Hasta la vista, Mr. Rasta!
2016. július 13. írta: Stumpf András

Hasta la vista, Mr. Rasta!

komaromy_gergely.jpg

Dermesztő írás jelent meg kedden a magyarnarancs.hu-n. A „ligetvédő” rasztafári, Komáromy Gergely (művésznevén Gregory G Ras, édesjóistenem) körbenyalogatásának dokumentuma több szempontból is fájdalmas. A műfajilag behatárolhatatlan betűhalmazban, amelyet a Narancs interjúnak titulál, ilyen „kérdések” vannak:

„Több eljárás is folyik ellened, dacára a sok jónak, amit tettél, teszel.”

Ez már csak azért is szomorú nagyon, mert éppen most olvasom a néhai Dénes József, azaz „Dönci” Szökésben című önéletírását, amely egyébként lenyűgöző olvasmány. (Uj Péter itt írt róla.) Átélhetővé válik a hetvenes-nyolcvanas évek magyar undergroundja az összes akkori antihős hőssel. A legendás Dixivel (Bereményi Géza Vadnai Bébi című könyve is róla szól, azt néhány hónapja olvastam, most meg ez.. nagyon jó, ahogy összeáll a kép), a korai punkkal és new wave-vel, Menyhárt Jenővel és persze Bárdos Deák Ágnessel. Utóbbiról tehát irodalmi színvonalú kötetben olvasok épp, ezzel egy időben meg kijön ez az átkozott interjú, amelyet ugyanez az ember, Bárdos Deák Ágnes jegyez, ez a nagy idők nagy tanúja és
alakítója – aki most erre képes.

A legsúlyosabb propagandára, interjú-karikatúrára. Ha kell valami cserébe, hogy többet ilyet ne tegyen, hát egye fene: megígérem, hogy én meg nem fogok Kontroll Csoport számokat játszani és énekelni. Csak ezt ne!

*

Mindezt persze csupán Bárdos Deák érdekében ígérem, olvasóként ugyanis hasznos volt ez a „szerelmes vagyok az ifjú rasztába és ezt el is mondom neki”-írás. A toronymászásban és Krisztus-pózba vágódásban örömét lelő Komáromy ugyanis feloldódik a kényeztetés közben, a hiánytalan bizalom és rajongás légkörében megnyílik és őszintén tárja fel mindazt, ami miatt az emberben már csak egy kérdés marad: mit tökölődött eddig a rendőrség?

Merthogy kiderül: ez az anarcho-komcsi kis „közösség” nem a ligetet védi, hanem szimplán önkényeskedik és törvényt sért, önmagán kívül senkit nem képvisel, legfeljebb valami zavaros ideológiát.

„magyarnarancs.hu: Három hete, mikor befoglaltátok ezt az épületet, amit aztán közösségi házként üzemeltettek, vegán területté nyilvánítottátok.

KG: Hogy az erőszakmentességet kiterjesszük minden élőlényre, s hogy ezt az elvet átültessük a gyakorlatba...”

Azon már fenn sem akadok, hogy épületet nem lazán-nyeglén-trendin „befoglalunk”, hanem elfoglalunk. Sokkal súlyosabb a tartalom.

Vegán. Területté. Nyilvánították.

magdi_keresztes.jpg

Hogy mi van? Nem az a szöveg, hogy ez közpark, hogy mindenkié, és éppen ezért védik azt ezek az aranyos emberek a gonosz, „önkényes” hatalom ellen? A népért, a népnek? De. A szöveg pont ez. Ahogy az már csak lenni szokott balos, anarchista és kommunista környezetben. (Mielőtt bárki lehülyézne: a fenti képen látható táblán az anarchisták zászlaját csodálhatjuk.)

A nép nevében cselekszünk, úgy, hogy a nép erre ugyan nem kért meg minket, de az mindegy. Lényeg, hogy „befoglaljuk”, azt mondjuk, hogy a népé, ami azt jelenti, hogy valójában a mi kis csoportunké. Szabályokat majd mi hozunk. Ha kicsiben tudunk foglalni, akkor ilyen szabályokat. Ha nagyban, akkor olyat, hogy ez meg ez osztályellenség, vagy hogy a lányok is járhatnak a fiúvécébe és fordítva. Lényeg, hogy valami elmebeteg ideológia legyen az alap, azt pedig mások számára is tegyük kötelezővé.

Pontosan ez történik itt is. Félreértés ne essék: semmi baj a vegasággal. A vegánsággal sincs. Írom ezt úgy, hogy a vegánsággal való találkozásom nem volt éppen harmonikusnak mondható. 

A Batthyány tértől kőhajításnyira, az Iskola utca felé, az Isolabellával átellenben van egy vegán étterem. Évekkel ezelőtt történt, hogy épp ott lettem nagyon éhes, hát betértem hirtelen. Sajnos nem tudtam még, mi az, hogy vegán. Azt hittem, vega. Az sem vagyok, de éhes meg voltam, amit nem csak hússal lehet csillapítani. Elég gyorsan kiderült aztán, mekkora hatalmas az én bűnöm és tévedésem. Kértem valami zöldséges tésztát, de szóltam: tegyenek már a tetejére egy kis sajtot. Azt a tekintetet! Jó, hogy le nem köpött a pultos némber. Olyan felsőbbséggel közölte, hogy ez vegán étterem, olyan mély megvetés áradt a szeméből, miközben kioktatott, amiért ki mertem ejteni a számon a sajt szót (hogy a sajtkészítés miért rossz bármilyen élőlénynek, ne tőlem kérdezze senki), hogy éreztem: nem étterem ez, hanem valami szekta temploma. Az igazhitűeké, akiknek szemében még a vegák is eretnekek, még ők is valami elmaradott, büdös lábú parasztok, akikkel szemben a progressziót nyilvánvalóan csak a valóban felvilágosult tökéletesek, a vegánok képviselik, akik nem csak hogy állatot nem esznek, de semmi állati eredetűt sem! A felém irányuló gyűlölettől mindenesetre elment az étvágyam − legolcsóbb éhségűzés evör , ki is fordultam a helyről azon nyomban.

Ennek ellenére sem következtetek minden vegánra egy élményből és eszem ágában sincs értékkérdést faragni abból, ki mit eszik. Én ugyan nem fogok beleszólni ebbe, sem ilyen magánjellegű döntése miatt megítélni bárkit. Szabadság van, és tényleg az van: nem csupán én, de a gonosz állam, meg a csúnya hatalom, a Zorbán meg a „pribékjei” – nos, ők sem írnak elő semmifélét táplálkozásilag. Ellentétben a szabadságharcos Komáromyval. Pedig Orbánéknak van territóriumuk, amelynek törvényeit egy megnyert választás után négy évig a nép felhatalmazásával alakíthatják. Komáromy Rasztának meg pont nincs ilyen területe, senki
semmire nem hatalmazta fel, de ő odamegy és máris nyilvánít. Területet. Vegánná.

Mégis hogyan? Miért? Ha az a terület a „népé”, és én például ugye a nép tagja vagyok, viszont kifejezetten imádom a hurkát, a kolbászt meg a cigánypecsenyét, milyen jogon írja nekem elő ez a jóember, hogy én azt ott nem ehetek?

Nos, semmilyen jogon. Csak. Mert ő tudja, mi a jó, mi a helyes. A progresszívok mindig tudnák és meg is mondanák másoknak. A szabadság valahogy nem kenyerük. S ha a nép nem ért egyet velük? Az akkor a nép hibája.

*

Nem viccelek, tényleg így gondolja a jó rasztafári. Itt is a bizonyíték:

„magyarnarancs.hu: Mit szóltál a legutóbbi megmozduláshoz?

KG: Hogy idejött végre kétezer ember, az jó volt. De az, hogy tíz órával később, mikor kiengedtek minket a rendőrségi fogdából, és este 11 után már szinte senkit nem találtunk itt, hogy ennyi idő alatt megelégelték az emberek a szabadságharcot…

magyarnarancs.hu: Csalódtál?

KG: Meglepődtem, hogy ilyen hamar feladták. A Ligetvédők zászlóján ott van a Ligetvédők mottója: a belenyugvás a legnagyobb ellenségünk! Mindenkinek pontosan ugyanakkora, egyszemélyes felelőssége van abban, hogy milyenné válik a világ.

magyarnarancs.hu: Miért van ez máshogy például a franciáknál, akik akár hetekig kinn vannak tömegével az utcán?

KG: Most mondta valaki, hogy a franciák bármiben képesek meglátni a Bastille-t. Nekünk viszont most azzal kell szembenéznünk, hogy az, hogy kitették a Ligetvédők aktivistáit a táborból, hogy megindultak a munkagépek, az nem a kormány, nem is a rendőrség vagy a biztonságiak hibája. Az súlyosan a budapesti lakosok hibája. Hónapok óta több ezer embernek kinn kellene lennie. Ha az a pár száz rendőr, aki kijött ellenünk, háromezer embert talál itt és nem harmincat, akkor három hét alatt se tesznek ki, nem hogy három óra alatt.”

Annyira tehát nem sztondult be Komáromy sem, hogy ne vegye észre: harmincan nyomulásznak egy építési területen, nem háromezren. Vagy harmincezren. Ebből viszont nem azt a helyes következtetést vonja le, hogy nekik ott semmi keresnivalójuk, az emberek nem támogatják az akciójukat, tehát haza kellene ballagni, vagy vissza Jamaicába. Nem. A „budapesti lakosok”, a nép a hibás. Mert tunya.

Nos, nem. A nép nem azért nincs ott, mert lusta. Hanem azért, mert egyszerűen nem kér belőletek, Rasztakirály!

Én, mint születésemtől fogva budapesti lakos például azt akarom, hogy húzzatok el az építési területről. Remélem, mire ez a cikk az olvasó elő kerül, ez már megtörtént, már múlt idő. 

*

Sokáig nem tudtam egyébként, mit gondoljak a Liget-projektről. Magamtól eszembe nem jutott volna százmilliárdokat költeni a Ligetre és benne új múzeumokra, az biztos. A „Liget beépítése”, ahogy ti azt megfogalmaztátok ugye, az is szörnyen hangzott, úgy, mintha letarolnák és lebetonoznák a területet, amit nincs épeszű ember, aki támogatna. Csakhogy aztán elkészültek a tervek, a látványtervek, eredményt hirdettek az építészeti pályázatokon. S mi látszik most? Az, hogy kicsit nő a zöldfelület, egyáltalán nem lesz beépítve a Liget, csupán a régi, ocsmány szocreál épületek helyén lesznek újak. A Pecsa förmedvénye, meg az általatok annyira védett Hungexpo-patkánytanya helyén. Mégis, azon mi a retek védeni való van? Semmi.

Az is látszik, hogy van végre egy világszínvonalú, de egyedi, sajátosan magyar, zseniális építészeti tervünk: az új Néprajzi Múzeumé.

S hogy miért lett ilyenünk? Paradox módon épp Orbán Viktor az oka. Neki is éppen az a vonása, amely ijesztő is tud lenni és rosszul is elsülhet. Most viszont épp jól sült el.

Az történt ugyanis, hogy az eredeti tervpályázat jellegtelen kockákat hozott ki győztesnek. Amikor a miniszterelnök azokat meglátta, közölte, hogy ezt márpedig nem. Mielőtt diktátorozni kezdtek megint: nem kezdett el rajzolgatni, viszont kiadta parancsba az eredeti lefújását és nemzetközi tervpályázat kiírását. Megtörtént, jó tervek érkeztek, ráadásul a Néprajzi új épületénél magyar csapat vert rá a legnagyobb nemzetközi építészirodákra és tervezett baromi izgalmasat.

A terv annyira jó, hogy ma már kifejezetten akarom, hogy felépüljön. A Liget egészének terve persze lehetne némileg kompromisszumosabb szerintem is, nekem nagyjából ez a változat tetszene legjobban, azzal a kiegészítéssel, hogy én azért megépíteném a zeneházat: nem koncerthelyszínként, abból tényleg van már elég, de ha sikerül izgalmas, modern interaktív kiállítást összehozni, urambocsá'  meg a világ első számú Bartók-szentélyét is, abban azért lenne lehetőség.

A lényeg tehát, hogy lesztek kedvesek elballagni a ligetből, ha még nem tettétek meg.

Ezzel szolgálhatnátok egyébként az erőszakmentességet is. Azt én is szeretem. Az erőszakmentesség meg úgy valósul meg legkönnyebben, ha nem vagytok ott, ahol sem jogotok, sem morális alapotok nincs lenni. Ha viszont nem mentek szépen haza és ezért a rasztádnál fogva húz ki onnan a vagyonőr vagy a rendőr, olyan nagyon ne lepődj meg. Nem azért teszi majd, mert te képviseled az igazságot és a fényt a sötétség erőivel szemben. Engem is kiráncigáltatna bármilyen kivitelező a nagy darab, felbérelt kopasszal (vannak ilyen cégek, ez a szolgáltatásuk nekik), ha az építési területén akarnám megtartani az osztálytalálkozómat.

És ez így van jól.

Egyébként rengeteg jó tettre van ám lehetőség toronymászás és keresztbefekvés nélkül is. Az alábbi Orbán-ellenes csasztuska az Astoria aluljárójában is előadható. Odavaló. Több ember is hallaná. (Hogy Orbánnak ez inkább hozna-e, vagy vinne tőle, arról megoszlanak a vélemények a Mandiner üvegtornyában.)

Aztán: lehet például szemetet is szedni. Önkéntesen. Erőszakmentesen.

Azt például a Ligetben is. Ujjé. Az nagyszerű lenne. Tényleg szolgálná például a köz javát.

Már ha az tényleg olyan fontos, ugye.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr18882962

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Gáz a behajtási költségátalány 2016.07.13. 18:13:14

Polgári engedetlenségi mozgalom indítását javasoljuk "behajtási költségátalány" ügyben. Polgári engedetlenséggel nem tudnak mit kezdeni. Gandhi azzal szabadította ki a gyarmati sorból Indiát. Pedig az egy aranytojó tyúk volt az angoloknak. Teendő mag...

Trackback: Gáz a behajtási költségátalány 2016.07.13. 18:11:36

Polgári engedetlenségi mozgalom indítását javasoljuk "behajtási költségátalány" ügyben. Polgári engedetlenséggel nem tudnak mit kezdeni. Gandhi azzal szabadította ki a gyarmati sorból Indiát. Pedig az egy aranytojó tyúk volt az angoloknak. Teendő mag...

Trackback: Stumpf András: Hasta la vista, Mr. Rasta! 2016.07.13. 09:13:01

A nép nem azért nincs ott, mert lusta. Hanem azért, mert egyszerűen nem kér belőletek, Rasztakirály!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

annamanna 2016.07.13. 09:08:38

"A terv annyira jó, hogy ma már kifejezetten akarom, hogy felépüljön."

Na jól van, csak hová?

"A Városliget geológiájához: A pesti oldalon a patakok DK-ÉNy-i irányú völgyekben folynak. Ez a leggyakoribb és legerősebb szelek irányával egyezik meg. A mélyebb árokszerű völgyek között futóhomok dombok helyezkednek el. A város építése során nem véletlenül nem építették be a ligetet. A talaja tőzeges, ami alapozás szempontjából nem "ideális". A magasabb talajvízállás a fák számára is jó környezetet biztosít. Múzeumot oda célszerű helyezni, ami valami megőrzendőt tárol, vagy mutat be. A terv izzadságszagú, és teljesen értelmetlen."

Egy komoly építkezésnél tényleg nem mindegy az altalaj minősége: www.youtube.com/watch?v=m9ia1xMhqQ4

Messzi Vetek 2016.07.13. 09:25:13

@annamanna: népligetbe. mondjuk az is homokon van. mint egész pest. hát így.

Max val Birca főszerkesztőhelyettes · http://bircahang.org 2016.07.13. 09:28:31

Mindez a ballibek is tudják. Pont ez az oka annak, hogy a legtöbb ballib megmondóember ezúttal NEM állt be a ligetellenes drogosok mögé.

Szindbad 2016.07.13. 09:32:24

"A legsúlyosabb propagandára, interjú-karikatúrára [...]"

Hahaha, ti már csak tudjátok :-)

Veridicus76 2016.07.13. 09:39:18

Ez egy erőszakos szélsőséges szekta.
Más tulajdonát elfoglalni, és valamilyen területté nyilvánítani nem annektálásnak hívják véletlenül?
Az ember pedig biológiai adottságainál fogva mindenevő. Mármost lehet ezt figyelmen kívül hagyni, de ez természetellenes.
Ezeket a rasztafári köcsögöket egyszerűen szét kell baszni gumibottal.

apanna 2016.07.13. 09:51:04

Miért nem odahaza cirkuszol?

aszekelyek 2016.07.13. 09:52:01

@annamanna: a talaj eddig jól bírta azokat a lepusztult romos, vackokat.. és egyéb, felújítandókat is. Ez bla , bla.... kötekedős fajta.

annamanna 2016.07.13. 09:57:37

@aszekelyek: Nézd, nem tudom, a vár megterhelése miatt is felmerültek statikai aggodalmak. Városokban utak is be szoktak omlani hirtelen. Mivel nem vagyok szakember, nekem bármit be lehet magyarázni, ezt is elhiszem, meg az ellenkezőjét is.

Mycream 2016.07.13. 09:58:01

Ha a Narancs-os írás sz@r, akkor ez egy fullos pöce gödör. Hiteltelen és csalódás keltő Stumpf Andrástól. Számomra mindenképpen.

Pelso.. 2016.07.13. 10:00:13

"A nép nevében cselekszünk, úgy, hogy a nép erre ugyan nem kért meg minket, de az mindegy. "
Saját pályáról merítve, ugye.

macskazat 2016.07.13. 10:10:56

Nekem két szép jelmondat jut eszembe Rasztáról a hatvanas évekből: "Veled vagyunk Vietnam!" és "Szabadságot Angela Davisnek!" A világ pedig szép csendesen, lehajtott fejjel, de egyre feltűnőbben röhög.
Cirkuszt és kenyeret! - mondta a császár. A történelem ismétli önmagát. "Amy go home!!! :)

Jean Sol Partre 2016.07.13. 10:21:19

András, szállj le a szerről amíg nem késő.

