Csángó Zarathusztra (Huszthy Ádám; 2005)
2011. február 20. írta: pelikán*

Csángó Zarathusztra (Huszthy Ádám; 2005)

Magyarázó rész vagy lelki paszta vagy
Az írás dicsérete

  Megígértem s megmondom mi hajol össze s miért. Tér s idő hajol össze érted, az emberért. Így megy a szellem története. Az ember a fölsőbbrendű ember akinek szava akarat s vágyódás elhajítja képzeletét teljes erejéből múltjába s odamegy s megnézi mit talál ott. Megnézi s meglátja a bokrot füvet követ vagy semmit s tudja valaminek ott kellett lenni ott valami volt valami történt. Ezt kell megírni ez a lelki tapasztalat az ember tapasztalata önmagáról. Az első dobás a teremtés. Ember teremtése. Az embert meg kellett teremteni ott akkor s úgy. Most az ember fogja elhajított képzeletét visszamegy a helyére s újra dob. Kisebbet mert a távolit a régit már tudja. Második dobás a bűnbe esés. Az embernek kísértve kellett lennie ott akkor s úgy. Harmadik a testvérgyilkosság. Nem folytatom ha eddig értetted már végig érted. Az ember mindig közelebbre dob néz lát s tapasztal. Szokatlan verseny. Addig dob amíg nincs hová dobni. Már csak ejteni lehet.

  Az ember térben s időben testben lélekben beérte önmagát. Ekkor lett emberré az Isten Fia. A tökéletes pont! Ekkor döbben az ember magára keserű döbbenéssel. Innen már kifelé megy. A rövidebb rész jön. Akartam s vágytam s íme itt van s ha nem akkor is. Az Isten ereje az ember ereje összeért. A megtörténtet nem bírjuk nem megtörténtté tenni. Nincsen úr s nincsen szolga ember s Isten egymásnak kiszolgáltatott. E pillanat nem múlik szorít s nyom kínoz s bilincsbe ver s nem ereszt míg a halál hatalmas találmánya negyszerű roppanással meg nem szabadít. Ennyi a földi lét meg amit belőle megírsz. Mert Isten ezt a munkát emelte ki az összes munkák közül. Az Ő megírását. (...)

Harmadikfevvonás
Most visszafelémennt. Szégyenkezett de mégse. Emmennt a templomelőtt. Háromszor odavissza mennt. Mégisbemennt leűtt hátra s figyett. Éneklettek a népek. Letérdettek főáttak leűttek. Ő ugyanugy. Megin éneklettek. Vótt ott egygy fickó a ficsurra hasonlitott az nagyonéneklett. Amikor másogygyára letérdettek ő nem. Ő főátt. Karbatettkézzel átt s akkor imigyen szóllott Zarathusztra „Lófaszt”. Megrebbentek de nemszóttak.

(Sürüregény)

Út s erény s hiábavalóság

  Kifele jövet kis sárga ember volt ott s mondta „A halálfélelem olyan mint amikor az eltévedt kisgyermek nem ismeri fel a hazafelé vezető utat”. „Nékem az élet kínos halál s gyötrelem.” „Az élet út s erény a gyötrődés oktalanság a szenvedés hiábavalóság nemcselekvésemmel bármit megteszek. Lássad itt e szemétláda peremét fogom s röpülni mozdít kedvem” s röpködött körbe a kicsi ember szédítőn s mondtam „Én igyekezetem éppen a nemröpülés. Félek hogy felröpülök s elszállok. Nincsen borzasztóbb szó ennél SEHOL” s kapaszkodtam a szemétláda szélibe erősen. Akkor leereszkedett s szólt „Azt hiszed a halál nagy dolog?” „Tévedel. A halál nem nagy dolog. Idenézzél.” S a kicsi ember meghalt. Fekete nejlonokat hoztak a moziból ki azzal takargatták be. Lehetett látni. Lehetett hallani. (...)

