Megfutamodás – a vasárnapi nyitásról
2016. április 11. írta: pinter.bence

Megfutamodás – a vasárnapi nyitásról

plaza.jpg

A kormány eltörli a vasárnapi nyitva tartást korlátozó szabályozást – jelentette be hétfőn Rogán Antal. Rogán szerint „a Fideszben úgy ítélik meg, hogy olyan sokan ellenzik a zárva tartást, hogy nem éri meg belemenni a vitába. A kormány szerint a nők körében különösen népszerűtlen volt a vasárnapi boltzár, az emberek véleményét pedig meg kell hallgatni”. A kormány szerint tehát a következő történt: hoztak egy intézkedést, ami népszerűtlen volt, de a kormány meghallotta a nép hangját, ezért visszavonta az intézkedést.

Amilyen gyorsan és hatástanulmány-mentesen jött, olyan gyorsan és hatástanulmány-mentesen távozik tehát országunk életéből a boltok vasárnapi kötelező zárása. Pedig az ember azt gondolná, hogy ha a kormány valamit annyira jó dolognak, remek vívmánynak tart, mint az eddigi kommunikáció szerint a vasárnapi zárva tartást, akkor azért akár a néppel szemben is hajlandó kiállni. Hiszen a vasárnapi boltzár jó mindenkinek kommunikálta eddig a kormány. Mi változott?

Az ugyanis nem ma derült ki, hogy az intézkedés népszerűtlen. Már tavaly májusban három közvélemény-kutatás ezt mutatta ki, aztán volt egy decemberben, ami szintén és ez most csak az a pár, amit egy-két kereséssel meg tudtunk találni. Az ötlet felmerülésétől kezdve világos volt, hogy ez az intézkedés egyszerűen nem tetszik az embereknek, hiába minden citált nyugati példa. A kormány nyilván kap kézhez belső méréseket, nyilván mindenkinél jobban tudták, hogy a vasárnapi boltzár a magyaroknak nem fekszik. Nem ez tehát az eltörlés oka.

Az eltörlés oka ugyanis az, hogy a népszavazás csak addig jó intézmény, amíg a Fidesz csinálja. Éppen a napokban írtam arról, hogy az MSZP a Fidesz 2008-as sikerét szeretné másolni, ráadásul az ügyben beállt a szocialisták mögé a DK és a Jobbik is: a kormánypárt tehát egy eleve veszett ügyben találta volna magát szemben az ellenzék két legnagyobb, és talán több kisebb pártjával. Ezért láthattuk az elmúlt egy évben, ahogy a hatalom minden lehetséges módon igyekezett elgáncsolni a referendumot: kaszáltak el kérdést; jelentek meg random emberek hasonló tárgyú kérdéssel, hogy hátráltassák a folyamatot; végül pedig már izomemberek gyűrűjében ment a közelharc a blokkolóóránál.

A kormánypárt mindent megtett, hogy elkerülje ezt  no nem a vasárnapi boltzár bukását, hanem azt, hogy a vasárnapi boltzár egy hosszú kampányban vérezzen el, amelyben az ellenzék a kormány iránti elégedetlenséget összpontosíthatta volna, összekapcsolhatta volna a nevét egy sikerre vitt üggyel, egy népszerűtlen intézkedés eltörlésével. A hosszú huzavona végén a Kúria átengedte a szocialisták kérdését, nem maradt tehát több eszköz a népszavazás megakadályozására: így a Fidesz egész egyszerűen beáldozta a vasárnapi boltzárat, amit még a múlt héten is védtek. Vége lett így is, de nem bummal, hanem nyüszítéssel.

A másik kulcsmondata Rogánnak az, hogy nem éri meg belemenni a vitába. Valamiért a Fidesz csak akkor szeret kommunikálni az emberekkel, ha ők diktálják a feltételeit, tehát ún, nemzeti konzultációt tartanak dolgokról. A nyílt vita, az nem működik. Olyan nem lehet. Nem csodálkoznánk viszont, ha hamarosan a kormánypárti média, a közmédia lapjain, a különböző helyeken nyilatkozó fideszes politikusok nyilatkozataiban megjelenne, hogy a vasárnapi boltzár mindig is rossz dolog volt, azt csak Brüsszel és/vagy Soros György erőltette a kormányra.

Ez a mai – végeredményében üdvözölhető – lépés csak újabb bizonyíték arra, hogy a Fidesznek nem az ügyek fontosak, hanem csak és kizárólag az adott ügyek kihasználhatósága, a politikai eredményesség, vagy ahogy GFG a világ elé tárta: a pillanat uralása.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr428587962

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bebukták az egyházak? 2016.04.11. 18:07:03

 A friss hír az, hogy hamarosan újra szabadon kinyithatnak az üzletek vasárnap. Újjé! Szabadon költhetjük a pénzünket vasárnap, csilingelhetnek a pénztárgépek. Nem kell többé templomba járni, vagy kirándulóhelyet keresni azért, hogy ne unjuk halálra ...

Trackback: Pintér Bence: Megfutamodás – a vasárnapi nyitásról 2016.04.11. 13:39:01

A Fidesznek nem az ügyek fontosak, hanem csak és kizárólag az adott ügyek kihasználhatósága, a politikai eredményesség, a pillanat uralása.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GNDL 2016.04.12. 23:39:27

@Holger Hartland: „mihamarabb elhagyd süllyedő hajónkat”

Hát ezt nem kell kétszer mondani senkinek, évente kisvárosnyian lécelnek... :)

Vedd ezt akkor csak egy kósza megjegyzésnek: ezzel a hozzáállással tényleg nem fog menni semmi...

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.04.12. 23:48:40

@GNDL: Csakhogy ez így már a mi ügyünk. Nem a tiéd. S innentől akkor ennyiben is maradnék. :)

Robinzon Kurzor 2016.04.13. 00:44:35

@Holger Hartland:

Ezeket utólag magyarázták bele, hogy (valamilyen sajátos logika mentén) legalább látszólag értelmesnek tűnjön a boltzár.

Hogy valami hasonlóra volt szándék a KDNP részéről, abból egyáltalán nem következik, hogy ehhez a konkrét intézkedéshez, főleg a ténylegesen megvalósult módon bármi érdemi közük lett volna.

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2016.04.13. 01:30:57

@Herr Stacheldraht Leger: Libsizni nem szokásom max. libizni. Amúgy csak azért reagálok, mert nem vagy teljesen hülye, bár mintha néha kissé be lennél füvezve.
1. konkrétan tudok kis/középvállalkozásokat, amiket multik tettek taccsra és jól jártak az intézkedéssel
2. szvsz helyreállt a világrend, a héten egy nap nem minden a bevásárlásról etc. szólt
3. liberálfasisztáink aljasságán, tudatlanságán röhöghettünk, mert úgy állították be, mintha ez vmi mucsai specialitás lenne, nem eurokonform (lásd Olaszország, ahol még ebédidőben is zárva vannak a boltok) dolog

gyalog.galopp 2016.04.13. 06:04:34

@Disznóvári:

A dolog két irányú, ezt nem az MSZP nyerte meg, hanem a Fidesz bukta el.
A vasárnapi zárva tartás bevezetése előkészületlenül erőből történt, ezt még azok sem tolerálták, akiket valójában az egész nem érdekelt.

