Ezért nem állok szóba magyarokkal – Anne Applebaum a Mandinernek
2016. április 18. írta: Redakció

Ezért nem állok szóba magyarokkal – Anne Applebaum a Mandinernek

anne_applebaum.jpg

„Szörnyű hangulat és keserűség” uralkodik Magyarországon, és hazánk egy „elképesztően megosztott és boldogtalan” hely Anne Applebaum szerint. Az amerikai publicista – térségünk és annak kommunista múltjának ismerője – a Mandinernek arról beszélt: az EU széteshet; Oroszország korrupciót exportál, Magyarország esetében nagyon sikeresen; s a magyarok, de legalábbis Orbán Viktor Ukrajna felosztását szorgalmazza. Interjúnk a pozsonyi Globsec konferenciáról.

„Rengeteg témát lehetne felhozni a világon biztonságpolitikával kapcsolatban, de Magyarországról jöttünk, szóval inkább erre használnánk ki a negyed órát...

Nem voltam ott egy ideje. De rendben.

Mi történt ön és a magyar kormány között? 2010-ben még elfogadta a Petőfi-díjat Schmidt Máriától, az elmúlt egy-két évben viszont már csak nagyon rosszakat írt a kormányról.

Az történt, hogy a magyar kormány elkezdett másképp viselkedni.

Valóban?

Egy része ennek személyes... De miért ezt kérdezi tőlem? Nem akarok részévé válni ennek. Ismerem ezt.

Mit?

Amikor Vasfüggöny című könyvemet mutattam be Magyarországon két éve, akkor... A könyv egyébként nem fogy valami jól, részben talán azért, mert a magyar kommunizmusról is szól, amiről már senki sem akar beszélni. A könyvfesztiválon tehát bemutattam a könyvet, tartottam egy beszédet a magyar ötvenes évekről, a kommunizmusról... Ahogy befejeztem, mindenki azonnal rám támadt a teremben. Fideszesek, anti-fideszesek. Hogy mit gondolok Orbán Viktorról. Fasiszta-e? Tapasztaltam tehát azt a szörnyű hangulatot, amely Magyarországon uralkodik. Azt a keserűséget. Az volt a benyomásom, hogy elképesztően megosztott és boldogtalan hely.

Értelmiségiek voltak ott. Nem az egész ország.

Értelmiségiek, igen.

Nemrég viszont adott egy interjút a 444-nek...

Kinek?

A 444-nek.

Nem emlékszem.

Abban mindenesetre használja a rasszista kifejezést a visegrádi négyek migrációval kapcsolatos politikájára. Nem erős egy kicsit?

Nem hiszem. A visegrádi négyek sikeresen azonosították magukat egyetlen üggyel. Nincs pozitív projektjük Európa számára, nincs ötletük, semmit hozzá nem akarnak tenni Európához: az egyetlen üzenetük pillanatnyilag az, hogy meg akarják állítani a menekülteket. Még ha valaki – ahogy én például – úgy látja is, hogy Merkel hibát követett el, amikor kinyitotta a kapukat a menekültek előtt, hogy az nem volt jól átgondolva, a közép-európaiak üzenete akkor is ennyi: utáljuk a muszlimokat, megvetjük Nyugat-Európát, amely egyébként segített nekünk az integrációban az elmúlt években és ki akarjuk vonni magunkat. Nyugaton ekként hallják azt, amit Közép-Európa üzen.”

Stumpf András interjúját híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr388638740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TG69 2016.04.18. 10:22:33

Nagyjából elmondta mért utálnak minket, mint a szart. Több dologban van igaza, mint sem. Nem hiszem egyébként, hogy Orbánnak a nap uralásán kívül lennének középtávú víziói. Mit akarunk mi az EU nélkül pl? Meddig bírnánk a teljes csődig?

Conchobar 2016.04.18. 10:35:41

Ez az Applebaum is ott volt tegnap az élők menetén, vagy csak a rokonsága?

Conchobar 2016.04.18. 10:42:53

"a közép-európaiak üzenete akkor is ennyi: utáljuk a muszlimokat, megvetjük Nyugat-Európát, amely egyébként segített nekünk az integrációban az elmúlt években és ki akarjuk vonni magunkat. Nyugaton ekként hallják azt, amit Közép-Európa üzen" - Szimpatikusabbak lennének nyugaton a visegrádiak, ha csak hálálkodnának, hogy a nyugatiak gyarmatai lehetnek, és ellenvetés nélkül elfogadnák azt, amit nyugaton éppen akkor kiötleteltek

kispufi 2016.04.18. 10:52:36

@TG69: már hogy nagyjából elmondta, miért utálnivalóak, csak hogy kisegítselek.

