Who the fuck is Lou úr?
2009. július 09. írta: Kínai Kálmán és Trágár Tóni

Who the fuck is Lou úr?

 Már többször is foglalkoztunk Huszty András magyar-kínai izéügyi miniszterelnöki megbízottal, illetve a 2010-es Sanghaji Világkiállításon való magyar részvétellel, amelyet Huszty felügyel.

  A legutóbb arra hívtuk fel a figyelmet, hogy a sanghaji magyar pavilon felépítésére és működtetésére kiírt 2,5 milliárd forintos pályázat meglehetősen, hogy is mondjuk, személyre szabottnak tűnik. Azóta kiderült, hogy ki nyerte a tendert és a 250.000 egomi látképet. Lássuk hát!

 A győztes nem más, mint a Genexpo 2010 Hungary Kft. A másik két pályázót élből kizárták, úgyhogy túl nagy verseny nem volt. Ne szégyellje magát senki, aki még nem hallott e cégről: azt ugyanis tavaly októberben alapították. Ez annak tükrében érdekes, hogy a pályázat kiírását eredetileg 2008 szeptemberére tervezték, de úgy tűnik, meg kellett várni, amíg a Genexpo elintézi a cégalapítási papírokat.

 A Genexpo egyik vezetője Pinke György, a Magyar Televízió volt gazdasági alelnöke, aki a Medgyessy-kormány alatt egy rövid ideig az MTV ügyvezető elnöke is volt, a '90-es években pedig az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. ügyvezető igazgatójaként verette.

 A cég másik vezetője Dégen István. Róla ezt írja a Heti Válasz:

Dégen István régi motoros a baloldalon (...) Emberünk 1971-ben lépett be az MSZMP-be, ezután a Malév üzletkötője volt, illetve a moszkvai, tiranai, nyugat-berlini kereskedelmi kirendeltségen dolgozott. A nyolcvanas években az Elnöki Tanács munkatársaként és a nemzetközi tájékoztatással foglalkozó káderként a diktatúra sajtóirányításának meghatározó alakja volt. Olyannyira, hogy egy Barabás János MSZMP KB-titkár által neki írt levél szerint még olyan kérdésekben is ő alakított ki politikai álláspontot, hogy az 1986-os szépségkirálynő-választás után a Playboy szerkesztői Magyarországra utazhatnak-e a magyar lányok bájait tanulmányozni.

Dégen a rendszerváltáskor az MSZMP-ből MSZP-vé váló párt elnöke, Nyers Rezső irodáját vezette. Elnökölte a Reform Rt. igazgatótanácsát, a Hornkormány alatt az Ipari Minisztérium kabinetfőnöke, majd a Hungexpo vezérigazgató-helyettese volt - utóbbi helyen az „átkosból” ismert kapcsolata, Barabás János vezérigazgató keze alatt.

Ez idáig szokásos pártállami karrier; ám amint a hvg.hu néhány éve kiderítette, Dégen lelkiismeretét más is terheli. Emberünk ugyanis szerepel azon a listán, mely az 1990 előtti Belügyminisztérium III-as főcsoportja szigorúan titkos tisztjeinek nevét tartalmazza. Ezek szerint Dégen 1977-től 1987-ig D-24-es fedőnéven a III/1-es csoportfőnökség szt-tisztjeként nemzetközi hírszerzéssel, illetve elhárítással foglalkozott (...)

 

 Helyben is vagyunk, Husztytól tehát két klasszik káder arc nyerte el a zsét, ami Huszty előéletét tekintve nem csoda.

 Na de menjünk tovább, nézzük csak meg a Genexpo 2010 Hungary Kft. hátterét. Először is hadd jegyezzük meg, hogy a többmilliárdos állami megrendelést elnyerő rendezvényszervező cégnek nincs saját honlapja, ami végül is  önmagában még nem gáz, hiszen csak 2009-et írunk. Ugyanakkor becsületükre legyen mondva, hogy a yellowpages.hu-n fenn van a címük.

 A pár hónapos kft. - amely egyedül teljesítette a szigorú pályázati feltételeket - anyacége egy hongkongi cég, a Genexpo 2010 Limited. Hogy ez mi fán terem, annak a témára erőteljesen rákattant, jó kínai kapcsolatokkal rendelkező vilagkiallitas.hu járt utána. Íme a cikkük:

Magyar pavilon - titkok kamrája

2009. július 6.

