Heisser Winter
2007. január 11. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Heisser Winter

Nocsak, nocsak, Párizs, Róma, Budapest, Koppenhága, Moszkva után a császárvárosban is zavarog a nép. Ha elkapna a forradalmi hevület, még azt írnám, hogy egy új 1848 söpör végig Európán. Bár a magyar seregek nem állnak a határon, a bevonuláson tanakodva.

Bécs gemütlich egyetemistái tüntetnek a jogaikért, kisebb összecsapások is történtek a rendőrökkel, bár ők kövek helyett paradicsommal és tojással dobálják a Gendarmerie-t. Kíváncsi vagyok, az ottani sajtó mit ír róluk: zavargó csőcselék, avagy a jogaiért tüntető öntudatos fiatalság vonul az utcára?

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr7527885

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Avtovyshka.te.ua 2017.09.08. 11:52:26

Hogyan tovább zeneipar? - Web Koncept

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2007.01.11. 22:22:54

A magyar seregek:) hát amennyien vannak, nehéz is lenne...esetleg Afganisztánból és Kosovoból hazavágtatnának, mint a 80 huszár...

:-S 2007.01.12. 00:17:26


Csakhogy ezek már megint a vörösök, ahogy a franciáknál is, meg úgy többnyire.

Persze azzal egyetértek, hogy minden zavargásnál cikibb lett volna, ha az őszödi beszédet szó nélkül hagyja a magyar nép, meg engem is idegesít a nyavajgás...

De mindenféle demagóg bandákkal azért ne szolidarítsunk már túlzottan, mert végül lemorzsolódik mindenki, akik egy színvonalas kormányzáshoz azért később majd jól jönne. Mint ez is itt...:

index.hu/gazdasag/magyar/urb070111/

Dr. Minorka 2007.01.12. 00:27:54

Hát, ha maradtak volna a 92-es programnál, akkor sohasem jutnak kormányra. Ennek az álláspontnak max. 20%-a van (SZDSZ, MDF, MSZP jobbszárny,a FIDESZ jobbszárnya esetleges szavazatai egyesítve).

:-S 2007.01.12. 00:39:06

Jó-jó, igaz, és bizonyos részei (pl. térdre, csuhások) nem hiányoznak nekem sem.

De azért meg lehet találni az egyensúlyt az elvek és a szükséges opportunizmus közt is... Ez csak a 2002-es vereség után borult fel annyira, hogy lassan túllicitáljuk Megyót!

Lassan már csak a családtörténet tart itt és a remény, hogy ami azóta történik, tényleg csak színjáték... De egy idő után óhatatlanul elbizonytalanodik az ember.

tistedur 2007.01.12. 00:44:13

Benedek!
az egyensúly az elvek és a szükséges opportunizmus között 1998 után borult fel..ennek a következménye lett 2002

:-S 2007.01.12. 01:25:11


Hát, nem tudom. Ízlés dolga, azért Bokrossal sem kell mindig egyetérteni még gazdasági kérdésekben sem - azért ő nagyon csak a makróból és az elméletből indul ki, túlegyszerűsítve a dolgokat. Meg pl. lehet, hogy Járai sok marhaságot beszél/beszélt, de tűrhető pénzügyminiszter volt, és csinált egy színvonalas jegybankot. A családtámogatási programjuk, meg a diákhitel-rendszer azért szintén nem volt teljes marhaság, a regionális fejlesztést is lehetett volna jól is csinálni - ez később dőlt volna el -, Mikola pedig végül elkezdett nekimenni az egészségügynek is, csak későn - stb.

Ami az ideológiát illeti... Vegyes. Szerintem azért egy aránylag korrekt kereszténydemokrata világkép volt, ami tőlem annyira nem áll messze. Ami nem keverendő össze egyes odacsapódott sajtómunkások és egyéb marhák világképével.

Ami az egész pályás letámadást, azt vszeg rendszerváltáskor kellett volna, így vegyes. Minden sajtóhiszti ellenére, többnyire azért valóban pártkatonákat váltottak - sajnos többnyire pártkatonákra...

Számos mulasztása mellett nem volt azért az olyan elk*rt ciklus, szerintem...

tistedur 2007.01.12. 01:36:31

Benedek!
lehet,hogy nem volt elkúrt ciklus-de mégsem bírtak profitálni belőle.
(és ez most nagyon személyes:ha meghallom a "polgár" szót,azóta is feláll a hátamon a szőr)

:-S 2007.01.12. 01:47:18

tistedur

Olvass egy kis korabeli - akár szoft- - ballib sajtót mai szemmel - szerintem elég nagy volt benne a szerepük, hogy ez így alakult.

