Virág elvtárs, óriási szarban vagyunk!
2010. május 18. írta: pelikán*

Virág elvtárs, óriási szarban vagyunk!

 

  A magyarországi kommunizmus minősíthetetlenül rossz helyzetben van.

  Márpedig szívügyem a kommunisták helyzete. Persze nem ám küldetésből: hobbiból. És most, amikor súlyos napokat élünk, amikor ember embernek farkasa, amikor a választások következtében megállíthatatlanul közlekedik a jobboldali gőzhenger Battonyától Rábafüzesig, talán nem is vesszük észre, hogy a magyar elvtársaknak nagyjából vége. Moldovagyörgyi értelemben is, meg statisztikailag is.

  Ha valaki korábban fogékony volt a félpályán túl zajló modern baloldaliak (MSZP) vs. hagyományőrző kommunisták (Munkáspárt és testvérei) polémiára, most egyszerre lehet tanúja mindkét tábor omlásának. Előbbi persze látványosan nagy díszletek közt, utóbbi csak csendben, alig hallhatóan kínlódik – figyelmünket mégis irányítsuk most rájuk, a szegény kicsikre.

  A 2010-es országgyűlési választáson két párt is indult, mely meg kívánt maradni a még Vlagyimir Iljics íjából az ellenséges kapitalistákra kilőtt nyílvessző szerepében: a Magyar Kommunista Munkáspárt (Thürmer) és a Zöld Baloldal (Droppa-TGM). A Zöld Baloldal az első fordulóban két egyéni jelöltet indított, és összesen 1425 szavazatot kapott, ebből is 1164-et Csongrádban. (Kicsit keresgéltem, a Gastroyal Zsírégetőklubnak 2215 tagja, de még az „Akik a magnókazettát ceruzával tekerték :D:D” facebook-klubnak is 3890 tagja van. Persze ez az égvilágon semmit sem jelent.) A Munkáspárt viszont 16 egyéni jelölttel és 4 területi listával durrantott, így összesen 5606 érvényes szavazatot gyűjtött; így lett kemény 0,11 százalékos párt.

  Tehát országosan 7031 választópolgár akadt a hazában, aki úgy látta jónak, ha marxista-leninista pártra adja voksát 2010-ben. (Az „utolsó töltényig” elvet követő reakciós társaktól önmérsékletet kérünk, ez azért igen bíztató szám.)

  Egyik régi kartárssal közösen még a választások előtt elmentünk kémkedni egy, a szubkultúra méreteit tekintve monstre-kategóriás vörös rendezvényre, így nulladik kézből tapasztaltuk a magyar kommunizmus borzalmas állapotát. Fiatalok gyakorlatilag nincsenek, az idős párttagok legtöbbjének pedig olyan tószagú, fülledt, áporodott büdös a szája, hogy egy kétperces szpícs után a tapéta is felhólyagosodik a környéken. Kellemetlen erről beszélni, - meg tudom, udvariasság, meg minden, - de jelenleg az idősebb bolsik tárgyalóképességének objektív gátja 100 százalékban ez. Bárkivel álltunk szóba, pár percig bírtuk, nem vicc. Komolyan mondom, kutatni kellene, ma már úgyis mindennek van szociológiája, hát engem baromimód érdekelne egy szájszag-szociológiai mikrotanulmány, esetleg a magyarországi bolsevikokra kihegyezve. (Véleményvezér kolléga említette is, hogy nekik ez a fogmosás, ez valami gyanús burzsoá trükk lehet.)

