Kommentszűrés
’16 feb
11
11:55

Hamisított közbeszerzési toplista – Átlátszó trükk a „leleplező” portáltól

Írta: Stumpf András

atlatszo_kozbeszerzesi_toplista_garancsi.png

Garancsihoz köthető cégek nyerték a legtöbb közbeszerzést tavaly – itt a toplista. Az Átlátszó néhány hete állt elő ezzel a bombasztikus címmel és a hozzá tartozó cikkel. Az online sajtóban annak rendje és módja szerint végig is pörgött a 2015-ös közbeszerzési toplistaként tálalt anyag (például itt, itt és itt), amely aztán hivatkozási alappá vált a kormányellenes megmondóemberek körében: legutóbb Farkasházy Tivadar igyekezett bunkósbotként használni (ezen a videón a 17. perctől).

Csakhogy a portál cikkének címében foglalt két állításból egyik sem igaz: nem Garancsi Istvánhoz köthető cégek nyerték a legtöbb közbeszerzést tavaly, és az Átlátszó toplistája nem a 2015-ös magyarországi közbeszerzési toplista.

A 2015-ös közbeszerzési győztes, amely ráadásul egyetlen kiírás megnyerésével lett az abszolút nr. 1, egész egyszerűen lemaradt az Átlátszó tízes gyűjtéséről. A szóban forgó cég a Metrowagonmash Nyrt., amely a hármas metróvonal járműparkjának korszerűsítéssel egybekötött felújítását nyerte el a BKV tenderén, mintegy 219,1 millió (az opciók lehívása esetén 261,3 millió) eurós összértékben. Forintban ez testvérek között is 69 milliárd, amellyel abszolút aranyérmes a Metrowagonmash. (Az Átlátszó állítása szerint első helyezett Garancsi Istvánhoz köthető cégek a portál számításai szerint is „csak” nettó 46,5 milliárd forint állami megbízást nyertek el tavaly.)

Aki kimarad, lemarad – a Strabag és a Swietelsky

Az Átlátszó top 10-es listájának azonban nem az első helyezett kiléte az egyetlen furcsasága. Első ránézésre is gyanús, hogy az elmúlt években-évtizedekben folyamatosan nagy megbízásokat nyerő építőipari cégek, amilyenek a Strabag- vagy a Swietelsky-csoport (itt a Portfolio 2013-as listája a legnagyobb nyertesekről), szintén nem fértek fel a listára, amelyet pedig „a közbeszerzési adatbázisban szereplő több ezer dokumentumból” válogattak le.

Nem kapott volna megbízást a Strabag és a Swietelsky tavaly? Dehogynem. Olyannyira, hogy az Átlátszó listájának szöveges részeiben is szerepelnek – csak épp a toplistában nem, pedig a Swietelsky csak a cikkben felsoroltak alapján is felférne a dobogóra. Az Átlátszó-cikkben is említett konzorciumokban 34,1 milliárd forintnyi közbeszerzésen győzedelmeskedett csak a Swietelsky Vasúttechnika Kft. Átlátszó-módszertant követve listakészítéshez csupán össze kell adnunk a Duna Aszfalttal közösen a MÁV-tól elnyert 13,9 milliárdot, a gönyűi kikötőre Mészáros Lőrinc cégével közösen nyert 6,9 milliárdot a Mészáros másik cégével közösen elhozott vasútipálya-felújítással, és meg is van az összeg.

Ehhez aztán érdemes hozzávennünk először csak a Swietelsky Magyarország Kft. Átlátszó által említett nyereményeit is. 1,5 milliárdot a West Bau Kft.-vel közösen budavári mélygarázsra, 428 milliót a Várbazárra, szintén a West-Bauval, majd pedig a Strabaggal, a Közgéppel és az EuroAszfalttal közösen elhozott, 1,2 milliárd összértékű útfelújítási megbízásokkal.

