Elvásik a veresiszap
2011. október 04. írta: pelikán*

Elvásik a veresiszap

  Nem mintha a hírekből, tudósításokból nem lett volna elég meggyőző, mégis a tapasztalat kellett nekem is tavaly október közepén ahhoz, hogy azt mondjam: a zagytározós katasztrófa mind méretében, mind az általa okozott anyagi, szellemi, lelki károk mértékében túltett az utóbbi évtizedek bármely más magyar tragédiáján. Az a 700 000 köbméternyi szar, ami október negyedikén végigömlött majd' 400 lakóépületen, termőföldeken, utakon és folyómedreken, tényleg az egyik legundorítóbb dolog, amit valaha láttam: a fémvegyületek miatt rohadt nehéz, szinte lemoshatatlan, maró sár, mely ráadásul szétterjedve, fákról, állati tetemekről, romos épületekről csöpögve látványban verseng bármely Alien-részben látott horrorkompozícióval. Komolyan gondoltam tavaly, hogy ettől az ajkai térség soha, vagyis belátható időn belül biztosan nem fog nyom nélkül megszabadulni. Most viszont, hogy a napokban megint Devecseren jártam, utóbbi állítást szerencsére kénytelen vagyok felülvizsgálni.


Magyarországon összesen kb. 60 mamutfenyő él. Ez az egyik, itt Devecseren. Bár sok növény kipusztult, az öreg fenyő túlélt. A házat viszont, melynek kertjéhez tartozott, nyom nélkül el kellett bontani.

  Devecser érintett, mélyen fekvő területein mindent ledózeroltak, felszedtek: lakóépületeket, mezőgazdasági épületeket, kerítéseket, utakat. A földet 0,1-0,5 méter mélységben tisztították, majd (mint az a képeken látszik) beszántották. A rekultiváció még nyilván nem teljes, sok helyen inkább sivatagra emlékeztet a táj, de a változás a tavalyi sokkoló képekhez hasonlítva így is szinte hihetetlen.

  Az egykori lakott részek városközponthoz közelebb eső felében már egészen emberközeli a táj; itt alakítják ki a tragédia emlékét őrző parkot. Fákat ültettek, mesterséges tavakat alakítottak ki. A parkot átszelő utak (fehér kaviccsal felszórt sétányok) az egykori utcák nyomvonalán haladnak. Ma reggel hallottam a rádióban, hogy vannak olyan lakók, akik rá sem ismernek házuk helyére, nem is tudják pontosan megmondani, hol volt a kertjük.


A zöld épület az egyetlen, melyet megkíméltek a bontástól: ez az 1910-ben épült régi posta épülete. (Az újat ma adja át Pintér Sándor.)


A régi posta épülete ezentúl tudományos központ lesz. Azért a nagy helyreállítási sietségben egy epic fail befigyel. 

  Így áll tehát a nyolcas út és a városközpont közötti rész ma, 2011 októberében. A helyiek, akik a változást, romeltakarítást folyamatában látták, biztosan nem élik meg katarzisként, de szerintem óriási dolog, ami itt történt. Persze a történet nem lenne teljes, ha a letarolt/emlékparknak alakított pusztaság mellett ne lenne újabb élhető része a városnak.

  Az új lakóépületeket a Sümeg felé eső, magasabban fekvő településrészen alakították ki. Sokszor, sok helyen bemutatták már ezt is, viszont saját szemmel látva ezzel kapcsolatban is szinte csak elismerően tudok nyilatkozni: méltó, szép házak épültek.

  Építésznek, építészcsoportnak (tragédia ide vagy oda) feltehetően nehezen lehet izgalmasabb feladatot találni egy ilyen munkánál: kitalálhat, majd felépíthet egy teljes városrészt. A házakon 10-15 díszítő motívum látható, ezek végtelen kombinációi miatt nincs két egyforma épület a területen.

  Persze még elég steril a környék, a növények hiánya miatt akár lélektelennek is mondható, viszont ez átmeneti. Pár év múlva senki nem fogja érezni, hogy rendkívüli helyzet miatt épültek ezek az új házak.

  Hogy ne legyen annyira szép az összkép, azért elmondom, átmentünk Somlóvásárhelyre is, ahol a település melletti külterületen találni még iszaptól nem mentesített területet, bár gyorsan hozzá is teszem, nem sokat. Az iszap itt már por, melyet felkapva néha vörösen fúj a szél.

  Ha az ember továbbhalad, akkor a termőföldeken megint csak takarított részeket láthat. A Torna patak medrét is egészen helyrehozták.

  Megnyugtató: talán ez a legjobb jelző, ami az ember eszébe juthat a helyzet leírására egy mostani devecseri vizit után. Az okozott lelki kár nyilván nem (vagy lassabban) hozható helyre (nem véletlenül kap sírógörcsöt a rádió reggeli műsorában visszatérő rémálmairól mesélő károsult, aki pedig már mintegy fél éve új házában lakik), de Devecser térsége újra élhető, ennél pedig nincs fontosabb.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr293277435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.10.04. 13:19:00

Le a kalappal mindenki előtt, aki részt vett ebben, valóban tiszteletet érdemlő teljesítmény, hogy 365 nap alatt ekkora munkát tudtak véghez vinni.

Remélem kapnak jutalmat vagy kitüntetést, mert ők megérdemlik.

tevevanegypupu 2011.10.04. 13:23:34

Csak sikeruljon mindenkinek meggyogyulni es valamennyire felejteni annak, aki ebben az uj, szep kis faluban el majd tovabb. Es azoknak is, akik inkabb elmentek innet uj helyre, mas varosba.

tarackos 2011.10.04. 13:56:05

Már sokszor bebizonyosodott, tudna a magyar ha akarna, csak vmiért nem akaródzik...

