Szigorúan nyilvános
2011. március 02. írta: Novák Tamás (spanyol)

Szigorúan nyilvános

  Miközben Matolcsy csomagolt és széllkálmánozni kezdett az Aranytízben, addig a Parlament Caféban Blazovich Péter, Boér Zoltán, Fráter OlivérUngváry Krisztián és Lázár János bemutatták a Kádár-rendszer szigorúan titkos állományú tisztjeinek nevét összegyűjtő szigoruantitkos.hu projektet. Az SZT-tisztek nem voltak hivatásosak, tehát reggel nyolckor nem kellett becsekkolniuk a Belügyminisztériumban. Nem is ügynökök, akiket valamilyen baki, félrelépés, zsarolás  vagy önként jelentkezés útján szerveztek be. Ők voltak azok az elvhű és megbízható Kádár-vitézek, akik munkájukért rendszeres fizetést kaptak, volt fedőfoglakozásuk, ami gyakran összefüggött titkos megbízatásukkal. A had jó része a rendszerváltás után szétszéledt, valakiből miniszter valakiből meg miniszterelnök lett. A hálózatelméleteseknek és az összefüggés-kutatóknak ugyanakkor csalódás ez a lista, hiszen a nagy szétszéledésben mindenki ment a maga útján, nem voltak titkos parancsok vérszívás, nemzetrontás, ilyenek.

  Voltak persze, akik igyekeztek közel maradni a tűzhöz és így vagy úgy működtették a kapcsolataikat. Jól menő ügyvédek lettek (mint dr. Bérczes Róbert) vagy jól menő építészek (mint Dégen István). Aztán van, aki a kommunikációban alkotottBékés Sándor és van, aki a felsőoktatásbanBella Károly Imre. Akadtak, akiket a zene jobban érdekelt és menedzserkedésbe kezdtek – Abella Miklós, a mester a történelmi emlékezet szerint VIP-1..-as rendszámú kocsival durvított. Van olyan, aki a külföldi kapcsolatait mozgatta meg és egyszer levelet írt Teller Ede nevében, máskor meg regényt, egy neves riporterrel közösen – Zeley László.

  Akad köztük olyan lelkes díszmadarász, aki egy nyilatkozatában vállalta a baloldaliságát, de azt is kijelentette, hogy katolikus, zarándok útra jár és elveti a diktatúrákat. Aztán olyan is, aki már elfelejtett magyarul. Vidéki MSZP-s, aki lelkesen interpellál a drága csatornaberuházás miatt, vagy aki a szépkorúakért dolgozik. Van, akinek a lányából lett politikus, van, aki helytörténész, és még most is hallgat. De van, aki most is ott dolgozik, ahol annak idején, és van, aki már akkor külügyi pályán mozgott és végül ciprusi nagykövet lett belőle 2006-ban. Van köztük olyan is, aki az NSZK elleni kémelhárításban dolgozott, most meg egy német vállaltnál sikerült munkát kapnia a Google szerint.

  A jegyzőkönyvek alapján az is látszik, hogy más-más munkát dobott a gép a fiúknak. A névsorban Eperjesi László számít az egyik legnagyobb kutyának, aki a Magyar Testnevelési és Sporthivatal második embere volt papíron, de 1962-67 között a III/III-as csoportfőnökség vezetőjét tisztelhették benne a munkatársai. Volt, aki a jövendő miniszterelnöknek volt a hivatalos kapcsolattartója Pécsett, sőt még jellemzést is írt róla – Walz János. Volt, aki koronát cipelt belbiztonságilag, miközben az édesapja honvédelmi miniszter volt a forradalom leverése után – Révész Miklós. Az SZT-tisztek jó része a vendéglátásban (szállodák, éttermek, IBUSZ) dolgozott, sokan a különböző hivatalok, főiskolák, gyárak nemzetközi osztályán tolták a melót. Lelkes karrieristák, elvhű kommancsok, kis- és nagyhalak. A különböző keresőmotorok és közösségi oldalak szerint sokan lettek ingatlanügynökök, hobbikertészek, Pannónia-motorszerelők. Vannak, akik a Netlogon próbálnak profilt építeni, van, aki tagja a „Mosolygó katica” klubnak, van, aki lelkes nagypapa és nagyon szereti a focit. Egy biztos, a kartonok fiatal, lelkes igazolványképeit megfáradt IWIW-profilképre cserélte az idő.

