Győztes-vesztes népszavazás
2016. október 05. írta: Redakció

Győztes-vesztes népszavazás

tudta.jpg

Vendégszerzőnk, Zárug Péter Farkas írása

 

Ez ám a népszavazás! Nincs vesztese, csak győztese van. De aztán tényleg mindenki, s így egyben mindenki vesztese is.

*

Győztes a 3,2 millió ember, aki elment és nemmel szavazott arra, hogy Brüsszel kötelezően betelepítsen migránsokat kvóta szerint. Győztesek, hiszen ilyen sokan egy irányba mutató akaratot abszolút számban még nem fejeztek ki az elmúlt 20 évben, vagy talán csak 2008-ban, de akkor több kérdésre kellett válaszolni.

És aki mindezt lehetővé tette az is nyilván győztes. Győztes hát a kezdeményező Orbán-kormány is, és maga Orbán Viktor miniszterelnök, mert így hamuba sült pogácsát téve a tarisznyájába útra indulhat Brüsszelbe, ahogy ígérte, hogy… irgum-burgum.

Győztes a Fidesz, mert egy kérdés – a migráció – kapcsán 2015 januárjához képest, amikor nagyjából 1,4 millió követője volt és társadalmi megítélése mélyponton állt – az internetadó, oktatás, egészségügy, korrupció, majd februártól Simicska Lajos, az új offshore lovagok, a két év alatt multi milliárdossá váló barátok, és még sok minden miatt –, nos, ahhoz képest, másfél évre rá 3,2 millió választó szavazatát tudhatja maga mögött.

De ha ebből levonunk mintegy 1 milliót, aki jobbikosként ment el a népszavazásra, hát akkor is 2015 februárjához képest minimum 700 ezer Fidesz-szavazót kerített elő a párt a szavazói csigaházból… ez ám a győzelem!

De győztes a DK és Gyurcsány Kalandor Ferenc is, mert elsőként hirdetett bojkottot a kvótanépszavazás ellen, mert „az otthonmaradók Európa mellett szavaznak”. És lám többen maradtak otthon, mint amennyien elmentek szavazni „Orbán rohadt rendszerének fenntartására” (copyright by DK kommunikáció).

És győztes az MSZP és Molnár Gyula is, mert a közel 57 százaléknyi távolmaradóból biztos, hogy az MSZP-sek jóval többen voltak, mint a többi ellenzéki párt otthonmaradói, merthogy a Jobbik a nem szavazatra buzdított, vagyis nem bojkottált, így az MSZP ellenzéki győzelme nem is kétségbe vonható…

És győztes a Jobbik is, mivel ők és az elnökük már rég megmondták, hogy nem kellene az Orbán-Habony méregdrága, 15-20 milliárdos „közvélemény-kutatását” megtartani, hanem helyette a meglévő kormányzati felhatalmazással törvényt és/vagy alkotmánymódosítást kellene hoznia az országgyűlésnek a menekültek Magyarországtól való távol tartására. És azt is megmondták, hogy ha érvénytelen lesz a népszavazás, azt saját erkölcsi, szellemi és politikai győzelmüknek fogják tartani, merthogy ők megmondták előre… és tényleg győztesek lettek.

És győztes az Együtt meg a PM is, akik még akkor is merészeltek tüntetést tartani a Kossuth téren, ha azt nekik „Orbánék megtiltották”; s nyilván azok a fantasztikus szónoklatok, amelyek nap közben belengték az egész magyar nyilvánosságot, azok jelentős hatással voltak arra, hogy, ha nem is az egész országban, de legalábbis Budapesten otthon maradjanak az európai magyar állampolgárok. És lám tényleg otthon maradtak… Vagyis ők is tényleg győztesek.

De győztesek a liberális Fodor Gáborék is, mert őnáluk a részvétel és nyílt „igen” volt a fontos; és ez is megmutatta, picinyke, de győztes arcukat, a sok arctalan, sunyi távol maradóval szemben… Hát nem győzött általuk a nyíltság és az aktív részvétel??? Dehogynem!

És aztán itt van talán a 3,2 millió nemmel szavazó után a legnagyobb győztes: a Kétfarkú Kutya Párt.

Kampányuk alapja, hogy szavazzon a magyar „nemigennel”! És lám egy parlamenti párt nagyságú embertömeg szavazott így, vagy hasonlóan érvénytelenül, de mindenképp annyian, hogy annak szándékos jellegét már nem lehetett nem észrevenni.

Soha egyetlen szavazáson sem volt ennyi kutyagumi oda rajzolva üzenetként a szavazó lapra, és soha ennyien nem fejezték ki aktívan egy kormánnyal szemben, hogy nem keretezhetik nekik úgy a valóságot, ahogy egy 15 milliárdos propaganda gépezet szeretné…  És akkor ők ne lennének győztesek? Dehogynem! Győztesek ők is.

És győztes a vidék, mert megértette, hogy veszélyben a haza, és nem akarja, hogy Brüsszel a magyar országgyűlés felhatalmazása nélkül kötelezően telepítsen be idegeneket Magyarországra… ezért elment és nemmel szavazott…

És győztes Budapest, mert megértette, hogy veszélyben az európaisága, és részvételével csak a Fidesz és Orbán hatalmi játékának biodíszlete lenne, még ha igennel szavazna is, ezért nem ment el szavazni, hanem otthon ült karosszékében, európai polgárnak maradva…

Szóval ők mind a győztesek klubjának tagjai…

És győztes vagyok én is, mert elmentem és nemmel szavaztam, s e nemtől Magyarország szuverenitásának erősödését vártam…

*

De nézzük a veszteseket…

Vesztes az, aki minden reménye ellenére egy érvénytelen népszavazáson vett részt egy nem csak Magyarország, de az egész európai civilizációt meghatározó kérdésben… de ők legalább a részvétellel vigasztalhatják magukat.

Vesztes a kezdeményező kormány és Orbán Viktor miniszterelnök, mert a nemek arányáról nem volt vita a kvóták kapcsán a magyar közéletben, de a népszavazás érvényességéről igen. S e vita legfőbb kezdeményezője volt a kormány és a miniszterelnök: alul maradtak, s minden instrumentális előnyük ellenére egy korábban 65-70 százalékos támogatottságot sikerült 43 százalékos tényleges részvételre váltaniuk, amelynek a kvótanépszavazás eredménytelensége lett a vége.

A kezdeményező legnagyobb vesztesége nem idehaza keletkezett, hanem az európai politikai térben. Ott, ahol a legnagyobb győzelmet akarta aratni. Márpedig a saját maga által megemelt és saját maga által meg nem ugrott érvényességi küszöböt nem lehet Brüsszelben és Berlinben úgy magyarázni, mint az M1-en az eredményeket. Az idehaza is szánalmas, de Európában nevetséges. Vagyis sajnos, mert én nem ennek vagyok a szurkolója, bizony szerényebbre tekerik most a magyar diplomácia arcéleit az eredménytelenség miatt, még akkor is, ha 3,2 millió támogató áll mögötte.

És vesztes a Fidesz, mert ő nyújtotta be a népszavazási törvény érvényességi küszöbének esztelen megemeléséről szóló új törvényt. Láttam már akkor is, hogy ez egy esetleges kormánykezdeményezésnek is komoly gátja lehet, s bizony sem az európai alkotmányfejlődés, se a közvetlen demokráciáról vallott közjogi funkcionális felfogások ma nem egyeznek a kormány felfogásával. A Fidesz olyan népszavazási vermet ásott az érvényességi küszöb (50 százalék plusz egy fő részvételi arány) megemelésével, amelybe most ő maga esett bele – pedig jogalkotói csak Platón Törvények című munkáját kéne újraolvassák.

És vesztes Gyurcsány Kalandor Ferenc és a DK is, merthogy elsöprő a nemek aránya, olyan mértékű, amilyennel ő egyszer találkozott 2008-ban, és ki is söpörte őt a hatalomból, méghozzá úgy, hogy azóta sincs semmi esélye oda visszatérni, 3.2 millió ember mondott nemet a gyurcsányi migránssimogatásnak.

S vele együtt a DK miskolci önkormányzati képviselője, Tompa Sándor is vesztes, aki jó politikai ütemérzékkel a népszavazás előtti napon volt képes azt nyilatkozni, hogy nem kell Magyarországra befogadó tábor a migránsoknak – hiszen ott vannak Miskolcon a roma „Fészekrakó” lakások üresen, merthogy Kriza Ákos polgármester azokból úgyis elüldözte a cigányokat, így azokba kényelmesen több száz migráns családot be lehetne költöztetni… Na, ez az öngólos vereség…

És vesztes a Jobbik is, mert bár a nem szavazatok mellett kötelezték el magukat, de a részvételért semmilyen felelősséget nem mutattak. Vona Gábor pártelnök mondhatni egy elvi nemmel támogatta Orbánt, de semmit nem tett meg azért, hogy a – igaz, az általuk is részben ellenzett, megemelt – népszavazási küszöböt a részvétel megugorja. Több Kétfarkú Kutya Párt plakát buzdított „nemigenre” országosan, mint ahány jobbikos akár csak fórumot is tartott a részvétel fokozására. Ha tehát az érvényes és eredményes „nem” többség volt az elvi célja a Jobbiknak, akkor bizony őneki is osztoznia kell valamelyest a vesztesek felelősségén.

És vesztes az Együtt és a PM is. Maradtak láthatatlanok. Még az ellenzék számára is, akik, mint Hektor az alvilágban vakon, süketen és némán azt sem tudják megmondani, hogy a nagy kvótanépszavazásban hol kell a szavazóikat keresni, tetten érni…
És vesztesek a Liberálisok is. Kézből etetett jellegüket már 2014-ben megmutatták, de most igenre buzdításukkal végképp nevetségessé váltak, s van-e nagyobb vesztes a politikában, annál, aki nevetségessé válik…

A Kétfarkú Kutya Párt? Az maga a magyar társadalom deficitje. Ez létének a funkciója. Bárminemű eredménye, görbe tükre társadalmunknak, s mivel céljuk a minél erőteljesebb eredménytelenség, ezért 6-10 százalék körüli eredményesség az érvénytelen szavazatok terén az maga a vereség, maga a vesztes lét számukra.
S ez is úgy tűnik összejött.

És vesztes a vidék, mert Budapesttel nem tudta megértetni Ásotthalom fájdalmát, küszködését és félelmét és nem ment el szavazni…

És vesztes Budapest, mert nem értette meg a vidékkel az európai szolidaritás és szabadság erejét az orbáni hatalomgyakorlással és kommunikációval szemben, s elment szavazni…

*

És vesztes vagyok én is, mert az eredménytelenség az én eredménytelenségem is… hiába mentem el, hiába mondtam nemet, és hiába szántom soraimat e hasábokon hétről hétre… nem lett eredményes a népszavazás.

És én nem fogom becsapni magamat, hogy de mindegy is, hogy eredményes volt-e vagy sem… Ez pártlogika lenne. Én polgári, nemzeti logikával csak azt mondhatom… sajnálom, hogy így esett.

A pártlogikával élők, s lelküket nyugtatgatni akarók, most ugorjanak vissza a győztesek klubja részhez…

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr4711772017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZX 2016.10.06. 11:35:36

@Bell & Sebastian: Miért is? Csak rávilágítottam, hogy mekkora faszság egy buktát győzelemnként tálalni.

Bell & Sebastian 2016.10.06. 11:41:03

@ZX: A saját hülyeségedre, arra. Többre is tarthatnád a népedet, mint gombák telepének, nem gondolod, Gugyerák?

ZX 2016.10.06. 11:45:22

@Bell & Sebastian: Hát most 3,2 milliónyian bizonyították, hogy ők bizony azon a szinten vannak.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2016.10.06. 12:00:19

@ZX: Ja. :))

Szóval már hárman vagyunk, akik értik a krdést.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2016.10.06. 12:01:50

@Bell & Sebastian: :)) Érvényesség nélkül ez még közvéleménykutatásnak is használhatatlan. Gondoltam, csak szólok.

konrada 2016.10.06. 12:02:17

@ZX:
...s hogyan számoltad ki azt, hogy a cca. 4,7 millió távol maradóból 3,2 milla volt olyan, aki fel sem fogta a kérdés lényegét, se úgy volt vele, mint minden eddigi választásnál, lesz.rja az egészet...

