Ellenségkép határok nélkül
2008. szeptember 17. írta: Francois Pignon

Ellenségkép határok nélkül

 Nyakó István és Újhelyi István, a magyar politika két géniusza a napokban a nagyváradi Magyar Ifjúsági Értekezleten oktatta az új RMDSZ-es politikusnemzedéket. Az MSZP szóvivője által sem cáfolt beszámolók szerint ilyesfajta bölcsességekkel:
„Ha szavazásra akarjuk bírni az embereket, ellenséget kell keresni, ha nincs, akkor démonizáljunk valakit, mert ma már csak ettől mennek el az emberek voksolni.”

 Hogy miért éppen az ő tudásuk az, amit tovább kell örökíteni az utódoknak, nem tudom. De amióta Szíjjártó Péter politikai kommunikációt oktat, efféle dilemmákkal nem is kínzom magam. Nyakó és Ujhelyi széles látóköréről és empatikus érzékéről viszont szép bizonyítványt mutat, hogy annak a közösségnek beszél az ellenségkép fontosságáról, amely hazájában évtizedek óta éli napjait ebben a szerepben.

 A politikai kampány woodyalleni megközelítését, miszerint minél mocskosabb, annál jobb, semmiképpen ne osszuk, de álszentek se legyünk: mégsem egy fehér zakós úri sportról van szó. Ne is fecséreljük az időt olyan kijelentésekre, hogy példátlan szavak ezek, mert egyáltalán nem azok, hagyjuk a felháborodást is másra.

 De két kérdés azért nagyon kínoz. Vajon a sikeres démonizáló és ellenséggyártó politika példájaként felhozták-e a 2002-es, 23 millió románnal operáló, illetve a 2004-es, „jönnek a határontúli magyarok és elveszik a nyugdíjat meg a szociális támogatásokat” jeligéjű kampányokat? És ha mégsem, akadt-e egyetlen ember legalább a hallgatóságban, aki pár éve még a megtestesült ellenségkép volt, most pedig felállt, és elküldte Nyakóékat a halál farkára?

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr2667254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dolphin · http://adlibitum.hu 2008.09.17. 09:14:19

Nem hiszem, hogy Nyakoek barmi ujdonsagot tanithatnanak Szabo Odieknek, mint ahogy Szijjarto sem tudna ujdonsaggal elorukkolni Szilagyi Zsoltnak. A varadi magyar (bel)politika mar evek ota groteszk masa a mo.inak: meg szarabb emberek mondanak meg szarabb szovegeket.

Francois Pignon 2008.09.17. 09:18:59

dolphin,
hát a romániai magyar politizálásról nekem sincs túl jó véleményem, bár nem vagyok naprakész, de attól a Nyakó féle pofátlanság még igen nagy pofátlanság.

kispufi 2008.09.17. 09:35:26

Ezen a téren igen nagy sikereket tudnak felmutatni, az egyszer biztos. csak amikor először olvastam róla, akkor előadásukról a nyílt, őszinte, humoros jelzőket láttam leírva, s valahogy - nemhiába évfordulunk dicsőségesen - Öszöd-utánérzésem támadt, nemcsak az "igazság kimondásáról", hanem annak magyarázásáról, terítéséről. És az, hogy nemhogy ezek az epigonok, de még az eredetijük sem ok, hanem okozat, amit pontosan a fenti jelzők nagyüzemi használói és körük-koruk termel ki, vet fel magukból.

states 2008.09.17. 09:43:20

Az erdélyi magyar politizálás pontos leképzése a magyarnak, valódi érdekvédelmet nem folytató, elvtelen és korrupt RMDSZ-szel és a dilettáns SZászJenő-féle MPP-vel. Az előbbi egyre inkább szimbiózisban él az MSZP-vel, az utóbbi meg, na lehet találgatni, hogy melyik magyar pártra emlékeztet...

irrelevant 2008.09.17. 10:10:41

Egyszerűen mellbevágó ez az arrogancia, ahogy kiteregetik a (mindenki által ismert) módszereiket. Azt sugallja, az ostoba parasztok úgyis leszavaznak ránk újra, hiába mondjuk a szemükbe, hogy hogy működik a politikai propaganda. És sajnos úgy is lesz, újra szavazni fognak rájuk.

CrL 2008.09.17. 10:21:42

büszkék a főnöküre, sikeres. miért ne követnék őt mindenben?

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.09.17. 10:55:03

a Párt ezt nem tekinti elszólásnak, büszke rájuk, és más gondjai vannak:
pasztortibor.blog.hu/2008/09/16/ujsagirok

CrL 2008.09.17. 10:57:56

igen ez az ő őszinte beszédük volt, hátbaveregetést érdemel. Ha Ferit kritizálták volna, akkor lennének bajban.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.09.17. 10:59:19

(mindez persze nem menti fel ov-t azért, h az erdélyi pol.-t elkúrták. pl. egy makogó buta alakot szedtek elő ottani kiskedvencnek)

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.09.17. 11:01:40

Pásztor Tibor, most nem gondolta végig. Maradhatna a flódniosztásnál, abban jobb volt.

