák novellái. (Nem véletlen, hogy a magyar filmművészet egyik csúcsa, az Emberek a havason Nyirő művei alapján készült 1942-ben.) Ám az újratemetés körüli viharok arra mutatnak, hogy a szintén emigrációban elhunyt erdélyi írótársához hasonlóan a bezárkózó jobboldal számára hamarosan Nyirő is a magyarságteljesítmény mércéje lesz. Ezért a támogatói vélt vagy valós ízlését szavazatszerzési okokból kiszolgáló Fidesz számára Nyirő politikai felhasználása (emlékművek avatása, írásai idézése, stb.) szükségesnek látszik.

  Az immár a hivatalosság részéről visszaigazolt kánon előreláthatóan továbbépíti a bezárkózó jobboldal várát. Az effajta konstruálásnak azonban ára szokott lenni: a saját rítusokkal, mítoszokkal, himnusszal és hősökkel rendelkező szekértárbor nem pusztán a külvilág számára válik értelmezhetetlenné. Más világnézetű, vagy éppen indíttatásuknál, világlátásuknál fogva jobboldali, de szellemi autonómiájukhoz ragaszkodó, s a kulturális-politikai sekélyességtől irtózó honfitársai is végleg elhúzódnak a múltban élő kisegyházra emlékeztető tábortól. S  ne legyen kétségünk: ha akarnoksága miatt a jobbközép világ kulturálisan elszigeteli magát, annak előbb-utóbb meglesznek a politikai következményei is.

  És lehet, hogy e katasztrófa-forgatókönyvre nem kell tíz évet várnunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr454542008

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Példaképek 2012.06.02. 14:52:38

  Most épp az elszánt humanistát, a magyar irodalom csillámló géniuszát temetik újra. Persze elsősorban az írót, csak mellékesen a politikust, az embert. Szóval nem Az elszántak létre lehelőjét, inkább a nagy formátumú Máté kutya meg a furfangos U...

Trackback: A negyedik opció 2012.05.25. 03:46:56

Elégedetlenek vagyunk Magyarország állapotával, és nem számítunk semmi jóra a meglévő politikai osztálytól, sem annak bal-, sem pedig jobboldalától.  Hagyományosan három lehetőség közül választ ilyenkor az egyszeri gondolkodó magyar ember. 1. Elmerül ...

Trackback: A bezárkózás veszélyeiről 2012.05.24. 09:15:01

Ne legyen kétségünk: ha akarnoksága miatt a jobbközép világ kulturálisan elszigeteli magát, annak előbb-utóbb meglesznek a politikai következményei is.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tistedur 2012.05.24. 22:12:54

@Counter: a minőségéről ne vitázzunk :)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.05.24. 22:16:18

@tistedur: Bizonyára létezik gyönyörűbb scan – belefutottam valahol a Képes Krónikába, persze idegenszívű szponzorációban, valószínűleg retusálva :-) –, de szerintem kifejezetten jónak lehet mondani. Végülis csupa papír és bötű.

Láttam már olyan scant, amit jobb lett volna nem látnom. S direkt nem az az állítmány, hogy olvastam. Az a Szabó Dezső a célnak megfelel, szerintem.

tistedur 2012.05.24. 22:21:31

@Counter: ezt csinálom nap, mint nap, tudom, mit lehet kihozni - csodákra nem képes a gép, gyakran kellene utómunka, az meg általában drága.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.05.24. 22:26:16

@tistedur: Silabizálni nem kell, a sorok egyenesek, a margó megvan – felhasználóként meg ennél többet nem akarhatunk, vagy mégis? :-)

Mindazonáltal bbjnicknek kevés. Gondolom, ha a könyv megnyitásakor és minden lapozáskor nemzetiszínű fanfárok harsognának, valamint a www.nepnemzetiolcsokonyvtar.hu domainen találhatnánk Lezsák (átugorhatatlan) videóköszöntője mögött, jobb volna.

tistedur 2012.05.24. 22:32:02

@Counter: kicsit szemgyilkos, ahogy áttűnik a következő oldal szövege is. a könyv szerencséje, hogy nem spórolták ki belőle a festéket, így a bebarnult papíron is jól olvasható. ráadásul a felbontása sem rossz, ha nagyítom nem lesz homályos.
de meg lehetett volna úgy csinálni, hogy fehér alapon legyenek azok a betűk.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.05.24. 22:33:09

@tistedur: @Counter:

@Padillának igaza van. Maguk nem érdemelnek méltányos elbánást. Talán fel sem fognák, hogy abban van részük.

mandiner.blog.hu/2012/05/24/a_bezarkozas_veszelyeirol_mi_a_jobb_xix/fullcommentlist/1#c16811447

ü
bbjnick

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.05.24. 22:39:44

@bbjnick: Ne vicceljen már, tistedur miért halállistás? Mert ki tudja számolni, meddig tart 70 év, vagy mert azt ajánlotta magának, hogy tegyen is valamit?

tistedur 2012.05.24. 22:45:00

@bbjnick: ne tedd nevetségessé magad

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.05.24. 22:57:43

@tistedur: @Counter:

Ha veletek vitázok, ettől egyáltalán nem félek:-)

ü
bbjnick

tistedur 2012.05.24. 22:59:26

@Counter: lehet, hogy csak frontérzékeny... van ilyen

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.05.24. 23:03:49

@Counter:
"Esterházy plágiumügyéről volt szerencsém futólag hallani",

Hát igen, nem szívesen romboljuk le a bálványainkat, ugyebár?

"Regős Péter remélhetőleg jobb üzletember, mint költő. Írni persze írhat, azt szabad :-) De nem tudnám jó szívvel ajánlani senkinek sem."

A Zsidó Világkongresszus nem hinném hogy az üzletről szólna, napersze "ezeknél" minden az üzletről szól, szóval még a végén magának is lesz egy értelmes gondolata...:)

Hát persze hogy ön nem ajánlaná jószívvel, na látja erről szól ez a modernség: az egységes rendező elvek eltűnnek, és már csak a saját nevünkben beszélhetünk. Tehát: ízlések és pofonok, vagyis mindenki azt tart jónak, amit akar. Ez rögtön értékválságot feltételez, az értékválság pedig általános válsághoz vezet.

"Ez a Varga Tibor az a Varga Tibor, akinek esetében számos ráutaló jel ráutal arra, hogy bolond?"

Most voltam előadásán, szerintem nem őrült (és nem is bolond, ha netán a szavakon lovagolna egy jót).