(Bár akár igazad is lehet, hiszen egyébként a parlamenti választásokon részt vevők közül valóban kb 1,5 millió lehetett az, aki megfontoltan maradt távol, de azért elég bátor becslési kisérlet!;))

ben2 2016.10.06. 12:03:21

"Olvasd az uniós bürokraták véleményét erről: a közösségi jog betartása nem fakultatív. :)"

A kényszerbetelepítésről szóló EU határozat pedig ellentétes a közösségi joggal. Magyarország többed magával meg is támadta, viszont az uniós bürökraták politikai nyomásgyakorló eszközökkel még azelőtt érvényt akarnak szerezni a jogellenes határozatnak, hogy az EB megsemmisítené.

"Nem úgy tűnik, hogy senki ne vitatná, mikor a vesztes kezdeményező újabb több milliárdos kampányba kezdett, ünnepelve a valamiféle győzelmét. :) Talán lassabban kéne mondani Orbánnak, hogy ezt elbukta, hátha akkor megérti..."

Akkor most olvasd el a mondatot mégegyszer úgy, hogy az első szót (segítek: "Jogilag") ezúttal nem ignorálod.

"A Fidesz azért vezetett be egyébként mindenki által elutasítva ilyen magas részvételi eredményességi küszöböt, hogy az ellenzék népszavazási kezdeményezéseinek sikerét eleve megnehezítsék."

A Fidesz visszaállította a rendszeváltáskor megállapított érvényességi küszöböt, amit Horn Gyuláék vittek lejjebb, hogy a borítékolhatóan lanyha részvételi hajlandóság mellett is meg lehessen tartani a NATO és az EU csatlakozásról szóló népszavazásokat. Nem vitatom, hogy a Fidesznek voltak aktuálpolitikai indítékai, de nem a Fidesz találmánya a népszavazási szabályok "praktikus" szempontok szerinti változtatgatása.

"Ha nem lett volna részvételi eredményességi küszöb akkor igazad lenne. De volt, így a népszavazás bojkottja az érvénytelenség elérése érdekében legitim politikai cél."

Ha pl. marad az eredeti érvényességi küszöb a NATO vagy az EU népszavazáson, akkor a NATO és EU tagság ellenzői valóban legitim módon választhatták volna a bojkotot, mint politikai eszközt, mert azzal érvényre juttathatták volna a politikai akaratukat.
Ha tehát most a bojkottálók célja az lett volna, hogy az EU az akaratunk ellenére is migránsokat telepíthessen az országba, akkor valóban legitim eszköz lett volna a bojkott. Ebben az esetben viszont a bojkottálóknak nyiltan fel kellett volna vállalniuk ezt a politikai álláspontot, amit valamiért nem tettek. Innentől viszont a bojkott nem más, mint üres kommunikációs blöff.

"Nincsenek jobbosok, sajnálom..."

Akkor átfogalmazom: "migráns kérdésben az ellenzék szavazói is a kormánypártiakkal tartanak"

"Nem éppen, mivel a részvételi érvényességi küszöb bevezetésével egy újabb közjogilag értelmezhető eredményt adott hozzá a népszavazási kezdeményezésekhez a Fidesz, ez pedig maga az „érvénytelenség”. "

Az érvénytelenség értelmezhető sok féleképpen, de közjogi kényszerítő ereje nincs az Országgyűlésre nézve.
Az érvényességi küszöb megemelése pedig semmilyen közjogilag értelmezhető eredményt nem adott hozzá semmihez, mert nem _bevezette_ a küszöböt, hanem csak a mértékén változtatott.

Ami a buktát illeti: ez kb. olyan bukta, mint amikor Hosszú Katinka egy verseny előtt azt nyilatkozza, hogy szeretne világrekorddal nyerni, aztán rá is ver fél pályát a mezőnyre, de pár századdal lemarad a rekordról.
Ilyenkor lehet akár csalódott is, az ellendrukker média sulykolhatja ugyan, hogy "bukta", de ha az eredmény önmagában szép - márpedig 3.2 millió szavazat igencsak az -, akkor valahogy nehéz buktaként megélni.

GNDL 2016.10.06. 12:05:10

@Bell & Sebastian: „többre is tarthatnád a népedet, mint gombák telepének”

Hát nézd, vannak bizonyos adatok és jelenségek amelyek épp azt támasztják alá, hogy nem pont a magyarországi magyar Európa intellektuális süvítő istennyila... :)

Lásd mondjuk két évtizede olyanokat szavaznak kormányra, akik kifosztják, meglopják őket, és egyre mélyebb válságokból egyre mélyebb és sokrétűbb válságokba vezetik az országot. Vizsgáld meg az ország jellemző gazdasági adatait a velünk és utánunk csatlakozott tagállamok hasonló adatainak tükrében mondjuk tíz évre visszamenőleg, azt fogod látni hogy a leszakadásunk már nem európai-, hanem régiós értelemben is elég látványos, és egyre nagyobb mértékű. Romániát sok szempontból már nem tudjuk behozni, ahhoz már ma kellene egy 180 fokos gazdaságpolitikai fordulat hogy pár éven belül csak megközelítsük őket. Egyelőre ott tartunk hogy legfeljebb Bulgária és Szerbia lehet a versenytársa Magyarországnak, de ha marad a Fidesz-KDNP kormányzat akkor Albánia, Koszovó és Macedónia szintjére fog süllyedni az ország...

Arról nem beszélve, hogy míg a jól és jobban képzett fiatalok már százezrével hagyták el az országot, és további százezreik készülnek erre az elkövetkezendő pár évben is, addig Magyarországon pontosan a képzetlenek, a műveletlenek, és ebből kifolyólag a legostobábbak kerülnek egyre nagyobb többségbe... ha lehet ez válasz arra, hogyan lehet még mindig ekkora támogatottsága a Fidesznek. :)

ZX 2016.10.06. 12:08:30

@konrada: Jajj de kis vicces vagy :P :)

GNDL 2016.10.06. 12:26:47

@ben2: „kényszerbetelepítésről szóló EU határozat pedig ellentétes a közösségi joggal”

(ásít)

„most olvasd el a mondatot mégegyszer úgy, hogy az első szót ... ezúttal nem ignorálod”

Mondom, ezt nem velem kellene megbeszélned, hanem ha van még olyan, akkor a kedves Miniszterelnök Úr egyik tisztább elmeállapotában valaki elmondhatná neki... nem úgy, mint az előzetesen felmért részvételi előrejelzéseket, amit a hírek szerint hetekig nem mertek tudatni vele. Gondolom nehogy tovább romoljon egyébként is látványosan leromlott elmeállapota... :)

„Fidesz visszaállította a rendszeváltáskor megállapított érvényességi küszöböt”

Én is ezt állítottam, kiegészítve azzal, hogy nyilvánvalóan az ellenzéki népszavazási kezdeményezések ellehetetlenítése volt a céljuk. Ismétlem még egyszer: ástak egy vermet, maguk estek bele... mint a mesében.

A magyarázkodásod ezzel kapcsolatban tökéletesen irreleváns, nem Horn Gyula vezette be a hatályos jogszabályokat, nem a húsvéti nyuszi vagy a Pókember, hanem a Fidesz-KDNP.

„Ha pl. marad az eredeti érvényességi küszöb...”

Ha a nagymamámnak áramszedője van... ismered a sztorit, nem?! :)

Maradjunk a legutóbbi népszavazásnál és az akkor hatályos jogszabályoknál.

„most a bojkottálók célja az lett volna, hogy az EU az akaratunk ellenére is migránsokat telepíthessen az országba, akkor valóban legitim eszköz lett volna a bojkott”

De nyilvánvalóan nem ez volt a céljuk, mert akkor elmennek és igen-nel szavaznak. A bojkottnak az volt a célja, hogy ha már a Fidesz magasra tette a lécet a részvételi érvényességi küszöbbel, akkor akadályozzák meg hogy érvényes legyen a népszavazás. És ez sikerült. Ennek egyetlen közjogi következménye lehet: Orbán és korrupt kormánya végre leszakadnak erről a témáról, és jó hosszú több éves kampányszünet után végre nekiállnak kormányozni... már ha éreznek még bármiféle affinitást iránta... :)

„migráns kérdésben az ellenzék szavazói is a kormánypártiakkal tartanak”

Ezt nem cáfolom, bár kíváncsi lennék rá, hogyan alakulna ez amennyiben az ellenzék is költhetett volna 15 milliárdot kampányokra. :)

„érvénytelenség értelmezhető sok féleképpen, de közjogi kényszerítő ereje nincs az Országgyűlésre nézve”

Ismétlem még egyszer, amennyiben nem lenne részvételi érvényességi küszöb, akkor igazad lenne. De van részvételi érvényességi küszöb, az igen-nem voks mellett ez volt az az újabb válasz, ami adható volt a feltett kérdésre. És végül is ez lett a nyerő, az országgyűlésnek ehhez kell tartania magát, elfogadva a választópolgárok többségének akaratát.

„érvényességi küszöb megemelése pedig semmilyen közjogilag értelmezhető eredményt nem adott hozzá semmihez”

Csak éppen érvénytelenné tette a népszavazást.

Képzeld el, hogy arról tartasz népszavazást, hogy kaphass 1 millió forintot az év minden napján, de ez csak akkor érvényes ha a választópolgárok több mint fele érvényes szavazatot ad le. A népszavazás lezajlik, az érvényes szavazatot leadók 98%-a megszavazza neked a napi 1 millió forintot, de az érvényes szavazatot leadók kevesebben voltak mint a választópolgárok fele. Tehát a népszavazás _érvénytelen_.

Gondolod ezek után jogod van felvenni a napi 1 milliót? Gondold át többször is... :)

„ha az eredmény önmagában szép”

Az, hogy gyűlölködő rasszista és xenofób seggfejet csinált a még Magyarországon maradt magyarokból Orbán?! Tényleg szép eredmény... én csak azt kívánom nektek, hogy ennél nagyobb örömötök sose legyen. :)

A népszavazás pedig érvénytelen, dobnotok kéne a témát, ugyanis elég nyilvánvalóan az volt a választópolgárok többségének a véleménye, hogy leszarják a kvótázásotokat... nem ártana tiszteletben tartani a választópolgárok többségének a véleményét.

2016.10.06. 12:44:14

@GNDL:

Akkor meg kijafacra szavazzanak már, ember, ha két évtizede senki se jó? Ki intézi el, hogy lényegében egyetlen olyan párt se legyen, aki ki akarná emelni az országot, meg jólétet biztosítani annak a tömegnek, aki és még értene is hozzá?

Miért jó az, hogy itt a nácizáson-komcsizáson kívül mást nem tud senki, max, nagyotmondva hazudozni és ígérgetni, miközben a Világbanknál meg az EU-nál nagyobb gyilkosa a magyar gazdaságnak sosem volt a történelem során?

A fiyesz/zorbány fixációd meg k.vára unalmas, amennyiben kizárólagos, mivel a ballibes haverjait kihagyod mellőle, akik - mint azt te is beismered - ugyanazt csinálják, mint amit ő.

Pivatizáció, sz@rráadóztatás, szétdarabolás, jelképes összegekért kiárusítás, eladósítás, szétverés, multik-bankok korlátlan hatalmának megengedése, kárpótlási kutyakomédia, olajmaffia, kényszervállalkozások, piramisjáték, bankbotrányok, nehézipar leállítása, világhírű gyárak becsődöltetése rémlik esetleg?

Csak azt ne mondd, hogy ez mind KIZÁRÓLAG a Zorbányék műve. Vagy épp lehet az övéké is, mikor még ők is szélballibsik voltak ... :)

Bell & Sebastian 2016.10.06. 12:45:13

@GNDL: Na tessék, itt a másik űbermencs. Méltóztassanak elmenni halál faszára csomónak, nagy tisztelettel.

ben2 2016.10.06. 12:51:53

@GNDL:

" Vizsgáld meg az ország jellemző gazdasági adatait a velünk és utánunk csatlakozott tagállamok hasonló adatainak tükrében mondjuk tíz évre visszamenőleg, azt fogod látni hogy a leszakadásunk már nem európai-, hanem régiós értelemben is elég látványos, és egyre nagyobb mértékű. "

Ez a leszakadás a 2002-es "jóléti rendszerváltással" kezdődött, Gyurcsányék ámokfutásával tetőzött, viszont az elmúlt 6 évben érezhető a pozitív trendfordulat.
2002-höz képest 2010-ben az ország _minden_ gazdasági mutatója rosszabb volt, most 2010-hez képest minden mutató jobb.
Lehet persze mondogatni, hogy lehetne még jobb is, ha nem Orbánék kormányoznának, de ezt azok szájából hallani, akik saját bevallásuk szerint is elkúrták a gazdaságot enyhén szólva röhejes.
Orbán elég jól kormányoz ahhoz, hogy a Fidesz szavazóbázisa ne rohanjon szerte-szét, mint Gyurcsány idejében az MSZP-é, és ez úgy tűnik akár a következő 2/3-hoz is elég lehet.
A népszavazás most megmutatta a kormánypárti szavazatok maximumát, ezt kellene valahogy megugrani.
Márpedig az olyan verbális fingreszeléssel, hogy 3.2 milliónyi szavazat - ezért meg azért - bukta, miközben az "5 millió távolmaradásával Orbán ellen szavazó" közül jó, ha egy milliót lennének képesek maguk mellett mozgósítani - hát nem fog menni.

