Bolgár úr Sanghajban – 1. rész
2010. szeptember 10. írta: Kínai Kálmán és Trágár Tóni

Bolgár úr Sanghajban – 1. rész

  A sanghaji világkiállításon való magyar részvétel elég sok kérdést vetett fel, az ügy szép megtermett állatorvosi lova az elmúlt időszak ballib kormányzásának. Büdös közbeszerzés, offshore nyertesek, komcsi titkosügynökből lett kiállítás-szervező, elszámolatlan költségek, túlszámlázások, egy meglehetősen jellegtelen pavilon és több milliárdnyi közpénz – nem csoda, és nem is pusztán a narancsszínű diktatúra csúnya megnyilvánulása, hogy a hatóságok már nyomoznak az ügyben.

  Az expóval kapcsolatos furcsa ügyeknek most csak egyikéről, és nem is legfontosabbikáról szólnánk pár szót, amire az szolgál apropóul, hogy mindannyiunk kedvenc Bolgár Györgye a Népszavában kelt ki magából a könyvével kapcsolatos vádaskodások miatt. (Mint ismeretes, a népszerű pornószerző és rádiós műsorvezető – eredetileg angolul megjelent – Made in Hungary or Made by Hungarians című könyvét lefordították kínaira, kiadták 20.000 példányban, és ezt osztogatták a sanghaji magyar pavilon magas rangú vendégeinek.)

  Van szerencsénk birtokában lenni a könyvnek – mind az angol, mind a kínai változatnak –, így ennek alapján szólnánk pár szót az ügyben.  A cikk első részében a piszkos anyagiakról lesz szó, a következő részben pedig tartalmilag vizsgáljuk meg Bolgár úr magnum opusát.



 

  Maga a könyv egy kis méretű, az angol változatban 104, a kínaiban 110 oldalas képes brossúra, nagyjából harmadát színes és fekete-fehér fotók teszik ki (ezeket szerencsére nem Bolgár György készítette), a betűk és sorközök meglehetősen nagyok. Bolgár szövege 2–3 szerzői ív terjedelmű lehet, ez a piacon egy jó nevű szerző esetében kb. 100.000 forintot érhet. De ez igazából mindegy: az, hogy a Kossuth Kiadó, amely a könyvet gondozta, eredetileg (az angol kiadáskor) mennyit fizetett Bolgárnak és a többi közreműködőnek, illetve a nyomdának, teljesen érdektelen – az angol könyvben nem szerepel, hogy a kiadó állami támogatást kapott volna a könyvre, így a honorárium meg az egyéb költségek az érintettek magánügyének számítanak.

  Csakhogy a könyvet, mint tudjuk, lefordították kínaira, megszerkesztették, betördelték, és a nyomdakész (de nem kinyomtatott) fájlt - Bolgár állítása szerint -  3,5 millió forintért eladták a magyar pavilon – közpénzből gazdálkodó – üzemeltetőinek.

  Ez a naponta emlegetett milliárdos sikkasztások mellett piti összeg, de hát egyrészt sok kicsi sokra megy, másrészt annak illusztrálására is jó, hogy miként etetik kézből, aprópénzzel saját véleményformáló embereiket a kormányaink. Szóval nézzük az állítólag 3,5 milliós ügy részleteit.

  Az angolból kínaira történő fordítás ilyen terjedelmű és jellegű szövegnél piaci áron 100–200 ezer forintot tesz ki – informátoraink szerint konkrétan ennyit is fizettek érte –, a maradék állami pénzen a kiadó és a szerző osztozott. Hogy ebből mennyit kapott ő, arról Bolgár szerényen hallgat - noha közpénzről van szó.

  A tördelés a kínai változatnál annyiból állt, hogy a meglévő oldalszerkezetet változatlanul hagyva a szövegdobozokba az angol helyett beömlesztették a kínai szöveget. A képek helye és mérete, a bekezdések felosztása stb. nem változott az angol eredetihez képest, az angol és a kínai kiadvány egymás tükörképei. A kínai változat tördelés-szerkesztése tehát lényegében a Ctrl+C, majd a Ctrl+V billenytyűkombinációk néhányszori megnyomását jelentette – na jó, ne legyünk igazságtalanok, utána azért valószínűleg ellenőrizték az eredményt, s korrigálták az esetleges elcsúszásokat, ami beletelhetett pár órába (esetleg, ha rutintalan a tördelőszerkesztő, egy munkanapba). Mi például ezt a munkát 30 ezerért simán vállalnánk (számlával egy picit többért).
 


  A kínai változat annyiban tér el az angoltól, hogy a végére hozzáillesztettek egy hétoldalas fejezetet a Gömböcről, a sanghaji magyar pavilon attrakciójáról. Pontosabban nem hozzáillesztették, hanem hozzákúrták: a Gömböcről szóló szöveg mindenféle jelzés, törés, akármi nélkül elkezdődik az eredeti könyvet lezáró szellemeskedő végszó után, vagyis a kínai szövegben így egy követhetetlen gondolati ugrás van - azért a 30 ezerért mi beillesztettünk volna ide valami elválasztó jelet.

  Mindezek alapján a kínai változat elkészítése és nyomdakésszé varázsolása néhány százezer forintos költséget jelentett a kiadónak, ehhez képest a Bolgár által bevallott 3,5 millió forint – ne feledjük, itt egy egy tenyérben elférő színes-szagos brossúráról van szó – aránytalanul sok. Aki írt, szerkesztett, fordított már könyvet, az tudja, hogy itt egy tizedesvesszőnyit eltévedt a ceruza.

  Ráadásul a kínai kiadásban szereplő jelzés szerint minden jog a Kossuth Kiadóé maradt. Nos, nem valószínű, hogy a Kossuth szénné fogja keresni magát a kínai Bolgár úron, de azért az meglehetősen furcsa, hogy (közvetve) a magyar állam úgy fizet ki 3,5 milliót egy könyv kiadási és terjesztési jogáért (nem magukért a kinyomtatott példányokért!), hogy a könyvvel kapcsolatos minden jog továbbra is az eladóé.


  Amúgy a Kossuth Kiadó is megér pár szót. Elődjét Szikra néven a Magyar Kommunista Párt alapította 1944-ben, az 1956-os sajnálatos események után vette fel a Kossuth nevet. 1989-ben az MSZP tulajdonába került, később privatizálták. A Párt kiadójaként a Kádár-kori könyvkiadás egyik zászlóshajója volt, s piaci pozíciói – és szocialista kapcsolatai – most is számottevőek. Elnök-vezérigazgatója és egyik tulajdonosa Kocsis András Sándor, aki számos egyéb pozíciója mellett a XXI. Század Társaság elnöke. A teljesség igénye, hogy tudjuk, miről van szó, nélkül néhány név a XXI. Század Társaság on-line arcképcsarnokából (tagok, díjazottak, egyebek): Ágh Attila, Ferge Zsuzsa, Galló Béla, Kéri László, Kertész Ákos, Kósa Ferenc, Ormos Mária, Persányi Miklós, Petschnig Mária Zita, Tamás Pál, Vértes András, Vitányi Iván.