Erdélyi magyar politika olyan, mint az mo-i cigány: kis pálya, olcsóbbjánosok, pitiánerebbek...

Francois Pignon 2008.09.17. 11:10:35

Szamárfül,
köszi, a második link ott a posztban is. ;)

Pásztor Tibor újságírókritikájához meg annyit, hogy az általa kiemelt fő- és alcím mellett ott van minden MN által is citált mondat az erdon.ro beszámolójában, mellesleg az Indexen erről Nyakó (szintén linkelve a posztban):
"Nyakó elismerte, hogy a Magyar Nemzet korrekten idézte az általa elmondottakat..." És nem cáfolt semmit.

borsikm 2008.09.17. 11:11:29

otvosp: "Azt sugallja, az ostoba parasztok úgyis leszavaznak ránk újra, hiába mondjuk a szemükbe, hogy hogy működik a politikai propaganda. És sajnos úgy is lesz, újra szavazni fognak rájuk."

Sajnos így van. Nekem ez a nagyváradi beszéd majdnem olyan fajsúlyos, mint az őszödi volt. Itt is az történt, hogy saját maguk vallották be pontosan azt, amit a jobboldalon már évek óta tudunk, de sokan nem hiszik el, hogy komolyan is gondoljuk.

Ugyanakkor az erőtlen fideszes reagáláson túl talán azon is el kéne gondolkozni, hogy ez a hozzállás és stratégia kétszer is választási győzelmet eredményezett, és talán nem ártan megszívlelniük a Kubatov-féle agytrösztöknek az alábbi mondatot:

"Lényegében mindig két tábor van, az egyik lehülyéz és lopással vádol, a másik a te táborod. Nos, csak az utóbbit kell figyelembe venni, nekik kommunikálunk, őket kell megtartani, a másik oldalt úgysem lehet soha meggyőzni.”

Zetek 2008.09.17. 11:30:45

borsikm! Ha van unalmas, akkor ez az ideje lenne megszívleleni kezdetű baromság. Te hogyan szívlelnél? Addig próbálkoznak ezzel amíg a barom szavazóik beveszik.

borsikm 2008.09.17. 11:44:08

Unalmas vagy sem, az a kritika, miszerint a fidesz súlyos hibát vét azzal, hogy nem a saját szavazóira, hanem a másik oldalra hajt, éppen a másik oldal napvilágra került stratégiája alapján nyert most újabb igazolást.

De ami a legjobb, hogy kaptunk egy tuti tippet is a következő választásokra:

„Hitelességi problémánk fog támadni, nem fogjuk tudni ugyanis ellensúlyozni azt, hogy a FIDESZ hangszóróiból a választások előtt az öszödi beszéd azon tíz másodperce fog állandóan menni, amely szerint hazudtunk és elkúrtuk. Igazából nem tudom erre a megoldást.”

Vajon ezek után lesznek majd annyira bénák a fidesznél, hogy nem fogják fájdalomküszöbig bömböltetni az öszödi beszédet? (Tippem: lesznek)

soseleszekelső 2008.09.17. 12:04:38

Ez már-már Mikolai magasság ("20 évre bebetonozzuk magunkat").
Igazi 'árokásó' tanfolyam lehetett.
De ez vajon miért nem volt megbeszélés témája tegnap a Klub Rádióban?

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.09.17. 12:15:03

Kelemen Hunor cáfolja az MSZP-támogatást:
www.stop.hu/articles/article.php?id=383314

Lesz még itt magyarázkodás... Pl. miért hívta meg Nyakóékat a MIÉRT?

CrL 2008.09.17. 12:18:21

murci: mekkora hype lenne ha a Fidesz csinálta volna ezt. Nyakóék nem mondtak semmi újat amúgy 2001 óta ezt tolják de egy ilyen magas labdát nem lehet olyan gyengén leütni, hogy monjanak le!

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2008.09.17. 12:26:36

gyurcsanyahibas, lopstop stb

avagy a fent idézett elméletet - sajnos - mindegyik hazai politikai erő alkalmazza

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.09.17. 12:32:26

Hannibal:
Alkalmazza, de az elég pikáns, amikor az MSZP hinti erről az igét Erdélyben... Gyomor kell hozzá a vendéglátók és a vendégek részéről is.

Google 2008.09.17. 12:35:58

Ne szívlelje meg a Fidesz ezeket a "nagyszerű" fogásokat, inkább ne nyerjen! Ennyire nem nézhetik le a választóikat, na!

Amit pedig itt hallottam, Mikola, Szijjártó, mindenki ezt csinálja, és így csinálja, ez relativizálás. És a miniszterelnöki szék foglalt.

De ha már Nyakóéknak ekkora mellénye van, ehhez egy nagy zakó is dukálna!

