Zsidónegyed: lépésről lépésre
2011. október 21. írta: bukovics

Zsidónegyed: lépésről lépésre

  A felújított Károly körút, a teljesen átszabott Március 15. tér – legtöbbször ez a két ötödik kerületi városfejlesztés jut eszünkbe, ha valaki arról beszél, hogyan lesz Budapest lépésről lépésre szebb és élhetőbb. Nyilván a szűken vett belváros az, ami a leginkább szem előtt van, de észrevehetően fontos változások történtek az Erzsébetvárosban is: a Kazinczy utca két szakasza is új útburkolatot kapott.

  A Kazinczy utcának valószínűleg a Wesselényi utca és a Dohány utca közti része az, amiről Bede Márton is megírta, hogy mennyire menő. Ezt nagyon megindokolni nem is kell: bőven elég annyi, hogy itt található a külföldi turisták egyik kedvenc romkocsmája, a Szimpla, ami nagyjából az összes Budapesttel foglalkozó útikönyvben kötelező látnivalóként szerepel. A hely természetesen a budapestieket is vonzza, nem véletlenül nyílt meg mellette Budapest valószínűleg legjobb mexikói étterme és vele szemben egy thai levesező. Meg még számtalan kisebb kocsma, fodrász, kozmetikus.

  Ez a rész régebben éppen olyan volt, mint bármelyik belső-erzsébetvárosi utcácska: szűk járdák, egymás hegyén-hátán parkoló autók és sorozatos dugók. Most viszont modern burkolatot és élővirágos kandelábereket kapott, a parkolóhelyek nagy részét megszüntették, a járdát az úttest rovására kiszélesítették. Ez, azon kívül, hogy gyalogosként és kerékpárosként jóval felszabadultabban lehet közlekedni, azt is eredményezi, hogy végre a Kazinczy utcai házak homlokzatát is szemügyre lehet venni.

  A másik felújított szakasz a Wesselényi és a Dob utcákat köti össze. Itt a történelmi épületekhez és a zsidónegyedi hangulathoz régi macskakő-burkolatot választottak: kicsit olyan benyomásunk lehet a rövidke utcaszakaszon sétálva, mintha Prága belvárosának egyik eldugott közében járnánk. Persze mivel semmi sem tökéletes, ez sem az: a szakasz egyelőre csak a gyalogosok és kerékpárosok számára közelíthető meg, az autósokat valamiért még nem engedik rá a macskakőre.

  Ha minden jól megy, a Kazinczy utca csak az első a megújuló belső-erzsébetvárosi helyszínek sorában. A Magyar Hírlap éppen a minap írta meg, hogy a Rumbach Sebestyén utcára új kandelábereket, növényeket és új útburkolatot tervez az erzsébetvárosi önkormányzat, a jelenleg gyakorlatilag parkolóként funkcionáló Madách térről pedig kivonnák az autókat, hogy helyükre szökőkutat, padokat és fákat helyezzenek el. És a Klauzál teret is teljesen megújítanák 2014-ig. Ha ez mind össze is jön, Budapest egyik legszebb és legizgalmasabb része, a történelmi zsidónegyed végre kinézne valahogy.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr983314741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.10.21. 08:44:09

nagyon jó, alakul a 2.0-ás belváros. Megvan a belvárosi főutca, az Egyetem tér és a Szabadság tér környéke, nemrég elkészült a felújított Károly körút, és most szépen össze kell kötni a Madách téren át a Kazinczy utcai környékkel. A Palotanegyed is rendben alakul, a Ferencváros volt ugye az első fecske, és már csak belső Terézvárossal kellene valamit kezdeni, mert a Hajós utca még nem elég. Csak így tovább! Ja, és követeljük a Ferenciek terét, vissza a gyalogosoknak, kocsikat az alagútba!

tevevanegypupu 2011.10.21. 08:50:16

Jaj de jo kepek. Ez tenyleg tetszik.

VI. Béla 2011.10.21. 09:01:40

Az az állatka határozottan tréfli.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.10.21. 09:43:27

1. Nem esnék hasra pár méter utca rebootolásától. Effélének évente több tíz km-en kellene történni ahhoz, hogy legalább ne romoljon tovább ez a koszfészek.
2. Tököm tele azzal az összevisszasággal, ahogy Bp utcái kinéznek. Ez ügyben jár a jó pont Rogánéknak. De miért nem képesek a kis- és nagykörút között is valami hasonlóan egységes dizájnra (nyilván kivétel az Andrássy út)?
3. Rühellem a romkocsmát, mint Bp. jelképet, mint turisztikai húzóágazatot. Komolyan nem értem, miért jó dokkmunkások és egyéb proletárok bebaszási, hányási, kurvázási szokásaira építeni bármit is.