"Óvakodjon az IRL információkkal, aki utánajár kicsit, azonosíthatja a pillanatnyi tartózkodási helyét."

És indítja a tomahawk rakétát:) Egyébként ígérem, óvatos leszek.

@Bell & Sebastian:
IRÓNIA. Egyébként meg persze, a "határon" azt is jelenti, hogy a gyermekkor és a férfilét határán, vagyis egyfajta fejlődésregény.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.05.24. 23:05:33

@bbjnick: Tegeződünk, tegeződünk?!

Ha te így, én is. Az antiszemitizmus-definícióval is szamarat csináltál magadból, bár akkor már nem mondták meg annyian, mint amikor a plágiumot sikerült a végsőkön túl is magyaráznod, fejed búbjáig merülve a moral insanity mocsarába.
Már rég fölösleges a nevetségességet elkerülni igyekezned.

@tistedur: Nincs az a front. Egyébként is a begyében vagyok, az utóbbi hónapokban mindig ilyen harcias velem. Sajnos talált ürügyet, hogy egy kalap alá vegyen minket, így az én hibám is :-(
Nagyon a lelkemre venném, ha bármi történne.

tistedur 2012.05.24. 23:12:33

@bbjnick: veled nem lehet vitázni kicsicsillag, ahhoz az kellene, hogy legyenek érveid. itt és most nem igazán érveltél, hacsak nem számítom érvnek, hogy én kamuzok a szerzői jogvédelemmel kapcsolatban.(csak azt nem mondtad meg, hogy mi a kamu abban, amit írtam) nem érveltél pl. azzal kapcsolatban, hogy miért férne bele egy 1937-ben ill 1945-ben meghalt szerző a 1945 utáni magyar irodalommal foglalkozó diába.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.05.24. 23:14:10

@Schwerer Gustav: Esterházy esetében nem "a" műről s nem "a" mű teljes egészéről van szó. Azt pedig illik látni, hogy a tudományos kutatás és az irodalomcsinálás nem egészen ugyanaz; nem E. az első író, aki a szövegátvétellel játszik. Közismert példa talán a népszerű Eco-regény a kolostorban; hemzsegnek benne a talán még laikusként is felismerhető szövegátvételek (egyre emlékszem, amit nagyobb terjedelemben felismertem volt, igen élményszerűnek találtam, bár már nem tudom, mi volt az).

Úgy tudom, Regős nem az alelnöki pozíciójában üzletember, hanem konkrétan üzletember. Abbéli reményem, hogy üzletembernek jobb, mint költőnek, csak annak az udvarias megfogalmazása, hogy egyrészt borzalmasan rossz költő, másrészt őszintén remélem, hogy nem halt éhen – ha ugyanis olyan üzletember volna, mint amilyen költő, ez az állapot óhatatlanul bekövetkezne.

Regős verseit saját maga bizonyára jó szívvel ajánlja, ezért az én nem-ajánlásom nem lehet általános érvényű. Sajnos ez a fajta modernség sokezer éves, régen úgy kezdték mondani: de gustibus.

Tudja, milyenek az emberek. Ma kiderül önről, hogy hol tartózkodik, máskor kiderül, mi a szakmája, megint máskor kiderül, mi a családi állapota, esetleg mi a hobbija, mit vásárolt, hol tanult és mit; s azon veszi észre magát, hogy az elpotyogtatott információból valaki egyszer csak összerak egy nevet és címet. És egyedül maga lesz a hibás.

tistedur 2012.05.24. 23:16:29

@Counter: túl fogom élni :) a legrosszabb fajta disznópásztor-cseléd-panelproli-ivadék vagyok a konzervativizmus eme erős résén :)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.05.24. 23:18:48

@tistedur: Á, szóval beépített ügynök. Akkor nem is leplezek tovább le :-)

A saját státusomba bele sem merek gondolni.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.05.24. 23:34:43

@Counter:

Hogyan merném én tegezni magácskát!:-D @tistedur-nak válaszoltam, aki egy ideje tegez és én ezt tisztelettel tudomásul veszem és visszategezem.

A komment többi részére feleslegesnek érzem a választ, részint, mert tényleg az (ismerem már felfogásának korlátait), részint, mert nem szándékozom megingatni abban a bolseviki/liberális/nyúédzses/pozitívgondolkodásos/hitgyülis/agykontrollos/kabbalás (vagy ki tudja hol és honnét magáraragadt) hitében, hogy ha sokszor elmond valamit, akkor az úgy is lesz (mintegy megvalósul).

ü
bbjnick

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.05.24. 23:40:39

@bbjnick: Szent ég, maga projektál, nem kicsit. Maga tart fenn blogot abból a célból, hogy saját magát ismételje – amit egyébként is feltűnő előszeretettel tesz.

Egyébként letegezett. Megszólított tistedurrel együtt és tegezett minket. Lehetséges volt úgy szólnia hozzánk, hogy egyszerre kerülje el a tegezést és a kimondott magázást, mégse tette.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.05.24. 23:43:15

@Counter:

Pörögjön még egy kicsit, akkor hátha könnyebben elalszik:-)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.05.24. 23:59:34

@tistedur:

Tőled még mindig többet remélek:-) De akkor sincs gond, ha nincs több, akkor tisztelettel kiszállok a vitából és hagyom a lányokat csevegni.

1) A jogdíjat, mint akadályt te hoztad szóba. Erre volt a reakcióm, hogyis: ha Gyurkó László örökbecsűiért (az '56-os ellenforradalomról vagy a nagyformátumú kádárjánosról) telik jogdíjat fizetni a közpénzből, akkor talán a posztban emlegetett szerzőkre is telhetnék.

2) A legújabbkori és kortárs irodalom kategória elég flexibilis fogalom. Egyrészt a '45-ös korszakhatár elég önkényes (kommunista önfényezés szüleménye) és semmiféle értelme nincs: az utolsó valódi cezúra a magyar irodalomban Ady és a Nyugat (és, igen Szabó Dezső!) feltűnése, megjelenése volt, azóta az egymást követő nemzedékek ezt az örökséget görgetik tovább és gazdagítják különböző színekkel és hatásokkal. Másrészt (az "egyrészt" miatt is:-) az életművekben '45 nem korszakhatár, s ahogy, mondjuk, Kassák, Illyés, Németh vagy Füst esetében értelmezhetetlen a mű '45 utáni része a '45 előtti nélkül (így a '45 előtti kortársak nélkül), ezért pld. Szabónak (szerintem) bőven helye lehetne a DIA állományában.

