A román négyharmad - Édentől keletre IV.
2010. május 03. írta: tempetőfi

A román négyharmad - Édentől keletre IV.


Traian Băsescu román és Mihai Ghimpu moldovai államfő

  Kétharmad utáni hajnali életkép: a Fideszre szavazó budapesti taxisofőr lazán elküldi az anyjukba az erdélyieket, merthogy most az Orbán állampolgárságot ad nekik, azok meg jönnek, és elveszik a nyugdíját. Anyamagyar kolléga vitatkozik, pedig az előbb még örült, hogy a komcsik végre eltakarodnak, én meg a kétharmados, pardon, négyharmados víziót színezem: a határon túli magyarok nagy tételben vásárolják a kínai strandpapucsot és a pizsamát, készülünk megszállni a magyarországi kórházakat, kórházban feküdni jó, az ember nem dolgozik és mégis van társadalmi státusza: ő a beteg.

  Az uccáról a kommunikációs árnyékbokszolás erőterébe emelkedve sem nyugszik a vér, keverjük az állampolgársági és a választójogi törvényeket, a kórházi széfbe választási pecsétet zár a frissen kékmagyar, a felsőházból nagy ívben hanyítjuk a fokost, ha valaki bántani meri a nemzetet.

  És miközben mi a pirosfehérződ ködben tán egymásnak tántorodunk, Traian Băsescu román államfő vendégül látja a Moldovai Köztársaság ideiglenes elnökét, Mihai Ghimput, és azon háborog, hogy csupán havi 5400 moldovainak tudják biztosítani a román (onnan nézve: kettős) állampolgárságot, de a tengerészkapitány összevonja a szemöldökét, év végére havi tízezer moldovai kaphatja majd meg baromira könnyített módon – két ország, egy nemzet, közös jövő, mondja, ez a jelszó.

  Băsescu őszinte ember, belemondja a zsurnaliszták tollába: 1992 óta hozzávetőlegesen 40.000 Pruton túli fiatal tanult Romániában, ezeknek egy része hazament, másik része a román gazdaság fellendítésén dolgozik, köszönet érte (most meg évi 100–150.000 a célszám, tessék levonni a megfelelő következtetéseket). Európáznak is, persze, Románia a legőszintébb ügyvédje a Moldovai Köztársaság EU-csatlakozásának, stratégiai nyilatkozatot írnak alá, adólejeinkből vissza nem térítendő támogatást nyújtanak százmillió euró értékben. Băsi az Európai Bizottság elnökével még arról is egyeztetett, hogy a nem EU-tag Moldovai Köztársaság infrastruktúráját összekötik  a románnal, három projektet is kidolgoztak, Ungheni–Chişinău vagy Jászvásár–Chişinău vasútvonalat építenek, a két ország földgázvezeték-rendszerét, illetve villamoshálózatát összekapcsolják.

  És, mutat rá a lila dalra kelt román államfő, amikor módosították a román állampolgársági törvényt, az Európai Unió egyetlen politikusának sem habzott a szája, semmiféle kifogást nem jeleztek azért, mert visszaadták a román állampolgárságot azoknak, akik önhibájukon kívül veszítették el azt. (A lényeg: könnyített eljárással kaphatnak román állampolgárságot mindazok a volt román állampolgárok, illetve első-, másod- és harmadfokú leszármazottaik, akiket állampolgárságuktól korábban megfosztottak. E lehetőséggel élhetnek mindazok a moldovaiak, akik – illetve akiknek felmenői – 1940-ben a Molotov–Ribbentrop-paktum nyomán veszítették el román állampolgárságukat. Nem kell sem nyelvvizsga, sem a himnuszt nem kell elénekelni hátulról visszafelé, fejen állva, miközben bal kezünkben a Révai nagy lexikonát, a jobban pedig Gyurcsány Ferenc baloldalról szóló kibaszott jó értekezéseit egyensúlyozzuk.)

  Persze, Románia nem integrálódott még az EU-ba, bólint magának minden románok kapitánya, épp csak csatlakozott – a teljes mértékű integrálódás hosszú folyamat, amit közösen kéne abszolválni a Pruton túli testvérekkel.

  Akiknek egy része – gyaníthatóan – Erdélyben alapozza majd európai jövőjét.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr131968841

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Elfogadták a kettős állampolgárságról szóló törvényt 2010.05.26. 10:06:01

Az Országgyűlés eredeti formájában fogadta el a kettős állampolgárságról szóló törvényt. Az MSZP-s Gyurcsány Ferenc, Szanyi Tibor és Molnár Csaba nemmel szavazott, az MSZP-s Baracskai József, Oláh Lajos, Vitányi Iván, valamint az LMP-s Dorosz Dávid és Sza…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nagyvarjas · http://blog.erdely.ma/nagyvarjas/ 2010.05.03. 09:04:31

A teljes mértékű integrálódás hosszú folyamat, látjuk a cigányok esetén is.

