Vizitációk - Orbán és az ellenzéki pártok
2010. július 15. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Vizitációk - Orbán és az ellenzéki pártok

  A lehető legjobban jött ki a saját magának feladott leckéből Orbán Viktor: az LMP-nél tett látogatása után elment a Jobbikhoz is, a találkozók után pedig teljes nyugalommal elmondta saját álláspontját az adott párt politikájáról. Mivel az országos politikában sem az LMP, sem a Jobbik támogatására nincs szüksége a kétharmados párt elnökének, meglehetősen szabadon fogalmazhatta meg véleményét róluk. Az előző években és a kampányban a nyílt konfrontációktól, szemtől szemben történő vitáktól tartózkodó kormányfő a választási győzelem és a biztos hatalom birtokában immár nyugodtan tehet gesztusokat a gyenge, többfelé szakadt ellenzék felé.

  A kormányfői nyilatkozatokban viszont feltűnően eltér Orbánnak az LMP-ről illetve a Jobbikról alkotott véleménye: „Azért is tudtam elmenni jó lelkiismerettel az LMP-hez, mert ha lehet más a politika, akkor lehet más Magyarország is” - mondta el Orbán Viktor, miután részt vett az ellenzéki párt frakcióülésén. A kormányfő hangsúlyozta még, hogy a magyar választók 80 százaléka a változásra szavazott az áprilisi parlamenti választásokon. Csupán egyetlen olyan párt van Magyarországon - tette hozzá - amely védeni akarja az elmúlt nyolc évet. A miniszterelnök szerint a kormánytöbbség és az LMP között fennálló jelentős véleménykülönbség ellenére is lehetséges bizonyos együttműködés a változás érdekében. Még úgy is, hogy tudomásul veszi, hogy nem jelentéktelen kérdésekben fennálló viták hosszabb távon is fenn fognak maradni - jegyezte meg. Orbán tehát nyitottnak mutatkozott az LMP-vel való együttműködésre, és konstruktív hangnemben nyilatkozott a két párt viszonyáról. 

  Ugyanez nem mondható el a mai, Jobbikkal folytatott találkozóról. Orbán sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, véleménykülönbség van közte és a Jobbik között a Magyar Gárda helyzetét illetően. Orbán Viktor úgy fogalmazott, ahogyan a nemzeti együttműködés rendszerében „nem hagyjuk büntetlenül a tyúklopást sem, azt sem tűrhetjük el, hogy félkatonai szervezetek a törvényen kívül akarjanak igazságot szolgáltatni, vagy hogy országgyűlési képviselők semmibe vegyék a magyar bíróságot és annak határozatait”. „A magam részéről nem járulok hozzá ahhoz, hogy kimasírozzunk a civilizációból” – idézte a Jobbik-frakció ülésén elmondott szavait a kormányfő.

  A miniszterelnök kemény szavai persze nem hatnak újdonságként: az ellenzéki időkben is elhatárolta magát a gárda-jelenségtől. Az eltérő hangnemről viszont érdemes beszélnünk. Ahogy az előbb írtam: Orbánnak a konkrét hatalomgyakorláshoz, törvényalkotáshoz nincs szüksége az ellenzékre, főleg azokban a hónapokban, amikor továbbra is magasan áll saját illetve a pártja népszerűsége. Lehetséges-e, hogy a körülmények miatt viszont mégis szükség van olyan ellenzéki pártra, amely - kellően kordában tartva - vállalható vita- avagy szavazópartnere lehet a Fidesznek?

  Az MSZP és a Jobbik nem ilyen: a megroppant, közutálatnak örvendő szocialisták segítségéből biztosan nem kér a Fidesz, főleg, hogy az elszámoltatások szezonja (és a háttérben a szocialista hálózat felszámolása) még csak most következhet el. A jobbikosokból Magyarország és a magyar jobboldal pocsék nemzetközi megítélése miatt nem kérhet a Fidesz. Ha egyáltalán volna mit kérnie: a radikális politizálás, a kuruc mentalitás rövid távon sikert hozó, ám hosszú távon fenntarthatatlan képviselete zsákutcába juttathatja a Jobbikot. És akkor még nem beszéltünk a radikálisok gyenge politikusi emberanyagáról és a kormánypárt ügyes megmozdulásairól, amelyekkel már eddig is kifogta a szelet a Jobbik vitorláiból. A jobbikosok már a kormánypárti úthenger miatt panaszkodnak, ami nem igazán áll jól egy magát radikálisnak nevező politikai erőnek.

