Bencsik lelkiismeret '88-a
2007. november 05. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Bencsik lelkiismeret '88-a

Az régóta közismert, hogy a Demokrata főszerkesztője a rendszerváltás előtt a Népszabadság Pártélet rovatánál dolgozott. Vannak, akik hangos gúnyolódással, mások feszélyezett hallgatással reagálnak a tényre. Ezt a régi cikkeiből összeállított dokumentumtárat olvasgatva én nem csatlakozok egyik táborhoz sem, törjön felette pálcát a Bolgár Gyuri.

A világ és a világnézet forgandóságán, a túlélőösztön eme meglepően őszinte megnyilatkozásán azért elgondolkozhatunk. Nem mellesleg: ki tudja, hogy mi magunk milyen mátrixban létezünk most (a kuruckodóktól az ufistákon és hírszerzőkön át a hivatásos fasisztavadászokig, és a többiek, keresztül-kasul a magyar glóbuszon). Lesz-e olyan helyzet, amikor el kell határolódnunk egykori önmagunktól? Nehéz dolgok ezek.

"Az élet ugyanis manapság tényleg új meg új fordulatot, változást hoz, s aki önelégülten tekint szét maga körül, az könnyen lemaradhat egy még újabb fordulatról. Az események itthon és a határokon kvül valóban kergetik egymást, értékelnek és átértékelnek eddig megszokott véleményeket, s a figyelmes és a világ dolgaira élénken ügyelő emberben egy újfajta alapállás kezd kialakulni. Ő maga is figyel, a híradásokra alapozva értékel és próbál meg a maga számára, a maga köreiben hasznosítható információkat begyűjteni" - írja Bencsik '88-ban. Átértékelés, újfajta alapállás, hasznosítható információk. Na ja.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr68219405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mildi 2007.11.05. 18:23:39

lehet, 50év múlva mi is így járunk...

a nemzetre meg rá volt írva, hogy a hazafias népfront lapja..változnak az idők...nincs is ezzel gond, csak akkor ne kiabáljon kígyót békát a másikra, ill kiabálhat, most már/még szabad :D

én inkább azokat rühellem, akik már akkor is reformerek voltak, és a jó kis zsíros helyüket arra használták, hogy belülről rohasszák a rendszert..a képmutatást, na aztat utálom

dowNLoad 2007.11.05. 21:15:11

Bencsik is köcsög, ez tény DE messze nincs akkora mint GERŐ ANDRÁS, aki egy orbitális, gigantikus, galaktikus,(nincs nagyobb jelzőm) köcsög f@szkalap, beképzelt megmondóember. (az Echo-TV-ben mikor megszólalt, megfagyott a levegő, alig tudtak megszólalni a többiek, ekkora köcsög láttán)
(miért hiszi magáról ezt minden médiában felülprezentált réteg megmondóembere???,
tényleg kellene egy FÉREGIRTÁS!!!)

Szárnyas 2007.11.05. 21:24:31

denever: ez nagyon jó!:)
download: nem szeressük Gerőt, de ő egy külön poszt hőse lehetne:)

Playmobil Soldat 2007.11.05. 23:46:57

És ebben tudjátok mi a vicces? Hogy ő maga és a Demokrata többet tett a jobboldalért az elmúlt 17 évben, mint a magukat visszamenőleg is polgárinak és konzervatívnak kikiáltók. Ez nem csak az ő érdeme, hanem leginkább a többiek szégyene (a régieké és a mostaniaké is egyaránt).

RobinMasters · http://robinmasters.blog.hu 2007.11.06. 00:40:28

Playmobil, egyetértünk: főszerkesztő úr szinte mindenkinél többet tett a mai magyar jobboldalért.

Amivel ugye, rendkívül elégedettek vagyunk mindannyian.

shadai · http://judapest.org 2007.11.06. 09:47:23

Bencsik úr '88-ban is nemzeti volt és szocialista, most nemzetiszocialista. Kis lépés az embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek. ;]

Playmobil Soldat 2007.11.06. 10:47:18

RobinMasters, nem egészen ezt írtam. Viszont az tény, hogy a többi hangembernek sem ártana kicsit a saját háztájon sepregetni. Ide vehetünk jópár firkászt a jobboldali médiából, akik bizonyos jelzők mögé bújva csak gyilkolták a jobboldalt a konzervatívnak kicsit sem nevezhető megnyilvánulásaikkal.

