Ritterek és autoriterek
2011. április 08. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Ritterek és autoriterek

Horkheimer, Adorno, Habermas és a többiek

  Nem tehetek róla: egyre türelmetlenebb vagyok és erősödnek bennem az előítéletek az elmúlt hónapok hazai politikai vitáit látva, ahol a jogos kritikák és értelmes viták helyét egyre inkább átveszi a szélmalmokkal folytatott küzdelem és a csúcsra járatott rettegés. Nem beszélve a khm, szellemi kihívásokkal küszködő balos blogokról, ahol ilyeneket írnak: „Most komolyan, a szingliket és az ateistákat munkatáborokba fogják zárni?! Vagy mi a fenét csinálnak ezekkel az alkotmány-sértő emberekkel?! Agyalágyultak ezek?!”

  Türelmetlenség, előítélet? Csak nem fasizálódok, talán bizonyos lelki elfojtások kompenzálására? Persze nem, legfeljebb a jó öreg F-skála szerint - erről egy kicsit később. A magyar jobboldal kapcsán újra előkerült az autoriterség bélyege, ezúttal egy Guatemalából szalasztott ENSZ-jelentéstevő aggódott egy sort.

  Sokkolta ugyanis az ENSZ szólásszabadság-raportőrét egyes magyar kormányzati tárgyaló felek szemlélete a médiával, és általában a hatalommal kapcsolatban. Frank La Rue a Hírszerzőnek adott interjújában azt mondta: autoriter gondolkodást tapasztalt a kormányzati személyekkel folytatott beszélgetései során. „Úgy éreztem a tárgyalópartnereimben nagyon erős a késztetés, hogy mindenáron szabályozzák a környezetüket. Ez a gondolkodásmód autoriter rendszerek kiépítéséhez vezetett a világ más részein. Más kormányzati szereplőktől - nem Kovács Zoltánról van szó - pedig azt hallottam: azért van szükség a médiaszabályozásra, mert az emberek úgymond nem elég műveltek, hogy mindent megértsenek.”

  Szálazzuk szét egy kicsit a mondanivalót: médiaszabályozás a világon mindenhol van, s többek között azért, hogy bizonyos tartalmak bizonyos csoportokhoz ne jussanak el (gyereknek melegpornót, anarchista szakácskönyv wannabe szakácsoknak, satöbbi). A szabályozás mikéntjéről persze lehet és érdemes vitázni. S hát sajnos az is igaz - mindig is igaz volt -, hogy az emberek nem elég műveltek, hogy mindent megértsenek - ez azért valahol egy echte jobber megközelítés. Akkor is így van ez, ha nem feltétlenül a tartalmakról döntő médiahatóságokban ülnek a világ legbölcsebb emberei.

  S hogy a raportőr autoriter gondolkodással találkozott? Hallatlan! A világon netán mindenhol „te is más vagy, te sem vagy más” mantrát hajtogató, bázisdemokrata hippikből szokott állni egy jobboldali párt avagy kormány? Ha van igazságmagva az autoriter személyiség elméletének, akkor azért ne legyen meglepő, hogy egy ország kormányzatában, a közigazgatás élén olyan személyiségek ülnek, akik hierarchiában dolgoznak és gondolkodnak. Teljesítik a felettes utasításait, irányt szabnak a beosztottaknak. Akik ebben a miliőben élnek, természetesen hozzászoknak bizonyos fokú autoriterséghez. Ehhez megfelelő embertípus kell, hiszen vannak olyanok - talán köztük vagyok én is - akik alkatilag alkalmatlanok ilyen beosztásokra. Az ország irányítása nem egyenlő valami harmadik világbeli NGO matinéfoglalkozásával, ez van.

  La Rue-nek nyilván az utóbbiakról van nagyobb ismerete, hiszen a Guatemalában élő raportőr Latin-Amerikával foglalkozott behatóbban, s az interjúban is elismeri: „nem vagyok »Magyarország-szakértő«, bár nagy örömmel fog megismerkedni az ország sajátosságaival a következő hónapokban”. Isten hozta tehát a bennszülöttek között!

*

  S ha már ennyit kattogtunk az autoriter személyiség elméletén - s mivel nincs lehetőségünk filozófus-pályázatot kiírni egy átfogó kritikára -, egy fél bejegyzés erejéig érdemes megkarcolni Adornóék munkásságát.

  Az 1923-ban létrehozott frankfurti Társadalomkutatási Intézet, amelynek munkatársai - köztük olyan koponyákkal, mint Max Horkheimer vagy Theodor Adorno - baloldali értelmiségiként és zsidóként egyaránt fenyegetve érezték magukat a nácizmus terjedése miatt, a világháború előestéjén áttelepült az Egyesült Államokba. Itt a Berkeley egyetemmel, valamint az American Jewish Committee-vel közösen lefolytattak egy nagy, fasizmussal és antifasizmussal kapcsolatos kutatást. Kidolgozták az F-skálát - az F a fasizmus szót jelöli.

  Ez alapján az autoriter gondolkodás kilenc jellegzetessége a következő: a konvencionalizmus, azaz a hagyományos értékekhez való merev ragaszkodás; a szolgalelkűség, azaz a saját csoport idealizált vezetőjének kritikátlan szolgálata; az agresszió azokkal az emberekkel, csoportokkal szemben, amelyek a konvencionális értékeket elutasítják; a szubjektív érzések, a fantázia, a szenzibilitás elutasítása; az előítéletek, hiedelmek és sztereotípiák követése; a hatalom kategóriáiban való gondolkodás; az emberek lenézésében megnyilvánuló destruktivitás és cinizmus; az a meggyőződés, hogy a társadalmat állandó összeesküvések veszélyeztetik, illetve irányítják; a „nem szokványos” szexuális viselkedés, azaz a homoszexualitás elutasítása és elítélése. No és azt is megfejtették, hogy az autoriter személyiség természetesen gyerekkori elfojtások és frusztrációk miatt alakul ki - így próbálták tehát összeházasítani Marx és Freud elméleteit az analitikus szociálpszichológia segítségével.

  Adornóék hatalmas vitát váltottak ki az Egyesült Államokban: egyrészt sokan kritizálták az elmélet megalapozottságát, másrészt viszont a társadalomtudományt mind a mai napig uraló baloldali narratívák alapító atyáiról volt szó, akik ideológiailag is megalapozták az hatvanas-hetvenes években diadalokat arató ellenkultúrát. És akik olyan tekintélyre tettek szert, hogy elméleteik tudományos szintű megkérdőjelezése sokáig eretnek gondolatnak számított. Ma már nagy viták tárgya, hogy mi '68 (és előzményeinek, következményeinek) öröksége, és mely korabeli felfogások érvényesek ma is. Izgalmasak például Adorno nézetei a magaskultúra és tömegkultúra viszonyáról, de volna mit vitatkozni az autoriter személyiség elméletéről is - filozófusoknak és kibiceknek egyaránt.