Máris 37,2 milliárdnál járunk.

Mi dolgunk maradt még? Az Átlátszó módszerét alkalmazva hozzá kell még adnunk ehhez az egyedül megnyert pénzeket. Kis kutatás a közbeszerzési értesítő honlapján és további százmilliós megbízásokat találunk (41-es főút felújítására 346 millió, templomépítés 524 millió, budavári útépítés 100 millió, Semmelweis Egyetem 137 millió, Opera 140 millió, MÁV-tól 96 millió, Észak-Dunántúli Vízműtől 660 millió, Tokaj Alt-Energia Nonprofit Zrt.-től 864 millió és a legnagyobb: 3 milliárd 787 millió forint a NIF Zrt.-től a solti északi elkerülő út megépítésére).

Van itt tehát még 6 milliárd 654 millió, most tehát 43 milliárd 854 millió Swietelsky-forintnál járunk úgy, hogy a néhány tízmilliós tételeket vagy a Vasúttechnika egyedül nyert munkáit nem is vettük figyelembe. Nem is kell: már így is az Átlátszó által top1-nek kihozott Garancsi-birodalom által nyert összeg közelében járunk, ugyanazzal a módszerrel.

Magyarán: az Átlátszó listáján 37 milliárddal bronzérmesnek kihozott Mészáros Lőrinc még a saját módszertanuk szerint sem lehetne dobogós.

 

Persze az osztrák Andreas Brustmann Swietelsky-tulaj fotójával és helyezetté avatásával valószínűleg mérsékelt izgalmakat lehetne csak kiváltani a magyar közvéleményből, másrészt furcsa is lett volna ugyanazt az összeget elszámolni Mészároshoz is meg a Swietelskyhez is – márpedig a meglepő átlátszós módszertan szerint így kellett volna eljárniuk. (Egy négytagú konzorcium által nyert összeget egy az egyben hozzászámolni az egyik taghoz, s az így kapott összegek alapján rangsorolni nyilvánvaló módszertani nonszensz.)

Bónusz: ha végigfuttatnánk még egy-két nagy építő céget, mondjuk a 3,5 milliárdot egyedül nyerő Meto-Építő Zrt.-t vagy a jól ismert Strabagot, biztos, hogy Csetényi Csaba vagy Simicska Lajos érdekeltségei például egyáltalán nem férnének be a 2015-ös közbeszerzési top10-be. Főleg, ha az IT-cégekre kiírt tavalyi közpénzösszegeket mértékét is látjuk: azok majd' 40 milliárd forintot tesznek ki (itt van például egyből 14 milliárd a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságtól).

Röviden, három lépésben összefoglalva mit tett tehát az Átlátszó?

Első lépés: összeszedték a szerintük (ez nem zárja ki, hogy a valóságban is) kormányközeli gazdasági szereplőket, akikről tudható, hogy szoktak nyerni közbeszerzésen. A top 10-es lista szereplői tehát már azelőtt megvoltak, hogy az adatok után mentek volna. Amely céget az Átlátszó nem tartott kormányközelinek (Metrowagonmash, Strabag, Swietelksy és a többiek), azzal egyszerűen nem foglalkozott, bármilyen értékű állami megrendelést szereztek is tavaly.

Második lépés: A kiválasztott, „kormányközeli” vállalkozók cégei által nyert összegeket megnézték és egymáshoz képest rangsorolták. 

Harmadik lépés: 2015-ös közbeszerzési toplistaként tálalták az eredményt. Amely a valóságban nem más, mint az Átlátszó szerint kormányközeli emberek és cégek toplistája, ráadásul sokszor olyan összegek alapján rangsorolva, amelyek nem is az adott cégekhez folynak be vagy az illető csak résztulajdonosa egy-egy vállalkozásnak.

