Teljessé vált a kormánypárti Mátrix − Mandiner2016 VIII.
2017. január 16. írta: pinter.bence

Teljessé vált a kormánypárti Mátrix − Mandiner2016 VIII.

matrix.jpg

A Mandiner szerzői, mint 2010 óta minden évben, idén is évet értékelnek. Pintér Bence írása.

 

Hatalmas szenzációként igyekezett tálalni az amerikai elnökválasztás után az ellenzéki sajtó, hogy Kovács Zoltán kormányszóvivő az amerikai választásról írt esszéjében lazán átvette az amerikai alt-right mozgalom egyik kedvelt fordulatát. Ennek ugye az a lényege a Mátrix híres jelenete után –, hogy a progresszív PC-diktatúra hívei egy konstruált valóságban élnek, egyfajta Mátrixban ami ugye a kék pirula. A vörös pirula ezzel szemben vonatkoztassunk el a vörös szín egyéb konnotációitól – azt jelenti, hogy kilépünk a valóságba, elutasítjuk a konstruált PC-világot.

Kovács tiltakozott, szerinte csak véletlenül jutott neki eszébe neki is pont a Mátrix híres jelenete a PC-diktatúra lebontása kapcsán, nem pedig azért, mert hatalmas alt-right rajongó lenne. Teszi ezt valószínűleg azért, mert az alt-right talán még az Orbán-kormánynak is csak bajosan felvállalható rokonság, Donald Trump sem ölelte keblére a kritikusok szerint a fehér felsőbbrendűséget skrupulusok nélkül hirdető, a hagyományos konzervativizmust élesen elítélő mozgalmat. Pedig azért egészen világos, hogy az alt-right változékony filozófiájának magja erősen összecseng a Fidesz hatéves országlásával különböző mémjeiknek használata pedig simán illeszkedhet a hazai propagandába, nem véletlen, hogy az új kormánymédiumokban is felbukkant már a vöröspirulázás. Az alt-right egyik hangadója, Vox Day sem csinált titkot abból blogján, hogy rajong Orbán Viktorért.

De nem is olyan rossz hasonlat ez a mátrixos dolog. Amerika esetében tényleg azt látjuk: a választási eredmények kapcsán sokan most csodálkoznak rá arra, hogy lehet más a politika, és vannak emberek, akik egészen máshogy gondolkodnak a világról, ahogy ők. A magyar szereplők részéről azonban egészen érdekes jelenség a vöröspirulázás. Trump formabontó politikai performansza, az elitellenesség, a PC-ellenesség, az érzelmi alapú politizálás, a pillanat uralása és az tényeken túli politizálás Magyarországon nem újdonság, hanem hat éve gyakorlat, ráadásul sikeres gyakorlat.

Lefordítva: mi már 2010-ben bevettük a vörös pirulát. De sikerült?

Nehéz helyzetben van az a kormánypárti propagandista, aki manapság Magyarországon baloldali médiatúlsúlyra, vagy PC-diktatúrára szeretne hivatkozni. Persze, lehet mutogatni a mai napig legnépszerűbb internetes portálnak számító Indexre, vagy a szintén egész népszerű 444-re, vagy hvg.hu-ra, de az utóbbi hónapokban nem lehet úgy elhajítani egy gombócba gyúrt Lokál magazint, hogy ne egy éppen einstandolt, vagy újonnan gründolt, gyakran totál értelmetlen állami hirdetésekkel kitömött kormánypárti médiumot találnánk el vele.

