Éljen a Corvinus? Éljen a Közgáz!
2011. május 06. írta: TuRuL_2k2

Éljen a Corvinus? Éljen a Közgáz!

  Megszűnik a Corvinus. Felnégyelik. Vagy mégsem. Diákok az utcán, Ferenc a Fácsén, Szanyi kapitány a barikádokon

  Az Origo által közzétett felsőoktatási koncepció szerint tizenkét egyetem maradna, s ezek között nem szerepel a Budapesti Corvinus Egyetem (leánykori nevein Magyar Közgazdaságtudományi Egyetem, Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem, Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem, Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem). Mi lehet az oka, hogy a Corvinus nem fért fel a 12-es shortlistre? Színtiszta igazságtalanság vagy lehetne valamiféle alapja egy ilyen elképzelésnek?

  Ha azt nézzük, hogy a Nyugat-Magyarországi Egyetem vagy a Pannon Egyetem befért a tizenkettőbe, akkor még a földrajzi szempontok figyelembevételével is fura, hogy a jóval nagyobb presztízsű Corvinusnak nem jutott ott hely. A mindenféle felsőoktatási rangsorok szerint a BCE az ország egyik legnépszerűbb, legjobb nevű egyeteme.

  Volt közgázos hallgatóként azonban erősen felemás érzéseim vannak azzal kapcsolatban, hogy indokolt-e ez a megítélés. Nagyon szerettem a Fővám térre járni, voltak jó tanáraim, volt sok értelmes évfolyamtársam, akikkel élvezet volt egy-egy esettanulmányon dolgozni és jó volt évekig demonstrátorként tanítani a vállalat-gazdaságtan tanszéken. De végig azt éreztem, hogy sokkal több van ebben az egyetemben, sokkal több az oda járó hallgatókban, mint amit kihoz magából, kihoznak magukból. Egészen elképesztő méretű eltéréseket láttam az egyes tanszékek emberi és szakmai hozzáállása, felkészültsége között, és az ott töltött évek alatt nem éreztem, hogy e téren bármi is javult volna. Sőt.

  Ha ma közgazdaság-tudományt (és nem menedzsmentet) szeretnék tanulni, akkor könnyen lehet, hogy nem a Corvinus K-karát, hanem az ELTE TÁTK közgazdasági képzését választanám. A Közgázról sajátos viták után távozó, saját rajongói klubbal bíró Pete Péter és munkatársai rövid idő alatt sikerült egy elismert képzést összerakniuk, jó példája ennek az általuk jegyzett Eltecon blog, ami a legjobb magyar közgazdasági blog. Ha MBA érdekelne, könnyen lehet, hogy nem a Corvinusra mennék, hanem a CEU-ra.

Közgáz van, Corvinus nincs

  Már magát a 2004-es névválasztást sem nagyon értettem, a giccses, historizáló dizájn meg aztán pláne teljes iránytévesztés egy XX. századi születésű egyetem esetében. Ráadásul régóta az az érzésem, hogy a Corvinus nem egy intézmény, hanem kényszerből egy márkanév alatt futó különálló szervezeti egységek nem túl szoros együttese. A három hagyományos, pesti kar (a gazdaságtudományi, a társadalomtudományi és a közgazdaság-tudományi) mellé az elmúlt évtizedben integrált budai karoknak (élelmiszertudományi, kertészettudományi, közigazgatás-tudományi és tájépítészeti) nem sok köze van a Pesti Campushoz. Igaz, jobban belegondolva nem feltétlenül törvényszerű, hogy a különféle karok között élénk napi együttműködés legyen, például a Pázmány Szentkirályi utcai joghallgatóinak vagy oktatóinak sem lehet túl vibráló a kapcsolata a piliscsabai campusszal.

  A Corvinus-sztori egyébként a teljes egyetem-racionalizálási elképzelés egy lehetséges kudarcára is jó példa: a jelenlegi állapotok fenntartásában érdekelt szereplők (a tanszékvezetőktől a polgármesterekig) minden további nélkül elérhetik, hogy az átnevezéseken túl szinte semmi se változzon. Hiába hívunk valamit holnaptól A Egyetem B Kara helyett X Egyetem B Karának, attól még simán lehet, hogy tíz év múlva is minden ugyanúgy zajlik a B Karon, mintha változatlanul A Egyetemhez tartozna.

  Mindemellett mindenképpen fontos, hogy megmaradjon az önálló, egyetemi szintű gazdasági felsőoktatás. Ehhez egyértelműen a Közgáz jelenti a legjobb alapot közel százéves hagyományával, egyre inkább campus-szerű pesti épületegyüttesével, nem is beszélve az elitképzés jelenlegi fő fészkeiről, a szakkollégiumokról, amikben a Közgáz a messze a legerősebb a teljes magyar felsőoktatásban. A felsőoktatás átalakításának, még ha az állami finanszírozású helyek csökkentésével is jár, reményeim szerint nem a jelentős állami forráskivonás a célja. Ha kevesebb hallgató oktatására költünk ugyanannyit, vagy alig kevesebbet, akkor akár jelentősen is javíthatjuk az oktatás színvonalát. Hogy más példákat ne említsünk, nem negyvenen lennének egy-egy szemináriumi csoportban, hanem csak húszan-huszonöten, s az oktatóknak is maradna ideje kutatásra, publikálásra, és arra, hogy egyénileg is foglalkozzanak a tehetségesebb hallgatókkal.

A szabad szellem egyik fellegvára

  Végül egy rövid gondolat Gyurcsány Ferenc megjegyzésére reagálva. A volt miniszterelnök azt írja: „Nem fogják darabokra szedni a Corvinust. Nem fogják, mert annyira őrült elképzelés, hogy nem fogja kiállni sem a szakmai, sem a politikai viták próbáját. Egy darabig még ábrándoznak arról, hogy milyen jó lenne megszabadulni a szabad szellem egyik fellegvárától, aztán savanyú arccal belátják, hogy ehhez kevés a hatalmuk.” Valóban, a Közgáz a szabad szellem egyik fellegvára, de kérdés, hogy ehhez a jelenlegi egyetemi vezetés mennyit tett hozzá. Ha egy miniszterelnök (speciel éppen Gyurcsány Ferenc) egyetemi vendégszereplésén a miniszterelnök kommunikációs főtanácsadója a moderátor, az nem a szabad szellem diadala. 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr372879305

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kulturkampf a Közgáz ellen 2011.05.07. 11:28:07

A kiszivárgott hírek szerint a kormányzat az egyetemek drasztikus ritkítását tervezi, és ennek áldozatul eshet az egyik legsikeresebb és legszínvonalasabb hazai egyetem, a Corvinus is. Úgy tudni, ez nem Hoffmann Rózsa újabb partizán akciója, ezt maga a...

Trackback: MKKE 2011.05.07. 06:32:31

Az, hogy kellenek-e emberek, akik ellenszolgáltatás fejében a köz hasznára aránylag nagy biztonsággal oldanak meg összeadási problémákat, szerintem nem lehet kétséges. Az sem, hogy öröm, ha ezeknek a műveletnek az eredményét a rentabilitás igényét sze...

Trackback: Meg kell maradnom Herkulesnek 2011.05.06. 19:58:52

  Vajon – amíg Orbán Viktor az imént nyilvánult meg a világ fő antikommunistájaként – miért a kolhozosítás jut eszébe először a kormányzatnak, amikor defektes szisztémát lát? Valószínűleg azért, mert a Fidesz-KDNP annyira beleragadt eb...

Trackback: A teológia egyértelmű áltudomány 2011.05.06. 19:52:52

Definiáltuk a teológia fogalmát, majd néztük meg, hogy beilleszkedik-e a tudomány definíciója által megadott ismérvekbe. Ebből az derült ki, hogy a teológia egyértelműen egy áltudomány. Éppen ezért az állami támogatása is elfogadhatatlan, pláne valódi ...

Trackback: Őrlődünk, Vincent! (Így írtok ti 5.) 2011.05.06. 19:39:26

Mai vendégszerzőnk az "Örülünk, Vincent?" bloggere, aki Görög Tódor politológus minapi elemzésén elgondolkodva úgy döntött, gyurcsányozik egy kicsit. Vendégszerző persze nemigen jöhet ide anélkül, hogy meg ne kérdeznénk a kommentelőket is. Az...

