A jobboldali értelmiség és a hatalom
2017. január 28. írta: Redakció

A jobboldali értelmiség és a hatalom

naray_szabo_gabor_2.jpg

Náray-Szabó Gábor, a Professzorok Batthyány Köre elnökének írása

 

Nemrégiben Pogrányi Lovas Miklós egy publicisztikában rótta meg a jobboldali értelmiséget, mert „nem tud mit kezdeni a hatalom brutális valóságával”.

Kerülgetjük a forró kását, nem merjük kimondani a teljes igazságot, ez bizony régi vád az értelmiséggel szemben. Van ennek valós magja is: egyesek féltik az egzisztenciájukat, félnek kimondani azt, ami a szívükön fekszik, mert baj lehet belőle. Nem új ez a jelenség, kifejeződik a „ne szólj szám, nem fáj fejem” szólásban is, melyet ki többször, ki ritkábban idéz a viták során.

A Professzorok Batthyány Körének tagjainak többsége azonban nyugdíjas, valójában nem kell félnie semmitől, szabadon nyilváníthat véleményt. Nem is félünk, csak egytől: ha állításunk nélkülözi a megfelelő alapot, felületes vagy éppen az érzelmeink, nem pedig a tények vezérlik. Ezért nem marasztalunk el személyeket, véleményt is csak kivételes esetben mondunk róluk, nem akarjuk átvenni a bíróság szerepét.

Van még egy másik veszély is, mely a mégoly átgondolt nyilatkozatokat is fenyegeti: a véletlen vagy szándékos félreértelmezés, akár a lényeg meghamisítása. Erre a sajtónak nagy lehetősége van, és bizony él is vele. Erre is gondoltunk, amikor arról írtunk legutóbbi nyilatkozatunkban, hogy „az országban a valóság és a látszat minden korábbinál jobban összekeveredett, és természetesen a látszat uralkodik”. A látszatot pedig nem úgy formálják, hogy annak a véleményét és szándékait tükrözze, aki megnyilatkozik, hanem azét, aki fizeti a sajtót.

Két példát hozok fel a fentiek bemutatására. Az egyik televízió újságírója rövid telefonos interjút készített velem, melyben többek között a korrupcióról is szó esett. A következőt mondtam neki: „azokat a képviselőket, politikusokat, akik korrupciógyanúba keveredtek és »védhetetlenek«, mint például Mengyi Roland, el kell engedni”.

A címbe a következő került: „Náray-Szabó: Mengyit is el kell engedni és ki kell közösíteni”. A számba adták, hogy a képviselőt ki kell közösíteni, ami ellen azért tiltakozom. Az „elengedés” nem kiközösítést jelent, hanem azt, hogy függesszék fel a gyanúba hozott személy mentelmi jogát, és tegyék lehetővé a hatóságoknak, hogy megfelelő nyomozás után a bíróságra utalják az ügyet. Ennek az a feladata, hogy a lehető legjobban alátámasztott tények ismeretében, minden szempontot mérlegelve mondja ki az ítéletét. Sem én, sem professzortársaim ezt a feladatot át nem vállalhatjuk.

A másik esetben egy internetes portál munkatársa kérdezte a véleményemet az olimpiáról, melyet én nagy lehetőségnek tartok a nemzeti összefogás erősítésére. Van számos tapasztalatunk a nagyrendezvényekkel kapcsolatban, ha merünk nagyot álmodni, nagy eredményt is el tudunk érni.

A riporternek erről ezt mondtam: „Ha ennek az az ára, hogy olyanok viszik el a pénzt, akiket nem szeretünk, akkor azt én elfogadom”. Ezek után a cikk a következő címmel jelent meg: „Professzorok Batthyány Köre: Olimpia akkor is kell, ha szétlopnák”.

Uralkodik az ellendrukkerek által formált látszat.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr912160653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GNDL 2017.01.28. 08:26:03

Csak egyetlen probléma van Magyarországon a jobboldali értelmiséggel: az, hogy nem létezik. :) De ez a fenti demens vén bolond és hozzá hasonlóan ma már nem igazán svájci bicska intellektusú gittegylete semmiképp nem tartoznának közéjük...

NemodaBuda 2017.01.28. 08:29:39

Nem igazán érthető ez a Náray ! Mit is akar, tulajdonképpen ? Eladni a majdnem teljesen seggnyaló, lényegében cinikus álláspontját úgy, mintha mondani akarna valami merészet ! Ha elengedik Menygyit, hová esik ? Polt karmaiba ? És ha azok kapják az olimpiai pénzt, akiket nem szeretünk, akkor azok nem lopják el azonnyomban a felét ? Miért pont ezt ne lopnák el ? És megint csak, talán félnek Polttól, aki ilyenkor azonnal lesújt ? Náray ! Az értelmiségi öntudat nem jogosítja fel erre !

