Pártpolitikus: Miért ne?
2010. június 29. írta: politicus

Pártpolitikus: Miért ne?


Forrás: KEH

  Öt évvel ezelőtt egy politikai elemző kurzusra írtam egy esszét arról, hogy miért nem szabadna pártpolitikust államfővé választani. A leírtakat ma is vállalom és a mondanivalóját a mai helyzetben is érvényesnek tartom:

Pártpolitikus: miért ne?!

Az elmúlt hónapok egyik legfontosabb, a politikai napirendet is meghatározó kérdése a köztársasági elnök jelölésének és megválasztásának kérdése volt. Az álláspontok többnyire két szempont alapján csoportosíthatók: az egyik szerint (MSZP) az ország elég erős már ahhoz, hogy – nem is akármilyen, hanem aktív – pártpolitikusból is lehessen köztársasági elnök, míg a másik (SZDSZ, MDF, részben Fidesz) szerint egy ilyen politikai értelemben megosztott társadalomban erre nincs lehetőség.

  A címben feltett kérdésre az Alkotmánynak azt a passzusát hívtam segítségül, amely szerint: „Magyarország államfője a köztársasági elnök, aki kifejezi a nemzet egységét…”

  Az MSZP tagsága 2005. április 15-én Szili Katalint választotta államfő-jelöltnek (Szili Katalin 309, Glatz Ferenc 230 szavazatot kapott) annak ellenére, hogy az SZDSZ csak két jelöltet: Glatz Ferencet és Bárándy Pétert tartotta elfogadhatónak a fentebb említett ok miatt. Az itt tárgyalandó legfontosabb kérdés szerintem az, hogy az Alkotmány vonatkozó passzusa és a pártpolitikusi mivolt mennyire egyeztethetők össze. Amellett fogok érvelni, hogy nem egyeztethetők össze és nem amellett, hogy Szili Katalin ne legyen államfő.

  Az ügy pontosabb ismerete érdekében tisztázni kell, hogy mit is jelent a „megtestesíti a nemzet egységét” kitétel, és kit tekinthetünk pártpolitikusnak. Az előbbi kérdés megválaszolása szinte egyenlő a lehetetlennel. Ahányan vagyunk, annyiféleképpen értékeljük és értelmezzük az Alkotmánynak ezt a rendelkezését. De talán azt jelentheti, hogy az elnök a társadalom nagy többsége számára emberileg és politikai értelemben is vállalható személyiség. A pártpolitikusra vonatkozó magyarázatok és érvelések is jelentős mértékben eltérnek egymástól. A legújabb érvelés szerint Göncz Árpád is pártpolitikus volt, és mivel ő a társadalom többségének megelégedésére végezte munkáját, így a pártpolitikusi mivolt Szili esetében sem lesz hátráltató tényező. De talán érezhető a különbség Göncz Árpád és Szili Katalin „pártpolitikussága” között. Ezért talán érdemes volna bevezetni a szűkebb ill. tágabb értelemben vett pártpolitikus fogalmát. A kettőt az különböztetheti meg egymástól, hogy míg a szűkebb értelemben vett pártpolitikus részt vesz a politika fősodrában (Szili Katalin, aki 2004. őszén a Szocialista Párt elnöki posztjáért is harcba szállt), addig a tágabb értelemben vett pártpolitikus ugyan tagja a pártnak, de meghatározó befolyása nincs a politikai folyamatokra, ha úgy tetszik, csak egy a sok közül (Göncz Árpád). Arról nem is beszélve, hogy a rendszerváltozás idején a pártokhoz való csatlakozás milyen esetleges volt, mint ahogy ezt a későbbi kiválások, pártelhagyások is mutatják.

  Sokszor hangzik el az az érvelés is, hogy Nyugat-Európa több országában is választottak már meg pártpolitikust államfőnek. De mint minden példa, ez is sántít egy kicsit. Én megvizsgáltam azon országok alkotmányait, amelyek politikai berendezkedése hasonlatos Magyarországéhoz, és ahol már választottak meg pártpolitikust államfőnek. Vizsgálataim Csehországra, Ausztriára és Németországra terjedtek ki, és egy nagyon fontos különbséget vettem észre. Csehország, Németország és Ausztria alkotmányai nem tartalmazzák a nemzet egységére való utalást, ráadásul Ausztriában, ahol az elnököt közvetlenül választják (így pedig nyilván pártpolitikust sem lehet kizárni a versenyből, ha egyébként minden, az alkotmány által szabott feltételnek megfelel), az alkotmány lehetővé teszi az elnök népszavazás útján történő leváltását is. Sőt az elnök a Bundesversammlung-nak, azaz a parlamentnek felelős (Artikel 68. (1)). Vagyis ott minden alkotmányos eszköz rendelkezésre áll ahhoz, hogy rossz választás esetén az elnököt vissza lehessen hívni. Magyarországon nem ez a helyzet. A köztársasági elnököt csak nagyon korlátozott eszközökkel lehetne elmozdítani posztjáról, és akkor is csak köztörvényes ügyben, nem pedig azért, mert sértett a vele szemben támasztott, a nemzet egységére vonatkozó szabályozás ellen.

  A legfontosabb érvnek azonban a pártpolitikus államfővel szemben én a precedens-teremtést érzem. Pártpolitikust ültetni az államfői székbe azt jelenti: a politika egy újabb intézményt „gyűr maga alá”. A legjobb példa erre a legfőbb ügyészi poszt körüli, fel-fellángoló politikai harc. 2000 nyarát megelőzően a legfőbb ügyészi posztot egy olyan személy, Györgyi Kálmán töltötte be, aki nem volt egyetlen pártnak sem tagja, leszámítva az MSZMP-t, de egész más pártállami körülmények között párttagnak lenni, ahol egy magasabb funkcióhoz ez szinte kötelező is volt, és nem jelentett egyet a párt politikájának elfogadásával, és más többpárti demokráciában felvállalni egy párt ideológiáját. Polt Péter, mint tudjuk, 1994-ben a Fidesz képviselőjelöltje volt. Ma pedig már ott tartunk, hogy a koalíció pártjai nyíltan arról beszélnek, egy alku keretén belül elképzelhetőnek tartják, hogy az SZDSZ jelölje a következő legfőbb ügyészt. Egy olyan posztra, ahol a pártsemlegesség még fontosabb, mint az államfő esetében.