Minthogy a fenti módszerrel más nem is lehetett az eredmény, a listán – csodák csodája – kizárólag kormányközeliek szerepelnek. Persze nem kell őket sajnálni, sokat nyernek, s abban, hogy nyernek, nehéz nem érzékelni a kapcsolati tőke jelentőségét. A hazai közbeszerzések túlárazásai, a visszaosztásokról szóló hírek is bőven többek pletykáknál, az Átlátszó is többnyire korrekt módon tárja fel ezeket.

Ezért is érthetetlen, mi szükségük volt a fent vázolt eljárásra. Trükkre, amely még csak nem is ügyes.

Átlátszó.

Címkék: közbeszerzés Átlátszó

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr138378072

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Stumpf András: Hamisított közbeszerzési toplista – Átlátszó trükk a „leleplező” portáltól 2016.02.11. 12:13:02

Az Átlátszó cikkének címében foglalt két állításból egyik sem igaz: nem Garancsi Istvánhoz köthető cégek nyerték a legtöbb közbeszerzést tavaly, és az Átlátszó toplistája nem a 2015-ös magyarországi közbeszerzési toplista.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.11. 12:18:31

Magyarul: megállapították kik a világ leggonoszabb emberei. A módszer: felsorolták a ellentétes pártkötődésűeket.

IdomitottFoka 2016.02.11. 12:34:19

És pont egy hónap múlva előállt a nagy leleplezés a gonosz átlátszóról. Kezdett kicsit kormánykritikusba fordulni a blogszekció, mi? Két cikkecske a tanárok mellett, hujjujuj, még egy és összetévesztenek a Népszavával.

Robinzon Kurzor 2016.02.11. 12:39:21

Mindenki megnyugodhat, a közbeszerzésekkel minden a legnagyobb rendben.
Fel sem merülhet, hogy a kormányfő strómanjai (vagyonkezelői) nyerték el a legtöbb közbeszerzést, szóval minden fasza, a magyar reformok működnek, mindenki menjen szépen haza.

2016.02.11. 13:14:42

A folyamatos nyalásban megfáradt nyelveteket pihentetni kell.

Nem fogom elolvasni(átlátszót sem).

De azért felmerül a kérdés hogy segít nektek valamiben ha _csak_ olyankor elemzitek mások témáit amikor fogást találtok rajta? Gondoljátok hogy előre viszi a nemzeti konzervatív oldalt a buta demagógiátok?

De mi van ha mindez csak kamu, a célotok valami más?

GNDL 2016.02.11. 13:44:26

@260: „nemzeti konzervatív oldalt”

Hehehe... kedvencem még a „polgári oldal”.

Kommunista rezsiharccal, ingyenes gyermekétkeztetéssel, ingyenes tankönyvvel, ingyenes zsák krumplival, állami kompenzációval, állami támogatással, állami lakásvásárlással, állami családi pótlékkal, állami gyeddel, állami gyedextrával... a saját lábon álló, magáról és családjáról önállóan gondoskodni képes „polgári oldal”... az... :)

Szindbad 2016.02.11. 13:50:24

Nincs ezzel semmi baj, ha az Átlátszó balfasz volt, akkor balfasz volt.

Robinzon Kurzor 2016.02.11. 14:13:47

@Szindbad:

Tartok tőle, hogy ez nem egyszerű balfaszság, hanem pont ugyanaz a küldetéstudat, ami 2010-ig az akkori ellenzéki médiát hajtotta: minél nagyobbnak tűnik a kormányzati disznóság, annál jobb... és ha közben hazudunk, hát az sem baj, mert a jó ügy érdekében ez belefér.

2016.02.11. 14:18:24

@GNDL:
Nem értelek?
Te most nem a saját homokozódba szarsz?

Milyen ingyenes meg állami?

Én fizetem bazmeg, nem az állam!!!!!!!!!!!!!!

