Tusk megvilágosodott: Európa legyen működőképes!
2015. december 03. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Tusk megvilágosodott: Európa legyen működőképes!

donald_tusk_2.jpg

Döbbenetesen újszerű dolgokat mondott Donald Tusk, az Európai Tanács lengyel elnöke: Európa tartsa kontroll alatt a saját határait és azt, hogy ki léphet be a saját területére. A soha nem hallott, elképesztő gondolatok nyilván meg fogják rázni Brüsszelt és az EU tagállamainak fővárosait. Oh, várjunk egy pillanatot: Tusk egyszerűen rájött arra, hogyan is működnek az államok, amióta világ a világ.

Mit is mondott Tusk? Szerinte veszélyes úgy gondolkodni a helyzetről, hogy a migrációs hullám túl nagy ahhoz, hogy megállítsák. Tusk szerint másfél évig táborokban kellene tartani a migránsokat, amíg átvizsgálják őket biztonsági szempontból. A lengyel politikus arról is beszélt: megérti azokat az országokat, amelyek szkeptikusak a kötelező menekültkvótával szemben. Ha pedig vannak szabályaink, azokat be kell tartani.

Hihetetlen, nem? Donald Tusk megvilágosodott, és arról kezdett beszélni, amik miatt az államok valaha létrejöttek és ami máig létezésük, szuverenitásuk és működőképességük alapját jelenti. Hogy képesek megvédeni külső határaikat és belső rendjüket, valamint ellenőrizni tudják, kik lépnek be és kik tartózkodnak saját területükön.

Ez persze leginkább csak 2015 willkommenskultúrharcos, kificamodott európai közéletében hangzik meglepő újdonságnak. Egy évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy végre az EU egyik valódi vezetője is a lényegről és józanul beszéljen. A kontrollálatlan beáramlás széplelkű támogatói, mit támogatói, követelői, no meg maguk a hét határon illegálisan átgázoló migránsok tömege elég erőteljes nyomást jelentettek Európára ahhoz, hogy Juncker bizottsági elnök csak egy hippis, világbékés tirádát legyen képes kinyögni a legsúlyosabb napokon; Merkel német kancellár pedig a nyitott ajtók politikája mellett tartson ki, tulajdonképpen mind a mai napig, miközben a beáramló tömegeket már németes vasszigorral osztaná szét az EU tagállamai között.

Őrült egy év van mögöttünk, és még van hátra további négy hét, s a megoldás persze nem jön el szilveszter napjával sem.

Teljes a zavar: az EU és több tagállama idén egyrészt nem volt képes elvégeznie saját alapvető feladatát, a határok védelmét és a külső és belső kontrollt; második lépésben viszont az EU és több tagállama a nemzeti szuverenitás egyik legérzékenyebb területébe, az adott országban tartózkodó és letelepedő emberek fölötti kontrollba akart beleszólni. Mindezt egy csakis a brüsszeli bürokraták által kitalálni képes bonyolult képlet alapján, mintha képletbe lehetne sűríteni embertömegek és nemzetek sorsát. A kvóta jelenleg ismert rendszere, akár rákényszerítik a tagállamokra, akár nem, életképtelen marad, és előbb vagy utóbb elbukik.

Tusk mostani megszólalásában a kvótáról is beszélt: szerinte közép- és hosszútávon nem lehet többségi szavazással dönteni az EU-ban erről a témáról „Sok ország szkeptikus egy állandó és kötelező mechanizmussal szemben. És én megértem, miért.” Nos, sokan megértjük.

Donald Tusk részéről mindenesetre bátor tett volt a mostani állásfoglalás, hiszen tényleg az EU tényleges legfelsőbb döntéshozatali fóruma, az Európai Tanács regnáló elnöke mondta ki a fentieket. Talán felébredt benne az egyszeri lengyel történész és Szolidaritás-aktivista. Mert senki nem születik politikailag korrekt európai csúcsvezetőnek, pláne nem a kommunista uralom alatti Lengyelországban. Tusk sikeresen vezette sok éven keresztül Lengyelországot, bár Brüsszelbe való távozása után bomlásnak indult a Polgári Platform és maga a kormányzás, aminek csúnya vereség lett a vége idén ősszel.