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.05.25. 00:05:39

@bbjnick:

s ahogy, mondjuk, Kassák, Illyés, Németh vagy Füst esetében értelmezhetetlen a mű '45 utáni része a '45 előtti nélkül (így a '45 előtti kortársak nélkül), ezért pld. Szabónak (szerintem) bőven helye lehetne a DIA állományában.=s ahogy, mondjuk, Kassák, Illyés, Németh vagy Füst esetében értelmezhetetlen a mű '45 utáni része a '45 előtti nélkül (így a '45 előtti kortársak nélkül), úgy pld. Szabónak (szerintem) bőven helye (és joga) lehetne a DIA állományában.

Bell & Sebastian 2012.05.25. 00:34:52

@Schwerer Gustav: Akkor van még reméény! Itt máma csupa nagyember verekszik, ezért gondoltam, behúzok egyet magának, hátha bevesznek a bútoraprításba.
Figyeljen csak, ha már bébéjét belezik, beszállunk és szétcsapunk a szeretet nevében, okés? :)

Alfőmérnök 2012.05.25. 00:37:09

@bbjnick: Te szerencsétlen hülye a "nagy" padillára hivatkozol, mikor elfogynak az érveid, mert ő nagyobb tényező, mint te.
Az részletkérdés, hogy padilla a "magukat" és "magukféléket" @dutscke_2012: nickre értette. Ebbe Counter még csak-csak belefér. De tistedur semmiképpen nem.
A buta emberekre jellemző, hogy alapvetően különféle jellemű, világlátású embereket egy csoportba, halmazba sorolnak.

tistedur 2012.05.25. 01:09:46

@bbjnick: a korszakhatár lehet hogy önkényes, de jelenleg ez a korszakhatár, ez van.
füst, kassák, illyés, németh esetében van jelentős 45 utáni életmű, szabó dezső esetében nincs. (az általad felsorolt szerzők közül jelentős 45 utáni életművel csak wass rendelkezik, s pl. a funtineli boszorkányt is ekkor írja) a diába posztumusz íróként az kerül be, akit a dia tagjai beválasztanak, ilyenkor jön a jogdíj kérdése: a családtól viszonylag olcsón lehet "megvenni", de ha kiadónál vannak a jogok, akkor nem feltétlenül ez a helyzet. ráadásul itt nem a pénz hiányzik, hanem az akarat ( nem jelölik a jelenlegi tagok posztumusz tagnak wasst) és a lehetőség (az életművek nem a legújabbkori magyar irodalomhoz tartoznak)
gyurkó és kuczka alapító tag volt kossuth-díjas íróként, éppúgy mint sütő andrás, vagy csoóri.
szóval, ha azt akarod, hogy az általad kedvelt szerzők
ott legyenek a dián, akkor csak rá kell venned a magyar irodalomtörténészeket, hogy a legújabbkori magyar irodalom korszakhatára ne 1945 legyen, hanem mondjuk 1908 (nyugat) vagy 1899 (ady első kötete) vagy 1906 (ady: új versek) vagy 1919 (elsodort falu), és ezek után már csak a dia élő tagjait kell meggyőzni
(most sem vagyok cinikus)
vagy, amit javasoltam: összedobják a magyar kultúra védelmezői a pénzt egy tárhelyre, és digitalizálják azokat a műveket, amit lehet

pad78 2012.05.25. 01:18:20

Kedves Bálint! Szerintem érdemes lenne különbséget tenni a Fidesz vezetése, meg a leghangosabb, de összességében országos értelemben elég súlytalan választói csoportja között. Engem is idegesít, amikor nagy öntudattal rendelkező "jobboldali" ismerőseim "A" magyar irodalom egyetlen igazi képviselőjének Wass Albertet ismerik el, és Aranyt utoljára középiskolában olvastak (ha egyáltalán). De szvsz amíg utóbbiak csupán Alsómocsolád polgármesterségéig vihetik (igaz, ott egyből szobrot is avatnak kedvenceiknek), viszony a kormányban Szőcs meg Hoffmann, Martonyi meg Pröhle tevékenykedik, addig kisebb az esély a bezárkózásra, mintha fordítva lenne. Az persze kérdés, meddig tartható fenn ez a közkatonák vs. tisztikar tudathasadt állapot...

pad78 2012.05.25. 01:21:25

@pad78: viszony = viszont. bocs!

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.05.25. 06:50:45

@Bell & Sebastian: mi a probléma? nem tetszik ez a hangnem.

MézesRozi 2012.05.25. 07:24:12

@Counter:

maga dislexiás? ki beszélt arról, hogy nevetni akarok. azt mondtam, hogy a vak ne próbáljon a színekről mesélni, a szűz a dugásról, maga meg a humorról.

a másik verzió, hogy komolyan írta. az még súlyosabb mentális problémákra vall. ha maga nem tudja enmagát az általánostól megkülönböztetni.
mindig megcsodálom azt a hályogkovácshoz illő merészséget, ahogy a reáliáktól távol eső dolgokban megnyilatkozik.
ps. az új nevek nem fedik el patkányblog lakóit:))

Bell & Sebastian 2012.05.25. 07:55:37

@tesz-vesz: Szabad hangnemválasztás van, mint azt jól láthatja. :)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.05.25. 08:03:54

@MézesRozi: Nem tudja, mi lett betyárral? Először ő leplezte le, hogy én azonos vagyok vagy Alfőmérnökkel, vagy Doomhammerrel. Most pedig maga vél fényt deríteni még újabb azonosságaimra.

Sajnos nem sokkal ezt követően nagyon megritkult a jelenléte.

Dr. GGG77 2012.05.25. 08:10:59

Össznépi szinten megy a zsidózás ma Magyarországon. A Jobbik erősödik. Mindez a Fidesz érdeme, a gazdasági csőd mellet. Mi a jobb? Hát ez.

MézesRozi 2012.05.25. 09:21:09

@Counter:
nézze, miután rendszeres résztvevője a patkányblognak, nem értem, mi a gond:)
betyár olyat nem írt szerintem, ahol magát doommal azonosította volna.

Oktogon8 2012.05.25. 09:52:11

"Ha viszont a sikerességet a politikai támogatottságon mérjük (s a képviseleti demokráciában végső soron ez számít a legtöbbet), a második Orbán-kormány a rendszerváltás óta példa nélküli."

