Magyar-szlovák négy jóbarát
2007. június 02. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Magyar-szlovák négy jóbarát

Azt a tényt kipipálhatjuk, hogy a magyarok jobban tájékozottak Hollywood és a brazil felső tízezer stilizált világában, mint a közvetlen környezetünket illetően. Tévéfaló honfitársaink nem tévednének el a los angelesi strandokon, a manhattani metrókon avagy a londoni Cityben, arról viszont halvány gőzük sincs, mi folyik, mondjuk a Dunán túl. Pedig volna mit megismerni.

A hétvégét a Felvidéken töltve volt időm belenézni, belehallgatni a szlovák médiumokba. A tótok lehagytak minket ízlésben, minőségben és színvonalban. A mainstream kereskedelmi rádiókon olyan zene szól napközben, amit itthon legfeljebb az alig mérhető hallgatottságú Cafén, Jazzyn avagy a Tiloson fülelhetünk le. És vannak szlovák zenék is.

A másik kedvencem a Markíza tévén (a helyi ertéel) futó Susedia (Szomszédok) sorozat lett. A szappanopera a humor és az irónia segítségével oldja a magyarok és a szlovákok, ennek a két nyomorúságos kelet-európai nemzetnek a kölcsönös frusztrációját.

A sorozat főszereplői két kisgyerekes párocskát alakítanak. Az egyik páros (Frantisek és Zuzu) szlovák, a másik (László és a csinos Ildi) magyar. A szerethetően kisszerű figurák képesek a szomszédjukkal hajbakapni azon, hogy magyar vagy szlovák tévécsatornát nézzenek-e közösen, mi legyen az ünnepi menü karácsonykor, s ezernyi hasonló piszlicsáré ügyön. Ildikó viszont úgy hajlandó szerelmeskedni a férjével, ha ő előzőleg magyarul kényezteti.

A párok civódnak, piszkálódnak egymással, de ha jön a baj, mindig kisegítik egymást. A felnagyított nemzeti sztereotípiák duplacsavarával ironizálva oldják a nackó görcsöt, a tévéfotelben ülve pedig együtt nevethetünk a szereplőkön - és persze önmagunkon.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr6291595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2007.06.02. 23:19:20

Erről a sorozatról már sokat hallottam, nagyon jó kezdeményezés. Ildikó eredeti neve pedig RÁK Viktória, szóval szegről-végről még rokon is lehet. :)

VIII. Nagyapó 2007.06.02. 23:49:45

Belenéznék.

Magyar-cigány feszültségről amúgy nem lehetne ilyesmit? Az utolsó hasonló próbálkozás az Egri csillagokban volt...

dowNLoad 2007.06.03. 00:05:48

Amíg Mao.-on a rádiókban van lista, hogy mit lehet és mit nem leadni, addig nem lesz változás, nemhogy színvonal-emelkedés. (kannás kiszerelésű lakossági teknó, az van, pl. rockzene az be van tiltva? riport, egyéb ami nem zene és nem vmi promóciós szar az sincs)

Nándo 2007.06.03. 00:07:03

"Magyar-cigány feszültségről amúgy nem lehetne ilyesmit? Az utolsó hasonló próbálkozás az Egri csillagokban volt..."

Zsidó-viccek megvannak? Kik mesélik őket? Mi a konklúzió? Zsidók maguk a legnagyobb antiszemiták. Itt, kis hazánkban szerintem nagyon nem értjük az öniróniát.

2007.06.03. 00:20:57

VIII. Nagyapó! Dehogynem!

Íme a rövid leírás:
A sorozat főszereplői két kisgyerekes párocskát alakítanának. Az egyik páros (Kolompár József és Margit) cigány, a másik (Jobbágy Koppány és a csinos Emese) magyar. A szerethetően kisszerű figurák képesek a szomszédjukkal hajbakapni azon, hogy mennyire volt böszmeség az őszödi beszéd, hova tűnt az ünnepi menübe szánt csirke Karácsonykor, s ezernyi hasonló piszlicsáré ügyön. Margit viszont úgy hajlandó szerelmeskedni a férjével, ha az előzőleg felsorolja a szinesfémek MÉH-ben beszámított árait.

A párok civódnak, piszkálódnak egymással, de ha az egyiknek jobban megy, a másik egyből visszahúzza őt a szarba.

VIII. Nagyapó 2007.06.03. 01:09:40

Kepler

:-DDD

Az uccsó mondattal az igazi :-)


Nándo

Ez a konklúzió sztem nem túl gyakori. Max védekezésként, ha egy nem zsidót megszólnak némi poénkodásért. De kár lenne belemenni...

VIII. Nagyapó 2007.06.03. 01:23:07

Amúgy igen: zsidó magyarral meg merné csinálni valaki?

Az volna a jó, ha meg lehetne - haveri körben legalábbis van zsidó barátom, akivel tök jól elugratjuk egymást.

De valóban, abból azért tényleg lenne anyázás. Csak az a kérdés, hogy a Magyar Nemzet kezdené-e, hogy a köcsög libsi RTL Klubnak miért lehet, vagy az ÉS, hogy kibújt a lóláb, az RTL Fideszközeli náci, ők meg rögvest csomagolnak. Bármelyik is, megint egyszer sikerülne ritka sokat ártania...

Nomnte 2007.06.03. 02:26:32

Cigány-Magyar? Gáspár Gyöző nem elég a megbékélés végett?

Gabe 2007.06.03. 07:42:16

ez biztos jobb, mint a rém rendes magyar verziója

raymond 2007.06.03. 12:20:52

Los Angeles-i

ergé 2007.06.03. 16:34:39

féltékenységi jelenet magyar-szlovák kevert nyelven előadva :-D Cinska masáz!

youtube.com/watch?v=Sfo1kBYb5pM

Zoli (SSDB) 2007.06.04. 01:18:36

szlovákiban sok minden jobb mint nálunk... de ez nem meglepő

cziffra plachta zasztava · http://www.cziffra.blog.hu 2007.06.04. 11:13:56

azér szlovákia még mindig fico és slota ország. nem is beszélve malina hedvigről. szal nem bántam meg, hogy átjöttem. inkább ezer gyurcsány baszogasson, mint egy slota.

___________________________ (törölt) 2007.06.06. 22:22:42

Budapesten könnyen fogható a szlovák Rock FM, amíg ott laktak, többnyire azt hallgattam, teljesen jó zenék voltak rajta. Jelzem, színvonalas, hangsúlyozom, SZINVONALAS techno, mint pl. Orbital, Leftfield etc. jobban bejönne, de azt se Magyarországon, se Szlovákiában nem adják a rádiók, sőt, némileg meglepő módon itt Angliában sem. (Bár ez utóbbinak lehet köze ahhoz is, hogy nincs is antenna a kocsimon, tehát csak a BBC 1-4 jön be, amit olyan erővel tolnak, hogy a csonk is elég - mekkora egy marha vagyok, nem? :-))) Droidsorszámot kérek :-) )
süti beállítások módosítása