Semmivel nem jobbak vagy objektívebbek, mint ma a Magyar Nemzet. Nyoma sincs a mai hozzáállásnak, hogy kormányt és ellenzéket egyaránt bizonyos kritikával szemlélik. Talán kicsit jobban elhitték a saját propagandájukat, de ennyi...

tistedur 2007.01.12. 01:57:09

Benedek!
semmivel sem rosszabbak,mint az akkori magyar nemzet
(a mostani olvashatatlan gyakorlatilag)
Benedek,ha jól csinálják a dolgukat,és jó a píárjuk,akkor a fidesznek meg kellett volna nyerni azt a választást anno.(nem nyerték meg:és ne fogjunk mindent a ballib sajtófölényre)(ráadásul magukkal hurcolták a kisgazdákat+akkor az önkormányzati választásokat a szocik nyerték halvány emlékeim szerint-amire persze nem volt jó megoldásuk)
az,hogy azon gondolkodunk,hogy mi történt akkor rosszul:az normális-max az nem,hogy nincs rá jó válasz :)(pedig a hibáiból az okos ember tanul)

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.01.12. 08:01:18

tistedur: Az Orbán-kormány kifejezetten fegyelmezett fiskális politikát folytatott, az infláció szig. mon. csökkenést mutatott és az államadósság is (igaz, nem szig. mon., de) csökkent. '98-'99-ben csináltak egy szép csendes megszorítást, fűnyíróelvű minisztériumi forráselvonással.
A brutál adó- és járulékemelések után idén várhatóan 6,8% körül lesz a GDP-arányos áht. hiány - 1999-ben 3% volt (www.ecostat.hu/hirlevel/hirlevel13.html).

tistedur 2007.01.12. 11:24:00

TuRuL!
és ebből levonható az a következtetés,hogy amelyik kormány szigorú fiskális politikát folytat az elveszíti a választást?!
(könyörgöm nem erről beszéltem)

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.01.12. 12:08:06

tistedur: "az egyensúly az elvek és a szükséges opportunizmus között 1998 után borult fel..ennek a következménye lett 2002" - ezt értettem félre, azt hittem, gazdasági értelemben beszélsz az egyensúlyról. Szerintem 2002-ig nagyjából rendben voltak a dolgok a Fidesznél, család- és gyermekbarát adópolitika, diákhitel, mindez ésszerű gazdálkodás mellett.

tistedur 2007.01.12. 12:13:37

TuRuL!
bocsánat én is félreérthető voltam.(a politikai opportunizmus túlsúlyba került az elvekkel szemben,és ehez kapcsolódott egy elhibázott politikai stílus is-szerintem.és nnem megbámtva senkit:a választók nagy részének szimpátiáját nem tudták megszerezni..sőt)

Paszternak 2007.01.13. 03:56:14

tistedur:

tehát akkor mi bajod is volt a 98-02 közti kormánnyal? Hogy gazdasági szempontból balf@szok voltak? Ugye, nem, mert te is beismered, hogy nem ez volt a gond. Rossz volt a retorikájuk? Ahá!!!
Tehát? Inkább legyen egy kormánynak f@sza retorikája, de legyenek dilettánsok, mintsem fordítva? Na, ezt éljük!
Akkor, ha jól értem, te még mindig a korabeli sajtóvisszhang alapján ítélsz... Meg az érzelmek alapján...
Ez viszont hótciki, már megbocsáss.

tistedur 2007.01.13. 13:44:08

Paszternak!
most megyek és a sarokba állok...hamut szórok a fejemre:a 1998-2002 közötti ciklus minden szempontból tökéletes volt:a hülye választópolgároktól-akik az érzelmeik alapján is ítélnek-meg el kell venni a választójogot-alkalmatlanok hogy éljenek vele..
(és bevallom:valóban s sajtótermékek alapján ítélek..nem vagyok alkalmas a gondolkozásra..bocsánat,hogy hozzá mertem szólni a nálamál sokkal bölcsebbek vitájához.hisz ők sosem engedik,hogy az érzelem elnyomja a ráció szavát)

:-S 2007.01.13. 14:35:32

tistedur

Szerintem csak konkrétumokat várnánk... Már azon kívül, hogy kiráz a "polgár" szótól a hideg, mert ez eddig csak szimpla szoci Orbanofóbia.

Aztán majd azokról elbeszélgethetünk.

:-S 2007.01.13. 14:44:47

(Lehet azért találni valódi hibát is, nem keveset, vszeg volt bőven, amihez nem mertek hozzányúlni - megsúgom: nem emiatt vesztettek -, no meg persze nem Kulcsár találta fel a korrupciót sem.