A probléma csak az , hogy a képviseleti demokrácia alapvető feltételei sérültek az elmúlt 2 évben.
(olyan orosz módszerek alkalmazáss, mint amikor tüntetésszervezőkre adóhatóságot küldtek, olyan adóügyi kérdésekkel, mint hogy kik vettek részt ebben az ellenzéki tevékenységben)

Ilyenkor az emberek a lábukkal szavaznak, és elmennének az országból:
www.tarki.hu/hu/news/2012/kitekint/20120523_migracio.html

Hazánk korábban se volt annyira élhető, hely mint lehetne, és ez közös felelősség, de az elmúltkétévben rengeteget tett azért a kormány, hogy aki normális életet akar élni, annak ittho erre ne legyen lehetősége.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.05.25. 11:33:40

@Bell & Sebastian: ha így állunk, hát így állunk.

----

a Horthy-s, Wassos kommentem, amelyben részletesen kifejtem, hogy ablonci egy ostoba szdsz-es, és összevissza hazudozik a kormányzóról, végleg eltűnt

de ennyit azért megismétlek ami benne volt, komcsi propaganda:

"A holokauszt és az akkori magyar társadalom jelentős részét kitevő parasztsággal szemben tanúsított ridegség"

m.cdn.blog.hu/kk/kkbk/image/000/Horthy_ki%C3%A1lt_falun%C3%A9p%C3%A9hez.JPG
m.cdn.blog.hu/kk/kkbk/image/szem%C3%A9ly/horthygazda.jpg
kkbk.blog.hu/2011/04/23/a_szocialisan_erzekeny_tormay

"döbbenetes szegénység, nepotizmus és korrupció. "

volt nepotizmus? vagy csak Móricz regényét olvastunk, vagy még azt se, csak a címe ugrik be bazsa? szerintem ezek a gerinces felsővezetők nem voltak korruptak, középvezetőtől lejjebb előfordulhatott
egy csak a fideszes fickó meg ne sírjon már nekem korrupcióról
kkbk.blog.hu/2012/03/23/angyan_es_a_fidesz
kkbk.blog.hu/2012/05/22/angyan_es_a_tartotisztek

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.05.25. 11:54:47

@Dr. GGG77:

Nincs mese, vissza/helyre kell állítanunk a Rákosi-érát! A kilencmillió fasisztanácimucsai magyar máskülönben nem tudja a rendet, nem tudja, hol a helye. Olvasom egy hivatalos oktatási segédanyagban, hogy a magyar törvényhozás, az árpádokig visszamenőleg törvényalkotásában (zsidótörvényeiben) módszeresen készítette elő a vagonírozást, a zsidók koncentrációs táborokba szállítását. 1848-ig kellett várni a zsidó emancipációra, de amint megtörtént, rögtön jött Tiszaeszlár, majd a horthyfasizmus tébolyult tobzódása, s a kádárkor is köztudottan bűzlött a mocskos proli- és parasztkáderek nem is túl burkolt "antiszemitizmusától". Az elmúlt húsz év förtelmes eredményeként pedig "megszületett" a világ "legantiszemitább" nemzete: "Budapest a világ antiszemitizmusának Rómájává vált".

Nincs mese, a magyar történelemből egyedül a sztalinista Rákosi-éra szűk tíz éve vállalható (bár lehet, hogy pontosabb a megközelítés, ha a '49 és '53 közötti években jelöljük ki ezt az időszakot), ekkor ugyanis az "antiszemitizmusnak" még a gyanújáért is szív- és agykitépés járt, s a cenzúra nemcsak hatékonyan irtott ki a magyar múltból mindent, ami "nemteccő" de szabadon és bátran törölte el s konstruálta újra a múltat.

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.05.25. 11:57:15

@bbjnick:

"nemteccő" de szabadon és="nemteccő", de szabadon és

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.05.25. 12:02:41

@bbjnick: Maga még nem vette észre, hogy virtigli antiszemitákból sem szív, sem agy nem távolítható el?

Azt az oktatási segédanyagot meg tudná nevezni? Hadd nevessek.

Bell & Sebastian 2012.05.25. 12:10:00

@tesz-vesz: Nem én nyeltem le és az esetek több mint felében egyetértek, a fennmaradókban meg respektálom.

Bell & Sebastian 2012.05.25. 12:12:49

@Counter: A zsidóság története Magyarországon. Amit még az USA wikibe is beemeltek lefordítva.

Látja, fejből nyomom, aki akarja, keresse meg.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.05.25. 12:20:32

@Bell & Sebastian: "a magyar törvényhozás, az árpádokig visszamenőleg törvényalkotásában (zsidótörvényeiben) módszeresen készítette elő a vagonírozást"

Én is olvasom, de nem találok ilyet.

Bell & Sebastian 2012.05.25. 12:36:39

@Counter: A kormány az angolból visszafordítottat használja, mert azt kapták Miss Tzatzikitől, vagy kicsodától. Ez lehet a magyarázat.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.05.25. 12:38:18

@Counter:

"Az alábbi törvényválogatás segítségével azt a folyamatot érzékeltethetjük, amelynek során a magyarországi zsidóságot teljesen megfosztják alapvető emberi jogaitól egészen addig, amíg el nem indítják a vidéki zsidóságot utolsó útjára: a haláltáborba..."

www.oki.hu/oldal.php?tipus=cikk&kod=kezikonyv-Szemelvenyek

ü
bbjnick

Bell & Sebastian 2012.05.25. 12:55:37

@bbjnick: El kell ültetni idejében a kis káposztafejekben, hogy az összes, bugris ősük mocskos náci volt! Ahol nincs baj, majd mi ott csinálunk!

Komolyan mondom, ez vagy diktátum, vagy nyílt uszítás, vagy egy segghülye sábeszgój hordta össze. Ezek vagyunk mi, magyarok. Sírnivaló! Most képzelje el ugyanezt a nemmucsai németeknél.

Esetleg lehetne fokozni még, ugyanezt mégegyszer, csak romába'.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.05.25. 13:02:15

@bbjnick: Így azért kicsit más.

Bár a "magyar törvényhozás módszeresen előkészítette" kitételt vagy azzal egyenértékű sugalmazást valószínűleg maga látta bele.
De hát maga jobb szeret a saját képzelgéseivel. Ízlés dolga, szabadni mindenesetre szabad, bár az Egyház nem kedveli, úgy hallottam.