*

  Emlékszem, boldogult jurátus koromban, szociológia szemináriumon sem értettem már, hogy mi köze a hagyományos értékekhez való ragaszkodásnak a fasizmushoz - hiszen annak mind olasz, mind német nemzetiszocialista változata a hagyományos civilizációs értékekkel szemben határozta meg magát. A társadalom többsége pedig mindig is ragaszkodott és ragaszkodni fog bizonyos hagyományos értékekhez - az örök progresszívek legnagyobb bánatára. Egy amerikai kutatás során állítólag kiderült: az F-skála alapján az amerikai társadalom többsége is látens fasiszta... Lehetne vitatkozni azon is, hogy az előítéletesség önmagában egy fasizmusra hajlamos személyiséghez tartozik-e, vagy pedig egyik legősibb tulajdonságunk, amely segít eligazodni helyes és helytelen, jó és rossz közötti választásunkban - hozzátéve, hogy bármilyen előítéletet érdemes rendszeresen felülvizsgálnunk, hogy megállják-e még a helyüket.

  Nem vitatva az autoriter személyiség elméletének tudományos értékét (amelyen vitatkozzanak az igazán hozzáértők), nem tudom magamtól elhessegetni a gondolatot, hogy az elmélet akár bunkósbotként is funkcionálhatott bármilyen kiválasztott tudományos, politikai vagy bármilyen ellenfél szellemi legyakásához: hiszen az F (fasizmus) -skálára bárki rákerülhetett, aki magáénak tartott bizonyos hagyományos értékeket; vagy magától értetődőnek tartotta, hogy társadalmi hierarchia létezik, és ez így is van jól. Legfeljebb azt mondták róla, hogy kicsit fasiszta, szemben pl. a nagyfokú fasisztaságról tanúbizonyságot adó véresszájú keretlegényekkel és fantasztákkal. Esetleg határolódjon el.

  S végső soron az elmélet alkalmas volt arra, hogy mindenkit fasisztának, vagy legalábbis látens fasisztának bélyegezhettek, aki nem ateista, marxista, freudista, hagyományos értékek ellen lázadó szabadgondolkodó volt. Kiváló elmélet volt ez arra is, hogy rá hivatkozva folyamatosan a politikai korrektség damoklészi kardja alatt tartsák a hagyományos társadalmi rend bármely elemét és annak képviselőit. Ismerős a történet? Azt hiszem, igaza lehetett Franz Samelsonnak, aki szerint „az autoriter karakter története valószínűleg többet mond a teoretikusokról és a kutatókról magukról, mint kutatásuk tárgyáról.” 

  És azokról is, akik most újra elővették az autoriter jelző bunkósbotját.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr782807072

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: TV székház-felgyújtás helyett galambröptetés 2011.04.09. 17:11:58

  Mint megyebeli mindig is érdeklődve figyeltem a szűkebb pátriám eseményeit. Legyen az egy kis falu mondjuk Bakonybánk, vagy a megyeszékhely Tatabánya. Így az esztergomi történéseket is rendre követem, különösen az októberi önkormányzati vál...

Trackback: Autógyártás és kohászat 2011.04.08. 17:13:29

Az állam hatástanulmányokat rendelt a lovak elterjedéséről (és a lócitrom mennyiségéről) a városokban a népesedés emelkedésével - de nem találta fel az automobilt. Az állam pénzt öntött a veszteséges bányákba, hogy lennmaradjanak a bányászok, de ne...

Trackback: Jegyrendszer a Magyar Postánál 2011.04.08. 16:30:08

A Magyar Posta hadat üzent egy 170 éves hagyománynak. Nem kell többé százféle postabélyeggel bíbelődni, nem kell annyi ingyenélő grafikus művészt fizetni, és hallgatni az agyonfizetett nyomdászok nyavalygását. Itt az új magyar találmány: a levélje...

Trackback: Képviselői alkalmazottak: családban marad 2011.04.08. 16:28:55

Az éppen aktuális belpolitikai botrányt a Blikk robbantotta ki, amikor mai számában megszellőztette: a KDNP harminchét fős parlamenti frakciójából kilencen családtagjukat alkalmazzák közpénzen képviselői titkárként. Na és?Az országgyűlési képviselők ja...

Trackback: Schiff: Orbán nem vicces, hanem veszélyes 2011.04.08. 16:20:47

„Orbán nem fasiszta, csak radikális karrierista és nacionalista populista.”...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tevevanegypupu 2011.04.13. 13:58:40

@devuscka:
Nem vagyunk nagy husevok, tulajdonkeppen csak ugy "disznek" van a hutoszekrenyben vagy a szekrenyben ilyesmi, altalaban a legletisztultabb alapdolgokat veszem,

fuszerkeverekeket meg ilyesmiket sem, de az ember akkor tenyleg megbolondulhat ha allandoan mericskel es azzal tolti idejet egy boltban, hogy mi mibol van. Nem is beszelve arrol, hogy mar a legletisztultabb alapdolgok is manipulaltak..Ahogy elnezem a tokegyforma gyonyoru piros vagy zold almakat, egyforma nagysagu krumplikat es sorolhatnam. Valoszinuleg az emberi szervezet majd eccercsak hozzaszokik az ilyen mudolgokhoz, de manapsag a rengeteg fele betegseget az ilyesmiknek is koszonhetjuk.

devuscka 2011.04.13. 14:03:04

@tevevanegypupu:
"de manapsag a rengeteg fele betegseget az ilyesmiknek is koszonhetjuk. " Egyetértek. Ezektől is 'növekszik' a következő generáció. Egyre nagyobbak. ( a hozzáadott 'értékek')

Google 2011.04.13. 14:19:24

Soha nem értettem, hogyan képesek valakik szórakozásból egy másik élőlényt lepuffantani. De gondolom, az e szenvedélynek hódolók tudják, hogy az ő hobbijuk is káros -, akárcsak az ivászat, cigarettászat stb.
Mint mesterség elmegy, túlszaporodást, beteg egyedeket ki kell lőni, node, mint szórakozás? Nem kicsit beteges.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.04.13. 16:49:19

@Grift:

Hogy egy jehovistától (Jehova tanújától) hallott szófordulattal éljek: "ha megidvezülök sem értem", hogyan jönnek most ide a keresztények!:-D

ü
bbjnick

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.04.13. 17:53:09

@tölgy:
nem, de nem is ölnék, hogy egyek.
de ezt nem szokják maguk érteni a keresztény eszükkel. :)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.04.13. 18:08:07

@bbjnick:
bocsánat. azt hittem, hogy te, a gyilkolás apologétája, és tömjén a gyilkos, keresztények vagytok. azt hittem -lévén mindketten eminensei a kereszténységnek-, hogy ez olyan keresztény dolog. ha tévedtem, elnézést kérek, és nagyon örülök, hogy te és tömjén keresztényietlenül viselkedtetek, meg a láncdohányos, meg a családtagjait mindenhová elhelyező rubovszky is. és nem ez a kereszténység lényege :)

picur3ka 2011.04.13. 18:26:02

@Grift:

Nem tudtam, hogy van hindu vallasi kosher elelmiszer szolgaltatas Magyarorszagon. Hogy csinalja?