  Hogy Kocsis úr elköteleződéseit még jobban megvilágítsuk - s mert minden mindennel összefügg - álljon itt egy idézet egy interjúból, amelyet a méltán népszerű Klubháló közölt Bolgár György kiadójával és a sanghaji könyvüzlet egyik kedvezményezettjével:

Kocsis András: Természetesen tudomásul veszem, hogy egy plurális politikai rendszerben a politikai játszmák része az, hogy bizonyos tényeket én másképp értelmezek. Ami a szomorú, hogy a társadalom nagy része nem felkészült arra, hogy az apró distinkciókat dekódolni tudja. Még az értelmiség egy jó része sem tudja, mit takar a reálérték, nominálérték, infláció fogalma, ami rendben is van. A baj az, hogy a politikusok erkölcsi hitele gyenge. Ha ez magas lenne, sokkal inkább interiorizálható lenne a véleményük. Ma ez sok esetben hitalapon működik, elsősorban a jobboldalon. Azonkívül ez egy szociálpszichológiai tény. Mondok egy példát. Egy kétgyermekes, viszonylag jól működő család, mint a társadalom mikroközössége él egy erdő közepén. Kilépve az ajtón tudják, hogy pontosan hat ösvény vezet a házuktól az erdőn túlra, egyik a kúthoz, másik az élelmiszerbolthoz, harmadik a templomhoz, a többi három is egy-egy meghatározott helyre. Ezek a kitaposott ösvények adják a család társadalmi kapcsolatait. Tegyük fel, jön egy vihar, mely után eltűnnek az ösvények, ott marad a család egyedül. Ez történt a rendszerváltás után. Vagyis a családok egy dezorientált állapotba kerültek, egy pillanat alatt leomlottak a falak, egyfajta értékrendet hirtelen felváltott egy új. Csakhogy a társadalom nem így mozog. Az erdei családnak meg kell találnia a válaszokat arra, hogy az életét hogyan folytassa tovább. A családfő felvetheti, hogy próbáljanak maguk új ösvényeket vágni az erdőben, de várhatnak külső segítségre is, amelynek többféle módozata lehetséges. Az egyik külső erő ígérheti a családnak, hogy pillanatokon belül viszi a segítséget, míg a másik mondhatja, hogy csak egy hónap múlva tudnak segítséget vinni a családhoz, addig a helyiek próbáljanak meg maguk is mindent a helyzetük javítása érdekében. Hát, ma ez a különbség a két nagy politikai csoportosulás álláspontja és társadalomhoz való viszonya között.
 

Bencsik Gyula: A balliberális értelmiség nem misztifikálja túl az esetleges jobboldali hatalomváltást?

Kocsis András: Baloldali értelmiségiként adhatok erre egy cinikus választ, amely három részből áll. Első része az, hogy a magyar nők szépek voltak, szépek vannak és szépek lesznek, második, hogy a Duna folyását nem lehet megállítani, a harmadik, hogy az amerikai temetők tele vannak nélkülözhetetlen emberekkel. Tehát ha a társadalom egészséges, nagy dráma nem várható, bár a társadalmi közérzet romolhat. A Fidesz paternalista agresszivitása engem is riaszt.

  Na most az, hogy Kocsis András Sándor tagja-e a „Baloldal jó, jobboldal rossz” formulában hívők klubjának, teljességgel az ő magánügye - egészen addig, amíg vállalkozása nem kap első látásra indokolatlanul nagy mennyiségű közpénzt az általa olyannyira kedvelt kormánytól. Most viszont kapott. Ráadásul a Kossuth jelentős részben állami pályázatokból él, s a magyar állam az elmúlt időszakban rendszeresen támogatta különböző kiadványait. Ez önmagában nem gond - minden minőségi kiadó pályázatokból él -, de azért jegyezzük meg, már csak ezért is, mert a Kossuth a virágkorát élte az utóbbi években.


  Egyébként az az eddigiekből is kiderült, de azért külön felhívnánk rá a figyelmet, hogy ez a 3,5 milliós összeg – Bolgár állítása szerint is – csak a nyomdakész fájl vételi árát jelenti, magának a könyvnek a kiadása többe került nekünk, hiszen még ki is kellett nyomtatni 20 ezer példányban (ha egyáltalán igaz ez a szám). (Érdemes megfigyelni, ahogy nyilatkozataiban Bolgár maga is finoman elhatárolódik könyve további sorsától.) A kínai verzióban – a Szekszárdon nyomott angollal ellentétben – nincs megadva, hogy hol készült a kiadvány. Feltehetően egy kínai nyomdát bíztak meg a munkával, ami indokolt, hiszen Kínában közismerten a világon legolcsóbban lehet nyomtatni, ráadásul a szállítási költség is megspórolható – viszont talán érdemes lenne az illetékeseknek megnézniük a kínai nyomda által kiállított számlát, hátha a piacinál némileg nagyobb összeg szerepel rajta. (A HVG „15 milliós könyvbizniszről” ír az eset kapcsán, s ha ez a szám, illetve a Bolgár György által írtak igazak, akkor a nyomtatás és a pavilonba szállítás 11,5 millióba került, ami a kínai árakat figyelembe véve kissé sok.)

  Érdemes elidőzni ennél a 20 ezres példányszámnál is. (Mellékszál, de megjegyeznénk, hogy a közhiedelemmel ellentétben a sztárszerzőkön kívül a 20 ezres szám Kínában is kifejezetten magasnak számít.) A szervezők tájékoztatása szerint a könyvből a magyar pavilonba látogató fontos emberek és delegációk kapnak ajándékba, kereskedelmi forgalomba nem kerül. Na már most, a kínaiak kedvelik a fontos emberek és népes delegációk kiküldését, de azért annyira nem, hogy az expó szűk fél éve alatt húszezer fontos főt küldjenek a sanghaji gömböcsimogatóba. Vagyis az állítólagos  példányszám túlméretezett, és mivel a könyvek a csak az expóra szerződött Genexpo birtokában vannak, az sem valószínű, hogy a remittendát ingyen eljuttatnák az utazási irodáknak vagy a kínai külképviseletekre. Kérdés az is: lehet-e bizonyítani, hogy a könyv egyáltalán megjelent 20 ezer példányban – a nyilvános és a tényleges példányszámokkal való trükközés ősi, pártállástól független foglalatosság a magyar könyvszakmában. Mindenesetre egy Sanghajba küldött ellenőrző küldöttség egy darabot sem látott a kötetből a pavilonban.

  Ennyit a pénzünkről, ami hogy, hogy nem, egy progresszív médiaszemélyiség, egy szoci-közeli könyvkiadó és egy volt titkosügynök által vezetett offshore cég bankszámláján kötött ki. A következő részben azt vizsgáljuk meg, hogy miért volt baromság Bolgár György könyvét kínaiul kiadni.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr952286110

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Oligarhák Kőbányán 2010.09.11. 08:41:24

Családok befolyása alatt állt évekig a kőbányai MSZP, és ezen keresztül az önkormányzat is, akik fiktív tagokkal felduzzasztott pártszervezetekkel juttatták tagjaikat pozíciókba, majd különböző vállalkozásokat hoztak helyzetbe - mondta a Hírszerzőnek a...

Trackback: A vezérkari atomtorta és a világbotrány 2010.09.10. 22:06:38

A Bikini-atollon zajló nukleáris kísérletek sikerét a vezérkar magasrangú tisztjei zárt körben ünnepelték, és az alkalomra atomfelhő alakú tortával kedveskedtek maguknak. Mindezt 1946 őszén.                 &n...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AmBesten 2010.09.10. 21:53:07

Csak néhány részlettel vitatkoznék:

"Bolgár szövege 2–3 szerzői ív terjedelmű lehet, ez a piacon egy jó nevű szerző esetében kb. 100.000 forintot érhet."

Hűű.... Ha jó nevű szerző ennyit kap, akkor lehet, hogy én sztár vagyok?

