Szemben a rákkal
2008. május 21. írta: Ács Ferenc

Szemben a rákkal

 A pécsi polgármester ma coming outolt: rákos daganattal küzd. Magyarország nagyon prűd hely: mifelénk a politikusok vagyonáról, egészségéről, privát szférájáról pletykákból lehet értesülni, mivel az érintettek általában a társadalom fölött érzik magukat, ezért is jobbára titkolóznak, és nagyon megsértődnek, ha kérdőre vonják őket. Így aztán sok mendemonda forog közszájon bizarr kalandokról, mesés vagyonokról, amelyeknek a fele sem igaz. Vagy a fele azért igaz?

 Annak idején Antall József nem beszélt súlyos (és sajnos végzetes) betegségéről. Bár benne nem fennsőbbségtudat, hanem inkább egy sajátosan értelmezett felelősségérzet munkált: úgy gondolta, mellékes az ő egészsége, amikor éppen rendszert kell változtatni. Szerintem tévedett. Az ún. „pizsamás interjúval” sok választó szimpátiáját felkeltette, akaratlanul is. De aztán halálra dolgozta magát, ez nem túlzás. Ha korábban visszavonul, talán több esélye lett volna.

Aztán először 2005-ben beszélt magyar miniszterelnök arról, hogy (bőr)rákja volt. Gyurcsány - egy különös gyerekmegtalálás és egy irodai táncjelenet között - a Szulák-showban adta elő a történetet, de mivel ez a „Hazudtunk reggel, éjjel meg este” című négyéves műsorsávban volt, valahogy erős kételyeim vannak a sztori hitelességével kapcsolatban.

 Tasnádi kiállása viszont érzésem szerint pillanatnyi bátorságot és őszinteséget jelez. Azt a két dolgot, ami szinte tökéletesen hiányzik ma az egész magyar politikai osztályból. A politikus egészsége, vagyona közügy. A választónak joga van tudnia: milyen egészségi állapotú és vagyonú emberre szavaz. Ezért respect Tasnádinak. Nemcsak elhiszem, amit ma mondott, de drukkolok is neki, hogy gyógyuljon meg. Merthogy lenne dolga bőven. Pécsett ugyanis nagyon buktaszagú az EKF-projekt és az ő leégésük az ország közös szégyenét jelentheti, amit jó lenne elkerülni. Úgyhogy hajrá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr2481082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.05.21. 20:35:38

Ideillik, de nem szeretném jobban meggyűlöltetni magam a kilométerhoszzú kommentek miatt:

Normális társadalomban egy beteg politikus védett az állapotát taglaló vagy azon örvendező vélemények megjelenése ellen. Úriporter nem vájkál sikolyoktól visszhangzó kórtermek mélyén és pre-hullagyalázást sem követ el szándékosan.
Tovább>>
republicator.blog.hu/2008/04/01/reakciosoknak_i

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.05.21. 21:07:04

Szurkolok a pécsi polgármesternek és vele együtt mindenkinek, aki találkozott a Kórral.

És köszönöm Ács Ferinek (és a Reakciónak) a korrekt posztot. Vannak dolgok, amelyek túlmutatnak holmi napi, pártszínezetű acsarkodáson.

Bátorság, Polgármester Úr! Bátorság, emberek!

szellemi vébéká 2008.05.21. 21:49:38

azért ne feledjük, ez mégiscsak magyarország 2008-ban. szerintem tasnádi kitárulkozása sajnos pont nem az, aminek látszik. mert ez a hír látszólag az, hogy tasnádi beteg, de ez csak azért hír, mert meg fog gyógyulni. hála istennek (vagy ki, miben bízik)
szuterenlatrina.blog.hu/2008/05/21/szoci_kormunikacio

thob 2008.05.21. 22:00:42

szuterén latrina: igazságtalan vagy.

nincs olyan pillanat, amikor azt lehetne mondani, hogy "na, éppen jókor mondta el, hogy rákos". mindig lesz olyan ember, aki együttérez (sőt: sajnálja) azon embertársával, aki egy halálos betegséggel küzd. ezt nem lehet jókor elmondani.