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.04.13. 19:18:26

@Grift: nyugodtan használja a kretént (--> chrétien), mint a többiek.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.04.13. 21:38:57

@Grift: @picur3ka/mesterhazymiklospart: @Alfőmérnök: @tölgy:

Ha már eszembejutott, ideidézem (nem ismernek/nem ismertek magukra/magatokra?) (Sajnos, csak angolul találtam meg a Vvillágghhállón.)

"In one western town, on whose deserted wharf the grass grows, these spirits have so much vigour that, when a misbeliever ventured to sleep in a haunted house, I have been told they flung him through the window, and his bed after him. In the surrounding villages the creatures use the most strange disguises. A dead old gentleman robs the cabbages of his own garden in the shape of a large rabbit. A wicked sea-captain stayed for years inside the plaster of a cottage wall, in the shape of a snipe, making the most horrible noises. He was only dislodged when the wall was broken down; then out of the solid plaster the snipe rushed away whistling."

[.............../.]

ü
bbjnick

Bell & Sebastian 2011.04.13. 21:57:33

@bbjnick: Ezek szerint csak hitetlennek röppen fel a szalonka. És még gúnyosan fütyörész is. Mondhatom, akkor gerjedelemmel jól állunk, csak hit dolgában nem annyira. :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.04.13. 22:02:09

@Bell & Sebastian:

No, de most mondja meg, nem úgy viselkednek (itt) a nickek, mint holmi kelta szellemek?!:-D

ü
bbjnick

Bell & Sebastian 2011.04.13. 22:33:34

@bbjnick: Bonsai-tigrisre nincs valami jó Yeats -idézete? Fene bánja, Chesterton is jó. :)

Alfőmérnök 2011.04.13. 22:41:09

@bbjnick: Lehet, hogy szegényes a fantáziám, hogy magatól még nem jöttem rá, de pontosan mit jelent/jelöl nálad ez?
"[.............../.]"
(Tippjeim persze vannak.)

Bell & Sebastian 2011.04.13. 23:08:40

@Alfőmérnök: Nekem van ilyen az autómban, ha pont így áll, azon a hétvégén van gyümölcs az asztalon, ha meg fordítva, péntek este lenyomok egy sallert a kölöknek, hogy elmenjen a kedve a diszkótól.

De akkor meg unga-bunga parti nincs. Asszem orgazmus-közeli állapotot jelez vele. 1db, az tuti.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.04.13. 23:35:42

@picur3ka/mesterhazymiklospart:

Ha nem, hát nem. Bennem csak a jószándék...

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.04.13. 23:40:24

@Alfőmérnök: @Bell & Sebastian:

Ez --- [........../.] --- ha jól vagyok értesülve egy iróniaméter. :-) (Engem is inkább egy tolópotira emlékeztet, mint, mondjuk, egy tárcsás deprez-műszerre, de akár azt is tudok látni benne.)

Szóval, ha t*kig van húzva vagy kiakad, akkor tombol az irónia.:-)

ü
bbjnick

Bell & Sebastian 2011.04.13. 23:53:35

@bbjnick: Értem én az iróniát, de akkor kellene mellé még egy húsos káposzta -előrejelző is, rövidebben husidoziméter.

Alfőmérnök 2011.04.14. 00:01:10

@bbjnick: Na, erre nem is gondoltam. :) De végülis jópofa.
Azért valahol jól példázza, hogy miért is (ön)veszélyes fegyver az irónia. Ha nem tudunk róla, nem látszik. (És hiába jelölik valamivel, ha nem tudjuk, hogy azzal az iróniát jelölik...stb)

tevevanegypupu 2011.04.14. 07:31:37

Kulonben tenyleg szalonkaztak regen az urak es uri parasztok. Sot - madar az madar - Czinege elvtarsek is minden bizonnyal, helikofferrol es geppisztollyal meg eleinte, kesobb Brezsnyev elvtarssal karoltve mar kifinomultabb modszerekkel. Partizanvadaszok.:)

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.04.14. 07:31:49

@bbjnick: az iróniaméter a konzervatóriumon terjedt el. Én voltam bátor javasolni a bevezetését, irónikusan, mivel sokan nem értik az iróniát.

Az iróniaméter használata annak jelzése, hogy "Hüjje vagyol, nem értesz, de segítek, talán így menni fog." Gondolom senki sem olvasott még Platónynál vagy Erasmusnál olyan zárójeles megjegyzést, hogy "kacsint". Aki nem jön rá a kacsintásra, az úgy járt.

Alfőmérnök 2011.04.14. 11:03:21

@tölgy: Lehet, hogy Szókratész is jobban járt volna, ha néha kiteszi az iróniamétert.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.04.14. 12:21:04

talán a maguk hitében is fontosa szeretet, a halál, az ölés és egyéb ilyenek. bár a barbár sátánimádó ószövetséggel folyamatban lévén, hát nem is tudom. de akkor is. maguk itten ülnek, szájukból iróniamétert formázva, hülye pofával, és zöldségeket beszélnek, vagy inkább sunnyognak.
láttak már embert vagy állatot meghalni? a mozdulatot összeomolva látni, ahogy a futó emberből, vagy állatból, egyszer csak minden elfogy? egy szempillantás alatt teljes diadal a sátánnak, és a ravasz meghúzójának. vettek már el életet? látták az áldozat szemét. élték már át a spirituális döbbenetet amit az ölés okoz, és közben a diadallal fog kezet, a hatalom csodájával, az ölés intenzív kéjével? na ez a sátán bennünk.
a vadász az ölést így szereti. nem duzzogva vadgazdálkodik. imádja az ölés érzését. az ölés kéjence. az ilyen ember embernek is alig, nemhogy bármilyen vallás hívének. az ilyennél az is keresztényebb, aki a hatéves kislányra veri a farkát a lakótelepi liftben.
aki ezt nem érti, az alember, spirituális vak, és metafizikai értelme nem létezik.

Bell & Sebastian 2011.04.14. 17:08:55

@Grift: Remélem, nem nekem szánta, mert néztem már fegyver csövébe, de szerencsémre, elhibázta a részeg vadász.
Pontosan úgy van, ahogy mondja, ezer halállal lakol.

tevevanegypupu 2011.04.14. 17:33:02

@Grift:
Allatokat lattam meghalni, mi magunk is vittunk felig elgazolt macskat, kutya altal megnyomoritott cicat, aztan infarktust kapott kutyat, megmergezett kutyat allatorvoshoz. Lattam kismacskakat kimulni es hallottam nappalokon es ejszakakon at sirni oket. Ket embert lattam meghalni, az egyik korhazban, pillanat alatt szallt el belole a lelek..a masik lassubb volt es nehez.
Meg arra is vigyazok, hogy legyet vagy csotanyt se tapossak el, viszont vidaman megeszem a csirket, de voltam harom evig vegetarianus, azt hiszem visszaterek ra. Mert ha nem, akkor kepmutatas az egesz. Maga nagyon altalanosit, minden sokkal komplikaltabb.

