Lejárt a visszafogottság ideje?
2010. június 15. írta: politicus

Lejárt a visszafogottság ideje?

  Két héttel ezelőtt e hasábokon az új kormány kezdeményezéseiről a következőket írtam:

„Meglepő és szokatlan visszafogottság tükröződik az elmúlt hetek fideszes megnyilvánulásaiban. A bizottsági helyek elosztásának módjától kezdve, a kormányzati pozíciókat elnyerő fideszes politikusok személyén át egészen a kettős állampolgárság és a trianoni emléknap ügyéig bezárólag, mintha mindegyik esetben a mértékletesség, a mérsékeltség, a visszafogottság jelei mutatkoznának a kormányzat átvétele előtt álló politikai erőben.”

  Most azonban megfordulni látszik a trend és olyan döntések tárulnak elénk, amelyek rövid távon ugyan segíthetik a Fidesz zsákmányszerző politikáját, de egyrészt komoly hitelességi válságot okozhatnak, gyengíthetik az államszervezet független intézményeibe vetett bizalmat, másrészt hosszú távon, egy esetleges kormányváltás esetén a most életbe lépő, az ellenzék számára kedvezőtlen szabályok és azok hatásai éppen azokra hullhatnak vissza, akik azokat megalkották.


Nincs felemelt kéz (Fotó: Horváth Ernő)

  Jelenleg lényegében négy olyan fontosabb ügyet látok, ahol a kormánypártokat önmérsékletre szólítja fel hol az ellenzék, hol az (olykor akár a kormányhoz is közel álló) sajtó és értelmiség. Ezek az NHH, ORTT, közszolgálati médiumok kérdésköre, az ÁSZ elnökének kinevezése, az alkotmánybírák választása és a köztársasági elnök személyének kérdése.

  Nem szakmailag szeretném értékelni ezeket a témákat, mert ezek egymástól nagyon eltérő jellegű és színvonalú szakpolitikai/aktuálpolitikai intézkedések, amelyek közül a konvergens hatóság létrehozása bevett európai gyakorlat, ha nálunk sem szúrják el nagyon, szakmai szempontból akár kifejezetten hasznos is lehet, bár azon el lehet vitatkozni, hogy helyes-e az új hatóság élére 9 évre bebetonozni valakit. Ugyanígy pozitív változásokat hozhat a közmédiumok tulajdonosi jogait gyakorló kuratóriumok összevonása (itt négyből csinálnak egyet) is.

  Az alkotmánybírák megválasztására vonatkozó szabályok módosítása kapcsán legalább két okból tartom indokolatlannak az ellenzéki nyüszögést: először is a jelenlegi szabályok szerint „az Alkotmánybíróság tagjaira az Országgyűlésben képviselettel rendelkező pártok képviselőcsoportjainak egy-egy tagjából álló jelölő bizottság tesz javaslatot.” Ez tehát azt jelenti, hogy a 2/3-os többséggel rendelkező Fidesz-KDNP nem volna képes saját jelöltet megválasztani, hisz az 1/3-nál kisebb arányszámú ellenzék azt bármikor képes lenne megakadályozni és ne legyen kétségünk, hogy meg is tenné. Ennek a problémának a kezelése nem várathat magára. Itt inkább az vethető a legnagyobb kormánypárt szemée, hogy annak – és ez nyilvánvalóan jelenlegi helyzetéből adódik – nem érdeke kiegyezni az ellenzékkel és így a korábbi, ugyan valóban torz, de mégiscsak kiegyensúlyozó gyakorlat felől (amikor tehát egy jelöltet a kormányoldal, egyet pedig az ellenzék állított) az egyoldalú jelölés irányába mozdul el. Másodszor két alkotmánybíró megválasztása a jelenlegi kilenc mellé nem tekinthető kormányzati dúlásnak az AB-ben, ráadásul újabb alkotmánybíró választásra 2014-nél előbb nem is kerülne sor.

  A fentieknél súlyosabb kérdéseket vet fel az Állami Számvevőszék vezetőjének és az államfőnek a megválasztása. Előbbi (és utóbbi) esetében is kifejezetten kontraproduktívnak, az államszervezet demokratikus kontrolljának kiküszöbölésére történő kísérletnek tartom az ÁSZ elnökének posztját egy pártpolitikussal feltölteni. Az ÁSZ egy, az államszervezeten belül, de a kormányzati hierarchián kívüli, tehát függetlennek tekinthető állami intézmény, amelynek feladata éppen a kormányzati cselekvés ellenőrzése. Ez utóbbi válik hiteltelenné, ha olyan vezetője lesz, aki nem a kormányzati ügyek alapos vizsgálatában és a korrupciós ügyek feltárásában, hanem azok elfedésében érdekelt.

  Talán még ennél is rosszabb a helyzet Sólyom László újrázási esélyeit illetően. Sólyom László elmúlt 5 éves tevékenysége alapján állítható, hogy jobb államfőt nem is találhatott volna a parlament 2005-ben. Ha most a teljesítmény számítana, újraválasztása minden kétséget kizáróan megtörténne. Hacsak a kormány nem gondolná úgy, hogy személye akadálya lehet bizonyos kormányzati törekvéseknek. Kétségtelen, hogy Sólyom nem marionett figura, nem báb a kormány színházában, hanem autonóm, önálló politikai entitás, akire paradox módon éppen a kormánynak volna a legnagyobb szüksége. Az ő megválasztása és az eddig a kormányoktól független intézmények távoltartása az aktuálpolitikától tehetné igazán hitelessé és hihetővé a kormányzati politikát.

  Egy kétharmados kormánytöbbség önmegtartóztatását éppen az szimbolizálja a legjobban, ha a független intézményeket nem próbálja meg bekebelezni, saját képére formálni. A szabályokat ugyan a győztesek írják, de ha fordul a kocka, akkor a jövőben azok kerülhetnek alulra, akik most felül érzik magukat.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr412083505

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A törvény urai 2010.06.15. 21:56:00

Non omne, quod licet, honestum est - vagyis nem minden tisztességes, ami szabad. Ez a latin bölcsesség (köszönet H. T.-nek) tökéletesen jellemzi a Fidesz tetteit. Mert kétség se férjen hozzá: semmi törvénytelenség nincs például abban, hogy egy fideszes...