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2017.01.28. 08:42:35

Ha fizikus lenne, tudná, mit jelent a súlytalanság?

Pelso.. 2017.01.28. 09:12:01

@Counter: Nem is súlytalan a PBK, még Mandíner is teret adott a fontos light magyarázkodásnak. Persze a kötelesség az kötelesség, a Kör állásfoglalásai meg valamilyen mértékben még nevelhetik is ezt a rakoncátlan népet.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.01.28. 09:23:49

@GNDL:

Nincs is semmi szükség modern értelemben vett jobboldali értelmiségre, a modern jobb nem más, mint mérsékelt liberális. Márpedig liberálisra semmi szükég, se radikálisra, se mérsékeltre.

Barátos György 2017.01.28. 09:31:05

Nagyon jól beszél Náray-Szabó Gábor, bölcsen és méltósággal.

gmihaly621 2017.01.28. 09:43:07

Svindler média, elefes!

Sir Galád 2017.01.28. 10:22:41

Ha ez egy jól átgondolt nyilatkozat lett volna, figyelembe kellett volna vennie, hogy nem az legfőbb probléma, hogy ki kapja a pénzt, hanem, hogy mennyit. Elég csak visszatekinteni a 4-es metróra. Kétszer annyi pénzből feleannyit útvonal épült meg. Nem jár felmentés a médiának, amiért csúsztatott. De annak se jár, aki közvélemény problémáját csúsztatással értelmezi.
Amúgy meg értem, hogy olyat adnak a szájába, amit nem ő mondott, de mi a probléma azzal, hogy egy bűnözőt a fidesznek ki kell közösítenie?

István Tamasi 2017.01.28. 10:51:20

Te vén sz..os!
Nemzeti, sőt nemzetthy büszkeséggel hány éhező gyereket lehet jóllakatni?
Nemzeti, sőt nemzetthy büszkeséggel hány embernek lehet tüzelőt adni hogy ne fagyjon meg a saját házában?

Barátos György 2017.01.28. 11:07:59

@Sir Galád:

Nem azzal van a probléma, hogy a bűnözőt ki kell közösíteni, hanem azzal, ha a törvényes eljárásokat felváltja a médiamanipuláció irányította embervadászat. Ha rólad megírja az újság, hogy nekrofil vagy, mert a szomszédod is azt mondja, az nem elégséges indok ahhoz, hogy kirúgjanak a munkahelyedről. Vagy szerinted elégséges?

annamanna 2017.01.28. 11:09:45

@István Tamasi: " Szerinte nem lehet a könyvkiadást ahhoz mérni, hogy nincs tüzelő. Majd megismétli, könyvre adott pénzen ne tessék fennakadni.

Persze ezután elterelik a témát, és Ungvári hosszan magyarázza, hogy miért jó, ha négymilliárdot költ Orbán lakberendezésre."
kettosmerce.blog.hu/2017/01/27/ungvari_tamas_ugy_vedte_meg_az_atv-ben_a_kormany_kulturalis_penzszorasat_hogy_eltitkolta_o_is_millio

István Tamasi 2017.01.28. 11:46:37

@annamanna:
Én arra reagáltam, hogy ez a vén sz..os az olimpiára mondta hogy az nemzeti büszkeség kérdése.

annamanna 2017.01.28. 12:51:34

@István Tamasi: értelek, de ugyanígy, vagy még siralmasabban védte meg Orbánék luxusköltekezését Ungvári. Igaz, hogy ott az olimpia nem került szóba. De azért négyezermilliót leírni a költségvetésből lakberendezés címén, és ezt Ungvárinak úgy mentegetni, hogy még kevés is, hát nem semmi.

"Megkap a méltó érdem
bármit, amit csak kérjen,
Isten óvjon, Isten védjen
ifjú császár téged!"
www.youtube.com/watch?v=4J-X2WhogY8

Bell & Sebastian 2017.01.28. 13:16:44

Szerintem a valóság nem változik olyan dinamikusan, mint az interpretációja. Utólag már sopánkodni kár, ahogyan a nóta mondja. Az amerikai-hagyományos évértékelőn, ettől függetlenül, ismét ott ül majd párás szemmel, hegyes füllel a műértő közönség, a zsebében lapuló, szakértői szerződésen ékeskedő, európaiértelembenvett, fejlettnyugati összegre koncentrálva, kétségbeesetten visszanyelve saját nyálát, ferde nyakkal vizslatva a plafont, mikor kezd ez repedezni, hogy idejekorán el tudjon inalni.

Vissza, a stacioner valóságba.

István Tamasi 2017.01.28. 13:46:24

@annamanna:
Nekem korábban sem volt szimpatikus Ungvári, deez a húzása egyenesen hányingerkeltő.