Alfőmérnök 2011.04.14. 17:39:41

@tevevanegypupu: "Maga nagyon altalanosit, minden sokkal komplikaltabb. "

Erre csak most jöttél rá, vagy már korábban is feltűnt? :)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.04.14. 18:27:46

@tevevanegypupu:
igen, általánosítok. úgy érthetőbb :)

picur3ka 2011.04.14. 18:50:38

@Grift:

Szoval, husevo maga is. S aztan fikazza, aki ol.

Vagy rosszul ertem?

picur3ka 2011.04.14. 18:53:15

@tölgy:

Haha. Nekem a szmajlik mindig ugy jonnek le, hogy pont, pont vesszocske; ugy hozzaszoktam az elhanyagolasukhoz, hogy eszre se vettem. Se itt, se mashol.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.04.14. 19:14:28

@tölgy:

Ön a feltaláló? Én azt hittem, hogy valamiféle nemzetközileg szabványosított kommunikációs jel(zés):-) Szerintem jó és hasznos találmány:-)

És: Eleinte én is idegenkedtem az "emotikonoktól" és egyéb huncutságoktól, de időközben rájöttem, alkalmasint hasznosak (is) lehetnek. Egy internetes kommentsorban vagy fórumon nemritkán alakul ki párbeszéd, ami, ugye, műfajilag: dráma:-) Egy drámában pedig a szerzői instrukcióknak (hagyományosan) helye van/lehet:-)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.04.14. 19:23:42

@Alfőmérnök:

Ezt szóvá tetted már Esterházynak is? ;-)

Egy rendes (rendesen megírt) szövegből egyértelműen kiderül, hogy milyen céllal íródott. Az internetes dzsumbujban, cseteken, fórumokon, kommentsorokban (márcsak a "sebesség" és a műfaji sajátosságok miatt is) ezt szerintem sem árt (közmegegyezéses) jelzésekkel, értelmező instrukciókkal támogatni.

ü
bbjnick

tevevanegypupu 2011.04.14. 19:40:37

@Alfőmérnök:

Igy konnyebb neki, nem kell cizellalni.(:

@Grift:

Perszepersze.(:

Alfőmérnök 2011.04.14. 19:42:32

@bbjnick: "Ezt szóvá tetted már Esterházynak is?"
Nem ismerem személyesen. De nem hiszem, hogy nem tudná. ;-)

"Egy rendes (rendesen megírt) szövegből egyértelműen kiderül, hogy milyen céllal íródott."

Ez igaz a propagandaanyagokra, publicisztikákra, tanulmányokra, használati utasításokra, tankönyvekre, ismeretterjesztő irodalomra és még sok minden másra.
A szépirodalomra azonban nem (teljesen) igaz.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.04.14. 20:03:46

@Alfőmérnök:

"A szépirodalomra azonban nem (teljesen) igaz." --- írod.

Vitatom!:-) És állítom, hogy bármilyen szövegnek (sőt, bármiféle tudatos emberi megnyilatkozásnak) hitelét a megnyilatkozás logikai, etikai és esztétikai aspektusainak koherenciája adja. És állítom, hogy ez kívánatos és lehetséges:-)

ü
bbjnick

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.04.14. 20:05:41

@picur3ka/mesterhazymiklospart:
nézze, nem vagyok dharmatanító, nem fogom elmondani magának a karmikus matekot, miszerint nem ugyanaz a felelősség megölni és megenni, mint a tízmillió húsigényét kiegészítve, mint igénylő, sokszoros áttételen át kicsi -de bűnös- hányadban kivenni a részét az ölésből. szinte összehasonlíthatatlan felelősségi szint a már amúgyis leöltből falatozni, vagy személyesen megölni és megkérni a halast, hogy kúrja fejbe. a karma logikája a mateké. egyébként amit mond, az hind és idióta szájakból szok elhangzani, hogy jujj de képmutató bdolog..... de mint mondtam nem vagyok dharmatanító, ezzel be is fejeztem.

és nem ez a lényeg. a lényeg az, hogy az ölés szerelmese tekinthető e hívőnek, spirituális lénynek, metafizikai belátással bírónak, vagy csak egy hülye, bűnös hajlamú, sátán szolgája kutyának.

Alfőmérnök 2011.04.14. 20:31:05

@bbjnick: Vitatható állítás, persze.
Csak az a baj, hogy ezzel a mércével mérve a szocialista realizmus a művészet csúcsteljesítménye, Rabelais, Cervantes (hogy moderneket ne említsek) meg értéktelen szarok. ;-)
De Shakespearet is sokféleképpen lehet értelmezni, és ha a belső koherencia, az egyértelműség lenne a fő érdeme, akkor erre nem nagyon lenne lehetőség.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.04.14. 20:54:57

@Alfőmérnök:

Rabelais, Cervantes, Shakespeare ... művei nélkülöznék a belső koherenciát? Én nem érzékeltem ezt. Sőt, még az sem kizárt, hogy azért "ütnek" még ma is a dolgaik, mert "belső koherenciájuk" egyetemes.

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.04.14. 20:57:30

@Grift:

Erre csak személyesen lehetne válaszolni.

ü
bbjnick

Alfőmérnök 2011.04.14. 21:05:03

@bbjnick: Lám, a második mondatban már te is idézőjelbe írtad a "belső koherenciát". Merthogy nem olyan egyértelmű dolog, hogy mi is az. Egyébként én is úgy gondolom, hogy koherensek, de hogy egyértelműek, meg hogy világos, hogy milyen céllal íródtak, az szerintem nem igaz.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.04.14. 21:15:56

@Alfőmérnök:

"Egyébként én is úgy gondolom, hogy koherensek, de hogy egyértelműek, meg hogy világos, hogy milyen céllal íródtak, az szerintem nem igaz." --- írod.

"Igazad van, de nem értek veled egyet!" :-D

ü
bbjnick

picur3ka 2011.04.14. 22:54:16

@Grift:

'szinte összehasonlíthatatlan felelősségi szint'

Eppen ezt gondoltam, masra tolja.

Fogozzek meg (bb-vel egyutt, ha kell), engem ugy neveltek, hogy kora gyermekkoromban megtanitottak 'olni'.

Mi a francot enne mindenki, ha ezek az emberek, akik ilyen munkat vegeznek, nem leteznenek?

Bell & Sebastian 2011.04.15. 00:01:19

@picur3ka/mesterhazymiklospart: Maceszgombócot a pestik, mink ugyanaszt.