Laikus Érdeklődő 2016.07.13. 10:25:21

Fantasztikus írás egy interjú-karikatúráról, egy ember-karikatúráról és a hülye vegánokról.
De miért kellett ebbe (egy rövid bekezdés erejéig) belekeverni a Liget-projektet?

marko11 2016.07.13. 10:32:12

A "nép" azért nincs ott, mert
- nem érinti a zsebét (lásd pl. internet adó),
- nem az én kertemről van szó, hanem a mi kertünkről.
Hogy Bp. százéves pihenő parkjából - beton monstrumokkal "zöldített" - turista centrumot akarnak csinálni, az, úgy látszik, még Stumpf Andrást sem érdekli.
Ha érdekelné, akkor nem egy mellékszálon cikkezne, hanem pl. arról írna, hogy miért is a Ligetbe, és miért nem pl. Nyugati mögötti üres telekre...? (Erre még Tarlós sem kapott választ.)
A saját hülyesége helyett/mellett viszont kíváncsi lehetne mások véleményére is.
Pl. Háy János, Tóth Erzsébet stb.

marko11 2016.07.13. 10:33:25

Azt, hogy a bringások miért nincsenek ott, azt viszont én sem nagyon értem!

Sir Galád (már foglalt) 2016.07.13. 10:46:02

Na ennél demagógabb cikket rég olvastam. Úgy látszik sok volt a kávébeöntés és túlpörgött a billentyűzet.

A kedvenc részem:
"Az erőszakmentesség meg úgy valósul meg legkönnyebben, ha nem vagytok ott, ahol sem jogotok, sem morális alapotok nincs lenni. Ha viszont nem mentek szépen haza és ezért a rasztádnál fogva húz ki onnan a vagyonőr vagy a rendőr, olyan nagyon ne lepődj meg. Nem azért teszi majd, mert te képviseled az igazságot és a fényt a sötétség erőivel szemben. Engem is kiráncigáltatna bármilyen kivitelező a nagy darab, felbérelt kopasszal (vannak ilyen cégek, ez a szolgáltatásuk nekik), ha az építési területén akarnám megtartani az osztálytalálkozómat."

Igen, emlékszem, amikor Orbánékat a hajuknál fogva rángatták ki a Kossuth téri kordonok mögül, majd a bíróság elmeszelte őket több hónapra. Vagy ez nem is így volt? Vajon Stumpf Andris örömében tapsikolt olyankor vagy a jogos tartózkodási engedélyről és a konzervatív sajtó túllihegéseiről szónokolt akkor?...

Laikus Érdeklődő 2016.07.13. 10:46:35

@marko11: A karikaturista szerző Urat nagyon is érdekli a Liget sorsa és mások véleménye is - egyet meg is említ egy eldugott bekezdés eldugott linkjében.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.07.13. 11:11:28

Nem értem a szerző hőbörgését. Ezek tényleg hülyék, de szegény, ártalmatlan hülyék. Nagyon kevesen vannak és nincs hatalmuk. Ha útban vannak, finoman odébb kell rakni őket - ahogy a rendőrök teszik is. Minden oké lesz, a projekt megvalósul, ők meg maradnak marginális szubkultúra. És addig jó.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2016.07.13. 11:23:29

@marko11:

Off. Ígértem, hogy, ha láttam, referálok neked a Saul fiáról.

Nagyon röviden: Semmi extra. elsőrangú operatőri, vágói és (állítólag) hangmérnöki munka (ezt nem tudom alátámasztani, mert sztereó és nem surround hanggal néztem). Átlagos színészi teljesítmény és az átlagnál zavarosabb forgatókönyv. Viszont a filmet látva már van értelme annak a (provokáció)kampánynak, amit a rendező, Nemes Jeles produkált. A film célja az, hogy heroikus aspektust adjon a zsidók szenvedésének. Auschwitz zsidó hőse egy (több) kápó. Ez vélhetően elsősorban zsidóknak szóló üzenet. És elsősorban nekik is fontos. De ezt az üzenetet provokáció- és vád- és lelkiismeretfurdalás keltő-kampány nélkül nagyon nehéz lett volna a világ közvéleményén áttolni, elfogadottá, pláne, díjazottá, ünnepelté tenni.

Szerintem.

Bell & Sebastian 2016.07.13. 11:47:47

Szinte látom magam előtt, kivágott fákat cipelő ligetvédők.

A talajmechanikai szakvélemény nagyon sok magyar projektnél probléma, mert utólag kérik (akkor meg minek?) és statikus állapotot mér föl, ami nem mindig úgy van, mint októberben vagy márciusban.

marko11 2016.07.13. 11:51:52

@bbjnick:
Kösz! Nagyon meg kell becsülni a mai (hőzöngő, gyalázkodó, érveket mellőző) "vitában" a korrektséget.
Kösz még egyszer!

Sir Galád (már foglalt) 2016.07.13. 11:53:22

@Pelso..: A kettős mérce sajnos nála alapelem. Ráadásul azért nem szabad tiltakozni, mert bár a "nép" nem akarja ezt a rombolást, ld. közvélemény kutatás, de hát Andrásnak tetszettek a tervek.

Lassan ilyen lesz ez a csávó:
coub.com/view/883xs

sztd 2016.07.13. 12:38:01

@annamanna:
A megoldás az altalaj problémájára viszont annyira nem bonyolult.

Amennyiben tényleg tőzeges, a tőzeg mindenestül kitermelhető az épület alól, a helye homokos kaviccsal kitölthető, ami olcsóbb a tőzegnél, tiszta nyereség az egész.

Ha nem pont tőzegről van szó, hanem valami más gyenge de mélyen fekvő anyagról, vagy túl sok a tőzeg, akkor gerendaalapot kell a (mostanában divatos, de drága) lemezalap helyett használni. Annak a feszültsége hamarabb eloszlik, így nem megy le a tőzegig.

Ha így is kérdéses, hogy elbírja-e a talaj, akkor tényleg cölöpözni kell, ami tényleg drága, de nyilván nem egy múzeumhoz, hanem egy családi házhoz.

Szerintem ezeket te is tudod.

Robinzon Kurzor 2016.07.13. 12:56:06

Komáromy anyja egy malomtulajdonos kulák szeretője.
Bevallotta.

Bell & Sebastian 2016.07.13. 12:57:43

@sztd: Van az a pénz, amennyiért bármi megoldható, ha az másnak fáj. A magyar tapasztalat az, hogy előbb megrajzolják azt, hogy mit akarnak, majd elkezdik nézegetni, elbírja-e az altalaj, mi a helyzet a talajvízzel, rétegekkel, meg a többi körülménnyel.

Nem pont ezt hívjuk organikus építészetnek és általában az adottságok határozzák meg a technológia lehetőségeket. De nem ám nálunk, ahol _csak_ spekulációs szempontok döntenek, semmi más.

Ilyen, barom-fajta még a pénzes arab, aki csak azért is megmutatja. De mi pénzesek nem vagyunk, arabok meg csak leszünk.

aL__Ex 2016.07.13. 13:08:06

Jó a cikk, bár a szerző helyébe nem kevertem volna bele sem az anarchistákat, sem a kommunistákat a dologba. Ezzel a szerző csak azt fejezte ki, hogy ezekről a dolgokról ő sem tud túl sokat. Lehet ugyanis az anarchizmusról is nagyon nagyon értelmes párbeszédet folytatni.

Azzal viszont egyet tudok érteni, hogy a demokrácia visszafoglalását egy 30 fős társaság ne akarja a saját hóbortos nézetei alapján a társadalomra rákényszeríteni.

Szerintem a balliberális oldalon is lesznek szép számmal, akik számára a cikkben közölt információk meglepetés erejével fognak hatni. Hogy tudniillik hóbortos anarchistákat favorizálnak - a demokrácia (valójában az Orbán-fóbiájuk) ürügyén.

Pelso.. 2016.07.13. 13:11:44

@Sir Galád (már foglalt): A jog és a morális alap emlegetése szintén tetszetős. Majd rákeresek a wikiben, talán valaki már kirakta, hogy értelmezendők ezek hazai vonatkozásban.

marko11 2016.07.13. 13:59:00

@Pelso..: A "kopaszok" címszó alatt keresd.

komolytalan samu 2016.07.13. 14:16:48

@Szindbad: Maga tegnap óta náci, a trollkodása teljesen érdektelen.

annamanna 2016.07.13. 14:28:48

@sztd: Nem tudtam, nem értek hozzá, csak idéztem valaki más véleményét, használtam is az idézőjelet. Természetesen az is csak magánvélemény, és nem biztos, hogy pontos. De ha esetleg mégis az, és az is igaz, hogy a homok jó alap, a tőzeg nem, és Pest legnagyobb része alatt homokos az altalaj, akkor mégis mi a fittyfirittyért nem tervezik az egész cuccot máshová, pláne miért nem használják ki a már eddig is meglevő, üresen álló, kihasználatlan építményeket?
Akkor valóban nem tudok másra gondolni, minthogy reinkarnálódott a Kárpátok Géniusza, aki mindent jobban tud.
Pláne miért nem marad minden ott, ahol eddig, és a Városligetet miért nem önmagáért, a Városligetért újítják fel (vannak rá tervek).
Meg hogy az igazi cél a Komáromy Gergelyek elleni front nyitása, mert még nincs elég ellenség. Ellenségből sosem elég.

Csak bámul és etet
A könnyeken nevet,
Ő arctalan lehet,
Ő gyűlölve szeret.

Annak akarsz látni,
Ami nem vagyok,
Majom a ketrecben,
Igen,
Ráznám a rácsot,
De nem hagyod,
Majom a ketrecben
De nem szabadulhat
Börtönöm őre sem,
Majom a ketrecben,
Szívem,
Annyiszor vádolsz,
Hogy elhiszem
Majom a ketrecben.

Tranquillius 2016.07.13. 14:35:03

A kormány helyében én levinnék nekik 2-300 facsemetét, meg néhány lapátot, hogy foglalják el magukat (mint az unatkozó hadvezérek).

GNDL 2016.07.13. 15:38:10

„A terv annyira jó, hogy ma már kifejezetten akarom, hogy felépüljön.”

Döbbenet... Orbán egyik lopott közpénzen eltartott hasznos idiótája egyetért Orbánnal és korrupt haverjaival... ki hitte volna, hogy ez lesz... :)

Köldök_szösz 2016.07.13. 16:05:02

Ezek a kormányomoroluncok szeretik ha faszkodnak velük.
Ilyen mazochisták.
Építenek megint valami tök fölös szart egy rakás pénzt elmókázva de így jó.
Ha beöltöznénk fideszes politikusnak majd egy jókora fasszal szájba basznánk őket még meg is köszönnék!

Max val Birca főszerkesztőhelyettes · http://bircahang.org 2016.07.13. 16:32:35

@marko11:

A balibák egyetlen baja a ligetszépítési projekttel, hogy nem egy ballib aktivista találta ki. Ha ballib aktivista lenne az értelmi szerző, akkor az egész nagyszerű, euópai, haladó projekt lenne, az ellene tiltakozók pedig antiszemiták.

balfa 2016.07.13. 16:36:19

tehát egy rasztavegán hülyegyerektől való (amúgy teljesen érthető) viszolygás legalizálhatja a ligetes lopást. nice! mondjuk nektek a nemzeti pántlika putyint is cukivá varázsolja

Pierr Kardán 2016.07.13. 16:42:07

Csak azt nem tudom, hogy mi baj volt 88-89-ben a Bősi Vízlépcsővel?

Az is a közjót szolgálta volna, vagy nem?

Bafana 2016.07.13. 17:18:34

Ránézek erre a hülyegyerekre és eszembe jut egy vicc.
Jamaicán elfogy az összes füves cigi és az egyéb tudatmódosító szer. Az első kómából felébredő ember megszólal:
-Kapcsolja már le valaki ezt a szar zenét!

Ha voltak is fenntartásaim a "Liget beépítése" ellen, csak ránéztem ezekre a velünk párhuzamos evolúcióban fejlődött arcokra!

gigabursch 2016.07.13. 17:25:36

Ezeknek sem ártana egy verés, hogy eltakarodjanak egyszer dolgozni is.

HA ezek a szennyek védték a ligetet, akkor előszőr egy jó mély árkot keleltt volna nekik ásni.
EMberiség hulladékai ezek.

Voznyák Pista2 2016.07.13. 18:10:26

Mindenhol akad egy két ilyen hülyegyerek, aki feltűnési viszketegségben szenved.
De én annak a csajnak is adtam volna egy tockost, aki a pici gyerekével, ment oda "intézkedni".
B.meg ha intézkedni akar, addig hagyja a gyereket szülőnél, testvérnél, aztán kavarjon.
Értem én, hogy a csecsemővel akart nagyobb hatást elérni, de egy ilyen turbulens helyzetbe azért én nem hoztam volna a picit.
A ballibsik persze rárepültek erre a baromságra, mert nekik mindegy, amit a kormány csinál, az ördögtől való.
Közben észre sem veszik, mekkora öngólokat lőnek.

Kis ember 2016.07.13. 18:29:42

Jé, a mandiner "újságírója", a kormány kitartottja lejárató cikket ír a kormány ostoba beruházását ellenzők ellen. Karaktergyilkolászik valódi érvek helyett.
Most meglepődtem.
Ja nem.

tron.encom 2016.07.13. 18:34:28

Ezek az anarcholibsik kurvára szánalmasak. Komolyan néha már rendesen sajnálom őket, de azért nem bánnám ha az összes elhúzna a faszba jamaicába és ott kavarná a szart.

LeonárdBokréta 2016.07.13. 18:42:55

@aL__Ex:
" Lehet ugyanis az anarchizmusról is nagyon nagyon értelmes párbeszédet folytatni."

A hüvelygombáról is. Persze, lehet, de minek?

Aranyi Gábor 2016.07.13. 18:48:29

@marko11: Milyen beton-monstrumról habonylatyolsz, idióta? A Pecsa helyén lesz egy, meg a Hungexpo-pavilonok helyének egy részén egy másik. A parktetős Néprajzi a betonparkoló helyén lesz, agyhalottkém, a KM-et a saját helyén újítják fel - a csatlakozó betonmonstrum eltűnik (mélygarázs lesz). A Zállatkerben meg a Biodóm -tkp. pálmaház, üveg, vazzeg, nem beton. Egyéb kérdés? A válszat Qurcsótány farkára cuppanva szívhatod magadba.

Thomas Dantes 2016.07.13. 19:02:45

Igen. Annyira jó a terv. Hülyeség is lenne esetleg máshová építeni, mondjuk a Nyugati mögé. Ahol nem kéne fákat kivágni. Mondjuk az a hülye raszta lipsi, valami Tarlós mondta hogy ott jobb helyen lenne, szóval kit érdekel?

Na terv. Tényleg jó. Mi azzal gond hogy több száz fát idős nagy kivágnak? Mi azzal a gond, ha a Liget fás részébe nagy betonépületeket emelnek?
Semmi.
Hiszen, a tiszta levegő nem kell. A hűs, parkban való séta sem.
Nagyon jó , hogy eleve rosszabb lesz a levegő minősége, kevesebb az oxigént termelő fa, -az úgyse kell nagyon- de legalább a sok nagy beton épület között megreked majd nyáron a forró levegő, és csak árad és árad hő belőlük.
Én is várom hogy felépüljön. Annyira unom már az árnyékos fákat. Meg a madarakat. A virágokat. A levegőt.

Olyan dolgok persze ne zavarjnak, hogy a zöld felület és zöld terület nem egyenlő. Több száz kivágott fa helyett lesz némi gyeptégla. De hát egy kis gyeptégla jobb mint sok száz hatalmas lombkoronás fa. Ügye?

Az se zavarjon hogy lehetne jobb helyen is.

Az se zavarjon a múzeumnak jelenleg is van épülete.

Az meg véletlenül ne zavarjon, hogy ilyen kertészek, tájépítészek szerint miért rossz ötlet ez.

Vagy hogy egy nagyváros parkjába se építenek ilyesmit.

Thomas Dantes 2016.07.13. 19:03:37

@Pierr Kardán: Nem. Szétcseszte volna a környezetet. Annyi volt vele a gond.

nemecsekerno_007 2016.07.13. 19:08:04

Szólás és véleménynyilvánítási szabadság van. Ennyi.

marko11 2016.07.13. 19:16:15

@Aranyi Gábor:
Hülyegyerek! (megpróbálok a te stílusodban reagálni)
a Hungexpo-pavilonok helyének egy részén ?
agyhalottkám, jártál te egyáltalán már a Városligetben?
még hogy az egy részén!
sőt, ugye nagyobb lesz a zöldfelület?
Idióta! Legközelebb majd akkor olvaslak el, ha olyan jókat tudsz írni, mint pl. Thomas Dantes! (Azt várhatom!)

Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta 2016.07.13. 19:21:51

valamit meg kellene érteni itt végre..azt hogy ez az ország nem akar multikulti lenni, nem akar liberális lenni, nem akar bevándorlókat fogadni tízezrével, nem akar fejet hajtani sem az IMF se Brüsszel se az USA előtt, nem akar melegházasságot.

Ez az ország fejlődni akar, úgy hogy közben őrzi hagyományait és védi polgárait a globalista lózungoktól amennyire az lehetséges. Ez az ország nyugalmat és prosperitást akar. Azt pedig a baloldali anti-magyar liberális ellenzék soha nem tudja megadni az országnak.

A következő választást is elvesztik ahogy az azt követőt is. A magyar nem globalista és nem liberális. Nem is volt és nem is lesz az.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2016.07.13. 19:22:59

bárdos a nagy idők nagy tanúja? meg egy lófaszt. egy buta picsa volt mindig. azokat a nagy időket meg a semmiből fújták liberális szarhalmok.
akiket persze ez a stumpf bőnyállal szopna le.

Kis ember 2016.07.13. 19:31:11

Akkor a másodvonalbeli újságíróit is bevetette már a Habony-média. Kezdenek TÉNYLEG beszarni. :)
Felkészül: Bencsik és Bayer. Kb a jövő hétre tippelem az ő szájhabzásukat.
Istenem, de kiszámíthatók vagytok...

Max val Birca főszerkesztőhelyettes · http://bircahang.org 2016.07.13. 19:36:04

@Thomas Dantes:

Az országnak fejlődés kell és szépülés, s nem ballib toporgás.

Családok kellene pedó drogosok, vegán homokosok, s rasztás alkoholisták helyett. Omladozó épületek helyett várak. Ballib álliget helyett valódi.

Kell Paks, kell Liget. A ballibák menjenek drogozni máshová.

A ligeti csatát ismét csúnyán elbukta Soros.

Pont.