Trackback: A leendő ÁSZ elnök 72 milla prémiuma 2010.06.15. 20:46:09

Képviselői fizetés+költségérítés+havi 2 milliós fizetés+havi 1,5 milla prémium+nem árulja el mennyi                         &n...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tanarseged ur 2010.06.16. 08:07:10

@Pelso..: Persze, hogy lehet kritizálni már menet közben is. Meg is teszik. Népszavaztatni lehet, de nem kell. (Én népszavaztatnék, de nem én döntöm el. :-)) Pozsgayt gúnyosan említettem, ha nem tűnt volna fel.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.06.16. 08:08:41

@ulloiut:
Az általad említett lista normális esetben üres lenne. Orbán megígérte, hogy már az első napokban érezni fogjuk, hogy valami teljesen más következik. Betartotta az ígéretét. S ha ez a te fajtádnak fáj, nekünk az éppen elég.

tanarseged ur 2010.06.16. 08:19:22

@Elpet: Oké: így, hogy azt írod, hogy ez a személyes tapasztalatod (és részletesen leírod, hogy mi), már értem a dolgot. Lehet is benne valami, bár nem tudom megítélni, mennyi. (Egy ember személyes tapasztalata nem feltétlenül reprezentálja a társadalmat. Egyébként ezer ember személyes tapasztalata sem...) Szerintem volt erről szociológiai kutatás, de fejből most nem tudom.

A kérdés viszont továbbra is áll: ha a Fidesz kihajigálja a pozíciókból az MSZP-SZDSZ inkompetens embereit (eddig rendben), miért kell utána a saját hasonló pártkatonáit a helyükre ültetnie? Az mitől jobb?

Na be kell fejeznem...

Bummer 2010.06.16. 08:24:30

@Szibarita:
Kicsit vedd le a szemellenződet. Bihari az MSZP, a Magyar Szocialista Párt képviselője volt 1994-1998-ig.
Csak éppen nem a Gyurcsány-Kóka vonal embere, hanem a Szili Katalin-féle szárnyé.
Szerintem a Fidesz valóban az MSZP szétesésére játszik.

bz249 2010.06.16. 09:03:54

@tanarseged ur: A probléma szerintem ott van, hogy ezekben a pozíciókban nagyon-nagyon régen volt vérfrissítés, mert a konszenzust abban az ügyben, hogy X.Y. maradjon még csak-csak össze lehetett hozni, de hogy valaki új kerüljön be az már nem ment. Lásd Legfelsőbb Bíróság elnökének megválasztása.

Amúgy attól, hogy valaki pártember volt még tökéletesen alkalmas lehet a pozícióra. Ott van Pálinkás, aki ugye miniszter volt és Fidesz tagozatvezető (amúgy meg emberileg egy nagy nulla és tudományosan se akkor húdejujde, mint amit a publikációs listája sugallna) ugyanakkor szerintem az elmúlt 20 évben ő az első normális akadémiai elnök. Aki talán pozitív változásokat indít el.

Köztársasági elnök: Sólyom László szerintem több alkalommal bizonyította, hogy nem alkalmas a pozícióra, mert rugalmatlan, amikor rugalmasnak kellene lennie és gyáva, amikor bátornak. Ugyanakkor Schmitt meg a homo kadaricus talán legjobb állapotban megmaradt példánya. Meglehetősen lehangoló lenne, ha ő kapná meg a köztársasági elnökséget. Nála még Kövér Laci is jobb választás lenne. :)

civilkontrol 2010.06.16. 09:15:49

Még hajlanék is rá, hogy elfogadjam, a fityesz arra kapta a 2/3-ot, hogy használja és rendet tegyen, de ez igy ebben a formában nem tetszik. Különösen az ÁSZ-es rész. Nehezen tudom elhinni, hogy ne lehetne egy Sólyom kaliberű, valóban pártfüggetlen embert az ÁSZ élére tenni, aki épp úgy viszonyul a hátrahagyott ciklusok ügyeihez, mint a leendő ciklus(ok)éhoz.

Már bő egy hónappal a v.bőrös megszellőztetés előtt tudtam a kopint datorgról és nyilván van még néhány betöltött ágyú. Ezeket pedig nyilván alaposan meg fog vizsgálni egy "független" ász ugye?
Még a kibukott ügyeknél is rosszabb, ha a választónak az az alaptalan érzése támad, hogy ügyek ugyan vannak, de eszközpark is van azok elfedésére. Brrrrr

Ennél sokkal többet várok tőletek uraim!

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.06.16. 09:20:08

@tanarseged ur:

Az mindig elgondolkodtat, amikor a személyes tapasztalat hátrébb kerül, mint a statisztika. Én azt gondolom erről, hogy a szociológiai kutatás erősen túlértékelt, ráadásul a rá való hivatkozás nem veszi figyelembe azoknak a szűrőknek hatását, amit a szociológusok egyéni meggyőződése és ideológiai elkötelezettsége iktat már eleve a mérésbe, illetve az adatok feldolgozásába.

De végül hát: sokan gondolják azt is, hogy az Index olvasásával a világ megismerhető.

Ha megismeréstanilag nézed, vedd úgy, hogy a "kádárkori kiváltságok konzervált rendszere" egy hipotézis. Egy hipotézis kellő számú empirikus adattal cáfolható. Ellentétes következtetést adó, önmagában záródó érveléssel nem.

Az, hogy van Magyarországon egy csoport, amely önmagát függetlenként definiálja, az égvilágon semmit nem igazol. Különösen úgy, hogy függetlenség igazolása mindig, kizárólag csoporton belülről jön.

Példa: a Horn-Kuncze kormány idején Halmai Gábor alkotmányjogász mindig elmagyarázta, miért borzasztóan helyes, alkotmányos és szép, amit a kormány tesz. Halmai Gábor hitelességét az adta, hogy minden tévéműsorba őt hívták megmondani azok a tévés személyiségek, akiket Horn Gyula és Kuncze Gábor kiváló embereknek tartott. Ez egy univerzum, belülről felfejthetetlen magyarázatokkal. Ha a valaki számára elfogadható, általa megbízhatónak ítélt argumentumok kizárólag ebből a körből származnak, sőt, az elfogadhatóság kondíciója az, hogy ebből a körből származzanak, nem biztos, hogy talál elfogadható érvelést, amely ezt a gondolati láncot megszakítja. Legfeljebb arra jön rá, hogy az egész valahogy nem működik. Amire viszont mostanára bőséges tapasztalat gyűlt össze.

drkovax 2010.06.16. 09:30:30

Nem értem.
Mi van abban "nyomulás", hogy az ÁSZ élére a Domokos-Warvasovszky(!!!) duó kerülne, az AB egyik üres helyére pedig Bihari(!!!) ??????
Az OGY költségvetési bizottság elnöke, miért ab ovo inkompetens költségvetési ügyekben (azon kívül, hogy a függetlenség és szakértelem pecsétjét kiadni hivatott ballib megmondók ez állítják) ????

