Gát a Rómain?
2011. június 09. írta: TuRuL_2k2

Gát a Rómain?

  Gátat épít Budapest a Római-partra, döntött a Fővárosi Közgyűlés. Hogy pontosan milyen gátat, az még a jövő kérdése, négyféle változat szerepel az előterjesztésben, amik közül később választanak majd Budapest városatyái.

  Ha nem a Nánási út vonalán, hanem közvetlenül a vízparton építendő (mobil)gát mellett döntenek, és közpénzből építik meg: nem lesz jó választás. Nem helyes ugyanis közpénzből megvalósított, az ingatlanok értékét jelentősen nővelő beruházással jutalmazni azokat, akik eltüntették a római-parti (bizonyos esetekben műemlék) csónakházakat, akik lakóingatlant építettek árterületre (még ha üdülőnek vagy csónakháznak is van telekkönyvezve).


Ilyen volt a Vöcsök II. műemlék csónakház


Ennyi maradt belőle

  A gát régi követelése az itt élőknek és ígérete a helyi politikusoknak (bár érdekes kérdés, hogy III. kerületi választópolgárok-e egyáltalán, akik a Római-parton laknak, mivel üdülőben nem lehet állandó lakcímet létesíteni). Jelenleg a Nánási út-Királyok útja a lakóterület védvonala, ami a 2002-es (848 centiméteres), majd 2006-os (860 centiméteres) rekord vízállásoknál már csak bajosan tudott helyt állni – ezen túl már legális lakóingatlanok állnak, így megerősítése is indokolt.

  Hogy mibe kerülne a beruházás? 2008-as becslések alapján akkori áron a Nánási úti változat 2,67 milliárd forintba, a vízparti vonalvezetésű mobilgát több mint 2 milliárddal többe, 4,8 milliárd forintba került volna, de a többi változat között akad olyan is (a helyi vállalkozók elsősorban ezt preferálják), ami 6-8 milliárdba kerülne. Összehasonlításképpen: a Széll Kálmán tér 3 milliárdból újulna meg.

  Az árterületre (hullámtérbe) épített, négyzetméterenként 350-800 ezer forintot érő ingatlanok védelme nem közfeladat, így nem lenne helyes közpénzt fordítani értékük növelésére sem. Ha azonban ottani ingatlanok tulajdonosai vállalják a néhány milliárdos többletköltség fedezését, akkor annak nincs akadálya.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr322968200

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Római-part: majd ha ember kell a gátra 2013.02.21. 13:35:56

Pénteken tárgyalja a Fővárosi Közgyűlés a római-parti mobilgát tervét. Mint már korábban is írtam, messzemenően nem értek egyet a tervezett gáttal: miért védenénk több milliárd forintnyi közpénz elköltésével és a természetes Duna-part rombolásával a ...

Trackback: Szima Szabadlábon 2011.06.09. 17:34:27

Lakhelyelhagyási tilalom mellett szabadlábra helyezte Szima Juditot, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete főtitkárát a Kaposvári Városi Bíróság hétfőn. Szima Judit a határozat kihirdetését követően a bíróság folyosóján azt mondta, olyasmivel vá...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Roltii 2011.06.09. 09:38:54

nem szabad elrondítani a dunapartot. Még egész érintetlen, nem akar senki se oda Békásmegyeri gát jellegű védművet. A Nánásin levőt kell megcsinálni, megbüntetni azokat, akik engedély nélkül elbontottak belőle, és akkor jó lesz. A part maradjon érintetlen, akik meg a hullámtérbe költöztek, szívjanak. Se közpénzen, se a sajátjukon ne rontsák el a római partot.

kackia 2011.06.09. 09:44:33

Baromság, mindenkit kitelepíteni és le kell buldózerezni az összes házat és visszaadni a természetnek ami a természeté. .
Senki ne építsen oda ahol víz betörés fenyegetheti az ingatlanokat, vagy csak olyan épületet ami könnyen helyre állítható.Egyébként meg a biztosítók tudtommal minden évben kifizetik a károkat, ha jön a víz, legfeljebb kicsit magasabb lesz az éves díj.
A folyók élnek, lélegeznek, organikus reakcióik vannak, változik kiáradásuk és visszahúzódásuk ritmusa, ami egykor nem volt árterület mára az lehet,tessék ezt figyelembe venni. Nem alakíthatjuk át összes természetes vizeinket kloákává csak azért mert olyan kellemes ott élni. Van elég magaslat az országban ahová egészséges házakat lehet felhúzni.
Egyébként meg ne várja el senki az önkormányzatoktól, költségtérítés nélkül, hogy az adófizetők tallérjaiból több milliárdos beruházás után majd pont az ő ingatlanuk ára fog megduplázódni. Komoly hozzájárulási költsége legyen ennek, ha mégis.

