Kapitalizmus-ellenes konzervatívok?
2011. október 04. írta: dobray

Kapitalizmus-ellenes konzervatívok?

  Régi vád, hogy a magyar jobboldal igazából baloldali, tekintve gazdaságpolitikai elképzeléseit. A vád részben igaz, néha még sajnos büszke is rá a jobboldal némelyik része. Az Orbán-kormányt ugyanakkor egyrészről kádárizmussal, szocializmussal vádolják, másrészről – LMP – neokonsággal. Mindkettő egyoldalú vád, és csak néhány lépést emel ki egy gazdaságpolitikai intézkedéssorozatból – nem írom, hogy egészből, mert amit Matolcsy csinál, azt egységes egésznek azért nem neveznénk. Az érvek némelyikével egyet is tudnánk érteni. Amire most koncentrálnék, az az elképzelés, amely a konzervativizmust egyetlen mércével méri, csakis gazdasági alapon: konzervatív az, aki materialista-libertárius-anarchokapitalista nézeteket vall. 

  A magam részéről megmaradnék  kapitalizmuspártinak. Az viszont eléggé bosszantó, amikor technokraták állítják be magukat konzervatívként (megboldogult SZDSZ, MDF, meg Bokros Lajos). Legutóbb például Somogyi Zoltán írt sok mindenben szimpatikus cikket a Hetekbe, Hazátlan konzervatívok címmel. Kicsit mégis deja vu-m támadt, mintha ezt a cikket már megírta volna februárban Lantos Gabriella az Indexen (Orbán és az elárvult konzervatívok), és válaszolt is volna rá a Megadja-Lánczi duó. Többek közt azzal, hogy a Fidesz jellemzően nem nevezi magát konzervatívnak.

  Mindenesetre azok számára, akik szerint konzervativizmus valamiféle libertárius-anarchokapitalista izével egyenlő, idézzük az anno InfoRádiónak nyilatkozó Molnár Attila Károlyt: „egyszerűen nem is beszélhetünk konzervatív gazdaságpolitikáról, a különböző konzervatív kormányok annyira különböző politikát folytattak az idők folyamán”. Horkay Hörcher Ferenc pedig ugyanebben a cikkben azt mondta: a kontinentális konzervatív hagyomány sokkal fontosabb szerepet tulajdonít az államnak.

  Akár igazak is lehetnek azok a vádak, miszerint baloldali elemeket épített be programjába a kontinentális konzervativizmus, de fontos leszögezni, hogy a szociális érzékenység nem a szocialisták találmánya, hiszen például a porosz állam is jelentős szociális hálót működtetett, és a Nicolas Sarkozy által fölvállalt de Gaulle-i hagyományokban is fontos szerep jut az államnak, akárcsak a kereszténydemokratáknál. Egyébiránt: de Gaulle gazdasági tanácsadója, Jacques Rueff barátja volt Ludwig von Misesnek. Ráadásul Mises, (akinek a nézeteit mostanában neoliberálisnak és leáldozónak tartják) kapcsolatban volt de Gaulle-on kívül Ludwig Erhard német kereszténydemokrata kancellárral és Luigi Einaudi olasz köztársasági elnökkel is.

  Jegyezzük meg: a konzervativizmus Európában született meg. Azt mondani tehát, hogy az igazi konzik az Egyesült Államokban vannak, az európaiak meg a szocialista eszméktől tévútra mentek, az időrend figyelmen kívül hagyását mutatja.

  Létezik persze kapitalizmus-ellenes konzervativizmus is. A Wikipédia antikapitalizmusról szóló szócikke például rögtön azt állítja: a kontinentális Európában számos konzervatív elégedetlen volt azzal a hatással, amit a liberális kapitalizmus gyakorolt a kultúrára és hagyományra, és a protekcionista gazdaságpolitika is sok konzervatív számára szimpatikus.
 
  De az angolszász konzervatívok közt is felfedezhetünk antikapitalistákat. Egedy Gergely Brit konzervatív gondolkodás és politika című kötetében szentel is egy fejezetet az antikapitalizmus és konzervativizmus kérdésének. Ebben mutatja be Chesterton elképzeléseit, aki egyszerre volt kapitalizmusellenes és konzervatív, szocializmus nélkül. Speciel ikertestvéreknek tartotta a kapitalizmust és a kommunizmust, amiben a nagyvállalatok miatt szűnik meg a kisember tulajdona. Szerinte a zsebtolvaj is a magánvállalkozás bajnoka, de a magántulajdon bajnokának nem lehetne nevezni.
 
  Chesterton kistulajdon-párti volt és egyfajta paraszti, „disztributív” államot képzelt el  rendszernek. Mondhatnám, valamiféle romantikus álmodozó volt ebből a szempontból. T. S. Eliot sem volt kibékülve a mai technokrata elképzelésekkel, miszerint az igazi konzervativizmus egyfajta limitált, one-issue „fiskális konzervativizmus” lenne (kicsit hasonlít ez az amerikai neokonok érdeklődésének beszűkülésére is, akik egy idő után már csak a külpolitikára koncentráltak). De a jórészt kapitalista angolszász konzervativizmusban is fel lehet fedezni a szociális politika lépéseit, lásd Disraeli munkásságát. És láss csodát, a kis állam – sok kapitalizmus mellett állást foglaló Roger Scruton vérbeli, nemzetben gondolkodó angol tradicionalistaként bírálja az IMF-et és a GATT-ot (például egyik magyarul is megjelent kötetében).
 
  Hogy kinek van igaza, és közgazdaságilag hol az igazság, az persze más kérdés, bízzuk inkább ennek megválaszolását mondjuk a Közjó és Kapitalizmus Intézetre. Ők például angolszász-hayeki orientációjukkal is azt mondják, hogy a kapitalizmus épp akkor működik jól, ha a keresztény erkölcs is érvényesül. 
 
  Akármennyire is kapitalizmuspártiak vagyunk, ezzel együtt fenntartjuk a jogot, hogy néha szitkozódjunk a bankokon, a Tescón, meg akár a magyar kkv-kon is. Ugyanis nem csak a cégek, vállalatok, vállalkozók a piaci szereplők, hanem a vevők, az állampolgárok és az állam is az. Való igaz, az állam nem tökéletes, és nem jó, ha agyonszabályozza a piacot. Nyerőbb ha van társadalmi bizalom, kicsi a bürokrácia, és a köztes intézményekre lehet számítani. Ám a konzervatív azt is tudja, hogy a piac sem tökéletes, isteníteni bálványimádás, és inkább praktikus megfontolásokból védelmezi szabadságát. Nem csak az állam, a bankok is tökéletlenek, és ugyanúgy bírálhatóak.
 
