Reakciós útmutató sztrájkolóknak és sztrájktörőknek
2007. november 21. írta: TuRuL_2k2

Reakciós útmutató sztrájkolóknak és sztrájktörőknek

Ha nem is általános, de régen látott kiterjedésű sztrájk köszönt ma az országra. Rövid kalauzunkkal a t. közönség eligazodását szeretnénk segíteni, hogy műértőként sztrájkolhassanak, szemlélődhessenek, ne adj' Isten szitkozódhassanak.

Kik sztrájkolnak?
Sokan. Az egyik fő vonulat a klasszik balos-sztrájkolós, akik magasabb bérért, jobb nyugdíjért rendszeresen vonulnak világszerte: szakszervezetiekszociáldemokrata fiatalok, kommunista munkáspártiak (ajándék forradalmi KB-útmutatással), baloldali értelmiségiek, humanisták, még az MSZP egyik marginális platformja is, de csak félszívvel. (A sors iróniája, hogy ha rajtuk múlna, Magyarországon egy kuka nem borulna fel - bezzeg egy-egy belga, francia vagy német szakszervezeti/szélsőbaloldali megmozdulás néha igazi rock'n'roll.) Egy másik nagy csoport a szakmai szervezeteké: orvosok, gyógyszerészek, egészségügyi dolgozók. Aztán ott vannak még más (jellemzően jobboldali) csoportosulások, akik egyetértenek a sztrájk céljaival, de leginkább a kormány távozását fogadnák örömmel: fideszesek (a történelmi szövetség jegyében), kisgazdák, jobbikosok. S persze vannak még mindenféle egyéb csoportosulások is, a bencésektől a védegyletesekig.

Miért sztrájkolnak?
Változatos célokért. Vasút-mellékvonalak megmentéséért, különféle nyugdíj-szabályok szigorításának megakadályozásáért, illetve az állami társadalombiztosítás megtartásáért.

Volt-e már példa hasonlóra?
1990 óta több jelentős sztrájk is volt, ezek közül a legemlékezetesebb talán az 1990-es taxissztrájk. A taxisok túlterjeszkedtek a sztrájk klasszikus értelmezésén, nem csak nem taxiztak, de az egész ország közúti közlekedését megbénították az utak eltorlaszolásával. A leghosszabb munkabeszüntetés a vasutas szakszervezetek 329 órán át tartó általános sztrájkja volt 2000-ben, az Orbán-kormány idején.

Igazuk van-e?
Reakciós szemmel nézve vegyes a kép. A vasúti mellékvonalak esetében a költséghatékonysági szempontok mellett az érintett településeken élők életminőségét, illetve a megszüntetés negatív externáliáit is figyelembe véve kell dönteni az egyes viszonylatokról. A nyugdíj-szabályok (korengedményes nyugdíj, nyugdíj-számítás) szigorítása a rendszer fenntarthatósága szempontjából szimpatikus lépés. Ugyanakkor nagyon igazságtalan, hogy a szigor csak a jövő évtől kezdve nyugdíjba vonulókat érinti - a
terheket a jelenlegi nyugdíjasok bevonásával kéne szétteríteni (ahogy azt kormányprogramunkban is javasoltuk). A magántőke bevonása az egészségbiztosítási rendszerbe nem feltétlenül az ördögtől való (bár a külföldi tapasztalatok legalábbis vegyesek), a kialakulóban lévő, vegyesnek nevezett, de sokkal inkább zavaros/kaotikus rendszer a működési zavarok és a pofátlan lenyúlás garanciája. Jobb lenne elkerülni.

Elérhetnek-e valamit?

Nem tudni, hogy a sztrájk miatt-e, de a vasúti szárnyvonalak egyelőre maradnak. A többi kérdésben is a nyomás erején és a kormány elszántságán múlik, lesz-e változás.

Megbukik-e a kormány?
Nem túl esélyes. Sokkal valószínűbb, hogy Nyakó István rendkívüli sajtótájékoztatón diadalmasan bemutatja az ultimate bizonyíték sms-t, hogy Orbán személyesen agitálja az állomásfőnökeket a kormány megbuktatására.

Sztrájkol-e a Reakció?

Nem, nem sztrájkol. Ma kezdjük tördelni a decemberi számot a redakcióban és blogunk sem szorítkozik az elégséges szolgáltatás biztosítására.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr21236487

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Reakció - a polgári underground blogja 2008.02.25. 11:08:21

Hajrá, sztrájktörők! Kilenc órakor megint felfüggesztette az éjfélkor újrakezdett a vasutassztrájkot a Vasutas Dolgozók Szabad Szakszervezete. A magyar irodalmat fantasy stílben megírt sztrájktudósításokkal gazdagító szakszervezet munkabeszüntetése k…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.11.21. 11:54:17


kedves zoli27,

Ismerek olyan embereket akik kifejezetten nagyra tartják az öszödi beszédet, és teljesen őszintén teszik. Én afféle hihetetlen dolognak tartom az egészet, és bár megértem azokat akik nagyon feldühödtek miatta, bevallom én nem voltam dühös, csak néztem hogy mik vannak. Van pozitiv olvasata az öszödi beszédnek és van persze igen durva negativ olvasata. A 2005-2006- ügyeknek nincs pozitív olvasata.

Ott voltam, Gyurcsánytól mondjuk tizenöt méterre, amikor a cuclib értelmiség krémjének (nem voltam meghívott, egészen más ügyben jártam az Akadémián, egyszerűen nyitva volt az ajtó és láttam, hogy ott áll a Gyurcsány)-nek elmondta a programját. Az nem egészen az volt amit a kampányban összeigazmondott, de azért nem is az amit most csinál. Állítom, hogy ez az ember 2005 őszén egyszerűen nem is tudta, hogy mi a helyzet, és persze Orbánék sem tudták. Szeretnek úgy csinálni mint ha nagy spílerek lennének az embereik de nem azok. Egyetlen igazi spíler sincs az országban attól tartok, nincsenek olyan emberek akikre a cuclib vagy a konzik igazán támaszkodhatnának, nincs meg egyik oldalon sem az
európai szintű intellektuális háttér. Lehet, hogy van két-három komoly ember, esetleg öt, de nem száz.

Elpet 2007.11.21. 11:54:38

Jo Tunder

Kérlek, ne vizsgáztass engem közgazdászokból meg idézetek citálásának képességéből. Te pontosan tudod, kiről, miről beszélek, és mind tudjuk. Nem tudom, van rajtad kívül más itt, aki nem tudja?

Őrnagy Őrnagy 2007.11.21. 11:56:38

Az egész liberális újságíró, meg blogger csürhe felsorakozott a sztrájk ellen Uj Péterrel az élen (mai Népahzugság). Ezért ki is megyek este,pedig nem akartam, ráadásul egy volt mszp-szavazó kolléganőm társaságában ( az Asszony dolgozik). Utánna megveszem az új Maiden lemezt (Elpet meggyőzött), remélem a kedvenc cd boltom nem sztrájkol.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.11.21. 12:00:12


Kettő darab nevet írj le kedves Elpet, hogy tudjam miről beszélsz. Kettő darab nevet. Végülis írhatsz egyet, de kettő jobb lenne. Olyan sokan csak nincsenek, hogy nem lehet közülük választani.

zoli27 2007.11.21. 12:08:54

jo tunder,
Légyszíves magyarázd el nekem az öszödi beszéd pozitív olvasatát!!!

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.11.21. 12:09:03


Kedves Őrnagy Őrnagy,

Franciaországnak eddig kettőmilliárd eurójába került a sztrájk. A Le Figaro vezércikkben mocskolta a sztrájkolókat.

zoli27 2007.11.21. 12:13:47

elpet, szerintem aki valamit nem akar látni, akkor az nem is fogja látni.

őrnagy, Uj Pétert szerintem nem lehet beskatulyázni. Mindenről megvan a maga véleménye, amit mindig felvállal, függetlenül attól, hogy az melyik oldalnak kedves, és melyiknek nem

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.11.21. 12:14:41


Számomra az volt a pozitiv olvasata, hogy valaki végre elmesélte a szocialista párt egyébként jóindulatúan szociáldemokrata érzelműnek is tekinthető vezetőinek, hogy egyszerűen nem lehet azt megcsinálni amit gondolnak. És akkor is meg kell csinálni, ha ez teljesen ellentétes a beállítódottságukkal, és rettenetes konfliktusok lesznek belőle. Mindezt feldúltan elég őszintén mondta Gyurcsány, és a dolognak ez a része számomra nem antipatikus. Ez van.