A lengyel politikust mindenesetre első kelet-európaiként beengedték az EU legfelsőbb klubjába. Előbb még erősen rá kellett gyúrnia az angoltudására, de aztán eddig sikerrel tudott közvetíteni, irányítani és döntést hozni az EU utóbbi időben igencsak megsokasodott válságos pillanataiban. Az idei migrációs válságban már látható volt, hogy a nyugat-európai vezetőktől eltérően Tusk az első pillanattól kezdve visszafogottabban fogalmazott az ügyben. Ez a visszafogottság most konkrét és mély kritikába csapott át: mostani szavait nyugodtan lehet az uniós és a német politikai vezetés kemény kritikájának értelmezni még egyszer, az Európai Tanács kurrens elnökétől.

Tusk szavaiban valójában nincs semmi meglepő. Sem ő, sem az ugyanerről hosszú hónapokkal ezelőtt ugyanúgy beszélő Orbán Viktor sem találta fel a spanyolviaszt. A külső határokat és a belső rendet és kontrollt fenn kell tartani. Ez teszi a működő államot. Ennyi. El tudja ezt mondani bármelyik józan európai polgár, Luxemburgtól Bulgáriáig, Finnországtól Portugáliáig. Csak, mint ahogy erről idén már nagyon sokan beszéltek, az európai elit beszédmódja és gondolatvilága elszakadt az európai polgároktól, aminek  a történelem taníthat nekünk erről − súlyos következményei lehetnek. Tusk most egyszerűen újra megpróbálja közelebb hozni ezt a két világot egymáshoz. És ez jó.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr178135626

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Rajcsányi Gellért: Tusk megvilágosodott: Európa legyen működőképes! 2015.12.03. 11:39:05

Hihetetlen, nem? Donald Tusk megvilágosodott, és arról kezdett beszélni, amik miatt az államok valaha létrejöttek és ami máig létezésük, szuverenitásuk és működőképességük alapját jelenti.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2015.12.03. 11:48:20

"Teljes a zavar: az EU és több tagállama idén egyrészt nem volt képes elvégeznie saját alapvető feladatát, a határok védelmét és a külső és belső kontrollt;"

Elsőként említsük mindjárt Magyarországot, ami a terroristák gyülekezőhelyéül szolgált.

Pedig a kormány mindent megtett: például plakátkampánnyal hergelt a menekültek ellen.

Robinzon Kurzor 2015.12.03. 11:58:23

@Doomhammer:

Azért ne legyünk ennyire igazságtalanok: a plakátkampányt csak Brüsszel nyomására volt kénytelen megcsinálni a magyar kormány.

A határok kontrollját pedig egyszerűen megtiltották nekünk.

Csakis így történhetett.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2015.12.03. 12:03:57

@Robinzon Kurzor:
"A határok kontrollját pedig egyszerűen megtiltották nekünk."

Ide vezet a parttalan liberalizmus, ami a brüsszeli eliteket uralja. Miért szalonképtelen még mindig az illiberális állam gondolata?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2015.12.03. 12:35:37

@Robinzon Kurzor: 10 pontos, erre még GFG vagy Habony is büszke lehetne :-D

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2015.12.03. 12:42:06

@Jean Sol Partre:
Az USA ill. a mögötte álló megnevezhetetlen Birodalom miatt, ami fegyverként használta a menekülteket az európai szakralitás ellen.

Félre a politikai korrektséggel, ez már egy vallásháború, ami a fehér faj kiirtására irányul.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.12.03. 12:57:15

Hogy ne csak az ellenség kommenteljen ide: heti Ann Coulter, még tegnapról. ;) Mára kiderült, hogy a legújabb amerikai lövöldözők is muszlimok voltak.

www.anncoulter.com/columns/2015-12-02.html

Robinzon Kurzor 2015.12.03. 13:10:19

@Holger Hartland:

Na ugye!

És ha mondjuk kiderülne, hogy ők is a Kebab-expressz regisztrálatlan utasai voltak a Gyékényes - Hegyeshalom útvonalon?
Akkor Soros fizette a különvonatot. Vagy valami ilyesmi.

