A magyar néplélekről (Bánffy Miklós, Erdélyi történet)
2011. október 09. írta: dobray

A magyar néplélekről (Bánffy Miklós, Erdélyi történet)

  Abády a nagyvendéglő felé indult. Jó darabocska út. Mentében a Jópál sorsán gondolkozott el.

  Nem is egyéni az. Magyar sors. Magyar vétek. Mennyien vannak a hozzá hasonlók! Tömérdek tehetség, akik első rugaszkodással a világ legnagyobbjai közé sorakoznak, de abbahagyják, lemondanak mindenről, éppen olyan könnyen, ahogy oda jutottak.  – Az érvényesülésért nem küzdenek, ez nem érdekli őket, vagy csak rövid ideig. Az első nehézségnél abbahagyják, mintha nem is a külső sikerért harcoltak volna, inkább csak maguknak akarnák bizonyítani, hogy ők is tudnák, ha nekifognának.

  – A sok név közül találomra ezek ötlöttek Bálint eszébe. – Az első ilyen és legkiválóbb Bólyai János. Huszonegy éves korában a legnagyobbat adja és azután nem is próbálkozik semmivel. Teleki Samu, az Afrikautazó, az utolsó nagy felfedezője e világrész járatlan vidékeinek, és aki még az útját sem írja meg, Absolon Miklós, aki Lhasszában jár, de csak humoros történeteket mesél róla, Szinyei-Merse Pál, aki az első plainairista festő a világon, de lemond a festésről és tizenöt évig ecsethez sem nyul. Laczók Tamás, akinek Algier-ben tér nyílik világraszólót alkotni, de ott hagy mindent, hazajön és idehaza rongy vicinális vonatokat trasziroz…

  Van valami nirvánás lemondási hajlam mindenkiben, valami keleties nembánomság a hírnév és siker a iránt, amellyel eldobják maguktól mindazt, amiért évekig küzdöttek, és maguk lépnek le a Parnassusról valami kis sértődöttség vagy csalódottság ürügye alatt, néha anélkül is, hogy bár okot keresnének vagy adnának. – Tán a magyar virtusnak a másik oldala ez.

  Virtus megbizonyítani: ezt is tudnám én! – és ennyi elég is, több nem is kell és majdnem virtus odacsapni mindazt, amiért virtuskodott. Valóban nemzeti ősjellem, Toldi Miklós, aki pár hónap alatt legyőz mindenkit rengeteg baj között, aztán fogja magát, hazamegy kúriájába és öreg koráig ki sem bújik onnan.

  (Bánffy Miklós gróf: Erdélyi történet. És hijjával találtattál… I. Erdélyi Szépmíves Céh, Kolozsvár, 1934. 165-166.)

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr253273190

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Dörner György Hátország Színháza 2011.10.10. 09:54:44

A versenyszférában egy ilyen pályázattal marketing asszisztensnek se vennének fel senkit, nem hogy százmilliós tételek felett rendelkező színiigazgatónak. A poszt végén Slideshare dokumentumként beágyazva olvasható mind Dörner György mindösszesen 16 ...

Trackback: Dörner György Hátország Színháza 2011.10.10. 09:53:30

A versenyszférában egy ilyen pályázattal marketing asszisztensnek se vennének fel senkit, nem hogy százmilliós tételek felett rendelkező színiigazgatónak. A poszt végén Slideshare dokumentumként beágyazva olvasható mind Dörner György mindösszesen 16 ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bell & Sebastian 2011.10.09. 10:57:22

A Gróf Úr két agyféltekéjét bizonyára 30% -kal több idegvégződés kötötte össze, mint a mucsai magyarokét.

Peripetia 2011.10.09. 11:37:27

Van benne valami, ami az írásban van. Kinek, minek mutassa meg az ember, miért? Az ember önmagának megmutatta, hogy ez is lehettem volna, meg tudtam volna csinálni. A többi meg le van szarva.

VI. Béla 2011.10.09. 13:34:06

@Bell & Sebastian:

Bell, azért ebben van valami, amit ír. Más kérdés, hogy a vidéki élet vonzza a magyart, és annak nem része a magamutogatás.

Geczy őrvezető 2011.10.09. 13:38:04

Értem én, hogy vasárnap van, de ez azért elég kevés…

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2011.10.09. 14:02:00

@Geczy őrvezető: rendszeresen szoktunk ilyen szemelvényeket közreadni, ami épp hétvégére passzol. Ez nem mást helyettesít, hanem direkt megvan a maga helye.