Sir Galád 2017.01.28. 15:25:53

@Barátos György: Kár, hogy nem sikerült értelmezni amit leírtam. Mindenesetre mulatságos, hogy ugyanúgy mész át csúsztatásba, hogy a média...

Barátos György 2017.01.28. 15:39:21

@Sir Galád:

Náray-Szabó Gábor: "Két példát hozok fel a fentiek bemutatására. Az egyik televízió újságírója rövid telefonos interjút készített velem, melyben többek között a korrupcióról is szó esett. A következőt mondtam neki: „azokat a képviselőket, politikusokat, akik korrupciógyanúba keveredtek és »védhetetlenek«, mint például Mengyi Roland, el kell engedni”.

A címbe a következő került: „Náray-Szabó: Mengyit is el kell engedni és ki kell közösíteni”. A számba adták, hogy a képviselőt ki kell közösíteni, ami ellen azért tiltakozom. Az „elengedés” nem kiközösítést jelent, hanem azt, hogy függesszék fel a gyanúba hozott személy mentelmi jogát, és tegyék lehetővé a hatóságoknak, hogy megfelelő nyomozás után a bíróságra utalják az ügyet. Ennek az a feladata, hogy a lehető legjobban alátámasztott tények ismeretében, minden szempontot mérlegelve mondja ki az ítéletét. Sem én, sem professzortársaim ezt a feladatot át nem vállalhatjuk."

Sir Galád: "Amúgy meg értem, hogy olyat adnak a szájába, amit nem ő mondott, de mi a probléma azzal, hogy egy bűnözőt a fidesznek ki kell közösítenie?"

Barátos György: "Nem azzal van a probléma, hogy a bűnözőt ki kell közösíteni, hanem azzal, ha a törvényes eljárásokat felváltja a médiamanipuláció irányította embervadászat. Ha rólad megírja az újság, hogy nekrofil vagy, mert a szomszédod is azt mondja, az nem elégséges indok ahhoz, hogy kirúgjanak a munkahelyedről. Vagy szerinted elégséges? "

Sir Galád 2017.01.28. 16:51:41

@Barátos György:

Sir Galád: "Amúgy meg értem, hogy olyat adnak a szájába, amit nem ő mondott, de mi a probléma azzal, hogy egy bűnözőt a fidesznek ki kell közösítenie?"

Ha ezt a mondatot nem tudod értelmezni, akkor nem tudom miről beszélgethetnénk...

Barátos György 2017.01.28. 17:20:40

@Sir Galád:

Ha számodra nem érthető, hogy senki sem tekinthető bűnözőnek, amíg bűnössége hitelt érdemlően be nem bizonyosodik és azért el nem ítélik, akkor én sem tudom miről beszélgethetnénk.

Sir Galád 2017.01.28. 17:29:06

@Barátos György: Ok, akkor most próbáld megfejteni, hogy mit jelenthet a "védhetetlenek" szó. Aztán sok sikert a szélmalmok és a nyitott kapuk ellen!

Bell & Sebastian 2017.01.28. 18:13:44

@Sir Galád: Úgy vagy te ezzel Galád, hogy teljesen mindegy, csak dögölnének mán meg!

Én meg úgy, hogy Gyurcsók szabadlábon hagyása előrevetíti, miféle belső rendet képes tartani a Fidesz. Amire pedig a bírósági kamara azt mondja, ha ti így, mi meg úgy, elvégre itt mi vagyunk Jupiter, a nagyon független, ha kénytelenek vagyunk elengedni a tieiteket, akkor mennek utánuk a mieink is, csak a belgák szívják meg, azok, akiknek se pénze se kapcsolata.

Domino-effektus. Ha valakiről nem mondja ki a bíróság, hogy bűnös, akkor az ártatlan. A jog szerint.

Pont te vagy a legnagyobb szószólója a jogfenségnek.

Nos, itt a soha vissza nem térő alkalom arra, hogy a farkadra húzd a jogodat.

Barátos György 2017.01.28. 18:21:39

@Sir Galád:

A "védhetetlen" annyit jelent, hogy a bíróság vagy más hatóság mentelmi jogának felfüggesztését kéri. Ekkor a képviselőt "el kell engedni". De "kiközösíteni" nem lehet, amíg bűnössége bizonyítást nem nyer és el nem ítélik.

Bell & Sebastian 2017.01.28. 18:33:14

Ha jobban belegondolok, ez _negatív_ domino-effektus, mert még a döglött lovat is fedezőménné leheli.

A balog erkölcsről papolás a gyakorlása helyett ide vezet.

Alkalmazott jog. A lótolvajok fejedelmének más nem nagyon marad, mint a tehetetlenségének összehasonlítása a csárdában a többi töketlennel.

A csapos valami vak nőszemély, ő méri.

