Metálmenyecskék, pixelbetyárok
2011. május 09. írta: Szelli

Metálmenyecskék, pixelbetyárok

 

  Kerek egy éve érdeklődve látogattam el a néhai WestBalkánba szervezett, Budapest Fashion Week elnevezésű rendezvényre: vajh' hol tart a magyar divatszakma? Utána azt gondoltam, bár ne tettem volna – noha voltak árulkodó jelek, például hogy egy MySpace-oldal(!) az esemény honlapja. Röviden: sufnidíszletek között siralmasan fantáziátlan zenékre masírozó modellek, pocsék hangosítás és – többnyire – értékelhetetlen ruhák. Az amatőr kivitelezésű show-ra nem meglepő módon a sajtón és a tervezők szülein kívül senki sem volt kíváncsi. Olyannyira kínos volt az egész, hogy a cikk nem készült el, a kérdés viszont azóta piszkált: csak ennyit tudunk? Vasárnap este a Gombold újra! Divat a magyar csapatának hála, bebizonyosodott, hogy egy nagy frászt!

  A Szépművészeti Múzeumban egy látványos, vérprofi rendezvényt láthattunk – és felcsillanó reményt a magyar divattervezés áhított sikereire. 2011 februárjában a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a Design Terminál Nonprofit Kft. és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem meghirdette a Gombold újra! Divat a magyar elnevezésű pályázatot. Közel 400 koncepció érkezett, nemcsak a fiatal divattervezőktől, hanem hazai és határon túli tizenévesektől is, valamint akadt egy-két ismertebb márka, mint például az Artista, Anh Tuan és a Je Suis Belle. A látványruhák, hétköznapi viseletek és kiegészítők a kortárs divattal ötvözött hagyományos népviseletet idézték meg a múzeum reneszánsz termében felállított kifutón.

  A 35 tervezőt felvonultató divatbemutatón voltak busók, magyar népmesék, virágminták, pásztorok és menyecskék, huszárok, betyárok, matyóhímzés, nemez – persze mindez újragombolva. A tervezők szerencsésen elkerülték az ál-magyaros, erőltetett giccset, pedig könnyen bele lehetett volna csusszanni ebbe a skatulyába. Egyaránt voltak klasszikus, merész és egészen futurisztikus megoldások, viszonylag kevés kiegészítővel és feltűnően kevés férfiruhával. A teljes galériáért kattints!

  A bírák összetételén jól látszott a szakmai-médiabarát összefogás: Zoób Kati divattervező; Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója; Kopek Gábor, a MOME rektora; Novák Péter előadóművész; Maróy Krisztina, a Glamour főszerkesztője; Tolvai Renáta, a Megasztár 2010-es győztese; valamint a kezdeményező KIM részéről Papp-Váry Borbála, helyettes államtitkár foglalhattak helyet a zsűriben. Eljött a csodás Mihalik Enikő is, akit Navracsics Tibor a magyar divat nagykövetének nevezett ki.

  Végül Gyöngyösi Renáta Metallic-Folklór című alkotását ítélték a legjobbnak, mely a hagyomány és a punk-rock ötvözéséből jött létre. A második helyen Surányi Szilárd BAIWER1T elnevezésű munkája végzett, a harmadik pedig Náfrádi Márta Levendula című kollekciója lett. A WAMP különdjíát a The Beta Version (Rainer-Micinyei Zsófia, Varga Cecília) vihette haza Pixelfolk című kollekciójával, a Fashion Issue divatmagazin pedig Baranyai Ádám, Gálvölgyi Anett Evelin, Kormos Anna Zsófia és Miovácz Márton Zsolt Patyolat című pályamunkáját fogja bemutatni.

  „A hazai divattervezők startra készen állnak, hogy a magyar emberek számára elérhető áron, kreatív, szép, hordható magyar ruhákat tervezzenek. Ez nemcsak gazdaságilag jó, hanem, valljuk be jó érzés is lehet. Ez csak rajtunk fogyasztókon múlik” – fogalmazott korábban Nagy Anna kormányszóvivő. Így is van – de miből, hogyan, és ki fogja hordani ezeket a darabokat?

  A MOME-ről kikerülő diákok jelentős része vagy külföldön próbálkozik, ahol tán sikerül bedolgozniuk magukat a szakmába, vagy tanácstalanul keresik a lehetőségeket egy olyan országban, ahol csupán egy szűk rétegnek fontos a tárgykultúra, illetve vásárol tudatosan – például hazai termékeket. Aki pedig a sarki boltban spanyol paradicsomot vesz, ugyan miért érdekelné, hogy támogassa az egyre zsugorodó pocsolyában vergődő magyar könnyűipart? A döntés nem minden esetben pénzkérdés.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr332889498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2011.05.09. 14:47:20

Megnéztem a teljes képgalériát. Nem tudom, hogy sikerült összehozni, de ennyi kifejezetten ronda, antipatikus, már-már gnóm nőt modellként felvonulni még soha nem láttam sehol. A gyönyörű magyar nők, mi? És ráadásul, egytől egyig bohócruhában...sírok :D

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.05.09. 14:56:02

@gloire:

Nincs azokkal a nőkkel semmi baj, csak valami beteg b*zi szétsminkelte őket. A ruhák viszont egytől-egyig minősíthetetlenek.