4. Hogy a faszba lehet ezt az egészet bármiféle értelemben is Prágával együtt emlegetni?

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.10.21. 10:02:36

@Dr. Zerge: lehet fanyalogni a romkocsmán, lehet mondani, hogy "so Berlin 1990", de akkor is: harminc évnél fiatalabb turisták szinte csak a romkocsmák miatt jönnek Pestre, esetleg még ejtőznek egyet egy fürdőben (a nyáron pedig kimennek a Szigetre). És persze létezik a legalja "bebaszok, kurvázok, hányok, hazamegyek" réteg is, de el kell menni egy este a Kazinczy utcába, hogy lássuk: ez csak marginálisan van jelen a környékbeli szórakozóhelyeken. Nagyon sokfére korosztály és társadalmi réteg érzi ott jól magát minden este.

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.10.21. 10:06:35

na, megint egy hülye szerző. a nagy pizzaínyenc. :)

@rajcsányi.gellért (ergé):
attól még 20 méter utcajavítástól nem kéne lehugyoznod a lábad szárát. csak azért, mert jujj, a zsidónegyed szépül. már megszépült volna, ha a zsidómártír hunvald szimcha leszármazottja a többi hollókárosulttal egyetemben nem lopja szét a kerületet.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.10.21. 10:54:20

@rajcsányi.gellért (ergé): Ember, hát éppen ez a baj ezzel a romkocsmásdival, hogy ti. "harminc évnél fiatalabb turisták szinte csak a romkocsmák miatt jönnek Pestre"!

Tudod, olyan ez, mint bármi más dolog eligénytelenedése. Ha nem volna kereskedelmi televíziózás, akkor nem 0.0001% volna a nézettsége bármi értelemsebb közszolgálati műsornak. Ha nem volna mindenféle civilizált vendéglátásra alkalmatlan romlófaszokkal tele a város, akkor lehet, hogy kevesebb turista volna, de annak a kevesebbnek nominálisan is nagyobb része nem azzal reklámozná tovább ezt a nyomorult várost, hogy milyen fasza olcsón bebaszós, olcsónkurvázós hely ez a bukarest, vagy izé, mi is, hanem valami kulturáltabb dologgal. És éppen Prága a jó példa, nagyon sok szempontból, de leginkább esetünkben arra, hogy ez a fajta minimumminőség nem pénzkérdés. Nem különösebben csicsás, rém egyszerű, a mi romkocsmáink választékához nem is mérhető szerénységű ét- és itallapokkal bíró krimókkal, és egy élhető, jól tömegközlekedhető várossal nagyságrenddel minőségibb turistákat lehet vonzani, szinte ugyanabból a csóringer rétegből, amiből mi a hányós-baszósokra bazírozunk.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.10.21. 11:17:12

Jé, valami kóser műintézet lett a Kisberlinerből!?

Hogymikvannak...

tevevanegypupu 2011.10.21. 11:33:09

Jopofa otletek vannak, senki nem allitja, hogy ez igy mar tokeletes, viszont egyeni, igyekeznek a lerobbantat is eredetive valtoztatni. Szoval otletes es nem csak a turistaknak tetszik az biztos.

tevevanegypupu 2011.10.21. 11:33:09

Jopofa otletek vannak, senki nem allitja, hogy ez igy mar tokeletes, viszont egyeni, igyekeznek a lerobbantat is eredetive valtoztatni. Szoval otletes es nem csak a turistaknak tetszik az biztos.

thetriggerhappy 2011.10.21. 11:41:44

@Dr. Zerge:

az élhető és prága szavak miként kerültek egy mondatba? véletlen volt?
prága belvárosából már kb 15 éve elmenekült az utolsó cseh is és lett belőle egy turistáknak kíválóan mutogatható múzeum és skanzen. bp ehhez képest egy élő város, amit soha nem cserélnék el az u fleku amerikai nyugdíjasaira.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.10.21. 11:41:44

Azért valaki magyarázza már meg, mi ez az elképesztő viacolor- és kandeláber-fixáció, ami az utóbbi pár évben országszerte nagyjából az egyetlen lehetséges válasz a "mit csináljunk a várossal?" kérdésre.
Biztos, hogy jól eladható, szépen fényképezhető, de ez több más dolog mellett egy kosár kiscicára is igaz.