  Egy másik nagyon fontos kérdés az a jelölés körüli dilemma, hogy meglesz-e az egyszerű többség a 3. fordulóban. És itt már senki sem beszél össztársadalmi konszenzusról. Az MSZP eleve úgy indul neki a választásnak, hogy nem számít az ellenzék támogatására. Pedig egy parlamentáris köztársaságban, ahol a politikai pártok a rájuk szavazók érdekeit jelenítik meg az országgyűlésben, kihagyni a pártspektrum egyik részét, annyit jelent, mint kihagyni a társadalom egy jelentős részét az államfőjelölés folyamatából. Így viszont sérülhet az az alkotmányos elv, amely szerint az államfő kifejezi a nemzet egységét. Részben ez történt egyébként a 2000-es elnökválasztáskor is, azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy az akkori ellenzéki pártok – ha csak szóban is de – elfogadták Mádl Ferenc személyét az államfői posztra.

  A megoldás talán az Alkotmány államfővel szembeni követelményeinek bővítése lehetne úgy, hogy szerepeljen benne az utalás: pártpolitikus nem választható meg köztársasági elnöknek. Bár a kérdés persze azután is kérdés marad: ki tekinthető pártpolitikusnak?

(2005)

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr162117892

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Sírva fogok pálinkát főzni 2010.06.29. 17:14:03

Ma 263 forradalmár - köztük a szerényen magára szavazó Schmitt - megmocskolta a köztársasági elnöki tisztséget. Egy ilyen remek szakemberrel: Az athéni doppingbotrányról„Az olimpia sokkolt. A magyar olimpiai mozgalom 110 éves törté...

Trackback: Schmitt Pál: nem a blogoszféra embere - heti szavazásaink 2010.06.29. 14:57:35

Lehet, hogy Schmitt Pál az "emberek embere" lesz, mint Göncz Árpád volt, de a blogoszféra embere akkor is Sólyom László. Heti szavazásösszesítőnk. Ahogy Török Gábor is írta, Schmitt Pál az adottságai miatt minden valószínűség szerint igen né...

Trackback: A Vincent jelöltje: Zaphod Beeblebrox 2010.06.29. 13:59:10

Most, hogy elérkezett az idő, az új Köztársasági Elnök megválasztására, az Örülünk Vincent sem halogathatja tovább a legmegfelelőbb személy megnevezését az Államelnöki posztra.A Jobbára Ártalmatlan Kutatócsoport, az Örülünk Vincent Szakpolitikai I...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tevevanegypupu 2010.06.30. 15:58:50

@evil overlord:

" Amúgy nem hiszem, hogy igazi konzervatív kormányzást lehetne csinálni Magyarországon, túl sok hozzá a "proli"."

Ez az igazsag. Igazi polgari tarsadalomhoz meg tenyleg tul sok. Jelenleg a konzervativok es a zsidok alkothak azt az osztalyt, amit tulajdonkeppen egy jobboldali kormanyzas szeretne kibovetni es megtartani. Mivel ok ketten elegge kibekithetetlen ellenfelkent allnak egymassal szemben, tulajdonkeppen a prolik lennenek a merleg nyelve.(-: Oket kellene konzervativva (reszben) atnevelni.Mert ugye a zsidokat..hat ok egy kis allam az allamban, veluk nem nagyon lehet mit kezdeni, ok nem ohajtanak integralodni, maximum ha a komcsik kerik oket ujra.

tevevanegypupu 2010.06.30. 16:07:08

@evil overlord:

A patosz, a giccs, a nemzeti zaszlo ha kell ha nem lengetese, az eroltetett kormenetek nem zavarnak annyira, mint az a hamis, hazug es elkepesztoen pofatlan demokratajatszas amit Gyurcsanyek es a balliberalisok vegbevisznek. A valtozasnal is tulajdonkeppen csak annyit tettek, hogy osszeloptak amit lehetett, de az ideologia - a szemtelen hazugsagok es mondvacsinalt vadaskodasok, a klikkek amik 1956 elott es utana is leteztek - megmaradtak. Toluk nem a szor all fel az ember hatan, hanem a bicska nyilik ki a zsebben. Es ha oket hallgatom es latom akkor szinte megertem az anarchistakat.

evil overlord (törölt) 2010.06.30. 16:19:55

@tevevanegypupu: Magát nem, de sokakat igen. Ráadásul nem a magyarkodás volt szerintem a fő tényező, hanem a mostanihoz hasonló (kissé) pökhendi viselkedés, a semmi eladása nagy fegyverténynek (szerintem a Széchenyi program alapjában elhibázott volt*). Persze Megyó + Fletó pillanatok alatt bebizonyította, hogy ők még rosszabbak.

Valóban van a hazai zsidóknak egy olyan rétege, mely irracionálisan gyűlöli a jobboldalt. Vallük nem lehet mit kezdeni, bár ha kihal ez a generáció, szerintem jobb lesz a helyzet.

*: némiképpen ismerve a hazai helyzetet, a cégeknek nem feltétlenül érdeke fenntartartani a pályázattal létrehozott (ha egyáltalán megcsinálták) szolgáltatást. Szerintem adókedvezmény, kedvezményes hitel sokkal jobb gazdaságélénkítésre. Különösen igaz ez egy ilyan országban, ahol sok vállakozó X5-t vesz ahelyett, hogy visszaforgatná a nyereséget a cégbe.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.30. 16:29:45

@tanarseged ur:
látja, ez adja a mester létezésének értelmét! a figyelmes tanítvány. mint maga is. egész világosan látja a dolgot. :)

tölgy1 2010.06.30. 16:36:12

@osborne: lap nincs, de blog éppen lehetne.

@evil overlord: ezt a "független" dolgot ne vegye mán komolyan. Április óta most ezt találták meg a ballibák, és mindenki "független" lesz szerintük, aki OVi-val szembe megy, vagy velük szóba áll.
Itt mán néhány mérnök-informatikusnak próbáltam elmagyarázni, hogy a fékek és ellensúlyok retorika mi minden egyebet zár ki. De ez nem zavarja őket, mert vagy nincs eszük, vagy a hatalom akarása csöpög belőlük, vagy mindkettő.

