Teleki Pál halálai
2016. április 01. írta: Redakció

Teleki Pál halálai

teleki_pal.jpg

Vendégszerzőnk, Ablonczy Balázs történész írása

 

Disclaimer: E sorok szerzője 11 évvel ezelőtt összerakott egy ötszáz oldalas, a könyvesboltokból mára teljesen eltűnt életrajzot mondott politikusról, amelyben különböző (történeti, pszichológiai, orvosi) tények mérlegelése után arra jutott, hogy Teleki Pál önkezével vetett véget életének. És ezt képviseltem a kolozsvári Korunk 2012. évi 3. számában a 67-74. oldalon megjelent írásomban is. Az eltelt időben nem igazán merült fel olyan tény, ami arra indítana, hogy ezt az álláspontomat megváltoztassam, de ha ilyesmi történik, kész vagyok módosítani.

*

Itt van a nyakunkon Teleki Pál halálának 75. évfordulója. Bár a magunk szerény eszközeivel mi (=MTA BTK TTI, péntek, április 1., 11 óra, Tanácsterem, a székek kényelmetlenek, tessék párnát hozni) megpróbálunk öngyújtózni az éjszakában, azok számára, akiknek nincs idejük szakállasbácsik unalmas szónoklatait hallgatni, mert ők (nem a szakállasbácsik, hanem akiknek nincs idejük) buszt vezetnek, fogat húznak, röpdolgozatot íratnak, összefoglalom mindazt, amit a mai állapot szerint tudni lehet és érdemes Teleki Pál miniszterelnök elhunytáról. 

Teleki Pál öngyilkos lett.

Erre sok minden predesztinálta (legkevésbé Teleki László öngyilkossága: bár az 1861-ben elhunyt rokon emlékezete nyilván eleven volt a családban, de a szabadságharc párizsi követe a család magyarországi és ráadásul református ágához tartozott), nézzük ezeket a körülményeket sorban: 

1. Az 1941. április 2-ról 3-ra virradó éjjelen elhunyt tudós-politikusnak legalább egy öngyilkossági kísérletéről és két idegösszeomlásáról tudunk a húszas-harmincas évekből. 

2. Teleki a húszas évek eleje óta súlyos beteg volt: az első világháborúban szerzett baja 1923 elején egyik veséjének eltávolításához vezetett. Ennek nyomán éveken keresztül katétereznie kellett magát, ami nyilván nem használt a kedélyállapotának. 

3. 1941 kora tavaszán tudta meg, hogy imádott édesanyja és felesége is súlyos beteg. (Mindketten túlélték, egyikük néhány hónappal, másikuk bő évvel)

4. Nem tudni, mennyire érintette komolyan, de mindkét gyermekének ekkoriban bomlott fel az első házassága.

5. 1941. március végi, szatmári körútján szembesült azzal, hogy sokat propagált, viszonylag toleráns nemzetiségpolitikai elképzeléseit a helyi közigazgatás semmibe veszi. 

6. A Jugoszlávia körül kiéleződő háborús feszültség, és az abban vállalt magyar szerep azt vetítette előre, hogy a magyar semlegesség végzetesen kompromittálódik. 

7. Ebben a politikai helyzetben Horthy Miklós kormányzó magára hagyta miniszterelnökét (nem először, egyébként), és lelkesen egyezett bele a német követelésekbe. 

Ezek a stresszfaktorok, párosulva más tényezőkkel (magas életkor, dohányzás, önértékelési zavarok, önvád, lőfegyver birtoklása stb.) együttesen vezettek el az ún. öngyilkosság előtti tünetcsoport kialakulásához és a dinamikus érzelmi beszűküléssel járó preszuicid állapothoz.

*

Ha ez nem lenne elég, Teleki búcsúleveleket is hagyott, amelyekben írt motívumairól és a fenti körülmények némelyike is megtalálható bennük („nem tartottalak vissza, bűnös vagyok” - írta Horthynak, ami - ha jól belegondolunk - elég abszurd). A levelek megléte kitűnő retorikai eszköz arra, hogy átevezzünk a gyilkossági teóriák olajosan csillogó vizeire. Mit szoktak felhozni a merényletpártiak?