Titkolózik a magyar pavilonnal kapcsolatban a Genexpo 2010 Hungary Kft. A www.vilagkiallitas.hu cikksorozatot szentelne a Shanghai Világkiállításra szánt fenntartható technológiák és a pavilonban használt környezetbarát építési módszerek bemutatásának, Dégen István ügyvezetőt azonban több alkalommal is hiába kerestük.

Tettünk egy próbát a társaság hongkongi anyavállalatának ügyvezetőjénél is, abban bízva, hogy tőle megkaphatjuk a legfrissebb információkat. Pekingi állandó lakcímén azonban egy utazási iroda jelentkezett be, ahol Lou úrról még csak nem is hallottak.

Megkerestük a Kormányszóvivői Irodát is, ahol érdeklődésünket több alkalommal elhárították, arra hivatkozva, hogy a közbeszerzési eljárás nem zárult le, vagyis a 2,5 milliárdos tender nyertesével még nem kötöttek szerződést.

A közbeszerzési törvény szerint a szerződés nyilvános, azt az ajánlatkérőnek haladéktalanul közzé kell tennie honlapján. A szerződéskötés határideje július vége, a Kormányszóvivői Iroda végül ekkorra ígért bővebb tájékoztatást.

Addig is lássuk, mit lehet tudni a Genexpo 2010 Hungary Kft.–ről. A társaság igen fiatal, 2008. októberében jegyezték be. Felmerül a kérdés, hogyan tud a cég megfelelni a szigorú kiírásnak, vagyis például legalább két, Kína területén harminc ország részvételével szervezett expót prezentálni, amelyből három évre visszamenőleg többmillió eurós bevételre tett szert, hiszen ekkor még nem is létezett. Utána néztünk a társaság tagjainak, talán náluk megtaláljuk az eljárásban elvárt referenciákat. A cégnyilvántartás adatai szerint a Genexpo 2010 Hungary Kft. minősített többséggel rendelkező tagja a hongkongi székhelyű Genexpo 2010 Limited.



 

Neve elhallgatását kérő forrásunk a hongkongi cégnyilvántartóban lekérte a Genexpo 2010 Limited cégkivonatát. Ebből kiderül, hogy az anyavállalatnak tekinthető cég alapítása csak hónapokkal előzi meg a magyar leányvállalatét, így ez a cég sem tudhatja maga mögött a közbeszerzési eljárásban elvárt üzleti sikereket és szakmai tapasztalata sincs.

A 2008. júliusában Hongkongban bejegyzett anyavállalat székhelyét egy off-shore cégekre és külföldi vállalatokra szakosodott vállalkozás biztosítja. Informátorunk következő útja a társaság székhelyére, a Success Business Centerhez vezetett, a homlokzaton azonban nem szerepel a Genexpo 2010 Limited cégtáblája, így itt nem járt sikerrel.

Ezután telefonon a cégnyilvántartóban bejelentett állandó lakcímén kerestük a Pekingben élő ügyvezetőt, ott azonban egy utazási iroda jelentkezett, ahol Lou úrról még csak nem is hallottak.

A cégkivonat alapján annyi tudható: a társaságot 10.000 hongkongi dollár jegyzett tőkével (kb. 254.000 Ft) alapították, amit nem helyeztek letétbe. Az ügyvezető egy pekingi férfi, aki nem rendelkezik hongkongi személyazonossággal, vagyis vélhetően nem Hongkongban dolgozik.

Hogy miért jó Hongkongban céget alapítani? A kis állam teljes adómentességet biztosít minden területén kívül végzett tevékenységre. Ez ebben az esetben rendkívül optimális, hiszen a munkavégzés területe Kína és Magyarország lesz. Emellett nincs forrásadó az osztalék után, nincs ÁFA, vagy más jellegű forgalmi adó, a cég akár egy igazgatóval is működhet, és minimum indulótőke sincs meghatározva.

Miután az általunk elérhető nyilvános adatbázisokban hiába kutattuk, milyen referenciákat tud felmutatni a közbeszerzési eljárás befutójának számító Genexpo 2010 Hungary Kft., újfent megkerestük a Kormányszóvivői Irodát.

Ott azt közölték: ebben az esetben a 10% feletti alvállalkozó (ún. erőforrást biztosító szervezet) mutatta be az alkalmasságot igazoló dokumentumokat, ami alapján a Genexpo Hungary Kft. megfelel az előírásoknak. Azt a Kormányszóvivői Iroda nem említette, melyik cég az alvállalkozó.

(...)

 (A hongkongi anyacég cégnyilvántartási adatlapja innen tölthető le).

