John O'Sullivan: A szabad piac az emberiség természetes állapota
2016. március 11. írta: Redakció

John O'Sullivan: A szabad piac az emberiség természetes állapota

john_o_sullivan.jpg

„A szabad piac nem lesz jobb, mint a benne élő emberek összessége” – szögezte le John O'Sullivan, a Danube Institute elnöke a budapesti Free Market Road Show nevű szabadpiaci konferencia nyitóbeszédében. A brit publicista, Margaret Thatcher egykori tanácsadója szerint „a kapitalizmus nem varázsszó, ami csak úgy megvalósul. A kapitalizmus kemény munkát, képzettséget és szorgalmat igényel”; ugyanakkor az általános erkölcsi hanyatlás kikezdte a rendszert, ami ellen csak személyes példával és felelősségvállalással lehet fellépni. O'Sullivan úgy látja: továbbra sincs jobb rendszer a szabad piacgazdaságnál, de meg lehet érteni a recesszióba belefáradt emberek bizalmatlanságát is. Tudósításunk.

„Miért nem népszerű a piacgazdaság, ha ennyire jó?” – tette fel a kérdést John O'Sullivan. A brit közíró úgy látja: nem mindenki egyformán vállalkozó kedvű. Van, akinek erős elképzelései vannak, másoknak kevésbé. A szabad piaci rendszerben vannak társadalmi konfliktusok, különösen, ha például egy kisebbségi csoport aktív és sikeres benne – például Délkelet-Ázsiában a kínaiak. 

O'Sullivan úgy látja: Kelet-Európában sokan túlzott elvárásokat fogalmaztak meg a rendszerváltás idején, hogy mit is tud néhány év vagy évtized alatt elérni egy társadalom. „A kapitalizmus nem varázsszó, ami csak úgy megvalósul. A kapitalizmus kemény munkát, képzettséget és szorgalmat igényel.” Az emberek csalódtak, de nem szabad elfelejteni, hogy a térség országai nehéz helyzeteket örököltek. John O'Sullivan szerint ugyanakkor pozitív példákra is rá lehet mutatni a régióban: Szlovákia nehéz örökséggel futott neki a függetlenségnek, de önállóan is lábra tudott állni. „Talán a függetlenség elnyerése hatott pozitívan pszichológiailag az emberekre.” A Danube Institute elnöke emlékeztetett: a magyarok is jobban élnek, mint 1989-ben, csak az elmúlt évek recessziója hatott az emberek gondolkodásmódjára. „És eközben nem mondták ki elegen, hogy a szabad piacnak része van a sikerben.”

Zárszavában John O'Sullivan arról beszélt: a 2008-as gazdasági válság a szabályozás hibáiból született. A lakáshitelek buborékká nőttek, s a téma ugyan szabályozva volt, de az nem volt elegendő a megoldáshoz, s az emberek azt hitték, mindig jól fog nekik menni. Eközben a Wall Street kétes üzleteket csinált a jelzálogpiacon. „A válság további indoka volt a kereskedelmi morál hiánya. A keresztény erkölcs hanyatlik 1945, sőt, talán 1914 óta. Elkoptak a viktoriánus korszak őszinteségre és tisztességre alapozó erényei” – fogalmazott a brit előadó. „Nyolc éve tart a recesszió, ne lepődjünk hát meg, ha az emberek bizalmatlanná váltak” – tette hozzá John O'Sullivan, a budapesti Free Market Road Show-n tartott előadását úgy zárva: „A piac nem lesz jobb, mint a benne élő emberek összessége”.

Rajcsányi Gellért tudósítását híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr338465496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Herr Stacheldraht Leger 2016.03.11. 15:36:00

Meglehetősen hosszú időbe telik, míg hazánkban a szocializmus és a kapitalizmus között az ideológia terén eldől a harc: melyik győz. Ennek oka az, hogy még hosszú ideig fenn fog maradni országunkban a burzsoázia és a régi társadalomból származó értelmiség befolyása, és osztályideológiája is. Ha ezt nem értjük meg kellőképpen, vagy egyáltalán nem értjük meg, akkor a legsúlyosabb hibákat követjük el, és figyelmen kívül hagyjuk a szükséges ideológiai harcot.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2016.03.11. 15:38:05

A szabadpiac megbukott, a jövő a nemzetben gondolkodni képes és hajlandó szocializmusé.