2016.10.06. 12:58:10

* pardon, valójában így akartam írni:

"jólétet biztosítani annak a tömegnek, amelyik ténylegesen dolgozik és adózik, bérből-fizetésből" (s természetesen olyan jólétet, amelyik NEM banki kölcsönök formájában matatkozik meg)"

2016.10.06. 12:59:07

"mUtatkozik", baccameg.

ZX 2016.10.06. 13:06:07

@Bell & Sebastian: Mi van? Nem tetszik, hogy valaki nem állt be a sorba bégetni?

GNDL 2016.10.06. 13:13:37

@ekszvájzed: „Akkor meg kijafacra szavazzanak már, ember, ha két évtizede senki se jó?”

Hát ezt a kedves magyaroknak kéne eldönteniük. Egy országgyűlési választáson átlag tucatnyi politikai szervezet szokott indulni, de a kedves magyarok több mint két évtizede ebből szigorúan csak kettőt szavaznak kormányra: Fidesz-MSZP.

Nem tudom, talán meg kéne fontolniuk a kedves magyaroknak, mielőtt még Albánia szintjére süllyednek, hogy másoknak is bizalmat szavazzanak... és ha esetleg rosszul szavaznak az legfeljebb 1-2 éven belül úgyis kiderül, nem feltétlenül kötelező kivárni a 4 éves kormányciklusokat... de végül is nem olyan sürgős „megreformálni” a politikai elitet, 2020-ig még eltartja az unió a naplopó magyarokat. Bár a legújabb hírek szerint már ez sem biztos... :)

„miközben a Világbanknál meg az EU-nál nagyobb gyilkosa a magyar gazdaságnak sosem volt”

Akkor miért nem a kilépésről szavaztatok?

Ti sem szeretitek az EU-t nem csak a posztkommunista politikai elitetek, képtelenek vagytok elfogadni az európai értékeket és integrálódni Európába csakúgy mint az értelmiségetek, és igazság szerint az uniós adófizetőknek is csak púp vagytok a hátán mivel ők tartják el Magyarországot, ennek ellenére a korrupt magyar politikai elit csak fosztogatja az uniós forrásokat, abból említésre méltó felzárkózás nem történik, ráadásul a fiatal és fiatalabb magyar állampolgárok is százezrével vándorolnak ki az országból, elveszik a munkát az európaiak elől... :)

Nosza, lépjetek ki. Ha nem kértek Európából, a pénzük se kelljen...

„mivel a ballibes haverjait kihagyod mellőle, akik - mint azt te is beismered - ugyanazt csinálják, mint amit ő”

Hát, ha a kormányzatot akarom kritizálni, mert faszságokat csinálnak, vagy éppen semmit nem csinálnak amikor kéne, akkor nem gyurcsányozhatok, mivel az a másik félkegyelmű nyolcadik éve nincs kormányon. :) Ha ez megnyugtat: nálam ugyan az a rohadék posztkommunista korrupt kategória mind a Fidesz, mind az MSZP (meg a belőlük levált DK). De jelenleg és hetedik éve a Fidesz-KDNP van kormányon, tehát a kormánykritikáimat csak nekik tudom címezni. :) Utólagos engedelmeddel, és kösz a lehetőséget...

„Pivatizáció, sz@rráadóztatás, szétdarabolás, jelképes összegekért kiárusítás, eladósítás, szétverés, multik-bankok korlátlan hatalmának megengedése, kárpótlási kutyakomédia, olajmaffia, kényszervállalkozások, piramisjáték, bankbotrányok, nehézipar leállítása, világhírű gyárak becsődöltetése rémlik esetleg?”

Ebben ugyan úgy nyakig van a Fidesz-KDNP is. A privatizációt még az MSZMP idején egy bizonyos Matolcsy nevezetű fickóval kezdték, aki még az első MDF kormányzat privatizációs minisztere is volt. Ha jól emlékszel. :) A szarrá adóztatás eddig is jellemző volt, de 2010 óta soha nem látott mértékű adóemelés következett be, világrekord szintű az áfa, a munkabérek átlag adó- és járulékterheit 46-ról közel 50%-ra emelték, a 2010-es kormányváltás óta közel félszáz esetben vezettek be vagy emeltek meg válságadókat, büntetőadókat, szektoradókat és egzotikus fogyasztási adókat. Az eladósítás évtizedek óta folyamatos, a devizahitelezés feltételek nélküli engedélyezése is Orbán művel volt 2001-ben, az egészségügyet és oktatást soha egyetlen kormányzat nem amortizálta le ennyire mint évek óta a Fidesz-KDNP, az olajügyekről Pintér Sándornak is van egy 80 évre titkosított aktája, a piramisjátékról a Quaestor károsultjai napokig tudnának neked mesélni, a bankbotránnyal kapcsolatban ott az Exim ami ma már csak a fideszes strómanok kifizetőhelye, a gazdaság versenyképességének alakulásáról az utóbbi években pedig lásd a WEF minapi jelentését...

Nem tudom, hány éves vagy, hol a faszba éltél az elmúlt évtizedekben? :)

„azt ne mondd, hogy ez mind KIZÁRÓLAG a Zorbányék műve”

Ahogy fent állítottam: ugyan úgy nyakig vannak benne.

És akkor itt visszakanyarodhatnék oda amivel kezdtem: egy országgyűlési választáson átlag tucatnyi politikai szervezet szokott indulni, de a kedves magyarok több mint két évtizede ebből szigorúan csak kettőt szavaznak kormányra... pont azt a kettőt. :)

ben2 2016.10.06. 13:15:19

@GNDL:

A hozzászólásaidat olvasva egyre egyértelműbb, hogy nem vagy tisztában a "közjogi" és "politikai" fogalmak közötti különbséggel. Következetesen közjogi kényszerítő körülményre hivatkozol, miközben ilyenek érvénytelen népszavazás esetén egyszerűen nincsenek. Politikai következmények vannak, azok megítélése - mint minden politikai kérdésé - viszont már politikai értékrendtől függ.

"Képzeld el, hogy arról tartasz népszavazást, hogy kaphass 1 millió forintot az év minden napján, de ez csak akkor érvényes ha a választópolgárok több mint fele érvényes szavazatot ad le. A népszavazás lezajlik, az érvényes szavazatot leadók 98%-a megszavazza neked a napi 1 millió forintot, de az érvényes szavazatot leadók kevesebben voltak mint a választópolgárok fele. Tehát a népszavazás _érvénytelen_."

Képzeld el, hogy van egy üres hely a buszon, ahova le akarsz ülni. Illendőségből megkérdezed a mellette ülőt, hogy szabad-e a hely. (A kérdés szimbolikus, mert igazából rajtad múlik, hogy figyelembe veszed-e az akaratát vagy sem.)
Az illető viszont nem mond se igent, se nemet, csak bámul ki az ablakon.
Ha ezek után leülsz, akkor azok, akik utálnak azt fogják mondani, hogy lám mekkora büdös bunkó vagy, mert a melletted ülő akarata _ellenére_ ültél le, hiszen nem válaszolt a kérdésedre.
Akik nem utálnak meg azt fogják mondani, hogy teljesen jól tetted, hogy leültél, mert a melletted ülőnek megvolt a lehetősége, hogy elutasítson, de nem élt vele, tehát hallgatólagosan _beleegyezett_.
Azaz annak megítélése, hogy a semmilyen válasz milyen válasznak minősíthető alapvetően szubjektív.

" elég nyilvánvalóan az volt a választópolgárok többségének a véleménye, hogy leszarják a kvótázásotokat"

Ennek kifejezésére is lett volna mód, ahogyan a kétfarkúak tették: ők érvénytelen szavazatot adtak le. Ezzel teljesen jól kimutathatóvá tették, hogy hányan utasították el magát a kérdés feltevést és hányan maradtak otthon politikai motívációtól függetlenül.
Persze a baloldali ellenzék egy ilyen akcióba sem mert belemenni, mert azonnal konkrét számokban is kiderült volna, hogy mekkora a társadalmi támogatottságuk. Jobbnak látták tehát a passzív tömegbe rejtőzni és azzal áltatni magukat, hogy így biztos többnek látszanak.

GNDL 2016.10.06. 13:23:40

@ben2: „Ez a leszakadás a 2002-es "jóléti rendszerváltással" kezdődött”

Nem, ez a leszakadás a 80-as évek közepén kezdődött, amikor a szocializmus kísérlete az utolsókat kezdte rúgni, és kénytelen kelletlen a nyugatiak pénzére volt szüksége a magyaroknak, hogy ne haljanak éhen... elég nyilvánvaló, hogy a 80-as évektől semmi nem változott Magyarországon, most is a nyugat tartja el az országot, és ennek ellenére most is ugyan úgy utáljátok a nyugatot mint akkor... :)

„viszont az elmúlt 6 évben érezhető a pozitív trendfordulat”

Igen, most már nem tíz- hanem százezrek menekülnek az országból, és nem az alsó harmadban van Magyarország Európában a versenyképességi listákon, hanem nagyjából a tök utolsó helyek egyikén. :) A bérek Magyarországon a legalacsonyabbak, az adók a legmagasabbak, a korrupció pedig tulajdonképpen kormányprogrammá vált.

Pozitív trendfordulat, az bazmeg... :D

„2002-höz képest 2010-ben az ország _minden_ gazdasági mutatója rosszabb volt, most 2010-hez képest minden mutató jobb”

Melyik ez a mutató? A munkanélküliség ugyan akkora mint 2008-ban volt, csak a közmunkások ma már foglalkoztatottnak számítanak, illetve még több mint százezer külföldön dolgozó magyart csaptak hozzá a magyarországi foglalkoztatottsági statisztikához. Az államadósság folyamatosan növekszik, az hogy most a GDP arányában némi hibahatáron túli csökkenés látható csak addig fog tartani amíg van némi hibahatáron túl érzékelhető gazdasági növekedés, bár ez is kizárólag uniós forrásokból finanszírozott állami beruházásoknak köszönhető. A költségvetés hiánya alacsonyabb, na de ennek érdekében félszáz válságadót vezettek be vagy emeltek meg a fideszes elvtársak 2010 óta, és rekord mértékben vontak el forrásokat egészségügytől, oktatástól, honvédelemtől, rendvédelemtől, mivel strukturális kiadáscsökkentés nem történt... tehát nem a hiány alacsony, hanem az állam nem látja el feladatát.

„Orbán elég jól kormányoz ahhoz, hogy a Fidesz szavazóbázisa ne rohanjon szerte-szét, mint Gyurcsány idejében az MSZP-é”

Azt értsd meg, hogy annyi fiatal hagyta már el Magyarországot, hogy értelem szerűen lassan csak ingyenélő Fidesz szavazók maradnak... :) Ráadásul ebben a népszerűségben az sem mindegy, hogy a Fidesz-KDNP évi átlag 100+ milliárdot költ bolsevik agitpropra.

„A népszavazás most megmutatta a kormánypárti szavazatok maximumát, ezt kellene valahogy megugrani.”

Csináljátok, bár egyrészt túl sokat beszélünk egy érvénytelen népszavazásról, másrészt az a fajta pártállami szocializmus amit a Fidesz művel 2010 óta nem működött a 80-as években sem, előtte sem, és nem működik 2010 óta sem. De ti tudjátok... végül is nektek kell itt élnetek, akinek esze és egy csöpp lehetősége van az menekül előletek... :)

2016.10.06. 13:29:19

@GNDL:

És mire az Európa pénzt? S ha látja, hogy nem arra megy, amire adja, miért nem kéri vissza? Mire is adott pénzt? Gyümölcsfák, szőlőtők tömeges kiirtására, cukorgyárak bezárására és lerombolására - hogy még véletlenül se nyithassa meg őket újra, senki.