 Összefoglalva: A 2,5 milliárdos állami tendert egy alig több mint fél éve alapított icike-picike kft. nyeri, amelynek vezetői régi szoci káderek, egyikük némi titkosszolgálati múlttal. A kft. fő tulajdonosa egy gyakorlatilag nem létező hongkongi cég, amelynek igazgatója, egy bizonyos Lou Qinghong egy pekingi irodaházban működő utazási iroda címét adta meg saját lakcímeként. Itt látható az épület, ahol Lou állítólag székel (ez tényleg létezik, lecsekkoltuk):

  Sokan értetlenkednek, hogy a kormánypártok miért nem szeretnének semmiképpen előrehozott választásokat. Hát - többek között - ezért.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr851235448

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kifordított ország 2009.07.09. 09:36:06

Ügynökből lesz a legjobb pavilonos... Nincs megállás. Hiába van az ország gazdaságilag nyakik a trutymóban, annak vezetése ezt még mindig magasról lesz..ja. Nem tudom mit hagy majd maga után Gyurcsány illetve Bajnai, de ha már osztogatásra sincs pénz így…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Viktus 2009.07.09. 09:31:47

Következmények nélküli ország ... Kocsis úr ... kormányzati negyed ... van itt pénz repkednek a milliárdok.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2009.07.09. 09:32:52

Normál bolsevik ügymenet.
Ami durva, hogy már minden napra 2-3 ilyen hír jut.

bz249 2009.07.09. 09:49:21

Ezek a hálózati személyek nem a nyugati kultúra mételyének beszivárgása ellen védték a szocialista hazát? Akkor meg nyilván értenek a magyar kultúra beszivárogtatásához is... nincs itt semmi meglepő a legjobb pályázó nyert és kész.

states 2009.07.09. 09:51:24

@laspalmas: Napi 2-3? Na majd figyeld jövő márciusban mennyi jut. Napi 20-30.

Zetek 2009.07.09. 09:53:56

Az igazi kérdés, hogy ennyire amatőrök, vagy már a látszatra sem kívánnak adni? Ennyire biztosak a dolgukban?

Steve the Great 2009.07.09. 10:00:41

Lassan el lehet indítani a "napi gyanús ügylet" sorozatot.

Salvia Divinorum (törölt) 2009.07.09. 10:00:48

Az uccsó nem Mikie Hara? Sunáznám

Jason Bourne 2009.07.09. 10:17:12

@Viktus:
kormányzati negyed ügyben van valami nyomozás hónapok óta, az ász bejelentésére hűtlen kezelés ügyben de még nincs gyanúsított. hátha történik valami...

martonx 2009.07.09. 10:17:47

A képeket elnézve, életemben először nem könnyen döntenék a kékek, és a narancssárgák között.

Viktus 2009.07.09. 10:26:00

@Jason Bourne:

Az csak a látszat a hatóságok kapacitása most sokkalta fontosabb kérdéskörök körül forog pl. ki milyen ruházatban flangál-é az utcán.

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2009.07.09. 10:47:12

Fityisznek könnyű dolga lesz jövőre: a mexorításokat lehet fű alatt intézni, amíg mindenki a popcornos bödönben kutat az utolsó szemek után a nyilvános kivégzések közvetítése alatt.

rognork 2009.07.09. 10:49:33

@Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer: nyilvános kivégzéseket támogatom. régen is ez volt az egyik legjobb szórakozása a népnek. legalább lesz vetélytársa a maunika sónak.

X Y kronosz óra 2009.07.09. 10:50:18

Ha összegyűlt kellő mennyiségű bizonyíték (itt úgy tűnik összegyűlt) lehetne reszkírozni egy feljelentést hűtlen kezelés alapos gyanújával. Reakció bevállalja?

Ombudsmanyus 2009.07.09. 10:51:37

Az, hogy ilyeneket meg mernek csinálni, sokat elmond a Fideszről is. Ugyanis nyilván nem félnek a hatalomváltás után elvileg bekövetkezendő retorzióktól.

RENDET!!!

eszkep 2009.07.09. 10:55:03

Teljesen egyértelmű. Előrehozott választások márpedig nem lesznek, hisz az elvtársak érzik, hogy jövő tavasszal jó időre "bezár a bazár", most kell még lopni, amennyit csak bírnak. Ráadásul már hihetetlen pofátlanul művelik...

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2009.07.09. 11:00:23

@Steve the Great:

Szerinted bírnák azt a Reakciós fiúk/lányok? Mást nem is postolnának akkor szegények.