  Azt mondani, hogy egy konzervatív csak egyféle gazdaságpolitikában hihet, és ha mást gondol, akkor rögtön szocialista meg kommunista és kádári lesz, nos ez balgaság volna. És ideológiagyártás. Eltérő gazdasági elképzeléseket maguknak valló emberek ettől a véleménykülönbségtől még nyugodtan lehetnek „konzervatívok”. Különben is, a gazdaság csak egy, habár fontos aspektusa az életnek a vallás, a kultúra, a hagyomány, a sör, a dohány, a bor, a nők, a zene, az utazás és az alvás, a társasági élet, a szemlélődés és más egyebek mellett.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr813275286

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A kollektivista konzervatív 2011.10.04. 15:38:04

 kattintva nagyobb   Keresztényszocializmus, a társadalmi mozgalom ker. valláserkölcsi alapon álló iránya; részben a gazdasági liberalizmus, részben a forradalmi szocializmus ellenhatásaként jött létre a XIX. sz. második felében. Nagy h...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

.Pierre Bezuhov. · http://www.youtube.com/watch?v=ddk-Q6hXvFk 2011.10.04. 07:58:40

ideológiát írni a dilettáns, következetlen, populista, hazug, balfasz kormányzásra azért merész vállalkozás, de mint a példa igazolja, ha a rezsimről van szó, nincs olyan hogy lehetetlen.

ez meg:
"a kapitalizmus épp akkor működik jól, ha a keresztény erkölcs is érvényesül. "
egyenesen übermegalol

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.10.04. 08:05:27

"Azt mondani, hogy egy konzervatív csak egyféle gazdaságpolitikában hihet, és ha mást gondol, akkor rögtön szocialista meg kommunista és kádári lesz, nos ez balgaság volna. És ideológiagyártás. Eltérő gazdasági elképzeléseket maguknak valló emberek ettől a véleménykülönbségtől még nyugodtan lehetnek „konzervatívok”."

Muhahaha, az utolsó mondat pedig címkegyártás, ami színtiszta "kommunikáció". Igaz ugyan, hogy semmiben sem értünk egyet, de ugyanarra a hívószóra ugrunk, ha mozdulni kell.

Ez kizárólag kampányszempont.

Dendrobatidae 2011.10.04. 08:06:38

Teljesen értelmetlen írás, mert abból indul ki, hogy Orbánnak és a pártjának van valamiféle értékrendje.
De miután ez nincs neki, így értelmetlen dolog bármivel -kádárizmussal, szocializmussal, neokonsággal...- vádolni.

Orbánnak 20 éve egy célja van, hatalmon maradni vagy épp hatalmat szerezni. Ehhez pedig az kell, hogy mindig azt mondja amit éppen "a zemberek" akarnak. Ezért mindent a közvélemény kutatásokra építenek, ha abból az jön ki, hogy a nép kádárjánost szereti, akkor Orbánt kádárjánosnak maszkírozzák. Ha adócsökkentést szeretnének, adócsökkentést ígérnek. Ha semmiért nem szeretnének fizetni, akkor megígérik a zembereknek, hogy semmiért sem kell fizetniük, elég "igennel" szavazniuk stb.

Így aztán egyik lépésük egybeesik azzal, amit a szakirodalom konzervatívnak ír le, a másik olyan mint ha szocialista volna, a harmadik neokon és így tovább.

Orbán az igazi emberekembere. Mindig azt mondja amit a többség hallani szeretne. Így próbálja biztosítani magának azt a bravúrt, hogy a Parlamentből mehessen majd nyugdíjba, miután az iskola után ott kezdte a karrierjét.
Ebbe ez egészbe csak ott csúszik hiba, amikor kormányra kerül, és nem csak ellenzékből kell szövegelni, hanem dönteni is, és felelősséget vállalni.
De ez sem gond, ha megbukik, mert azt az öt százalékot valószínűleg nyugdíjig mindig el fogja érni.

Ellenzékből pedig újra ő lehet a zemberek szeretett embere, aki mindig olyan szépeket mond...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.10.04. 08:10:17

@dobray:!

1) Chesterton fényképének szerepeltetése a poszt felett (szerintem) erősen megtévesztő. A posztnak nem Chesterton a főszereplője, hanem a Közjó és Kapitalizmus Intézet:-)

2) A Közjó és Kapitalizmus Intézet egy büdös nagy kamu.

3) Kötcse, a fenomenológiai feketelyuk, lassan elnyeli az egész "jobbos" értelmi(si)séget. (Már ti is onnan beszéltek ki.) Az Orbán-értelmi(si)ség olyan, mint a Kádár-értelmi(si)ség, csak még annál is nyomorultabb.

ü
bbjnick

tarackos 2011.10.04. 08:41:56

A magyar jobboldalt nem kezelném egybe a fideszt és a jobbik legalább kettő, amiből az utóbbi igencsak kapitalizmus ellenes.

A fidesz meg leginkább semmilyen. Szóban mond mindenfélét, amiről szeptember óta tudjuk, nem számít. A gazdpoljában semmi rendszer nincs, kivéve, hogy szívjon az akinek eddig is rosszul ment és járjon jobban akinek eddig is jól ment. Az egyéb értékekről pedig mindent elmond a zember szó, így pőrén, jelző nélkül...

Ezt a népet sajnáljam? · http://www.youtube.com/watch?v=FABqq_jjRRo 2011.10.04. 08:44:32

IGAZI konzervatív NEM LEHET KAPITALISTA:

csak KERESZTÉNY

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.10.04. 09:05:19

Roger Scruton vérbeli nemzetben gondolkodó tradicionalistaként egy japán dohánykonszern megbízásából a dohányzással kapcsolatos pozitív megjegyzéseket írt a rettentő fontos konzervatív tanulmányaiba. Imádja a pénzt, és ha egy drogkartell fizeti meg, akkor vélhetően a kokain és a lélék viszonyát taglalja. www.guardian.co.uk/media/2002/jan/24/advertising.tobaccoadvertising

Alfőmérnök 2011.10.04. 09:13:39

@bbjnick: "Az Orbán-értelmi(si)ség olyan, mint a Kádár-értelmi(si)ség, csak még annál is nyomorultabb."