  Persze az aggasztó helyzethez ez még kevés lenne, viszont a magyar kommunizmus a teljesen szájszagmentes övezetben, az interneten is katasztrofális állapotban van. Például a széljobbos ifi szubkulttól megszoktuk, hogy életét jórészt weben szervezi, ám ennek nyomait hiába keressük az ellenpóluson, sőt, rendre honlaphullákba, vagy valami borzalmas tördeléssel és html-megoldásokkal életre hívott oldalakba botlunk. A képregényes KOMMUNISTA ÚJSÁG (credo: „Célunk az kommunista-anarchista program [oximoron!] képviselete, a forradalmi tevékenység fokozódásának elősegítése”) például 2005 óta nem frissült, a Munkáspárt hivatalos oldala, vagy a KISZ new generation lapja is úgy néz ki, mint a kilencvenes évek extra.hu-n regisztrált, közepes ismertségű warezoldalai. (Ezzel kapcsolatban leginkább azt nem értem, hogy a radikális jobboldalon – legalábbis egykor – túltengő informatikusokból hogy nem tudott bal felé is szorulni néhány.) A kommunisták a legújabb „webes trendekből” is kimaradnak, például a mostanában dúló lájkolási versenyben igen csúnyán szerepelnek:

 

  Szarban vannak a kommunista fiatalok is. Ugyan mit választhatnának a történelmi jelképtárból a nagy forradalmi lázban, mondjuk póló- és zászlómintának? Honecker szemüvegét? Szűrő nélküli mahorka cigarettát? Azt a szerencsétlen, végletekig blamált és lejáratott Che Guevarát? Nagyjából tíz évvel ezelőtt még viszonylag gyakori látvány volt az utcán a lázadását valamilyen vörös jelképpel (Che, anarchia jel, csillag) kifejezni óhajtó suhanc, ma alig látni.

  Mélypont, az van, kitörési pont kevés. Néhány próbálkozás azért akad, Thürmerék például felültek kicsit erre a görög válságra, küldtek szolidaritási levelet, és a dologban az átlag szellemi képességét ismerve elvileg lehetne is kraft, hacsak nem állna még mindig ilyen teljesen elrugaszkodott utópia talaján az egész, hogy ilyeneket szól: „Az Akropolisz jelképes elfoglalása határozott felhívás Európa minden munkásához: egyesüljetek és keljetek fel a multinacionális tőke terrorja, és a burzsoá nemzeti kormányok arrogáns politikája ellen!” Gyula, baszod, kemény szöveg! Ferde, mint szovjet sarló, és kemény, mint a keresztbe tett kalapács.

  Vannak azért figyelmeztető jelek, például a mikroblogos világ választásértékelő hozzászólásai közül a Munkáspárt twitteren olvastam a legjobbat, miszerint „Mi pedig továbbra is - mindennek ellenére - úgy látjuk, hogy a jobbikosok 2/3-a kommunista, csak nem tud róla.” és amikor néha elbambulok valami jobbikos gazdasági fórumról szóló videón, hajlok arra, hogy ez több mint jópofi szóbűvészkedés.

  Látható, hogy az úgynevezett bal, annak minden alakváltozata iszonyat mélyen van. Ennek a ténynek az MSZP bukásából következő, örömteli részeit már többen, számtalanszor taglalták. (Talán annyit még említsünk, hogy akár jelképes is lehet, hogy például a forradalomtagadó Havas Szófia is kibukott az országgyűlésből, zseniális fejlemény.) A parlamenten kívüli, és magát leginkább a parlamenten belüli baloldallal szemben meghatározó  kommunista szubkultúra ilyen borzalmas hanyatlása viszont engem aggodalommal tölt el. Mi lesz, ha megszűnik A lap, a Szabadság? Hát mit fogok én olvasni? Ezek a szerencsétlen, csetlő-botló, álmodozó magyar kommunisták a légynek nem tudnának ártani. Szerintem még a nagy forradalmi szövegek mögött is inkább sör-virsli szagú, bumfordi, de vidám szeretetet célzó küldetéstudat rejlik. A jóságos Lenin is visszadobta a labdát a gyerekeknek, pedig közéjük is lövethetett volna.