"Az angolból kínaira történő fordítás ilyen terjedelmű és jellegű szövegnél piaci áron 100–200 ezer forintot tesz ki.

Ez teljesen abszurd. Angol-kínai szakfordítás ára kb. a háromszorosa az itt leírtaknak.

Gabe2 2010.09.10. 21:56:26

@AmBesten: Igen, az vagy. 100E leütésért nem jár ennyi.

Táskás Tóni 2010.09.10. 21:58:46

@is: Szerintem is köszi. Most már mennem kell , mert a végén még rámcuppan Szalai A. és neki ahogy elnézem szúrna a szakálla, úgyhogy meghagyom nektek . További jó szorcsit

Hóember 2010.09.10. 22:05:01

Nem értettem sose, hogy a fixált kommerek miért drágázzák állandóan ezt a faszit. Most már világos! Kiba drága! :P

Hóember 2010.09.10. 22:12:05

A következő lépcsőfok a pornókönyvének thai kiadása lett volna, nyugati szexturistáknak osztogatni, minden kurva mellé ajándékba. Jobb országimázs, mint a toni kúrtis!

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.09.10. 22:13:56

schmitt elvtárs elnöki díja? a gonosz törpét illeti meg!

ORBÁN TAKARODJ, független szakértői kormány kell!

hippokrampusz 2010.09.10. 22:19:30

Egy kis adalék a Genexpo vezetőjéről Dégen István surranó mesterről kuruc.info/r/6/64974/

stratez 2010.09.10. 22:20:48

Azon mindig jót szórakozom, amikor az aznapra rendelt aktuális szoci lopásról szóló beszámoló úgy kezdődik, hogy ez az ügy is a ballib kormányzás állatorvosi lova. Nem kéne már átállni az állatorvosi ménes kifejezésre?

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.09.10. 22:25:55

Még senki nem írta le, hogy mit gondolok az ügyről, és általában Bolgár Györgyről.

Én sem teszem meg, mert csak olyan stílusban tudnám megtenni, hogy félek, kimoderálnának.

Kínai Kálmán és Trágár Tóni 2010.09.10. 22:33:59

@AmBesten:
1. Itt nem szépirodalmi vagy tudományos szövegről van szó, hanem könnyed "népszerűsítő" írásról. Ebben a műfajban 20-30 oldalért 100 ezer forint simán elfogadható, persze ennek többszöröse is lehet. Itt lehet, hogy tévedtünk, mindenestre ez - az eredeti angol szöveg esetében - a kiadó és Bolgár magánügye.
2. Mivel a szöveg nem szakszöveg, nem is volt szükség szakfordítóra, és nem magyar anyanyelvűt bíztak meg a fordítással. Az OFI-nál persze mérdegdrága az ilyesmi, de itt két angolul jól tudó kínait bíztak meg a fordítással, akik nem OFI-árakon dolgoztak. Az általunk említett összeg megbízható forrásból származik, és reális is (az angol-kínai fordítás piaci ára jóval olcsóbb, mint a magyar-kínai). Egyébként még 600 ezer forint fordítási díjjal is jól járt volna a kiadó.

Pszt! 2010.09.10. 22:35:25

Csak ennyire telik a fideSS bérblognak? Miért nem jöttök már rá végre, hogy azért van zsigeri utálat minden jobbérzésű emberben ha meghallja a viktor szót. Miért csak mocskolódással lehet kampányolni?

lekvárzsibbasztó 2010.09.10. 22:36:34

no, most nekem ott a polcomon az albán elvtárs első kötete, a másodperc rései címmel! (molto dilettanto) (régi magvető kiadó)
de remélem egykor sokat ér majd az árverésen, például, ha 2022-ben ő lesz a kultuszminiszter.

tanarseged ur 2010.09.10. 23:02:20

@Táskás Tóni: Nem előtted vagyok rajta: én készítem.

Táskás Tóni 2010.09.10. 23:30:48

@tanarseged ur: Mennyit kapsz érte? Nehogy aztán KK és TT utánad is nyomozni kezdjen. Még a végén kiderül, hogy drágább vagy mint Bolgár. Légy óvatosabb

Táskás Tóni 2010.09.10. 23:36:19

@tanarseged ur: Párhuzamosan Kubatov elvtárssal ne dőlgozz. Vessétek össze a listáitokat

Táskás Tóni 2010.09.10. 23:39:39

@tanarseged ur: Még egy utolső kérdés Kit sunáznál szívesebben szalait vagy szijgyártót? Harmadik személyt nem fogadok el.ahogy látom biztosan tudsz közülük választani Ja, egyszerre nem ér

Kínai Kálmán és Trágár Tóni 2010.09.10. 23:41:06

Mi a fasz van itt, újraindították a pirosbögre-akciót?

adóhivatal 2010.09.10. 23:41:23

@Kínai Kálmán és Trágár Tóni:

Elhiszem, amit írtatok és nem is csodálkozom, és ugyanaz a véleményem.

A problémát ott látom, ahol Táskás Tóni kapirgál.

Ezt a cikket nem írtátok volna meg a kormányváltás, és az azt követő vizsgálat nélkül, vagyis itt a tényfeltáró újságírásnak (blogírásnak) vajmi kevés szerepe van. - gondolom. Apropó: mikor számoltok be arról, hogy most kik, hányan utaznak expot nézni - vagy csak vizsgálódni?
Ezért kell többek között a az ÁSZ élére pártkatona, hogy a saját stiklijeiket ne is lehessen vizsgálni, vagy ezekről érdemi infót szerezni. (Fogalmam sincs a debreceni estről, de könnyű azt mondani, hogy tényfeltárjatok, ha minden adatot blokkolnak.)

Mit gondoltok mit találnátok, ha pl. egy megyeszékhelyen elkezdenétek vizsgálódni , hogy a teljes egészében városi fenntartású helyi lap - már ára sincs, korábban volt - önkormányzati támogatásából éveken keresztül fizettek egy jelenlegi államtitkárt úgy, hogy ő semmit sem tett a fizetésért? Csak valaki megkért valakit, hogy ez így lenne jó.

És ezek tényleg az aprópénzek. És itt is, ugyanúgy, mint Bolgár úr esetében ismert nevekkel találkozhatnátok. Sőt sokkal ismertebbekkel.
És ezeket soha nem írja meg senki.
üdv.

(Ha majd azt eléritek, hogy minden minisztériumban, önkormányzatnál lesz olyan szoba, ahol a valódi államtitkok kivételével bárki érdekelt bármely számlát, szerződést megnézhet, akkor nem leszünk kiszolgáltatva az ilyen-olyan adatok csöpögtetésének. De, azért örülök az ilyen cikkeknek is.)

Táskás Tóni 2010.09.10. 23:49:56

@adóhivatal: Tökéletesen egyetértek. Minden szemét tolvajt és korruptot büntetni kell , de mindkét olodalról.

fitball 2010.09.10. 23:57:45

albánból elegem van

Leskelődő 2010.09.10. 23:57:48

@Kínai Kálmán és Trágár Tóni:
Piros bögre? Ne vicceljen! Azt a színt ma már emeszpés választási plakátokon sem használják.
Egyszerűen csak Index címlapos lett a cikk :)

tevevanegypupu 2010.09.10. 23:59:04

@Táskás Tóni:
Persze hogy buntetni kell. De ha nem lehet, mert a fidesz ugy megtiltja es leallitja, akkor tessek megirni, adatokat szerezni, nem hiszem, hogy eppen a baloldalnak ne lenne ehhez tehetsege. De ilyent hogy azt mondjak hogy ezmegaz volt eveken keresztul ittmegitt de csak celzasokkal szorakoznak, akkor azzal semmit nem er el senki. Barki mondhat igy barmit es barkirol meg akkor is ha nem igaz. Szoval nevek, tenyek es ha lehet osszegeket is ..