Steve the Great 2009.07.09. 11:27:50

@Viktus: Igen. Néhány napja pl. Tarlós egészen megértő volt a Margit híd felújításának költségkeretével. Lehet, hogy ebben az is közrejátszik, hogy alighanem jövőre neki nagyobb ráhatása lehet ezen keret elköltésére...

kacsa! 2009.07.09. 12:15:30

Szép munka, gratulálok a Genexpónak.

Kínai Kálmán és Trágár Tóni 2009.07.09. 13:02:12

Guczó, az azsia.net Shanghaiban élő szerkesztője írja egy kommentjében az azsia.net-en:

"Megbizhato forrasaim szerint Husztyek itt Shanghaiban probaltak szerezni stromant, de aztan ugy tunik strategiat valtottak. Azt hittem nem mernek eddig menni, de hogy ezt honnan gondoltam azt magam sem tudom.."

azsia.net/modules.php?op=modload&name=NS-Comments&file=index&req=showreply&tid=19527&sid=16500&pid=19525&mode=&order=&thold=#19527

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2009.07.09. 13:11:07

@Kínai Kálmán és Trágár Tóni: Háát ezek a pénzért még az országot hajlandóak porigégetni!

2009.07.09. 13:42:30

A többi cikketekhez is kereshetnétek ilyen jó illusztrációkat. Úgy döntöttem, ma kínait fogok ebédelni :))

Loge · http://bloge.blog.hu/ 2009.07.09. 13:55:52

Tényleg nem lehet az ilyen senkiháziakat felelősségre vonni? Önhatalmúlag sem?

reality 2009.07.09. 13:58:09

@ifsz: Ez Kinaiék védjegye.
Viszont így már érthető, miért oly kevés a női kommentelő. Diszkrimináció van itt, kérem! :)

reality 2009.07.09. 13:59:03

@ifsz: Ez Kinaiék védjegye.
Viszont így már érthető, miért oly kevés a női kommentelő. Diszkrimináció van itt, kérem! :)

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2009.07.09. 14:11:00

vajon ha megfékeznék az állami pénzlopást és a korrupciót, kellenének még megszorítások?

vagy helyből mi lennénk európa bezzegországa? (mármint pozitív értelemben, persze)

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2009.07.09. 14:16:22

@Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer:

vki nemrég említette, hogy a parlament előtti dunapartra is kellene már egy sor bronzcipő. (hugo boss, santoni, taylor, franco, meg ilyenek)

drkovax 2009.07.09. 14:45:20

Dégen ... Dégen ... Ebből nekem még az "Imre" jön be. (Lehet, hogy öreg vagyok ?) Szóval itt a második generáció lop már.

Nincs ebben valami genetikai meghatározottság ? (Lehet, hogy még felhasználható mentő körülményként, elvtársak !)

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2009.07.09. 15:03:56

Be lehetne őket szívatni egy olyan törvényjavaslattal, hogy megemeljük a képviselői juttatásaikat 100 forinttal, amennyiben augusztusban előrehezott választások lesznek.
Asszem sokan hánykolódnának álmatlanul.

De most komolyan. Kapjon mindegyik annyit, amennyit szerinte az elkövetkező pár hónapban lopni fog, oszt takarodjanak. Addig sem az országot rombolják ezért a pénzért.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.07.09. 19:04:05

Pazar oknyomozás, kínaiak!

Csak én nem vettem észre, hogy mi a kapocs Huszty és Dégen között?

Oké, látom már, egy Guczó nevű sanhgaji híres ember kommentje, amiben megbízható forrásra hivatkozik.

Ennyi elég is lesz az ügyészségnek. Akár lehet is akasztani.

negeev 2009.07.09. 19:23:14

Komolyan nem is értem, hogy miért nincs feljelentés! Remélem egy kormányváltásnál valami nyomozás csak lesz. Ha most még senki sem tesz ellene semmit...

kamasuka 2009.07.09. 19:48:47

@Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer:

Ezt már egy éve felvetettem, azt hiszem ugyanitt, vagy Sasikánál.

kamasuka 2009.07.09. 19:50:20

@eszkep:
Sebaj, egyszerűbb lebukni idővel, több a nyom, rövidebb az elévülési idő. :)

szubjektiv 2009.07.09. 20:19:45

@negeev: Nem lesz, ez megy húsz éve ebben az országban, a kezdetektől.

dr. Wilbur Swain 2009.07.09. 20:31:53

Lou-vá tettek minket... (már megint) :(

Pas · http://pasthelod.hell-and-heaven.org 2009.07.10. 01:39:31

8 év kötél ráférne ez után a 8 év után a kormánypártra...

