Oszkó Péter, a Fidesz és a nyugdíj illata
2010. december 02. írta: TuRuL_2k2

Oszkó Péter, a Fidesz és a nyugdíj illata

„Másként illatozik a széna a szerelmeseknek, és másként a lónak.”
(Orbán Viktor)

  A miniszterelnök már a Nemzeti Együttműködés előtti időkben, 2002-ben megmondta leszögezte, hogy másként illatozik a széna a szerelmeseknek, és másként a lónak. Valahogy így lehet ez az állami- és magánnyugdíjjal, nyugdíjjárulékkal, talán még a nyugdíjadóval is: másként illatozik kormányról, mint ellenzékből.

  Oszkó Péter demográfiai bombáról, a nyugdíj-megtakarítások feléléséről beszél a kormány nyugdíj-módosításai kapcsán. Ezzel nem is vitatkozunk, viszont Oszkó esetében érdemes azt is megnézni, pénzügyminiszterként hogyan állt a nyugdíjrendszer kérdéseihez. Nos, így:

  Mint az előterjesztés 52-56. oldaláról kiderül, Oszkó az MSZP által támogatott Bajnai-kormány pénzügyminisztereként mintegy 122 ezer ember számára nyitotta meg a lehetőséget, hogy magánnyugdíjpénztárát otthagyva visszatérjen az állami rendszerbe, ami 75%-uk számára volt előnyös. Az előterjesztésből aztán - az MSZP, az SZDSZ és a kitűnő Császár Antal támogatásával - törvény lett, a 2009. évi LXXVII. törvény.

  Hogy mire volt jó mindez? Segített befoltozni a költségvetési lyukakat, egyrészt az állami rendszerbe visszaáramló vagyonnal, másrészt a 2010-es járulékbefizetésekkel. Ugyanazt csinálta tehát Oszkó Péter az MSZP és az SZDSZ támogatásával kicsiben, amit most Orbánék nagyban: kis felhatalmazás, kis trükkök, nagy felhatalmazás, nagy trükkök.

  A Fidesz szándéka már legalább egy éve látható volt, igaz, ehhez érteni kellett a párt nyugdíj-újbeszéljét. Már 2009 decemberében az akkor még sokkal jobban kedvelt Alkotmánybírósághoz fordultak, megakadályozandó, hogy a magánnyugdíjpénztár-tagokból tulajdonosok helyett ügyfelek legyenek a pénztárakban. Ez az ígéret jelent meg a kampányban a mostanában gyakran téves értelemben felemlegetett szórólapon is:

  A kiadványban az egyik oldalon a most pedig privatizálni akarják a nyugdíjpénztárakat, a másikon a megvédi a nyugdíjpénztárakat. Tehát nem mástól védi meg, mint a privatizációtól.

  A nyáron aztán az új kormány (a térség más országaival együtt) még tett egy sikertelen kísérletet arra, hogy a magánnyugdíjpénztári járulékbefizetéseket az EU-nál a költségvetési hiányt csökkentő tételként ismertesse el - az Unió rugalmatlansága is jelentős szerepet játszott a későbbi radikális lépésekben.

  Ősszel jött a nagy nyugdíj-hadművelet. Először még úgy tűnt, hogy a kormány csak erős ösztönzőkkel akarja rávenni az embereket a visszatérésre az állami nyugdíjrendszerbe. Talán a szlovákiai példa alapján később ráébredtek, hogy a többséget ez nem fogja visszavinni az állami rendszerbe, így aztán gyakorlatilag kötelezővé tették az átlépést, természetesen a nyugdíjak védelmére hivatkozva. Matolcsy György napról napra keményített, egészen odáig jutva, hogy aki ragaszkodik a magánpénztárához, az „kiírta magát a közösségből, szakított a közösséggel”, így nem is jogosult az állami nyugdíjra. Ennél a szükségtelen durvulásnál már csak Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi megbízotti kinevezése volt nagyobb hiba.

  Pedig lehetett volna mindezt sokkal elfogadhatóbban, kevésbé arrogánsan, érvekkel alátámasztva is csinálni, ahogy a Századvég Gazdaságkutató is értelmesen (bár a Stabilitás szerint vitatható módonlevezette, mi szól a nyugdíjbefizetések állami kasszába történő visszaterelése mellett. A Matolcsy által emlegetett fenntarthatóság nem tartozik ezek közé, legalábbis ha hosszú távról beszélünk: a mostani intézkedéssel csak a következő néhány évben lesz fenntarthatóbb a nyugdíjkassza. Volt egy költségesen, alacsony hozamokkal működő, nem öngondoskodáson, hanem állami kötelezésen alapuló magánnyugdíjpénztári rendszerünk (drágán finanszírozható hiány-következménnyel a tetejébe), most ehelyett az állam a közeljövő nyugdíjaira (például a nők jelen helyzetben teljesen felelőtlen korábbi nyugdíjazására) fordítja az ott felhalmozott tőkét. Biztató kilátások.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr332482819

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Matolcsysta blöffhatározó 2010.12.05. 19:22:51

A magánnyugdíjpénztári vagyon államosításáról szóló vita eldőlt, mielőtt elkezdődött volna. A Fidesznek megvannak az eszközei és a szándéka az overkillhez, a médiája mégis kitermeli azokat az észérveket, amikkel megpróbálják racionalizálni a kormánydön...

Trackback: Egy rekvirálás margójára 2010.12.02. 21:15:12

A magánnyugdíj-pénztárakban megtakarított összegek költségvetésbe visszaemelése mellett akadnak indokok. A költségvetés egyik legnagyobb visszahúzó tényezője a jelentős, a GDP arányában 80% fölötti adósság. Ennek és kamatainak törlesztése k...

Trackback: Rinyaország 2010.12.02. 20:35:28

  Nem tudom felfogni, hogy az a mennyiségű rinya ami az elmúlt hetekben beterítette a közéletet honnan érkezik, de olyan, mintha valami fizetett/agymosott trollhadsereg nyomulna be a tudatunkba és szüntelenül sorozna a fél igazságokkal. Kovác...

Trackback: Selmeczi és a szamár-kór 2010.12.02. 20:16:37

meseAtyafiak, ugye emlékeztek még a nagyhírű Rímhányó meséjére! A szamár hőstettet akart végrehajtani, nehogy szamársággal vádolják, hát doktora és erdei biztosa kreáltak egy bűncselekményt, kigyógyítandó betegségéből! De mint ismeretes, oly buzgón vet...

Trackback: Nyugdíjaink jövője 2010.12.02. 18:43:45

 Az állami nyugdíjrendszerben is vannak kockázatok és tisztán látszik, hogy a napjaink demográfiai folyamatai mellett nem tartható tovább az a tévképzet, hogy az állam majd jólétet biztosít nekünk öregkorunkra. Aki nyugdíjba vonulása után nem akar...

Trackback: Fejlemény pénztárgyüben - a mi érdemünk? 2010.12.02. 14:08:38

Az előző bejegyzésem, mely ismertette az immár lassan két hetes MN-cikket, rengeteg kommentet generált. Ezek egyikében felvetették, hogy valami nem stimmel az adatokkal, mert a Varga-Patrubány-féle tanulmány által kalkulált 500 milliárdos veszteség, és...

Trackback: Oszkó Péter, a Fidesz és a nyugdíj illata 2010.12.02. 09:24:27

A miniszterelnök már a Nemzeti Együttműködés előtti időkben, 2002-ben megmondta leszögezte, hogy másként illatozik a széna a szerelmeseknek, és másként a lónak.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

amit még megtehetsz 2010.12.03. 07:47:07

@hackbard.celine: az hittem blöffölsz. De nem. Utánanéztem, és ledöbiztem. Matolcsy jelőször jó kis kommonista, aztán emdéef, aztán csak 2003-tól lett Fidesz tag. Szép karrier.

csi szi 2010.12.03. 08:38:49

@Lacdelo: Hja, mert az elmúlt 8 évben volt sok koncepció...
Volt, a "több pénzt az embereknek", sőt "jóléti rendszerváltás" (mert az első Orbán-kormányt is azzal vádolták, hogy nem ad eleget a szegényeknek), aztán jött a "nem csináltunk semmit" :)
Öszöd után meg le kellett volna mondania Gyurcsánynak, és előrehozott választást tartani. Max. akkor viszi a 2/3-ot a fidesz, és akkor mi van? (de nem lett volna 2/3-uk 2006 őszén vagy 2007 elején)

Lacdelo 2010.12.03. 10:12:34

@csi szi:

Nem volt az Mszp-nek se sok koncepcioja, de legalabb nekik volt valami. A Fidesz az eroteljes kormanyzat ellenes politikajukkal sikerult megfojtani.

A Fidesznel a kisebb rosszabb az Mszp. Habar egyik se az igazi. Hala a Fidesz kopogtatocedula gyujtesi "reformjanak" a valasztasunk leszukult. A magyar demokracia konzervalodott, nem lesz friss es hiteles uj partoknak lehetoseguk a kovetkezo valasztaskor, hacsak nem lesznek korruptak annyira hogy osszeszedjek azt a tobb 100 mFt ami ahhoz elg csak hogy epp hogy megugorjak a kuszobot.

evil overlord (törölt) 2010.12.03. 10:33:57

@Lacdelo: Marha nagy a koncepció a "csak a Cigányhitler ne jöjjön vissza, hogy közben mi nyugodtan szét tudjunk kúrni és lopni mindent".