Héttörpe (törölt) 2011.10.04. 13:57:42

Én az elmúlt egy évet átaludtam, ezért meg vagyok lepve! Ennyit kellett dolgozni ezzel az üggyel? Hisz' a MAL vezér azt mondta, hogy egy erősebb slagos lemosás elég a takarításhoz.
Mondjuk slagozhatná élete végéig az Atev telepen a dögtárolót rabruhában, ha rajtam múlna...

pelikán* 2011.10.04. 14:05:29

@Héttörpe: azt, amit a MAL az első néhány napban közleményekben elkövetett, tananyaggá kellene tenni a "Hogyan ne kommunikáljunk cégünkkel válsághelyzetben?" c. 2 kredites szemináriumon.

yoda-jedi 2011.10.04. 14:36:13

miért pont Magyarországon vannak ekkora árvizek és iszapömlések?

a katasztrófák annak indikátorai hogy az állam és intézményei nem működnek...

ugyanis katasztrófa az az esemény, ami meghaladja az erre rendelt szervezetek teljesítőképességét

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.10.04. 14:40:13

már akkor teljesen nyilvánvaló volt, hogy azért leginkább ökolufi fúvás volt ez a jammerolás a katasztrófa körül, a tisza örökre elpusztul emlékezetesen gigantikus hazugsága mintájára.

pelikán* 2011.10.04. 14:41:36

@yoda-jedi: ez a hsz elég butára sikeredett.
Japánban akkor semmilyen intézmény nem működik.

yoda-jedi 2011.10.04. 14:43:45

@(pelikán*): a természeti CSAPÁS szót ismered???

a lefolyó víz az nem természeti csapás... az jön minden évben
a medencében lévő vizet tárolni az sem természeti csapás...

ezek sima hétköznapi feladatok...

szerinted a 30 cm hó az katasztrófa??? mert az intézményeink és a MÁV szerint az is az...

yoda-jedi 2011.10.04. 14:46:02

@(pelikán*): de érdekes összevetés... izgalmas...

ha Árpád a pánk ott áll meg a Japcsi szigeten...
akkor az első széll fuvallatt megsemmisíti a magyarokat akkora balf@szok...
vagy anynira kellene izgulni, hogy nem engedhetnénk meg ilyen debil kormányokat és intézményeket... és mi lennénk Japán

is 2011.10.04. 14:50:11

@yoda-jedi: tehát ha jól működik az állam, akkor nincs se földrengés, se csúcsot döntő esőzés (abból lesz ugyanis az árvíz), de még a forgószelek és az orkánerejű viharok is elkerülik az országot? ej, ha ezt az amcsik tudták volna a Katrina előtt!

yoda-jedi 2011.10.04. 14:54:11

@is: a természeti csapás szót azt érted?

ezek előre kalkulálható és tervezhetők amik nálunk vannak... lásd gátak... tároló medence...

nálunk egy nagyobb eső is katasztrófa...

mellesleg ott felkészülnek egyre jobban... azok természetesen ELKERÜLHETETLENEK... csökkentik minimálisra a veszteséget

de a hazaiak NEM ELKERÜLHETETLENEK... ezek balfaszkodások...

pl most a Bódva egyes szakaszain és Felsőzsolcánál építenek gátat... mert tavaly ott volt gond... most majd előtte és utána vagy a másik oldalon lesz árvíz...

ennyire debilek...

Jofiu 2011.10.04. 14:54:41

Érdekes, hogy Orbán a jogtalan jogszolgáltatás kampányában mekkora híveket szerezhetett volna, ha elveszi a pofátlan MAL tulajdonosok vagyonát. Jogosan jogtalanul.
De baszott jogosan jogtalankodni, másban pörgött, közembereket zsigerel ő is. Közvetlenül, és áttételesen is. Közben pózol nagy tokával.
Míg a magafajta sok-sok gyereket és nejet tart el a budai zöldövezetben, élethosszi haszontalan (káros) szájtépésen.
Hát ennyit erről.
Továbbra is, vannak egyenlők, és vannak egyenlőbbek.
Hogyan juthatott ide ez a sok fasz?
Tönkretéve rengeteg becsületes embert.
Miért hagytátok, és miért hagyjátok? Zabálja a borjúpaprikást és a kolbászt a parazita.

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2011.10.04. 14:55:45

A Félkegyelműnek, mint minden durva balhéban vagy hazaárulásban, ebben is könyékig benne volt a keze. (MOTIM, MAVIR, MOL-Szurgut csomag, stb...)

Mad Mind 2011.10.04. 14:56:26

@Héttörpe:
Nem volt szerencsés a kommunikáció, de az is igaz, hogy nem sok helyen volt hasonló szerencsétlenség, de a slagos lecsapatás a lúg miatt teljesen jó megoldás.
Amúgy, miért a vezérigazgató a felelős? Miért nem az az állami ellenőr, aki ellenőrizte és mindent rendben talált? Egyébként egyik sem felelős, mert ternészeti katasztrófa volt. A házad alatt is megroppanhat a föld, és ha ráborul a házad a szomszédra nem te leszel a felelős. A természeti katasztrófa megtörténhet bármikor.

Mad Mind 2011.10.04. 14:58:42

@Jofiu:
Ezaz tegyél tönkre több ezer embert. Tudod nem csak a MAL vezérigazgatói dolgoznak a MAL-nál. Mondjuk a 150 milliárdos bírság az kb. ugyanaz amit te akarsz, egy működő céget tesz tönkre.

is 2011.10.04. 15:00:22

@zero: az elismerést megérdemlik, de a munka korántsem volt akkora, mint amekkorának itt beállítják. nem is 365, hanem kb. 250 nap alatt végeztek vele.

elbontottak kb. száz földszintes házat, és építettek helyébe 70 másikat (a többiek elköltöztek, másik lakást vettek pl. Ajkán) - ez egy tipikus lakópark, amiből Bp környékén tucatszám építettek. kicseréltek pár tízezer m3 földet, építettek pár gátat, utat. ezek a földmunkák teljesen pariban vannak mondjuk egy autópálya-építéssel, ahol ennyi idő alatt ugyanúgy megmozgatnak, beépítenek ennyi földet, megépítenek ennyi ilyen típusú kiszolgáló utat.

emberileg, lelkileg katasztrófa volt, műszakilag, materiálisan azoknak volt igaza, akik nem értették, hogy miért kell ide ilyen szintű állami beavatkozás, ami miatt kb. kétszer akkorák lettek a költségek, mintha a MAL egyedül mindent rendbe tesz.

Jofiu 2011.10.04. 15:01:26

máig kinyílik a bicska a zsebemben, hogy az ipar haszonélvezői helyett az a kevés adófizető segíti ki egymást, a tulajok akiknek a tevékenysége megnyomorít és megöl másokat, lapulnak a vagyonuk mögött, max dobálják az alamizsnát, de azt is nyögvenyelősen, fennhéjázva, leginkább kikényszerítve.