*a szerző tanú, gátőr
 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr432008582

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nyílt levél Thürmer Gyulához 2010.05.18. 11:32:00

 Thürmer elvtárs! Kedves Gyula!   Nézd el nekem ezt a megszólítást, hiszen személyesen nem ismerjük egymást, nem egy időben voltunk ott a mozgalomban, meg talán én egy kicsit öregebb és tapasztaltabb is vagyok nálad a mozgalmi munkában. &...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vomit 2010.05.18. 08:42:28

a kaliforniai szenatus az otvenes evekben tajekoztato fuzetben meselte el, hogyan is van ez a kommunizmus meg vilagforradalom ize.
www.jordanmaxwell.com/images/store/NewDayCover.gif
www.youtube.com/watch?v=ymxcBnsyWPY#t=2m59s

Since many intelligent persons, even those in high official positions do not appear to have acquainted themselves with the real nature and seriousness of Communism, it is perhaps appropriate to briefly provide you with some really informative, authentic data concerning it.
Communism and Russia are by no means synonymous. Russia merely occupies the unfortunate position of being Communism's first victim. Communism is synonymous with world revolution and seeks the destruction of all nations, the abolition of patriotism, religion, marriage, family, private property and all political and civil liberties...

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2010.05.18. 09:28:57

Jó írás lenne, csak a jobbra való kiszólások, meg a meglehetősen balos Véleményvezér felé való orientálás ront valamit rajta. De hát ez a sólyomi örökség.

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2010.05.18. 10:01:26

mondjuk, ha már ilyen lejárt honlapokról van szó, hadd említsem meg, hogy tegnap a vihar miatt infókat kerestem
az mno-n --->belföld ---> budapest
a legfrissebb cikk: 2009. augusztusi

ez egy országos napilap ???
nebazdmeg már, de ez kurva ciki ...

Savonarola 2010.05.18. 10:05:39

Én egy olyan szatírát néznék meg az ötvenes évekről, ahol nem egy egykori illegális komenista, hanem mondjuk egy horthysta katonatiszt és a klerikális reakció egy képviselője csinál bohócot a Párt vezetőiből.

Sajnos a Tanú, bármennyire is dobozban volt, azt a vonulatot képviseli, miszerint a szocializmus _jó_, csak követtünk el hibákat. Nem véletlen, hogy egy Marx idézettel kezdődik.

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2010.05.18. 10:05:45

@Loxon:

Egyrészt: a Véleményvezér balos lenne? Nem tudtam, de bizots. Továbbá egy cikk értékét az dönti el, hogy milyen módon viszonyul különböző jobbos és balos dolgokhoz? Ez valami törzsi öntudat, vagy mi a fene? Én azt hittem eddig, hogy egy állítás vagy igaz, vagy hamis, de ezek szerint a jobbos vagy balos, mint új logikai értékek jelentek meg az ismeretelméletben. :-)

irrelevant 2010.05.18. 10:24:28

"*a szerző tanú, gátőr"

ez tényleg annyira ciki...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.05.18. 10:37:07

Ritka tünemény, amikor arra mondják egy blogbejegyzésben, hogy komcsi, ami tényleg az.

Köszönöm.

Egyébként nekem vannak személyes ismerőseim a Munkáspárt vezetőségében (ebből kéretik NEM levonni következtetéseket az én irányultságomra), ők mosnak fogat :-) Viszont nyugdíjasakorú mindkettő, ez is tény.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.05.18. 10:40:10

@Loxon: A Véleményvezér balos? Max. a kuruchoz képest...

thetriggerhappy 2010.05.18. 10:41:34

„Mi pedig továbbra is - mindennek ellenére - úgy látjuk, hogy a jobbikosok 2/3-a kommunista, csak nem tud róla.”

tökéletes. vannak itt kommunisták, még a parlamentbe is bejutottak, csak ők a ceausescu féle sovén vonalat viszik, nem a kádári lanyhát.

No_Sol 2010.05.18. 10:42:08

Mondjuk a design tekintetében valaki rászólhatna már a Magyar Nemzet Online szerkesztőire is...

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2010.05.18. 10:47:27

@jvizkeleti: @Fedor: Igen, szerintem balos. Semmi gond, vegyék úgy, hogy Maguknak reklámoztam.

Jviz, képzelje, nekem számít az értékítéletemben ilyesmi is. Törzsi, elmaradott alak vagyok, bizony.

tölgy1 2010.05.18. 10:51:58

@Loxon: ez a törzsi tényleg jó.
Egy 1% körüli szekta kiabálja kifelé a világnak, hogy "Törzsiek vagytok."
NYöhehe

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.05.18. 11:07:02

@Loxon:
Óóó,maga meg nit finomkodik itt? Jó cikk lenne, ha nem lenne szar, de az. Slussz!