Bell & Sebastian 2011.10.09. 14:08:54

@VI. Béla: A Világot végre békén kellene hagyni, nem folyton felforgatni, szerelni és megváltani. Jól elvan az, nehezen velünk, ember-sáskákkal, könnyebben nélkülünk.

Aztán a Gróf Úr mire ment a nagy tudományával? Magja szakadt a családjának, jól kihalt vele. Önmegcáfoló szabadelvűség, de drága is vagy te nekünk!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.10.09. 15:15:48

@Bánffy Miklós gróf:!

A magyar nemes fajta: okos, de nem csaló, okossága önzetlen, büszke, de nem gőgös, büszkesége méltóság, nyitott, de nem éhes, kíváncsisága tiszta. Ezért is vált veszélyeztetett fajtává.

No, de ezt épp Ön ne tudná?!

ü
bbjnick:-)

Várúr 2011.10.09. 15:23:35

@dobray:
Nagyszerű idézet, mélységesen igaz és sajnos időszerű. Bánffy gróf Erdély trilógiája szinte fölér Móricz Erdélyével. Érdemes lenne okulni belőlük. Az idézetnek aktuálpolitikai áthallásai is vannak, lásd a tavalyi ballib vinnyogást bankadóról, "magán"nyögdíjról, alkotmányozásról, most a devizahitel-törlesztés megkönnyítéséről, a választási rendszer átalakításáról és így tovább. A szocik kedvelt indulója: "Holnapra megforgatjuk az egész világot" valóban megforgatta - az övékét. Azon túl minden maradjon a régiben. Továbbá: "A (közel)múltat végképp eltöröljük". Reménykedés a kollektív amnéziában. Hát még a magyar irodalom valódi értékei elfelej(te)tésében...

Várúr 2011.10.09. 15:27:14

@Bell & Sebastian:
Jóember. A kiterjedt Bánffy család grófi és bárói ága köszöni szépen, ma is él. Jónéhány tagját személyesen ismerem. Érved meglehetősen ostoba. Számtalan zseniális írónak, művésznek nincs utóda, életművük azonban ettől nem nem kevésbé tanulságos és nem csekélyebb.

Karfiol 2.88 2011.10.09. 15:59:20

,,Az első ilyen és legkiválóbb Bólyai János. Huszonegy éves korában a legnagyobbat adja és azután nem is próbálkozik semmivel.''

Ez nem igaz; Bolyai kitartóan próbálkozott azzal, amiről tudta, hogy Gaussnak sem sikerült: a tetraéder térfogatának kiszámításával a hiperbolikus térben. Ez viszont reménytelenül nehéznek bizonyult, csak az 1990-es évekre sikerült megoldani. Bolyai tehát éppen Gaussnak akart bizonyítani azzal, hogy megold egy megoldhatatlan problémát, ezért nem foglalkozott gyümölcsözőbb matematikai kutatásokkal, amíg tudott volna.

Bell & Sebastian 2011.10.09. 16:21:57

@Várúr: Nocsak? Erdélyinek tetszik lenni?
Nem találja furcsának a fenti gondolatmenet a haladárságról annak a szájából, aki a bonchidai kastélyába menekült, ahányszor csak nem kedvére való fordulatot vettek a dolgok, ahová nem engedte bevezetni még a delejt sem?

A Bánffy -név meg ne tévessze, csak arra utal, akadt bán a felmenők közt, itt a besenyő Bánffyakról van szó, rajtuk kívül van még vagy öt, másik família.

Az nem lehet, hogy a magyar elit hígult mucsaivá, úgy 1880 után, és azzal volt baja?

Mindenesetre az invalidusok beállítása a koronázási díszmenetbe elég progresszív húzás lehetett. Aminek még külön ad egy furcsa fénytörést az a tény, hogy közismerten pacifista volt.

Az olyannyira hiányolt, mindhalálig magyar virtusra a legjobb példa Honthy Hanna, vagy hogy profán legyek, az a kivert Gyurcsány. Ha idejében lelépnek, mindnyájan jobban jártunk volna.

Várúr 2011.10.09. 17:37:55

@Bell & Sebastian:
Udvariasan válaszolok. Nem vagyok erdélyi. Családom egy része felvidéki eredetű, másik kun. A Bánffy családot jól ismerem, Miklós gróf munkásságát is. Ugyanarról a famíliáról van szó (címer, eredet, stb.) Remélem, felvetésére kellően reagáltam.