hajdú 2011.10.21. 12:13:37

@Dr. Zerge:
Szerintem pont nem értetted meg, miről beszélt ergé.
Te azt állítottad, hogy igénytelenek járnak ide, ő kijavított (joggal), hogy ez nem igaz, erre te azon siránkozol, hogy miért az igénytelenek igényeit elégítjük ki.
Én is megerősítem, nem igénytelenek járnak ide, és bármily hihetetlen, azért jönnek, mert szerintük Budapest (többek közt a romkocskámnak köszönhetően) hangulatos és élettel teli.
Prágában is az "igénytelen" U cerného vola a legjobb hely, nem a tizenkettő egy tucat puccos turistalehúzó kirakatéttermek...

Bell & Sebastian 2011.10.21. 13:03:46

Volt miből - nem csinálták. Most van?
Ha nagy ritkán arrafelé akad dolgom, előtte minimum kétezret kell összeszednem apróban és negyven perc előnyt parkoló keresésre, mert annyi a vakondtúrás, hogy az ostoba navi megbolondul.

Most nem azért mondom, de a cseheknek jóval előbb volt GPS -térképe, a prágai ráadásul TMC -s.

Ott magasabb szinten osztják be a zsét -azt a keveset-, itt meg háromezer rogán költi.

Nem panaszképpen mondom, de pályázatból, a trendnek megfelelően, kisuvickoltuk a ("vidéki") településünk központját, azóta csak a támogatási szerződést és 200 millás adósságot lobogtathatunk, merthogy pénz, az nincs.

Elvitte a zsénegyed, gondolom.

TG69 2011.10.21. 13:17:58

@hajdú: Mondjuk erről az élettelteliről megkérdezhetnél egy-két érintett belvárosit is. Pár éve menekültünk ki onnan, 30 év felett családdal élhetetlen. Most már mi is csak visszajárunk és így tényleg minden más :).

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.10.21. 13:51:32

@thetriggerhappy: Azt mondta volna valaki, hogy a szűken vett belvárosa élhető? (mellesleg sokkal inkább az, mint Pesté...persze, ha az élhetőség szmogot, kutyaszart, pofátlan bicikliseket, bunkó autósokat, borzalmas tömegközlekedést jelent, akkor Pest tényleg tutibb...) Akinek meg az U fleku=Prága, azzal nincs mit megbeszélni. Arany tigris, fekete ökör, A két macskánál, A Medvebocsokhoz, stb., rendes szimpla sörözdék (az U Medvidku komolyabb konyhával is bír), hóthétköznapi cseh pofákkal (jó, a tigris kissé fölkapottabb turisztikailag), 30-35 korona/korsó körüli árakkal.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.10.21. 13:55:48

@hajdú: A fekete ökör tekintetében mélyen egyetértünk*. A többiben meg nem.

*Mármint, hogy jó hely. Hogy igénytelen volna, ez nézőpont kérdése. De úgy, mint a mi romkocsmáink véletlenül sem az.

Azt meg tényleg fölösleges erőltetni, hogy aki romkocsmákért látogat ide, akinek ez ad hangulatot, az igényes kiránduló, hát a pali faszát az.

bz249 2011.10.21. 13:59:43

@Dr. Zerge: miert akarja a szerencsetlen befordult mucsai triggerhappy-t meggyozni arrol, hogy nem az o kis fatornyos faluja a vilag legjobb helye? A maconkaiak szerint Maconka a vilag kozepe.

thetriggerhappy 2011.10.21. 14:41:13

@bz249:
ki a faszom írta azt, hogy a legjobb? szerintem a prágai skanzennél élhetőbb és érdekesebb. szerintem...ismered ezt a szót?
de persze szapulhatjuk bp-et a hazaffyas romantika jegyében.

thetriggerhappy 2011.10.21. 14:43:32

@Dr. Zerge:

btw ki írt olyat, hogy az u fleku lenne prága?
jártál mostanában prága belvárosában? tudod, ahol két métert nem lehet sötétedés után tenni night clubokat ajánlgató fekák és kurvák nélkül.

bz249 2011.10.21. 14:55:39

@thetriggerhappy: nem te vagy, aki szerint Bp vilagvaros es jelentosebb hely mondjuk Milanonal es Frankfurtnal?