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.05.18. 11:09:00

fax! melléütöttem. nit helyett mit.

tölgy1 2010.05.18. 11:09:18

@Téglagyári Megálló: jvizkeleti szociológus?
TGM, az écesz géber, nem az.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.05.18. 11:18:18

a cikk szar.
viszont azt megkérdezném, hogy a szerző informatikus e. azok szokják dobálni az okkam borotváját, meg sima ellentétet /anarchista-program/ oximoronozni. az oximoron nem ez. ottan az ellentétek házasságából egy új minőség keletkezik, az ellentét feszültsége új érzelmet, viszonyt hoz létre, vagy valami ilyesmi.
és ha már itten tartunk. kérem ne írják azt a baromságot, hogy könyörgöm. nem ikes az ige, helyesen könyörgök.
most ennyit.
:)

megitális rózsa 2010.05.18. 11:32:48

Haldoklókat nem rugdosunk.

Inkább a Fidesszel kellene a jövőben foglalkozni.

Hümüzhümümüz 2010.05.18. 11:39:42

Elképzelem, hogy a Munkáspártos papák (80+), szódásszifon szemüvegben túrják a fészbúkot, hogy lájkolhassanak valami komcsi cuccot. :) Aztán csörögnek a spanoknak, hogy ezerrel tépjenek fel a fészbúkra, mert kevesen lájkolják a pártot.
Zsííír!

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.05.18. 11:53:56

@vomit:
"Communism is synonymous with world revolution and seeks the destruction of all nations, the abolition of patriotism, religion, marriage, family, private property and all political and civil liberties..."

Ez a globalizált kapitalizmusra sokkal inkább igaz ezek közül az összes, kivéve a politikai szabadságjogokat és a magántulajdont.

Vlagyimir Iljics Lenon 2010.05.18. 11:54:03

A nemzetközi helyzet egyre fokozódik!

Jól tette Thürmer elvtárs, hogy levelet küldött a görög elvtársaknak, csak túl finoman fogalmazott...

A Goldman SUCKS bűnszövetkezet vezetőit rögtönítélő bíróság elé kell állítani!

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.05.18. 11:55:51

@Grift:
A leinformatikusozás nagyobb sértés, mintha lezsidózta volna. Ezzel egynerangú sértés, ha kommunikáció szakosnak vagy politológusnak titulálja.

Füredi 2.0 (törölt) 2010.05.18. 12:00:41

Ne bántsátok a Munkáspártot, iszonyatosan nehéz egy olyan országban, ahol 52 %-ot tud hozni a nagyobb baloldali párt.

Téglagyári Megálló 2010.05.18. 12:03:22

@tölgy1:

Jó, akkor fogalmazzak úgy: azok, akik a "társadalom" szót előszeretettel használják?

TroppauerHümér 2010.05.18. 12:06:31

Mindenki kommunista, aki torrentet vagy linuxot használ, vagy bliccel a Bkávén.

Žďárský 2010.05.18. 12:07:51

A kommunisták itt vannak, csak más név alatt futó kommunista pártprogramokra szavaznak. Az eszme nem diszkreditálódott, csak a neve, per pillanat valamennyi parlamenti párt gazdasági-társadalmi programja közelebb áll a kommunizmushoz, mint teszemazt a CDU-hoz vagy bármely konzervatív párthoz. Thürmer pártja meg nyugodjék békében.
Bár arra azért kíváncsi lennék, mi lett volna velük, ha 1990-ben megugorják a parlamenti küszöböt. Akkor nem sok hiányzott...

dusomoja 2010.05.18. 12:13:43

@Grift: Jaja. Hiperkorrekció a javából, hogy okoskodjaM egy kicsit...:-)