Őrnagy Őrnagy 2007.11.21. 12:14:52

De Sárközy a "reformokkal" kampányolt, és nyert, úgyhogy jogosan véghezviheti, kedves liberotünde.
Ha Gyurcsány is ezt tette volna, nem lenne semmi gond.

Imádom, hogy mindig lényeges tényeket hallgattok el ,nem szeretitek kibontani az igazság teljes fonalát, az tuti. Bár ki szereti?

Ördedik a társadalom, kell nyugdíjkorrekció, ez nem vitás, lásd Reakció kormányp.

Őrnagy Őrnagy 2007.11.21. 12:18:06

De azért ZOLI27 Uj P. gondolataiban is ott vannak az ész nélküli neoliberális sztereotípiák elég keményen pl a mai írása. Meg már unalmas is a stílusa, mint pl. Bayeré is már

Bummer 2007.11.21. 12:19:31

Jo Tunder, kisegíteném Elpetet a liberális közgazdászokkal, illetve gazdasági szereplőkkel:

Fekete György, Szalay-Berzeviczy Attila, Járai Zsigmond, Demján Sándor

Az összes könyvvizsgáló, hitelminősítő, IMF-es és többi is ide tartozik, elég lenne a cégeket végigböngészni.

Hogy milyen retorikai máz van körülöttük (pl. hogy Járai "fideszes", illetve magát jóhiszeműen nemzeti-polgárinak tartja) az más történet.

Elpet 2007.11.21. 12:19:35

Jo Tunder

Nem írok, nem határolódom el, semmi ilyesmit nem áll szándékomban tenni. Amit írtam, megírtam. Nem vagyok arra kíváncsi, hogy tudod a szót csavarni, nagyon jól, ebben biztos vagyok.

Ha írnék neveket, a következőt tennéd:

Különböző senki által nem ellenőrizhető dolgokat citálnál, hogy bebizonyítsd, ők pont az ellenkezőjét gondolják és teszik, mint én gondolok róluk mucsai tájékozatlanságomban, és a végső konklúzió az lenne, hogy mi orbánista vargamisista bogárlászlóista csathmagdolnaista tomcatista majmok mégiscsak teljesen segghülyék vagyunk a gazdasághoz. Maradj csak meg ebben a jóleső tudatban azáltal, hogy vegyük úgy: nem tudok egyetlen liberális közgazdászt sem mondani a fenti kritériumoknak megfelelően.
Nem kívánlak vitában legyőzni, semmi ilyet nem akarok. Semmit nem akarok, csak azt, hogy szabadulnánk meg ettől a szemét bandától, aki épp az ipari forradalom korabeli Anglia szociális érzékenységét próbálja II. Fülöp Spanyolországának gazdasági dinamizmusával ötvözni.

Bummer 2007.11.21. 12:21:54

Ja, meg Jo Tunder, a kérdés igazából fordítva érdekes: mondj 2 közgazdászt, aki szerint nem igaz az, hogy az állam "túlfogyaszt".

Bummer 2007.11.21. 12:23:30

Elpet, Varga Misi azért nem annyira illik bele a felsorolásba.

szejler 2007.11.21. 12:23:31

Jo Tunder

Az említett Mihályi Péter (prof nem prof) tényleg tenyérbemászóan lekezelő minden ellenkező állásponttal szemben (úgy is mint a Chicagoi iskola gyakran fanatikus nagykövete). Nem EÜ-gazdaságtan vonalon, de nyugodtan állíthatom, nincs mire vernie a nagydobot. Egy felületes, arrogáns pöcs. Kizárólag szakmailag.

Már több mint egy éve remegve várom az öszödi beszéd egy épkézláb pozitív olvasatát. Számomra ez az abszolút lakmuszpapír. Aki ebben képes pozitívat látni, az elsősori rajongó lenne bármilyen tovarisführer szpícsén.

Az ostobaság nem csak alkotmányos jog, de száraz meleg és biztonságos érzés.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.11.21. 12:27:45


Kedves Őrnagy Őrnagy,

Sarkozy miniszterelnökének Fillolnak a népszerűsége most 41 ponton van, ami ott elég alacsonynak számít és folyamatosan csökken. Sarkozy jobboldali többségnek kampányolt olyan embereknek akik effektive egyetértenek vele. Mert olyanok. Orbán Viktor sem azt kampányolta amit csinált volna, összevissza beszélt ő is mert azért nem hülye.

Magyarországon ma nem lehet választásokat nyerni azzal ha valaki megmondja azt amit valójában tenni kellene. Orbán sem, Gyurcsány sem. Azért mert akkor egy réteg amelyik érzékeny az ilyesmire eldönti a meccset. Talán most először lehetne igazat mondani, mert olyan nagy előnye lesz Orbánnak, de én nem vagyok biztos benne, hogy nem fog hazudozni a kampányban.

Őrnagy Őrnagy 2007.11.21. 12:31:40

Ez jó: "ki épp az ipari forradalom korabeli Anglia szociális érzékenységét próbálja II. Fülöp Spanyolországának gazdasági dinamizmusával ötvözni." :)
Az EU-s pénzek meg az Újvilágból érkező arany - és ezüstflották rakománya.

zoli27 2007.11.21. 12:32:29

jo tunder,
az a baj az öszödi beszéd pozitív olvasatával, hogy GYURCSÁNY CSAK AZUTÁN MONDTA KI EZEKET, HOGY MEGNYERTÉK A VÁLASZTÁSOKAT, ÉS AMIKORRA MÁR SIKERÜLT A TÖNK SZÉLÉRE JUTTATNI AZ ORSZÁGOT A VÁLASZTÁSOK MEGNYERÉSE ÉRDEKÉBEN! Ez nem bátorság volt Gyurcsány részéről, hanem az volt a helyzet, hogy ha nem kezdik el a megszorításokat, akkor néhány hónapon belül le lehetett volna húzni a rolót!!! KÉNYSZERPÁLYÁN VOLT GYURCSÁNY!

Arról nem is beszélve, hogy az, hogy elkezdték a megszorításokat, egy cseppet sem változtat a legsúlyosabb problémán, mégpedig hogy az mszp-szdsz kormány tisztességtelen, antidemokratikus eszközökkel tartották meg a hatalmat: eltitkolták az államháztartás állapotát, meghamisították a költségvetési adatokat (lásd a Sólyomnak adott dokumentum), 5 éves adócsökkentési progarmot hirdettek, amiről tudták, hogy a választások után vissza kell vonniuk, hazudtak a tandíjról, a vizitdíról, stb, stb, stb.

Ezek a körülmények "valamelyeset árnyalják" a szenvedélyesigazságbeszéd-verziót...

Őrnagy Őrnagy 2007.11.21. 12:33:54

Orbán is hülyeségeket beszélt, ez tény. De ez nem menti fel Gyurcsányt. Ha én megöllek téged nem mentenek fel, ha azzal védekezek, hogy más is ölt már. A bűn az bűn

Pallos Levente 2007.11.21. 12:36:18

Komolyan, hogy Gyurcsány nem tudta, milyen helyzetben van a gazdaság?
Nem tudta, hogy baj van? De azért lecserélte le a KSH vezetőjét, hazudozott folyamatosan az EU-nak???

A GKM-ben, GKM háttérintézményében, a KüM-ben 2003-2006 között (akkor dolgoztam ebben a körben) MINDENKI, MSZP szimpatizánsok / örök szavazók is fogta a fejét, hogy nincs kormányzás, semmi sem történik!!

Miért kell új (2.) választást kell nyerni a reformhoz, miért nem elég az első?

Lehet, hogy van, ami védhető Gyurcsány tetteiben, de pont ez a kör, amely teljességgel menthetetlen!

szejler 2007.11.21. 12:41:24

Bummer

Járai nem liberális, hanem mainstream közgazdász, Demján meg egyáltalán nem közgazdász (KVF-et végzett). A könyvizsgálók pedig nem elméleti közgazdasági tételek alapján dolgoznak, hanem a hatályos törvények szerint.