A Fidesz kommunikációja egysíkú volt a multikról és a bukott baloldalról szólt és természetesen kioktató, támadó éllel, amit a közönség már teljes joggal nagyon ún. Ehelyett bemutathatta volna a helyi kistermelők, kisvállalkozók lehetőségeinek javulását, mondjuk értelmesen elmagyarázhatta volna, hogyan működik egy multi kereskedelmi lánc üzlet és árpolitikája.

A KDNP óriási lehetőséget hagyott ki a családi hétvégi programok propagálásával, ami természetesen nem a templomról szólt volna, hanem közös kirándulásokról, fagyizásról, helyi éttermekről, közösségi eseményekről.

Most a helyi fagyizók, kis éttermek helyett a multikba költik ugyanazt a pénzt, plusz még vásárolják az értelmetlen kacatokat, amit 2 nap múlva a szemétbe dobnak. Összességében a pénzüket gyorsabban és pocsékabb életminőséggel költik el, teszik tönkre saját lakókörzetük lehetőségeit.

Pelso.. 2016.04.13. 06:07:18

@Holger Hartland: A tulajdonosi körön kívül kinek lenne jó, ha létrejönne egy újabb Aldi?

Herr Stacheldraht Leger 2016.04.13. 06:29:38

@Bell & Sebastian:

tetszettek volna forradalmat csinálni, mondja a nagy klasszikus.

Herr Stacheldraht Leger 2016.04.13. 06:42:17

@Disznóvári:

1. cserébe pölö az egész balatoni régió lázongott, mert a hétvégi turizmusnak meg frankón betesz az speciális körülményekre, regionális különbségekre semennyire sem tekintettel lévő egyenszabott boltzár

2. komplett hülyeség, fogyasztói szokásokra nincs döntő hatással holmi nyitvatartás, a mit helyett a mikor változik csak. legfeljebb más napon vesz fel áruhitelt valami trendi szarra az egyszeri shopperdroid. ráadásul a köményen dolgozó kisemberek többsége hétvégén és nem napközben tud nyugodtan bevásárolni, ez meg így egy napra zsúfolta az egészet.

3. ez meg ismét az az eset, hogy nem éri meg egy kis libiugratásért felpaprikázni a széles néptömegeket.

Herr Stacheldraht Leger 2016.04.13. 07:12:49

@GNDL: nem mintha 2010 előtt olyan baromira fiatal, aktívkedvező, KKVbarát politikát láttunk volna...

Herr Stacheldraht Leger 2016.04.13. 07:15:00

@GNDL:

"kibaszott magyarok, halálra van ítélve ez a balkáni söpredék."

how to alienate voters and loose elections

Herr Stacheldraht Leger 2016.04.13. 07:18:34

@Holger Hartland: magyar aldinak simán ott lenne/lehetne a cba/coop miegymás, persze ehhez nem elég a kádártól örökölt boltot két évtized alatt egyszer kifesteni, majd drágábban adni az alapvető élelmiszert mint a bécsi éjjelnappali

Herr Stacheldraht Leger 2016.04.13. 07:23:55

@Holger Hartland:

volt a kút előtt pár tábla:

"Amint meg lehet élni majd heti ötnapnyi munkából, én is azok közzé tartozom majd, akik támogatni fogják a vasárnapi zárvatartást. Addig azonban, úgy érzem, erre nincsen lehetőség." (ov)

"Amikor minden ötödik ember vasárnap intézi a vásárlást, ezt nem bölcs dolog korlátozni. A minisztérium álláspontja szerint Magyarország ma még nem olyan gazdag ország, ahol a legfontosabb probléma az, hogy vasárnap nyitva van-e valami vagy nincs." (varga)

pruuutty!!!

Pelso.. 2016.04.13. 08:21:16

@gyalog.galopp: A Fidesz számára egyszerűbb és felettébb kedvezőbb volt a multi és a bal ekézése, mint a kisvállalkozó helyzete. Egyébként, utóbbiak üzleti kilátásai, lehetőségei xy bérből-fizetésből élőt érdeklik? Abszolút nem, sőt, ezek javulása esetén gyorsan ellenségképpé válhatnak ők is, hisz a szomszéd tehenének kimúlása nálunk tradicionális elv.

KDNP propagálása nélkül is fagyiznak és kirándulnak az emberek, lehetőség és pénz kérdése csak.

gyalog.galopp 2016.04.13. 08:50:13

@Pelso..:

A Fidesz kommunikáció képtelen felnőni saját magához, úgy tűnik ebben már nem is lesz változás.

Nem a fagyizóknak kellett volna a KDNP, hanem a KDNP-nek egy bemutatkozási felület, mert a Fidesz-KDNP utolsó négy betűjéről sokan azt se tudják mit jelent. :)

Egyébként a hiper láncokat az internet fogja kivégezni a vasárnapi nyitvatartási idő mellett is.
Közhiedelemmel ellentétben a Coop boltok és a CBA Príma egész szépen ki van stafírungozva, az árszintjük összességében vetekszik a multik kisebb boltjaival, az árubeszerzésük rugalmas.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.04.13. 08:50:23

@Robinzon Kurzor: Remek példa a politikai "párbeszéd" lehetetlenségére. Amikor az emberek már a pontokat is máshogy kötik össze, akkor nem kell a szöveg, csak négy évenként a szavazat, és legyen az, amit többen akarnak.

@Herr Stacheldraht Leger: Dettó.

@Pelso..: Nem konkrétan. Arra utaltam, hogy ahhoz, hogy félgyarmatból mondjuk csak negyed legyünk, valamit belülről is fel kéne tudni mutatni. Az idegenek felé legyen csak a táblán, hogy "Magyarország a magyaroké", de befelé meg az, hogy "nem elég, hogy magyar vagy, jónak is kell lenned".

maroz 2016.04.13. 09:18:27

@Pelso..: Téged se érdekel, neked is csak addig kell, amíg elnyíghatod, hogy orbándiktátor meg nyugatiértékek. Ha kapsz egy szép menórát a seggedbe és ígéretet, hogy bárhol mutogathatod akkor meg vagy véve kilóra, pláne ha alföldiróbert igazgatja neked a frankómondót.

maroz 2016.04.13. 09:25:01

@gyalog.galopp: A kommunikáció szépművészet lett? ;))

Én úgy látom, hogy eszközként egészen jól használják, az esztétikai pontokat meg csak hadd számolgassák azok, akik örömüket lelik benne. Persze ha akarom, akkor szép is: a felvilágosult abszolutista hatalom a nép érdekében szorított volna, a nép ezt nagyon nem vette jó néven, és mivel a felvilágosult felvilágosult ezért engedett. Lám, akár közéjük is lövethetett volna, ahogyan azt Gyurcsány tette, aki természetesen nem felvilágosult.