Bell & Sebastian 2012.05.25. 13:29:22

@Counter: Asszem most túlzásba esett, mert orvul döfött, így kiesett a döntőből.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.05.25. 13:44:57

@Bell & Sebastian: Bizonyára nem figyel, amikor bbjtől kapok csőstül. Ez egy ilyen kemény, férfias játék. Bbj nem volt elég gyors, ezért fel lett rúgva, sportszerűen. Ha gentleman, akkor nem szól semmit, felkel és focizik tovább – ha kispolgári, liberális, picsogós anyámasszony katonája, akkor leáll szívózni, mint maga.

Viszont addig gólt rúgok és meg is fogom adni magamnak :-)

Bell & Sebastian 2012.05.25. 14:07:59

@Counter: Hallottam egy ilyenről, mint maga, pár foga még megvan Moszkvában, nehogy klónozzák, csak úgy, a maga örömére.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.05.25. 14:11:44

@Bell & Sebastian: Nohát, Kazahsztánból jövet ott át kell szállni? S még nem ért haza?

Bell & Sebastian 2012.05.25. 14:39:16

@Counter: Bevigyek egy márózsenojét a GUM elől magának?

Qman 2012.05.25. 16:13:53

Logikai csapda azt hinni, hogy mindent szeretnem kellene, amit az ellenfelem utál. Miért ne utálhatnánk vagy szeretnénk mindketten ugyanazt? És természetesen egy általam is elfogadott, nemes és jó cél kitűzése nem mentheti embertelen eszközök alkalmazásának eltűrését sem. Egyetértek a cikkíróval.
Ugyanakkor fontos lenne hangsúlyozni, hogy az egész II. Világháború, a vele hozott példátlan embertelenség és gyilkolás, nem következhetett volna be, ha az I. Világháborút egy méltányosabb, elviselhetőbb béke zárta volna le. A győztesek, ha nem is igazságosabbak, de kissé nagylelkűbbek lettek volna. Ez ma az üzletben úgy oktatják, win-win megállapodás. Trianon revízióját egy ország akarta, szinte politikai nézetrendszertől függetlenül. A revíziót pedig az olasz-német szövetség látszott garantálni. Így lett egy nem megkérdőjelezhető cél elérésének eszköze egy rossz politikai orientáció. Csapdahelyzet, aminek talán nincs is jó megoldása. Ezért nem fair Horthyból fasiszta ördögöt csinálni, és nem igazán lehet a nemzet megmentőjét sem látni benne. Nem fehér, de nem is fekete. Kérdés ugyanakkor, 45 évi hazugság után nem természetes-e, ha az inga a másik irányba lendül? Az inga már csak ilyen, ide-oda leng. Így aztán a vörös festékkel leöntő semmivel sem toleránsabb, mint a szobor kiötlője. A kettős mércét érzem itt is, amikor úgy teljes egészében elmeszeli a szerző a jobboldalt Horthy és Vass kapcsán. Nyilvánvalóan a populista népi-baloldali a Fidesz nem azonos ezzel a steril, lombik-jobboldallal, és nem értem pontosan, mit vár a szerző a kormányzattól: esetleg hivatalosan tiltsa be Nyírőt? Kultusza rossz írónak úgysem lehet tartós - a mai fiatalok tömegei számára pedig ez a kultúra már nem vonzó semmiképp, álljanak bármelyik oldalhoz közel.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.05.25. 16:34:20

@Alfőmérnök:

Mondjad csak, @Alfi, mondjad, ha ezzel neked könnyebb lesz!

ü
bbjnick

u.i.:

Abban egyébként igazad van, hogy @tistedur összehasonlíthatatlanul intelligensebb, mint szegény, szerencsétlen @Counter, de jelen vitában semmivel sem (vagy csak alig) korrektebb.

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.05.25. 16:46:22

@Bell & Sebastian:

Engem az okok (vagy indokok) még csak nem is igazán érdekelnek, de az biztos, hogy ha rajtam múlna, attól, aki egy ilyen történelmietlen, hazug és ostoba oktatási segédanyaggal képes előállni, (annak) nem csak a diplomáját, de még az érettségi bizonyítványát is visszavonnám.

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.05.25. 16:48:41

@Counter:

Szövegértési feladat. Az elégségesért küzd!

"Olvasom egy hivatalos oktatási segédanyagban, hogy a magyar törvényhozás, az árpádokig visszamenőleg törvényalkotásában (zsidótörvényeiben) módszeresen készítette elő a vagonírozást, a zsidók koncentrációs táborokba szállítását."

"Az alábbi törvényválogatás segítségével azt a folyamatot érzékeltethetjük, amelynek során a magyarországi zsidóságot teljesen megfosztják alapvető emberi jogaitól egészen addig, amíg el nem indítják a vidéki zsidóságot utolsó útjára: a haláltáborba..."

Miben egyezik és miben különbözik a két állítás?

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.05.25. 17:09:23

@tistedur:

Nézd, egy elvi vitánál mióta érv, hogy "így van"? A poszt egy kultúrpolitikai kérdést feszeget (jó, ez a "feszeget" kicsit túlzás; mondjuk/írjuk inkább, hogy érint): történelmi személy(ek) és művészek újkeletű "kultuszán" vekeng. Kultúrpolitikai vitáról, azaz elvi vitáról van tehát szó. S ahogy annak idején kultúrpolitikai döntés hozta létre a DIÁ-t (olyannak, amilyen) (ha nem így volna, egy fillér közpénz nem csorogna bele), ugyanúgy egy kultúrpolitikai döntés meg is változtathatja (olyanná, amilyenné csak akarja). Tehát, ebben az esetben az "így van" semmiféleképpen nem érv. (Azt az állításomat pedig, hogy azzal előállni, hogy akinek szívecsücske egy alkotó, az digitalizálja annak életművét és béreljen tárhelyet annak világhálós jelenlétét biztosítandó, randa cinizmus. Ha ezt komolyan gondoljuk, akkor a DIÁ-nak sincs semmiféle létjoga, hiszen közpénzből biztosít jövedelmet és felületet egyeseknek, míg másoknak nem.)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.05.25. 17:11:51

@bbjnick:

Azt az állításomat pedig, hogy azzal előállni, hogy akinek szívecsücske egy alkotó, az digitalizálja annak életművét és béreljen tárhelyet annak világhálós jelenlétét biztosítandó, randa cinizmus. = Azt az állításomat pedig, hogy azzal előállni, hogy akinek szívecsücske egy alkotó, az digitalizálja annak életművét és béreljen tárhelyet annak világhálós jelenlétét biztosítandó, az randa cinizmus, fenntartom.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.05.25. 17:14:39

@bbjnick: Figyelje meg, hogy az A szöveg főmondatnak alárendelt tárgyi mellékmondata úgy fogalmaz, hogy "a magyar törvényhozás módszeresen készítette elő". Ez az A szöveg központi állítása, egyszerűbben szólva: lényege.

