Eljön az igazság - Justice a Szigeten
2008. május 19. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Eljön az igazság - Justice a Szigeten

 Nosza, adjunk valami olvasnivalót azon látogatóinknak, akik szerint csak kivénhedt rockdinoszauruszokról számolunk be a Reakció blogján. Tehát: jön a Justice a Szigetre. Ez egy örvendetes tény, több okból is.

 A Justice egy francia elektro-house duó, akik, ha a popvilágot nem is váltják meg, legalább színesítik az elektronikus zenei szcénát, amely kábé az ezredforduló óta képtelen a megújulásra. A techno és mindenoldali leágazása a kilencvenes években élte fénykorát. Ez a jövőzenének hitt műfaj a 2000-es évektől kezdve kénytelen volt átadni központi helyét és az ezzel járó felhajtást a kócos fejű, gitárnyúzó ifjú titánoknak. Igaza volt hát Schuster Lórinak: a rock örök és elpusztíthatatlan. Az elektronikus zenészek jelentős hányada is a dob-gitár-basszus háromságából emelt át elemeket, hogy feldúsítsák hangzásukat. Sőt, a kinézetüket is: nézzük meg például a Justice szőrős tagságát - Schuster Lóri is ráférne a képre, na.

 Szóval, a Justice-t tavaly nyáron kapták fel azok a körök, akiknek a felkapás a lételemük. Zenéjük a franciás elektro hagyományaihoz hű: szellemes, elegáns ötletekkel csavarják meg a gépzene monotonitását, színpompás, flitteres luxusdiszkót varázsolva a tuc-tucból. Erős stílusbeli párhuzamokat találhatunk a tíz évvel ezelőtt befutott Daft Punkkal, és a Cassiusszal, akik szintén franciák, elektronikusok, és duó voltak. Ilyenek ezek a burkusok. Zenéjüket hallgatva párizsi lounge clubban koktélt szürcsölő, kistáskával tipegő címlaplányok jelennek meg lelki szemeink előtt. A Justice sznob divatdiszkó: van, akinek bejön, van, akinek nem.

 Klipjeik viszont tényleg izgalmasak: az igen szellemes D.A.N.C.E. című számuk ügyes videója kisebbfajta kultstátuszt ért el azok körében, akik önmagukat leginkább egy pólómintával tudják kifejezni. Nem kevesen vannak - olvassuk el a pólóminta-váltogató klip hozzászólásait a világ minden tájáról.



A DVNO retrós hangulatú neonreklámokat és tévészpotokat idéz fel:


Legújabb, Stress című klipjük viszont tényleg túlmutat a vidám, tarka popvilágon: kőkemény szociosztori egy nyugati nagyváros bevándorlókölykeiről, abszolút nem píszi módon ábrázolva az erőszakot és a tehetetlen dühöt. Az a baj, hogy nem viccelnek: akár a valóságban is megtörténhet egy ilyen ámokfutás Dél-Londonban vagy a párizsi külvárosokban. Techno-diszkó, mint a valóság tükre, ezt is megéltük.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr93474629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

öntelt radírpók 2008.05.19. 07:43:05

A legszomorúbb az egészben, hogy a szigetes fellépésen a közönség kb. 95%-a külföldi lesz. Nálunk az igényes könnyűzenének nincs piaca. Lásd indie/britpop teljes hazai ismeretlensége, de említhetném, hogy olyan nevek hallatán néz értetlenül és kérdőn több egyetemet végzett ismerősöm, mint Radiohead, White Stripes, Interpol, Arcade Fire, Portishead, Franz Ferdinand, Nine Inch Nails. A System of a down is csak azért ismert valamennyire, mert a beszűkült metálosok ízlését véletlenül épp keresztezi.