Továbbá: tessenek már szívesek lenni megnevezni legalább tipp szinten azt a független személyt, aki szakértelme és függetlensége okán alkalmas a pozícióra és reális, hogy (a szigorú összeférhetetlenségi szabályok mellett) el is vállalná és reálisan elvárható, hogy képes is kitölteni a 12 éves mandátumot !
(Ha ugyanis ha ilyen javaslat nincs, akkor maradnak az ilyen kombók mint most.)

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.06.16. 09:44:47

@Kettes:

Tehát a Fidesznek nincs joga saját jelöltet állítani az AB-be, jól értem az érvelésedet?

Az erkölcsre vonatkozó megjegyzéseddel mi lesz? Visszavonod?

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.06.16. 11:12:25

@drkovax:

Ilyen lehet pl. Kovács Árpád. De ha mindenképpen konzervatív embert akarnak az ÁSZ élére, akkor ott vannak kiváló közgazdászok mint Hamecz István, Heim Péter, Bod Péter Ákos, csak hogy néhány nevet említsünk.

A lényeg az ellenőrző szerep fenntartásában és nem egy újabb intézmény "kormány alá rendelésében" van. Ez a kormánynak is érdeke, mint azt fentebb írtam.

Bummer 2010.06.16. 11:29:37

@politicus:
A törvény szerint csak igazolt szállásköltség számolható el...

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.06.16. 12:07:49

@drkovax:

Lényeges dolgot írtál. Bihari és Warvasovszky jelölése még véletlenül sem nyeri azt az értelmezést, hogy a deklarált nemzeti együttműködés jegyében arra hajlandó, baloldali gondolkodású személyeket jelölnek bizonyos pozíciókba, nem. Mindez a Fidesz nyomulásaként értékeltetik, ami annál borzalmasabb, hogy baloldali személyeket is belekényszerítenek abba Orbán játszmájába - így a " független " értelmezés.

A valóság ezzel szemben az, hogy ez az interpretáció ordítóan árulkodik arról: a magát függetlenként pozícionáló kulturális-gazdasági-elemzői-mértékadói elit egy, a saját elkülönült érdekeit minden eszközzel védelmező, a lehetséges dezertőröket azonnal elszigetelő, nagyon is határozott kontúrokkal rendelkező, fegyelmezett társadalmi csoport, ahol a függetlenség legfeljebb az össztársadalom érdekeitől való függetlenséget jelenti.

Lesz még Bihariból, Warvasovszkyból a baloldali függetlenség fideszbérenc árulója,lesz, lesz, lesz. Mint Pozsgayból, Szűrösből, és mindenkiből lett, akik nem lettek a kádárkori kiváltságviszonyok konzerválói. De nem baj. Isten hozta őket köztünk.

bz249 2010.06.16. 12:23:27

@Elpet: "Mint Pozsgayból, Szűrösből, és mindenkiből lett, akik nem lettek a kádárkori kiváltságviszonyok konzerválói. De nem baj. Isten hozta őket köztünk. "

Azert az, hogy valaki veszit a baloldal kiszoritoshowjaban es utana meg a tuloldalon probal morzsakhoz jutni nem feltetlen ereny.

Pozsgay es Szuros is kivaloan ellebecolt volna a kadarkori kivaltsagok rendszereben, ha helyesen mertek volna fel a sajat erejuket. Mivel tulbecsultek a kepessegeiket ezert vesztettek es a Part meg nem turi a sikertelenul helyezkedoket. Ennyi a tortenet.

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.06.16. 12:36:26

@Bummer:

Ez a fickó nem nevezhető ki ÁSZ elnöknek.

eN 2010.06.16. 12:37:35

@poszt: most akkor forradalmat akarunk, de kozben maradjon mindenki abban a pozicioban, amiben van? ez nem fog menni. vagy hagyunk mindenkit beken es folytatjuk Feri lenduletes semmitteveset vagy nekiallunk takaritani. mintha az utobbi miatt szavaztak annyian Feriek _ellen_.

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.06.16. 12:37:42

"Az alkotmánybírák megválasztására vonatkozó szabályok módosítása kapcsán legalább két okból tartom indokolatlannak az ellenzéki nyüszögést: először is a jelenlegi szabályok szerint „az Alkotmánybíróság tagjaira az Országgyűlésben képviselettel rendelkező pártok képviselőcsoportjainak egy-egy tagjából álló jelölő bizottság tesz javaslatot.” Ez tehát azt jelenti, hogy a 2/3-os többséggel rendelkező Fidesz-KDNP nem volna képes saját jelöltet megválasztani, hisz az 1/3-nál kisebb arányszámú ellenzék azt bármikor képes lenne megakadályozni és ne legyen kétségünk, hogy meg is tenné."

Nekem erős kétségeim vannak!
A Fidesz valójában egy Jobbik-light.
Ez világosan kiderült az új OGY működése óta.
Alig látni a különbséget a két párt közt.
Az LMP meg még mindig közelebb áll a Fideszhez, mint a szocikhoz. (Meggyőződésem, hogy az ajánlókat is tőlük kapták.)

"Ennek a problémának a kezelése nem várathat magára."

Ha neked a fentiek probléma, amit mindenképpen kezelni kell, akkor az újra csak azt mutatja, hogy óriási a demokráciafelfogás-beli különbség köztünk.

"Másodszor két alkotmánybíró megválasztása a jelenlegi kilenc mellé nem tekinthető kormányzati dúlásnak az AB-ben"

Az AB jelenleg is erősen jobboldali.
Ezt még növelni...

"ráadásul újabb alkotmánybíró választásra 2014-nél előbb nem is kerülne sor."

És ennek a fentiek fényében örülni kellene?!

"Sólyom László elmúlt 5 éves tevékenysége alapján állítható, hogy jobb államfőt nem is találhatott volna a parlament 2005-ben"

Szerintem meg bebizonyította totális alkalmatlanságát.

Tőlem jöhet egyenesen Kövér László, Schmitt Pál, OV felesége, legújabb kiskutyája, Török Gábor, ergé, Turul, Bayer Zsolt - akit csak el tudtok képzelni a Fidesz holdudvarából - a jelenleginél rosszabb nem lehet.

Arra csak alkalmas lesz az utód, hogy nem aláz meg nyilvánosan embereket különböző ünnepségeken.

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.06.16. 12:43:47

@bakura-kun:

Bakura,

A Fidesz a jelenleg érvényes szabályok szerint nem tudna jelöltet állítani. Ez tény. Ezen változtatni kell. Ha te ezzel nem értesz egyet, akkor valóban óriási a közöttünk lévő demokráciafelfogás. És nem a te javadra....

catshannon 2010.06.16. 12:46:01

Annak azért örülök, hogy teljesen más viszonyok ezek, mint 98-02 között voltak, kevésbé érződik elszigetelt ugarnak, ahol bármit lehet. Az ország jobban szem előtt van a nemzetközi porondon, ezért nem ildomos nyilvánosan fasságokat beszélni, és reklamálni, mért hallották meg. Az emberek pedig, főleg az online fórumoknak köszönhetően, sokkal hamarabb és nagyobb tömegben reagálják le az eseményeket.
Kíváncsi vagyok, mikor kezdik el az ilyen jellegű "szabályzásokat" is...