Leskelődő 2010.09.11. 00:02:59

@adóhivatal: Nagyszerű, hogy örül az ilyen cikkeknek, de sajnos, elég tájékozatlanul kritizál.
"Ezt a cikket nem írtátok volna meg a kormányváltás, és az azt követő vizsgálat nélkül, vagyis itt a tényfeltáró újságírásnak (blogírásnak) vajmi kevés szerepe van."

Hajoljon kérem közelebb, mutatok valamit:
mandiner.blog.hu/2009/05/22/ket_es_felmilliard_fixszel_1

Nézze meg a dátumot és a cikken belüli linkeket is, érdemes :)

Bell & Sebastian 2010.09.11. 00:08:15

@Táskás Tóni:
Van olyan, hogy egy török magával tudná rántani a várvédők felét. Ilyenkor azt engedik bemászni (a táskájával együtt).
Ha ez nem így lenne, akkor nem tüntetgetnének időnként holmi kifizetetlen milliárdocskák ügyében a becsapott magyar vállalkozók, akik tulajdonképpen az egyik/másik vagy mindkettő párt hősi halottai, mivel -tudtukon kívül ugyan-, de az ő pénzükkel töltik fel a pártkasszákat. Az ÁVH -nak erre külön csapata volt, a komcsik javadalmazásának túlnyomó részét ez a szervezet teremtette elő zsarolással, elkobzással, védelmi pénzek és jutalékok szedésével, gyilkosságokkal. A hagyomány tovább él, Ukrajnában például egy az egyben, de minálunk sem múlt el nyom nélkül.

Hozzátartozik az igazsághoz az is, hogy a toplistát messze az SZDSZ-MSZP összekapaszkodás idejében keletkezett ügyek vezetik, ha nem firtatjuk az MDF fénykorát. Az a szomorú, hogy még egyetlen nagyobb hal sem akadt horogra. Ezeket többnyire megvédi a küldő szervezetük -attól olyan bátrak-, az állam gyenge, korrupt és kötik az "ezek" által hozott törvények.

Visszatérve a problémádra, mindenki tart átjárkáló embereket, ezeket áldozzák be elsőre, ha már nincs szükség rájuk. De a mozgáskorlátozottsága (neki) teljesen nyilvánvaló. Viszont az újabb mutatványai hatásukban felül tudják múlni a liba-botrányt is, ha esetleg elszúrja. Az viszont megengedhetetlen, különösen most.

Ezzel el is mondtam, hogy nagyjából mi van a menlevelében. A politikai fociban is kényszerítőzés a neve. Sokáig nem fog ez menni, ketyeg az órája.

Remélem megértetted.

longlife · http://testepitescsakitt.blog.hu 2010.09.11. 00:13:24

végre egy jó cikk. így tovább. Bolgár amúgy is egy antipatikus seggnyaló köcsög balos. Az a nyájas pofázása a klubrádión... maradt volna kínában :)

tanarseged ur 2010.09.11. 00:21:40

@Táskás Tóni: Ismét gratulálok: ma este duplájára emelted a kommentjeid számát. Kár, hogy a nagy részük ócska trollkodás. Ti ballerek még egy jobbféle fikanicket sem tudtok felépíteni?

Na, befejezem a trolletetést, esetleg aki szépen pitizik, az holnap kaphat még.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.09.11. 00:22:10

Kínai Bolgár és Trágár György... ööö... sanghai dizájn, occó-óccó... vagy inkább dlága-dlága? Sok piros téglából épült a nagy fal, ki hitte voln, látszik a Zűrből is. Jajj, de belszebásztiánosra sikeredett ez!

Táskás Tóni 2010.09.11. 00:23:26

@tevevanegypupu: Mondtam nevet Kósa összeget 75 millió tárgy termőföldek átminősítése . Az INDEX feltette a videót arról . hogy a faszi feljelentette Kósát a rendőrségen. A faszi főnőke visszavonatta a feljelentést az ügyészség még azt sem vizsgálta. hogy azokat a kibaszott földeket átminősítették-e.
Más hol tart Kocsis ügye aki 30 millát tapsolt el szivarokra és piára az MVM-ben Most pedig a BKV vezeti és benn ül az MVM igazgatótanácsában. Viszont készségesen vitt naponta BKV -s szerződéseket a rendőrségre. Off shor cégen keresztül bérelt üdülőt ez a Kocsis még amikor az MVM -ben volt 1 milliárd ment ki ezt is megírták a tényfeltárók Ja hogy ő Csányi haverja az már nem is számit az már nem Mo kára Sorolni is tudnám még de inkább megyek hányni

adóhivatal 2010.09.11. 00:26:52

@Leskelődő:
Hát akkor: ön a tájékozatlan!
Még azt sem tudja, hogy olvastam azt a posztot! Nahát!
Hogy képes így hozzászólni! Miért nem leskelődik jobban?
Irgumburgum!
Amúgy meg: továbbra is valószínűleg tartom azt, hogy ez a cikk nem készült volna el némi hivatalos támogatás nélkül. Tudni nem tudom, ezért írtam oda a gondolom szót. És még az is lehet, hogy tévedek.
És, ha hiszi , ha nem én, ezeket a Bolgár uras umbuldákat is ugyanúgy utálom, mint azokat, amikről nem olvasok.

Joccakát!

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.09.11. 00:36:53

@Táskás Tóni:

pohár félig tele, félig üres.

Nézheted úgy, hogy jajj, csak a baller tolvajokat viszik Hagyó mellé fogyókúrázni.

Vagy felfoghatod úgy, hogy legalább a tolvajok felét viszik Hagyó mellé fogyókúrázni.

Arról meg irodalmi esszét írhatsz, hogy ha a jobboldal ugyanúgy lopott/lop, akkor vajh miért nem tett ellene az ominózus nyóóócévben a sok böcsületes Kellerterminátor. Amúgy ma sem tilos a polgári szennyesben turkálni, de mintha mégis "ballib" korrupciós botrányok dominálnának a sajtóban.

tanarseged ur 2010.09.11. 00:41:18

@Herr SturmLiberator: Ugyan, mit vár attól, aki keveselli a jobbos ügyekkel kapcsolatos posztokat, és állítása szerint sok ügyről tud is, de hányni megy ahelyett, hogy megírná őket?

Táskás Tóni 2010.09.11. 00:48:55

@Herr SturmLiberator: Az ügyészségen Polt Péter dönti el - hogy miből lehet ügy. Szerintem sem volt igaz Kaya Ibrahim csak úgy kitalálódott. Ezért felesleges bármit is odavinni úgyis elsimítják. Sokan nem fogják Mo-ról a mennyben végezni hiába imádkoznak.