Konzervatív politika lehet nem konzervatív nép esetében is. De az egy külön és hosszú fejezet lenne.

tölgy1 2010.06.30. 16:37:13

@evil overlord: "nem tételezem fel mindenkiről alapban a legrosszabbat (ezt is ki kell érdemelni)"
Akkor mégiscsak libi lesz maga. Hát az áteredő bűn hun marad?

evil overlord (törölt) 2010.06.30. 16:50:56

@tölgy1: Nézze, engem marhára nem érdekel, hogy a ballibek szerint ki független és ki nem, van saját véleményem.
Sólyom, Kovács független volt (nem ballib megmondói értelemben). Ha pl. Bod Péter Akost választották volna ÁSZ elnöknek, szerintem egy pisszennés sem lenne jobboldalról, a ballibek pedig csak szánalmas hülyeségeket tudnának nyökögni. Persze lehet, hogy BPÁ nem vállalta volna, de lehetett volna mást találni. BTW, a 12 év nagyon hosszú idő, a fele elég lenne.

Fékek és ellensúlyok: Ön is beleesik a szokásos hibába: aki nincs 100%-ig velünk, az ellenünk van.
Ha a Fidesz-KDNP tisztességes kormányzásra készül (azaz nem akarja folytatni a szoci-szdszes szabadrablást), akkor miért is kell egy pártkatona az ÁSZ élére? Hogy demagóg legyek: ha nem akarnak féldiktatúrát kiépíteni, miért kell egy aláírógép KE-nek? :)

Lehet próbálkozni konzervatív politikával "prolik" esetén, de ez demokráciában nem nagyon működik (max. ha feltűnésmentesen csinálják). Bár lehet Grift a KE, Őrnagy / Berija elvtárs a belügyér :)

Még nem vette észre, hogy én konzlib (és agnosztikus *) vagyok?

*: nem úgy mint a Mester!

Téglagyári Megálló 2010.06.30. 16:57:12

@Elpet:

Nem hiszem, hogy az Index szerkesztői Kövér Lászlót szeretnék elnöknek, ahogy itt páran ébren álmodtunk.

bz249 2010.06.30. 17:00:05

@evil overlord: stratez egy rettego, nem komcsi, de hivatasos rettego. Nem kell adni a velemenyere, mert egy nem egeszseges fantazia kivetulesei. Tavasszal allandoan arrol szovegelt, hogy ezzel a kampannyal meg az egyszeru tobbseg is veszelyben van.

A fuggetlenseg szerintem rossz iranytu. Egyreszrol nincsen olyan, hogy fuggetlen ember, masreszt az iroasztal ugyis hozza magaval a fuggest. Donteseket hozni ugyanis csak ugy lehet, ha tamogatottsagom van. Akarkit teszunk fontos pozicioba le kell paktalnia egy vagy tobb erdekcsoporttal, mert anelkul csak bena kacsa lehet. Ebben a pillanatban mar nem is fuggetlen (azt mindenki kepes felfogni, hogy stabil szovetseg jobb az ad-hoc megegyezeseknel, eleve ezert vannak politikai partok pl.).

A szakmai hozzaertes es a jellemszilardsag elvaras lehet. Sot kell is, hogy legyen, nade a fuggetlenseg? Az ugyis tarthatatlan.

tölgy1 2010.06.30. 17:00:39

@evil overlord: Sólyom OVi-tól független, mint a többiek.
De "független" a politikában nincs. Vagy ha igen, az szociopata/idiotesz.

"aki nincs 100%-ig velünk, az ellenünk van." - így is van. Kétszer már kipróbáltuk, mi van, ha kiemelhetik a fejüket a víz alól. A gyakorlat azt mutatja, ott kell a víz alatt tartani őket.

Én pont azt várom, hogy a sok duma után, 1-2 arcot vagy vigyenek el kabáttal a fején, vagy húzzon el valami egzotikus országba, vagy találják a kerti tavába fulladva.

Google 2010.06.30. 17:03:06

@tölgy1:

És a humor - kérdezném - hun marad?

Ha ezek a nagyszerű libsik, akiknek Orbán alatt fel szok állni a szőr a hátukon - csak fele annyit szidták volna Gyurcsányt, mint amennyit most Schmittet (pedig nem ő tette tönkre az országot), nem itt tartanánk.
De miért tették volna - hisz sok a proli. Az meg úgysem ért semmit. Majd talán most megérti: rosszul választott.

De, hogy így kiestek, szerintem liberálisaink sem értenek, inkább forszíroznak dolgokat!

Téglagyári Megálló 2010.06.30. 17:10:42

@tölgy1:

"De ez nem zavarja őket, mert vagy nincs eszük, vagy a hatalom akarása csöpög belőlük, vagy mindkettő."

Talán nem kellene ilyen elítélően írnia. Eszük van, csak ez "tiszta ész", a formális logika és a liberális hitvallás (a szabadság a legfőbb jó) keveréke. Erkölcsi minimalizmus. Mi is felelősek vagyunk abban, hogy ez népszerű.

Google 2010.06.30. 17:12:19

@evil overlord:

Kovács függetlensége - biztos Maga ebben?
Az illető kétszer benézte, hogy ilyen-olyan konvergencia-programot küldenek ide s tova, a költségvetési hiány valahogy durván másképpen alakult, mint ahogyan azt kisakkozták, úton-módon pénzek tűntek el a szemük elől, már Költségvetési Tanácsra is szükség lett.
Véletlenül nem vette észre a sok anomáliát?

evil overlord (törölt) 2010.06.30. 17:22:21

@bz249: Nem követem nagyon stratez tevékenységét, de nekem úgy tűnik, hogy a "Fideszért aggódik", az pedig elég egyértelmű, hogy ki nem állhatja a szocikat.

Szeretném azt hinni, hogy az ÁSZ elnökének nem kell lepaktálnia egyik érdekcsoporttal sem :)

@tölgy1: Meg Fletóéktól. Természtesen teljesen nem lehet független senki, mert vannak elvei, melyek befolyásolják a döntéseit.