Sir Galád 2017.01.28. 18:33:21

@Bell & Sebastian: Egész új információkat tudtam meg magamról. Más kérdés, hogy nem igazak. Legnagyobb szószólója lennék a jogfenségnek? Aligha. "Teljesen mindegy, csak dögölnének mán meg?" Aligha. Az életem nem a gyűlölködésről szól. Tudom ezt nehéz egy olyan mentalitású embernek megérteni, aki zsidókat lát mindenhol.

Szerintem elég beszédes, amikor Náray-Szabó védhetetlennek minősíti a kutyájuk kölykét, meg olyanokat mond, hogy "el kell engedni". De persze nyilván megilleti az ártatlanság vélelmét az az ember is, akit a NAV nyomozói láttak, amikor átvette a kenőpénzt. Főleg ha jobboldali. Vagy hogy is működik ez az elfogultakkal? Te tudod pontosan.

Kb. csak az a kérdés, hogy ő az új Zuschlag vagy ezt már nem tudták elsimítani. De persze az életben vannak meglepetések, mint amikor a Hagyóval szembetalálkoztam múltkor az utcán

Bell & Sebastian 2017.01.28. 18:34:58

@Barátos György: Nyugodtan adják föl a meccset mindketten, mert mellébeszélni kiválóan tudnak.

Sir Galád 2017.01.28. 18:35:51

@Barátos György: Szerintem meg azt jelenti, hogy lemondtak róla. Egy kezemen meg tudom számolni hány képviselő mentelmi jogát vonták meg az utóbbi 30 évben a kormánypártok a saját képviselőjükkel szemben.

Bell & Sebastian 2017.01.28. 18:44:34

Galád, a bankrendszer, jogszolgáltatás, oktatás, egészségügy kinek a kezében van szerinted Magyarországon? Vajon véletlen, hogy a legnagyobb kupleráj pont ezeken a területeken alakult ki? Államok az államban, és még én látok zsidókat mindenhol. Korrupciót, azt látok elsőre, másodjára meg a hordozóit.

Barátos György 2017.01.28. 18:56:34

@Sir Galád:

Úgy tűnik, nem ugyanazt a Náray-Szabó-interjút olvastuk.

Pelso.. 2017.01.28. 19:09:26

@Sir Galád:
Némi mérlegelés után persze hogy lemondtak róla, hisz
távozása nem veszélyezteti a további üzletmenetet, nem tud senkiről semmit, nincs presztízs ill imázs vesztés, utánpótlása sem gond, - minek pátyolgatni tovább. Az ilyen jelentéktelen látszat tisztulás meg még jól is mutat.

@István Tamasi: Nézd meg, mennyit költöttünk eddig az olimpiai tanulmányokra, valamint mennyit szánunk a pályázati rendszerre. Ezektől naná, hogy dagad a kissé átértelmezett, de korszellemnek megfelelő nemzeti büszkeség.

István Tamasi 2017.01.28. 19:34:50

@Pelso..:
Úgy érted hogy egyes maffiatagok nemzetthy bukszája dagad, ugye?

Bell & Sebastian 2017.01.28. 19:39:54

@Pelso..: Sokadszorra szólok, hogy kevés itt a Fidesz / korrupció x-y tengelyen szőrözni. Aki nem képes komplexen átlátni, az inkább tengermélyen kussoljon.

Vona Gábornak sem hihető egyetlen szava sem, mert eddig minden nyertes számonkérést ígért, kezdve az üvegszemű MSZMP -stől, a felajzott fidesznyikig, csak pont semmi nem lett egyikből sem.

Ez egy mindent átfogóan mély, strukturális válság, aminek a megoldása úgynevezett demokratikus eszközökkel lehetetlen.

Pelso.. 2017.01.28. 20:57:21

@Bell & Sebastian: Sokadszor mondom, mind lop, sőt, jövőben is fog egytől egyig. Viszont van egy határ, hogy mibe csomagolja és a csomagolás mibe kerül, ja, már szerintünk se.
Persze, annak sem, de nemcsak számonkérés ügyben. Soha nem lesz olyan donkijote csapat, amely neki merne menni egy olyan társaságnak, amely évekig diszponált a közpénz és a szolgálatok felett.

@István Tamasi: Úgy.

Veder1 2017.01.28. 21:08:03

„Ha ennek az az ára, hogy olyanok viszik el a pénzt, akiket nem szeretünk, akkor azt én elfogadom”

Ez a mondat mijafaszt jelent? Mi az hogy elviszik a pénzt? Nem beszélni magyart? Mi az hogy nem szeretünk? Mit jelent a többesszám? Kik azok akiket nem szeretnek? Mi van azokkal akiket szeretnek? Miről hadovál össze-vissza ez az ember?