Trackback: Döglött béka kuruttyol (2011/05/06) 2011.05.06. 16:08:46

Mottó: Ha semmi sem lehetetlen és minden lehetséges, akkor mégiscsak lehetséges, hogy van, ami lehetetlen. Az Elvarázsolt Kastély most megnyitott éttermében paradoxonokat szolgálok fel, melyeket a legfrissebb és szigorúan ellenőrzött alapanyagokbó...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2011.05.06. 22:12:51

Mi értelme van egy gazdasági papírnak (önmagában nem lehet diplomának nevezni) tényleges szakma nélkül? Kettő éves posztgraduális képzés legyen a közgáz, de csak gazdasági, mérnöki diplomásoknak. Ehez nem kell önálló egyetem.

Akvyr 2011.05.06. 22:13:27

@jvizkeleti: Olyan összehasonlíthatatlanul jobb, hogy gondolom össze sem hasonlítottad, csak pofázol világba. Ugyanezek megvannak például a BME-n is, kiegészítve olyan ismeretlen apróságokkal mint mondjuk az Sch kupa. Az a nagy különbség viszont, hogy míg más egyetemeken tanulnak emellett, addig a Corvinus megmarad a közröhej tárgyának, diplomagyárnak és szabadidőközpontnak. Ettől függetlenül nem támogatom a bezárását, mert valakinek fel kell szívnia a pénzes csávókat meg picsákat is, mert még a végén túlcsordulnak a BGF peremén és rossz helyre folynak.

Szergej55 2011.05.06. 22:28:30

Akik ennyire szidják a közgázosokat, kérdezzék meg maguktól, hogy ők vajon mennyivel tartják saját magukat hasznosabbnak náluk. (tisztelet a kivételnek)

Ébresztő magyar, elég volt, ne tűrd a diktatúrát! 2011.05.06. 22:31:54

Orbán Castro Chavez Rákosi Viktor, Szargyártó Péter, Tapló s István, Lézer antipatik János takarodjatok még nem késő!

Ilyen tüntetések Gyurcsány fénykorában sem voltak, nem pár hónap után.

Ne küldjetek levelet szarjankók!

Gulyáslikőr 2011.05.06. 23:04:19

@bolá: kedves bolá,
nem kötözködni akarok, de mégis hogyan emelkedhetett az inflációs ráta monetáris restrikció mellett? sehogy, mivel a reálpénzállomány az, ami hosszú távon állandó. az infláció azért szállt el, mivel -és szerencsére- pont nem követik friedman chicagoi nézeteit, éppen abban az országban, ahol ő kitalálta, hogy az emberek átlátnak a monetáris illúzión minden körülmények között, és így nem érdemes keresni az átváltást munkanélküliség és infláció között, mivel nincs is. ennek ellenére a Fed ebben kételkedve primer céljaként tekinti egyszerre a teljes foglalkoztatásra és az alacsony inflációra való törekvést. az MNB, és szinte az összes jegybank csak az inflációt nézi, és ez lehet gond.
másik amit nem értek, miért a közgazdász a hibás? amit mi közgazdásznak fordítunk, az valójában a gazdász más nyelvekben, és a makróökonómia, politikai gazdaságtan stb. valójában csak elenyésző része egy közgazdász képzésnek a logisztika, marketing, számvitel stb.melett. azért egy-két vállalat eldöcög. a másik meg, hogy a politikus céljai nem egyeznek egy közgazdászéval

Vincenzo90 2011.05.06. 23:04:23

Szalámiszeletelő és nemzetközi orrtúró, meg a virágkötő szakok kiválnak gondolom... Esetleg eltűnik a Marx szobor?

KopaszMercis 2011.05.06. 23:08:57

@Charlie Chan:
a Zorban nyuljon ahhoz, amihez ert... sajat magahoz.

A kozgaz rektorat nem hivtak meg arra az ominozus csutortoki talalkozora, es ez gaz.. arrol nem is beszelve, hogy a fideszcsinonyikok akik ki lettek kuldve a kozgazra "ellenor" gyanant konkretan egy szeminariumra be nem ulhetnenek, nem a koruk miatt, az alapjan siman ott a helyuk, hanem annyira gyikfaszok...

Nem tul meltosagteljes dolog egy szejjel rohadt szar szervezettol - fidesz - hogy neki all megszakerteni jol mukodoket - kozgaz.

Az meg, hogy jajj a kozgaz mar nem a regi, amit a blogszerzo ir, ez a legszarabb sablon duma "a regi lemezeik jok, amiket meg en hallgattam"
persze...

osborne 2011.05.06. 23:11:15

@Vincenzo90: "Esetleg eltűnik a Marx szobor?"

Ez lenne az első és alap lépés. Mehet a szoborparkba.

werqwerqwerqwerqwerqwer (törölt) 2011.05.06. 23:16:36

Kedves Cikkíró!

Mivel a cikkben a Pannon Egyetemet fikáztad (régi nevén Veszprémi Egyetem, azelőtt Veszprémi Vegyipari Egyetem), ezért felvilágosítalak egy-két dologban. Veszprémben a mérnökképzés gyökerei, közel 60 évvel ezelőttig nyúlnak vissza. Az egyetemen elismert mérnöki is informatikai képzés folyik.
Műszaki képzés:
HVG Felsőoktatási Rangsor 2011, összetett műszaki képzési rangsor 2. hely
Informatikai képzés:
HVG Felsőoktatási Rangsor 2011, összetett informatika képzési rangsor 4. hely

Szóval, kérlek tájékozódj mielőtt hülyeségeket írsz!
A GTK és MFTK karok színvonalát lehet, hogy veri a Corvinus, de még így is nagyobb arányban képeznek a Pannon Egyetemen kurrens, a piaci igényeknek megfelelő diplomást, mint a közgáz és kommunikáció képző Corvinuson.

Szóval akár ki is vehetnéd a cikkből a Pannon Egyetemet.

A Markó utcában van a legtöbb rokikártyás autó 2011.05.06. 23:29:40

Végre valakinek feltűnt hogy túl sok lett az egyetem minálunk. Elhelyezkedni meg nem tudnak a friss diplomások, ahol lenne állás, ott pedig alulfizetnek. Így aztán elmennek karriert építeni pl. Londonba pizzafutárnak, szabadidejükben pedig ékezet nélkül osztják az észt a blogokban.

Ex0dus 2011.05.06. 23:34:09

Szerintem abszolút fantasztikus ötletek vannak ebben a blogban. Legyen mindenkinek tandíj, ez azért is lesz különösen jó, mert pl az orvosokat arra fogja ösztönözni, hogy miután felvettek jó pár millió Ft hitelt, hogy egyáltalán elvégezhessék az egyetemet, utána a minimálbér közeli fizetésükből 20 éven keresztül törleszthetik azt. (minek is menne külföldre, ott lehet, hogy 6 hónap alatt ki tudná fizetni)
IGEN, ilyen motiváció kell a magyar orvos hallgatóknak. :D

giggalama 2011.05.06. 23:38:02

@fésfé: A központosítást viszont nem erőltetik olyan naon, úgy látom.

giggalama 2011.05.06. 23:38:43

@fésfé: mmint a központozást.

:) elmentem alunni

bukottmérnök 2011.05.06. 23:56:30

@RAMBO:
Szerintem ez egy elképesztően jó ötlet.
Mai élményem: szemmel láthatóan közgázos csajszika(egyetemi napos karszalaggal) telefonálgat a villamoson: "ide menjünk bulizni, oda menjünk bulizni ma is, szombaton is, vasárnap is. Amúgy is most voltam Párizsban barinőmmel"
Én meg mérnökhallgatóként rohadjak meg a tanulásban? Minden nap van valami teendő, gyakran este 2-ig, 3-ig. Nincs pihenés ünnepnapokon se, folyamatosan a házi feladatokat kell gyártani, a zh-kra készülni. Hát hogy van ez? Úgy tudom, orvosi egyetemeken hasonló a szituáció. Jó volna, ha egyes más egyetemeken is emelkedne a színvonal!