A kormányé a közmédia, ahol évi nyolcvanmilliárdból a kormány üzeneteihez gond nélkül idomuló hírszolgáltatást csinálnak; aztán ott van két nyomtatott napilap, a bevallottan a Fidesz-párti, Széles Gábor-féle Magyar Hírlap; és bevallottan kormánypárti, G-nap után az Orbán-lojalista régi gárda által gründolt Magyar Idők (a Karc FM-mel). Az elmúlt év pedig egyértelműen a két kormánypárti bizalmas, avagy Habony (Lokál, Riposzt, 888, Faktor) és Vajna (TV2, Rádió 1) médiabirodalmának felépítéséről szólt, az új szereplőként belépő Mészáros Lőrinccel (Echo TV, és egyesek szerint a feltételezhetően a Népszabadság botrányos beszántása utáni Mediaworks). A megyei napilapok nagy részének csatasorba állításával pedig újabb jelentős szeletet hasítottak ki maguknak.

Bár a kormány továbbra is örök háborúban van valami ellen, azt senki sem állíthatja, hogy narratíváját legyen az a rezsicsökkentés vagy éppen a migránsügy ne tudná megjeleníteni az országban. PC-diktatúra és baloldali médiafölény nincs, a kétszeres választási győzelem is azt látszik bizonyítani, hogy ha alt-right értelemben vesszük, akkor Magyarország benyelte, megrágta és azóta is emészti a vörös pirulát.

De éppen ezért a vörös pirulát egészen másképp is értelmezhetjük itthon. Mondjuk úgy, Magyarországon 2016-ra nem a PC-diktatúra által felépített, hamisnak bélyegzett mátrix van érvényben, hanem a kormánypártok által felépített hamis vonatkoztatási rendszer. Ahol a kormányközeli emberek hirtelen meggazdagodásai kapcsán nincsen semmi látnivaló, ahol a legfőbb ellenségnek azokat a civil szervezeteket tekintik, akik erre megpróbálják felhívni a figyelmet, és ahol a kormány tényszerűen évről évre igyekszik szűkíteni a polgárok újságírók, civilek vagy mezei polgárok lehetőségeit arra, hogy számon kérjék a közpénzek elköltésének részleteit. Na meg ahol elsősorban a politikai hűség, és nem a teljesítmény dönt az előremenetelről.

Örökké motoszkál bennem a kérdés: a kormánypárt hívei mindent rendben találnak vajon ezzel kapcsolatban? Senki nem csinál már titkot abból, hogy milyen a 2010 után felépült rendszer természete. Rendben van ez? Jó lesz ez az országnak? Vagy bevesszük majd egyszer tényleg azt a vörös pirulát, és számon kérjük a vezetőket?

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr6312122801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IdomitottFoka 2017.01.16. 12:33:51

"a kormánypárt hívei mindent rendben találnak vajon ezzel kapcsolatban? Senki nem csinál már titkot abból, hogy milyen a 2010 után felépült rendszer természete. Rendben van ez? Jó lesz ez az országnak? Vagy bevesszük majd egyszer tényleg azt a vörös pirulát, és számon kérjük a vezetőket?"

Igen-Nem-Nem-Igen

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2017.01.16. 13:46:53

Zoom és színlátás kérdése. Magyarország egy kis vörös folt a nagy kék Európa-térképen - ha már a pirulák színeit vesszük alapul. De ha rázoomolunk Magyarországra, nagy vörös pacni lesz belőle kék foltokkal, amelyekben további zoomolással újabb vörös pöttyöket fedezhetünk fel. Bár vannak, akik fordítva látják ezeket a színeket és olyan is van, akinek lila az egész.

Virág et. 2017.01.16. 14:35:59

Jó írás. Magyarország egy alt-right poster child kellene, hogy legyen, de csak elrettentő példa lett. Ezt kéne látni és érteni a világnak, mielőtt elmegy egy Trump rallyra vagy levoksol Le Penre esetleg az AfD-re.

A sok "vörös pirula" annyit ért el itt, hogy a haverok, rokonok, sógorok, komák kövérre híztak a mi és az uniós adóforintokból. A többség meg csak kapkodja a fejét. Az egyetlen oka annak, hogy még mindig naponta nyeli az ország a vörös pirulákat az, hogy a másik oldal még ennyire se képes. Ne legyen itt kérdés, már réges régen nincsenek többségben a kormánypárti szavazók. Csak relatív többségben: miután a választók túlnyomó többsége vagy csodát vár, vagy ezerfelé húz.