Ja, és mai nébszabiban Gyurcsány üzent a szocpártnak az EÜ reformmal kapcsolatban. Repa Imre barátján keresztül.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.11.21. 12:45:32


Senki sem menti fel Gyurcsányt, direkte leírtam, hogy nem menthető amit csinált. Sokkal őszintébben kellene a dologról beszélnie. És sokkal toleránsabbnak kellene lennie Orbánékkal.

...

Kedves Levente,

Nem tudta, hogy 12 százalékos lesz a hiány (annyi lett volna ha 2006-ban nem reagálnak), nem tudta, hogy az EU nagyon merev lesz a kreatív könyveléssel kapcsolatban (érdemes megnézni, hogy Gyurcsány azonnal mindenbe belement a választások után, nem kezdett el vitázni az Európai Bizottsággal), azt gondolom persze, de azért meg nem esködnék rá, hogy már 2005-ben tudta, hogy 2006 végére visszaállítják az ÁFA eredeti szintjét. Azt is gondolom, hogy a majdcsakkinövekedjükvalahogy-at hitte. Egyébként Orbánék NEM mondták azt, hogy Gyurcsány úgyis visszacsinálja az ÁFA változásokat, és azért nem mondták mert ők is azt hitték, hogy meg lehet úszni a dolgot nagyobb kellemetlenségek nélkül. Én aki nem vagyok közgazdász, úgy gondoltam, hogy 2005-ben háromszázmilliárddal, 2006-ban hatszázmilliárddal kellene csökkenteni a hiányt (az alapján amit nekem a Gyurcsány mondott) és ez sem volt igaz, mert ennél is brutálisabb volt a helyzet.

Bummer 2007.11.21. 12:51:23

Hát, szejler, te ebben járatos vagy, én meg nem.
De a kedves könyvvizsgálókat és Demján-féléket előszeretettel szokták nyiltakoztatni a gazdaság állapotáról, a teendőkről, és (Járaival együtt) a legritkább esetben mondják azt, hogy az állami szolgáltatások válságát az alulfinanszírozottságuk okozza.

Bummer 2007.11.21. 12:54:03

Jo Tunder, amit itt Kedves Levente címmel előadsz, olyan szintű szervilizmus, hogy csak lesek.
Gyurcsány hazudott a hiányról, hazudott az EU-nak, az EB hatalomba segítette, az ÁFA-t nem visszaállították az eredeti szintre, hanem a pelenkáét megemelték, a plazmatévéét lecsökkentették (a legotrombább populizmus). A hiány csökkentését meg a legnagyobb vállalatok adójának emeléséből meg lehetett volna emelni (pl. hogy ne csökkenjen az általuk befizetett adó 30 milliárd Ft-tal, úgy, hogy közben a profitjuk emelkedett).

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.11.21. 13:07:45


Bummer,

A magyar hiány az kb. kétezermilliárd forint, a teljes társasági adóbevétel meg mondjuk ötszázmilliárd forint. Magyarországon alacsonyabb a társasági adó mint az EU átlag, de olyan versenyképességi nyomás van rajtunk, hogy arrúlkódulunk. Lehetne mondjuk kiadáscsökkenteni, a Reakciónak is voltak erre ötletei, a CEMI-nek is, másoknak is, kritizálják is ezért Gyurcsányt sokan, de a társasági adók brutális növelésével nem lehet megoldani semmit.

Bakura az okostojás · http://bakura.buzz.hu 2007.11.21. 13:10:54

Csak azért nem sztrájkoltok, mert én azt már ellőttem. DD
bakura.buzz.hu/archives/2007/11/20/En_is_sztrajkolok/

zoli27 2007.11.21. 13:17:23

jo tunder,
"Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk az nem igaz." ... "Majdnem beledöglöttem, hogy másfél évig úgy kellett tenni, mintha kormányoztunk volna. Ehelyett hazudtunk reggel, éjjel meg este."

Ezek a szavak nem arra utalnak, mintha Ferenc testvérnek fogalma sem lett volna róla, hogy rossz irányba megy a hajó.

Elhinni, hogy Gyurcsányék jóhiszeműen adósították el az országot, túlmutat a túlzott jóhiszeműség kategóriáján is.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.11.21. 13:25:22

Jo Tunder:
"Nem tudta, hogy 12 százalékos lesz a hiány (annyi lett volna ha 2006-ban nem reagálnak), nem tudta, hogy az EU nagyon merev lesz a kreatív könyveléssel kapcsolatban (érdemes megnézni, hogy Gyurcsány azonnal mindenbe belement a választások után, nem kezdett el vitázni az Európai Bizottsággal)"

Neee... Ugye ezt nem mondod komolyan? Teljesen tisztában volt vele a PM és Gyurcsány is, hogy óriási baj van, s "az isteni gondviselés, a világgazdaság pénzbősége, meg trükkök százai" kellettek ahhoz, hogy nem ütött be a krach. Hazárdíroztak és nyertek. Nekik megérte, az országnak nem (elég a növekedési áldozatot nézni, nem csak pármilliárdról van szó).

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.11.21. 13:29:44


Kedves zoli27,

A teljes nemzeti adósság egy része az amiért Gyurcsány közvetlenül felelős, ebben mondjuk 1000 milliárd forint csak az ami 2005-2006 sara
(több, de annyi amit le lehetett volna venni). A vállalati és magánadósságok is jelentősen nóttek. Ez leginkább azért kínos, mert a GDP/adósságállomány maastrichti kritérium, bár mintha nem vennék teljesen komolyan. De az tuti megengedhetetlen volt ami történt. Az ideális az lett volna ha Gyurcsány 2004-ben neki áll a reformoknak, akkor ma Orbán a miniszterelnök és ezt annyira azért nem akarta.

Én nem vagyok gyóntatóatyja a Gyurcsánynak de szerintem ő azt gondolta, hogy 7-8 százalék lesz a deficit 2006-ban. Közben excess deficit eljárás folyt Magyarország ellen, nem nagyon harcias, de mégis. És ez már 2005 tavaszán elindult ha jól tudom.

Bummer 2007.11.21. 13:30:30

Tunder, én sem a társasági adó emelésére gondolok, hanem arra, hogy a magyar munkaerő előállításának állam által viselt költségeit a munkaerővásárlók nem fizetik ki.

Bummer 2007.11.21. 13:31:18

Tunder, te milyen reformokról beszélsz? Mi az, ami átalakult a pénzelfolyatás módszerein kívül?

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.11.21. 13:35:08


Kedves Turul,

Túlbecsülöd a pénzügyminisztériumot és Gyurcsányt. Egyébként nem is igazán a 12 százalék volt a gond, mert ennek egy része soft deficit, hanem az, hoyg a hard struktúrélis deficit is nagyobb volt mint gondolták. A trükkök százai a Private Partnership finanszírozást és a kreativ könyvelést jelentették, amit persze Orbánék is megcsináltak, de azóta változtak a szabályok. Szerintem ma sem tud egy csomó dolgot Gyurcsány, nem 2005-ben, 2007 végén sem.

szejler 2007.11.21. 13:35:48

Jo Tunder

Közgazdász tényleg nem vagy, de vagy naiv, vagy az akarsz lenni.

- 2006 tavasszal készült MNB prognózisokat a kormány hazugságnak, rosszindulatú, elfogult, politikai megrendelésre készült előrelejlzésnek minősítette. Az állt a legközelebb a valósághoz.
- 2006 tavaszán a pénzügyminiszter leállította, ill. hetekkel késleltette (az amúgy nem korrekt) PM előrejelzéseket.

Az öszödi beszédben napnál világosabban mondta ki Fletó, hogy tudták, merték, vitték az országot a gazdasági csőd felé CSAK a választások megnyerésért.

Ebből mi nem egyértelmű?

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.11.21. 13:40:35


Bummer,

Én nem emlékszem, hogy a reform szót leírtam volna. Nem beszélek semmilyen reformokról, én a tudományos és felsőoktatási reformban lennék érdekelt, egyelőre olyan nem nagyon van, állítólag 2009 első félévére tervezik.

Nem tudom minek van realitása Magyarországon. Számomra a szlovák-román-bokros-szadeszos megoldások nem szimpatikusak. Nem szimpatikusak, ez egy érzelmi jellegű megállapitás.