szellemi vébéká 2008.05.21. 22:14:43

nem értem, miért kellett elmondani. ha beteg és nem menthető, akkor ok, hogy kiáll és elmondja és lemond. ez tiszta sor.
de itt kiáll, közli, hogy beteg, de ez a munkájára semmilyen hatással nincsen, mert úgyis meggyógyul. szegény tasnádiból mártírt próbál faragni a szoci pr-gépezet.
sajnálom tasnádit a betegsége miatt, ez a történet nem róla szól. amúgy: milyen rákja is van? ha azt mondjuk a választónak joga van tudni, milyen az egészségi állapota annak, akire rábízza a jövőjét, akkor az is fontos hogy ez egy agydaganat, ami esetleg befolyásolja a döntéseit vagy bőrrák, amitől még el tudja dönteni kit hívjon meg egy zsíros pályázatra. szerintem pedig semmi közünk hozzá, beteg-e és ha igen, mi baja.

grupi 2008.05.21. 22:17:13

Ács Feri !
Írásod korrekt, jó hangvitelű.
Ez szerintem rendben.

Félő azonban, hogy ezt a betegséget politikai tőkévé fogják a sikerre kiéhezett szélsőséges szoclibek kovácsolni.
Pár beírás után is elég harci hajrázás várható.
Ne értsen félre senki, nem a beteg és annak politikai hovatartozása közötti kapocsról beszélek, hanem annak kifordításáról. A betegség és annak minden baja mindig az egyén és a család drámája. Ebbe politikia konzekvenciákat és térnyerést ültetni, belevinni alantas dolog. Ezért is jó, hogy egyes tömörülések ettől való távoltartásukat jelentették be. Itt is valami önkorlátozó, hasonlatos moratóriumra lenne szükség.
(S ha már felhoztad, pont azért fontos ez, mert volt/van már erre politikusi rossz példa a betegségekkel való visszaélésre, az emberek meghatódására, együttérzésének megszerzésére. Ez a szoc-lib gyurcsányi dolog rákfenéje.)
Az ország és annak vezetése, vezetője is beteg. A Pannon Puma szintén kímult, vagy csupán az is egy hazugság volt.
A hír értéke legyünk türelmesek, megértők. (Ez a politikai üzenete is; - elvégre aktív poltikusról van szó.) Drukkoljunk és bizzunk a kilábalásban. Más reményünk amúgy sem lehet a hitünkön kívül. (Oldaltól, tábortól függetlenül.)

szellemi vébéká 2008.05.21. 22:20:24

lássuk: az, hogy "bejelentették" az önkorlátozást már maga a tőkekovácsolás: mi milyen kurva jó fejek vagyunk! az ilyet nem kell bejelenteni, mert ez a magától értetődő. az sem jelentjük be hogy kék az ég.

szellemi vébéká 2008.05.21. 22:21:42

tata86 megjegyzése viszont paraszt.

grupi 2008.05.21. 22:37:40

És mége egy gondolat-fonál:

Amikor egy vezető politikus bejelenti, hogy súlyos kórral küzd, akkor abban benne van az a (köz)tudat is, hogy ő mindig és azonnal a legjobb, legmagasabb szintű ellátást fogja kapni, nem kerül várólistára, rá nem vonatkozik a volumen korlát.
S, benne van az is, hogy ezzel a betegséggel számos rosszabb körülményekkel bíró embertársunk is kűzd, miközben sorban áll, és várni kénytelen a terápiára. Náluk sokszor jelentkezik és számít, hogy a kormány, a minisztérium mennyit enged át az intézményekre a költségvetésből a gyógyítás céljára.
Innetől fogva az egyéni sorskérdésen túl, társadalmi létkérdésé válik a személyesnek tünő ügy.
Jobbulást, általánosan jobb ellátást, olcsóbb, netán ingynes és jobb hatóanyogokat és nem csupán az Szja 1 %-os többlettámogatását a betegeknek. Állami szinten, egyenlően és egységesen, hiszen ezért fizetjük, meg vonják adóként a Tb és Eü hozzájárulást.
Erről nagyon sok érintett, anonim beteg tudna tragikus sorsbeszédet mondani. Gondoljunk rájuk is, érezzük át az ő kínszevedésüket is, ha már a sinylődő Pécs porgármesteréről szót emelünk. Mert így teljesebb és igazságosabb a történet.

