Teen Spirit - Lázadás a semmibe
2011. április 17. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Teen Spirit - Lázadás a semmibe

 

  „Nirvána = a szenvedés állapotától való megszabadulás”

  Ma húsz éve zúzta le először a Nirvana a Smells Like Teen Spiritet az OK Hotel nevű klubban, Seattle-ben. Egy nemzedéknek kezdődött el akkor a kilencvenes évek, de erről nem tudtak, hiszen a nemzedékből kevesen fértek be a klubba. A zaj azonban kiszűrődött, kockás inget és bakancsot húzott, és megsokszorozva bejárta a világot, Hollywoodtól Hajdúhadházig. Kurt Cobain a Teen Spirit dezodor által ihletve megírta az X-generáció Üvöltését, a generáció pedig felemelte őt a vállára, bár ő akarta ezt a legkevésbé.

  Mert harminc évvel Morrison, tizenöt évvel Rotten után kellett egy új lázadó, s a lázadásüzlet megtalálta ezt a túlérzékeny fiút, terméknek a kirakatba. A moszkitó, a libidó, a por, a Converse, a csíkos póló, a tornaterem, a botos öregember, a pomponlányok, a kölykök, a headbanging meg a pogó közepébe. Az a nemzedék volt az utolsó, akinek lázadó hős kellett, aztán a techno smiley-ja, majd az indie enervált kölykei foglalták el a teret. Cobain rájött a zsákutcára, de nem volt ereje megfordulni és kijönni belőle. Az alfát meg az omegát nem találta meg az életben, de a nirvanát talán megtalálta a lövés után. Így vált póló- és poszterikonná a túlélők számára.

  Krist Novoselic azóta KDNP-s polgármesternek öltözve politizál (Demokrata, naná), Dave Grohl pedig a dobok mögötti hülyegyerekből az utolsó kortárs rocksztárrá nőtte ki magát. A Teen Spiritet agyonhallgattuk, a számot unásig játszották a rádiók – a Nirvana hamar megunta a hype-ot. De a szám megalkotásakor Cobain másfél óráig játszatta a zenekarral a fő riffeket, hogy összeálljon a kellő sűrűség: az első akkordok és a berobbanó dobok bele is ivódtak sejtjeinkbe, az energia ma is átjön az első előadásból.

Seattle, 1991.04.17.

  Zaj, düh, rock, és a tizenéves lélek szaga. Kösz, Kurt. Aztán – ha szerencsések voltunk – megszabadultunk a szenvedés állapotától, megráztuk magunkat és felnőttünk. Itt vagyunk, és szórakoztatjuk magunkat. A szenvedés néha kicsit hiányzik.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr762827761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wovbagger 2011.04.17. 12:30:24

alapvetően a posztoló egyest érdemel ezért a szösszenetért: a nirvana muzsikája nem előzmények nélkül szökkent szárba a zenei semmiből. igen sokat köszönhetett a már korábban kommentben említett pixiesnek és a mindig is kategorizálhatatlan the melvinsnek.
a másik fekete pont ezért a fogalmazásért jár: "Egy nemzedéknek kezdődött el akkor a kilencvenes évek..." - minden nemzedéknek '91-ben kezdődött el a kilencvenes évek, mert 1991 volt az évtized első éve.

MetálFater (törölt) 2011.04.17. 12:36:57

@jvizkeleti:

Szerintem Te vagy eltévedve.
Székesfehérváron élek, és több gimnázium, és iskola van a közelemben. Reggelente szinte csak arról folyik az "eszmecsre", hogy a VV-ben ki mit csinált, nem csinált...
Arról folyik a "vita", hogy a Fluor Tomi jobb e, vagy SP?
Arról, hogy Lady Gyagya most épp mivel rukkolt elő?

Persze. Mi is hallgattunk olyan előadókat, amiket felsoroltál. De ezek között több olyan is van, amelyik nem összeloop-olt és sample-zott igénytelen "zenét adtak és adnak elő.

A junk kultúrán a meki és king gyorséttermeket értem, amelyek - annak ellenére amit állítasz, - dugig vannak minden este.

Az meg túllép e blogon és poszton, hogy mi a baja e nemzedéknek.
De hogy semmi esetre sem "lázadók" az tuti.
Én abba a generációba tartozom, amely bizony lázadt.
Hosszú haj, ricse kendő, klumpa, szűk farmer, a kemény zene élőben való hallgatása, az egyik oldalon, míg a másikon a hegyes orrú cipő, a lenyalt és zselézett haj, a diszkó zene hallgatása, - és még sorolhatnám lázadásunkat az akkori konformizált a és uniformizált társadalom ellen.