Nemcsak a saját családomat tartom el hanem még 3 másikat. Az egész kibaszott modern konzervativizmus a progresszívok zsebében és agyában kotorászik. Nincs pénze? majd elveszi.
Nincs gondolata? Majd ellopja.
Pedig a történelem már sokszor kibaszta őket a szemétdombra, de ezek másznak vissza mint férgek.
Gondolhatod milyen élet lenne nélkülük, két óra napi munka, aztán lazítás.

Bell & Sebastian 2016.02.11. 15:24:22

Szerintem rohadjon meg mindegyik, kivétel nélkül, teljesen mindegy, milyen sorrendben.

A probléma az, hogy faji alapon megy a közbeszerzés (finanszírozó bank nélkül lehetetlen vésigcsinálni egy projektet) és / politikaii alapon. Az aktuális gazemberek begyűjtő cégei kihagyásával lehetetlen bármit nyerni.

Magyar és független vállalkozó nem tudott odáig felnőni, hogy bármit is elhozzon, ezeknek meg sok, sok munkát lábon eladnak.

De nem részletezem tovább, nincsen kedvem bíróságra menni például azért, mert itt elmesélem, melyik magyar politikus milyen részvénycsomaggal bír külföldi multikban, mert szokás 1,5% -ot szétosztogatni a bennszülött törzsfőnökök és varázslók közt, miután elvárható némi segítség a boldog pakett-tulajdonostól.

Egy tengeri rablóbanda kutya füle a fejlesztési pénzeken hízó disznókhoz képest. Plusz még az ügyvédek és pénzmosodás bankárok, beavatott adóhivatal, rendőrség és a többi...

Boldogok a tudatlanok, mert hosszabb földi életre számíthatnak, mint egy olyan, aki belenézett ebbe és megvakult tőle.

Az is hülye, aki azt hondolja, becsületes munkával (előtte tanulással) lehet boldogulni.

Gátlástalansággal és megfelelő telefonszámokkal lehet. De a legegyszerűbb a Törp seggét nyalni, mert nagyon megéri. Már akinek.

olvasnitudnikell 2016.02.11. 15:31:56

Állítás 1: Garancsihoz köthető cégek nyerték a *legtöbb* közbeszerzést tavaly.
Állítás 2: Az orosz Metrowagonmash többet nyert *egyetlen* közbeszerzéssel.

Miért kell hamisítást kiáltani (ami eleve ostobaság, hamisítani egy már létező dokumentumot lehet legfeljebb), amikor eleve úgy kezdődik a cikk, hogy kiválogatták a közismert, rendszeresen nyertes cégeket, és azokat rangsorolták?

Tényleg szomorú, hogy így lejáratjátok a konzervatív oldalt.
A konzervatív erkölcsbe biztosan nem fér bele az a kifogás, hogy ha van, aki többet kapott, akkor a többi már nem is korrupció.
Még szomorúbb, hogy nemzeti létetekre azzal takaróztok, hogy "dehát a legtöbb pénzt az oroszoknak adtuk".

Volt idő, amikor fenyegetésnek láttátok az orosz befolyást, és mindenki kommunista volt, aki lepaktált velük. Mi történt veletek??
És mi lesz így velünk?

Bell & Sebastian 2016.02.11. 15:55:24

@olvasnitudnikell: Azt tartom érdekesnek, hogy fordítva, azaz Putyinhoz úgy férne be egy magyar, hogy vegyesvállalatot kellene alapítania orosz aranyrészvénnyel, kikötött arányban alkalmazni oroszokat még a csúcsvezetésben is, természetesen kötött bérezéssel - hogy csak a legfontosabbakat említsem.

Ő meg vígan nyer idegenben, hozomra. (előre nem ad baksist, csak szépen, bevételek arányában)

Szímenccel és Alabástrommal mi lett? Elszegényedtek végleg a legutolsó, pösti tenderben, vagy csak nem kockáztattak egy újabb ormányváltást, dupla perselypénzzel?