  A nyilvánosságra hozatal nagyon jó dolog, de egy csomó újabb kérdést vet fel. Érdekes lenne megkérdezni D. Varga Józsefet vagy Pain Lajost, kikkel működtek együtt és kikkel nem az Astoria Szállóban. Vagy meginterjúvolni végre Kádárék titkosszolgálatának működéséről Dr. Császár Józsefné alezredest, a BM Személyzeti csoportfőnökség osztályvezetőjét, aki 9 egykori SZT tisztnek adott igazolást a munkájáról, aki  1990 után az állambiztonsági iratokért felelt és 1995-ben igazolást adott ki arról, hogy az ÁVH-n „nem volt megengedett a gyanúsítottak bántalmazása”. Még most is nagyon sokat tudna mesélni. Annál is inkább, mert csak 1999-ben nyugdíjazták. Aztán jó lenne, ha kiderülne végre, hogy mi van a mágnesszalagokon. Ha a Fidesz élne a parlamenti többségével, nem engedne a párton belüli ügynök-lobbinak, nem bújna kommunikációs trükkök mögé, amivel a Kenedi bizottságot számolta fel. Lázár János szerint rajta nem fog múlni.

  A honlap létrehozói profi munkát végeztek. Az utókornak és a történészeknek egy alaposan összeállított, jól kereshető összeállítást adtak. Kalap le. A mi dolgunk a megbocsátás és hogy egy faszább országot csináljunk, mint amiben ezek az emberek valaha hittek. 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr872701454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

whiterose 2011.03.02. 07:02:12

vannak 1962, 1965-ben született Kádár-vitézek. Ezért ez duuurva....

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.03.02. 07:04:19

A Fidesz megkapta a történelmi lehetőséget, hogy tiszta vizet öntsön a pohárba. Eddig úgy néz ki, hogy nem kíván élni ezzel a lehetőséggel. A magzati élet védelmét felülírják a buzijogok, a nemzeti kultúra ápolását a virágzó száz virág, épp a történelmi igazságtétel szükségességét ne írná fölül valami?

ü
bbjnick

Téglagyári Megálló 2011.03.02. 08:07:43

@bbjnick:

Jó, hogy mondja ezt a virágzó száz virágot, akik ezt emlegetik, nem tudják, hogy egy kertben gyomlálni is szokás?

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.03.02. 08:34:49

ezek az emberek néha becsületesebbnek tűnnek a mandarin néhány szerzőjénél. gondoljunk csak novák schmitt-astoriás célzására.

egy nik a sok közül 2011.03.02. 08:45:13

"A mi dolgunk a megbocsátás és hogy egy faszább országot csináljunk"

megbocsátást

CSAK BŰNBÁNAT hozhat

NEM LÁTOM SEHOL A BŰNBÁNATOT!

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2011.03.02. 08:48:14

@bbjnick:
Mi lenne a nemzeti kultúra ápolása?
Remélem, hogy az SZT tisztek csak az elsők a sorban, s nyilvánosságra kerül a titkosszolgálati szalagok tartalma is, bármilyen megrázkódtatást is okozzon ez.

Mitya Ivanov 2011.03.02. 09:00:29

bad gateway és forbidden.
jelenleg ezt látom

whiterose 2011.03.02. 09:12:02

tényleg 403 forbidden. Ennyi volt??? Reggel még működött.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2011.03.02. 09:22:03

@Mitya Ivanov: @whiterose:
Nálam vidáman működik.
Lehet, hogy a Nagy Vállalati Tűzfalatok gondolja úgy, hogy nem kéne? :]

Zetek 2011.03.02. 09:47:16

A történet színvonaláról mindent elmond a házi SZDSZ-es Ungváry bevonása.

Lew Archer 2011.03.02. 09:48:12

"Miközben Matolcsy csomagolt és széllkálmánozni kezdett az Aranytízben"

Ez annyira kellett bele, enélkül semmit nem ér egy bejegyzés.

józan' 2011.03.02. 09:54:03

Tényleg tök jó. Boros Imre csalódás, de amúgy nem az a "nahát, ő is?" típusú lista, legtöbbjük nagyjából jelentéktelen. Mindenestre még ilyet.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2011.03.02. 10:05:21

Szigorúan nyilvános? De mi? Hát az, ami már amúgy is levéltárakba került.

Nézzük a számokat:

2300 db SZT tiszt létezhetett, ebből 669 SZT tiszt, került netre, amiből
350 db lakhellyel is azonosított
195 db "csak" névvel (Anyja nevével és születési dátumával) azonosított
122-nek neve sincs, csak száma.

A 620 születési dátum alapján átlag életkoruk 77 év.

Utolsó egypártállami évek egyetlen beszervezettje sincs a listán (az utolsó 20, többpártállami évünk beszervezettjei evidens, hogy nincsenek a listán)!

A legkevésbé kínos (nem titkosított), kevesebb mint 1/6-nyi érintett személy (kb 15%) alapján a cikk szerzője merész következtetéseket von le.