Tovább megyek.
Afféle metaforikus szinten az orbáni szemléletet preferálnám a gyurcsányival szemben, mert Orbán valahogy azt sugallja, hogy ő dánabb-finnebb országot képzel el, de ennek nincs értelme, mert nem hiszem OV egyetlen szavát sem.

zoli27 2007.11.21. 13:45:16

jo tunder,

én a felét nem értem annak a közgazdasági dumának (már bocs!) amit itt leírtál, de azt látom, hogy mindenről akarsz beszélni, csak a lényegről nem. Gyurcsány maga vallotta be (szigorúan csak a saját frakciója előtt), hogy tudta, hogy baj van, de a választások megnyerése érdekében az ország eladósítása sem volt túl nagy ár. Ugyanebben a beszédben azt is mondta, hogy "imádta" azt a másfél évet, amit végighazudozott.

Hogy jön ide a soft deficit meg a t@köm tudja még micsoda?

Bummer 2007.11.21. 13:45:57

Tunder, ha nem emlékszel, hogy mit írtál, akkor olvass vissza: "Az ideális az lett volna ha Gyurcsány 2004-ben neki áll a reformoknak" :-)

Ha pedig nem hiszed OV egyetlen szavát sem, nézd meg a kormányzása eredményét: a szocik két fogást találtak rajta: Orbán náci és visszatartja a pénzt.
Gyurcsány kormányzásán meg számtalan fogást találnak még a vérbalosok is, mégis jobbnak tartják. Megdöbbentő.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.11.21. 13:47:50


Kedves szejler,

A PM előrejelzésekben amelyet késleltettek szó nem volt 12 százalékról. A választások után sem volt erről szó. Arról volt szó, hogy vannak problémák, aztán kicsit nagyobbak, és azután jött Öszöd. De Öszödön sem volt szó akkora gebaszról ami később világos lett. Meg lehet nézni a nyilatkozatokat.

P.S a jövőre nézvést szerintem sokkal szomorúbb az én verzióm mint a tietek.

szejler 2007.11.21. 13:47:53

Jo Tunder

Még egy apróság. Nem értem miért a kreatív könyvelésre lecsapó EU-val véded Ferencet.

A hiány, attól hogy kreatív, még ugyanúgy hiány, az országnak ugyanolyan szar. Éppenséggel ezért nem engedte az EU. A Fidesz pedig kreatív könyvelésel együtt sem vitte a szakadék szélére az országot.

zoli27 2007.11.21. 13:52:04

"nem hiszem OV egyetlen szavát sem"

Amióta Gyurcsány lebukott, azóta a nyilvánosság tele van azzal a szlogennel, hogy minden politikus hazug, de különösen Orbán. Gyurcsány pedig ugye az egyetlen, aki őszinte.

Orbánt lehet nem szeretni, de ő még rendelkezik azzal a bizalmi tőkével, amivel Ferenc testvér már soha nem fog.
Remélem a szocik ővele indulnak el 2010-ben is, akkor garantált a jobboldal győzelme...

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.11.21. 13:56:33


Védem ????? Ez védés ?????

Azt én nem hiszem, hogy az ország a szakadék szélén áll. Én azért a nyáron voltam olyan országban, ahol egy durván baloldali elnök felemelte a minimálbért a duplájára, alig van növekedés, elképesztő szociális feszültségek vannak, a szegénység, olyan amit én addig el sem tudtam képzelni. Ott van azért szakadékérzése az embernek.

És az értelmiség (és nem kell nagy magyar arc, a brazil értelmiségi elitet Amerikában képezték) nem öli egymást úgy mint a magyar. Magyarország nem a szakadék szélén áll, hanem nincs jó helyzetben, és lehet, hogy öt év múlva sem lesz igazán jó helyzetben. Ez elég szomorú és ráadásul még igaz is.

szejler 2007.11.21. 13:59:59

Jo Tunder

Ezt írtam: "2006 tavaszán a pénzügyminiszter leállította, ill. hetekkel késleltette (az amúgy nem korrekt) PM előrejelzéseket."

Utólag is kiemelem: "az amúgy nem korrekt" megjegyzést. És mégegyszer figyelmedbe ajánlom az MNB akkori prognózisait (honlapjukon elérhető). Meg fogsz döbbenni, mennyire hasonlít az igazságra.

És mivel ezeket nem Járai sütötte ki a fejéből, hanem egy nemzetközileg is elismert pénzügyes szakmai gárda, épeszű vagy nem hazudozó kormánytag nem állíthatta azt, amit akkor állítottak.

Ha mellé teszed, hogy a saját előrejelzéseket előbb meghamisították majd a meghamisítottat is leállították, hogy a búsba mondhatod azt, hogy nem tudták.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.11.21. 14:02:46


Akkori is majdnem biztos a jobboldal győzelme ha nem Gyurcsányt inditják. Könyörgöm, nagyon népszerütlen a kormány és olyasmit nem tud csinálni ami miatt sokkal népszerübb lesz. Kicsivel igen, lényegesen meg nem.

Én nem tudom elképzelni, hogy nem a FIDESZ nyer 2010-ben vagy esetleg hamarabb. Nem örülök neki, de nem tudom igazán elképzelni az ellenkezőjét. És Orbánnal fognak nyerni, kivel mással. Remélhetőleg azért lesz egy kisebb távolság ahonnan ezt majd én nézegetni fogok. Nekem az ezer kilóméter is nagyon megfelel.

Bummer 2007.11.21. 14:04:54

Te, Jo Tunder, te itt voltál 1998 és 2002 között? Szarabb volt, mint most?

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.11.21. 14:09:07


Kedves szejler,

Azt gondolom, hogy nem tudták, hogy ekkora a gebasz. Nem ezermilliárddal számolták el a gebaszt, de mondjuk ötszázzal. Nem vagyok benne biztos, de úgy gondolom. Az MNB közgazdáazait nemzetközileg elismert embereknek nevezni szerintem merész, de ebbe inkább nem megyek bele.

zoli27 2007.11.21. 14:09:18

tunder,
szerinted jogos volt az a követelése az embereknek az öszödi beszéd kiszivárgása után, hogy Gyurcsány mondjon le? Szerinted ez egy normális helyzet, hogy az öszödi lebukás után még mindig ez a kormány van hatalmon? Igen vagy nem?

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.11.21. 14:10:59


Bummer, nekem sokkal jobb most mint akkor. De ennek nincs jelentősége. Egyszerűen túl speciális a helyzetem.

szejler 2007.11.21. 14:11:44

Zuhanni lehet 5000 méterről 4000-ig, és 500-ról 200-ig is. Mindkettő hasonlóan súlyos élettani hatásokkal jár.

Szakadéknak a gazdasági összeomlást szokás nevezni: államcsőd, hiperinfláció, a gazdaság csökkenése.

Na tavaly ettől nem voltunk olyan messze.

És nem gondolom, hogy Etiópiához vagy Venezuelához kellene hasonlítani magunkat itt Európa közepén. Nem paralimpián versenyzünk.

zoli27 2007.11.21. 14:15:37

tunder, az érveléseid egyre meredekebbek.
"Az MNB közgazdáazait nemzetközileg elismert embereknek nevezni szerintem merész, de ebbe inkább nem megyek bele."

Járait, akiről 2005-ben Gyurcsány meg Veres meg az egész ballib értelmiség politikailag elfogultnak titulált, a nyilatkozatait pedig riogatásnak nevezték, a legtekintélyesebb európai szaklap tavaly az év jegybankelnökének választotta. Hogy miért? Alighanem azért, mert egy olyan kormány alatt tudott hiteles monetáris politikát folytatni, amelyik elkövette Európa legnagyobb böszmeségét.
Erről mi a véleményed?

szejler 2007.11.21. 14:19:56

Jó tündér

Az MNB elemző csoportját külföldön is jegyzik, nem tudom mi alapján kérdőjelezed meg, ha egyszer nem vagy közgazdász.

Az MNB előrejelzésekhez képest a valóság jóval kevesebb mint 500 milliárdal különbözött.

Amúgy befejeztem az érvelést, fölösleges.