Te meg még náluk is nyomorultabb vagy, te kis szarházi patkány féreg.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2011.10.04. 09:14:25

@.Pierre Bezuhov.: szövegértés egyes. Idézet: "mert amit Matolcsy csinál, azt egységes egésznek azért nem neveznénk. " Erkölcs-ügyben a KKI-vel vitatkozz, mindensetre spanyol jezsuiták voltak a kapitalista erkölcs első teoretikusai.
@Dendrobatidae: egyrészt Orbán pártjának van értékrendje, másrészt a cikk nem OV-jék védelmében íródott, amint az explicite ki is fejeződik benne.
@bbjnick: a KKI egyszer van megemlítve a cikkben, ami a kapitalizmus értelmezéséről szól, címnében uis szerepeltetve a kapitalizmusellenességet. Szóval teljesen helyénvaló Chesterton a képen. Egyébként imádom az Orthodoxy!-t és a krimijeit.
@jotunder: olvasgasd el a róla szóló wikipédia-cikket. Nem volt ez olyan nagy ügy. :D Kissé messzemenő következtetéseket vonsz le. Ráadásuil te tökéletesen hiteltelen vagy. Szóval pofa be.

Dendrobatidae 2011.10.04. 09:28:39

@dobray: És mi az az értékrend? A "ne az emberek fizessék meg"? Vagy a "három igennel sokat spórolhatsz", esetlen a nenyi-ben foglaltak?

Ugyan már! Ezek mind csak üres lózungok, amiket a "zemberek", a választók különböző célcsoportjainak írnak/mondanak.
Aki ezeket még ma is komolyan veszi, ahhoz már tényleg nincs több kérdésem.

Pelso.. 2011.10.04. 09:39:57

"mert amit Matolcsy csinál, azt egységes egésznek azért nem neveznénk"

Mennyire diszkrét, toleráns. Az ilyesmire rögtön dobják a piros pontot, ugye.

Sólyom Tomi 2011.10.04. 09:40:30

@Ezt a népet sajnáljam?:

IGAZI konzervatív NEM LEHET KERESZTÉNY:

csak KAPITALISTA

Bell & Sebastian 2011.10.04. 09:57:25

Alapvetően nem az a baj, hogy milyen irányzat tárházából pontosan melyik fegyvert veti be Orbán céljai elérése érdekében (ez csak keveseket érdekel), hanem az, hogy bár csak sejtjük a preferenciáit, jól láthatóan, kedvenc lózungjaiból még semmit meg nem valósított, tevékenysége jórészt partizánharcból áll, itt-ott betámad, összerántja az ellent, majd rugalmasan elszakad (visszavonul).

Ezt felmorzsoló taktikának is nevezhetjük, amivel az a baj, hogy sokáig elhúzható, amennyiben az ellenségnek nem vágja el az utánpótlását és vészesen közelít a ciklus vége.

Az ellenség -a vonulók számából ítélve- meg nemhogy fogyna, inkább szaporodik.

A helyében egyetlen fronton, egyetlen rövid ütközetben megpróbálnám végre elverni őket.

Ehhez a törvényhozás látszik csak alkalmasnak, elővenném a protekcionizmust, ügyesen belecsalnám a közbeszerzési törvénybe és elkenném a szájukat!

Kezdjenek szerelni végre, ha már az a sláger, vágja már el a pénz kiáramlásának útját, mert nemsokára nem lesz mit szétosztani, oszt' mehet legelni az emberek után.

Adóprést tekergetni még egy Matolcsy is tud! Ami ugye coci megoldás, alapvetően.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.10.04. 10:07:05

@dobray: Értem, ha valaki leír valamit ami nem illik a képbe akkor pofa be. :)) Nem olyan nagy ügy ??? Havi hatezer dollárért kurvulni nem olyan nagy ügy ?

Bell & Sebastian 2011.10.04. 10:17:55

A Moszat ügynökét olvashatták, aki nehezményezi, hogy ők csak négyezret kapnak. Válság van, hiába.

Pelso.. 2011.10.04. 10:34:36

@Bell & Sebastian: Némi odafigyeléssel a jelenlegi közbeszerzési tv. is tökéletesen alkalmas protekcionista akciózásra. Mellőzése még inkább.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.10.04. 10:42:11

Azon megy félre itten ez az egész, hogy pusztán gazdpol. alapon semmi sincs. Baloldaliság sem, konzervség sem, semmi. Az ember leginkább kulturálisan valamiféle.

Az aktuális posztposztposztmodern pedig eleve nem kíván egységesen, minden tekintetben azonosan tájolt embert, és senki nem is vallja magát minden tekintetben ilyennek vagy olyannak - jegyezzük meg, a mai egyébként igen tré világnak talán az egyetlen értelmes fícsöre ez.

A konzervativizmussal, mint fogalommal a mi éghajlatunkon további gond, hogy sokan egyszerűen a "régen jobb volt"-szerű bornírtságokkal azonosítják, dacára annak, hogy egy olyan csapkodó másfél évszázad után, mint ami errefelé volt, ennek pusztán logikailag sincs az ég világon semmi értelme.

Ami meg általában fő baj, hogy nincs(enek) filozófia(ák), ami(k) mentén bármiféle politika(ák) értelmezhető(ek) volna(ának). Ez egyrészt meglehetősen törvényszerű, a hanyatló civilizációk sajátja, másrészt minden hanyatlás valamiképpen valami újnak a természetes, rothadó televénye, ahol mindenféle gondolatoknak kellene rajzani, vetélkedni. Egyelőre ez nem látszik, ergo attól tartok hosszú haláltusára készül Európa(értsd a nyugat).

No most ehhez képest pont leszarom, hogy Orbán, meg Matolcsy, meg konzervatív-e vagy posztbolsevik-e avagy búgócsiga. Sajnos az régen világos, hogy Orbán nem az a formátum, aminek '89-ben tűnt - persze a többi még így is papucsorránpamutbojt sem hozzá képest. De ez egyre nyilvánvalóbban kevés.

Ősz jön, hosszú, aztán tél. Vegyen mindenki sok télálló krumplit!

Bell & Sebastian 2011.10.04. 10:49:31

@Pelso..: Ez persze nem igaz, de ha mégis, akkor kapják ki a másodikat, a népiesen csak Csődtörvénynek nevezett izét, amely ha jó lett volna, Bajnairól sosem hallunk többet.

Mindegy is, csak zörgessék a bokrot balról vagy jobbról, ha nem, menjenek a picsába!

Bell & Sebastian 2011.10.04. 10:52:36

Ritka eset, de Zerge most jól megaszonta.