Mad Mind 2011.10.04. 15:02:54

@yoda-jedi:
Menj az önkormányzatodhoz és kérdezd meg miért nem tartották karban a vízelvezető árkokat.
A MAL nem tervezhető természeti katasztrófa volt. Egyébként nincs tervezhető katasztrófa. Lásd a japánok felkészültek egy 6 méteres cunamira, de jött egy 10 méter feletti.

Jofiu 2011.10.04. 15:03:55

@Mad Mind:
Ne hülyéskedj már.
Az alkalmatlan és haszonélvező tulajok vagyonának elvételével a vagyon és a cég megmarad.
Miről beszélsz?!

derabitz 2011.10.04. 15:04:30

@Doomhammer:

Az első Orbán-kormány idején építeni elrendelt beton körgát okozta.
Pontosabban a körgát és a zagytározó között meggyűlt csapadékvíz.

Hogy miért kellett a körgát, arról kérdezd Illés zoltánt.

yoda-jedi 2011.10.04. 15:05:12

@Mad Mind: természeti katasztrófa a MAL ???? na ezt még a debil bizottság se mondja

az hogy van egy medence amiben folyadék van... és ez kilyukad? ez egy előre nem elkerülhető baleset? nyilván gondatlanság stb (legalábbis remélem)

derabitz 2011.10.04. 15:06:00

@Jofiu:

Majd 4 évenként eldöntik az aktuális forradalmárok, hogy ki az alkalmatlan!

Mad Mind 2011.10.04. 15:06:24

@Jofiu:
Gondolom, te minden fizetésed 10%-át átutalod valamilyen segélyszervezetnek. A tulajok tevékenysége több száz embernek ad munkát. Ez gondolom nem jött át.

derabitz 2011.10.04. 15:08:58

Csak megjegyzem, hogy egy erősebb hétvégén, többen halnak meg közúti balesetben, mint a vörös ( és nem veres) iszap ömlése során.

Mad Mind 2011.10.04. 15:11:16

@yoda-jedi:
Gondolom nem láttad a medencét. Ez nem kilyukadt, hanem alatta a föld megroppant és ez vitte el a sarkot. egyébként nem folyadék volt benn, hanem a tetején volt víz és az jött le, de egy ekkora tározónál az elég sok. És igen a kilyukadás nem tervezhető baleset. Te betervezed, hogy mi lesz ha kilyukad a bojler?

yoda-jedi 2011.10.04. 15:12:16

@Mad Mind: hát... ha anyaghibás a bojler akkor a gyártó... ha öreg akkor nekem kell gondolnom a kockázatára...

de hagyjuk... ha nem akarod nem érted...

Jofiu 2011.10.04. 15:12:39

@Mad Mind: Ja persze, a természet hordta össze oda azt a sok lúgos szart ami ráömlött másokra, ja, természeti jelenség volt.
A haszonélvezők szara - amiből gazdagodnak - ráborul valakire és van mire hivatkozzon, hogy másokra kenje a kár ellentételezését.
Addig az övék míg jó.
Onnantól, hogy probléma van vele onnantól természeti jelenség.
Hagyjál már!

Secnir 2011.10.04. 15:14:38

@yoda-jedi:
"szerinted a 30 cm hó az katasztrófa??? mert az intézményeink és a MÁV szerint az is az..."

nem.
a 2 centis hó az autósok számára természeti csapás,
a 6 centis hó a BKV számára természeti csapás,
a 8 centis hó az autósok számára katasztrófa,
a 10 centis hó a BKV számára katasztrófa,
a 15 centis hó a MÁV számára katasztrófa.

Más:
sokan adakoztak a károsultak javára. Asszem olyan 1.15 mrd HUF volt.
Egyből létrejött egy állami bizottság, ami "felügyeli" a pénz szétosztását. Természetesen a működésüket is ebből fedezték. Eddig kiutaltak olyan 100 millát a károsultaknak. Lehet tudni, hogy mi van a többivel?

Más2:
mindenkit kártalanítottak, aki maradt a faluban. És aki elment? Azt miért nem kártalanítják? Őket talán nem érte akkora kár?

Más3:
aki elfogadott adományokat, azoknak a kártalanítás összegéből levonják az elfogadott magánadomány értékét. MI VAN?
Mi köze a kártalanításnak ahhoz, hogy én saját adományommal hogyan próbálom megsegíteni egy rászorult embertársamat?

Mad Mind 2011.10.04. 15:15:21

@Jofiu:
A tulajok vagyonához tartozik a cég is. Vagy egypár villából akarsz kárpótolni mindenkit?

Jofiu 2011.10.04. 15:17:21

@Mad Mind:
Te most minek terelsz?
Nem a tulajok tevékenysége ad munkát sokaknak, hanem a sokak tevékenysége!! Lényegtelen ki a tulaj, nem a tulaj csinál terméket, hanem az alkalmazottak. Te ezt sem érted?
Láthatóan a mai tulaj csak a hasznot sepri be, a vele járó felelősség nem tetszik.
Kell egy másik tulaj.
A meló ugyanaz marad!!!

Mad Mind 2011.10.04. 15:18:20

@Jofiu:
Nem hagylak. A tárolót még a kommunizmusban csinálták, folyamatosan ellenőrizték, és semmi hibát nem találtak, aztán egyszer csak ledőlt a sarka. Te ezt minek nevezed, ha nem természeti katasztrófának? A MAL tulajok éjszaka kimentek és megbontották suttyomban hogy leboruljon? Vicces vagy.

Mad Mind 2011.10.04. 15:19:42

@Jofiu:
Te jó ég ember. Ha a tulajnak nincs cége, akkor senki sem termel. Lehetsz a világ legjobb hegesztője, ha senki sem alkalmaz, csak munkanélküli vagy. Ha nincs cég nincs munkás sem.

Jofiu 2011.10.04. 15:19:56

@Mad Mind:
A tevékenység hasznából kárpótolni.
De legalább kipótolni a picsába is.
A tulaj élvezte a hasznot, a tevékenysége következményére szarik.
Ez így nem jó.

Balt 2011.10.04. 15:20:39

@yoda-jedi: Nyugi, mehetsz művezetni hamarosan a másik oldalra...

yoda-jedi 2011.10.04. 15:20:45

@Mad Mind: nem teljesen így volt... agyrészt nagyobb mennyiség volt benne mint amire méretezték... másrészt korábban voltak az ÁTKOSBAN folyamatos vizsgálatok... ezek meg is állípították hogy meg kell erősíteni, mert ez lesz6 a vége...

ez miért katasztrófa, hogy túltöltöm és leszarom hogyan rohad szét a gát....

ezt már Pelikán a gátőr is tudta... ha ahagyom a gátat, szétrágják az ürgék és jön az ÁRVÍZ...