1. „A búcsúleveleket nem Teleki írta”. De. Ezt igazságügyi írásszakértő is megállapította, és néhányszáz, Teleki kezével lejegyzett levél elolvasása után magam is megerősíthetem. En passant megjegyzem, hogy „pszichografológia” nevű tudomány nem létezik. Tehát azt meg lehet állapítani hogy két irat azonos kéztől származik-e, de hogy szerzőjük néhány héttel korábban összeveszett-e családtagjaival, kezdeményező alkat-e, illetve szereti-e a májashurkát, na, azt nem lehet. Az ellenzők szerint nemcsak a külalak hibázik, hanem egy széki gróf Teleki (ráadásul németbirodalmi gróf!) soha nem írna le olyanokat, hogy „hullarablók”, meg „legpocsékabb nemzet”. Nos, simán. Széki gróf Teleki Pál (mellesleg ogy. képv. és ny. r. egy. tan. illetve népfelk. fhgy.) papírra vetett olyat, hogy „LFS”, sőt még egy  „legjobb, ha in effigie úgy felrúgsz, hogy még Szt. Péter is alám baszik” is elhagyta mosdatlan tollát. (A delikát igét annak idején pironkodó szerkesztőm finomította, úgyhogy a mostani közlés világpremier).  

2. „A katolikus egyház nem temet el öngyilkosokat”. De, eltemet. A kánonjognak megvannak azok a gumiparagrafusai, amelyek ilyesmire lehetőséget adnak, pláne, ha m. kir. miniszterelnökről van szó. A mi esetünkben az 1917-es egyházi törvénykönyv 1203-1242-es artikulusai nyújtanak elég kibúvót. Ugyanakkor nem véletlen, hogy Telekit nem Serédi Jusztinián prímás, esztergomi érsek búcsúztatta, hanem saját lelkiatyja, a Bazilika plébánosa, Witz Béla. 

3. „Láttak németeket bemenni a Sándor-palotába”. Soha_senki nem mondta, hogy saját szemével látott volna németeket bemenni a miniszterelnökségre az ominózus éjjelen. Mindig a legjobb ismerős unokaöccsének nagyon megbízható óvodai társa volt a forrás. Nagyrészt ilyen kijelentésekre támaszkodik a merénylet-elméletek legtöbbet forgatott kompendiuma, Zakar András közelmúltban ismét kiadott munkája is. Az elmélet apgrédelt verziója szerint maga Ribbentrop/Keitel/Göring intézte volna el a piszkos ügyet. Ez nyilván abszurdum. Stoffán György újságíró egy csak rá jellemző stílusban és forráskezeléssel megírt műben még azt a német katonát is megtalálta, aki lelőtte a miniszterelnököt. De ennek a valóságtartalma pont annyi, mint ama nézetéé, miszerintén marxista lennék. Tényleg mellékszál, de a németeknek nem volt szükségük Teleki megölésére.  

4. „Miért Bakay Lajos agnoszkálta a holttestet, aki nem is volt a törvényszéki orvostan szakértője?” Bár ez a körülmény, mint kifogás irreleváns, Bakay orvosprofesszor (M. Kir. Pázmány Péter Tudományegyetem, Orvostudományi Kar, II. sz. Sebészeti Klinika) tudásának kétségbevonása nonszensz. Bakay legalább két évtizede ismerte Telekit és személyes kezelőorvosa volt hosszú évek óta.  

Emellett nem árt észben tartanunk, hogy a leginkább érdekeltek: Teleki családtagjai (menye, fia, veje) soha nem vonták kétségbe az öngyilkosság tényét. Soha nem nem került elő levéltári dokumentum arra vonatkozóan, hogy a náci Németország (vagy más), megszervezte volna a miniszterelnök meggyilkolását. Nincs nyom arra vonatkozóan, hogy a magyar királyi kormány 1940 tavasza után is napirenden tartotta volna egy emigráns kormány létrehozását Nyugat-Európában vagy a tengerentúlon, és ezzel kiváltotta volna Teleki meggyilkolását. (Mint ahogy ezt egy közelmúltban megjelent munka igyekszik sugallni.) Sőt, akik az ellenkormány tervében részt vettek, ezt egyértelműen cáfolták. A holttest azonosításában részt vevő orvosok pedig évtizedekkel később is megerősítették, hogy Teleki igenis önkezével vetett véget életének. 

Azok, akik Teleki meggyilkolása mellett kardoskodnak, általában nem a magyar Pelikán-ügyiratot próbálják megnyitni, hanem azt remélik, hogy a gyilkosság nyilvánosságra kerülése átírja Magyarország egész második világháborús szereplését. Újraosztják a Rizikó feladatkártyáit, és már mi is megtámadott ország leszünk, már 1941-től: ergo egy csomó minden jár nekünk visszamenőleg. 