Steve 2010.05.18. 12:14:46

@Grift: A könyörögni ikes ige, a "Könyörgöm!" azonban leszakadt ennek az igének a ragozásáról és önálló kifejezés lett (szakszóval: megszilárdult ragos alakulat), mely már független az ige ragozásától. Olyasféleképp, mint ahogyan a "lásd..." kifejezést olyannak is mondjuk, akit nem tegezünk, hiába elvileg tegezô formájú benne az ige, vagyis például "Kérjük, ellenôrizze adatainak helyességét (lásd a túloldalon)." --- és nem "lássa a túloldalon".

seas3.elte.hu/delg/publications/modern_talking/01.html

Combi a ballibes Ferkófan 2010.05.18. 12:18:17

No, kiderült, hogy Lendvai Ildikó nem szokott hazudni mikor letagad valami elképesztő emeszpés blődséget. Egyszerűen, kihagy az agya :)
index.hu/tudomany/2010/05/18/elbutit_a_botox/

magyar bucó 2010.05.18. 12:22:06

@Savonarola: Ezért volt a film dobozban és nem az alkotó.
Az általad hiányolt verzió ma már nem lenne siker, akkor meg egy szép, hosszúkás faládába csomagolták volna az alkotót.

Vlagyimir Iljics Lenon 2010.05.18. 12:25:39

Thürmer elvtárs igazi úriember a vörös szegfűvel díszített rablókhoz képest, akik csak a TŐKE felhalmozásában jeleskedtek.

Az ideológiát másra hagyták.

magyar bucó 2010.05.18. 12:26:27

"A Munkáspárt viszont 16 egyéni jelölttel "

Ez ugye minimum 12 000 ajánlószelvény.

"összesen 5606 érvényes szavazatot gyűjtött"

"Kicsit" kilóg a lóláb...

Grammar Nazi 2010.05.18. 12:27:32

„Mi pedig továbbra is - mindennek ellenére - úgy látjuk, hogy a jobbikosok 2/3-a kommunista, csak nem tud róla.”

Ebben tényleg van valami. Rendszerellenesség, "a nép nevében" etc.

Alfőmérnök 2010.05.18. 12:35:03

@Savonarola: Pontosan.
Szerintem még hozzá szar is, de mindegy.

pelikán* 2010.05.18. 12:37:02

@Grift: téved. Maga akkor lát oximoront, amikor az irodalom metaterében életre kelő tropikus szerkezet értelmét tekintve enfarkába harap. Itt is.

És 5 percet kap, hogy az informatikusozást visszavonja.

bryan 2010.05.18. 12:40:57

A baloldali típusú lázadás a hatalom jobboldalra kerülésével erősödni fog. Az 1998-2002-e időszak is jót tett a punknak. Ez az időszak is jót fog. Így megy ez.

pelikán* 2010.05.18. 12:41:10

A többit vö. Steve kommentje 12:14:46-kor.

És máskor ha idézi, hivatkozzon Metal Warrior hozzászólására (2010.05.17. 21:26:19-kor).

Bobby Newmark 2010.05.18. 12:43:34

Lehet, hogy a szovjet típusú kommunisták kihaltak, de helyettük itt vannak a Zeitgeisten nevelkedett amerikai típusú neokommunisták.
A Munkáspárt mondjuk róluk lemondhat, mert ők TÉNYLEG nem tudják magukról, hogy kommunisták, és sértésnek veszik ha valaki megállapítja ezt a tényt.
És tényleg a Jobbik-szavazók ilyenek, jellemzően.

Hm, erről jut eszembe: 20 évet a 20 évért...hogy letértünk a dicső kommunizmus felé vezető útról? Gyanús nekem ez is.

Artie 2010.05.18. 12:44:03

@Grift: Akik azt írják, hogy nem könyörgöm, azoknak javaslom, hogy legközelebb a "kérem" helyett "kérek"-et mondjanak. Elég hülyén fognak kinézni.

korrektor.blog.hu/2010/04/29/konyorgom_konyorgok

driopios 2010.05.18. 12:45:03

Castroék 82-en szálltak partra Kubában annak idején, aztán milyen messzire jutottak?!?