Naszta · http://naszta.hu 2011.05.07. 00:28:53

1) egyet értek azzal, hogy az egyetemek és főiskolák egy részét be kell szórni hamuval. Röhej, hogy az évi cirka 166.000 végzősből 90.000 a felsőoktatásban tanul tovább. Hazugság, mert alkalmas továbbra is csak kb. 20% lesz rá,

2) nem értek egyet azzal, hogy megint fűnyíróelv szerűen megvágják az egyetemeket, főiskolákat. Fasz ki van vele, hogy pénteken szólnak, hogy hétfőtől az egyetemnek x milliárddal kevesebb a költségvetése,

3) tök fölösleges emelni a műszakis hallgatók létszámát megint, mert ennyivel többet kell akkor megbuktatni. Nem attól lesz több mérnök, hogy több idiótát engedünk be az egyetem kapuján. Ahhoz az kell, hogy technika óra - büfé - helyett atomerőművet, Nokia, Audi, Mercedes, Samsung stb. gyárat és gázturbinát látogassanak a gyerekek,

4) kéne kezdeni valamit a középiskolákkal, mert a tököm tele van azzal, hogy egyetemi gyakorlaton a középiskola első osztályának feladatait kell bemutatnom (merőleges szárú szögek), különben nem értik a hallgatók, hogy miről pofázok,

5) legyen kötelező a felvételi, mert rohadtul elegem van már a tanítónéni kedvenceiből a padokban, akik életképtelenek és gondolkodásra alkalmatlanok, de már az 5. percben a seggemet nyalják, de az órán a feladathoz szólni sem mernek (tudnak),

6) át kéne gondolni, hogy nettó 90.000 Ft a PhD ösztöndíj, különben továbbra is az marad az egyetemen, aki megteheti, és nem a legjobb,

7) reális életpálya modell a kutatóknak, mert most az a tendencia, hogy a PhD végén tipli innen el.

sztd 2011.05.07. 00:29:05

Nos, nekem elég nehéz elfogulatlannak lenni, mivel egykori Műegyetemistaként hivatalból utáltam a Közgázt. :P

Komolyra fordítva a szót, én csak azt láttam, hogy amíg minket hülyére terheltek, addig ott a nagy gonddal kiválasztott hallgatósereg 3 évig nem csinált semmit. Annyira semmit, hogy én már a félévben több éjszakázáson túl voltam, amikor egyszer megkérdezte az osztálytársam, hogy voltam-e már bent az egyetemen a félév folyamán, mert ő még nem.
Aki máshova is járt, senki nem volt hajlandó egyetemnek nevezni azt a képzést. Nem lepne meg, ha kiderülne, hogy Orbán Viktor lánya oda jár, és a ennek kapcsán ő leszól, hogy ebbe a helybe kár pénzt fektetni, mert a presztízst is lophatták, és nem kiérdemelték.
Határozott véleményem, hogy a főiskolai közgazdászoktatás sokkal színvonalasabb (volt) mint az egyetemi, és, hogy a közgazdászok általános színvonalát az ország gazdasági állapota jól prezentálja.

Bízom benne, hogy azóta javult a helyzet (a fent leírtakkal ellentétben).

Napkutya 2011.05.07. 00:30:32

NEM (!!!) kellene, a kimondottan buta szellemi átlagú, lelkesen hülye tömegbázissal rendelkező FIDESZNEK baszlatnia, az ország legjobb anyagi helyzettel rendelkező hátterű, legintelligensebb diáksággal rendelkező, oskoláját.

Talán csak azért nem, mert ott akár egy kedd délelőtt nagyobb szellemi kapacitás rejtezik a katedra előtt, mint ami parlamenti kosarukban.

Tudják. Érzik.

Úgy gondolom, valami szar dumával majd nyilván visszakozni is fognak, -mert különben Európa megint láthatja, hogy a Király nem csak meztelen, de igen gyagyás kisebbségi komplexusai is vannak a gondolkodó emberek viszonylatában.

Szánalmas.

No, jó! Van egy egy rakás parlamenti bérmajom, aki konkrétan TUDJA, hogy, ha bepisál, akkor sem fog felnőni ahhoz a DIÁKHOZ, aki ha kell akár angolul szigorlatozik makroökonómiából és egyebekből -és nem csak a gombot nyomogatja értelem és tudás nélkül-, -ha a Gazda mondja.

Biztos, hogy megint fel kell építenünk a hülyeség rémuralmát?

Hajrá trollok!

Buzzword 2011.05.07. 00:48:25

@sztd: "Határozott véleményem, hogy a főiskolai közgazdászoktatás sokkal színvonalasabb (volt) mint az egyetemi"

Ez igaz, a BGF-ről elég tisztességes tudású könyvelők szoktak kijönni, míg a Marx mostanában nagyon elment irodai műkörmösmaca-képző irányba. Még nem érte el a pöcegödör alját, találni ott is színvonalas képzést, de az utóbbi években olyan nevetséges szirszarokat vásárolt be, mint a kertészeti akármilyen kar (gyakorlatilag alkoholistatároló).

elito 2011.05.07. 01:51:45

Lehet valami baj a Corvinussal ha ilyen emberek kerülnek ki onnan mint a cikkíró. Agyrém már a felvetése is annak, hogy pont a Közgázt kell szétdarabolni/megszüntetni.

Mervi Hákim 2011.05.07. 02:03:08

@Buzzword: akkor szerinted voltaképp a könyvelő az egy közgazdász? Adam Smith forog a sírjában.

Buzzword 2011.05.07. 02:10:59

@Mervi Hákim: Miért, szerinted micsoda? Masiniszta? Az informatikus is mérnök (némelyik), a fogorvos is orvos. Vagy neked csak az elméleti geek közgazda (alkalmazott közgazdaságtan) felel meg?
(A marketinges libuskákat hagyjuk, maradjunk annyiban, hogy papíron ők is. Szakajtónyi jóindulattal)

Anon-chan 2011.05.07. 02:14:35

Mint Corvinusos, azt kell mondanom, hogy az alapképzés (a gazdelemzőt talán kivéve) eléggé büfékategória. Viszont amit ott elspórolnak, azt az emelt képzéseken (skm/spm) kétszeresen tapossák ki az oda felvett kevesekből.

helgoland · http://kozbeszed.sk/ 2011.05.07. 03:06:13

@Napkutya:
"legintelligensebb diáksággal rendelkező,"
Ez most ugye irónia akart lenni?

nesze nektek két harmad... 2011.05.07. 04:19:30

jóval kezd ki a nemzeti szaros törpe. aZ EGYETEMISTÁK nem ciciznek. Ök csinálták a forradalmat 1956 ban is...és Ők "vették" be a Fidesz hablatyot is, de már ha Fidesz ellen fordulnak akkor NEM IRGALMAZNAK, Lőnek, vágnak ha kell a jövőjükért!!!!!

fakopács 2011.05.07. 05:03:02

@Napkutya: "legintelligensebb diáksággal rendelkező, oskoláját. "
- Ne már! Én tanítottam az ELTE-n, meg a Közgázon is. A Közgás minden csak nem a "legintelligensebb diáksággal rendelkező". A Közgás tanításához meg nem kellene laborok, műszerek, vegyszerek. Kicsit más a költsége egy vegyész hallgató oktatásának, meg szar könyvrágóé.

fakopács 2011.05.07. 05:05:31

@Naszta: Maximálisan egyetértek.

fakopács 2011.05.07. 05:07:49

@sztd: "Komolyra fordítva a szót, én csak azt láttam, hogy amíg minket hülyére terheltek, addig ott a nagy gonddal kiválasztott hallgatósereg 3 évig nem csinált semmit. " - jaj, hát kérlek ez érthető. Ha egy mérnököt nem tanítják meg a szakmára összedől a ház.
Ha egy közgazdászt, akkor legfeljebb matolcsy lesz és a magyar gazdaság omlik össze. :-))

fakopács 2011.05.07. 05:11:37

@RAMBO: "Kettő éves posztgraduális képzés legyen a közgáz, de csak gazdasági, mérnöki diplomásoknak. Ehez nem kell önálló egyetem. "
- Ez egy igen okos gondolat.

fakopács 2011.05.07. 05:12:48

@wmiki: ", ennyi léhűtő közgázosnak semmi haszna nincs, meg lehet nézni, hova jutott velük az ország "
- Ja, pl matolcsy.

fakopács 2011.05.07. 05:13:50

@Dendrobatidae: "Üdvözlöm a csimpánz agyú rajongóikat. " :-))

musi 2011.05.07. 05:31:48

fácsé? az mi a faszom? egy kurva nagy pofont keverjen le magának aki ezt le merte írni vagy kiejteni a száján.

2011.05.07. 06:18:37

No meg az épület sincs rossz helyen,sok minden "hasznosabbra" jó lehet.