Érdekes világ jön. Olyan világ, ahol a hülyeség erény, a hazugság igazság, a korrupció meg "nem is olyan rossz".

Bell & Sebastian 2017.01.16. 15:00:35

Most olvastam, hogy a túlszabályozás, tengernyi, uniós támogatás és állami megrendelés ellenére még nem sikerült lelket verni a hulla-hopp delejezővel az építőiparba. Ez sajnos kettő dolgot jelent:

- ha felkel Lázár a sírjából, csak két év múlva sugárzik ki a jóbbléte
- nem úgy lopnak, mint a güzü, hanem, mint az állat

Az osztozkodás teljesen pártsemleges a brácsás szempontjából, akinek csak jár, de sosem jut.

Aki még mindig csak ebben tud gondolkozni, mármint pártokban és oldalakban, az egy eszét vesztett barom. Sokkal életszerűbb lenne egy Pesti Háromszög Párt és mellé egy Bermudán Kívüli Párt alapítása, oszt majd meglátjuk, ki a Győző vagy Viktor.

Addig is, kellemes el-eltünedezést!

Bell & Sebastian 2017.01.16. 15:11:13

@Virág et.: A banki korrupció mellett eltörpül a jutalékrendszer által okozott kár. A helyes hozzáállás ezért a bankok körülmetélése és jutalékok láthatóvá, mérhetővé tétele.

A "korrupció" azért kényelmes megfogalmazás, például a maga számára, mert kiválóan elfedi a lényeget, a mértékét és a saját felelősségét.

Ami a büdös életben nem fog már soha kiderülni, hogy mondjuk Dembinszky hány jachtot tudott volna venni a metróért kapott jutalékából azon az egyen kívül, amit megvett?

tireless treehugger 2017.01.16. 22:47:53

értem én hogy bevörösödött magyarország,, de a sarlót kalapácsot miért nem veszitek észre??

régóta nyaljátok orbán seggét, most már aztán tessék csak folytatni, én pl ezt szeretem bennetek, hétker zsidók alázkodnak a suttyó vidéki zsidó előtt, mondhatom szép poén, elődeitek még tiszának vagy gerőnek sem hódoltak be, de ti meg egy ilyen prosztó jöttmentet vettetek a nyakatokba, megérdemlitek ami most jön.

erőt egészséget shalom miniszterelnök elvtárs!!!

A párttal, a néppel egy az utunk,
A jelszavunk munka és béke.
Mi kommunista szívvel indulunk,
És bennünk a népünk reménye.

Bell & Sebastian 2017.01.17. 01:04:36

@nix ugribugri: Rosszul emlékszel, "║: Mi, kommunista ifjak indulunk, / Mert bennünk apáink reménye :║.".

Virág et. 2017.01.17. 07:40:35

@Bell & Sebastian: Ki beszélt itt bank korrupcióról? Én úgy általában a korrupcióról beszélek.

Demszkynél nem minden szónál beszédesebb, hogy a vádaskodók azok, akik nem akarják nyilvánosságra hozni a jelentést. Tessék tiszta vizet önteni a pohárba! Ha a megvádolt és a kormány is látszólag egyetért abban, hogy nyilvánossá kell tenni az OLAF jelentését, akkor mi az akadálya? Mi lenne, ha életükben először nem Brüsszel felé mutogatnának, mert azt a CÖF-ön túl ember nem gondolja, hogy itt bárki akadályozná a magyar kormányon kívül a transzparenciát.