  Marad tehát az LMP: vajon tényleg talonban tartja-e a Fidesz a zöldliberális pártot, hogy a politikai szükség pillanataiban őket vegye elő? A közeljövő Fidesz-dominanciájú belpolitikájának egyik izgalmas kérdése ez.

  Az LMP számomra sötét ló. A kognitív disszonanciától kényszeresen irtózók már rég rájuk sütötték „az új SZDSZ” billlogát, amely - valljuk be - a legsúlyosabb vád, amivel egy magyar politikai erőt illethetnek 2010 nyarán. Az LMP-sek persze kétségbeesetten tiltakoznak a jelző ellen. Az persze nyilvánvaló, hogy nagyrészt az SZDSZ volt szavazói támogatják az LMP-t, itt azonban a kritikusoknak fel kell tenni magukban a kérdést: az SZDSZ nevű párttal és kísérőjelenségeivel, vagy pedig a baloldali liberalizmussal, mint létező eszmével van-e bajuk. Egy párt tönkremehet, ha érdemtelenné válik a szavazatokra, de a világnézet, az eszmeiség megmarad, az ezt vallók pedig képviseletet keresnek maguknak.

  Bár nem egyszer írták már meg az LMP-ről, hogy most már aztán tényleg itt az ideje a színvallásnak, hogy az MSZP / a Fidesz / a globalogazdi / a szcientológusok / a Zorbán ügynökei, a párt egyelőre halad egyedül tovább a maga útján, építgetve saját hitelességét.

  Az eddigi legkomolyabb vizsga az őszi budapesti választás lesz. Többen fejtegetik már, hogy előfordulhat: a Fidesz nem tud egyedül többséget szerezni a fővárosi közgyűlésben. A meccs még nyitott, ráadásul a listás helyek drasztikus csökkentésével a legnagyobb párt járhat jobban a választásokkor. Ha viszont a Fidesz nem tud egyedül többséget szerezni, és akár koalíciós társra, akár külső szavazópartnerre van szüksége, az MSZP-Jobbik-LMP kombóból az utóbbi a legkényelmesebb megoldás, főleg Budapesten, ez belátható. Addig persze még sok víz lefolyik a Dunán. A magam részéről - a jelenlegi ismeretek birtokában, elviekben - nem irtózok egy fővárosi Tarlós-Jávor tandemtől: az LMP legfeljebb megkap pár szociális, környezetvédelmi, urbanisztikai feladatot, és a kerékpárosok, gyalogosok (és az ördögbotosok, hogy Turul kolléga is elégedett legyen a szóhasználattal!) talán még nyernek is velük valamit. Zöldfelületet, mondjuk.

  A jobber rettegők figyelmébe lehet ajánlani: a fideszes hatalomtechnikákat és - az LMP-vel szemben - a Fidesz mély társadalmi-gazdasági beágyazottságát ismerve nem lenne gond azzal, hogy a kutya csóválja a farkát, if you know what I mean.

***

  A két ellenzéki pártnál tett látogatása után semmi elvi akadálya annak, hogy Orbán elmenjen az MSZP-hez is. Az amúgy is bénult állapotban lévő szocialistákat - egy kézfogás és némi párbeszéd után - játszi könnyedséggel porba tudná alázni néhány, elszámoltatásról szóló mondattal.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr482153726

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Narancs riasztás - Orbán Viktor szomszédol 2010.07.16. 16:24:25

Orbán Viktor szomszédol. (Látszólag) váratlanul bezörget az LMP-hez, barátkozik egy kicsit, aztán, ha már úgyis a lábán a csizma, a Jobbikhoz is átballag. Egy hozzá fogható bölcs vezér ritkán szokott „csak úgy” kujtorogni - felmerül a kérdé...