Zb74 2011.10.04. 12:35:24

Tudom, hogy mellékszál, de azért hadd jegyezzem meg: a "Megadja-Lánczi duó" cikke hülyeség. A fideszesek igenis rendszeresen hangoztatják, hogy új konzervativizmust képviselnek. Legutóbb épp ma nyilatkozta ezt Lázár:

"Wir wollen eine breite und starke Mittelschicht in Ungarn, die sich an neuen Werten orientiert: hart arbeiten, fleißig lernen, viel sparen, umweltbewusstes Denken, Verantwortung. 'Gründe eine Familie und lebe gesund' - auch diese Werte sind uns wichtig. Das ist ein neuer Konservatismus. "

Ez persze dobray fenti bejegyzésének nem mond ellent - ezért is írtam, hogy mellékszál -, viszont a linkelt cikk alapgondolatát (miszerint "a Fidesz jellemzően nem nevezi magát konzervatívnak"), azért mégis csöppecskét cáfolni látszik.

Pelso.. 2011.10.04. 12:43:54

@Bell & Sebastian: Mi gátolja a jelenlegieket abban, hogy egy nap alatt átszabják s keresztülnyomják a csődtörvény módosítását, -semmi.
A pénznek tavaly április óta sincs szaga.

Bell & Sebastian 2011.10.04. 14:59:33

@Zb74: Lázár a leghitelesebb forrás, egyben bizonyíték is saját szavaira, különösen akkor, ha személyes példamutatásról van szó. Mi az az újkonzervatív? Család, munka, egészség, és a többi? Mindenki újkonzervatív. Még akkor is, ha beteg, nincs munkája és éppen szétesik a családja! Na már most, mi a francot tett Lázár eddig ezekért az emberekért, he?

@Pelso..: Sajnos ez így van. Csak ne lennének rá büszkék! Mármint a verbális forradalmukra. A tettek mezején meg nagyhalál.

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.10.04. 15:22:29

aki azon nyafog, hogy ő, meg más, meg a gazdaság, meg a mittudomén. meg a novák, az konzerv e, meg ilyen pöcsséget, a szerző hitbuzgalmi hülyeségeivel fűszerezve, hát az egy vicc.
dobray! a maga gondolatköre szánalmas.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.10.04. 15:36:11

Kapitalizmus-ellenes konzervatívok?"

és ezt kérdésbe??? nosza, van itt kurázsi...
az ég színén nem akartok vitatkozni?

kkbk.blog.hu/2010/12/26/keresztenyszocialista_konzervativ

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.10.04. 15:39:27

ajánlom amúgy állítólag Csurka mondását, ne ködösítsünk (gondolom ez is cél a politikusoknál):

"Se nem jobb, sem nem bal: Keresztény és MAGYAR"

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.10.04. 16:07:18

"Régi vád, hogy a magyar jobboldal igazából baloldali, tekintve gazdaságpolitikai elképzeléseit. A vád részben igaz, néha még sajnos büszke is rá a jobboldal némelyik része."

közötök sincs az emberekhez, a néphez, ti lázárvédők!

először is, ha értelmes akarna lenni a tisztelt író-gondolkodó, haha, tisztázná, milyen értelemben használja a jobb-bal kifejezést, mit ért alatta, mit jelent, mit értenek alatta a többiek? mivel Magyarországon összevissza, és elbeszélnek egymás mellett ezek dobálózói. és amint látom nem érti az írója sem, ennek megértésén segít a fenti linkemen lévő ábra, bakot lő a szerző, ugyanis Magyarországon az emberek, a "jobbosok", tehát nemzetiek nagyrésze is balos, értsd, gazdasági balos, nem is lehetne másként, ez már nem a Horthy-korszak, itt már vadkapitalizmus van.

"amely a konzervativizmust egyetlen mércével méri, csakis gazdasági alapon: konzervatív az, aki materialista-libertárius-anarchokapitalista nézeteket vall. "

a konzervatív értékalapú nézeteket vall, bár igaz, hogy ez nem idegen szó.
a gazdasági tengelyen pedig lehet konzerv vki, de ez korkonként és országonként változik, ahogy már mondtam fentebb. példa: ausztriában nem engedték a bankok, hogy felvegyék az osztrák emberek, a nép, a devizahitelt, itt a magyaroknak engedték az emberek, és valljuk be, még a Magyar Nemzeti Bank idegen érdekeit képviselő elnöke is támogatta őket, mármint a bankokat, nyilván júdáspénzért.

"A magam részéről megmaradnék kapitalizmuspártinak"

irány az szdsz f*szikám, aki ma ilyet kijelent, nyilván odavaló, orangeways és helikopter. amúgy nagyon érdekes, hogy akik gazdasági jobb oldalra vallják magukat gyakorlatilag hasonlítanak attitűdben ebben a kommunistákra, akik csak addig voltak kommunisták, míg be nem költöztek a nemesek villájába a Rózsadombra, Budára. ez nem is ideológia, a jobbosok, tehetősek, féltik amijük van, nekem se tenne jót, ha egy züllött párt tönkretenné a bankokat, és tabula rasat csinálna, mert vannak megtakarításaim, ezért a fideszre kéne szavaznom, ami nem nyúl semmihez, hagyja a bankokat "szabadon" - júdáspénzért, szintén. de a valódi ideológia más! az akkor is a jót teszi, akkor is kollektivista, akkor is nemzet és néppárti, ha az anyagi érdekeibe vág.
magyarán az ideológia nem függhet az anyagi helyzettől, mert akkor az nem is ideológia

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.10.04. 16:18:28

"Azt mondani, hogy egy konzervatív csak egyféle gazdaságpolitikában hihet, és ha mást gondol, akkor rögtön szocialista meg kommunista és kádári lesz, nos ez balgaság volna. És ideológiagyártás. Eltérő gazdasági elképzeléseket maguknak valló emberek ettől a véleménykülönbségtől még nyugodtan lehetnek „konzervatívok”. "

csak így, idézőjellel.

kontra:

"Régi vád, hogy a magyar jobboldal igazából baloldali, tekintve gazdaságpolitikai elképzeléseit. A vád részben igaz, néha még sajnos büszke is rá a jobboldal némelyik része."

