Gizinski: Magyarország ma problémás ország
2012. március 13. írta: Redakció

Gizinski: Magyarország ma problémás ország

  Szívesen támogatná fenntartások nélkül a Fideszt, de számos zavarba ejtő lépés miatt nem tud teljes mellszélességgel a kormány mellé állni Jaroslaw Gizinski. A Newsweek Polska külpolitikai rovatának vezetőjével, a Heti Válasz publicistájával a lengyel-magyar párhuzamokról és különbségekről beszélgettünk a lap varsói szerkesztőségében. Gizinski Budapesten tanult, magyar szakos diplomája is van és magyar a felesége is, alaposan ismeri tehát a hazánkat. A lengyel szerkesztő óva int a kínaiaktól és rámutat, a lengyeleknek is megvan a maguk kisebbségi problémája, Litvániával.

  „Magam is sokfelé próbálom megmagyarázni a magyar vezetés indítékait, de sokszor nekem is problémás a dolog. Mindig igyekeztem megértéssel viszonyulni a Fidesz politikájához, de nem tudok mindent elfogadni. Lehet magyarázni, hogy miért bukott el a Klubrádió a pályázaton, de ne mondja nekem senki, hogy végső soron ez nem politikai döntés volt. Az egész médiapolitika is kérdéses, de nem a médiatörvény, hanem a gyakorlat miatt. Nem a törvény betűjével van a baj, hanem a szellemével. Amit a Fidesz csinál, az sokszor politikai harácsolás. És nem értem, miért csinálja ezt a Fidesz, mert egyáltalán nincs rá szüksége. Elképesztő, hogy egyes posztokra 12 évre betonoznak be embereket. Becsülöm az új magyar alkotmány preambulumát, amiben ott van a történelem és a nemzeti értékek, de a demokrácia alig van említve benne. Szóval sok minden legalábbis zavarba ejtő. Kár, mert szeretném, ha fenntartások nélkül támogatni tudnám a Fideszt, főleg azért, mert kitartóan igyekszik megvédeni Magyarország érdekeit. Újságíróként azonban kritikusnak kell maradnom.”

  Szilvay Gergely varsói interjúját Jaroslaw Gizinskivel híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr424313862

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az ember, aki mindig ott volt 2012.03.14. 10:04:13

Mai dajkamesém a szerencséről szól, no meg arról, mennyire érdemes a sorsunkat minden áron rábízni. Megtörtént eset alapján...   Egyszer volt, hol nem volt, hetedhét országon is túl, élt egyszer egy férfi, akit Joseph Figlocknak hívtak. Utcasep...

Trackback: Hazafiasságból jeles 2012.03.13. 13:29:14

Az új NAT lassan az igazi menzai zöldségleveshez hasonlít: "mindent bele!" Eddig is csak kapkodtuk a fejünket, mire van szüksége a gyermekeinknek (és miről maradtunk mi le): erkölcstanra, hazafiasságra és demokrácianevelésre, a családi életre, méd...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

takács bálint (törölt) 2012.03.13. 13:01:12

"mert kitartóan igyekszik megvédeni Magyarország érdekeit". ez a mondat - ha nem lenne közhelyes ostobaság - akár a hét vicce címre is pályázhatna.

TG69 2012.03.13. 13:24:53

'Nem a törvény betűjével van a baj, hanem a szellemével.'

Ki is értetlenkedett ezen nem is olyan rég? Nem baloldali ármánykodás ez is ? :)

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2012.03.13. 13:31:10

"Szóval sok minden legalábbis zavarba ejtő"

Egyelőre. Aztán majd a NAT demokráciára nevelés tantárgya elmagyarázza, mitől nem lesz az ...

Bell & Sebastian 2012.03.13. 13:44:04

Mindig is sejtettem, hogy a szlovákokat csak azért tápolják, hogy szétverjék a visegrádi együttműködést (és felrobbantsák az első, orosz hídfőt).

Amit a csehek hol akarnak, hol meg nem, a lengyelek félnek a németektől és nem kívánták maguknak a vezető szerepet (csak semmi konfrontáció, kérem), ugyanakkor Orbán mögé meg nem álltak.

Óvatos duhajok, pedig négyszer annyian vannak, mint mi. Több, mint érdekes, hogy Amerikát szóba sem hozta (sem a kérdező, sem az alany), az EU belső transzfereket meg nem említette. Pont, mint az ideális komornyik, inkább mindent szó nélkül megcsinál, abból baj nem lesz és legalább békén hagyják.