Valójában arról beszélgetünk, mit kezdjünk a társadalom militáns 8% -ával, akiknek az őseit még hősként emelte pajzsra a történelem, most meg semmi szükség rájuk, mert tárgyalásokkal intézik a genocídiumot, sehol egy jó kis támadó/honvédő háború azoknak, akiknek a vérében a vérontás.

Grift elsiklott eme kicsinység felett, bezzeg új uraink hamar rájöttek, mekkora veszély -elsősorban rájuk nézve-, ha minden bugrisnak fegyvert osztanának.
Ez privilégium, csak a mindenkori elnyomóknak és legközvetlenebb seggnyalóiknak jár.

Szóval, van pár csavar a történetben.

picur3ka 2011.04.15. 00:24:32

@Bell & Sebastian:

Tarhonya leves.

Sok csavart lehet tenni a tortenetbe. Peldaul rozmaringot.

Bell & Sebastian 2011.04.15. 00:51:20

@picur3ka/mesterhazymiklospart: Jó hogy mondja, tarhonyát még nem vetettünk az idén. Rozmaring?
www.youtube.com/watch?v=6L3FPHv5SX8

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.04.15. 07:07:12

@Bell & Sebastian:

Hát én nem tudom (hogy úgy általában) miről folyik a beszélgetés, @Grift engem (többek között) ezzel kínált meg:

"...szerencse, hogy embert nem öltél, mert most akkor az lenne a kultúrád része! csak kérdezem, mert nem értek hozzátok, a keresztények nem változtatnak magukon? a gyilkos gyilkol, ha láncdohányos, akkor láncdohányoz, ha politikai családépít, akkor azt csinálja inaszakadtáig? na mindegy is..."

Ez részben válasz egy régebbi beszélgetésünkre, amiben többek között ezt is mondtam/írtam @Grift egy "állatkínzós" bejegyzése alatt (itt: gozdom.blogspot.com/2009/10/malnasitol-szobrot-rendel-varos.html):

"...Magamba néztem és arra jutottam, hogy bennem sohasem volt késztetés az állatok kínzására. Így soha nem is kínoztam állatokat. De aztán eszembe jutott, hogy --- nem addig a' --- már nyolc évesen ott tartottam a tálat a leölt birkák és disznók kifolyó vére alá. Nagyszüleim megtanítottak, amire tudtak, így ma is le tudok vágni, meg tudok kopasztani (tisztítani) és fel tudok bontani bármiféle baromfit. (Disznóölést vagy juhvágást nem vállalnék, az komolyabb dolog:-))Annak idején megmutatták, a kezembe adták a munkát, hogy gyakoroljam és én érdeklődéssel és élvezettel csináltam is. Tehát nem volt szükségem arra, hogy macskákat trancsírozzak szét, hogy trancsírozási hajlamaimat kiélhessem, "kiélődtek" azok "munka" közben:-)

Érdekes a dolog másik oldala is: levágtuk és megettük azokat az állatokat (mert nekik az a sorsuk), de megtanultam azt is, hogy annál semmirevalóbb ember nincs, mint aki a rábízott jószágnak nem viseli jól gondját, aki hagyja kínlódni, szenvedni azt a szegény állatot. Azaz felelősséggel tartozunk értük. Elnézegettem kiskölyökként az öregeket, ahogy egymás jószágait mustrálgatták, tkpn. ez alapján alkotva képet egymás szakmai és emberi minőségéről.

És itt van mindjárt az abortusz kérdése. Megintcsak gyerekkoromból hoztam egy nagyon szimpla tudást: Embert ölni bűn. És a bűnös mindig megbűnhődik. Előbb vagy utóbb, de megbűnhődik. És: Isten nem ver bottal.

Porbaf*ngó porontyként ott bukdácsolva a felnőttek között (akik, úgy emlékszem, mindig beszéltek, tettek-vettek és beszéltek: ha nem tették (nem beszéltek), akkor, tudni lehetett, hogy most valami baj van --- vajon a gyerekek így látnak minket is? mi is mindig beszélünk?:-)), szóval, bukdácsolva a felnőttek között mindenféle történetet hallottam.

Lehet, hogy csak egyszer-kétszer beszéltek abortuszról (és előttem bizonyára nem nyíltan kimondva, hanem csak félszavakban, gondolhatták, csak számukra érthetően). Mégis innét eredeztetek egy "tudást" (mert nagyon réginek tűnik számomra és máshonnét nem tudom eredeztetni).

Egyrészt emlékszem egy hangsúlyra. Ha a környezetemben valaki azt mondta valakire (éppen "kibeszéltek" a családban valami falubelit...), hogy: "kikapartatta magát" (úgy emlékszem, hogy hangzott el ilyen), akkor azt olyan hangsúllyal mondta, mintha az mondta volna "az meg megőrült" (volt abban a hangsúlyban valami elutasító, száraz tónus és egyértelműen félelem is). És amit ilyen hangsúllyal emlegetnek, az, gondolhatja már egy gyerek is, még ha nem is tudja miről beszélnek, az csak nagyon rossz lehet...." stb.

No, most, ha az ember egy ilyen reakciót kap, minthogy "szerencse, hogy embert nem öltél, mert most akkor az lenne a kultúrád része", akkor (tekintve, hogy a fentieket tudja rólam) ebben azért van egy nagyon kemény, a személyre irányuló minősítés. S hogy ez az egész egy ilyen "keresztényezős" kulimázzal van leöntve (tekintve, hogy kereszténységemről is tud), ez így még mókásabb.

Szóval, részemről sajnálom, de én ezzel érdemben nem tudok mit kezdeni.

ü
bbjnick

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.04.15. 08:01:06

@bbjnick:
személyre a lófaszt. szégyen, de nem emlékeztem erre a kommentre, és egyébként is, nyilvánvaló, hogy nem személyedről, hanem az általános morális vakságról van szó. /és nem keresztényezős máz, hanem egy keresztény politikusról kezdtünk beszélgetni, aki az ölés szerelmese./
amit alátámaszt egyébként a fenti méltatlankodásodban idézett szöveg is. állatot ölni, úgy nőttem fel, kaparni nem, mert nem úgy nőttem fel. hol van itten spirituális fejlődés, vagy szerzett tudáson alapuló belátás? sehol. a szokásos mantra csak. az állat azért van, hát becsülettel megölöm és feldolgozom.
csak próbáltalak felébreszteni! :) reménytelen kísérlet. süket vagy.
azért elmondok még egy igazságot, bár úgy sem fogod feldolgozni. a paraszt azért nem él jól sehol a világon /gazdag lehet, jól nem él/ mert gyilkolás az élete. ez is ilyen egyszerű. a népnyomorító kormányok, és nemzetközi gazdáik csak a sors végrehajtó ereje, parasztnyomorúság ügyében. :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.04.15. 08:27:27

@Grift:

A kommentet olvastam.