@.Pierre Bezuhov.:
te is nagyon jól kifejtetted, tudsz trollkodni

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.10.04. 16:21:48

@Dendrobatidae: így van, de jönnek a határotúli szavazók, ki tudja milyen elképzelésekkel a fejükben, úgy hírlik a székelyek többsége fideszes.
Orbán be akarja betonozni a hatalmát a székelyekkel, itthon már csak a narancsprolik szavaznának rá, de megválasztják a fideszt az elszakított magyarok, mi meg majd szenvedjünk a megszorításokat, rájuk pedig hatással sem lesz, igazságos ez?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.10.04. 16:23:58

@Alfőmérnök: ejnye hát szabad így beszélnie egy idegbetegnek? csak ennyi? báncsák a kicsi fideszed?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.10.04. 16:29:26

@dobray: Orbán pártjának van értékrendje"

van, ebben igazad van, ha neked a hazudozás, a primitívség értékrend.
ha értékrend, ha tovább nyomorítjuk a népet, miközben a vagyonosokat (kik a valódi hatalommal rendelkeznek) tovább hizlalják. miközben maguk, a fidesz, még gazdagabb lesz.
értékrend, ha a kommunistákat hagyjuk büntetlenül, miközben nemzetinek hazudjuk magunkat, kérem, hol van képíró és hol van biszku?

az értelmiségi már rég nem fideszes, könyörgöm.
aki annyira ostoba , hogy ezeket nem látja, akárhány iskolája van, nem intelligens, csak egy narancsproli

Zb74 2011.10.04. 16:35:55

@Bell & Sebastian: Lánczi és Megadja a belinkelt indexes válaszcikkében amellett kardoskodott, hogy a fideszesek nem is nagyon szokták magukat konzervatívnak beállítani. Ennek többek között a mai Lázár-interjú is ellentmond. Olyat nem írtam sehol, hogy ténylegesen konzervatívok lennének.

Alfőmérnök 2011.10.04. 16:43:39

@tesz-vesz: Ember, te hány nicket férgeztél eddig le? Hány embert küldtél lámpavasra? Milyen jogalapod van beszólni egy férgezés kapcsán?

Egyébként részletes indoklást lásd itt:
mandiner.blog.hu/2011/09/06/kerenyi_asztala_ilyen_orszag_pedig_nincs_cclxxxvi/fullcommentlist/1#c14398362

Épp ideje volt már jól pofánbaszni, mert amit művelt, az már tényleg az elmebaj határát súrlota.

Bell & Sebastian 2011.10.04. 18:10:48

@Zb74: Azt már megszoktuk, hogy ugyanabból a kútfőből "jobbabb" jut az EU1 -be, mint EU2 -be, miért pont a szövegekkel lenne ez másként?

Ami azt illeti, egy nyugat-európai átlagolvasó sokkal ostobább politikából, mint mi, ezért csak basic-szinten képes megérteni az üzenetet.

(Ebben semmi rossz sincs egyszerűen történelmileg így alakult, egyrészt kinn a politika nem rondít az emberek mindennapjaiba túl gyakran, másrészt ha tájékozatlanok, sokkal könnyebb őket az orruknál fogva vezetni.)

Az csak szubjektív kritika, hogy nemzetközi porondra inkább az ideológia legyártójának illene állnia és nem az alkalmazójának.
Merítsenek csak tiszta forrásból, sánta kutyából van éppen elég.

Pizsamás Forradalmár 2011.10.04. 19:38:52

@bbjnick:

"Kötcse, a fenomenológiai feketelyuk, lassan elnyeli az egész "jobbos" értelmi(si)séget."

Egy másik fekete lyuk:

www.cyriak.co.uk/lhc/lhc-webcams.html

Egy ismerősöm ott dolgozik lenn, amikor elküldtem neki a felvételt, egy ideig nem merte otthagyni a kocsiját ebben a parkolóban :-)

Manyi Béci 2011.10.04. 20:19:59

Hogy én mennyire vártam már egy ilyen bejegyzést!
És tényleg: ki az igazi konzervatív? Csak én legalább tucatszor tettem fel ezt a kérdést itt, a mandineren!
Magas ember az?
Van neki izma?
Milyen az arca neki?
Megannyi megválaszolatlan, kínzó kérdés!
Egy igazi konzervatív el tudja választani a búzát az ocsútól, ez ugye az alapvetés.
A kapitalizmus akkor most melyik? Kizárólag igazi konzervatív emberek válaszoljanak!

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.10.04. 20:43:40

@Manyi Béci: most legyen annyi elég: egy snájdig sármőr.

evil overlord (törölt) 2011.10.04. 21:01:17

@bbjnick: Ideje lenne lejönni Kötcséről: öl, butít és nyomrba dönt. Dobray (és általában a Mandarin) enem vádolható azzal, hogy a Vezénylő Tábornok hűséges katonája.
A KKI csak az egyik auktoritás, mely szerepel a cikkben (és nem is a leghosszabban tagalt).

@Zb74: "Wir wollen eine breite und starke Mittelschicht in Ungarn, die sich an neuen Werten orientiert: hart arbeiten, fleißig lernen, viel sparen, umweltbewusstes Denken, Verantwortung. 'Gründe eine Familie und lebe gesund' - auch diese Werte sind uns wichtig. Das ist ein neuer Konservatismus. "
Az "umweltbewusstes Denken"-en kívül mi ebben az új?
Az viszont tényleg bájos, hogy a Fidesz frakció legnagyobb bunkója (és populistája) szövegel konzervségről.

@Manyi Béci: Manyika, nem mondták még Önnek, hogy aki kíváncsi, az hamar megöregszik?

Manyi Béci 2011.10.04. 21:07:29

@evil overlord:
Mondták, de már későn.:)
Maga snájdig?

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.10.04. 21:21:09

"Kicsit mégis deja vu-m támadt, mintha ezt a cikket már megírta volna februárban Lantos Gabriella az Indexen (Orbán és az elárvult konzervatívok), és válaszolt is volna rá a Megadja-Lánczi duó. Többek közt azzal, hogy a Fidesz jellemzően nem nevezi magát konzervatívnak." - írja ezt szerzőnk azon a napon, amikor Lázár a Die Weltben nevezi konzervatívnak a Fideszt.

www.mno.hu/portal/813912

Most vagy Lázár nem érti a Fideszt, vagy a Megadja-Lánczi duó nem érti a konzervativizmust, vagy dobray, hogy mi a fene folyik itt. :-DD

evil overlord (törölt) 2011.10.04. 21:31:17

@Manyi Béci: Talán, de az biztos, hogy nem sarmőr.
(Nem címkézném - muhaha - magamat igazából konzervnek.)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.10.04. 21:32:22

@Kettes:
Zavar van az erőben.
Kommunkálni kellene, de ...
www.thedailybeast.com/newsweek/2011/10/02/inside-obama-s-populist-makeover.html
"But officials concede the administration’s frequent mantra—things could’ve been worse—isn’t exactly bumper-sticker material. “When people see really dark clouds, no matter how good a line in a speech is, you’re not going to convince them the sky is blue,” Plouffe says."