A Demokrata még mindig összetart és informál egy bizonyos - valóban - jobboldali réteget, még ha nem is tökéletes módon.

hiba 2007.11.06. 11:32:51

PS: Informál??? Olvastál Te már Demokratát? Ami információ van benne az mind annyira át van itatva ideológiával, hogy sztem még a nagyon jobbosok is fenntartással kezelik. A vélemény cikkek, glosszák azok igen, azok adhatnak valamit egy bizonyos rétegnek. Leginkább a heti gyűlölködni valót. Az a gyanúm viszont, hogy igazad van abban, sajnos erre is szükség van a heterogén jobboldal összetartásához. A finnyások meg olvassák a....

Playmobil Soldat 2007.11.06. 11:48:16

Manapság mi nincs átitatva ideolgiailag? A MaNcs, 168 óra szerinted nincs? Jöhetünk mi a korrekt, hiteles újságírással, ha a másik oldalon leszarják ezt az elvet, és mossák az agyat. És erre rá, mi még egy egységes, normális jobboldali médiumot sem tudunk feállítani, ami tartaná a lépést. Helyette van ingadozó Heti Válasz, Magyar Hírlap, Magyar Nemzet, Demokrata stb. Mind olyan, ahány féle...

Őrnagy Őrnagy 2007.11.06. 13:47:57

Na végre, valaki régi, átkosbeli Bencsik írásokat rakott fel. Csak ne mtudom elolvasni őket, mert utálok szkenről olvasni, kifolyik a szemem. Meg nem is érdekel nagyon, nem veszem a Demokratát, így mind1. A Demokratában egy dolog jó, amiért régebben vettem: Pozsonyi Ádám írásai.

Különben fura ez nagyon, volt üttőrővezetőből, véresszájú, bigott, büdös komcsikból fideszes képviselő lett, volt 56-os harcosból meg MSZP-s képviselő. Hogy lehet ez? Én nem értem.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2007.11.06. 13:52:49

Őrnagy, a cikkek alatt van egy nagyítógomb. arra kattintva nagy méretben is el tudod olvasni ezeket a tanulságos korai zsengéket.

hiba 2007.11.06. 15:04:54

Őrnagy: Azok az emberek akik átlátták annak a rendszernek a működését alapvetően két dolgot tehettek. Az egyik a Bencsik féle vonal, aki talán egy darabig még hitt is benne (mondjuk aki 1985-ben még hithű komancs volt az nagyon hülye kellett, hogy legyen), de leginkább meghasonlott és eladta magát. Ennek az "árulásnak" egyéni felelősségét a rendszrváltáskor szépen áttehette az "új komcsikra", ő pedig a gyűlölettől felszabadultnak érezve magát kezdhetett tiszta lapot. A másik lehetőség volt, hogy nem állt be a sorba az ember, ezek addig gyűlölték a komcsikat amíg teljhatalmuk volt, utánna már csak tudták hova tenni őket.

Őrnagy Őrnagy 2007.11.06. 15:51:21

Észleltem, a gombot, de úgy is megfájdult a a szemem. Nincs valami kivonat?

Ardarich 2007.11.06. 15:56:38

A Demokratánál visszataszítóbb lap szerintem nincs a jelenlegi magyar lappiacon. A 168 óra meg a Népszava seggnyaló és földhülye (kivéve talán Jolsvait meg Andrassewet), de a Demokratával így is bűn egy lapon emlegetni őket.
Most az újság állandó zsidózásától és cigányozásától eltekintve, Gazdag István egy időben rendszeresen leírt benne olyan finomságokat, hogy "Mikor jön el az idő, mikor törvénybe iktatható, hogy aki istenhívő az elmebeteg?". A Tilos Rádió ennél kevesebbért lett botránykő a jobboldalon... Azt sem igazán értem, hogy mitől demokratikus dolog a Türkménbasit meg Hugo Chávezt ünnepelni, Szaddam Husszein búcsúlevelének közléséről nem is szólva, de biztos én vagyok lemaradva. Azt se tudom, hogy miféle "magyar demokrata" szemében lehet Bajcsy-Zsilinszky Endre hazaáruló, Pfeffer-Wildenbruch katonái "Európa hősei", Pinochet, Salazar és Franco pedig "nagyszerű államférfi". Pozsonyi kitételeiben meg a tömeggyilkos Prónay Pál rendszeresen nagy hazafi, ezenkívül idézett már lelkesen Istóczy Győzőt, legutóbb pedig épp a testi fogyatékosokkal kapcsolatban eresztett meg egy olyan beszólást, ami után normál esetben az emberrel nemigen állnak szóba a barátai egy darabig. Ködös távoli emlék még, hogy volt már a lapban szó a Hitlerjugend hősies harcairól, a négerek agyáról, megemlékező cikk a falangistákról és Rivera tábornokról. Bencsikkel és a lapja teljes szerzőgárdájával Lovastól Szentmihályiig elsősorban nem azért kéne a magyar jobboldalnak végleg szakítania, mert Bencsik anno nem az a hajdenagy ellenálló volt. Egyszerűen ez a lap vállalhatatlan. Legalábbis Magyar Demokraták között.