Vagy településközpontok csiricsáré, térköves-szökőkutas kirittyentésére, miközben 3 utcával odébd a sárban-porban dagonyáznak - nem éppen az ún. "romák", mit ne mondjak. Vagy 20 centi magas kilátókra, meg lefestett fatönkökből álló "kerékpáros-pihenőre".

Európa nem pénz. Legalábbis a törikönyvben nem ezt tanultam róla. A mirgáncsoknak igen, azoknak az.

A kérdésem pedig már csak az: MELYIK szatellit vagy egyéb gittegylet lenne az, a választások / szavazások környékén előugráló extra macskajancsik közül, amelyikben a nemzetmentő bőségszaru hordozóját lehet majd tisztelnünk?

Voltak korábban is ugyanilyen balhék, a 90-es évekből. Arra célzok, hogy a felső tízezret nem érdemes pártpreferencia alapján szétválogatni, mert "mindenki szem a láncban" ...

Ha itt valódi erők akarnának valódi változást - ahogy a különböző színű, és változatosnak tűnő alap-eszmeiségű pártok 1990 óta KÖZÖS FELLÉPÉSSEL nyírnak el és ki bárkit, aki nem az ő művük, aki láthatóan nemcsak pofázza, pofázNÁ a számonkérést, meg a rendcsinálást - már rég nem lenne miről beszélnünk.

GNDL 2016.10.06. 13:32:41

@ben2: „nem vagy tisztában a "közjogi" és "politikai" fogalmak közötti különbséggel”

Pontosan azért hivatkozok inkább a hatályos jogszabályokra, hogy ennek eltérő értelmezése ne zavarjon téged... nektek úgyis csak egyetlen szavas választási programot hoztak nyilvánosságra, a vezéreitek is tisztában vannak igen csak korlátolt értelmi képességeitekkel. :)

Tehát ismétlem sokadszorra, maradjunk a hatályos jogszabályoknál...

„Képzeld el, hogy van egy üres hely a buszon, ahova le akarsz ülni.”

Ennek van bármiféle állami költségvetési, jogalkotási vonzata? Tehát elég szar példa, egy buszon dönthetsz úgy ahogy akarsz, de itt a kormányról van szó, amit azért több éves fideszes ámokfutás után már ha nem is túl szorosan, de még kötnek bizonyos jogszabályok... :)

„annak megítélése, hogy a semmilyen válasz milyen válasznak minősíthető alapvetően szubjektív”

Maradjunk továbbra is a hatályos jogszabályoknál, a Fidesz alaptörvényénél, mely szerint a legutóbb népszavazás érvénytelen lett. Tehát a Fidesznek ebből kifolyólag dobnia kell a témát...

„Ennek kifejezésére is lett volna mód, ahogyan a kétfarkúak tették: ők érvénytelen szavazatot adtak le.”

Volt egy másik mód is: a bojkott.

Kérdezem még egyszer (ahogy fent már megtettem): mi értelme akkor a bevezetett részvételi érvényességi küszöbnek, ha ilyen szinten szartok rá magasról?

ZX 2016.10.06. 13:41:47

@ben2: Basszus te még mindig nem érted, hogy az emberek többsége miért nem szavazott.

Mi lett volna ha a következő kérédsek valamelyike van a lapon?

"Akarja-e, hogy a Nap holnap is felkeljen?"
"Akarja-e, hogy az ég holnap kék legyen?"

A Fidesz birkák rohannak, hogy a kormány által sugallt igennel válaszoljanak, és holnap teleharsoghassák a médiát, hogy 98%-ban megszavaztak valamit. A normálisak meg otthon maradnak, mert tudják, hogy bármit szavaznak, az ég holnap kék lesz és felkel a nap.
Persze a kampány miatt újra dagadnak a Fideszes zsebek.

GNDL 2016.10.06. 13:43:10

@ekszvájzed: „És mire az Európa pénzt?”

Lásd: www.portfolio.hu/gazdasag/megis_hogyan_neznenk_ki_eu-tamogatasok_nelkul.223003.html

„ha látja, hogy nem arra megy, amire adja, miért nem kéri vissza?”

Elsősorban nem az ő érdekük lenne a felzárkózás, hanem a magyaroké. Ha a kedves magyarok nem látják, hogy meglopják őket, vagy éppen nem is érdekli őket, akkor az EU túl sok mindent nem tehet... ez a hírös nevezetös „nemzeti szuverenitásotok”, az EU nem szól bele, hogyan lopjátok meg egymást. Örüljetek neki... :)

„településközpontok csiricsáré, térköves-szökőkutas kirittyentésére, miközben 3 utcával odébd a sárban-porban dagonyáznak ... vagy 20 centi magas kilátókra, meg lefestett fatönkökből álló "kerékpáros-pihenőre"

Ők nem erre adják, szabadon eldönthetitek, hogy mit szeretnétek belőle fejleszteni. Az általatok választott politikai elit döntött úgy, hogy erre kúrjátok el a forrásokat. Magatoknak főztétek, egyétek jó étvággyal... :)

„MELYIK szatellit vagy egyéb gittegylet lenne az, a választások / szavazások környékén előugráló extra macskajancsik közül, amelyikben a nemzetmentő bőségszaru hordozóját lehet majd tisztelnünk?”

Ezt nektek kell eldönteni. Egyelőre kettő van amelyek több mint két évtizede bizonyítottan nem ezt teszik. :) Mindegy, hogy a tucatból melyikre böktök, erre a kettőre ne... Aztán ha rosszul böktök, az mint említettem legfeljebb 1-2 éven belül kiderül. Na akkor nem szabad hagyni őket még fosztogatni, ott azon a ponton kell újra bökni, és akkor már lesz újabb 1-2-3 gittegylet amire nem szabad bökni... :) Így megy ez... ha egy csöpp eszetek lenne, a 2004-es uniós csatlakozástól ezeket a meccseket lejátszva mára kitakaríthattátok volna a posztkommunista korrupt politikai elitet a közéletből... de nem így történt. :)

„ha itt valódi erők akarnának valódi változást”

Azt kéne megértenetek, hogy _ti_ választópolgárok vagytok az _erő_. Ha változást akartok, akkor változtassatok. Ha nem, akkor üldögéljetek csak a langyos vízben és locsolgassátok magatokra... de arra figyeljetek, hogy lassan elnéptelenedik az ország, sem fiatalok és fiatalabbak, sem jól és jobban képzett aktív adófizetők nem maradnak nagy számban az országban. Nélkülük meg nem lehet egy államot fenntartani... gondoljátok ezt végig. :)

ben2 2016.10.06. 13:46:18

@GNDL:

Látom ugyanazokat a köröket futod, de akkor mégegyszer:

Ha valamire azt mondod, hogy "közjogi következmény", azzal azt is mondod, hogy kötelező érvényű.
Az érvénytelen népszavazás nem kötelez senkit semmire, de az ellenkezőjére sem.
Ettől még lehet egy sikertelen népszavazásnak _politikai_ következménye, de ez pont azért nem jogi, mert nem kötelező, hanem a politikus a jól felfogott érdekében teszi vagy nem teszi azt, amiről a népszavazás szólt.
2004-ben egy érvénytelen népszavazás is megakadályozta a kórházprivatizációt, de nem közjogi, hanem politikai következményként.
A mostani népszavazásnak közjogi következménye _nincs_, politikai van, de azt másként ítéli meg az ellenzék és a kormánypárt.

"Kérdezem még egyszer (ahogy fent már megtettem): mi értelme akkor a bevezetett részvételi érvényességi küszöbnek, ha ilyen szinten szartok rá magasról? "

Az érvényességi küszöb a közjogi kényszer feltétele. Ha a népszavazás érvényes és eredményes, akkor az országgyűlésnek nincs lehetősége mérlegelni, ha érvénytelen vagy eredménytelen, akkor meg van.

GNDL 2016.10.06. 13:58:24

@ben2: „érvénytelen népszavazás nem kötelez senkit semmire”

Legfeljebb csak arra, hogy Orbánnak ideje lenne dobnia a gyűlöletkeltő kampányait, mert elég jól láthatóan a választópolgárok többsége is ezt akarja.

„még lehet egy sikertelen népszavazásnak _politikai_ következménye”

Az az lenne, hogy mivel Orbán volt a kezdeményezője a népszavazásnak, és csúnyán elbukta Európa legdrágább kampányával is, ideje lenne legalább azt a színjátékot eljátszania, hogy benyújtja lemondását... a parlamenti talpnyalói úgysem fogadnák el (bár ki tudja, vannak hírek fideszesekről akiknek már kibaszott kellemetlen ez az egész ami évek óta megy), de legalább láttunk egyfajta politikai következményt.

„2004-ben egy érvénytelen népszavazás is megakadályozta a kórházprivatizációt”

De biznisz-állampolgárság nem lett belőle... tehát megint egy olyan példa ami tökéletesen irreleváns, arról nem is beszélve, hogy azt a népszavazást nem a kormányfő kezdeményezte, így ők moshatták kezeiket.

„a népszavazás érvényes és eredményes, akkor az országgyűlésnek nincs lehetősége mérlegelni, ha érvénytelen vagy eredménytelen, akkor meg van”

Nem arról van szó, hogy érvénytelen vagy eredménytelen, hanem érvénytelen... az eredményesség kérdése akkor vetődhetne fel ha eleve érvényes volt, de nem. :) Ráadásul maradjunk az egészen konkrét hatályos jogszabályoknál, a részvételi érvényességi küszöbnél, amely csapdát a Fidesz saját magának állította. Sosem fogjuk megtudni, hogy ki miért szavazott igennel, ki miért nemmel, azt sem fogjuk megtudni, ki miért nem ment el. De ez egy válasz volt a feltett kérdésre, ez a válasz nyert végül is, így ideje lenne ha mindenki elfogadná végre a választópolgárok akaratát... a választópolgárok többségét nem érdekli ez a gyűlöletkeltő fideszes szar, el kell engedni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.10.06. 14:03:22

@S=klogW:

"asztippeltem, hoty semleges a kanal, de hát der "

Úgy bizony: der Löffel. :D

ben2 2016.10.06. 14:03:23

@ZX:

Értem én, hogy a többség miért nem szavazott, ahogy azt is, hogy a látszólag lefutott kérdés ellenére miért szavaztak mégis olyan sokan.
Ahogyan sem a NATO sem az EU csatlakozásról szóló népszavazásnak nem volt igazából praktikus oka, mert az emberek igen nagy többsége azt is támogatta volna, ha az országgyűlés hoz egy kétharmados törvényt és kész.
Azért is lett alacsony ezeken a szavazásokon a részvétel, mert mindenki úgy volt vele, hogy az ő szavazata már nem szükséges az eredményhez, hát minek strapálja magát.

Ettől függetlenül én jónak tartom, hogy NATO és EU kérdésben volt népszavazás, mert onnantól senki sem jöhet azzal, hogy a döntést a feje felett átnyúlva hozták meg.
A lehetőség adott volt, a maga részéről a döntést a többiekre bízta, a következményekbe pedig belenyugszik. Erről szól az, ha valaki nem vesz részt egy népszavazáson, nem pedig arról, hogy ő igazából ellene szavazott volna, de már a kérdésfelvetés is annyira felháborította, hogy inkább el sem ment.

Szal lehet ugyan most bukást mantrázni, meg szivathatják Orbánt az EU-s bürokraták az érvénytelenség miatt, de azzal azért mindenki tisztába lesz (bár hangosan sosem mondja ki), hogy ezek után Magyarországra ezresével arabokat telepíteni öngól lenne, és ez a lényeg.

lbalazs 2016.10.06. 14:06:46

A népszavazás vesztese az ország. A gyűlölet keltő kampány olyan károkat okozott az emberek szocializációjában, ami ha szerencsénk van néhányszor tíz év alatt hozható helyre. E mellett teljesen eltörpül, hogy ki hány százalékot érez a magáénak a szavazatokból.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.10.06. 14:09:32

@ben2:

"Erről szól az, ha valaki nem vesz részt egy népszavazáson, nem pedig arról, hogy ő igazából ellene szavazott volna, de már a kérdésfelvetés is annyira felháborította, hogy inkább el sem ment."

Ezt aztán magyarázhatod a ballibbantaknak.

Persze szerintem valahol ők is érzik, de elismerni soha nem fogják. A nemszavazók a távolmaradásukkal a szavazókra bízták a döntést és kinyilvánították, hogy azt elfogadják.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.10.06. 14:14:45

@lbalazs:

"A gyűlölet keltő kampány olyan károkat okozott az emberek szocializációjában, ami ha szerencsénk van néhányszor tíz év alatt hozható helyre. "

Atyaég, évtizedekig fog tartani? És ki fogja helyrehozni? A "demokratikus baloldal"?