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.10.04. 21:39:41

@evil overlord:

"Ideje lenne lejönni Kötcséről: öl, butít és nyomrba dönt." --- írja.

Hát erről beszélek már jó másfél éve? :-)

És: Olvassa csak el mégegyszer (mostmár figyelmesen) a posztot, s maga is felismeri, hogy, de bizony, a Közjó és Kapitalizmus Intézet a főszereplője (ha jól emlékszem, a KKI-re vonatkozóan olvasható az egyetlen konkrét alanyra mutató felszólítás a szövegben:-)).

Nézze csak: "Hogy kinek van igaza, és közgazdaságilag hol az igazság, az persze más kérdés, bízzuk inkább ennek megválaszolását mondjuk a Közjó és Kapitalizmus Intézetre."

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.10.04. 21:43:31

@bbjnick:

Hát erről beszélek már jó másfél éve? :-)=Hát nem erről beszélek már jó másfél éve?! :-)

Bloodscalp 2011.10.04. 21:51:36

@.Pierre Bezuhov.: nane, hol a fenében érvényesül a keresztény erkölcs? ebben az országban ugyan nem!

dobray&mandinerblog hitelessége??? jajajaj

evil overlord (törölt) 2011.10.04. 22:00:53

@bbjnick: "Hát erről beszélek már jó másfél éve? :-)"
Nyöhehe.

A KKI kapcsán szerintem többet lát bele, mint kellene. Azoban azt nem fejtette ki, hogy miért lenne dobray (és a Mandarin) kötcseánus, fospumpista szekértoló.

Bell & Sebastian 2011.10.04. 22:21:04

@Kettes: Esetleg te vagy nagyarcú, beesel nagyot mondani, aztán esetleg már lelőtték a poénodat, jóval korábban esetleg.

Bell & Sebastian 2011.10.04. 22:33:35

@bbjnick: Dobray a KKI -vel támaszttatta alá közlendőjét: a tőke mellé nem árt a keresztény erkölcs.

A hír igaz, de ezek szerint magának nem elég a KKI szava, sem Dobrayé, aki mégiscsak velünk szénázik egy akolban? Tudja mit, szerintem is! És Fedáksári! :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.10.04. 23:13:04

@evil overlord: @Bell & Sebastian:

@Dobraynak ez már nagyonsokadik köre (ú.é. publikációja) a konzervativizmus és a kapitalizmus viszonyának tárgykörében --- vallhatom magam olyan szerencsésnek, hogy ezekből jónéhányat olvastam. Amikor véleményt formáltam a posztról, akkor, akaratlanul is, befolyásolták véleményalkotásomat a korábbi olvasmányok is:-)

És: keressenek nekem olyan egyházfői megnyilatkozást vagy egyházi állásfoglalást, ami a tőkét, a kapitalistákat vagy a kapitalizmust, mint valamiféle abszolút pozitívumot taglalja! Olyat találni fognak, ami a magántulajdont (mint az emberi méltóság elidegeníthetetlen részét) védi, olyat is, ami a szabad/szabályzott/piac/gazdaság előnyeit ecseteli a totalitarizmusokkal szemben. Tudják, nem mindegy, hogy magántulajdon vagy magánvállalkozás! :-)

ü
bbjnick

misc · http://misc.blog.hu 2011.10.04. 23:21:18

"az az elképzelés, amely a konzervativizmust egyetlen mércével méri, csakis gazdasági alapon: konzervatív az, aki materialista-libertárius-anarchokapitalista nézeteket vall"

szerintem ezt nem mondja senki, azt viszont igen, hogy a jelenlegi kormány minden, csak nem konzervatív.

evil overlord (törölt) 2011.10.04. 23:25:44

@bbjnick: Dobray sem a (rabló)kapitalizmust dicsőíti. Itt is az aynrandista (magyar hangja Seres & TWA) elképzelés ellen beszél.
Egyébként a 2. Ormány kormány sem tekinthető egyértelműen a kapitalizmus szekértolójának: ugyan az új Mt. (nem Máté evangéliuma) ebbe az irányba mutat, a bankellenesség nem.

evil overlord (törölt) 2011.10.04. 23:27:38

@evil overlord: Francba, késő van, lemaradt valami: azonban a kereszténység és kapitalizmus kapcsán nekem inkább a kálvinisták jutnak ez eszembe és nem a pápisták.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.10.04. 23:52:39

@Bell & Sebastian: Nem lőtték azt le rendesen. kifejezetten szarul lőtték le, nem hagyhattam szenvedni. Ja: te fasz. :-)

Bell & Sebastian 2011.10.05. 00:15:15

@bbjnick: Húú, most jól megforgatott. A direktben politizáló, nemzeti Egyház eddig Dél-Amerikára volt jellemző, a klerikális -vádnak is pont az a lényege, hogy világi, politikai hatalomra tör egyháza inkriminált papja.

Jézus sem foglalkozott társadalomkritikával, legalábbis direktben, ha jól emlékszem. Abban igaza lehet, hogy a rabló kapitalista arénában a keresztényeket úgy felfalják, mint mint Néró tüze Rómát, hogy ne keverjek ide zsidó oroszlányokat.

Pont ezért suhogtatunk itten, nem teccik a rendszer. A Nemzeti Szocio Patás Kapitális Jólétben majd nem fogunk, ha megérjük.
De magának ez tökmindegy, addigra úgyis lecsukják, tenorista gyanúval. :)))

Bell & Sebastian 2011.10.05. 00:25:05

@Kettes: Kuss köcsög, nincs barátság, most likvidáltam a trójaitokat, mert tele lett a tököm vele, úgy belassított.
Költsetek fejlesztésre is, ha már spóroltok a beretván. :)

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.10.05. 07:57:54

@Bell & Sebastian: Mi a fenéről beszélsz?

Pelso.. 2011.10.05. 07:58:12

@Manyi Béci: Hát, ki, bárki, bármilyen politikai elkötelezettség tekintetében. (mármint, ha egy fillérnyi érdek kapcsolható). Mindössze hangosan, jó sokszor kell mondogatni, -néha diszkréten törölve a nyálat a szájszélről.

Bruhahahahihihi 2011.10.05. 09:07:28

Nem elfeledni amit Orbán mondott: HA ALKALMAD VAN MEGÖLNI AZ ELLENFELEDET, RIVÁLISODAT NE TÉTOVÁZZ....
--remélem lesz aki megfogadja az ellenfelek közül......hehe:D - és hullik a férgese:) és a fagyi visszanyal:)))

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2011.10.05. 10:09:18

@Kettes: Ősi vincentes szokás más nickek való életbeli kilétének leleplezése. Sokan nem tudják, hogy ez hogyan lehetséges, ezért aztán olyan legendák születnek, hogy a Vincenteknek mindenféle titkosszolgálati és hasonló eszközeik vannak.