Őrnagy Őrnagy 2007.11.21. 14:30:41

Tipikus liberális felfogás, neki most sokkal jobb, a többi meg le van tojva.

dowNLoad 2007.11.21. 16:02:17

jotunder arcból vegyél vissza! Te most akkor szopod a mszp f@szát, vagy nyalod a seggét? Orbánista az anyád! Én rühellem mindkét csapatot, de a jelenlegi Új Világrendben, a bennszülöttek orbán alatt élhetnek egy kicsit jobban, még ha mindenkinek templomba is kell járnia. Inkább mint a lassan újra kötelező ideológiai képzésre! (neolib, neokon, piacielvűség mindenben, az állam rossz gazda duma) De mit is beszélek, abban az országban ahol egy kókadtjani/veresjani/elqúró milliárdos lehet? Ez mindent elmond, ennyi tündér elvtárs(nő).

Elpet 2007.11.21. 16:07:24

dowNLoad, kérlek szépen, ne anyázz.
A szopás meg nyalás pedig nem ennek a postnak a témája. :)
A többivel fő vonalaiban egyetértek

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.11.21. 16:10:36


dowNLoad, te nem tudod mennyire nem érdekel a nyomorod az Új Világrenddel meg a többi tomketista faszsággal együtt :)

Elpet 2007.11.21. 16:15:39

Jo Tunder

Kezditek dowNLoaddal durvára venni a hangot. Szerintem a dolgokról beszéljünk, ne egymásról

ergé 2007.11.21. 16:22:51

Jo Tunder, dowNLoad, vegyetek vissza a hangnemből!

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.11.21. 16:33:28

kedves Elpet,

Egyáltalán nem kivánok dowNLoaddal beszélni, nyugi. Én valóban nem utálom Gyurcsányt, (de azért általában és igazából a szó keményebb értelmében Orbánt sem), nem vagyok baloldali, nem szeretem az SZDSZ neoliberális mantráit, de jelenleg inkább a szocikra szavaznék mint a FIDESZ-re. Ez van. És NEM azért mert bízom a gazdaságpolitikájukban, vagy mert annyira félnék Orbán politikájától ( kicsit sem félek, lehet, hogy nekem személy szerint még jobb is lenne, mitomén). Egyszerűen mert számomra ma ők a szimpatikusabbak.

Namost annak nevezel amit akarsz, ez így van, és gondolom egy ideig még így marad. A következő választáson is a szocialistákra fogok szavazni, és ők majd jól veszíteni fognak. Én egyáltalán nem bántom a FIDESZ szavazóit, sőt, nem zárom ki, hogy egyszer majd magam is a FIDESZ-re szavazzak, akár Orbán Viktorra, és még azt sem várom el, hogy valaki ne utálja Gyurcsányt, na azt tényleg nem. Azt várom el, hogy engem azért mert a szocialistákra szavazok ne nevezzenek nemtudoménminek. Érhető ?

gloire 2007.11.21. 16:40:21

Jo Anyád

Tudod az a súlyos, hogy még az ilyen - nevezzük útszélinek -
káromkodások se fejezik ki igazán, azt a tehetetlen dühöt
és elkeseredést amit sokan éreznek "veletek" kapcsolatban.

Hogy nincs az az elkúrás, aljas, számító hazugság,
hozzánemértés amit ne védenél/védenétek a végtelenségig.
"Azt gondolom, hogy nem tudták, hogy ekkora a gebasz."

Ja, hogy is volt _a_ beszédben? "Akkor nem csinálhattuk,
hogy ki ne derüljön, most meg majd felbukunk..."
vagy valami ilyesmi. És ezt te pontosan tudod.

Ezért az egy mondatért kijárna neki egy orvlövész,
nem fogod fel? Ilyen nincs,
ez elfogadhatatlan.

"Hányást csipeget a galamb a sarkon,
édesanyádat kurva nagyra tartom!"

Elpet 2007.11.21. 16:41:02

Jo Tunder

Hogy kire szavazol, mi az álláspontod egész pontosan, az a magánügyed, jó, hogy kimondtad végre. Itt közöttünk az MSZP szavazói nem örvendenek túlzott népszerűségnek, többek közt azért, mert némiképp őket okoljuk ezért a szarért, amiben vagyunk. No, én semmiképp nem haragszom, csak úgy finoman, mintegy a megjegyzést odapottyantva jelzem ezt.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.11.21. 16:48:23


Kedves Elpet,

Én nem az MSZP szavazója vagyok, csak azon a napon amikor a választások voltak a szocialistákra szavaztam, pontosan ugyanúgy ahogy a Benének és a Fazekasnak drukkoltam és nem a Branikovitsnak vagy a Szőkének. Nem hiszem, hogy ez lényeges.
A nap lényege, hogy folyamatosan számolgattunk az Indexen, ez alapvetően egy buli. Ez van.

Én hét évet éltem Amerika egyik legkonzervativabb államában, nem is voltam Magyarországon a rendszerváltáskor, elég sok konzervativ irodalmat olvastam és nem áll tőlem távol a konzervativ-liberális szemlélet. Bayer Zsolt, Lovas István, Bencsik András, Morvai Krisztina pártjára nem szavazok. Pont. Ez van. Majd nyer az a párt nélkülem is.

Bummer 2007.11.21. 16:52:13

Akkor szavazz Semjén Zsolt pártjára :-)
Vagy indulj a választáson.
Vagy szavazz... kire is? Ki tette többet a jogállamért, demokráciáért tavaly? Morvai Krisztina vagy Gyurcsány Ferenc?

Elpet 2007.11.21. 16:57:30

Jo Tunder

Hogy az MSZP-re szavaztál, meg ezután is, és nem vagy az MSZP szavazója, ezt én nehezen tudom követni, de nem baj. Nem is kell követnem. Nekem ez nem buli, nekünk az életünk. Én itt éltem 41 évet ebben az országban, itt voltam a rendszerváltáskor, és a magam kis apró részét én is hozzáadtam. Ezután is itt akarok élni és meghalni. Hogy hét évet éltél az Egyesült Államokban, az nagyon szép, őszinte tiszteletem és elismerésem. Azonban, ha neked ez buli, akkor lenne egy tiszteletteljes kérésem. Úgy számolgasd már az Indexen, hogy nem szavazol. Persze jogod van hozzá, hogy szavazz. Ez csak kérés.

szejler 2007.11.21. 17:13:02

Drága Jo Tunder bogár!

Kicsit hamarabb is leírhattad volna ezt. Mindketten időt spóroltunk volna, ha az elején tudom, hogy egyszerűen szimpátia kérdése az egész.

Egyébként ebben az a szép, hogy akkor én mostantól pl Pinochet párti vagyok, aki bár kicsit kemény volt az ellenzékkel, de nekem szimpatikus. Akinek meg ez nem tetszik, tekeregjen másfele és hagyjon hülyeségeivel.

Úgy érzem előrébb jutottunk!!!

volkov 2007.11.21. 17:22:22

tunder,

irtal korabban holmi alfizikusokrol. leirod kik voltak azok?

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.11.21. 17:24:26


Kedves Elpet,

Én azt próbáltam neked elmagyarázni, hogy én sok mindenből kimaradtam. Hogy irigyeltem azokat akik látták a taxisblokádot. Akik szavazhattak az első választáson.

Számomra ez az egész leginkább buli, a demokrácia, a hülye kis magyar demokrácia ünnepe, a számolgatással, fogadásokkal és az obligát szavazással együtt. 2010-ben tutira nyer Orbán, de azt eltalálni tizedes pontossággal hányan szavaztak három órakor igenis vicces lesz. Nem ott dől el Magyarország sorsa. Mi döntjük el, de nem a választófülkében.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.11.21. 17:26:01


kedves Volkov,

Korom Gyula volt a meghivott. És Molnár R. Pál volt a "szakértő".

volkov 2007.11.21. 17:29:03

koszi,
lecsekkolom oket. mar feltem, hogy Lukacs Belat aposztrofalod alfizikusnak.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.11.21. 17:34:30


kedves szejler,

Pinochet ölt, Gyurcsány nem. Mindazonáltal a vége felé már nem ölt Pinochet sem és sokan értékelték amit Chiléért tett, néhány santiagoi rokonom is. Én nem annyira. A chilei középosztály egy része félt Allendétől és megváltás volt számára a puccs. Ha azt hiszed, hogy Európában bárhol nem röhögnek ki azért mert Pinochettel hasonlitod össze Gyurcsányt tévedsz.