Lesből Támadó Szárítókötél 2016.02.11. 16:25:25

Hááát, kedves András, ezt most beszoptad, bő nyállal, tövig:

"A közbeszerzési adatbázisban szereplő több ezer dokumentumból...

!!! leválogattuk az állami tendereken nagy sikerrel szereplő cégek által !!!

... tavaly elnyert megbízásokról beszámoló hirdetményeket, az adatokat táblázatba rendeztük, és összeállítottuk a TOP 10-es listát."

Vagyis az Átlátszó listája nem arról szól, ki nyerte a legtöbbet, hanem a népszerű udvari szállítók közt milyen sorrend állítható fel.

Mennyi felesleges munka, egy ilyen pici, apró banánhéjon elcsúszva...

Bell & Sebastian 2016.02.11. 16:40:44

@Lesből Támadó Szárítókötél: Akkor álljanak vonalba, nem kell pont sorba és nagyság szerint.

Herr Stacheldraht Leger 2016.02.11. 18:12:13

szóval kérem a netszerte a hét top témájaként kezelt habonyi képkölcsönző VÉLETLENÜL nem érte el a mandi ingerszintjét, bezzeg ezt a képkölcsönzősdit kiperelő átlátszókákról VÉLETLENÜL lett hirtelenjében lehurrogós poszt. milyen is ez? átlátszó :)

ui.: már éppen azon szomorkodtam, hogy szemlátomást elhalt az igazán pompás mandi vs vincsenzó cicaharc, de olybá tűnik nékem, hamarosan kirobban a blogháború a mandi (aka ÁrpiArmy) és az átlátszó (aka SorosArmy) közt. WOW, szem és klaviatúra nem marad szárazon :DDD

Bell & Sebastian 2016.02.11. 18:45:00

@Herr Stacheldraht Leger: Ha New York beszántaná Tel Aviv -ot, akkor hová járna könnyíteni magán? Így becsülje a fílinget.

Éhes ló 2016.02.12. 19:26:58

Hazudnak reggel, délben este, minden hullámhosszon.
Soros ezt követeli a szolgáitól.

Rohadjanak meg sorossal és az orrvégokkal kéz a kézben.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2016.02.13. 11:13:15

" Frissítés (2016. február 12.)

Nem abszolút, hanem kormányközeli közbeszerzési toplista: ahogy arra a Mandiner felhívta a figyelmet, cikkünk előző címében és módszertani bevezetőjében pontatlanul fogalmaztunk, ez a lista az állami tendereken sikeresen szereplő kormányközeli üzletemberek és cégeik toplistája, a lista készítésének szándéka is ez volt, ezért nem vettük figyelembe a külföldi tulajdonú nagyvállalatokat, mint például a Strabag, a Swietelsky vagy a Metrovagonmas.

A 2014-es listában még sikerült jelezni hogy a szerintünk kormányközeli üzletemberekről és cégekről van szó, itt ezt magától értetődőnek gondoltuk, illetve csak a harmadik bekezdésben tettünk utalást rá. Más cikkeinkben a „kifelejtett” cégek viselt ügyeiről is bőségesen írtunk, a Strabagról például itt, itt, itt és itt, a Swietelskyről itt, itt és itt, a Metrovagonmasról itt. A megtévesztő címért és bevezetőért elnézést kérünk, a cikket pontosítottuk."

stumpf bandika természetesen ismét nem fogja leírni, hogy "bocs, tévedtem".

mavo · http://polmavo.blog.hu 2016.02.13. 11:15:16

@Lesből Támadó Szárítókötél:

stumpf andrás KIS HÍJÁN elolvasott valamit az átlátszó cikkéből a címén KÍVÜL is (ami valóban megtévesztő volt).

Éhes ló 2016.02.13. 12:54:16

Tévedésnek hazudni a hazugságot és maszatolni arról, miért is hazudnak éjjel nappal, régi zsidó trükk.
A kutya se hisz nekik.