öntelt radírpók 2008.05.19. 07:45:39

Bocs, úgy értem: nem arról van szó, hogy az említetteket kötelező lenne szeretni, de a legtöbben még csak nem is hallottak róluk soha.

mizie 2008.05.19. 08:38:53

egy zene mitől lesz sznob?

amúgy a justice, de az egész ed banger kiadó elég izgalmas.

már csak ellen allien kéne a szigetre és ki is mennék.

bakfitty · http://ismerosvalahonnan.blog.hu 2008.05.19. 08:48:25

ne haragudj, de miért kell ilyen rosszindulatúan hozzáállni a Justice-hoz? miért pont őket kell szopatni, amikor ott lesz a Jamiroquai meg Alanis is?

smalladam 2008.05.19. 08:51:33

a burkusok szerintem a poroszok.

amúgy magyarországon ezt a zenét sem a lounge-ban tipegő arcok hallgatják, hanem ugyanazok, akik a kócos fejű gitárnyúzókat

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2008.05.19. 08:53:28

én örülök, hogy egyre több a külföldi a Szigeten. Az irritálóan sok koncertelmaradás miatt valahol nem is érdemeljük meg. Az olyan nagyobb durranásokat, mint a Muse csak az itt élő külföldiek miatt lehet megrendezni.

Egy kicsit kétoldalú dolog számon kérni a vén rocker szigetet, mert érthető, hogy a Hives és a Samshing Pumpkins érdeklődés hiányában lemondott koncertje után nem szívesen jönnék én sem mondjuk a White Stripes vagy a Franz Ferdinand helyében.

A lényeg az, hogy lehet reklamálni a dinoszauruszokat, de nem igazán láttam sok magyart például a Muse koncertjén.

AP (törölt) 2008.05.19. 08:56:19

sose legyen ennél nagyobb bajotok, mint hogy ki milyen zenét szeret

amúgy is, ameddig nem pákó dübörög, addig nincs gond

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.05.19. 08:58:00

Mizie, bakfitty: irónia :-)

Ádám, a burkusok szerintem a franciák.

web juzer · http://www.youtube.com/watch?v=4EA5CVXDjQM 2008.05.19. 08:59:37

Én nagyon kedvelem a Carbonfools-ot a hazai mezőnyből. Ami még szimpibb, hogy úgy tűnik már reklámzenének is eladják magukat a srácok a Magyar Posta vetközős filmjéhez... :) www.youtube.com/watch?v=4EA5CVXDjQM

lkflldnlbn,mq qwmrng (törölt) 2008.05.19. 09:00:35

Hm, erdekes. Az elso ket szam a Commodorest idezo '70 evek beli flitterruhas funk-dizsit idezi, a harmadik viszont tenyleg sulyos...

test subject #28 · http://www.youtube.com/watch?v=b-kDpnArNg4 2008.05.19. 09:01:20

ergé fiam, zeneileg fogalmatlan vagy. nem kicsit, nagyon.

andrush 2008.05.19. 09:08:19

Talán a SOAD azért a beszűkült metalosok között a legnépszerűbb, mert onnan indultak. Lásd 97-es debüt és a slayerrel közös turné. De lehet, hogy ők nem "metalarcok", csak mi értjük félre őket.

Viszont lesz a Szigeten Mass Hysteria, kiváncsi vagyok hány igényes magyar zenerajongó ismeri őket. Sztem nem sok...

chr(27) 2008.05.19. 09:09:51

Nyilván szerző a Justice rajongótáborára gondol. Van köztük sznob is, de gondolom, olyan is, akinek "izgalmas".

chr(27) 2008.05.19. 09:10:35

Vannak ebben a szociorajzos klipben amúgy Chris Cunningham-es áthallások simán. Aphex Twin nem perel? :)

Mikka-Makka 2008.05.19. 09:17:24

na én most döntöttem el h megyek szigetre!

levin (törölt) 2008.05.19. 09:33:36

jó ez a dzsásztisz bár azért nem hiszem, hogy a tömeg örjöngve tódul majd a színpad elé és jegyeladási rekordok dőlnek meg a koncertjük napján.
A burkusok egyébként tényleg a poroszok.

psy 2008.05.19. 10:32:59

1. burkus=porosz
2. ha már dzsásztisz akkor zsüsztisz, mert franciák
3. nem tavaly nyáron lettek felkapva, mert akkor már a legnagyobb fesztiválokon játszottak
4. lehet sznobdiszkónak nevezni őket, lehet nem szeretni a zenéjüket, de attól még az utóbbi évek egyik új izgalmas európai előadója, ha tetszik ha nem

aFx 2008.05.19. 11:13:33

a technoban a mondanivaló nem annyira fura... érdemes megnézni a gyökereket, és a Detroit techno kialakulásást. és Scan X is jön, ha már itt tartunk;>

sznobdiszkónak nem nevezném. inkább ízes francia hauz elemekkel tűzdelt szintipopnak (techno behatás is van, de lényegesen gyengébb). sznobnak meg paradox módon azért annyira nem az, ahhoz túlzottan diverz és túl jól össze vannak rakva a számok;> attól, hogy popzene még nem rossz.