Megyó dilettantizmusának viszont azért felette voltak fényévekkel, és volt azért pár húzásuk, ami - nekem legalábbis - kimondottan szimpi volt...)

tistedur 2007.01.13. 14:57:00

Benedek!
akkor miért vesztettek?!
én erre lennék kiváncsi:emiatt is írtam ide.
(Benedek:a horn-orbán vitát hallgasd újra és strigulázd ki hogy hányszor hangzott el a szó)
(lehet beszélni arról,hogy a családtámogatási rendszer csak egy szűkebb réteg számára volt ténylegesen használható lehetőség:mi lett volna jobb adócsökkentés vagy támogatási rendszer kialakítása...mit jelentett a középosztály fejlődésének segítése-milyen széles középosztályban gondolkodtak..a diákhitel a jobb-e vagy az ösztöndíjakat kellett-e volna szinten tartani..miért nem történt meg az ellátó rendszerek átalakítása..

:-S 2007.01.13. 15:34:44

tistedur

Az elmúlt 16 évben nálunk egyvalaki volt képes újra választást nyerni. Ki kellett hozzá üríteni az egész államkasszát, fenékig. Nem hiszem, hogy ez olyan jó mérce lenne...

Mivel Orbánéknál csak árnyalatnyin múlott, hogy kikaptak, számos tényezőt meg lehet ragadni, ami miatt megbuktak. Vszeg közrejátszott benne a médiaellenszél és a hibás helyzetértékelés a kampányban, és talán túlzott teret adtak a militárisabb irányzatoknak újságokban, sajtóban...

Ami a családtámogatási rendszert illeti - olvasgass egy kicsit a making work pay politikákról Nyugaton. Egy ilyen munkaerő-hiányos gazdaságban ez különösen érvényes, a Fidesz pedig a kampányig sokat próbált tenni az aktivitási ráta növeléséért. Lehetett volna talán valamivel szociálisabbra tervezni, meg ösztönözni valahogy a részmunkaidős lehetőségeket az anyáknak - de ha munka nélkül adják a segélyt, az konzerválja a helyzetet (illetve éppúgy, plusz juttatásként megkapják az adócsalók is). Aki tényleg nagyon sz*rul állt, annak azért volt külön rendszeres gyermekvédelmi támogatás.

Ellátó rendszerek - mert féltek nekimenni; de azzal azért jobban meg is buktak volna, lett volna diktátorozás még nagyobb, meg hasonlók. Mindenesetre úgy tűnik, most is Molnár Lajos lesz az első bukott miniszter. És lehet, nem is méltatlanul és tényleg elkúrta - de a reform mindig egy ilyen dolog, sok benne a hiba és sokakat felfal.

Diákhitel/ösztöndíj: esetleg kombinálni lehett volna a kettőt, hogy a max. összeg a jegyektől függjön :-)
De ez nem vagylagos kapcsolat: a diákhitel-rendszer ténylegesen nullszaldósra lett tervezve, Berlinger Edináék szépen megtervezték, hogy ne kerüljön semmibe az államnak (leszámítva, ogy GYES alatt állják a kamatokat), és aránylag jól is működik. Az ösztöndíj pedig külön juttatás.

TuRuL_2k2 · http://ufi.blog.hu 2007.01.13. 19:32:13

tistedur: Biztosan sok oka volt annak a vereségnek 2002-ben. Néhány ötlet: Orbán-Nastase megállapodás (a Fidesz bízott a Kovács László által megígért MSZP-támogatásban, de aztán jött Gyurcsány és meggyőzte a stábot, hogy lépjenek ezen túl és beszéljenek inkább a 23 millió románról - bejött nekik), a Wermer-birodalom túlzott mohósága (de ő legalább értette a dolgát), a sokszor teljesen felesleges arrogáns és lekezelő Fidesz-stíl (a kormányzattól a helyi politikáig) és persze a médibeli erős versenyhátrányról sem szabad elfeledkezni (aminek viszont csak egy része adottság, a többit a Fidesz magának köszönheti).

tistedur 2007.01.13. 19:44:29

TuRuL és Benedek!
köszönöm a válaszokat..nekem is ötleteim voltak :)
(és bocs a paszternáknak címzett kirohanásért)
(Benedek: a családi adózás,a szociális juttatások átalakítása a középosztály megerősítését szolgálta.de én hibának tartom azt,hogy nem próbálták meg a középosztály alsó harmadának-ami elég sokat szívott már az ezt megelőző 8 évben-a felzárkóztatását.itt sok szavazót vesztettek.)

fifi 2007.01.13. 20:27:37

Tistedur!
Sajnos, most már nem csak a középosztály alsó harmada szív, hanem annak minden szintje. Rengeteg az olyan ember, akinek jó szakmája van, több helyen is dolgozik és mégsem tud boldogulni, mert mint "gazdagtól" minden támogatást megvonnak. zerintem ez nem jó politika. A középosztály zsebe sem a bőség szaruja. Egyszer aztán senkinek nem marad pénze. Vagy senki nem marad itt. Az orvosok fogják kezdeni. Azok, akiknek a kórházát bezárták.
süti beállítások módosítása