És mi van ma?
Amit fentebb soroltam.
Nekem a (lassan) 50-es korosztálynak fáj, hogy az unokáink az ilyen iQ light műsorokon szocializálódnak. Sajnos egyre több az alul művelt rétinéger, nekik meg ez kell, nem az intellektualizmus.

Manapság talán 3 4 olyan fesztivál van, ahol hallgatható élőzenét (nem playback-et!) nyomnak.

Folyik a szar a kanálisokból, ahol azt sugallják, hogy bemész a Villába kicsit szexelsz, kicsit köpködsz, kicsit fingorászol, és máris celeb leszel!

No meg a vakpali faszát!

Neurotic 2011.04.17. 12:39:55

maga a szám hallgatható, jó, de a zenekart és cobaint súlyos felelősség terheli azért, mert ezzel a 90-es évekbeli fos grunge hullámmal majdnem megölték a rockzenét. kellett vagy 10 év, mire a nép rájött, hogy a grunge értéktelen, nincs mögötte befektetett munka, hangszeres tudás, elhivatottság, csak egy nagy médiahekk az egész, ennek izonyítékául elég megnézni, mekkora nézettséggel mennek a 90-es évek zenekarai, a grunge, a britpop, meg az egyéb szarok, és mennyien nézik a rockzene fénypontjának, a 80-as éveknek a legendás zenekarait világszerte úgy, hogy a mainstream média nem támogatja őket.
cobain abba halt meg, hogy nem tudott élni.nem tudta úgy a világ képébe vágni, hogy kamu minden, amit csinál, mint Rotten előtte.
ráadásul a nirvana is hiteltelen volt, hiszen multimilliomos sztárként nehéz énekelni a világfájdalomról, bár ezt cobain feleségének ismeretében valahol el lehet fogadni

Transylvanianmixedgrill 2011.04.17. 12:55:59

Az idő mindent megszépít. Még a Nirvánát is. Ha volt zene, amit lefostunk gimiben, na akkor ez a Nirvana szemét volt. Persze idővel mindennek nagyobb a jelentősége, mint ami amúgye volt, különösen annak, aki el volt ájulva ettől a rakás szartól. A cikk pontosan kimondja, hogy a Nirvana végeredményképp mégis csak egy one hit wonder, az a narkós banda tudod, aki a Smells Like Teen Spiritet játszotta. Ennyi, semmivel sem több, nem kéne azért ennyire misztifikálni ezt a szemetet.

Fenehorizont 667 2011.04.17. 13:15:54

@MetálFater:
a mai tinigeneráció egyszerűen meg sem engedheti magának azt, hogy a mekiben 'komolyabb' mennyiséget fogyasszon, mert az több ezer forint lenne.

zene terén meg a 90-es évek hülye rave-mániájánál, vagy az élesen tuccogó dobokra reppelt gagyi szövegeket követő női énekes refréneknél az, ami most van, az maga a letisztult igényesség :D

szerintem nem ezzel van itt baj, nem a külsőségekkel. azzal, hogy ez az első generáció, amelyik nyugodtan megteheti, hogy lefos mindent, ami a szűkebb környezetén kívül történik, és meg is teszi.

facebooknapiszarnapilájknapigecilájklájkbuli. ennyi, azt csá. senki nem akar itt lázadni...mi a fasznak? mi ellen? az egész élete egy olyan nagy, egybefüggő lázadás lett minden 'nyugatikultúrá'-ban mára felserdült embernek, amiből nem lehet jóformán kitűnni semmivel.
bár, talán azzal ki lehetne, hogy hittanra jársz, és nem regisztrálsz facebookra. :D

Bloodscalp 2011.04.17. 13:15:57

@Piekendlar: ha rájönnek nem értenek a politikai vonalhoz...átérnek a közéletre:)

hoplita 2011.04.17. 13:23:35

Ugggyan mán, gyerekik...:)))

A nyócvanas évek második felétől már nincs ráknról....

Aki nem hallotta élőben, éjsötétben a főnix éjszakájának az első taktusait, az mán nem is tuggya, mi a rockzene..:))

Azóta már csak egy kalap szar az egész, bár a só masz go ón..:))

Ma már csak a nemzeti rock zászlóvivőinek az előadásain villan be időlegesen az a fíling....a többi csak szar és kaka.