Táskás Tóni 2010.09.11. 00:52:57

@tanarseged ur: Akarsz még cucifül? Menj végig a belváros 6milliárdos föutcáján amiböl 4 milliárd hitel volt. Csak ne tartsd magasra az okos fejedet mert a kiálló kövekben elbotlasz esetleg és beütöd okos buksidat

Táskás Tóni 2010.09.11. 00:56:27

@tanarseged ur: Egy kicsit azért undok vagy hozzám. Voltál már sunázni

tanarseged ur 2010.09.11. 02:00:02

@Táskás Tóni: Ilyen kedves pitizésnek nem tudok ellenállni, szórok még egy kis trolleledelt. Szóval: ha tudsz Fidesz-közeli sandaságokat olyan szépen dokumentálni, ahogyan Kínai Kálmán és Trágár Tóni tette a Bolgár-könyvvel, akkor öklendezés helyett hess innen, és írd meg a blogodban, aztán trekkbekkelj, ha már a Mandiner blog részesült abban a szerencsétlenségben, hogy kitüntetted a figyelmeddel. Biztos vagyok benne, hogy lenne mit megírni - miért pont a Fidesznél ne lenne ilyen ügy, még ha kevesebb is, mint a ballibeknél? Lesz is még biztosan, hiszen a Fidesz van kormányon, és hamarosan tarol az önkormányzatin is. Ilyenkor nem az a kérdés, hogy lesz-e ügy, hanem hogy mennyi lesz, és milyen, és mit lépnek rá, és mi jót képesek egyéb téren felmutatni.

Világjáró 2010.09.11. 02:10:39

Bár nem volt túl kellemes a szocik országlása, azért ez a kitalált számokon és kellemes utálkozáson (neki sikerült, nekem nem, ő sokat kaszált, én meg itt gyötrődök egy kibaszott bloggal, a hitelem meg másfélszeresére nőtt) kívül semmit sem érő cikk. Szélsőségesen elfogult, úgy ad elő tényként dolgokat, hogy azok egyszerűen általa is tudottan nem igazak. És most nem a Bolgár György személyéről van szó, mert nem is érdekel, hogy mivel foglalkozik az sem, hogy szoci vagy schmitt-fan-é, az sem. De utálom az ilyen lejárató, se füle, se farka cikkeket. Még azért emlékszem Új Peti indexes hadjáratára az egyik ismerősöm ellen. Ugyanezt tette köcsögje, manipulatív módon uszított, tudván hogy a magyar ember szívből utálja azt, aki jól keres, miközben Új Peti bácsi bizony szintén nem százast visz haza minden hónapban.

drukkker 2010.09.11. 02:38:05

@Kínai Kálmán és Trágár Tóni:

"megbízható" forrás én vagyok, és nem ezt mondtam. !
Vagy kifordítottátok a szavaimat, vagy direkt hazudtok.
Ennyit a tényfeltárásotokról.

MACISAJT 2010.09.11. 05:07:05

bolgár "cölöpverő" györgy úr országimázs könyvében tényleg ilyen szarok a fotók, vagy csak az itteni változatok sikerültek ennyire gyatrára?
(göncz árpádot alig bírtam felismerni:))

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.09.11. 06:29:02

na, fellélegeztem

ha azok ilyenek voltak, meg 56, meg komcsizmus, meg sajnálatos események, akkor ki a faszt kell, hogy érdekeljen az a tömény dilettantizmus, akarom mondani forradalom, ami most megy

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.09.11. 06:34:07

a durva egyébként az, hogy amennyi ügyet ez a ... maszop kitermelt nyolc év alatt, a mandinernek szinte korlátlan ideig lesz muníciója az ilyen eseteken csámcsogni a jelen elbaszásai ... pardon forradalom ... helyett.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.09.11. 06:47:37

no, és hogy érthető legyen: a killer laca-féle pezsgés is azért volt gusztustalan, mert (azt leszámítva, hogy a nyilvánvaló stikliket sem tudta felderíteni) másra nem volt jó, mint hogy az elődök korrupcióival fedezte a sajátjai beinduló korrupcióját.

amikor a nemzeti együttkúródás emléklapját basztatta a mandiner, bedőltem, azt hittem, valóban képes lesz ekézni a fidi elkúrásait.

azóta hegyekben áll az elkúrás, pártunk és kormányunk csak azt bassza el, amihez hozzányúl, ám ha valaki csak a mandinerből tájékozódna, simán hihetné azt, hogy az élet nagyszerű, a kormány zseniális, a gazdaság topon, csak a komancsok valamikor régen, fúj, meg a jobbik most. amiből az még igaz is, a maszop valóban. sőt, és még fog is bűzölögni a magára kent szartól, de attól még van elkúrás itt és most, amivel kellene foglalkozni, csak hát ugye nem lehet.

tényleg sajnálom.

londonterminals 2010.09.11. 07:08:08

Íme, a tényfeltárú újságírás a Nemzeti Együttműködés Rendszerében. A Fidesz tolja a részleteket az "újságíróknak", akik jó érzékkel azt tartják fontosnak boncolgatni, ami épp jól jön kedvenc kormányuknak, kis gellert kap ugyan minden a tendenciózus előadásban, és nem maradhatnak el a Cser-Palkovics-Szíjjártó páros fennkölt szellemét idéző beszólások, de a lényeg a lényeg: a komcsik - ellentétben a Fidesszel!!! - eltapsolták a pénzeket, és a legjobb, ha ez a kikezdhetetlennek látszó Bolgár úr fejére száll. Újabb dicsőség a Mandínernek, talán van akkora, mint ócska trükkel lépre csalni Biszku Bélát, hogy a róla szóló, semmit ki nem derítő opusból hogy, hogy nem, kurzusfilm legyen és parlamenti bizottsági meghallgatás, hátha nem jön rosszul ez sem a boszorkányüldözéshez. Jó lehet élvezni a a NER szellemében dicsőségbe boruló hülyeségeteket, szarháziak.

londonterminals 2010.09.11. 07:24:42

Íme, a tényfeltárú újságírás a Nemzeti Együttműködés Rendszerében. A Fidesz tolja a részleteket, az "újságíró" pedig szükségesnek látja azt boncolgatni, ami éppen jól jön kedvenc kormányának. Kicsit gellert kap ugyan minden a tendenciózus előadásban, nem tudni, osztogatnak-e vagy fosztogatnak, és nem maradhatnak el a Cser-Palkovics-Szíjjártó páros fennkölt szellemét idéző beszólások sem, de a lényeg a lényeg: a komcsik - ellentétben a Fidesszel!!! - eltapsolták a pénzünket, és a legjobb, ha ez az amúgy kikezdhetetlennek látszó Bolgár úr fejére száll, sebaj, ha hemzseg a torz beállításoktól az egész. Újabb dicsőség a Mandínernek, van talán akkora, mint ócska trükkel lépre csalni Biszku Bélát, hogy a róla készült, semmit ki nem derítő opus azután hogy, hogy nem, kurzusfilmmé lépjen elő és parlamenti bizottsági meghallgatást szervezzenek rá, jól jön az is a hangulatkeltéshez. Jó lehet élvezni a NER szellemében megdicsőülő hülyeségeteket, szarháziak.

nestrot10 2010.09.11. 07:27:54

...NA NA NA....! áLLJUNK MEG! A GONOSZ TÖRPE oRBÁN KÖNYVE? NA...AZ HOGY KELT EL, HOGY LETT NYOMTATVA ÉS MENNYIÉRT? , ÉS MIÉRT LETT OLASZRA LEFORDÍTVA ÉS MENNYIT ADOTT EL BELLUSSKÓNI A ROHADT ORBÁNNAK? --MENNYIT TETT EL A SZAR KIS SEGGDUGASZ? erről BESZÉLJETEK! ---fIDESZ BÉRENC SEGGNYALÓK!