Zetek 2010.05.03. 09:52:32

Géza, hagyd már ezt a fárasztó vinnyogást. Ha annyival jobb neked Madridban vendégmunkáskodni, akkor előtted a pálya.

eN 2010.05.03. 10:30:04

Egy resze?! Az osszes, lasd pl. Kolozsvar.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.05.03. 10:34:35

Tudnak ezek a romänok valamit, csak valahogy nem jut eszembe a neve.
Nemzettudat vagy mialó+.

tempetőfi 2010.05.03. 10:37:02

@eN: hagyjunk a Regátnak is, no.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.05.03. 10:50:04

@eN: Kolozsvár még megmenthető.
Maradjanak ott az ott végzett egyetemisták, ne húzzanak el a messzi Finnországba meg Magyarba...
Épp elég új és olcsó panel épül: Kisbács, Fenes.
Itthon növeljék a GDP-t, ne finnugor tezsvéreinknél...

pelikán* 2010.05.03. 11:28:14

Tesó,
ezek igen jó összefoglalók, riszpekt.
Talán a románoknak már jobban megy a Szabó Dezső parafrázis, hogy "minden román felelős minden románért", mint nekünk az eredeti, ti. hogy "minden magyar [...]".

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2010.05.03. 12:23:45

melyik szomszédos állam magyar többségű, vagy van kettészakadva magyar-nemmagyar országokra?
szép a párhuzam, csak olyan ez, mint amikor a portugálok a volt gyarmataikon élőknek adnak állampolgárságot - sántít.
német párhuzamot valaki?

tempetőfi 2010.05.03. 12:26:25

@bs395: Nem pont a párhuzam miatt tartottam fontosnak megírni, hanem a könnyített állampolgárság indoklásáért: "visszaadták a román állampolgárságot azoknak, akik önhibájukon kívül veszítették el azt". És ez ránk is áll.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2010.05.03. 12:38:20

@tempetőfi:
még mielőtt: asszony székely, akikkel csak találkoztam felföldről vagy partiumból, rendesebbek és dolgosabbak, mint a legtöbb itthoni, direkt jól járnánk, ha átköltöznének.
de milyen állampolgárság? hogyan viszonyulnak a szomszédos államok a kettős állampolgársághoz? mert addig oké, hogy mi itt hozunk egy szimbolikus törvényt, de ha a gyakorlatban nem ismeri el senki, akkor mire volt jó? hogy megmutattuk?

Lohengrin 2010.05.03. 13:21:09

@bs395: a szomszédos államok reflexből höbörögnek. A románoknak könnyen be lehet fogni a puliszkalesőjét a moldáv párhuzammal. A szerbek már semmit sem bánnak - EUba szeretnének kerülni. A szlovákok, meg az ukránok háborognának. Sőt az ukránoknak törvényük is van a kettősállampolgárság ellen. Nem miattunk, hanem a nagy testvér miatt.
Tudtommal az állampolgárság nem elismerés kérdése. Amúgy arra lenne jó. hogy, ha Malina Hedviget megverik nemzeti alapon és ő történetesen magyar állampolgár akkor az már nem szlovák belügy.
Hülyeság eloszlatása végett:
- orvosi ellátáshoz TAJ kártya kell
- szavazáshoz lakcím
- munkaerőpiacot EUban elöbb utobb meg kell nyitni. Az építkezéseken amúgy sincs sok magyar állampolgár. Orvosból, mérnökből folyamatos hiány van. Románia ingyen kiképezi őket és még magyarul is tudnak, de, ha gondojátok inkább importáljunk kinait vagy törököt.
Nem az a baj, hogy a magyar ennyire megvezethető, mert valójában minden nemzet az. A gond, azokkal van akik az elmúlt 70 évben ennyire elhülyítették ezt a népet. A morális kár felbecsülhetetlen. Minden másra ott van a korupció.

tsk 2010.05.03. 13:24:49

@bs395: Mit értesz az alatt hogy "a gyakorlatban nem ismeri el senki"? A magyar állam annak ad állampolgárságot (és biztosít e mellé különböző jogokat) akinek akar. Ehhez a környező országoknak semmi köze. Amit mégis megtehetnek az az hogy a saját tóvényeiket úgy módosítják, hogy nem engedik meg a többes állampolgárságot. Ezt egyik környező országban sem fogjak meglépni, mivel pl azt jelentene hogy nemcsak a magyar-román de a román-Moldva kettős állampolgárság is tiltott lenne. Ugyanez a helyzet a szerbeknél (montenegrói, koszovói, boszniai szerb kisebbség), horvátoknál (boszniai, vajdasági horvátok), szlovákoknál. Talán egyedül csak Ukrajna tudna ilyen törvényt bevezetni, de ugye ott nem az a 180ezer magyar állampolgársága lenne e fő ellenérv, hanem a több milliós orosz kisebbség.