Trackback: Előre, azaz hátra arc 2010.07.15. 18:22:48

MSZP pártgyűlés  Az MSZP nem hívja meg Orbán Viktort, a parlamenti frakciója elé. Hiába tette ezt meg a másik két ellenzéki párt az MSZP nem kíváncsi arra mit akar a kormány. Az ember azt még megérti, hogy nem tetszik nekik a Fidesz, meg sértetek,...

Trackback: Találkozgatások 2010.07.15. 16:01:10

Úgy tűnik, Orbán Viktor komolyan veszi a NER-t és saját magát. Legalábbis a gesztusok szintjén biztosan, hiszen sorra randevúzik az egyes pártok frakcióival. Ha különösebb eredményük nincs is ezeknek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gandalf Garaboncias 2010.07.15. 16:20:31

Valóban fontosabb kérdés lesz most a főpolgármester személyénél a közgyűlés összetétele. De sajnos vannak egyéb, még fontosabb tényezők is. Méghozzá a fővárosi maffia, amely néhány BKV-s botránnyal még nem lett lefejezve.

Nemrég szabadlábra került Mesterházy Ernő. Na, ő sokkal, de sokkal nagyobb veszélyt jelenthet kiterjedt kapcsolatrendszerével a leendő városvezetésre, mint az, hogy kikkel kell és hogyan összefognia majd a Fidesz-KNDP-nek...

greybull 2010.07.15. 16:30:21

Gárdamellény volt Viktoron a látogatáskor? Anélkül nem érvényes!

Viktus 2010.07.15. 16:47:32

A Fidesz hosszútávon bukik a nagy emberanyagos politikával a fiatalok mennek a jobbikhoz a fidesznél meg az Ágh Peti féle butácska ifjak bólogatnak ...

Zetek 2010.07.15. 16:47:36

A Budapest nevű trágyadombhoz oda lehet engedni az LMP-t, többi buzi, több narkós, több degenerált ott már fel sem tűnik. Országos szinten nem szabad a hatalom közelébe engedni őket.

JámborAndrás · http://magyarinfo.blog.hu/ 2010.07.15. 16:48:06

Az LMP nem fog koalcicóra lépni senkivel Budapesten, maximum ha Jávor nyer. Ha Tarlós nyer és kisebbségben lesz akkor vagy megvásárolnak pár embert a jobbikból és a szociktól, vagy kmpromiszumot kell kötniük kérdésenként valamelyik pártal.

Bejó Gábor · http://szeretgom.hu/blog/bejo 2010.07.15. 16:48:22

"nem hagyjuk büntetlenül a tyúklopást sem, (...) vagy hogy országgyűlési képviselők semmibe vegyék a magyar bíróságot és annak határozatait" - O.V.

Kedves Viktor!
Esztergom, jegyző ügy? rémlik valami? évek óta, nem egy bírósági jogerős döntés van szépen figyelmen kívül hagyva... ez eddig a városnak cirka 60 millába került, a felelős pedig a mentelmi joga mögé bújva röhög.

hillcut 2010.07.15. 16:48:53

Tarlós majd számol, tervez, önti a betont, hegeszt, légkalapál és sínt fektet. A zelempé meg kiszínezheti szép szivárványosra meg ültethet majd a muskátlit.

Level 2-őn esetleg meg lehet kérdezni a zöldeket, addig viszont az építőmunkásoké a főszerep Bp-n.

is 2010.07.15. 16:51:50

"az ellenzéki időkben is elhatárolta magát a gárda-jelenségtől."

A Keri-szeanszon, amit titokban akart tartani. Ne nevettesd mar ki magad egy ilyen linkkel. Ez pontosan azt mondja, hogy NEM akarta, hogy ezt barki is megtudja, azaz meg csak veletlenul sem hatarolodott el tole. Ha el akart volna hatarolodni, akkor belemondja a kameraba. erge, te egy nagy tortenelemkonyv atiro vagy 1984-bol.

2010.07.15. 17:00:44

"„A magam részéről nem járulok hozzá ahhoz, hogy kimasírozzunk a civilizációból"

1. Az ország egyes részei, de a főváros bizonyos pontjai is már régen kimasíroztak a civilizációból. Ez valahogy elkerülte Orbán Viktor figyelmét.