Figyusz, nem lehet, hogy az, amit te gyűlöletkampánynak hívsz, azért volt olyan hatásos, mert találkozott a nép többségének véleményével? Tudod, arról a népről beszélek, amely bölcsen és éretten döntött, amikor a baloldalt juttatta hatalomba, de szörnyű butaságról és éretlenségről tett tanúbizonyságot, amikor a jobboldalt juttatta kormányra.

ZX 2016.10.06. 14:17:49

@ben2: Még akár igazad is lehetne, ha a kérdés értelmes lenne. De itt pont az a lényeg, hogy egyáltalán nem az, és a következő lépés pedig független attól mi a végeredmény.

ZX 2016.10.06. 14:23:10

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Persze szerintem valahol ők is érzik, de elismerni soha nem fogják. A nemszavazók a távolmaradásukkal a szavazókra bízták a döntést és kinyilvánították, hogy azt elfogadják."

Ha értelmetlen a kérdés akkor pont szarok bele mire szavaztok és mire nem.

GNDL 2016.10.06. 14:24:19

@ben2: „onnantól senki sem jöhet azzal, hogy a döntést a feje felett átnyúlva hozták meg”

Érvényes népszavazás esetében nem is... de erről jelenleg nincs szó. :)

„a maga részéről a döntést a többiekre bízta”

Ez akkor lenne helytálló ha nem lett volna részvételi érvényességi küszöb. De most volt, és volt jó néhány parlamenti mandátummal is rendelkező politikai szervezet, politikus, rengeteg civil szervezet is amely a bojkottot hirdetett, néhány plakát is, kifejezetten annak érdekében hogy a népszavazás érvénytelen legyen.

Hidd el, nem bíztuk a döntést másokra, a mi döntésünk az volt, hogy legyen érvénytelen a népszavazás, így Orbán végre szálljon le erről a gyűlöletkeltő primitív baromságáról.

Kéretik végre elfogadni és tiszteletben tartani a döntésünket. És előre is kösz a demokratikus hozzáállásotokat... :)

„szal lehet ugyan most bukást mantrázni”

Minek? Olyanok vagytok mint a szedált elmebetegek, semmit nem fogtok fel abból a valóságból ami körülöttetek történik, egy Orbán által kitalált alternatív valóságban éltek, egy igen vastag falú narancsszínű burokban, tökéletesen elzárva a külvilág történéseitől.

Lásd, ezt a bukást sem vagytok képesek feldolgozni, negyedik napja ezen hőbörögtök... :)

„szivathatják Orbánt az EU-s bürokraták az érvénytelenség miatt”

Nem szívatják te szerencsétlen... leszarják. :)

Lásd a minapi kérdést, hogy ha Orbán győzött, ráadásul „elsöprő” mértékben, akkor pontosan hány külföldi állam- vagy kormányfő gratulált neki a népszavazásának sikeréhez?! Havasi nagy nehezen válaszolt: egy sem. :)

„azzal azért mindenki tisztába lesz ... hogy ezek után Magyarországra ezresével arabokat telepíteni öngól lenne”

Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért felelős tagja: „a közösségi jog alkalmazása nem "fakultatív", a tagországoknak jogi kötelességük végrehajtani a meghozott európai tanácsi határozatokat ... a bizottság továbbra is ragaszkodni fog az értékalapú politikához, ezen értékek némelyike pedig jogi kötelezettségeket is jelent, amelyeket minden tagállamnak tiszteletben kell tartania”.

Ha pedig erre nem vagytok képesek, akkor inkább az EU kilépésről kellett volna szavaznotok... na látod arra elmennék, és arra szavaznék hogy takarodjatok, mielőbb. :)

lbalazs 2016.10.06. 14:35:56

A gyűlölet kampány hatásait a még megmaradt jóindulatú tanítók, tanárok fogják helyrehozni (talán) a következő generációknál.

Azért volt olyan sikeres, mert az emberek alapösztöneire hatott, az ismeretlentől való félelemre és annak a gyűlöletére, amitől félünk. Sajnos ez azokra is hat, aki tisztában van azzal, hogy éppen akkor manipulálják.
Abból is látszik, hogy ott volt a legnagyobb a részvétel és az igenek aránya, ahol nem is igen láttak még külföldit. Ahol minden nap találkoznak a sajátjuktól eltérő kultúrával, ott alacsonyabb volt a részvétel, és az igenek aránya.

konrada 2016.10.06. 14:37:44

@GNDL:
Azért ne keverjük össze a kötelezőt, a "dönthet úgy"-gyal.

Ha az 50%-ot megugorja a részvétel, és abban az egyik álláspont győz, úgy kötelező tárgyalásba tenni.
Ha meg nem, akkor nem kötelező, de dönthet úgy, hogy tárgyba veszi.
Lásd, vasárnapi nyitvatartás.
Még meg sem kezdődött a népszavazási procedúra, már tárgyba vették, változtattak rajta, miközben 200 valahány ezer támogató aláírása volt csak még meg.

...s senki nem kérdőjelezte ezt akkor meg, s egy ellenzéki sem követelte - nem állt szólalt fel a parlamentben ezügyben - , hogy amíg nincs megtartva a népszavazás, addig ne változtassák meg a törvényt. S ha nem lesz érvényes a szavazás, úgy ne változtassanak azon...

Mert akkor valahogy tudomásul vették, hogy az országgyűlésnek van ilyen joga, pezsgőt bontottak, ünnepeltek, győzött a nép akarata. Hogy ezt milyen gyorsan sikerült elfelejteniük...

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2016.10.06. 14:39:22

@lbalazs:
maga marha! az a gyűlöletpotenciál valóban megmarad. a gyűlölet lézerágyújával fogjuk magukat kifüstölni. maguk idegenek. vagy elmennek, vagy megsülnek a gyűlölet tüzében. tekintsék tisztítótűznek, isten akaratának.

konrada 2016.10.06. 14:39:48

@ZX:
Erről van szó!

...ilyenkor döntenek azok szavazata, akik értették...;P;)

GNDL 2016.10.06. 14:51:38

@konrada: „ha meg nem, akkor nem kötelező, de dönthet úgy, hogy tárgyba veszi”

Végül is eddig is magasról szartak a többség véleményére a fideszes elvtársak (lásd mindösszesen 27%-kal nyerték a választást az ellenzék 34%-ával szemben), illetve a demokratikus értékeikről is mindent elmond a ma nyilvánosságra került újabb fideszes botrány, hogy maga Orbán kezdeményezte a civil szervezetek elleni putyinista megtorlást.

De a legutóbbi népszavazás érvénytelen lett, elbukott a részvételi érvényességi küszöbben, ez egy legitim válasz volt a feltett kérdésre hogy legyen érvénytelen, így a választópolgárok többségének akaratához kellene tartania magukat a fideszes elvtársaknak.

„Lásd, vasárnapi nyitvatartás.”

Aminek kezdeményezését elcsalták a fideszes hungarista kopaszok?! Hát elképesztő mértékben nem jó példa... :)

konrada 2016.10.06. 14:53:27

@GNDL:
"Ők nem erre adják, szabadon eldönthetitek, hogy mit szeretnétek belőle fejleszteni."

Ez így nem igaz. A pénzek igenis pántlikázva vannak, előre megadják, milyen jellegű projektekre adják.

Így hiába kérnék például az EU-s pénzből a versenyképességet növelő beruházásokra, ők - a befizető országok jól felfogott érdekét is nézve - inkább csak infrastruktúrális fejlesztésekre adnak, abban külön leosztva mennyi az eü, oktatás, útépítés, avagy turisztikai célú.
...na például ez utóbbiból - amit nem lehet másra költeni - lettek az olyan ökörségek, mint 40 cm-es kilátó, avagy letérkövezett városközpontok.
Az elnyert összeg nagysága is meghatározta, hogy az egy nagyobb léptékű városrehab-hoz, vagy csak a főtérre elég. (Még ha át is lehetett volna konvertálni külterületi felújításra - nem lehetett! - az elnyert összeg csak töredéknyi területre lett volna elég. Így nem csoda, ha az ökörségek nyertek, mert azok látványosak voltak, gyorsan kivitelezhetőek - így belefértek a határidőbe - meg a semmihez semértő haverok így tudtak legkevesebb kárt okozva kipumpálni a pénzt!;)

A lényeg: téves, hogy csak a magyar félen múlott mire költik.

ZX 2016.10.06. 15:02:01

@konrada: Nem tudom milyen szert szedtek azok akik értettek egy értelmetlen kérdést, de közlöm, hogy az ma Magyarországon illegális :D :P

GNDL 2016.10.06. 15:09:37

@konrada: „pénzek igenis pántlikázva vannak, előre megadják, milyen jellegű projektekre adják”

Nagyjából úgy, hogy például van egy „regionális és városfejlesztési alap”, abból akár a kkv-kat is lehet támogatni, a digitalizációt elősegíteni az egyes régiók közti különbségek csökkentése érdekében... és el lehet verni olyasféle építőipari beruházásokra is, amiknek tulajdonképpen semmi értelme, de jól meg lehet csapolni a forrásokat többszörösen felülárazott korrupt projektekkel.

Elég szabadon lehet dönteni, hogy a különböző alapokból mire szeretnél pályázni.

„hiába kérnék például az EU-s pénzből a versenyképességet növelő beruházásokra”

Két-három nagyobb fejlesztési alapból lehet versenyképességet növelő beruházások forrásaira pályázni, külön a kkv-k, külön a leszakadtabb régiók felzárkóztatására és külön a mezőgazdaság témakörben.

„a befizető országok jól felfogott érdekét is nézve”

Picsába már ezekkel a kurucinfós összeesküvés elméleteitekkel.... :D A jól felfogott érdeke a nettó befizető tagállamoknak az, hogy ne kúrjátok el baromságokra a pénzüket, zárkózzatok fel szépen hogy a jövőben ne legyen szükségetek ilyen forrásokra, és nekik ne kelljen ennyit rátok költeniük.

„téves, hogy csak a magyar félen múlott mire költik”

Ja, végül is nagyjából csak 98%-ban múlik a magyarokon, mire fordítják az uniós forrásokat. Ez van amikor „elsöprő többség”, de mint látjuk egyes esetekben ez elhanyagolható... :)

konrada 2016.10.06. 15:11:03

@GNDL:
Ja, hogy csak addig érdekelt, míg ökörködés volt, az már kimaradt, hogy pár napnyi ökörködés után a maszopos kérdést fogadták be - ezek után döntött úgy ahogy a parlament - így a népszavazás kiírását a benyújtó MSZP vonta vissza.

...pedig állt a zászló ahhoz, hogy végig vigyék, csak rájöttek, hogy ezt megnyerték, így ha ragaszkodtak volna a népszavazáshoz - amit ki kellett volna ez esetben írni - akkor teljes érdektelenségbe fúlt volna.

Ettől még nyugodt lehetsz, hogy pont úgy érvénytelen lett volna az is - mivel az emberek többségét annyira nem érdekelte a kérdés (mint most sem) de győzött volna a bezárás ellenes arány.
...de például ez esetben már másként vélekednél a dologról, mert az álláspontodat neked is az üléspontod határozza meg, mint a legtöbb embernek....;))

konrada 2016.10.06. 15:15:17

@GNDL:
...maradjunk annyiban, hogy az egész EU-ban így qrták el a pénzt felzárkoztatás nélkül.
Vagy mindenki hülye, vagy a rendszer hibás.
...de lehet hogy véletlen...

GNDL 2016.10.06. 15:16:36

@konrada: „csak addig érdekelt, míg ökörködés volt, az már kimaradt, hogy pár napnyi ökörködés után a maszopos kérdést fogadták be”

Ja, fideszes demokratikus hozzáállás, sokadik felvonás. Egy szervezett erőszakos választási csalás az „ökörködés”...

Hát nem tudom, a következő ilyen „ökörködésnél” lehet pár korrupt fideszes geci lesz lámpavasakra lógatva... sima gyerekcsíny, igaz?! :)

„pont úgy érvénytelen lett volna az is”

Ha van ilyen varázsgömböd, amiből megtudod „mi lett volna ha”, akkor inkább a hétvégi lottószámokat mondhatnád... annak több haszna lenne... majd felezünk, név és cím a szerkesztőségben. :)

„de például ez esetben már másként vélekednél a dologról”

Szóval, lottószámok?!