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2011.05.07. 06:34:43

Namost akkor jól értem hogy most van Pesten 2 közgázegyetem? De minek? Miért ne maradna egy, nem mindegy annak mi a neve? Ha jó a színvonal, akkor mindegy melyik, ha rossz akkor meg amelyik rossz azt zárják be azért, de önmagában az évszázados múltú Corvinus bezárásán minek ríni? Ha az én volt egyetememet bezárnák mert a városban lenne egy jobb, lesz*rnám.

nesze nektek két harmad... 2011.05.07. 07:45:40

Minek a Politológus képzés? Az nem szakma. Az csak egy Párt Politikájának elvét tolja , az pártpropagandista, megmagyarázza a párt hülyeségeit.
Független politológus nincs. Abból él, hogy megmagyarázza az általa szeretett párt hülyeségeit:)
Lásd: Török Gábor, Gíró Szász András, Kumin,..stb:)

nesze nektek két harmad... 2011.05.07. 07:47:25

és még Török tanít is a Corvinzszon tolást.----:D
Politolást :)
( s Fidesz pártkatonát képez)

regress 2011.05.07. 07:47:29

@nesze nektek két harmad...: ők vették be a fideszhablatyot, de ők is fogják kihányni.hatalmas csoportos okádás lesz

Pistie 2011.05.07. 08:31:38

@fakopács: "Ha egy mérnököt nem tanítják meg a szakmára összedől a ház.
Ha egy közgazdászt, akkor legfeljebb matolcsy lesz és a magyar gazdaság omlik össze. :-)) "

Így van. De ha összedől a ház, akkor a mérnök mehet a börtönbe. Ha meg összedől a gazdaság, akkor Matolcsy csendben kap valami igazgatói állást és 2-3 felügyelőbizottságit valami állami cégnél, és minden megy tovább..

Pistie 2011.05.07. 08:43:41

@Naszta: Alapvetően egyetértek, legfőképpen ezzel: "tök fölösleges emelni a műszakis hallgatók létszámát megint, mert ennyivel többet kell akkor megbuktatni.". A BME-nek ugyanis nem szabad még lejjebb adni a színvonalat.
Egyébként kutatói életpályamodell szép is lenne, de ahhoz nem kevés pénzt kellene erre szánni (amit nyilván nem fognak), és ehhez -szerintem- megfelelő kutató és fejlesztő központok kellenének, amikből nem állunk túl jól.

sprenczl 2011.05.07. 08:55:00

No Pasarét! Vagy Para szan!?!

A magyar közgazdiképzés az labdarúgó-edzőképzéssel egyenlő...

bejgli 2011.05.07. 08:59:34

@nesze nektek két harmad...:
"Ök csinálták a forradalmat 1956 ban is..."
Aha. És ők a Dunának melyik oldalán is voltak pontosan?
A te ifjaid körében legfeljebb akkor törne ki forradalom, ha elvennék tőlük a hellókittys iPhone-jukat.

"Így van. De ha összedől a ház, akkor a mérnök mehet a börtönbe. Ha meg összedől a gazdaság, akkor Matolcsy csendben kap valami igazgatói állást és 2-3 felügyelőbizottságit valami állami cégnél, és minden megy tovább.."
Kb. le is írtad a dolgokat.

EvilHedgehog 2011.05.07. 09:17:16

@bejgli: "A te ifjaid körében legfeljebb akkor törne ki forradalom, ha elvennék tőlük a hellókittys iPhone-jukat. "

So true...! :D

De azért ne általánosítsunk...

Anarky 2011.05.07. 09:18:45

Csak röviden annyit a blog írójának...mi is a gond (helyesen írva) Nyugat - magyarországi Egyetemmel? Az a probléma, hogy egy 15 000 fős egyetemet meghívtak a konferenciára a Corvinust meg nem? Mi az, hogy "jóval nagyobb presztízs"? Összehasonlítod az almát a körtével? A NYME - en túlnyomórészt műszaki képzés folyik. Ez az egyetem fő profilja. Persze vannak humán karok, de az egyetem fő profiljában nem azok dominálnak. A lekicsinylése az egyetemnek pedig nem indokolt, hiszen az első műszaki akadémiát tisztelhetjük az elődjében. Még mindig nincs máshol az országban erdőmérnök ill. faipari mérnök képzés. Ellentétben a közgázzal, ami minden közepes városban lassan megtalálható. Szerintem annyira nem kell siratni a Corvinust. Elitképzés meg blablabla...olyan nagyon jó és értelmes közgazdászokat képeztek eddig , hogy ez látszik a mai gazdasági helyzetén az országnak?(ez persze vonatkozik a többi közgáz képzésre is). Ha ilyenek a hozzáértő, szakértő, jól felkészült közgazdászok, akkor inkább a hentesek vezessék a cégeket:)!
Üdv:Egy NYME-en végzet mérnök, aki ott maradt kutatni és tanítani....

kacagány 2011.05.07. 09:34:04

Közgazdász diplomával három-négyszer annyit keresek, mint egy átlagos mérnök. Talán ezért ez az irigységből fakadó rosszindulat egyes kommentelők részéről.

De erre csak azt tudom mondani, hogy a kapu mindenki előtt nyitva. Mind a szép, női combok esetében: nem szidni érdemes, hanem megpróbálni belutni közéjük :)

jan 2011.05.07. 09:36:15

Nagyon szórakoztató, hogy az egészséges, (ön)ironikus egyetemközi rivalizálás keretében kitalált ugratásokat (büfészak stb.) most itt egyes műszakisok komoly arccal előadják.

Ne menjünk már le dedóba, könyörgöm. Tetszik, nem tetszik, én munkanélküli közgázost még nem nagyon láttam, ezért úgy látszik, amit ott tanítanak, arra van kereslet a munkaerőpiacon.

(Persze, szerintem is magasztosabb/érdekesebb/intellektuálisan stimulálóbb a mechatronika mint a marketing, de ettől még van igény a marketingesekre is.)

eMJe 2011.05.07. 09:36:50

Mi anno jó néhány Corvinusos csapatot elvertünk műszaki menedzserekként A Diákmenedzsment bajnokságon. Mielőtt valaki felvetné, nem, nem műszaki feladat volt, egy céget kellett vezetni:) (konkrétan egy mindenes boltot, hipermarkethez tudnám hasonlítani). Erre még büszkék is voltunk, de a hozzászólásokat olvasva már nem tölt el akkora örömmel:D

kicsi11 2011.05.07. 09:40:03

Milyen alapon maradhatna egy tisztán "közgáz" egyetem, mikor az összes tiszta profilú egyetemet és főiskolát (SOTE, BME, Kertészeti, Vendéglatóipari, TF, Államigazgatási stb) belekényszerïtették egy integrációba, mondván, mindenhol több tudományágat kell művelni.
Nyugodtan működhetnek más egyetem karaként is kíválóan. Úgyis nagyon fájt a rektor úrnak, hogy nem lettek kutatóegyetem tavaly. (miért is lettek volna?)

no me gusta la sal 2011.05.07. 09:52:58

@Anarky:

1. Az állam nem egy cég.

2. Az a baj az ország gazdaságával, hogy a politika rányomja a pecsétjét. Addig elég nehéz egyensúlyba hozni az országot, amíg elszállhat az államadósság egy választási kampány miatt etc... Az a baj ebben az országban, hogy mindenki okosabbnak képzeli magát a másiknál még akkor is ha nem is ért az adott dologhoz.

Mr. Waszabi 2011.05.07. 09:54:14

A Közgáz alárendelése köztudottan jelen kormányéval azonos beállítottságú vezetésű intézményeknek, nos, nyilvánvalóan egy dologra jó: elveszti autonómiáját és pl a SZIE rektora azt nevez ki különböző karokra, akit akar. Kíváncsi leszek majd a személyi változásokra.
Elnézve a jelen kormány "szakértőinek" szakmai színvonalát, gyanítom, hogy nem a szellemiségről kéne itt duhajkodni, hanem a szakmai színvonalról. Ebben pedig a Közgáz jó.
Nem az egyetem tehet arról, hogy a vezető jobboldali szakemberek, tisztviselők közül senkit nem hívtak meg se külföldi egyetemre tanítani, se bankelnöknek, se az EBRD-be, se az IMF-be, se más nemzetközi szervezetbe. Az egyetlen , akire emlékszem, Bod-Péter Ákos, de ő egy másik kutya kölyke emlékeim szerint.
Felmerül a gyanú, hogy tényleg zsidó-kommunista minden pénzügyi szervezet a világon, és ezért csak a balos Közgázon végzett baloldali szakembereket hívtak meg ezekbe. Ez esetben csak azt nem értem, miért kellett vasfüggöny mögött élnünk 50 évig, ha egy követ fújtak amúgy? Érthetetlen.
Másik lehetőség, hogy egyszerűen nem ütik meg azt a szakmai színvonalat vezetőként, azaz nem tettek le semmit az asztalra. A színvonal szón a gyakorlati alkalmasságot értem, vajon jó döntéseket tud-e hozni, nem azt, hogy tud-e számolni 2-ig.
Felmerül a gyanú, hogy az IMF-fel is azért kellett szakítani, mert egyetlen emberük sincs ott.
Se Simicska, se Járai, se Varga, se Matolcsy nem érdemesült nemzetközi elfogadtatásra szakmai élete alapján. Ez van. Ugyanakkor érthetetlen, hogy bár vannak szakmailag náluk elismertebb emberek is a jobb oldalon, mégsem rájuk esett a választás. Persze erről nem ők tehetnek. Ennyit a szellem és a tudás viszonylatáról.
Elnézést, hogy pont Kohntól idézek itt, de nagyon aktuális: ha nem megy a kupi, nem a bútorokat kell csereberélni, hanem a kurvákat. Azaz, a nemzet jelenlegi vezetőinek szakmai fiaskóját nem a színvonalas oktatásnak, mint görbetükörnek az összetörésével kéne orvosolni. Attól még nem fog jobban menni a kupi.