tempetőfi 2010.05.03. 13:32:14

@bs395: Lohengrint kiegészíteném: az Ukrajnában élő románok majd 70 (mások szerint 30) százalékának van román állampolgársága is, a kettős állampolgárság elleni cécó ott az oroszok ellen irányul, tehát sztem megoldható.
Szlovákokkal a meccs június 12-ig tart, reméljük, akkor Slota elsüllyed (Fico ezen erőst dolgozik, ha jól érzékelem), utána talán lesz valamiféle kiegyezés.
A többi (TAJ, lakcím stb.), ugye, más törvény alá tartozik.
Én például el tudom képzelni, hogy a székelyföldi vendégmunkás végre legálisan dolgozik, Mo-n adózik, a keresetét pedig hazaadja (és nem minimálbér alatt feketézik).
Továbbá fontos lehet az is, hogy a külhoniakat "Románia ingyen kiképezi őket és még magyarul is tudnak". A demográfiai mutatók Mo.-n sem rózsásak, az aktív munkavállalók számát növelni kell, a bevándorláspolitikával EU-szerte bajmolódnak.
A fiatalabbja (vagy a mobilisabb réteg) meg a román útlevélhez kötődő előítéletektől szabadulna, a románoknak világszerte elég rossz a hírük.
De mindezek fölött és előtt: a szimbolikus-érzelmi töltet a "megfizethetetlen", minden egyébre ott a Mastercard.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2010.05.03. 13:39:56

@Lohengrin: @tsk: @tempetőfi:
ukrajnának van, és az oroszok ellen, a horvátoknak is van, a szerbek ellen.
ha a fico-slota páros távozik, akkor szlovákiával is jobb lesz a helyzet, a románokkal meg jobb, mint volt.
mondom, én örülnék az átköltözőknek (lásd fentebb), de akkor tessék azt a zászlóra tűzni, hogy a cél a betelepülés, a felvidéki, vajdasági vagy erdélyi magyarok elvándorlása. ez már picit másképp hangzik.

Bloodscalp 2010.05.03. 13:42:31

@tempetőfi: ezt az érzelmi töltet kiteheted az ablakba:), az ok hogy a munkavállalást meg kell könnyiteni-a magyar kártya kb ezt teszi-viszont mit adna akkor az állampolgárság?szavazati jogot? na ne

tempetőfi 2010.05.03. 13:46:50

@bs395: Az áttelepülésnek nem örülnék. Pontosítsak: a tömeges áttelepülésnek nem, ha valaki egyéni boldogulását csak Budapesten tudja megvalósítani, hát tegye, nem kötözhetem a szülői röghöz. De a munkavállalás fentebb skiccelt módjával nem lenne bajom. Másik modell: dolgozik Magyarba' néhány évet, tőkét gyűjt, kapcsolati hálót épít ki, hazajön, befektet a szülőföldjén. Ilyenek.
+ van egy nyelvi plusz (a többségi nyelvet általában elfogadható szinten ismerik), közvetítő szerepet is játszhat a vegyesvállalkozásokban (amennyiben kárpát-medencei v. közép-európai gazdasági térségben gondolkodunk), egy rakás görcsöt fel lehetne oldani.

tempetőfi 2010.05.03. 13:50:48

@Bloodscalp: Az állampolgárság kék útlevelet ad:) Valamifajta védelmet (bár ez - ismereteim szerint - az adott országban nem játszik, tehát pl. Romániában nem kérhetek konzuli védelmet/segítséget a román hatóságok ellen, amennyiben román állampolgár is vagyok, ellenben külföldön igen). Erősíti a nemzeti kohéziót. (Ha középnemzetként akarunk focizni az EU-ban, akkor nem mindegy a plusz 3,5-5 millió, ki honnan veszi az adatokat). Erősíti a külhoniak magyar identitását (különösen szórványban fontos). Stb.