""aki nincs 100%-ig velünk, az ellenünk van." - így is van. "
Ez a leggyorsabb mód arra, hogy maguk ellen haragítsanak egy csomó embert. Soha nem lesz jó vége, ha a közömbösöket és fél-szimpatizánsokat ellenségnek tekintik. A 2002-es vereség is részben erről szólt: a nem rosz (de nem is túl jó) kormányzás során sikeresen feldagasztották a ballib szavazóbázist (ha jól emlékszem, több mint 2x annyi szavazatot kaptak, mint '98-ban), Megyóék ígéretdömpingje önmagában nem lettek volna elég ehhez.
Maga szerint pl. Sólyom, Pálinkás, Vizi E, Kovács stb. szoci ügynök?

"vagy találják a kerti tavába fulladva"
Ez kissé túlzás, mégse terroristákról és gyilkolászó szervezett bűnözőkről beszélünk (most nem Biszkuról van szó), azok ellen szerintem is jogos a megelőző csapás. A szoci-szdszes maffiát le kell csukni, oszt' jónapot (a fideszes enyveskezűeket szintén utánuk kell küldeni).

evil overlord (törölt) 2010.06.30. 17:26:53

@Google: Ha jól emlékszem, az ÁSZ elég sok disznóságra fényt derített (pl. Sávoly?).
Lehet, hogy a konvergencia-programok ügyében átverték őket, még az is lehet, hogy megfenyegettek 1-2 illetékest (ombucmanói környékről hallottam egy furcsa reakcióról, mely akár arra is engedhet következtetni, hogy az illetőt valaki megfenyegette).

tölgy1 2010.06.30. 17:29:29

@evil overlord: "Ez kissé túlzás" - ősi politikai megoldás kényes ügyek esetében.

@Téglagyári Megálló: ok, lehet, hogy éles a fogalmazás. Bár a kvarkok ügyében én mindig csak kérdeznék.
Az viszont eléggé jellegzetes, hogy mos 1-2 hete kb. előjött ez az ellensúly mantra, és a sok ballibbant meg ezt tolja reflektálatlanul, mert úgy hiszik ez valami bölcsek köve és majd jól kupán vághatják vele OVi-t, mint Dávid a Góliátot, és a lelkük ennek felettébb örvend. Még az asszonyra is ráfordultak szombat este, olyan a hangulatjok.

Semmi másra nem céloztam, csak arra, hogy reflektálatlanok, legalább valami koherencia-igényük legyen önmagukkal szemben.

thetriggerhappy 2010.06.30. 17:35:57

@Elpet: fordíthatok elpetről magyarra? nem az a fontos, hogy mi hangzik el, hanem, hogy ki mondja, hiszen "indexíró-hírszerzőíró függetlenértelmiség" jót nem mondhat, fidesz rosszat nem tehet.

evil overlord (törölt) 2010.06.30. 17:36:29

@tölgy1: Én ezt max. végső megoldásként tudom elképzelni, kizárólag nemzetbiztonsági okokból. Ha Hagyó elvtárs torkán megakad a párizsi, akkor fennáll a veszélye annak, hogy Tóta W kiesik a tizedikről, ill. Bodokyt átvágott torokkal találják egy focipálya mögött.

thetriggerhappy 2010.06.30. 17:37:18

@Elpet:

valóban nem. itt egy elvárásnak kell megfelelni elpet szerint: a fideszének. ha ők jóváhhagyják és fejet simogatnak utána, akkor minden rendben van.

40 évvel korábban születsz, még sikeres kisz titkár is lehettél volna.

thetriggerhappy 2010.06.30. 17:40:40

@gloire:

ja, tehát gyurcsányt kritizálni és rosszul lenni a szoci 8 évtől csakis orbán seggéből lehet? ez olyan mint az "aki elítéli a rasszizmust, az csakis komcsi lehet"?

Google 2010.06.30. 17:49:07

@thetriggerhappy:

Már csak ez maradt, hogy KISZ-titkár lett volna ebből-abból, ha...? Ha-ha-ha.
Képzelje, valakikből tényleg az lett, s azokat nem piszkálták annyit, mint amennyit most a még nem KE Schmittet.
Aztán az indexíró-hirszerzőíró függetlenértelmiség tényleg jókat mondott, sokra is mentünk vele!

tevevanegypupu 2010.06.30. 18:11:08

@thetriggerhappy:
A kutyafajat, nincs mas akit cseszegetni lehetne mint pont Schmitt? Ha olyan jelentektelen ahogy gondoljak akkor miert zavar? Nagyobb veszelyt jelent az orszagra Gyurcsany es tarsasaga, erdekes modon ot kozel nem tamadtak annyira azert amit tett mint Schmittet aki meg nem is elnok.

thetriggerhappy 2010.06.30. 18:18:00

@Google:

gyurcsányt nem piszkálták? akkor mi más országban élhettünk az elmúlt x évben. az indexről mindent el lehet mondani, de azt, hogy gyurcsány fan lett volna, a legkevésbé sem.
az, hogy közben nevetségesnek tartja, hogy egy magát forradalmi jobboldalinak tartó, konzervatív párt és az ő hűséges szavazói lenyelik, amint a vezírük egy volt komcsi karrieristát ültet bohócspkával a fején a köztársasági elnöki székbe, nem jelenti automatikusan, hogy komcsik lennének. egyszerűen csak komikus a helyzet, ők meg azt teszik amit ilyenkor illik: röhögnek. ahogyan én is. mások, mint pld elpet pedig magyarázzák a bizonyítványt és ismétlik a jól megszokott lemezt.

tevevanegypupu 2010.06.30. 18:19:03

@evil overlord:

Az adokedvezmeny es a kedvezmenyes hital biztos, hogy jo lenne, de ahogy olvasom, ehhez nincs meg a lehetoseg. Ha a fidesz meg tudja teremteni, akkor mar megerdemelte, hogy bebetonozzak husz evre. Ami a vallalkozokat illeti, sokan kozuluk tipikusan ujgazdag manirokkal hatalmas irodakkal es a kelletenel otszor nagyobb autokkal bizonyitjak, hogy ok uzletemberek. Nem tipikusan es csak magyar vonas..

Es igen, mar most, par het utan olyan kialakult velemenye van a baloldalnak es az ot szolgalo helyi es nemzetkozi sajtonak Orbanekrol, hogy foglalkozniuk kellene ezzel is. Most, hogy kormanyon vannak, nem lenne szabad hagyni, hogy hazudozzanak roluk.