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.12.03. 10:44:46

@evil overlord: már írtam. Hál' Isten, hogy nincs a cigánygitlernek koncepciója.
Ezt a ballib Feri-árvák sajnálják, akik kedvenc tevékenysége a koncepciógyártás és fikázás, valamit a vízre írás.

evil overlord (törölt) 2010.12.03. 11:11:19

@tölgy: Ja ja, az utóbbi 8 év után értelmes ember a program szótól ideges lesz.

Squid 2010.12.03. 12:09:47

@csi szi: "Hja, mert az elmúlt 8 évben volt sok koncepció...
Volt, a "több pénzt az embereknek", sőt "jóléti rendszerváltás" (mert az első Orbán-kormányt is azzal vádolták, hogy nem ad eleget a szegényeknek), aztán jött a "nem csináltunk semmit" :)
Öszöd után meg le kellett volna mondania Gyurcsánynak, és előrehozott választást tartani. Max. akkor viszi a 2/3-ot a fidesz, és akkor mi van? (de nem lett volna 2/3-uk 2006 őszén vagy 2007 elején) "

Ha lemodott volna Gyurcsány, és jött volna a Fidesz akkor nem lett volna Bajnai&Oszkó. Ebből következően az Oszkó féle stabilizáció sem lett volna, hanem jött volna egyből Matolcsy..

Ezt azért józan értelmes ember még elképzelni sem nagyon meri, a mostani pénzügyi ámokfutás tükrében.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.12.03. 16:36:58

@Lacdelo: A TEHETŐSEK SOKKAL TÖBB ADÓT NYUGDÍJJÁRULÉKOT FIZETNEK ANNÁL AMIT KÉSÖBB VISSZAKAPNAK BELŐLE.

Gandalf Garaboncias 2010.12.03. 17:06:23

Oszkó Péter válaszolt a Mandinernek egy blogkommentben, miután Gaál Csaba felhívta a figyelmét erre a posztra. Idézem:

"Csaba, hiába, ha járatom a számat, én is téma maradok :-) Valaki meg is kérdezte nemrég, hogy miért akarok én direkt rosszban lenni a jobboldallal (bár eléggé összezavarodott mostanában, hogy ki melyik oldalon is van). Erre jeleztem, hogy nem akarok én rosszban lenni senkivel, az a természetemhez tartozik, hogy mondom a véleményem, s remélem olyan helyen élek, ahol ebből annál nagyobb bajom nem lehet, mint az ilyen gyenge minőségű cikkek a mandineren. Sőt, jeleztem, hogy 2006 után is éppen így viselkedtem és számos kérdésben mondtam a magamét, s a legkevésbé sem dörgölőztem a hatalomhoz, majd végül is ennek lett az az eredménye, hogy közölték velem: ha olyan jól tudok beszélni róla, akkor csináljam is.
Ami a mandiner cikket illeti, az összehasonlítás nyilván manipulatív, hiszen éppen csak a lényeget hagyja ki. Mégpedig, hogy az 52 év felettieknek mi nem azért engedtük a visszalépést, mert a magánpénztári rendszer általában rossz és kudarcra ítéltetett, hanem azért, mert ennek a korosztálynak az esetében nem tudta a feladatát teljesíteni, hiszen náluk túl rövid volt a felhalmozási időszak, így annak eredményeként nem alakulhatott ki olyan megtakarítás, amiből értelmes járadékszolgáltatás jöhetett volna ki. Valójában nekik vélhetően eredetileg sem kellett volna belépni, mert tömegesen nem volt elég idejük és jövedelmük a kellő nagyságú megtakarításra. De ettől még a náluk fiatalabb korosztályok tekintetében remekül működhet a pénztári rendszer. S tegyük hozzá, mi nem fenyegettünk senkit annak érdekében, hogy visszalépjen, nem fosztottunk meg senkit az állami nyugdíjától, hanem rábíztuk a pénztárakra, hogy nyújtsanak megfelelő tájékoztatást a visszalépés lehetőségéről és feltételeiről, amit meg is tettek, a tagok pedig ennek megfelelően önálló döntést hozhattak. Ezzel szemben a jelenlegi kormányzati intézkedés nem azoknak nyitja meg a visszalépés lehetőségét, akik rosszabbul járnának a pénztári rendszerben, hanem nevetséges körítéssel szabad választásnak próbálják feltüntetni a direkt államosítást, amelyet az ellátások megvonásával való fenyegetőzés valószínűleg bármely más megoldáshoz képest is a lehető legrosszabb hangulatúvá tesz."

StolzePolen 2010.12.03. 17:35:48

Üdvözlet Csányi haverotoktól

Aki Orbááán jó barátja, OTP vezért , MOB Elnök.

"Annak ellenére, hogy a törvényjavaslatokat az Országgyűlés elfogadta, az egyéni számlás nyilvántartás,
a kompenzáció és az örökölhetőség kérdése továbbra sem tisztázódott. Emiatt azt javasoljuk pénztártagjainknak,
hogy a részletek tisztázását megelőzően ne tegyenek lépéseket magánnyugdíjpénztári tagságukat
érintően, mivel ez a jelenlegi feltételek mellett kockázatos."

"Néhány információ a magánnyugdíjpénztári működésről
• Biztonság: az állampolgárok pénze a magán-nyugdíjpénztáraknál teljes biztonságban van, hiszen itt egyéni számlán,
a jogszabályok által részletesen szabályozott befektetési struktúrában naprakészen kezelik a megtakarításokat,
a működést pedig a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) rendszeresen ellenőrzi. A biztonságot
szolgálja a Pénztárak Garancia Alapja is: az alap legalább az infláció mértékével megegyező hozamot garantál a
teljes felhalmozási időszakra vonatkozóan."

Hozzá tenném, hogy én a pénzem orbááán haverjánál nem éreztem biztonságban, éppen amiatt ahogy lefeküdt orbááának a Manyup felszámolására. Ezen nyilatkozaton kívül nem tett semmit , hagyta magát megzsarolni. ( 800.000 tagot számlál(t) az OTP manyup)

Néhányan , narancskomcsik javasolgatják
, hogy gyűjtögessek újra a nulláról ,12 évig az Önkéntesbe Pénztárba, mert akkor jó lesz. A kérdésem csak kinek?
Minek? Ha elfogyott a 2700 Milliárd ( 2 év múlva) azt is lenyúlják? Lófaszt.
Inkább átvittem másik, egyenlőre magyar pénzintézetbe.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.05. 14:20:06

"Aránytalanul magasnak tartja a magánnyugdíjak működési költségét a nyugdíjvédemi megbízott. Selmeczi Gabriella az MR1-Kossuth Rádióban elmondta, hogy számításaik szerint több mint félmilliárd forint hiányzik a magánnyugdíj-pénztári tagok vagyonából."

kezdem megkedvelni ezt a buta libát. olyan édi :)

heima_ 2010.12.05. 20:15:51

valószínűleg írták már, összefoglaló jelleggel:

az alapból az államnak járó járulék eltérítése magánszámlára nem öngondoskodás. még a munkáltatói hozzájárulásból finanszírozott önkéntes pénztár sem igazán.

a nyugdíjrendszer elve ugyanaz minden változat esetén. az idős korosztályt eltartja az aktív generáció. a magánnyp, vagy az öngondoskodási konstrukciók csak egy plusz lépést tesznek a sztoriba, a felhalmozott értékpapírokat nyugdíjaséveik során ugyanis praktikusan az akkor időskorukra gyűjtő aktívaknak tudják elpasszolni, azaz felélni. a transzfer ugyanúgy megvan a korosztályok között, mint a felosztó-kiróvó rendszerben

ezekből következik, hogy egy elöregedett, elcigányosodott, eladósodott, leépült közszolgáltatásokkal és közbiztonsággal rendelkező ország nyugdíjasának nem túl jó lenni akkor sem, ha egész életben vonták szorgosan a 8%-okat.

a mnypéztárak befektetési lehetőségei korlátozottak. egyrészről törvényileg, de ami fontosabb, közgazdaságilag is. külföldre nem tanácsos a tőkét vinni, mert az a világ legnagyobb pazarlása, hogy nyugdíjmegtakarításokat, azaz rendelkezésre álló tőkét kiviszünk az országból, viszont a magánmegtakarító érdeke pont ez, a fentebb említett magyar jövő helyett megéri neki egy egészséges korfával, természeti kincsekkel, erős gazdasággal járó országba vinni a megtakarításait.

ehhez kapcsolódik a kockázat kérdésköre is, a nyugdíjmegtakarítást ugyanis zömében alacsony kockázatú eszközben illik tartani, mint pl a kötvény, Magyarországon meg az ép piacok mérete miatt kifejezetten az államkötvényt jelenti. ami meg mint jól tudjuk, kizárólag az állam fogyasztását finanszírozzák, így gyakorlatilag a magánnyp vagyon java ugyanúgy egy állami fizetési igérvény, mint a tb nyugdíj. egy államcsőd döntené a mnypeket is pillanatok alatt.