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.06.16. 12:46:03

@bz249:

Szűrös pályáját annyira nem ismerem. Pozsgay sorsa azonban kezdettől meg volt pecsételve, mivel őt az igazi eltársak - és itt nem a thürmeristákról beszélek - a "népfelkelés" miatt eleve árulónak tartották. `90-ben még vitte Pozsgayt a régi pozícióban szerzett lendület, de amint eldőlt, hogy az eszdéesszel való chartás együttműködés lesz a jövőbeni baloldali út, teljesen a margóra került. De, mint említem, az ő sorsa már régebben eldőlt.

Pozsgay már régebben is a nemzet oldalán álló politikusnak számított. Gondolkodó körökben mindenki örült, amikor a művelődésügyi miniszteri székben a vonalas marxista Köpeczit váltotta, mivel olyan embernek számított, akivel alkalmasint érvek mentén is lehet tárgyalni, nem csupán a munkásmozgalmi szempontokat veszi figyelembe. És hát ő volt, aki az `56-os szabadságküzdelmet rehabiltálta, ami szintén a nemzet mellett, a komcsi apparátussal szemben történő állásfoglalás volt, amit aztán soha nem is bocsátottak meg neki.

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.06.16. 12:46:30

@bakura-kun:

"legújabb kiskutyája, Török Gábor"

Ez gusztustalan volt. Ha akarsz ide továbbra is írni, akkor ezt a stílust kurva gyorsan felejtsd el és vond is vissza. (és ne gyere azzal, hogy mások milyen stílusban írnak, mert az baromira nem ment téged)

Tündér_Lala 2010.06.16. 12:51:16

@Elpet: Így van. Az MDF pedig elárulta. Ha nem teszi, valószínüleg más sorsa lett volna a pártnak. De kvalitásai miatt halálosan félt tőle elsősorban az SZDSZ és az MSZP, de Antallék is.

bz249 2010.06.16. 12:54:16

@Elpet: nyilvan voltak Pozsgaynak jo tulajdonsagai (pl. Debrecenben a legkonnyebben megszerezheto 3 kredit Pozsgay valamelyik ertelmisegi modulja volt), de

1.) a Kadar-rendszerben nem veletlenul jutott odaig ameddig
2.) azert nem tudott komoly poziciokat szerezni 90 utan, mert rosszul merte fel az eroviszonyokat es vesztett (a lokdosodes mar a 80-as evekben elindult, nem feltetlen 90 utan kellett hulyeseget csinalni)

Szoval nalam o max. ilyen Nagy Imre light kategoriaba fer be. Az atlagosnal jobb szandeku komcsi, aki felismerte a rendszer hibait es bizonyos cselekedeteivel tobbe-kevesbe tisztara moshatta a nevet. De ettol meg kommunista, akit hiba lenne valami kulonosen nemes jellemnek gondolni.

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.06.16. 13:00:47

@politicus: A kiskutya és TG között van egy vessző is! :)
Ez egy felsorolás két KIRAGADOTT eleme.
Török Gábort jó politológusnak tartom, (arra akartam célozni, hogy erősen elfogult) és nem gondolom, hogy OV kutyája lenne. Mint ahogy azok sem akik TG után szerepelnek a felsorolásban. És OV feleségének sem vélem egyiket sem.

Egyébként már kértem elnézést TG-től a saját blogján régebben.
Nekem most sem derogál megtennem, ha ezzel megbántottam, szándékom ellenére.

Már sokadszor próbálsz befeketíteni, és olyannak beállítani, amilyen nem vagyok.
Kérlek, hagyj fel ezzel a jövőben!

Talán te nem hiszel, de a 10 parancsolatban is benne van, hogy "mások becsületében kárt ne tégy"!
Számomra fontos, hogy ezt betartsam.

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.06.16. 13:03:35

@bakura-kun:

"Már sokadszor próbálsz befeketíteni, és olyannak beállítani, amilyen nem vagyok."

Paranoiás vagy.

Az előzőre mi a válaszod? Kiváncsi vagyok:

"A Fidesz a jelenleg érvényes szabályok szerint nem tudna jelöltet állítani. Ez tény. Ezen változtatni kell. Ha te ezzel nem értesz egyet, akkor valóban óriási a közöttünk lévő demokráciafelfogás. És nem a te javadra.... "

eN 2010.06.16. 13:03:47

@Tündér_Lala: ugyan, az szdsz utolso hivere ne probalj eszervekkel hatni

eN 2010.06.16. 13:05:05

@eN: ez felrement, ide szantam: @politicus

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.06.16. 13:05:33

@Tündér_Lala:

Az SZDSZ négyigenes népszavazásának célja Pozsgay köztársasági elnökségének megakadályozása volt. Tisztában voltak vele, hogy a későkádári elit széles tömege még jó ideig tényező lesz az országban, meg akarták akadályozni, hogy az valami módon a nemzeti jobboldallal kiegyezzen. Az előző húsz év ezért futott zsákutcába, amiért a közben a történelem szemétdombjára került eszdéeszt terheli a legsúlyosabb felelősség.

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.06.16. 13:07:41

@politicus: "A Fidesz a jelenleg érvényes szabályok szerint nem tudna jelöltet állítani. Ez tény. Ezen változtatni kell. Ha te ezzel nem értesz egyet, akkor valóban óriási a közöttünk lévő demokráciafelfogás. És nem a te javadra.... "

Igen, nem értek egyet.

Az meg hogy kinek a javára, az véleményes.
Veled ellentétben nem véletlenül nem ítéltem meg a sajátomat jobbnak, vagy magasabb érvényűnek... (És nem csak a szerénységem játszott ebben szerepet.)

Persze nem jó, hogy relativizálódik a világ, és benne mondjuk az erkölcsök, ám azt elfogadom, ha másnak más a véleménye.

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.06.16. 13:11:51

@politicus: Nyugi. Mint láthatod, arra is válaszoltam közben. :)

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.06.16. 13:15:35

@bakura-kun:

Tehát fordítsuk le: a kormányoldal ne jelölhessen alkotmánybírót?

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.06.16. 13:16:33

@bakura-kun:

"ám azt elfogadom, ha másnak más a véleménye. "

Látod, a blogos pályafutásod alapján ez az, amit a legkevésbé fogadok és hiszek el neked.

