Képregények Random módra
2011. április 02. írta: zulik

Képregények Random módra

  Nincs igazi magyar képregény  - panaszolhatták a Random Magazin megalkotói. És csináltak. A magazint néhány lelkes magyar képregényes alapította, akik egyszerűen fórumot kerestek alkotásaiknak. Digitális magazinról van szó, csak PDF-ben érhető el.

  A hosszabb képregény tipikusan printbe illő műfaj, szívesebben nézegetném a cuccot papíron, minthogy úriasan fel kelljen csapnom az Adobe Readert, de hát arra nyilván nincs pénz. Pedig máshol egyáltalán nem érvényesül a kispénzkisfoci: igényesen megtervezett címlap király grafikával, viszont kevésbé menő gamer-stílusú logóval. Fogyasztható, igényesen elkészített terméknek tűnik, levenném a polcról.

  A Random első számában öt képregény, változó minőséget közvetítve ad át valamit az alkotók fantáziájából. Nehéz műfaj a képregény a reményteli kezdők számára: kellenek frankó rajzok, koherens történet, értékelhető karakterek, és leginkább lendület. Az összképnek az asztalra kell csapnia, hiszen enélkül senki nem fog végigolvasni egy n+1 oldalas langyos firkálmányt.

  A kezdő Város legendái az urbánus Jézust személyesíti meg, aki móresre tanítja a helyi BKV korrupt igazgatóját. A soványabb verziójú Hagyó Miklós nem parizerre, hanem lotyókra költi a cégtől ellopott gubát, de a buszok továbbra sem mennek. Jézus egy önjelölt rendtevő, aki fittyet hány az állami erőszak-monopóliumra, de elhozza az igazságot a kisembereknek: szívózik a kínaiakkal, megfenyegeti a korrupt igazgatót, bevédi a melegeket, stb. A történet nem túl szimpatikus, sőt: leginkább idegesítő. A buszok viszont legalább járnak a végére. A rajzok nem rosszak, bár a képregény Megváltója kicsit hasonlít némely csövesre a Blaháról, az igazgató meg valami pattanásos rendszergazdára.

  Az Árnyékfaluról sok releváns információval nem szolgálhatok: nem szeretem a klasszikus fantazmagóriákat. Nehezen viselem ha valaki trollokkal, orkokkal, műmájer sárkányokkal, szerepjátékokkal mindenféle nehezen meghatározható lényekkel házal. Star Wars kivétel. Tolkien nem. Néhány oldal után a rajzok kissé semmilyennek tűntek, egy fantasyhez ennél kidolgozottabb látványvilág dukál.

  Jöjjön a café postnuclear, amely a legtöbb ötletet hordozza magában. Miután a NATO lebombázta a paksi atomkomplexumot és a Csepeli Vasműveket, csupán a kádárista civilizáció morzsái maradtak. Oké, ilyen szempontból lehet, hogy jobban jártak mint mi, de azért mégiscsak. A hősünk szofit szív, anyázik, orionos pólóban jár – egy igazi kádárista huligán. A TIR-es matricák, Barkasok, Twin Spark trabik világában egész élvezetes kis barangolást lehetne tenni. De nem lehet, mivel a főhős jellemzően az a gimis arc, aki fakardozott és lábbal kapcsolta fel a villanyt. Szóval van keménykedés, szocreál díszlet, még több keménykedés, unalmas kurvák meg egy üveg Johnny Walker. A rajzok kifejezetten jók, folytatás következik.

  A Rossz Bőr is egy folytatásos történet első része, egyértelműen ez a legjobb. Hősünk újonc egy vandalizmusra szakosodott scene bandában, akikkel eljár kirakatokat törni-zúzni. A bandában az új fiú számít a kis gyökérnek, aki még nem tört be semmit. Hát most megmutatja. Összetöri egy kínai bolt kirakatát és – ahogy az a chino klisékkel lenni szokott – egy drága vázát is. A scenesterek egy időre elégedettek. Kedvenc külvárosi suttyónk ezután még válogatott balfaszságokat követ el a városban, megissza a kémcsőből a vegyszert és szenved. És majd meglátjuk. Kár, hogy töredezett a sztori, mert egész jó szociotrip lenne.

  Az alkotók igen sokat melózhattak a magazinnal, piros pont a kitartásukért. A képregények színvonala erősen ingadozik, a második szám nemsokára jön, reméljük progressziót tapasztalunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr742791660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Case · http://streetartbp.hu/ 2011.04.02. 17:03:19

Baromi jó kezdeményezés, még ha tényleg eléggé vegyes is a felhozatal, de az érezhető lelkesedés bőven kárpótol szerintem a gyengusabb sztorikért.
Viszont ez a "Nincs igazi magyar képregény" kitétel a cikk elején azért erősen sántít, mert hogyne lenne. :P Csak ugye sajna nálunk nagyon underground az egész műfaj, sose vált a mainstream kultúra részévé mint máshol.

Bloodscalp 2011.04.02. 17:32:43

kellene egy Hellboy mintára alkotott kommunistavadász:) mekkora dobás lenne, és elvihetné a fél parlamentet-vagy az egészet

Chavez 2011.04.02. 17:48:35

Köszönjük a cikket, igyekszünk egyre jobbak lenni. Az első szám tulajdonképpen egy felmérés, teszt volt saját magunk számára is, hogy az olvasói visszajelzések alapján levonhassuk a következtetéseket, hogy milyen hibáink vannak, és hogy milyen irányba is érdemes tovább mennünk. A rajzolóink/szerzőink többsége ugyanis a jó értelembe vett kezdő, akik eddig leginkább csak a neten publikáltak, és most lehetőségük lett egy koncepció alapján valami nagyobbat, összefüggőbbet alkotni. És persze a Random által egyre jobban beletanulni a szakmába.

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2011.04.02. 17:58:06

A kérdés inkább az, hogy biztosan kell magyar képregény? Bár magam nagy rajongó vagyok, de igazából a magyar piacról a kötelező olvasmányok képregény verzióját hiányolom.

Chavez 2011.04.02. 18:10:23

@chipanddale74: Pedig van ilyen, nem is egy. A magyar kötelezőeken kívül a külföldiek is sorban jelennek meg. Tessék:

galaktikabolt.hu/termek/egri_csillagok_-_kemenytablas.html

www.kossuth.hu/index.php?o=konyvek&t=28&cs=139

Geldrin · http://geldrin.deviantart.com 2011.04.02. 18:23:20

@chipanddale74: A nyomorultak, Robinson Crusoe, Vörös és Fekete, Egri csillagok, A Láthatatlan Ember, Beszterce Ostroma, A Kőszívű Ember Fiai... csak egy pár cím, ami itthon készült...

sztrelnyikov 2011.04.05. 10:33:21

Méltánytalanul alulkommentelt poszt.

A Random 1 nem igazán győzött meg - bár drukkolok a második számnak! - azért a magyar képregényesek új generációjára nagy igény lenne. Mondjuk talán kevesebbet kéne a manga irányba elmenni és többet a nagy elődök felé, de azért HAJRÁ!

Képregény Kapitány 2011.06.29. 13:20:59

Húhú, erről majd nekem is írnom kell. Amúgy korrekt kritika, le a kalappal...
süti beállítások módosítása