Előre, vörösök!
2011. május 01. írta: Doktor Kottász

Előre, vörösök!

 

  Nem, ez a filmes poszt nem azért íródott, hogy eltereljük a figyelmet arról, hogy miközben etnikai alapú polgárháború van kibontakozóban a végeken, addig az egyik iszik, a másik meg focizik. Sőt, a cím sugalmazásával és szokásommal ellentétben még csak komcsizni sem fogok.

  Az Eljő a napunk című francia film ugyanis valahol alaposan dokumentált témánkba vág. Arról szól, hogy miként, mikor és persze miért jön elő az állat azokból a kisebbségi csoportokból, amelyeket vélt vagy valós sérelem ér az úgynevezett többségi társadalom részéről. E tekintetben Romain Gavras műve szépen beilleszthető abba a láncolatba, amit mondjuk indíthatunk a Gyűlölettel, folytathatjuk a Harcosok klubjával vagy éppen a Baader Meinhoff-csoporttal (hoppá, csak beficcentek azok a fránya kommunisták).

  A sztori egyébként egyszerű, mint egy Szijjártó-közlemény: van egy vörös hajú focista, akit mindenki piszkál, ám a komplexusos gyerek találkozik a szintén rőt pszichiáterrel, akivel végigzúzzák Franciaországot. Minden vágyuk eljutni Írországba, az ígéret földjére, ahol mindenki vörös, csak hát addig főhőseink súlyosan megzizzennek. Persze francia művészfilmről van szó, úgyhogy van benne egy csomó olyan allegóriaszerű izé, ami nem csak a kordnadrágos, csíkos pólós, hosszú sálas IHM-rajongóknak öröm.

 

  A szerencsétlen Rémy (Olivier Barthelemy játssza) nyilván nem véletlenül hord Arsenal-melegítőt, és a számszeríjhoz való beteges vonzódása is érthető: szabadságszerető Tell Vilmosnak képzeli magát, miközben csak elcseszett pszichopataként rohangál fel-alá. Aki elhiteti a hányattatott sorsú hátvéddel, hogy tulajdonképpen a vörösök messiása, az pedig Patrick (Írország, ugyebár; Vincent Cassel zseniális alakítása amúgy), aki egyszerre hozza a túlmozgásos Csernus Imrét, a ripacskodó Cipollát és az élveteg Lucifert. Plusz akad még nem kevés homoerotikus oda-vissza utalgatás, amit én speciel tök feleslegesnek érzek.

  Legfőbb szimbólum persze a kopaszítás, ami ugye azt hivatott jelezni, hogy szmöréink bizony úgy felültek a rosszindulatú, csúfolódó társadalomnak, hogy kegyetlenül benácultak. Mire eljutnak az Írországba tartó kompig, ami persze tele van lángoló fejű paddykkel, rájönnek, hogy ők már nem is vörösök, hanem ugyanolyan seggfejek, mint mindenki más. Sőt.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr542861591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.05.01. 10:29:12

tényleg, honnan veszi a bátorságot valaki, hogy filmismertetőt, kritikát írjon, mikor az ehhez való eszközei egy hat éves gyereké. elképesztő.
és egyáltalán, minek a vérkomcsi kosztya gavras genetikailag szintén vérkomcsi fiának szarával foglalkozni.
a szerzőnek meg javaslom, hogy a moziban inkább kedves partnere bugyijában matasson, minthogy ilyen színvonalon kívánjon minket szórakoztatni. ügyetlen matatását így legalább csak egy ember nem élvezné, itten meg tömegeket idegesít ezzel a férccel.

Alfőmérnök 2011.05.01. 10:54:54

Turcsányi Sándor legszebb napjait idézi az írás.
Mondjuk ő legalább néha szellemes volt.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.05.01. 11:05:25

@Grift: mondjuk Romain Gavras rendezte a kliptörténet egyik leghatásosabb videóját, a Justice - Stress alá.

www.youtube.com/watch?v=FU7bFpPJiww

novalusz 2011.05.01. 11:24:57

@Grift: tényleg, honnan veszi a bátorságot valaki, hogy egy posztra kritikát írjon, mikor az ehhez való eszközei egy hat éves gyereké. elképesztő.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.05.01. 11:53:14

@rajcsányi.gellért (ergé):
kliptörténet? tessék? LOL
a táncdal, és vizuális mankója a klip, üres, látványosan üres, agymosó sátáni dolog. pont ilyen kommunista thc huszároknak való, mint a gavras fattyú.

tevevanegypupu 2011.05.01. 13:07:39

Vincent Cassel normalis filmben eddig meg soha nem jatszott. Ezt most nem lattam, de el tudom kepzelni.(:

negeev 2011.05.01. 13:15:43

@rajcsányi.gellért (ergé): Az egyik legnagyobb klip tényleg! Emlékszem ez volt 2007 egyik legnagyobb zenés emléke neki köszönhetően.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.05.01. 13:40:51

@Grift: kliptörténet, naná. a filmművészet egyik oldalága, számos technikát, ötletet, geget ebben próbáltak ki először, nem egy kliprendezőből lett időközben elismert művész. Anton Corbijn, hogy mást ne mondjak.