Bummer 2010.06.16. 13:39:27

@politicus:
Az a baj, hogy az MSZP is tiltakozik ellene, ezért én támogatom :)

tanarseged ur 2010.06.16. 13:46:21

@Elpet: A személyes tapasztalat annyiban kerül hátrébb, mint a statisztika, hogy az utóbbi sok-sok tapasztalatot foglal magában. Nekem nincs olyan személyes tapasztalatom, mint neked - ez persze fakadhat életkori különbségből és az eltérő munkahelyi környezetből is.

Hipotézisnek jó a "kádárkori kiváltságok konzervált rendszere", még ha nehezen is ellenőrizhető. Igazán jó ellenőrzését valószínűleg történészek fogják elvégezni úgy 50-100 év múlva. Talán az elit az egyik legnehezebben kutatható társadalmi csoport. ("Felügyelőbizottsági Tag Úr, kitöltené ezt a kérdőívet?" :-))

A "független" szót viszont szeretném megvédeni: ha sokan indokolatlanul nevezik magukat/egymást függetlennek, akkor nem az a válasz, hogy kukába a függetlenséggel, hanem hogy rámutatunk nemfüggetlen mivoltukra.

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.06.16. 13:48:26

Ha már szóba került Török Gábor, akkor meglátogattam az ő blogját is.
De most itt vagyok. :)

@politicus: "Tehát fordítsuk le: a kormányoldal ne jelölhessen alkotmánybírót? "

Igen. NE jelölhessen.
Mint ahogy az ellenzék sem jelölhessen.
Nem véletlenül született egyszer ilyen döntés.

Mért milyen az én blogos pályafutásom?!

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.06.16. 13:50:46

@bakura-kun:

De ha az ellenzék se jelölhetne szerinted, akkor a jelenlegi helyzetet, amikor csak az ellenzéknek van lehetősége jelöltet állítani, miért nem kritizálod?

egyébként egy ártatlan kérdés: hogyan legyenek alkotmánybírók, ha senki sem jelölhet? népszavazással?

az utolsó kérdésedre: már egyszer megválaszoltam talán még a blogtéren.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.06.16. 14:05:42

@Elpet:

baloldal helyébe mindenhol beírod, hogy zsidó(k), és egy tökéletesen igényes, tanult ember szájába illő zsidó összeesküvés szöveget kapunk.

bravó!

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.06.16. 14:07:17

@mavo:

baloldal = baloldali, ahol a baloldali egy gyűjtőcsoport az általad leírtakra (szdsz-mszp, kádári, oda befogadott)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.06.16. 14:10:06

@politicus:

ez a kiragadás volt ritka gusztustalan. meg a fenyegetőzés

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.06.16. 14:10:20

@mavo:
Nem értem, neked miért a zsidók jutottak eszedbe. Elpet eddigi munkásságát tekintve aligha van okod fenti feltételezésre. Akkor?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.06.16. 14:12:44

@bz249:

"a Kadar-rendszerben nem veletlenul jutott odaig ameddig"

ez pozsgay (és szűrös) esetében stipi-stopi nem ér. mert a mi komcsink. ha az ő komcsijuk lenne, akkor habzó szájjal követelnék a felakasztását a büdös komcsijának

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.06.16. 14:14:50

@politicus:

persze, nem létező kormány, egy magáncélból megfigyelt egyenlő 27 titkosszolgálati eszközökkel megfigyelt, és így tovább

egyszerűen nem bírom megérteni a picsáért nem vagy még a fidesz vezetőségének tagja. az újbeszélt már tökéletesen használod

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.06.16. 14:15:09

@mavo:

jaj, te is megjöttél. mondj valami értelmeset te is, esetleg olyat mint a múlktor, amikor egy nem létező kormány intézkedéseiről hadováltál.

evil overlord (törölt) 2010.06.16. 14:17:39

@politicus: Legyen kündü, ő nem fog vacakolni a megalázással, hanem rögtön felköttetni a bides kommunistát :)

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.06.16. 14:20:00

a kormány május 29-én alakult meg, ergo előtte nem volt kormány. Így intézkedéseket sem hozott. Arról nem is beszélve, hogy az intézkedések egytől-egyig új törvények, vagy azok módosításai voltak, amelyeket köztudottan nem a kormány, hanem a parlament alkot. Alkotmánytan Mavo, alkotmánytan és akkor az újbeszédet te is érteni fogod, remélhetőleg...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.06.16. 14:20:02

@Mr Falafel:

1. mindössze megjegyeztem, hogy fasza kis konspirációs teóriát írt le, és mivel kultúrkörünkben a legtöbb a zsidókkal függ össze, az analógia adta magát

2. tipikus aki mondja másra cucc. nem az én beírásaimnak a fele szól a zsidókról, hanem a tieid.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.06.16. 14:20:48

@politicus:
Mondjuk sorsolással. A Szerencsejáték Rt. sorsolná ki őket minden vasárnap, a hatos lottó előtt. Akkor Bay Éva még viszonylag józan.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.06.16. 14:22:33

@politicus:

persze, persze, és a 29 ponthoz fűződő törvények sem a kormány cuccai leszenek, hiszen nem a kormány savazza meg, tudom, tudom, letárgyaltuk már

és értem én, hiszen így minden "jó" intézkedés a kormányé, az elbaszásokhoz meg semmi köze, azokat a cúna parlament savazta meg

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.06.16. 14:25:57

@mavo:

Tévedsz, vagy időviharba kerültél. A 29 pontot már a kormány terjesztette be. A trianoni emléknapot, a kormányszerkezet módosulását, a kettős áll.-ot, stb. még egyéni képviselők. Das ist der Unterschied.