Korunk sarkalatos problémája, hogy legyen-e nyitva a bolt vasárnap. Erről szól a közbeszéd, és ez a kommunikáció sikerességének a fokmérője: erről, és nem másról. Ez ma a fajsúlyos, pártokat öndefiniáló kérdés, ezen pörgünk, nemzetileg. Ha ez nem siker, akkor nem tudom mi lehetne az.

Szindbad 2016.04.13. 09:28:03

@maroz: Ne cseszegess már minket, próbáljuk rendbe hozni az életed során elkövetett hibák káros gazdasági következményeit. Fizetem például a nyugdíjadat.

maroz 2016.04.13. 09:35:12

@Szindbad: Te már többes is vagy? Hogy szaporodnak a mesehősök, ez mindig is érdekelt volna: ivarosan vagy ivartalanul? Valószínűbb a sarjadzás, ezért is beszélhetsz most többesszámban, de ha leválik rólad a fölösleg, kitörli, lehúzza és elmegy onnantól te már megint szabad leszel, egyes szám, első személy, és némi vizes élménycsúszda után élvezheted, hogy túl vagy a szaporodáson, létrehoztál egy embert sarjadzással, vár a jól megérdemelt pihenés az ülepítőben. Még hogy te fizetsz, ne röhögtess már, egy szál gyufát nem tudsz meggyújtani, mindened, amid van mások munkájának a gyümölcse, te parazita.

Bell & Sebastian 2016.04.13. 10:26:26

@Doomhammer: A kitartó fűrészelés még az évszázados tölgyet is kidönti, nemhogy egy tejfölös köcsögöt.

Bell & Sebastian 2016.04.13. 10:29:59

@maroz: Há'mongyuk, ezt most alaposan leoltotta.

Jean Sol Partre 2016.04.13. 10:37:00

@Holger Hartland: "A multik visszaszorítása és a hazaiak favorizálása"

ez nemes cél lenne, csak épp félreinterpretálás. A multik és a hazaiak kiszorítása és csak a _haverok_ favorizálása. Ez volt a cél aminek annyira örülsz.

Jean Sol Partre 2016.04.13. 10:44:03

@Herr Stacheldraht Leger: "drágábban adni az alapvető élelmiszert"

és romlottan

Jean Sol Partre 2016.04.13. 10:46:16

@gyalog.galopp: "A KDNP óriási lehetőséget hagyott ki a családi hétvégi programok propagálásával, ami természetesen nem a templomról szólt volna, hanem közös kirándulásokról, fagyizásról, helyi éttermekről, közösségi eseményekről."

akkor szokott volna csak igazán le mindenki a kirándulásról, fagyizásról meg mindenről, ha a kdnp kezdi propagálni.

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2016.04.13. 10:46:39

@Herr Stacheldraht Leger: mak-mak
Ezek álérvek. Az alemberek megtapasztalták, hogy lehet élni vasárnapi bevásárlás nélkül is, már megérte.

Jean Sol Partre 2016.04.13. 10:49:24

@gyalog.galopp: a közhiedelem egy dolog, én néha bekényszerülök Prímába, az egyik legnagyobba, és a kistafírungozott felszín alatt kosz van, ócskaság, romlott kaják és rohadás.

Jean Sol Partre 2016.04.13. 10:51:24

@Holger Hartland: " "nem elég, hogy magyar vagy, jónak is kell lenned". "

De ezt sajnos a Fidesz sugározz a legkevésbé, minden tettéből az ellenkezője árad, illetve még az sem: "Válassz minket és nyalhatsz".

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.04.13. 11:02:28

@Jean Sol Partre: Csúsztatsz vagy butaságot írsz, vagy a kettőt egyszerre. Látod, ezért nincs "párbeszéd". Ezért nem is lesz, és már nem is kell. Francnak van erre ideje és energiája. Majd adunk a Fidesznek még egy ciklust két év múlva (vagy ha nélkülem is megvan, akkor talán LMP), oszt jó napot.

Bell & Sebastian 2016.04.13. 11:06:14

@Herr Stacheldraht Leger: Jó törvény volt, pocsék végrehajtási utasítással.

Viszont a porfelhő sikeresen elfedi a globalizáció "áldásait": termelés kivonása, munkanélküliség, jövedelem megvonás, pocsék áruk fóruma, minden szinten.

Gyorsul a föld fölzabálása és mi a heti egy pihenőnapon vitatkozunk, mint a gyépés cigópurgyék arról, melyikük családjában van több terhelt rokona az emberjogi főprédikátornak.

Pelso.. 2016.04.13. 11:28:51

@Holger Hartland: A félből negyed felé tendálás gondolata szép, de sok mindennel együtt utópia marad, s ebben nekünk is jelentős a sarunk, szerintem. Nekünk itt=országon belüli, nem feledve a multik letaposó akcióit.

@maroz: nahát, már orbándiktátorozol is, nem gondoltam volna. (sokadszorra sem írtam olyasmit, amit szívesen olvasnál tőlem)
Attól meg a sors óvja meg a hazai kisvállalkozásokat, hogy pl a Te figyelmed, elképzelésed feléjük forduljon.

maroz 2016.04.13. 11:52:10

@Pelso..: Faszkalap, en abban elek es nem a multi faszat szopom senior younameit menedzserkent. Ti az en eletemrol okoskodtok, mert beleszorult a fejetek oteves korotokban a mesebodonbe es ugymaradtatok es kozben azt hiszitek, hogy hudenagyon ertetek mindent ebben az orszagban, de a valosag az, hogy a multi irodajan tul nem lattok. Utallak benneteket, mint a szart, mert aljadek csicskanepek vagytok, akik raadasul le is nezik azt, akit kizsakmanyolnak. Suljon le a pofatokrol a bor.

I_Isti 2016.04.13. 12:41:36

@Disznóvári: " lehet élni vasárnapi bevásárlás nélkül is, "
Végül is heregolyók nélkül is lehet élni. De ez nem ok arra, hogy mindenkit kiheréljenek kormányzati célból.

Jean Sol Partre 2016.04.13. 14:40:43

@Holger Hartland: a saját állításaidból sem tudod levonni a logikus következtetéseket, az a baj.
Írod, hogy "a kormány megoldhatná csak nem akarja". Majd ártatlan naívsággal újra elmondod, mit nem sikerült megoldaniuk. Pedig te is, mások is sorolják a módszereket amivel meg lehetne. De ha tudod, hogy nem akarja, akkor miért bizonygatod, hogy de igen?
Ha pedig nem akarja a problémákat megoldani, mégis hozott egy törvényt, akkor azt nyilván valami más okból kifolyólag hozta. És mivel az nagyon is látszott, mi lehet ez az ok, kár csúsztatással meg butasággal vádolnod. Inkább cáfold, mert ez így megfutamodás ál indokokkal.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.04.13. 14:48:55

@Jean Sol Partre: De hát én szarok rád. Meggyőződtem róla, hogy ennek a közlésénél többet nem érdemes veled foglalkoznom. Kell az idő másra, most léptem is.