Holnap Orbán Párizsba utazik és a CDG-ről egy halál lesz neki bejönni a városba mert a vasutassztrájk miatt beállt az autópálya. Nem szeretném meghallani, hogy egy rossz szót szól a vasutasokról. :)

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.11.21. 17:36:39


Kuncsaft a Korridorról ? :)) LB valódi fizikus.

volkov 2007.11.21. 17:49:33

"Kuncsaft a Korridorról ?"

ha arra celzol, hogy korabban en kerdeztem-e ra, hogy te te vagy-e, akkor igen, ha van egyeb utalas a kerdesben, akkor sajna nem ertem.

utananeztem a delikvenseknek. Fridi valasztasa tenyleg erdekes parositas volt.

szejler 2007.11.21. 18:34:43

Jo Tunder

Ki hasonlította itt Pinochetet Gyurcsányhoz? :))
(vártam hogy ezt reagálod).

Én csak annyit mondtam, hogy szimpatikus. Teszem azt szavaznék a magyar verziójára. És NEM azért mert bízom a gazdaságpolitikájában, vagy mert annyira félnék Gyurcsány politikájától. Egyszerűen mert számomra ma ő a szimpatikus.

Ennyi :))))

dowNLoad 2007.11.21. 19:07:06

tunder, csak nem TEXAS-ban éltél? Akkor tudnod kell mi az az ÚJ VILÁGREND. Pont ott van a legtöbb ellenzője, és ott lakik pár ember aki megpróbálja a nyilvánosságot tájékoztatni: Alex Jones, Jim Marrs. Nézzél meg pár filmet, azután látni fogod, hogy a Blair, Gyurcsány, Bush vonal mit tesz egy országgal. Meg ez is pl: North American Union, Amero, stb.. Ebbe nagyon f@szán illeszkedik ElQúró programja is, véletlenül.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.11.21. 19:37:48


Kedves szejler,

Valójában José Pineranak volt gazdaságpolitikája, nem Pinochetnek. Én életemben most voltam először Dél Amerikában, és nagyon meglepett amit tapasztaltam. Brazilia fasisztoid diktátora Medici tábornok nagyon komoly hasznot is hajtott az országnak és ezt olyanok is elismerik akik amúgy igazi demokraták. Pinochet nélkül Chile egészen biztosan szegényebb ország lenne mint ma. Szegény Allende nagyon rossz irányba indult el, de ez nem menti a gyilkosokat.

Persze ha van neoliberális chicago-school politika az a Pinera féle politika volt. Szerintem ha valaki elismeri, hogy Pinochet idején borzalmas dolgok is történtek (ahogy Medici idején is, de attól még Lula nem neveztette át a Medici sugárutakat)
de tiszteli a chilei chicago boyok teljesítményét azt én el tudom fogadni.

Szivesen venném ha most te is kapnál egy kicsit az arcodba
a chilei neoliberális politika támogatása miatt.
Miért mindig én ? Nem mintha én neoliberális lennék, vagy bármi más. :)

Egyébként szeretném elismételni. Én teljesen megértem azokat akik Gyurcsány lemondását követelték, nekem is ez volt az első reakcióm. De elvárom hogy engem a munkám minősítsen ebben az országban és nem az az öt másodperc amit az urnánál töltök. Amúgy megtehettem volna, hogy merő performanszból Orbánra szavazok, fel is ajánlottam, hogyha mondjuk nagyon súlyosan elküldik Lovas Istvánt mamiba, akkor megteszem (akkor is drukkoltam volna ellene, de bizonyúristen megtettem volna, hogy rászavazok)

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.11.21. 19:44:56


Kedves polgártársam doWNload,
(ez így OK, ergé ?)

" Marrs has been a featured speaker at a number of national conferences including the annual International UFO Congress[4] and the annual Gulf Breeze UFO Conference[5], but he also speaks at local conferences like Conspiracy Con[6] and The Bay Area UFO Expo[1]. Beginning in 2000, he began teaching a course on UFOs at the University of Texas at Arlington."

Ő a Jim Marrs. Az UFO-ista. Nem, nem szoktam nem kinevetni az ilyen embereket kedves polgártársam dowNLoad.

volkov 2007.11.21. 19:45:59

"De elvárom hogy engem a munkám minősítsen ebben az országban és nem az az öt másodperc amit az urnánál töltök."
ezt mire irtad tunder?

volkov 2007.11.21. 19:48:10

"Ő a Jim Marrs. Az UFO-ista."

a nevekbol neha meglepoen jol, neha meglepoen rosszul lehet kovetkeztetni. Utobbira neha tunder hoz peldat:)

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.11.21. 20:04:57


Kedves volkov,

Én elég régen kaptam ilyen jelzőket (mondjuk ezekért a jelzőkért jöttem ide :))))
mert leírtam, hogy nem a FIDESZ-re szavaztam. Semmit nem tettem, csak a másik pártra szavaztam.
Ez nem normális dolog. Egyetlen jó szót sem szóltam amúgy a másik pártról, sőt inkább rosszat, és annak vezetőjéről is csak annyit, hogy egy adott ponton őszintének tűnt. Ez elég ma ahhoz, hogy valami egészen hihetetlen indulatokat keltsen.
Ez nem pártspecifikus, a szoci bloggerek sem tűrik el ha mondjuk valaki egy fél jó szót szól Orbánról.

P.S Ez az a Jim Marrs akiről dowNLoad kedves polgártárs beszélt, wikipedia. Az összes konspirációs elmélet mestere, New World Order, UFO, Kennedy gyilkosság.

Elpet 2007.11.21. 20:16:07

Jo Tunder

lemondtam arról, hogy a gondolatmenetedet követni tudjam. Számomra nem ilyen összetett az élet, hiszen inkább barátokból és ellenségekből áll az én olvasatomban, nem csupa fehér és csupa fekete figurából persze, de azért jó és rossz megkülönböztethetőségével, és döntésekkel közöttük. Magam részéről semmiképp nem vitázom veled, hisz lehetetlen azzal, akinek mindig igaza van, és mindenre tud riposztot a fejében levő adattömegből előrántani. A többieknek jó vitatkozást a továbbiakban is!

szejler 2007.11.21. 20:33:40

Kedves Jó Tunder!

Elkerülte két dolog a figyelmedet. Azt írtam: én mostantól pl Pinochet párti vagyok. Nem vagyok az egyébiránt, még a chicagói iskola érdemeinek elismerése mellett sem (szakmailag nézve amúgy sokszor egysíkú és leegyszerüsítő, sok részterületen pedig egyszerűen nem alkalmazható).

Én a gondolatmenetedet fordítottam ki Pinochettel, amit mellesleg a te saját mondataiddal támasztottam alá, nézd csak vissza.

Olyan érv nincs, hogy "azért mert szimpatikus".
Tételes elszámoltatás, törekvés a tények felé, akkor is, ha nekem/neked fáj. Ez a felelőssségteljes citoyen egyetlen lehetséges válasza a politikára.

És akkor már az sem érdekel, melyik oldalon is kötsz ki végül.

kvadratik 2007.11.21. 20:35:56


Jo Tunder · eg.nolblog.hu/ 2007.11.21. 17:24:26
"Nem ott dől el Magyarország sorsa. Mi döntjük el, de nem a választófülkében."

hanem hol? te tényleg azt gondolod, hogy ennyire mindegy, ki kormányoz? akkor miért szavazol?

volkov 2007.11.21. 20:49:58

tunder,

akkor jol ertettem mire irod. jo hirem van:
egy ilyen forumon sem teged, sem masunkat nem tudja sok minositeni, nickek vannak, melyekkel kapcsolatban jo esetben az ervek ill. a vitakultura, rossz esetben a partallas, meg rosszabb esetben a szavazas alapjan alakul ki kep. osszefoglalva az alapjan, amennyi itt latszik. ez azonban nem keverendo azzal, hogy teged (aki nyilvan nem a nicked altal megjelenitett vetulet vagy) vagy masunkat mi minosit ebben az orszagban. ez tuldramatizalasa a dolgoknak (rossz esetben lenezese a forumtarsaidnak. Annak a feltetelezese, hogy ok a tobbi vetulet ismereteben is ugy ertekelnek, mint az itt megmutatott oldal alapjan. Ez a feltetelezes egyebkent szinten a csak itt latott vetuletbol indul ki:) Zarjuk is be ezt a zarojelet annak leszogezesevel, hogy a rosszabb eset valoszinusege elhanyagolhato)
Ugy gondolom teged az orszagban (es itt engedtessek meg nemi hatterismeret a forumon tuli vetuletekrol), akar anyagilag, akar szakmailag a cikkeid minosege/relevanciaja illetve a publikacioid gyakorisaga alapjan itelnek/becsulnek meg. A munkad alapjan.
Egy forumon ez nyilvan nem elvarhato.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2007.11.21. 21:17:03

Jo Tunder · eg.nolblog.hu/ 2007.11.21. 12:45:32

Kedves Tunder,
mar bocs, hogy igy majd felnapra visszautalok, de nalam kiverte a biztit az elmeleted, miszerint Gyurcsany es Veres nem tudta, hogy 12%os hiany lesz.

szerinted mit gondolhattak az elso negyedeves hianyszamok ismereteben, amik lajtosan feleltek az evre tervezett hiany 3/4-et? ha meg belehuznak, akkor jo lesz ez? innen szep nyerni?