ü
bbjnick

picur3ka 2011.04.15. 14:34:17

@Bell & Sebastian:

Meg mindig vetheto, enm maradt le.

moglaja borba? azt mondjak?

picur3ka 2011.04.15. 14:39:30

@bbjnick:

Az a legjobb fajta, mikor senki nem tudja, mirol szol a beszelgetes.

Grift teljesen ertheto, hiszen Semjen egy hobbi/sport/kej vadasz. Ezen tul engem egy kicsit elveszit, be kell vallanom.

Nem kedveljuk a hohert sem persze. Az ember azonban egy agressziv leny. Aki nem ol, azt igen gyakran kiirtogatjak.

Alfőmérnök 2011.04.15. 15:37:15

@picur3ka/mesterhazymiklospart: "Aki nem ol, azt igen gyakran kiirtogatjak."

Különösen a szalonkák veszélyesek az emberre. Azért kell lelőni őket, mert különben ők ölnek meg minket. :)

picur3ka 2011.04.15. 15:50:22

@Alfőmérnök:

Kulonosen ok. Kihagyta a csavarokat.

Egyebkent meg gyakorolni kell - nem en talalom ki -, mondom, ocsmany a vilag, messze nem a felebarati szeretetrol szol.

Ezt mar jol megcumiztuk a XX. szazadban. El fogunk tunni, mint orszag, ha igy megy tovabb.

Bell & Sebastian 2011.04.15. 18:10:46

@picur3ka/mesterhazymiklospart:

Gdje, pokazi mi
Gdje, kad tužne sudba ne voli
I čime od svijeta da se braniš
Kao ruža sa dva smiješna trna ili snom
Uzalud, uzalud, sve je protiv nas

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.04.15. 18:29:06

@picur3ka/mesterhazymiklospart:

Nekem egyre inkább az az érzésem, hogy a poszt címéhez is idomulva, arról szól a vita, hogy: kik a ritterek és kik az autiriterek?:-)

ü
bbjnick

picur3ka 2011.04.15. 18:51:49

@Bell & Sebastian:

Koszonom.

@bbjnick:

En a poszt cimet mar el is feledtem, jo, hogy mondja.

osborne 2011.04.15. 19:10:34

Valaki ébresszen fel:

"Ott lesznek, akik a Teremtő, a Megváltó igazságát keresik itt a Földön, és lesznek, akik az Emberben látják az élet jóravalóságának, az igazságnak, az erénynek, de persze a bűnnek is a forrását. A Köztársaság szabad és büszke polgárai fognak holnap találkozni. De mind egyet akarnak: a szabadság, az emberiesség Magyarországát. Megtartani a Magyar Köztársaságot."

www.facebook.com/notes/gyurcs%C3%A1ny-ferenc/holnapra-k%C3%A9sz%C3%BClve/203655043000299

picur3ka 2011.04.15. 19:29:00

@osborne:

Mer, tobbszor bermalkozott is.

Bell & Sebastian 2011.04.15. 20:14:25

Ferenc Jóska

- Ist es ganz sicher, das der Franz kommt auch?
- Josef, seine Seele hängt schon am Rauch?

devuscka 2011.04.15. 21:04:07

@Bell & Sebastian:
nijedna suza nimalo volje
nijedna slutnja ni glas..
:-)

osborne 2011.04.15. 22:24:14

@picur3ka/mesterhazymiklospart:

Ahogy a Tóta W is egy kiugrott kispap. Ezek ilyenek.

@Tehetetlen Dodó: Veszem észre. Rémálom az egész.

Alfőmérnök 2011.04.15. 23:20:59

Ez lenne az új kommentfolyam? :D

tewton 2011.04.15. 23:35:06

@osborne:
"Ott lesznek, akik a Teremtő, a Megváltó igazságát keresik itt a Földön"

lol, beszarás. elképzelem kompletten a magyarországi szerzetesrendeket kivonulva, plusz a világi papságot. ez valami eucharisztikus világkongresszus lesz? :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.04.16. 06:35:29

@tewton:

:-D (...) :-D (...) :-D ...

ü
bbjnick

osborne 2011.04.16. 20:59:40

@tewton: Nos, a világkongresszus elmaradt. A Pojáca lelkésze azért elengedett egy Hócipős poént:

Iványi Gábor metodista lelkész, aki szerint nem nyilasok rontják a levegőt mostanában, hanem sunyilasok.

via index.hu/belfold/2011/04/16/gyurcsany_megszervezi_a_demokratikus_ellenzeket/

osborne 2011.04.16. 23:37:42

Ugye itt mindenki patrióta?

Patrióták vagyunk, akik a hazaszeretetüket kitartó munkával szeretnék kifejezni. Ezért vállalkozunk arra, hogy stratégiai elemzésekkel, konferenciákkal és szakmai közéleti vitákkal mutassunk be közpolitikai alternatívákat. Megtanulva a világtól, ami működik, és elkerülve, ami máshol kudarcot vallott – de mindig a magyar sajátosságokra alapozva.

www.hazaeshaladas.hu/

Lew Archer 2011.04.16. 23:57:48

@osborne:

Lassan megszokottá és otthonossá válik ez, a következő választásra biztos építenek erre egy pártot. Mindig volt ilyen, MDNP, Centrum, Iboly-féle MDF, ahová be lehetett csalogatni a Fidesztől elijesztett szalonjobboldali illúziószavazókat, akiknek lelki igény, hogy ne közvetlenül szavazzanak az MSZP-re.

osborne 2011.04.17. 00:08:56

@Lew Archer: A Feri vagy szadesz árvák akik konziknak hiszik magukat? Vannak páran ja.

Centrum, te-jó-ég. A szocik kamuprojekte volt és bevált.

Vajon Bajnai új pártban nyomul majd vagy MSZP?

osborne 2011.04.17. 01:28:54

Más: Gyöngyöspatára

ma este visszatértek a gárdisták. Ezúttal nem csak posztolnak: 7 perce futott be a hír hogy közülük négyen már betörtek egy ablakot a cigánysoron. A településen jelenleg tíz rendőr van.

via mesuge.tumblr.com/post/4671470045/gyongyospatara

A gárdisták hamarosan hullani fognak, ők provózták ki.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.04.17. 01:37:38

@osborne:

Ez vagy valami internetes "vicc" (fake) vagy valami provokáció.

ü
bbjnick

tewton 2011.04.17. 02:13:30

@osborne:
én kivárnám a barikád vagy a kuruc tudósítását erről, mert ez a forrás egy eléggé c- és zs-üldözésben érdekelt oldalnak tűnik.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.04.17. 11:54:51

@osborne:

Akinek a mesüge & écesz a hírforrás az könnyen úgy járhat, mint Ön most: az ablakbetörésről sehol, semmi hír.

