A nagy restauráció
2010. július 13. írta: NER-vita

A nagy restauráció

Olvasónk, Bástya posztja a Mandiner NER-vitájához:

  A Fidesz semmit nem tanult, se az elmúlt nyolc évből, se a kormányzása négy évéből, se az „elmúlt negyven évből”, amely a kommunista és a szocialista rendszer népszerű elnevezése (lásd átkos). A Fidesz most annak a negyven évnek az árnyát hozza vissza egy jól sikerült kormányrendelettel. A kormányrendelet értelmében legalább ötvenszer hetven centis színes nyomatként kell kirakni a parlamenti deklarációt minden államigazgatási épület méltó helyére. Lett is felháborodás az ellenzék soraiban, Mesterházy Attila szerint „Orbán Viktor rossz irányba fordult. Állítsuk meg, amíg nem késő, hogy az országot ne vigye rossz útra!”

  Nem gondolom, hogy itt most nácizmus, fasizmus vagy kommunizmus fog eljönni, és hogy a Fidesz ezeknek a rendszereknek a bűneit fogja megismételni.

  Egyrészt történelmietlen dolog, bár nagyon magyaros (európai?, egyetemes?), hogy mindent, ami az országban nem tetsző, ezekhez a korszakokhoz próbáljuk csatolni. Ez teljes mértékben emberi dolog, hiszen mindig kell valami igazodási pont, amin keresztül bemutathatjuk, hogy egy hatalomgyakorlási forma miért is káros. Azonban ugyanilyen káros a folyamatos visszatekintés a történelem ezen sötét korszakaihoz. A világ változik és a hatalom egy kézbe való összpontosítása is változik. Ne feledjük, hogy a magyar történelem sötét éveihez szükség volt egy idegen ország aktív fegyveres jelenlétére is hazánkban, míg ezek most hiányoznak. Természetesen van másfajta aktív jelenlét is, ezekről a szélsőjobboldali és szélsőbaloldali sajtó és honlapok igen magas fokú tájékoztatást nyújtanak, úgyhogy ebben a tekintetben érdemes ott körülnézni.

  Akkor miért is tűnik úgy, hogy az Orbán-kormány mégis valami káros dolgot tesz? Azért, mert a demokratikus hatalomgyakorlás és berendezkedés egyik legalapvetőbb elvét, a hatalmi ágak szétválasztását igyekszik megszüntetni. Ennek egyik lépése a már fent említett kormányrendelet. Az, hogy a közintézményeket, amelyek függetlenek a mindenkori kormánytól, most megpróbálják kormányintézményekké szervezni azzal, hogy ki kell aggatni a Nemzeti Együttműködésről szóló nyilatkozatot. Azzal, hogy újra jönnek a régi emberek, és azzal, hogy az előző nyolc év minden döntését, legyen az jó vagy rossz, semmissé kívánják tenni és ott folytatni, ahol abbahagyták. Amolyan modern kori restauráció ez. Látszólag ezek nem nagy dolgok, de általában a hatalom mindig kis lépésekkel kezdi, aztán mikor már nincs mit tenni, akkor jöhetnek az igazi reformok.

  Szijjártó Péter közleményében az áll, hogy a „Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatának elfogadásával az Országgyűlés az emberek akaratát ismerte el”, és még ezt is tudta fokozni azzal, hogy az emberek egy új rendszerre tették le a voksukat az áprilisi választásokon és „ez akkor is így van, ha az ellenzéki pártok ezt mind a mai napig képtelenek elfogadni.” Szijjártó szerint az emberek arra szavaztak áprilisban, hogy legyen vége a nyolc év „vörösuralomnak”, és ebben teljesen igaza is van, de azt már nem hiszem, hogy arra is igent mondtak, hogy most jöjjön a „narancsuralom”.

  A dolog nem ilyen egyszerű. Az emberek arra szavaztak, hogy legyen rend, a kormány tegyen rendet és állítsa az országot egy olyan pályára, amely majd lassan kivezet minket a válságból. Nem gondolta senki azt (bár igen, sokan gondolták), hogy itt egy nap alatt kánaán lesz, és hogy jön a jó világ. Nem, inkább arra szavaztak, hogy mostantól legyen érdemes dolgozni és a munka becsületét adják vissza (ismerős szavak és gondolatok, igaz?). De nem arra szavaztak, hogy az ország most egy másik párt hitbizománya legyen, aki folytatja elődei gyakorlatát.

  Ezt a logikát folytatva mostantól nem kellenek szabad választások sem, hiszen végre eljutottunk a tökéletes államba, amelyet nem úgysem lehet felülmúlni, ezért aztán a nemzetépítő folyamatokat nem is szabad holmi választással megzavarni. Hopp, el is érkeztünk valahová, amely nem az, ami volt, csak kísértetiesen hasonlít arra.

***

  A NER-ről a Mandineren eddig megjelent vitaposztok:

  NENYI (Kínai Kálmán & Trágár Tóni)

  NER-nyilatkozat: Fidesz-esély az MSZP-nek? (TuRuL_2k2)

  A Nyilatkozat kritikájának bírálata (Elpet)

  Hozzászólás a NER-konzultációhoz (tanársegéd úr)

  A NER-ről és a gúnyról (Aristo)

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr732146603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.07.13. 07:44:38

Túl azon, hogy bicskanyitogató gondolat a kommunista rendszert és struktúráit elutasító magyar jobboldal akaratával megválasztott Fideszt a kádárvilág visszaállításával vádolni, van itt néhány olyan objektív tény, amelyen nem nagyon lehet átlépni.

A kádár-rendszer újólag történő bevezetéséhez hiányzik néhány kondíció, amit ugyancsak bajos lenne ma biztosítani. A szerző érintőleg említette az idegen csapatok ideiglenes Magyarországon állomásozását, amit nem lehet bagatellként kezelni, gépesített lövész, harckocsizó és tüzér magasabb egységekről van szó, amelyet a világ távoli pontjairól sorozott katonáival gond nélkül be lehetett volna vetni az esetleges magyar lázadás ellen, amint azt `56-ban is láthattuk. Aztán nincs a Fidesznek 800 ezer tagú pártszervezete, amelynek függetlenített szervezetei minden munkahelyen ott voltak. Nincs beleszólása keményen kézben tartott személyzeti osztályokon keresztül abba, hogy ki hol dolgozhat, alapvető egzisztenciális függésben tartva mindenkit. Nincs árupiaci hiánygazdálkodás és valutavásárlási korlátozás, amivel a hatalom az egyén fogyasztását kézben tarthatta, büntető-jutalmazó hatáskörébe vonva az áruelosztást. Nincs tilalom magán gazdasági társaságok alapítására, amely által a hatalomtól független, autonóm egzisztenciák jöhetnek létre. Nincs a társadalom minden pontjára kiterjedő besúgóhálózata, amellyel nyilvántarthatták bárkiről, hogyan gondolkodik. Nincs a fegyvertelen magyarság ellen rendkívül hatásos kézifegyverekkel és lőszerrel bőségesen felszerelt párthadserege. Ennyi apró különbség van, amely lehetetlenné teszi, hogy a kádárvilághoz hasonló berendezkedés jöhessen létre.
Nem ismeri a magyar valóságot, aki komolyan gondolja, hogy ilyesmi lehetséges.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.07.13. 07:51:39

Azért egy nyilatkozat kötelező kifüggesztését az általam fentebb leírt struktúrákhoz hozzámérni elég nevetséges gondolat.