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.06.16. 14:27:24

@Mr Falafel:

Kizárt. Szerintem az ő személyére is tegyenek javaslatot a szocialisták. Ahogy ők is minden fontos államigazgatási posztot a Fideszre hagyományoztak az elmúlt 8 évben. Így volna korrekt...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.06.16. 14:41:10

@Mr Falafel:

hagyjál már békén, hülyegyerek ...

bz249 2010.06.16. 14:45:14

@evil overlord: meg meg jogasz is. Szoval tokeletesen megfelel. A kerdes, hogy elmult-e mar 35 evet, mert az fontos. De tippem szerint ezt a feltetelt is abszolvalta.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.06.16. 14:48:26

@politicus:
A "korrekt" és a "független" szavaktól feláll a szőr a hátamon. Tettek róla az elvtársak.
Egyébként is micsada baromság azt feltételezni, hogy egy ember képes a saját meggyőződése, világnézete fölé helyezkedve, valamiféle vegytiszta szakmaiságot képviselni? Egy robot képes lenne rá, de ember sosem. Nincs olyan, hogy független szakember, legfeljebb csak nem exponálja magát a közéletben.
A társadalom formálásának folyamatában nincs értelme olyan emberekkel egyezkedni, akikről nem vagyok biztos, hogy az a hitvallásuk, ami az enyém is. Éppen ezért nemhogy a fejeket kell kicserélni mindenhol, de egészen osztályvezetői szintig ki kell takarítani. Most a Fidesz vagy megvalósítja a programját, vagy mutyizni akar. Szerintem kőkeményen takarítson el minden másként gondolkodót, s tegye a dolgát. Négy év múlva majd döntünk felőlük. Ha jól csinálták, maradnak, ha nem, mennek. Az emberek 2006-ban választhattak volna, és az utcáról kényszerítik ki a változásokat. Nem így tettek, tehát marad a négy évenkénti szavazás. A köztes időt adjuk meg a választás győzteseinek.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.06.16. 14:50:48

@politicus:

jaj, de még mennyire. hiszen például a kettős állampolgárság az még véletlenül sem volt a fidesz híres programjának a része, jaj, dehogy.

mindössze annyi történt, pár képviselő ücsörgött a parlamentben (de tőlem lehetett ez másutt is), majd az egyik a fejéhez kapott, hogy hú, hát te béla, ezt kapd ki, hát ez még biztos nem jutott soha senkinek se az eszébe, figyuzzá mán ... kettős állampolgárság, de jó lenne erről benyújtani valamit ...

mondom, lehet hülyének nézni az embereket. a gáz az, hogy a hívőkön kívül ezeket a manővereket nagyon kevesen veszik be. persze a hívő az magyarázza orrvérzésig, hiszen az a dolga

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.06.16. 14:53:53

@politicus: Ha valamire azt mondom hogy NE, akkor azzal nem kritizálom, az azzal ellentétes gyakorlatot?
(Nekem az újdonság, hogy az ellenzék állíthat jelöltet, a kormányoldal meg nem, és gyanús is, de semmi okom megkérdőjelezni az állításodat.)
Neked is csak annyit írtam, hogy nem értek veled egyet.
Azt kritizálásnak vetted ezek szerint.

Azért azt se feledjük, hogy a többség a kormánypárti oldalon van elvileg.
Tehát egy "ellenzéki jelölt" megszavazása mégiscsak valami konszenzus eredménye.

Én a KONSZENZUST szeretem. És annak a kényszerét képviselem a politikában. (Ezért szeretnék pl. arányos választást.)
Ha az OGY válassza meg a jövőben akkor legyen mondjuk a mindenkori kormánypártok parlamenti aránya + mondjuk 10% a megválasztási minimum. Vagy legyen a minimum, a kormányoldal és a legnagyobb ellenzéki párt mandátumszáma.
stb.

A lényeg hogy ne az legyen hogy most 2/3-al benyomnak embereket az AB-ba, majd egy új kormánynak az AB keresztbe tesz és enged pl. 300 forintos népszavazásokat. (A szakértők szerint helytelenül.)

De egyébként biztos hogy szükség van Alkotmánybíróságra?!
Egy valóban független bíróság szerintem dönthetne alkotmányügyi kérdésekben is...

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.06.16. 14:54:41

@mavo:
Magyaráztad is éveken át orrvérzésig a baloldal faszságait.

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.06.16. 14:56:37

@mavo:

össze-vissza hadoválasz, mint mindig. Kormány és Fidesz-frakció, vagy Fidesz képviselők az nem ugyanaz, nem érted? A dolog közjogi részét vitatjuk, nem a tartalmáról beszélgetünk.

De ezennel megígérem, mivel látom, hogy rajtad nem fog a tudás vasfoga, feladom ezirányú küzdelmeimet. A törvényeket a kormány hozza, a parlamenti képviselők pedig szunyókálni járnak be a T. házba. Legyen így.

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.06.16. 15:06:07

@mavo: "a gáz az, hogy a hívőkön kívül ezeket a manővereket nagyon kevesen veszik be. persze a hívő az magyarázza orrvérzésig, hiszen az a dolga "

Remélem itt Fidesz-hívőkre vagy Orbán-hívőkre gondoltál.

Keresztényként ugyanis kikérem magamnak, hogy állandóan összemosnak a fideszesekkel és a jobbikosokkal.
Szerintem csak lejáratják ezek a pártok a kereszténység nemes eszményét.
Írtam is erről a kormányalakításnál egy bejegyzést.
apostol.blog.hu/2010/05/31/szandekosan_jaratja_le_a_fidesz_es_a_kdnp_a_keresztenyseget

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.06.16. 15:11:47

@bakura-kun:

"de semmi okom megkérdőjelezni az állításodat."

Nem én állítom, hál' Istennek, hanem az alkotmány rendelkezik így.

Én is a konszenzus híve vagyok, de a mai politika nem erről szól sajnos. És sokszor azért használják csak a pártok (mindegyik), hogy a saját embereiket benyomhassák valahová, vagy csak furkósbotként lengessék maguk előtt: lám-lám az ellenfél nem törekszik a megegyezésre...

A matematikai "okoskodásaiddal" az a nagy baj, hogy teljesen félreteszik a parlamenti erőviszonyokat, és lényegtelenné teszik a választói akaratot. Ez viszont akármennyire is jó szándéktól vezérelt, ellentétes a többségi demokrácia elveivel.

Egyébként szívesen megnézném, hogy az AB jelenlegi tagjait kik delegálták, valóban többségben van-e a jobboldal.. Lehet, hogy meg is nézem :)

babarczyeszter 2010.06.16. 15:14:28

@politicus: szerintem ez nagyon korrekt cikk (bár Sólyomról rosszabb a véleményem, mint neked, jobb jelölt, mint az összes többi).

Nem írsz egyet a médiatörvény-javaslatról is? Stumpf A általatok is idézett cikke tetszik, kár, hogy csak a Biszku-ügy kapcsán merte közölni.

Mindegy, gratulálok a minőségi konzervatív médiának, mert van gerince.

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.06.16. 15:21:11

És íme: valóban többségben vannak a Fidesz által jelöltek.

Paczolay Péter - Fidesz
Holló András - MSZP
Balogh Elemér - Fidesz
Bragyova András - SZDSZ
Kiss László - MSZP
Kovács Péter - Fidesz
Lenkovics Barnabás - Fidesz
Lévay Miklós - MSZP
Trócsányi László - Fidesz

babarczyeszter 2010.06.16. 15:23:13

@politicus: nekem tetszik a cikked és kíváncsi volnék mélyebben a véleményedre a médiatörvény-javaslatról is.