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.05.09. 15:09:42

@Szelli:!

Neked ez tényleg tetszik?

Ennek a divatbemutatónak annyi köze van a magyar kultúrához, mint egy pornófilmnek a szerelemhez. Éppen annyi. Ezzel a produkcióval, bizony, én nem hencegnék senkinek a létrehozók helyében.

Mi folyik itt? A Csicska c. Till Attila-filmet küldjük Cannes-ba (gonosz és aljas hazugság, úgy, ahogy van), ilyen divatbemutatókon keressük az önazonosságunkat (ostoba, szánalmas és életveszélyes önigazolás és önlejáratás, úgy, ahogy van).

Ha csak ilyen kultúrpolitikára telik, akkor inkább ne legyen kultúrpolitika!

ü
bbjnick

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.05.09. 15:09:46

nem látok itten magyart, magyar nevet, ezek mind magyarosítottak. ha értik az urak, mire gondolok :)

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2011.05.09. 15:22:52

Ezeknek meg a képszerkesztő levágta a fejét itt a bejegyzést illusztráló képen, nem véletlenül:

www.fashiontime.hu/fotoalbum/20110508_gombold_ujra/10880/#albumtitle

Arma Gedeon2 · http://kitalaltujkor.blogspot.com 2011.05.09. 15:27:16

Mintha tényleg lett volna egy numerus clausus a goj modellek számára...

RavenLord 2011.05.09. 15:42:07

A ruhákat nem minősítem, mert nem értek hozzá, de van pár dolog, ami kifejezetten idegesít ebben az egészben. Pl az államilag kezdeményezett-támogatott magyarosch divat erőltetése, az vajon mi? Mi ennek a távlatos célja? Szembemenni a divatvilággal, ami kozmopolitább nem is lehetne? Majd mi megmutatjuk jusztis? Kinek jó ez az adófizetők pénzéből? (fúj de demagóg vagyok) Vagy az volt a cél, hogy adjuk lehetőséget néhány fiatal és esetleg tehetséges tervezőnek, hogy állami támogatással szerezzenek maguknak egy kis figyelmet és lehetséges üzletet? Mert azt célul tűzni, hogy ebben az országban divatba jöjjön a "magyar" ebben a formában, több mint ambíciózus...

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.05.09. 16:00:03

Borzasztó ötletesek a ruhák. És rengeteg még utcára is felvehető anélkül, hogy az emberre furán néznének. Mérhetetlenül örülök, hogy akadt ennyi tehetséges tervező. (bár hogy mit tudnak majd kezdeni magukkal, az más kérdés)

Alfőmérnök 2011.05.09. 18:06:25

@gloire: Te egy ilyentől összeszarod magad?

mecséri 2011.05.09. 19:44:58

@RavenLord: nagyon máshogy gondolom. mindig is irigykedve néztem, ahogy az osztrákok, bajorok, svájciak képesek büszkén viselni nemzetiségi öltözetüket ünnepeken, akár politikai eseményeken. miért ne lehetne a saját motívumkincsünket divatos ruhadarabokon úgy használni, hogy az ne magyarosch, hanem trendi legyen?
Ez nem ellentéte a kozmopolitizmusnak! A mai trend éppen az, hogy lokalitás az univerzálisban!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.05.10. 06:29:06

@gloire:

:-D (...) :-D (...) :-D ...

ü
bbjnick

Atisz 2011.05.10. 09:18:14

A ruhák szerintem szépek (sokkal jobbak és viselhetőbbek mint az olasz-francia kortárs agyrém kreációk), de a modellek tényleg nem khm, csúcskategóriásak.

Atisz 2011.05.10. 09:19:55

@mecséri: Mert az fasisztanyilasnácicsürhemélymagyarparaszt benyomást keltene és egyeseket valamiféle vészkorszakra emlékeztetne. És mindez persze elítélendő...

negeev 2011.05.11. 11:26:52

Elég jó kezdeményezés volt ezt összehozni.
Decemberben jártam Bécsben és ott kifejezetten divatos a helyi népviselet erősebb vagy árnyaltabb viselése. Németországban is kifejezetten kedvelt a nép ruhák modern felfogása.
Csak támogatni tudom a kormány és a többi résztvevő szándékát.

Igaz, tényleg jó lenne néhány férfi ruhát is kiizzadni számunkra. :)
süti beállítások módosítása