2010.07.13. 08:37:31

'Az emberek arra szavaztak, hogy legyen rend, a kormány tegyen rendet és állítsa az országot egy olyan pályára, amely majd lassan kivezet minket a válságból.'

Ez így van. Kérdés, hogy a Fidesz mennyire készült fel a feladatra. Mennyire lehet komolyan venni egyáltalán azt a pártot, amelyik 2006-ban 14. havi nyugdíjjal kampányolt?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.07.13. 08:52:01

@Elpet:

"Azért egy nyilatkozat kötelező kifüggesztését az általam fentebb leírt struktúrákhoz hozzámérni elég nevetséges gondolat." --- írod.

Ezt nem is teszi senki. Nem is a Nyilatkozat kifüggeszttetésével van baj, hanem a Nyilatkozattal magával. Ezt tkp. Orb*n maga is beismerte.

Ennek a hatalomnak most nem mamelukokra van szüksége, hanem felelős együttműködőkre. Igen, akik, ha kell, azt tudják mondani: Várjá', várjá', várjá', most menjünk vissza két percentet és kezdjük újra, mert elnéztünk valamit. Tökéletes rendszer, hibátlan hatalom nem létezik, a kormányzást minden reggel újra kell kezdeni, aki ragaszkodik a tévedéseihez, annak annyi.

És:

www.rev.hu/history_of_56/szerviz/dokument/kadkorms.htm

www.parlament.hu/irom39/00016/00016.pdf

"Nem én kiáltok, a föld dübörög":-)

Fogalomkészletében, érveléstechnikájában gyakorlatilag ugyanaz a minőség:-/

Ezt mi nem engedhetjük meg magunknak. Szerintem.

És:

Ha mi nem látjuk vagy nem akarjuk látni a fogalomkészlet használatának és az érveléstechnikának hasonlóságát, akkor, ugye, bizonyára az nem is létezik. Majd látják a politikai ellenfelek és lehetőségükhöz mérten vissza is fognak élni vele. És, ha nem teszünk ellene, meggyökeresedik majd a politikai kultúrában (a fogalomkészlet és az érveléstechnika használatának e módja) és ott fejti majd ki áldásos hatását. Mi egy olyan szerencsés nemzet vagyunk, lehetőségeinknek annyira se szeri-se száma, hogy mi megengedhetünk magunknak ennyi lazaságot.

ü
bbjnick

stratez 2010.07.13. 08:55:06

Orbán döntésével nem is az a gond, hogy akkor most itt a demokráciának befellegzett, hanem, hogy ostobán és feleslegesen helyzetbe hozta a baloldalt anélkül, hogy a NENYI-nek bármiféle politikai hozadéka lenne. Azt csak egy ilyen valóságtól elrugaszkodott, és a kétharmadtól elborult aggyal gondolkodó politikus, mint Orbán hiheti, hogy mostantól a hivatalokban tömegek fognak sorba állni, hogy olvashassák ezt az egyébként meglehetősen közhelyes és időnként röhejes irományt.

drkovax 2010.07.13. 09:33:32

@Elpet: És van még egy elengedhetetlen feltétel, ami hiányzik: a szándék a megvalósításra.

tevevanegypupu 2010.07.13. 09:38:51

Erdekes, pont forditva gondolom: a szoveggel nincs olyan nagy baj, a kifuggesztes kotelezosege furcsa es nagyon nem kellett volna. Orban valoszinuleg nem kepzelte, hogy ezt majd sorbanallva olvassa a "nep", nyilvan a hivatalnokok figyelmebe ajanlana..de minek?
Valamifele rosszul ertelmezett gesztuskent szerepelt volna , hogy majd mostantol ugy lesz, hogy egyutt mindenkivel. Inkabb csacskasag mint diktatorikus, ellentmondast nem turo intezkedes. Es persze nagyon jol bele lehet tenyerelni es sok mindent ki lehet hozni belole, meg is tettek. Jol tettek, az ellenzek ellenezzen es pocskondiazzon, azert ellenzek.

bádogos 2010.07.13. 09:38:55

@Elpet:
"Nincs beleszólása keményen kézben tartott személyzeti osztályokon keresztül abba, hogy ki hol dolgozhat, alapvető egzisztenciális függésben tartva mindenkit."

"Nincs a társadalom minden pontjára kiterjedő besúgóhálózata, amellyel nyilvántarthatták bárkiről, hogyan gondolkodik."

Azt hiszem, te piszkosul el vagy eltévedve! Saját tapasztalatom a választási kampány idejéből, hogy közalkalmazottak, pláne közintézmények vezetőinek az ajánlószelvényeit senki más nem képes megszerezni, csak a Fidesz. De teljesen mezei honpolgárok is két dologért képesek bármit megtenni: hogy rajta legyenek "A listán", vagy ne legyenek rajta semmilyenen. Öreg MDF-esek mondták szemlesütve, hogy volt cédulájuk, de elvitte a Fideszes gyűjtögető. És ha megkérdezted tőle, hogy miért adta oda, csak annyit mondott, félt hogy később baja lesz belőle, ha nemet mond.

Mindez még jóval a Kubatov lebukta előtt történt. Azóta azt is tudjuk, hogy az utcafelelősök (ld. gyezsurnaja rendszer) által begyűjtött adatokból a Kubatov-adatbázis azt is meg tudja mondani, melyik ajtó mögött laknak szimpatizánsok, és melyik mögött "kommunisták".

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.07.13. 09:39:36

@drkovax:

Igen. Csakhogy a Fideszt gyalázó netproletárok pontosan ezt a szándékot tekintik evidenciának, és ennek összefüggéseiben néznek mindent. Ennek vitatásába belemenni parttalan. Pusztán a tényszerű dolgok is nevetségessé teszik a feltételezést, bőven elég ezekre szorítkoznunk.

drkovax 2010.07.13. 09:42:05

"Nem is a Nyilatkozat kifüggeszttetésével van baj, hanem a Nyilatkozattal magával. Ezt tkp. Orb*n maga is beismerte."