Kis ember 2016.07.13. 19:39:58

Mondjuk aki eddig kételkedett, az tudja hova álljon: ahol Birca áll - na annak az ellenkező oldalára. :)

Kis ember 2016.07.13. 19:44:12

@Max val Birca főszerkesztőhelyettes:
"Ballib álliget helyett valódi."
Ez a legszebb mondatod. Komolyan megkönnyeztem. :D

patkányarcúáginéni 2016.07.13. 20:12:44

@Thomas Dantes: Hirtelen milyen fontos lett a Liget: fák, madarak, levegő! A lerobbant épületszörnyek, sivár betonparkoló nem zavart eddig? Mert csak ez fog változni, nem a fák, madarak, levegő!.. De ezt valószínű, magad is tudod. Hőbörögni, ellentmondani akarsz, mert úgy érzed, itt a lehetőség. Rosszul gondolod: lejáratod magad, mert hazudsz!

Kis ember 2016.07.13. 20:14:39

@patkányarcúáginéni:
Tessék:
Nem értem: Miért baj az, ha lebontják az omladózó Pecsát, meg helyreállítják a közlekedési múzeumot? Kéne már egy kis rend a ligetbe de nem?

De igen. A tiltakozás nem arról szól, hogy fel kell-e újítani a Városligetet. Bizony fel kell. Hanem arról szól, hogy milyen áron: 800 fa kivágása és 300 ezer tonna beton beépítése túl nagy ár. Emellett egy ilyen szintű beruházás évekre betonkeverők, OSB lapok, daruk, teherautók és kamionok felvonulási terévé teszi a Városligetet. Abban a porban te nem fogsz szívesen futni, kutyát sétáltatni, vagy játszóterezni a gyerekeddel.

Innen: imgur.com/a/nghXP

patkányarcúáginéni 2016.07.13. 20:15:22

@Kis ember:
Egyszerű vagy. Divatosan: egybites.

patkányarcúáginéni 2016.07.13. 20:18:32

@Kis ember: Valamit valamiért: a bontás és az építkezés nem öröm, de megéri. Akik most ellenzik mindezt mélyen hallgatnak majd.

steampunk 2016.07.13. 20:25:03

jó stílusban tálalt csúsztatás, részigazságokkal megtűzdelve, ám szemérmesen nem taglalva a kivezényelt rendfenntartó erők ( magyar rendőrség ) és az állítólagos területet állítólagosan örző-védő kopasz, kigyúrt foci-ultra alvilági horda közti szembetűnően érzéki kapcsolatot. Az nem kérdés, hogy szánalmas-e az említett vegán hittérítő ... A kérdés az , hogy miért nem tisztázott a területet úgymond védő kormánypárti Zrt építési és bontási engedélye... hogy a magyar rendőrség miért nem intézkedik pártatlanul és/vagy jogszerűen...
Kérdés persze az is, hogy miért a bontási munkálatok megkezdése után látnak napvilágot az állítólagos építési tervek.... normálisan ezek fordított sorrendben zajlanak... mint ahogy normális esetben nem kér elnézést egy rendőr ha pofán fújja gázspray-vel egy holmi biztonsági ordibáló kopasz... és ugyanezen rendőr nem a jogszerűen, tiltakozási jogával élő tiltakozókat távolítják el erőszakkal... ismétlem: normális esetben... de hát ez aligha az ... a stadionépítés és a kisvasút őrület sem az, akkor miért lenne normális egy magát forradalmárnak gondoló vegán aktivista...

gabpocok 2016.07.13. 20:35:28

@patkányarcúáginéni:
"Egyszerű vagy. Divatosan: egybites. "
Ha jól tudom ezt olyan emberekre mondják akik semmilyen szakmai megalapozottság nélkül szajkózzák a hülyeségeiket. Ja várjunk a szakember az vmi liberális kommunista,imperialista ,rothadó nyugatbeli pártkatona...A nagy párt emberei "jogi" végzettséggel csak jobban be tudnak rendezni egy parkot mint mint egy 5-6 évet egyetemen tanult tájépítész..(Csak megsúgom ha bepróbálkoztam volna a vezíred logikájával megírni egy ilyen beadandót egyetemen pont erről a témáról. Tippelj hány lábbal rúgtak volna ki az ajtón???)

kovier 2016.07.13. 20:37:20

@Max val Birca főszerkesztőhelyettes: Te továbbra is hülye vagy! De aki így születik, az így is marad! Amikor Gyurcsány kormányzati negyedet akart építeni egy lerottyant vasúti csomópont helyén, valahogy nem ugyanezeket mondtátok! Most meg, mikor az összes múzeum vegetál és adóforintokból tartják fenn, mert az emberek csak akkor mennek be, ha ingyen van, akkor kell ám még több múzeum, be lehet költözni a várba, mindent szét lehet verni, mert a nép erre felhatalmazást adott! Ha máskép nem, hát a demokráciára rágyúrt verőemberekkel! Ballibezzél csak nyugodtan, nyilván ez az egyetlen örömöd az életben, de te és az orbán rendszer ettől még nem leszel jobb és okosabb! Nem tudom hány éves lehetsz, de biztos vagyok benne, hogy te már hitlernek, rákosinak, meg Horthynak is ugyanúgy benyaltál, mint ennek a szintén komplexusos őrültnek és baráti körének!

bonsalty 2016.07.13. 20:47:00

@Thomas Dantes:
Ez igaz. De az aktivisták is álszentek, úgy gondolom, h ez sosem szólt a fákról és a ligetről. Már az elején is volt egy elszólás, hogy azért mászott fel a kéményre, hogy tesztelje a jogait. Ha a környezetvédelemről szólna, akkor hangot kapott volna az is az aktivisták részéről, h támogatják a liget projekt terv állatkertes biodóm részét, erről nagy kuss volt. Aztán volt szó az elején ősfákról, amik sosem voltak ősfák és megszólalt egy kormányellenes tájépítész. A tájépítész egyébként a táj emberformájú alakítása, rombolásának esztétikus művészete. Például megszólalhattak volna ehelyett ökológusok is ha a természet visszaállítása lenne a cél a ligetben. Nem ez az akció a kormányváltásról szól.

kovier 2016.07.13. 20:50:34

Marha jó szöveg, csak értelmetlen, mint minden orbánködös írás! Tele van csúsztatással, környezetéből kiemelt "képpel", és természetesen ez sem a lényeggel foglalkozik, hanem hangulatkeltő tereléssel. Emberek, áruljátok már el, hogy lehet ennyi hazugságot, tolvajlást, lenyúlást, illiberalizmust, sógorkomaságot megalomániát, kocsmai hőzöngő stílust védeni, támogatni? Miből gondoljátok, hogy ez, a nép, az ország, a nemzet javára fog válni, amikor a történelemben eddig még mindig csak az ellenkezője bizonyosodott be? Hogy lehet, hogy minden, ami 2010 előtt hiba volt, az ma népnemzeti érdek? Ja, tudom, ne válaszoljatok: a migráncsok meg gyurcsány! Szegény ország! Mi lesz ebből, ahol Hofi óta a minden emberre két hülye jut-ból mára minden emberre legalább három jut! Mindenhol ordenáré, arrogáns politikai komisszárok, államosítás, majd mi megmondjuk, mi a jó nektek, "miénk az ország, magunknak építjük"... szörnyű! Az emberek ezért mennek el innen, nem a pénz miatt! Gyalázat ami itt folyik, nemzetmentés címén! De hát horthy is, meg rákosi elvtárs is azt érezte, ő erre van "kijelölve"! Aztán jött Trianon, meg a kommunista diktatúra... ma meg verőemberekkel őrizteti a hatalom a saját demokráciáját! A Liget projektet, ha jól tudom, az emberek 86%-ka nem akarja! Na innen tessék újrafogalmazni a cikket!

Pelso.. 2016.07.13. 21:05:35

@Voznyák Pista2: Kétségtelen, a gyermeket otthon kellett volna hagyni, de: jól értem, adnál egy "tockost", tehát megütnél egy anyát, miközben nála a gyereke, csak azért, mert épp ott van?

Veridicus76 2016.07.13. 21:18:15

Külön röhejes és szánalmas, hogy ez a magyar identitással nem rendelkező (hiszen G Rasnak vagy mi a fasznak hívja magát) erőltetetten jamaicai néger akcentussal igyekszik kornyikálni.
Tehát itt egy wannabe néger, természetellenes (vegán) szektás, drogos, idegen identitású kommunista faszkalap, aki mániákus küldetéstudattal el akarja venni más tulajdonát ("befoglalni"), és ennek érdekében a jogsértéstől és az erőszaktól sem riad vissza (lásd a megtámadott bobcates melós esetét), és egy törpe szekta beteg, kretén őrületét rá akarja kényszeríteni másokra.
Ez bizonyos szempontból terrorizálás.
Rohadj el, te raszta fasz!

Veridicus76 2016.07.13. 21:20:39

Persze a raszta fasz kretén drogos szektás elmebeteg kurvára nem volt sehol, nem mászott kéményre, amikor Demszkyék egy csomó sportpályát, grundot beépítettek az elmúlt 20 évben, és akkor se volt ekkora pofája, amikor a kisbarátai épp szemeket lövettek ki. Hogy miért? Mert a nagy világmegváltó őrülete kurvára egyirányú.
Hiteltelen köcsög.

Veridicus76 2016.07.13. 21:22:54

Kívánom, hogy mielőbb rabolják ki ezeket a seggfejeket. Csak hogy megszűnjön a magántulajdonuk, és boldogok legyenek.
Apropó, miért ugatnak holmi állítólagosan a "befoglalt" drogtanyán felejtett laptopokért? Hát nem az a boldogság, ha nincs magántulajdonuk?

patkányarcúáginéni 2016.07.13. 21:25:28

@Kovicser:
"A Liget projektet, ha jól tudom, az emberek 86%-ka nem akarja!" Nem jól tudod...De ne fogalmazz újra, mert zagyva lesz az is.

wolves84lb 2016.07.13. 21:36:56

Hat ilyen hosszan ritkan szopjak a naccsagosorbanvezer faszat...
O meglatta a terveket, es O, egyedul latta, h szar...lol...

Kibaszott hanyingerkelto fideszes iras.

Beszelj inkabb a rendorrel uvoltozo kopasz biztonsagirol...vagy az nem bantja a fideszes kis szemecskedet, posztiro? Jah, az nem, mert o nem raszta. Ugye?

Remelem, gyogyszerre koltod a cikkert kapott penzt. Te szar.

wolves84lb 2016.07.13. 21:41:55

@Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta: ahogy te sem vagy fideszes fizetett troll...oh wait...

wolves84lb 2016.07.13. 21:42:55

@Veridicus76: ostoba vegleny vagy. Vagy fizetett trollgeci.

aL__Ex 2016.07.13. 21:44:05

@LeonárdBokréta:

És ennek a kommentnek mi értelme volt? Hogy mondj valami jópofát?
Mondtam én egy szóval is, hogy az anarchizmusról beszéljünk? Vagy pláne, hogy a hüvelygombáról?

De azt is megkérdezhetném, hogy vajon miért te akarod eldönteni, hogy miről érdemes párbeszédet folytatni. Nem pedzegeted, hogy önmagadat parodizálod?

Bell & Sebastian 2016.07.13. 21:44:33

@jose maria padilla: Mazel tov! Hát maga, merre járt, hogy hálistennek nem láttuk? :))

kovier 2016.07.13. 21:53:48

A nép azért nincs velük, mert nem kér orbánék vegzálásból. Mert igen... gyáva! Mert ezt veri bele hosszú évtizedek óta a politika, kezdve a nyilasok, a kommunisták, aztán a rendszerváltással elkezdett demokráciát tanulni, de aztán jött orbán! És a nép újra látta, hogy jobb megalkudni, segget nyalni, még jól is kijöhet belőle, ha legalább hagyják élni! Vannak, akik meg perverz módon élvezik, ha gyűlölködésbe kergetik, ha másokat megaláznak és megalázhatnak, lejáratnak, megvesznek, lefizetnek, ellehetetlenítenek, elveszik a trafikját, a kaszinóját, a szavazati jogát, az életterét, és már nem csak a múltját, hanem a jövőjét is! A műtét sikerül, de a beteg maghal! Magyarország és orbán kapcsolata, egy bántalmazó kapcsolat, mint a családi erőszak. A nép a szenvedő fél, orbán a lelkibeteg bántalmazó. A nép azt hiszi, megérdemli, mert biztos rosszul csinált valamit, orbánt meg nem hatja meg a nép sírása, nem érdekli, csak élvezi a hatalmát a bántalmazott fölött.

6ker.blog.hu/2016/07/10/eleg_volt_hozzak_terezvarosba_a_ligetbe_szant_muzeumokat

$pi$ 2016.07.13. 22:16:47

@Kovicser: "A nép a szenvedő fél, orbán a lelkibeteg bántalmazó."

Veled mit csinált? Gyíkká változtatott? :D

Bell & Sebastian 2016.07.13. 22:18:06

@Kovicser: Hé, te pösti! Akkó mi vóna, ha szétosznanák igazságosan? Nelegyé mán mohó.

ZON 2016.07.13. 22:21:10

Egy hiteles ember hiteles hozzászólása...
Mínuszba van a bankszámla, kádergyerek ?

xclusiv 2016.07.13. 22:22:03

Nos nem tudom, hogy a szerző pénzért írta-e ezt a cikket, vagy csak mert szerelmes a fideszbe.

És hogy több lesz a zöldterület? Már bocsánat, de:
- egy adott nagyságú területen
- kivágnak egy csomó régi, nagy fát
- és még ha mind helyére fát ültetnének akkor is évtizedekbe telne, mire elérik a régiek méretét
- de ugye nem fognak, mert egy csomó épületnek kell a hely.

Tessen már gondolkodni...

Amúgy meg ha múzeumi negyedet akarnak, akkor arra rengeteg alkalmasabb terület lenne. Azt meg már csak halkan mondom hogy azért kell a hely a múzeumoknak, mert egy geci a várba akar költözni...

Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta 2016.07.13. 23:33:02

@wolves84lb: miért lennék? mert nem úgy gondolom a dolgokat ahogy te meg a fajtád akkor náci fidesz troll vagyok? :) Olyan vicces vagy..de tényleg..mert ha csak egyetlen napra hatalomra jutnék akkor a ligetvédők ott maradnának ahol a cirkuszt csinálták, fellógatva a védett fákra hogy a ligetben élő varjak is tudjanak minden nap enni. Nos,nem hiszem hogy a fidesz trollok osztanák a véleményem, azt a véleményem hogy a hazaárulóknak kötél jár, hogy a bajkeverőknek meg cella, ott elmélkedhetsz arról hogy a fidesztrollok alatt mennyivel jobb volt az életed.

Kis ember 2016.07.13. 23:33:28

@Veridicus76:
"amikor Demszkyék egy csomó sportpályát, grundot beépítettek az elmúlt 20 évben"
Komáromy 32 éves. Tehát szerinted mondjuk 12 vagy 16 évesen kellett volna tiltakoznia Demszky ellen.
A többi fröcsögésed is ennyire egyszerű lélekre vall.

Kis ember 2016.07.13. 23:35:04

@patkányarcúáginéni:
A bontással nincs baj, ezek szerint nem olvastad el amit írtam.
Az építkezéssel igen: nincs helye ennyi betonnak a Városligetben. Oda fa kell, bokor, pad, árnyék.
Azért az a neve, hogy "liget".

gabpocok 2016.07.14. 05:57:59

@Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta: "mert nem úgy gondolom a dolgokat ahogy te meg a fajtád akkor náci fidesz troll vagyok? :)"
Trollnak elég rossz vagy, de a náciban(te meg a fajtád?? hol hallottam utoljára ??ja tényleg vmi árják mondták)meg azért a fideszeshez is megvan az a csöppnyi eszed is.....
Egy kis plusz még hozzá:pont hogy osztanák a véleményed és épp a náci lámpavasas ötleted lenne a legjobb főleg hogy nekik mindenki hazaáruló aki nem 2bites csak szólok :)

gyalog.galopp 2016.07.14. 07:06:38

Érdemes lenne utána nézni annak, hogy kik pályáztak még a Ligetre kivitelezőként, tervezőként, stb.

Ez a műbalhé semmi másra nem jó, mint egekbe verni kivitelezés költségeit, mert ugye az egyébkén fölösleges biztonsági őröket fizetni kell, a fölösleges kerítést fizetni kell , a munka lassítást is ki kell fizetni.

Ezeknek a szétcsúszott, belőtt idiótáknak pedig tiszta haszon, az anyag is megvan, az ingyen nyilvánosság is megvan, mindezért még szabadságharcosok is.

Kérdés , ki fizeti a révészt és mi célból?

2016.07.14. 07:38:43

@gyalog.galopp:

a költségek nem nyilvánosak, szóval indok nélkül is annyit költenek amennyit akarnak.

szerintem a kérdés ott van hogy kell-e egyáltalán múzeum?

>>..szétcsúszott, belőtt idiótáknak ....
mindenki drogos, még aki egyáltalán nem iszik-drogozik, annak is van hasonló hatású pótléka, pl hírjunkie, bélyeget gyűjt, ligetben sakkozik, sportol, utazik, kommentel, és ezek is járhatnak nagy társadalmi kárral, esetleg sokkal nagyobbal is.

rossz válaszok rosszul megfogalmazott kérdésekre, a politikai spin doktorok már megint túljártak az eszeteken.

Max val Birca főszerkesztőhelyettes · http://bircahang.org 2016.07.14. 08:12:14

@Kovicser:

Kifejezettem jó ötletnek tartottam a kormányzati negyedet, ahogy a ME Hivatal Várba költözését is. Nem balliba vagyok, aki mindent pártalapon néz.

S Kádárt akkor is elleneztem, amikor az egész ország "bárcsak százhúsz éves koráig élne" hangulatban volt.

Dulifuli, akit kizárt az Index Fórumról egy köcsög 2016.07.14. 08:34:51

Nem olvasom végig az összes kommentet, mert nagyon sok. Csak annyit szeretnék jelezni, hogy nem értek egyet a cikkíróval, mert én például csak azért nem vagyok ott a ligetvédők között, mert dolgozom, és nincs erre időm.
Abban persze igaza van, hogy nem kéne egy embernek semmivé se nyilvánítania semmilyen közterületet, de ez igaz a kormánytagokra is.