u-1004 2011.06.09. 10:06:39

Árterületen igen sok épület van az országban, mivel úgy 20000km2 ártér van Magyarországon. Hullámtér kb. 5000km2. Attól, hogy létrehoztuk gátakkal a hullámteret, az ártér még ártér: az a terület, amit a folyó gátak nélkül elöntene. Budapest jelentős része árterületen helyezkedik el, ezért hozták létre másfél évszázad alatt a gátrendszert, hogy megvédjük a város épített elemeit.
magyartortenelem.lapunk.hu/tarhely/magyartortenelem/kepek/image077jpg.jpg
Bontsuk el akkor a város többi részén is a partvédő műtárgyakat és fizettessük meg tulajdonosaikkal az évszázados hasznos. OK? :)

A városnak, de a kerületnek se volt fontos a partszakasz korábbi állapotban való megőrzése, különben fellépett volna ellene. De nem így tett, azt pedig tudomásul kell venni, hogy a települések területhasználatai változnak, ahogy a társadalmi igények is változnak. Ma nem akarnak az emberek evezni, nincs szükség csónakházakra - mesterségesen nem tudod fenntartani a korábbi formát. Csinálhatsz rá olyan rendezési tervet, mely ezt erőlteti, de akkor legfeljebb lepusztul és otthagyják az enyészetnek az emberek.

Megjegyzés:
Nincs se telkem, de még csak ismerősöm se, akinek ott lenne ingatlanja, azaz semleges vagyok.

Dendrobatidae 2011.06.09. 10:15:14

Inkább az ártérre épített házakat kéne ledózerolni.
Egyáltalán ki adott ki építési engedélyt lakóingatlanra? Egy éve még milyen nagy óbégatás volt a Sajó áradása után, hogy Alsózsolcát az ártérre épített bevásárlóközpontok miatt öntötte el a víz. Ja, hogy a genya multit most menő szidni... de a "pógárt" már nem. Mert ő szavaz.

Egy gáttal, amit közvetlenül a parton építenek, teljesen tönkreteszik a tájat. Egy ilyen környezetpusztítást még a barom Demszky sem vállalt be. De midig van lejjebb.

kackia 2011.06.09. 10:18:44

@u-1004: Én akkor is a hatékony, gépiesített bontás híve vagyok, minden telepet lebontani.

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.06.09. 10:21:50

az egész római eltahósodott, susogós mackóruhás cigányok sétálgatnak ottan, na meg az esterházy család is onnan, szóval, gát, és buldózer egyben. :)

Roltii 2011.06.09. 10:30:17

@u-1004: mivel nem ismered a környéket valszeg, ezért elmondom: pár jópofa kocsma (nem akarnak gátat) meg egy rakat új építésű nyaraló van ott (mivel lakóház hullámtérben nem lehet). Sok tahó tudta, hogy a gát és a Duna közé költözik, most meg kéne nekik még egy gát? na ne már.

@málnási: nincs annyira sok mackóruhás cigány, persze akad itt is mint mindenhol.

u-1004 2011.06.09. 10:31:38

@kackia: Ezen az alapon a fél Alföld településeit elbonthatod akkor, hiszen ártéren vannak, csak ma gátak védik ezeket a településeket a Tisza és mellékfolyói évszázados szabályozásának köszönhetően az árvíz már nem éri el őket (de mély fekvésük miatt a belvíz természetesen igen) - kivéve persze, ha nem akarod valamiért pont a III. kerületieket diszkriminálni.
Ez nem Horvátország, és ez nem is Vir szigete.

Ésszel kellene a témákhoz hozzáállni, nem erőből, mint a kormány.

u-1004 2011.06.09. 10:33:24

@Roltii: Bocsánat, azt hittem, a mandinerre értelmes, gondolkodni képes emberek írogatnak.
De beismerem, tévedtem.
Én kérek elnézést!