érdekes, hogy a műfaj ma már a zeneiparral együtt haldoklik. a kilencvenes-kétezres években volt a csúcspontja, de ma már a zenetévék sem a klipekről szólnak. Lady Gaga pedig újra eladhatja a 20 évvel ezelőtti Madonna ötleteit a korszakalkotónak kikiáltott klipjeiben.

Bell & Sebastian 2011.05.01. 13:53:29

Az internáci az komcsi, ha szabad megjegyeznem. A nemzeti-szocialista nem vágyódik sehová, otthon rakna rendet. Elsőre, később aztán máshol is, pont úgy, mint Amerika.

Ezt nem fogom megnézni. Abba meg fogadni mertem volna, hogy az M1 -en vetített életrajzi Wojtyla -film szó nélkül marad, pedig pár keresetlen mondatot megért volna.

A szponzorok által betetetett szappan -mítosznál kellett elkapcsolni. Persze végignéztem, a téma többet érdemelt volna, ezúttal az járt jobban, aki nem látta.

Hová tűnt a lengyel film?

Ez egy (vagy kettő) filmkritika akart lenni.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.05.01. 14:00:28

@rajcsányi.gellért (ergé):

Ezek az erőszak-videók a posztmodern ember bűntudatának manifesztációi. Érzi, hogy annyira sz*r, hogy képtelenség, hogy létezhessen, reszketve várja hát a büntit, a megsemmisülést. És annyira kiélt, annyira dekadens, annyira romlott, hogy (beteges kéjvággyal) vágyik is utána.

Épeszű, épérzésű ember nem idézgeti a "démonokat", hanem rendet tart a "házában" és a "háza táján".

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.05.01. 14:11:51

@Bell & Sebastian:

"Abba meg fogadni mertem volna, hogy az M1 -en vetített életrajzi Wojtyla -film szó nélkül marad, pedig pár keresetlen mondatot megért volna. A szponzorok által betetetett szappan -mítosznál kellett elkapcsolni. Persze végignéztem, a téma többet érdemelt volna, ezúttal az járt jobban, aki nem látta. Hová tűnt a lengyel film?" --- írja, kérdezi.

Én is elkedvetlenedve néztem. Aztán megnéztem a stáblistát és...

Karol - Az ember, aki pápa lett

Szereplők:

* Karol Vojtyla - Piotr Adamczyk (Viczián Ottó)
* Hanja - Malgorzata Bela (Majsai-Nyilas Tünde)

Rendezte:

* Giacomo Battiato

Írta:

* Giacomo Battiato

Operatőr:

* Giovanni Mammolotti

Zeneszerző:

* Ennio Morricone

Korhatár:
16 év

Gyártási év:
2005

Ez nem lengyel film volt, hanem egy olasz szirupos, giccses bazári tévéoperett. Kár, nagy kár, hogy az MTV épp ezt választotta a boldoggáavatás "felvezetőjeként".

Ez például egy egész jó film a témában:

www.port.hu/egy_tavoli_orszagbol_-_ii._janos_pal_papa_from_a_far_country/pls/fi/films.film_page?i_film_id=59974

ü
bbjnick

Bell & Sebastian 2011.05.01. 14:53:07

@bbjnick: Na jó, túloztam. Pár dolog még így is kristálytisztán átjött. Se nem volt balos, se nem jobb, a lengyeleknél az egyház őrizte a lángot, nem a lázadó kommancsfik nyomultak, az atya nem volt beszari alak, más egyebek. A csehszlovák szálról még nem hallottam, bevallom.

Egyébként jó lett volna az elképzelés, pénz is volt rá, csak valami zsidó pénzeszsák feszt beleugathatott, erősítendő a holo -szálat, aztán jól elqurcsány-gyogyósította a filmet.

A főszereplő határozottan jó választás volt.

Bell & Sebastian 2011.05.01. 15:00:53

Mármint Józef atya állt középen, mint ahogyan az egy jó keresztényhez illik.
Mindenekfelett és az origóban, úgy értendő, persze, mert nincs is bal/jobb, csak féloldalasan kinőtt agyú, félig állat alemberek és vezetésre született isteni képmások.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.05.01. 15:21:03

@Bell & Sebastian:

Hát, a tények, azok tények:-)

De ez a tipikus olasz tévéoperettesdi erősen belezavar az áhítatba. Kilóra gyártják az "ilyen" szentesfilmeket: szól a zene észnélkül, mindenki lebeg, csak ördögök és szentek vannak, minden harmincadik másodpercben történik két csoda, mindenki mindig átszellemült, meg sem lepődnél, ha bármikor, bárki dalrafakadna...

Még szerencse, hogy most nem Franco Nero játszotta a főszerepet:-)

Egyébként a lengyel színészek valóban jók voltak, elvitték a filmet.