Barátos György 2017.01.28. 21:51:25

@Pelso..:

"Sokadszor mondom, mind lop, sőt, jövőben is fog egytől egyig. Viszont van egy határ, hogy mibe csomagolja és a csomagolás mibe kerül, ja, már szerintünk se."

Szerinted se. Más szerint meg de. Nagyon különbözően ítélik meg az emberek, hogy melyik csomagolás számukra mennyit ér.

"Soha nem lesz olyan donkijote csapat, amely neki merne menni egy olyan társaságnak, amely évekig diszponált a közpénz és a szolgálatok felett."

Ezzel b r a v ú r o s a n föl is vázoltad a liberális demokráciában rejlő szabadság kereteit.

Barátos György 2017.01.28. 21:54:51

@Bell & Sebastian:

"Ez egy mindent átfogóan mély, strukturális válság, aminek a megoldása úgynevezett demokratikus eszközökkel lehetetlen. "

„Maga nem is képzeli, hogy milyen szerencsétlen flótások vagyunk mi. Nekünk örök időktől kezdve száz frontunk van, s legádázabb elleneink nem itt a külső fronton vannak. Ha maga ismerné ezt az okos, komoly, munkabíró magyart, melynél emberiesebb fajtája nincs Európának. Ha látná, hogyan bánnak a foglyokkal, hogy osztják meg velük utolsó falatjukat a kiéhezett magyar katonák, hogy dédelgetik a köztünk rekedt internáltakat. És mégis, milyen hírünk van! mert van egy nemzetközi rohadt arisztokráciánk, van egy mindenünnen iderúgott, idegen, stréber középosztályunk. Ezek csinálnak nálunk zivatart és szép időt, politikát, vallást, sovinizmust. Ezek utáltatnak meg kifelé, ezek zabálnak meg itt benn. És nincs ellene segítség, mert az ő kezükben van az élet, s őket a középszerűség, érdek és becstelenség vasszolidaritása teszi felbonthatatlan hatalommá.” (Szabó Dezső: Az elsodort falu. Csokonai K., Debrecen, 1989., 237.-238. p.)

Herr Schnapsidee Lieferant 2017.01.29. 06:59:08

fordítsuk magyarra a cikket:

„Naggyon fontosch Professzőőőr vagyok, ha ennek az az ára, hogy olyanok adják a júdáspénzt, akiket nem szeretünk, akkor azt én elfogadom”

Bell & Sebastian 2017.01.29. 11:32:33

@Herr Schnapsidee Lieferant: Most képzelje el azt, ugyanezek a professzorok a Felsőházban ülnek, és kezdenek beakasztani korporatív pártunk és kormányunk innovatív ötleteinek úgy, hogy minden vitát egy valóban független hatalmi ág dönt el, a bíróság.

Ha még a béna kacsa elnök helyett egy tökös legényt is választhatna a nép, itt lehetne Amerika, ugyanez Alaptörvény nélkül: orosz birodalom.

A diktatörp nem gondolt a holnapra mert ugyanezt a kutyakomédiát eljátszhatják a hasonlóan gátlástalan utódai is.

Ha a politikai rendszert minden sallangjával a Rajnából lopta Demszky és bandája, akkor csak a trombitarezet hozták el meg a gyertyatartót, az aranyat nem merték.

gyalog.galopp 2017.01.29. 16:29:28

Már miféle megközelítés az, hogy" a jobboldali értelmiség és a hatalom".

Először is, a hatalom az hatalom, lehet jó, lehet rossz, lehet erős, lehet gyenge, ha meg nem is látszik akkor meg nincs is. A hatalomnak nincs oldala, és nincs értelmisége.
Mert milyen oldali volt Sztálin, milyen oldali Hitler,...., stb, milyen értelmiség Trump, na?

A fidesz mennyiben jobboldali és milyen értelemben?
Az a baloldal, aki egy abszolút nyertes helyzetből látványosan bizonyítja tehetségtelenségét, korrupt szervilizmusát, az mennyiben értelmiség?

Hatalom nélkül lehet országot irányítani, vagy sem?
Ha gyáva, megalkuvó, fantáziátlan faszok nem képesek magukat rendbe szedni, akkor mi keresni valójuk van a hatalomért sorba állók között?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2017.01.29. 16:46:27

@gyalog.galopp: Maga nem ért magyarul?

Nem "a jobboldali értelmiség, illetve hatalom", hanem "a jobboldali értelmiség és a hatalom" a cikk címe. A "jobboldali" a "hatalom" szónak nem jelzője. Birtokviszony sincs a kettő között, így maga éppenséggel elmélkedhet arról, hogy a hatalomnak nincs oldala és nincs értelmisége, csak hát senki nem is állította másként.