Roltii 2011.06.09. 10:38:00

@u-1004: ott nőttem fel, ismerem a környéket. Eleinte csak üdülők és csónakházak voltak. Majd jöttek lakóépületek pl elsők között Klaudiáék és elkezdtek a gáton belül lakni. Majd egyre többen követték őket, és egyre hangosabban kezdték mondani, hogy kell egy másik gát. Persze, miután az elsőt a sok kocsikiálló miatt széjjelszabták, és így már persze, hogy a nánásitól befelé levő házak is veszélyben vannak árvíz idején. De erre nem szabad, hogy megoldás legyen egy Békásmegyerihez hasonló gát. Ha a Nánásin levőt rendbe rakják se Csillaghegy se Aquincum nem lenne veszélyben, továbbra is csak azok áznának el, akik a gáton belülre építkeztek.
Egyébként ha kicsit utánaolvasol a folyószabályzásnak, kell hogy legyenek a rómaihoz hasonló hullámterek, mert csak gátakkal nem lehet szabályozni egy folyót. Lehet, hogyha rómain épül egy békásihoz hasonló gát, akkor a felső rakpartok is úsznának Bp-n...A víznek valahová menni kell...

kackia 2011.06.09. 10:44:44

@u-1004: Jól beszél , pont ott kellene kezdeni a bontást az alföldön , visszaadni a Tiszának ami a Tiszáé.
Vissza állítani az árterületeket, vagy legalább kibővíteni azokat ,had tudjanak a halak is ívni a bőséges hal szaporulat népgazdasági haszon lehetne és nem kellene a magyarnak állott ízű tengeri hekket zabálnia az ország fele nem lenne el aszályosodva ,a kiáradások után egész nyáron lennének párolgási felületek és ezért lenne bőségesen csapadék. Ez még turisztikailag is nagyobb hasznot hozna az országnak, mint az a néhány 1000 km 2 szántóterület amit nyertünk a gátakkal.Nem vagyok biztos abban, hogy ma a Vásárheyi-terv kivitelezésre kerülne.

kackia 2011.06.09. 10:47:04

el aszályosodva=elaszályosodva

Pásztor Tibor · http://pasztortibor.hu 2011.06.09. 10:49:57

Szerintem akkor se legyen gát a Rómain, ha az ott lakók fizetik. Tudták, hol vesznek ingatlant. Ha lesz gát (akár mobilgát), akkor még egy darab Duna-part lesz urbanizálva.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.06.09. 10:51:21

A jobboldaliaknak meg kell erteniuk: ez is csak egy kicsi, de fontos utkozet a szocialista halozat elleni kuzdelemben. Azokat a luxuslakasokat szoci halozati tagok lakjak (kinek masnak lehetett volna penze 50-70 millios lakasokra akkor, amikor a rendes embereket a rendorseg terrorizalta a "nyugat" cinkos hallgatasa kozepette?)

Ezek csodbe vittek az orszagot es most a kisemmizett magyarok penzen akarnak gatat maguknak. Emlekszunk, mit mondott Medgyessy a nemzeti oldal teve iranti keresere: ha tevet akarnak, vegyenek maguknak.

Ezt mondjuk mi most: ha gatat akarnak, vegyenek maguknak. Hadd dolgozzon egyszer az arviz is a nemzeti erdekert, a voros polip ellen!

tééényleg? 2011.06.09. 10:53:35

Tipikus. Néhány fejes, meg a haverjai beépítkezett az ártérbe, tettek pár szívességet, cserébe kapnak gátat közpénzből.
Az pedig sántít, hogy máshol is van. Ez mindig is üdülőterület volt, mindig is tudták, hogy tavasszal elönti a víz.
Ismét megjutalmazzák a szabályokat megkerülőket, bravó! Utána pedig várjuk el másoktól, hogy betartsák őket.

u-1004 2011.06.09. 10:56:33

@kackia: Hová költözteted azt a rengeteg embert? Miből kártalanítod őket? Hová rakod el a települések elbontásából származó hulladékot? Hogy és miből teremtesz munkahelyet az átköltöztetett embereknek?

