Turáni gondolat: elitizmustól a szittyológiáig
2017. február 09. írta: Redakció

Turáni gondolat: elitizmustól a szittyológiáig

turan.jpg

Honnan jön a turanizmus? És hogyan érkezett Magyarországra? És miként lett az elit körök hobbijából lila fantaszták tévtana? Nem magyar jelenség, hogy igazolhatatlan testvériséget és ősöket keresünk: máshol is népszerűek lesznek az ilyen elméletek, például az ukrán-szkíta rokonságé – amint felüti fejét a válság. A Mathias Corvinus Collegiumban jártunk, ahol neves történészek adtak stand up comedy-be is beillő előadást a turanizmus mibenlétéről.

Bár 1920-ban szervezetileg háromfelé szakadt a turanizmus, meglepő, de egészen 1945-ig nem voltak meg azok a törésvonalak, amelyek ma oly' jellemzőek. Addig a turanisták között szép számmal voltak például finnugristák is.

Ez 1945-ben változott meg, amikor utóbbiak folytathatták tudományos tevékenységüket, a berendezkedő diktatúra viszont egyaránt elnyomta vagy emigrációba kényszerítette a mainstream turanistákat és a fantasztákat, a turáni egyistenhívőket, a „szittyológia” (copyright Sárközy Miklós) dilettáns képviselőit.

Minthogy a tiltott gyümölcs mindig édes, az emigrációban e dilettánsok által írt sumer-magyar fejtegetések legitimációt kaptak az elnyomástól, „ha Kádár tiltja, biztos igaz”-alapon, a rendszerváltás után pedig hihetetlen népszerűségre tettek szert.

Stumpf András tudósítását Történelem.mandiner oldalunkon olvashatják.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr112240164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

annamanna 2017.02.09. 12:30:14

Jó az időzítés.
"Szabó Ferenc 1994 óta városi képviselő Körmenden, 1998 óta a város alpolgármestere. Mellette általános iskolai tanárként dolgozik, a magyar őstörténet kutatója, szerkesztője és társszerzője volt a Varázsolj szebb világot!, valamint a Szkíták-Hunok-Magyarok című köteteknek. 2006-ban a Magyar Kultúra Lovagja kitüntetést is megkapta.

Ismerősei szerint nézetei meglehetősen furcsák. Többek között hitt abban, hogy a magyarság különleges, a többitől eltérő eredetű faj. Névjegykártyáján rovásírással is szerepeltek adatai.

Külön kulturális youtube-csatornát tart fenn, ahol előadásai mindenki számára elérhetőek."
www.nyugat.hu/tartalom/cikk/kiskoru_viszony_kormendi_alpolgarmester_lemondas

dr Angyalföldy 2017.02.09. 12:32:42

A rendelkezésre álló források szerint a honfoglaló magyarok javarészt türk nevű, kultúrájú és türknek tartott törzsek voltak. Ha Turán a türkök őshazáját jelképezi, nem igazán humoros a három bohóc komédiázása. Ráadásul szükségét érzik amalgámot képezni a türk vonalból, a sumérkodókból, parthuskodókból, stb. Jó hogy az ufo-kat nem keverték bele.

Kandeláber 2017.02.09. 13:31:47

Turánistákkal kapcsolatos élményem, hogy többször is lezsidóztak, pedig mások engem azelőtt csak náciztak. :D

Bell & Sebastian 2017.02.09. 14:38:49

Hát ez csak megint előkerült, mint népdalban a refrén.

Ha mindig az a Fedák Sári, hogy a történettudomány, ami hat ágra bontható, nem igazolja, akkor tessék konzekvensnek lenni és pontozásos győztest hirdetni.

A finnugristák elégedjenek meg a második hellyel.

Herr Schnapsidee Lieferant 2017.02.09. 17:47:12

fordítsuk magyarra a cikket: míg nem túl rég még a jobbikkal versenyben nyomták a feladatra kijelölt fidióták a kurultájolt alt-szittya zanzát, a trumpista fordulat után végképp a végvári hőskeresztény imázsra kell gyúrnia az agitprop szakosztálynak.

Herr Schnapsidee Lieferant 2017.02.09. 18:03:44

szittyólógia helyett schnitzelológia:

brilliantmaps.com/the-genetic-map-of-europe/

jawohl, a sógorok gyakorlatilag tesók.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2017.02.09. 18:48:58

@Bell & Sebastian:

Ez a turanizmusozás, szittyológiázás az egyik legócskább bolseviki trükk: aki ehhez folyamodik az automatikusan törli magát a tisztességes, komolyan vehető emberek listájáról.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2017.02.09. 18:53:08

@bbjnick: László Gyula merész elképzelése alapján nyugodtan mondhatjuk: mindig is itt voltunk.
És, akkor mi is van a honfoglalással, meg a többivel?

Nehéz dolog ám az, amikor egy egész nép keresi az eredetét, és nem fognak rajtuk az újszerű, és érdekes külső szempontok. Jaj, majd úgy gondoljuk a végén, ahogyan akarjuk, skandalum!

Bell & Sebastian 2017.02.09. 19:21:15

Nagyon jól állunk, mondhatom. Genetikailag szépen feloldódtunk az avarokban, Izraelben nincs is zsidó, csak színre kazár, a hun-szkíta-magyar kontinuitás még nem bizonyított, a legtöbb igazságot a mai napig az eredetmondák szállítják.

A magam részéről egy hun + magyar + bolgár + alán beáramlásra tennék - ebben a pillanatban. És akkor még nem tárgyaltuk a "sötét középkor" -t, aminek homályában eleink eleje benyargalta egész Európát.

Ehhez képest a turanizmust lesajnálni nem tűnik különösebben értelmes foglalatosságnak.

Bell & Sebastian 2017.02.09. 19:58:39

@Herr Schnapsidee Lieferant: Há' mongyuk a kontinensen mindenkit megszórtunk a közép-ázsiai, hun génjeinkkel. (bugyi rúzsaszín)

Scorpion Mecca 2017.02.11. 14:09:24

@bbjnick:
XD

Ez a (turanizmusozás, szittyológiázás az egyik legócskább bolseviki trükk: aki ehhez folyamodik az automatikusan törli magát a tisztességes, komolyan vehető emberek listájáról.)-ás az egyik legócskább bolseviki trükk: aki ehhez folyamodik az automatikusan törli magát a tisztességes, komolyan vehető emberek listájáról.
süti beállítások módosítása