Conchobar 2016.07.14. 08:41:41

@Kovicser: "A nép azért nincs velük, mert nem kér orbánék vegzálásból. Mert igen... gyáva! Mert ezt veri bele hosszú évtizedek óta a politika, kezdve a nyilasok, a kommunisták, aztán a rendszerváltással elkezdett demokráciát tanulni, de aztán jött orbán! És a nép újra látta" - Tiszteletet a népnek! A mi népünknek! A saját népünknek! Ha valamit hülyén, hülyeségből, hülyéskedve csinálunk, és a nép nem áll mögénk, akkor vegyük már a bátorságot, hogy beismerjük: ezt elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon

Bell & Sebastian 2016.07.14. 08:44:49

@Max val Birca főszerkesztőhelyettes: Hát hogyne. Egy közepes töltettel levegőbe lehet repíteni az egészet úgy, hogy az utca túloldalán a macska fel sem ébred a kosarában.

Nem is oly régen még decentralizálni akartak, most meg centralizálni?

Ha Hitler ilyen hülye lett volna, főbelövéssel kezd, majd felgyújtja magát, mint egy közönséges, magyar vállalkozó - a rendőrség szerint.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2016.07.14. 09:14:56

@Bell & Sebastian: tengeren. meg gondok voltak. vettem egy valag ejróért egy új horgonyláncot, a fedélzetmesterem meg berúgott hétfő éjjel és leengedte az egészet a fenékre.

Jean Sol Partre 2016.07.14. 10:20:56

@Max val Birca főszerkesztőhelyettes: vidd magaddal mindet Bulgáriába, mi közöd van neked ahhoz, itt mi épül?

Jean Sol Partre 2016.07.14. 10:24:07

@Max val Birca főszerkesztőhelyettes: az egyetlen dolog ami miatt neked ennyire tetszik a terv, hogy az Orbán kormány találta ki. Amúgy lila fingod sincs az egészről, de mivel az övék az ötlet, önfeledten tapsikolsz neki.

Jean Sol Partre 2016.07.14. 10:29:33

@Veridicus76: téged olvasva azért elgondolkodik az ember, ha ilyen hozzád hasonlókból áll a nemzet, szabad-e a része lenni.

Veridicus76 2016.07.14. 10:46:56

@wolves84lb: nincsenek érveid. Nem is lehetnek. Szánalmas.

Veridicus76 2016.07.14. 10:49:09

@Kis ember: igen, akár 16 évesen tiltakozhatott volna. De nem csak róla van szó, hanem pl. a hol SZDSZ-es, hol MSZP-s Mécs Imréről, Demszky párttátrsáról, aki fölmarkolta a képviselői fizetést, nyomogatta a szavazógombot szorgosan, és szó nélkül nézte végig Budapest lerohasztását.

Veridicus76 2016.07.14. 10:50:55

@Jean Sol Partre: neked sincsenek érveid. Üres vagy, mint minden liberális majom.
Mert nem tudod észérvekkel megvédeni az anarchista csőcseléket, akik kényszerképzetek ellen hadakoznak. A Ligetet ugyanis senki nem építi be. Minden szavuk hazugság.
Éljen a Városliget megújítása!

Jean Sol Partre 2016.07.14. 10:57:25

@Veridicus76: "A Ligetet ugyanis senki nem építi be. Minden szavuk hazugság"

nézd, ha ezek az érveid, meg azok hogy a tiltakozónak nem magyar az identitása, tényleg nincsenek ellenérvek. Te is olyan vagy, mint Birca, ha valami az Orbán kormány fejéből pattan ki, akkor az neked zseniális, ha libsik támadják akkor meg egyenesen kötelező mert korszakalkotóan előremutatóan fantasztikus. Kár érvelni ellenük, mert rajongók vagytok és imádtok mindent, amit rajongásotok tárgya tesz. Álltok sorban az öltözője előtt és fujjoltok mindent ami ellene szólna, nincsenek érvek, imádat van, az ellen pedig nem tehet senki semmit.

Max val Birca főszerkesztőhelyettes · http://bircahang.org 2016.07.14. 11:52:59

@Jean Sol Partre:

Nem. Amiatt tetszik, mert ismerem azt a környéket nagyon jól. S tudom, ráfér ez a fejlesztés.

A Közl. Múzeum környéke pl. tényleg csak drogtanyának jó jelenlegi alakjában.

Max val Birca főszerkesztőhelyettes · http://bircahang.org 2016.07.14. 11:55:27

@Jean Sol Partre:

Az a gond, hogy nem igaz.

Tudok mondani olyat, ami ízig-vérig gyurcsányi ötlet volt, a Fidesz élésen támadta heteken keresztül annak idején, én meg támogattam a tervet.

S olyat is tudok, ami Fidesz-ötlet, s ellenzem.

Azt hiszem, magadból indulsz ki, mivel te balliba pártkatona vagy, s azt hiszed, mindenki más is az.

Max val Birca főszerkesztőhelyettes · http://bircahang.org 2016.07.14. 12:28:12

@Jean Sol Partre:

Csak ez a 2 lehetőség vagy? Vagy agyatlanul ismételgeti az ember a balliba agytröszt bugyutaságait, vagy fizetett ember?

Max val Birca főszerkesztőhelyettes · http://bircahang.org 2016.07.14. 12:34:08

@Jean Sol Partre:

Mondok hármat-hármat!

Gyurcsány pozitív tervei, melyeket az akkori Fidesz hevesen ellenzett:
- patikaliberalizáció,
- vizitdíj,
- Paks bővítése.

Orbán negatív tervei, melyeket a ballibek is hevesen elleneztek:
- alkotmányozás,
- internetadó,
- Paks bővítése.

Viccből direkt betettem egy ügyet mind a 2 listába... ebből látszik, hogy a pártok képesek ugyanazt támogatni, majd ellenezni, attól függően, hogy kormányon vannak-e éppen vagy sem.

2016.07.14. 13:36:50

@Max val Birca főszerkesztőhelyettes:

évek alatt sokszor védted paksot, ez például nemrégi:

"Hatalmas kockázat Paks a ballibák számára: az olcsó, tiszta energia révén az ország függetlensége növekedni fog. Ez valóban óriási kockázat minden megbokrosodottan gágogó balliba számára. "

Veridicus76 2016.07.14. 14:58:07

@Jean Sol Partre: egybites vagy. Aki nem szektás Orbán-gyűlölő, az neked rajongó.
Ez baromság. Jakobinus, szektás, bartuslászlós baromság.
És nagyon jellemző, hogy mindenről Orbán jut eszedbe.
Holott itt a Városliget rendbe tételéről van szó.
Amit pár tucat drogos vegán fasz meg akar akadályozni. Nyomorult, szánalmas, szélsőséges faszkalapok. Marginális kisebbség, amely rá akarja erőltetni a rögeszméit egy egész városra. Hát nem fog menni.
Éljen a Városliget megújítása, vesszenek a degenerált kéménymászó rögeszmés faszok!

Jean Sol Partre 2016.07.14. 14:59:27

@Max val Birca főszerkesztőhelyettes: ha Bulgáriából több közöd van a Ligethez, mint nekem aki ott lakom mellette, akkor kevés más lehetőség marad.

Jean Sol Partre 2016.07.14. 15:03:37

@Veridicus76: nézd, én az optimistább verziót választottam. Mert ha nem rajongásból ismételgeted lelkesen a hazug kormánypropagandát, akkor marad az, hogy nem gondolkodsz.
Válassz.

Veridicus76 2016.07.14. 15:06:04

@Max val Birca főszerkesztőhelyettes: tévedés. A paksi bővítést a Fidesz támogatta.

"A Fideszen belül ugyan voltak viták, de végül megszületett a döntés, hogy támogatni kell a bővítést - mondta az [origo]-nak Fónagy János képviselő, a gazdasági bizottság tagja."
www.origo.hu/itthon/20091030-a-paksi-atomeromu-bovitese.html?pIdx=1

Jean Sol Partre 2016.07.14. 15:06:23

@Max val Birca főszerkesztőhelyettes: a kérdés az volt, amiket Orbán ellenében ítéltél meg. Ha Paks mindkét listában szerepel, akkor hogy kell ezt érteni?

Veridicus76 2016.07.14. 15:08:07

@Jean Sol Partre: nem baj, hogy nincsenek érveitek. Csak akkor nem kell megszólalni.
Érdemes lenne néha gondolkodni.

Jean Sol Partre 2016.07.14. 15:12:41

@Veridicus76: ezerszer elmondtuk az érveinket, legfeljebb nem hallod vagy nem érted. Vitatkozom én itt másokkal is, elhangzanak érvek pro és kontra, gondolkodunk. Te viszont csak monomániásan ismételgeted a kormányszlogeneket, erre nincs mit mondani. Fogadd meg a saját tanácsod.

Max val Birca főszerkesztőhelyettes · http://bircahang.org 2016.07.14. 15:34:19

@Veridicus76:

Akkoriban a fideszes kommentelők szidták, mint "kommunista ügyletet".

Jean Sol Partre 2016.07.14. 15:58:25

@Max val Birca főszerkesztőhelyettes: akkor csak sok közöd _volt_ hozzá. Gondolhatsz rá nosztalgiával, de a sok betont nem te fogod nézegetni.

Bell & Sebastian 2016.07.14. 16:41:20

@jose maria padilla: Eddig azt hittem, a hajóhoz kötik a végét. Átszerelte az ankert és az egészet bedobta a vízbe? Nem sérült meg senki alant?

gyalog.galopp 2016.07.14. 16:56:25

@Jean Sol Partre:

Én meg azt mondom született vidékiként, hogy igen is nagyon sok közöm van a pesti mobilgáthoz, üresjáratban közlekedő metróhoz, lepukkadt, ligetekhez.
Majd mennyé kutyát sétáltatni a Népligetbe, valamikor menő hely volt az is.
Turisztikai szempontból van értelme a múzeumoknak, az egyébként nem a tiétek, hanem a miénk.

Veridicus76 2016.07.14. 17:19:46

@Jean Sol Partre: nem érveket mondtatok, hanem rögeszmés hagymázakat ("beépítik" a Ligetet, stb.) Ugyanilyen röhejes, egyben beteges hagymáz, hogy aki nem akar anarchista, komcsi, drogos idiótákat a Ligetben, az kormánypárti. Ez nem kormány-ellenzék problémakör.
Egyébként rá kell nézni a kitárt karral, csukott szemmel földön fetrengő rasztafári majomra, és mindjárt tiszta a kép. Nyilvánvaló pszichiátriai eset. Ez orvosi probléma, nem politikai.
Vannak, akik alkotnak, építenek, mások meg gyűlölködnek, rombolnak, akadályoznak. Utóbbiak fölöslegesek.

Jean Sol Partre 2016.07.14. 17:25:44

@gyalog.galopp: szerintem neked pont ugyanannyi közöd van hozzá, mint nekem, itt élsz, itt fizetsz adót.

Turisztikai értelemben pont hogy semmi értelme. Nem fog több túristát vonzani Budapestre mint a múzeumok külön, sőt, valószínűleg összességében kevesebben fognak az ott álló múzeumokba bemenni, mint mondjuk az MNG-be most. Az új épület nem érdekes annyira, hogy az legyen a vonzerő, most meg sokan olyanok is látogatják, akik nem is akartak múzeumba menni, de ha már ott vannak a Várban, megnézik.

Jean Sol Partre 2016.07.14. 17:29:18

@Veridicus76: ezzel szemben te sorolod a jobbnál jobb érveket... Érdekes módon ezek mindig ugyanaz a 10-15 mondat amit a Liget projekt szórólapokon találni. Hajtogatod, hogy nem igaz amit az ellenzők mondanak, de hogy miért ne lennének azok, arra nem mondasz semmit, ostoba személyeskedéssel ütöd el az érvelést.

2016.07.14. 17:34:41

@Veridicus76:

hogy ki az idióta?, aki fát véd vagy fórumon ostobán gyűlölködik, az szerintem nem kétséges.

annamanna 2016.07.14. 17:39:08

@gyalog.galopp: Mondok egy olyan érvet, ami nem túl fontos, viszont annál emberibb. A Városligethez - funkciójánál fogva - hihetetlen mennyiségű érzelmi emlék kötődik. Még nekem is van, noha én is vidéki vagyok. Akik azt feldúlják és átépítik, azok nem pusztán a fákat és a kutyafuttatót stb veszik el az emberektől, de az emlékeikbe is belegázolnak.
Egyszer láttam egy kis riportot, árvíz után egy felvizesedett vályogházat túrt éppen el egy munkagép. Megszólaltatták a munkagép vezetőjét, aki meglett férfi létére kivörösödve sírt és törölgette a szemét, mert ebben a házban született.
Pesthez nehéz lehet kötődni, mert túl hatalmas, széteső. De tudod mit - Orbánék megkönnyítik a pestiek számára, hogy az otthonuknak érezzék a várost, hiszen az utolsó fáért is harcolniuk kell. Tehát Orbánék - akaratukon kívül - elképesztő érzelmi energiát mozgósítanak, és hatalmas mennyiségű érzelmi emléket hoznak létre, ami nagyon mélyen bevésődik, és megerősíti a kötődést ahhoz, amit ki akarnak sajátítani.
Nem véletlen, hogy a Ligetvédők olyan emberek, mint a "Rasztakirály", akik érzelmileg a leginkább fogékonyak, tehát azok, akik a világ történéseket érzelmileg dolgozzák fel. Ez egyáltalán nem mellékes szempont, hanem nagyon mélyen emberi. A gépeknek nincsenek érzelmeik.

Jean Sol Partre 2016.07.14. 17:49:57

@Veridicus76: mondjuk érvelhetnél, miért pont a Ligetbe kell a múzeumokat telepíteni, miért kell olyan marha nagy (magas) épületeket emelni, miért kell a raktározást egy nagy központi raktárban megoldani ahelyett hogy a múzeumoknak saját - a múzeumépülettel egybeépített - raktára legyen, miért kell a Liget felújítását mindenképp valami orbitális nagy projekttel összekötni, miért kell az OSZK-t vidékre költöztetni, miért pont az Építészeti múzeum marad ki a projektből, vagy érvelhetnl bármi más mellett, ha már ennyire hiányolod az érveket és pedig nyilván értesz a dologhoz és tudod a választ ezekre is.

gyalog.galopp 2016.07.14. 17:51:19

@Jean Sol Partre:

Nálam a "mi" az nem ti és mi, hanem mindannyian, akinek az állampolgársága magyar.

Neked hogy tetszik Prága?

Jean Sol Partre 2016.07.14. 17:56:10

@gyalog.galopp: nálam is, erről beszéltem.

Nagyon szeretem Prágát.

gyalog.galopp 2016.07.14. 18:56:15

@Jean Sol Partre:

Akkor ugye azzal is egyetértesz, hogy egy árterület kirekesztése mobilgáttal, az nem néhány tucat ember, de nem is a III. ker magánügye, hanem följebb is és lejjebb is több tíz kilométernyi árvízzel veszélyeztetett terület ügye. A költségek szempontjából pedig országos ügy.

Jean Sol Partre 2016.07.14. 19:45:04

@gyalog.galopp: hogy jön ide a mobilgát? De nyilván, közügy.

gyalog.galopp 2016.07.14. 20:02:03

@Jean Sol Partre:
Pontosan, ha a költségvetésből egyetlen forint is belekerül az már közügy, (-nek kellene lennie) és ha már közügy, akkor többségi szavazás, és nem a helyiérdeküek döntik el.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2016.07.14. 20:03:51

@Bell & Sebastian: nem tudom mit csinált, nem értek hozzá, azért van a személyzet. de át lett húzva a köcsög a hajó alatt.

Bell & Sebastian 2016.07.14. 20:42:45

@jose maria padilla: Helyesen cselekedett, ezek csak ebből értenek. Amivel áthúzta, az lesz a lánc, rakjon a zsebébe köveket, ő meg az anker.

Veridicus76 2016.07.14. 21:05:25

@Jean Sol Partre: mint azt minden releváns érintett, illetve tájékozott ember tudja és el is mondta kábé egymilliószor, a Városliget nem lesz beépítve, a zöldfelület nő, a kivágott fák helyett több újat ültetnek. A Városligetbe visszatér a kultúra. Eltűnik az ocsmány kommunista menetelő gyakorlótér. Rend lesz.
Tehát fölösleges és értelmetlen ostobaság nem létező dolgok ellen védeni bármit. Ha pedig ezt drogos köcsögök teszik, akik mások tulajdonát egyszerűen megszállják és elfoglalják, és a magántulajdon ellen uszítanak, akkor elmondható, hogy drogos kommunista bűnözők nem létező problémák ürügyén garázdálkodnak. Ez a tény.

Veridicus76 2016.07.14. 21:06:49

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!: aki drogozik, el akarja venni más tulajdonát, és nem létező veszedelmek ellen hadakozik, az elmebeteg.

Veridicus76 2016.07.14. 21:15:12

@Jean Sol Partre: "mondjuk érvelhetnél, miért pont a Ligetbe kell a múzeumokat telepíteni, "

1.) Nem "a" múzeumokat, hanem néhány múzeumot. Ott van a Szépművészeti, a Műcsarnok, a Mezőgazdasági, a Közlekedési, tehát eleve ez a Liget egyik arculati alapja. Logikus, hogy két ma álló, de ronda épület helyére új épüljön, egy létező épület megújuljon, illetve hogy az ocsmány komcsi gyakorlótéren egy új épüljön. Utóbbi nem az én ízlésem szerint való, de maga a koncepció jó. Sajnálatos, hogy a Vaskefét nem takarítják el. Remélem, a ballib tehetségtelenséget szimbolizáló nem működő időkerék megy a kukába.

"miért kell olyan marha nagy (magas) épületeket emelni, "

Egyik sem lesz túlzottan magas.

"miért kell a raktározást egy nagy központi raktárban megoldani ahelyett hogy a múzeumoknak saját - a múzeumépülettel egybeépített - raktára legyen,"

Ez múzeumszakmai kérdés. De egy épület kevesebb, mint sok, tehát az állítólagos "környezetvédőknek" ennek inkább örülni kellene.

"miért kell a Liget felújítását mindenképp valami orbitális nagy projekttel összekötni, "

Nem kell. De lehet. Miért ne lehetne?

"miért kell az OSZK-t vidékre költöztetni, "

Nem költöztetik vidékre, marad a Várban.

"miért pont az Építészeti múzeum marad ki a projektből, "

Most akkor legyen múzeum vagy ne legyen? Ha épül az a baj, ha nem épül az a baj? Röhejes vagy és hiteltelen.

"vagy érvelhetél bármi más mellett, ha már ennyire hiányolod az érveket és pedig nyilván értesz a dologhoz és tudod a választ ezekre is."