Megértettem. És mi van a maradék 5/6-al? Az alapján is ilyen "békésen idilli" lesz a kép?

Mitya Ivanov 2011.03.02. 10:11:54

továbbra is 502 és 403

Bell & Sebastian 2011.03.02. 10:17:12

Felhívnám a figyelmet a megfigyelési rendszer egykori előnyeire! Csak konyakok, soronkívüliségek, információk, ingyenmunkák, leírt javak keringtek -de azok is inkább határon belül- pénzes csomagok helyett. (Na jó, a csúcs kivitte a lét a végén.)

A dossziék elégetése után kezdődött csak a birkózás a milliókért, amikor már senki sem figyelt.

Van, akik permanensen továbbszolgáltak, például sok tanácstitkár. Érdekes módon most ezek umbuldázzák a legnagyobbakat, a védettség mögé bújva, legalábbis vidéken így megy ez. Polgik jöttek, elnökök mentek, csak a jegyző örök!

Az egy jó kérdés, hogy ki mit lopott eddig? Ez a nyitja az eddigi hivatalos maszatolásnak, nem csoda, hogy egyáltalán nem kőgazdag történészek hozták végre össze egy nagyobbacska szeletét.

Fogadják elismerésemet, igaz magyarok!

Bell & Sebastian 2011.03.02. 10:54:46

Minél tovább gondolom, annál inkább úgy látom, hogy a jéghegy csúcsát fűrészeljük csak. A vértelen és gyors átmenet feltételeként a kommunisták büntethetetlenséget kértek -és kaptak- a teljes pereputtyukra, nem csak a hálózati személyekre.

Most gondoljunk csak bele, mekkora kárt tud okozni egy népidemokrata bíró az ítélőtáblán?
Vagy egy munkásőr tiszt, felszámolóként? Esetleg egy KISZ titkár, üzletkötőként?

Inkább erre a szellemlégióra kúrtunk rá, nem a nevesítettek egykori és abbamaradt aknamunkájára.

Csak az a baj, hogy _ez_ az értelmiség árulása, a megmaradtak hátországa a vidék (volt), amit módszeresen felperzseltek.

Antall kezdte, gyenge vigasz, hogy parancsra. Ezért nem szeretem, ha valaki rá veri.

Lábszár Ervin 2011.03.02. 11:13:13

A magam részéről a Republic: Pionyírok előre bátran című számát küldeném Abella Miklósnak és mindenkinek, aki ismeri (Abellát).

Nem tudom mi a baj, nem tudom mi a baj kedvesem.
Valami nem sikerült úgy hiszed, azt hiszem.
Nem igaz, nem igaz, nem igaz, ne légy szomorú!
Csak egy kicsit nehéz nekem ez a háború!
Pionyírok előre bátran,
kegyetlenül, kegyetlenül, kegyetlenül!

Aron M 2011.03.02. 11:57:07

Miféle megbocsátás lenne a dolgunk? Ezek az emberek kizárt, hogy megbánták volna amit csináltak, vagy ha igen, semmiféle kézzelfogható jelét adták ennek.

Egy kis lusztráció igazán elférne a fejükre, meg egy alapos ki/meghallgatás.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.03.02. 18:42:45

@Téglagyári Megálló:

Ők biztos nem tanultak latint:-|

"cultura, ae, nn. [colo]

1) megművelés, mivelés, ültetés, agelli, vitis.

2) földmivelés, szántásvetés, mezőgazdaság.

3) átv. ért. A) kimívelés, képzés, philosophia est animi c. B) (költ.) c. potentis amici, tiszteletteljes társalgás, udvarlás. ||C) valamely istenség tisztelete, imádása, szertartásos tisztelet."

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.03.02. 18:48:38

@TuRuL_2k2:

"Remélem, hogy az SZT tisztek csak az elsők a sorban, s nyilvánosságra kerül a titkosszolgálati szalagok tartalma is, bármilyen megrázkódtatást is okozzon ez." --- írod.

Ezt én is remélem.

"Mi lenne a nemzeti kultúra ápolása?" --- kérdezed.

Hogy mit jelent a kultúra ápolása? Ha nagyon röviden próbálnám megfogalmazni, valami olyasfélét mondanék, írnék, hogy: a hagyomány és a jelenvaló kölcsönhatásában való élés.

ü
bbjnick

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2011.03.02. 22:42:46

Ez tök jó, csak épp a katarzis marad el, mint ha 14 évesen kapnád meg a pedálosmoszkvicsot amit 4 évesen kellett volna. Nesze B+ bársonyos forradalom, vértelen rendszerváltás.
süti beállítások módosítása