Ez új. Eddig a kifüggesztés volt a diktatúra előszobája.
Úgy látszik, ez a duma nem jött be, mert a választók nagyívben leérdekelték a miatta levágott hisztit. Most jön a nyilatkozat tartalmi csesztetése, okkal bízva abban, hogy a többség nem olvassa el. De mi van, ha belenéz ? A megcélzott kör jó eséllyel nem jut tovább felvezető mondatnál, az meg ismerősen cseng a fülében: még tanulta általánosban ...

[Bónusz kérdés: mivel ismerte el Orbán, hogy a nyilatkozat szövegével baj lenne ?]

drkovax 2010.07.13. 09:46:12

@bádogos: Nem jártál Szegeden. Mert itt a város közvetlen felügyelete alatt álló helyeken már nem is dolgozik olyan, akiről négyszemközti sörözésen kívül tudható, hogy felmerülhet benne egyáltalán, hogy nem az MSZP-re szavaz ...

Alfőmérnök 2010.07.13. 10:01:05

@Elpet: Ez így igaz. Akkor már logikusabb a széljobbos forgatókönyv, miszerint a Fidesz a cionista világhatalom bábkormánya. E mellett éppenséggel még érveket is lehet fel hozni. Csak szerintem ez sem igaz.

greybull 2010.07.13. 10:04:03

@drkovax: Cuius regio eius religio! bizony ez van. Ezzel csak az a baj, hogy garantáltan kontraszelektál - azaz mindegy milyen hülye vagy, ha (párt)káder vagy nem is vagy olyan hülye - Te pedig, ha nem vagy (párt) káder, akármilyen okos vagy, nem lehetsz annyira okos, mint amennyire nem hülye a mi hülyénk!

ToToM 2010.07.13. 10:05:13

Nem tudom hogy ezeknek a filozofikus elveket tényleg teljes mértékben rá lehetne húzni az adott kormányzásra. Olyan nem lehet hogy többféle irányelvből gazdálkodnak és ezekből próbálnak összegyúrni egy működő/működőbb irányítást?

El Topo (Sgt. Elias) 2010.07.13. 10:10:59

@bádogos:

Akkor én most az összes létező listán rajta lehetek, mint antiszociális féreg, akit elsőként állít falhoz a forradalom.:D
A cédulagyűjtögetés idején 4 különböző alakulat vagy 20 embere csöngetett be, és kivétel nélkül elhajtottam őket.

Bell & Sebastian 2010.07.13. 10:14:12

Az Anjou-liliom -imígyen Károly Róbertra utalás- helyénvaló, mennyiben Zách Felicián metrón tiplizett a buzeranti csatából.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.07.13. 10:25:53

hát, ez egy nagyon sovány buta kis dolgozat. ha jól látom nem is igen tudott rá senki reagálni. nem nagyon van mire. ez meg a butaság csúcsa, a közhivatalok, mint hatalmi ágak, és egyáltalán milyen faszság ez?

"Azért, mert a demokratikus hatalomgyakorlás és berendezkedés egyik legalapvetőbb elvét, a hatalmi ágak szétválasztását igyekszik megszüntetni. Ennek egyik lépése a már fent említett kormányrendelet. Az, hogy a közintézményeket, amelyek függetlenek a mindenkori kormánytól, most megpróbálják kormányintézményekké szervezni azzal, hogy ki kell aggatni a Nemzeti Együttműködésről szóló nyilatkozatot. "

a hatalmi ágak ahogy megszűnnek a kilógatástól. :) tudja, faszikám, ha ettől megszűnik az önállóságuk, akkor nem is való nekik.
/annyit így zárójelben a szerzőnek, hogy a közintézmények egy kisebb része valamelyik hatalmi ág része, a többség kormányhivatal, minisztérium, vagy minisztériumi felügyelet alatt álló intézmény, stb., tehát nem kell kormányintézménnyé szervezni, mert már az/

kokavec 2010.07.13. 10:36:09

@Elpet, @drkovax:
Ti hívők vagytok. Számotokra gondolkodni azt jelenti, hogy érveket kell keresni-találni arra, amiben hisztek, vagy hinni akartok és ellenérveket arra, ami nem illik a hitvilágotokba.
A gondolkodás valójában ennek a szintnek az elhagyásával kezdődne.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.07.13. 10:40:57

"Az, hogy a közintézményeket, amelyek függetlenek a mindenkori kormánytól, most megpróbálják kormányintézményekké szervezni azzal, hogy ki kell aggatni..."

nem kell.

a kormánynak alárendelt szervek esetében KELL, [1. a) pont ]
a többi állami, önkormányzati szerv esetében "tiszteletben tartva az államhatalmi ágak elválasztásának alkotmányos elvét – FELKÉRI" [1. b) pont]

forrás: A Kormány 1140/2010. (VII. 2.) Korm. határozata
A Nemzeti Együttműködésről szóló politikai nyilatkozat egyes középületekben való kihelyezéséről

Megjelent a MAGYAR KÖZLÖNY 112. számában

elolvasta valaki már a kormányhatározatot?

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.07.13. 10:54:54

@Elpet: ezt a szart minek közölte után Turul?

Ez a "nem tanultak semmit" szöveg ment Antallék alatt is, ma is a ballib antipolitikai népnyelv része.
A szerző pedig nem következetes. A választások melletti egyik legfőbb érv, hogy tanul a politikai osztály, önkorrekcióra szorul. Ha a fidox nem tanult semmit és mégis népszerű, akkor a választások és többpártrendszer melletti egyik legfontosabb érv empirikusan meg van cáfolva. Akkor minek ezek után választásokat tartani?

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.07.13. 10:56:41

@kokavec: a sok marha Szt.Ágoston, Szt. Tamás és a többiek nem gondolkodtak, csak a mai ballib megmondók képesek erre a nagyszerű tettre. Nevüket meg is őrzi majd a történelem.
Nyöhehe.

kokavec 2010.07.13. 10:56:53

@vero: tehát a politikai hatalom, aki-ami egyébként jogot formált magának, hogy bármilyen szakmai intézmény vezetőjét (és alkalmazottait) indoklás nélkül egy másodperc alatt leváltsa, FELKÉRI az intézményt, hogy tegye ki a NER-t.
Most akkor kiteszed, mert tényleg hiszel benne, v. mert félted az egzisztenciád, vagy nem teszed ki, mert kiállsz a hülyeség ellen. Több verzió nincs.
(és ide kívánkozik a kádári ideológia: "aki nincs ellenünk az velünk van."
A gond az, hogy mindenképpen politizálásra, politikai állásfoglalásra vagy kényszerítve. Na most ezt te nem érted, de ez a kényszer, ami ellentétes a demokrácia szellemével.