Mad Mind 2011.10.04. 15:22:20

@yoda-jedi:
De te nem érted, egy több tízméteres beton falon, amit minden évben többször ellenőriznek az állam által küldött ellenőrök és nem találnak hibákat, mire készüljenek fel? Betartották az összes szabályt. Ennél jobban nem lehet felkészülni.

yoda-jedi 2011.10.04. 15:22:43

a GÁTŐR szó... az árulkodó... na mindegy sikerült sporolni a cégnek pár millát és a hivatal meg lusta-buta-gondatlan szintén...

ebből van a tragédia... le van xarva azok csak parasztok... anynival kevesbb nyugdíjat kell fizetni

Balt 2011.10.04. 15:24:28

@derabitz: Miféle körgát? Ha körgát lett volna, nincs is katasztrófa.

yoda-jedi 2011.10.04. 15:24:29

@Mad Mind: volt róla szakvélemény hogy rossz és TÚL volt töltve... amikor a TÚLTÖLTÉST engedik akkoor gondolom lelkiimeretesen még JOBBAN MEGVIZSGÁLTÁK (nyilván nem, csak cinikusan mondom)

lusta buta és gondatlan csaló nép lett a magyar... főleg a hivatalok.. és a politikus +gazdasági oligarhák

ez van... legfeljebb nem kapok kossuth díjat

Jofiu 2011.10.04. 15:24:36

@Mad Mind: lehetsz a világ legjobb tulaja ha senki nem termel neked.
Akarsz még hülyeségeket sorolni?
Egy. A tulaj lefölözte a tevékenység hasznát.
Kettő. Amikor a tevékenység kárt okoz sunnyog, akkor már semmi köze hozzá.
Ne hülyéskedjünk már.
Mit nem értesz még mindíg?
A tevékenység akkor is tevékenység marad ha más fölözi le a hasznot.
Láthatóan a mostani nem érdemli meg. Kész.

Mad Mind 2011.10.04. 15:26:16

@yoda-jedi:
Ha igaz amit mondasz, akkor hogy mehetett át minden vizsgálaton? Tudod vagy ők hazudnak, vagy az ellenőrök, vagy egyik sem. Csak ma Magyarországon mindenképpen kell bűnös mindenhez. Tudod dolgoztam a környezetvédelemnél és sosem maradtak ki a vizsgálatok. Tudod miért? Mert a büntetések sok pénzt hoztak. És nincs olyan cég aki vállalta volna a folyamatos büntetéseket.

Jofiu 2011.10.04. 15:28:35

@Mad Mind:
Nem az ellenőr működteti a céget!!!!
Ne legyél már ennyire gyökér!
Ha nem veszik észre az adócsalásod akkor már nem is csaltál adót?! Ha nem kapnak el emberölésen akkor nem vagy gyilkos?!

Mad Mind 2011.10.04. 15:29:09

@Jofiu:
Tényleg beteg lehetsz, hiszen a kommunizmus az agyadra ment. Mivel hivatalosan még nem állapították meg mi történt, ezért nem is kellet volna fizetniük. Tudod a legtöbb nyugati országban a felelősöknek kell fizetni, nem a feltételezett felelősöknek, pláne nem a tömeghisztéria által kikiáltott felelősöknek.

Jofiu 2011.10.04. 15:36:42

@Mad Mind:
Gyökér!
A legtöbb nyugati országban ha másoknak kárt okoz a nekik hasznot termelő tevékenység akkor levonják a konzekvenciát! A szepuku nem divat, de a kártalanítás még igen!
Kurvára hozzászoktál a sunnyogáshoz, mi? Amin nem kapnak el az nincs?
Hogy jön a tisztességhez a kommunizmus? Faszomnak kell közhelyekhez menekülni?

Várúr 2011.10.04. 15:54:05

Elklpzelni is iszonyú, mi történt volna Devecseren egy ballib kormány alatt. Pénzek ellopása, másokra mutogatás, hazudozás. Mint a tiszai árvíz idején, mikor a jobbos kormány egész falvakat épített újjá, mire a szocik: Igen, de a disznóólakat nem... Nem mellesleg a most elhunyt Makovecz Imre akkor is, most is ingyen tervezett.

Várúr 2011.10.04. 15:57:05

@Jofiu:
Balfaszkám, Orbán másnap letartóztatta a MAL vezért, bíróság kiengedte... Állami felügyelet alá vonta a MAL-t, most is az állam felügyeli... Hörögtél egyet, megvót, pofa súlyba, mehetsz pihizni.

Jofiu 2011.10.04. 16:03:33

@Várúr:
Kiengedték és beköltözött egy szükséglakásba? Családjával együtt?
Amúgy a saját pofáddal rendelkezzél, jóvan?!

Stenonis 2011.10.04. 16:41:05

Amit senki sem szokott hangoztatni a felelősség kérdéskörében.
A 10. kazettában olyan anyagot tároltak, ami a hatályos (és 2010-ben is hatályban lévő) törvények szerint veszélyes hulladéknak minősült.
Ez a MAL besoroltan nem veszélyes hulladéknak!
Hibázott a felügyelőség, hogy egy nagyon egyszerű vizsgálattal (pH mérés) nem nézte meg, hogy a MAL besorolása jogos-re.
Nagyon pontosan meg van határozva, hogy veszélyes hulladékokat hogy lehet tárolni. A Kazettákban tárolás ennek nem felelt meg.
Vagy semlegesíteni kellett volna a vörös iszapot és akkor kihelyezhető a kazettákra. De ez meg sok pénzbe került volna. Továbbá arra is választ kellene adnia a MAL felelős embereinek, hogy mit keresett a vörös iszap fölött kb. 500 000 köbméter víz. Ami a nem semlegesített vörösiszap hatására 13 körüli pH-ja volt.

pelikán* 2011.10.04. 17:18:25

@derabitz: már nagyon vártam ezt kommentet.
Fontos gondolat, sokat tesz a párbeszédhez.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.10.04. 18:11:20

@(pelikán*):

gondolom már nem rémlik kedves pelikán elvtárs, amikor a világon egyedülálló, helyrehozhatatlan katasztrófáról vízionált az itteni törzsgárda. mert ha rémlene, nem ez lenne a reakciód.