GNDL 2016.10.06. 15:21:06

@konrada: „az egész EU-ban így qrták el a pénzt felzárkoztatás nélkül”

Mondjuk a legtöbb forrást az újonnan csatlakozott tagállamok kapják, és hát akikkel Magyarország 2004-ben együtt csatlakozott, azok nagy része már fényévekre van Magyarországtól... többségükben az EUR-t is sikerült bevezetniük... olyan tagállamok is amelyek nem hogy a szocializmust nyögték anno a magyarokkal együtt, de konkrétan a Szovjetunió részei voltak. :)

„vagy mindenki hülye, vagy a rendszer hibás”

Vagy csak te nem tudsz semmit... tartsuk meg ezt egy lehetséges opciónak. :)

konrada 2016.10.06. 15:28:50

@GNDL:
...igazad van, biztos 100%-os lett volna az arány egy olyan kérdésnél, ahol a lakosság felének vagy nincs hová elmenni vasárnap, vagy nincs miből, vagy mivel, vagy egyébként is mindegy milyen nap van...

...s ha utána nézel, mi az, amik az adott országokban az EU transzferből növekedett, és mi az amit az elqrás kihagyásával, láthatnád, hogy nem az a különbség, mit hogyan használtak fel. Ott is pont úgy vannak lekövezett főterek, semmi közepén olyan dupla körforgalmi csomópontok, amely tucatnyi házhoz vezet csak, 6 ág meg semmibe...

GNDL 2016.10.06. 15:32:02

@konrada: „igazad van”

Írod, majd utána egy szót sem írsz arról hogy miben is lenne igazam az általam leírtakkal kapcsolatban...hát ez a vita kezd kifújni a részedről, úgy tűnik. :)

Zb74 2016.10.06. 16:46:25

"ilyen sokan egy irányba mutató akaratot abszolút számban még nem fejeztek ki az elmúlt 20 évben"

Ezt a zagyvaságot már a bayerzsóti is leírta, de attól még nem lesz igaz, hogy vég nélkül ismételgetitek. Példának okáért szűk 19 évvel ezelőtt, az 1997. november 16-án tartott népszavazáson 3344131 ember szavazott egyfelé.

Herr Stacheldraht Leger 2016.10.06. 17:57:14

@Bell & Sebastian: herr sebő! egyrészt maga keveri a pröhlét a györkössel, másrészt a derék kurz supportjában semmi meglepő nincs, már faymann is felfedezte a kerítés szépségét. nyilván nem épp azért, mert rábeszélte a potrohos focista, hanem mert a segélykeúton fexik a félixausztria, veszélyben a buschenschank. másrészt nem árt észben tartani, hogy a nagypolitikát nem talkshow-ban, hanem a tárgyalóasztalnál csinálják, ott kell meggyőzni. az otto normalverbraucher max 4 évenként variálhatja át az elitet, az meg még nincs meggyőzve. a willkommen kudarca = mutti kudarca = cdu kudarca. következmény:
a) megint nagykoala, de most az spd a nagytesó.
b) rót-rót-grün
további lehetőségek 2017-ig már nem nagyon jönnek össze, így kell kombinálni.
noch dazu hiába győződik meg egyre több átlag alfonz, hogy ideje a az auf wiedersehennek, neki az eredmény a fontos, nem ahogy elérik. a talkshowban tapsolóknak az is tökéletesen megfelel, ha a későbbi rrg kormány brüsszeli pénzcsappal zsarolva letolja ahmedékat megőrzésre a csúti stadionba, ezzel egyúttal saját lelkiismeretén is könnyítve, hogy nebenbei a nagypapájuknál is gonoszabb viktátort is megleckéztették.

egy hiteltelen sudribunkóval csont nélkül egy platformra kerülni most és a következő 1-2 évben még ciki a hochwürdige leitkultúrnak. a kurz gyerek csinálja jól.

Herr Stacheldraht Leger 2016.10.06. 18:19:14

@picur3ka:

ugyi ahogy mondtam, ha mi illuminátusok csettintünk, vekker nyüszítve lemegy kutyába és nyalogatja a valódi hatalom talpát:

jog.mandiner.hu/cikk/20161006_gulyas_gergely_a_mandinernek_nem_kell_a_parlament_a_ceta_alairasahoz

hozd szépen vissza a labdát, pudli!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.10.06. 18:48:26

@ZX:

"Ha értelmetlen a kérdés akkor pont szarok bele mire szavaztok és mire nem. "

Nos, én is pont szarok abba, hogy te egy abszolút értelmes kérdést értelmetlennek tartasz. A te szegénységi bizonyítványod, nem az enyém.

picur3ka 2016.10.07. 00:54:28

@lbalazs:

Ja, mint pl. Észak-Kaelet Magyarországon szavaznak legtöbben a Jobbikra. Téged is a Piréz Tanszékről szalasztottak, mi? Csoda, hogy írni tudsz.

picur3ka 2016.10.07. 00:55:42

@Herr Stacheldraht Leger:

Téged oda be se engednek, takarítani se.

picur3ka 2016.10.07. 00:59:14

@Bell & Sebastian:

" Mire lehetett következtetni a sűrűn mutogatott arcjátékokból?"

Nem láttam, csak találgatni tudok:

Pl., mind elmebeteg?

picur3ka 2016.10.07. 01:02:43

@Herr Stacheldraht Leger:

Mit akarsz mondani? Ezzel a cikkel? Ettől zavaros lett.

A kormány hatásköre.

picur3ka 2016.10.07. 01:12:00

@GNDL:

"Mondjuk a legtöbb forrást az újonnan csatlakozott tagállamok kapják, és hát akikkel Magyarország 2004-ben együtt csatlakozott, azok nagy része már fényévekre van Magyarországtól... többségükben az EUR-t is sikerült bevezetniük... olyan tagállamok is amelyek nem hogy a szocializmust nyögték anno a magyarokkal együtt, de konkrétan a Szovjetunió részei voltak. :)"

Konkrétan, Magyarország Szlovákiával egyszerre csatlakozott. Pont.

Szlovákia tényleg bevezette az eurót, de soha nem volt a Szovjetúnió része, sem semmi szempontból nem nagyon előzött meg bennünket, annak ellenére, hogy ennek érdekében az ún. magyar liberálisok mindent elkövettek.

Herr Stacheldraht Leger 2016.10.07. 05:26:11

@picur3ka: hogy is volt a gazdasági szabadságharc, fúj-fúj globális tőkisták? ooopszi

2016.10.07. 08:35:31

@GNDL:

Bocsi, de miért is többesszámozol te engem ???

GNDL 2016.10.07. 09:36:36

@picur3ka: Miről beszélsz? Magyarország még 9 állammal együtt csatlakozott az unióhoz, ezek közül hatan vezették már be az EUR-t, és ezek közül három konkrétan a SZU része volt.

Szlovákia meg fényévekkel előrébb jár mint a balkáni koszfészketek, és ehhez kurvára semmi köze liberálisoknak, ezt a rendszerváltás híján a magyarok nyakán maradt posztkommunista seggfejeitek intézték el... köztük Orbánnak volt elég nagy szerepe ebben. :)

ZX 2016.10.07. 09:54:53

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Persze, persze nyelvtanilag teljesen értelmes.
Mint ahogy az is, hogy "Akarja-e Ön, hogy holnaptól Kovács Bélának szólítsák?" Mégsem mennél el szavazni erről, mert hülyeségnek tartanád.

2016.10.07. 10:09:59

@GNDL:

Ja, hogy te nem is vagy magyar, azért osztasz ki minket, per "magyarokat, te felsőbbrendű istenség, te ... Innentől kezdve tudom, amit tudok.

Csak azt nem értem, hogy ez a röhögve-csúfolódva fikázás és alázás hol, mikor, s főleg miért is fordult át a "rendszerváltó" meg "1956-os" szamizdatoló "reformer" "szabad" és "demokrata" attitűdből az 1990-es évek eleje-közepe tájékán

ebbe, az alig leplezett, sőt teljesen nyílt, és tök hiába is kontraproduktív, mert dafke folytatott, és végletekig hajtott magyarozásba, sőt keresztényezésbe, (nyilasozásba-nácizásba-fasisztázásba, stb.) Zorbánnyal, meg a többi aktuális bűnbakkal megindokolva, vagy még gyakrabban épp azok nélkül is.

Hogy olyasvalakik vonyítanak MA "diktatúrát" akiknek ősei még 120 éve, a Monarchia fénykorában sem lubickoltak ennyire abban, hogy azt csinálhatták gyakorlatilag ebben az országban, amit csak akarnak, és a gyűlölt bábjuk még vigyorogva hajlong és bólogat is hozzá, miközben két kézzel lapátolja nekik is az ország pénzét.

Szóval így Zorbányozzál, hogy akit fikázol, annál nagyobb barátoTOK itt még tán sose volt. Ha már többesszámozol bennünket, talán nekünk is van akkor indokunk már, ennek fényében egy kis vissza-többesszámozásra.

Már bocs.

GNDL 2016.10.07. 10:23:44

@ekszvájzed: „te felsőbbrendű istenség”

Nem kell ezt, semmi szükség rá... csak félisten. :)

A többi hőbörgésedet nem nagyon értem, fentebb még egészen másról volt szó aztán eltűntél, most meg visszatérsz és folytatod onnan ahol már többször cáfoltalak... de mindegy is, ha ezzel sikerült kiírnod magadból a frusztrációdat és kicsit megnyugodtál akkor annak én örülök. :)

GNDL 2016.10.07. 10:46:15

@ekszvájzed: „Ha már többesszámozol bennünket”

Nem én... figyelj oda a Kedves Vezetőtök szavaira. :) Állandó elem a „mi, magyarok” nála, mármint szerinte csak azok magyarok akik rá szavaztak, akik mögötte vonulnak csordaként, akik megmutatták Brüsszelnek, akik permanens szabadságharcot vívnak a... izé... khm, a hát hogy is mondjam... a minden ellen. :) Szóval innen a „ti magyarok”... legyen akkor így... :)

2016.10.07. 11:06:05

@GNDL:

"balkáni koszfészketek" stb. stb.

Olvasd már vissza magadat, 2 hsz-szel ezelőttről, meg azt is. hogy O.V.-t ugyanitt továbbra is kvázi-kizárólagos felelősként nevezed meg, holott azt szintén tisztáztuk, hogy egy csapatban játszik, még az őt veszett-habzó szájjal támadó ún. "ellenzékkel" is ...

Ne tégy úgy, mintha a libsik nem lettek volna tele már a kezdet kezdetén az ún. "reformkommunistákkal, mintha nem a legbrutálisabb ÁVH-sok édes gyermekei nyekeregték volna közöttük a hippiket is lepipáló virágesős-szivárványos, ratyista és közörvényesbűnözés-megbocsátó szuperszabadság-maszlagot. Lásd a petőiván hírhedt "vitáját", az azon felszólalt, síró öreg bácsival, meg a gönctata halálraítéltek hörgésén csiszolódott angoltudását ...

Hogy ezeknek tábora pedig MEGEGYEZIK azokkal, akiket 1988-1994 között a Fityeszbe is delegáltak, minnenféle sorosi, meg 3-3-as alapokon, hát arról sem ez a szerencsétlen, átvert és jól megparasztvakított nép tehet,

amelyet az elmúlt 100 év alatt úgy rángattak, toszogattak, raboltak és daraboltak össze meg vissza, s figyelem: ÁLTALÁBAN NEM AZOK, akik a NEMZET mivoltát hangsúlyozták !!! hogy attól egy NORMÁLIS "demokrata" már régen sírva fakadt volna, s úgy követelné nekik minden létező történelmi, anyagi, földrajzi, etnikai és egyéb emberi jogaikat megadni újra.

"Balkáni koszfészek", szerintem vissz kéne menned Demszkij elvtársig, vagy a "romák" ELszabadítóiig, meg azokhoz, akik a falvakat eltörlendő csökevényeknek ítélték meg, s Zorbány ma csak az ő művüket folytatja ... csak hogy látva láss. Azokhoz fordulj szeretettel, akiknek itt egy USA-beli feka gettó képe, vagy egy cigánytábor, egy putritelep agyon-romantizált máza tetszetősebb,

mint mondjuk egy egy tiptopp sváb, vagy épp hajdúsági, őrségi, stb. falué. Esetleg egy ausztriai középkori kisvárosé. Vagy éppen az "arany" Prágáé, miközben meg saját maguknak olyan villákat és lakóparkokat, meg néhány jobb módú falu tőszomszédságában tisztára amcsi mintájú kertvárosokat húzatnak fel, a maguk kis szigorúan biztonságos zónáiban itten, hogy kész öröm nézni ...