Ezt mondom én....már lassan közelebb az ötikszhez.:DD

sutyerák 2011.04.17. 13:26:05

mondjuk orbánista elvakultaktól nem is várható,hogy valamit is felfogjanak egy Nirvana féle lázadó ifjuság zenéjéből.

Bell & Sebastian 2011.04.17. 13:29:35

@MetálFater: Sajnállak, nagyon. Mint két gimnazista srác őse, azt tapasztalom, hogy gyorsan átszáguldottak az általad is emlegetett felszínes baromságokon, minek utána már tőlük szerzem be az újdonságokat. Nagyon meglepődnél, ha azt mondanám, sokkal jobb az ízlésük, mint -hasonló korban- a miénk volt?

Igaz, ez egyházi gimi és nem anglomán, hanem mindenevő. Szerintük a lengyelek, oroszok, szerbek és horvátok is tudnak zenélni, továbbá a svédek, finnek, németek, olaszok, spanyolok, argentinok és brazilok is, de az amcsik nem annyira, minő meglepetés!

Nagy áldás az internet, de kell is ehhez a felismeréshez.
Agyuk mint szivacs, nyelvi akadály sincs nagyon, figyelik a fórumokat, naprakészek.

Lehet, hogy szerencsém van? Klasszikussal kezdtek, a hangszerek sem idegenek, úgy meg sokkal könnyebb boldogulni.
Nem ostobaság egy jó óvoda után egy zenei általános iskola, meg apuci kiapadhatatlan gyűjteménye.

Nem is értem meg azt soha, aki tétlenül nézi saját kölykei szervezett elhülyítését.

sutyerák 2011.04.17. 13:30:40

az sámlivitéz is azért lett ilyen faxkalap,mert sosem volt ilyesmi koncerten.

sutyerák 2011.04.17. 13:33:37

@Bell & Sebastian: nálunk döglődik a Zeneiskola,meg a zenei-irányultságú általános suli.
-elment a pénz gázmotorokra,meg élményfürdőre.
--kinek a nép mindíg ajkán,sosincs annak szívében-

Altaïr 2011.04.17. 13:35:46

@MetálFater: A hozzászólásoddal jól ellent is mondtál a mondanivalóddal. Ugyanis ezek szerint a fiatal generáció mégiscsak lázad az idősebbek ellen: olyan zenét hallgat, olyan ruhákat hord, amit az előző generáció(k) szarnak, hitványnak, hiteltelennek tartanak.

Nézz meg egy interjút, amiben a friss Illés együttesről kérdezik az akkor 50-60éveseket: "ez egy szar, ricsaj, csak zaj, hogy néznek ki stb". Ugyanez volt az Omegával, a Ricsével, és az összessel azóta is. Nem változott semmi.

sutyerák 2011.04.17. 13:38:27

@kchkscak: -emlékszem amikor a rock megújulásának szükszégszerűségéről beszéltek,-és ilyen KFT-k próbálkoztak valami új hangot adni. Ahhoz képest a Nirvana egy hatalmas robbanás és valódi megújulás volt.
A Guns and Roses meg még mindíg lexophat,az nyávogás.

Bell & Sebastian 2011.04.17. 13:42:05

@sutyerák: Oszt sikerült megváltani a világot zenehallgatással?

sutyerák 2011.04.17. 13:42:48

én csípem a smell like teen spirits-et,-és azt gondolom,hogy a Tankcsapda is világszínvonalú rockzenét játszik példul.
-Jobban csípem,mint a Rolling Stonest-bár azoknak is volt néhány jó száma.

sutyerák 2011.04.17. 13:46:46

@Bell & Sebastian: Nem. Bár lassan 50-felé,de legalább megmaradt az belőle,hogy lázadó voltam.
-És le xarnám a politikát,ha hagynának élni,de beleugatnak mindenbe,minden hétköznapomba.
Most legyek megalkuvó,idősödő koromra?
-Inkább pusztulok,de a ganyéknak nem leszek szolgája.

Bell & Sebastian 2011.04.17. 13:48:41

@sutyerák: Most már nálunk is döglődik az ilyesmi, de volt idő, amikor jól működött. Úgy hét éve kifújt, ezért is rühellem a libsi-cocikat - többek között.

Fenehorizont 667 2011.04.17. 13:50:38

@sutyerák:
nahát, a te véleményeden kívül kb 4 olyat hallottam egész életemben, hogy a guns nem jó.
szerintem se. nem mondom azt, hogy rossz, csak erősen csodálkoztam, és csodálkozom most is azon, mi a rákér szereti mindenki annyira.