Ellen Allient pedig mindenképpen szigetre. vagy inkább bpitch sátrat^^ és MDSLKTRt nagyszínpadra!:D

a Stress klippje meg olyan, mintha a Come to Daddy (Pappy mix) klippjét egy Chamical Brothers klippel gyúrták volna össze. és már nem vagyok benne biztos, hogy a kreatív nyúlás keretein belül marad (a come2daddyé mestermű).

az meg, hogy nem hívnak, mert itthon nem ismert... eszméletlen sok a külföldi. és túdulni fog a tömeg őrjöngve a színpadjuk elé, legalábbis ha én és szigetes állandó társam annak számít:D főleg ha idén is lesz rézangyal pálinkaház:D

NiNt meg úgy kell mondani, hogy Trent Reznor, aki a Quake zenéjét csinálta és Manson első albumainál kb mindent, ha kérdőn néz^^ valamint i wanna fuck you like an animal (mi tavaly rézangyal és erőteljes koncertélmény behatás alatt terjesztettük az igét minden szembejövőnek:D).

egyébként meg a techno kifulladása kb úgy nézett ki, hogy minden arc hirtelen technot akart csinálni, aztán az eredményt ismerjük (amikor latino elemek jelentek meg az alapból sötét és koszos schranzban, akkor én konkrétan kikészültem). aztán jött az electroclash, az is kezdett felhigulni... aztán mostanában már sajnos nincs annyi időm mikrokiadókat és trendeket figyelni, hogy mi érdekességek történnek, mint akkoriban (najó, azért a kedvenc bpitch/cocoon/kanzleramt/jh kiadókat mai napig figyelem:)).

irrelevant 2008.05.19. 11:22:54

Ergé, ez már valami!
Egy rossz szót nem tudok szólni a cikkre!

Téglagyári Megálló 2008.05.19. 12:56:06

a burkusok azok nem a bajorok?

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.05.19. 13:00:49

burkus = porosz
talján olasz
óperenciás tenger = Enn (folyó) felső szakasza, túl...
rác szerb
tót délszláv ill. szlovák
móc román (pardon)
francúz francia
bohém cseh
onogur magyar :P

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2008.05.19. 13:37:53

"tót délszláv ill. szlovák"
A délszláv az nem tót. A tót az tót, azaz szlovák.
Sokan élnek a délalföldön, délvidéken, illetve a Bánátban.

irrelevant 2008.05.19. 13:49:37

gloire, tévedsz. A középkori magyar nyelvben a tót a felvidéki és déli a szlávokat is jelentette. A horvátokat illetve a szerbeket is! Tudtommal csak az újkorban lett a szerbek neve a rác. Szóval a délszlávokat tótoknak nevezni nem helytelen, annak ellenére sem, hogy a köznyelvben valóban általában a szlovákokra mondják inkább.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.05.19. 14:12:43

úgy értettem, régi magyarban, forrásokban előfordult bőven. de talán tévedek.
ha rámtör a nyelvészkedés, majd utánanézek.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2008.05.19. 14:18:32

Félig igazad van. )
ortodox = rác
katolikus/evangélikus = tót

"A rác elnevezés olyan gyűjtőnév volt, ami az ortodox délszlávokat jelentette. A horvát, a bosnyák és egyéb délszláv eredetű katolikusokat a XVIII. század elején még tótoknak nevezték."

www.csatolna.hu/hu/tolnamegye/muemlek/etnikai.shtml

Egyébként hogy jön be a francúz diszkó?
(nekem dögunalom)

DEP 2008.05.19. 16:12:40

Egyébként máshogy is fel lehet használni a Stress
zenéjét, ami igen távol áll az eredeti klip üzenetétől.

www.youtube.com/watch?v=wZ2ANINbEdc&feature=related

plastik02 2008.05.20. 15:48:29

"legalább színesítik az elektronikus zenei szcénát, amely kábé az ezredforduló óta képtelen a megújulásra."

aha, akkor nem tudom, te hol voltál az elmúlt 8 évben, feltehetően egy ablaktalan szobában bezárva az első daft punk albumoddal.
süti beállítások módosítása