thetriggerhappy 2011.10.21. 15:07:17

@bz249:
megsúgom, bp világváros és mondjuk frankfurtnál jóval izgalmasabb is, igaz nem pénzügyi szempontból.
varosban.blog.hu/2011/10/18/a_vilag_tiz_legszebb_varosa_kozt_budapest
tudom, ez nem segít a hazájukat ostorozva szeretőkön, de bpt minden hibája ellenére is máshogy látja egy külföldi. valahogy pont úgy, ahogyan te másnak látod pld prágát, mint az elmúlt 20 év turistaáradatát átvészelő helyi.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.10.21. 15:33:56

@thetriggerhappy: Hát nem én gyüttem az u fleku ámerikai nyugdíjasaival, akikre nem cserélnéd Bp.-t. Egyebekben próbáltál már a Váci utcán hasonló kurválkodás nélkül végigjutni? De az jó, mert a miénk, vagy mi van? És próbáltál már világos nappal bármit is bármelyik városban? Mondjuk közlekedni? (Bár ez éppen Prágában éjjel is érdekes, mármint a miénkhez képest, hogy ti. sima ügy.) És tényleg nem tűnt még föl, hogy ezek a kurva csehek az aluljáróikban jellemzően aluljárnak, és nem laknak, szarnak, hánynak, seftelnek, bandáznak? És szerinted tényleg épp úgy össze van tag-elve, meg apróhirdető cetlikkel ragasztgatva egész Prága, mint Pest? És tényleg meg akarnál bárkit is győzni arról, hogy van szemetesebb, takarítatlanabb város Európában a miénknél? Komolyan el kellene hinnünk, hogy a málló vakolatok, a húgyszag, a kátyúk, a bunkó BKV ellenőrök, az üzemképtelen jegyautomaták, a 320(helyszínen 400)Ft-os egy útra szóló villamos jegyek szerves tartozékai, sőt idegenforgalmi csábelemei egy városnak? Ja, hogy te magad is egy igénytelen félállat vagy, akinek mindez így jó. Remek. Szerintem ez így szar.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.10.21. 15:36:06

@Dr. Zerge: "Remek. Szerintem ez így szar."

De legalább kandeláber meg viacolor jut mindenhova.

bz249 2011.10.21. 15:38:36

@thetriggerhappy: na bumm Munster meg a vilag legelhetobb varosa

www.muenster.de/stadt/livcom/

A helyiek egy resze el is hiszi ezt, mert olyan jol esik. A valosag meg a kovetkezo:

www.euromonitor.com/euromonitor-internationals-top-city-destination-ranking/article

thetriggerhappy 2011.10.21. 15:51:41

@Dr. Zerge:

őszintén szólva a faszom tele van a bp-re szédelgő, de azt a lelkük mélyéig utáló vidékiek meggyőzésével, így inkább nem erőltetném meg magam. nem tetszik, ne élj itt. ilyen egyszerű.
bp egy kurva jó város, aminek, mint minden nagyvárosnak, így prágának is, megvannak a saját gondjai, bajai. én ennek ellenére szeretem, ahogyan az összes idelátogató ismerősöm is.
ja, a kölnből vendégségbe látogató barátom szerint bp tisztább mint a saját, mélyszegény német városa. hülyék ezek.

thetriggerhappy 2011.10.21. 15:54:31

@bz249:

az élhetőség és a turista desztinációk mióta megfeleltethető kategóriák? münster mióta világváros?

egyébként pedig jó münsternek, hogy nem olyan öngyűlölő, a tanyasi énjüket és a város iránt érzett kisebbségi komplexusukat levetkőzni nem tudó tahók lakják mint budapestet.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.10.21. 16:10:24

@thetriggerhappy: "nem tetszik, ne élj itt"

Egyrészt azon vagyok. Csak némi apró nehézség, hogy ide születtem. Másrészt - mindentől függetlenül - nehogy már te akard megmondani, ki hol éljen, hát ki a faszom vagy te, csak nem Gyurcsány "ellehetinnenmenni" Ferenc személyesen?

Harmadszor, mintegy mellesleg a buta, előítéletes, levélnehezéknek is csak korlátozottan alkalmatos fejednek: a családom vidékről Pestre jött tagja sokkal inkább látja szebbnek a várost, mint a született fővárosiak. Na erre varrjunk gombot, ráadásul azzal, hogy nem is akármilyen szép vidéki városból történt az az ideköltözés.