változtatások nélkül pedig pont oda tartunk. jellemzően az elmúlt négy év alternatív gazdasági programjai (cemi, oriens, reformizé stb) mind arról szóltak, hogy hogyan teremtsenek forrást egy aktív-inaktív fordulat finanszírozáshoz. jellemzően átcsoportosítással előbbiektől utóbbiak felé. a Fidesz kormány láthatóan ezt szeretné minimalizálni, és ezért vállalják meg a nyugdíjvitát. ami az ő szempontjukból zseniális, az átlagember ugyanis az életszínvonalán nem fog érezni semmit, ezért is nem lesz ez az orbáni öszöd és igazából ezért sír annyira a liberális kommandó, mert nekik nem lehetett ilyet.

félő azonban, hogy ez nem csak egy politikai választás kérdése, hanem már nem elegendő az orines vagy cemi program. nem tudni mit tartalmaznak majd pontosan a "februári reformok", de szvsz az biztos, hogy nem lesz jó nyugdíjasnak, segélyesnek, állami alkalmazottnak lenni a következő években.

heima_ 2010.12.05. 20:25:43

jah és az ki ne maradjon, hogy mekkora biznisz ez a pénzügyi szektornak.

a durván magas költségszint egy dolog, és államilag kezelhető is, de még mindig ott van az, hogy úgy kell ezermilliárdokat kezelni (akár normál piaci árazás mellett is), hogy nincs a vagyonnak igazi tulaja, aki havonta baszogatja az alapkezelőt, hogy hogyan áll a portfóliója. verseny nincs, mert a váltás ritka, mert bonyolult, és nincs igazi összehasonlítása alapja/lehetősége a pénztártagnak. (milyen időtávot nézzen? bizalom kérdése, akciók befolyásolják stb).

nem véletlenül nem volt tiltakozás a pénztárak részéről, amikor a választható portfóliókat bevezették. meg lehetett mozgatni párszáz milliárdot, az rengeteg azonnali jutalék a csoporthoz tartozó brókerháznak, a hozamhatás meg le van szarva, állami előírásra történt úgyis, van alibi. ha meg valaki nem reagált a postai megkeresésre, akkor automatikusan átcsoportosították a portfólióját. próbálná meg ezt egy alapkezelő egy privát vagyon esetén, szerződésmódosítás/beleegyezés nélkül.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.05. 20:33:30

@heima_:

"a nyugdíjrendszer elve ugyanaz minden változat esetén. az idős korosztályt eltartja az aktív generáció"

körülbelül itt bukik az egész maszlag. legalább hallottál volna az 1997/LXXXII-ről, de hát mit is várok el tőled.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.05. 20:35:38

@heima_:

"jah és az ki ne maradjon, hogy mekkora biznisz ez a pénzügyi szektornak"

ergo szar. de akkor ne kérj hitelt, ne fektess be pénzt - mondok rosszabbat: ne vegyél kaját se, ugyanis (sajna, ilyen kegyetlen a világ) a "pénzügyi szektor" elnevezésű sátán azon is keres.

gecisokat.

undorító.

heima_ 2010.12.05. 20:42:53

@mavo: szólj ha tovább sikerült olvasnod.

"ergo szar. de akkor ne kérj hitelt, ne fektess be pénzt - mondok rosszabbat: ne vegyél kaját se, ugyanis (sajna, ilyen kegyetlen a világ) a "pénzügyi szektor" elnevezésű sátán azon is keres."

a továbbolvasás mellett a figyelmes olvasást is ajánlom. nem az a baj, hogy valaki keres egy szolgáltatáson. hanem akkor, ha kockázat nélkül, államilag garantáltan, ügyfélkontroll nélkül teszi.

az alapkezelők jól keresnek a befektetési alapok és a nagyobb magánvagyonok kezelésén is. csak míg egy befalapnak napi árfolyama van, és azt látom, hogy az alapkezelő szarul dolgozik, akkor minimális tranzakciós költséggel odébbállok, addig a mnyp kvázi be van betonozva.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.05. 20:46:20

@heima_:

"nem az a baj, hogy valaki keres egy szolgáltatáson. hanem akkor, ha kockázat nélkül, államilag garantáltan, ügyfélkontroll nélkül teszi."

ismétlem: 1997/LXXXII. olvasd szépen végig, és írogass mindenfélét.

heima_ 2010.12.05. 20:53:40

@mavo: ismételgethed a saját hülyeségeidet, nem tudsz olyan törvényt írni, ami megváltoztatja azt a tényt, hogy értékpapírból csak úgy lesz csirkefarhát, ha először valakinek eladod, azaz van, aki éppen megtakarítási lehetőséget keres. és az nem egy másik magánnyugdíjas lesz, mert állampapírral meg törvénnyel nem lehet jóllakni

heima_ 2010.12.05. 20:56:01

@mavo: hányszor voltál a nyugdíjpénztárad közgyűlésén? mennyi beleszólásod volt az alapkezelő kiválasztásába? ha holnap úgy döntesz, hogy átlépsz másik pénztárba, két klikkel megoldod?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.05. 20:56:22

@heima_:

hozzáteszem, bizony tény, hogy sokakat kérdezés nélkül beraktak növekedésibe, ami annak ellenére ocsmány dolog, hogy sok ügyfél pont jól járt vele.

de a feleségem kiváló példa, hogy mennyire nem lehet változtatni, mennyire ügyfélkontroll nélkül is megy az egész.

ő X mnyp-vel állt kapcsolatban, és egyszer csak észre vette, hogy X mnyp mélyen a többiek alatti hozamot kalapál össze.

na, erre mit csinál az én drága feleségem? otthagyta a picsába X mnyp-t, átvitte a pízecskéjét Y-hoz és kurva jól járt vele.

mostanáig.

heima_ 2010.12.05. 20:58:29

@mavo: hányszor láttál olyat, hogy csoporthoz tartozó nyugdíjpénztár alapkezelőt váltott? 12 év alatt olyan szép és jó volt minden, hogy nem volt rá szükség, mi?

heima_ 2010.12.05. 21:01:58

@mavo: feleséged biztos kurvajó tőkepiaci szakember, az átlagember meg így szokott bekerülni egy másfélmilliárd forintot kezelő kispénztárba, amit épp szétlop a menedzsment, de a hozam az kitűnő

heima_ 2010.12.05. 21:04:45

@mavo: mennyit is von le A és B pénztár az asszony járuléból, ami nem a tőkealapba megy? mennyibe is kerülne ugyanekkora összeggel egy befalap választás?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.05. 21:05:28

@heima_:

az a baj cuncimókus, hogy te leragadtál a "gonosz alapkezelők csak átbasszák a kuncsaftot és abból pezsgőznek hawaii-on" klisénél.

semmi baj. neked ott a párnaciha, meg persze a hatalmas hozamokat biztosító állami rendszer.

heima_ 2010.12.05. 21:09:13

@mavo: egyik sápszedőtől a másikhoz? semmiképp
---

nem szabad egyéni esetekből kiindulni egy makroprobléma tárgyalásánál. minimális az átlépők száma országosan, ez a tény tökéletesen alátámasztja azt, amit leírtam.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.05. 21:10:33

@heima_:

"értékpapírból csak úgy lesz csirkefarhát, ha először valakinek eladod, azaz van, aki éppen megtakarítási lehetőséget keres."

mondom: nem kötelező befektetni. ott van számodra a nagy állami szalmazsák, ha azt érzed biztonságosnak és jövedelmezőnek, add abba a pénzed.

egyébként, ha már demagógia, gondolom te meg folyton nyufig szeánszokra jársz, ahol verheted az asztalt, hogy akkor özvegy kovácsnének nehogy már annyi nyugdíj járjon, ahhoz már ugyanis államkötvényt kell kibocsátani, amit kik is vesznek meg? csak nem pont azok, akiket ollan kurva nehéz rávenni, hogy a mnyp-ktől vegyenek papírokat? mert ki más?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.05. 21:15:55

@heima_:

pár évvel ezelőttig a kötelező biztosítások piaca is ilyen volt.

na képzeld, erre lett egy törvénymódosítás, és pár élelmes vállalkozó (aka pénzvilág) mindenféle erre szakosodott oldalakat kezdett el nyitogatni, és az emberek tódultak hozzájuk, és azóta minden évben ezrével cserélnek biztosítót. ld. máv biztosító tündöklése és bukása: így jár, aki szarul gazdálkodik.

heima_ 2010.12.05. 21:18:31

@mavo: úszok az érveid tengerében:D:D

foglaljuk össze: a vagyonkezelés egy nehéz, de siker esetén jól fizető szakma. a siker nehéz, mert a befektetési piacon nagy a kockázat, az elektronikus értékpapírpiacok miatt pedig nagy a verseny és alacsony a szolgáltatóváltás költsége.

erre jön egy reform, ahol eddig a piacon nem lévő százmilliárdok (eltérített járulék) kerülnek a vagyonkezelési piacra, ráadásul nem is úgy, hogy a 8% befizetője napi szinten nyaggatja a vagyonkezelőt, hogy wtf van. lelépni nehezen lehet, és igazából értelmetlen, mert jó eséllyel ugyanez megy máshol is. meg mivel nem igazi öngondoskodás, köze nincs az átlagpolgárnak a tematikához. mindez kötelezően, államilag garantálva.