De valahogy feltűnt, hogy aki TG-t Orbán kiskutyájának nevezi, azt kitiltod. Ez eddig nem volt itt szokás. Engem például itt szerkesztők is neveztek, igaz, nem kiskutyának, hanem seggnyalónak (stb). A kiskutya cikibb? Vagy szerkesztőknek szabad, hozzászólóknak nem?

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.06.16. 15:25:42

@babarczyeszter:

megtisztelve érzem magam, köszönöm a laudációt.. :)
az új médiaszabályozásról fogok majd írni egész biztosan.

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.06.16. 15:27:43

@babarczyeszter:

nem vagyok szerkesztő, esélyem sincs kizárni innen senkit, egyszerűen dühít ez a hangvétel, de elhamarkodtam, Bakura nem úgy gondolta, én meg nem olvastam elég alaposan.

A seggnyaló jelzőt pedig ki kell kérni :)

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.06.16. 15:28:25

@tanarseged ur:

"A "független" szót viszont szeretném megvédeni: ha sokan indokolatlanul nevezik magukat/egymást függetlennek, akkor nem az a válasz, hogy kukába a függetlenséggel, hanem hogy rámutatunk nemfüggetlen mivoltukra. "

Nekem semmi kifogásom a független státusszal kapcsolatosan. Nekem a csoportsovinizmussal van bajom, és azzal, ha a csoport tagjai cinikus mód függetlennek akarják magukat beállítani.

Én nem vagyok független, és nem is akarok az lenni. Igyekszem tartozni valahová, családhoz, hazához, egyházhoz, társadalmi közösséghez. Lehetséges, van olyan, hogy valaki független, én nem szeretnék az lenni.

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.06.16. 15:31:08

@politicus: A matematikai "okoskodásaim" CSAK az AB tagjainak megválasztására vonatkoznak!
Arra kérdeztél rá ugyanis. :)
Nem a költségvetés vagy a törvények elfogadására!

Én eddig nem azért szavaztam pártokra, hogy az tegyen be tagokat az AB-ba.
Szerintem mások sem.

Nem megy szemben a választói akarattal, és nem teszi lényegtelenné a választásokat sem.

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.06.16. 15:31:18

@babarczyeszter:

egész pontosan:

A seggnyaló jelzőt pedig ki kell kérni, vagy egyenesen büszkének kell rá lenni...:)

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.06.16. 15:36:03

@mavo:

Nincs szó ilyen bonyolult, titokzatos, kalandos ügyről. A valóság prózaibb. Csoportérdekek, nem-formális kiváltságok az egyik oldalról, pangás, lecsúszás, távlattalanság a társadalom túlnyomó többsége számára az érem másik felén.
Finoman szólva: a helyzet megérett a változásra.

drkovax 2010.06.16. 15:40:55

@politicus:

1. Légy szíves adj Kovács Árpád jelenlegi életkorához 12-t és gondold át, hogy reálisan akkor mi lesz az elvárható

2. Vedd figyelembe az ÁSZ elnökre vonatkozó összeférhetetlenségi szabályokat (amit nem kéne enyhíteni: semmilyen más kereső tevékenységet nem folytathat - tehát be kell fejezze oktatói és, bizony, tudományos kutatói tevékenységét, meg kell szüntetnie a vállalkozásait). Reálisan, a felsoroltak közül erre ki lenne hajlandó ? Még Bod Péter Ákos esetében is erős kétségeim vannak, míg a többiek esetében kizártnak tartom ...

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.06.16. 15:45:55

@drkovax:

Hahaha, valamikor Bod Péter Ákos volt a kézivezérelt mucsaszülötte mdfbérenc pártkatona a hiperkúl független áramvonalas csendbensuhanó szakértő Surányi ellenében, már a függetlenség sem a régi.

Tehetetlen Dodó 2010.06.16. 15:49:00

@Elpet: Pozsgai komcsi volt, de nemzeti komcsi és vállalta a Párttal való szembemenést is. Persze nem lehet tudni, mennyire érezte ő előbb, hogy változnak a szelek és ezért mert előbb lépni, ez már történelem.
(Megjegyzem, ő azon kevesek közé tartozik, akik komolyan megbánták fiatalkori tetteiket és képesek voltak ezt nyilvánosan is megtenni)
Ami a szakmai oldalát illeti, a korabeli komcsikhoz képest messze különb volt.

Szűrös ennyire nem egyértelmű, de arra mindenesetre emlékszem, hogy a nyolcvanas években akkori bolsik "Zűrös elvtársnak" hívták, nehezményezve a pártvonaltól a nemzeti irányba való elhajlását.
Ő Pozsgayval szemben, túl soká élvezte elvtársai társaságát, míg véglegesen megvilágosodott nemrég.

drkovax 2010.06.16. 15:51:08

@Elpet: No igen, már azt is elfelejtenék neki, hogy 2002-ben OV átadta neki a miniszterelnökjelölti pozíciót ...
A lényeg: ne az legyen akit a Fidesz jevasol ...

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.06.16. 15:56:03

@drkovax: 2/3-uk van, akár az életkorra vonatkozó szabályokat is megváltoztathatják...

bz249 2010.06.16. 16:00:54

@politicus: egy bizonyos hatarig, olyan 120 evnel mar a ketharmad sem elegendo.

drkovax 2010.06.16. 16:17:14

@politicus: Nem szabályozási kérdés, hanem gerontológia. Ahhoz a 2/3-ad kevés ... (ahogyan azt @bz249 már megfogalmazta).

tanarseged ur 2010.06.16. 16:19:42

@Elpet: A függetlenséget csak a politikai oldalaktól/pártoktól való függetlenségként értettem. Családhoz, hazához, bármi máshoz tartozás ezt nem befolyásolja. (Na jó, ha pl. az ember anyósát Apró Piroskának hívják, akkor a család azért igen. :-))

bz249 2010.06.16. 16:27:10

@drkovax: amugy meglehetos szegenysegi bizonyitvanyt allit ki a magyar demokraciarol meg mindenrol, hogy par ujravalasztason kivul szinte semmilyen kompromisszumos jeloltet nem sikerult talalni, mert az ugye megbontana a status quo-t. Az a biztos, ha inkabb nincs ki az Alkotmanybirosag, Legfelsobb Birosag... stb, mert akkor.

A 2/3 eppen ennek a dolognak a rovidre zarasat oldhatja meg. Nem szep, meg nem is hosszutavu megoldas, de ami eddig volt az biztosan szar.

evil overlord (törölt) 2010.06.16. 16:52:35

@bz249: Igen, GyP 86-ban szerezte diplomáját.