(:

thetriggerhappy 2010.06.30. 18:21:07

@tevevanegypupu:

ki mondta, hogy veszélyt jelentene? nevetséges, ennyi. egy karrierista a komcsi időkből, aki ha mszp színekben indult volna, nektek fájna a legjobban. akkor menne a papolás a szoci érdekközösségről, a kiépített kapcsolatrendszerről és arról, hogy ő szabotálta el anno az olimpiát. így pedig, hogy beledörgöli valaki az orrotokat a saját kulimászotokba, meg vagytok sértődve.

pedig egyszerű a képlet, más is leírta már: nem hiszem el, hogy nem lehetett volna olyat találni, akin ezek az olcsó fogási lehetőségek nincsenek meg. mádl is egy középszerű jogtudóska volt, őt mégse röhögte körbe senki és a célnak is megfelelt.

tevevanegypupu 2010.06.30. 18:21:30

@thetriggerhappy:
"komcsi karrieristát ültet bohócspkával a fején a köztársasági elnöki székbe, nem jelenti automatikusan, hogy komcsik lennének. egyszerűen csak komikus a helyzet, ők meg azt teszik amit ilyenkor illik: röhögnek. ahogyan én is. mások, mint pld elpet pedig magyarázzák a bizonyítványt és ismétlik a jól megszokott lemezt. "

Ha annyira zavarja, vigye az utcara a politikat es szervezzenek tuntetest. Lehetseges, joguk van hozza es ugyan mi akadalyozhatja meg azokat, akiknek nem tetszik, hogy tomegesen tiltakozzanak?

tölgy1 2010.06.30. 18:23:48

@thetriggerhappy: magának elég jó úgysem lehet, aki jobber, mink meg tudjuk miért Pali bá az elnök.

thetriggerhappy 2010.06.30. 18:24:40

@tevevanegypupu:

az egész nem ér annyit, hogy én egy fél órát is elbasszak vele az életemből. két komment, oszt annyi.

evil overlord (törölt) 2010.06.30. 18:27:19

@tevevanegypupu: "Az adokedvezmeny es a kedvezmenyes hital biztos, hogy jo lenne, de ahogy olvasom, ehhez nincs meg a lehetoseg"
Én arra gondoltam, hogy ha a kormány gazdaságot akar élénkíteni és van rá fedezet, akkor többet ér egy jól megtervezett beruházási adókedvezmény, valamint az olcsó és könnyen megszerezhető hitel (állami garancia ill. állami bank), mintha ugyanezt az öszeget pályázatok formájában szétszórják. Ekkor ugyanis a cégvezető a kapott pénzből kevésbé tud X5-t venni. Ezért volt hibás szerintem a Széchenyi-program. (Most más a helyzet: üres a kassza.)
Svájcban (valószínűleg Németországban is) elképzelhetetlen az, hogy a profit nagy részét luxuscélra használja fel egy kis/középvállakozás vezetője.

thetriggerhappy 2010.06.30. 18:27:51

@tölgy1:

hagyd már ezt a jobber-kommer szemellenzős hülyeséget! schmitten a "jobberek" is röhögnek, legalábbis azok, akiknél a "jobberség" nem merül ki a szemellenzős fidesz imádatban.
ja, azt, hogy miért is ő az elnök mindenki tudja. nem is érdekel, azért van 2/3-a a kormánynak, hogy kezdjen vele valamit, legalábbis a demokratikus kereteken belül. itt és most ismét a stílust kritizálom.

evil overlord (törölt) 2010.06.30. 18:31:02

@tevevanegypupu: A hasznos idióták ellen viszont nem hatékony a médiatörvény, sokkal többet érne létrehozni a külföldi baráti sajtót.
Bár az is megoldás, hogy minden esetben, amikor bizonyítható, hogy hazudtak, be kell perelni a jülföldi sajtóterméket. Az első millió (euró) után az újság tulajdonosa rájön, hogy nem szabad hallgatni a ballib tartótisztekre.

Google 2010.06.30. 18:35:18

@thetriggerhappy:

Karrierista, karrierista, de legalább a páston vívta ki magának az érdemeket, nem a KISZ-ben.
Ami pedig azt illeti, kacagjanak csak, meglátjuk, ki nevet a végén!
Most már Sólyomra is szépen emlékeznek, mert már a félmúlté, de ne mondja, hogy nem köpködték eleget őt is. És nem maguk védték meg őt sem...
De ezért vagyunk mi, hogy megvédjük azt, akit jogtalanul, már a nulladik napon maguk megbélyegeznek.
Gyülekező: varanus blog!

tölgy1 2010.06.30. 18:35:22

@thetriggerhappy: na látja, maga is képes belátni, hogy csak a nagyon szőkék húzzák be az autó kézifékét induláskor.

A stílus dolgot nem értem. Mi volt stílustalan? Jelölték, megválasztották, annyi.
2 hónapja legalább nyílt titok volt.

thetriggerhappy 2010.06.30. 18:44:06

@Google:

a páston, meg az otsh-ban és a mob-ban, pld 1984-ben....
a többes szám második személy pedig indokolatlan, ahogyan a többi, unalomig ismételt baromság. a folyamatos ellenségkép keresést pedig egyszerűen nem értem. és itt sápitoznak még arról egyesek, hogy a "bal" mennyire gyűlöli a jobboldalt.

tevevanegypupu 2010.06.30. 18:44:14

@thetriggerhappy:

Latom ki Schmitt Pal, illetve azt, hogy ki volt. Es emlekszem mekkora csalodas volt, hogy nem mehettek ki a sportolok az olimpiara, sokaknak egesz eletuk erofeszitese uszott el ezzel.

De koztarsasagi elnok meg nem volt. Lehet, hogy most elerkezett oda - ennel foljebb mar csak a Menny van - ahol bebizonyithatja, meglesz ra a lehetosege, hogy nem csak es kizarolag karrierista es fideszberenc. Ha igaz, ot eve van ra, ennyi ido alatt megvaltoztathatja a rola kialakult kepet vagy marad aki volt. Sok lehetoseget kapott, a legtobbel rosszul elt. Most ez mar az utolso, szoval rajta mulik. Mert innet is fel lehet allni, ha valami nem tetszik neki.