meeke 2008.05.21. 22:49:16

az van, hogy tasnádi komoly beteg VOLT/lehetett volna. de szerencsére... és ebben a pillanatban talán úgy érzi, túl van a nehezén. és már bízik annyira a köz(?)gyógyellátásban, hogy engedi magát a "halálos kórból felgyógyuló szocialista" "van REMÉNY" üzenetű jelképes figurájává nőni a beteg erkölcsű szoclib PR hátszelével. hát sok sikert. de aztán majd egyszer úgy is meg tetszik ám halni. szóval az ilyen trükközés nem nagyon segít.

szellemi vébéká 2008.05.21. 22:51:21

hák: szerintem ez nem az ő döntése volt, mivé nővi ki magát. ezt a sztorit tuti a széna/moszkva térről intézték.

stüszi 2008.05.21. 23:23:39



igen, igen! látta valaki a leleteit?

tita · http://hetkoznapi-mesek.blogspot.com 2008.05.21. 23:57:52

Elment az eszetek teljesen? Beteg egy ember. Súlyos beteg, reméljük, meggyógyul de nem tudjuk biztosan. Utálja gondolom, hogy különféle blődségeket terjeszt róla a bulvársajtó, jobbnak látta elmondani őszintén, hogy a rákkal küzd. Az a betegség nem gyerekjáték és sosem lehet tudni előre, mi lesz a vége. Nem érdemli meg, hogy latrina, stüszi meg tata féle szövegeket kapjon.

BETEG. Tök mind1, hogy balos vagy jobbos. Beteg. Azt kívánjuk neki mindannyian, hogy legyen ereje végigcsinálni a kezeléseket, legyen biztos a gyógyulásában és akkor sikerülni fog. Aki meg mást akart írni, az vegye le a kezét a klaviról.

tudathasadásos vasaló · http://nokiadoboz.blog.hu 2008.05.22. 01:34:43

szerintem is a cikkben emlegetett állapot áll fenn. Valószínűleg Tasnádi egyre nagyobb környezete tudott a betegségről és gondolom meg akarta előzni a Blikk-Bors-Napiász tengely mocskos hírbehozását. ha még nem történt volna meg. minden respect az övé. aki pr fogást sejt mögötte, annak ajánlom h értelmezze újra a rák-halálos betegség és ezek körébe tartalmazó fogalmakat és az itán írjon baromságokat.

tewton 2008.05.22. 01:57:41

ó, vasaló,
"aki pr fogást sejt mögötte, annak ajánlom h értelmezze újra a rák-halálos betegség és ezek körébe tartalmazó fogalmakat"

tudod, ha Ferenc nem sütötte volna el a "legyőztem a rákot is" patront, több hitele lenne.

Amúgy meg, mégha igaz is: nem gondolod, hogy egy ilyen infó megszellőztetése eleve szánalmat és megértést fog kelteni iránta?

És erre ez a tokaszalonna mutyibajnok rá is szolgál. Elkúrták az EKF-et, nem kicsit, nagyon: egy alap sincs még kiásva az épületekhez, viszont a pénz kiáramlott már a haveri körbe. Ez menekülés előre: omlik az egész, és mielőtt az egész a nyakába szakad, amit elk***t, előre is felmentést kér orvosi igazolásra. Tőlünk az együttérzés, az államtól a táppénz. Toller a minta.

átlátó 2008.05.22. 02:43:37

Valami ilyesmit érzek, mint az előttem szóló tewton. Jobbulást, de tényleg, viszont előtte kártérítés nélkül monnyon le!

garázdabillegető (törölt) 2008.05.22. 08:08:28

A cikkben hivatkozot indexes kép mikor készült? index.hu/cikkepek/0805//belfold//tasnadip.jpg
Nem úgy néz ki rajta, mint egy kemoterápián átesett beteg, már elnézést. Oké, talán egy kicsit soványabb, mint a fenti képen... amúgy nekem is az EKF orvosi igazolása jutott az eszembe először...