Persze ők adósság elengedéssel kezdtek, nem szívták még őket szárazra, és a többi.

Kolorádóbogaruk sincs annyi, meg nem is ennyire falánkak.

Szomorú dolog, hogy magunk vagyunk, egy-egy tétova hajránál többre nem telik tőlik.

takács bálint (törölt) 2012.03.13. 14:32:46

@Bell & Sebastian:
a ruszkiknak (kelet)-ukrajna kell, belorusszia, közép-ázsia és legfőképp a kaukázus. nem kell nekik se a baltikum, se a balkán.

pierre bayle 2012.03.13. 15:18:17

Ne beszéljen mellé, most akkor jön tüntetni vagy nem? Mindig ez az árnyaltkodás...

Bell & Sebastian 2012.03.13. 15:27:03

@takács bálint: Erről a Púnijóról meg azt sem tudja Vladimaci, eszik-e vagy isszák?
(Szlovákia kapcsán hoztam fel, hogy az euróval verték ki onnan őket és minket meg-.)

Choki Van Chak Ferinek nem.

takács bálint (törölt) 2012.03.13. 15:39:34

@Bell & Sebastian:
itt egy brémától burgas-ig tartó középeurópai bundesrepublik kellene, amiben magyarország ugyanolyan szabadállam, mint bajorország. focis hasonlattal élve: még mindig jobb lenne a bundesliga 2, mint a magyar embé (sic) 1.

Bell & Sebastian 2012.03.13. 17:55:53

@takács bálint: Háde most nagyon úgy kinéz, a Negyedik Birodalomnak benéz egy hetedik -fehér- csík a Szabadság Fiainak bugyogóján.

Indulhatunk a Tizennegyedik Gyarmat -pályázaton.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.03.13. 21:07:46

"Becsülöm az új magyar alkotmány preambulumát, amiben ott van a történelem és a nemzeti értékek, de a demokrácia alig van említve benne."

Nem tudom, mit szájal ez a lengyel. Erre szavaztak a magyarok. Ezek után lehet pofát súlyba tenni és elhúzni a vérbe a demokráciával. A magyaroknak nem kell a demokrácia, különben arra szavaztak volna.

evil overlord (törölt) 2012.03.13. 23:13:18

@Doomhammer: Mocskos fasiszta németek, egy büdös szót sem szólnak a demokráciáról a praeambulumban.

@Bell & Sebastian: Lehet, hogy nem is lenne rossz a Viertes Reich gyarmata lenni. Ha másnak nem, legalább az Arienschein-nal rendelkezőknek.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.03.13. 23:36:26

@evil overlord:
A lengyelek viszont szólnak.
en.wikipedia.org/wiki/Constitution_of_the_Republic_of_Poland#Preamble

Bizonyára ismeri a német alaptörvény történetét?
en.wikipedia.org/wiki/Basic_Law_for_the_Federal_Republic_of_Germany
"The Ministerpräsidenten were reluctant to fulfill what was expected from them, as they anticipated, that the formal foundation of a West German state would mean a permanent disruption of the fatherland. A few days later they made up a conference of their own on Rittersturz ridge near Koblenz. They decided that any of the Frankfurt requirements should only be implemented in a formally provisional way. So the constitutional assembly was to be called Parlamentarischer Rat (lit. parliamentary council) and the constitution given the name of Grundgesetz (basic law) instead of calling it a constitution. By these provisions they made clear, that any West German state was not a definite state for the German people and the future German self determination and reunification of Germany still was an their agenda. The Ministerpräsidenten prevailed and the Western Powers gave in concerning this highly symbolic question."

Most akkor vonjon párhuzamokat.

Bell & Sebastian 2012.03.13. 23:45:38

@evil overlord: Csakhogy egyelőre ott tartunk, hogy egy Führerschein megújítás négyezer plusz egy nap, némi furikázás és két hét Geduld. Ha ezalatt valaki kilép a megyéjéből, akkor ugyanez, csak a régi mellé kap egy kétlapos ideiglenest és az újat személyesen veheti csak át, mert le kell adnia a régit, ami csak egy újabb furikázás.

Egyetlen, kibaszott plasztiklap! Ha valaki vízi közlekedik is, mindezt még egyszer, pontosan úgy, mint tíz éve! Megállt az idő, akárcsak az eszem, ami még le is kuporodik.

Nem is bánnám a német precizitást, ott valahogy nem tapasztaltam még, hogy szétszopatnak, csak azért, mert megtehetik, hatalmukban áll. Pff.