Alvarez 2011.05.07. 10:01:01

@eMJe: arra mindig is kíváncsi voltam, hogy ez a műszaki-menedzser diploma mennyit is ér. A műszaki része biztos, hogy semmit, talán egy kis önbizalmat ad.

Az biztos, hogy amíg a mérnökök fújnak a közgázra, mint szakmára is, addig hiány lesz mindkét területhez értő szakemberekből. Emiatt talán lehet halászni valamit.

Ex0dus 2011.05.07. 10:10:09

Jók a bejegyzések. A legtöbb kommenter látszólag azt gondolja, hogy a BCE-n mindenki ugyan azt tanulja. Ezenkívül valahogy mindenki azt gondolja, hogy a BCE-re csak lusta faszok járnak, míg bezzeg a BME-re , hajjaj.
Kicsit lejjebb a sztereosztipiákkal. Én ismerek nem egy léhűtő BME-st is.
Kb mint minden egyetemen, itt is vannak gyengébb és erősebb képzések. Az meg, hogy ne legyen önálló közgáz képzés, hanem csak posztgrad, teljesen abszurd.

no me gusta la sal 2011.05.07. 11:02:33

Egyszer kéne hagyni a szakmaiságot érvényesülni a politikai érdekek, seggnyalók és a politikai hatalomvágy helyett!

Mervi Hákim 2011.05.07. 12:50:04

@Buzzword: Szerintem a könyvelő üzemgazdász.

Google is your friend, a szó létezik, csak sajnos kevesen használják. Sokan a közgazdásznak neveznek bármilyen gazdasággal, üzlettel foglalkozó személyt. El kéne gondolkodnod a "köz" előtag jelentésén.

Buzzword 2011.05.07. 13:53:54

@Mervi Hákim: Én elhiszem, hogy téged gazdasági végzettségűként (gondolom, az vagy) nagyon izgat ez a különbség, de szerintem a legtöbb ember felváltva használja a két fogalmat. Felteszem, az a posztoló is, akire reagáltam a BGF-es példámmal. Azért a "köz" előtaggal én nem dobálóznék annyira, pláne hogy a sok - a te értelmezésed szerinti - közgazdász nagy része a versenyszférát választja pl. elemzőként. Szerintem egyébként egy biztosítónál dolgozó kockázatbecslő matematikus is inkább gazdasági szakértő (közgazdász?), mint természettudós, végzettségtől függetlenül. Léteznek átfedések a tudományterületek között, nem muszáj ilyen merev megkülönböztetéseket tenni.

Nekem is zavaró, de nem tartom értelmiségi faux pas-nek ha valaki a szűk szakmai területet, amivel foglalkozom - biztonságos elosztott rendszerek fejlesztése, egy szóban rendszerfejlesztés - összekeveri a
1, programozó matematikussal
2, kriptográfussal
3, hackerrel
4, IT menedzserrel
5, banki informatikussal
Nem zavar, mert (nem csak) a laikus számára létezik átfedés.

RemSajt 2011.05.07. 14:10:17

Egyetemi éveim legszebbjét idézi vissza ez a műszakis-közgazdász viszony - a műszakisok hivatalból utálják a szabadidőközpontosokat azok meg kb. lesz@rják :-)
Egyébként én végigtoltam mindkettőt anno, ugye a "tavaszi szünetben".
De ha a kérdés lényegét nézzük szokás szerint rosszul van feltéve. A Közgázon nagyon is folyik minőségi oktatás (pl. számvitel, pü, amik konkrét szakmát is jelentenek ugye), de sajnos van sok gázosan szar képzés is, ami főleg a tömegesítés eredménye. Ezeket kellene kigyomlálni a fenébe.
A "nem lehet egyetem egy területtel" problémát meg ott kéne kezelni ahol fellép: meg kéne szüntetni ezt a hülye szabályt. Tudtommal ez egyébként azért lépett be, mert a vidéki egyetemi integrációt így lehetett legkönnyebben kikényszeríteni, azon meg már túl vagyunk.
A műszakival való integráció szerintem értelmes lett volna, de hát nem jött össze (ha jól tudom, egyébként a BME gazdasági képzését is egy kiutált közgázos oktató futtatta fel, őelőtte szánalomkategória volt).

Buzzword 2011.05.07. 14:21:56

@kacagány: Az átlagos mérnök viszont jóval többet keres, mint az átlagos közgazdász, és sokkal könnyebben el tud helyezkedni.

Nem magadból kell kiindulni, én is ismerek milliomos fémöntőt, mégse gondolom, hogy az az ország jövője, csak mert egyvalaki belenyúlt a tutiba.

blacksun2 2011.05.07. 15:25:19

A Corvinus bizonyos (pénzügy,stb) szakjain akit érdekel, és komolyan csinálja van mit tanulnia, és bejár az egyetemre. Persze van, aki lóg, komolytalanul veszi, és szabadidőközpontként használja az intézményt, vannak olyan szakok, ahol ezt meg lehet csinálni. Sokan magas ponszámokkal jutnak be a Közgázra,és jó képességüknek köszönhetően könnyen veszik az akadályokat, nem kell görcsölniök, mint sokaknak, akik a Műegyetemre sokadik helynek jelölve alacsony pontszámokkal jutnak be. Fentebb is volt már szó róla, hogy a középiskolás anyagot tanítják nekik az első időszakban.

EvilHedgehog 2011.05.07. 15:44:29

@blacksun2:
"Műegyetemre sokadik helynek jelölve alacsony pontszámokkal jutnak be"

Muhhahhahhahhahhaaa.....

EvilHedgehog 2011.05.07. 15:48:01

@blacksun2: Melyik középsuliban tanultál diffegyenleteket esetleg Gráfelméletet?

Buzzword 2011.05.07. 16:00:35

@EvilHedgehog: Én se tudom, létezik-e olyan, aki úgy gondolkodik: "basszus, ha nem vesznek fel klasszika-filológiára, irány a mechatronika, oda alacsonyabb a ponthatár! Az önzáró differenciálmű krumplinudli Zerzan poszt-marxista filozófiájához képest!"

u.i: mi amúgy szerintem ismerjük egymást IRL. Sőt, biztos! :D

Buzzword 2011.05.07. 16:07:08

@EvilHedgehog: Abban egyébként igaza van a srácnak, hogy a középiskolai reáloktatás fostos, de ezt a közgázos oktatók ugyanúgy nyögik, mint Orosz Laciék.

blacksun2 2011.05.07. 16:17:10

@EvilHedgehog: Van olyan középsuli, ahol oktatják azt is. Azonban nem kizárólag a differenciálszámítás okoz problémát, hanem a sima egyenletrendezés is. Azt mondtam,hogy a középiskolás anyagot veszik elsőben felzárkóztatás gyanánt, mert nem tudja a nagy része a diákoknak. Érdeklődj műegyetemi gyakorlatvezetőknél!

blacksun2 2011.05.07. 16:20:38

@Buzzword: Tévedés, én nem arról beszéltem, aki bölcsésznek jelentkezik első helyre, de sok ismerősöm van, aki bizony nem fért be a közgázra, és a műegyetemen kötött ki, sőt, kapaszkodj meg, még matematikusnak is felvették volna oda!

Buzzword 2011.05.07. 16:21:08

@EvilHedgehog: Annyival ki kell azért egészíteni, hogy arról nem a középsulisok tehetnek, hogy
1, a kémiatanár hülye, mert működik a kontraszelekció - nem, nem szemétparaszt hazaáruló, aki inkább elmegy a gyógyszergyárba kutató vegyésznek, mint hogy diplomás minimálbérért szívjon egy iskolában. Ki lehet találni, milyen minőségű diplomások mennek mégis tanárnak (tisztelet a kivételnek).
2, az osztálytársaik idióták, kiröhögnek mindent, ami reáltudomány, fárasztó meg uncsi, és különben is, anélkül is el lehet helyezkedni coach-ként vagy mittudomén. Most őszintén, ilyen alulmotivált hülyék mellett te is azt mondanád, hogy apicsába, csinálunk egy kísérletet, megnézünk egy vacak edutainment filmet a fekete lyukakról azt' húzzatok a fenébe. Az 1-2 szorgalmas gyerek meg mehet a levesbe, hacsak nincs pénz/lehetőség tehetséggondozásra (nincs).