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2010.05.18. 12:47:14

@Artie: Kérem _Önt_, viszont könyörgök Önnek. Ezt az apróságot elfelejti.

@Bobby Newmark: A kommunizmus sajna ma már nem világnézetfüggő. Simán lehet valaki kommunista úgy, hogy közben kereszténydemokrata, és cseppet sem radikális.

irrelevant 2010.05.18. 12:57:00

@Grift:

"kérem ne írják azt a baromságot, hogy könyörgöm. nem ikes az ige, helyesen könyörgök."

Nesze, okoska, olvass egy kicsit:
korrektor.blog.hu/2010/04/29/konyorgom_konyorgok

Bobby Newmark 2010.05.18. 12:57:43

@Loxon: Már hogyne lenne az? A kommunizmus maga a világnézet.
EMELLETT lehet keresztény, meg akarhatja a kommunizmust demokratikusan (tehát nem proletárforradalom útján, tehát cseppet sem radikálisan) elérni, de ha kommunista, akkor az azt jelenti, hogy úgy látja a világot, hogy lehetséges egy olyan világ, ahol általános a jólét mindenkinek, és nincsenek társadalmi különbségek.

Ez alapvetően világnézeti kérdés, hogy ezt valaki lehetségesnek tartja-e, vagy nem.

Vlagyimir Iljics Lenon 2010.05.18. 12:59:28

Karl Marx and the world financial crisis
Thu Oct 16, 2008 4:03pm IST
REUTERS

"measures included buying stakes in major banks - in effect partial nationalisation - would make Marx smile if he could rise from his grave. In the Communist Manifesto he and his collaborator Friedrich Engels published in 1848, Marx listed government control of capital as one of the ten essential steps on the road to communism. Step five: "Centralization of credit in the hands of the state ..."
in.reuters.com/article/businessNews/idINIndia-35999120081016?pageNumber=2&virtualBrandChannel=0&sp=true

Unbiased 2010.05.18. 13:17:53

Tetszett. Az utolsó mondaton hangosan felnevettem.
És ezek szerint Havas Szófiából az MSZP-nek is elege van.

Savonarola 2010.05.18. 13:29:09

@magyar bucó:

Nyilván nem kellene lemásolni a Tanút, de szerintem volna igény egy olyan filmre, nem is feltétlenül szatírára, ami bemutatná, hogy éltek túl a mondott osztályidegenek az ötvenes és hatvanas években.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.18. 13:29:21

@post

"valamilyen vörös jelképpel (Che, anarchia jel, csillag)"

az anarchia jel _nem_ vörös jelkép.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.18. 13:30:00

amúgy pedig megdöbbenve olvastam a postot, mi az, hogy nem a maszop A Komonisták?

Gazz 2010.05.18. 13:36:02

A döglött kutya rugdalása az egyik legnépszerűbb magyar sport.
gazz.blog.hu/2010/05/10/falkaban_ugatni

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.18. 13:46:04

@Savonarola:

ezen kibaszott jót röhögtem, és ha ezt tényleg így gondolod, akkor mutogatni kéne téged.

v2peti 2010.05.18. 13:46:04

Az is érdekes, hogy a komcsik a nagytőke ellen vannak, ami jelentős részben zsidó érdekeltség, közben meg a zsidókkal több, mint baráti viszonyban vannak! Ld. Zsidók a politikában a XX. század elején és közepén. (Kohn Béla, Rosenfeld Mátyás)
Persze nem kéne zsidóellenesnek lenniük, mert az ellentmondana az alapelveiknek, meg amúgy sem, de az erős zsidóbarátság meg pont a tőkeellenességüknek mond ellent.

min 2010.05.18. 13:46:53

Az mszp miért is kommunista? (nem szavaztam rájuk) Az oszták szocik is kommunisták ezek szerit?
A fideszben szerintetek nincsenek volt kommunisták? Dehogynincs. Még a pártvezér sem tanúlhatott volna külföldön ha a szülők nem hithűek csak nálunk divat a múlttagadás.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2010.05.18. 13:48:24

@Gazz: @megitális rózsa:
Már hogyne kellene rugdalni a „haldokló” balt. Először is a baloldal nem egy ember, másodszor nem annyira haldoklik, mivel internaci.