És: II. János Pál (még ha sokan ezt nem is látják) egy betonkemény ember volt.:-)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.05.01. 15:21:47

@bbjnick:

betonkemény=márványkeménységű:-)

Bell & Sebastian 2011.05.01. 16:33:33

@bbjnick: Morális nyugtalanság, avagy az élet, mint nemi úton terjedő halálos betegség (Zanussi)

www.filmkultura.hu/regi/2004/articles/reviews/lengyel.hu.html

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.05.01. 18:10:40

@Bell & Sebastian:

Sajnos, ezt a Zanussi-filmet éppen nem ismerem.

ü
bbjnick

jan 2011.05.01. 19:22:50

Érdekes, hogy ezek szerint Anglia mellett Franciaországban is dívik a vörös hajúak iskolai szívatása, megbélyegzése, cikizése.

Nálunk (legalábbis tapasztalataim szerint) egyáltalán nincs ilyen: ha lány vagy, vörösnek lenni kifejezetten menő; ha meg fiú, akkor teljese irreleváns.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.05.01. 19:28:19

@jan:

"Nálunk (legalábbis tapasztalataim szerint) egyáltalán nincs ilyen: ha lány vagy, vörösnek lenni kifejezetten menő; ha meg fiú, akkor teljese irreleváns." --- írja/írod.

Ez azért van így, mert a magyar gyerekek zsigeri "rászisták".

ü
bbjnick

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.05.01. 19:38:35

@Grift: kliptörténet tényleg vicces, de a klip tényleg jó, és hatásos

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.05.01. 19:40:17

@Bell & Sebastian: én láttam egy kétréses életrajzi pápa filmet és nagyszerű volt!, őrzöm azóta is videókazettán.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.05.01. 19:42:09

@bbjnick: ez a démonidéző klip mesteri rendteremtő tud ám lenni.

gondolom annó fr. autógyújtogatás mementója, nem?
ill azok előzményei?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.05.01. 19:44:38

@bbjnick: nekem tetszett :)

tény h voltak benne aranyos részek :) , de csak bele kell élni magunkat:)
szappanos részre nem emlékszem.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.05.01. 19:47:19

@bbjnick: meg sem lepődnél, ha bármikor, bárki dalrafakadna..."

:)

Karol - az ember, aki dalra fakad

tewton 2011.05.01. 20:13:07

@bbjnick: @tesz-vesz:
ne finnyáskodjanak :)
a szappanreklám akkor volt, amikor a vávelbe tett náci főnáci ebédre rendelte a papot. a főnáci perceken át azon viccelődött, hogy ingyenes szappan-alapanyagot fedeztek fel németországban, höhö, és a lengyel nőknek most lesz egy csomó szappan, höhö. én is csak néztem, hogy ezt így hogy (akkoriban mintha még csak a sonderkommandós megoldásig jutottak volna, nem a kz-lágerig, így rémlik holótöriből).

de amúgy szerintem egész jó kis film volt, igazi tv-barokk, heroikus. amikor feszületet emeltek titokban nova hutában, az elég ütős volt képileg is. ha meg meg is történt a valóságban, az még durvább. szóval nem leszólni! :)

ja, volt cigánypasztőrizálás egerben. ottani előítéletes felebarátom úgy mesélte, hogy valami 40 rendőr is volt a bazilikában, szerinte azért, hogy a gyertyatartók megmaradjanak a templomnak.

Bell & Sebastian 2011.05.01. 21:06:49

Sem Lengyelországot, sem Boldog Fiát nem lehet nem szeretni!
(pedig az Újvilág hülyéi a lengyelek és írek voltak)

Az egy nagy pofára esés lehet majd, amikor könnyen kiderülhet, hogy a német, orosz mellett, angolul sem lesz már tanácsos megszólalni Lengyelországban, esetleg egyedül a magyarra lesznek csak vevők. :)

@tewton: Gárdonyi óta mink is kalánnal esszük a dinnyét, mint a fhranszia főministráns -família. Ez nálunk is arisztokrata gőgből fakad.

Pasztorizálás. Megvan minden Shaun -rész, de ezt mégsem ismertem.

www.youtube.com/watch?v=BAKQ20hNerc
(kiváló társadalmi görbe tükör, amúgy)

De ez se rossz!
www.youtube.com/watch?v=6CAvPkarCHY&feature=related

Itt a főnök, Richard Goleszowski, a második évad mozdulat tervezője, aki ugye -mondanom sem kell- lengyel.
en.wikipedia.org/wiki/Richard_Goleszowski

ÁrPi 2011.05.04. 16:43:25

@rajcsányi.gellért (ergé):

Mellékattintottam, így találtam hogy
2008-ban megalkották a paródiáját:

www.youtube.com/watch?v=G3Bh2AQPV2w&feature=related

Alighanem stresszoldásként...

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.05.12. 12:58:04

@ÁrPi: ezt én is megtaláltam, vicces

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.05.12. 13:00:29

@tewton: valami rémlik a náci ebédről, igen.
süti beállítások módosítása