S még a lét értelme s célja

  Csak hallgatom hogy mire gondolok. Csak hallgatom hogy miről álmodok. Csak hallhatom hogy mire gondolok. Csak leírom. Lerajzolom. A lét értelem és cél nélkül értelmetlen s céltalan. A létnek sajátja az értelem és cél. Az értelem és cél meghatározására eddig minden emberi igyekezet hiábavaló volt. Vagy értelmetlen. Vagy céltalan. Ennek oka a hibás kérdés. Az ember létének nincs meghatározható értelme és célja. Isten létének van meghatározható értelme és célja: az ember. Tehát az ember maga az értelem és a cél. Akkor ezt most megmondtam? Csak hallgatom csak leírom lerajzolom.

*

Részletek Huszthy Ádám: Csángó Zarathusztra című kötetéből Magvető kiadó, 2005.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr472669519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.02.20. 09:00:58

Hallottam egy régvolt emberről aki az alátétet egyszerűen valami német mérnöki ostobaságnak gondolta ezért mindenféle gépből ami csak a keze ügyébe került és az efféle kezeügyébekerülés természetesen esetünkben azt jelenti hogy szét s össze is szerelte legott szóval ezermesterünk az alátétek ez amúgy nagyon is szükséges hasznos kis alkatrészek ellen viseltetett atavisztikus gyűlölete által vezéreltetve ezeket az apró ám annál fontosabb alkatrészeket rendre kiszerlte vagyis nem szerelte vissza hanem egyenesen a kihajította ám arról már nem szól a fáma hogy mi lett a készülékek további sorsa de minekutána e régvolt ember a motorizáció hajnalán tevékenykedett nyilván el-elromlottak csakhogy már azidőben nehéz lehetett volna rámutatni hogy vajon az alátétek hiánya miatt-e vagy a mehanika kezdetleges fejlettsége okán nemhogy innen a messzi utókorból.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.02.20. 09:02:36

Csak nem a blogmotorból is hiányoznak egynémely alátétek?

Manyi Béci 2011.02.20. 09:07:56

Szerintem Coelho jobb:
A vándor kontár harca bonyolult tanulságokban bővelkedik.
A hit tragikus ereje kockázatos ráncot vés.

Valamint: A szív végeláthatatlan útja nemes tanulságokban bővelkedik.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.02.20. 10:30:04

na ennél a legjobb reggeli pesten poszt is jobb volt.

fasza kis műmájer szöveg széplelkű pestiek meghódítására.
de megosztom magukkal erdély szerte híres bonmot-mat : a csángó azért van, hogy a székelynek is legyen kit lenéznie.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.02.20. 11:07:12

@Grift: @Manyi Béci: akkor csak a cím rossz. "Csángó Coelho" találóbb lenne.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.02.20. 12:00:55

@Grift: @tölgy: hát, a kötetet Jelenits méltatta és az ÉS fanyalgott rajta, a többit gondolják tovább.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.02.20. 12:04:01

Joyce nemzé Hamvast, Hamvas nemzé Czakót, Czakó nemzé Huszthyt...:-)

Jól sejtem, hogy ez valami katkós poszt-posztmodernság/ség lehet?:-) Ha valahonnét leesne egy példány, biztos megpróbálnám elolvasni:-)

És: ne tessenek coelhozni, szerintem, ez egy egészen másfajta cucc:-)

ü
bbjnick

Lordius 2011.02.20. 12:38:38

@Grift:
Nem sok köze van a szerzőnek a pesti széplelkűekhez nekem elhiheti és nem is nekik írta. Ismerem a szerzőt és példás életet él itt kint vidéken, a könyvét meg én sem hasonlítanám Coelho bácsi giccsparádéjához. Amúgy a szerző benne van a Kit ad Isten című könyvben amit a Heti Válasz kiadó adott ki. Úgyhogy aki kicsit közelebbről szeretné megismerni a gondolkodását az olvassa el ott is a gondolatait.

egy_vélemény 2011.02.20. 13:09:09

Igaz-é a gyimesbüki jóslat, így igaz.