Bloodscalp 2010.05.03. 14:21:44

Egy nemzet ereje nem a számában van szerintem, és nem az útleveled mondja meg ki vagy-M: Hedviget magyar útlevelestül ismegverték volna...e mögé bújni nem lehet, ha nemzetközi probléma van máshogy kell megoldani

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.05.03. 14:36:13

@Bloodscalp: Ha ennyire tudod, akkor kérlek javasold lépéseket (akár a kis lépések módszerét alkalmazva is).
Szerintem nagyon okosakat írtál eddig, csak így tovább!

tempetőfi 2010.05.03. 14:36:53

@Bloodscalp: Kicsit elbeszélünk egymás mellett, de nem baj. Különbség van a nemzeti összetartozás formai keretfeltételei és a szubsztantív megközelítés között.
Tehát: amikor egy székelyföldi december 5-e után azt mondta, hogy magyar vagyok én anélkül is, hogy papírom lenne róla, akkor a szubsztantív megközelítés alapján durcáskodott (innen, sajnos, egy lépés a jó magyar-rossz magyar distinkciók megtétele).
És igaza is volt (nekem a mai napig nincs magyar igazolványom, épp ezen az alapon, nehogy má' valami kedvezményé' papírt kérjek erről:]).
Viszont tény, hogy Brüsszelben számokat néznek (épp ezért nem nagyon lehet az eurokratáknál Adyval érvelni).
A korábbi felsoroláshoz nem térnék vissza, egy dolgot még behoznék: a magyar kulturális és épített örökség az elszakított területeken a magyarországiak öröksége is. Vagyis nemzeti örökség. tehát az áttelepülés nem azt jelenti, hogy x számú magyar fogja a cókmókját, bevagonírozza magát, és elmegy a magyar kánaánt építeni, hanem azt is jelenti, hogy történelmünk jelentős részéről lemondunk.
Pl. Szeben: olvastam már róla olyan leírást, amelyben románul az egekbe dicsérik, az épített örökségre kulturális turizmust alapoznak, csak épp elfelejtik megemlíteni, hogy mindezt a szászoknak köszönhetik. Vagy: Nagyváradon a (magyar) zsidó hozzájárulásnak a hivatalos kurzusban nyomát sem találni. Stb.
Sokba fájna mindannyiunknak.

Bloodscalp 2010.05.03. 15:12:05

@Talon Karrde: köszi, a te biztatásodra vágytam mindig:) és most :))) megadtad:)))

Bloodscalp 2010.05.03. 15:16:36

@tempetőfi: nem érzem hogy elbeszélnénk, de másképp gondoljuk a dolgot:) milyen számokra gondolsz?azok az erdélyiek akiket én ismerek van magyar igazolvnyuk, kérték mert annyira nincsennek eleresztve, de te el vagy az faxa neked, a kutlúrális összetartozás meg végképp nem a határokon és km-n függ

tempetőfi 2010.05.03. 15:21:15

@Bloodscalp: Nem eleresztés kérdése. Jó, ha van segítség, persze, nem vitatom, vannak rászorulók is, de a mo-i alkotmány felelősség-klauzuláját ne fordítsuk már le szociális segéllyé.
Számok: tízmilliós nemzet nevében beszél-e Orbán az EU kormányfői találkozóján, vagy "tizenötmillió magyar miniszterelnökeként"? (Muszáj volt meghagynom a számot, történelmi szintagma.) Tízmillió magyar EP-képviseletét akarjuk-e, vagy tizenötét (tehát + erdélyiek, felvidékiek)?
Senki nem akadályoz meg ebben bennünket, jelenleg is élő és működő gyakorlat (legalábbis a néppárton belül).

Bloodscalp 2010.05.03. 15:50:25

@tempetőfi: :)
szerintem nem segély...segítség,tény sokmindenkinek nincs Mastercardja...és nem főleg románban....

Orbán nem is akar minden magyar miniszterelnöke lenni, itthon már régen
politika megosztás-és megosztotság van
ezt bár tagadják-de nem számoltak a komcsikkal/poszt komcsikkal hozzáállás társadalmi hozzadékával nem számoltak-hogy emberek egy egymásnak ugraanak csak mert a másiknak más a politikai nézete...-és képzödik egy jobbik nevü handa banda-..
Orbánnak elég az a 2,5-3 milliós "nemzet", velük minimun a második párt itthon, vagy választást nyer, most 2/3 lett...
A nemzet egységét nem a köztársasági elnöknek kellene megtestesiteni? ha olvasol itt komenneteket...általános vélemény szerint, már nem

karaulu 2010.05.03. 16:00:09

@tempetőfi: Nagyon örülök neki, hogy minden valószínűség szerint hamarosan "lemossuk a gyalázatot", amit 2004-ben megvezetett honfitársaink hoztak ránk. A kettős állampolgárság megadásának magától értetődőnek kellene lennie, a román párhuzam nélkül is, de talán ebből jobban értenek az értetlenek.

joskafiam 2010.05.06. 21:41:28

@tempetőfi: egen. Csak az érzelmi töltetre semmit sem ad a boltos. Másrészt: én jól elvagyok az erdélyi magyarságommal magyar útlevél nélkül is. De várjunk még egy kicsit, hátha hiába lelkesedünk...
süti beállítások módosítása