Viszont ezt találtam:

"Ittas, OPSZ (Országos Polgárőr Szövetség) engedéllyel rendelkező cigány csapat támadt a Véderő tagjaira, a rendőr is csak figyelmeztető lövés leadásával tudta megfékezni a hőzöngő csoportot."

www.barikad.hu/gy%C3%B6ngy%C3%B6spatai_cig%C3%A1ny_polg%C3%A1rseg%C3%ADt%C5%91k_t%C3%A1madtak_v%C3%A9der%C5%91_tagjaira-20110416

www.barikad.hu/rend%C5%91rs%C3%A9g_tagad_gy%C3%B6ngy%C3%B6spata_%C3%BCgy%C3%A9ben-20110417

ü
bbjnick

tewton 2011.04.17. 12:00:49

@bbjnick:
most linkeltem volna, ha a ge.. blogmotor...

rendőrt lincseltek volna a polgárőr cigányok, csoportosan. hajrá, karamell, oláhibolya, győzike, jimmy!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.04.17. 12:06:21

@tewton:

Már a kormányváltás után fel kellett volna állítani az önkéntes Nemzetőrséget. Ma már nagylétszámú, az állam által kiképzett önkéntes nemzetőr járőrözhetne a krízisterületeken.

ü
bbjnick

tewton 2011.04.17. 12:22:17

@bbjnick:
megnyugtató, hogy a független index felelős módon nem tudósít ilyen felzaklató hírekről. viszont a legfontosabb problémát, a kotmányozást meg az ormánellenes tüntiket kiemelten kezeli.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.04.17. 13:32:53

@tewton:

Tudja, hogy van az!

"...vannak gyilkos igazságok, melyek ölnek hatod- és hetedíziglen."

ü
bbjnick

tewton 2011.04.17. 18:09:16

@bbjnick:
no. index is reagált.
index.hu/belfold/2011/04/17/ismet_pattanasig_feszult_a_helyzet_gyongyospatan/
ez egy teljesen átlagos falu.

Bűnügyi szempontból közepesen fertőzött területnek számít Gyöngyöspata. A Heves Megyei rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint összesen 55 bűncselekmény jutott a rendőrség tudomására Gyöngyöspatán, 2010-ben.

és persze hogy nem a genetikailag ártatlan kisebbség provokált, hanem a napi meló után hazatérő fasiszták!

"a Véderő, a Betyársereg, a Titkolt Ellenállás és a Szebb Jövőért szervezet több tagja részegen ostorokat csattogtatva vonult fel és halállal fenyegette a romákat"."

és lövés, az egyáltalán nem is volt!
biztos csak cserdített valaki egy nagyot az ostorral.

tewton 2011.04.18. 09:34:50

@bbjnick:
nem nézte tegnap este a hetet (vagymit?).
értelmesebb cigó tinédzserek közt evidencia a párhuzam a magyarok közül ártatlanul elhurcolt zsidók és a magyarok által nemszeretett cigók közt. miközben a magyar társadalom (hazudjanak bármit) elképesztően toleráns (a megérdemeltnél ezerszer inkább) volt a cigánnyal szemben, amíg az nem lopja és gyilkolja. sőt, a falusi nyugdíjasok még most is azok.

a putriból egyénileg ma is ki lehet emelkedni, nem csak kádár alatt. sőt, ma már faji alapítványok is vannak erre (nem csak a kemény fizikai meló, ami a második generációt hozza helyzetbe). érdekes, hogy mára az idegengyűlölet meg az önvédelem mennyire ugyanaz.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.04.18. 14:05:15

akcióban a szalonkakeresztények! :))

nol.hu/belfold/nemzetkozi_hiru_szakember_lett_a_semjen-fele_vadaszlobbi_aldozata

tényleg, ennek az ártány, macskagyilkos semjénnek a szalonkázás helyett nem azzal kéne foglalkoznia, kedves bbjnick, hogy nincs középhullámon katolikus rádió? nem ez lenne a dolga?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.04.18. 15:58:08

@tewton:

"...'A zsidóság abban a vágyában, hogy teljes polgárnak érezhesse magát, mindazokat a hagyományos életformákat el akarta töröltetni, amelyekhez születés szerint nincs teljes joga'..." (Németh László: Kisebbségben (1939). in: Németh László: Sorskérdések. Magvető Kk. - Szépirodalmi Kk., Bp., 1989., 458. p.)

Én el tudom képzelni, hogy együtt vonulok a zsidókkal Az Élet Menetében, a világháborúban meghalt magyarok emlékére, ők nem tudják elképzelni, hogy velem vonuljanak. Nem én írok olyanokat, hogy "élethalálharc folyik a progresszív és a történeti középosztály között", hanem Vásárhelyi Mária.

'89-től szisztematikusan folyik az aknamunka, hogy a magyarság ne tudja magát összeszedni, mert az "akár veszélyes is lehet". Ennek egyik fontos eleme a cigányság manipulálása. Ennek csak egy nemzeti elkötelezettségű kormány vethetne véget... (Ma láttam Pintért a Parlamentben, aki éppen azt magyarázta, hogy ő nem engedi, hogy a törvénnyel már összetűzésbe kerültek gyerekeket és felnőtteket félemlítsenek meg (arra utalt, hogy a Hajdúhadházon előállított polgárőrök közül kettő már "büntetett" volt) --- később a vitában kiderült, hogy 15000-15000 forintos helyszíni bírságot kellet mindkettejüknek fizetnie valamiféle közlekedési szabálysértésért. Itt tartunk.)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.04.18. 16:00:09

@bbjnick:

helyszíni bírságot kellet mindkettejüknek fizetnie valamiféle közlekedési szabálysértésért.=helyszíni bírságot kellett korábban mindkettejüknek fizetnie valamiféle közlekedési szabálysértésért.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.04.18. 16:25:21

@Grift:

Végigolvastad te azt a linkelt cikket? Én végigolvastam.

A vidékfejlesztési tárca tudtommal fideszes tárca.

(Ma belenéztem a parlamenti közvetítésbe és egy jobbikos képviselő épp ezt az ügyet feszegette (interpellált vagy kérdezett). Az ábra szerinte ez: a vadkárt a világon mindenütt a kormányok térítik, nálunk erre sokéve nem hajlandóak (az aktuális kormányok). Így a vadásztársaságokra marad ez a teher és ezt valahogyan ki kellene gazdálkodniuk. A vadászativédegylet nem először jött elő azzal a "kanfasztikus" ötlettel, hogy bővítsék a vadászható állatok körét, hogy több bevételre tehessenek szert és így (ebből a bevételből) ki tudják fizetni a vadkárt a gazdáknak. Ángyán József válaszolt a jobbikos képviselőnek: azt mondta, hogy jelenleg eszük ágában sincs bővíteni a vadászható állatok körét (mert, ez nemcsak vadgazdálkodási, hanem környezetvédelmi kérdés is és jelenleg semmi nem indokolja a bővítést).