Jean Sol Partre 2016.04.13. 14:56:41

@Holger Hartland: te még gondolkodni is gyáva vagy

gyalog.galopp 2016.04.13. 15:48:37

@maroz:

Hát persze, mikor nem volt az? Ha vannak szépírók, kell lennie ékesszólóknak is. Persze nem mindenki az, mint ahogy nem mindenki szép aki ír .

Az a helyzet, hogy a Fidesz, mint polgári párt a polgári mivoltából ad a legkevesebbet. Álandó harckészültséget kommunikál, - ami ugyan a migránsok esetében bejött- de a többiben röhejes, tekintettel egy padlón fetrengő impotens ellenzékre.
A KDNP -nek úgy sem volt más dolga, rittyenthetett volna egy kis polgári életérzést, de elkényelmesedtek ott a langymelegben.

@Jean Sol Partre:

:),
Hát, nem egy kocsmába, és nem egy Prímába járunk.

Jean Sol Partre 2016.04.13. 16:05:38

@gyalog.galopp: én a Corvin Plazába, mikor nagyon muszáj. Kocsmába ritkán de mindenfelé :)

maroz 2016.04.13. 17:11:29

@gyalog.galopp: Ez a polgárnak levés egy kemény műfaj:

"Ember és polgár leszek..."
Üzenet Csokonai Vitéz József Attilának

De szeretnék polgár lenni!
Késsel, sõt: villában enni!
Mint a rossz pénz, járni-kelni...
Baszod!... Minek vegyek kuglert?
Míg magamat szopogatnám,
Puvoárom mutogatnám,
Dicsekednék fûnek-fának,
Fûvel-fával, fût-fát, s többet!

Erre gondolni kihívás,
S bárha merek, feszt bepörgök -
S mert nincs jó sok boldog dolog,
Azért inkább ember leszek.

Messzi Vetek 2016.04.13. 17:21:44

@Herr Stacheldraht Leger: ez a balatoni régió nagyon speciális, tényleg. nem tudom, de a lakóhelyemen évente 16 millió külföldi turista fordul meg azt' mégis megoldják valahogy évek óta, hogy vasárnap is legyen mit enni meg inni. a vendégeknek is meg a bennszülötteknek is. biztos zsenik.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.04.13. 18:52:47

@Jean Sol Partre: Vegyél rólam példát: ne várj buksisimit az ellenségtől. :D

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2016.04.13. 21:31:19

@I_Isti: Ha ezt meg merték csinálni a fidesznácik, a következő lépés nyilván a tömeges ivartalanítás lesz.

I_Isti 2016.04.13. 22:13:54

@Disznóvári: Sőt, amilyen ökörface fideszesek vannak, még meg is fogják magyarázni, hogy miért is jó dolog, ha mindenkit kiherélnek. És ott fogják tolni a bértrollnokok, hogy mennyire nem trendi nem miskároltnak lenni. És még nemzeti konzultáció is lesz arról, hogy milyen király dolog impónak lenni.

gyalog.galopp 2016.04.13. 22:19:59

@I_Isti:

Hát kend tán csak nem hermafrodita tetszik lenni, vagy az már csak volt?

Herr Stacheldraht Leger 2016.04.13. 23:23:32

@Messzi Vetek: a balatoni régióban a legmasszívabb a hétvégi turizmusnak nevezett bigyula. sokan útközben oda/vissza intézték a hétvégi bevásárlást is, ahol éppen kényelmes volt. de nem mindenütt van okvetlenül vasárnap is nyitva tartó kisbolt, pláne nem olyan, ami ezt a forgalmat ki tudná szolgálni. így aztán az lett az egész vége, hogy ott is a legközelebbi multimarketben lett tömegnyomor szombaton.

Herr Stacheldraht Leger 2016.04.13. 23:28:07

@Bell & Sebastian:

na látja ez a mesélőtől függ:

- az egyik szerint a pihenőnapról szól a sztori
- a másik szerint az emberbarát nyitvatartásról

minekután többen vannak, akik vasárnap vevőként és nem dolgozóként járnak üzletbe, a kettes opciót tapsolja meg a nagyobb közönség. alapfokú populista matek, de túl nagy csíkot szippanthatott a nemfőtanácsadó.

Herr Stacheldraht Leger 2016.04.13. 23:30:44

@Disznóvári: mak-mak. az emberek ha megtapasztalják, hogy felülről megkérdezésük nélkül erővel belepofáznak a megszokott rutinjukba, akkor morcosak lesznek.

Herr Stacheldraht Leger 2016.04.13. 23:37:24

@Jean Sol Partre: romlott élelmiszer az van a multinál is. itt sózza el azt, amit nyugaton már nem merne. a hazai meg onnan szerez árut, ahol éppen olcsóbb. végeredmény ugyanaz, ergo az ár meg a körítés a döntő.

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2016.04.14. 00:33:19

@Herr Stacheldraht Leger: Én nagyon morcos vagyok, mert néhány embert meg szeretnék ölni, de nem tehetem, mert az állambácsi megbüntetne érte. Fasizmus!!!

maroz 2016.04.14. 06:26:34

@Disznóvári: Ha tanultál volna most orvos lehetnél és nem lenne okod morcosnak lenni. Gyerekek, ez van: mindig hallgatni kell az öregekre, amikor azt mondják, hogy tanulj, fiam!

gyalog.galopp 2016.04.14. 06:43:23

@maroz:

Legyek szimplán csak ember, a kutyának jobb sora van mint az embernek. A kicsapom a kutyámat, mert nem tudok neki enni adni, megbüntetnek állatkínzásért, ha kirúgnak a munkahelyről, nem tudok mit enni, a lőtéri vadászkutyát nem érdekli.

Messzi Vetek 2016.04.14. 09:31:37

@Herr Stacheldraht Leger: meghajlok az érvelése előtt. csak arra bátorkodtam utalni, hogy a Côte d'Azur-ön, Normandiában vagy Görögországban ezzel együtt bírnak élni az ott-tartózkodók. logisztika.
(az is igaz ugyanakkor, hogy a spanyol meg a hrvác tengerparton szezonban vasárnap is nyitva lehetnek az ottani boltok. ez is egy út.)

murcielago 2016.04.14. 10:16:31

Azért ebben jó a Fidesz, ha minden kötél szakad, villámgyors kihátrálás az általa képviseltek (hülyeségek) mögül, pl. netadó.

Gyakran megfordulok egy bizonyos kisvárosban. Vasárnap délelőttönként olyan kihalt volt mostanában, mintha egy támadás után 24 h-val lennénk. Arrafelé a kisboltok nem éledtek újra, a városrész élelmiszer-ellátását változatlanul négy nagy multi-szupermerket, szinte egymás mellé települve, biztosítja. A nép átszokott ezekhez és már nem fog visszaszokni a kisboltokhoz (sem a templomokhoz).