Tessék csak nyugodtan rugdalni:
barikad.hu/node/53385

holex · http://fred-basset.blogspot.com 2010.05.18. 13:49:12

@Grift: az egyik alanyi a másik tárgyas ragozás és létezik mindkettő, nem úgy, mint a magyar komminuzmus. :) és még helyes is mind a kettőnek a használata. a vonatkozó példamondatokat (és azok értelmezését) meg tessék önállóan megalkotni!

ÁkiBáki (törölt) 2010.05.18. 14:08:58

Spongyát rá, elvtársak, innen szép felállni.

bryan 2010.05.18. 14:09:45

@v2peti:
Ebben az összefüggésben nincsen olyan, hogy "a zsidók". Így szerintem könnyebb értelmezni a helyzetet.
Ha még mindig nem tiszta, lehet olvasgatni mondjuk ezt:
www.judapest.org/190-eve-szuletett-karl-marx/

vasziljevics 2010.05.18. 15:04:09

@v2peti: meglepő módon nem minden zsidó kőgazdag gyártulajdonos / részvényes / uzsorás. van szegény zsidó is, az meg akár lehet kommunista is, ha éppen olyanja van. teccikérteni? (a zsidókkal ápolt baráti viszonnyal kapcsolatban meg utána lehet nézni, hogy az arab-izraeli háborúkban anno ki kit pénzelt és miért)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.05.18. 15:10:11

@otvospeter:
a liberális nyelvfelfogás mindent megenged ami megszokottá vált. ez egy bizonyos mértékben még méltányolható is, nyakló nélkül nem. azért a korrektorblog nem a kizárólagos igazodási pont ebben a témában.
de legyen, a liberálisok mondják azt, hogy könyörgöm, az urak meg másképpen. :)

betyár (törölt) 2010.05.18. 15:37:22

@otvospeter:

Olyan, hogy ikes ragozás nincs. Az ikes igéket tárgyasan ragozzuk. Ha nem ikes és tárgyatlan az ige, akkor alanyi ragozással. A könyörög ige tárgyatlan és nem ikes.

betyár (törölt) 2010.05.18. 15:39:05

@betyár:
folyt.:)
Vagyis a könyörgök a helyes. Nádasdy meg kinyalhatja. Vagy mégsem.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.05.18. 15:44:11

@betyár:
nádasdy nem rossz csávó, sokszor sok dologban jól látja a nyelvi dolgokat, de hajlamos az "így terjedt el, sokan használják, ettől helyessé nemesül" gondolatra.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.05.18. 15:53:10

@Pelikán József *:

"És máskor ha idézi, hivatkozzon Metal Warrior hozzászólására (2010.05.17. 21:26:19-kor). "

látja, a fábaszorult féreg arroganciája hova vezet? láthatja feljebb, hogy mán egy éve is. nem mintha én, magának, magyarázatra.

betyár (törölt) 2010.05.18. 16:03:27

@Grift:
És pont ez a probléma. Gondoljon csak bele: elterjedt, hogy a saját veteményes művelése helyett learatjuk a szomszéd kertjét. Ja, ha elterjedt, akkor az úgy helyes. Látjuk, mi lesz belőle.

Látom, elgyengült. Vigyázzon, nehogy maga legyen a rés a pajzson:)

Vlagyimir Iljics Lenon 2010.05.18. 16:04:12

A Szabadság c. lap (2010. május 14.) újszerű megközelítése szerint:

"a fasiszta fenevad megvillantotta fogsorát. Mögötte ma multicégek (!), kizsákmányolók állnak lesben."

A fasiszta fenevad a multicégek szálláscsinálója?

Az ellenség keze betette a lábát!

betyár (törölt) 2010.05.18. 16:07:03

@betyár:
Ismerem ezeket! Nem állnak meg féluton! Ma az ikes igéket akarják, holnap már Hagyó felmentését!