nestrot10 2010.09.11. 07:30:25

NEMZETI nagy hazugság és elferdítés a cikk minden szava---( igazodás és gesztusos gusztustalan seggnyalás a "Botkormányunk" felé és a Rákosi Viktor felé)

nestrot10 2010.09.11. 07:38:25

Táskás Tóni 2010.09.10. 19:06:35
Gratula- tényleg jó kis tényfeltáró cikk! Hogy még több sikerélményetek legyen , Debrecenbe is ellátogathatná- tok. Utána kellene járni, hogy kapott -e 75 millió forintot Kósa földek átminősítéséért. Sajnos ezt az ügyészség nem hajlandó vizsgálni. Hogy miért? Tiétek lenne a dicsöség, csak találnátok valamit... Keressétek meg azt a férfit aki feljelentette Kósát. meg a férfi .fönökét is aki a feljelentést visszavonatta. Sok sikert jó nyomozást
EZ IS IGAZ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

evil overlord (törölt) 2010.09.11. 07:44:32

@Kínai Kálmán és Trágár Tóni: Ezek a szerencsétlen hülyék ráadásul ingyen dolgoznak, a lé a fontosabb elvtársak életben maradásához szükséges.

solesz · www.index.hu 2010.09.11. 08:00:51

Az egész ügy amiről szó van elég felháborító.

De mindemellett azt is meg kell jegyezni, hogy a 50-70-ig tartó időszakban volt divat mindnekit ellenségnek nézni a "túloldalon" és az akkori kapitalistákat mindenért felelőssé tenni. Mindezt egy fontos célból kifolyólag:
elterelni a figyelmet a fennálló problémákról.

sajnos visszatérni látszik a kommunizmus a fidesszel.

sapiens 2010.09.11. 08:37:03

Az a baja a posztíróknak, hogy csókosok adtak egymásnak munkát, hivatalt? Akkor, amikor ma már csókosok vannak az ÁSZ élén, az Alkotmánybíróságban, a köztársasági elnöki székben, a médiafelügyeletben?

Mi ez a 3 millió forint az Ezüsthajó és a Happy End milliárdjaihoz képest? Nem kicsit piti ez az egész bolgározás...

csi szi 2010.09.11. 08:45:06

Jobboldaliként is azt kell mondanom, piti ügy. Ezek a dolgok pont így működnek a másik oldalon is, sajnos.
Meg bárhol a világon, csak legfeljebb kevésbé pimasz módon, kisebb felárral csinálják. Ha a választók egyértelműen megbüntetnének minden ilyen stiklit, és lenne pártatlan, nem kampányszerűen működő hatóság (rendőrség, ügyészség, apeh), ami utánanézne minden ilyesminek, akkor talán javulna a helyzet.

charliesan 2010.09.11. 08:55:33

"azért az meglehetősen furcsa, hogy ...a magyar állam úgy fizet ... egy könyv kiadási és terjesztési jogáért ... hogy a könyvvel kapcsolatos minden jog továbbra is az eladóé."

A magyar jogrend szerint a szerzői jogról nem tudsz lemondani, ezt bizonyára ti is tudjátok. Akármit is eladsz, az biztosan megmarad.

Jogot el lehet adni NEM KIZÁRÓLAGOSAN is. Ha egy film vetítési jogát megveszi az egyik adó, még megveheti a másik is. Vagy gondoljatok a dvd-k "olajfúrótorony és börtön" jellegű záradékaira.

Ha nem csak ugatni akar az ember, megjelöli a forrásokat is. Az "azt beszélik", "informátoraink szerint" meg a "biztos forrásból tudjuk" még a bulvárban is kevés.

Ha utálod a Bolgárt azt mondjad, az ilyen cikk sért mindenkit aki tájékozódni akar.

Táskás Tóni 2010.09.11. 08:55:39

Kedves KK és TT . Lassan hozzákezdhettek gyűjteni a sandaságokat a fidesz házatájárol is .Remélem adtam egy pár ötletet. Szerintem van elég "félretett" akta az ügyészségen, jól jöhet nemsokára. Amúgy szeretem a narancsszint csak nem ezt a gögős álszent hazug erőszakos és ostoba árnyalatát. Kurva szarul csinálják a fijuk a forradalmat és ezen bolgárgyuri milliói sem tudnak egy fikarcnyit sem javítani. Úgy vettem észre. hogy kezd egy pár értelmesebb személy is bekapcsolódni. Hajrá!

Hóember 2010.09.11. 08:56:36

Hú, hogy felizgult a sok fixált bolgár pápa megpiszkálására! :)))
Vagy tényleg újra bögreosztás van?

Táskás Tóni 2010.09.11. 09:00:02

@tanarseged ur: Azért vagyok ilyen kedves hozzád .mert rájöttem. hogy kire izgulsz rá. Tarlós.... Talált? igen! Felőlem őt is sunázhatod .tudod öregember nem vénember biztos ismered ezt a dakota közmondást.

gastro vazze 2010.09.11. 09:02:38

@triumphator: Rakay filipp ezt a 3.5 millat pont egy havi tanacsadasert megkapja a 3 fidesznyik onkormanyzattol... Csak szolok! Ha mar... Szerintetek nem ugyanez megy az uj kormany alatt? Szalai Annamarinwk 1.5 honap kell ezt a penzt osszegyujteni...stbstb

Táskás Tóni 2010.09.11. 09:03:37

@Hóember: Van bizony! A tied az első és tele van azzal a sok szarral amit mostanában csináltak bele a remek kormányzással a fiuk- Hajrá Mo

loláb 2010.09.11. 09:14:08

@Kínai Kálmán és Trágár Tóni: Mostanában már zöld bögrét osztogatank.
Belső infó, hogy hamarosan kiadják "A Buli szine:Zöld" cd-t.

Táskás Tóni 2010.09.11. 09:17:43

Megint eszembe jutott egy kis csacskaság. Megadta már a fidesz a postának azt a 2 milliárdnyi kis aprócska tartozását amit 2002 óta görget maga előtt. Mert ugy hallom a nyugdíjasoknak újra levelet küldenek 1.7 millió háztartásba ami szerintuk 17 millió ft-ba kerül. Szóval nekik 10 Ft-ért dolgozik a posta válaszborítékkal együtt!
Ha a költségvetést is ugyanazzal a számológéppel csinálják akkor jajj nekünk

Tehetetlen Dodó 2010.09.11. 09:30:36

@Táskás Tóni: Polt Péter??
Neked megállt az órád.
Húzd fel, vagy cserélj elemet.
Esetleg a pészmékeredben is.

Kalmár 2010.09.11. 09:32:48

@sapiens: Ezt a jóvágású legendátok lassan éhen hal.
Mi volt pontosan ez a két ügy?
Ja, csak jelszavak?
A szocik a teljes erejükkel nekimentek ennek a 2 "ügynek" nulla eredménnyel.
Ha jól látom az elvtársak viszont tömött sorokban töltik meg a sittet.
Az tény.
Azért csak dédelgetsd a Fidesz maffia legendát amiről mindenki tudja, hogy.....ja semmit.

Tehetetlen Dodó 2010.09.11. 09:42:13

@Kalmár: Csodálom, hogy a faszi nem rántotta elő a másik két ütős nevet: Tot és Kaya.
Már fáradnak.

Julio cesar 2010.09.11. 09:55:13

Nagyon jó cikk, gratula és így tovább! Külön erénye a cikknek, hogy korrektül leírja, ez mindkét oldalra jellemző foglalatosság: véget kellene mér vetni a közpénzek pazarlásának és ehhez átláthatóság kell. Ezt Magyarországon azonban nem a törvények és a szabályok, hanem a pletyka biztosítja. Ebben az értelemben ez egy kis ország, ne becsüljük le a közösség erejét. Itt mindenki mindenkit ismer és tud, előbb utóbb minden kiderül.