Ez így gyerekség, mondanom sem kell.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr88550430

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ablonczy Balázs: Teleki Pál halálai 2016.04.01. 09:52:02

Teleki Pál öngyilkos lett. Erre sok minden predesztinálta.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Conchobar 2016.04.01. 08:41:06

"Újraosztják a Rizikó feladatkártyáit, és már mi is megtámadott ország leszünk, már 1941-től: ergo egy csomó minden jár nekünk visszamenőleg." - Azért ennyire nem kell elszaladni. A Teleki-gyilkosság teóriának az a szerepe, hogy Németországot tegyék meg semlegességünk feladása felelősének (Horthy és köre helyett)

2016.04.01. 12:49:35

revizionizmus

az új európához érvényteleníteni kell a még érvényes békeszerződéseket.

azután hogy seseljt elengedték a szerb nato tagság megszavaztatása előtt, ne mondja senki hogy van rendező elv. (milyen véletlenül van nekünk egy kerítésünk feléjük)

de-de.facebook.com/JusticeForTheGermans

új idők, új realitások

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2016.04.01. 13:43:40

@Ablonczy Balázs:

Értjük, hogy mindenki hülye, csak kegyed helikopter, értjük, hogy nem lehet (nem szabad) újraértelmezni, átírni Magyarország második világháborús szereplését, csak azt nem értjük, hogy miért kell ebbe belekevernie kegyednek Teleki Pált?

Bell & Sebastian 2016.04.01. 17:36:01

Nyilván Horthyt kellett volna megöngyilkolni, mire Teleki felemeli az elejtett, vörös zászlót. A filoszófosók, jogcsavarók mellett nyilván történelemfordítóból is sok van, kanász meg kevés.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2016.04.02. 08:53:50

No, tessék!

tortenelem.mandiner.hu/cikk/20160401_makk_janos_teleki_tojastancot_jart_majd_ongyilkos_lett

Amit itt a történész urak bemutattak, az nem csak történelmietlen, hanem tkp. erkölcstelen is!

Teleki vagy öngyilkos lett (ami erősen valószínűsíthető) vagy meggyilkolták (ami jelen ismereteink szerint igen kevéssé valószínűsíthető). De akár öngyilkos lett, akár nem, halálából ideológiai kérdést csinálni szakmaiatlan és tisztességtelen. Érdekes és fontos kérdés halála körülményeinek pontos fölkutatása, ahogy életének és politikai tevékenységének, gondolkodásmódjának lehető legalaposabb megismerése is. Azonban vélt vagy tényszerű öngyilkosságából mai, kortárs ideológiai vitákhoz hivatkozásokat gyártani, több, mint kínos.

Ha Teleki öngyilkos lett, az semmi másra nem utal, minthogy öngyilkossága pillanatában nem volt józan ítélőképessége birtokában. Telekiről bárki (főként egy Teleki-kutató történész) hogyan feltételezhetné, hogy az öngyilkosság eszközét választotta volna politikai vagy erkölcsi állásfoglalásként? Ha pedig nem volt beszámítható tette elkövetésekor, súlyos lelki és/vagy elmezavar hatása alatt végzett önmagával, akkor miféle ideológiai hivatkozás lehet öngyilkossága?

Ideje volna már elhagyni a modernista, s főként a marxista reflexeket és úgy viszonyulni a történelemhez, ahogy azt saját és elődeink méltósága is megkívánja!

Tehéntőgy 2016.04.02. 09:56:35

@bbjnick: "Telekiről bárki (főként egy Teleki-kutató történész) hogyan feltételezhetné, hogy az öngyilkosság eszközét választotta volna politikai vagy erkölcsi állásfoglalásként?"
Mit kell ezen feltételezni, ha egyszer minden jel szerint megtette? Ha valaki agyonlövi magát, és előtte ír egy búcsúlevelet, amiben politikai és erkölcsi állásfoglalásként értelmezi a saját tettét, az mi más?
És aki nincs "józan ítélőképessége birtokában" (bármit is jelentsen ez), az túlélése esetére miért ír gondosan még egy lemondást is a kormányzónak?

Bell & Sebastian 2016.04.02. 12:52:35

@bbjnick: Délben megnéztem a tévében Westenwelle koporsós gyászmiséjét.