Az én tippem: a jelentés besározza mindkét oldalt. Biztos voltak visszaélések Demszkynél is, de az én nagy tippem a teljes visszafizetés indokaként nem a korrupció, hanem az, amit már vagy 10 év mond minden szereplő: a 4-es metróra adott pénz feltétele a P+R parkolók, a dugódíj stb. volt. Ebből mára semmi, de semmi nem valósult meg. Konkrétan csökkent a P+R parkolók száma, a közösségi közlekedés csak leépült, dugódíjból semmi (még szerencse, mert a közösségi közlekedés és a félpályás 4-es metró, meg a döglődő 2-es és 3-as mellett ez kb megölné a város forgalmát). Ez az út csak ide vezethetett és pont ezért maszatol a kormány és vádaskodik 7 évvel a Demszky-éra után.

Bell & Sebastian 2017.01.17. 09:28:50

@Virág et.: Én beszélek banki korrupcióról, amely legalább mögött legalább kettő nullával több van, mint a "hagyományos" a jutalékrendszer nagyságrendje.

Ezért a sárkány alfa fejét illenék előbb lenyisszantani.

Az csak természetes, hogy mindkét bagázs megszedte magát a metrótenderen, hiszen volt közben egy Toi-toi forradalom. A konkurens Siemens -szel zsarolták az Alstom -ot, hogy pengessen másodszor is, mire az egyik elment árulkodni az óvónéninek, ki lehet találni, melyik.

Demszky is bekapcsolódott végre a Ki lopott többet? -vetélkedőbe? Nahát! Teszi ezt abban a biztos tudatban, hogy sosem derül ki. Mint Gyurcsányi disznóságai, mert erre a fajra nem adnak ki vadászjegyet.

Bell & Sebastian 2017.01.17. 09:30:50

Legalább egy legalább fölösleges, mint a dupla, kormányzati korrumpáció.

gyalog.galopp 2017.01.17. 09:35:24

@Bell & Sebastian:

és , ha kiderülne, hogyan játszik a banki kiválasztott a betétesek pénzével, azok tudta nélkül. Na, itt nem a banki tranzakciókról van szó, hanem az alkalmazottak magán akcióiról. A karakter, az karakter!

Bell & Sebastian 2017.01.17. 09:52:31

@gyalog.galopp: Egyszerűbb ez, háver akkor is kap nulla kamatra, ha sosem adja vissza, majd kifizeti a tízmillió gój, akinek a svejci hitele elbírja.

A magyar hozamok világelsők, nemhiába, a kamatozás itt ősi tradíció, csakúgy, mint az ehhez asszisztáló bamba kormányzat.

Bell & Sebastian 2017.01.17. 09:54:53

@gyalog.galopp: A banki alkalmazott, csakúgy, mint a biztosítási alkusz vagy autókereskedő, jutalékot kap a csőbe húzott madarak után.

Jean Sol Partre 2017.01.17. 10:01:02

@Bell & Sebastian: "Ezért a sárkány alfa fejét illenék előbb lenyisszantani."

én amondó lennék, a harc hevében a legjobb, ha amelyik épp elénk kerül, nyisszantsuk le. Ha alfa, ha omega, hulljon, mindegy a sorrend.

Bell & Sebastian 2017.01.17. 10:04:58

@Jean Sol Partre: Dein Kampf? Amikor megtalálták A.F. medálját a lengyelek? Nem én ástam oda. :)

gyalog.galopp 2017.01.17. 11:00:28

@Bell & Sebastian:
a jutalék az egy dolog, egy másik dolog pedig a betétes pénzének ide-oda utalgatása saját célból, saját kamatoztatásra, mindebből a betétes semmit nem tud.
A gebasz akkor lehet, mikor a hülye váratlanul ki akarná venni a pénzét, de ilyenkor mossa kezét a kéz a karakter meg átvándorol.

Kandeláber 2017.01.18. 15:57:56

"A Népszabadság botrányos beszántása".
A valamikor nagyon népszerű, de már elég régóta megszűnt Life magazint (amely szerint '38-ban Hitler volt az év embere, '56-ban pedig a magyar szabadságharcos) szintén beszántották-e valakik valaha, és ha igen, kik lehettek?
Kik szántották be a Ludas Matyit, vagy a Dörmögő Dömötört?
Botrányosan.
süti beállítások módosítása