Jelenitset nem kedvelem. Nem szokta érteni, amiről hozzászakért.
Van keze, van lába, emberformán mozog, lassan hozzávénül a vélt dogmatikus valóságához. Túl sokat magyaráz hozzá minden másról.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.02.20. 13:11:28

@rajcsányi.gellért (ergé): az anarchista tekintélytisztelő érvet használhat?! Nocsak.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.02.20. 13:20:13

@rajcsányi.gellért (ergé):
nabazmeg ezt jól megmondtad! jelenits annyit ért a szöveghez /irodalmi/, mint elpet. és hát azért irodalom tárgyában eleve nem mennék a plebánoshoz tanácsért. az idézett szöveg meg műmájer, kitalációs, megjátszós, báyerzsoltos fos.

@Lordius: ettől a szerző még lehet egészen kiváló ember. a szöveg becsülete és az elkövetőjéé ritkán vág egybe. :)

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.02.20. 13:24:49

@Grift: se fiam, se borjam a szerző, de tovább érvelek: Onagy Zoltán is méltatta a könyvet. Ő sem ért irodalomhoz? A szerző egyébként az Igen katkó folyóirat szerkesztője, ha jól tudom.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.02.20. 13:33:24

@Lordius: Neked annál több közöd lehet ehhez a példás életűhöz, legalábbis az írásjelek tekintetében igyekszel felzárkózni hozzá.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.02.20. 13:34:41

@rajcsányi.gellért (ergé): Azért azt csak nem tarthatjuk eleve képtelenségnek, hogy az ÉS fanyalg, de a mű mégis szar!

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.02.20. 13:40:20

@Dr. Zerge: így ír egy ÉS-es levélíró (?)

"Élet és Irodalom 2006/4. Meghökkentett, hogy Huszthy Ádám regénykéje a Magvető Kiadónál látott napvilágot. A szerző ugyanis a közelmúltig a "magyarellenes" és más efféle, keresztény egyetemességről és elmebéli élről tanúskodó jelzők osztogatásában jeleskedett az Igen című karikatúra-katolikus szemlében, olykor annak főszerkesztőjeként. (A Narancs le is szüretelte tőle: "itt tanultunk írni, mindnyájan a főszerkesztő, Czakó Gábor emlőin nevelkedtünk"...) Érdekes elgondolni egy szerzői találkozót a kiadóban, például amint Kertész Imrének a magyarellenesség mélységeiről kezd értekezni...
Krisztián "

egy_vélemény 2011.02.20. 13:41:08

No, tanáltam még valamit, egy asztológus írja:

"Azért sor! vad a magyar nemzet és azért vagyunk betegek az orvostudomány minden csúcsteljesítménye ellenére, mert azzal a tévképzettel élünk, hogy a boldogság elérése érdekében az embernek a természetes szükségletei felett kell anyagi alapokat termelnie."

Kiegészíteném: anyagi és szellemi alapokat termelnie.
Hehe.

Lordius 2011.02.20. 13:43:20

@Dr. Zerge:
Örülök, hogy jó magyar szokás szerint megtalálta örömét a személyeskedés művészetében.
@Grift magának igaza van abban, amit mondd, nekem csak az nem tetszett, hogy a úgy gondolta, hogy a pesti széplelkűeknek írta. Lehet, hogy a szöveg sok mindenkinek nem tetszik, de azt erősen kétlem, hogy a szerző ezt a réteget célozta volna meg.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.02.20. 13:43:31

@rajcsányi.gellért (ergé):
nem érted. nem érdekel, hogy egy szöveget ki méltat népi-széplelkű-jobbos-mittudomén milyen indokokkal. el tudom dönteni, hogy jó e vagy sem.
de most már rám is hivatkozhatsz: jelenits, onagy méltatta, grift nem. :)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.02.20. 13:47:25

@rajcsányi.gellért (ergé):
a helyzet durvul. szerintem czakó nem egy nagy tálentum.

pelikán* 2011.02.20. 13:47:44

@rajcsányi.gellért (ergé): Volt főszerkesztő.
Három könyvet írt eddig: Agytakarítás, Lovas kislexikon, Csángó Zarathusztra.