A B szöveg ugyanakkor ilyen állítást nem tartalmaz.

Logikus tehát, hogy az A szöveg állítása abban keletkezett, ami a B szöveg olvasása és az A szöveg megalkotása között van, vagyis a maga fejében.

Maga azt állítja, hogy a két szöveg jelentésében megegyezik. Bizonyítsa, maga jön.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.05.25. 17:18:46

@bbjnick: Igen, mert a világhálón nincsen ingyenes tárhely. A hozzászólásaim adatkénti tárolásáért is fizetek az Index.hu Zrt-nek, súlyos pénzeket...

Maga szamár!

@tistedur: mandiner.blog.hu/2012/05/24/a_bezarkozas_veszelyeirol_mi_a_jobb_xix/fullcommentlist/1#c16817748

Előre megmondtam, és igazam lett. Egyik sem volt nehéz, de azért büszkélkedek :-)

Dr. GGG77 2012.05.25. 18:04:09

@bbjnick: Ironizálhatsz, de a tény, tény marad. Szinte nem tudsz úgy beülni egy sörözőbe, nem tudsz úgy felszállni egy villamosra, buszra, hogy ne hallanál zsidózást. Idős, fiatal, gazdag, szegény, tökmindegy.

Igazából szánalomra méltó (csak én nem érzem a szánalmat, csak a megvetést), sikertelen emberek utolsó mentsvára, a rasszizmus mellett.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.05.25. 18:52:10

@Dr. GGG77:

No, de mégis, mit vársz egy megvetendő, sikertelen, genetikusan alattvaló fajtától?!

ü
bbjnick

Bell & Sebastian 2012.05.25. 19:03:08

(Zsidóznak, há'.)
Ahelyett hogy újraválasztottátok volna Kunczét, pedig az se nem kommancs, se nem zsidó, hanem schwab. Nem tudjátok, mi a jó! (tényleg nem)

Megragadtatok a rúnás bőgatyánál, karikás ustornál és griffmadárnál! Hogy én? Én ugyan nem kérek elnézést! Mire föl? Lófaszt nektek, sikertelen emberek vagytok, rasszisták vagytok, pfúúj. (kiköp)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.05.25. 19:12:46

@Counter:

"Az alábbi törvényválogatás segítségével azt a folyamatot érzékeltethetjük, amelynek során a magyarországi zsidóságot teljesen megfosztják alapvető emberi jogaitól egészen addig, amíg el nem indítják a vidéki zsidóságot utolsó útjára: a haláltáborba..."

Ha a törvényválogatás azt a célt szolgálja, hogy érzékeltesse azt a folyamatot, amelynek során a magyarországi zsidóságot teljesen megfosztják alapvető emberi jogaitól egészen addig, amíg el nem indítják a vidéki zsidóságot utolsó útjára, a haláltáborba, akkor --- a szerkesztő szándéka szerint --- a törvények nem a jogfosztás eszközeiként vannak e idézve? S mivel --- a szerkesztő --- egy jogfosztó folyamat állomásaiként mutatja be azokat, amelynek végén a haláltáborok állnak, nem nyilvánvaló-e, hogy (a szerkesztő) vélelme és szándéka szerint a folyamatban tendenciát kell látnunk?

ü
bbjnick

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.05.25. 19:20:27

@bbjnick: "a magyar törvényhozás módszeresen készítette elő"

Mivel ezt állította, ezt is bizonygassa, legyen szíves, nem pedig azt, hogy a törvényt a jogfosztás eszközeként mutatja-e be a szerkesztő.
A kizárólag a B szöveget felhasználva bizonyítandó elemek:
- a magyar törvényhozás a cselekvő
- az előkészítés mozzanata, tehát hogy a folyamat minden állomása irányul a végeredményre
- módszeresség, tehát hogy kifejezetten a végeredményt célként tételezve történik minden egyes részcselekvés.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.05.25. 20:18:20

@Counter:

1) "...azt a folyamatot érzékeltethetjük, amelynek során a magyarországi zsidóságot teljesen megfosztják alapvető emberi jogaitól egészen addig..." Mi nem érthető ezen?

2) Most látom csak, hogy maga nem tudja, mit jelent a "módszeres"! Nézzen utána!

ü
bbjnick

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.05.25. 20:32:01

@bbjnick: 1) Természetesen az idézett szöveg tökéletesen érthető. Nem is állítottam, hogy ne volna az. Maga miért kérdezi, hogy érthető-e?

2) Tudom, mit jelent a "módszeres" egy folyamatra nézve.

Legyen szíves bizonyítani, hogy a két szöveg jelentésében ekvivalens. Ha nem tudja bizonyítani, úgy kénytelenek leszünk elfogadni, hogy olyasmit olvasott ki, ami nincs leírva.

Emlékeztető, ha nem tud megmaradni:
"A kizárólag a B szöveget felhasználva bizonyítandó elemek:
- a magyar törvényhozás a cselekvő
- az előkészítés mozzanata, tehát hogy a folyamat minden állomása irányul a végeredményre
- módszeresség, tehát hogy kifejezetten a végeredményt célként tételezve történik minden egyes részcselekvés."

Bizonyítsa tehát, hogy abban a maga által önként megadott szövegben, hogy:
"Az alábbi törvényválogatás segítségével azt a folyamatot érzékeltethetjük, amelynek során a magyarországi zsidóságot teljesen megfosztják alapvető emberi jogaitól egészen addig, amíg el nem indítják a vidéki zsidóságot utolsó útjára: a haláltáborba..."
szerepel a magyar törvényhozás mint cselekvő, hogy a felsorolt jogszabályok a vagonírozás _előkészületeként_ vannak feltüntetve, s hogy mindezt módszeresnek állítja be.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.05.25. 22:09:47

@Counter:

Ha a törvényválogatás azt a célt szolgálja, hogy érzékeltesse azt a folyamatot, amelynek során a magyarországi zsidóságot teljesen megfosztják alapvető emberi jogaitól egészen addig, amíg el nem indítják a vidéki zsidóságot utolsó útjára, a haláltáborba, akkor --- a szerkesztő szándéka szerint --- a törvények nem a jogfosztás eszközeiként vannak e idézve? S mivel --- a szerkesztő --- egy jogfosztó folyamat állomásaiként mutatja be azokat, amelynek végén a haláltáborok állnak, nem nyilvánvaló-e, hogy (a szerkesztő) vélelme és szándéka szerint a folyamatban tendenciát kell látnunk?