:( Na jó, coming-out: egyszer az egyetemen, egy vizsga előtti napon - melyre nem készültem fel rendesen - észrevettem, hogy egy anyajegyem az átlagnál rondább, és egy pillanat alatt belelovaltam magam abba, hogy melanómám van, ezért nem mentem el vizsgázni. :) Ejnyeeeee!
(Nem volt melanómám - de még lehet!)

garázdabillegető (törölt) 2008.05.22. 08:10:43

Van Gyurcsány bőrbetegségéről valami adat? Nem találtam.

tudathasadásos vasaló · http://nokiadoboz.blog.hu 2008.05.22. 09:29:31

@tewton.
igen, óriási pénz tűnhetett el, nem vagyok pécsi de láttam már egy-két helyen a fantasztikus kult. komplexumok megásott árkait és az azokra költött millákat is. loptak, ahogy mindenki teszi, remélem megtalálják a pénzelnyelőket, bár nincs sok esély rá. kreatív számlázási lehetőségekben világelsők vagyunk, gondolom majd kideül, hogy kifizettek egy-két szakértőnek pár száz millát, persze ők a szakma krémja stb stb mint a bkv-nál.
a rák nem ment fel ezek alól, egyszerűen csak szélkifogás a bulvár ellen.
ennyi.

Ács Ferenc 2008.05.22. 09:34:47

garázdabillegető: jogos az észrevételed, ezért a korábbi képet, ami szerintem egy 2006-os vagy 2006 körüli választási portré lehetett, lecseréltem egy frissre, a Hírszerzőről. Ezen ezért másképp néz ki, és nem hiszem, hogy imitálná a betegséget, ahogy ezt többen feltételezik.

A Gyurcsány-sztoriról (anyajegy!) itt találtam többet: www.blikk.hu/cikk.php?cikk=17842 A videórészletet is megtaláltam tegnap, ahol ezt elmondta (Szulák-show) de most nem lelem.

Gumidomino 2008.05.22. 09:48:03

Tudom, hogy többféle rák van, sajnos én is sokfélével találkoztam már családomban és ismeretségi körömben.
Aki már több kezelésen átesett, az (még ha a tünetei el is múltak - viszont maga a betegség nem) nem dolgozik ugyanolyan intenzitással, sőt tapasztalataim alapján 5-ből 4 táppénzre kénytelen menni.

Amellett, hogy tiszta szívemből kívánok jobbulást neki, engedtessék meg feltételezni, hogy a munkáját nem tudja eredményesen végezni.

Az a baj, hogy bármit is csinál(na), sokan politikaszagot szimatolnának ott is, ahol esetleg nincs.

tewton 2008.05.22. 10:21:03

Gumidomino:
"a munkáját nem tudja eredményesen végezni"?
mi az hogy! nagyon is!

május 9-i sajtótájákoztató (friss fotóval).
betegség még nincs, magyarázkodás az EKF miatt igen (Debrecen- és sajtó-fikázással, értelemszerűen):

"A kulturális főváros programról úgy vélekedett: „sokan azt mondják, csúszásban vagyunk, de kérdem, mihez képest?" Mint mondta, a projektek elkészülnek 2010-re, s ha nem is az év januárjára, de tavaszra biztosan. Bár lesznek a városközponton kívüli közterek esetében olyan munkák, melyeket csak őszre fejeznek be - tette hozzá."

www.pecsiujsag.hu/index.php?p=article&aid=6072

pfff.
-- Uram, ön egy analfabéta.
-- Mihez képest?

garázdabillegető (törölt) 2008.05.22. 10:25:32

Ács Feri,
Köszi a cikket, ebből több érdekes dolgot is meg lehet tudni. Pl. hogy nem bírja a hüllőket, pláne a békákat, ennek ellenére volt egy hüllő (Kóka) és egy béka (Draskovics) is a kormányában.

"Kiderült, hogy egy második beavatkozásra is szükség van, majd öt évig ellenőrzésre, kezelésre járt." Ha tényleg melanóma, akkor az durva, asszem tenyérnyi bőrt kell kivágni az anyajegy körül, és kell valami gyógyszeres kezelés is. Ha valaki fut a Margitszigeten, megnézné a lábait, van-e nyoma ennek vagy akár bőrátültetésnek? (Elnézést, ha nem hiszek neki el semmit bemondásra...)