Így nézhet ki egy meddőhányó is, attól tartok, mint amit maga most alkotott nekünk. Nem kellett volna, nem jár érte köszönet.

gyalog.galopp 2017.01.29. 17:11:16

@Counter:

Ha tetszik érteni, amit írt, akkor magyarázza már el azt is, hogy miről szól a cím, és miről a cikk, ne haljak már meg hülyén, megint.

Az én szerény értelmem szerint a cikk címe, meg a cikk is a jobboldali értelmiség és a hatalom viszonyára utal.
Lényeg, a jobboldali értelmiség elvtelenül kiszolgálja a patásorbánt, pont.
Se demokráciában, se diktatúrában nem lehet hatalmat gyakorolni, " kiszolgáló személyzet" nélkül, de leginkább tömegbázis nélkül.

Ezzel összefüggésben, akinek se kiszolgáló személyzete, se tömegbázisa, az mi a francért rángatózik a hatalomért, úgyse fogja tudni megtartani.

Pelso.. 2017.01.29. 17:25:50

@Barátos György: Nullát ér. Ugye nem azért szavazol bármelyikre, hogy csomagoljon??
Tegyük fel, a csomagoláshoz morális hozzájárulásod (beletörődésed) adod, de másnap kicsit több kel, aztán megint, s a végére csak a csomagolópapír marad, belül semmi, legfeljebb pofánröhögés az adódért, a voksodért, a lojalitásodért.

A nem liberálisokban hol húzódnak azok a keretek..? Álláspontodat figyelembe véve, nálunk 2010 óta nagyon libsi demokrácia van.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2017.01.29. 17:30:57

@gyalog.galopp: Sem annak nincs értelme, hogy neked magyarázgassak - akkor se, ha ilyen szépen kérsz, véletlen se passzív-agresszív vagdalkozásba csomagolva -, sem annak, hogy bárki értelmezgetni akarja a súlytalan PBK alázatosan hajbókoló szövegeit.

Nem-esemény, nem-hír, nem-történt.

gyalog.galopp 2017.01.29. 17:36:34

@Counter:

Akkor végül is, mire reagáltál és miért?
Tényleg nem értelek.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2017.01.29. 17:46:28

@gyalog.galopp: Arra reagáltam, hogy nem értettél magyarul (konkrétan félreértelmezted a címet, egymásra vonatkoztattál két olyan szót, amelyek kapcsolatban nem állása az alkalmazott kötőszavakból kiviláglik mindazok számára, akik értik a nyelvünket).

Azért, hogy hátha megpróbálod megérteni. De nem próbáltad meg, hanem piszkálódásba kezdtél, ami jellembeli fogyatkozásra enged következtetni. Sajnos ennnek orvoslása is a te dolgod lesz, de ahhoz előbb kénytelen leszel rájönni, hogy miért káros dédelgetned.

gyalog.galopp 2017.01.29. 17:56:54

@Counter:

nem vonatkoztattam semmit egymásra, csak te kezdtél szokásodhoz híven piszkálódni.
Ahogy most is, csúsztatsz, vádolsz, de nem indokolsz.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2017.01.29. 18:03:51

@gyalog.galopp: "Már miféle megközelítés az, hogy" a jobboldali értelmiség és a hatalom". [...] A hatalomnak nincs oldala, és nincs értelmisége."

Ezt sikerült szembeállítani a címmel - ami a magyar nyelv szabályai szerint értelmezve nem állítja, hogy a hatalomnak oldala vagy értelmisége volna.

Azaz vélhetően nem értetted meg a címet, hiszen ha megértetted volna, aligha találtad volna épp az idézett állítást ellentétesnek.

És most tessék, sértődj meg.

gyalog.galopp 2017.01.29. 18:32:40

@Counter:

A hazai terminológia szerint ma jobboldali hatalom van.
Ezen alapvetésből kiindulva a jobboldali érteliség és jobboldali hatalom különválasztása, egymással szembeállítása értelmetlen.

A hatalomgyakorlási technikák oldalfüggetlenek, ami az oldalt meghatározhatja az a hatalom gyakorlásának célja.

Tudod mit? Igazad van, ezeket ki kellett volna fejtenem.

gyalog.galopp 2017.01.29. 19:06:42

@Counter:

Na szóval, a cím és alatta a tartalom igen finoman arra utal, hogy a jobboldali értelmiség kulturáltabban is gyakorolhatná a hatalmat, mert ugye pl. a sajtó....
Én erre az utalásra értettem azt, hogy nincs ilyen, meg olyan hatalomgyakorlás, hanem csak hatalomgyakorlás van, amivel viszont én arra akartam utalni, miszerint ugyanezt tette a másik oldal is.

Na!

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2017.01.29. 19:07:27

@gyalog.galopp: Aha, "a hazai terminológia" szerint. Mikor beszéltél vele?