A szamvevoszek se tudta kiadni a 2005-os evi jelentest idoben, mert valahogy maj 8-an kuldtek meg a lektoralt verzion a PM-bol, az meg - basszus - nem ert oda, csak 3 nap mulva. biztos ultettek a postan.
ettol fuggetlenul a jelentes csak 22-en jutott ki a nyilvanossagra.
(a 22 egyebkent baromi hitelesen, kezzel van a pdf vegere odairva, bar a datum vegig nyomtatva van. biztos sporoltak a papirral)

mikor bemondtak a radioba, jogy Veres Janos leallitatta a negyedeves merleg publikalasat, mert az "befolyasolna" a valasztas kimenetelet, azt hittem, hogy felgyujtom a radiomat.

de alljunk pozitivan a dologhoz. hiszek neked, tenyleg nem tudtak, hogy 12% lesz. ugy ertem, nem tudtak, hogy pontosan tizenketto, hanem csak annyit, hogy kibaszott nagy.

volkov 2007.11.21. 21:20:34

szejler,

Olyan érv nincs, hogy "azért mert szimpatikus"

az az erzesem, hogy a helyzet epp ellenkezo,
akar ervelo tipusu emberek kozt is. a szimpatia persze nem erv, ezzel egyutt az
az allitasom, hogy a zemberek tulnyomo tobbsegenel eloszor a szimpatia alakul ki, az erveles ez utan jon (ha egyaltalan). azaz a dontes tobbe-kevesbe megszuletik eloszor es utana jon az ervek keresese a dontes igazolasara. a koherens ervrendszer felepitese a felelossegteljes citoyen erzest valtja ki.
ugy gondolom egy valasztasi szituacio van annyira komplex, hogy tetszoleges donteshez megfelelo ervrendszer epitheto fel az ervek es ellenervek relevanciajanak megfelelo sulyozasaval.
(azt hiszem az eleg kezenfekvo feltetelezes, hogy nincs olyan, hogy minden erv az egyik part mellett/ellen szol, pont a rendszer komplexitasa miatt. a feltetelezes viszont helytelen lehet az extrem partok eseteben, ott nem kizart, hogy eloforduljon, hogy minden erv ellenuk szol. ha nagyon akarom akkor ez is a rendszer komplexitasa miatt van: az extrem partok pont ezt hagyjak figyelmen kivul, ettol lehet minden erv ellenuk. kovetkezeskepp a szavazoik tipikusan nem ervelo tipusu emberek)

ekkor viszont az ervek helyett szimpatia alapon szavazni nem is tunik olyan felelotlennek, igaz, egeszen mas erzes:)

termeszetesen ez hipotezis, lehet, hogy boszmeseg az emberi termeszetre vonatkozo feltetelezesem:)

dowNLoad 2007.11.21. 22:00:00

tunder, beragadt az órád 1982-ben? az "ufokungresszusok" már régen nem csak az ufókról szólnak(amik nincsenek persze) hanem egy csomó olyan témáról, amik a MASS MEDIA-ban NEM KAPHATNAK szót, mert ugye cenzúra sincs, meg irányított manipulált hírek sincsenek, nem is hallottam ilyenekról, főleg errefelé nem, ahol a sorok között olvasást egy ország gyakorolta 40-50évig. (ma sem árt) Alex Jones, pedig a hírekből, a sokadik oldalon eldugott apróbetűs hivatalos közleményekből szedi össze, amit közread. Presidental Executive Orders amik az alkotmányt hatályon kívül helyezik(mármint az amerikait, a mienk egy fos)
Jones szerint:
A VÁLASZ 1984-RE: 1776
(USA ALKOTMÁNY! NEKIK VAN)

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.11.21. 22:37:51


Kedves szejler,

Én nem hiszek abban, hogy a magyarországi jobboldal intellektuális fölényben van cuclibbal szemben. Ez van. És nem hiszek abban sem, hogy a cuclibnak van intellektuális fölénye. Úgy gondolom, hogy ez egy Málta:Liechtenstein 0:0 szerű döntetlen, és lehet, hogy Orbánéknak most egy kicsit jobb volt a szögletaránya, de ez engem annyira nem érdekel, Gyurcsányéknak meg szebb a mezük.

Ergo teljesen normálisnak tartom, hogy a szimpátiáim vezérelnek.

Most olvastam Lax Péterrel egy interjút a Magyar Tudományban. Szép és fájdalmas szöveg.
www.matud.iif.hu/07nov/16b.html
Ez nem a teljes interjú, de majdnem. Én azt amit ő mond, nem tudom, és nem is akarom figyelmen kivül hagyni. Különbözőek vagyunk kedves szejler, és ezzel együtt kell élnünk.

szejler 2007.11.21. 22:42:10

volkov

Tunder egy hosszú vita legvégén, mint számára mindent eldöntő tényezőt vetette be a szimpátiát.

Ha ezzel kezdi, nem próbálom meggyőzni, tudom, hogy fölösleges. Lehet, kicsit morcos lettem. :)

Pártot választani nyilván nem olyan, mint megoldani egy másodfokú egyenletet. Család, hagyományok, kisközösség, haverok, buli, fanta mind meghatározzák nagyjából merre menj. És ha már döntött, még szép hogy igyekszik alátámasztani az identitását.

A polgár felelőssége ott kezdődik, hogy nem a párthoz, hanem a kialakult értékrendszeréhez kötődik. Képes kívülről, kritikusan nézni a politikát, és ha kell levonni a kellemetlen következtetéseket is.

A családom, a barátaim túlnyomó része pl jobboldali, de ha a Fidesz populista baromságokat beszél, vagy gátlástalanul lop (ó simicska!), az értékrendemet választom a párttal szemben. Ez az!, amivel valóban a megjelenik a véleményem.

Nincs kisebbik rossz, mert van amiből nem lehet megalkudni. És ha a döntésem miatt a szocpárt kerül hatalomra, az nem az én feleősségem.

Minél többen gondolkodunk így, annál kisebb a pártok taktikai játszótere, annál hamarabb rúgják ki a korrupt alakokat, mert érdekükben áll.

volkov 2007.11.21. 23:39:43

szejler,
a polgar felelosseget illeto elveiddel maximalisan egyet ertek. amin elmelkedtem es ami miatt irtam amit irtam azt a kellemetlen kovetkezmenyek levonasaval kapcsolaban is megfogalmazhatom: eleg jolfejlett onreflexio es egeszen egyszeru ertekrendeket (pl. cel helyett eszkozt megfogalmazasa, lasd piaci dogmatizmus vs gondoskodo allam) leszamitva a gyakorlatban a rendszer komplexitasa miatt nem rendelkezesre allo attekintes+hozzaertes kombinacio kell ahhoz, hogy lasd hol a hatar, mikortol egy mar az ertekrended nem kepviselo part mellett epited az erveket azt alatamasztando, hogy a part az ertekrended kepviseli, vagy forditva, parttal, partokkal szemben erveles eseten, belatni hogy elegge az ertekrendendnek megfelelo allasponton vannak, csak a korabbi allapotodbol fakado ellenerzesek miatt egyelore az ellenkezojet probalod racionalizalni.

volkov 2007.11.21. 23:40:41

modulo helyesirasi hibak persze:)

Marianna · http://egerentyu 2007.11.21. 23:41:06

Nem hiszem hogy kulonosebben vitatkozni kell-e azon, hogy Gyurcsany es Veres mit tudtak es mit nem. Tudtak mindent, letagadtak mindent. \"..szaz kis trukk amirol nem kell tudnotok\"..eleg ha mi, Ferenc es Jancsi tudjuk..
Lehet, hogy itt olvastam, hogy a szocialista szavazok akkor is kitartanak ha az egesz szoclib kormanyt bilincsben viszik el. Es ugy latom, hogy szemernyi tulzas sincs a dologban. Atvagtak oket, kihasznaltak oket, a szemukbe hazudtak es rohognek a hatuk mogott, de a jo tunderek segitik oket. Olyan mint az egyszeri hazassag, ahol az asszony akkor orult ha verte az ura. Szeretetbol.

volkov 2007.11.21. 23:44:27

vannak persze sarokkovek, ezek az ertekrend egyszeru elemei altalaban, ezekre termeszetesen kovetheto es kovetendo is a nincs kisebbik rossz elve.