2016.10.07. 11:06:44

* "közTörvényes" inkább, afeneegyemegmár.

GNDL 2016.10.07. 11:29:46

@ekszvájzed: „balkáni koszfészketek”

Hát ezen nincs mit szépíteni... :) Miközben a hatalmon lévő „elit” urizál, helikopterezik, stadionokat épít és kisvasutat, lottónyereménnyel felérő vagyonokat harácsolnak lopott közpénzekből, addig többen halnak a kórházakban fertőzésektől mint közúti balesetekben, már a közoktatásból is funkcionális analfabéták kerülnek ki, a szakképzésből szakképzetlenek, az egyetemekről kivándorlók... de „ti magyarok” szerint ez rendben van. Ne a hírhozót bántsd, tudod... :)

„O.V.-t ugyanitt továbbra is kvázi-kizárólagos felelősként nevezed meg”

Ki is van hatalmon hetedik éve?

„mintha a libsik nem lettek volna tele már a kezdet kezdetén az ún. reformkommunistákkal”

Ha engem kérdezel bármikor elmondom, hogy Magyarországon nem történt meg a rendszerváltás. Lásd jelenleg is egy egykori három per kettes operatív tiszt a rendészeti államtitkár... aki épp pár hete azt magyarázta, miért jó az ha a kormánnyal kritikus újságírókat próbálnak zsarolással beszervezni. :) És akkor most visszakanyarodhatnánk oda, hogy most ki is van hatalmon, kinek a felelőssége mindez?! Ki is utasította putyinista attitűddel a hatóságokat a civil szervezetek vegzálására?

„arról sem ez a szerencsétlen, átvert és jól megparasztvakított nép tehet”

Mert?! Orbánék faltörő kossal kerültek hatalomra 2010-ben majd tartották meg hatalmukat 2014-ben? Persze, az EBESZ jelentése lehúzza a 2014-es választások tisztaságát, de mégis csak a Zistenadta volt a ludas.

Nem velem állsz vitában... csak veled ellentétben én azokat kritizálom akik _most_ tehetnének valamit a rendszerváltás érdekében, tehát akik a _jelenlegi_ felelősei a kialakult helyzetnek. Gyurcsányozhatnék teli pofával, de mi értelme lenne, az a félnótás nyolcadik éve nincs kormányon... :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.10.07. 11:40:51

@ZX:

"Mint ahogy az is, hogy "Akarja-e Ön, hogy holnaptól Kovács Bélának szólítsák?" Mégsem mennél el szavazni erről, mert hülyeségnek tartanád."

Nos, te biztos nem mennél el, oszt csodálkoznál, hogy utána tényleg Kovács Bélának szólítanak. Akkor sem értenéd, hogy ha másokra bízod a döntést a saját sorsod - neved - felől, akkor egyben elfogadod a mások döntését. Akár tetszik utólag a döntés, akár nem.

GNDL 2016.10.07. 12:02:11

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ennek a „másokra bízod a döntést” dolognak akkor lenne értelme ha nem lenne részvételi érvényességi küszöb. De van, így a „nem részvétel” is egy határozott döntés, nevezetesen hogy legyen érvénytelen a népszavazás, tehát ne foglalkozzon ezzel a kérdéssel se a kormány, se az országgyűlés soha többet. Ez egészen konkrét politikai célja is volt egyes politikai- és civil szervezeteknek a legutóbbi népszavazás kapcsán, szóval kéretik ezeknek a választópolgároknak a döntését elfogadni és tisztelni végre... bármennyire is nehezére esik egyeseknek tartania magát a demokratikus normákhoz.

2016.10.07. 12:08:01

@GNDL:

Rendben, meggyőztél ...

Viszont a jelenlegi kormányhoz akkor is hozzátartozik ugyanaz a háttérhatalom, mint az összes többihez. Ezért tekintem annak kínban való, makacs pofozását továbbra is pusztán tüneti kezelésnek.

Mert amíg a pénzügyi irányítást és a világfolyamatokat szántszándékkal terelgetőket feltételezve az orruknál-tovább-látókat amúgy kétfarkú módra leszíriuszilézerező, víztározó-elesdéző és savköpőmenyétező röhögcsélés és az asztaltáncoltatók, paleomagyar-világbirodalmasok, laposföldesek, ufó-elraboltak és a holdraszállás-nemívők közé sorolás fogadja, addig nincs rend a fejekben.

Hiszen minden nyilvánvaló jelzés és tünet ellenére ezrek és ezrek tesznek úgy, mindenféle pártok és szervezetek sugallataira hallgatva, mintha nem létezne nemzetek és kontinensek felett átívelő szűk-érdekcsoporti akarat,

mely a széles tömegek számára ismeretlen céljai érdekében mindent hajlandó bevetni, és ehhez annyi pénz áll a rendelkezésére, amennyiből ezt a bolygót Naprendszerrel együtt vehetné meg ...

Na, ebből az aspektusból nézve is csak a mai paprikajancsik a felelősek? Inkább azok, akik odatettek, meg irányítják őket, s a szavaikat a szájukba adják.

És akik a műbalhékat csinálják, az ideológiai, pártos vakság és anyázás erősítése végett, pl. a lovagkereszt-üggyel, ami megint csak a lényegről tereli el a figyelmet, arról, amiről nagyon következetes, és a szigorú tényeket figyelembe vevő társadalmi vitának kéne folynia, méghozzá komoly rendfenntartási és bűnüldözési következményekkel.

Ezek csak bábuk, bűnbakok, akik időben ki lesznek innen mentve, vagy éppen prédául lesznek hagyva, mint az orosz cár és családja, annak idején, a művelt Nyugat által, ugyanaz által, amelyik a Lenint is odavonatoztatta, a szart kavarni, méghozzá egy ellenséges országon és egy frontvonalon át !!! ...

szóval ennek az emberöltőnyi időnek ami akatt rengetegen mentek tönkre, lettek öngyilkosok, idegbetegek, vagy menekültek el, a főkolomposai a kimenekített vagyonukkal, a kajmánszigeti bankszámláikkal együtt ugyanúgy meg fogják úszni, mint ahogy 1990 után is minden rohadék megúszott mindent, Biszkuig bezárólag, és látjuk, kiket ítélnek ma el, meg miért UGYANEZEK évtizedekre ...

aki meg bocsánatot kért itt bármiért is, amiért a bocsánatkérés nem volt nyílt parancsba adva, szóval a tudjukmiért, azoknak száma nyílegyenesen konvergál a zérus irányába.

Azóval valahol biztosan egyet értünk, én csupán szeretem hangoztatni ezeket, amiket mondok, mivel úgy látom, hogy annyira nagyon azért nem hangoztatja ezeket seni. Se pro, se kontra.

GNDL 2016.10.07. 12:22:42

@ekszvájzed: „jelenlegi kormányhoz akkor is hozzátartozik ugyanaz a háttérhatalom, mint az összes többihez”

Hogy a Fidesz-MSZP az egykori MSZMP két részre szakadt, egymással rivalizáló bűnszervezete lenne?! Ebben is egyet fogunk érteni. :)

„mintha nem létezne nemzetek és kontinensek felett átívelő szűk-érdekcsoporti akarat”

Nem olyan szűk ez egyébként, és nem tegnap óta van így. Mivel Magyarországon nem történt meg a rendszerváltás, ezért a „nyugati érdekközösséghez” csatlakozás sem történt meg, bár volt egy kisebb átmeneti időszak a 90-es évek után amikor sokan azt hitték sikerülhet az elszakadás, de mára elég világos hogy továbbra is az orosz érdekkörbe tartozik Magyarország, sőt, Orbánnak szinte tökéletesen sikerült a szocializmus restaurációja... még a bíróságokat kell az állampárt befolyása alá terelnie, amire vannak igen komoly kísérletei és tervei, de utána ugyan ott lesz Magyarország mint az 50-es években.

„Inkább azok, akik odatettek, meg irányítják őket”

Fent említettem, szavazhattak volna az elmúlt két évtizedben egészen máshogy is a kedves magyar választópolgárok... de nem tették. :) Szavazhatnának másra majd 2018-ban is... nem fognak. :)

„ugyanúgy meg fogják úszni, mint ahogy 1990 után is minden rohadék megúszott mindent”

Pedig elképesztően egyszerű lenne „elszámoltatni” őket, elég lenne ha csak a jelenleg hatályos törvényeknek szereznének végre érvényt. Mondjuk aki fosztogatja a közpénzeket az kerüljön börtönbe, vagyonelkobzás terhe mellett. Aki nettó 500-750 ezer forintra van bejelentve az adóhatósághoz, és bejelentve is csak pár éve, az számoljon el százmilliós luxusvillájával, igazolja hogyan sikerült ilyen vagyonra szert tennie... ha „családi összefogás” eredménye akkor a kedves családot kell átvilágítani. Ilyen egyszerű lenne ma is... :)

„mivel úgy látom, hogy annyira nagyon azért nem hangoztatja ezeket seni”

Mert most az lényegtelen, hogyan jutottunk el idáig. A lényeg az, hogy akik most vannak sem érdekeltek a rendszerváltásban, az európai felzárkózásban, az orosz érdekektől elszakadásban, tehát ami hetedik éve megy az már 100%-ban az ő felelősségük.

GNDL 2016.10.07. 12:39:29

@ekszvájzed: A kétfarkúakról meg annyit, hogy szerinted egyébként mi különbség van a „savköpő menyétekkel foglaljuk vissza Szíriát” és az „állami szférából elbocsátottakkal oldjuk meg a szakképzett munkaerőhiányt” közt?! Nagyjából annyi, hogy az egyik kijelentést még a megfogalmazója sem veszi komolyan, a másik kijelentést viszont egyfajta kormányprogramnak szánják... annak ellenére, hogy mindkettő bődületes baromság. :) A Fidesz is egy viccpárt, a baj hogy komolyan gondolják...

Kivancsi 2016.10.07. 16:22:02

akinek a szomszedsagaba, utcajaba, varosaba, orszagaba nem kivant nepesseg koltozik az csak vesztes lehet... akarmire is szavazott!
foleg ha az a nepesseg: lusta, agressziv, eloskodo, beilleszkedesre keptelen, jobban hisz az istenekben mint az szukseges...

Herr Stacheldraht Leger 2016.10.07. 22:14:59

@GNDL:

az érvénytelen népszavazás nem az ellentétes vélemény győzelmét, hanem mindössze annyit jelent, hogy immár nem kötelező végrehajtani és bebetonozni 3 évre a feltett kérdésre adott válasz eredményét, akár kedvező az a kormányra nézve, akár nem.

ennek megfelelően anno ugyan az igen-ek győztek a kettős állampolgis népszavazáson, de küszöb alatt, tehát visszakerült a kormányhoz a mérlegelés joga a kérdésben. most viszont a küszöb alatti eredmény a kormány álláspontjának megfelelő, ergo a mérlegelés során nyilván nem fogja és nem is kell ellentétes pozícióra helyezkednie.

a mostani dilemma abban áll, hogy milyen módon lép tovább a finessz az eredmény tükrében:

a) ha egy érvényes népszavi is csak 3 évig kötné az OGY kezét, akkor egy érvénytelen vajon mennyiben jogosít fel még hosszabb tartósságot célzó kotmánymódosításra?
b) ezzel szemben másfelől a 89 óta egykamarásnak gründolt parlamentarizmusban (köszi kerekasztal, roppant okosak voltatok) a 2/3-ad mindent visz. ha kormány szinten, vagy ad-hoc van valamiben 2/3-os konszenzus, az léphet eleve szinte bármiben, semmi sincs népszavazás útján történő megerősítéshez kötve.