2010.09.11. 09:58:12

"XXI. Század Társaság"

Kíváncsi vagyok, hogy ezen kívül még mennyi cionista-komcsi szekta szennyezi itt a levegőt.

Az viszont vicces, hogy pornós albán úr mekkora fétis néhány kommernek :D

M-Cube 2010.09.11. 10:12:52

Ebből a cikkből az derül ki, hogy Bolgár Úr egy úriember a többi Fideszes-Szoci bűnözőhöz képest.
Mert csak minimálisat lop...

öregbuksi 2010.09.11. 10:36:27

Azonak akik azt hiszik, hogy számít a 30 milla, vagy a 300
milliárd, azt kell mondanom, hogy nem látnak és nem gondolkodnak felnőt módon ( feltehetően nem is fognak sohasem ). Ami számít: az unoka 4.5 átlaggal nem tudott bekerülni abba az iskolába amit kinézett magának. Mi a megoldás? keressünk szocialista ( nem szociális ) kapcsolatot. És lőnn, a gyermek felvételt nyert. Közben azt híresztelik, hogy minden felelős posztról kirugták az MSZP-és funkcikat, aha! Mert, aki elfelejtette a kánaáni bevonulás elsőszámu feltételét, az olvasson utána, és ne azt szajkozza amit a jobb és baloldalról megetettnek vele. Nincs esély a tisztulásra addig mig MI nem mondunk ellent az ilyen és hasonló piti ügyleteknek, mint a fenn említett unoka esete. Más: sajnos nem hánytam le az isi dirit és a polgármestert, annak okán, hogy fidesz taggyűlést kerekítettek az ÉVNYITÓBÓL. Szégyen rám és tirátok nézve is!
Ezek az égbekiáltó aljasságok számítanak amit Te, Ő és én követünk el szinte naponta. Ha nekünk nem egyenes a derekunk addig ilyen és az elmúlt időben kifakadt gennyes ügyletekkel kell számolnunk.
Olvassátok el a tegnapi ÉS-t példának okáért. A sorozatos botrányokról alig, az eljövendő terrorról annál többet viziónálnak ilyon hiteles emberek mint,
Bauer és Halmai urak akiknek soha nem jött a szájukra az, hogy eddig, és ne tovább, ha az Ő világnézetű elvtársaikról volt szó!
Ezért, ha lehet lassan, megfontoltan cselekedjünk, és talán majd sokára lesz eredmény is.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2010.09.11. 10:51:21

Legalább tudnának szépet csinálni, abból a rengeteg pénzből lehetett volna valami szépet is csinálni, borzasztó és szégyenteljes, a pofámról ég le a bőr, amikor meglátom ezt, meg azok helyett is akik annak idején kétszer is visszaszavazták ezeket az iszaplakókat, ezt a lealjasult förtelmes csürhét, ezeket a szellemi kiüresedettségben lebegő emberbőr ruhába öltözött ördög és démonfattyakat, a lét megrontóit, ezeket a kiátkozott és érinthetetlen, pária hullarablókat.

ReWriter · http://miazhogy.blog.hu 2010.09.11. 11:52:34

Nekem ez tetszett a legjobban: "Mi például ezt a munkát 30 ezerért simán vállalnánk (számlával egy picit többért)."

Ilyen, amikor a jobboldali újságíró lopja meg a jobboldali kormányt? Vagy ez az általánosan elfogadott polgári magatartás?

gpetersz 2010.09.11. 11:56:58

@Julio cesar: Egyetértek. Nagyon jó cikk, de remélem végre egy oldal nem áll meg csak az ellenség sorainál, hanem a sajátjait is egyeli majd.

Aszi 2010.09.11. 12:01:34

A cikk valami oknál fogva abból indul ki, hogy ha egy kiadó egy általa korábban kiadott könyv fordításának kiadási jogát eladja, akkor ezt önköltségi áron kell tennie. De nem világos, hogy ez az elképzelés honnan jön. Ha veszel a boltban valamit, akkor is kiszámolod, hogy mennyi az anyagköltség, aztán háborogsz, hogy miért kérnek érte sokkal többet?

Mondjuk ahhoz képest, hogy eddig 40 millióról szólt a fáma, amit úgy számolt ki valaki, hogy a magyar könyv bolti árát beszorozta húszezerrel, már az is előrelépés, hogy most már csak 3,5 milliót kifogásolnak a kötözködők.

stratez 2010.09.11. 12:03:33

Az, hogy már totális közhely lett, az MSZP a tolvajok pártja, és annyi a korrupciós ügye, hogy oda se figyelnek már a napi többszöri buktájukra, bármilyen furcsa is, az ő malmukra hajtja a vizet. Az emberek egyre inkább úgy gondolják, ez a dolgok normális menete.

.Pierre Bezuhov. · http://www.youtube.com/watch?v=ddk-Q6hXvFk 2010.09.11. 12:04:12

"..de hát egyrészt sok kicsi sokra megy, másrészt annak illusztrálására is jó, hogy miként etetik kézből, aprópénzzel saját véleményformáló embereiket a kormányaink."

ugye csak "kicsit" mókás ilyet olvasni a fidelitasra gründolt pártmédiában? :)

Bundili 2010.09.11. 12:14:30

@mefisto: Aztán a Keller miért nem járt utána????

Várúr 2010.09.11. 12:15:12

Jó a poszt. Ellendrukkerek a senki Bolgár védelmében öszehordanak itten tücsköt-bogarat, debreceni telekcserét, Ezüsthajót, akármit, csak arról kussolnak, hogy ez a túlfizetett kis szar propagandairomány képviselt Kínában egy tízmilliós országot, egy csűrnek is alig alkalmas épületben, program nélkül, bútorok nélkül, mindezt milliárdokért a régi komcsi maffia jóvoltából.

okostojgli (törölt) 2010.09.11. 12:16:24

értem én, pornós szépirodalmat írni bűn ha balos, pornós fényképekkel polgármesternek jelentkezni nem az ha jobbos.

öregbuksi 2010.09.11. 12:17:21

@stratez:
Úgy igaz ahogy mondod. Sőt mivel ezeknél az ügyeknél nem hallják és nem olvassák annak az aljas 200 véleményformálónak a tiltakozó felhívását, amit minden más jobbereket érintő ügyben olvashatnak, még azt is hiheti, hogy ezek nem is ocska csalók, hanem úriemberek.

hippokrampusz 2010.09.11. 14:41:05

Valaki érdemileg tud valamit hozzátenni a cikkhez vagy hozzászólni? Itt csak egymást tudjátok anyázni? Jó lenne, ha nem csak a szájkaraté folyna, hanem az a sok ékesszóló össze tudná szedni a gondolatait és hasonló blogot írna. Biztos több haszna lenne, mint az egy-két soros fikázásnak. Ha már oldalakra vagytok szakadva legalább mindkét oldalról az ilyen Bolgár, Huszty, Dégen-félék pénzlenyúlásai napvilágra kerülne. A legtöbb hozzászóló csak fröcsög a másikra, mert csak ennyit tud kihozni magából. pl. valaki említi a Kósa telekcsere ügyleteit és invitálja Kálmánékat Debrecenbe. Egyszerű indítasz egy blogot és elkezded felgöngyölíteni. Persze ez idő és tökösség kérdése.