Bell & Sebastian 2012.03.13. 23:50:59

Párdon, össz-vissz 9,5e a jogsi csere, ebből 4,5 az orvosi, 4 az illeték. Összköltség nem több ezer ficcsnél. Ez ám a biznic! Kohn megirigyelhetné.

Bell & Sebastian 2012.03.13. 23:53:50

Melasz klumpa, 8,5 plusz napidíj, benzin. :)

evil overlord (törölt) 2012.03.14. 08:14:08

@Doomhammer: Valamiért mégsem írták át a Wiedervereinigung után. Egyébként a praeambulum a cukormáz, nem értem, miért jó rajta pörögni.

@Bell & Sebastian: Valahol hallottam, hogy a magyar államigazgatás a bizánci és a német rendszer keveréke: velejéig korrupt, de legalább személytelen.

SuperBrain 2012.03.14. 08:29:43

Csak azok a jó lengyelek, akik 15-én eljönnek egy jót ebédelni!

takács bálint (törölt) 2012.03.14. 10:09:44

@Bell & Sebastian:
ez egy terepasztalon összerakott birodalom. valójában a mittelmachte romjain összerakott föderáció. törökök nélkül persze. cca. 200 millió lakosa van, amiből a németek ugye cca. 80 milliót számlálnak. ez számukra azt jelenti, hogy egy-két nemzetség kell nekik a tucatból ahhoz, hogy többségük legyen. vagyis egyedül nem diktálhatnak. német dominancia van, de nincs szupremácia.

csodálkoznék azon, ha ezt egy átlagos német nem nagyjából így gondolná. a furcsa csak az, hogy egy átlagos magyar konzervatív nem így képzeli. ők még mindig azt hiszik, hogy magyarország képes olyan népnemzeti (cári) föderációvá válni, mint oroszország.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.03.14. 10:50:46

@evil overlord:
"Egyébként a praeambulum a cukormáz, nem értem, miért jó rajta pörögni."

www.kormany.hu/download/0/d9/30000/Alapt%C3%B6rv%C3%A9ny.pdf
"(3) Az Alaptörvény rendelkezéseit azok céljával, a benne foglalt Nemzeti hitvallással és történeti alkotmányunk vívmányaival összhangban kell értelmezni."

Az Alkotmanybirosag pusztan a preambulum alapjan is hozhat donteseket. Egyebkent az Alaptorveny barmely rendelkezeset kidobhatja azzal, hogy nincs osszhangban a preambulummal vagy a torteneti alkotmannyal, akarmit is jelentsen az utobbi. Vagyis az alaptorveny szovege egyszeruen zarojelbe van teve.

Es itt jutunk vissza oda, hogy a nemetek miert alaptorvenyt csinaltak es miert nem alkotmanyt. Emlekszik?
"So the constitutional assembly was to be called Parlamentarischer Rat (lit. parliamentary council) and the constitution given the name of Grundgesetz (basic law) instead of calling it a constitution. By these provisions they made clear, that any West German state was not a definite state for the German people and the future German self determination and reunification of Germany still was an their agenda. "

A vicc az, hogy az alaptorvenybe meg szamos bomba van beepitve, ami lehetove teszi, hogy akar az egeszet athuzzak es valami teljesen mas szoveget vegyenek elo. Vagy alapjogokat, peldaul a tulajdonhoz valo jogot fuggesszenek fel. Erre mondta Semjen, hogy az alaptorvenyben minden benne van, aminek benne kell lennie es semmi, aminek nem kell benne lennie. Ugy nez ki, mintha mindenfele jogokat garantalna, de valojaban semmit se garantal. Ezert nem hivjak alkotmanynak.

debreceni.blog 2012.03.14. 11:07:26

„Én elhiszem, hogy a vérciki bértapsolós tavalyi ünnep után a belső erőforrások kimerülni látszanak, és az sem zavar különösen, hogy idejönnek ünnepelni a lengyel barátaink, de akkor ne tessék már felháborodni, hogy jönnek máshonnan mások is.”

www.vagy.hu/tartalom/cikk/1866_selmeczi_gabriella_az_ostobasag_oligarchaja

Bell & Sebastian 2012.03.14. 18:44:33

@takács bálint: Azért annyit én is látok, hogy a francúzokkal már sokkal korábban megbékéltek, ami csak annyit jelent, hogy elviselik egymás szagát és nem marakodnak a koncon. A többi a statisztéria.

@evil overlord: Ez igaz lehet, mert számlát ugyan adnak a baksisról, csak nem tehető be a könyvelésbe. :)
süti beállítások módosítása