és ez akinek nem tetszik, az csúnybácsi

heima_ 2010.12.05. 21:29:26

@mavo: felesleges kavarni a dolgokat.

a magyar mynp rendszer kritikája nem egyenlő a befektetés elutasításával. sőt, pont hogy az öngondoskodás megerősítése miatt van szükség rámutatni a hibáira.

normális országban nyugdíj, lakás és általános tartalék céljára gyűjtenek tömegesen az emberek. legutolsó összegében nem jelentős és nem hosszútávú, a lakáscélú megtakarítást pedig az aktív évek közepének elején beleforgatják önerőbe. a hosszú távú értékpapírok legnagyobb vásárlói a nyugdíjalapok, mögöttük a nyugdíjcélú megtakarításokkal.

egy érett öngondoskodó rendszerben (ahol egy teljes generáció java magánnyugdíjas, az aktívok meg nyugdíjmegtakarítók) a pénztranszfer ugyanúgy végbemegy a korosztályok között.

mi az a nyufig szeánsz?

heima_ 2010.12.05. 21:32:18

@mavo: na képzeld, a nyugdíjcélú megtakarítás nem olyan, mint a gépjárműbiztosítási

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.05. 21:39:51

@heima_:

abszolút nem értesz. nem is csodálom.

tőlem tudod mit? neked jó az állami, ez tök rendben van. a te választásod, gőzünk nincs, ki fog jobban járni. helyesbítek: nekem nincs.

de cserébe lehessen olyat, hogy mi meg a rablóknak adjuk a pénzt? mi igenis azt szeressük, ha az "mszp alapok" elnyugdíjtőzsdézik az egészet. szórhatnánk nyerőautomatába is, csak hát az milyen snassz, mennyivel jobban hangzik, hogy hát te gizikém, ez a nyugdíjtőzsde. simicska elvtárs óta tudom, hülyének lenni állampolgári jog, hadd élhessünk már vele! a nem létező állami garancia okán még csak nem is verhetjük az asztalt, hogy ájjambáci mossegíts, csányikomcsi pénzvilági ember mámeg elpezsgőzte a pízünket.

naaaa, picit ...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.05. 21:43:30

@heima_:

jé, tudsz normálisan is írni? mi van veled, tesókám? :)

a kutya nem mondta, hogy a jelen mnyp rendszer a tökély maga.

az állami vs mynp mókák, na azok a szarosak.

a mnyp rendszer komoly fejlődési kényszer alatt volt. de az államosítás innen messziről nem fejlődésnek tűnik.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.05. 21:46:01

@mavo:

"a nem létező állami garancia okán"

mielőtt. lehet, hogy tévedek, de én tényleg végigkutattam állami gari után az 1997/LXXXII-t.

ismétlem, tévedhetek, de sehol nyoma sem volt. pénztár alapnak, cseppet széles körű jogokkal bíró pszáf-nek annál inkább.

heima_ 2010.12.05. 21:46:22

@mavo: én nem értelek? egy szóval nem minősítettem az állami rendszert, mégis mindenáron ezt akarod a számba adni. mégcsak nem is privát életvezetési tanácsaimat osztottam meg, ha bárkit is érdekelne, nagyjából semmilyen nyugdíjra nem számítok.

legjobb tudomásom szerint maradhatsz a magánnyugdíjpénztárban.

heima_ 2010.12.05. 21:52:28

@mavo: fejlődési kényszer? az milyen? :D

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.05. 21:58:50

@heima_:

"legjobb tudomásom szerint maradhatsz a magánnyugdíjpénztárban. "

ugye egyrészt, ha tag lennék, botor módon elrejtettem ezt az információt.

másrészt igen, a feleségem maradhatna, ha ebben a szép időben sorban állna nyufig üfsz-eknél.

vagy neked nem tűnt fel, hogy aki ezt nem csinálja végig, az igazából az államiba vissza megoldást "választotta". mert csak. mert azé. kétharmad!

ej, a fene vinné, az elébb még olyan fontos volt a választás meg az ügyfélkontroll.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.05. 22:00:00

@heima_:

fingom nincs, milyen szakmád van, de ha én nem tanulnék (=fejlődnék) folyamatosan, már rég az utcán lennék.

heima_ 2010.12.05. 22:05:59

@mavo: megint kevered a dolgokat. az állam ahogy törvényi erővel beterelt, ugyanúgy törvényi erővel kiterelhet, köze nincs ehhez az ügyfélkontrollhoz.

szolidaritási meg vagyonadót, esetleg vizitdíjat fizetni sem volt fun meg szabad választás kérdése.

"fingom nincs, milyen szakmád van, de ha én nem tanulnék (=fejlődnék) folyamatosan, már rég az utcán lennék."

ha a magánnyugdíjpénztárnak lenne szakmája, akkor az pont olyan lenne, hogy ha nem fejlődne/tanulna, akkor nagyjából szar se történne

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.05. 22:06:10

@heima_:

"egy szóval nem minősítettem az állami rendszert"

szidtad az alternatíváját, mint a bokrot. de el kell ismerni, az államit nem minősítetted.

viktorék húzását, ami a nem is minősített államiba toszogatja a zembereket, egyszerűen nem is hívtad zseniálisnak.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.05. 22:12:45

@heima_:

"vizitdíjat fizetni sem volt fun meg szabad választás kérdése."

és? adót fizetni sem az. meg kötelezőt se.

tedd a szívecskédre a kezecskédet: a visszaterelés akkor most jóság, vagy nem?

(a mnyp tagok többsége önkéntes, mindegy)

heima_ 2010.12.05. 22:20:32

@mavo: unalmas már sokadjára tisztába tenni a dolgokat, nem értem minek kavarni.

ad1: nem minősítettem az állami nyugdíjrendszert.
ad2: attól, mert vlami egy másik dolog alternatívája, nem lesz automatikusan pozitív
ad3: az ő (azaz a kormány) szempontjukból tartottam zseniálisnak, és a szövegkörnyezetből kiderül, hogy nem gazdaságilag, hanem politikailag.

ha bárkit érdekelne vad elképzeléseim a nyugdíjrendszerről, akkor az nagyon egyszerűen összefoglalható azzal, hogy az aktív korúaknak magánszolgáltatótnál fix minimálnyugdíj-járadékot kellene venni kötelezően a nettó bérből, a jelenlegi nyugdíjakat maximalizálnám 120k körül, ehhez mért járuléktömeget pedig átnevezném nyugdíjügyi hozzájárulásnak. rokkant, baleseti nyugdíjak, árvaellátás teljesen átraknám a szociális ellátórendszerbe. ilyesmik. ezért jó hogy nem vagyok hatalomban.

heima_ 2010.12.05. 22:23:57

@mavo: önmagában nem jóság. ha ez (is) kell, hogy megforduljon a demográfia, akkor igen.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.06. 06:45:43

@heima_:

"önmagában nem jóság. ha ez (is) kell, hogy megforduljon a demográfia"

ahan. az erőszakos államosítás, mint a demográfia (gondolom eloszlási tendenciájának) egyik gyógyíre, komolyan mondom, az eddigi legfrappánsabb, amit olvastam.

pedig azt hittem, a nenyi már elég, attól beindul az országban a baszhatnék.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.06. 06:48:29

@heima_:

"attól, mert vlami egy másik dolog alternatívája, nem lesz automatikusan pozitív" :)

nem lenne az, ha a másik nem lenne olyan borzasztó. ha két féle tej lenne, és én az egyiket mocskolnám, ahogy bírom, mondhatnám azt, hogy a másikról szót sem ejtettem, csak éppen mindenki hülyének nézne.

ha csak pár kritikus szavad lett volna, még azt mondom, hát amikor az állami tarthatatlansága a téma, akkor olyan kis szűkszavú. de nem.

heima_ 2010.12.06. 09:41:14

@mavo: nem. a demográfia gyógyíre mondjuk a sokszázezer forint bruttó bérig szja mentes gyereket nevelő családok a harmadik gyerek esetén. ha ehhez (vagy inkább sokkal több családbarát intézkedéshez kellene) az kell, hogy az egyébként az államnak járó (és a tb alapokból hiányzó, az adó (szja) bevételekből pótolt) járulékot visszairányítják a magánrendszerből az államiba, akkor legyen. ha segélyemelést meg nyugdíjemelést finanszíroznak belőle, akkor vesszenek.

egyébként a 100 napos program is ilyen volt anno. önmagában nem bűn fizetésemelést adni a közalkalmazottaknak. csak vele párhuzamosan ki kellett volna szórni a felesleget, munkaközpontúvá tenni a segélyezést, az adórendszert stb.