(Most arra nem térek ki, hogy a tartalma demagóg történelemhamisítás.)

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.07.13. 10:59:45

@kokavec: a hivatalnokokat utasítják és szankcionálják, így működik az állam. Magában azt gondol, amit akar - hiszen szabad országban élünk.

kokavec 2010.07.13. 11:02:47

@tölgy: lehet, hogy meg fogsz lepődni, de a mértékadó gondolkodók midig is a kételkedők közül kerültek ki, nem az udvari ideológusok közül.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.07.13. 11:02:55

@kokavec:

a felkérhetőek közül, kit rúghat ki a kormány? ha egyáltalán érti a kérdést.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.07.13. 11:03:46

@kokavec:
hogy tölgy ezen meglepődik, az hagyján, de még én is! lol

kokavec 2010.07.13. 11:06:20

@tölgy: neked tökéletesen megfelel a diktatúra, tehát nem hiszem, hogy az érzékenységed bántaná, sőt egyáltalán észrevennéd, ha a demokráciát leépítenék körülötted.

2010.07.13. 11:07:12

A nyilatkozattal nem az a fő gond, hogy ki kell -e függeszteni vagy sem.
Az a baj vele, hogy megszületett. Hogy értelmes emberek képesek pár hét kormányzás után leírni azt, hogy 'a létrejött új politikai és gazdasági rendszer'. Ez már fokozhatatlanul abszurd.
Hogy úgy beszélnek az elmúlt 20 évről, mintha semmi közük nem lenne hozzá (ki is írta alá a nyilatkozatot?). Hogy forradalomnak tekintik a választást.
Mennyivel jobb ez a nyelvi-fogalmi nyomulás mint a másik oldalé?

kokavec 2010.07.13. 11:10:26

@Grift: nem értem a kérdést. Kellene egy lista a közintézményekről?

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.07.13. 11:15:41

@kokavec: a két említett szent akkor nem mértékadó, hiszen nem kételkedők.
De mondjuk Hobbes, Descartes, Humboldt, Hegel sem azok, hiszen udvariak voltak.
Ki maradt mértékadó gondolkodónak, TGM? Ja, de az is udvari volt.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.07.13. 11:17:55

@kokavec: körülettem nincs is demokrácia, csak rend, nyugalom és elégedett, mosolygós emberek, nyugodjon meg.

De maga kicsit tanulmányozhatná a közigazgatás működését, különben sosem fog semmit sem érteni.

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2010.07.13. 11:21:16

@khamul: Mégis mit írjanak? Hogy sz*rban az ország? Hogy erkölcsileg a béka segge alatt van mindenki? Hogy ne is reménykedjünk hogy valaha jobb lesz?

A népnek szüksége van rá hogy távlatai legyenek. Hogy úgy érezze hogy halad valahova. Önbizalomra... Hogy higgye hogy jön a változás. Ez a nyilatkozat jól-rosszul de ezt akarta elérni. Nem igazán értem hogy blogkörökben miért váltott ki ekkora rémületet. A A tágabb környezetemben (munkahely stb.) vagy nem is értik mi ez vagy nem törődnek vele vagy helyeslik. Vihar az egész egy biliben.

És...

index.hu/gazdasag/magyar/2010/07/13/barsonyos_kiigazitasba_fogott_a_kormany/

Jé egy kormány ami nem azzal kezdi működését hogy adót emel...

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.07.13. 11:25:26

@kokavec: "bármilyen szakmai intézmény vezetőjét (és alkalmazottait) indoklás nélkül egy másodperc alatt leváltsa,"

már megbocsásson, de ez botorság.
így jár, aki a televízióból tájékozódik.

a kormányhivatalnoki jogviszonyról szóló törvény csupán azokat a köztisztviselőket "változtatja át" kormánytisztviselővé, akik a Miniszterelnökségnél, a minisztériumokban, a kormányhivatalokban, a központi hivatalokban, valamint ezen utóbbi hivatalok területi, helyi szervénél, a kormány általános hatáskörű területi államigazgatási szervénél, a helyi önkormányzatok törvényességi ellenőrzésére hatáskörrel rendelkező szervénél, a Rendőrség, a Vám- és Pénzügyőrség, a büntetés-végrehajtás és a katasztrófavédelem szerveinél, valamint a Nemzeti Hírközlési Hatóságnál dolgoznak.

forrás: 2010. évi LVIII törvény a kormánytisztviselők jogállásáról.
pl. www.kozszolga.hu/korm%C3%A1nytisztvisel%C5%91i%20t%C3%B6rv%C3%A9ny

kokavec 2010.07.13. 11:27:28

@tölgy: nem érted, rosszul logikáztál.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.07.13. 11:30:36

@kokavec: vagyis mindaz nonszensz, hogy

- a kormányhatározat 1. b) pontja szerinti intézmények esetében kötelezi őket a kormány a nyilatkozat kifüggesztésére.

- illetve felkéri őket, de ha nem teljesítik, kirúghatják őket.

aki ilyeneket gondol az
- nem ismeri a magyar (és általában) közjogi rendszert,-
fogalma nincs az államhatalmi ágak szétválasztásáról (max. montesquieu-t tudja megnevezni)
- rtl klubból és slágerrádióból tájékozódik, azokat etalon hírforrásnak tekinti, valamint szomszédjaival anyázza azokat, akiket előbbiek iránymutatása szerint anyázni KELL.

nem magáról beszélek, csak úgy általában.

zachar 2010.07.13. 11:30:43

Ez a NENYI olyan, mint egy minőségbiztosítási nyilatkozat.
... és ahogyan azokat se nagyon olvasgatja senki (mert semmitmondó ideákra kevesen kíváncsiak), ezt se nagyon fogják.
Nem érdekel mit mondott tollba Orbán az együttműködésről...
Együttműködés ebben az országban?
Kormányzás erővel, a kétharmad minden erejével, az igen, az kell. Ezt várom Orbántól.
Ha háttéralkuk és trükkök százait fogja bevetni, akkor nagyon gyorsan kiábrándulok belőle. A Fideszre szavaztam.

A NENYI-t kötelező elolvasni, megtanulni, vizsgázni belőle?
Nem.
Kötelező orbánfób bloggereknek a vég kezdetét kiáltani ötvenedszerre?
Hát hogyne.
Uborkaszezon van, na.

kokavec 2010.07.13. 11:31:16

@vero: ki beszélt itt köztisztviselők kormánytisztviselővé átminősítéséről?