A német ismerősnek meg orvost, sürgősen! Budapest koszos, takarítatlan, erről nem nyitok vitát. Vagy vidd már el sétálni a várnegyeden kívülre is!

thetriggerhappy 2011.10.21. 16:13:53

@VI. Béla:

semmi, csak a tanyán a helye, nem pedig a nagyvárosban. fordítva uez a helyzet.

thetriggerhappy 2011.10.21. 16:15:53

@Dr. Zerge:

miért ne tanácsolhatnám neked, ha már ennyire betegesen utálod? tegyél érte többet, neked, nekem és bpnek is jobb lesz.

bz249 2011.10.21. 16:25:15

@thetriggerhappy: semmi a turistadesztinaciok Bp kapcsan lenyegesek, azt mutatjak, hogy oldoklo verseny zajlik Budapest es Bukarest kozott a turistakert es egyelore Bukarest atvette a vezetest.

Münster csak arra pelda, hogy van egy csomo ilyen biszbasz elismeres, ok meg szeretnek kapni. Tavaly a nulla semmi Aaseepark elnyerte az "Europa legszebb parkja" dijat. Nyilvanvaloan ez sem igaz. De par ember boldogabb lett tole, es keszseggel elhiszem, hogy szerintuk tenyleg Europa legszebb parkja.

Ugyanigy azt is elhiszem, hogy Kiskunszaroson a legszebb a madarfutty, meg azt is, hogy Budapest benne van a vilag legszebb varosaban. Kar, hogy latogatottsagban csak a 38. de a turistak nyilvan nem a szepseget keresik, hanem valami tok mast.

bz249 2011.10.21. 16:26:03

@bz249: jav.: a vilag tiz legszebb varosaban

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.10.21. 16:31:19

@bz249: Meg ahány 10-es lista, annyi finanszírozó. Hogy is volt tavaly a Magyar Turizmus Zrt. által (is) megjelentetett kiadvánnyal, amely szerint a Balaton milyen remek úticél? Na, úgy.

thetriggerhappy 2011.10.21. 16:34:07

@bz249:

ugye azt azért nem hiszed el, hogy bp megelőzi mondjuk riot, berlint, tokiót, brüsszelt, szentpétervárt, athént és jeruzsálemet, milánót és sydneyt az idelátogató turisták számában? na, pont uennyire előzheti meg bukarest bp-t.

de ha el is hiszed, a sorban hátrébb lévő városok alapján semmi ok a szégyenkezésre.
a világ 10 legszebb városa meg nyílván nem egy objektív lista, pusztán annyit mutat, hogy az idelátogatók szebbnek, jobbnak, érdekesebbnek látják a várost mint azok, akik kényszernek érzik az itt élést.

vizipipa 2011.10.21. 23:40:53

Bizony jó is az a Szimplakert. Különösen az ott lakóknak, mondjuk éjjel kettőkor.

www.youtube.com/watch?v=zHKSZIl52W0

És szóljon akit a kocsik dübörgése zavart.

bryan 2011.10.22. 00:35:01

Nemrégiben vezettem körbe turistákat a városban, és eléggé le volt esve az álluk, a belváros nagyon sokat fejlődött, és nem csak a posztban kiemelt részek, például megemlíteném, hogy Prágában esélyed sincs így biciklizni mint itt, rengeteg a sétálóutca, és a kiülős hely, egy nyári éjszakán tekerjetek körbe random utcákon a belvárosban, óriási hangulata van. Az egyik lány, aki tősgyökeres prágai, mesélte, hogy majdnem összeveszett egy pesti fickóval, mert az nem akarta neki elhinni, hogy Budapest jobban tetszik neki mint Prága, pedig szereti azt is. Én is roppant elégedetlen voltam a városom fejlődésével ezelőtt az idegenvezetés előtt, de ha más szemén át látod a várost, és meg tudod mutatni nekik az értékeit, magad is friss szemmel nézel rá, és rájössz, hogy gyönyörű helyen laksz. (Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lenne mit tenni, de a tíz évvel ezelőtti képhez képest óriásiakat léptünk előre.)