A keresztényekről meg már Néró is megmondta, hogy mindenre képesek, úgyhogy, velük kapcsolatban nem kell semmin csodálkozni.

ü
bbjnick

tewton 2011.04.18. 18:54:27

lehet, hogy semjén madaras ötlete kotmányellenes is?

"P. cikk
A természeti erőforrások, különösen a termőföld, az erdők és a vízkészlet, a biológiai
sokféleség, különösen a honos növény- és állatfajok, valamint a kulturális értékek a nemzet
közös örökségét képezik, amelynek védelme, fenntartása és a jövő nemzedékek számára való
megőrzése az állam és mindenki kötelessége."

Alfőmérnök 2011.04.18. 19:12:12

@tewton: Gondolom attól függ, hogy a levadászandó 2000 szalonka mennyire veszélyezteti a faj fennmaradását (Magyarország területén).

Én inkább arra lennék kíváncsi, hogy mi számít "kulturális értéknek", mert onnan hiányzik a felsorolás, és szerintem korántsem egyértelmű (nekem mondjuk nagyjából igen, de ez részletkérdés:).

BTW biztos lehetne jobb is a kotmány, de egy esti pezsgőbontáshoz szerintem ez is jó ürügy. :)

Alfőmérnök 2011.04.18. 19:15:54

@Alfőmérnök: "a levadászandó 2000 szalonka" = "a 2000 szalonka levadászása"

tewton 2011.04.18. 19:24:09

@Alfőmérnök:
még csak az első harmadát olvastam, de az nekem nagyjából bejön. sőt, ha belegondolok, hogy a demokraták programja az alkotmányellenesség, innen kezdve direktben tetszik is :)

jó, hogy mondja, mindjárt nyitok is egy dobozossört :))))

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.04.18. 19:38:53

@tewton:

Vigyázzon azzal az alkotmányszöveggel! Az elfogadottat még nem olvashatja, mert még ma is módosítottak rajta.

És: A ellentmondások nem zavarják benne?:-)

ü
bbjnick

Alfőmérnök 2011.04.18. 20:20:01

@bbjnick: Én is csak a tervezetet találtam a neten. Amennyire meg tudom ítélni, lényegesen jobb, mint az előző.

A magzati élet védelmével kapcsolatos elletmondásosságokra gondolsz?
Hát az szerintem világnézeti kérdés, én mondjuk nem is támogatnám a teljes abortusztilalmat, de ez a kérdés hosszú vita tárgya lehetne. Mindenesetre nem láttam, hogy akár a KDNP, akár más keresztény szervezetek nagyon tiltakoztak volna (mondjuk legalább annyira, mint a ballibek mások miatt).

tewton 2011.04.18. 20:25:16

@bbjnick:
a legigazabb forrásból.,, az amerikai magyar népszava oldaláról vettem :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.04.19. 05:26:31

@Alfőmérnök:

Én is csak a tervezetet ismerem, mivel végleges szöveg szerintem még nincs is (mondom: még a szavazás előtt is fogadtak el módosítókat).

Már a preambulum is elég érdekes. Én spec. nem is értem hogy egyes kitételei mire vonatkoznak. Szerintem, ha tíz embert megkérdeznénk tízféle módon próbálná értelmezni azokat (azért nem állok itt neki kiszedegetni, mert nagyon hosszú lenne).

Ezt kiemelném azonban:

"Tiszteletben tartjuk történeti alkotmányunk vívmányait, és a Szent Koronát, amely megtestesíti Magyarország alkotmányos állami folytonosságát." --- írja Hitvallás.

Majd:

"A hatalom forrása a nép." --- írja az alkotmányszöveg.

És ezt:

"Magyarország független, demokratikus jogállam"

Majd:

Magyarország az Európai Unióban tagállamként való részvétele érdekében nemzetközi szerződés alapján – az alapító szerződésekből fakadó jogok gyakorlásához és kötelezettségek teljesítéséhez szükséges mértékig – egyes, Alkotmányból eredő hatásköreit a többi tagállammal közösen, az Európai Unió intézményei útján gyakorolhatja"

Hol itt a koherencia? Szentkorona, kereszténység, szabadság, egyenlőség, testvériség, osztjónapot! Emberek, éljen a Haza, menjetek haza! Kb.

És: A magzati élet védelméhez annyit, hogy nemrégiben hallottam a parlamenti közvetítésben egy kdnpst motyogni arról, hogy a magzati élet védelmének biztosítására számos törvénytervezetük van előkészítés alatt. Világos a KDNP stratégiája, csak nem fog működni. Nyilvánvaló, hogy arra játszanak, hogy ha közvetlenül nem sikerült keresztülvinni a szándékukat, majd addig törvényalkotgatnak (a művi abortuszok tb-támogatásának megvonása, az örökbefogadás intézményének erősítése, anyavédelmi, csecsemővédelmi szabályozások stb.) , amíg senkinek "nem lesz kedve" a művi abortuszhoz Magyarországon. Szép szándék, de a Fidesz nem lesz hozzá partner.

"A magzati élet védelmével kapcsolatos elletmondásosságokra gondolsz? (...) Mindenesetre nem láttam, hogy akár a KDNP, akár más keresztény szervezetek nagyon tiltakoztak volna (mondjuk legalább annyira, mint a ballibek mások miatt)." --- írod.

Ha az embernek a Fidesz a barátja, nincs szüksége ellenségre:-( Hogyan mondta Kövér? "Egy világnézeti rétegpárttal nehéz tárgyalni." A KDNP bármennyire is próbált/próbál kompromisszumkész lenni, soha nem lesz elég kompromisszumkész. A Fidesz arra fogja használni, hogy az összes sz*rt rátolja: már ma ez folyik és ez --- a nehézségek növekedésével --- csak erősödni fog.

Lásd: Harrach-ügy, Semjén-ügy, Hoffmann-ügy...

Pld. Évek óta folyik az iszapbirkózás a vadászok és a kormányok között, hogy hogyan térítsék meg a vadkárt a gazdáknak, de, nyilván, Semjén az ártány, macskagyilkos, szalonkakeresztény, mert ezt szóba hozta; Pokorni vígan elménckedhet a királyi tévében arról, hogy az oktatási törvény körüli viszonyok annyira képlékenyek (annyiféle különböző szempont van jelen, annyi kérdés nincs még tisztázva), hogy ő nem is érti, hogyan lehetne abból júniusig törvény, de, nyilván, Hoffmann az idióta, mert nem nem hozza blickre a tuttifruttit, ami Orbántól a Rektori Konferenciáig, Matolcsitól a csereháti tanítónéniig mindenki számára evidens és üdvös. És így tovább...

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.04.19. 05:35:31

@tewton:

Hát, igaza lehet, jó helyen keresgél. Az amerikai Népszava valószínűleg már azelőtt birtokában volt az alkotmányszövegnek, mielőtt azt elfogadták:-D

ü
bbjnick
süti beállítások módosítása