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.07.13. 11:33:53

@kokavec: hát maga beszélt róluk! :o)
ez az egész lényege. akikről maga írt, akiket indoklás nélkül kirúghatnak, azok a köztisztviselőkből lett kormányhivatalnokok.

"tehát a politikai hatalom, aki-ami egyébként jogot formált magának, hogy bármilyen szakmai intézmény vezetőjét (és alkalmazottait) indoklás nélkül egy másodperc alatt leváltsa" by kokavec.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.07.13. 11:34:24

@kokavec: én nem értem magát, maga viszont besült egy butaságba.

2010.07.13. 11:50:05

@Prof. William:

'Mégis mit írjanak? Hogy sz*rban az ország? Hogy erkölcsileg a béka segge alatt van mindenki?'

Ezt nagyjából le is írták ('mély lelki, politikai és gazdasági válság'), nagyon helyesen.
A baj különben nem az, ha egy politikai erőnek lelki-szellemi távlatai vannak (sőt, az a baj, ha nincsenek), hanem az, ha elszakad a valóságtól, és kezdi azt hinni, hogy ő fújja a passzátszelet.

kokavec 2010.07.13. 11:57:19

@vero: rendben, jogot arra formált, legyünk tényszerűek. Viszont leváltani bármelyik szakmai intézmény vezetőjét (és alkalmazottait) leválthatja (jog formálás nélkül). És akkor innen újra:

tehát a politikai hatalom, aki-ami egyébként bármilyen szakmai intézmény vezetőjét (és alkalmazottait) bármikor lecserélheti a szakmai munka és a szakterület ismeretének tökéletes hiányában, a szakmai szervezetek meghallgatása nélkül, pusztán politikai indíttatással, FELKÉRI az intézményt, hogy tegye ki a NER-t.
Most akkor kiteszed, mert tényleg hiszel benne, v. kiteszed, mert félted az egzisztenciád, vagy nem teszed ki, mert kiállsz a hülyeség ellen. Több verzió nincs.
(és ide kívánkozik a kádári ideológia: "aki nincs ellenünk az velünk van.")
A gond az, hogy mindenképpen politizálásra, politikai állásfoglalásra vagy kényszerítve. Na most ezt te nem érted, de ez a kényszer, ami ellentétes a demokrácia szellemével.

(Most arra nem térek ki, hogy a tartalma demagóg történelemhamisítás.)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.07.13. 12:04:20

@kokavec:

LOL
húzzon mán valahova, hát mazochista maga?

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.07.13. 12:05:25

@vero:
magának meg ha mailt küldök akkor válaszoljon! /mérgesen néz/ :)

Bell & Sebastian 2010.07.13. 12:06:57

@kokavec:
Magát kiütötték a nyeregből, hadonász a pikájával, de a lovag urak már rég elvitték a babértot a csajjal.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.07.13. 12:18:02

@kokavec: akiket felkér a kormány (mert nem kötelezheti őket, mivel tőle irányítás és költségvetés szempontjából is) független szervek pl. az alkotmánybíróság, a nemzeti bank, a számvevőszék, a bíróságok, az ügyészség, az önkormányzatok (utóbbiak kltv. tekintetében term. nem absz.) a teljesség igénye nélkül.
ezek vezetői közül kiket bocsájthat el a kormány?

az ántsz, az fm hivatalok, az államigazgatási hivatalok, a környvéd hatóság, a fogyvéd. stb. mind az államigazgatási szervezetrendszer részei. ebben a kérdésben, ugyanúgy mint bármilyen más kérdésben irányítási jogosultsággal bír a kormány, vagyis egyedi ügyekben is magához vonhatja a hatáskört, bármilyen ügyben rendelkezhet, amit kötelesek ezek a szervek végrehajtani. ezt is. ugyanúgy mint meddig bármikor.
polikai állásfoglalásra kényszerít? ha nem értesz vele egyet, akkor is végre kell hajtanod. beosztottként. nyílt parancs. ugyanúgy mint eddig bármikor, bármiben. igen, hűségesküt követelnek. a beosztottaktól. van ennek jó oldala is: ha mellénk állsz, maradhatsz. egy csapatban játszanak. elő a lapokkal az asztalra. másképp hogy lehetne?
értem én, ez eddig is így volt, csak nem kellett nyíltan színt vallani.

nem akarok fingfűrészelni, de mit jelent, hogy "szakmai intézmény".

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.07.13. 12:19:48

@Grift: bocsánat. mindjárt. pedig minden nap nézem.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.07.13. 12:52:07

@vero: az általad felsorolt szervek (bíróságok, ügyészségek, stb.) miért is függetlenek költségvetési szempontból a kormánytól? Nem a miniszterelnök személyesen dugja az ott dolgozó fószerek zsebébe a fizut? Vagy elakadtál a klasszikus demokráciák tankönyvi leírásánál?

kokavec 2010.07.13. 13:03:12

@vero: másról beszélünk, pontosabban máshol vannak a hangsúlyok. Így nincs értelme. Olyan, hogy "szakmai intézmény", amit én írtam nincs - olyan, hogy intézmény, ahol valamilyen, a politikától független (és akkor ezt is értsd jól) szakmai munka folyik, olyan van. A jó, nemzetközi szcénában is tevékeny (és a rossz) szakemberek eltávolításának is számos módszere lehet, a legegyszerűbb, ha a úgy váltják le, hogy jogilag nem nagyon támadható.

Felmondhatod itt az összes leckét, amit államigazgatásból tanultál, de ha ez csak arra jó, hogy elfedd fele a lényegi folyamatokat, akkor ez csak értelmetlen öntetszelgés.
Én abban vagyok érdekelt, hogy a demokrácia minél magasabb szintre fejlődjön,a fidesz viszont úgy látom abban, hogy visszafordítsa ezt a folyamatot, és olyan szintre juttassa, ahol megfelelőbbek a hatalomkoncentráció feltételei (mint pl. Oroszországban).