Pallos Levente · http://www.pallos.tk 2009.07.10. 07:39:00

@Kettes: Hogyhogy mi a kapcsolat? Az egyik kiírta a pályázatot, a másik meg megnyerte.

Az "akasztást" nem a személyük létezése miatt ajánlották meg. Nem az a gond, hogy valaki megnyerte, hanem hogy személyre szabottan írták ki, hogy egy névtelen és szakértelem nélküli projektcég nyerje meg a munkát.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.07.10. 15:23:51

@Pallos Levente: Nem érted, ugye.

Te azt szeretnéd bizonyítani (illetve hinni, ami a te szempontodból ugyanaz), hogy a pályázat le volt zsírozva.

Ahogy arra pengén rámutattál, nem az a gond, hogy valaki megnyerte, hanem hogy személyre szabottan írták ki. Ehhez a következőket kéne bizonyítani:

1. Huszty és Dégenék között a pályázat _előtt_ is létezett kapcsolat. Ki kéne deríteni, hol dolgoztak együtt, vannak-e közös érdekeltségeik, együtt teniszeznek-e, melyik szvingerklubba járnak stb.

2. Meg kéne mutatni a pályázati kiírásnak azokat a pontjait, amik lényegtelenek, de csak a haver felel meg nekik (ez lenne a személyre szabás).

3. Ki kéne deríteni, hogy a kizárt pályázókat mondvacsinált, lényegtelen ürüggyel zárták ki, és egyébként meg valamelyik kizárt pályázó nyert volna.

Az, hogy egy kínai kiállítási pavilon megépítésére és üzemeltetésére projektcéget alapítanak, horribile dictu, kínai offshore tulajdonossal, lófaszt sem bizonyít. A győztes 10% feletti alvállalkozóját kell megtalálni, az ő kompetenciája, referenciái, tulajdonosi köre számít.

És ne rángassa nekem a vállát senki, mert a pályázati kiírás, a nyertes pályázat és a szerződés tartalma is nyilvános és közérdekű adat. Ki lehet kérni, vagy ha nem megy, perelni.

Ez lett volna az a házi feladat, amit Kínaiéknak meg kellett volna csinálniuk, mielőtt leírják, hogy "személyre szabott".

Az nem oknyomozó újságírás, hogy beírok valamit a Google-ba, és három cikkből írok egy negyediket, a logikai rések betömését meg rábízom az olvasók gondosan táplált rosszindulatára. Tanuljanak Bodokytól. Ez egy szakma, állítólag.

félig nigger 2009.07.11. 00:23:10

@Kettes: Nem érted, ugye? Mert a fiúk ezt írták: "személyre szabottnak TŰNIK" [mármint a kiírás]. No meg, a fiúk éppenséggel a lényegig tökéletes logikával eljutottak: a tendert egy erre a célra létrehozott vállalkozói konstrukció nyerte el. Itt már vissza lehetne, kellene vonni a döntést. Ebből a szempontból irreleváns, hogy ki is az a "10% fölötti alvállalkozó", hiszen ha csak ő, és csakis ő a lényeg, akkor miért nem ő nyeri a pályázatot? Minek ide Lou bácsi? Meg a többiek? A sztori már most égeti a szemet, hál' ismtennek a fiúkét mindenképp, kicsit az enyémet is ;) - a Bodokyét majd később fogja, ha fogja egyáltalán. Igen, ez szakma, csak hát vannak itt egyesek és kettesek. Kettes, te sem vagy egy egyes!

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.07.11. 08:35:00

@idetektív: Ja, hogy TŰNIK. Az már elég a kötélhez.

Te meg egy kicsit fogalmatlannak TŰNSZ, a legtöbb építési-beruházási pályázatot egy erre a célra létrehozott vállalkozói konstrukció (projektcég) nyeri el. Nem ettől umbulda az umbulda. Hanem pont azoktól a dolgoktól, amiknek a levezetése hiányzott a fiúk tökéletes logikájából.

szempontpuska 2009.09.22. 10:30:12

@laspalmas: Bolsevik ? Akkor az összes önkormányzat (is) bolsevik. Ez Magyarország, hö !

ludvigg 2010.05.10. 21:43:24

Jó estét !

a gömböcöt kínaiul így fordítják:

budaoguikuqiu

fonetikusan= pútao kuiköcsiú

titanicwindow.xxxxxxxx.jp/gomboc/index.html

Üdv
süti beállítások módosítása