Jean Sol Partre 2016.04.14. 11:40:11

@Holger Hartland: rólad példát? szó se lehet róla :)

Jean Sol Partre 2016.04.14. 11:43:28

@Herr Stacheldraht Leger: biztosan van, de én se Sparban, se Lidlben nem látok annyit (konkrétan semennyit) mint a CBA-ban. A Corvin Primájában a salátapultban ott virít az erjedt sali, az akciós sajtok már rég romlottak (szerintem nem tárolták őket jól) és sorolhatnám.

Robinzon Kurzor 2016.04.14. 12:03:37

@Holger Hartland: "nem kell a szöveg, csak négy évenként a szavazat, és legyen az, amit többen akarnak"

Ha nem kell a szöveg, csak a rezsicsökkentés, akkor az egy elég tartós lefelé spirál.

Robinzon Kurzor 2016.04.14. 12:09:57

@Jean Sol Partre: "akkor szokott volna csak igazán le mindenki a kirándulásról, fagyizásról meg mindenről, ha a kdnp kezdi propagálni"

Gyerek születésből is azért (is) van kevés, mert a Harrach meg a Semjén próbál kedvet csinálni a gyerekcsináláshoz.

gyalog.galopp 2016.04.14. 12:29:25

@murcielago:

Az észrevételed fedi a valóságot, a kisboltok igazi konkurenciái nem a teszkó, meg az osan, hanem a lakókörnyezetbe betelepült közepes nagyker láncok,
ilyen az Penny, Coop, és a CBA.
Még 1o évvel ezelőtt egy Coop üzlet mellett megélt két kisbolt, ma 5-öt is bezárhat.
Ma pl. a Coop közvetlenül a termelőtől is rendelhet, másnap már ott az áru, nincs raktárkészlet, az árban is versenyképes marad, a kisbolt forgalma viszont ehhez túl kicsi, nem tudja követni.
A helyzet hasonló az autó alkatrész boltokhoz, sorra zárnak be.
Én se nem veszek komolyabb műszaki cikket üzletben, mikor az internetről sokkal több információt kapok, mint akármelyik szakboltban.

maroz 2016.04.14. 14:29:45

@gyalog.galopp: Érdemben ma közvetlenül a termelőtől viszonylag kevesen rendelnek. A piacon ölik egymást a nagykereskedők is, így a termelő közvetlenül csak pitiáner jelentőségű terméket vihet be a hálózatba, nem is érdemes vele foglalkozni.

A kisboltokat minden sújtja, például a demográfia és a településstruktúra átalakulása. Rengeteg a bezárt bolt, kihaltak, elmentek az emberek, aki maradt annak semmi pénze, így állnak a boltok lelakatolva. Ugyanaz a felborulás lett az elmúlt 25 évben az országban is, mint a világban: a centrumban csillog-villog és a centrum polgára dühös, ha vasárnap nem élvezheti, míg a periférián lassan gyakorlatilag sincs semmi és a kettő közötti átmenet is kezd lassan felszámolódni. Mindehhez képest ez a vasárnapi nyitvatartásos civakodás elég kisstílűnek tűnik.

gyalog.galopp 2016.04.14. 16:06:30

@maroz:
őőő, igazad van, a beszállítók megfogalmazás a megfelelő, a lényeg, hogy napi szinten működik.

murcielago 2016.04.14. 16:32:04

@gyalog.galopp:

Az említett példa Penny-ről, (Polus után) Aldi-ról, Spar-ról, Lidl-ról szól, ezek, mint mondtad „lakókörnyezetbe betelepült közepes nagyker láncok”. Az, hogy a kisboltokat árversenyben legyőzik, az végülis valahol o.k., csak ugye felmerül a kérdés, hogy ezek valódi versenyben vannak-e egymással?

Én ezt (információ-hiány miatt) nem tudom eldönteni, akik ugye, jómagyarok, reklámújsággal a kezükben mennek vásárolni, azt mondják, az egyik dolog az egyiknél, a másik dolog a másiknál akciós. (ők persze körbemennek és mindenütt azt veszik, ami akciós..)
Az igazi veszély az oligopólium.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.04.14. 19:47:00

@Robinzon Kurzor: Nézd meg a hazai közbeszéd állapotát, és mondd meg magad, van-e itt még bármi helye a "párbeszédnek". Szerintem nincs, és ez most elsősorban a balliberális oldal felelőssége. A párbeszéd a kisebbségben levő fél érdeke, neki kell értelmesen meggyőznie a többséget, különben simán leszavazzák. Ennyi választási bukta után és ilyen közvélemény mellett a balliberális oldalnak kellene - elvileg! - magába szállnia és átgondolnia, hogy mit és hogyan is mondjon.

De nem teszi, nézz bele az újságjaikba, a blogjaikba, a fórumaikba - megvitatható gondolatot nemigen, kesergést, magyargyalázást és harcias hepciáskodást annál inkább találsz. Egy Tóta W. Árpád vagy Konok Péter, egy narancsos vagy 444-es újságíró, vagy egy vincentes törzsgárdista nem tárgyalóképes - nekem nem, és azt hiszem, ezzel nagyon nem vagyok egyedül. Ezekkel az emberekkel a politikáról nincs mit megbeszélnünk, nem vagyunk polgártársak, sőt, a politikában ellenségek vagyunk, mintha nem is egy, hanem két, egymással háborúban álló ország polgárai lennénk. Az embert csak úgy lehet meglátni és értékelni bennük, ha valami másról van szó, ami nem politika.

Lehet, hogy a "párbeszédhez" az vezetne, ha az emberek elkezdenének nem politikáról, hanem mindenféle más dologról beszélgetni, és csak amikor már kialakult valamiféle kölcsönös respekt, azután politizálni. (És közben rendszeresen visszatérni az egyéb közös témákhoz.) Aki pl. tudja értékelni a Caruana által nemrég Moszkvában félrekezelt Philidor-állás rejtelmeit (vagy más, hasonlóan fontos dolgokat :)), azt megbecsülöm, és azt sem bánom, ha ballib, ám legyen. De még ennyi sem kell. Annyi elég, hogy valaki egyszerűen csak normális. Látszik rajta, hogy ember. A médiában és a neten pedig nem látszik. Ballib ismerőseimnek szoktam néha említeni, hogy ismerek személyesen jobbikosokat és helló, nem nácik, hanem teljesen normális, rendes emberek.