A Liget Projekt alapvetően jó, akkor is, ha nekem személy szerint nem minden épület tetszik esztétikailag. A szakmai vitáknak helyük van, ilyenek eddig is voltak. Aminek nincs helye, az a drogos köcsög kommunista illetéktelen behatoló szektás szarzsákok terrorizáló gusztustalansága. Ezt a bagázst gumibottal szét kell baszni. Azokkal a politikus köcsögökkel együtt, akik évtizedekig asszisztáltak minden ballib patkánysághoz, ingatlanpanamához, városlerohasztáshoz, szemkilövetéshez. Ezeknek KUSS!

gyalog.galopp 2016.07.14. 21:31:04

@Jean Sol Partre:

Prága belvárosát nézve, egy zsebkendőnyi terület, amiből megtudod, hogyan nézhettek ki a középkori német kisvárosok. Ott is vannak romkocsmák, autentikus sörözőnk álcázva, csak a WC-t kerüld el. De sör, az jó!

Budapestről szólva egyetlen útikönyvből sem marad ki a Szecska. Parkoltál már a közelében, két fa között , egyik oldalról kátyúban másik oldalról kutyaszarban?
A felvonulási tér, a rozsdaboglyával, a sóderórával, meg a zavartan pislogó turistákkal? A terület túl értékes ahhoz, hogy valami gagyi, provinciális szarkupac maradjon.

Jean Sol Partre 2016.07.14. 21:45:27

@gyalog.galopp: természetesen ez nem ennyire egyszerű. A mobilgát ügye különösen nem, de az nem is ide tartozik.
Nem véletlenül léteznek önkormányzatok, építési és rendezési tervek, amiknek meg kell felelni, amikről a helyi közösségek illetve képviselőik döntenek, akkor is, ha állami pénzek mennek bele.
Tudom, a kormány kivette a Ligetet minden ilyen hatálya alól, de ez egy jogi/hatalmi csűrcsavar, ettől még nem lesz több köze hozzá azoknak, akik nem a közelében élnek és kevesebb azoknak akik viszont igen.
A KÖZ ilyenkor ugyanis nem arról dönt, mi épüljön és hogyan, hanem arról, mehet-e közpénz arra, aminek az építését valakik (normális esetben a helyiek) szeretnék.
Tehát neked mint nem budapestinek (ha jól értem) van beleszólásod a Liget projektbe, eldöntheted, hogy szánnál-e rá pénzt vagy sem. És normális esetben a budapestiek, azon belül a kerületi lakosok pedig beleszólhatnának, hogy mi és hogyan épüljön, ha van rá pénz.

272_1 (törölt) 2016.07.14. 21:47:34

@gyalog.galopp:

a turisták a szarkupacért jönnek, ex-kommunista ország vagyunk, imádják a lepukkantságunkat. a modernban nem tudunk versenyezni, az autentikus régiben sem, akkor miért nem jó ez a lemaradt feeling, romkocsmák, romváros, romemberek.

Jean Sol Partre 2016.07.14. 22:02:19

@Veridicus76:
"Logikus, hogy két ma álló, de ronda épület helyére új épüljön "

ez bizony komoly szakmai érv.

"Egyik sem lesz túlzottan magas."

csak magasabb, mint bármi más Budapesten, örülök a pontos adataidnak.

"Ez múzeumszakmai kérdés. De egy épület kevesebb, mint sok"

Múzeumszakmailag a muzeológusok tajtékzanak. Egyrészt a külön raktár miatt minden kiállításkor az utcán kell szállítani a műtárgyakat, másrészt egyetlen helyen lesz az összes (több múzeumé) műtárgy, ha bármi gebasz van, egyben semmisül meg minden. Tűzvédelmi okok miatt gyakorlatilag kutathatalan lesz minden gyűjtemény, mert az épületben csökkentett oxigéntartalmú kell legyen a levegő. És még egy sor indok, amiért ez így szar, de igazad van, örvendezzünk, megmondtad a szakmai tutit, egy épület kevesebb, mint több.

"Miért ne lehetne? "

De miért kell?

"Ha épül az a baj, ha nem épül az a baj?"

A dolgok akkor jók, ha értelmük van. Épül sok múzeum, nyilván oka van. A Nemzeti Galériának például van épülete ma is a Várban, miért költözik le? Miért nem inkább az épület nélkül álló Építészeti Múzeum kap egy épületet? Ha gondolkozol és nem csak tapsikolsz, akkor erre is kell legyen válaszod. Ha jó dolog a Ligetben a múzeum, akkor miért nem jó dolog ott az építészeti?
Nem röhejes vagyok, hanem tesztelem azt, hogy hogyan gondolkozol. Az eredmény: sehogyan sem.
Annyit tudsz, hogy kuss annak akit nem szeretsz és gumibottal szétbaszni mindenkit. Ostoba fasz vagy, ez van.

Jean Sol Partre 2016.07.14. 22:12:22

@gyalog.galopp: a Ligetet fel kell újítani, ez nem kérdés. Minden más viszont igen.

Nem tudom, milyen állapotban van a házad, de ha mondjuk már fel kéne újítani, nem hiszem, hogy örülnél, ha én mint fővállalkozó egyszerűen ráöntenék pár köbméter betont. Esetleg te másképp képzelted, de szerintem örülj, mert felújítom.

Te gondolkodó ember vagy, tudsz válaszokat a feltett kérdéseimre?

gyalog.galopp 2016.07.14. 22:30:38

@Jean Sol Partre:
A házam felújításában a tulajdonosoknak van döntési jogosultságuk, a többieknek, legfeljebb véleményadási lehetőségük van.
A tulajdonosok a tulajdoni hányadukkal szavaznak, a döntés többségi alapon.
Amennyiben a megbízott kivitelező nem odaönti a betont, ahová kell, saját költségén eltünteti még a nyomát is.

Liget ügyben szó nincs arról, hogy a kivitelező garázdálkodna, ő azt teszi, amit terv alapján előírtak neki.
Igazából nem értem mit kérdeztél.

Jean Sol Partre 2016.07.14. 22:39:48

@gyalog.galopp: a házad példáját nem a tulajdonviszonyokra hoztam, hanem hogy ne örüljünk pusztán annak, hogy "felújítunk valamit", nézzük meg azt is, mit takar a felújítás. Mert én nagyon szépen tudok betont önteni, de te meg nyilván lakni szeretnél a házadban.

A kérdéseim Veridicusnak tettem fel még korábban. Arról szólnak, miért kell a Liget felújítást összekötni egy hatalmas projekttel, miért kell múzeumokat odatelepíteni, olyanokat, amiknek amúgy van otthona (ok, a Néprajzi jól jár az újjal), és ha már, akkor miért nem kap épületet az építészeti múzeum, akik ma csak raktárban élnek, hogy miért kell minden gyűjteményt egy nagy központi raktárba rakni, messze a múzeumoktól, miért kell olyan magas épületeket építeni meg sokkal nagyobbakat mint az eredetileg lebontottak, és hasonlók.
Magyarán, mi indokolja, hogy ez jó megoldás és hogy ez jobb, mint más megoldások? Miért nem lehet csak a Ligetet felújítani, aztán valahol máshol, máshogyan megoldani a múzeumok problémáját?

sztd 2016.07.15. 01:33:43

@Bell & Sebastian: A jelenlegi technológia mellett a üagasépítésben nem az adottságok határozzák üeg a technológiát, hsnem az igények az adottságokkal összefüggésben. Ez tényleg pénzigényes, de középületeknél arányaiban nem nagy tételről beszélünk.
A metrónál drága hiba az adottságokat figyelmen kívül hagyni, de egy országos múzeumnál általában a műszaki adottságokhoz való alkalmazkodás tekinthet hibának (akármilyen hihetetlen is).

@annamanna:
Egy Városliget megújítása a mai világban építkezés nélkül nem képzelhető el. Korábban is voltak ott épületek, csak szépen lassan összedőltek (ma már egy részük zöldterület).
Építkezések jobb helyeken vannak, és ellentüntetések is szoktak lenni. Ez így működik. Amikor a Louvre-t átépítették (odakerült az üvegpiramis, stb.) az is így nézett ki csak Mitterrand volt a "Kárpátok géniusza" szerepében.

Az érzelmi megközelítés igaz, de szerintem itt a balhé a fontosabb. Most nem természetvédelmi területen építkeznek. Hol voltak a most tiltakozók, amikor Törökbálint Tópark torzója épült természetvédelmi területen? (Az magántőke volt. Nagyobb, értelmetlenebb és pusztítóbb.)

annamanna 2016.07.15. 01:44:19

@Veridicus76: "Sajnálatos, hogy a Vaskefét nem takarítják el."

Ebben egyetértünk. Kérdés - miért pont ezt az undorító okádék gyurcsányista szart hagyják meg?

"Remélem, a ballib tehetségtelenséget szimbolizáló nem működő időkerék megy a kukába."

Nanana, és vajon ki fogja kifizetni Hernernek azt, amit a saját vagyonából ráköltött? index.hu/belfold/2014/05/01/idokerek/

annamanna 2016.07.15. 02:39:13

@sztd: "Az érzelmi megközelítés igaz"

valasz.hu/gasztronomia/ujje-a-ligetben-62432 - mi volt korábban a Ligetben? Kávézók, sörözők, éttermek, ahová a pesti nép kijárt tereferélni. A múzeum nem ilyen közösségteremtő hely, oda senki sem korzózás közben tér be.

Ujjé, a Ligetben oly vidám (nem a múzeumokban szoktak vidámkodni),
Ujjé, hogy mulat a nép (nem a múzeumokban mulatnak),
Úgy várom, hogy nyáron,
ha megjön a párom,
majd mulatunk jó nagyokat.
Mivel kérem a vérem
oly lázas, ha mérem,
s már számolom a napokat.
Bár vélem, hogy télen is
törődnek vélem,
a kedvencem mégis a nyár.
Kirepülünk sietve
a Városligetbe,
hol annyi sok élvezet vár.
Ujjé, a Ligetben nagyszerű,
ujjé, a Ligetben jó,
Cirkusz, mozi és ringlispil,
Wampetics, Weingruber és a Gerbeaud,
Ujjé, a Ligetben oly vidám,
ujjé, hogy mulat a nép,
Hogyha süt a nap, kedves,
de esőben nedves,
ujjé, a Ligetben szép!
Kis kifli, nagy kifli,
szász stangli, sóskifli,
egészen frissen kapható,
és adhatsz is, kaphatsz is,
úszhatsz is, lophatsz is,
(Bodrogiék változatában:
és rúghatsz is, lökhetsz is,
úszhatsz is, nyomhatsz is)
mindez oly mulattató.
Hintában hintázhatsz,
fagylalttól megfázhatsz,
vagy ha még ez is kevés:
akár célba is lőhetsz,
mert az is egy főhecc,
s a tormás virsli mily mesés.
Ujjé, a Ligetben nagyszerű,
ujjé, a Ligetben jó,
Cirkusz, mozi és ringlispil,
Wampetics, Weingruber és a Gerbeaud,
Ujjé, a Ligetben oly vidám,
ujjé, hogy mulat a nép,
Hogyha süt a nap, kedves,
de esőben nedves,
ujjé, a Ligetben szép!
Egy strófa, két strófa,
három vagy négy strófa,
bármilyen kupléból elég.
Mert míg nótám bevégzem,
kedves közönségem,
tudja már e dallamot rég.
Tehát most se téved,
megyünk a Lizsébe,
de gondoljon ott majd reám.
Hogyha kint a Ligetben
fújják a fülükbe
az én kedvenc melódiám:
Ujjé, a Ligetben nagyszerű,
ujjé, a Ligetben jó,
Cirkusz, mozi és ringlispil,
Wampetics, Weingruber és a Gerbeaud,
Ujjé, a Ligetben oly vidám,
ujjé, hogy mulat a nép,
Hogyha süt a nap, kedves,
de esőben nedves,
ujjé, a Ligetben szép!
Ujjé, háhá!
Ujjé, hahaha!
Ujjé, hahaha!
Ujjé, haha!
Hogyha süt a nap, kedves,
de esőben nedves,
ujjé, a Ligetben szép!
www.youtube.com/watch?v=prMu5l_1C4Q

Képeken a száz évvel ezelőtti fővárosi bulinegyed: mult-kor.hu/ujje-a-ligetben-nagyszeru---ilyen-volt-a-varosliget-a-szazadelon-20160506

Ezt az életérzést nagyon nehéz összeegyeztetni egy rakás hatalmas múzeumhodállyal.

"Az érzelmi megközelítés igaz, de szerintem itt a balhé a fontosabb."

Ha pesti lennék, én is nagyon dühös lennék.

"Most nem természetvédelmi területen építkeznek."

Lehet, viszont egy kétmilliós városban, aminek a levegőminősége kritikán aluli.

"Hol voltak a most tiltakozók, amikor Törökbálint Tópark torzója épült természetvédelmi területen?"

Ugyanaz a válasz - most nagyon sok ember életkörülményeit befolyásoló döntésről van szó.

gyalog.galopp 2016.07.15. 04:57:08

@annamanna:

Ez mind szép , amit írtál, csak nem a mai ligetről szól.
Már régóta nincs ott semmiféle "ujjé", és tudod miért nincs, mert a vursli már rég kiment a divatból. A gyerekek nem bódéban lőnek plüss, meg műanyag babákat, hanem az interneten vívnak tankcsatákat, a cselédlányok se ott ismerkednek a bakákkal, mert már cselédlányok, meg bakák sincsenek, ismerkedésre pedig ott a net.

Ha él még ember, akinek személyes élménye van a vursligettel kapcsolatban, az legfeljebb kerekesszékből tudna nosztalgiázni.
Rasztagyerek legfeljebb a kedvenc bozótját tudja siratni, de ha már kiütötte magát, olyan mindegy melyik alá fekszik, keressen magának máshol másikat.

annamanna 2016.07.15. 05:29:25

@gyalog.galopp: Az alábbi "Minden ideköt" c. videócska a fidesz-kormány megrendelésére készült, az emigráló fiatalság itthontartásának céljából, persze teljesen fölöslegesen. Na de! Bár nem vagyok pesti, de nekem úgy tűnik, ennek több jelenete is a Városligethez kötődik, és most figyelj - egy sem játszódik múzeumban! Mivel próbál meghatni a videó? Az érzelmekkel, a nagybötűs szerelemmel. Oszt ezen emóció kibontatoztatása bemutatásának céljábúl mit találtak a legalkalmatosabb helyszínnek? Érdemes megfigyelni, miket (pl. romkocsma, romos kapulj, pisiszagú pályaudvar, bútorozatlan lakás, sátor, kutyamenhely), mindenesetre annyit elértek vele, hogy a kommentelőket kegyetlenül feldühítették ("Maradjunk itthon hányni!" és hasonló megjegyzések, pl. hogy mennyibe kerülhet egy ekkora belvárosi lakás albérlete, meg hogy milyen fancsali arcot vág a lány, amikor a srác a hazai munkahelyet választja).
Mindenesetre dizájner múzeum nincs az érzelmi kötődést kiváltó helyszínek között, a Városliget viszont vastagon szerepel.

annamanna 2016.07.15. 05:37:46

@annamanna: opp, a link lemaradt: www.youtube.com/watch?v=NDlXbfZ63ks

Na mindegy, akkor a turbósított változatát is melléklem: www.youtube.com/watch?v=rO3EqaZBhd8

Ez a következő évi változat, ebben már több a csöcsfaktor és jobb a dizájn, de a kommentelőket ha lehet, még inkább irritálta a fesztiválozó, "saját lábon álló" aranyifjak permanens bulikája: www.youtube.com/watch?v=jLptO_hUQ3w

Nos, ha savanyú is a magyar narancs, de legalább pár száz milliócskát el lehetett verni ezekre a filmecskékre is.

Jean Sol Partre 2016.07.15. 09:48:55

@sztd: "Korábban is voltak ott épületek, csak szépen lassan összedőltek"

mi van?

Jean Sol Partre 2016.07.15. 09:58:04

@gyalog.galopp: vurstli valóban nincs már, meg bakák se, de azért meglehetős bátorságra vall azt mondani, hogy ma már csak a kedvenc bokor lehet az egyetlen siratható.
Úgy, hogy te bevallottan máshol élsz, kicsit erős, hogy már többedszer simán a "keressen másikat" meg "menj akkor a Népligetbe" tanácsot adod. Erre igazából csak a "menj te az anyádba" az adekvát válasz, csak a neveltetésem tiltja, hogy ilyet mondjak.

Te miért ragaszkodsz amúgy ahhoz, hogy a Liget felújítása múzeumok betelepítésével és hatalmas építkezésekkel valósuljon meg?

gyalog.galopp 2016.07.15. 10:19:44

@Jean Sol Partre:
Azé, jó , hogy jónevelt vagy, mert a kutya séltáltatás, meg a bokor alatti ejtőzés nem azonos senki felmenőjével.

Vidéki létemre többször fordulok elő a Liget környékén , mint egy átlag budapesti. Egyszer valami kutyafuttató, kocogó mozgalomba szaladtam bele, ami tényleg nagyon aranyos volt, de a Népligetben ugyanúgy meg lehet rendezni, ha esetleg, de szerintem továbbra is.
Nem látom azt a veszélyt, amit te látsz, én funkció bővülést látok, vurslit emelt szinten.

Jean Sol Partre 2016.07.15. 13:19:53

@gyalog.galopp: "Nem látom azt a veszélyt, amit te látsz"

és a szakmai ellenvetések? a muzeológusoké, az építészeké, a városrendezőké, a lakossági ellenállás?
Mind hülye komcsi akiket figyelmen kívül kell hagyni?

Mik az érvek mellette? Jó lesz egy funkcióbűvült vurstli?

gyalog.galopp 2016.07.15. 14:00:06

@Jean Sol Partre:
aki megtervezte, akik jóváhagyták, azoknak tetszett.
akik az egészből kimaradtak, azoknak nem tetszik.
vagyok én a kívülálló, nekem tetszik.

annamanna 2016.07.15. 14:03:24

@gyalog.galopp: "akik az egészből kimaradtak, azoknak nem tetszik."