Katkó-protkó szertartás volt, a gyászoló "férj" (férjének mondta a pap) Merkel jobbján, a Kölni Opera a Fidelioval nyitott és a Nabucco rabszolgakórusával zárt. A méltatók, utolsóként a kancellár, a német egységért végzett munkáját, művészet- és zeneszeretetét emelték ki.

A német _államegyházat_ láthattam, az elhunytat -gondolom- nem kell bemutatnom, a vegyeskórusban azért akadt színes, megy előre az integráció.

Kockásinges Sólyom mániája volt a láthatatlan alkotmány.

Ezek után már van arról sejtésem, mik lehetnek azok a német (láthatatlan) alapok, amelyek _mindent_ kibírnak.

Ellentétben a magyar homokvárral.

Van egy olyan érzésem, ha világosabban választanánk szét a hatásköröket és mindenki csak a dolgát végezné, de azt jól, sokkal messzebb juthatnánk.

Ez hogy jön ide? Ha egy német állandóan a dekonstruáláson törné a fejét, csak a saját sírját ásná meg. Ássák azt emígy is elegen, nélküle.

Bell & Sebastian 2016.04.02. 13:05:20

Finomhangolás

A "seiner" (ami ugye hímnemet jelöl) után általában az özvegy jön, de erre egy Mann jött - felsikolt a lélek.

Értelmezhető "emberének" és "férj" -nek is. Lehet válogatni.

Afrika steht an der Elbe 2016.04.03. 00:26:02

@Bell & Sebastian:
Az ember a Mensch. A férfi a Mann. Nem kell ezt túltudálékoskodni.

Conchobar 2016.04.03. 07:08:21

A búcsúlevél úgy szól, hogy "A gazemberek oldalára álltunk – mert a mondvacsinált atrocitásokból egy szó sem igaz! Sem a magyarok ellen, de még a németek ellen sem! Hullarablók leszünk! a legpocsékabb nemzet.
Nem tartottalak vissza. Bűnös vagyok.". Ha a németek rendezték volna Teleki öngyilkosságát, biztosan nem ezt írják bele a búcsúlevélbe. A németek biztosan nem voltak büszkék arra, hogy egy szövetséges ország min.elnöke ilyen kemény szavakkal van felőlük. Arról nem beszélve, hogy a semlegesség feladását egyértelműen Horthy felelősségé veszi, egyértelműsíti hogy Horthy hajthatatlan volt

André Goodfriend 2016.04.03. 08:16:46

Kevéssé ismert, de állítólag van egy másik búcsúlevél is. Abban arról ír, hogy nőnek érzi magát, de mivel nem tudják átoperálni (akkor még ez nem volt rutin), így inkább nem akar tovább élni.

bloglegelő 2016.04.03. 08:59:44

A cikk, jó, a kommentek magukért beszélnek - értse mindenki úgy, ahogy akarja (de nem fogja).

De még jól beleillett volna a témába a Churchill-féle kijelentés: "Telekinek egy széket üresen kell hagyni a béketárgyalásokon".

Akár valóság, akár csak legendárium, érdemes körüljárni ezt is pár mondat erejéig.

01234567 2016.04.03. 09:06:11

Teleki öngyilkos lett. Aki olvasta a búcsúleveleit az tudja ezt, és azokból megérti miért, és azt is, igen is demonstrált vele. Sajnos "benézte" azokat akiket megállítani akart vele.
Horthynak uralkodása alatt két szerencséje volt: Bethlen és Teleki. És egy balszerencséje, saját maga.
Iszonyatosa nagy tragédia volt hogy nem Teleki politikája győzött és a józan és, hanem jöttek a Bárdossyk, Sztójayk és az eszement populizmus. Mint most.

01234567 2016.04.03. 09:13:05

@01234567: az a "józan és" , " józan ész" akart lenni

ősbölény 2016.04.03. 09:41:18

@Conchobar: Pont ara célzott Ablonczy, amiről te beszélsz.

Huszonkilences 2016.04.03. 09:49:23

A magyar történelem nagy politikus alakjai közül SENKI SEM LETT ÖNGYILKOS: Széchenyi se, Teleki 1 se, Teleki 2 se - és sajnos Orbán se!

