Tállya, ahol az aszúk születnek
2011. december 31. írta: bukovics

Tállya, ahol az aszúk születnek

  Valószínűleg a Mandiner olvasói között is sokan felbontanak karácsonykor egy-két palack tokaji bort, és biztos akadnak, akik szilveszterkor is inkább egy aszúval koccintanak, mint egy pezsgővel. Természetesen a pezsgő sem utolsó: kezdenek remek magyar pezsgők felbukkanni a piacon, nézzenek csak utána. Mivel a két ünnep közötti időszak a családé, a magunkon és a világon történő elgondolkodásé és a hosszú, nem közéletről szóló cikkeké, ezért most azt mutatjuk meg, milyen egy tokaj-hegyaljai falu télen. Tállyára megyünk.

  Tállya egykori mezőváros, a Rákóczi-féle szabadságharc idején a kurucok egyik fő bázisa volt. Bár nem nagy település, rengeteg látnivalóval büszkélkedhet: három templomát már messziről látni, a falu elején ott a Maillott-kastély, és állítólag itt található Európa mértani közepe is. Az alig kétezer fős település nagyon szép épített örökséggel rendelkezik, és ma is fontosnak tartják, hogy ezt óvják és őrizzék: lépésről lépésre újulnak meg az utcák, terek, épületek és a pincék, melyek már több mint ötszáz éve ott vannak a felszín alatt. 

  Tállyáról a boron és a Rákóczi-örökségen kívül legtöbben talán a jelenlegi polgármester, Osika József különböző ügyeire asszociálnak: a település első emberét a Célpont is megtalálta már, ő maga pedig Barack Obamát találta meg egy tállyai barackpálinkával és lekvárral. Bár Osika tevékenységét Tállyán is sok vita övezi, kétségtelen, hogy sokat hozzátett a falu fejlődéséhez: az elmúlt években egy sor dolgot újítottak fel és építettek a településen. A legtöbbet természetesen a tállyai borászok tehetnék a falu jó hírnevéért, és egyébként tesznek is: minden év tavaszán megrendezik a Szalonna és szamorodni fesztivált, ahol különböző szalonnákhoz lehet tállyai borokat kóstolni. 

  A pincék természetesen egész évben nyitva vannak, a jól ismert tokaji borokért ide bármikor lehet jönni. Borászatilag Tállya szomszédtelepülése és egyben örök riválisa, Mád jóval előrébb tart – gondoljunk csak Szepsy Istvánra és ifj. Szepsy Istvánra, Demeter Endrére vagy a Royalra –, ott ugyanis lehet tudni, milyen az úgymond mádi bor, amely a termőhely jellegzetességeit is megmutatja. Érdekes és jó játék például Szepsy István különböző mádi dűlőkről származó furmintjait összevetni egymással, aztán hozzákóstolni egy tolcsvait, egy tarcalit, egy tokajit és egy tállyait. És akkor évjáratokról még nem is volt szó. Ahogyan arra a napokban a tokaj-hegyaljai borvidék egyik nagy ismerője, Alkonyi László újságíró is célzott, Tállyán ez a folyamat még csak most kezdődik:

[Tállya] Sárospatak mellett talán a legszebb építészeti háttérrel rendelkező település. Csodálatos, kibontatlan építészeti értékei hatalmas tartalékot és lehetőségeket rejtegetnek az egykor legbüszkébb hegyaljai mezővárosnak. Borászati értékei felfedezetlenek, és különleges adottságokat rejtegetnek. (...)

Tállya egyedülálló építészeti és természeti adottságokkal rendelkezik és még mindig élő és összetartó közösséggel büszkélkedhet. Bár kétségtelen, hogy amíg a mádi dűlők neveit ma már kívülről fújják a borrajongók, addig a tállyaiak közül jó, ha egyet-kettőt fel tud idézni, az idők gyorsan változhatnak. Tállya a jövő hegyaljai települése. Az összetartó közösségek valóban nehezen engednek a változásnak, de ha a felismerés bekövetkezik és a közösség is megmarad, nagyon nagy eredményeket lehet elérni.

  Ne felejtsék el szilveszterre behűteni a pezsgő mellé az aszút is!

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr743499120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.12.31. 09:18:03

milyen szánalmas a viszkető butaság

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2011.12.31. 09:24:57

Ahogy Oli bácsi mondá (ha nem is Tállyáról, hanem a tolcsvai Ős Kaján étteremről): ha lesz magyar feltámadás, az innen indul majd.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.12.31. 09:31:24

"Valószínűleg a Mandiner olvasói között is sokan felbontanak karácsonykor egy-két palack tokaji bort"

Ezért mennyit kaptatok a Tokaj Kereskedőháztól, bértollnokok?

Bújtatott termékelhelyezés, ide süllyedt a valaha ellenzéki mandiner.

bukovics 2011.12.31. 13:36:20

@Doomhammer:

A tokaji bor nem egyenlő a kereskedőház Tokaji néven árult boraival. Nem teljesen értem, hogy jön ide a Tokaj Kereskedőház, Tállyához sok közük nincs, azon kívül persze, hogy innen is vásárolnak fel szőlőt. A kerháznak egyébként Tolcsván és Szegin van pincéje.

Bronisław Kaminski 2011.12.31. 15:34:48

Az aszú nem bor. Jó bor meg csak a Dunántúlon van.

qqyyqq 2011.12.31. 15:44:46

Jó cikk! A képeket legközelebb ne embeddelve, hanem külön galériába kérném, sokkal jobban mutatnak úgy.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2011.12.31. 17:32:27

@bukovics:
Doomhammer csak - nagyon helyesen - rámutatott, hogy ki pénzel minket.

Joci77 2011.12.31. 20:09:56

Szép az a vidék.

Ha már képeket is látunk róla, sajnálom, hogy kimaradt:

A település evangélikus templomában keresztelték Kossuth Lajost. Tudom, ennek semmi köze a borhoz és annak alapanyagához.

jorda 2012.01.01. 14:36:00

Tállya jelenleg sajnos a régi dicsőségének csak foszlányiat mutatja,annak ellenére,hogy sok dícséretes kezdeményezés és fejlődés volt tapasztalható az elmult években.

Borai,borászatai sem tudják jelenleg megmutatni azt az egyediséget,különlegességet,potenciált amivel terroárjai ,dülői rendelkeznek.

Ez az egyediség legjobban az aszúk sav és cukortartalom egyensulyi állapotának kivételes harmóniájából erednek.

A szomszéd település pl.Mád behízelgő ízvilágú aszúi ra a lágyság jellemző. Ez a zeolitos talaj sajátos jellegéből adódik.

Amennyiben a borászok és fogyasztók igazából ráéreznek erre az egyediségre és a piac is jobban igazolja ezt,akkor Tállya aszúban verhetetlen lesz.

Hajrá Tállya,hajrá borászok!

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2012.01.01. 17:53:27

Rég jártam errefelé, pedig negyedrészben a Tállya-Mád-Abaújszántó vonalról származom, Szántón még most is megvan a roskadozó családi kripta. Hajrá, földijeim! :)
süti beállítások módosítása