HÁ karmester végzettségű, emellett ír. De jelenleg programozásból és lovasoktatásból él, amennyire tudom.

Az idézett könyv nem könnyű szöveg. Szerkesztése zenei, mint egy operának, ezért nehéz kiragadni belőle. Ráadásul Nietzsche Zarathustrája nélkül nehezen fejthető. Sok benne a vendégszöveg, részlet.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.02.20. 13:50:24

@Lordius:
ó! én természetesen nem az újlipótvárosi közönségre gondoltam, hanem a székelycsángósággal feszt egylélekdobogó, erdélyi túrán magyarzászlóba öltöző, székelyeket kioktató jobbos közönségre gondoltam. akiken a székely kocsmákban, térdüket csapkodva röhögnek a helyiek. :)

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.02.20. 13:56:18

@rajcsányi.gellért (ergé): Na, de most komolyan, ha az ÉS és törzsolvasója ekképp fogadja, akkor ez el is döntötte, hogy a mű remek? Vagy hogy jön ez ide? Szeretném jelezni, hogy magam a mű milyenségét amúgy nem vitatom, mert hogy nagy ívben, nem érdekel - én az efféle vesszőtlen feltűnősködésnél biza sarokba is hajintom, még ha csak virtuálisan is -, hanem csak nem világos nekem ez az érvkészlet, hogy a zésben lehúzták, meg acakónak teccett, hát emberek, értelmes felnőtt humanoid maga ítél meg műalkotásokat - megengedem ebben nyilván szerepet kap sokféle külső befolyás, de ne má', hogy ilyen szimplán, ilyen direkten!

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.02.20. 13:58:46

@Lordius: Személyeskedett a nyavaja, ecsém-húgom! Majd szólok, ha már az közvetkezend. Csak hát az a példás vidéki élet, meg a vesszők, ha érted. Ja, nem. Akkor most szólok, ez má' majdnem az volt.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.02.20. 14:04:18

@Grift: Czakót egy időben - nagy szóval - mesteremnek tartottam, kb az összes könyvét elolvastam, eljártam az előadásaira, meg is hívtuk egyszer Siófokra. Úgy gondolom, ma már nagyon alámerült az aktuálpolitikába, a maga konstruálta világba. elkezdte ismételni önmagát, és az elmúlt 20 (30) év szekértábor-harcát folytatja, mintha még 1991-et írnánk. Jó lenne vminek, vkinek kibillentenie ebből a helyzetből.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.02.20. 14:29:23

@rajcsányi.gellért (ergé):

Ne bomolj már!:-D

Hány éves Czakó? Hetven. Hány éves vagy te? Huszon-, harminc-? Semmi értelme egy hetvenéves író kapcsán ilyeneket mondani, hogy "konstruált világ" és "ismétli önmagát" és "úgy harcol, mintha 1991-et írnánk". Egy hetvenéves írót azért tisztelünk, mert ilyen:-) Miért kellene őt ebből kibillenteni és, ugyan, hová kellene billenteni? Nagyon jól van ő ott és úgy, ahogyan van.

ü
bbjnick

Lordius 2011.02.20. 14:35:17

@Dr. Zerge:
Amit nem értek az a támadó stílus. Grift tudott normálisan válaszolni, személyeskedés nélkül. Neked ez nem sikerült. Ennyi a történet.

Alfőmérnök 2011.02.20. 14:41:16

@Grift: "jelenits annyit ért a szöveghez /irodalmi/, mint elpet."