Bell & Sebastian 2011.04.17. 13:50:51

@sutyerák: Vazze, vótá má Tanksapkán? Hát nem nagyon permutálják azt a pár akkordot, amit tudnak. :)

sutyerák 2011.04.17. 13:52:24

@kchkscak: hát ne haragudj,de Axel Rose nyervogása akinek tetszik?-annak fura a véleménye a rockrol.

Bell & Sebastian 2011.04.17. 13:55:22

@kchkscak: Megmondom. Mert rengeteg időt megtakarítanak. Nem kell annyi szemetet meghallgatni pár jó számért, amelyek dallamvezetésének kidíszítésében mindenki annyi lopott holmit képes találni, amekkora csak a zenei műveltsége.

Modern integráló zene, akárcsak a klezmer- vagy cigány-.

sutyerák 2011.04.17. 13:57:20

@Bell & Sebastian: Nem voltam,ám a netes videoik hatalmasak.
utoljára vmi kocsmában iszogattam ahol egyre több bakancsos kopasz gyűlt össze és egyszercsak valami neofaxista banda kezdte nyomni.
-Aztán még arra emlékszem,hogy az énekestől elkértem a mikrofont,hogy bemondjam:meghalt Kádár oda az igazság,-sosem voltam komcsi,csak felboxxantottak,-aztán valahol a bokor alatt keltem kifosztva.
-szóval nem koncertezek.
-bár egyszer még el fogok menni Konsz Zsuzsa koncertre,ha megélem. -Ő 65 évesen úgy néz ki,mint én 35-kor.

sutyerák 2011.04.17. 14:03:44

www.youtube.com/watch?v=dHgwwS_T16U

-ne mondd,hogy ez a felvétel nem válna dicsőségére bármelyik nagynevű bandának?

Veder1 2011.04.17. 14:05:05

A guns szerintem zseniális, és maradandó. Ezt lehet vitatni az idő majd eldönti.

Bell & Sebastian 2011.04.17. 14:05:11

@sutyerák: :)) Erről a szexuális perverzióról még sohasem hallottam! Nemennyém megnéztem a legutóbbi útkeresését Zsuzsinak, bezony erősen felejtős. Igaz, Bugyi-testvéreken is voltam már, sőt, Lakodalomlajoson. Csak hogy legyen egy-két fix pont az életemben.

Namost, ezekhez képest a Kárpátia maga a nemzeti Nirvána!

Bell & Sebastian 2011.04.17. 14:07:28

@Vödör: Van egy rossz hírem, az utókor már eldöntötte.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.04.17. 14:10:51

@rajcsányi.gellért (ergé):!

1) Ez a Smells Like... egy k*rvabrutálatomállat-eltalált nóta.

2) "Zaj, düh, rock, és a tizenéves lélek szaga. Kösz, Kurt. Aztán – ha szerencsések voltunk – megszabadultunk a szenvedés állapotától, megráztuk magunkat és felnőttünk. Itt vagyunk, és szórakoztatjuk magunkat. A szenvedés néha kicsit hiányzik." --- írod.

Gondolkodom, gondolkodom, de még nem tudtam eldönteni, hogy: ez a bekezdés (inkább) cuki vagy (inkább) ciki??? :-)

ü
bbjnick

sutyerák 2011.04.17. 14:14:16

@Bell & Sebastian: Kárpátia? A hegytetőn(Kárpátok),rögtön a birkanejeik mellett,- semmitmondás művészete?
-Ne röhögtess. azok kik? zenészek,vagy valami ultitársaság?
-

hoplita 2011.04.17. 14:14:26

Nirvána...?
Gansznróz....?

Ehe...:)))

www.youtube.com/watch?v=9e5cqe_JE0Q

A 84-es bulijuk jó volt a Volán pályán...a izé...Czabán Samu téren.

sutyerák 2011.04.17. 14:18:21

@Vödör: maradandó a Paranoid. Az igen. -és Kurt Cobain smell-je is,-én így gondolom.

Bell & Sebastian 2011.04.17. 14:18:55

@bbjnick: Azt tuggyuk, hogy lázadott és megragadta a nyakát. Tulajdonképpen meddig meredt afterpubi? Maradt, bocs. :)

hoplita 2011.04.17. 14:19:49

@Bell & Sebastian:
Na ne mán, bazmeg.