A demokrácia helyzetéről azt gondolom, hogy az nem van vagy nincs, hanem valamilyen szinten van, ideális esetben (ami a gyakorlatban nem létezik) a maximumon. M.o-on az elmúlt 20 évben formálódott a demokratikus rendszer, de messze nem érte még el a legtöbb ny.-európai ország szintjét.
Azt gondolom, hogy az ország demokratikus fejlődésében pont az a lépcsőfok kellene, hogy következzen, hogy megerősödjön a civil szféra. Civil szervezetek, szakmai szervezetek súlya, befolyása nőjön, mintegy kikerülhetetlen tényezővé válva a mindenkori politikai hatalom számára. Ez egy nagyon fontos ellensúly, ami ma Európában a demokrácia legfőbb biztosítéka, a hatalommal való visszaélés kontrollja. El is kezdődött az elmúlt években a civil szervezetek kialakulása, fejlődése, de mielőtt ebből valódi tényező alakulhatott volna, most a fidesz gyökerében igyekszik kiirtani az egészet. És ez a nagy büdös probléma, hogy megint visszafele haladunk, és minden visszalépés éveket-évtizedeket vesz el attól a lehetőségtől, hogy végre egy élhető országban éljünk. Az mszp kritikán aluli tevékenysége folytán gazdaságilag ment tönkre az ország, most meg zavaros 19. szd-i ideológiákkal, meg kádári módszerekkel tapossák még lejjebb.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.07.13. 13:05:47

@Hepci: :o) ja? de, tényleg!
említett szervek költségvetését, az ott dolgozók javadalmazását a parlament állapítja meg törvényi rendelkezéssel, beszámolni is a parlamentnek kötelesek éves tevékenységükről.
mikor a parlamentben a kormányt alakító pártoknak 2/3-os többségük van farkába harap a kígyó. mindez plasztikázásnak hathat, de a fazonra adni kell, elvégre jogállamban élünk :o)
na, ezért ez a rendszerváltás. ez persze kérdés marad, hogy hogy jövünk ki a buliból.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.07.13. 13:12:09

@vero: nem csak kétharmadnál van így...
Azért ne csináljunk úgy, mintha nem látnánk, a parlamentben folyó előadás mindössze az egyes pártok marketingjét és a demokráciánk imidzsét szolgáló bohóckodás. Te se emlékszel feltehetőleg olyan törvényre és költségvetésre, ami az aktuális kormány ellenére ment át a parlamenten, legfeljebb néha pár félanalfabéta fószer rossz gombot nyomott, elaludt szavazás közben vagy a Redtube-ot tanulmányozta a törvénytervezet helyett a laptopján. :)

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.07.13. 13:14:52

@kokavec: nem leckét mondok fel, hanem a tényeket. ahogy te előadtad, nem volt összefüggő és ellentmondásokkal terhelt volt.
egyébként szép gondolatok. lehet, hogy így is lesz.

a hangsúlyok lehet, hogy nem jó helyen vannak, de nem sok mindenkit érdekelnek a hangsúlyok, ha a szekér halad. mikor gáz van és szegénység, sok a jajveszékelő, akárhogy történnek is a dolgok.

másrészt ne azok mondják jó helyen vannak-e a hangsúlyok, se nekem, se másnak, akik 20 éven keresztül segget csináltak a szájukból, vagy nyaltak.
el tudom magam is dönteni. először látni kell a tényeket, aztán magam levonom a következtetéseket.
ami a tv-ben, sajtóban elhangzott totális káosz, jobb esetben tájékozatlanság, de annak sem gondolom. megy az agymosás, a hangulatgerjesztés. mint 90ben a taxis sztrájk előtt. ha hagyják, meg is érdemlik.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.07.13. 13:15:16

Szerintem Kokavec egyes mondatai [azok, amelyek szerint egy értelmiségi (pl. Elpet) úr feladata nem a neki szimpatikus erők gondolatainak/tetteinek magyarázata, hanem elemzése lenne] a gazdájuk részleges szellemi öntököndöfése ellenére is megfontolandóak...

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.07.13. 13:17:01

@Hepci: pedig mindez ma mo.on alkotmányos. ez a demokrácia. fékekkel és ellensúlyokkal. 20 éve. tessenek élvezni!

csak nem új alkotmányozásra buzdítasz? :o)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.07.13. 13:22:58

@vero: nézd, én katonákat vetettem volna be a taxisok ellen. Ez a nyilatkozat mégse tetszik, se tartalmában, se a kifüggesztése. Ma reggel már valami olyat mondott ez a f*sz Szijjártó, hogy ezt a szöveget az emberek diktálták a megalkotóknak. Nem kellene ezt, ilyenek a Bástya elvtársos filmben vannak. Rendet kellene csinálni, a fejekben is, erre szinte korlátlan felhatalmazást kapott a kormány. Viszont rend nem az ilyen pofátlan baromságoktól lesz, hanem attól, ha példát mutatnak és megkísérelnek mindent annak nevezni, ami.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.07.13. 13:24:53

nem olvastam végig az összes NER posztot, de nem láttam sehol említve, ami szerintem a lényeg:

"Az Országgyûlés kinyilvánítja, hogy az áprilisi választásokon ÚJ TÁRSADALMI SZERZŐDÉS SZÜLETETT, amellyel a magyarok egy új rendszer, a Nemzeti Együttmûködés Rendszerének
megalapításáról döntöttek."

ezt a szerződésszöveget belinkelné valaki?

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.07.13. 13:28:32

nem olvastam el az összes NER-rel kapcsolatos posztot, de ami szerintem a lényeg, még sehol nem láttam leírva, miszerint:
"Az Országgyûlés kinyilvánítja, hogy az áprilisi választásokon új társadalmi szerzôdés
született, amellyel a magyarok egy új rendszer, a Nemzeti Együttmûködés Rendszerének
megalapításáról döntöttek."

valaki belinkelné ennek az új szerződésnek a szövegét, csak hogy megismerhessem? hogy tudjam, mihez kell magam tartani? :o)

Alfőmérnök 2010.07.13. 13:34:38

@vero: Az első verzió jobb volt. :)

Különben persze, hogy csak duma, gumicsont. De jól el vannak vele az értelmisik egy ideje. A rettegők rettegnek, a fanatikusok élvezkednek, mi kell még? :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.07.13. 13:39:00

@vero:

"A győzelmet a magyar emberek a régi rendszer megdöntésével és egy új rendszer, a Nemzeti Együttműködés Rendszerének megalapításával vívták ki. A magyar nemzet e történelmi tettével arra kötelezte a megalakuló országgyűlést és a felálló új kormányt, hogy elszántan, megalkuvást nem ismerve és rendíthetetlenül irányítsák azt a munkát, amellyel Magyarország fel fogja építeni a Nemzeti Együttműködés Rendszerét."

orbanviktor.hu/cikk/a_nemzeti_egyuttmukodes_nyilatkozata

Az új társadalmi szerződés az országgyűlési választások eredménye. Amikor a Fideszre szavaztunk, akkor írtuk alá.

ü
bbjnick

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.07.13. 13:44:49

@Alfőmérnök: „Adjátok meg ami a Császáré, a Császárnak, és ami az Istené, azt Istennek.”

ha még jön a panem meg a circenses, akkor minden rendben lesz.

Sir Galád (már foglalt) 2010.07.13. 14:06:43

@bbjnick: én a szavazócédulán nem láttam ilyesmit, pedig elég jó szemem van, rögtön kiszúrnám...