Azért egy picit többet. ("Pilinszky-kutató")

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.02.20. 14:53:33

@Grift:

Nem hát. De nem is kell mindenkinek korszakosnak lenni. Czakótól rengeteget lehet tanulni és ez is egyfajta talentum. Szerintem ő ezt tudja is magáról és jól el is van ezzel.

Érdekes (nem érdekes:-)), hogy mikor szóbakerül valahol egy kortárs szerző, rögtön megindul a görcsölés és az izmozás: sok az eszkimó, kevés a fóka, mindnek bizonyítani kell(ene) a maga jogát a vadból, de ha az nem lehetséges, legalább a másik alkalmatlanságát a vadászatra. Mintha nem írhatna le egy akárki egy akármit anélkül, hogy a világ sora megváltozna tőle:-) Pedig, egy szövegnek nagyon sok funkciója lehet, nem csak az irodalmi ízlés forradalmasítása:-)

A Huszthy-szövegről meg csak annyit, hogy bizonyára nem olyan gyenge munka az, mint amilyennek első pillantásra látszik:-) Hogy mire jó azt így, innen, ennyiből én sem tudnám most megmondani:-D, de ha jól beleolvassa magát valaki, bizonyára, még örömét is lelheti benne:-)

És akkor ott van még a kulturkampf is!:-D Nekünk most mozgósítanunk kell a másod, sőt, a harmadvonalunkat is, fel kell töltenünk, el kell foglalnunk a pályát, nem szabad teret hagynunk az ellenség embereinek!

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.02.20. 14:56:00

@bbjnick:

a másod, sőt, a harmadvonalunkat is=a másod-, sőt, a harmadvonalunkat is

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.02.20. 14:59:04

@bbjnick:

a maga jogát a vadból=a maga jogát a vadra
Hogy mire jó azt így, innen=Hogy mire jó, azt így, innen

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.02.20. 15:38:12

@Alfőmérnök:

A poén az, hogy, már amennyire ismerem Jelenitset, ő soha nem is állította, hogy különösebben értene az "irodalmi szöveghez". Művek irodalomtörténeti és eszmetörténeti vonatkozásairól szokott beszélni, írni (különös tekintettel a kereszténység és az irodalom kapcsolatára, viszonyára), kifejezetten esztétikai témájú munkával én még nem találkoztam tőle.

ü
bbjnick

Alfőmérnök 2011.02.20. 15:52:04

@bbjnick: Pilinszky-köteteket szerkesztett. Úgy tudom, hogy a Pázmány Esztétika tanszékén tart kurzusokat, de nem tudom, milyen jellegűek, majd megkérdezem egy ismerősömet, aki járt hozzá, ha nem felejtem el.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.02.20. 16:47:48

@Alfőmérnök:
ez komoly? én nem tudom, hogy aki kutat valamit az attól okos e. ha tudná, nem kutatná :)

@bbjnick: a szövegről természetesen én is csak a részletek alapján felületes de annál sommásabb véleményt. lehet, hogy a minta szar, mindenesetre nem veszem meg a könyvet.
van viszont egy rossz hírem! a mi oldalunkon csakis másod és harmadvonal van! :)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.02.20. 16:49:06

@Lordius:
ne haragudjon zergére, zilált az idege. lehet, hogy nem is cigányszínházas, hanem a baltazárt erősíti :)

Alfőmérnök 2011.02.20. 18:15:43

@Manyi Béci: Mármint mi? A Huszthy-szöveg? Egyszer kölcsönkaptam valakitől, de nem volt energiám végigolvasni. (De állítólag jó arc az ürge.) Nietzsche jobb.
mek.niif.hu/01700/01740/01740.htm
Jelenits kicsit unalmas nekem, de aranyos.

Manyi Béci 2011.02.20. 18:59:11

Jó arc...:)
Jó arc nem ír ilyeneket. Jó arc nem ilyeneket ír.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.02.20. 19:09:54

@rajcsányi.gellért (ergé): emlékeim szerint, talán Tolkien kapcsán mintha valami ilyesmit írt volna.