A 3+2 a maga nemében anno zseniális volt.
Hát arra úgy be lehetett vidéki lagzikon baszni, mint az állat....egy csomó haverom, barátnőm akkoriban házasodott...kéthetente vót asztalon táncolás & filmszakadás.
:DDD

sutyerák 2011.04.17. 14:20:08

@Bell & Sebastian: fél óra alatt többet ad az "zembereknek",mint a sámlivitéz egész életében.

hoplita 2011.04.17. 14:20:59

@sutyerák:
Mér' nem váltasz nicket...?

Lehetnél éppenséggel paréj is....assenem rossz név.

sutyerák 2011.04.17. 14:23:37

@hoplita: -öregem,-hát sok vitája lehet a fiaival.
-bár én is csavarogtam a ,-hogy is volt?-nincs lakás,nincs szerelem?-valami ilyesmi 3+2 számra.
-nem jut eszembe,de Kóvárival világgá mentünk. 80-as évek eleje.

sutyerák 2011.04.17. 14:25:22

@hoplita: lehetnék,de direkt választottam ezt a degradáló nevet.
-Írok szebb neveken is máshová,de ide nem.
-Monet-ként szoktam írni régebben.

Bell & Sebastian 2011.04.17. 14:28:18

@sutyerák: Na jó, bevallom, azért is járok Kárpátiára, hogy lássam, kik a belügyesek a környéken. A többiek -értelemszerűen- a normális kategóriába esnek.

Amíg többségben voltak a Gárda-egyenruhások, még tétje is volt a dolognak. :)

sutyerák 2011.04.17. 14:30:18

a sutyerák az pont jó nick. sem nagyképű,sem elriasztó,-nem akadályoz senkit maga a név,hogy ne válaszoljon.
-most írjak Joe Boregar néven?
Vagy Kroonstadt néven?
Vagy Vydámbarak nicken?
-itt sutyerák vagyok Nektek,oszt jónapot!

sutyerák 2011.04.17. 14:32:40

@Bell & Sebastian: -semmi gondom a Kárpátiával amíg Te nem perverzezel le Koncz Zsuzsa kedvelésem miatt.
-én nagyon kevés embernek csókolnék kezet,de neki szeretnék.

spandex enormity · http://www.youtube.com/watch?v=Ba9wqSqk9-0 2011.04.17. 14:35:28

oly sok pontjával lehetne vitatkozni a cikknek (ebből a szempontból remek), de elég lesz egy is: manapság is rengeteg zene születik, ami képes szenvedést okozni egy tinédzsernek vagy egy felnőttnek. az emósok például azért szenvednek, mert úgy gondolják, hogy az egész világon csak nekik vannak érzelmeik. fogalmam sincs, mi jöhet be manapság egy olyan embernek, akinek hasonló attitűdje vannak a szenvedéssel kapcsolatban, mint a szerzőnek. talán Marilyn Manson, Rammstein.
vagy a lazán szenvedve lázadás
www.youtube.com/watch?v=vUA6e-s2pBw

sutyerák 2011.04.17. 14:40:54

@spandex enormity: meg fognak vadulni a fiatalok.
-őket még nem érdekli állás,nyugdíj,politika.
-én,-itt 50 felé közeledve,-ha rákényszerítenek anarchista leszek.
-és,tudod,-én középen álltam,csak a politika,a világ ment el jobbra,-így lettem baloldali.(Moldova után szabadon)

hoplita 2011.04.17. 14:45:44

@sutyerák:
Hé...Boregaard Jack volt, nem Joe...:)))))

sutyerák 2011.04.17. 14:49:25

@sutyerák: most,hogy belegondolok,Mártinak,Editnek,Margitnak,meg annak a tehénkének,-sosem felejtem el,de a neve nem jut eszembe,-talán Gyöngyi.

sutyerák 2011.04.17. 14:54:20

@hoplita: Jack Boregar,-öccséről van szó.
Joe Boregarról.
-hogy is hítták azt a színészt?Ford. Milyen Ford,
-na,a lényeg az,hogy volt egy jó munkatársam,és haverom aki pont úgy nézett ki mint az a kékszemű westwrnhős és az ő emlékére írtam egy időben Joe Boregar nicken. -meghalt a srác 35 évesen hasnyálmirigyrákban.

hoplita 2011.04.17. 14:59:09

@sutyerák:
Fonda....Henry Fonda.

Szerettem...nagy filmjei voltak, az amerikai filmgyártás aranykorának egyik állócsillaga.