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.07.13. 14:23:03

gyorsan tárgyalják meg eztet a hatalmi ág dolgot, mert aztán már nem lesz miről beszélniük, mert meg lesz jól szüntetve mind, csak egy maradhat!

@kokavec:
"Én abban vagyok érdekelt, hogy a demokrácia minél magasabb szintre fejlődjön"

utoljára ilyen hálásan, lolán röhögtem, mikor lenyilatkozta, hogy a cicaterapeuta tanfolyammal felvértezve akarta bélabácsit erkölcsi térdrekényszeríteni. :)

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.07.13. 14:27:20

@Grift: :D ezt a magasabb szintet ki sem szúrtam!

terminológiájában az "elftársak, megállapítom, hogy a nemzetközi osztályharc fokozódik"-ra emlékeztet

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.07.13. 14:32:57

@vero:
és egyáltalán meddig lehet fokozni a demokráciát? addig, hogy kokavec spontán beleélvez a bugyijába, vagy hun a határ?!

kej 2010.07.13. 14:45:51

@vero: csak egy röpke példa: épp most fúrták ki az ellenzéket az alkotmánybírákat jelölő bizottságból. elég a fidesz a jelöléshez. a KE poszt már megvan. szerinted sp nem olyan legfőbb ügyészt jelöl, aki ízlik a fidesznek. az ász élére egy közepesen buta fidesz-csinovnyikot tettek. folytassam?

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.07.13. 14:56:32

@Grift: maga egy vérszívó falangista! :D nem kímél senkit! nem szeretnék a barátja lenni!

@kej: de hát ki jelölje őket? egy bukott párt? vagy a választói akarat majdnem 1/3-át megtestesítő 3 párt?
ekkora konszenzus utoljára csak a 2 horn idején volt magyarországon (gyufa+gabi) .
ez a demokrácija. szeressük hát! törvényes és alkotmányos.
proletár vagyok. ha a hasam tele, leszarom, hogy az urak mit huncutkodnak. míg csak nem jön egy újabb kón béla, aki felbuzerál, hogy aztán azt is elégessem, amim van.

kokavec 2010.07.13. 14:56:38

@Grift: az "abban vagyok érdekelt, hogy a demokrácia minél magasabb szintre fejlődjön" akkor demagógia, ha pl. egy fidesznyik mondja, mint te (vagy ha egy mszp-s, jobbikos, stb.). Nálam ez annyit jelentett, hogy nem politikai pártokban vagyok érdekelt, hanem a demokráciában.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.07.13. 15:02:33

@kokavec:

akkor irigylem magát, én annak is örülnék, ha a pártokban lenne érdekeltségem. magának meg egyenesen a demokráciában vannak befektetései. maga ajser? :)

kej 2010.07.13. 15:15:49

@vero: persze, hogy nem. nem vonom kétségbe a jelöléshez való jogukat. a jelölés módszereit már igen. egy fidesz-csinovnyik vezette ÁSZ mennyire tekinthető független? mekkorát fog rácsapni a fidesz, vagy éppen a kormány, vagy a fidesz-vezette önkormányzatok kezére? aztán. egy schmitt pál, aki azért lássuk be, nem az a politikai macsó sok önálló gondolattal, mennyire fog élni a nem túl sokat, de mégis csak meglévő köztársasági elnöki kontrolljával? s nem reagáltál. a ke számos posztra jelölhet. ezek közül tán a legfontosabb a legfőbb ügyész. szerinted kihez fog húzni a - papíron - még független szervezet? szerinted a fidesz-kdnp-vel felduzzasztott ab-jelölő bizottság vajon milyen elnököt talál majd? független, önjárót? vagy egy zlinszky-típusú elkötelezettet? és ez csak a személyzeti politika csúcsa. az pedig legalábbis visszatetsző, amit a simorral csinálnak. lehet, hogy fletó nevezte ki. lehet, hogy nem túl jó jegybank elnök. de. jelenleg az MNB gyakorlatilag az utolsó olyan kormánytól független szervezet, aminek érdemi ráhatása van a kormány gazdpoljára. nem. nem arra gondolok, hogy jogában áll az ellenpárt javaslatait ok nélkül döntéseivel hátráltatni, de arra igen, hogy az esetleges hibáit kijavítsa az intézkedéseivel.
és a NER-hez csak annyit, hogy egyéni képviselői indítványokkal operálnak, ahol sem társadalmi szervezetekkel, sem civilekkel nem kell egyeztetniük. sőt. tkp a parlamentben sem kell. lezavarják a kötelező bizottsági ülést, oszt jónapot. és tudod nekem rohadtul nem tetszik a médiatörvény körüli baszakodás, rohadtul nem tetszik, hogy összehoztak pár fidesz-hívőből egy alkotmányt előkészítő bizottságot, rohadtul nem tetszik a lex járai és lex borkai néven elhíresült tv.
no ennyit a nemzeti együttműködés rendszeréről. lehet, hogy még ezen túl is lehetne ezt-azt írni a fidesz eddigi politikájáról, de hirtelen ennyi jutott eszembe. és sajnos már ez is elég ahhoz, hogy a NER és a NENY annyit se érjen, mint a papír, amire kinyomtatták.

PS: kérlek mielőtt lebolsiztok, ne gyertek azzal, hogy dehát a büdös kommunisták is ezt csinálták, csak még elvetemültebb módon. ezen a szűklátókörűségen tán már túl kéne lépni. ha a szomszéd a kútba ugrik, én nem ugrok utána. Ráadásul bolsi sem vagyok

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.07.13. 15:16:02

@kej: komolyra fordítva; ha a f~ gesztusokat tesz, az az ellenérdekelteknek sosem lesz elég. döntési jogosultságot pedig bolond lenne adni. akkor hogyan valósítaná meg be nem vallott programját?
nem így tenne/tett-e más/mások az előzőekben/következőkben?

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.07.13. 15:24:28

@kej: nem gondolom, hogy ezek a szervezetek jelenleg valóban függetlenek lennének. max. a fidesztől. (de nevezzük az egyszerűség kedvéért kormánynak.)

felhatalmazásukat a parlamenttől kapták.
ha függetlenek a kormánytól, kiknek az akaratát érvényesítik döntéseikben? a választókét? vagy kiét? a sajátjukét? lehet saját akaratuk, amit érvényesíthetnek? konszenzus nélkül? káosz.
ha konszenzus van közöttük és nem a kormánnyal egyetemben akkor még nagyobb a baj.
ha így átgondolom, én is megrettenek mit tehetnek, de ha nem is bízunk abban, hogy jobb lehet, akkor mi lesz?
egy biztos. ami eddig volt, az gáz volt. szarban vagyunk. a nemzeti együttműködéshez (ahogy írva vagyon) önként csatlakozhat bárki. nem lesz más választás.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.07.13. 15:28:11

@vero: @kej: fleto + szadesz + mszp elintézte, hogy a parlament gyak. = fidesz.
innentől hiába kiabál bárki. nagyobbat buktak, mint 90.ben. egyedül az aknamunka, meg a belülről bomlasztás maradt nekik. ha az sikerül, akkor annak az szenvedői mi leszünk, a hangyák.