"teljes falvak váltak lakhatatlanná" volt az egyik jellemző beírás a sok idiótától. csak szólok. ehhez képest derabitz rendkívül visszafogottan fogalmazott.

vagy keressem vissza azokat a beírásokat, amik elküldtek a rohadt komcsi kurva anyámba, amikor azt mertem állítani, hogy devecseren és környékén nem halt ki évszázadokra az élet?

mindegy, valahol úgy értelmezem a postot (és leszarom a valódi intenciót), hogy valahol a mandinernél valaki feltette a kezét, és ugyan nem írta le, de a sorok közé azért odaolvasható valami olyan, hogy "bocsika, hogy egy évvel ezelőtt elég komoly szerepünk volt egy alaptalan hisztériában, nem kellett volna".

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.10.04. 18:14:48

@Secnir:

"sokan adakoztak a károsultak javára. Asszem olyan 1.15 mrd HUF volt.
Egyből létrejött egy állami bizottság, ami "felügyeli" a pénz szétosztását. Természetesen a működésüket is ebből fedezték. Eddig kiutaltak olyan 100 millát a károsultaknak. Lehet tudni, hogy mi van a többivel?"

elrisztelték (fillérre egyenlően) 4 egyházi alapítvány között, a devecseriek meg kaptak egy ford kisbuszt.

tewton 2011.10.04. 19:31:34

@mavo:
"elrisztelték (fillérre egyenlően) 4 egyházi alapítvány között, a devecseriek meg kaptak egy ford kisbuszt. "

erre volna valami link?

pelikán* 2011.10.04. 19:47:04

@mavo: most luftot lőttél. A csodálatos "vörösiszap" tagre kattintva elég gyorsan ellenőrizhető, hogy ki és mit írt, itt te olyan posztot nem olvashattál ami arról szólt, hogy "teljes falvak váltak lakhatatlanná". Azt pedig, hogy a kommentekben ki és mit írt neked, hadd ne vegyem már fel.

Tavaly pont nem katasztrófaturistaként voltam lent, hanem egy közmunkát végző csoportban, elég közelről láttam a témát, minden aggodalmat megért. Visszaolvasva én is látom, hogy pl. Kálmánéktól nem minden vészmadárkodás jött be, de ahogy láttam, nem az emberi mentőmunka ellenére, hanem éppen annak köszönhetően.

365 nap alatt ezen a terepen megfordult 1000 önkéntes, a katasztrófavédelem, a katonaság, építőipari vállalatok munkagépekkel. Elköltöttek 35 milliárd forintot, és most is, folyamatosan megy a depó, teherautók, markolók dolgoznak, láttam pár napja. Megvan az eredménye. Ennyit állítottam.

Az autópályás hasonlatról annyit, amit már egy tavalyi kommentben is írtam, szó szerint:
"bazmeg, te nem lehetsz ennyire hülye. Szerinted a közlekedési tragédiák pariba hozhatók egy olyan helyzettel, amikor életveszélyes ipari szennyezőanyag (az iszap pH-ja 13, ami a tömény hipó pH-jának többszöröse) miatt kipusztul majd' 30 km2-nyi, nagyrészt lakott terület élővilága, házak dőlnek össze/válnak lakhatatlanná (melyekben nyilván emberek százainak egész élete munkája volt), egzisztenciák mennek tönkre? Neked ezt tényleg magyarázni kell? Ilyen katasztrófahelyzetben az ember normális esetben keresi a segítség lehetőségét (legyen az akár jelzésértékű, mert minden számít), és jobb esetben a keze ügyébe kerülő nyilvánosság eszközével is azon van, hogy a károsultak segítségére legyen, nem pedig ilyen degenerált, látszatértelmiségi, álalternatív, öntelt véleményekkel szarja tele a blogját, hogy "ugyan, túl van hájpolva".

Nem tudok újabbat mondani. Aki szerint felülértékelt, túlfújt az eset, annak azt ajánlom, menjen el hétvégén a most új házat/lakást kapott nagyjából 300 család bármelyikéhez, és ott vitassa meg a gondolatait.

"k" (törölt) 2011.10.04. 20:06:26

"Pár év múlva senki nem fogja érezni, hogy rendkívüli helyzet miatt épültek ezek az új házak."
vagyis pár év múlva ezek is mexikói és délolasz stílusban lesznek lemázolva mint a többi falu :D

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.10.04. 20:07:18

Látta az m1 híradójában a megemlékezéseket. Egy aspektusa volt ezeknek, amit egyszerűen nem értek. A híradó úgy beszélt, erről a katasztrófáról, a megemlékezések olyan érzetet sugalltak, mintha egy elkerülhetetlen természeti és nem egy ipari katasztrófa történt volna tavaly szeptemberben. A tanulság elmarad(t).

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.10.04. 20:13:38

@bbjnick:

Látta az m1 híradójában=Láttam az m1 híradójában

evil overlord (törölt) 2011.10.04. 21:09:51

@tewton: Minek link? A haladó értelmisi kinyilatkoztatta, hogy a reakciós kormány odadta a zsét a szemétegyházaknak, ergo ez így van, és csak a fasiszták akadéskoskodnak.

@Várúr: Tényleg összeverekedhetne már IRL mavoval, a többieknek legalább nyugtuk lenne egy kis ideig.

@Mad Mind: Remélem a MAL jól megfizeti, és nem akkora marha, hogy ingyen csinál hülyét magából.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.10.04. 21:30:35

@(pelikán*):

"itt te olyan posztot nem olvashattál ami arról szólt, hogy "teljes falvak váltak lakhatatlanná". Azt pedig, hogy a kommentekben ki és mit írt neked, hadd ne vegyem már fel."

most azon túl, hogy ütősen cáfoltad, amit nem írtam, egy pillanatig sem bírtad cáfolni, amit viszont igen.

"aki szerint a vörösiszap-katasztrófa túl van hájpolva, az legyen szíves ezt a véleményét az esténként megrendezett devecseri lakossági fórumok egyikén is kifejteni."ez bazmeg a blikktől "színvonal", és nem, nem komment.

"az iszap pH-ja 13, ami a tömény hipó pH-jának többszöröse"

no, többek közt ilyenekre viszont de, gondoltam. általános iskolai tanagyag, leülsz, egyes, és kurva vörös fejjel mantrázod magadban, hogy igen tantóbácsi, ostobább voltam, mint egy fikusz.