2. Az az érzésem hamarosan a Fidesz fog kimasírozni Borsodból. Edelény csak az első fecske volt.

kM 2010.07.15. 17:04:13

Tökéletesen összeácsolt, légmentesen záródó karantént húzott az LMP - Jobbik - Fidesz trió az egykori Állampárt, a mai MSZP köré.

Ezt a tényt csak üdvözölni lehet.

teknős 2010.07.15. 17:08:47

@Viktus: Te ezt komolyan mondod!?
Mit tud kínálni a friss diplomás fiataloknak a Jobbik? Munkahely, család és karrier és egy szép egyetemi emlék marad a Jobbik. Ha konzervatív volt eredetileg, akkor Fidesz, ha nem, akkor majd valami más.

kM 2010.07.15. 17:16:24

Perfekt. Időközben a szocialisták önként és dalolva szaladtak el a pofonfához, maguk is segítenek a Fidesznek, hogy az LMP és a Jobbik támogatásával együttesen légüres karanténba zárják önmagukat.

"Nem kér Orbánból az MSZP"

www.origo.hu/itthon/20100715-nem-ker-orbanbol-az-mszp-frakcioja.html

Fantasztikus. Ekkora öngólt régen láttam.

elfelejtette 2010.07.15. 17:17:32

@kM: Igen, szerintem is az a célja ennek az egésznek, hogy az MSZP-t eljelentéktelenítse, de hogy tökéletes karantén lenne, azt most még nem lehet kijelenteni, majd utólag derül ki. Egyelőre az MSZP továbbra is a második a közvéleménykutatási adatok szerint.

Sebastian Knight 2010.07.15. 17:18:03

Tök jól lehet menőzni a kognitív disszonancia emlegetésével, csak épp nem sok köze van ahhoz, hogy egyesek az lmp-t szdsz 2.0-nak tartják.

Bell & Sebastian 2010.07.15. 17:34:14

barikad.hu/node/57408

Nézzük, hogy ez a köcsög Vona mit vett le az egészből:

"A hatalom a kormányváltás ellenére továbbra is „jogi úton próbálja elfojtani” a Magyar Gárda által felvetett társadalmi problémákat,
...a kormánynak - a Jobbikkal ellentétben - egyelőre nincs kialakult álláspontja a politikusi álláshalmozás, vagyis például az egyidejű országgyűlési és önkormányzati tisztségviselés betiltásáról.
... egyetértés mutatkozott közöttük abban, hogy Magyarország legsúlyosabb problémája a népességfogyás, amelynek visszafordítása minden pártpolitikai érdeket felülír. A megbeszélésen a Jobbik egy a „cigány-magyar együttélés feltárására” szolgáló eseti bizottság felállítását is szorgalmazta a kormányfőnél. ..."

Kettő dolog világos, RG ott sem volt és a hatalom nem kerül megosztásra.
(nem osztanak vissza a választóknak jogokat, főleg nem erőszak-szervezetekkel kapcsolatosakat)
Ebben a fázisban ez még nem is elvárható.

Viszont továbbra is ÁFÁ -t fizettetnek a ki nem egyenlített számlák után, hiányos az állami információs rendszer, maradtak a körbetartozások és teljesen leálltak az állami szerződésekben vállalt támogatások kifizetései, továbbá az APEH -szokás szerint- a kicsiken kezdi -újult erővel-, az sajnos ténykérdés!

Párhuzamos világok igenis léteznek! Az egyik ezek közül külön, csakis újságírók számára van fenntartva.

Lehet teleportálni!

Nem vagyok fideszes 2010.07.15. 17:38:47

Ha valamikor, hát 1990-ben valóban karanténban volt az MSZP. És, mi történt 1994-ben? Erről ennyit, a választó emlékezete igencsak rövid, négy év meg baromi hosszú.

Viktus 2010.07.15. 17:41:35

@teknős:

Nézd meg a frakciót tele huszonévesekkel a háttérben szintén ... a Fideszben az a szitu egy értelmesebb fiatal max. szórólapozhat, ha jól tud buta arcot vágni meg bólogatni, akkor kicsit előrébb léphet ...
A fidesszel ugyanazok a problémák vannak amibe az mszp belebukott csak még tart a rózsaszín ködfelhő a népeknél, de ez a nagy semmitevéssel hosszútávon nem tartható fenn. Az más kérdés, hogy milyen politikai formáció léphet fel alternatívaként a jobbik a jelenlegi formájában nem. Az lmp meg még mindig max. a pesti viccesfiúk szívecsücske.