Sir Galád (már foglalt) 2010.07.13. 15:41:02

@bbjnick: de, mindenki.
(komoly érvekre, komoly érvek!)

kej 2010.07.13. 15:41:29

@vero: nézd. meglátásom szerint egy ügyészség legyen független és érvényesítse a saját erejét, a jogszabályok maximális betartásával. ellenkező esetben pld. olaszországban lett volna bármi foganatja a maffia és ezzel együtt a politika (ld bettino craxi) elleni fellépésnek?

egy ÁSZ, ami a pártok, a kormány, a kormányzati szervek és az önkormányzatok gazdálkodását vizsgálja igenis legyen független és mutassa meg az erejét a jogszabályok maximális tiszteletben tartása mellett. egy csinovnyik, domokos lászló hogy ülhet be abba a székbe, amiben a kezdetekkor egy hágelmayer istván ült? eme fidesztitán kovács árpádnak a bokájáig nem ér fel.

egy köztársasági elnöknek sem árt, ha vannak önálló gondolatai és el tud szakadni az éppen aktuális csöcsöktől. ha ezt nem teszi meg, akkor a még minimálisnak tartott hatalmával sem fog élni. az persze igaz, hogy a pártok és civilek megtámadhatnak törvényeket az AB előtt, de ilyen esetben évek telhetnek el a döntésig, míg a ke beadványát soron kívül kell kezelni.

apropó. egy AB-vezetője legyen szuverén, független ember. a testület úgy sem lesz az. ellenkező esetben ugyanis mi a garancia arra, hogy nem az aktuális kormánypárt/politikai álláspontjuk szája íze szerint döntenek majd? és persze a jog rendkívül alkalmas arra, hogy ki-ki úgy értelmezze az adott tv-t, ahogy neki/megbízóinak tetszik.

kej 2010.07.13. 16:03:23

@vero: már megbocsáss. igen a jelenlegi ellenzék a töketlenkedésével elérte, hogy az ogy-t jóformán egyedül a fidesz alkotja. ez feljogosítja őket azonban arra, hogy a demokrácia határait feszegessék? nem, nem lopakodó diktatúráról, meg orbánországról beszélek.

amit azonban például a jogalkotás terén művelnek, az igenis fenyegeti a demokráciát. gondolj csak arra, hogy a kormánynak még nem volt előterjesztése, s amint már fentebb írtam, a képviselői indítványokról másként rendelkezik a jogalkotási törvény és a házszabály. vagyis nuku egyeztetés.

az államot és a pártokat ellenőrző ász elnöki posztjának kiüresítése ugyanígy veszélyezteti a te hangyalétedet is. emlékeztetnélek sepsei tamás nyilatkozatára, amiben azt mondta - nem szó szerint, hogy az ász nem fog minden kicsi hibára lecsapni. majd apuka megsimogatja a hibázók buci fejecskéjét. hát tudod ez nem ellenőrzés.

lehet, hogy csak nekem, de nekem úgy tűnik, hogy igen csak nagy igyekezettel igyekszik a fidesz megszabadulni minden kontroll-lehetőségtől. és ugye ez abban az esetben igen csak veszélyes, ha nincs a zsebükben a bölcsek köve. és olybá tűnik, hogy nincs. néhány hangulati intézkedés mellett érdemi döntés még nem nagyon volt.

és - mivel lelkes olvasója vagyok a konteónak - egy felvetést engedj meg nekem: csökkentjük a pártok állami támogatását. hurrá örül a nép. gyengítjük az ász-t. a népnek fel sem tűnik. gyakorlatilag azt se tudják mi fán terem. ki ellenőrzi a pártok gazdálkodását? jé az ász. szerinted kisebb lesz a korrupció?

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.07.13. 16:37:52

@kej: kulturált hangvételű válaszodra reflektálva: fogalmam nincs. a domonkos féle sztori elég meredek. sosem fogjuk megtudni miért nem oldották meg elegánsan. warvasovszky hogy alelnöknek tették elég nagyvonalú. erről nem szól senki. ez rendben.
nyilván vannak háttéralkuk, amikről jobb esetben egy könyvből szerzünk tudomást tizenévek múlva.
ennyire tellett. a tettek számítanak. ezek jelképek és gesztusok. nem sok jóval kecsegtetnek, de csupán ezért nem ítélném el még fletó bátyót sem.

Sir Galád (már foglalt) 2010.07.13. 16:41:28

@bbjnick: oké, most már teljesen meggyőztél...

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.07.13. 16:49:45

@már foglalt: ez az eléggé egyszerű "mindenki hazudik" retorika beleégett az agyukba.

De nem mindenki önző.

Sir Galád (már foglalt) 2010.07.13. 17:07:30

@tölgy: egyrészt kiknek? másrészt, nem az egyszerűsége számít, hanem az igazságtartalma.

érvek terén nagy a bőség mindenkinél.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.07.13. 17:13:15

@már foglalt: de maga nem kényeztetett el minket eggyel sem. Nehogy elbízzuk magunkat.

Az állítása igazságtartalma pedig tényleg nagyon kicsi.

Sir Galád (már foglalt) 2010.07.13. 17:22:10

szóval inkább beszéljünk arról, hogy ki hogy nem érvel, értem.

tényleg nagyon kicsi, ok, köszi szépen

elmentem, látom, ez sehova sem vezet...

Google 2010.07.13. 18:21:55

@Hepci:

Nem tartom "pofátlan baromságnak" ezt a Nyilatkozatot. Akkor most hogyan tovább?
Hogyan tudnak a te, az én kívánságaimnak is egyidőben eleget tenni, ha egész másként látjuk a világot?
Nem lehet, hogy most azok szája íze szerint fognak történni a dolgok, akik a kormánypártokra szavaztak?
Pluralizmus, ha mond valamit...

Google 2010.07.13. 18:32:00

@kokavec:

És kitől várja a demokráciát? A Télapótól?
Mert kellünk hozzá mi is, de a pártok is. Mindenki.
Senki nem fogja azt ezüsttálcán átnyújtani nekünk.

kokavec 2010.07.13. 18:47:37

@Google: ja, igen a télapótól. Hogy találtad ki te zseni?
süti beállítások módosítása