Lehet, hogy ezt a helyzet is hozza így. Lehet, hogy a ballib térfélen a csökkenő erőforrások miatt kialakult egy verseny, hogy ki tud hangosabban orbánozni, nagyobb megvetéssel szidni a büdös mucsai magyarokat, magasabb lámpavasat követelni a fideszeseknek, hangosabban követelni és reménykedni, hogy majd a nyugati Gazda helyreteszi a rebellis félgyarmatot, és ez vezet a hangnem radikalizálódásához. A kormánypárti sajtótól meg mit várunk, nem érdekük a párbeszéd, a Fidesz még mindig nyerésre áll. Értelmes gondolatokat mostanában leginkább a kormánykritikus jobboldalon, pl. a Simicska-sajtóban találok (Heti Válasz, Magyar Nemzet) - na, ez sem volt mindig így. :) A Mandiner sem rossz. Kint a pikszisből, de másnak a fenekébe sem bebújva - ott a legjobb.

Herr Stacheldraht Leger 2016.04.14. 20:44:48

@Messzi Vetek:

nos, a cote d'azur ér társai a balatonnal ellentétben nem a helyi hétvégi turizmussal szembesülnek, 1-2 nap helyett jellemzően 1-2 hétre megy oda közönség és ha már úgyis szabin van, nem gond hétköznap shoppingolni.

logisztikánál is fontosabb a megszokás. ahol mindig vasárnapi boltzár volt, ott az évtizedek/századok alatt kialakult és kirostálódott az igényekhez passzintott vásárlási szokás, szolgáltatás és az ezt igény szerint kiegészítő kiskapu. az átkosban is boltzár volt elvileg, de ezt a hatóságok jótékony félrenézése mellett a szükséges helyeken kipótolta a maszekozás. ha viszont a rendszerváltás után két évtized alatt a vasárnapi nyitvatartás lett a bevett ábra, akkor azt mind a szolgáltatók, mind a vevők szempontjából csak apránként és ésszel és nem utolsósorban a helyi észrevételek és adottságok mentén lehet visszacsinálni, nem hirtelenjében, izomból, fűnyíró elvvel, különben az lesz ami lett...

Herr Stacheldraht Leger 2016.04.14. 20:52:23

@Jean Sol Partre: boltja válogatja. aldi és lidl egységesen managelt lánc, a cba franchise. ha az aldiban szalmonellás eper meg penészes kenyér a gond, akkor az minden üzletbe kikerül (idei sztorik). cba-nál meg annak függvénye, mennyire korrekt v. zsivány az egyes tulaj. cba-val van jó és rossz tapasztalatom is, na meg a jó magyaros pályaív, hogy a kiválóan üzemelő bolt egy idő után elkurvul.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2016.04.14. 23:37:42

@aszekelyek:
Úgy tűnik, nem tanultál meg jobban törni magyar, mióta a Törökgábor-blogon kiszüremkedtél a napi közszolgálatból. :)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2016.04.14. 23:51:59

@tevevanegypupu:
Te 1 marha vagy.
A leglelkiismeretlenebb tanár is készül fél órát minden órájára, plusz egyéb teendők.
22 óra tanítás egy héten nonszensz, a wc-papírt meg a kórházakban köllene biztosítani, stadionépítés helyett.
Tévedések elkerülése végett: én jobboldali vagyok.

maroz 2016.04.15. 07:09:06

@Holger Hartland: Azért jó, hogy időnként hosszan írsz, legalább látni, hogy mennyit értesz meg a világból. Pont annyit, amennyit a ballib, de hát a Jótündér cipője már csak ilyen. Kár, hogy rajtad az övé eléggé lötyög, ez van, rossz mispóchét dobhatott neked a gép, de ettől még kínosabb: kis epigon kis elefántcsonttornyocskában, miközben a lényeg ugyanaz. Tudom, tudom, ne szóljak hozzád, még összezavarnálak. Fogtok ti még nyelves csókot váltani, mert olyan nincs, hogy idővel ne nyaljon össze, ami összetartozik.

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2016.04.15. 09:34:50

@maroz: Ne bántsd szegényt, most naggyábú igaza van.
Van valami hír Elekék MSZP-s mecénásáról?

maroz 2016.04.15. 09:55:40

@Disznóvári: Ott, az elefántcsonttornyában vitán felül. Kíváncsi vagyok, hogy ő vagy Elek rendeli-e be előbb Steiner csapatatait. Más kérdés, hogy a mi elitünk nem azt a változatot szokta játszani, hogy kiissza a méregpoharat a végén, hanem a Zrínyiset: megtömi a zsebeit és kirohan.

Az állampárti pribékcsemetét nem figyelem már jó ideje. Elit-elit, egy vérből valóak ők mind, minek szálazni? Majd viszi őket a sarló, egységesen. Vagy a kalapács.

maroz 2016.04.15. 10:02:10

@Disznóvári: A legalapvetőbb problémám azzal a félmondattal volt, ami a normalitásról szól, azaz normális az, akin látszik, hogy ember. A problémám ismeretelméleti: "normális" és "ember" többféleképpen megkonstruálható, és az esetek többségében az ilyen kijelentés valódi értelme az, hogy: normális az, aki olyan, mint én és ember az, aki olyan, mint én. A világ ideologikus-utópikus értelmezése, a lehető legvulgárisabb, tehát elitkonform módon, illetve pontosabban elitista-konform módon, és ez az, amiben ikrek ők Elekkel: mindkettőjük szerint az a normális és az az emberi, ami és aki pont olyan, mint ők. Akkor én már inkább ebihal.

Pop40 2016.04.16. 01:27:07

@Conchobar:

"A kvótával kapcsolatban nehezebb az ügy, mert akkor föl kellene adniuk alapvető politikai lényegüket: a Nyugat-Európához való feltétlen simulást"

Az nem is lenne gond.
Éppen úgy, ahogy egy házasság sem attól működőképes, hogy a felek mindig, mindenben egyetértenek.

Európának közösen meg kell mutatni, hogy Merkel elmebetegsége súlyos tévút volt.

Imrebá 2016.04.18. 18:11:22

@Jean Sol Partre:

Ne finnyáskodjon már!
A hazai az akkor is jobb ha lejárt.
Romlott élelmiszert csakis hazai üzletlánctól!
Ne bízzon idegenekben!
Ne bambulja,ne szagolgassa,hanem egye.
Egy-két nap ide vagy oda mit számít.
Magyarok vagyunk vagy nem?
Ne szőrözzön már maga is!

Jean Sol Partre 2016.04.19. 10:20:02

@Imrebá: magyar seggbe magyar lófaszt. De én már nagyon nem vagyok magyar.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2018.09.06. 18:22:57

@Doomhammer: Meg azt is akarják, hogy véletlenül se kérdezzék meg őket arról, mit is akarnak.
Abból csak baj lesz.