Guild 2007.11.21. 23:44:50

Az igaz, hogy alapvetően mindenkit a szimpátia vezérel, de mi értelme van egy blogba pusztán azt beírni, hogy kinek mi a szimpátiája? Kit érdekel?
A másik, hogy a szimpátia mellett azért másnak is illene érvényesülni. Nálam sokszor előfordult, hogy pusztán szimpátia alapján kialakított véleményemet tények és érvek hatására megváltoztattam. A minden tényt és racionális érvet figyelmen kívül hagyó szimpátiát én elvakultságnak hívnám. Vagy ostobaságnak.

volkov 2007.11.22. 00:11:36

"A minden tényt és racionális érvet figyelmen kívül hagyó szimpátiát én elvakultságnak hívnám. Vagy ostobaságnak."

well, en is, a szimpatia, szakertelem ervek onreflexio komboban ez nyilvan az a kevesse erdekes hatareset, mikor az utolso harom komponens zero.

dowNLoad 2007.11.22. 00:23:08

Egy összegzést kellene adni az itt élő bennszülötteknek, hogy ez milyen emberenyag, mik a lehetőségek,(ipari-mezőgazd-szolg.) milyen kihasználható potenciálok vannak még(geoterm.energ.), mennyi az adósság(pontosan!) és ebből mit lehet kihozni elméletileg, ehhez képest mit tudtak eddig kihozni 89-óta a nagytudású sokdiplomás rengeteg nyelvet beszélő elit politikusaink, szakértőink.(a fiatal dinamikus csapat) A pártállásokat lesz@rom.
(Szlovénia lehetne az etalon)

Elpet 2007.11.22. 09:59:18

dowNLoad, a felvetés nagyon jó, úgy is fejezhetnénk ki magunkat, hogy elszámoltatás a természeti, anyagi és humán erőforrások felhasználásával, bár ennek kapcsán gyorsan megkaphatjuk majd, hogy hülye kis vidéki prosztók vagyunk, akik nem rendelkeznek olyan széles látókörrel, nagy nemzetközi kitekintéssel, hogy egész egyszerűen az értelmi megfontolások és szimpátia ellenére az MSZP-re szavazzunk, valamely olyan, felsőbbrendű okból, ami számunkra nem érthető, és nem is lesz az soha. Tehát óvatosan, barátom, óvatosan az elszámoltatással, mert EZEKnek barátaik vannak, itt is...
:)

zoli27 2007.11.22. 10:25:47

jo tunder,

Itt nem arról volt szó, hogy abban a néhány mp-ben, amikor a szavazóhelységben voltál, hová húztad be az ikszet. Képzeld, én is az mszp-re szavaztam, mert bedőltem a adócsökkentéses, pannon pumás, "azállamháztartásköszöniszépenjólvan"-os propagandának. Arról van szó, hogy miután kiderült, hogy milyen ocsmány módon becsapták az országot, te még mindig próbálod elhitetni magaddal meg másokkal, hogy a kormány nem tudta, hogy mi a helyzet, és mit fognak csinálni a választások után.
Pedig maga Gyurcsány mondta, hogy mindent megtettek, hogy nehogy a választások előtt kiderüljön, mire készülnek.

Amikor ragaszkodsz a verziódhoz, a nyilvánvaló tényekkel mész szembe!

elGabor 2007.11.24. 01:05:57

Egy gusztustalan és álságos kis bekezdés Aczél Endrétől (Népszabadság, www.nol.hu/cikk/472608/ ):
" Amúgy pedig - ez üzenet a sztrájkhívő "baloldali értelmiségieknek" is - szeretném végre látni, hogy Magyarországon nem az állig veszteséges állami vállalatok dolgozói sztrájkolnak, hanem az elátkozott multiké. De azok kussolnak, miként érdekvédőik is. Úgy látszik, ezek az emberek, akik mégiscsak exportbevételeink 7o százalékát állítják elő, teljesen elégedettek a maguk és az ország sorsával. Nem félnek se a magánbiztosítóktól, se a nyugdíjreformtól. Legfeljebb a lelkükben szolidárisak, de lélekbe látni, ugye, nem vagyunk képesek."

Aha, persze. Csak próbálnák meg a sztrájkot, okostóni. :/

gloire 2007.11.24. 03:26:37

"Ki volt Csurka István osztálytársa a főiskolán?"
Moldova pl.
Ez mi, rejtvény? Miért van ott?
A helyes megfejtéseket kérjük..

gloire 2007.11.24. 03:28:26

opsz... meg van. majdnem leesett..

dowNLoad 2007.11.24. 12:39:01

Kell mindenkinek egy saját élmény, amihez kötni tudja a jelenlegi helyzetet, ill. ami alapján képes értékelni. Pl. az INDEX mindaddig nem írt 1etlen rossz szót sem az orkokról(rendőrség) amíg az első indexes újságírót be nem vitték, hiába pampogott, hogy ő újságíró. Ugyanez lesz mindenkivel, amíg a sját bőrén nem érzi, hogy MEGINT átqúrtak bennünket, addig védi, hogy igazságbeszéd,stb.. A völgyhíd árából pl. mennyi kórházat lehetett volna felhozni XXI.sz.-i szintre? Vagy iskolát? Hova lett az utóbbi 5 évben felvett 20MILLIÁRD USD államadósság? Mi ez a színfalak mögötti kavarás az olajjal/gázzal? Nem lesz elég gáz 5év múlva? Milyen szerepe van az energia függőség kialakításában kapolyi elvtársnak? Miért csinálják ki a hazai mezőgazdasági termelőket? Vajon mi a hosszútávú stratégiája a kormánynak az országgal? Lehet-e egy ennyire eladósodatt, semmilyen saját termelőerővel/bevétellel nem rendelkező országot ennyi ésszel kormányozni? Mire készül a helyi degenerált elitünk? Armaggedonra?

Elpet 2007.11.24. 12:55:33

Apropó völgyhíd. Most olyat írok, ami dowNLoad, neked is tetszeni fog szerintem. A völgyhíd hídmestere bizonyos Hanák Timea nevű 27 éves mérnöknő volt. Volt vele egy cikk a néphazugságban. Keressétek vissza, ha gondoljátok. "Akartam ezt a hidat" mondta a kis hülye pics@.Hát én meg nem akartam volna, vazeg, dünnyögtem. De nem ez döbbentett meg. Hanem az egészből ordít, hogy egy protekciós kis idióta, mert 27 évesen nem bíznak senkire egy ilyet, mert ehhez hosszú évek tapasztalata kell, mert emberek vannak Magyarországon, akik ehhez értenek, és nagyon. Nyilván raktak mellé egy csomó régi szakembert, hogy ne legyen baj. Mint amikor Brezsnyev elvtársnak tartották a puskát is, meg a medve is oda volt kötözve a fához. A cikknek az volt persze a kicsengése, hogy lám, aki tehetséges, annak sikerül. Mert Kókának is sikerült. Meg Hanák Timeának is. Mert tehetségesek. Mi meg hülye lúzerek vagyunk, többiek, mind. Hát nem látjátok, hogy sikerülhet, idióták! Hogy b@sszák szájba az összes öreganyjukat!
És dowNLoad, ami egy érdekes kérdés: Hanák Timea nem lehet, hogy csupa véletlenül Hanák Péter történész lánya vagy unokája? Mondjuk lánya nemigen lehet.
süti beállítások módosítása