Hal? Kinek kell, túltermelés van belőle. Mocsarat akarsz? Aztán mit kezdesz vele, ha újra megjelenik a malária, mint a lecsapolások előtt? A területnyereség nagyságáról meg ne beszéljél, láthatóan nem vagy képbe. Főleg, hogy csak szántóterületben gondolkodsz, miközben települések százai nőttek ki az árvízi munkálatoknak köszönhetően, ami nélkül a Monarchia s benne Magyarország nem indulhatott volna fejlődésnek.

aeidennis 2011.06.09. 11:27:41

@u-1004: Az alföldi, Tisza menti települések mind ún. folyóhátakra épültek, ármentes térszínekre. A korabeli ember százszor értelmesebb volt, mint a maiak, nem építkeztek olyan helyre, ahol évente kell nulláról kezdeniük mindent. Az ártér beépítése a Tisza szabályozás után kezdődött el, de akkor is a mentesített ártéren és nem a hullámtéren.

A római partra lábas házakat keleltt volna építeni ( ha már mindenképpen muszáj), nem gátat. Ha a folyótól elvesszük a hullámterét, akkor belátható, hogy a szűkített mederben az árvizek arányosan magasabb vízállással fognak tetőzni. Ami másutt fog kárt okozni.

Személy szerint, ha biztosító lennék ilyen épületekenek nem vállalnám a biztosítását. Közpénzt sem adnék nekik gátra, mert ilyen alapon bárki kunyerálhat pénzt mindenféle eszeveszett baromságra.

Hogy egy klasszikust idézzek: "Ésszel kellene a témákhoz hozzáállni, nem erőből, mint a kormány."

Pásztor Tibor · http://pasztortibor.hu 2011.06.09. 11:28:03

@Doomhammer: valami homok van a gépezetben. Én szeretem. A Római partot különösen, a Népszigetet még jobban, de erről inkább nem beszélek, mert nem szeretném, ha úgy járna a Népsziget, mint a Római.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2011.06.09. 12:12:17

@Pásztor Tibor:
Előbb-utóbb úgy fog. De addig a Hawaii Büfének még lehet néhány jó éve. :]

u-1004 2011.06.09. 12:18:17

@aeidennis: Azt, hogy mi ártér és mi hullámtér, a gát helye dönti el. Túlragozod.

aeidennis 2011.06.09. 13:41:19

@u-1004: Lehet... de akkor sem veszek telket a Vezúvon, ha éppen nem működik, hogy aztán majd ha kitör mehessek az önkormányzathoz panaszkodni, hogy nem szóltak. De lehet, hogy összefogunk a környékbeliekkel és állami pénzen betömetjük a kráterét.

_játszmacska_ 2011.06.09. 13:47:25

Rettentően kíváncsi lennék a pontos tervekre. Mindegyikre.
És arra is, hogy meg merik-e tenni, hogy nem bocsátják szavazásra, legalább a környéken élők elé.

Annak, aki nem ismeri, vagy susogós cigányokat vizionál a területre: a mostani árterület egy külön kis világ mind természetileg, mind turisztikailag és ilyenből nem sok van már a városban, ha egyáltalán akad még. A Római ugyanis egy kb. 3 km-es part szakasz, ami végig tele van sétáló, bringázó, kiránduló emberekkel, az ott található éttermek pedig már rég kinőtték magukat a sötét kis patkánysütőkből egészen pofás büfékké, éttermekké. Érdemes kinézni oda egy nyári koraeste. Tele van gyerekkel, öregekkel, családokkal.

Úgy vélem, nagyon nem lenne jó a gátat a Nánási útnál közelebb vinni a parthoz, onnan, az útról nem is látszik, milyen más világ van a part felé. Ha pedig nem a mostani gátat erősítik meg, akkor az tereprendezést jelent, ami el fogja sikálni azt a kis mikrovilágot, ami ott az utóbbi évtizedekben kialakult.

Drasztikus ötletnek tűnik, de én inkább a jelenlegi formájában és állapotában védetté tenném azt a partszakaszt.

Meg lehet nézni, hogy Békáson mit csináltak a gáttal. Az eredeti (amúgy sem kicsi) gátat tovább erősítették, most iszonyatos földhányások meredeznek a Duna parton. Okés, a fű szépen lassan benőtte. De a hangulata már nem ugyanaz, mint amilyen 8-9 éve volt még az eredetinek.