Lorp 2011.10.04. 21:50:00

@is: Mert aMAL-nak nem az újjáépítés, hanem a megelőzés lett volna a dolga? Mi került kétszer annyiba? Mire alapozod ezt?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.10.04. 21:57:03

@evil overlord:

"A haladó értelmisi kinyilatkoztatta, hogy a reakciós kormány odadta a zsét a szemétegyházaknak, ergo ez így van, és csak a fasiszták akadéskoskodnak."

tessék, itt a link, még csak nem is rohadék "haladó értelmiségé", hanem a kibaszott sajátjuk bazmeg.

www.nsv.hu/Adomanyok-felhasznalasa/vorosiszap-katasztrofa

- Katolikus Karitász: 79.500.000 Ft*
- Magyar Baptista Szeretetszolgálat: 79.500.000 Ft*
- Magyar Máltai Szeretetszolgálat: 79.500.000 F*t
- Magyar Ökumenikus Segélyszervezet: 79.500.000 Ft*
- Magyar Vöröskereszt: 0 Ft
ÁTADOTT ADOMÁNYOK ÖSSZESEN: 318.000.000 Ft

én azon röhögtem leginkább, hogy a környékre nyilvánvalóan el sem látogató rohadék haladóértelmiségi vöröskeresztnek oda is írták hogy 0 HUF, mert hát annyit érdemeltek, kibasztak a vörös bagázzsal, yeah.

(nem, nem várok olyat, hogy bocs, fasz voltál)

Lorp 2011.10.04. 22:01:08

@mavo: Olvasd át egy fentebb található linket. Ott világosan le van írva hogy mekkora hülyeségeket beszélsz.

evil overlord (törölt) 2011.10.04. 22:08:38

@mavo: ja, és az egyházi szervezeteket misekelyhet vettek belőle és nem a károsultakra költötték.

Egyébként az indexes cikkben tételesen leírták, hogy ki mennyit kapott, de kinyilatkoztatni egyszerűbb, mint elolvasni.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.10.04. 22:18:33

@evil overlord:

"ja, és az egyházi szervezeteket misekelyhet vettek belőle és nem a károsultakra költötték."

könyörgöm, nem vagy buta troll, te is tudod, hogy nem erről van szó. a vöröskereszt kihangsúlyozottan nulla pénzt kapott, de majd leírjátok, mennyivel kevesebbet tett a helyszínen, mint a katkolikus karitász.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.10.04. 22:23:19

@evil overlord:

ja, és ugye két hozzászólással ezelőtt még kurvára nem az volt a lényeg, hogy az osztás után ki mit hova rakott, milyen misekehely hova (hisz ugye nem győztem ilyeneket írni, ugye, ugye???) hanem hogy hazudok, mert geci haladó értelmiségi vagyok.

evil overlord (törölt) 2011.10.04. 22:45:05

@mavo: Felköp, alááll, letöröl:
""sokan adakoztak a károsultak javára. Asszem olyan 1.15 mrd HUF volt.
Egyből létrejött egy állami bizottság, ami "felügyeli" a pénz szétosztását. Természetesen a működésüket is ebből fedezték. Eddig kiutaltak olyan 100 millát a károsultaknak. Lehet tudni, hogy mi van a többivel?"

elrisztelték (fillérre egyenlően) 4 egyházi alapítvány között, a devecseriek meg kaptak egy ford kisbuszt. "

vs.

"A katasztrófa után két segélyhívó számon is megindult a gyűjtés, a 1749-esen exkluzívan a Magyar Vöröskeresztnek gyűjtöttek adományokat, míg a Nemzeti Segélyvonal (NSV) 1752-es telefonszámán négy másik segélyszervezet - a Katolikus Karitász, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Baptista Szeretetszolgálat és az Ökumenikus Segélyszervezet - javára lehetett adakozni."
Hoppá, a Vöröskeresztnek saját száma volt.

"A központi kormányzat által létrehozott Magyar Kármentő Alaphoz csaknem kétszer ennyi adomány futott be az elmúlt egy évben. A Kármentő Alap online elérhető 2010. évi beszámolója szerint december 31-ig az alapba 1,7 milliárd forint érkezett be, ebből 1,696 milliárd volt az adomány. A pénzügyi beszámoló szerint ebből abban az évben egy fillért sem fizettek ki, ám ennek, mint azt Lasztovicza Jenőtől, a kármentő alap elnökétől megtudtuk, csupán elszámolástechnikai okai vannak. Az önkormányzatoknak kiutalt 155,224 millió forint közvetlen támogatás - ami a katasztrófát elszenvedettek 50-100-150 ezer forintos gyorssegélyét fedezte - technikailag előlegnek minősült, tételesen csak az elszámolás és az ellenőrzés után lehet kiadásként lekönyvelni."
Itt az a kb. 1.5 milliárd, ebből nem kaptak az egyházi szervezetek. Ford kisbuszról itt sincs szó.

Sarkalatos hozzászóló 2011.10.05. 03:12:28

@Secnir:

"sokan adakoztak a károsultak javára. Asszem olyan 1.15 mrd HUF volt."

Ez az adomány nem a károsultak, hanem a károsítók javára ment, hiszen a törvények tiltják a "káron gazdagodást". Ennyivel csökkent a károsító kártérítési kötelezettsége.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.10.05. 07:27:11

@evil overlord:

természetesen egyébként igen, ultra röhelyes, hogy a kibaszott egyházi lógeciknek az állam gyűjt helyettük, de tudod mit, csak a kedvedért ez nem is röhej, hanem így kéne mennie mindig, a nevetséges perselyezést is be kellene végre szüntetni, ott van állam bácsi, ad még pár milliárdot a nyomorgó egyházaknak és annyi.

ja, a ford kisbusz, te ultrahülye segg, aki csak a neki gecifontos adatokra tud rákeresni, már amikor éppen nem gúnyolódik azon, amiben a másiknak úgy egyébként igaza van.

www.nsv.hu/Hirek/Ford-Transit-kisbusz-az-onok-adomanyabol-Devecsernek-

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.10.05. 08:12:06

@Sarkalatos hozzászóló:

próbáljunk már meg dolgokat tisztába tenni.

a pénznek az a része, amiről tényleg tudjuk, hogy mi van vele, arról van link, ugorgyunk.

a Magyar Kármentő Alap nevű csodaszervezet (ami, mint megtudtuk, a neki befolyt adományokat "elszámolástechnikailag" azóta sem rakja sehová) percről percre rovata a saját honlapján 2010. nov. 21 18:05-én, tehát több, mint 3/4 éve leállt azzal, hogy még utoljára eldicsekedett arról, hogy a másfél kilométer hosszú úgynevezett kolontári kettes gát építése elkezdődött.