De hát erről pont a múltkor értekeztünk :D off: (nem tudom sikerült-e bemérni, képzelj több hajat és egy RayBan-t az avatáromra :D)

Buzzword 2011.05.07. 16:24:08

@blacksun2: És ebben az esetben nem lehet arról szó, hogy rosszabbul sikerült a töriérettségi, de egyébként kiváló matematikus a gyerek?

(Innen-onnan összegereblyézett pluszpontokkal meg kb. bárhova be lehet jutni, és különben is, mennyire számít a ponthatár? A komm. főiskolára is magas...Lusta disznók persze a mérnökök között is akadnak, ki is repülnek a fészekből a az n*15 kredites szanálások idején.)

blacksun2 2011.05.07. 16:34:22

@Buzzword: Persze, van olyan is. De akkor vajon miért panaszkodnak pont maguk az oktatók gyenge felhozatalra?

blacksun2 2011.05.07. 16:40:05

@Buzzword: Az okos, amb�� gyerek fel tud k��a is �al�n. Azonban t�n mennek a fels�at�a, ah�an �annak.

bolá 2011.05.07. 16:51:46

@waszabi:
Fogalmad sincs a baloldali közgazdaságról, ha azt hiszed, hogy az szdsznek és az szdszesített mszpnek baloldali. A legvadabb neoliberalizmust képviselik választások előtt szavazatszerző osztogatással. A nemzetközi szervezetekbe pedig azért ők kerülnek, mert e szervezetek is a neoliberalizmust képviselik, elég csak Stiglitzre utalni, aki azt tartja, hogy az imf jelentésekben, javaslatokban csak az országnevet cserélik ki.
De a közgázzal nem ez a fő gond, hanem hogy szar közgazdászokat képez. Ezt az ország gazdasági állapotán lehet lemérni. Amit viszont a következő három idősor mutat az 1970-es évektől, amikor a neoliberális ámokfutás kezdődött: a munkajövedelmek alakulásáé, a bruttó külföldi adósságé és az inflációé. De már az is beszédes, hogy a neoliberálisok számára e három paraméterből kettő nem számít: a munkajövedelem helyett őket a tőkejövedelem érdekli, a bruttó adósság alatt meg csak az államadósságot értik.
Ezért kell azt a sóhivatalt lebontani, helyét sóval beszórni, és új, korszerű közgazdászképzést indítani.

Buzzword 2011.05.07. 16:51:53

@blacksun2: Most őszintén, az egyetemi oktató mennyire tud sikeresen lobbizni a középiskolai reáloktatás reformjáért? Panaszkodni, azt tud, sőt, még meg is érthető valamennyire a frusztrációja. Nem mintha a közgázos matektanárok nem szívnának az emberanyag miatt...(tisztelet a kivételnek itt is-ott is).

Az egész közgázos/bölcsész/társadalomtudományos oktatás piacképtelen részének leépítéséről pedig mindig az az analógia jut eszembe, hogy adott egy hülye apuka, aki szabad felhasználású jelzáloghitelből megveszi a 8 éves kisfiának a több százezer forintos überlegókészletet, amiből mondjuk mélyásókanalas lánctalpas kotrógépet lehet kirakni (szupi!). Na mármost, a gyerek összerakja, játszik vele vidáman, külszíni fejtést rendez a nappaliban, mire apu rájön, hogy a THM 6000%, a bank vinné a házat, úgyhogy nemhogy a kissrác kotrógépe, hanem még a nővére hannamontanás iPodja is vaterára kerül.

Na, az utóbbi évtizedek kormányai ugyanezt csinálták a csillogó szemű humánosokkal. A munkanélküliséget kezelni lusták voltak, úgyhogy szakma helyett adtak nekik egy szép fényes játékszert (felsőoktatás). A baj csak az, hogy eljutottunk odáig, hogy akinek nincs legó kotrógépe, az hülyeproli (v.ö. még a titkárnőtől is diplomát várnak), a Pitbull & tsa hitelintézet küldi a számlát, a gyerektől (jó, fiatal felnőttől) elvenni a játékot meg elég szadista dolog, de muszáj - persze ha kizárólag azért akarnak bezárni egy egyetemet, mert ott sok a balos v. zsidó, az nem korrekt.

A felsőoktatás leépítése Szükséges Gonosz:
www.youtube.com/watch?v=DNqmEZwFt1w

kacagány 2011.05.07. 16:53:49

@Buzzword: Igazság szerint nem tudom, hogy a közgázosoknak ma mekkora probléma az elhelyezkedés (ez nyilván leginkább a végzett szakirány függvénye), de annak idején, a 90-es években végzett évfolyamunkból ma szinte mindenki felső- vagy középvezető valamilyen cégnél, vagy sikeres saját céget futtat.

Azt hiszem, arra a végzettségre ma is ugyanúgy szükség van, mint akkoriban. Ja, és azt tudom, hogy akárhány helyen dolgoztam eddig, gazdasági posztokra szinte kizárólag a közgázos diplomát értékelték valamire - illetve számviteli, kontrolling területre a PSZF-et (vagy hogy hívják mostanság a számvitelit)

Buzzword 2011.05.07. 16:57:37

@kacagány: Persze, de azt remélem te is elismered, hogy a valódi szakértők, gazdaságelemzők és a marketinglánykák-fiúkák aránya elég rossz irányba halad a gazdasági képzésen belül.

kacagány 2011.05.07. 17:24:07

@Buzzword: Igen, de itt most többek között arról folyt a vita (és én is erre reagáltam), hogy a Közgázon semmirekellő "szakembereket" képeznek-e vagy sem. A felsőoktatás racionalizálásának szükségességével teljesen egyetértek.

RemSajt 2011.05.07. 17:26:37

@kacagány: "90-es években végzett évfolyamunkból ma szinte mindenki felső- vagy középvezető "

Az egy teljesen más munkaerőpiaci szituáció volt, az aranygeneráció idején nagyon kevés diplomás volt aki meg gazdasági ismeretekkel is rendelkezett pláne. Ma már eljutottunk a túlképzésig. Először jogászokból, majd olyan 2004-5 környékén meg gazdászokból is; meg emellet bejöttek a totálisan büfé szakok. Egyébként a hígulás a mérnökképzésben (konkrétan az IT-ről beszélek, mert azt ismerem legjobban) is végbement, de ott akkora az igény és annyian mentek külföldre, hogy ez még nem jelent túlképzést.
És igen, a közgáz is olyan képzéseket is indított/bővített, hogy az viccnek is rossz (pl. nemzetközis alapszak, szociós/politikás és hasonszőrű cuccok).
A marketinget valaki nagyon utálja, pedig szerintem az még határeset, egy jó marketinges sokat számíthat egy cégnél szerintem, bár tény hogy belőlük is több van mint kéne. De pl. a szolgáltatásmenedzsmentet vagy a kisvállalkodósdit évente 60-80 fővel/szakirány elvégeztetni az a tipikus kidobott pénz.

bz249 2011.05.07. 18:12:33

@Buzzword: mi a gond a marketinggel? Ha az, hogy van egy csomo olyan embert kepeztek, akinek a papirjan az szerepel, hogy marketinges de egyebkent nagyjabol lopimplit tud a teruletrol az ne a marketinget, mint szakmat minositse mar (esetleg a magyarorszagi marketing oktatast minositheti).

A felsooktatast meg azert kellett felfujni, merthogy kozben egy kicsit megvaltozott a vilag es az un. szellemi munkak aranya jelentosen megnott a fizikai munka rovasara (merthogy az markologep jo sok kubikus munkajat elvegzi... de ez gyakorlatilag barmelyik termelesi teruletre igaz). Ugyhogy hacsak nem akarunk rohadt sok munkanelkulit, akkor olyan emberek kellenek, akik a monitor mogott ulve is megalljak a helyuket. Namost a megvalositas persze egy masik tortenet, ahol egyreszrol a penzhiany, masreszrol az idotenyezo, harmadreszt meg az egyetemi oktatoi garda rugalmatlansaga miatt olyan lett amilyen (nagyon keves olyan magyar egyetem van, ahol a professzorok egyaltalan sejtenek, hogy mi is egy professzor feladata es mi az amit alacsonyabb szintre kell delegalnia).