Pelso.. 2018.09.08. 06:51:27

@Counter:
a.) Dehogy kell megkérdezni a népet, sokkal jobban tudják a választott bölcsek, mi kell annak, ezért adta a nép a kétharmadot ismét. Amúgy pedig elég belenézni néha a fideszmédia fórumaiba, tud maga az ottani hozzászólásoknál hitelesebb népakaratot??
A kérdezgetésnek egyébként is költsége van, azt a pénzt inkább a Honvéd kórház sürgősségi osztályára költik a meg- s kiválasztottak, hogy áldassék lábuk nyoma is.
b.) Százpontos népszavazást akarok, mint:
- hétfőn tv szünet
-HUF-EUR, 400
- kerítésjegy bevezetése (minta a téglajegy), valamint nem béke, hanem harci kölcsön.
ugye folytatja?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2018.09.11. 13:01:59

@Pelso..:
Konzultatív demokráciáról hallott már?

www.chinatoday.com.cn/ctenglish/2018/zdtj/201802/t20180228_800118798.html

Van a vezetés, ami lényegében leválthatatlan. De azért ők nem aféle diktátorok, megkérdezik a népet.

Persze nem ám a fogalmatlan prolikat, hanem azok bölcs képviselőit.
"In each term (five years) of the CPPCC National Committee, the forum invites 1,600 attendees from CPPCC members and 320 attendees of heads of ministries and commissions to exchange opinions and suggestions. Therefore, voices of all groups can be heard."

Pelso.. 2018.09.16. 17:55:35

@Doomhammer: Ha Mo.-ról is beszélünk, nevezzük inkább szelektáltan konzultatív demokráciának. Az hova vezet, ha a nép azon gondolkodik, hogy mit kérdezhet?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2018.09.19. 00:31:39

@Pelso..:
Azért nézze meg alaposabban a kínai receptet. Nem a nép kérdez, hanem annak bölcs képviselői, akik jobban tudják, mi kell a népnek. 1600 ember képviseli egész Kínát ebben a rendszerben.

Jean Sol Partre 2018.09.20. 14:41:53

@Doomhammer: a népnek a credit rendszer kell, mert jelenleg az a legfejlettebb

Pelso.. 2018.09.20. 19:18:31

@Doomhammer: Tudni, hogy mi kell a népnek, az gyakran nem elég. Adni valamit, vagy legalább hatékonyan hitegetni, az inkább teljesítmény.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2018.09.23. 10:05:48

@Pelso..:
A nép természetesen azt akarja, hogy meghallgassák. A politikai elit meg azt akarja, hogy azt tehesse, amit csak akar és beadja a népnek, hogy ez igazából értük van.

Egyszer megértik majd és megköszönik.

Ez Magyarországon mindig így volt, mert itt a "fejlesztési diktatúrának" nagyon hosszú hagyományai vannak. A rendszerváltás kissé megzavarta a jóindulatú diktátor-aspiránsokat, de most újra lendületbe jöttek.

Pelso.. 2018.09.25. 05:39:21

@Doomhammer: E szempontból nem elég figyelmes mostanában a hatalom nálunk. Ahhoz, hogy az egyébként természetesen teljes mértékben boldog nép meghallgatás vonatkozásában is kielégülhessen, vagy negyedévente kellene egy nemzeti konzultáció.
Nem elfelejtendő, a nép jó pár éve még arra sem kapott választ, mit takar a "folytatjuk". Nem akadt egy lánglelkű komisszár, aki kiállt volna, s megmondja a népnek, mit gondolhat erről s mit nem....? A bértollnokon történő üzengetés manapság elavult, s erodálja az eszmét. A tisztázatlan kérdések adnak igazán teret a belső ellenségnek, lásd pár századvéges lázadása minap. Remélhetőleg példás ítélet születik ügyükben, persze nyilvános tárgyalással a Hősök terén, utána békemenet oda-vissza.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2018.09.25. 15:12:06

@Pelso..:
Meglepő számomra, hogy állítólag a nemzeti konzultációk hatásosak.

Nincs módom reprezentatív felmérésre, de az én környezetemben ezeket semmire se tartják, pedig ezek nem különösebben iskolázott emberek. Ők is azt mondják, hogy ordít róluk a manipulatív szándék és hogy a hatalom nem is igazán kíváncsi a véleményükre.

A konzultációk válaszadási aránya sem árulkodik arról, hogy ezek különösebben nagy tömegeket mozgatnának meg. Az egyetlen dolog, amit el tudok képzelni, az az, hogy a konzultációk válaszadói azok, akik elmennek szavazni a kormánypártra, ha esik, ha fúj. Ezzel a nagyjából 40%-kal nyer a Fidesz évek óta.

Pelso.. 2018.09.25. 19:50:49

@Doomhammer: S ha nép kétharmada kedveli, ha manipulálják? (jobb híján)
Különben meg, a konzultációk hatékonyak, s még hosszú ideig komoly hivatkozási alapot képeznek, bármihez.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2018.09.27. 07:37:12

@Pelso..:
A Fideszre sose szavazott kétharmad, mostanában 40% se. Ők azok, akikre azt lehet mondani, hogy kedvelik, hogy manipulálják őket. Azonban azt is lehet tudni, hogy ez a 40% nagyon megosztott, a propagandát egy részük (vitatott, mennyi, 10-30% körüli számok hangzanak el) kifejezetten utálja (de azért behúz a Fideszre). Tehát nagyságrendileg a "nép" 30%-ánál működik a propaganda vagy ők azok, akik egyáltalán hajlandók meghallgatni.

Pelso.. 2018.09.30. 19:31:34

@Doomhammer: Kínlódva ironizáltam.
Nézze meg, mi mindenre adott felhatalmazást az a százalék.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2018.09.30. 21:50:05

@Pelso..:
Felhatalmazás?
A kommunistáknak sose volt többségük. Hitlernek se. Ezzel nem akarom a Fideszt egyikükhöz se hasonlítani, csupán arra akarok rámutatni, hogy bevett módszer *egyszer* meghekkelni a rendszert és utána diktatorikus módszerekkel, a népre hivatkozva kormányozni.

Pelso.. 2018.10.03. 05:34:16

@Doomhammer: Régen végtelen naivitásommal s optimizmusommal azt hittem, hogy eddig ugyanazzal a bevált módszerrel át lehetett vágni a népet párszor, aztán lesz egy újabb felvilágosodás kora, amely jelentősen amortizálja az efféle módszereket, kicsit tisztább lesz minden, ill. legalább nem rohad oly gyorsan. A lehetőség, amely halványan ott volt 90' környékén, már rég elolvadt.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2018.10.03. 07:43:02

@Pelso..:
Más. Mit is mondott Orbán, 30 éve repül magánrepülővel? 1988-ban ki adott neki?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2018.10.03. 10:45:15

@Pelso..:
A manipuláció és a manipuláció felismerése a "nép" széles tömegei által ágyú-páncél párharc. Ha az egyikben előrelépés történik, idő, míg a másik követi.

Most volt egy előrelépés.
www.amazon.com/Thinking-Fast-Slow-Daniel-Kahneman/dp/0374533555

Pelso.. 2018.10.06. 05:15:43

@Doomhammer: Pár éve elhangzott tőle valami olyasmi, hogy "ne arra figyeljenek, amit mondok........"