Sok felhasználó nem tudja, hogy ha kommentel egy blogon, akkor a blog admin felületén a házigazda láthatja azt az e-mail címet, amit a kommentelő nicknevéhez megadott. Ha valakinek olyan e-mail címe van, amiből kiderül, hogy ő kicsoda (pl. "kovacsjanos@gmail.com"), akkor a kiléte már nem titok az előtt, akinek a blogján kommentel.

Aki mindezt nem tudja, és csak annyit lát, hogy X nick leleplezte Y nicket, az akár gondolhatja, hogy X nick mindenféle illegális high-tech kémeszközökkel jutott az információ birtokába.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.10.05. 13:45:17

@Alfőmérnök:
báncsák a kicsi a fideszed, a fideszes kocsmádban
az elmebaj határát te súrolod, elég erősen.

valóban most is férgeztem, és lámpavasra küldtem embereket. civileket, akik csak szimpatizálnak a kommunistákkal, és akik nem lopnak milliárdokat, és nem öltek derék embereket, nem küldenék akasztófára.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.10.06. 00:05:06

@Bell & Sebastian:

"De magának ez tökmindegy, addigra úgyis lecsukják, tenorista gyanúval. :)))" --- írja.

Lehet, hogy igaza van. Ma például benéztem a blogunkra (magyarido.blog.hu), nincs e valami üzenet, s azt látom, hogy a cím beütése után a következő jelenik meg a képernyőn: 18 ÉVEN FELÜLI TARTALOM! (vagy valami hasonló): és a bloghoz a belépéshez rá kellett kattintani az Elmúltam 18 éves-gombra.

Beléptem és az adminisztrációs felületen valaki átállította a beállításokat. Be volt kapcsolva a "Ha blogod felnőtt, erotikus tartalmat vagy szélsőséges ill. indokolatlan erőszakot tartalmaz, amely bizonyos személyek számára sértő, el nem fogadható lehet, akkor pipáld ki ezt a mezőt."-funkció.

Mivel nem én vagy valamelyik szerzőtársam állította át, csak a blogszolgáltató lehetett:-) Visszakapcsoltam normál üzemmódba és várom a fejleményeket:-)

Lehet, hogy költözködnünk kell?:-]

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.10.06. 14:00:52

@bbjnick:

nincs e valami üzenet=nincs-e valami üzenet
Beléptem és az adminisztrációs felületen=Beléptem és (láttam, hogy) az adminisztrációs felületen

Bell & Sebastian 2011.10.07. 00:51:07

@Kettes: Ti vagytok a mindentudók, ezért csak tudod, mi az a leütés továbbító. Én meg azt, hogyan kell megcsípni. :)

Bell & Sebastian 2011.10.07. 01:00:22

@bbjnick: Akadt pár meglepő vélemény a blogjáról és magáról. Talking Heads.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.10.07. 01:08:13

@Bell & Sebastian:

Konkrétan valahol (tud linket adni?:-)) vagy úgy érti, hogy úgy általában és valakik (az "ugyáltalábanok" közül) felnyomtak (de hová?)?:-D

ü
bbjnick

Bell & Sebastian 2011.10.07. 01:34:15

@bbjnick: Ne szívja mellre, kicsinyes bosszú a csúnya beszédért, ha gondolja, rákérdezhetek. :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.10.07. 15:58:06

@Bell & Sebastian:

??? Ki bosszul kin, mit, miért és hogyan??? :-)

Elhiszi, hogy nekem ez magas? :-)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.10.07. 21:53:30

@Bell & Sebastian:

pedig, ha tud valamit, akor lekötelezne, ha dobna egy emilt, mert megint "meg vagyok támadva":-)

ü
bbjnick

Bell & Sebastian 2011.10.08. 00:56:50

Zárjuk rövidre!

Ezennel megkérjük azt az admin hozzáféréssel rendelkező, -akaratú pótmérnököt, aki állítgatja a potméterököt, hogy inkább ne tegye.
Játsszon mással, állítgasson egyebet. Nagyon köszönjük.

ü
(2 ember XVI. Lajos egyesítéséért facebook -sejt)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.10.08. 07:24:08

@Bell & Sebastian:

:-D

No, jó, nem terhelem:-)

ü
bbjnick

ÁrPi 2011.10.08. 20:04:39

@Bell & Sebastian:

"Ki szórakozik bbj blogjának beállításaival?"

2011.október 4.
Új admin felület került a blog.hu alá, igaz, egyelőre béta.

szevasztok.blog.hu/2011/10/04/elerheto_az_uj_adminfelulet?fullcommentlist=1#comments

MÉG például a az Opera böngésző magyar felhasználói csoportjának blog.hu-s fórumában is panaszkodtak a blogadminok ugyanilyen 18-as karikára,
magyaropera.blog.hu/2011/10/07/ragnarok_css_radial_gradients_es_on_demand_plugin_b1085
A hetedikei és nyolcadikai kommentek között olv.

Szóval

higgyék el uraim, azok egy kicsit értenek amúgy a webhez és ilyen témákhoz.

Bbjnick nincs megtámadva csak az új blog.hu-s admin felület beüzemelői okoztak ilyen 18-as karikás hibát.

ü
:)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.10.08. 20:25:10

@ÁrPi: @Bell & Sebastian:

:-D

"Hát Bástya elvtársat már senki sem akarja megölni?"

:-D

ü
bbjnick

ÁrPi 2011.10.08. 21:20:31

@bbjnick:

Ööö :-) Előző inkarnációmban uszodaigazgató voltam, de kirúgtak. Ej azok a daliás idők! :-D
A nép gyermekei rövid sorállás után olcsó jeggyel mind bejuthattak és boldogan pancsolhattak, ugrálhattak a medencében! :-D

Bell & Sebastian 2011.10.08. 23:47:10

@bbjnick: Na látja, vannak még jóakaratú emberek. Meg programozó-informatikusok. :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.10.09. 14:37:43

@Bell & Sebastian:

:-)

ü
bbjnick

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2011.10.10. 12:38:20

@bbjnick: "Tarlós végrehajtó, ez a tízmillió végrehajtó országa, mindannyian végrehajtók vagyunk a kötcsei ideológia szerint, várjuk a telefont. Kedvenc fotóm Kötcséről az, amelyen Körösényi András, az MTA doktora, a Politikatudományi Intézet igazgatója engedelmesen sorban áll a tarhonyáért. Mert az is a kötcsei ideológiához tartozik, hogy tarhonyát zabálsz, Videoton-meccset nézel, házi páleszt iszol, és közben, nem is olyan nehéz, kussolsz...