Tehetetlen Dodó 2010.07.15. 17:52:06

@kM: Ez jó.
Tettek Viktornak egy szívességet: nem kell azon töprengenie, hogy miért ne látogassa meg ezeket az idiótákat.

Tehetetlen Dodó 2010.07.15. 17:55:42

@Lófasz Hadnagy: Azért a választó, ha emlékezete rövid is, nem teljesen hülye.
94-ben még emlékeztek arra, hogy milyen jó volt az MSZP alatt (ezt teszi a megszépítő messzeség meg a kapitálizmus farkastörvényei).
De 2014-ben nemigen fognak arról nosztalgiázni, hogy milyen pompás is volt Fletó és bandája alatt.
Ennyire még a nép se hülye.

elfelejtette 2010.07.15. 18:05:23

@Lófasz Hadnagy: Szerintem 1994-ben pont nem a rövid emlékezet, hanem a nosztalgia segített az MSZP-nek. Ez a nosztalgia nem az előző hónapokban alakult ki, hanem a 70-es, 80-as években.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.07.15. 18:06:03

gyengécske eszmefuttatás, egy lényeges és megkerülhetetlen kérdéssel:

"a kritikusoknak fel kell tenni magukban a kérdést: az SZDSZ nevű párttal és kísérőjelenségeivel, vagy pedig a baloldali liberalizmussal, mint létező eszmével van-e bajuk. "

erre épelméjű ember egyetlen választ adhat. igen, mindkettővel.
/persze, ha viktor fel tudja használni ezt a szenny-bohóc pártot és idióta szavazóit, azt nagyon helyesen teszi/

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.07.15. 18:09:45

@Viktus:
valóban, a fidesz hülyéi helyett kiváló választáés zagyva gyula. :)
a jobbik még mozog, élni látszik, de már nem él. meghalt a parlament alakuló ülésén. ahogy azt a fidesz kitalálta.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.07.15. 18:10:22

@Viktus:
valóban, a fidesz hülyéi helyett kiváló választáés zagyva gyula. :)
a jobbik még mozog, élni látszik, de már nem él. meghalt a parlament alakuló ülésén. ahogy azt a fidesz kitalálta.

cogito..sum 2010.07.15. 18:23:24

Az LMP belekerült a Fidesz darálójába..!!(Kisgazda,KDMP) A budapesti választások előtt dobtak nekik mézesmadzagot.Választások után csak a selyemzsinórt.

rezeg a léc 2010.07.15. 18:26:42

"A kormányfő hangsúlyozta még, hogy a magyar választók 80 százaléka a változásra szavazott az áprilisi parlamenti választásokon."

hogy jött ki ez a szám? a 100%-ból levonta a szocikat?

Szeretném hangsúlyozni, hogy a 80% az nem egyenlő azzal a 2.700.000 emberrel, aki a fideszre szavazott, ami a 10 millió 27% illetve a 8 millió választásra jogosultnak a 34%. Szóval ezt nem kéne átbűvölni csúsztatásokkal 80%-ra, mert most kicsit olyan, mintha azt mondta volna hogy a magyarok 80% a fideszre szavazott...

elfelejtette 2010.07.15. 18:38:16

@rezeg a léc: "hogy jött ki ez a szám? a 100%-ból levonta a szocikat?"

Egyértelmű.

Sir Galád (már foglalt) 2010.07.15. 18:42:20

@Grift: aha, de egy épelméjű a fideszről és a konzervatív jobboldalról is így nyilatkozna(szélsőről tán ne is beszéljünk)

Kristl 2010.07.15. 20:40:31

Hm. Nem egészen értek pár dolgot. Mostanában ráérő időmben szemezgettem jó pár politikai fórumon a postok és kommentek között, de olyasvalamivel amire a cikk hivatkozik, nem találkoztam.