Itt, Magyarországon fog virágba szökkenni az eszme, ahogy Pio atya is megjósolta.

Herr Stacheldraht Leger 2016.03.11. 15:41:49

@Counter:

A revizionizmus, illetve a jobboldali opportunizmus az a burzsoá ideológiai irányzat, amely a dogmatizmusnál is veszedelmesebb. A revizionisták, a jobboldali opportunisták szavakban szintén hirdetik a marxizmust; ők is támadják a "dogmatizmust". De amit támadnak, az éppen a marxizmus lényege. Ellenzik vagy eltorzítják a materializmust és a dialektikát, ellenzik vagy megpróbálják gyengíteni a népi demokratikus diktatúrát és a kommunista párt vezető szerepét, ellenzik vagy megpróbálják gyengíteni a szocialista átalakítást és a szocialista építést. Miután hazánkban alapvető győzelmet aratott a szocialista forradalom, még mindig akadnak egyesek, akik hiú reményeket táplálnak a kapitalista rendszer restaurálása iránt, és minden területen - beleértve az ideológiai területet is - harcolnak a munkásosztály ellen. Legjobb segítőik ebben a harcban a revizionisták.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.11. 15:44:54

@Herr Stacheldraht Leger:

Mo-nak nem érdeke a liberális kapitalizmus, ugyanis egy ilyen alapú világrendben az ország sose lenne a győztesek között. S ez csak a gazdasági megfontolás.

Az erkölcsiről nem is szóltam: elfogadható-e jól élni az emberiségén hátán parazitálva?

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.11. 15:46:00

@Counter:

Nemzetben gondolkodni tévút. A nemzet a liberalizmus kártékony találmánya.

2016.03.11. 15:48:35

egy újabb idióta, aki úgy képzeli, hogy véget ért a történelem. a globális kapitalizmusnál nincs jobb rendszer. nagy-britanniának lehet, hogy ez tűnik a jobbnak. de magyarországon erről megoszlanak a vélemények.

vegyük példának a távközlést. az alapvető közszolgáltatásként a kormányzat félállami keretek között egy szövetségi beszállítóval megoldja. a németekkel vagy kínai népköztársasággal akár simán felépíthető egy távközlési gerinchálózat. és ezek után lakossági és vállalati szolgáltatásokat nyújtanak a helyi kis és középvállalkozások. úgy, hogy egyszerűen bérlik az alapvető szövetségi állami infrastruktúrát.

így kibaszható az országból a vodafone. mert mi a fasznak. egy ágazatba egy multi bőven elég. a többiek vagy versenyeznek vele vagy együttműködnek. ezt már döntsék el. a szövetségi állammodell nem szabad piac. mégis jobbnak tűnik.

Herr Stacheldraht Leger 2016.03.11. 15:49:52

@BircaHang Média:

A szocialista forradalom célja az, hogy felszabadítsa a termelőerőket. Az áttérés az egyéni tulajdonról a szocialista kollektív tulajdonra a mezőgazdaságban és a kézműiparban, a kapitalista tulajdonról a szocialista tulajdonra a magániparban és a magánkereskedelemben, feltétlenül óriási mértékben felszabadítja a termelőerőket. Ezzel létrejönnek a társadalmi feltételek az ipari és mezőgazdasági termelés hatalmas méretű fejlődéséhez.