"nem lenne az, ha a másik nem lenne olyan borzasztó. ha két féle tej lenne, és én az egyiket mocskolnám"

sokadjára jössz ezzel a mocskolással, a kritika nem mocskolás, akkor sem, ha éppen nem tudsz rá érdemben reagálni. a magyar magánnyugdíjrendszer szar. nagyon. ezt nem tudom ignorálni csak azért, mert baloldali kormányok alatt az állami nyugdíjrendszert (párhuzamosan a gazdasággal és az ország jövőjével) általában szétkúrják.

írtam már, megismétlem: nem barátom az állami nyugdíj. alapból az egész annyit ér el, hogy csökkenti a gyermekvállalási kedvet (merthogy ha az állam eltart időskoromban az akkori aktívak járulékából, akkor minek gyerek, aki nyugdíjrendszer nélkül tenné ugyanezt, ott a más gyereke) és az öngondoskodást is. de mivel iszonyat felvilágosult vagyok, azt írtam, ám legyen egy fix állami járadék időskorban, amivel azért elkerülhető az éhezés. de semmi több. ez a véleményem az állami nyugdíjrendszerről.

heima_ 2010.12.06. 09:56:39

@mavo: de nem is érteni igazából a nyűgödet, Péter és Gordon folyamatosan azt nyilatkozza, hogy kétezersokig fenntartható a nyugdíjrendszer a 09-es nyugdíjcsomag miatt, most még kap a rendszer +8+0,5% járulékot, ettől meg már olyan hiperfenntartható lesz, hogy csak na.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.06. 10:29:15

@heima_:

"a demográfia gyógyíre mondjuk a sokszázezer forint bruttó bérig szja mentes gyereket nevelő családok a harmadik gyerek esetén."

1. konkrétan a visszaléptetésre kérdeztem rá, hogy az szerinted jóság-e, és erre te jöttél válaszul a demográfiával. döntsd már el légyszi, mi a véleményed ...
abszolút zárójelben, mert ez nyilvánvalóan nem érdemi megjegyés, de a mondat zseniális, én a magam részéről szeretnék szja mentes gyereket nevelni, csak hogy tudjam, az milyen. tudom, nyilvánvaló elírás :)

"sokadjára jössz ezzel a mocskolással, a kritika nem mocskolás, akkor sem, ha éppen nem tudsz rá érdemben reagálni."

írhatok a cégedről olyat, hogy a menedzsment éppen szétlopja? közben nem mocskolnám egy szóval sem ... és közben olyanokat bírtál leírni ("kockázat nélkül, államilag garantáltan, ügyfélkontroll nélkül teszi"), ami konkrétan nem igaz (lassan tucadszor ajánlom a törvényt elolvasgatni). illetve egy speciális magyar hírlap magyar nemzet valóságban igaz. de akkor már igazán jöhettél volna azzal is, hogy a mnyp-k bahamai offshore maszop cégek, mert abban a valóságban az is igaz.

egyébként nem tudom, mit akarsz, tegnap óta várom, hogy bizonyítsd, az egyéni számlás mnyp esetében ugyanúgy a fiatalok tartják el az idősebbeket. az nem indok, hogy hát államkötvényt a fiatalabbak vesznek. amellett, hogy hülyeség is. az alapvető durva csúsztatás ott van, hogy a "fiatalok" nem azért veszik meg az államkötvényt az mnyp-től, hogy eltartsák a nyugdíjast. ez maximum (vitatható) mellékhatás, amíg az államkötvény nem értéktelen, megveszi az akárki más. a fiatal ettől még saját magának takarékoskodik, és ami a legfontosabb, neki nem lesz ettől rosszabb. az állami viszont célzottan a fiataloktól önti a pénzt az öregeknek úgy, hogy a fiatalok egyértelműen rosszul járnak vele, hiszen nem hogy nőne a leendő hozamuk, de csökken.

ez ugyanolyan csúsztatás, mint amikor a magyar hírlap valóságban az állam odaadja a pénzt, és kölcsönkér attól, akinek adta. hogyne, persze, mert minden szart kölcsönből fedez. a nyugdíjat is. amit ha legalább részben nem kéne kölcsönből fedezni, talán jobb lenne, nem? ez is egy befektetés. lehet számolgatni, hogy megéri-e hosszú távon, aztán jönni a számokkal, hogy mennyivel jobb a kirovó-felosztó, de erről itt szó sem volt, csak az mnyp pénzt elsikkasztó menedzsmentről.

az államiról meg összesen annyi így utólag a véleményed, hogy "mert baloldali kormányok alatt az állami nyugdíjrendszert (párhuzamosan a gazdasággal és az ország jövőjével) általában szétkúrják", meg hogy az állami nyugdíj csökkenti a gyerekcsinálási kedvet.

egyszerűen elképesztő vagy.

ez egészben tényleg az a legdurvább, hogy a tölgyek és elpetek kivételével még a fidesz savazók is hajlanak arra, hogy az erőszakos államosítás nem pusztán attól szar, mert szarul adják el. de amíg a tölgyek és elpetek jelentik a fidesz "érvelésének" lényegét, addig a valódi probléma szóba sem kerül, mert nem hagyják. addig marad, hogy selmeczi gabika félmilliárd forint hiányt tud összegereblyézni egy 3000 milliárdos nagyságrendű végösszeg esetében, és ettől ő nagyon aggódik.

abszolút jelemző, hogy selmeczi gabika már az elején elmondta: ő csak nyugdíjvéd. ahhoz neki nem kell értenie a kérdéshez semmit, az mnyp-k valós állapota pedig nem is érdekes, ők most megmondják, hogy szar, aztán utána majd valamikor megvizsgálják.

heima_ 2010.12.06. 11:30:06

@mavo:
1. mandiner.blog.hu/2010/12/02/oszko_peter_a_fidesz_es_a_nyugdij_illata/fullcommentlist/1#c11795169 itt a válaszom.

2. azt írsz amit akarsz. a mocskolódás az, amikor konkrétan nemigaz dolgokat állít vlaki, ami ugye nemigazországhoz vezet. sajnos tény, hogy a menedzsmentet nem tulajdonosi (ezek lennének a tagok) hanem csoportérdekek mentén ellenőrzik, hogy tetemes vagyon kezelését nyerték el a pénzügyi csoportok a vagyonkezelésre jellemző kockázatok és problémák nélkül, tény hogy minimális az átlépések száma, és igen, mindez az általad hivatkozott törvény eredménye. a hat hónapos váltási korlát, a váltási sarc, a váltás bonyolultsága (lejelenti munkáltatónál stb), a pénztári működési forma sajátosságai (az egyszeri tagnak praktikusan nulla beleszólása van a pénztár működésébe) és az állami kötelező erő mind-mind benne van a törvénybe, és mind arról szól, kockázat nélkül, államilag garantáltan, ügyfélkontroll nélkül jussannak pénzügyi csoportok kezelhető vagyonhoz (piachoz).

"tegnap óta várom, hogy bizonyítsd, az egyéni számlás mnyp esetében ugyanúgy a fiatalok tartják el az idősebbeket."

nézd, világosan leírtam a logikáját a dolognak, ha erre azt bírod válaszolni, hogy hülyeségmertcsak, akkor egészségedre, többet nem tudok segíteni

"az alapvető durva csúsztatás ott van, hogy a "fiatalok" nem azért veszik meg az államkötvényt az mnyp-től, hogy eltartsák a nyugdíjast. ez maximum (vitatható) mellékhatás, amíg az államkötvény nem értéktelen, megveszi az akárki más."

meg kéne érteni a sztorit először, nem csúsztatásnak vélni ha valami nem jön át. felhalmozott értékpapír megtakarítást járadékszerűen felélni (ez a nyugdíj célja) csak úgy lehet, ha az épt eladod, pénzzé teszed, és veszel belőle kaját. folyamatosan, havonta. (a technikai része, hogy ezt a pénztár/alap teszi helyetted, lényegtelen) ez egy generációnyi magánnyugger esetén akkora eladási nyomás, hogy nincs "más" aki felszívja. nézd meg mekkora vagyon van az észak-amerikai nyugdíjalapokban. az említett magyar jövőkilátások (elöregedés, elszegényedés, alacsony foglalkoztatottság) lennének érvényesek US-ben is, szerinted ki lenne a másik oldalon, havonta tetemes készpénzt betolva a rendszerbe? nagyságrenddel kevesebb pénzt kezelnek már a következő kategóriában (állami tőkealapok) is.

Vagy: nézd meg mennyit költ a tb most nyugdíjra. gondold el azt, hogy ez az összeg havi szinten az eladói oldalon (a mostani forgalom) mellett kikerül a piacra. szerinted ki veszi meg? ha már most is durván inaktív az ország

a fideszutálatoddal nem tudok mit kezdeni, hajrá. engem nem tud megérinteni. a követelőzéssel meg le lehet állni, nem te vagy az aki megmondja hogy mikor miről mennyit kell írnom.

zummazumm 2010.12.06. 11:30:19

@mavo:
"selmeczi gabika félmilliárd forint hiányt tud összegereblyézni egy 3000 milliárdos nagyságrendű végösszeg esetében..."