(ugye az az a gát, ami kurva fasza dísz a katasztrófát legalábbis részben okozó, szintén illés "a zatomszenny legyőzi a gravitációt" zoltán és kurva kompetens haverjai & co. cég által még anno elrendelt plusz gát mellé, bocs, mellékszál)

a hozzám hasonló rosszindulatú gecik erre azt mondják, hogy háhá, bűzlik itt valami korrupció, de mint azt várúr elvtárs leírta, olyan csak a komonisták alatt volt, és különben is, mi a kurva anyámat óbégatok én, aki már nem is tudom, mióta nem ad egy linket arról, hogy 4 egyházi lópikula hogyan kapott pár milliócskát a helyieknek gyűjtés örvén, a természetesen soha nem létező ford kisbuszról már nem is beszélve, amit kizárólag az egészséges nemzettest megtévesztése kedvéért dobtam be a témába, és azóta is sátáni kacajgok.

mint az első itteni beírásomban jeleztem már: nem egy újdonság ez, egy éve ugyanilyen könnyedén küldtek el anyámba, amikor olyanokat merészeltem állítani, hogy a kolontárdevecseri igazából nem a galaxis valaha volt legnagyobb katasztrófája, és hogy nem halnak ki a környékbeli falvak, és de, tudnak majd kapálgatni a kertben a helyiek na, azt is túléltem valahogy.

furcsa módon úgy érzem, nem nekem kell magamba nézni, ha valaki az egyébként mellesleg 1-2%-os nátriumhidroxid oldatot is tartalmazó, közismerten meglehetősen lúgos hipóról kijelenti, hogy a nátriumhidroxid ph értéke annak a többszöröse, és ebből még ki is akar hozni valamit az ultrahülyéje, miközben aki nem segghülye, és/vagy nem aludt az általános iskolai kémia órákon az tudja, hogy a kettes ph értéknek ugyan a tizenkettő az a hatszorosa, mégsem hatszorosan olyanabb anyagot jelöl?

most akkor én lengessek olyat, hogy látszatra nem a nemzetközi méreglisták élén álló sütőpor (nyilvánvalóan oldatának) ph értékének a nátriumhidroxid (nyilvánvalóan oldatának) a ph értéke nincs még másfélszerese sem, ERGO a nátriumhidroxid egy veszélytelen játékszer?

aki lúgosság és ph érték tekintetében többszörösségről ajvékol, az nem érvelni akar, hanem minél bombasztikusabban fogalmazni, hogy az ő tudásszintjén megrekedt hülyék elég hangosan fel tudjanak hördülni, hogy tejóisten, meg hűbazmegasztadegecidurva, sőt, a jobban neveltje a kataklizma kifejezést is ki tudja keresni a bakosban. és hogy még szomorúbb legyen, utána pont az ilyen hörög, hogy egy hétvége közlekedési baleseteit hasonlítani az húde, azt ne bazmeg, az szentségtörés.

ez van, ezzel a szinttel vitatkozom itt.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.10.05. 08:14:17

mondjuk megérte a magyarkármentőt megnézni, abban olyanokat tudunk meg a mindörökké kihaló falvakról, hogyaszongya

"Öt héttel a vörösiszap-katasztrófa után hétfő reggel újraindult a tanítás a devecseri általános iskolában"

nem pontosan értem, hogy a hipó ph értékének sokszorosa mellett ez hogy volt lehetséges, de egy nemkomcsi nemkorrupt társaságnak én feltétlenül hiszek.

evil overlord (törölt) 2011.10.05. 08:14:18

@mavo: Lehet kissebre venni a pofát ugyanis hazudott, ráadásul nem kicsit, nagyot: nem az 1.5 milliárdot osztották szét az egyházak között, hanem a nekik szánt telefonos gyűjtés eredményét (amit végül a rászorultakra fordítottak), a Vöröskereszt pedig nem semmit kapott, hanem saját gyűjtést, amin szép pénz gyűlt össze.
Ha másra nem, erre jó a Fospumpa uralma, kihozza a magához hasonló libsikből az őrjöngő vadállatot. Én pedig csak egy kávét kérek.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.10.05. 08:27:54

@evil overlord:

áhán, értem a gondot. nos, ebben elismerem, igazad van.

azt a cca 1 milliárdot én néztem félre, igen, azt nem, az ~150 mrd híján jelenleg is a hipertérben köröz merőben technikai okokból.

én a valóban valakinek tovább utalt pénzre gondoltam, és elismerem, a konkrét számot nem néztem, ami valóban nem 1 milliárd, hanem "csak" alig 300 millió, az egyházi karitatívoknak, külön feltüntteve, hogyaszongya bolsikereszt 0 (nulla) HUF.

az egymilliárdból eddig kiutalt ~150 milliónak amúgy ez is már péhásan soxorosa.

de még egyszer leírom: a konkrét 1 milliárdos tételben nem volt igazam.

evil overlord (törölt) 2011.10.05. 08:35:57

@mavo: Na így mindjárt más. Az 1.x milliárd tényleg a hipertérben köröz. Így járt, aki az állami alapnak jótékonykodott.

yoda-jedi 2011.10.05. 08:41:49

na nálunk nincs más... csak katasztrófák... ÜNNEPELJÜK meg!!!

végülis mentális állapota, ormányai és a társadalom hiányára tekintettel, a zországnak...

MIDNENNAP AJÁNDÉK...

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2011.10.05. 09:53:51

@evil overlord: "Ha másra nem, erre jó a Fospumpa uralma, kihozza a magához hasonló libsikből az őrjöngő vadállatot."

Legyünk realisták: szinte csak erre jó. :)

Mavó egy jellem: miután az itteni vitában alulmaradt, szaladt is Vincentékhez buksisimiért.