ü
bbjnick

Bell & Sebastian 2012.05.25. 22:24:40

@bbjnick: Szólok, hogy olyan lesztmensztending elmebajnokságba futott bele, ami már nem a "tóráról" szól, hanem annak magyarázatáról.
Ebből ki is találhatja, kivel van dolga. Akármit is állít maga, C. bele fogja magyarázni az ellenkezőjét. Ha adhatok egy jó tanácsot, ne a formális logika terepén próbálkozzon, húzza át a maga térfelére (jobb), először is csak a ménsztrímet tudja betéve, másodszor a honi közelmúltból elég homály, főleg ha nincs a keresőben. Forszírozza a gyors, rövid meneteket, dolgozzon fejből és ne idézzen, mert belezavarja a málnásba. C. jobboldalról szinte védtelen, mert ballal vív, ezért hárít jól.

De legyen nyugodt, megbosszuljuk. :)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.05.25. 22:30:14

@bbjnick: Még mindig nem azt kell bizonyítania, hogy a törvények a jogfosztás eszközeként mutattatnak-e be vagy sem. Szálljon le róla: nem ezt állította, nem ezt kell bizonyítania és nem ezen vitázunk. Ha végeztünk azzal, amiről vitázunk, kikérheti az álláspontomat erről a kérdésről.

1. Feltünteti a szöveg *cselekvőként* *a* magyar törvényhozást? Igen, nem? Miért és szöveghelyileg hol, ha igen?
2. A vagonírozás előkészítéseként tünteti fel a felsorolt törvényeket? Igen, nem? Miért és szöveghelyileg hol, ha igen?
3. Módszeresnek, azaz céltudatosnak és a végső célra irányulónak tünteti fel a felsorolt törvényeket? Igen, nem? Miért és szöveghelyileg hol, ha igen?

Nem nehéz ez, csak egyenesen kell hozzá gondolkodni és írni. Próbálja meg, nem fogom kinevetni, ha nehezen megy elsőre. Megígérem.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.05.25. 22:47:49

@Bell & Sebastian: Maga azt javasolta bbjnicknek, hogy ne idézgessen.
Azt akarja tőle elvenni, amit a legjobban tud: tulajdonképpen kivel van? :-)

Bell & Sebastian 2012.05.25. 23:07:22

Először is nézzük a helyes megfejtést:
igen / igen / igen

@Counter: Ez a Mátraházi Ferenc egy nagy, büdös, cionista ügynök, aki a magyar történelmet átírta a holokausztvallás nyelvére, mert felvázolja a zsidóüldözés egybefüggő ívét a honfoglalástól a kényszermunkáig és csak ezt adja meg a feladat helyes megoldásaként. Teszi mindezt a NAT keretében.
Ez még a Lauder Javnéban is erős túlzás lenne! Ezért minimum egy TEK -látogatás járna neki, van ez akkora geciség, mint az orvvadászat rühes, tenyésztett szarvasokra.

Természetesen a radikális jobboldalnak szurkolok, mint egyetemleges keresztény, nem is a Dark Fathernek.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.05.26. 09:08:34

@Bell & Sebastian: 0 pont, mivel elmaradt a (matematikai értelemben vett) demonstráció.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.05.26. 12:26:23

@pad78: szőcs, martonyi? jobbakat és értelmesebbeket nem tudsz találni a nemzeti emberek közül?
sajnálom ha ilyen sokakat becsapnak.

Jack Torrance 2012.05.26. 14:02:44

@bbjnick: legalább az ízlésed jó :)

Bell & Sebastian 2012.05.26. 14:20:59

www.pgorgrussian.com/russianholocaust.russian.html

Слово "Холокост" совершенно правильно ассоциируется с евреями, но совсем не так, как это представляет контролируемая евреями пресса, которая полностью игнорирует один из реальных Холокостов при участии евреев – русскую революцию. Это был, вероятно, один из самых кровавых революционных геноцидов в истории. Число тех, кто погиб, достигает 20-30 миллионов.
...
Израильские и американские евреи полностью едины во мнении, что память о Холокосте является незаменимым оружием, которое нужно беспрерывно направлять против их общего врага. ...Поэтому еврейские организации и отдельные лица постоянно прилагают все усилия, чтобы напоминать об этом миру. В Америке увековечивание памяти о Холокосте в настоящее время является мероприятием, на которые тратится 100 мил. долларов в год, часть из которых поступает из государственных фондов
...
Интересно отметить, что бывший "польский" (мама – еврейка) представитель на папском престоле, Иоанн Павел II , постоянно использовал свое влияние и свой пост для канонизации и увековечивания памяти "политически корректных" жертв нацистов. Этот папа нигде не обмолвился ни словом об откровенно еврейских, коммунистических массовых убийств польских католиков, испанских католиков, хорватских католиков, литовских католиков – он был слишком занят повторением нараспев слова "Холокост", обращением к наследникам фарисеев как к "нашим страшим братьям по вере", официальным признанием государства Израиль, которое даже многие ортодоксальные раввины считают богопротивным и отвратительным, и атаками на немцев, являющихся "зверем во плоти".

Counter, tud olvasni?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.05.26. 14:24:39

@Bell & Sebastian: Szlovo holokoszt szovermenno praviljno...? Elég bizonytalanul, érteni meg még kevésbé.

Bell & Sebastian 2012.05.26. 14:53:08

@Counter: Bíztam benne, hogy nem tagadja le, de tévedtem. Szóval, a söprű és saját porta esete, pofa súlyba.

csi szi 2012.05.26. 14:55:51

@csi szi: Oroszról angolra egész jól fordít, teljesen értelmes szöveg jön ki. A magyarra és magyarról fordítást sajnos (vagy szerencsére:)) nehezebb gépiesíteni, úgyhogy ott kicsit rosszabb az eredmény érthetősége.

csi szi 2012.05.26. 14:57:45

@Bell & Sebastian: Mondjuk azt még nem tudtam, hogy II. János Pál pápa is zsidó volt, de az antiszemiták mindig szolgálnak valami meglepetéssel. :)

Bell & Sebastian 2012.05.26. 15:09:02

По материнской линии.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.05.26. 15:15:29

@csi szi: Ismerem a google translate-et, csak ugye az volt a kérdés, én tudom-e olvasni.