Conchobar 2016.04.18. 11:12:58

"Nincs pozitív projektjük Európa számára, nincs ötletük, semmit hozzá nem akarnak tenni Európához" - Baszki! Nektek aztán van ötletetek, és ti aztán alaposan hozzátesztek Európához. Ellenséges érzelmű muszlim népességet

maroz 2016.04.18. 12:04:10

@TG69: lassan mindenki "mi" lesz ebben a világban...

te például kik vagytok?

maroz 2016.04.18. 12:05:42

@Conchobar: Nem olvastam a riportot, de végre egy kérdezőbiztos azt is megkérdezhetné, hogy: úgy kábé mégis, kiskacsóval elmutogatva: mit ért ön Európa alatt?

Nem ártana végre tisztázni.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.04.18. 12:46:39

Nyugatról nézve a magyarok valóban kibírhatatlan társaság, pláne a mostani rezsim.

Az oroszokkal majd remekül megértik egymást. Nem kell erôltetni, ami nem megy, majd összenô, ami összetartozik.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.04.18. 12:54:59

@TG69:
Maga téved a teljes csôddel kapcsolatban. 1949-ben se volt teljes csôd. Gorenje, az nem lenne és a világot is el lehetne felejteni. A magyarok többségét azonban ez nem zavarná.

TG69 2016.04.18. 14:29:36

@maroz: A magyarokat az inkabb mi, mint mondjuk te. Nem tudom te melyik nevmast hasznalod erre :-).

TG69 2016.04.18. 14:34:26

@Doomhammer: Csod lesz az, nem vagyunk ennyire ostobak.

maroz 2016.04.18. 14:40:27

@TG69: Ez nem névmás, hanem önmeghatározás kérdése. Amikor te azt mondod, hogy "mi" akkor valójában te nem az összes magyar nevében gondolkodsz, hanem csak a saját osztályodéban, de hát ugye ezt a partikuláris osztályérdeket és osztálygondolkodást tipikusan egybe szokták mosni az abban érdekeltek az "ország érdekével". Tehát te súlyos, ámde teljesen szokványos gondolkodási-érvelési hibát követsz el amikor az osztályérdekedet azonosítod a nemzet érdekével, és ezt még csak észre sem veszed.

Nyilvánvaló, és ezt kár vitatni, hogy a te osztályod csak és kizárólag úgy konstruálhatja meg a kérdést, hogy vagy-vagy, hiszen a te osztályod a jelenlegi rendszer nélkül sehol sincs, így létérdeke, hogy azt fenntartsa.

Az is nyilvánvaló, hogy rajtatok, a társadalom kb. 10-15%-án túl mindenki másnak vagy ugyanolyan vagy sokkal rosszabb az élete a ti rendszeretekben, mint az előzőben volt, de ezt nektek nem szabad meg se hallani, mert Applebumm néni és akkorát komcsizik, hogy háromszor is elmentek közben, tehát duplán marad számotokra a görcsös védése annak az úgynevezett Európának, amivel lassan már csak a hülye nem törölt segget, és ami tartalmatlanabb, mint 1986-ban a szovjet rendszer, de hát ettől még védeni kell, hiszen az éltet, ápol és eltakar benneteket, szóval ennyit az őszintébb "mi"-ről, van-e egyéb félreértés?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.04.18. 15:11:41

@TG69:
Ha a választás Orbán politikai túlélése és az EU-ba tartozás között lesz, akkor nem kérdés, miként fognak dönteni.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2016.04.18. 15:16:46

@Doomhammer:
ne sipákoljon! az ejrópai paralitikus köcsögből kiszívjuk a lóvét, aztán odadobjuk a buziknak, bevándorlóknak, liberális zombiknak.
vagy elfoglaljuk. a visegrádi egyesített haderők három nap alatt párizsban, berlinben, brüsszelben lennének.
a menekülő ejrópai seregek nyomát csak levágott szakállak és eldobált tangabugyik jeleznék.

gyalog.galopp 2016.04.18. 15:18:35

Nincs rosszabb, veszélyesebb, kártékonyabb a nagyravágyó félművelt, félhülyétől.

maroz 2016.04.18. 16:04:30

"Értelmiségiek voltak ott. Nem az egész ország."