Jiszajah 2011.10.09. 19:31:11

A MAGYAR UGARON

Elvadult tájon gázolok:
Ős, buja földön dudva, muhar.
Ezt a vad mezőt ismerem,
Ez a magyar Ugar.

Lehajlok a szent humuszig:
E szűzi földön valami rág.
Hej, égig-nyúló giz-gazok,
Hát nincsen itt virág?

Vad indák gyűrűznek körül,
Míg a föld alvó lelkét lesem,
Régmult virágok illata
Bódít szerelmesen.

Csönd van. A dudva, a muhar,
A gaz lehúz, altat, befed
S egy kacagó szél suhan el
A nagy Ugar felett.

(Ady)

bunk0 2011.10.09. 20:58:17

Hosszú távon is sikeressé lenni - extrém kivételektől eltekintve - csak akkor lehet ha kompromisszumokat kötünk, nagyon gyakran a tisztességünk rovására.

Nem tudom elítélni azokat akiknek nem volt gyomruk az elkurvuláshoz és inkább visszamentek falura kapálni.

Korhely 2011.10.09. 21:08:37

Hogy milyenek vagyunk a világ szemében? Szinte minden, a hadüzenettel foglalkozó történészi munkában helyt kapott az az egyébként soha meg nem történt párbeszéd, amely a legenda szerint a washingtoni külügy illetékese és a magyar ügyvivő között hangzott el, és annak idején a pesti utcán is suttogtak. Jól jellemezi, hogyan látnak bennünket mások.

- Magyarország ugye köztársaság?
- Nem uram, királyság.
- Akkor van királyuk?
- Nincs, tengernagyunk van.
- Akkor van flottájuk?
- Nincs, mivel nincs tengerünk.
- Van valami követelésük?
- Igen.
- Amerikával szemben?
- Nem.
- Angliával szemben?
- Nem.
- Oroszországgal szemben?
- Nem.
- Hát akkor kivel szemben vannak követeléseik?
- Romániával szemben.
- Akkor Romániának is hadat fognak üzenni?
- Nem, uram. Szövetségesek vagyunk.

jan 2011.10.09. 21:52:38

@Várúr: Azt elfelejtetted írni, hogy valójában a citromossör-, ill. kávéadó is Bánffy regényéből vezethető le, nem beszélve az áfakulcs emeléséről.

Amúgy a Bánffy által leírtak rám is jellemzőek: eddig azt hittem, fegyelmezetlen és lusta vagyok, de most már tudom, hogy csak archetipikusan magyar;)

(iróniaméter bekapcsolva)

Jofiu 2011.10.09. 21:57:53

@Bell & Sebastian:
"folyton felforgatni, szerelni és megváltani"
Ha nem jól mennek a dolgok, akkor az emberek többnyire hamarabb akarják az egész világot átformálni, mint csak önmagukat. Mintha az könnyebb lenne.

reccs 2011.10.09. 22:01:02

@Jofiu: Na de ilyet mondani, a drága miniszterelnök úrról, ejj...

Jofiu 2011.10.09. 22:06:45

@Korhely:
Addig örülj míg könyvekben olvasod.
Egyszer Cambridge-ben egy futó zápor bekergetett sokunkat egy kávézóba, ahol egy elegáns idős hölggyel kerültem egy asztalhoz. Az akcentusom után érdeklődött, mondtam hogy magyar, ezek után csevegésként, mint érdekesség, teljes pontossággal lökte ezt a sztorit.
Egy véletlenszerű, vadidegen angol hölgynek ez ugrik be ha találkozom vele, ez az a lenyűgöző dolog ami megmaradt benne a magyarokról. Egyébként kedves, értelmes hölgy volt, egyéb dolgokról is elcsevegtünk röviden.

Kandabula 2011.10.09. 22:58:26

Halkan kérdem: van olyan, hogy magyar?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.10.09. 23:31:31

@Jiszajah:

Hé, ember, milyen antiszemita verseket idézgetsz te itt?!:-D

ü
bbjnick

Mezőbándi 2011.10.09. 23:46:28

@Várúr: "A kiterjedt Bánffy család grófi és bárói ága köszöni szépen, ma is él."

Azért ezt szerintem jó lesz pontosítani. A grófi ág tudtommal valóban vele halt ki. Viszont a bárói ág kiterjedt, él és virul. Kolozsváron, Budapesten, Amerikában...