A pH-értéken pedig kár lovagolni: 10-es alapú logaritmikus skáláról van szó, vagyis pl. a 12-es és a 13-mas pH-érték közötti különbség valójában 10-szeres koncentrációkülönbséget jelent. A "többszörös koncentráció" helyetti "többszörös pH-érték" olyan pontatlanság, amit egy blogon még az ellenségének sem hánytorgat fel az ember (hacsak nem vegyész).

evil overlord (törölt) 2011.10.05. 10:50:47

@Holger Hartland: Azért egy kicsit többre, bár sokkal jobb is lehetne.

Muhaha.

Nem találtam adatot a tömény NaoCl oldt pH-jára, csak a 5-15 w/w%-osra (a tömény 20-30 között lehet), ami 12 körüli (biztonsági adatlapokban, ráadásul ellentmondó adatok). Az elég valószínű, hogy nincs 13, így az igaz, hogy a vörösiszap OH- koncentrációja többszöröse. A log skála helyes kezelését általában a mérnökök/tudósok elvárják, így a lebaszás részben jogos.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2011.10.05. 12:14:58

@evil overlord: Vegyészetben amatőr vagyok, de megtaláltam az ELTE Kémiai Intézet kislexikonját a vörösiszappal kapcsolatos fogalmakról, ez talán elég autentikus:

www.chem.elte.hu/system/files/ELTE_vorosiszap_lexikonja.pdf

Azt írják: "A kiömlött oldat pH-ja kb. 13 volt, míg a háztartási hypo pH-ja hozzávetőlegesen 12." A töménység az, ami többszörös. A pH-érték persze nem "többszörös", annak nem is lenne értelme, pl. ezen az alapon a víz nagyon veszélyes, mert a pH-értéke többszöröse a kénsav pH-értékének. :)

evil overlord (törölt) 2011.10.05. 13:24:45

@Holger Hartland: Igen, a háztartási 5% körüli hypó pH-ja tényleg 12 körüli. A disszociáció nem 100%-os, így a tömény hypó pH-ja nem sokkal több.

Egész pontosan az OH- ion koncentráció tízszeres.

"pl. ezen az alapon a víz nagyon veszélyes, mert a pH-értéke többszöröse a kénsav pH-értékének"
Pontosan, pelikán a gátőr szemlátomást nem vegyész.

pelikán* 2011.10.05. 13:53:37

@mavo: na látod, neked is legyen már örömöd; ezért írok olyan dolgokról, amikről fingom sincs.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.10.05. 18:18:40

@evil overlord:

ki várja el, hogy gátőrünk vegyész legyen?

azt sokkal inkább, hogy ne írjon le ilyen bulvárszagú ostobaságokat, mert szörnyű.

ps: örülök, hogy az adománykérdést nagyjából lerendeztük. :)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.10.05. 18:27:57

@(pelikán*):

gondolom megdöbbentő, de nekem az az öröm, ha normális postokat írtok, és bocs, ha nem dícsérem meg mindegyiket, de volt már nem is egy.

témára vissza: egyszerűen felfoghatatlan, hogy képtelenek vagytok odáig eljutni, hogy semmire nem érv a "na esztet beszéld meg a záldozatokkal", meg hogy "de hát nédda, de ronda a vörösiszap".

jelzem, pontosan pl. az ilyen demagóg szarságokra való célzásomat értetted félre baromi sikeresen kicsit feljebb ...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.10.05. 18:33:34

@Holger Hartland:

"miután az itteni vitában alulmaradt, szaladt is Vincentékhez buksisimiért."

igen, mavo egy jellem, ugyanis beismerte, hogy benézett valamit egy vitában. vagy ez nem tűnt fel a nagy jellemábrázolás fogalmazása közben?

hol van a sok jellem, aki beismeri, hogy tavaly színtiszta hülyeségeket hordott össze a témában? nem várom el, csak úgy felmerült bennem, mint kérdés. mert benned láthatóan nagyon nem.

hubazmeg, most huth gergő jutott az eszembe erről a jellemizéről, és felkavarodott a gyomrom.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2011.10.05. 18:45:02

@mavo: Kényes gyomorral nehéz lesz nők szájába lépni a szöges bakanccsal.

Hogy ki mit hordott össze, azzal számoljon el az, aki összehordta.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.10.05. 22:09:34

@Holger Hartland:

no igen, azt eddig is tudtuk, hogy rendes konzervatívilledelmeskörösztényemberek nem bántanak nőket, KIVÉVE, ha.

egyébként meg más kutyája kölykének a szemében a szálka, és akkor udvarias voltam veled.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.10.06. 02:32:31

@Holger Hartland:

a vincentparódia lényegesen jobb lett, szerintem te is sejted, miért

Bruhahahahihihi 2011.10.06. 06:32:50

Most Gy. Ferencet gyanúsítják be, jövőre Orbán diktátort állítják elő, meg a bandáját..Balsai, Köteles Kövér, Lázár, stb..mindegyiket SZÁMON KÉRIK ÉS NEM LESZ NEHÉZ ELÍTÉLNI. Már gyűlik a BŰNLISTÁJUK pl. az egykulcsos szja bevezetéséért, vagy a bankadóért.....a visszamenőleges törvénycsinálásért, a gazdaságért, a gazdagoknak való előnyökért....stb. Nevetsége és szánalmas. ..a Nemzeti Banda
A gonosz törpe bosszúja az egész! Orbán külön számon lesz kérve ezért a kijelentéséért: " ha alkalmad van az ellenfeled, riválisod megölni, akkor ne habozz....jobban szeretném Gyurcsányt kiterítve, holtan látni, mint sebzetten...."
Na EZÉRT FELELNI FOG !!!!!!!

Orbán banda takarodj!

Bruhahahahihihi 2011.10.06. 06:34:03

Itt van pontosítva:

Orbán úgy vélekedett, hogy inkább holtan látná Gyurcsányt, mintsem csak sebesülten („Orban would rather see Gyurcsany dead than merely wounded”). „Megtanultam” – mondta a távirat szerint a Fidesz elnöke a nagyköveteknek június 26-án, „hogy ha az embernek lehetősége van végezni a riválisával, akkor azt gondolkodás nélkül megteszi”. ("I've learned, that when you have the chance to kill your rival you don't think about it - you just go ahead and do it.")

atv.hu/belfold/20110912_wl_orban_gondolkodas_nelkul_vegzett_volna_gyurcsannyal

EZÉRT LÓGNI FOG! a Nemzeti Szardarab.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2011.10.06. 16:57:39

@mavo: Lényegesen jobb? Ízlés dolga, szerintem egyformán jók. :)
süti beállítások módosítása