Alfőmérnök 2011.02.20. 19:10:28

@Manyi Béci:
piliscsaba.hu/piliscsaba/uploads/media/2010-10-11.pdf

"Jó arc nem ír ilyeneket. Jó arc nem ilyeneket ír."

Dehogynem, még ilyenebbeket. Az igazán jókat meg sokszor rossz arcok írják.

Manyi Béci 2011.02.20. 19:39:35

@Alfőmérnök:
adjon már egy email-címet nekem a kbgizike@gmail.com-ra, legyen szíves:)

Jó arcok nem szenvelegnek a mi az élet témakörben harmincon felül, de ha mégis, nem adják ki utána.:)

tewton 2011.02.20. 19:49:16

@Grift:
lol. ne idegeljen ezzel a hányadvonallal. alkalmivételeztem egy kötet dezsőbácsit (A kötél legendája, szépirodalmi (!), 1979 (!)). A tizes évek közepéig dezsőbácsi írt olyan retteneteseket, hogy csak a fejét fogja az egyszerű széljobber olvasó. utána viszont!

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.02.20. 19:52:47

@tewton:
ez érdekes, én akkor meg is vettem, és pont azt gondoltam, hogy a bátyám mi a faszt zabál ezen a seggfejen. aztán utánamentem a dógoknak.
de mondjon már nekem egy elsőrendű mioldalanki faszit. de kortársat, vagy közel aztat. naugye. :)

tewton 2011.02.20. 20:01:07

@Grift:
kortársak ... nekem jó a lengyelpéter is meg a fejesendre is, de én igénytelen vagyok, másrészt meg nem tudom mindenkiről a pozícióját :)

azért nem olyan szar ám ez a kötet se. van benne egy nagy adys léleklötty, de itt-ott krúdys. ahol az élet feketéje meg a fekete humor kerül elő, ott viszont jó. de van ahol teljesen bayerzsoltis. ehhh, dezsőbácsit azért kell szeretni, túl a gügyeségein, mert jórészt igaza van, és szellemes :)

tewton 2011.02.20. 20:05:31

@Grift:
amiért meg idecitáltam dezsőbácsit: ez a csángós dolog az ő gyengébb sorait idézi, csak benne volt egy ilyen huncut önirónia.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.02.21. 07:07:09

@tewton:
tudja, dezsőbácsi olyan mint a felnőtt, aki, hogy nevettesse-bőgesse a gyermeket, hát felfújja a pofazacskóját, szemet mereszt, rémpofát vág.
szentkuthynál szokom még ezt érezni, persze másképpen, más síkon.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.02.21. 07:15:09

mondjuk itt teremhetne dudogló pável, hogy megmondja mit kell gondolnunk erről a niccseji csángó operáról!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.02.21. 18:08:26

@Alfőmérnök:

Többször is próbáltam meghallgatni ezeket az előadásokat, de nekem, akárhogy is bűvészkedek, csak nem nyílnak meg:-( Biztos valami h*lye formátum és valami spéczi codec kellene hozzá:-(

ü
bbjnick

Alfőmérnök 2011.02.21. 19:48:37

@bbjnick: Nincs real audio playered?
europe.real.com/realplayer/

Nálam működik, csak előtte negyed óráig vmi más műsort kell hallgatni, nem lehet előretekerni.

tewton 2011.02.21. 21:39:30

@bbjnick:
magat meg hianyoljuk az elitklubbol. pedig! alfi meg egy profi hozzaferest is talalt egy bbjnick-alteregos filmhez. direkt nem jon arra?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.02.22. 07:50:05

@tewton:

Megpróbálom megfogalmazni az álláspontomat és (majd) elküldöm magának emilben:-)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.02.22. 07:51:31

@Alfőmérnök:

Köszönöm!:-)

(Az összes f*xom ki van már ezzel a sok f*s formátummal!:-D)

ü
bbjnick:-)
süti beállítások módosítása