Herr Stacheldraht Leger 2016.03.11. 15:51:45

@unionista᠍:

A feudalizmus ideológiája és társadalmi rendje már bevonult a történelem múzeumába. A kapitalizmus ideológiája és társadalmi rendje a világ egy részén (a Szovjetunióban) már szintén múzeumba került, többi részén pedig hasonlít "a nyugati hegyek mögé lebukó naphoz, a haldoklóhoz, aki utolsó perceit éli", s rövidesen szintén múzeumba kerül.

unionista᠍ (törölt) 2016.03.11. 15:51:49

@Counter:
a közeljövő majdnem biztosan a nemzeti szocialistáké. sajnálatos módon.

2016.03.11. 15:59:14

"a magyarok is jobban élnek, mint 1989-ben, csak az elmúlt évek recessziója hatott az emberek gondolkodásmódjára. "

Ő már csak tudja.

Maradjunk a nagypolitikánál, a fickó is azért van itt:
Mennyi fegyvert kap orbán hogy akadályozza az európai föderáció kialakítását, és hogy tölti ebbe a fegyverbe a migránsokat lőszerként?

Avagy ki irányította rá a migránsokat németországra, ki szervezte, utaztatta, terelte, hiszterizálta, .... ?

Kik az ország valódi ellenségei? Az aki szövetséget akar a szomszédainkkal, vagy aki a széthúzást erőlteti?

rg, a sötét mágus, 126. rész.

Folytatjuk.

I_Isti 2016.03.11. 16:01:34

@unionista᠍: pont a legrosszabb példa a távközlés. A szocializmusban pl mennyit is kellett telefonra várni? Mert bemész egy tescoba, és azonnal van telefonod, ha akarsz.

Herr Stacheldraht Leger 2016.03.11. 16:05:16

@260:

Amivel az ellenség szembeszáll, azt támogatnunk kell. Amit az ellenség támogat, azzal szembe kell szállnunk.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.03.11. 16:09:04

@Counter:
"Pio atya"

Pio atya???? Csupa fül vagyok. Csak nem egy újabb Fulgur?

HToma 2016.03.11. 16:44:42

@Doomhammer: Nem újabb Fulgur.
hu.wikipedia.org/wiki/Pietrelcinai_Szent_Pio
A magyarokról ezt mondta: Magyarország egy olyan kalitka, amelyből egyszer még egy gyönyörű madár fog kirepülni. Sok szenvedés vár még rájuk, de egész Európában páratlan dicsőségben lesz részük. Irigylem a magyarokat, mert általuk nagy boldogság árad majd az emberiségre. Kevés nemzetnek van olyan nagyhatalmú őrangyala, mint a magyaroknak és bizony helyes lenne erősebben kérniük hathatós oltalmát országukra!

Herr Stacheldraht Leger 2016.03.11. 16:46:51

@HToma:

Olyan emberek ezek, akik a proletár, illetve a burzsoá út közül, s a szocialista, illetve a kapitalista út közül makacsul az utóbbit választják. Minthogy ez az út gyakorlatilag járhatatlan, ezek valójában készek kapitulálni az imperializmus, a feudalizmus és a bürokrata-kapitalizmus előtt. Ilyen emberek politikai, ipari és kereskedelmi, kulturális és közoktatási, tudományos és műszaki, valamint vallási körökben egyaránt megtalálhatók, és az ilyenek szélsőségesen reakciósak.

Laikus Érdeklődő 2016.03.11. 17:04:10

@Bell & Sebastian: A szabad piac szabadosan értelmezett adófizetés nélkül csak félkarú óriás.

unionista᠍ (törölt) 2016.03.11. 17:04:13

@I_Isti:
elsődlegesen nem az állami tulajdonlás miatt kellett sokat várni. hanem azért, mert a nyugat a szabad kereskedelmet a keleti blokk irányába erősen korlátozta. a távközlési berendezések behozatalát tiltotta a cocom.

nem azt mondom, hogy teljesen állami tulajdonba kell venni a távközlést. hanem azt, hogy vegyes gazdaságra, félállami modellre kellene áttérni. mégpedig szövetségi keretek között.