Mekkora egy geciség már ez is. Idejön, találkozik egy pogácsázás erejéig néhány elit státuszú hivatásossal és ez a nyugati értékek fároszának már elég is ahhoz, hogy markáns véleményt fogalmazzon meg úgy általában "a" magyarokról. És amikor a riporternek látszó valami rákérdez erre mi a reakciója?

Igen, így van, és? Kijafaszt érdekel? Én nyugati minőség vagyok, nekem ezt is szabad!

És ha megkérdezné a riporternek látszó, hogy no de kérem, ha mondjuk pár blankolt cerkájú faszkalap alapján egyesek rosszat gondolnak úgy általában az összes bipsiről, akkor az nem ugyanez? Gondolom bummbummnéni ezt is megválaszolná: Nem! Az antiszemitizmus!

Csak hogy lássuk, hogy a hazai elit nyugatfasz-szopó része min kérődzik. Ezek a nyugati értékek, ezeket kellene nekünk bevennünk, bis zum tövig. Hát, bő nyálat hozzá, akinek ez kedves.

2016.04.18. 16:20:24

szerintem csak nem értitek európát:

itt az eredeti, meg a ti verziótok:
www.instagram.com/p/BBdZMiwQ_Bc/

apropó, a vasárnapi boltzárat azért törölték mert nem sikerült a trafikokba limitálni az alkohol árusítást, így okát fogyta, egyenlőre.

chrisred 2016.04.18. 18:30:17

Ez a nő legalább annyira utál minket pár ember miatt, mint ahogy mi magyarok szoktunk utálni más népeket pár ember miatt. Le sem tagadhatná, hogy közel áll Közép-Európához.

TG69 2016.04.18. 19:29:59

@maroz: Nyilvan statuszomnak megfelelo gondolkodasi semam van, de ez ebben az ertelemben teljesen altalanos. Akik ebbol kilepve probalnak tobbsegi erdekeket kepviselni azok meg kepmutatoak, mert fogalmuk sincs kiket kepviselnek es hogy ez mihez vezet. Egyebkent itt van egy egyszeru ertekvalasztas nyugat es kelet kozott es csodalkoznek, ha a keletnek lenne tobbsege. Most ez a "mit" kepviselo kormany kelettel revolverezi a nyugatot, de ha a nyugdijak kifizeteserol lenne szo rogton megtalalna a hulyefideszes merre az arra.

legeslegujabbkor 2016.04.18. 20:21:17

@maroz: Te most mit akarsz, járja végig a paneleket és kérdezze végig a lakókat, hogy kedves nép, hogy érzi most magát?
Néhány értelmesnek tűnő arccal beszélt, és elmondta, hogy pocsék hangulatuk volt.
Én sem teszem mindig hozzá "a magyar kormány mindent ellop ami mozdítható"-hoz, hogy pontos számot nem tudok.

legeslegujabbkor 2016.04.18. 20:25:29

"A magyar kormány már nemcsak Brüsszellel, hanem az Eurostattal is háborúban áll, miután kiderült, hogy az Unió statisztikai szervezete szerint az Eximbankot a magyar államháztartáson belülre kell sorolni. Látszólag az ügy eltörpül a többi uniós vitához képest, valójában fontos kérdésről van szó. Amennyiben a jövőben a KSH-nak be kell sorolnia az Eximbankot az államháztartáson belülre, akkor az komoly hatással lesz az államadósságra, ráadásul visszamenőleg is el kell számolni ezt.

A legoptimistább forgatókönyv alapján ez azt jelentené, hogy a 2014-es államadósság-csökkenés például eltűnne. Egy másik forgatókönyv alapján viszont a teljes 2013-14-es csökkenés eltűnne, ha a bank teljes forrásállományát be kellene számolni. Az államadósság összességében 2 százalékkal lenne magasabb, a kormány elmúlt években tett „erőfeszítései” pedig lenullázódnának. "

Kozmetikázni sem tudnak rendesen a srácok.