Szoval meg varok par hetet, Gyurcsanynal is vartam.(:

thetriggerhappy 2010.06.30. 18:47:21

@tölgy1:

a személye és a személyében megtestesült átlátszó és kendőzetlen üzenet: én, viktor mindent megtehetek, még azt is, hogy egy köztudott karrieristát, egy volt komcsi kádert, aki a szocikhoz is leigazolt volna egy kis alamizsnáért, ültetek a ke-i székbe. mert megetehetem. ez a fidesz siófoki erődemonstrációja. nem törvénytelen, nem jogellenes, de mindenki ért belőle.
ez a stílustalan.

thetriggerhappy 2010.06.30. 18:48:43

@tevevanegypupu:

ha gyurcsánynál is vártál, akkor legalább konzekvensen vagy naív.
de félek, hogy ez is olyan porhintés mint pali bácsi könnyei a verseskönyv felett miközben a himnuszt hallgatja.

Google 2010.06.30. 18:49:24

@thetriggerhappy:

Senki nem gyűlöl senkit. Beszélgetünk.

Google 2010.06.30. 18:53:05

@thetriggerhappy:

Ez azt jelenti, hogy Sch. nyitott a szocik felé is, és látja, mi mégsem vagyunk elkeseredve.
Nemzeti együttműködés körvonalazódik.

thetriggerhappy 2010.06.30. 18:55:21

@Google:

mondom én, hogy aki akar, az mindent meg tud magyarázni. forradalom, leszámolás a szoci kapcsolatrendszer haszonélvezőivel, majd schmitt, leszámolás az oligarchákkal, majd fellegi és pintér. és akkor az ász-t nem is említeném.

tényleg nem zavar, hogy kvázi bármit le lehet nyomni a torkodon ha az narancsszínű?

tevevanegypupu 2010.06.30. 18:56:03

@evil overlord:

Persze hogy a kulfoldi sajtobaratsagokat kellene letrehozni es megalapozni. Az itthon balliberalis nem szamit, aki vegigelvezte az elmult nyolc evet annak beszelhetnek. Aki pedig erzelembol baloldali azt tenyekkel sem lehet meggyozni.Remelhetoleg alapos es konkret rettegesben lesz reszuk az elkovetkezendo idokben.

thetriggerhappy 2010.06.30. 18:59:17

@Google:

a nemzeti együttműködést pedig megtarthatod. nem szeretném ha a mostani kormány praktikusan bármiben is együttműködne az előzővel.
nem a korrupt szocikkal kell nemzeti együttműködni.

tevevanegypupu 2010.06.30. 19:00:54

@thetriggerhappy:

Kialakul az emberben egy csomo eloitelet, de egy bizonyos kor utan az a kenyszer is, hogy kuzdjon ellenuk.
Egyebkent meghato filmeknel en is bogok.(:

Manyi Béci 2010.06.30. 19:32:59

@tevevanegypupu:
Teve kisasszony, maga mulatságos:)
"Orban foggal es korommel ujra es ujra felkuzdotte magat, de tul sok sebet kapott kozben ahhoz, hogy irigyeljek vagy eppen cssodaljak erte."
Ezek a dolgok mikor történtek?
A pártelnök-választási kemény harcokra gondol?
Tényleg nagy meccsek voltak:)

Manyi Béci 2010.06.30. 19:34:10

@tölgy1:
Maga szerint jó döntés volt?
Alkalmas, fajsúlyos, tiszteletreméltó ember az államelnök?

tölgy1 2010.06.30. 19:56:08

@Manyi Béci: monarchista vagyok.
Valaki írta, az elnök megfelel a pozíciója súlyának.
Majd meglátjuk, jó döntés volt-e.
Én már azt sem értettem, miért tartotta eddig OVi maga körül ezt az embert.

@thetriggerhappy: stílusos lett volna, ha I.Ottót visszahívja, de ezt nem remélhetjük egy protestánstól.

Tényleg nem értem magukat. Ezt akarták. Nincs király, senki sem korlátozza a néphatalmat. Azt hitték, hogy a nép mindig a libikkel vagy ballerekkel van. Most megkapták.
Eddig csak reakciós, dohos dohogásnak hitték a figyelmeztetéseinket.

tevevanegypupu 2010.06.30. 20:05:27

@Manyi Béci:
Jaj Beci!(:
Orban eleg sokszor volt a foldon ezt eppen magacska ne tudna? Az szdsz-szel sem volt egyszeru a szakitas es ketszer vesztett a valasztason. Nem mindenki jon ilyenbol vissza.

Google 2010.06.30. 20:05:34

@thetriggerhappy:

Engem inkább az zavart, amit a ballibek torkán sikerült nyolc éven keresztül lenyomni. Nekem is, és a hozzám hasonlóknak is jutott belőle elég. Elég volt. Nyelhettem, nyelhettünk!
Hogy most mi jön, azt meglátjuk. És kíváncsi vagyok rá.
Ami pedig a nemzeti együttműködést illeti, én sem a korrupt szocikra, hanem a baloldali érzelműekre gondoltam.

evil overlord (törölt) 2010.06.30. 20:22:49

@Manyi Béci: Gizike persona non grata lett Tirpákiában?

thetriggerhappy 2010.06.30. 22:43:32

@tölgy1:

nagyot fogsz koppanni ha elhiszed, hogy a nép "jobber". a nép szarik ezekre a kategóriákra, arra szavaz, aki nagyobbat ígér neki.
tudom, szerinted orbán elhozta a hedonizmus végét, de lássuk be, hogy ezekkel az agymenésekkel elég egyedül vagy. max griftet és picinyke csapatát tudnád felmutatni.
az emberek a telibb auchan zacskóra és a kevésbé feltűnően lopó politikusokra buknak, nem a fundamentalista hülyékre. ha viki ezeket megadja nekik, száz évig marad, ha nem, jön más. talán újra a szocik.

thetriggerhappy 2010.06.30. 22:46:53

@Google:

én is kíváncsi vagyok, de azt ugye megengeded, hogy ha nettó baromságot látok, arra reagáljak?
egy öregedő bájgúnár, egy volt hotel aligazgató, aki ráaádsul mindent szimbolizál, csak a kommunista kapcsolatrendszerrel való szembenállást nem, kinevezése az elnöki posztra szerintem gusztustalan. nem lesz tőle rosszabb, nem ettől esik a tőzsde és nem ettől romlanak a gazdasági mutatóink, egyszerűen egy apró kis gusztustalan húzás amin lehet vitázni egy sort.
és ez a vita absz tökéletesen megvilágítja a szervilis, mindent megmagyarázó vak hívők és a többiek közti különbséget.