Kik maradtak ki ebből az egészből? Csupán csekélyke tíz millió ember!
Hogy is volt tavaly? Egy törvényileg szigorúan tilosan beépíthető földterületre álmodtak meg országunk zseniális vezetői egy menekülttábort. Természetesen semmiféle közműhálózat nem volt kiépítve a helyszínen, a pici falu egyetlen utcájában kevesebben laktak, mint ahány migránst a táborba óhajtottak telepíteni ezek a drága (nekünk drága) országvezetők; és amikor a falu lakossága kivonult tiltakozni, akkor megjelent a rendőrség, hogy takarodjanak, mert ahol vannak, az magánterület! Oszt mindenki csak lesett, hogy WTF? Az állami föld mióta magánterület?
Most kiment a jónép a Városligetbe tiltakozni (egy közparkba); megjelent a kopasz zombisereg, és közölték mindenkivel, hogy takarodjanak, mert ahol vannak, az magánterület! Mégis mióta magánterület a Városliget?
Orbán szőke vejecskéje részegen bemászik egy taxiba, és ott ortájozik a dolgozóval, hogy "te nem tudod, hogy ki vagyok, kirúgatlak!" - mintha a taxis az após cselédje lenne, a kastélyhoz tartozó urasági kocsis.
A kamera elkapja Rubovszky képviselő úr motyogását: "Áder nem lesz államfő, mert a Viktor nem engedi!" Milyen törvény alapján?
És akkor még nem is került szóba a Vár, mint amihez az ország lakossága érzelmileg kötődik. Egy ország lakossága, nem egy ember.
Miről álmodoznak ilyen mentalitással? Ezeréves birodalomról?

Jean Sol Partre 2016.07.15. 14:06:29

@gyalog.galopp: tényleg csak irigység lenne a tiltakozás miatt? Ennyire primitívnek gondolsz mindenkit, hogy nem tetszik nekik, mert _kimaradtak_ belőle?

És a lakosság 80%-a aki nem akarja? Azok is csak a jattot várnák, vagy mi?

És neked miért tetszik? Mik a mellette szóló érvek? És az ellene szóló érvek cáfolatai?

gyalog.galopp 2016.07.15. 14:29:03

@Jean Sol Partre: @annamanna:

csekélyke tízmillió embert véleményét nem lehet meghallgatni, erre találták ki a képviseleti demokráciát. Tessettek volna jobban szavazni, mosmá így tetszettek járni, majd jövőre, talán.

mi a baj ezzel?
www.ligetbudapest.org/

gyalog.galopp 2016.07.15. 14:30:54

@Jean Sol Partre:

a fenét gondolom, hogy mind csupán irigységből, de ezt hagyjuk

annamanna 2016.07.15. 15:24:30

@gyalog.galopp: hagyjuk már a választók hibáztatását. Ha valaki romlott kaját vesz a boltban és belebetegszik, arra sem mondhatod, hogy tetszett volna jobban vásárolni.

Jean Sol Partre 2016.07.15. 15:37:29

@gyalog.galopp: szóval ne járjon a szánk semmilyen ügyben, ezeket választottuk, nekünk 4 évig kuss?

Jean Sol Partre 2016.07.15. 15:38:36

@gyalog.galopp: én már sok mindent mondtam, mi a baj vele, te meg semmit, hogy miért lenne jó.

gyalog.galopp 2016.07.15. 15:59:26

@annamanna:

ez hülyeség, ha romlott kaját kapsz visszaviszed, kártérítés, nemá

@Jean Sol Partre:

mert, szerinted mit lehet csinálni, ha 5 percenként változik a véleményed , 5 percenként szavaztatni?
Én elmondtam, hogy tetszik a múzeum koncepció, hogy a vártól a Ligetig lehet vinni a látnivaló mellett a programot is. Kifejezettem jó ötletnek tartom.

Azt mondod, hogy sokmindent mondtál , hát semmit nem mondtál arról , mért nem tetszik, mert az, hogy nem marad liget , ez egyszerűen nem igaz, ezt te is tudod.

annamanna 2016.07.15. 16:31:47

@gyalog.galopp: Ha belebetegszel vagy neadjisten kinyiffansz a romlott ételtől, azt mivel térítik meg neked? De még ha csupán cipőről is volna szó, aminek öt perc után leválik a sarka, akkor sem te vagy a hibás, mert megvetted, hanem az, aki a pocsék cuccot rádsózta, nemde? Nem Bényi Ildikó lánya a hibás, amiért ginával elkábították (és talán meg is erőszakolták), hanem azok, akik átverték. Vagy itt www.borsonline.hu/celeb/a-ledobott-baba-anyja-volt-szalaiek-rettegett-alberloje/115634 nem a színész házaspár volt a hibás, amiért megpróbáltak segíteni egy látszólag elesett, gyönge, rászoruló nőn. Vagy nem azok az emberek voltak a hibásak, akik kimentek megnézni a nizzai tűzijátékot, és nem tudták előre, hogy el fogják őket gázolni, pedig igazán gondolniuk kellett volna rá. Persze lehet, hogy téged soha nem lehet becsapni, de fogadd el, hogy nem mindenki olyan dörzsölt, mint te, és aki a tudatlan, jóhiszemű, naiv embert becsapja, az nem háríthatja el a felelősséget azzal, hogy az áldozatnak tudnia kellett volna, hogy hazudik.
Nézzük a bűneset sztoriját, mint a manipuláció mestertervét. Ott valóban tudnia kellett volna Ádáméknak, hogy a kígyó hazudik. Meg is kapták a büntetésüket érte. De ez nem mentette fel a kígyót a felelősség alól, és nem azzal zárult az ítélet, hogy "ők a hibásak, minek dőltek be".

annamanna 2016.07.15. 17:37:40

@gyalog.galopp: Nézzük a múzeumokat, mint látványosságot, turisztikai célpontot. A Közlekedési Múzeumot már bontják, és egy föld alatti katakombát hoznak létre helyette, amin tényleg nem lesz semmi látnivaló. Az Építészfórum szerint erre nincs racionális ok: epiteszforum.hu/valoban-mi-a-baj-a-kozlekedesi-muzeummal1

Jean Sol Partre 2016.07.15. 19:43:05

@gyalog.galopp: felsoroltam neked is egy csomó kérdést, amikben egyszer sem szerepel, hogy "nem marad liget". Ezek a kérdések mind problémák és nem kicsik.
Te viszont csak hajtogatod, hogy neked tetszik az ötlet, de se a kifogásokra nem mondasz semmit, se arra, mitől jobb a ligetben a múzeum, mint mondjuk a Nyugati mögött. Az elég sovány, hogy "lehet vinni a programot". Merthogy lehet azt vinni máshová is, ahogyan azt te is előszeretettel ajánlgatod. Mondd, miért pont a Ligetbe?

Jean Sol Partre 2016.07.15. 19:44:57

@gyalog.galopp: "mit lehet csinálni, ha 5 percenként változik a véleményed"

bizony ez is egy probléma, hogy a fákat már vágják, de a vélemény meg a program meg a terv még mindig 5 percenként más. De nehogy már azt mondd, hogy ez normális, és azért nem lehet megkérdezni az emberek véleményét, mert még azt se tudják, mit kérdezzenek.

Jean Sol Partre 2016.07.15. 19:50:54

@gyalog.galopp: "az, hogy nem marad liget , ez egyszerűen nem igaz"

a sok fejtörés eredménye a Ligettől nem messze: 444.hu/2015/07/16/mind-egy-szalig-kivagtak-a-dagaly-furdo-pompas-jegenyeit

Persze tuti, hogy a Ligetben ilyen nem történhetne meg, ahogy az Orczy kertben sem, a Kossuth téren se, meg Szigetváron se, meg a Rómain se... És a Széll Kálmán téren is milyen klasszul zöldítettek.

Sima valószínűségszámítás meglévő statisztikák alapján, hm?

annamanna 2016.07.15. 20:42:14

@sztd: "Amennyiben tényleg tőzeges, a tőzeg mindenestül kitermelhető az épület alól, a helye homokos kaviccsal kitölthető, ami olcsóbb a tőzegnél, tiszta nyereség az egész."

Ezen elgondolkoztam, mert ha mondjuk igaz (nem tudom), akkor ki termeli ki a tőzeget? Ez persze költői kérdés volt, mert ha valóban tőzeg van a földben, akkor lehet tudni, ki fogja kiszedni. Közérdekből, persze. Ha mondjuk ez igaz (tényleg nem tudom), akkor le a kalappal, ez nagyon ügyes húzás.

gyalog.galopp 2016.07.15. 21:21:51

@annamanna:
Imádlak, egyelek meg tökfőzelékbe!

gyalog.galopp 2016.07.16. 05:38:52

@Jean Sol Partre:

Normálisnak egyáltalán nem normális, de találkoztál már normális emberrel?
Én igen, bődületesen unalmas volt.:)

Jean Sol Partre 2016.07.18. 09:42:26

@gyalog.galopp: egz kormánynak nem szórakoztatónak kell(ene) lennie.

hunyuan 2016.07.23. 14:17:54

strumf az apád faszát..
Pakson ott gitároztál mellettem..
kurva nagy szerencséd, hogy akkor még nem vágtam a fizimiskádból ki a fasz vagy, mert kibaszottul pofán vertelek volna.., hogy miért? csak bazdmeg..
egy jó tanács: ne gyere többet Paksra vagy ha leesz a fene számolhatsz egy jó kis elpicsázással ha meglátlak
pffejj bazdmeg

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2016.07.23. 16:09:22

@hunyuan:
ne emberkedjen itten ezzel a negyeremégegyszerpaksrabazmeg gombáspicsa dumával, hanem szedje a sátorfáját és itten pesten bassza pofán a gecit! :)

hunyuan 2016.07.23. 17:33:54

@jose maria padilla: majd én eldöntöm, hogy hol és mikor.. sok közöd nincs hozzá

Jean Sol Partre 2016.07.25. 13:53:22

@gyalog.galopp: nyilván teljesen rendben van, hogy hazudnak a Liget projektről, ettől függetlenül garantálható, hogy az amúgy is csodálatos tervek megvalósítása még a legoptimistább reményeket is felülmúlja majd.

444.hu/2016/07/24/igy-trukkoznek-a-varosligettel-a-liget-projekt-boszorkanykonyhajaban

272_1 (törölt) 2016.07.25. 14:22:20

@Jean Sol Partre:

minden nagy embernek nyomot kell hagynia, a sztárépítésznek a duna part beépítésével, a személyi kultusz vezetőjének önmagát ábrázoló monumentális szobrokkal, nekünk a máshonnan már jól ismert múzeumi negyed jutott.

www.counter-currents.com/wp-content/uploads/2016/06/LinzModel.jpg

te vagy tűz körül, rákérdezhetnél hogy hol lesz az új sorsok háza? marad ott messze a turistáktól elzárva?, vagy sikerül becsempészni egy exponáltabb helyre? (én nem tudok semmiről, ne nézz így rám!!!)

Jean Sol Partre 2016.07.26. 10:47:27

@majd integetek: Mariskáról egyelőre nem tudni semmit. Nekem mondjuk nem hiányzik a Sorsok Háza, nem szeretem, mikor múzeumként akarnak eladni egy bazári panoptikumot.

annamanna 2016.07.27. 23:02:08

@Jean Sol Partre: azt álmodtam, hogy egy erdőben sétálok, fölfelé egy hegyoldalon, és egyszer csak egy hatalmas, fából épült templom tárul a szemem elé. Leginkább talán oroszos stílusú, óriási és nagyon szép. Azon gondolkozom álmomban, hogy minek építettek az erdő közepébe egy ilyen hatalmas templomot; és akkor veszem észre, hogy az egész erdő egy még sokkal óriásibb épület belsejében van. Egyszerűen körbevették falakkal az erdőt, tetőt tettek rá, valami iszonyat gigantikus könnyűszerkezetes épület belsejében járok; látom, hogy a távolabbi fák már halottak, azok tartják az épület oldalát; a többi fának pedig csak idő kérdése, hogy kipusztuljon. Nem vágták ki az erdőt, magától is el fog halni. Álmomban azt is tudom, hogy ez a hatalmas építmény is valamilyen spirituális célból épült (mondjuk szcientológia vagy ilyesmi, nyilván azért álmodtam erről, mert olvastam, hogy építettek egy székházat Angyalföldön). Aztán az egyetem ajtajában állok, és látom, hogy az is le van zárva, már annak a területét is bekebelezte ez az elképesztő monstrum épület, azt is kisajátították, magánterületté nyilvánították.
Nem szoktam emlékezni az álmaimra, de ha folyton ilyen ökörségeket álmodok, akkor jobb is őket elfelejteni. A valóság mégiscsak racionálisabb és vidámabb..... ilyen nálunk nem fordulhat elő. www.youtube.com/watch?v=lwI8sa9lhTo

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2016.07.27. 23:19:31

@annamanna:
Kénytelen vagyok halivudi elmélkedésnek tartani az ilyen "gondolatokat", amíg legalább egy kis szelídítés nincsen rajta.
Annamanna, ne haragudj nagyon meg rám, de nem bízom benned, hogy igazat mondasz. A kismajmokért meg elnézést, de hát ők evolucionisták, nem?

annamanna 2016.07.27. 23:47:23

@Mihint: Ezt nem értem. Se a hazugságot, se a kismajmokat. Akkor álmodtam ezt, amikor vihar volt, én meg közben legjobb időtöltésnek az alvást találtam. Talán nem aludtam elég mélyen, és előtte Szily cikkét olvastam a szcientológusok székházmegnyitójáról. Ezt: 444.hu/2016/07/25/tenyleg-leontottek-egy-vodor-szarral-a-szcientologusok-amerikai-papajat-budapesten
Ómolnár Miklós ébren is sokkal színesebb tintákról álmodik, mint amiről én valaha is álmodni tudnék.
Kicsit tényleg csodálkoztam az álmomon, szerintem ötödikes korom óta nem álmodok közéleti témákról, akkor azt álmodtam, hogy felrobbant egy atombomba, aztán meg mindenkit sorba állítanak és lefejeznek. Ott befejeztem a politikai indíttatású álmokat.

annamanna 2016.07.27. 23:58:11

@Mihint: és a szóismétlést is befejezem, végül is nem ártana tartani egy színvonalat, ha már le lettem halivuduzva.

Jean Sol Partre 2016.07.28. 10:46:28

@annamanna: hát, ez egy rémálom, még ha szép is van benne

annamanna 2016.07.30. 05:00:31

@Jean Sol Partre: Már korábban is eszembe jutott a Gilgames, de most megtaláltam az idevonatkozó részt:

„Nem szabadott volna ennyire messzire menni!
Mindent akarni, mindent tudni-vágyni,
az istenekét embernek elzabrálni.
Nem szabadott volna e kettőnek eddig jutni,
a cédrus erdő sarkát felsebezni,
Enkidunak e szent helyet felfedni.”

„Megsértettétek a cédrus erdőt, jöttettek
hogy elvegyétek azt mi tietek nem lehet,
emberként ostromoljátok az isteneket.
Enkidu, elárultál, elárultad ezt a szent ligetet,
átkot ezért szórtam rád, de térdre esek,
ha Gilgamessel az erdőnek kegyelmeztek.”
drot.eu/article/gilgames-cedrus-erdo-jegyzet-es-magyar-forditas

Bár lehet, hogy inkább ebből merítenek ihletet www.youtube.com/watch?v=cktx5NnBVwU

"Édes Istenem, add meg énnekem,
Puszta föld legyen a főváros helyén!
Margit híd alá plasztikbomba kell,
A Szabadságszoborral együtt tűnjön el,
A Parlament nekem nem sokat jelent,
Még ma éjjel én romba dönteném!
A vidék jófele parlagon hever,
Bunkó pestiek, bunkó pestiek!
Vízfejű az ország, vízfejű az ország, vízfejű az ország...
Bunkó pestiek, bunkó pestiek, bunkó pestiek!
Tetves népliget, SzájHősök tere,
Nem mondom tovább, felrobbantanám!"

Jean Sol Partre 2016.07.30. 21:20:46

@annamanna: hogy te milyen zenéket ismersz!!! köszönöm, beleszerettem :)

gyalog.galopp 2016.08.05. 12:46:27

@Jean Sol Partre:

Ismered a Rozsdatemetőt, meg Hábetleréket, na ez a Liget is egy rozsdatemető, a szélén a rozsdás vaskefével, mint szimbólummal.
A kicsinyes, rövidlátó, provinciális szervilizmus...

gyalog.galopp 2016.08.05. 16:20:23

@Jean Sol Partre:

bevallom, csak átfutottam.
Nem a cikkre reagáltam, hanem az egész liget vitára.
Ebben a vitában két dolgot érzékeltem, mint laikus, a merjünk kicsik lenni, és a nehogymá ő kapja a lóvét típusú zsigeri irigység.

A szakmaiság az kb a 2.-3. körben kezdett előtűnni.
Mint mondtam, maga a koncepció szerintem nagyon jó, de tönkreteszi a kicsinyes szarakodás.
Prágát nem véletlenül hoztam fel, Prága ebből a szempontból egy skanzen, nem fejlődőképes, Budapestnek fejlődőképesnek kell lennie.

Jean Sol Partre 2016.08.05. 16:30:37

@gyalog.galopp: "Mint mondtam, maga a koncepció szerintem nagyon jó"

Melyik koncepció? Olvasd el a cikket, abból kiderül, hogy nincs is igazi koncepció (se). Mármint néhány fix pont van ugyan, de azoknak semmi köze se a Ligethez, se a múzeumokhoz, és nem koncepció.

gyalog.galopp 2016.08.05. 17:25:19

@Jean Sol Partre:

Nézd, már nem érdekel, ki , mit ír róla. Volt egy ötlet, amit a primitív, alagsori házmester lelkületű, magát szakmai elitnek, mifaszomnak nevező kis stílű irigység megfúrt.
Ennyi.

Jean Sol Partre 2016.08.05. 17:31:09

@gyalog.galopp: elég egyszerű világlátás, remélem, nem baj, ha leostobafaszozlak, agy azt feltételezem, hogy lecsúsztál valami jó zsíros falatról. Kicsit sajnálom, hogy ennyi energiát pazaroltam rád, mondhattad volna előre, hogy lófaszt nem tudsz az egészről és csak az előítéleteid alapján alkotsz véleményt.

gyalog.galopp 2016.08.05. 18:14:10

@Jean Sol Partre:

Ismerem Budapestet, ismerem a saját fatornyos kisfalumat, ami nem különb, ismerem az embereket.
Nincs itt fidesz, meg, meg má nem is tudom ki, vagy mi van a másik oldalon, emberek vannak kicsinyes pitiáner lelkülettel.

Jean Sol Partre 2016.08.05. 18:51:40

@gyalog.galopp: én meg most már téged ismerlek.

annamanna 2016.08.06. 08:34:49

@gyalog.galopp: "kis stílű irigység megfúrt."