narmer 2011.10.22. 00:47:06

El vagyok ragadtava ettől a sok széptől és jótól.Most vagy nem Erzsébetvárosban lakom, vagy nem a zsidónegyedben.Ugyanis a kies Wesselényi utcának nem a zsinagóga, hanem az Almássy tér felé eső része a miénk.Itt aztán nincs szökőkút, nincsen pad, nincsen virág, nincsen fű meg fa, meg kockakő, meg hangulatvilágítás. A Wesselényi utcának ez a része rohadt, mocskos, büdös, reves, sivár és a kutyahúgy már rákövesedett az aszfaltra. A hajléktalanok ott büdösítenek ahol éppen fekszenek.Most nyitott meg a Ligeti zenei egyetem, egy dézsa zöldet nem voltak képesek odatenni elé,miközben mi szenvedtük végig azt borzalmas építkezést amitől két évig sem szombaton sem vasárnap nem lehetett pihenni, a hétköznapokról nem is szólva. Reggel 6-tól éjszakáig.Nem hiszem, hogy erre már nem futotta.Meglepő hogy egy utca két oldala közt ekkora legyen a különbség.

Lakásfelújító Feri · http://www.lakasfelujitas1.hu 2011.10.22. 07:09:02

Az ilyen, és ehhez hasonló bejegyzéseknek mindig örülök. Fejlődik az országunk, megszépül a környezetünk. Sok más kerületre is ráférne egy kicsi felújítás.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.10.22. 16:17:14

akárhányszor mentem a zsidónegyedbe még az mszp-s kormány alatt, mindig láttam rendőrautót és rendőr gyalogos járőrt. és rendszeresen mentem oda, nemcsak elvétve.

akkoriban csak ott láttam ilyet Pesten. most is odafigyelnek rájuk

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.10.23. 00:24:06

@thetriggerhappy:

nyújorki ismerősöm szerint meg ezerszer tisztább, mint nyújork. de számít ez?

Buzogány András 2011.10.23. 02:44:45

Mikor elolvastam a címet, már kezdtem örülni, hogy épül a fal…

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.10.23. 07:03:53

@tesz-vesz:
ott adták át az utasításokat magának?

napolajos (törölt) 2011.10.23. 09:46:55

Nem értem miről beszélnek, én zsidót még sosem láttam. Szerintem olyan, hogy zsidó nincs is, Magyarországon meg végképp nem tudom elképzelni, hogy léteznének zsidók. Milyen egy zsidó, hogy néz ki, árulja már el nekem valaki. Hol lehetne zsidót látni, merrefelé induljak, miről ismerszik meg a zsidó?

Buzzword 2011.10.23. 12:52:03

@napolajos: A Börzsönyben laknak, szürkületkor jönnek elő, de vigyázzon, nagyon gyanakvóak. Ha meglátják magát, felmásznak a fára és onnan morognak. Húszezressel, Sartre-kötettel lecsalogathatók, kis szoktatás után hummuszt kézből elfogadnak.

Buzzword 2011.10.23. 12:56:33

@napolajos: Sietek megjegyezni, hogy ez humor volt, mielőtt antiszemi... izé, mielőtt miattam elhagyja a húszezresét az erdőben.

napolajos (törölt) 2011.10.23. 13:26:36

@Buzzword: :) Maga elbagatellizálja a kérdésemet. :)

garam_mazsola 2011.10.23. 13:30:25

A héten volt egy flashmob féleség is, hogy sétálóutcává nyilvánítsák.
www.youtube.com/watch?v=FGTnKCM-Avk

pösti 2011.10.23. 13:42:54

1. Ez 1.1milliárd (!) forintba került...
2. A parkolóhelyek száma nem csökkent (23 a Dohány Wesselényi között és 6(!) a Dob Wesselényi között).
3.Nem történt forgalom csillapítás( csak egy 20as táblát helyeztek el).Az átadáskor újra létrejön a menekülő útvonal a Király utcától a Rákóczi útig...
4. A járdát sehol nem szélesítették ki csak szintbe hozták az úttesttel-
5.A teljes szakaszon 3 biciklitároló van és nulla rakodóterület ill. mozgássérült parkoló...
6. A Dohány Wesselényi szakaszra 2 használhatatlan szemetest helyeztek el,a parkolóóra az amúgy a szabvány minimum alatti(170cm) járdát itt le is felezi-
7.Ez a "KULTÚRA UTCÁJA"...

GGG77 2011.10.23. 16:48:29

@Dr. Zerge: Sztem te még az életben nem voltál a Szimplában. A hányós/bebaszós/kurvázós réteget ne ott keresd.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.10.23. 18:28:58

@málnási: hú de poénos, és érthető

na, milyen utasításokat alember?
süti beállítások módosítása