Elmondaná valaki hol olvashatom hogy a "jobbikosok" vagy "radikálisok" panaszkodnak a "kormányzati gőzhengerre" vagy mi a fenére?
Mert így látatlanban nem tudom eldönteni hogy kommunikációs fogás (ha sokat írjuk elhiszik) vagy tény amin nevetni lehet.

Csak mert a "gőzhenger" eddig számomra a hülyeségek és balfaszságok sorozata volt. Smith, Pintér, stb... hosszú már most a lista, pedig 2 hónap telt el?
Szerintem az a "henger" amit vártunk elmaradt, bár volt helyette más, kádercserehenger :) kb.

A jobbik "halott" témaköréhez. Nos meglehet, elég csendesek. De mégis mit vártatok? Most voltak a választások. A kormány amelyik "váltotta a gonoszt" nemrég kezdett el működni... mindenki puhatolózik és ismerkedik a helyzettel. A legnagyobb ostobaság lenne hőbörögniük...
A fidesz támogatottságát meg érdemes lenne mérni, sztem az 53% környéke most kb 40-45% környékén realizálódik. Ami még mindig magas, így töretlennek tetszik, de már sokat esett.
Pedig még nem tartunk ott, ahol várjuk az intézkedések első eredményeit...

Doctor Klauße 2010.07.15. 21:00:28

@Kristl: Most már tudom, miért nem találkoztál a politikai gőzhengerrel és a panaszkodásokkal...
Vagy a figyelmed rossz, vagy az emlékezeted... legalább 1 napig volt főcím: index.hu/belfold/2010/07/14/stabil_a_fidesz-kdnp_tamogatottsaga/

tanarseged ur 2010.07.15. 21:26:34

@Kristl: "A fidesz támogatottságát meg érdemes lenne mérni, sztem az 53% környéke most kb 40-45% környékén realizálódik"

Arra ugyan még várhatsz:
median.hu/object.a3997c23-ac70-4486-bdfb-780278c6e1d3.ivy

Türelem...

Tilikov (törölt) 2010.07.15. 22:02:13

Szíjjártó ezen a képen még a szokottnál is tökkelütöttebb idiótának néz ki.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.07.16. 02:44:17

ergé: "A magam részéről - a jelenlegi ismeretek birtokában, elviekben - nem irtózok egy fővárosi Tarlós-Jávor tandemtől:..."

2010.04.12.:
"A pici munkatársa (Political Incorrent Institut/a továbbiakban: pici) ezzel szemben egy harmadik lehetőséggel is számol. Ezek szerint a "fiatalos" párt, az őszi, helyhatósági választásokon, elsősorban Budapesten és egy-két nagyvárosban óhajtja exponálni magát. Kollégánk szerint, egy budapesti főpolgármester-helyettesi szék már megérné Schifferéknek a békét, és ez elfogadható lenne
a győztes jobboldalnak is."

alkaloida.blogspot.com/2010/04/most-ugrik-majom-vizbe.html

tanarseged ur 2010.07.16. 07:55:16

@Kristl: Hogyne, a Medián köztudottan fideszbérenc inézet. Te pedig olyan ember vagy, aki "csak annak a statisztikának hisz", amit magad hamisított" - eltaláltam?

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.07.16. 19:33:41

"itt azonban a kritikusoknak fel kell tenni magukban a kérdést: az SZDSZ nevű párttal és kísérőjelenségeivel, vagy pedig a baloldali liberalizmussal, mint létező eszmével van-e bajuk."

Nekem a zsigeri hungarofóbiából eredő kisebbségfétissel van bajom. Meglátjuk, hogy az lmp mennyire fog elmenni ebbe az irányba.

picur3ka 2010.07.17. 09:38:05

@Lófasz Hadnagy:

Emlekeztetoul: '94-ben a szocik a szavazatok valami 30%-at kaptak az elso forduloban.

S ilyesmi szavazatarannyal nyertek a masodikban is sok egyeni vkeruletben.

Kozben a szocial demokrata szavazatok eltuntek egyik valasztasrol a masikra.

Horn ezekhez kepest valaszthato volt.

A helyzet nagyon kulonbozo.
süti beállítások módosítása