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.05.18. 16:07:35

@betyár:
persze, világos! tudom én, hogy először nyelvi liberalizmust nézzük el, aztán mán a gyerekeinket piszkálják, de a nyelv azért mégiscsak egy élő, fejlődő valami. szóval egy kicsi mozgástere azért legyen nádasdynak!
de ne féljen, nem gyengülök! :)

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.05.18. 16:07:40

@betyár: a szarik akkor kivétel? bocs, de hirtelen csak ez jutott eszembe.
az alapdolgok sokszor kivételt képeznek.

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.05.18. 16:12:49

@Grift: eddig azt hittem ezt a szót csak felszólító módban használja...

betyár (törölt) 2010.05.18. 16:14:30

@vero:

Igen, jól látja, a szarik kivétel:)). Vagy mégsem? Éppenséggel leszarom vagy szarok rá. (csak a vicc kedvéért)

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.05.18. 16:15:23

egy kultúra is a téma mellé: szerdán este Budán irodalmárok (itteni szóhasználatban vérlibsik) szálazzák szét Moldova Gy. egyik korai életrajzi regényét
(aki ugye szintén nagy kommancs - jó így, Fedor?)

karip10 2010.05.18. 16:23:17

@Bobby Newmark:miről beszélsz te b@lf@sz?szerinted az oké,hogy pár száz bankár azt tehet a gazdasággal amit csak akar?vagy azt hiszed még mindíg,hogy a csúnya gonosz oszama a barlangjából levezényelte a nájnelevent?
atyaég...a kommunizmus meg lehet keresztény is mi?
szerintem feküdj vissza azt aludjál még picikét....

betyár (törölt) 2010.05.18. 16:25:06

@vero:
Előbb-utóbb minden viccnek beérik a gyümölcse. Ha jól esett, egészségedre:))

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.05.18. 16:50:08

@v2peti:
A probléma a te fejedben van, mert nincsen olyan, hogy "zsidók" mint homogén csoport. Karl Marx nem volt nagytőkés, a nagytőkések ellen volt, az teljesen lényegtelen hogy ő zsidó volt meg némely nagytőkés is.

Udo von Raumschiff · http://udomongya.blog.hu/ 2010.05.18. 16:56:04

@Fedor:

Tévedésben élsz, a „komcsi” az nem a „kommunista” rövidítése, vagy becézgetett alakja. A kommunista az kommunista, megérdemli a nevét, annak minden szótagját, rajta nem spórolunk.

A „komcsi” az a Gyurcsány-félékre van kitalálva. Azokra a szocializmusban szocializálódott (később: a szocializmusban szocializálódottak között szocializálódott, lásd Zuschlag, Mesterházy, Újhelyi) karrieristákra (poszt-szocialisákra), akik internacionálét énekelnek, szolidaritásról szónokolnak és szociáldemokratának vallják magukat, de közben zavarosban halászó vadkapitalisták, akik politikai és üzleti érvényesülésük érdekében a legdurvább bolsevik módszerektől sem riadnak vissza. Megélhetésüket a közvagyonra építik, a nép zsírján nyomják a söjtöri lakomákat, és közben a köz alázatos szolgálatáról és a demokrácia féltéséről papolnak.
Ilyenekben sosem bízhatsz, mert ez ilyen egy nokiás dobozért kicsinál, gátlástalanul tapos, lefelé tipor, felfelé gáncsol.

Na, ez a komcsi, FYI.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.05.18. 16:58:38

@betyár: ez a kivételek számának 100%kal való megemelése volt, nem viccelek!

Vlagyimir Iljics Lenon 2010.05.18. 17:08:27

Virág elvtárs, óriásit szartam!

Vlagyimir Iljics

betyár (törölt) 2010.05.18. 17:21:39

@vero:

beérIK, érted...vagy nem? Még ötven százalékkal emeltem a kivételeket:((.

Bell & Sebastian 2010.05.18. 17:59:51

Prolitológusok. kunczervativok, urbanvektorok, gáborzizizők, kékeszöldek.

Ezek a kommunisták utódai, a gyulák az elődök.

gramercy 2010.05.19. 00:34:46

will someone PLEASE think of the children!!!!!
süti beállítások módosítása