:-)))

ősbölény 2016.04.03. 09:50:37

@bbjnick: A cikk szerzője erről nem beszélt, mert köztudott, és senki nem vitatta: Jugoszlávia megtámadása bedöntötte Teleki politikáját, aminek az volt a lényege, hogy Mo. kimarad a háborúból, fegyverkezik, és amikor a háborúzó felek kölcsönösen lenullázzák egymást (mint az I. vh-ban), akkor
jön Szt. István országa, és érintetlen hadseregével megcsinálja a Pax Hungaricát. Ez persze nettó utópia volt, de az egyetlen remény, úgyhogy olyan okos és jelentős személyiségek is hittek benne, mint pl. Babits (1940, 3. versszak).
Politikusok, ha összeomlik a politikájuk, szoktak öngyilkosok lenni.

ősbölény 2016.04.03. 09:53:38

@Huszonkilences: Mindhárom öngyilkos lett és Orbán pedig nem való közéjük.

Conchobar 2016.04.03. 09:53:40

@ősbölény: "Pont ara célzott Ablonczy, amiről te beszélsz." - Nem célzott ő semmire. Se arra, hogy a búcsúlevél tartalma (+ a lemondó nyilatkozat léte) nem a németekre vall. Arról se beszélt, hogy a búcsúlevél eléggé kompromittáló Horthyra nézve. Ő csak annyit mondott, hogy "Horthy Miklós kormányzó magára hagyta miniszterelnökét, és lelkesen egyezett bele a német követelésekbe", holott a búcsúlevél megfogalmazása nem ilyen passzív, hanem az eseményeket aktívan alakító Horthyra utal. A gyilkosság teóriáját terjesztőket valahol Horthy környezetében/Horthy hívei között kell keresni

Conchobar 2016.04.03. 10:01:08

@ősbölény: "Jugoszlávia megtámadása bedöntötte Teleki politikáját, aminek az volt a lényege, hogy Mo. kimarad a háborúból" - Ráadásul szembesülnie kellett azzal is, hogy épp a felettese, maga a kormányzó az, aki élenjár a döntögetésben (Teleki számára nem volt az alternatíva, hogy összeakaszkodjon Horthyval)

Huszonkilences 2016.04.03. 10:07:33

@ősbölény: Csak egy rossz vicc volt részemről - akár a veszprémi fideszes csaj kamionozása: index.hu/belfold/2016/04/03/csak_viccelt_a_kepviselono_a_migransok_elutesevel/

:-)

chrisred 2016.04.03. 10:10:07

@ősbölény: Az már összeomlott a bécsi békék során. A magyar politikai elit, mivel tradicionálisan a gyarmatosítók szolgái az 1500-as évek óta, ezért nem nőtt gerincük, képtelen felfogni, hogy egy független oldal számára a hintapolitika (azaz mindig az éppen erős oldal választása) nem a használhatóság, hanem a megbízhatatlanság bizonyítéka. Ezért mindig illúziókat táplálnak a saját fontosságuk iránt. Teleki csak azt fogta fel, hogy a kiszolgáltatottságunk a németek felé neki csak két utat enged a jövőben: a koncentrációs tábor vagy a háború után az akasztófa felé.

Bell & Sebastian 2016.04.03. 10:58:56

@Afrika steht an der Elbe: ... seiner Mann ... egy katolikus pap szájából azért ad okot némi túltudálékoskodásra. De ha te jobban tudod, mert ezt írja a szótár, én nem fogom elrontani a játékodat. :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2016.04.03. 11:55:36

@chrisred: @ősbölény: @01234567: @Tehéntőgy: és akit illet:

"Teleki haláláról cikkének záró soraiban így ír Ablonczy: »Azok, akik Teleki meggyilkolása mellett kardoskodnak, általában nem a magyar Pelikán-ügyiratot próbálják megnyitni, hanem azt remélik, hogy a gyilkosság nyilvánosságra kerülése átírja Magyarország egész második világháborús szereplését. Újraosztják a Rizikó feladatkártyáit, és már mi is megtámadott ország leszünk, már 1941-től: ergo egy csomó minden jár nekünk visszamenőleg. Ez így gyerekség, mondanom sem kell.« Érdemes lenne elgondolkodni azon is, hogy azok, akik Teleki öngyilkossága mellett kardoskodnak, nem éppen a JFK aktát akarják-e lezárni, mert azt remélik, a gyilkosság kiderülésével Magyarország utolsó csatlós helyett szűk mozgástérbe kényszerített áldozat lesz (mint Ausztria), akinek egy csomó minden jár visszamenőleg. Ez így gyerekség, mondanom sem kell. Ubi dubium, ibi libertas. – Ahol kételkednek, ott szabadság van."