választunk egy szövetségest. mondjuk ők a dunai németek. ezek után azt mondjuk, hogy hozzanak létre egy vagy néhány üzemet. a siemens hungária távközlési eszközöket gyárt. alaphelyzetben a szövetségesek adják az alapanyagot és a technológiát. az állam biztosítja a termeléshez szükséges alapvető infrastruktúrát és a szakképzett munkaerőt. a szövetségi gyártó természetben adózik. ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy kétszer annyi árut kell gyártani mint, amennyire kis-magyar piacon szükésges. a siemens haszna az, hogy az áru másik felét, ami az övé marad, eladja a kárpát-medence kisebbségi magyar területein vagy a balkánon.

ezek után van egy állami tulajdonú távközlési gerinchálózat. tehát ez is az alapvető infrastruktúra része. és ezt ki lehet bérelni. a siemens hungária gyári munkásainak bérét ki kell fizetni. de ezek után a távközlési piacra a kisvállalatok is beléphetnek úgy, hogy egy városban vagy egy városrészben szolgáltatnak. és a szövetségi állami infrastruktúrára kapcsolódnak.

ha egy helyi középvállalat képes olcsóbban gyártani (nem vásárolni, hanem gyártani), mint a szövetségi beszállító (esetünkben a siemens hungária), akkor az állam tőle vásárol. a németek a konkurens középvállalatok felvásárlására ajánlatot tehetnek. elővásárlási joguk is lehet akár. feltéve, hogy felszerelik az ipari iskolákat. ezért jogokat kapnak. tehát ez nem szabad piac. ez az ágazatban levő multik számát egyre korlátozza. tehát ez esetben a vodafone, a telenor ki lenne baszva az országból. a deutsche telekom infrastruktúráját megvenné az állam. és ezek után gyártóként belépne a siemens hungária. és a köztulajdonú magyar telekom félállami keretek között egy szövetségi kapcsolattal szolgáltatna a privát kis és középvállalatokkal. vegyes gazdasági modell.

Laikus Érdeklődő 2016.03.11. 17:04:38

@Herr Stacheldraht Leger: A proletariátus még nincs eléggé előkészítve eszméink befogadására!

Herr Stacheldraht Leger 2016.03.11. 17:10:54

@Laikus Érdeklődő:

Nevelési irányelvünknek el kell érnie, hogy mindenki, aki nevelésben részesül, erkölcsileg, értelmileg és fizikailag egyaránt fejlődjék, és szocialista öntudattal rendelkező, kulturált dolgozóvá váljék.

Laikus Érdeklődő 2016.03.11. 17:16:10

@Herr Stacheldraht Leger: A kínai elvtársak legbölcsebb gondolatai se ültethetők át egy az egyben a magyar valóságba.
Sárga szívű idegen vagyol te itt a vörös csepelen.

unionista᠍ (törölt) 2016.03.11. 17:41:34

@BircaHang Média:
a magyar történelemben mindig úgy volt, hogy ha a nemzetieskedés (nacionalizmus) és szabadelvűség (liberalizmus) együtt járt, akkor azokat dicsőséges korszakok lettek. amikor ezek szembe kerültek egymással, abból lettek a vészkorszakok.

Pelso.. 2016.03.11. 17:45:35

@BircaHang Média: Na és, lehozta a Mandiner, vezér komment nélkül.

@Counter: Még ennél is jobban fog virágba szökkenni?
hvg.hu/gazdasag/20160311_Ujabb_szazmilliokat_kaptak_az_MNBalapitvanyok_oriasira_nott_a_vagyonuk

pitcairn2 2016.03.11. 20:29:38

@Herr Stacheldraht Leger:

ez a szocializmus versus kapitalizmus izébizé egy ménkű nagy bullshit

a küzdelem inkább a szabadság és az elnyomás között zajlik

pitcairn2 2016.03.11. 20:30:14

@Counter:

ja a szabadpiac 1914 táján végképp meghalt...