Aki meg ártérre épített, az így járt.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.06.09. 13:59:05

Szimáról miért nem csináltok posztot?

mert akkor nagyon mérgesek lennének? ők.
ezután már nem kapnátok megrendelést? elvtársak, káderek, ÉBRESZTŐ VAN!

kkbk.blog.hu/2011/06/08/szima_szabadlabon

u-1004 2011.06.09. 14:52:05

@aeidennis: Nem lehet, biztos :) (kivéve ahol magaspart van, mert ott nem igen kell gát).

Akkor az önkormányzat miért adott ki engedélyeket olyan épületekre, létesítményekre, funkciókra, melyek nem egyeztethetőek a terület alkalmasságával? Miért engedték a bontásokat, ha tudták, hogy a folyamat nem az, amit ők akarnak?

aeidennis 2011.06.09. 14:56:35

@u-1004: halvány ceruzás, kérdőjeles tippem: pénzért?...

Roltii 2011.06.09. 15:07:06

@u-1004: pénzért, de nem ez a lényeg. Tudtommal lakóingatlanra nem nagyon adtak ki engedélyt. Mármint olyanra, ahová bejelentheted magad. Üdülők/büfék/éttermek máshol is vannak ilyen területen, évente 2x kiönt a víz, általában 2-3 nap alatt rendbe szokták tenni, és nyitnak újra. Hozzászoktak, így működik. Voltam én a rómain "üdülni" úgy, hogy kenuval lehetett az üdülőből ki-be közlekedni, vicces volt, de különösebben senki se aggódott. Csak azóta probléma, mióta páran lakni akarnak ott... mondjuk eleinte próbálkoztak szigeteléssel, aztán ismerős mesélte, hogy meg kellett nyitni a pincét a Duna előtt, mert félő volt, hogy elviszi pincéstől az egész házat...

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.06.09. 16:06:54

legalább vmi halovány kritikát kéne a gazdátok felé tenni.
mert így olyan mintha egyetértenétek vele, így ti se vagytok különbek.
cselédmédia.

kackia 2011.06.09. 16:45:43

@u-1004:

A malária szúnyog ellensége a fecske melyből évről , évre kevesebb van, szóval ha lenne malária szúnyog és egyéb embert irritáló parazita talán ismét nőne a fecskék száma.

A települések elbontásából keletkező hulladékot hulladék gazdálkodókra bíznám. Több hulladék gazdálkodót képeznék, mivel ha sok a hulladék több szakembernek tudunk munkát biztosítani.

A mocsár az büdös ami meg büdös az erjed, ami erjed az gázt is termel. Hallott már ugye a lidércfényről az pont ilyen lángra lobbant mocsári gáz, tulajdonképpen metán, bélgáz. Tehát, ha sok a mocsarunk lesz gázunk is csak fel kell fogni tartályokba. Egyébként meg a mocsár az dagonya és kiváló iszappakolásra, egész Európa idejárna dagonyázni, ha még nem hallott mocsári Wellnessről majd kitaláljuk.Látja a mocsár a legjobb az egészben.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.06.09. 18:07:01

@tesz-vesz:
Ez nem a kritika ideje. Olvashattad korábban, hogy a római parti gát ügye is a szocialista polip elleni titáni ütközet egy összecsapása.
mandiner.blog.hu/2011/06/09/gat_a_romai_part/fullcommentlist/1#c13700545
Vagy talán te a szocikat véded? Lehet, ez egy szabad ország, de akkor irány a piroslap blog.

Alfőmérnök 2011.06.09. 19:38:27

@kackia: "A települések elbontásából keletkező hulladékot hulladék gazdálkodókra bíznám."

Talán inkább hulladékgazdálkodókra, nem? Különírva más a jelentése. :)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.06.09. 20:42:53

@Doomhammer: Vagy talán te a szocikat véded? Lehet, ez egy szabad ország, de akkor irány a piroslap blog"

te mióta vagy ilyen kretén?

kackia 2011.06.09. 20:59:02

@Alfőmérnök: A rendszer önfenntartó. :)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.06.09. 21:58:48

@tesz-vesz:
Ennyi a válasz a kérdéseimre? És még sértegetsz is? Hadd ne mondjam, melyik párt ügynökeinek a stílusa ez!