Mindenesetre marha jól helyretetted az egész hazai terminológiát: "Először is, a hatalom az hatalom, lehet jó, lehet rossz, lehet erős, lehet gyenge, ha meg nem is látszik akkor meg nincs is. A hatalomnak nincs oldala, és nincs értelmisége."

Szóltál már neki, hogy zárójelbe raktad? Jaj, istenem, mindezt az egész horrort azért, mert figyelmetlenül olvasva a szalmabábjaidnak estél neki... de genetikailag képtelen vagy tévedést elismerni.

Ez tényleg értelmetlen, de nyugodtan folytasd, lendületben vagy!

Barátos György 2017.01.29. 19:09:08

@Pelso..:

Nem én írtam, te írtad, hogy "mind lop, sőt, jövőben is fog egytől egyig; viszont van egy határ, hogy mibe csomagolja és a csomagolás mibe kerül". Erre válaszoltam, hogy "nagyon különbözően ítélik meg az emberek, hogy melyik csomagolás számukra mennyit ér". Ha szerinted a beltartalom hasonló, csak a csomagolás különbözik, akkor mi érthetetlen számodra abban a kijelentésben, hogy a választók a csomagolás alapján alakítják ki preferenciáikat? De ez egyáltalán nem kötelező jellegű. Nem muszáj szavazni.

Magyarországon 1990 óta nagyon libsi demokrácia van.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2017.01.29. 19:09:37

@gyalog.galopp: "a jobboldali értelmiség kulturáltabban is gyakorolhatná a hatalmat"

Implikálva ezzel azt, hogy a hatalmat a jobboldali értelmiség gyakorolja... Ne röhögtess, hát az pont nem :-)

Úgy néz ki Náray-Szabó meg a PBK, mint akinek van (köz-)hatalma?

gyalog.galopp 2017.01.29. 19:12:35

@gyalog.galopp: @Counter:

Már a genetikánál tartunk? Megvitassuk?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2017.01.29. 19:22:42

@gyalog.galopp: Egyelőre ott tartunk, hogy egyre nagyobb marhaságokat találsz ki, csak hogy ne kelljen elismerned azt a figyelmetlenséget, amelyből az első kirohanásod fakadt.

Szépen sorjában.

gyalog.galopp 2017.01.29. 19:25:48

@Counter:

Ott tartunk, hogy én unatkozok, és élvezem, ahogy belelendültél.:)

Herr Schnapsidee Lieferant 2017.01.30. 05:40:31

@Bell & Sebastian: ha még a Rajnából lopta volna! Ott legalább a szövetségi rendszer miatt nem kell Berlinig mennie a falusi tanítónak, alázatosan kérve a fő-főelvtársakat egy marék krétáért, bezzeg emitt a megye kevesebbet számít, mint 89 előtt, történelmi abszurdum. Az uccsó rozsdás vasszeget is a csúti VIP páholyban osztják újra, vicc, a rosszabbik fajtából.

Pelso.. 2017.01.30. 09:25:28

@Barátos György: Nem tartom optimális tendenciának, amennyiben tömegek döntenek csak a csomagolás alapján, de hát az ő dolguk. Remek jövőképet vélelmez, amennyiben megállunk a csomagolásnál.
Nem érthetetlen, inkább sajnálatos.
Menjünk mélyebbre: legbelső, tényleges tartalom, amely kizárólag a hatalom és a pénz megszerzésére vonatkozik. Milyen érdekes, ezzel a sima beltartalom rögtön feleslegessé is válik, egyszerűen minek.

Igen, meg pl Hollandiában és Franciaországban is.

Pelso.. 2017.01.30. 09:31:13

@Bell & Sebastian: A Demszky csapat jól elcseszte. Százszorosát és nemzeti érzelemtől fűtve kellett volna lenyúlniuk, ma megbecsült polgár lehetne.
A komplexitáshoz meg: ha pl a főpolgimesternek lett volna anno egy kis mészárosa, hát folyamatosan vonultak volna a bp. tűzoltók.

Bell & Sebastian 2017.01.30. 10:13:06

@Pelso..: Nana, csak ki ne derüljön, hogy ez szóról-szóról így is volt, nemcsak vágytak rá, hanem meg is tették.

@Herr Schnapsidee Lieferant: Nem találták a német alaptörvényben a logikát, van ilyen. Igaz, nem is nagyon keresték, mert ilyesmit össze lehet fércelni a vonaton egy tableten is pár óra alatt, Brüsszeltől Budapestig.

Bell & Sebastian 2017.01.30. 10:45:12

@Pelso..: Egyébként nem kifejezett a lopásokra éleztem, korai még győztest hirdetni, bő egy év alatt sokat tud szépíteni a Fidesz.