"mindenki minket bámul.
- Irigykednek.
- Egészen ki van dülledve a szemük.
- Mert látják, hogy legszebb álmaink is megvalósíthatók."
orkeny-egypercesek.blogspot.hu/2012/01/legmereszebb-almaink-is-megvalosithatok.html

"az ember azt hinné, hogy egy normális kutya jobban és kitartóbban húz.
- Ezt nem vitatom. Én azonban vérbeli városlakó vagyok. Mit kezdjek tizenkét négylábú kutyával?
- Csak nem fél tőlük, Feri?
- Én a szúnyogcsípéstől is félek. A természet erőivel csínján kell bánni. Mondjuk, hogy ezek a kutyák négylábúak. Mondjuk, hogy megbolondulnak valamitől. Mondjuk, hogy kitépik a gyeplőt a kezemből... Jobb erre nem is gondolni, Ilonkám!"

"Mint mondtam, maga a koncepció szerintem nagyon jó, de tönkreteszi a kicsinyes szarakodás."

"- Mostanáig - mondta aztán - az emberek nagy házakat építettek, és minden szobában raktak egy kályhát. Nem lehetne fordítva csinálni, Kreibich bácsi?
- Hogy fordítva? - kérdezte a kályhás.
- Nagy kályhákat kéne építeni - mondta ábrándozva Gróh -, s a nagy kályhákba kicsi házakat... Mit szól hozzá, Kreibich bácsi?
- Így első hallásra kissé szokatlanul hangzik - mondta némi gondolkodás után a kályhás. Hiába marasztalta az orvos, nemsokára elköszönt és hazament.
Másnap Gróh doktort a kórház sebészetéről szép csendben átvitték az elmeosztályra. Azóta ott él. Nem bánt senkit, és őt sem bántja semmi. Hátát a falnak veti, és szelíd mosollyal néz a sem­mibe."
orkeny-egypercesek.blogspot.hu/2012/01/az-ember-melegsegre-vagyik.html

"Budapestnek fejlődőképesnek kell lennie."

"Körülbelüli száztíz-száztizenöt év múlva, egy szép nyári napon, soron kívül megkondítják majd az ország összes harangjait. Sokan rá se hederítenek, pedig az a csengés-bongás nagy változások hírnöke lesz!
Addigra Visegrádon újjáépül az egykori királyi palota, sosem látott pompával, óriási termek­kel, függőkertekkel. Az avatási ünnepségen - azt jelzi majd a harangkongás - néhány aggas­tyánnak könnybe lábad a szeme. Valóban, az lesz az a perc, az a nagy és régen esedékes perc, amikor véget ér az ezeréves pechszéria.
Visegrád akkor már nem ennek a csöpp kis országnak lesz a székhelye, hanem a Dunai Magyar Köztársaságnak, melynek négy vagy öt tenger mossa partjait. „Dunainak” azért fogják hívni a köztársaságot, nehogy összekeverjék egy másikkal, az Alsórajnai Magyar Köztársa­ság­gal. Ez utóbbit akkor se magyarok lakják majd, hanem kopott öltözékű, elnyűtt alsórajnaiak, akik csak kabalából vették föl a magyar nevet."
"Így fogunk élni. Addig, ezt a pár évet, ki kell bírni."
orkeny-egypercesek.blogspot.hu/2012/01/nezzunk-bizakodva-jovobe.html

"A kicsinyes, rövidlátó, provinciális szervilizmus..."

"Egy hét múlva dolgozatot írtak: „Mit láttam a budapesti tanulmányi kiránduláson?” Az ifjúságot csak látványos dolgok lelkesítik; oldalakat írtak a Mátyás-templomról, egy önkiszolgáló büféről, az Országzászlóról... A Hubauer Sándor Emlékkiállításról alig valamit. Ilyenek ezek a mai fiatalok.
De nem baj. Majd egyszer. Majd húsz, harminc év múlva. Majd negyven év múlva. Akkor majd eszükbe jut Hubauer!"
orkeny-egypercesek.blogspot.hu/2012/01/magyar-panteon.html

"Egyszer azt mondta Sipos:
- Kéne valami emléket hagynunk magunk után.
- Mi a csodának? - kérdezte az egyik, aki rendőri felügyelet alatt állt.
- Hogy arra az időre, amikor már nem leszünk, maradjon utánunk valami.
- Ki lesz akkor mireánk kíváncsi? - kérdezte a negyedik magyar, akit se Siposnak nem hívtak, se rendőri felügyelet alatt nem állt.
Sipos azonban ragaszkodott a tervéhez, mely a másik kettőnek is megtetszett. Csak ő, a negye­dik hajtogatta a magáét, hogy ennél butább ötletet még nem termett a föld. Zokon is vették a többiek.
- Mi az? - szóltak rá. - Hogy beszélsz? Te talán nem is vagy igazi magyar."
orkeny-egypercesek.blogspot.hu/2011/12/az-utolso-meggymag.html

annamanna 2016.08.06. 08:56:25

@gyalog.galopp: "A kicsinyes, rövidlátó, provinciális szervilizmus..."

"Elsőrendű, teljesen friss, zamatos ananász."
"Este meghámoztuk és megettük. Semmi íze sem volt. Alig valamivel volt rosszabb, mint a tök. Nyersen is, cukorral is, rummal is. Nagy nehezen legyűrtük, ittunk rá egy pohár vizet. Harmadnap szembetalálkoztunk az angol lánnyal a folyosón. „Hogy ízlett?” - érdeklődött. „Nagyon” - feleltem. Felsóhajtott. „Hiába - mondta -, az ananász, ananász.” Azóta lopva meg-megállok a gyümölcsárus standja előtt, és vágyakozva nézem az ananászokat."
orkeny-egypercesek.blogspot.hu/2012/01/presztizs.html

"Nincs itt fidesz, meg, meg má nem is tudom ki, vagy mi van a másik oldalon"

"Egy parafa dugó, mely semmiben sem különbözött a többi parafa dugótól (Hirt G. Sándornak mondta magát, de mit jelent egy név? Egy név semmit se jelent), beleesett a vízbe.
Egy ideig, amint az várható volt, úszott a víz színén, aztán különös dolog történt. Lassan merülni kezdett, lesüllyedt a fenékre, és nem jött föl többé.
Magyarázat nincs."
orkeny-egypercesek.blogspot.hu/2012/01/jelenseg.html

"maga a koncepció szerintem nagyon jó, de tönkreteszi a kicsinyes szarakodás."

"Itt ez a szép Budapest, mondta az ifjú férj, van itt színház, mozi, hangverseny, látnivaló elég.
Otthon maradtak. Szépen, szerelmesen teltek mézesheteik.
Egy délután azonban, úgy fél hét felé, fölakadtak a lámpáról lelógó légypapíron."
orkeny-egypercesek.blogspot.hu/2011/12/naszutasok-legypapiron.html

@Jean Sol Partre: "Kicsit sajnálom, hogy ennyi energiát pazaroltam rád, mondhattad volna előre, hogy lófaszt nem tudsz az egészről és csak az előítéleteid alapján alkotsz véleményt."

"- Hát meséljenek már valamit! - nézett rájuk a föltámadott.
- Mit meséljünk? - mondta az öreg nénike. - Nincs nekünk annyi mesélnivalónk.
- Nem történt a szabadságharc óta semmi?
- Mindig történik valami - legyintett a kisiparos. - De ahogy a német mondja: Selten kommt etwas Besseres nach.
- Ez van! - tette hozzá a taxisofőr, és minthogy csak fuvart szeretett volna fogni, csalódottan visszasétált az autójához.
Hallgattak. A föltámadott lenézett a gödörbe, mely fölött nem zárult össze a föld. Várt még egy kicsit, de látva, hogy mindenki kifogyott a szóból, elköszönt a körülállóktól.
- A viszontlátásra - mondta, és leereszkedett a gödörbe.
A horgászbot-készítő kisiparos, hogy el ne csússzon a sáros agyagon, előzékenyen a kezét nyújtotta neki.
- Minden jót! - szólt le a fiatalasszonynak.
- Mi történt? - kérdezte tőlük a bejáratnál a taxisofőr. - Csak nem mászott vissza a sírba?
- De visszamászott - csóválta a fejét a nénike. - Pedig milyen jól eldiskuráltunk."
orkeny-egypercesek.blogspot.hu/2012/01/nincs-semmi-ujsag.html

"A tüzet egy német férfi okozta, aki a sziget egyik barlangjában élt. A 27 éves illető szokása szerint az erdőben ürített, majd a használt WC-papírt megpróbálta elégetni. A száraz aljnövényzet azonban lángra kapott, és a szél gyorsan tovább vitte a tüzet, mostanra már kétezer hektárnyi erdő lángol."
444.hu/2016/08/05/halalos-erdotuz-lett-a-meggondolatlan-szekelesbol

annamanna 2016.08.06. 10:39:43

@Jean Sol Partre: Vicces, hogy a valódi hír mennyire nem lóg ki a groteszk novellák közül.
Amúgy ez különösen érdekes novella: orkeny-egypercesek.blogspot.hu/2012/01/nezzunk-bizakodva-jovobe.html
És ami leginkább furcsa benne, hogy kifejezetten jiddisre hajazó kifejezéseket tartalmaz, tehát mintha a pesti zsidóság ábrándozna: pechszéria, kabalából, Yehudi Menuhin. Mármint ábrándozna benne egy visegrádi birodalomról: "Visegrád akkor már nem ennek a csöpp kis országnak lesz a székhelye, hanem a Dunai Magyar Köztársaságnak, melynek négy vagy öt tenger mossa partjait. „Dunainak” azért fogják hívni a köztársaságot, nehogy összekeverjék egy másikkal, az Alsórajnai Magyar Köztársa­ság­gal. Ez utóbbit akkor se magyarok lakják majd, hanem kopott öltözékű, elnyűtt alsórajnaiak, akik csak kabalából vették föl a magyar nevet."
Ami azt illeti, ez a novella csak félig vicces, félig borzongató.

Jean Sol Partre 2016.08.06. 15:37:01

@annamanna: " félig vicces, félig borzongató."

mint szinte mindegyik Örkény. Ettől (is) zseniális

annamanna 2016.08.06. 15:51:03

@Jean Sol Partre: Na persze, csakhogy ez már nem is irodalom, hanem jóslat (vagy régóta dédelgetett tervecske, amiről neki is tudomása volt). A visegrádi birodalom! Aminek négy vagy öt tenger mossa a partjait! Kardos is sokat írt itt a visegrádi országok egységesítésének szükségességéről, és a visegrádizmus mögött ma már tényleg egyre jobban kirajzolódó politikai szándék van.
Ezt Örkény vagy a kisujjából szopta, vagy nem.

272_1 (törölt) 2016.08.06. 16:43:57

amikor átadták a duna-rajna-majna csatornát az alnémet érdeklődés elfordult a duna szövetségtől, tőlünk és a szerbektől meg végképp, nálunk abszolút használhatatlan a duna gazdaságilag, a szerbek meg a sekély merülésű uszályaikkal ennek fentartásában érdekeltek.

örkény idejében még élt a duna szövetség terve, de azóta kukába került.

Jean Sol Partre 2016.08.06. 17:06:02

@annamanna: nem a kisujjából szopta, és nem is ő találta ki, ez akkoriban még menő volt.

annamanna 2016.08.06. 22:08:26

@Jean Sol Partre: Csakhogy Örkény groteszk novellákat írt. Ő nem Wass "adjátok vissza a hegyeimet" Albert. És ez a szöveg rám is pontosan úgy hat, ahogy egy groteszk novella hat: egyszerre röhejes és hátborzongató. Pláne, mivel úgy tűnik, mintha komolyan ebbe az irányba fordulna a politikai elit. Számomra semmi értelme a Visegrádozásnak, ha már egyszer van EU. És mégis, mintha pontosan ilyen erővonalak mentén igyekeznének leszakadni a nyugati világról. Mindent vissza, csakhogy ezen a mindenen mintha a vasfüggönyt kéne érteni.....újra azt a megosztottságot, amiből még alig keveredtünk ki.

annamanna 2016.08.07. 00:19:00

@Jean Sol Partre: visegrádi országok és a fák: index.hu/mindekozben/poszt/2016/08/06/250_ezer_fat_vagtak_ki_a_sinek_mellett_most_majd_hangfalakat_epitenek_a_helyukre/

index.hu/mindekozben/poszt/2016/08/06/a_debreceni_muzeum_utcaban_nincsenek_ligetvedok_ki_is_vagtak_a_fakat_mint_a_huzat/

Hej, mostan puszta ám igazán a puszta!
Mert az az ősz olyan gondatlan rosz gazda;
Amit a kikelet
És a nyár gyüjtöget,
Ez nagy könnyelmüen mind elfecséreli,
A sok kincsnek a tél csak hült helyét leli.

Azért Prága, a fejlődésképtelen skanzen üdítő kivétel travelo.hu/tavol/2016/07/15/200_park_epul_pragaban/

Jean Sol Partre 2016.08.07. 00:50:38

@annamanna: hát, erről már nem Örkény tehet, a hatalomvágy, a kapzsiság, a hülyeség örök.

Jean Sol Partre 2016.08.07. 00:52:38

@annamanna: nem értenek ezek ehhez Prágában, most a beton a menő, nem a fák, gyalog galopp is megmondta, a fa pitiánerség.

annamanna 2016.08.07. 01:41:00

@Jean Sol Partre: vannak, akik mernek nagyot álmodni, mocsárba várat www.youtube.com/watch?v=m9ia1xMhqQ4 faluba stadiont, pusztába kisvasutat, Pestre olimpiát.
Eközben José Mujica termeszti a gerberát. magyar-irodalom.elte.hu/sulinet/igyjo/setup/portrek/jozsefa/kertesz.htm
Ez is egy piti alak: rejtelyekszigete.com/megvette-az-esoerdot-a-milliardos-nehogy-kivagjak/

annamanna 2016.08.07. 04:07:11

@Jean Sol Partre: "Egy chicagói kutatás szerint pedig még a legszegényebb területek lakói között sem egységes a kép: a fákkal övezett területeken élők körében kisebb arányú a bűnelkövetés mint az ugyancsak szegény, de zöldövezettől menetes betondzsungelek lakói körében."
"Korábban már voltak hasonló kutatások: ezek során bebizonyították, hogy a természetközeli életet élők jobban alszanak, a zöldövezetben lakók 7 évvel fiatalabbnak érezhetik magukat és körükben kevesebb a szív- és érrendszeri megbetegedés mint azok körében, akik a belvárosban laknak."
"azok, akik több időt töltenek a szabadban, sokkal inkább távol tudják tartani magukat a társadalmi nyomástól és az olyan sztereotípiáktól, mely szerint például a nőknek karcsúnak, a férfiaknak izmosnak kell lenniük – mondta Viren Swami."
"Ha pedig felismerjük, hogy egy nagyobb ökoszisztéma részei vagyunk, akkor talán a saját egészségünk megóvására is nagyobb gondot fordítunk, távol tartjuk magunkat a káros környezeti hatásoktól”"
"azok, akik nem szeretik a testüket, javíthatnak önképükön olyan terápiás hatású programokkal, mint a túrázás, kempingezés."
divany.hu/eletmod/2016/08/06/a_friss_levego_jot_tesz_az_onbecsulesunknek/

"évente 90 ezer facsemetével lehetne gazdagítani a zöld területeket az országban"
divany.hu/eletmod/2015/04/23/minden_gyerek_szuletesekor_ultessunk_egy_fat/
(Piti, elmaradott, fejlődésképtelen, provinciális!)

"a nem is olyan távoli jövőben akár világító fák is helyettesíthetik az utcai lámpákat."
divany.hu/raktar/2014/09/04/daan_roosegarde/
(Piti, elmaradott, fejlődésképtelen, provinciális!)

"olyan fát hozott létre, amin negyvenféle gyümölcs terem meg. A projekt még 2008-ban vette kezdetét, mikor a művész megtudta, hogy finanszírozás hiányában bezárnak egy New York államban található mezőgazdaságot, és ezzel párhuzamosan leállítják az ott található gyümölcsös további gondozását is, ezzel halálra ítélve az ott találhatót több, 150-200 éves őshonos, ritka csonthéhjasokat termő fát."
"úgy döntött, hogy megveszi a gyümölcsöst, majd úgynevezett chip szemzéssel beoltotta a fákat. Az eljárással 16 darab különleges, 40-féle gyümölcsöt termő fa jött létre, amiket az Egyesült Államokban múzeumok és egyéb forgalmas közösségi pontok területén helyeztek el, látványosságként"
divany.hu/raktar/2014/07/26/samvanaken/
(Piti, elmaradott, fejlődésképtelen, provinciális!)

"Régebben, amíg nem voltak mindennapos részei az életnek ezek az elektronikai kütyük, addig a szórakozást és a pihenést az jelentette, hogy kimentek a friss levegőre, és ott töltöttek munka után pár órát."
"ha egy kis időt eltölt a természetben, akkor aznap kisimultabb lesz, és kevésbé ingerlékeny is."
" azok, akiknek a természetközeli helyen laknak, azok nyálában kevesebb kortizol nevű stresszhormon található, mint akik a betondzsungelben élnek."
"Mindezek mellett a vérnyomásra és a szív működésére is pozitív hatással van, tehát amikor csak teheti, kiránduljon egyet a szabadban, mivel hamar elűzi a rossz kedvet és a depressziót!"
"Sokan, ha elakadnak a munkában és egy kis felpörgésre vágynak, rögtön kávéhoz nyúlnak, pedig ugyanazt a hatást érhetik el, ha ebédszünetben sétálnak 20 percet a parkban. Ennek alátámasztására egy skóciai kutatásban az önkénteseket három csoportra osztották: az egyik csapat a történelmi bevásárló utcába ment, ahol rengeteg régi épület és kevés forgalom van, a másik egy parkba, a harmadik pedig egy forgalmas üzleti negyedbe. Minden résztvevő kapott egy EEG készüléket, mely az agyhullámaikat mérte. Az eredmény nem volt meglepő, ugyanis azok, akik a város zajában voltak, frusztráltabbak lettek, míg akik a természetben sétáltak, hasonló hatást értek el, mint ha meditáltak volna."
"Nem véletlen, hogy gyakran a művészek is jobban teljesítenek, ha a természetben vannak, mint ha be lennének zárva a négy fal közé. A tudósok szerint ha egy kicsit eltávolodik az elektronikától (tehát például sétál húsz percet úgy, hogy nem viszi, vagy legalább kikapcsolja a telefonját), akár 50 százalékkal is megnőhet a kreativitása, tehát ha olyan pályán van, ahol erre nagy szükség van, akkor semmiképp se lustálkodjon otthon a kanapén!"
"Ha tehát éjszakánként álmatlanul forgolódik, érdemesebb este sétálnia, mert ha vacsora után kimegy egy kicsit, akkor nem csak jobban fog aludni, de a derékbőségét is csökkenheti általa!"
"azok, akik növényekkel teli kórházi szobákban lábadoznak, nemcsak nyugodtabbak, csökken a vérnyomásuk, valamint kevesebb fájdalomcsillapítóra is van szükségük, de rendszerint előbb is térhetnek haza."
divany.hu/eletmod/2013/08/15/ezert_setaljon_rendszeresen_a_termeszetben/

gyalog.galopp 2016.08.07. 11:48:04

@Jean Sol Partre: @annamanna:

Örülök, hogy szépen rávezettétek magatokat arra, amiről beszéltem.
Prágában nem egy nagy park a cél, hanem sok kicsi, ahogy illik, ami élhető. Békásról senki nem viszi a kutyáját a ligetbe szaratni, de még Rákosalsóról se.
Az igazi természetkárosítás és felelőtlen, agyatlan beruházás a mobilgát, de arról kuss van. Vajon mért, talán mert úgy vagytok vele mint Murpfhy a biciklitárolóval?