Fogadjunk, hogy a drágalátos Szima Juditod is a kommereknek dolgozik!

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.06.09. 22:13:21

@Doomhammer: menj már a linkemre te szerencsétlen hülye. igen, majd pont komcsi lesz, mikor ők vették el a rangját és ezer úton meghurcolták.

kkbk.blog.hu/2011/06/08/szima_szabadlabon

egy kérdésed volt

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.06.09. 22:43:26

@tesz-vesz:
Hahaha, elvették a rangját! Vagy esetleg fedett ügynökként előléptették és eljátszották vele ezt a "lefokozást"! Téged pedig ideküldtek, hogy etesd a népet ezzel a mesével! "Küldött ember", ugye ismered a kifejezést?

Nekem nem mondod meg, hány kérdésem lehet. Annyit kérdezek, amennyi csak tetszik nekem.

Robinzon Kurzor 2011.06.10. 09:24:22

Édes, drága TuRuL_2k2 szerkesztő úr!

Csak tessen végigböngészni a kaputelefonokat a Nánási és a Duna közé, a hullámtérbe épült "üdülők" bejáratánál.

Bánki, Borókai ... csak az ábécé elejéről.

Ezek után vajon kérdés-e még, hogy hol lesz a gát és kinek pénzéből kiket fog védeni?

Arról nem is beszélve, hogy ha van nyilvánvaló korrupció ebben az országban, akkor ez az egész Római beépítés az.

A kerületi képviselő testület anno teljes egyetértésben módosította úgy a helyi építési szabályokat, hogy ezeket a négyszintes "üdülőket" fel lehetett építeni "szabályosan".

Majd az első komolyabb árvíznél, amikor felmerült a kérdés, hogy ki adott ezekre építési engedélyt, sóhajtozva tárták szét a kezüket, a Hivatal nem tehetett másként, mert a helyi szabályok alapján engedélyezni kellett ... és hát persze -- tették hozzá még azzal a levegővel -- kellene ezért egy gát a partra.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.06.10. 15:37:01

Azt a legújabb csodás nemtommilyen rizortot vajon ki építette a Rozgonyi Piroska utca mellett?
Nem gát hiányzik nekik, hanem lóphasz a seggükbe.

FreeWilly! 2011.06.11. 08:44:08

@Doomhammer:
Szóval aki nem azt gondolja, írja, amit te, az komcsibérenc? Nehéz ám így észérvekkel vitatkozni...

FreeWilly! 2011.06.11. 08:49:47

Dehát aki főállású árokásóként szolgálja a nemzet megosztására törekvő politika érdekeit, attól mit is várhatnánk. Arra nem gondoltál még, hogy fideszesen és komcsin kívül élnek mások is az országban? Vagy azok nem emberek?

zöldeskék 2011.06.13. 13:03:43

Én is azzal értek egyet, hogy nem kell oda semmilyen gát, pláne közpénzből. A budapesti dunaszakasz gyakorlatilag egyetlen partszakasza, ami közvetlen kapcsolatban van a vízzel. Ne tegyük már ezt is tönkre! Mellesleg nemcsak komcsi mutyi volt ott, a Deutch vezette ISM adta el a Vadkacsa és a Vöcsök telephelyeket, akkor épült oda a fenti fotón látható apartmann-házcsoport. De kétségtelen, hogy ez a ritkább...

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.06.29. 11:19:44

@Doomhammer: valami baj van az agyaddal.

egy kérdésed volt, de azt mondtad kérdéseim, ezért írtam hogy egy kérdésed volt nyomi

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.06.29. 11:26:45

@tesz-vesz:
Nekem ugy tunik, te valtal arulova. Vagy tan mindig az is voltal!
Ami a voros polipnak faj, az neked is faj, ugye?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.06.29. 11:33:03

@Doomhammer: igen. már fáj nekem is a fehér terror, és az ellenforradalom, hiába kívántam eddig, már fáj.

te mindig ilyen hülye voltál?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.06.29. 11:34:33

@tesz-vesz:
Tessek, nem veletlenul vegeztem el az ugynoklebuktato blogtanfolyamot. Kommentjeimmel egy ujabb beszivargorol rantottam le a leplet.

Gratulalok a beismereshez, "elvtars"!
süti beállítások módosítása