Bell & Sebastian 2011.04.17. 15:03:18

Itt látható -no, nem Lápi Istók, maga-, hanem a legnagyobb orosz gitáros akcióban: Szabad vagyok
www.youtube.com/watch?v=3aB-T3y4lCk

Itt nem látható csak nagyon tépi a csirkebelet: Szárnyak
www.youtube.com/watch?v=YoaCPOh2lfM

Úgy híják, hogy Szergej Mavrin, Hölgyeim és Uraim, kedves Elvtársak!

sutyerák 2011.04.17. 15:07:20

ja,az,bocs!
Tényleg ott öltözött mellettem egy ilyen arcú és karakterű srác a 80-as évek végén,-kilencvenesek elején.
-vakító kék szemmel,-jó haverom volt.
-nos,-éngem a céghez az ő bátyja hívott oda,(András)-és neki volt az öccse(Józsi)
-talán érted a csavart,hogy miért nem Jack,miért Joe és én miért írtam ilyen nicken egy haverom emléklére.
-elég bonyolult dolog,mint ez a qrva élet.
-és a nejéről az exről szó se essen.
-volt ott is bonyodalom egy év után,mert azért van tartása a csajnak,de a gazdagabbat választotta,-jól tette.
-hideg a csaj,számító.-

sutyerák 2011.04.17. 15:11:15

Igen,pont úgy nézett ki ez a haverom,mint Henry Fonda.

Bell & Sebastian 2011.04.17. 15:15:22

@sutyerák: Hagyta volna abba a csúcson (K.Zs.), akkor most nem élcelődnék rajta, meg a kékharisnya barátosnéján, vagy kifene nekije ez a karfiolorsója.

36 albumm, nem senki! És micsoda háverek!
Jelbeszéd az élete. :)

www.konczzsuzsa.hu/index

sutyerák 2011.04.17. 15:22:19

@Bell & Sebastian: mindjárt megkeresem Neked azt a riportot,-amiről nem bírtam elkapcsolni,-pedig havonta kb. 5 percig nézem az tévéteket,-ám véletlenül odakattintottam.
-egy emberetek sincs ekkora tartással,-bármit hazudtok is egymásnak!

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2011.04.17. 15:32:56

@rajcsányi.gellért (ergé):

jó poszt. jó h megemlékeztél.

gratula !

sutyerák 2011.04.17. 15:34:34

@sutyerák: hosszú,de akit érdekel az nézze meg.
-kézcsókom neki,

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2011.04.17. 15:46:11

@rajcsányi.gellért (ergé): "Az a nemzedék volt az utolsó, akinek lázadó hős kellett, aztán a techno smiley-ja, majd az indie enervált kölykei foglalták el a teret. "

ez ebben a formában nem igaz ill pontatlan
és amúgy hülyeség [ ld 2.pontomat ].

1. az elektrónikus irány/forradalom megelőzte
a nagy grunge hullámot, 1987/1988
"This period began what some call the Second Summer of Love, a movement credited with a reduction in football hooliganism: instead of fights, football fans were listening to music, taking ecstasy, and joining the other club attendees in a peaceful movement often paralleled to the Summer of Love in San Francisco in 1967."
en.wikipedia.org/wiki/Acid_house

2. ezek a dolgok/zenei irányok nem zárják ki egymást.
sok régi barátom, - akik mind nirvanasok voltak, velem együtt, még akkor, amikor Kurt élt... (nem utána); - teknós v dnb-s v goás lett.
és persze ezek mellett megmaradtak a régi dolgok is általában: Doors, Joplin, Hendrix, Seattle - azaz a Grunge (nemcsak NIRVANA van/volt ott ..AIC, Soundgardem, Pearl Jam, Mudhoney, Hole (és mondjon akárki akármit zsííír volt), ...)

Bell & Sebastian 2011.04.17. 15:51:06

@sutyerák: Kösz! Adamis Annás nincs? :)

sutyerák 2011.04.17. 16:14:43

most múlik pontosan,-holnap.
-holnaptól mki ellenségem.

sutyerák 2011.04.17. 16:39:14

gy jó haverom ajánlotta nekm az edyyx.hu-t

sutyerák 2011.04.17. 16:52:33

mandiner,-ez a vers mantatt meg a magyar éreccségin,-meg moldova magyar atomja,hogy nyald meg orbán csücskét,szolga4

sutyerák 2011.04.17. 17:22:38

fölhoztuk a blogodat a 20. helyről,-mert úgy gondoltuk néhány jó srác,meg én-,hogy a Nirvana megérdemli.
-most elmék cigiért,addig alkoss!-ma

Sebastian Knight 2011.04.17. 17:24:14

@bbjnick: Ezzel most nagyjából egyetértek.