Lehet hogy rosszul tudom, de az nem félmilliárd, hanem 500 milliárd. Azért van különbség.
(De egyébként nem 500 milliárd, hanem egyes számítások szerint csak 411, mint ahogy a 3000 is 3261)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.06. 11:41:12

@zummazumm:

olyan is volt, de az azóta már jó sokszor változott. :) utoljára ezt a félmilliárdot sikerült lőnie, remélem, a nemzeti útra lépett mr1 hiteles forrás: www.mr1-kossuth.hu/hirek/legolvasottabb/selmeczi-az-atlepes-nem-adozik.html

ez amúgy olyan dolog, hogy a jövő évi hiány meg 90 milliárdnak indult, aztán valahogy lett belőle 900 milliárd, amiről szigorúan az ez évi költségvetés és az irtóztató balliberális médiatúlsúly által agyonhallgatott csontvázeső tehet. mint megtudtam amúgy, a jövő évi jóformán nem fog változni az ideihez képest, csak hitelesebb számok lesznek benne.

hát csoda, ha az embernek kicsit zúg már a feje a végén? :)

heima_ 2010.12.06. 11:42:12

@heima_: illetve annyiban igazad van, hogy bizalom kérdése az egész. ha gyurcsányi gondolta volna úgy, hogy kell neki a magánpénztári zseton, akkor valszeg első sorban tiltakoznék. mert abból garantáltan menne tovább a herevere finanszírozása. most még látok rá minimális esélyt, hogy nem így lesz.

szar ügy tehetetlenül nézni, ahogy elveszik a pénzed és még te vagy érte a hülye, gyakoroltam 8 évig, ideje másnak is kipróbálni. remélem legalább 8 évig.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.06. 11:47:16

@heima_:

a kibaszott nagy baj (azon túl, hogy ugyanazt írod le újra és újra), hogy nem veszed figyelembe, ez már biza globálizé.

vagyis magyar állampapírt nem csak magyarok vesznek. és amerikait sem csak amerikaiak. és a fiatalok továbbra is nem az öregek eltartásáért vesznek részvényt. a globális piacnak az mnyp egyszerűen töredéke, te meg végig úgy csinálsz, mintha a világpiac az eladni akaró nyuggerek és a vásárolni szándékozó fiatalok piaca lenne. hát nem az kurvára nem az.

globálisan épp hogy túlszaporodunk a picsába.

ja, és ne követelőzz, akkor majd nem követelőzöm cserébe. bonyolult, mi?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.06. 11:49:41

@heima_:

"ha gyurcsányi gondolta volna úgy, hogy kell neki a magánpénztári zseton, akkor valszeg első sorban tiltakoznék."

q.e.d

a vitának részemről vége.

heima_ 2010.12.06. 11:54:17

@mavo: ugyanazt kell leírnom újra és újra ha vitaképtelen vagy, és nem tudsz érdemben reagálni, csak ismételgetni, hogy hülyeségmertcsak.

ha nem lennél segg, és menne az értő olvasás, első kommentjeimben írtam a külföldi befektetésekről, h miért nem valós alternatívája.

de legyen, gondold azt, hogy egészséges az, hogy havi szinten külföldi befektetőktől függ egy generáció, ha nyugdíjat akar kapni. a híres baloldali szakértelem :D

heima_ 2010.12.06. 11:55:15

@mavo: semmit nem tanulsz, de tényleg semmit.

bz249 2010.12.06. 12:00:26

@heima_: nincs ezzel semmi gond, ez csak annak a kinyilvanitasa, hogy bizonyos emberek jobban biznak a jemeni es a mozambiki kormanyban (ugyanis mire a mai harmincasok nyugdijba mennek ezek lesznek a novekvo munkaereju es nem veszesen oregedo tarsadalmak es gazdasagok), mint a magyarban.

Elvegre Boliviaban vagy Szaud-Arabiaban sem allamositottak meg soha beruhazasokat, akkor hogyan is tortenhetne ez a naluk fejlettebb Kozep-Afrikaban.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.06. 12:04:42

@heima_:

"de legyen, gondold azt, hogy egészséges az, hogy havi szinten külföldi befektetőktől függ egy generáció, ha nyugdíjat akar kapni. a híres baloldali szakértelem :D"

lol, lol, lol :-D

azért elképzelem a mnyp-t, amint havonta precízen kidobálja a piacra a pénzzé teendő papírokat. mondjuk minden ötödikén és tizenkettedikén :)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.06. 12:09:58

@heima_:

nem volt _mit_ tanulnom.

azt eddig is 99% biztonsággal tudtam, hogy ha nem pont orbánék, hanem a "gyurcsányik" vennék el tök ugyanígy a pénzt, akkor az elpetekkel és a tölgyekkel csápolnál az első sorban., hogy nédda, lopnak.

de mivel a jófiúk veszik el, ezért hosszadalmas magyarázkodással bizonygatod, hogy az mnyp rendszer igazából szar, és jogos elvenni a pénzt.

ismétlem: tudtam, hogy így gondolkodtok, nem volt új dolog benne, amit megtanuljak.

tényleg hagyjuk abba. teljesen felesleges.

az őszinteséget ellenben köszönöm, a többség idáig nem merészkedett el.

Squid 2010.12.06. 12:10:33

@heima_: "illetve annyiban igazad van, hogy bizalom kérdése az egész. ha gyurcsányi gondolta volna úgy, hogy kell neki a magánpénztári zseton, akkor valszeg első sorban tiltakoznék. mert abból garantáltan menne tovább a herevere finanszírozása. most még látok rá minimális esélyt, hogy nem így lesz.

szar ügy tehetetlenül nézni, ahogy elveszik a pénzed és még te vagy érte a hülye, gyakoroltam 8 évig, ideje másnak is kipróbálni. remélem legalább 8 évig. "

Nem akarom Gyurcsányt védeni, de szerinted most mire fogja a Fidesz használni a mnyp vagyont? Megmondom neke, hereverére, hogy ne kelljen nekikezdeni az elkerülhetetlen állami cég reformoknak.

A hooror az a történetben, hogy ha bebuknak 2014-ben, és valaki visszacsinálja ezt az egész rémálmot, akkoris elbuktunk 3200Milliárd magánvagyont amit, érthető okok miatt semelyík kormány nem fog tudni visszaadni.

Ha ezt a vagyont reformok miatt buktuk volna el akkor nem sírna senki, a változtatás fájdalmas, ezt meg lehet érteni. Ezzel ellenben az minősíthetetlennek tartom, hogy 3 év alatt fölélik a 13 éves megtakarításokat csak azért, hogy elmondhassák adót csökkentettek és változtatások nélkül menekülhessenek a valóságtól. Ez közönséges sikkasztás/hűtlen kezelés/stb stb..

Tudod mi a szar ügy igazán? Az a szar ügy, hogy tehetetlenül kell nézni, ahogy Orbán külföldön méltatja (sőt magáénak mondja) Bajnai & Oszkó reformjait, miközben itthon Matolcsy az elmúlt 20 év legamatőrebb és legdestruktívabb pénzügyminiszerségét tudja magáénak szimpla 6 hónap után.

Ez a szar ügy! Ma a Moody's nem 1 hanem 2 szinttel sorolt lejjebb minket negatív kilátással. Ha valakinek kétségei lennének a Forradalmi Fidesz Kormány megítélését illetőleg ajánlom elolvasni a cikket. Rövid/Közép és Hosszútávon fenntarthatatlannak ítélik Matolcsy intézkedéseinek eredményét a magyar gazdaság normalizálódásának és ezen állapot fenntarthatóságának szempontjából.

1 azaz 1 lépésre vagyunk a "Junk" kategóriától az állampapír piacon és jó úton vagyunk afelé, hogy az új évben beleessünk. Ha ez történik az összes (!!!) állampapírvásárló befektető azonnal dobja a magyar államkötvényeket, aminek olyan hatásai lesznek amik nagyon nehezen megítélhetők.

Mondanom sem kell, hogy ha ez megtörténik 320huf/euró vagy akár rosszabb is opció, arról nem is beszélve hogy a mnyp lenyúlásból származó portfólió több mint fele elértéktelenedik mivel szintén állampapírban tartják. Ha ez megtörténik, akkor államcsőd lesz, és most nincs IMF az EU-t meg velük együtt elkültük a faszra összel. (a 3,5%-os inflációs agyrémet nem is említve)

Számomra az a kérdés meddig mehet ez? Tényleg ekkora a bizodalma OV-nek Matolcsyban, hogy passzívan nézi ahogy az illető úriember bedönti az országot? Hol van az a pont amikor a Fideszen belül is kínossá válik az ámokfutás?

Ki hatalmazta föl a Fideszt arra, hogy konkrétan felhagyjon az euró bevezetésének céljával, elengedje a hiányt és az infálciót? Meddig lehet ezt passzívan tűrni?