"Jól mutatja a rokoni kapcsolatok szövevényes voltát, hogy most, amikor a Bánffy-birtokokat visszaigényeljük, csak nálunk 214 családtag érdekelt az ügyben. Így ha majd mindent visszakapunk, ennyi örökös elképzeléseit kell figyelembe vennünk" - mondja lapunknak Bánffy Farkas és Zsuzsanna, akik édesapjukkal, Bánffy Miklóssal - a Komárom-Esztergom megyei Leányvár korábbi polgármesterével - a családi örökség visszaszerzésén munkálkodnak. (2007)

Bell & Sebastian 2011.10.10. 00:27:23

@Jofiu: Ez bizony így van, csakhogy a sátánista agymosás képes erre ráerősíteni, az Istenbe vetett hit meg tompítani.
Igazság szerint nem az M1 -ből kellett volna ellopni a tévémacit, inkább felkerekedni egy lángszóróval és becsöngetni a villába vagy haciendába, hívják bárhogyan is a soron következő Keféljük meg! -et.

kacsa232 2011.10.10. 06:01:19

@Kandabula: természetesen nincs olyan,hogy magyar. Csak véletlen,hogy megmaradt egy,a környező népekétől merőben más nyelv és nemzeti karakter...inkább nem mondok semmi csúnyát,pedig eszembe jutott néhány a kommentedet olvasva!

Bruhahahahihihi 2011.10.10. 06:48:28

Nem lesz itt választás..ugyanis a megcsinált választási törvénnyel és a határon túliaktól kolduló szavazattal és a Diktatúrájával a Fidesz kivivta, hogy MEGDÖNTSÉK A FIDESZ HATALMÁT ( Diktatúrát megdönteni szoktak).
Még akkor is ha a Nép megokosodna és ezt olvasva egyetlen egy szavazatot sem adna a Gyilkos hajlamu Nemzeti kis Szarcsimbókra és bandájára aki azt mondta:
Orbán úgy vélekedett, hogy inkább holtan látná Gyurcsányt, mintsem csak sebesülten („Orban would rather see Gyurcsany dead than merely wounded”). „Megtanultam” – mondta a távirat szerint a Fidesz elnöke a nagyköveteknek június 26-án, „hogy ha az embernek lehetősége van végezni a riválisával, akkor azt gondolkodás nélkül megteszi”. ("I've learned, that when you have the chance to kill your rival you don't think about it - you just go ahead and do it.")

atv.hu/belfold/20110912_wl_orban_gondolkodas_nelkul_vegzett_volna_gyurcsannyal
EL LESZ SZÁMOLTAVA EZÉRT A GONOSZ TÖRPE!!!!!! hamarosan ..Forradalom lesz és utána választás..és mindent eltörölnek amit a FIDESZ BANDITÁK CSINÁLTAK!!!

igazi Lencsés István (törölt) 2011.10.10. 07:05:41

@Jiszajah: Ha ezeket a sorokat ma írná Ady, vajon mit kapna a jobboldaltól?

igazi Lencsés István (törölt) 2011.10.10. 07:09:22

@bbjnick: Hmmm... ez jó! :-)) Az antiszemitizmust belemagyarázni? Azért ez nem semmi!
Ha a zsidók ellen gondoljuk, akkor antiszemitizmus.
Ha Gyurcsány alatt értelmeztük volna, akkor a korrupt MSZP-t támadja.
Ha ma nézzük, akkor a magyarságot gyalázza. :-))

Óriási költő volt Ady, örök érvényű művet írt.

nu pagagyí 2011.10.10. 08:36:38

A magyarság az évszázados függetlenség hiányában, a sorozatos kudarcok hatására, befelé forduló, szolidaritásra képtelen, a tisztességes versenyt kerülő fajtává vált. Történelmi vezető rétege, a mindenkori megszállók kiszolgálására specializálódott, saját népének sorsa kevésbé érdekelte, mint a saját pozíciója az aktuális megszálló hatalom gépezetében. A Fidesz ennek a vezetőgarnitúrának leszármazottja, sikeresen alkalmazza a berögződött mintákat. A földet és a rajta élő népet zsákmánynak tekinti, eszközei egykori urainak jól bevált oszd meg és uralkodj technikáin alapulnak. Történelme során egyszer lett volna esélye ennek a népnek, hogy elinduljon egy jobb irányba, ez volt 1848-49 lényege. Egy sikeres allamot erre a hagyományra és az akkor megfogalmazott eszményekre építhettünk volna az ölünkbe pottyant rendszerváltáskor. Vajon miért nem sikerült?