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.09.13. 09:39:35

@.Pierre Bezuhov.: keresem azokat a rohadt állami forrásokat, már minden polcot megnéztem, minden fiókot kirángattam, de egy rohadt happy endes számla, annyi sem találtatott. :(

evil overlord (törölt) 2010.09.13. 09:53:32

@politicus: Nokiás dobozt sem? :))

Az okoskodó barom bizonyára a melltartós jelöltre gondolt.

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.09.13. 10:52:26

@evil overlord: pszt! nokiás dobozt a szocik használják. Azt találtam, én most fideszes pézt kerestem...

evil overlord (törölt) 2010.09.13. 10:57:54

@politicus: Doomhammer kérte már a százalékot?

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.09.13. 14:19:27

@evil overlord: fidesz pénzből egy fillért sem adok. Szoci pénzből igen, hadd égjen.. :)

evil overlord (törölt) 2010.09.13. 16:32:41

@politicus: Vigyázzon vele, ha nem fizet, magára uszítja Berija és Őrnagy elvtársakat :)

Kínai Kálmán és Trágár Tóni 2010.09.13. 16:38:14

@sapiens: És egész pontosan mit is cáfol a cikk?

sapiens 2010.09.13. 17:48:07

@Kínai Kálmán és Trágár Tóni: Ez van a posztod elején: "Büdös közbeszerzés, offshore nyertesek, ... elszámolatlan költségek, túlszámlázások, egy meglehetősen jellegtelen pavilon és több milliárdnyi közpénz" - hát már ezeket például rögtön.

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.09.13. 19:26:39

@evil overlord: mi ez a kényszeredett magázódás? Eddig azt hittem, hogy csak Grift beszéli ezt a nyelvet..

Kínai Kálmán és Trágár Tóni 2010.09.13. 19:29:48

@sapiens: "büdös közbeszerzés" - lásd mandiner.blog.hu/2009/05/22/ket_es_felmilliard_fixszel_1

"offshore nyertesek" - lásd mandiner.blog.hu/2009/07/09/who_the_fuck_is_lou_ur

"meglehetősen jellegtelen pavilon" - lásd a kínai blogokat, honlapokat az expóról, ahol a magyar pavilont csak elvétve említik

"több milliárdnyi közpénz" - ez tény, senki nem is vitatja

egyedül az "elszámolatlan költségek, túlszámlázások" kitétel véleményes, mindenesetre a Genexpo sajtóközlemény kiadása helyett prezentálhatta volna mondjuk magukat a számlákat.

Jozeph1979 2010.09.26. 19:50:12

Tisztelt Blogíró(k)!

A téma financiális részével kapcsolatban nincs hozzáfűznivalóm, mint minden eme szép kis hazában, ez is ugyanúgy működött. Azok, akik hozzáférnek, szépen elosztják maguk között... Ennyi.

Viszont, egy szakmai kérdésben igencsak ellent kell, hogy mondjak. Mégpedig a tördeléssel kapcsolatban. Történetesen ismerem az illetőt, aki tördelte, sokáig kollégák voltunk az említett Kiadóban. Ismerem mind a munkavégzés igényességében és tökéletesre való törekvésében egyaránt. Az, hogy a könyv ennek ellenére mégsem mutat professzionalitást, nem az ő hibája, hanem azoké, akik meghatározzák a keretet.
A Ctrl+C, Ctrl+V megoldás, ugyan megörtén(hetet)t a tördelés során, de csak mint első lépés.
Tördelőnk a könyv tördelését nem elvállalta, hanem utasításba kapta. Ezért, mint oly sok más munkájáért, külön dícséretet, megbecsülést, urambocsá' pénzbeli elismerést nem kapott. Így, habár Önök elvállalták volna a tördelést potom pénzért, így ő még annyit sem kapott érte. És számára a tördelés még annyi ideig sem tartott, mint amennyit Önök mondtak rá. Ő ugyanis profi tördelő, és ami másoknak egyszerű futószalag munkának tűnik, ő azt is aprólékos gonddal, és részletekbe menő figyelemmel végzi.
Hogy tisztázzunk egy pár tényt: a szöveget egy angolul is nagyon jól tudó kínai ember (asszem hölgy) fordította (jó az informátoruk - nevezhetem enyhén kémnek?). A szöveget természetesen így szerkesztő nem tudta kezelni, hiszen a magyar szerkesztők közül senkit sem fizettek be kínai nyelvtanfolyamra, senki sem kapott oktatást a kínai szövegértésből és szerkesztésből, sőt, tördelőnk sem kapott információkat a kínai tördelési megoldásokról, szabályokról és anomáliákról. Így józan tudása, érzése alapján kellett a szöveggel megbirkóznia, anélkül, hogy az angol szövegben megtalálható néhány (kínaiban is megmaradt) szöveghatárolóra hagyatkozzon. Így kellett meghatároznia az oldaltöréseket, a szövegtagolást stb. Habár tény, hogy a könyvet akár át is dolgozhatták volna, de az is tény, hogy létezik egy olyan nyomtatási folyamat, amikor a készen kinyomtatott színes oldalakra (ahol a képek, illusztrációk a megadott helyen annak) utólag nyomtatják rá a fekete szöveget. Ebben az esetben a tördelőnek ezredmilliméterre pontosan kell a szöveget a helyére tennie, és semmit sem mozgathat el!!! Tehát a tördelés lehetőségeit az ún. mutációs nyomtatás határozza meg!!!
Ennek következtében, ahhoz, hogy a szöveg kitöltse a rendelkezésre álló teret, meg kell találni a megfelelő méretet, sortávolságot stb. A szöveg nem lehet rövidebb pár oldallal, mint ahogy hosszabb sem. Tehát a betűnagyságot és a sortávolságot ez határozza meg.

Eme pár szösszenet csak azért született meg bennem, hogy mások munkájának ismeretek hiányában történő kritizálása ugyan lehet érdekfeszítő olvasmány, amennyiben az műszaki ismereteket és szakértelmet feltételez a kritizáló részéről. De az ún. „fikázás” nem tartozik ebbe a műfajba. Sajnos, manapság pont az ilyen „hozzáértők”-nek köszönhetően egyre silányabbak, kidolgozatlanabbak és hibától hemzsegőek a kiadványok. És emiatt hülyézem le szegény barátomat, amiért éhbérért hajlandó ezt a munkát végezni.

Jozeph1979 2010.09.26. 19:53:54

Elkövettem egy pár értelmezési hibát az előbbi írásban, de akarja, így is megérti... Sok volt bennem az indulat, és próbáltam tárgyilagos maradni.

Jozeph1979 2010.09.28. 17:11:11

No, hát utólag átolvasva az irományomat, azért mégiscsak átadtam magam a hév-nek... Na nem a zöld vaskerekűnek...

Egy-két megjegyzésem dühből született, így pl. tördelőnk megbecsüléséről szóló rész. Azért köszönömöt és elismerést kapott, és szokott kapni, de nem viszik túlzásba a dolgot...

Természetesen megfelelően lebaltázott, hogy egyáltalán kommentáltam az irományt, ő sokkal szelídebben és alázatosabban próbálta volna megvédeni mundérjának a becsületét. (Eme kiegészítésért köszönetet kaptam Tőle...)

Csakhogy a barátságunk se szenvedjen csorbát, és hogy őt se rúgják seggbe...

yoovan 2010.11.12. 12:07:21

Hun a második rész?
süti beállítások módosítása