Thulsa Doom (törölt) 2010.06.16. 18:03:30

Engem nem érdekelne, hogy a fidesz mindent visz, de az már több kettőnél, hogy mindenhova takonygerincű gecihuszárokat ültet. Na nem mintha mást vártam volna. Mondhatni, bejött a papírforma.

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.06.16. 18:18:17

@bakura-kun:

"Arra kérdeztél rá ugyanis. :)
Nem a költségvetés vagy a törvények elfogadására!"

Értettem én, de az alkotmánybírók választása ugyanúgy hozzátartozik a parlament feladatai közé, mint az éves költségvetés elfogadás, a parlagfűirtási célelőirányzat kezelése, vagy a grippen vadászgépek fenntartása. Gondolom, ez utóbbiakra sem szavaztál...

Tündér_Lala 2010.06.16. 19:10:28

@Elpet: Igen, ez is pontosan így van. Az MDF árulása alatt azt értettem, hogy a négy igenes szavazás kommunikációját (szerintem szándékosan) elrontották. Ne menj szavazni, menj el szavazni stb. Így a nagy "antikommunista" (muhaha) SZDSZ nyert.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.06.16. 19:15:52

@politicus: Már miért ne lenne joga a Fidesznek alkotmánybírót jelölni? Még alkotmányt is írhat. Sőt, még az útjában álló jogszabályokat is eltörölheti. Ezekhez mind van joga.

Csakhogy én nem erről írtam, hanem másról, de nem ismétlem meg harmadjára. Az erkölccsel kapcsolatos meg fenyegetőzésedet nem is értem. Majd szólsz, ha van valami bajod, ugye?

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.06.16. 19:29:11

Először ezt írtod: "aztán meg kinyögöd, hogy máskor meg, amikor a kétharmadot valami más - buta - szabály miatt nem lehet alkalmazni, akkor töröljük el a buta szabályt."

Aztán meg ezt: "Már miért ne lenne joga a Fidesznek alkotmánybírót jelölni?"

A kettő között az az apró, áthidalhatatlan akadály van, hogy a Fidesz e jogszabálymódosítás nélkül nem volna képes még jelöltet sem állítani.

Tehát akkor most bajod van az alkotmánymódosítással, mint ahogy az első idézetben fogalmazol, vagy nincsen vele, ahogy a másodikban teszed. Ahogy Gyurcsány mondta mindig harsányan: "el kell dönteni".. :)

erkölcsi szempontból még mindig ez a kommented érdekelne, mikor lesz ebből egy aprócska bocsánatkérés: mandiner.blog.hu/2009/12/03/a_felcsut_peking_tengely/fullcommentlist/1#c7878574

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.06.16. 20:10:01

@politicus: A kettő között nem ez az apró, áthághatatlan akadály van, hanem az, hogy az egyik a Fidesz lehetőségeiről szól, a másik pedig, arról, hogy te mit tartasz erkölcsösnek. Ez lehetne két dolog, de sajnos nem az.

Erkölcs: Ja, az? Miért, előkerült már valami bizonyíték? :)

Ha már szóba jött: az megvolt neked, hogy a Heti Válasz kétségbe vonta - vagy legalábbis sandán célozgatott rá, hogy kétségbe kéne vonni -, hogy Obama tényleg gratulált-e Bajnainak? :)

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.06.16. 20:59:53

@Kettes: jelen esetben egyébként, ami a Fidesz számára lehetőség, az egyben erkölcsös is, tehát még mindig áll az előbbi kérdésem. :)

Egyébként nem volt meg a HV cikk, de attól te csak ne érezd jobban magad, ha más is aljasul és sandán viselkedik, mert az téged semmilyen formában nem ment.

tanarseged ur 2010.06.16. 21:01:38

@Kettes: Gratulált vagy nem? Ez itt a kérdés. Ha igen, annak nyoma is van (link? de ne a NOL-ra), és azzal olyan gólt lehet rúgni a HV-nak, mint az előbb Forlán a dél-afrikaiaknak. Ott a labda, lehet lőni Borókai kapujára.

tölgy1 2010.06.16. 21:33:16

@politicus: akik a MEH-nek számláztak és ismét számlázni remélnek, azok nem kiskutyák?

Honnan tudhatjuk,hogy a fidox mindig kihasználja a kétharmadát? Csak a megvalósult tv javaslatról tudunk. Jelentsék be a kudarcaikat? Az nagy marketing fogás lenne.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.06.16. 22:07:35

@politicus: @tanarseged ur: Én rettenetesen leszarom, hogy találkozott-e Orbán Putyinnal vagy hogy gratulált-e Obama Bajnainak. Nehogy már én keresgéljek bizonyítékot bármire. Keresgéljen az, akinek ez fontos. De annyira azért adjunk már magunkra, hogy a bizonyíték az bizonyíték legyen.

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.06.16. 22:07:52

@Kettes:

Én nem is kértelek semmire, pusztán csak arra, hogy ha már bizonyíték van az Orbán-Putyin találkozóra, akkor leszel szíves gerinces ember módjára legalább egy mea culpát elrebegni. Erre vár egy egész blogközösség lélegzet visszafojtva. :)

tanarseged ur 2010.06.16. 22:44:29

@politicus: A blogközösség netán meg akar fulladni?

tanarseged ur 2010.06.16. 22:49:37

@Kettes: A "sanda" jelző akkor indokolt, ha a célozgatás alaptalan. Feltételeztem, talán tudsz valamit és nem a levegőbe beszélsz.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.06.17. 09:42:52

@politicus: Milyen bizonyíték? Lemaradtam valamiről? Komolyan kérdezem.
@tanarseged ur: A sanda jelzőt az indokolja, hogy a szerző valójában nem vonja kétségbe a levél létezését, csak a hollétét firtatja és a diplomáciai gyakorlattal ellentétesnek nevezi.

tölgy1 2010.06.17. 10:06:57

@politicus: hö-hö. Sejtettem, most jön majd a biztos tudás, így a bizonyíték lehetetlenségének _bizonyítása_.
Ha lenne bocsánatkérés, akkor nem lenne baloldal.
Mutatis mutandis: "the first Whig was the Devil"

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.06.17. 10:08:24

@Kettes:

lemaradtál. Amikor a korrektséget osztogatták akkor...

tanarseged ur 2010.06.17. 10:15:26

@Kettes: Mi ebben a sandaság? A szerző megkérdezte, hol a levél. Ha van levél, akkor mi sem egyszerűbb, mint megmutatni és azt mondani, hogy "tessék, itt van".

tanarseged ur 2010.06.17. 10:16:47

Először is: a blogmotor kérjen bocsánatot.

tanarseged ur 2010.06.17. 10:17:26

@tanarseged ur: Oké, blogmotor, elfogadom. :-)
süti beállítások módosítása