Francois Pignon 2008.09.17. 12:36:52

Ahogy Turul mondja (ha a posztból nem lett volna világos ;) ), az előadók, a helyszín és a megszólított közönség adja a dolog furcsa zamatát.

soseleszekelső 2008.09.17. 13:11:16

Google,

Én a Mikolát nem relativizálásnak szántam. Vagy ha mégis, akkor olyan formán, hogy ez is legalább annyira ciki, és nem úgy, hogy ő is azt csinálta, nem kell felfújni.

Mondjuk anno Mikolát hátrébb tolták egy sorral, hogy ne nagyon férjen mikrofonközelbe. Minimum hasonló "büntit" elvárnék most a másik oldalról is.

Az egyébként milyen, hogy a thai miniszterelnöknek azért kell mennie, mert pénzt fogadott el egy főzőshow-ban? Nálunk hányan maradnának a parlamentben hasonló szigor esetén?

Google 2008.09.17. 13:29:25

Soseleszekelső,
ezt kérdezem én is: angolszász, dán, svéd modellekről beszél a miniszterelnök, meg svájci-indexálásról, oszt tessék, Thaiföldtől is tanulhatnánk! Hú, nagy a világ!

Kelemen Hunor már tagadta, hogy nekik az MSZP szakértelemmel, akármivel besegít. Hát ezt mondta Nyakó is, nem szertnék az RMDSZ-es atyák, ha ezt a választók megtudnák!
Hát persze hogy nem segített!

dolphin · http://adlibitum.hu 2008.09.17. 13:30:12

FP,

az a helyzet, hogy Nyakoek sok szempontbol politikai kozhelyet mondtak, es valamennyire ismerven a varadi politikai elet maximalisan cinikus szereploit, egy pillanatig sem gondolom azt, hogy ez a szoveg valakit felvillanyozott volna. Ugyanis evek ota mindket oldal azzal tudja csak elrejteni, hogy o maga mennyire szar: hogy a masik tarsasagot demonizalja. Nota bene, mivel a masik oldalon hasonloan gyomorforgato figurak vannak, ez egyebkent nem is roppant nehez.

Magyarorszagon is alkalmazza ezt minden part (ne tessenek mar verbalisan szemforgatni, hogy nem, mert nevetseges), kovetve a mindenkori amerikai kampanyok receptjeit - annal is inkabb, mert ez ma az etalon, az ottani kampanyban edzodott emberek dolgoznak vilagszerte, pl. Fidesz konkretan a GOP szakembereihez jar tanulni -: demonizalas, ellensegkepzes es karaktergyilkossag. Ma errol szol egy "jolsikerult" politikai kampany. Akinek meg illuzioi vannak, hogy nem is, az nyugodtan feledkezzen bele tovabb Andersen osszesbe...

CrL 2008.09.17. 13:35:54

tanultak egymástól rendesen az biztos. egy viszont permanens már lassan több mint 10 éve nagyüzemi a Vérfarkas démonizálása.

Google 2008.09.17. 13:40:31

Ohooho, de itt most konkrétan ezt az esetet magát nézzük: ez, hogy tetszett Dolphin?
Eddig azt hittük, tényleg démon az a démon, oszt még kiderül: csak kampánytechnika az egész.

Mindenki ezt csinálja, persze, de az RMDSZ miért mondja azt, őket nem segíti az MSZP? Ez is egy technika?
De bezzeg Orbán-démon segítette Szász démont?

Ha az MSZP-ről van szó, bukás nincs, csak kampányfogás volt, na schön, majd megírja a TótaWé is!

Gary Hoon · http://www.garyhoon.hu 2008.09.17. 13:59:18

Nagyjából igaza van Újhelyinek, bár van olyan eset is, amikor nem kell negatív kampány a tuti győzelemhez. Ez is régi bolsevik trükk, de legutóbb éppen a Kalapos Asszony alkalmazta....

Elég, ha kihúzzuk az ellenfelet a listáról és egyedül indulunk.

Google 2008.09.17. 14:08:26

Gary Hoon,
húzzátok ki akkor az ellenfelet a listáról. Ha tudjátok, miért ne? Persze.

states 2008.09.17. 14:26:19

A Fidesz profizmusáról annyit, hogy az egy hete tartó lehallgatási médiacirkuszra érdemi reakció nincs, ellenben Navracsics tegnap megtette a 769. nagyívű bejelentést, miszerint az előrehozott választások már csak idő kérdése...

Google 2008.09.17. 16:25:28

Érdemi reakció, miről?
Idő és pénz kérdése, States.
Téged még mindig a Fidesz nyomaszt?

soseleszekelső 2008.09.17. 20:23:12

Na ki látta a híradót? (RTL)

Két dolgot tudhattunk meg az üggyel kapcsolatban az MSZP-től:
1. Csak szövegből kiragadott mondatok...
2. Ők csak azért ismertették ezeket a technikákat, hogy felkészítsék az erdélyi testvéreket, hogy milyen módszereket használ a Fidesz. Ők is ismerik ezt a démonizálás dolgot, de ők nem használják, csak a Fidesz.

Muhaha és brühühű
süti beállítások módosítása