Pelso.. 2016.04.18. 20:56:52

@Doomhammer: Dönteni, hogyne.
Nézzen már utána, mennyi EU-s lé jön a 2020-ig tartó fejlesztési időszakban. Aztán valaki mondja el ezt sok kis lakossági fórumon, talán a 2.kerületben.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.04.18. 21:35:49

@Pelso..:
2020 az mindjárt itt van, ideje elkezdeni a rugalmas elszakadást.

Herr Stacheldraht Leger 2016.04.19. 03:12:30

“Americans, in foreign policy, are torn to the point of schizophrenia. They are reluctant, then aggressive; asleep at the switch, then quick on the trigger; indifferent, then obsessed, then indifferent again. They act out of a sense of responsibility and then resent and fear the burden of responsibility they have taken on themselves. Their effect on the world, not surprisingly, is often the opposite of what they intend. Americans say they want stability in the international system, but they are often the greates disrupters of stability. They extol the virtues of international laws and institutions but then violate and ignore them with barley a second thought. They are a revolutionary power but think they are a status quo power. They want to be left alone but can't seem to leave anyone else alone. They are continually surprising the world with their behavior, but not nearly as much as they are continually surprising themselves.”

Robert Kagan, The World America Made

annamanna 2016.04.19. 03:56:51

@legeslegujabbkor: "Te most mit akarsz, járja végig a paneleket és kérdezze végig a lakókat, hogy kedves nép, hogy érzi most magát?
Néhány értelmesnek tűnő arccal beszélt, és elmondta, hogy pocsék hangulatuk volt."

Hasonlítsd össze az Applebaum-interjút ezzel: mno.hu/nagyinterju_magazinban/nick-thorpe-orban-a-foorvos-a-nagyviziten-1337683

Thorpe laza, kedves, őszinte, személyes, hiteles. Applebaum mindennek a fordítottja, pont úgy viselkedik, mint aki tudja, hogy nincs igaza.
Thorpe régóta itt él, megtanult magyarul, a saját tapasztalataiból szűri le a következtetéseit. Applebaum mások információiba és ítéleteibe kapaszkodik.

"hogyan befolyásolja az ön elemzői hitelességét, hogy férje az ezt megelőző lengyel kormány külügyminisztere volt? (...)
De... Már megint emlékeztetett rá... Hogy ezért nem állok szóba magyarokkal."

Tehát elemző, akinek a férje külügyminiszter volt, és nem áll szóba magyarokkal. Egy elemző így elemez. És ezért még fizetnek is neki.
A csoportos butaság egyik ismérve: "Az ellenfél sztereotip leírása, miszerint az ellenfél túl gonosz, hogy szóba lehessen vele állni, illetve túl gyenge vagy ostoba."
orulunkvincent.blog.hu/2011/09/23/szocialpszichologia_csak_ugy

Thorpe nem tart minket ellenségnek, Applebaum nagyon ellenséges. Thorpe értelmesnek tűnik, Applebaum sírnivalóan korlátoltnak.

maroz 2016.04.19. 06:05:45

@TG69: Osztálynarratívák, nektek az a jó, ha ezt az egészet valamiféle velejéig hamis kelet-nyugat dichotómiává teszitek, végső soron az osztályod gondolkodása nem más, mint anno a szovjet rendszer melletti pragmatikusnak hazudott kiállás. Viszont tény, hogy ma tiétek minden hatalom.

maroz 2016.04.19. 06:11:33

@legeslegujabbkor: Ezek a cigányok mind ilyenek, ne viccelj már, elég, ha pár cigányt megnézek és teljesen világos a kép. A metéltfarkúakról meg ugye már nem is beszélve. Amúgy ezt mondta:

"Tapasztaltam tehát azt a szörnyű hangulatot, amely Magyarországon uralkodik. Azt a keserűséget. Az volt a benyomásom, hogy elképesztően megosztott és boldogtalan hely."

És igen, annak is van egy tisztességes menete, ha valaki egy országról szeretne tisztességes véleményt összeszedni, és ez nem úgy működik, hogy pogácsázok egyet a könyvem promotálásakor, és persze úgy sem, ahogyan azt te úgymond vicceskeded, felteszem kínodban, hogy járja végig a szomszédokat.

Szóval oké, szeressed, írtam, hogy aki ezt a nyugatértéket akarja vételezni az tegye, bő nyállal.

I_Isti 2016.04.19. 08:18:37

Jólvan, besértődött. És?