Egyébként semmin ne lepődjön meg, amit orosz forrásból a katolikus (!) lengyel (!!) pápáról (!!!) hall zsidó témában (!!!!). Nézzen utána a XIX. századi szlavofil mozgalomnak, számukra ez így együtt casus belli öt külön háborúhoz.

@Bell & Sebastian: Mi van?

Bell & Sebastian 2012.05.26. 16:01:01

@Counter: Bekapcsolva felejtette a vetítőgépét. Milyen gyorsan kikeresztelkedett, tán üldözik?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.05.26. 16:03:35

@Bell & Sebastian: Pontosan miért is tart zsidónak? :-)

De miben bízott, mit nem tagadok le?

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.05.26. 16:50:26

@Bell & Sebastian: Bocsi, csak most néztem ide, hiába, még tanulnom kell itt az elszántságot, hogy félóránként lecsekkoljam, szólt-e hozzám valaki:)

Én minden szétcsapásban benne vagyok.:) Szegény bébéjé meg vigyázhatna magára. Túl könnyű támadási felületet ad a sakáloknak, aztán csodálkozik (vagy úgy tesz legalábbis), ha falkában rontanak rá...

Más. Tényleg az a baj, mit maga mondott: túl kicsi ország vagyunk, nyelvrokonok nélkül, így aztán mindenféle hülyeséget ránk lehet sózni, ami a többi nyugati kultúrkörben már rég fabatkát sem ér, elhasznált fos.

A Fidesz ennek a nyelvi mágiának egyik legnagyobb mestere. most olyat mondott a Budai Méltóságos úr, hogy nincsenek oligarchák, meg hogy "nem vagyunk tisztába' a szó jelentésével". Na ezért egy 50-60 milliós kultúrkörben körberöhögték volna. "Nem vagyunk tisztában szó jelentésével...." És ez a söpredék uralkodik rajtunk, kérem.

Bell & Sebastian 2012.05.26. 17:09:20

@Schwerer Gustav: Furcsát mondok, de engem a minőség hiánya zavar. Odatolják a mikrofont Orbán fodrásza elé (vagy kertésze, vagy mi?) -háttérben látszik a baszom terepjáró-, aki újdonsült hektármilliomos és nem képes egy épkézláb mondatban kifejezni magát, szánalmas hebegéssel elmondja, hogy ő a falu esze. Az anyja picsáját az ilyen bugrisnak!

(van valami beépített riasztó, ami cseng, ha megszólítják)

Bell & Sebastian 2012.05.26. 17:10:38

@Counter: Há' mondjuk azt, hogy kriptonit van a zsebében. :)

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.05.26. 17:30:46

@Bell & Sebastian:

Ez kérem az értékválság-része a dolognak. Említette, hogy már attól is boldog lenne, ha a kádár-kor oktatási - mesterember-képzési színvonala visszajönne. Az ugyanez, csak nem a viselkedés, hanem a szakképzés szintjén. Mindkettő egyfajta alkalmazott ismeret, gyakorlati tudás.

Valami elképesztő mértékben száguldunk a mekkdonaldsz-konzumidiotizmus felé. egy teljesen új társadalom kezd kialakulni. egy média által távirányított zombitömeg. Ez lesz a "színvonal".

engem mondjuk rohadtul idegesít ez a nyilván germán gyökerekből származó- nyelvi faszkodás, mondatrészekbe, kötőszavakba, "á nem is azt jelenti" való belekötés. ez a magyar nyelv meggyalázása. A ballib elvtársak különösen élen járnak ebben. Broáf.

Most őszintén: kit érdekel, hogy hány zsidót vittek el? Magát érdekli? Engem sem.
Különben is, erre hallottam egy igazán frappáns választ: "Közel sem eleget":)
(Elhatárolódom...)

Na mindegy, szóval ilyen világban élünk.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.05.26. 17:31:24

@Bell & Sebastian: Ezeket a célzásokat igazán kifejthetné. Mi van ezzel a kriptonittal?

Bell & Sebastian 2012.05.26. 17:58:56

@Counter: Tavaly még mást mondott. Ha az sem igaz, akkor csakis kriptonit-farizeus lehet.

@Schwerer Gustav: Arra futott ki a kádártanonc-képzés -témában tett morgatásom, hogy a rendszerhez illő alrendszert (a szocionisták) közel a tökélyre fejlesztették.

Most másik rendszerek van és nem sikerült rendet vágni, miközben hol azt mondják, hogy pumát húzhat minden magyar (kommün istók) -leginkább a farkára-, hol meg azt, hogy Hammert reszelünk bérmunkában (fociscigány tengerész).

A Dévla átka lehet rajtunk, hogy mindenik mást mond csórelás közben.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.05.26. 18:16:39

@Bell & Sebastian: :)

a fosicigányt talán még értem, de mitől "tengerész"?

a "csórelás" micsoda? Nem nagyon ismerem az etnikum szókészletét. Pedig hú de törekedtem rá, gondolhatja....:)

Bell & Sebastian 2012.05.26. 18:50:32

№¹ - gy.naszád capt.

№² - csórelás = tolvajkodás

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.05.26. 18:53:34

@Bell & Sebastian: Nem mondtam semmit, se ezt, se mást.

Bell & Sebastian 2012.05.26. 19:47:58

@Counter: Én ugyan ki nem keresem. Meg mindegy is, nem olyan családból származom, hogy nevét-címét kitegyem, van magának elég baja anélkül is.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.05.26. 19:47:58

@Bell & Sebastian:
tényleg, a gyorsnaszád....:)

Most állítólag valami mínusz másfél százalékkal dübörgünk előre...:)
lesz ez még több (kevesebb) is...

Bell & Sebastian 2012.05.26. 19:50:32

@Schwerer Gustav: Jégtörés -üzemmódban a hátulja van elöl. Ha nem jön be, az alja fölül. Ámbár az már megint bejött, ha jól látom.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.05.26. 21:06:03

@Bell & Sebastian: Én sem olyanból, hogy efféle kérdésben nyilvánosan nyilatkozzam, és ebben nagyon biztos vagyok. Szerintem valamit sikerült félreérteniük, ahogy az avataromon is élcelődtek, hogy sátánista (az vicces volt egyébként).

Bell & Sebastian 2012.05.26. 21:56:45

@Counter: Bukott angyal, keresi-keresi, csak nem leli, pedig ott van az. A fény még nem a világosság.
süti beállítások módosítása