tölgy1 2010.07.01. 07:22:51

@thetriggerhappy: már megbocsásson, de hun állítottam, hogy a nép jobber?
Mivel nem bízom benne, ezért csalódni sem tudok.
CSupán felhívtam a figyelmüket, hogy nem értem magikat. A népre szeretnek hivatkozni, a nép meg most éppen így döntött. Javasolt olvasmány Madáchtól az athéni szin.
Természetesen a fospumpisták majd megbuknak, ezzel nagyot nem mond. Az a kérdés, hogy kijön utánuk. Remélem, saját érdekükből úgy szétrúgják ezt a ballib bandát, hogy eddigi formájukban nem lesznek képesek visszajönni.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.07.01. 07:29:23

@thetriggerhappy:

"az emberek a telibb auchan zacskóra és a kevésbé feltűnően lopó politikusokra buknak, nem a fundamentalista hülyékre."

Aki ennyire megveti a népet, az hogyan lehet demokrata?:-)

ü
bbjnick

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.07.01. 09:20:56

@tölgy1:
Sólyom Lászlót nem ilyennek láttam, pedig őt is politikusok jelölték. És nem volt pártpolitikus. És a demokráciát, a parlamentet sem kellett felszámolni. Vagy tévednék??

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.07.01. 09:23:41

@Gasper:

Göncz megítélésében nincs köztünk különbség, ha valaki pártos volt, ő biztosan. De a kinevezésekor megfelelt annak a kritériumnak, hogy nem tartozott a pártja vezetői, hangadói közé. Ráadásul egy akkori ügyvivői poszt néhány hónapig tartó betöltése nem tekinthető komoly pártpolitikai pozíciónak, amelyet ráadásul gyanúm szerint azért töltött be, mert 56-os halálra ítéltként jól csengett a neve az antikommer SZDSZ politikusi listáján.

thetriggerhappy 2010.07.01. 09:28:53

@bbjnick:

úgy, hogy jobbat még nem mutatott senki.

tölgy1 2010.07.01. 09:42:40

@thetriggerhappy: ismerkedjen a világirodalommal.

@politicus: jelszavakról velem nem fog vitatkozni, de abban igaza van, hogy ezek mindenképpen hasznosan leszedálják azokat, akik elhiszik.

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.07.01. 09:44:56

@tölgy1:
Nem jelszavak ezek, hanem a puszta tények, csak kicsit tágabbra kéne nyitnia a pupilláit, hogy megláthassa. Sok sikert kívánok a próbálkozásaihoz. Én segítek Önnek at any time.

tölgy1 2010.07.01. 10:03:22

@politicus: tények ugye nincsenek, de ezt már unom elmagyarázni, az emberi világban.

Demokrácia pl. jellemzően egy jelszó, olvasgasson, de nagyon hasznosnak bizonyult a tömegemberek kezelésére.

thetriggerhappy 2010.07.01. 10:13:40

@tölgy1:

azt teszem, de odáig még nem jutottam, hogy a tömegek a hedonizmus végéről szavazzanak. ezt a fejezetet hol találom?

és most irónia nélkül: mind nagyon nagy arccal követeltek ilyen meg olyan diktatúrát, álmodoztok a politikai ellenfelek bedózerolásáról, de ha teszem azt veletek tenné uezt a másik oldal, vagy egy nektek nem tetsző diktátor fogná be erőteljesen azt a kis szátokat, azt hiszem, hogy szaladnátok sírni a sarokba.
aki 2010-ben magyarországon, ismerve a xx. századi magyar történelmet, bármilyen színű diktatúrára is vágyik, az beteg.

Téglagyári Megálló 2010.07.01. 10:15:49

@tölgy1:

vö: "csak a jelszavak politikájától ments meg Uram, minket!" - ismeretlen magyar katona egy fogolytáborban

thetriggerhappy 2010.07.01. 10:49:30

@Téglagyári Megálló:

az alkotmányos valóban nem az. de annak meg mi értelme lenne? mi lenne tőle jobb?

Téglagyári Megálló 2010.07.01. 11:27:33

@thetriggerhappy:

Pl. lenne az államnak valami erkölcsi töltete. Nézd, a mégoly lázadó britek is fenntartják a Monarchiát.

thetriggerhappy 2010.07.01. 13:15:26

@Téglagyári Megálló:

egy apró differencia azért csak van: magyarországon lassan 100 éve nincsen király. elég nehéz ezt összehasonlítani a cromwelli intermezzon kívül időtlen idők óta monarchikus egyesült királysággal.
szóval, álmodozni lehet, de ez olyan mint az angol gyep: kell hozzá párszáz év.

Téglagyári Megálló 2010.07.01. 13:21:07

@thetriggerhappy:

Ottó csak az osztrák trónról mondott le.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.01. 13:21:23

@thetriggerhappy:

a durva az egészben az, hogy ha demszki csak pár évvel korábban lesz szadi elnök, és kezdi nyomni a maszop-fidesz közé pozícionált politikát, amivel egyébként megbukott, akkor a maszop valszeg dobta volna, és elfogadja smittpaja önkéntes jelentkezését.

és akkor a büdös karrierista komcsit nem javasolná a viktor elnöknek, az hétszentség

eccerű ez.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.01. 13:22:41

@Téglagyári Megálló:

és a királynőnek félelmetes méretű bólogatási joga van, asztakurva.

evil overlord (törölt) 2010.07.01. 13:34:17

@Téglagyári Megálló: Hiba volt nem visszaállítani a monarchiát '90-ben. Bár az SZDSZ miatt esély sem lett volna rá.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.01. 13:57:45

@evil overlord:

"Hiba volt nem visszaállítani a monarchiát '90-ben."

és ha vissza lett volna állítva, most mit csinálnál október hatodikán? :-D

evil overlord (törölt) 2010.07.01. 14:20:29

@mavo: Mi köze van Habsburg Ottónak az aradi vértanúkhoz?