Squid 2010.12.06. 13:17:47

@zummazumm: "Nem lehet hogy elírták az mr1-en?
Csak mert:
www.privatbankar.hu/cikk/hircentrum/500_milliardot_nem_talal_selmeczi_gabriella_40120
vagy
hvg.hu/gazdasag.hazai/20101130_nyugdij_selmeczi_gabriella_
vagy
www.nepszava.hu/articles/article.php?id=370949&referer_id=friss "

Nem az eszéért szeretik (?) a hölgyet, az 500Milliárd amiről beszél az a veszteség amit a pénztárak realizáltak a gazdasági válság eredményeképpen. Ő ezt valamilyen logika mentén sikkasztásnak aposztrófálja, persze olyan apró dolgok nem zavarják, hogy a pénztárak napi szinten igazolják/raportolják, mit hova költenek.

zummazumm 2010.12.06. 13:33:38

@Squid:
Hmm, ezek szerint van különbség a hiány és a veszteség között?!

zummazumm 2010.12.06. 13:48:55

Elöljáróban: nem vagyok gazdasági szakember, csak szeretnék tisztán látni.

Az egyszerűség kedvéért van 3 csoport, A, B és a C.
A, a nyugdíjasok,
B, azok az aktív keresők, akik nem tagjai egyetlen magánnyugdíjpénztárnak sem, (jellemzően a 45 év feletti korosztály, mondjuk a szüleid, akiknek már nem volt lehetőségük/érdekük/bátorságuk belépni egyik mnyp-ba sem),
C, a mnyp-ak tagjait jelöli.
Namármost, az A csoport nyugdíját a B és részben a C csoport adja, adta.
De ki fogja fizetni majd a B csoport nyugdíját? A C nemigen, hiszen ők már maguknak takarékoskod(ná)nak.
Tehát a B csoport, aki eltartotta az A-t, felnevelte C-t, akkor az így járt? Rosszkor született, rossz helyen?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.06. 14:02:08

@zummazumm:

a c csoport levonásai az mnyp-kbe ÉS az államiba is mentek.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.06. 14:08:23

@Squid:

a századvég azt a jól megszokott trükköt követi el, hogy mond egy számot, ennyinek kellene lennie, majd összehasonlítja a valósággal, és jaj, hát nem egyezik.

selmeczy meg azt a trükköt csinálja, mintha a századvégben emlegetett állampapír hozam lenne a reálhozam, holott nyilvánvalóan nem az.

az egészben csak az az igazán disszonáns, hogy miközben a századvég-félék azért kritizálják a mnyp-ket, mert kevés állampapírt vesznek, addig a magyar hírlap-félék azért, mert egyáltalán vettek bármilyen állampapírt, mert az az állam kifosztása, ugye.

Squid 2010.12.06. 14:12:34

@zummazumm: a C csoport lemond az állami nyugdíjjának 25%-ról a mnyp pénztártagság érdekében.

Ergo a C fizet saját magának és a B csoportnak is, a mnyp pénzek 50% felett tartalmaznak államkötvényi befektetéseket amiből befolyt pénz az államkasszába megy ahol az állam felhasználhatja bármire. (akár nyugdíjfizetésre is)

zummazumm 2010.12.06. 14:12:57

@mavo:

"a c csoport levonásai az mnyp-kbe ÉS az államiba is mentek. "

igen, tudom, ezért is írtam úgy hogy "részben a C csoport adja". De hát ezektől a befizetésekből nem hiszem hogy a B csoportnak reális nyugdíja lenne.

Persze ez a csoportosdi erősen sarkított, de érted mit szeretnék?

Squid 2010.12.06. 14:14:45

@mavo: Mindeközben a legszebb az volt, hogy az NGM publikált egy általuk készített tanulmányt ami szerint a mnyp rendszer nyereséges volt és funkcióját többé kevésbé (nézőpont kérdése) jól látta el.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.06. 14:15:43

@mavo:

a heima-félék meg még ott _is_ sikálgatnak, hogy úgy csinálnak, mintha az állampapíroknak nem lenne lejárati ideje, hanem azt az mnyp kénytelen lenne _eladni_, csak úgy juthatna tőkéhez.

meg hát ugye, hogy a külföldi cégekbe fektetett píz az kimegy a Zországból (noch dazu mégúgy is államosítani is fogják), és ott termeli a hasznot (kivéve persze, ha államosítják), jaj, jaj. ami olyan jól rímel a multik tulajdonosairól (=részvényesek) reszelgetett fasza kis fideszes rémképpel, amint talicskával viszik ki a Zországból a hasznot.

édi.

mondjuk mindegy, neki megvolt a kaminautja mára.

devuscka 2010.12.06. 14:15:57

@Squid:
ne tűrd! lehet tüntetni, vagy "ellehetmenni".
www.youtube.com/watch?v=-tEXu8roJEQ

Squid 2010.12.06. 14:22:04

@devuscka: Rajta vagyok az ellehetmennin.. Minek maradjak amikor az emberek itthon már annyira elborultak, hogy ha valamit éppen horribilis szinten elcsesznek az teljesen ok, mert más is elcseszte nem olyan rég.

Ez a haladó gondolkodás és ez fogja Magyarországot előrevinni...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.06. 14:22:04

@zummazumm:

"De hát ezektől a befizetésekből nem hiszem hogy a B csoportnak reális nyugdíja lenne."

elsőre nem akartam megemlíteni, azt hittem, te is érzed, csak nagyon egyszerűsítesz, de úgy hibás a modelled, ahogy van. nem a, b, c csoport van, hanem a1,a2 ...an, b1, b2 ... bn, c1,c2 ... cn.

igazából ugyanis a b csoport egy része még javában fog TELJES járulékot fizetni, amikor a másik fele már rég nyugdíjas lesz.

másrészt (meg fogsz lepődni) az állami nyugdíj nem kis hányada eddig is hitelből ment kifele, nem járulékokból.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.06. 14:23:56

@devuscka:

bezzeg, ha a fidi arrogánskodik a munkaadókkal, akkor az forradalom. :)

heima_ 2010.12.06. 14:30:22

@mavo: azt kellene már végre megtanulnod, hogy ezek a szokásos kommentes faszságok (mondatok kiragadása, mellébeszélés, csúsztatás, érvnélküliség, hisztik stb) mennyire nem vezet sehová. olyan nagyiparban úzöd, hogy talán már észre sem veszed.

tartalmilag meg nagyon üres a mondanivalód, beleragadtál itt is a két alap baller legendába (csak mi értünk hozzá, csak mi vagyunk demokratikusak), és csak ezen pörögsz. ez a vonat már elment, 2010 van nem 2002. a hasonló kórságban szenvedő tucatnyi balfasszal remekül el lehet csevegni a heimafélékrő meg elpetekről, tölgyekről a vincentblogon, de észre kéne venni a létszámot.

heima_ 2010.12.06. 14:33:22

@mavo: te szerencsétlen fasz, mégis szerinted hogy lehet járadékot fizetni egy egy felhalmozott értékpapírvagyonból? vagy otp részvényért fogják adni neked a kenyeret a péknél? késsz b+

Squid 2010.12.06. 14:35:12

@mavo: Végülis miért ne tenné, ők "csak" azt a cirka 1millió embert foglalkoztatják ebben az országban akik a teljes jövedelmük után fizetnek adót és járulékot és eltartják az adó és járulékcsalókat, a kamurokinyugdíjasokat a kismillió könyvtár és ebédjegyszakos egyetemistát, meg a többi ingyenélőt.

heima_ 2010.12.06. 14:37:46

@mavo: egy járadékszolgáltatónak megadott időszakokban járadékot kell fizetnie. cashben. sok embernek. rendszeresen. ezt nem oldod meg lejárt államkötvényekből, mert nem egyszerre veszed ki a pénzed (döntő többség), hanem havonta (negyedévente, hetente, tökmind1). Alapok hiányoznak nálad.

Squid 2010.12.06. 14:40:34

@heima_: "te szerencsétlen fasz, mégis szerinted hogy lehet járadékot fizetni egy egy felhalmozott értékpapírvagyonból? vagy otp részvényért fogják adni neked a kenyeret a péknél? késsz b+ "

Eladják a portfóliójuk egy részét, hogy fedezni tudják a kifizetéseket.. Nemértem ezzel mi a gond?!

heima_ 2010.12.06. 14:47:16

@Squid: az, hogy ha már egy teljes generációnak kell járadékot fizetni, és nincs (nyugdíj)megtakarításra képes aktív korosztály aki megvegye, akkor szopó van.

Squid 2010.12.06. 14:56:36

@heima_: "az, hogy ha már egy teljes generációnak kell járadékot fizetni, és nincs (nyugdíj)megtakarításra képes aktív korosztály aki megvegye, akkor szopó van. "

Szerencsére az állampapírokból és a túlnyomó részt magyar cégpapírokból álló portfóliókat befektetők veszik majd 100%-ban és nem az "aktív korosztály", de ezt biztos vagyok hogy tudtad te is!!

Másrészről szopó akkor lesz amikor a "C" korosztály, aki eddig (13+ évig) effektíve lemondott a nyugdíjának 25%-ról, cserébe a mnyp megtakarításokból bejövő kiegészítésért, majd 30 év múlva full 100% nyugdíjat kell kapjon mivel visszazsarolták őket az állami rendszerbe. (aminek teljes vagyonát elbasszák 2013-ig)

Gondolom akkor majd az akkori kormányzat úgy 2040 környékén teljesen egyértelműen kiáll majd Matolcsy úr 2010-es ígérete mellett és teljesíteni fogja hisz "Gyuri megigérte".

zummazumm 2010.12.06. 14:57:02

@mavo:

idézet magamtól: Persze ez a csoportosdi erősen sarkított, de érted mit szeretnék?