Enyhén szólva felszínes ez a cikk. Valójában nem a Nirvanáról szól, hanem RG-ről, akinek tényleg az U2 való.

Én ezt raktam volna be :>

www.youtube.com/watch?v=X7lB0zMvgEc&feature=related

ez meg Cobain haláláról szól, a Pearl Jam-től

www.youtube.com/watch?v=VbJm1OcII-g

Bell & Sebastian 2011.04.17. 17:51:13

@Sebastian Knight: Látszólag ugyi leugattam a Guns -t.
Nagy rajongó haverom mindig azon morfondírozott, hány tonna zenét hallgathattak egyik-másik lemezük felvétele előtt. Ez a Pearl is biztosan beleesett a szórásba, a blues harmónia -leborítások nagyon ösmerősek. (Meg más is.)

Sebastian Knight 2011.04.17. 18:13:50

@Bell & Sebastian: Mint a Nirvana számok többségében.

www.youtube.com/watch?v=HwYzzN1AIqw

sutyerák 2011.04.17. 18:43:05

Most elemezte egy bögre Michelengelo Dávidját.
-azt mondta,hogy az izmok tónusa egy robbanó agresszivitás előtti állapot.

sutyerák 2011.04.17. 18:45:37

@sutyerák: vannakhülye nőcik akiknek mindenről a a szemét hímsoviniszzta erőszak jut eszükbe,.-mikormár ecce az életbe'?

sutyerák 2011.04.17. 18:48:09

axlrózsi kis elfojtott buznyák

sutyerák 2011.04.17. 18:53:17

@sutyerák: -egyébként semmi sem zárja ki,hogy a legkeményebb rockerek fiukkal izélkedjenek.
-mikor ezen túltenni magam?
-én ezt a semjént sheggbeqnám.bézbóllütővel

sutyerák 2011.04.17. 18:58:11

na,odébbállok,-sziaasztok-
-egyébként Cosimo Medici jó srác volt,de erről legközelebb értekeznénk.
-

Sebastian Knight 2011.04.17. 19:14:53

@Bell & Sebastian:
A guns szövegei nyálasak, mondanivaló=0, viszont zeneileg kellemes + Slash játéka nagyon feldobja.

Nem hiszem, hogy a guns tagok pearl jam-et hallgattak volna, utolsó (saját) albumuk '91-es - a PJ első lemeze '92-ben jött ki, az Immortality pedig a '94-es Vitalogy albumról van.
A Pearl Jam szólógitárosa amúgy hallhatóan Hendrixen nőtt fel.

www.youtube.com/watch?v=5gbbX_FWjJ0

Bell & Sebastian 2011.04.17. 19:55:47

@Sebastian Knight: Há most őszintén, ilyet még nem láttam baszki, hogy az énekes húzza a ritmust, nem a dob vagy a bass, ez a szám szétesett totál. Vehettek volna egy metronómot. :)

Az időrend jogos. Akkor fordítva! :)

Neurotic 2011.04.17. 20:29:01

@Sebastian Knight: noormális?
komolyan, életedben valaha egy szót is beszéltél már angolul? ha igen, és alapfok felett vagy, akkor olvasd át még egyszer az Appetite szövegeit, hátha eljut valami belőle az agyadig!

a gnr az maga a megkerülhetetlen rock, örökre!
az egy dolog, hogy axl úgy vinnyogott a kilencvenes években, mint egy drogos mikiegér, ám az első 4 albumuk maga volt a csoda!
az Appetite for destruction pedig a világ valaha volt legjobb albuma!
két tehetséges, nagytudású gitárossal, mint Izzy és Slash, akik zenét is tudtak írni, olyat csináltak, hogy az elbírta axl hiányosságait is

Neurotic 2011.04.17. 20:31:07

nem olyan régen külföldön volt szerencsém egy gnr koncerthez. ha axl az indulás óta ennyire komolyan vette volna magát, az éneklést, a színpadot, a mai napig ők lennének a legnagyobbak, tökéleteset énekelt két és fél órában! a nirvana, meg az egész seattle-i szemét grunge hullám sehol nem lett volna, sajnos nem így alakult