Mr. Waszabi 2011.05.07. 18:23:38

@bolá: a magam egyszerű értelmével azt látom, hogy Bokros csomagját 95-ben maradéktalanl meg kellett volna csinálni. Akkor kibírtuk volna, kicsit lassabban emelkedett volna az életszínvonal és megszoktuk ovlna, minek mi a valódi ára. Gyurcsányék se csinálták meg, nagy hiba volt.
A mostani kormány illetékesei se tanultak más közgazdaságtant, azonban a mostani ámokfutásuknak semmilyen közgazdasághoz köze nincsen, talán a Pinochet modellhez. Az meg egy kicsit sokba került a chileieknek, nagy volt az ár.
Új, működő dolgokat csak olyan helyről lehet tanulni, ahol a gyakorlatban művelik is, amit tanítanak. Ehhez kell egy elkötelezettség is, amit pl a Bokros felvállalt, nem elég a kéne, meg a kommentelés a katedráról.
A magam részéről inkább hiszek olyan embernek, aki 17 év távlatából sem mond mást, mint akkor és ma is igaza van.
Viktor 98-ban kopintotta a Roosevelt 33-as New Deal-jét, működött is. Amit most próbálnak, azt meg innen, onnan ollózzák és ez látszik is. Nem sok reményt fűzök hozzá, különösen, hogy saját intézkedéseiknek tulajdonítanak már most olyan javulásokat, amihez közük nincsen.

Mr. Waszabi 2011.05.07. 18:36:02

@bz249: remélem, csak a google fordító fordította félre szavaidat. Gondolom, azt akartad mondani, hogy egységnyi megtermelt pénzt most 3 ember helyett 9 ember bére terheli, akik közül 5 nem csinál semmit, csak menedzserkedik? Nem kell izgulni, ez nyugaton sincs másképp, és az itteni leányoknál sem. Csak léyneges különbség, hogy ott több az a megtermelt egység, termelékenyebbek, így elbírja a vízfejet, bár egyre kevéssé, ez látszik. Nos, mi a kisebb termelékenységünk miatt nem engedhetjük meg magunknak még ezt sem. Ennél jobb modell a gyárkapun belüli munaknélküliség, képzetlenekkel, mert egy kevéssé képzett kisebb bérért zavarja a dolgozókat, kevesebb veszteséget okoz.
Jó nagy hülye volt, aki kitalálta ezt a "menjetek tanulni, majd lesz valahogy" témát. Miben bízott, hogy sosem derül ki?

blacksun2 2011.05.07. 19:23:27

@Buzzword: Visszajöttem, az előbbi gondolatmenethez: Tehát a középiskolában is fel tud általában készülni a gyerek, ha okos, és abiciózus, de kevés ilyen van a férőhelyhez viszonyítva. Én nem mondanám azt, hogy a középiskolai oktatás a felelős, ő is küzd a felhígulással.
Aki több pontot ér el a felvételin, az az esetek többségében többet is tud. Most már mindenhol azonos a plusszpotok száma, a 2000 körül kb 2x annyit adott a műszaki felsőoktatás például nyelvvizsgákért, mint más intézmény.
Aki nem írja meg megfelelő szinten a történelem felvételit, az lehet véletlen, de az esetek többségében nem tudja a tárgyat valaamiért, például nem jó a memóriája. Akkor hiába szeretne közgazdász lenni, matematikusnak fogják felvenni, ha a matekja sikerül. Ilyen ez.

xstranger 2011.05.07. 21:35:40

@RemSajt: Aki egy "hagyomany" szintu viccnel komolyabban veszi a Muegyetem-Kozgaz utalatot az vizsgaltassa meg magat.

Amugy kedvencem a temaban: Kupafeladat: meg kell gyozni a 47-49 villamosvezetojet hogy mondja be a Fovamteren: "Fovam ter, Kozgazosok leszallnak, egyetemistak tovabbmennnek." :)

Altalaban eleg konnyu volt oket meggyozni. :)

Anon-chan 2011.05.07. 22:34:30

Lehet lepattanni erről a "szarul megy az országnak és ez a közgazdászok hibája" mantráról. Majd ha a drágalátos politikusoknak le lehet verni olyat is a torkán, ami egyébként a következpő választások elvesztéséhez is vezet, és a saját frakciójuk elé terjesztendő anyagot nem úgy írják, hogy az teljesen fééreérthető legyen (lásd 1kulcsos szja tervezet és hatástanulmény), majd akkor újra elő lehet venni. Addig meg lehet lesni a multikat és sikeresebb cégeket, ahol nem politikai, hanem szakmai döntések számítanak.

RemSajt 2011.05.07. 23:37:55

@xstranger: egyetértek, csak nosztalgikus élmény volt látni, hogy ez a "hagyomány" mennyire erős :-)
Nekem egyébként a kötélhúzás volt a kedvencem.

Mervi Hákim 2011.05.07. 23:56:20

@Buzzword: ok, korrekt, de az nem posztoló volt, hanem kommentelő ;)

kerusz 2011.05.08. 01:36:15

@blacksun2: segítség a közönségtől: differenciálegyenlet != differenciálszámítás

kerusz 2011.05.08. 01:53:51

@IHCS: Nagyszerű hozzászólás, magam sem fogalmazhattam volna meg az ezredforduló előtti-környéki intézményi integráció közgázos-kertészetis-államigazgatási főiskolás történetét. A Corvinus Egyetem kialakulásának legfőbb mozgatórugója az volt, hogy az abban részese egyetemeken kialakult struktúrák háborítatlanul élhessenek tovább. Így van egymástól 1 kilométerre két "teljes értékű" élelmiszeripari képzést adni képes felsőoktatási intézmény (BME, Corvinus-Kertészeti), és egymástól 300 méterre két, "teljes értékű" közgazdasági képzést adni képes felsőoktatási intézmény (BME, Corvinus-Közgáz). Ésszerű lenne az erők egyesítése, és a két oktatói karból a jobbak megtartásával minden tekintetben minőségi oktatói kar létrehozása, de az túl sok áldozattal járna.

blacksun2 2011.05.08. 05:55:18

@kerusz: A differenciálegyenlet-diff.számítás megjegyzésre ki szorul rá?

blacksun2 2011.05.08. 06:30:33

@kerusz: A, hogy két hely milyen közel esik egymástól, az lényegtelen, ezek minimum országos beiskolázású intézmények úgyanis.
A Műegyetem közgazdász képzése azonban lényegesen újkeletűbb dolog, mint a Corvinusé, előbbi vonzóbb szakokkal kívánt előállni. Minek hagyták? Azt is be lehet látni, hogy a verseny jót tehet mindkét félnek.

helgoland · http://kozbeszed.sk/ 2011.05.08. 07:09:17

@blacksun2:
Te szorulsz rá :) Nézd vissza, hogy mit írtál.
A differenciálszámítás és a differenciális egyenletek megoldása közel sem ugyanaz a feladat :)

Bár legjobban szerintem @EvilHedgehog: cseszett rá, mivel a diff. egyenleteket nem az első fél évben oktatják. Szóval összezagyváltátok az egészet :)

blacksun2 2011.05.08. 07:51:56

@helgoland: A téma szempontjából tökéletesen mindegy, hogy melyiket melyik félévben oktatják. Nem én hoztam szóba, és én nem hencegtem, hogy hallottam már olyat, hogy differenciálszámítás, és differenciálegyenlet.

EvilHedgehog 2011.05.08. 09:27:06

@helgoland: Hol mondtam hogy első félév?
Tapasztalat és hallottak alapján legtöbb (de nem minegyik) helyen a második félév anyaga....

Szerintem a második félév még a képzés eleje...

Almakorte 2011.05.08. 12:54:23

Annyira jó, hogy vannak a fórumon emberek, akik alapból tökéletes érzékkel születnek a közgazdaságtudományhoz, és egy sör és egy kó'bi mellett elvezetnék a gazdaságot anélkül, hogy bármilyen képzettséget szereznének ezügyben.

A közgázt az ítélje meg, aki kijárta. Én sem anyázok a mérnökökre, pedig lehetne popularizálni a dolgot: a közlekedést is ők tervezik, mégis dugó van, szüntessük meg a BME-t, stb. Jogászokra is lehetne, orvosok is végeznek műhibákat.

Azért ettől még nem kellene megfeledkezni a tényről, hogy mind a mai napig hazánk egyik legerősebb vonzereje a külföldi cégek számára az, hogy jólképzett, jó tudású közgazdász kínálatot találnak itthon. És egy-két régiós központ érkezése sok más embernek is munkát hoz.