ergé 2007.11.06. 16:05:55

uff, érdemes tényleg beleolvasni a bejegyzésben belinkelt cikkekbe:

"Berecz János ezután rámutatott, hogy..."
írta: Bencsik András

cé veres lajos 2007.11.06. 16:12:28

Nekem nem működik az "eme" link.
403 Forbidden
Milyen képről lenne szó?

ergé 2007.11.06. 16:42:14

télleg nem működik, az egyik dokumentumra mutat, abból idéztem a bejegyzés végén. megpróbálom javítani.

Őrnagy Őrnagy 2007.11.06. 20:16:52

Pinochet azért némely liberális "ász" körében is igen népszerű ember, pl. Tóta W.
Prónay meg azért Sopron körül jól dolgozott, de hogy tömeggyilkos lenne? Agyonlőt egy-két komcsit 1920-ban, hogy klasszikust idézzek: Na és? Azokban a vészterhes időkben ez benne volt a plakliban mindkét oldalon, egy kis Lenin fiúk rendezte akasztás, tizedelés a lázadó katonák között made by Lukács György.

Robin Masters · http://www.robinmasters.blog.hu/ 2007.11.07. 14:55:48

Kik azok a "valóban jobboldaliak", akiket a Demokrata "informál"? Ez csak biznisz. A Bencsik-vonal az RTL-hez mérhető erkölcsösséggel döntötte butaságba közönségét, hogy aztán csak tőle, meg a pártus galaxis más cégeitől vásároljanak. Lett egy kitartott masszánk, egy biomassza elhülyült emberekből, akiknek nem tudunk négyévente megfelelni, ha nem vagyunk elég fundamentalisták. Meg demagógok. Meg antiszemiták meg Amerika-ellenesek.

Legalább Bencsik jól él. Kigombolt ingű, aranyláncos, mellkasszőrös jobboldaliság. És előfizethető.

Playmobil Soldat 2007.11.07. 15:34:44

:) Nem tisztem védeni a Demokratát, hiszen ahogy az ehhez kapcsolódó első kommentemben is írtam, az érdem, ami esetleg mellettük szól, valójában nem az ő érdemük, hanem a média résztvevőinek a szégyene.

Viszont kéretik megnézni a másik oldal lapjait (168 óra, Magyar Narancs - csak a nyomtatottak közül 2, netes lapok vannak jópáran), és ugyanígy elgondolkozni a bizniszen, erkölcsösségen, butaságon, biomasszán, demagógián.

dowNLoad 2007.11.07. 19:25:57

Van még egy gigantikus (méltó) párja Gerőnek, ez JOHN EMESE,(amerikai?) aki félelmetesen köcsög viselkedésével vívta ki ezt a megtisztelő helyezést. Ő az aki lesz@rta, hogy hány iskolát/óvodát zárnak be, mert azt mondta, hogy az ő gyerekei alapítványi iskolába járnak, ill. mint anyuka részt vett a Margit szg-i kender bulin, mert az jó, főleg az anyukáknak. (remélem akkor is szívott, amikor még terhes volt, vagy az anyja is ezt tette?) KICSODA Ő, ÉS HOGY KERÜLT ODA AHOL MOST VAN? (és miért???????)

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2007.11.08. 11:18:55

Leginkább azon kéne elgondolkodni, hogy miért kell egyáltalán foglalkozni velük? Hiszen ők most is ugyanazért írnak másokról, hogy azok milyen elvtelenek, szemetek, mert nem úgy látják a világot, ahogy ők. Hol van itt az az erkölcsi etalon, amivel megítélhetnek ők bárkit és bármit?
süti beállítások módosítása