GNDL 2016.10.07. 22:52:12

@Herr Stacheldraht Leger: Most a hatályos jogszabályokból idéztél, vagy soroltad hogy mit szerettél volna a Jézuskától ajándékba ha múlt vasárnap lett volna Karácsony?! :)

Azt természetesen megértem, hogy „politikailag” mindig Orbán győz... erre most 15 milliárdnyi okom is lenne. Szerintem az egész alaptörvényt dobni kéne a faszba, maguk a fideszesek is leszarják holott kizárólag csak az övék az a fecni, mindösszesen a viccbeli két cikket kéne belefoglalni:

1. Orbánnak mindig igaza van és mindig győz.

2. Amennyiben Orbánnak nincs igaza vagy nem gőz, akkor az 1. cikk lép hatályba.

Herr Stacheldraht Leger 2016.10.07. 23:12:05

@GNDL: hatályos apafej, jó újraolvasást, hátha sikerül megérteni. eredmény és érvényesség két külön fogalom, hiába próbálod összemosni. a küszöbök (régen is, most is) fakultatív/kötelező közti határt jelentenek az eljárás egészében, 89 óta, ez a koncepció nem változott. ha pölö a gyűjtési szakaszban 100k és 200k közt marad az aláírások száma, akkor ha akarja a kormány kiírja a népszavazást, ha nem, nem. 200k fölött viszont kötelező. ha az érvényességi küszöb a szavazásnál 50% alatt marad, ha akarja a kormány végrehajtja az eredményt, ha nem, nem. ha 50% fölötti az eredmény, akkor meg kötelező végrehajtani az eredményben tükrözött döntést.

GNDL 2016.10.07. 23:40:50

@Herr Stacheldraht Leger: Szerintem túl sokat próbáltok belelátni egy tök érvénytelen, ráadásul a költségeinek arányában így csúnyán elbukott népszavazásba... próbáljátok elengedni... hadd menjen... majd legközelebb újra megpróbáljátok... már ha lesz legközelebb... :)

Herr Stacheldraht Leger 2016.10.07. 23:51:26

@GNDL: na mi van okoska, konkrétumok nincsenek, jön a terelés? oszt mire véljem ezt a TI-MI retorikát, amit amúgy te fikázol a legjobban? tetszik-nem teszik, mondókádnak csak az a része stimmel, hogy a bazidrága melldöngető kampányhoz képest kolosszális felsülés az érvénytelenség, pláne hogy a finessz maga emelte vissza 50%-ra küszöböt. de sehol sem következik belőle, hogy most kötve lenne a keze ellenkező irányba lépni, az kérlek szépen az "igen" szavazatok érvényes győzelme esetén lett volna.

GNDL 2016.10.08. 00:04:01

@Herr Stacheldraht Leger: „na mi van okoska, konkrétumok nincsenek, jön a terelés?”

Fent van egy csomó konkrétumom, mivel a suttyó barátnőidet is próbáltam már felvilágosítani... természetesen sikertelenül, neheheheeemolyanok vagytok ti... :) Válogass a fenti véleményeim közül, aztán ha valamelyik megtetszik nyomtasd ki, kereteztesd be... de ha nem, nem...

„sehol sem következik belőle, hogy most kötve lenne a keze ellenkező irányba lépni”

Ja, kiegészíteném az Új Alaptörvényre vonatkozó javaslataimat:

1. Orbánnak mindig igaza van és mindig győz, és mindig azt csinál amit akar.
2. Amennyiben Orbánnak nincs igaza vagy nem gőz, esetleg nem tudja azt csinálni amit akar akkor az 1. cikk lép hatályba.

Egyébként nincs „ellenkező irány”. Elengedés van. Leszállás arról a témáról ami a választópolgárok nagy többségét egyáltalán nem érdekli... ma már hivatalosan. :)

Nem tudom, próbálkozzatok zsidózással, szavazzunk legközelebb a zsidó hallgatók felsőoktatási létszámkorlátjáról, az úgyis régen volt, hátha sikerül összehoznotok erről egy érvényes népszavazást. A zsidókat mindig jobban gyűlöletétek mint bárki mást ezen a Földön, ez jobban mozgósítaná a szittya honfoglaló tábort, nem?! :) Ráadásul Európában is jobban adná elő magát, még nem járattátok le magatokat teljes mértékben...

Herr Stacheldraht Leger 2016.10.08. 00:21:00

@GNDL: ez még mindig semmi konkrétum, csak egyre bővebb lére eresztett és alkotmányjogilag irreleváns terelés, megfűszerezve a sokszorosan lejárt szadeszárva panellel, hogy a vitapartnert az antiszemita sarokba próbálod tolni témától és elhangzottaktól függetlenül. sebaj, a hisztis-sznob taktika sokkal hatásosabban tartja távol a hatalomtól az úrhatnám progressziót, mint a finessz összes tahósága.

maroz 2016.10.08. 13:07:25

Hát, úgy látszik, hogy a Szabad Nép nem a legjobban jött ki belőle. Remélem most is ünneplik a piacot.

2016.10.08. 13:56:04

@GNDL:

Azt nem értem, miért más az orosz, szerinted? A pénzurak már az 1980-as években zsebrevágták az oroszokat, akkor is már csak a játékszereik voltak. Ahogy a legnagyobb ellenségüket, az ellenük esküdött iszlámista terrorizmust is sikerült az anyagiak útján célpontváltásra bírni, és áttételesen ugyan, de irányítani.

De Oroszországot egyben kell valakinek tartania, s ugyanúgy kell ott balansznak, a maga pozíciójában, mint mondjuk a törökök, Európa és a Közel-Kelet között. Stratégiai szükségszerűség, na. Most mondjam azt, hogy minden, ami ott történt, 1917 óta, meg 1985 óta, az úgy meg volt rendezve, és jóvá is lett hagyva, mint a pinty?

Putyin is csak bűnbak, nagyon is jó szuperszabadéknak ott, ahol van, lehet a cirkuszt csapni, meg a hidegháborús fenyegetőzést, ami k.va sok hasznot hozott anno, felmelegítve előadni körülötte. Hitler is hasznos volt a Nyugatnak, egészen 1941-ig. Az már az ő hibája volt, hogy azt hitte, ami ezután jön, az nem a Nyugat árulása, hanem valami tévedés.

Fegyver- és nyersanyagkereskedők, spekulánsok, hazárdőrök, a tőzsdézést kaszinózásként megélők, virtuális pénzhegyekkel játszók, pénzmosodákként működő komplett bankrendszerek és kormányok, a nyílt uzsorával a jog biztosította eszközök útján maximálisan élő és visszaélő szadista kéjencek tényleg azt csinálnak, amit akarnak, tök mindegy, mit játszanak el előttük.

A népszavazásra csak azért mentem el, és szavaztam nemmel, mert az ország szuverenitásának, függetlenségének ideája, és évszázados öröksége számomra ezt követelte meg.

Fütyülök és tojok a pártháborúkra, Zorbányra, meg a gonoszok és / vagy hülyék "politikusoknak" nevezett helyi gyülekezetére, nekem ők csak "Mája fátyla", mögöttük a sokkal durvább igazság van, és teszi azt, amit.

Lófact volt itt felvilágosodás, meg néphatalom, többségi akarat, és emberi jogok, szabad választások az elmúlt 300-400 évben, békemozgalmak és munkásszolidarítások, erőszakmentesség, meg tudatos fogyasztói magatartás, és ökonómiai meg ökológiai felelősség, ha mindennek csak az a végeredménye bír lenni, ami ma van a világon.

Nemzedékek - polgári és valóban gondolkodó, a tényeket és a valóságot, a társadalmi tapasztalatot ÖNMAGÁBAN figyelembe vevő emberi nagyságok - szellemi odaadása, kiterjedt értelmező és gondolkodásra ösztönző munkássága, válogatott okosságai és bölcsességei, helyzetfelismerései és receptjei után

(miután pl. az ún. "harmadik utasokat" 100 év alatt az összes létező vezető politikai irányzat háttérbe szorította, vagy épp kicsinálta itt -)

tartunk ma nyílegyenesen a Hülyék Paradicsoma felé - a politikai pártharcokba beletébolyult makacs fanatikusok paneljei, mantrái, beragadt papagájkodásai által uszítva, akik kivétel nélkül mind maguknak tartják fenn a megváltás jogát.

... Legalábbis a látszat így akarja.

GNDL 2016.10.08. 17:31:31

@Herr Stacheldraht Leger: „ez még mindig semmi konkrétum”

És a tanácsomat sem fogadtad meg, hogy ha már páros lábbal szállsz egy vitába, akkor legalább vedd a fáradtságot, hogy elolvasod az előzményeket... nem fogom csak a te kedvedért újra leírni a fenti véleményeimet, amivel még a barátnőid sem tudtak mit kezdeni... ha a diszlexiád engedi ugorj neki a fentieknek, aztán ha azokkal van problémád majd itt megtalálsz. :)

„alkotmányjogilag irreleváns terelés”

Azaz?! Van egy elrejtett sor a fideszes alaptörvényben vagy a hozzá kapcsolódó sarkalatos törvényekben amelyek szerint mégis csak érvényes az egyébként tök érvénytelen népszavazás?! Melyik az? :)

„a vitapartnert az antiszemita sarokba próbálod tolni témától”

Ezt a térfelet ti önként választottátok, töki, nem kell titeket tolni sehova... sőt, büszkék is vagytok rá. :)

„hisztis-sznob taktika sokkal hatásosabban tartja távol a hatalomtól az úrhatnám progressziót, mint a finessz összes tahósága”

Tekintve a rekord kivándorlást lassan már tényleg csak a tahók maradnak Magyarországon... biztosan erős, prosperáló államot tudtok majd építeni a képzetlen közmunkásaitokkal és az ingyenélő rezsiharcosaitokkal. Sok sikert hozzá... :)

Herr Stacheldraht Leger 2016.10.08. 20:29:17

@GNDL:

rázhatod a majomketrecet éjfélig, ettől még mindig irreleváns és még mindig nem ártana az érvénytelenség fogalmát fellapoznod:

érvényes = a kötelező az eredménynek megfelelő törvényt alkotni és 3 évig nem is hozható ellentétes szabály
érvénytelen = figyelmen kívül hagyhatja a törvényhozás az eredményt.

örülök, hogy segíthettem.

GNDL 2016.10.08. 20:37:27

@Herr Stacheldraht Leger: Lista Jézuskának megint? :)

„mindig nem ártana az érvénytelenség fogalmát fellapoznod”

És akkor még nem is említettem az alaptörvény által is megfogalmazott „eredményességet” az „érvényesség” mellett... de tényleg nem akarlak az eddigieknél is jobban összezavarni, elég nyilvánvaló hogy ez nem a te karosszéria lakatos képzettségednek megfelelő téma. :)

picur3ka 2016.10.09. 00:00:04

@Herr Stacheldraht Leger:

Igazad van. Azok is államok, a három balti város pl., mindig elfeledkezem róluk. Azok tényleg még a SZU részei is voltak, csak valahogy soha nem gondolok rájuk, mint Európa.

picur3ka 2016.10.09. 00:04:45

@GNDL:

Elnézést kérek, már tisztáztuk. Igazad van.

Nyugati attitűdöt mutattam:

"Egy pár ország belépett, aki országnak számít."

picur3ka 2016.10.09. 00:20:37

@Herr Stacheldraht Leger:

Nem működik linkelésem. Majd idővel.

picur3ka 2016.10.09. 00:23:13

@Herr Stacheldraht Leger:

Na most meg vagy lepődve? Ugye nem?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.10.09. 00:35:55

Érdekes összehasonlítani az Index és az Origo cikkét a chemnitzi (Karl-Marx-Stadt) robbantóról:

Az Index azt írja, hogy "Egyelőre nem tudni, hogy a gyanúsított menekültként érkezett-e Németországba."

index.hu/kulfold/2016/10/08/rendorok_szazai_keresik_a_robbantot/

Az Origo megírja, hogy a robbantó tavaly szír menekültként érkezett:

"A Focus Online arról ír, hogy a rendőrök egy szír férfit kerestek, akit Jabi Albakrként ismernek, és aki tavaly érkezett menekültként Németországba."

www.origo.hu/nagyvilag/20161008-nagyszabasu-rendori-akcio-a-nemetorszagi-chemnitzben-robbantasra-keszulhettek.html

Végül a Focus Online:

"A. war im vergangenen Jahr offenbar als syrischer Flüchtling nach Deutschland eingereist."

www.focus.de/politik/deutschland/grosseinsatz-in-chemnitz-verdaechtiger-soll-anschlag-auf-deutschen-flughafen-geplant-haben_id_6045478.html

Szóval az Indexen javában megy még mindig a migránsmosdatás.

Herr Stacheldraht Leger 2016.10.09. 02:20:44

@GNDL: látom az eredményesség fogalmát sem ártana fellapoznod, az ugyanis akkor áll fönn, ha az érvényesen szavazók több, mint fele azonos módon döntött (= nincs szavazategyenlőség).

örülök, hogy segíthettem
süti beállítások módosítása