pitcairn2 2016.03.11. 20:31:55

@Herr Stacheldraht Leger:

a burzsoák, arisztokraták és oligarchák által kitalált marxizmus lényegében oligarchikus kollektivizmus, afféle kreatív __neofeudalizmus__

pitcairn2 2016.03.11. 20:32:48

@BircaHang Média:

mai "liberális kapitalizmus" = oligarchikus (internacionalista) kollektivizmus

pitcairn2 2016.03.11. 20:33:58

@Herr Stacheldraht Leger:

a "szocilista forradalom" célja a politikai hatalom segítségével megvalósított kizsákmányolás

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2016.03.11. 21:06:49

@Pelso..: Naná. Úgy fogunk dübörögni, hogy nem csak Európa, de az egész világ tolongani fog, hogy részesülhessen a magyar módszereket, a működő magyar reformokat előállító tudásból, intuícióból.

Csudajó lesz, csak addig még szorosra kell húznunk a nadrágszíjat.

2016.03.11. 21:08:57

@pitcairn2:

félbehagytad a mondatot:

...hasonlóan a kapitalizmushoz.

Persze hogy nem találjuk a megoldást ha még a problémát sem ismerjük fel.

pitcairn2 2016.03.11. 21:34:21

@Counter:

ez már fő profilban az európai unió nevezetű oligarchikus kollektivista rendszer

pitcairn2 2016.03.11. 21:36:05

@260:

szerencsésebb szerintem inkább a szabad piacra fókuszálni elvégre a kapitalizmus kapcsán manapság mindenkinek az urambátyám verzió ugrik be ami tonképpen oligarchikus kollektivizmus

Bell & Sebastian 2016.03.11. 23:26:07

@Laikus Érdeklődő: Az meglehet, hogy félkarú óriás, de kétkarú rabló is. Fura egy szerzet lehet.

Herr Stacheldraht Leger 2016.03.11. 23:51:17

@pitcairn2:

Seregeink teljesen a nép felszabadításának szentelik magukat, és maradéktalanul a nép érdekeiért dolgoznak. A teljes felszabadulásukért vívott harcban az elnyomott népek elsősorban saját küzdelmeikre támaszkodnak, és csak azután a nemzetközi segítségre. Annak a népnek, amely már kivívta a forradalom győzelmét, segítenie kell a még felszabadulásukért harcoló népeket. Ez a mi internacionalista kötelességünk.

Herr Stacheldraht Leger 2016.03.11. 23:55:05

@Counter:

Valamennyi elvtársunknak a pártban teljes mértékben számításba kell vennie ezt, és készen kell állnia arra, hogy hajlíthatatlan elszántsággal és tervszerűen leküzdjön minden nehézséget. A reakciós erők előtt is vannak nehézségek, és vannak előttünk is. De az ő nehézségeik leküzdhetetlenek, minthogy olyan erőkről van szó, amelyek a pusztuláshoz közelednek, és nincsen jövőjük. A mi nehézségeink ezzel szemben leküzdhetők, mert mi új, feltörekvő és fényes távlatú erők vagyunk.

Herr Stacheldraht Leger 2016.03.12. 00:06:36

@Laikus Érdeklődő:

Véleményem szerint a nemzetközi helyzet most új fordulóponthoz érkezett. A világon jelenleg két széljárás van: a keleti és a nyugati szél. Egy kínai mondás azt tartja: "Vagy a keleti szél nyomja el a nyugatit, vagy a nyugati szél a keletit." Szerintem a jelenlegi helyzetre az jellemző, hogy a keleti szél elnyomja a nyugati szelet, más szóval, a szocializmus erői döntő fölénybe kerültek az imperializmus erőivel szemben.

2016.03.12. 14:19:28

@pitcairn2:

Most találtam rá a dollár hiány egyik okára:

www.federalreserve.gov/releases/z1/current/z1.pdf

132. oldal, Nonofficial foreign currencies:

Mutatja hogy 2012.től teljesen leállt a valutacsere (currency swap), ez inkább az usa mindenki ellen háborúra utal.

ez meg az utóhatás:
"Magyarország 2013. február 12-én összesen 3,25 milliárd dollárnyi (2,5 milliárd eurónyi) értékben bocsátott ki devizakötvényt."
süti beállítások módosítása