Nincs ez másképpen, mint a mérnököknél, akiknek köszönhetően az Audi is hazánkban bővít. Erre is büszkének kell lennünk.

A politikus meg nem közgadász. A politikus az a pökhendi nyomorult, akire a versenypiacon nincs igény.

Almakorte 2011.05.08. 12:59:43

A Marx szoborról pedig annyit, hogy lehet épp fújni rá, csak ez beszűkültséget mutat.

Marx egy kiemelkedő munkásságú filozófus volt, akinek mind a mai napig relevánsak a modelljei - csupán nem kellett volna megpróbálni erőszakkal megvalósítani azokat. Különösen nem olyanoknak, akik a felét sem értették a dolognak.

Ha az interneten történő tartalomtemelés és megosztás természetesen kiépült dinamikáját megfigyeljük, bizony sok vonatkozásban igaza volt az öregnek a gazdasági modell átalakulásában. Bizonyos szempontból a jövőbe látott.

Platón miért elfogadhatóbb gondolkodó? Adott népességű államban gondolkodott, ahol az ő kasztja uralkodik. Ha ezt megvalósította volna valaki, akkor most az ő neve a mészárlással volna egyenértékű.

Szóval tessék már egy kicsit gondolkodni mielőtt Marx nevét pocskondiázzuk.

nwp 2011.05.08. 15:34:19

@xstranger: én azt mindig "műegyetemisták leszállnak, igazi egyetemisták tovább mennek"-ként hallottam :)

bolá 2011.05.08. 17:20:54

@Almakorte:
Röviden a „nagy” Marxodról, aki a népgazdaságot az értékelméletből kiindulva tárgyalja: „Az érték – kísértet.” Ez a kijelentése azonban nem tartotta vissza attól, hogy ezt a kísértetet három vastag kötetben meg ne próbálja megidézni. „Vonatkoztassunk el – így Marx – a megmunkált szubsztancia minden testi tulajdonságától; csak egy tulajdonsága marad, nevezetesen az érték.” (A tőke, I. köt 1. fej.) Aki ezeket a szavakat, amelyek rögtön A tőke elején olvashatók, és az egész traktátus alapkiindulását jelentik, elfogadta, és semmi gyanúsat nem fedezett fel bennük, nyugodtan továbbolvashat, őt már nem lehet jobban elrontani. Aki azonban felteszi a kérdést: „Mi az az anyagi tulajdonság, ami el van választva az anyagtól?”, aki tehát A tőke alapvető mondatát materialista módon próbálja megérteni, az vagy megőrül, vagy a mondatot fogja őrültségnek, kiindulópontját pedig kísértetnek nyilvánítani, a három kötetet pedig a szemétre vetni.

bolá 2011.05.08. 17:22:01

@Almakorte:
Röviden a „nagy” Marxodról, aki a népgazdaságot az értékelméletből kiindulva tárgyalja: „Az érték – kísértet.” Ez a kijelentése azonban nem tartotta vissza attól, hogy ezt a kísértetet három vastag kötetben meg ne próbálja megidézni. „Vonatkoztassunk el – így Marx – a megmunkált szubsztancia minden testi tulajdonságától; csak egy tulajdonsága marad, nevezetesen az érték.” (A tőke, I. köt 1. fej.) Aki ezeket a szavakat, amelyek rögtön A tőke elején olvashatók, és az egész traktátus alapkiindulását jelentik, elfogadta, és semmi gyanúsat nem fedezett fel bennük, nyugodtan továbbolvashat, őt már nem lehet jobban elrontani. Aki azonban felteszi a kérdést: „Mi az az anyagi tulajdonság, ami el van választva az anyagtól?”, aki tehát A tőke alapvető mondatát materialista módon próbálja megérteni, az vagy megőrül, vagy a mondatot fogja őrültségnek, kiindulópontját pedig kísértetnek nyilvánítani, a három kötetet pedig a szemétre vetni.

Almakorte 2011.05.08. 22:15:13

@bolá: És ma mégis, amikor adat típusú jószágokat hozunk létre, melyek oszthatóságáról tudvalevő hogy nem csökkentik az eredeti jószág értékét - mivel az az eredeti és a másolt adat egyaránt értékként jelentkezik, akkor azt mondjuk, hogy nem értelmezhető az érték fizikai tulajdonságok nélkül?

Lehet persze szőrszálhasogatni bitekről, bájtokról és elektronokról (amik egyébként elég szép üzletet adnak pár cégnek), de tény, hogy az érték megteremtése valaki számára nem feltétlenül jelenti annak elidegenítését a korábbi tulajdonostól.

A lényeg az, hogy változik a világunk és ezzel változik az értékteremtés dinamikája is. A relevancia pedig, azt gondolom, hogy megvan.

Ugyanakkor Marxszal lehet egyet nem érteni, de a filozófiai munkáját a rajta kívül eső társadalmi következmények okán kritizálni, továbbra is azt mondom, hogy beszűkültség. Nekem ezzel van igazán bajom.

Én sem szeretek minden filozófust, de ettől még nem gondolom őket politikailag vállalhatatlannak.

kerusz 2011.05.08. 23:04:23

@blacksun2: baromira nem lényegtelen, milyen messze esnek egymástól. Az egész rendszer abszurditását mutatja, hogy azok a tanszékek, amelyeket logikusan össze kellene vonni, és kényelmesen össze is lehetne vonni, fizikailag is egymás mellett léteznek - megélhetést adva egy csomó felesleges embernek és középszerű oktatók tömkelegének.

blacksun2 2011.05.09. 05:48:46

@kerusz: Persze, gazdaságosság tekintetében nem mindegy, én a hallgató oldaláról gondoltam.
Mért indított a BME közgazdászképzést, ha a túlparton már jó ideje üzemel egy? Gondolom azért is, hogy diákokat szipkázzon. Ebben az esetben miért a Corvinusét kell megszüntetni?

kerusz 2011.05.10. 00:25:17

@blacksun2: Még véletlenül sem azt mondtam, hogy a Corvinusét kell megszüntetni. Azt mondtam, hogy a kettőből közepesből (vagy gyengéből) kell egy az eddigieknél jobbat létrehozni, ami megszabadul a ballasztoktól. Abban viszont egészen biztos vagyok, hogy a Corvinus közgazdász-képzése nem attól lesz jó, hogy szervezetileg mindenki mástól külön egyetemen teszik ezt.

kozgaztanar 2011.05.11. 11:34:45

Amikor ott tanultam (90-es évek eleje), akkor kb az volt az érzésem, hogy a Közgáz simán szétszedhető egy színvonalas Business School-ra (lásd London Business School), a maradék részeit pedig lehetne ELTE karként működtetni (elméleti közgazdasági képzés, alkalmazott -társadalomtudományi beütéssel bíró- közgazdasági képzés)

A Közgáz "mítosza" (munkaerő-piaci) azonban nem teljesen légből kapott, annak volt valóságos alapja, mégpedig a kemény 3 éves alapozás, ami megelőzte a szakosodást - ez nem tudom, hogy a mai rendszerben is jelen van-e vagy sem, a bolognai-katymasz több sebből vérzik (mint tudjuk).

Hogy a Pete Péter-féle ELTE képzés jobb-e, mint a Zalai-féle közgazdasági kari képzés azt nem tudom (irányultságban nem különböznek), a piac ezt elvileg eldöntheti.

A magyarországi közgazdasági (elméleti) képzés alapvető problémája inkább az, hogy túl kicsi a piac ahhoz, hogy különféle irányultságú iskolák elférjenek rajta... Nálunk sosem lehet egyszerre "erős" az édesvíz és a sós víz, csak valamelyik, így aztán mindig hiányérzetünk marad.

noga 2011.09.05. 22:21:40

Ha annyira vacak a Corvinuson a képzés, akkor évek óta miért oda kellenek a legmagasabb felvételi pontszámok? (G + K karon 450-460 körüli pontszámok). S akik ennyi pontot összeszednek, azok biztosan mind linkek meg lusták, s csak büfézni járnak az egyetemre?

zoran2 · http://www.legalo.eu/hu/ 2011.11.07. 13:42:24

azt tudtam, hogy az orbán kormány egy hülye kormány, de azt hogy ennyire.... szánalmas...
Magyaroszág legjobb egyetemét, a felsöoktatás fellegvárát eltörölni, nagy hiba.
Még ha az én volt egyetememet szüntetnék meg, azt megérteném.. A KRE sosem volt valami fényes hely...:(
süti beállítások módosítása