Én is tudom hogy nem csak ez a 3 csoport van, ezt csak a példa kedvéért írtam. A lényeg az ott van, és erre a kartam rávilágítani, hogy eddig is, ez után is HITELEKBŐL fog a kifizetés megtörténni.

Ha nem jó ez a mnyp-as modell sem (a Világbank szerint se működik sehol, mert ugyanúgy hiányt generál. Persze lehet más forrásból dotálni, olaj bevételekből, vagy mint Chile, rézből, de M.o.-nak nincs ilyen forrása), akkor milyen lenne az üdvözítő?
Van ilyen egyáltalán?
Lehet hogy mégis kaszinó városokat kellett volna építenünk?

bz249 2010.12.06. 15:01:14

@Squid: "Szerencsére az állampapírokból és a túlnyomó részt magyar cégpapírokból álló portfóliókat befektetők veszik majd 100%-ban és nem az "aktív korosztály", de ezt biztos vagyok hogy tudtad te is!!"

Mi van??? Amig a vagyongyujtesi szakasz van, addig a nyugdijalapok veszik meg. Utana meg a befektetok? Egeszen pontosan kik lesznek azok a befektetok, akik most nem akarjak ezeket megvenni, de majd huszonot ev mulva meg igen?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.06. 15:03:27

@heima_:

"ezek a szokásos kommentes faszságok (mondatok kiragadása, mellébeszélés, csúsztatás, érvnélküliség, hisztik stb) mennyire nem vezet sehová. olyan nagyiparban úzöd, hogy talán már észre sem veszed"

végig megvolt a lehetőséged, hogy elmagyarázd, mit ragadtam, ki abból a kijelentésedből, hogy ha a klón csinálná, akkor az egyik leghangosabb tiltakozó te lennél?

mert amit hozzá írtál, hogy mert szerinted a klónék csak elcseszték volna, ezek meg talán nem, az semmire sem érv. és az sem, hogy én hülye vagyok. ha már voltál kedves a klasszikus "vitatkozom vele, aztán ha nem bírom, akkor kinevezem trollnak" metódust választani.

pláne, hogy sokadszor írom le, a mnyp-k általad vízionált fizetési problémái, az állítólagos félezer milliárdos hiány, a maszop-fiók top és a többi, és a többi, azok mind, mind kurvára nem a lényeg. hanem az erőszakos államosítás. én szívesen elbeszélgettem veled annak ellenére, hogy mindvégig látható volt az ürügykeresés, azzal meg ugye nehéz vitatkozni. pláne, hogy nem az a lényeg.

ha a mnyp-k veszteségesen, szarul, elkúrva működnek, lopják az ügyfelek pénzét, tessék, ott van rájuk szabadítva az a kibaszott pszáf, hágjon a nyakukra. indítsanak vizsgálatot, kibaszottul nem érdekel, mit csinálnak, de azt ne csinálják, hogy előbb elvesszük, aztán tényleges vizsgálatok helyett századvéget meg selmeczygabikát küldenek rájuk. és igen, elpeteket, meg tölgyeket. akik folyamatosan ezt a kurva kínos témát takargatják.

és persze elnevezni "szabad választásnak", hogy ha a lehetetlen idő alatt vagy olyan hülye, és elintézed, hogy ne kelljen visszalépned, akkor még coki az innen kezdve fizetendő részleteidnek. ami (nem emlékszem, talán) 15 év korábbi befizetésig fullos bukta, és mivel lesz nyugdíjad, szociális alapon sem kapsz.

a létszám pedig valóban kurva fontos érv igazság dolgában. kár, hogy akkor a kereszténység hazugság, mert a többiek sokkal többen vannak.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.06. 15:04:13

@mavo:

maszop-fiók top = maszop-fiók otp

heima_ 2010.12.06. 15:16:35

@mavo: "elmagyarázd, mit ragadtam, ki abból a kijelentésedből, hogy ha a klón csinálná, akkor az egyik leghangosabb tiltakozó te lennél?" ott van az eredeti kommentben, végig kéne olvasni.

"állítólagos félezer milliárdos hiány, a maszop-fiók top és a többi, és a többi, azok mind, mind kurvára nem a lényeg." nézd, de pöröghetsz a napi kommunikációs panelokon, de ne legyen már kötelező. nem én vagyok a fidesz, ne rajtam kérd számon más hülyeségét.

összefoglaló jelleggel: igen, ez egy megszorítás. állambácsi elvesz tőled olyat, amit akár nálad is hagyhatna. csúnya dolog. de ebben nincs "szakma", nincs olyan, hogy ezt így nem lehet. ez politika. a vizitdíj meg a szolidaritási adó is "rablás", a progresszió mégis lelkesen csápolt ezeknek az intézkedéseknek. na az is politika volt, nem szakma. a politika meg hitelesség és bizalom kérdése. minda2 nehezen szerezhető és könnyen fogy, a tölgyeknél, elpeteknél és heimaféléknél is.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.06. 15:16:42

@zummazumm:

"a Világbank szerint se működik sehol, mert ugyanúgy hiányt generál."

az ensz szerint mindenhol óriási siker. de ensz helyett lehet a fifa is.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.06. 15:24:18

@heima_:

ugyanott kerengünk ezredjére.

te az egyik rablóbandában megbízol, mert csak. ugyan fél éve össze-vissza hadoválnak, az einstandot bő lére eresztett hazudozás keretében végzik, de nálad ezeknek bizalmi tőkéje van. még.

mindaddig, amíg ezt mondod, hidd el, olyan sok bajom nincs vele. végre egy őszinte helyi törzskommenter, aki legalább a végén beismeri, hogy nulla racionalitás van abban, amikor ezt a de facto lopást támogatja.

kicsit vicces ugyan hogy a 300 hufok ellopása (?) az fúj, a milliós rablás meg jó, hogy a százmilliárdos megszorítás fúj, az ezermilliárdos meg tökoké, mert nem AZOK csinálják, de ismétlem, ez mind belefér.

maradjunk is ennyiben, jó?

zummazumm 2010.12.06. 15:26:02

@mavo:

Most ugye arról a Fifa-ról beszélsz, ahol pénzért még foci vb-t is megszavaznak neked. Vagy bármit.
De fifa helyett lehet az ensz is. :D

heima_ 2010.12.06. 15:30:19

@mavo: nem érted, nem baj, megszoktuk már.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.06. 15:31:59

@heima_:

(bazmeg, mindvégig azt hangsúlyoztad, hogy az állampapírokat csak eladni lehet. én meg odatettem, hogy hát azért mehet ez másként is. egy egy-másfél hónap múlva lejáró papírt nem kell eladni, felesleges. állam bácsi pízt fog adni érte csak úgy magától. ha nem ad, akkor az állami nyugdíjadnak már lőttek, és abban reménykedhetsz, hogy a mnyup nem állampapírban levő része még ér valamit.

mindegy, a kesfló egy szörnyen bonyolult valami, az mnyp munkatársai ahhoz nem értenek. eleve ugye a menedzsment széthordja a pénzt)

jelzem, most sem feledkezem el arról, hogy ezt mind nem azért írtad le, mert ez bármilyen szempontból is releváns lenne számodra.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.06. 15:33:22

@zummazumm:

mindössze arra mertem célozni, hogy az ilyen "a világbank véleménye szerint" típusú mondatok mennyit érnek.

konkrétan semennyit.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.06. 15:34:32

@heima_:

jó van, persze, persze. valójában azt írtad, hogy a lila elefántnak meg kell zokni a tulipánt, de én kiforgattam.

semmi baj nincs.

heima_ 2010.12.06. 15:40:27

@mavo: ne legyél ennyire nulla könyörgöm, próbálj már meg picit makroszinten gondolkodni. nem egy ember nyugdíjáról beszélünk, hanem egy generáció nyugdíjáról.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.06. 17:28:16

@heima_:

elmagyaráznád nekem, mi az a makroszint? sokat segítenél, tudod nem is jutott eszembe, még ose ilyen szó, de most, hogy írod, lehet, hogy olyan is van? makroszint. makroszint. szép szó. ízlelgetem, ízlelgetem, és tényleg szép szó, hogy-hogy eddig még soha nem hallottam róla?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.07. 12:56:51

egyre kevésbé értem ezt

az mnyp-k (mint az köztudomású) félezer milliárdos hiányt kalapáltak össze eddig. abból reálérték feletti hozam biztosan nem jöhet össze.

de az már adómentes! miért? miért kell a reálnyereségre adómentességet ígérni, ha nem is lehetett?

ÁrPi 2010.12.07. 19:35:49

@mavo:

Nos, sokféle sőt tán akármilyen narrációval tekinthetjük ezt rendkívül nagyvonalúnak is! :-D
süti beállítások módosítása