Ti nem valamiért beszéltek, hanem valaki ellen, ez az egysíkú, pitiáner, provinciális gondolkozás.
További szép napot.

annamanna 2016.08.07. 13:21:39

@gyalog.galopp: a prágai parkokról szóló cikk ezt írja: "A szakértők 125 ilyen "dzsungelt" választottak ki, amelyek együttesen 1324 hektárt tesznek ki. (...) A további majdnem száz parkot olyan helyeken hoznák létre, amelyek jelenleg ugyan be vannak ugyan építve, de az épületek elhagyatottak, romosak, a terület mindenképpen rendbehozatalra szorul."
Tehát a további majdnem 100 park valójában csak egy-egy foghíjtelket jelenthet. Az 1234 hektár azonban nem kevés, a Városliget "Teljes területe 100 hektár. Ebből mintegy 81 hektár a tulajdonképpeni park, és abban kb. 6500 fa áll." Tehát Pesten 81 hektár és 6500 fa miatt áll a bál, miközben Prágában csak az új parkok egy részének összterülete 1234 hektár, és ki tudja, mennyi az eddig meglevőké. Miközben a város lakosságának száma 1,1 millió, ami jóval kevesebb, mint Budapesté.

"úgy vagytok vele mint Murpfhy a biciklitárolóval?"
Az hogy volt vele?

annamanna 2016.08.07. 13:38:56

@gyalog.galopp: Azért ezt is csak megkérdezem:
"Ti nem valamiért beszéltek, hanem valaki ellen, ez az egysíkú, pitiáner, provinciális gondolkozás."

Nem valamiért, hanem valaki ellen? Ki az a valaki és kik azok a ti? Ez a mondat csupa rejtély és homály, egyáltalán nem értem, mihez kapcsolódik és mi a mondat tartalma. Legfeljebb a "nem valamiért" a megfejthető, tehát nem a Városligetért. Hát ha nem a Városligetről volt itt szó egészen idáig, akkor mégis kiről? Te biztosan ide szántad ezt a választ?

"egysíkú, pitiáner, provinciális gondolkozás."

Tehát mondjuk a rombolás nem pitiáner és nem provinciális. Tegyük fel, Párizs sem pitiáner és nem provinciális, vigyázó szemetek Párizsra vessétek, ugye: alfahir.hu/olyan_mintha_meg_egyszer_meggyilkolnak_a_papot_aki_a_mult_heten_meghalt
Romboljuk le a templomot és építsünk a helyére parkolót! Ilyen a fejlődőképes gondolkozás!
(Most látom, az már csak hab a tortán, hogy a cikkbeli videó alá ezt írták: "#Cazeneuve évacue, détruit l'église #SainteRita et nous annoncera demain qu'il construit une #mosquée.
Quelle honte!") Tehát nem parkolót, hanem mecsetet akarnak oda építeni. A fejlődés útja.

gyalog.galopp 2016.08.07. 13:53:40

@annamanna:

Na jó, Parkinson, annyi má a törvény, hogy ....

A "ti"az most konkréten te és Jan Sol Partre, mivel nektek címeztem, semmi egyéb extra háttér gondolat.
Nem annak van jelentősége, hogy a Ligetben néhány fával több , vagy kevesebb van, hanem annak, hogy az egész városban több legyen. Aki igazán zöldülni akar, az a több parkért, a foghíj telkek parkosításáért küzd , nem a liget néhány fájáért, egy funkciótlan kutyaszarató helyért.

Egyébként meg ne csúsztass, azzal nem lehet érvelni, az általad nekem tulajdonított gondolatokkal nem tudok és nem is akarok mit kezdeni.

annamanna 2016.08.08. 01:34:32

@gyalog.galopp: "Egy tanulmány bebizonyította, hogy azok a dolgozók, akik időnként ki tudtak nézni munkahelyük ablakából egy füves, fás zöld területre, sokkal kevesebb hibaszázalékkal dolgoztak, jobban tudtak koncentrálni, mint azok, akik csak falakat, tetőket láttak maguk előtt. A kutatók még azt is kiszámították, hogy elég mindössze 40 másodpercig megpihentetni szemünket a természetben, és máris friss erőre kapunk."
gerinces.blog.hu/2016/07/23/5_bevalt_stresszkezelesi_modszer

Nézd, ha téged valóban érdekelne a környezetvédelem és a fák megmentése (a Városligetben konkrétan 100 éves fák, és nem sutnyó dézsás facsemeték), akkor nagyon is lelkesednél a Városligetért IS, meg a többi helyszínért IS.
De úgy csinálsz, mintha azt állítanád, érdekel a világbéke, és kiderülne, hogy épp veszélyben van a világbéke itt meg ott, és azt mondod - á, hát az nem is tartozik hozzá a világhoz, az lényegtelen. Bármilyen helyszínt felsorolhatnának neked, mindenre akadna egy remek kifogásod.
Vagy azt mondanád, élsz-halsz a nőkért, aztán minden egyes konkrét nőről kijelentenéd, hogy az egyik unalmas, a másik buta, a harmadik kövér, a negyedik kapafogú, az ötödik alacsony, a hatodiknak görbe a lába stb. De azért élsz-halsz értük!
Engem érdekel a kereszténység. És milyen csodálatos - van katolikus, református, hit gyülis, nazarénus, pünkösdista, jehovista, baptista és még egy rakás másik vallási közösségből való ismerősöm, ha szóba kerül valami vallási téma, van róla véleményem, de ha nem a vallásról van éppen szó, sokszor akkor is ott kötök ki, mert egyszerűen érdekel, fontosnak tartom, erre áll rá az agyam.
Ezért aztán pontosan tudom, hogy azok a nagy hívők, akik még meg is élnek abból, hogy keresztények, és az egyházuk fizetést ad nekik azért, hogy hirdessék Istent, de valahogy minden más jobban foglalkoztatja őket, csak pont az Isten nem - nos, pontosan jól tudom, hogy ezek az emberek HAZUDNAK.
Ha téged valami érdekel, akkor tökmindegy, milyen kontextusban merül fel a téma, akkor is érdekelni fog. Ha meg nem érdekel, akkor nem fogsz kifogyni a kifogásokból, és az aktuális esetnél mindig meg fogod találni, miért mondhatsz ellent, konkrétan miért nem üti meg a az általad elképzelt színvonalat, a konkrét ügy miért nem fontos, neked miért nem kell törődnöd vele.
A Városliget provinciális hely. A Városliget egyenlő a rozsdás vaskefével. A Városliget egy kutyaszarató. Valójában minket sem érdekel a Városliget, inkább egy titokzatos személy, akit támadunk (még nem derült ki, kicsodát). A végtelenségig tudnád sorolni a kifogásokat, de egyetlen érved sincs amellett, hogy miért is kellene megvédeni a Városligeti fákat IS, meg a többit IS.

Szeretettel: www.youtube.com/watch?v=FnYbsAVdkYw és a tanulságos folytatás: www.youtube.com/watch?v=Iw0jwrWqOKI

Jean Sol Partre 2016.08.08. 11:31:43

@gyalog.galopp: arról vajmi keveset tehetünk, hogy a Mandi nem ír cikket a mobilgátról.

Ha pedig jól megfigyeled, akkor igazából te beszélsz valaki ellen (és nem valamiért), mert az összes motivációd az ügyben annyi, hogy utálod azokat, akik most a Ligetet védik. Amúgy fogalmad sincs, mi az a terv amit oly lelkesen támogatsz (nem is lehet, hiszen nincs igazi terv, egy folyton változó képlékeny massza van csak), de mivel az ellenzők szerinted pitiáner balfaszok, ez elég, hogy melléállj, az ellenzők ellen.

Jean Sol Partre 2016.08.08. 11:34:18

@gyalog.galopp: azt ugye tudod, hogy a sok fa nem csak az alattuk kutyát sétáltatóknak jó? Tudod, fotoszintézis, oxigén termelés, levegő tisztítás, ilyenek. Lehet, hogy Békásra már nem hat, de azért nem haszontalan.

Jean Sol Partre 2016.08.08. 11:37:25

@gyalog.galopp: "Aki igazán zöldülni akar, az a több parkért, a foghíj telkek parkosításáért küzd , nem a liget néhány fájáért, egy funkciótlan kutyaszarató helyért."

ó, micsoda gyönyörű érvelési hiba, gratulálok!

maroz 2016.08.08. 11:45:05

@Jean Sol Partre: A haszontalanságáról/hasznáról egy rövid gondolat: Fintorogni a takonylevesre, mert beleesett egy hajszál.

Magyarországon évente hatmillió tonna fát vágnak ki legálisan és úgy kábé még négyet illegálisan. Egy kila fa kábé 1,6 kiló széndioxidot köt meg. Mondjam tovább? ;)

Jean Sol Partre 2016.08.08. 14:09:07

@maroz: de ez a fa pár sarokra van tőlem, nekem az nem hajszál :)

maroz 2016.08.08. 14:30:53

@Jean Sol Partre: Ebben az esetben teljesen igazad van, de akkor azt mondd, hogy a te tökeiden ugrálnak, mert úgy nem lehet belekötni és hagyd a fotoszintézist másra, hadd vigye fel az a padlásra.

Btw, nekem az lenne a legrokonszenvesebb érv, hogy: kuss, nekem így tetszik! Őszinte és nehéz vitatni. :)

gyalog.galopp 2016.08.08. 14:48:52

@Jean Sol Partre:

Gratulálok, ugye, hogy kijön belőled a "provinciális" ?

Nem azokat utálom, akik a ligetet védik, hanem azokat akik nem látnak tovább egy fa árnyékánál.

Jean Sol Partre 2016.08.08. 15:26:41

@gyalog.galopp:
Most, hogy így jól lebuktattál, megfogadom @maroz: tanácsát, úgysem mondasz semmit, bármilyen messze is látsz.

gyalog.galopp 2016.08.08. 15:51:48

@annamanna:

Tudomásul vettem, szereted túltolni a biciklit, engem nem zavar, csak akkor, ha olyasmit gondolsz a mondataim mögé, ami nekem még álmomban se jutna eszembe.

A Városliget mint park egy provinciális hely, mert valójában a környéken lakókon kívül senkit nem érdekel.
Ezzel szemben Budapest egy ország 2 milliós fővárosa, benne a Városliget már nem a környéken lakók kutyasétáltatója, hanem az országimázs része, legalábbis jó lenne, ha az lehetne.

Budapest levegőjét nem a liget néhány fája fogja javítani, vagy rontani, hanem a városban elszórt több száz vagy ezer kisebb, nagyobb parké.

maroz 2016.08.08. 15:59:46

@gyalog.galopp: Az országmi része??? :))))

Na, ettől meg végképp eldobom az agyam. Ülök tökig a retekben és büszkülök, hogy Budapest imázsol? Atomot rá, a francba is! ;)

maroz 2016.08.08. 16:14:08

@gyalog.galopp: :))

[szolidan megpödri népiesch bajszát]

gyalog.galopp 2016.08.08. 16:38:11

@annamanna:

ja, lemaradt.
Egyszer leparkoltam egy kb 150 éves japán akác alá, aztán az esti vihar szépen betakarta az autót egy méretes faággal.
Aztán kiderült, a fa törzse akár zuhanyzókabin, vagy telefonfülke is lehetne annyira kirohadt, fent kb 15 m magasban a derékvastagságú ágak valójában csövek, belül üresek, kirohadtak.
Ment a hiszti, mikor elkezdték darabolni a fát, aztán meg azért ment a hiszti, hogy mért hagyták idáig, hiszen bárkit agyonüthetett volna.

Na, aztán már nincs több aztán.

Jean Sol Partre 2016.08.08. 17:29:03

@gyalog.galopp: újabb érvelési hiba, csakszólok

gyalog.galopp 2016.08.08. 18:33:13

@Jean Sol Partre:

Van neked arról valami papírod, hogy az én érvelésemet osztályozhatod?
Na, mutasd, mi alapján ítélkezel!

Jean Sol Partre 2016.08.08. 19:38:53

@gyalog.galopp: keresd meg őket, iskolapéldákat adsz.

gyalog.galopp 2016.08.08. 19:56:49

@Jean Sol Partre:

Az értő olvasásról mi a véleményed?

annamanna 2016.08.08. 22:23:01

@gyalog.galopp: ha már saját példa. Az alábbiakat egy másik poszthoz írtam, most csak bemásolom.

Saját sztori, Gyurcsány-km, szoci vezetésű város, belvárosi ház udvara, tele platánnal, kőrissel; egy szép nyári nap a fák jó részét kiirtották. Érdeklődtem a polg. hiv.-ban az indokról, a válasz az volt, hogy fűzfák voltak az udvaron, amik dőlésveszélyes puhafák, ezért kellett őket kivágni, de egy éven belül pótolják őket keményfával. Természetesen véletlenül sem fűzfák voltak az udvaron, főleg kőriseket vágtak ki: "A kőrisek anyaga igen erős, de rugalmas keményfa. Íjak, eszközök fogantyúi, minőségi baseballütők készítésére használják."
A hazugság ellenére is elhittem, hogy pótolni fogják a fákat, több mint egy évet vártam rá. Persze hogy nem történt semmi, megint érdeklődtem, a városi kertészettől kaptunk pár facsemetét és elültettük. Az ültetés után a lépcsőházban egy kövér nő (szoci szavazó; ezt utóbb ő maga mondta, egyébként az egész ház szoci szavazó) szóval egy dagadt nő elkapott és üvöltött, hogy te hülye, mit csinálsz, mert az ő anyja kertész, és tudja, hogy a fákat nem így meg nem úgy kell ültetni. Teljesen megdöbbentem, fogalmam sem volt róla, hogy kicsoda, addig fel sem tűnt, hogy ő is a házban lakik; hirtelen nem is jutott eszembe semmi válasz, csak utólag dobtam be a postaládájába egy képeslapot: Arany János verset írt két szomszédról, akik egy fán veszekszenek; Arany szerint a rossz szomszédság török átok, tehát ez nem európai viselkedés, amúgy minden jót.
Aztán egy másik szomszéd mesélte, hogy a fakivágás valódi oka az volt, hogy a fákon madarak szoktak üldögélni, a madarak szarni szoktak; notóriusan összeszarták az udvaron parkoló kocsikat, amit a ház szoci közössége olyannyira nem bírt elviselni, hogy a kapcsolati tőkéjüket kihasználva kiirtatták az udvar fáit.

Teljesen komolyan ilyen érvelést adott elő egy vidéki múzeumigazgató, amikor arról beszélgettünk, hogy egy helyi utcában minden fát ki akarnak vágni (hogy legyen hely a parkoló autóknak, ezért szélesíteni akarják az utcát); tehát azt mondta, ez nagyon jó ötlet, mert legalább látszanának a házak! Merthogy azok szép régi műemléképületek, pedig az utca fele ocsmány kádárkocka, meg bádogkerítés. Persze ennyi szépséget nem szabad elrejteni.

Szintén vidéki város egyik legnagyobb útjáról mesélte valaki, hogy a világháborúig szép fasor volt benne; a háború alatt az emberek kivágták a fákat, hogy tudjanak fűteni. Azóta (hetvenkét éve) a fasort még nem sikerült pótolni. De legalább jobban érvényesülnek az épületek!

Szintén vidéki város, egyetemi sportpálya, körben fák; az összeset kivágták, arra hivatkozva, hogy valamelyik környékbeli lakó allergiás a pollenre. (Azóta már sportpálya sincs, az egész területet beépítették).

Ugyanonnan: egy temető körbeépült lakóteleppel, úgyhogy lezárták, az egyház "elfelejtette" gondozni, összevissza nőttek benne a fák, bokrok, betelepültek a hajléktalanok. De mint zöldterület, szerintem nagyon jól jött a forgalmas, sűrűn lakott környéken. De hát nemoda Buda, hajléktalanoknak takarodj; mindent kiirtottak, az összes csontot egy rakásra hajigálták, azóta nincs ott más, csak gaz. Mondjuk az is zöldterület, ha úgy vesszük.

"a Városliget már nem a környéken lakók kutyasétáltatója, hanem az országimázs része"

Ez film is az országimázs része: www.youtube.com/watch?v=KTqCqrLprsE
Egy ötvenes években írt német regényből készült film. Hatvan éve a regényt nem sikerült lefordítani (csak kalózkiadásban egy tanárnő, nem túl igényesen), a filmet nem sikerült bemutatni, noha a 60 évből már lassan 30 a rendszerváltás óta telt el, de semmiféle nemzethy kohmánynak nem jutott eszébe, hogy eldicsekedjen vele, milyen rengeteg német turistát vonzott ide ez a giccses vacakság az átkosban (állítólag baromi sok német direkt emiatt jött nyaralni Magyarországra; Horn Gyufán kívül ez a legfontosabb információ, amit tudnak rólunk, bár tavaly óta nyilván megjegyezték Orbán nevét is).
Ha gondolod, nézd meg és képzeld el, ehhez képest mennyire hatásos országimázs a Városligetbe telepített múzeumnegyed. Az átlagos turistát nem érdeklik a múzeumok. Ez a film a lányokra, bulikra, vendégszeretetre, kajálásra összpontosít (majd száz évvel ezelőtti időben játszódva, Trianon után), a múzeumokat elkerüli.
süti beállítások módosítása