Bell & Sebastian 2011.04.17. 20:38:56

@Neurotic: Nono, hátrébb az egerekkel, a Gancundrószli minden számának ki lehet kutatni a zenetörténeti előzményét, nem hinném, hogy megszakadtak a komponálásba, anál inkább a jogdíjfizetésbe. :)

tewton 2011.04.17. 20:43:56

@Bell & Sebastian: @Sebastian Knight:

eszem megáll. maguk annakidején fejből blattolták a gnr szövegeit? akkor már csak 2 kérdésem van:
1. miféle elitiskolába jártak?
2. ahelyett, hogy lassúzni akartak volna gnr-ra, ilyenekre figyeltek?

alighanem itt egy nagy generésön gep van köztünk :)

Sebastian Knight 2011.04.17. 21:29:45

@tewton: Hova gondol, anno egy számukat se hallgattam végig.
Viszont. Sose szerettem nyelvet tanulni. Dalszövegekből szinte többet tanultam, mint dögunalmas tankönyvekből.
Úgy sejtem, van gap, de nem nagyon nagy. :)

Alfőmérnök 2011.04.17. 22:27:14

@Sebastian Knight: Bocs.
Azért az érdekes, hogy nincs fent a youtube-on az eredeti(én legalábbis nem találtam), csak ilyen bakelites verzióban.

Bell & Sebastian 2011.04.17. 23:11:04

Nincs fönn, nincs fönn, fő, hogy nekem megvan.
Szegény neurotikus meg elbujdosott a harakiribe.

@tewton: Csak van gep, mer nemtom mi az. Mi az? :)

Bell & Sebastian 2011.04.18. 00:09:52

@Sebastian Knight: Rögtön sejtettem! Ki is próbáltam, mennyire helytálló az elméletem. Kiugrottam a kedvenc kocsmámba egy meggymárkára -valahogy arra bukok mostanába, mer vége a teaszezonnak- és rögtön -belépés után- egy harsány Sieg Heil! (Szent a győzelem!) -t lendítettem. Erre megtapsoltak. Azonnal nyilvánvalóvá vált ebből, hogy szó nem lehet itt semmiféle gep -ről, ez a közvetlen bizonyíték rá! Szóval, ebből az a tanulság, hogy neoliberális egy se nem volt a kocsmában. Most vagy elmentek korábban, vagy másikba járnak, vagy -pont máma- nem értek rá. Ezt még fel kell dolgoznom -ehhez hasonló- tudományos módszerekkel, legközelebb -pusztán a nagyobb hatás kedvéért- villanyszerelő tökfödőben megyek, akkor nem kell pénzt vinnem, jár az ingyenpia. De már nőkről is tárgyalnának, ha kiásnék (a betemetett közkútból) egy MG 42 -est is, kizárólag csak a hagyományőrző törzsközönség szórakoztatása céljából.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.04.18. 07:58:58

@Bell & Sebastian:

"Azt tuggyuk, hogy lázadott és megragadta a nyakát. Tulajdonképpen meddig meredt afterpubi? Maradt, bocs. :)" --- kérdezi.

Nem biztos, hogy a kérdésére válaszolok, de leírom, ami a kérdéséről eszembe jutott. Amikor elolvastam a kérdését, a következő jutott az eszembe:

Amíg az embernek élnek a szülei, addig gyerek, amikor már nem élnek, akkor (pedig) árva.

ü
bbjnick

Sebastian Knight 2011.04.18. 13:09:55

Na, egy ontopic hozzászólás.

1989, a doboknál: Chad Channing

London:
www.youtube.com/watch?v=GfZaATS-kkI

Bécs:
www.youtube.com/watch?v=bm1FFGr9B-c

Neurotic 2011.04.18. 23:21:17

@Sebastian Knight: ez egy Bob Dylan szerzemény, a lemezen meg van jelölve a szerző, ők csak feldolgozták

Neurotic 2011.04.18. 23:24:14

@Neurotic: ha már szöveg, akkor ezt hallgasd meg tőlük:

www.youtube.com/watch?v=2AvNuBmGv8w

Bell & Sebastian 2011.04.19. 00:51:10

@bbjnick: Nem is tudja, mennyire jónak és mennyire rosszkor, de így igaz.

Bell & Sebastian 2011.04.19. 01:12:16

Többet nem is fanyalgok más emberek zenéje hall'tán.
Itt egy kis cukkerhónig COB, oszt mennyetek békávéval.

www.youtube.com/watch?v=y3LjQJNfs98&feature=related

Feleim!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.04.19. 05:36:54

@Bell & Sebastian:

Bocsánatot kérek, ha bántót írtam!

ü
bbjnick

Bell & Sebastian 2011.04.19. 09:12:06

@bbjnick: :) Nyert egy üveg piát. Válasszon v.mit. :(
süti beállítások módosítása