Hanem arra, hogy mint a választási rendszer, mint az ideiglenes alkotmányunk jól / rosszul átvett, német import. Az első szellemi atyja az SZDSZ az ifjúsági tagozatának támogatásával, és mint az lenni szokott, minden ördögnek maga felé hajlik a patája.

A második menet egyértelműen a Fidesz sara, és mint az lenni szokott, ismét maguk felé hajlott a kacsóhuk, no meg, akkora szarvashibák kerültek bele, amiket nehéz megmagyarázni. Pedig mindkét csapat csupa jogászból áll(t), méltán lehetnek böszmék a fércművükre.

Herr Schnapsidee Lieferant 2017.01.31. 07:19:26

@Bell & Sebastian: "hogy mint a választási rendszer, mint az ideiglenes alkotmányunk jól / rosszul átvett, német import."

Közkeletű tévedés, mellé, nem az. Se nincs két kamara, se nincs erős önkormányzatiság/decentralizáció, se nincs arányos rendszer.

Az alkotmánybíróság intézménye német import, a parlament által választott gyenge államfő is, egyébiránt a többi kulcsfontosságú elem: a németesen vegyesnek hitt választási rendszer valójában erősen angolszász (egyéni mandátumok súlya a domináns) és francia (centralizált közig/területszervezés, eredetileg kétfordulós választások) persze mindez a vonatkozó ellensúlyok (közvetlenül választott elnök és felsőház) nélkül.

Anno a módszerváltó kerekasztal lovagjai azt hitték, a gulyáskommunista msz(m)p túl népszerű vidéken és ezzel az erős bázissal túlélne egy rendszerváltást, tehát nehézre lőtték be a népszavazást, gyengítették a megyéket (nem jött be, enélkül is tarolt Horn 94-ben) és mivel anno a remélt tuti győzelem kapujában a progresszió bajnokai sem szerettek volna kerékkötőt, nem lett se felsőház (mert az horthyfasizmus, fúúúúj), se közvetlenül választott elnök (mert izé ööö hát nem, no). Most persze nagyon jól jönnének ezek, késő bánat.

Szájernek lényegében csak kopipésztelnie kellett az egészet, ergo a valódi bűne, hogy nem változtatott érdemben az eredeti konstruktumon, ami ugye eredendően hibás, mert egy 4 évenként leszavazható rákosizmus az egész, hisz aki benne van a tutiban, az kvázi azt csinál és lop amit akar, az elmúlt 25 év alatt fokozatosan elvesztve a maradék gátlást is.

Bell & Sebastian 2017.01.31. 07:52:53

@Herr Schnapsidee Lieferant: Természetesen nem ősi jogon vagyok én sem ilyen okos, kijelentéseimnek fellelhető az ősforrása az SZDSZ és a Fidesz személyében.

A német logika szerint azért van ideiglenes alaptörvényünk, mert minden magyarok egyesítése után léphet csak életbe a valódi alkotmány.

Naná, hogy mindegyik rágyógyítaná magát a fehér lóra, már csak praktikus okból is, nem tehetnének fel kellemetlen kérdéseket.

pocaklakó minimanó 2017.01.31. 12:32:17

@GNDL: "...a jobboldali értelmiséggel: az, hogy nem létezik." Pont olyan akkor, mint a te intellektusod.

Imádnivaló, amikor vitéz tréfalvi Proli Aladár magáévá teszi a mihancsikzsófiai mélységeket. Összenő, ami összetartozik.

GNDL 2017.01.31. 12:40:47

@pocaklakó minimanó: Pontosan hol van a jobboldali értelmiség amikor amikor agyonbasszák rekord adóterhekkel a magyar vállalkozásokat? Hol vannak amikor a hatalmon lévők echte kommunista eszközökkel korlátozzák a piacgazdaságot, államosítanak, központosítanak, felszámolják a szubszidiaritást vagy éppen belefullasztják az államot az így intézményesített korrupcióba? Hol vannak amikor a Fideszre jellemző nepotizmus miatt a legfelsőbb miniszteri szintektől a legalsóbb osztályvezetőkig senki nem ért semmihez a közigazgatásban? Hol vannak amikor a kormányon lévők két kézzel fosztogatják a közpénzeket?

A jobboldal nem azt jelenti, hogy nyakukon kidagadt erekkel elvörösödött fejjel rázzák az ökleiket a műveletlen pöcsök mindenkire aki nem fehér bőrű, kék szemű és szőke hajú.... ez a fajta primitív barbár rasszizmus egyébként is tökéletesen oldalfüggetlen. :)

Ma Magyarországon nincs jobboldali értelmiség... ha van is hát jól el vannak bújva, nagyjából évtizedek óta. :) Az utolsó politikai szervezet amely nyomokban tartalmazott jobboldali értékeket az SZDSZ volt...
süti beállítások módosítása