Alfőmérnök 2011.10.10. 08:38:04

@igazi Lencsés István: Pont ezt akarta mondani ez a faszkalap. Miért? Mert egy korábbi vitában hasonló érveket hozott föl a mellett, hogy a numerus clausus nem volt antiszemita indíttatású törvény. Mivel még mindig nem dolgozta föl, hogy le lett ugatva, ezért most kis „célzásokban” adagolja a sérelmét. Nem fogja föl, hogy nem azért lett leugatva, mert más volt a véleménye, hanem azért, mert szarok voltak az érvei, össze-vissza hazudozott, szaremberként, férfiatlanul viselkedett. Most is azért célozgat, és nem egyenesen beszél, hogy ha valaki „megvádolja” őt azzal, hogy még mindig a korábbi sérelmével jön, letagadhassa.)

fogash 2011.10.10. 09:01:04

Akkor Einstein is magyar volt? A relativitáselméletet ő is huszonéves korában dobta össze, aztán utána "semmi"...

Miért kellene mindent a "világsikernek" alárendelni? Nem az a siker, hogy úgy élhet az ember, ahogy szeretne? Ha ehhez az kell, hogy ne fessen (hiába tudna szépen, de untatja, ekcémás lesz a bőre a festéktől, stb.) akkor miért kellene festenie? Csak mert ő híres festő?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.10.10. 09:15:10

@igazi Lencsés István:

Mondom, hogy antiszemita volt!:-)

Tessék:

Zikcene, zakcene, satöbbi

Rossz szivem és százszor rossz vérem
Dobog, zuhog, mindig fehéren.

Dobog, zuhog, egy kicsit kába
És vár valamit mindhiába.

Várja a nagy, nagy, nagy időket,
Várja az uj királyi nőket.

Ami szépség van, ami álom,
Azt mind, azt mind náluk találom.

Zikcene, zakcene, félek,
Övék a sors, a nő, az élet.

(A zikcene-zakcene (jiddis) a pénzét számolgató zsidót gúnyoló fordulat: „Solymosi Eszter vére de piros. / Száz forintos bankó de szép papiros. / Zikcene-zakcene, zümmög a zsidó. / Tátele, mámele, sárga bugyogó”)

ü
bbjnick

citizen queen 2011.10.10. 09:51:16

@nu pagagyí:

A magyarság az évszázados függetlenség hiányában, a sorozatos kudarcok hatására, befelé forduló, szolidaritásra képtelen, a tisztességes versenyt kerülő fajtává vált. Történelmi vezető rétege, a mindenkori megszállók kiszolgálására specializálódott, saját népének sorsa kevésbé érdekelte, mint a saját pozíciója az aktuális megszálló hatalom gépezetében. Az MSZP ennek a vezetőgarnitúrának leszármazottja, sikeresen alkalmazza a berögződött mintákat. A földet és a rajta élő népet zsákmánynak tekinti, eszközei egykori urainak jól bevált oszd meg és uralkodj technikáin alapulnak.

Így is jól hangzik, ugye? :-)

ili810 2011.10.10. 10:04:37

@nu pagagyí: Mert már megint elkurták de nagyon.

bz249 2011.10.10. 10:07:51

@fogash: he?

1905-ben volt a spec relativitas (meg a fotoeffektus, meg a Brown-mozgas) ezutan mar csak olyan jelentektelen izeket hozott ossze, mint az altalanos relativitas elmelete, a Bose-Einstein fele kvantumstatisztika, a kristalyrezgesek Einstein-modellje... stb. Rohatt kurva nagy dobasa tenyleg nem volt mar olyan sok utana, de azert vallalhato karrier.

Lagavulin 2011.10.10. 10:21:06

bbjnick: maragyonn má' maga babuin ez nem "antisemmitizmus" az évezredek alatt nem véletlenül alakult ki a köz és néphitben a zsidók és a pénz közötti párhuzam.

amúgy halkan kérdem kandabula: van olyan hogy Amerikai ?

Várúr 2011.10.10. 14:32:12

@jan:
Szellemes!
(köszönöm)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.10.10. 16:58:22

@Lagavulin:

"maragyonn má' maga babuin ez nem 'antisemmitizmus' "--- írja.

Nem? Pedig asszittem. No, de hát akkor mi az, ha nem ez?

ü
bbjnick

Kandabula 2011.10.14. 20:38:23

@nu pagagyí: oka egy sajátos önfertőzés. Kérésre kifejtem.
süti beállítások módosítása