tortenelem.mandiner.hu/cikk/20160403_nyari_gabor_teleki_pal_halalai_kerdesek_es_ketsegek

Conchobar 2016.04.03. 13:32:28

@chrisred: "Az már összeomlott a bécsi békék során." - Már melyik bécsi békékre gondolsz? (az 1605-ösre, 1624-esre, 1738-asra, vagy 1814-es bécsi kongresszusra) Amely 1938-ban és 1940-ben területet juttatott nekünk, azok döntőbírósági döntések voltak. Unos-untalan felmerül a két világháború közti magyar politikai elit védelmében az a vélekedés, hogy nem volt más lehetőségünk, vagy a nácik csatlósául szegődni, vagy elveszteni az addig visszaszerzett területeket. Ezzel próbálják feledtetni azt, hogy bizony nagyonis önként vitt háborúba bennünket az orosz- és kommunista-ellenes elitünk. Ha a későbbi szovjet érdekszférába kerülést nem is, de az ország elpusztítását meg lehetett volna úszni. Bulgária a példa rá: jelentős területet kapott (vissza) Jugoszlávia felosztásakor, illetve Görögország megszállásakor a németektől, Románia is kénytelen volt átengedni neki Dél-Dobrudzsát, ennek ellenére Bulgária nem üzent hadat sem a Szovjetuniónak, sem az angolszászoknak

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2016.04.03. 14:12:54

@Conchobar:

"Ezzel próbálják feledtetni azt, hogy bizony nagyonis önként vitt háborúba bennünket az orosz- és kommunista-ellenes elitünk. Ha a későbbi szovjet érdekszférába kerülést nem is, de az ország elpusztítását meg lehetett volna úszni." --- írod.

Úgy, mint a lengyeleknek?:-)

"Bulgária a példa rá: jelentős területet kapott (vissza) Jugoszlávia felosztásakor, illetve Görögország megszállásakor a németektől, Románia is kénytelen volt átengedni neki Dél-Dobrudzsát, ennek ellenére Bulgária nem üzent hadat sem a Szovjetuniónak, sem az angolszászoknak" --- írod.

1941. márc. 1-től (Bulgária csatlakozott a háromhatalmi egyezményhez) német csapatok állomásoztak Bulgária területén, szabadon használták a bolgár területeket felvonulási területként a Jugoszlávia, Görögország és a Szovjetunió elleni hadmozdulatokban, döntő befolyásuk volt az ország gazdaságának, erőforrásainak felhasználásában és, bizony, 1941. dec. 13-án Bulgária hadat üzent az USÁ-nak és Nagy-Britanniának.

Nem fantáziálnod kellene a történelemről, hanem tanulmányozni azt!

terciusz 2016.04.03. 15:10:51

Zolnay Pál Fotográfia című filmjében elhangzik egy beszámoló: Teleki Pált meggyilkolták. Ez rész aztán a nyolcvanas években eltűnt a filmből.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2016.04.03. 15:37:08

@terciusz:

Igazad lehet! Az eredeti filmleírás szerint a film hossza 82 perc, a DVD-kiadáson már csak 74 perc.

Bell & Sebastian 2016.04.03. 17:29:30

Valami olyasmi rémlik, a Krím elvesztésével felértékelődött a román olaj, onnan az út pedig rajtunk keresztül vezet, pontosan úgy, mint a Duna.

Ez a triviális felismerés egyébként az amcsik fejébe is szöget ütött.

terciusz 2016.04.03. 19:15:21

@bbjnick: A filmet először egy filmklubban láttam a hetvenes évek végén. Itt még benne volt a Teleki megyilkolásáról szóló visszaemlékezés. A nyolcvanas évek óta 3-4 alkalommal láttam TV-ben a filmet, de már megcsonkítva vetítették.

Bell & Sebastian 2016.04.03. 22:44:15

Teleki nyakszirten lőtte magát, teljesen hihető módon, ráadásul ágyban fekve, mielőtt szentáldozásra készült a cserkészekkel.

Erre a mutatványra -bár jóval később- még a Baader-Meinhof csapat tagjai voltak képesek, ráadásul magánzárkában és fegyvertelenül. Vagy nem.
süti beállítások módosítása