Tehetetlen Dodó 2010.07.01. 15:00:33

@mavo: Viszont lehet, hogy Demszkyt...

evil overlord (törölt) 2010.07.01. 15:00:49

@mavo: Na és? Azóta eltelt 150 év, nem hiszem, hogy Ottót sértené a megemlékezés.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.01. 15:31:05

@evil overlord:

na jó, ne menjünk bele mélyebben

egyébként meg tőlem angolos kirakat-monarchia akár lehet is

evil overlord (törölt) 2010.07.01. 17:24:08

@mavo: Én is alkotmányos monarchiára gondoltam.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.01. 17:45:18

@evil overlord:

na jó, csak annak meg mi az értelme azon túl, hogy kurva sokba kerül?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.01. 17:50:46

@Elpet:

"De az, hogy jobboldaliak véleménye a Fidesz politikáját illető kritikában az indexíró-hírszerzőíró függetlenértelmiséggel kerüljön egy platformra, az egy kissé ijesztő."

no igen, ez egyszerűen borzasztó lenne. maga a katasztrófa

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.01. 18:03:34

@tevevanegypupu:

"Bar ez tipikusan liberalis szokas, nem ervelnek, hanem hulyeznek es aztan boldog mosollyal hatradolnek. Jol megmondtak. "

hubazmeg, eddig nem is tudtam, hogy a mandiner törzskommenterek libsik ...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.01. 18:15:55

@Google:

tök véletlenül kovács több ízben is beszólt a klónéknak, hogy szar van a palacsintában ... csak hát hol van az már, pláne, ha minden áron bizonygatnunk kell, hogy pont egy szarfaszú pártkatona a legjobb a kassza elenőrzésére

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.01. 18:26:06

@mavo:

upsz, ebben viszont lehet, hogy tévedtem, mert mintha akkor indult volna valami böske a maszop színeiben, és szerzett valami eszement durva 15% körüli savazatot

na, az mekkora formátumú néni volt, már a nevére sem emlékszem, wazz

Manyi Béci 2010.07.01. 18:48:59

@evil overlord: Melyikben?:)

@tölgy1: "monarchista vagyok"
Igen?:)
Mindig is az volt, vagy csak mostanában, itt a JÓ közepén horgadt ez fel magában?

"Valaki írta, az elnök megfelel a pozíciója súlyának.
Majd meglátjuk, jó döntés volt-e."
Schmitt kinevezésén a magam részéről csak vihogni tudok. Nyilván észrevette, mennyire másmilyen az arca, különösen szemből?
Domokos kinevezése ...na, az már más káposzta.

A JÓk minden döntése jó, ez az egyik legjellemzőbb tulajdonságuk. Szeretni kell őket, az meg a másik:)

Manyi Béci 2010.07.01. 19:04:14

@tevevanegypupu:
áááááááá
De Viktor visszajött! Merilyenerős!

tevevanegypupu 2010.07.01. 19:34:43

@mavo:

Azer' mert torzskommetez, meg nem jelenti azt, hogy liberalis.

@Manyi Béci:

Inkabb mondjuk ugy, hogy akik elmentek szavazni, elsopro tobbseggel visszahoztak.

evil overlord (törölt) 2010.07.01. 20:02:21

@mavo: Az, hogy az államfő személye nem kicsinyes politikai alkukkal dől el, valamint az, hogy a király személye nagyobb tiszteletet ébreszt még a politikusokban is (bár negyvén év kommunista agymosás után ez nem biztos).
Amúgy nem kerül az sokkal többe, mint a KE intézménye.

@Manyi Béci: Az újban. A végzet kalapácsa már betette lábát. :)

Manyi Béci 2010.07.01. 20:07:29

@tevevanegypupu:
És ő, vérző sebeire fittyet hányva elvállalta a feladatot!
Merilyenerős és jó!

evil:
Valamiért nem hívtak meg oda, képzelje:)

tevevanegypupu 2010.07.01. 20:17:30

@Manyi Béci:

Hat kerem egy ur a pokolban is ur. Es remeljuk vagy 12 evig meg birni is fogja.

evil overlord (törölt) 2010.07.01. 20:42:03

@Manyi Béci: KBG nagyon megharagudhatott. BTW, még az is lehet, hogy ő csinálta a szemetelést, hogy kiprovokálja a migrációt :(

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.02. 10:23:49

@evil overlord:

aha, értem. ha őfelségének down-kóros utódja születik, hát az lesz a király, de jó.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.02. 10:25:23

@tevevanegypupu:

"Azer' mert torzskommetez, meg nem jelenti azt, hogy liberalis."

az nem. de a megadott def. szerint aki érvek nélkül lehülyéz másokat az igen. márpedig ez a törzskommenterekre faszán pászol, ergo liberálisok

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.02. 10:27:18

@tevevanegypupu:

"es ketszer vesztett a valasztason. Nem mindenki jon ilyenbol vissza."

rossz nyelvek szerint ilyenkor a lemondás egy opció, kacagtam is, amikor sipánka lemondását kérdőjelezték meg, na hol is? hát itt

tevevanegypupu 2010.07.02. 13:06:03

@mavo:

Sokszor lenne kedvem nekem is lehulyezni ezt es azt, dehat en nem vagyok liberalis.

Kulonben nem gondolnam, hogy a veszteseknek feltetlenul le kell mondaniuk. Orban eseteben a nep volt a hulye, ugyan miert kellett volna mennie? Ildikonal mas a helyzet, ott sajnos a part a hulye, kovetkezeskeppen..(:

evil overlord (törölt) 2010.07.02. 13:14:08

@tevevanegypupu: "... a nep volt a hulye ..."
Le akarja taszítani a Mestert a trónról?

tölgy1 2010.07.02. 13:19:08

@Manyi Béci: maga most tréfál?
Már az oviban reakciós jelem volt, a menzán mindig visszaadtam a paradicsomlevest, főleg ha cenzúrázott betűtésztával adták.

btw, örvendek, hogy magának már JÓ.

tevevanegypupu 2010.07.02. 13:46:16

@evil overlord:
Jaj dehogy, tronoljon csak, ott a heje.:)

evil overlord (törölt) 2010.07.02. 16:19:20

@tevevanegypupu: Akkor ne értekezzen a nép hülyeségéről :)

tevevanegypupu 2010.07.02. 17:13:05

@evil overlord:

A nep altalaban veve hulye, manipulalhato es atverheto.Tortenelmunk soran szamos pelda bizonyitja, hogy minket is ujra es ujra.
süti beállítások módosítása