TG69 2016.04.19. 08:24:23

@maroz: Nem hamis, hanem ezek a létező formák amiket választani lehet. Az összes többi maximum a te fejedben, meg a hozzád hasonlók (kiábrándultak, trollok pl Molnár Tamás, hipokriták, múltbanélők, persze ezek is összevesznek, hogy melyik múlt az igazi múlt, naívak és ábrándozók stb) fejében létezik és bizonyosan ezek a legjobb konstrukciók, házalj vele nyugodtan.

maroz 2016.04.19. 10:02:28

@TG69: Igen, neked, a te osztályideológiád miatt azt kell mondanod, hogy dichotóm a helyzet. Négy láb jó, két láb rossz.

Azért ennél értelmesebbnek tűntél...

Veridicus76 2016.04.19. 12:33:13

Mégis, ki a kurva anyja ez az Applebaum, hogy egyáltalán bárki megkérdezi a véleményét? Érdektelen, jelentéktelen, ostoba, baszatlan, kretén picsa.

Bell & Sebastian 2016.04.19. 14:21:29

Gyümölcséről ismerszik ez a fa is. Angol telivérnek tippelném, nyerítésről.

2016.04.20. 00:16:23

Nem úgy tűnik, mintha bármit is tudna ez az illető a visegrádi országokról. A belgák, franciák, németek, olaszok, britek imádják a mohamedánokat, le is öltek ott pár száz embert az utóbbi években. Amerika meg annyira imádja a buzulmánokat, hogy 25-30 éve csak bombázza őket (Irak, Líbia, Szíria, Afganisztán stb.) és/vagy az elnyomó rezsimjeiket pénzeli (szaúdi, pakisztáni, egyiptomi stb.).

A mexikóiakat, guatemalaiakat meg szép nagy fallal és gépfegyvertűzzel várják a déli határukon. Willkommenskultur!

annamanna 2016.04.20. 04:11:39

"Nos, Kaczyński mondott beszédet, amelyben azt taglalta, hogy a menekültek fertőzéseket hoznak. A legtöbben ezt úgy értelmezték, hogy a nácikat idézi. Ők mondták, hogy betegséget terjesztenek. Amit Kaczynski mondott, az ugyanígy hangzik."

Az alábbi szöveg csak egy komment egy bulvárhírhez, de azért bemásolom:

"Migrans betegseg a hepatitis B es a tripper is ilyen nagy szazalekban. Nem csoda, hogy 'hirtelen' bukkant fel es ez 'veletlenul' egybeesik a hirtelen felbukkano harmadik vilagbeli, a higieniara koztudottan nagyon sokat ado muzulman barbar tetvek megjelenesevel. btw jo lesz megvizsgalni az allatokat is...

Nemetorszagban a hepatitis B terjed ijeszto szazalekban (amig a nemetek kozott 0.03%, addig a migransok kozott 2.3%-ban). Nem tudom, h a magyar hirekben benne van-e, de a kulfoldi mediumok ezt mar napok ota hozzak. Vegulis, nem mondhatjuk, hogy nem hoztak Europanak semmit..."
www.borsonline.hu/20160418_miert_ne_bujjon_ossze_most_brit_fiukkal_lanyokkal

2016.04.20. 11:55:16

@annamanna:

a hepb elsősorban a turizmussal terjed, a földön 2milliárd fertőzött él, mondhatni világstandard.
ideje megtaulni együttélni vele, a mediterrán térség kvázi rezisztens, nálunk meg oltanak.

#mindmeghalunk

Hagrid 2016.04.21. 09:21:47

Nem tudom, mennyire valós az interjú, de ha igen, akkor sok hülyeséget mondott a nő.

Két dologban adok neki igazat: az orosz vezetés tudatosan exportálja a korrupciót.

Na nem mintha, nálunk kevés lenne, de az oligarcha rendszert és a féldemokráciát tényleg szépen terjeszti. Hataloméhes disznóknak tökéletes.

A másik, hogy megkaptuk ígéretnek, hogy lesz revízió Ukrajnával szemben, sőt egy román-moldáv konfliktus esetén Erdély is szóba jöhet. Ez természetesen csak a mézes madzag, ugyanaz, mint 1941-ben volt, de sajnos még mindig bedől neki sok ember...
süti beállítások módosítása