...Orbán és Tarlós csak arról feledkezik el, hogy Ablonczy Bálint vagy a Mandíner egyáltalán nem szereti a tarhonyás sört: nem akarnak kussolni és segget nyalni. Gyurcsányt ekézni igen, szarembernek lenni meg nem. Nagyon sok jobboldalra szavazó, esetleg valóban többé-kevésbé konzervatív lelkületű ember, Széchenyivel szólva, májember akar lenni és nem szarember."

orulunkvincent.blog.hu/2011/10/08/szar_es_maj

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.10.10. 15:14:12

@gloire:
összeborulnak még alembergék, ne féljen! :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.11.02. 19:14:53

@dobray:

Látod, @Dobray, ennyit a Közjó és Kapitalizmusról!

Szalai Ákos értelmezi a Caritas in Veritatét.

Szerinte ez a pápai magnyilatkozás:

"...Ubi societas, ibi ius: ahol társadalom létezik, ott jog is létezik; minden társadalom kidolgozza a maga sajátos rendszerét az igazságossággal kapcsolatban. Ám a szeretet túlhalad az igazságosságon, mert szeretni annyi, mint adni, odaadni a másiknak azt, ami az „enyém”; ugyanakkor a szeretet soha nem létezik igazságosság nélkül, amely azt követeli, hogy megadjuk a másiknak azt, ami az „övé”, ami léte és működése alapján megilleti. Nem tudok a másiknak a „magaméból” ajándékozni, ha előbb nem adtam meg neki azt, ami az igazságosság alapján jár neki. Aki szeretettel van mások iránt, az mindenekelőtt igazságos velük szemben. Az igazságosság nemcsak hogy nem idegen a szeretettől, nemcsak hogy nem a szeretet alternatívája vagy paralel megfelelője: az igazságosság „elválaszthatatlan a szeretettől”, [1] bensőleg hozzá tartozik. Az igazságosság a szeretet első útja, vagy, amint VI. Pál mondta, a szeretet alapfoka, [2] a „tettel és igazsággal” való szeretés (1Jn 3,18) szerves összetevője, amire János apostol buzdít. Egyfelől a szeretet megköveteli az igazságosságot, az egyének és népek törvényes jogainak elismerését és tiszteletben tartását. Ez tevékenyen hozzájárul „az ember városának” jog és igazságosság szerinti felépítéséhez. Másfelől viszont a szeretet felülmúlja az igazságosságot és teljessé teszi azt az ajándékozás és a megbocsátás logikájában. [3] „Az ember városát” nem csupán a jogok és a kötelességek alkotta viszonyok mozdítják elő, hanem sokkal inkább, és még ezt megelőzően, az ingyenesség, azaz az irgalom és a közösség alkotta viszonyok. A szeretet az emberi kapcsolatokban is mindig Isten szeretetét jeleníti meg, ez ad teológiai és üdvösségre segítő értéket az igazságosság minden művének a világban." www.vatican.va/holy_father/benedict_xvi/encyclicals/documents/hf_ben-xvi_enc_20090629_caritas-in-veritate_hu.html

Ezt jelenti:

"-Ezek szerint a társadalmi igazságosság fogalma felesleges?

Dehogy felesleges. De csak arról szól, hogy megkülönböztessük az enyémet a tiedtől. Tudjuk, hogy kinek mi jár. Sőt, amikor a Caritas in Veritate bevezeti az igazságosság fogalmát, azt azzal indítja, hogy minden társadalomnak megvan a maga joga. Az adott politikai közösség definiálja a jogot, ez mondja meg, hogy kinek mi jár. Más kérdés, hogy mindez keresztényként még kevés, és van, hogy oda akarok adni valakinek valamit szeretetből, habár neki egyébként nem járna az. Lehet vitatkozni arról, hogy a hajléktalannak jár-e az igazságosság alapján, hogy az aluljáróban aludjon. De ha a válasz nem, akkor is fel kell tennünk a kérdést, hogy a szeretettel összefér-e, hogy elzavarjuk. A társadalmi igazságosság kemény fogalom. Bizony az is következik belőle, hogy megmondjuk valakinek: neked ennyi jár, és nem több. Odaadhatom neked szeretetből, de nem jár. Ha nagyon élesen akarnék fogalmazni: a társadalmi igazságosság azt követeli, hogy aki kap, az azt is tudja, hogy neki bizonyos dolgok nem járnak. Nekünk, keresztényeknek könnyű, mert mi tudjuk, hogy többet kapunk, mint ami járna nekünk." www.magyarkurir.hu/hirek/szalai-akos-tul-kell-lepni-tarsadalmi-igazsagossagon?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201111

Mintha Orbán Viktor parlamenti értekezését olvasnám az emberi méltóságról:-(

Mi van itt?!

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.11.03. 14:37:11

@dobray:

A kérdés nem az, hogy Sz*lainak igaza van-e avagy nincs, hanem az, hogy hűen interpretálja-e az általa hivatkozott enciklika üzenetet. Szerinted ezt teszi?

Az ő interpretációja kb. úgy viszonyul az enciklika szövegéhez, mint a nyolcvanas évek végének-kilencvenes évek elejének fürelizes kaputelefon- és telefoncsöngőhangjai Beethoven Für Elise c. művéhez.

Szerinted ugyanazt jelenti-e az a kijelentés, hogy "a társadalmi igazságosság arról szól, hogy megkülönböztessük az enyémet a tiedtől", mint az, hogy "a társadalmi igazságosság arról szól, hogy megkülönböztessük a tiédet az enyémtől"?

Nagyon veszélyes pályának érzem azt (mindannyiunk számára), amin Sz*lai is mozog. Ha ezek az interpretációk tért nyernek, akkor szabad a pálya az orb*ni emberiméltóság-értelmezéseknek és a l*zári konzervatív politikaifilozófiáknak és ma még el sem tudjuk képzelni, hogy miknek.

Ezt akarjuk?

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.11.03. 14:42:17

@bbjnick:

A kérdés nem az, hogy Sz*lainak igaza van-e avagy nincs=A kérdés nem az, hogy Sz*lainak (szerinted/szerintem/akárkiszerint) igaza van-e avagy nincs

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2011.11.03. 16:25:19

@bbjnick: nem hiszem, hogy a kettő között összefüggés lenne.
süti beállítások módosítása