De nem is ez a lényeg, hanem hogy valszeg az orvossal többet szexelt, mint Klára asszonnyal, ha ő nem vette észre az anyajegy növekedését.

Tehát Fletó buzi!!! (Vagy csalja a feleségét egy orvosnővel.)

grupi 2008.05.22. 15:06:19

tewton 2008.05.22. 01:57:41
garázdabillegető 2008.05.22. 10:25:32

Elfogadom az érveléseket, mondhatni egyetértek, mind a Toller-, mind pedig a bőrrák példa és a szoci viszonyok okán.

Google 2008.05.22. 18:33:35

Meg kellene gyógyulnia. Sőt, legtöbbeknek meg kellene gyógyulniuk! És nem azért mert sok a munkájuk, mert bármilyen furcsán hangzik: mindenki pótolható, hanem azért, mert csak!
De ha már erről beszél, akkor pár szót ejthetne az egészségügy siralmas állapotáról, most a "rendbetétel" után, arról, hogy mennyit is kell várni arra, hogy diagnosztizáljanak, majd arra, hogy kezeljenek!
A metróra sincs pénz, EKF Pécs is bajban van, nem jól van ez így!

Zetek 2008.05.22. 21:05:35

A kutyus, a gyerek és a betegség mindig együttérzést okoz. Ha már eredmény nincs legalább sajnálják. Fletó is legyőzte már a kórt.

grupi 2008.05.22. 21:40:47

Zetek!
Nagyon igaz.
Szocik PR-ban és illegalitásban jók.
Hatalmon viszont mindig csapni valók.
(Hazug, gátlástalan, tolvaj banda, aki még a bajból és a szarból és megpróbál tőkét kovácsolni.)

Google 2008.05.22. 22:33:49

Az illegalitás a vérükben van. Konspirálni, szervezkedni, lecsapni, vajh miért?

Zetek 2008.05.23. 06:59:52

Ha nem lenne túl morbid, elsütném a Brezsnyev halálakor emlegetett viccet. Nem húnyt el csak földalatti munkára küldte a párt.

tewton 2008.05.23. 19:30:42

nini,
csak nem a dohányzás miatt lett rákos Tasnádi?
csak nem dohányzott azután is, hogy megtudta, hogy rákos?

ó be sajnos!
www.hirszerzo.hu/cikk.legfobb_problemaja_a_cigarettazasa_-_kemeny_hangu_kozlemeny_a_rakos_pecsi_polgarmesternek.67080.html

garázdabillegető (törölt) 2008.05.23. 22:04:13

Óbazzzzzz.... nézzétek, tudom, hogy néha kvázi extrémsportolok, és ha neaggyisten megsérülök (de nem, mert nagyon óvatos duhaj vagyok), akkor vállalom a felelősséget, és ennyi, szívesen kifizetem a kezelésem önrészét, stb. Nem kürtölöm világgá, hogy az XY sportág mennyire veszélyes, különösen mert nem is az. De nem kelteném az együttérzést magam iránt, hiszen én tehetek arról, hogy ide kerültem!
Azt a........-t!
No mercy, no sorrow, no regret!
Ha leküzdi, ügyes. Ha nem: Darwin díj!

ÁrPi 2008.05.25. 08:12:08

garázdabillegető 2008.05.22. 08:10:43

"Van Gyurcsány bőrbetegségéről valami adat? Nem találtam."

Elévült. ööizé elmúlt!

Akárhogy is van:

Azok az emberek, akik úgy fogalmaznak hogy a jelenség (betegségböl pol.piár) hasonló a rákhoz, azt is megfogalmazhatják megalapozottan, hogy

szemben állunk a rákkal.

medve2 2009.01.27. 22:59:36

Nyugodjek bekeben. Amugy meg helyesen tette, hogy betegsegerol korabban szolt. Pecs klakosainak tuniuk kellett rola.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2009.01.28. 08:15:37

Nyugodjék békében. Nem az ő lelkiismeretét terheli, ami a városban történt.
süti beállítások módosítása