Az a bizonyos idő, nos, az tisztán elveszik az emberek számára, az elitnek meg a zavartalan nyereséges időszak.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2018.10.06. 18:33:12

@Pelso..:
Elvész? Nem vész el, csak rosszabbul élnek, mint élhettek volna, ha nem kajálják be a propagandát.

Én hiszek a demokráciában. Az embereknek joguk van a saját döntésük alapján rossz irányba menni. Azért is élhetnének rosszabbul, mert hoztak egy rossz döntést. Itt a rossz döntést - rossz döntések sorozatát - libatömővel nyomták le a torkukon, ez már túllép az szabad akaraton. Ezek a módszerek megszüntették a demokráciát.

Pelso.. 2018.10.13. 20:31:26

@Doomhammer: Nemcsak rosszabbul élnek, hanem (ha lehet) még eddiginél is homályosabb jövőkép jut nekik, -ezért léptek le oly sokan.

Talán fel kellett volna nőni, nem bedőlni a végtelenül, sőt, megalázóan lebutított hívószavaknak, frázisoknak,- ehelyett várták a messiás szavait meg a bözsi utalványt. Ha csupán kételyeiket kifejezésre juttatták volna, (ami persze ma már egyenlő a hazaárulással), hát nem rohadt volna le az ország oly mélyre.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2018.10.19. 08:20:49

@Pelso..:
Most hallottam, hogy az lett ígérve, hogy Magyarország néhány éven belül az EU legmagasabb "életminőséget" biztosító országa lett.

Jaj, egy újabb klasszikus. Definiáld a szót, aztán nyerd meg. Mi az az életminőség? Senki se tudja, ezért tuti, hogy mi leszünk a legjobbak.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2018.10.19. 08:25:43

@Pelso..:
"Talán fel kellett volna nőni, nem bedőlni a végtelenül, sőt, megalázóan lebutított hívószavaknak, frázisoknak,"

Ez hibás megközelítés. Ajánlottam a könyvet feljebb. Nem véletlenül olyan sikeres, a szerzői azt kutatták évtizedeken keresztül, hogyan lehet átverni az amúgy meglehetősen intelligens embereket átlátszó elmetrükkökkel. A kulcsszó a figyelem, ha az agy állandóan működő (a modelljükben "gyorsnak" nevezett) valóságérzékelő gépezete nem riasztja az általuk "lassúnak" nevezett magasabb tudatot, akkor az üzenet úgy jut be a memóriába, hogy nem lett alaposabb elemzésnek alávetve. Ehhez az kell, hogy a bejuttatni kívánt üzenet folyton a radar alatt maradjon.

Ennek a manipulációs taktikának nincsen köze az alany intelligenciájához, mindenki fogékony rá. Ezen az elven működnek pl. az óriásplakátok. Lehetetlen őket nem észrevenni, mégis az emberek többsége azt mondja, nem tudja mi van rájuk írva. Pedig dehogyisnem.

Pelso.. 2018.12.04. 04:43:08

@Doomhammer: Felnőni itt egyenlő: nemcsak látni, el is olvasni a plakátot, s még másnap is mérlegelni annak tartalmát, s ami még lényegesebb: annak hatásának következményeit.
Amennyiben a célszemély a kényelmesebb megoldást választja, csak átfuttatja rajta a szemét, így az agitprop osztály elgondolása megvalósul, hogy csak a főkép rögzül, - annak nagyon nagy ára van.
Aki többtucat évesen is a naiv gyermekkorban akar élni, ne csodálkozzon, ha karácsonyra kapott díszes doboz belül üres, s valamiért még kibontania sem szabad.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2018.12.08. 10:15:16

@Pelso..:
"Amennyiben a célszemély a kényelmesebb megoldást választja, csak átfuttatja rajta a szemét, "

Maga a mai nap hány szövegen vagy képen futtatta át úgy a szemét, hogy nem vette alaposabban szemügyre? A valódi számnak százas nagyságrendben kell lennie, egy egész nap akár ezresnek.

Ezek a pofák alapvető emberi tulajdonságok kihasználásával manipulálják a közönséget. Ha jobban odafigyel, hallhatja a cinikus szövegüket, milyen birkák az emberek. Pedig nem azok, a körülményeket kell úgy hajlítani, hogy ezek a módszerek működhessenek. Például óriásplakátra nem tehet fel olyan termék reklámját, amiről tudja, hogy mérgező. De gyűlöletpropagandát feltehet (igazából azt se, de a kormány megmutatta, hogy ez lehetséges).

Pelso.. 2018.12.15. 18:33:52

Amennyiben csak átfuttatom a szemem, akkor (szerencsémre) egyetlen rejtetten vagy nyíltan sulykolt részlet sem rögzül.
Itt viszont bizonytalanná váltam, becsukjam-e a fülem, vagy sem.
www.youtube.com/watch?v=2W7Lp7jG79k

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2018.12.15. 22:30:10

@Pelso..:
"Amennyiben csak átfuttatom a szemem, akkor (szerencsémre) egyetlen rejtetten vagy nyíltan sulykolt részlet sem rögzül. "

Ebben nagyon téved. Kahnemann modellje szerint a "gyors" tudat érti a nyelvet. Azonban nem rendelkezik a "lassú" tudat mélyelemző tulajdonságával, egyszerű asszociációs tár. "Ha"-"akkor" szabályok tömkelege. Ezek nagyon gyors, de nem feltétlenül optimális döntésekhez vezetnek, ami evolúciós szempontból előnyös. A modell másik feltételezése az, hogy a "lassú" tudatot a "gyors" indítja be akkor, ha olyan rendellenességet észlel a környezetben, amit nem tud értelmezni.

Ez persze egy modell, Kahnemann hangsúlyozza is, hogy ő nem tudja, hogyan működik a tudat, ő csak egy modellt próbál felállítani, ami bizonyos körülmények között megfelel a valódi emberi tudat működésének. Ebből a modellből azonban az következik, hogy ügyes módszerekkel el lehet érni, hogy a "gyors" tudat elolvassa/meghallgassa az üzenetet, azonban ne indítsa be a "lassú" tudatot, mivel az üzenetet vagy a körülményeit nem tartja eléggé fontosnak.

Az óriásplakát ilyen környezet. Nem fenyegető, nem fontos, tehát a "gyors" tudat úgy olvassa el a rajta levő üzenetet, hogy a "lassú" tudat sose tud róla. És már be is jutott az üzenet az agyába úgy, hogy mélységi elemzésnek sose lett alávetve. Ilyen környezet még a rádióban szóló reklám vagy akár a műsorvezető szövege is.

Erről a modellről tudni lehet, hogy meglehetősen jól írja le a valóságot. Attól még persze nem kell, hogy a "gyors" és a "lassú" tudat valóban létezzen, elég, ha az óriásplakátok vagy a kereskedelmi rádiók műsorának tervezői eléggé hatékony tartalmat állíthassanak elő vele. És ez így van.
süti beállítások módosítása