GNDL 2015.12.03. 13:11:05

„ugyanerről hosszú hónapokkal ezelőtt ugyanúgy beszélő Orbán Viktor”

Na ja, beszélni én is tudok róla, de az én családtagjaim nem nyernek átlag négy-ötszörös mértékben felülárazott milliárdos állami közbeszerzéseket... novemberig visszamenőleg már tök legálisan. :)

Kérdés, hogy a hosszú hónapok után követték-e bármiféle tettek a „beszélést”?! Mert több mint 30 milliárdot (plusz pár milliárdért plakátkampány, plusz pár milliárdért „nemzeti” konzultáció, plusz még pár milliárdért újabb plakátkampány... az agitprop állami média és sajtótermékek működési költségeit nem is számítva) már sikerült elverni a „megvédjük az európai keresztény civilizációt” kategóriában, ennek ellenére most úgy tűnik, hogy nem hogy csak a magyar kormány buszoztatta/vonatoztatta a párizsi merénylők és bűntársaik egy részét Ausztriába, de a terroristák egyik „konferencia központja” is Magyarországon volt... miközben a hosszú évek óta csak beszélő miniszterelnök úr baráti „terrorelhárítása” felvidéki magyar világháborús fegyverbuzikkal kergetőzik „nemzetközi terrorsejt” szlogenekkel. :)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.12.03. 14:18:52

@Robinzon Kurzor: Közvetve és részben igen. Egy kicsit Soros keze is benne van ebben az egészben, és hogy Magyarországnak a kerítésépítés ideiglenes állapotában átmenetileg ez a szükségmegoldás maradt a legjobb.

Robinzon Kurzor 2015.12.03. 14:30:24

@Holger Hartland:

Alakul, de még nem elég szenvedélyes, még érzek benne néhol egy ici-picit kételyt.
Több átéléssel, lendületesebben kellene.

Kérdezzük meg ergét, hogy neki hogyan sikerült elsajátítani.
(Ő már egy kicsit előrébb tart, nem szégyen a tapasztaltabbtól tanulni.)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2015.12.03. 14:30:25

Regisztrációmegtagadó migránsok terrorizálnak.

444.hu/2015/12/03/lazar-a-parizsi-merenylet-egyik-foszervezoje-jart-budapesten
"Lázár János a harminckettedik alkalommal tartott Kormányinfó sajtótájékoztatót azzal a kezdte a Parlamentben, hogy
"titkosszolgálati információk alapján megerősíthető, hogy a párizsi merénylet főszervezője járt Budapesten." A miniszter szerint a Keletinél is járt a terrorista, ahol korábban megtagadta a regisztrációt. "

Mint tudjuk, a párizsi merénylet főszervezője EU-polgár volt, miért is regisztrált volna?

Jean Sol Partre 2015.12.03. 14:31:07

@Doomhammer: akik között sajnos árulók is vannak!

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.12.03. 14:45:44

@Robinzon Kurzor: Köszönöm a tanácsot, Művész Úr, de tudatosan ilyen az alakításom - a lendület, a szenvedély és az átélés majd akkor jöhet, amikor kell.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2015.12.03. 14:49:16

@Jean Sol Partre:
Helyes nevük: fajáruló.

A politikai korrektség terrorharcosai tették szalonképtelenné ezt a nevet.

Jean Sol Partre 2015.12.03. 14:51:43

@Doomhammer: itt az ideje, hogy elválasszuk a durumbúzát a kuszkusztól

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2015.12.03. 14:57:55

@Jean Sol Partre:
Ha az ötödik hadoszlop áskálódik a bástyaként is felfogható kerítés alatt, akkor nem légmentes a védelem. Először a Hegedűs hadnagyokkal kell leszámolni, a kuszkuszvezetők egyenesen a várba vezetik a terrorharcosokat.

Kandeláber 2015.12.03. 17:16:33

A San Bernardinóban lövöldöző muszlim a szomszédai szerint szerény, rendes ember volt.
És aki az iszlámról vagy az iszlamistákról rosszat mond, az politikailag inkorrekt, a betolakodók pedig egytől-egyig művelt, tanult emberek, többet érnek nálunk magyaroknál is - mint ahogyan a Melegh nevű docens kifejtette.
A bevándorlósimogató "jogvédők", bértollnokok, libsi és balos politikusok ugyanúgy Európa ellenségei, mint az Iszlám Állam.

Herr Stacheldraht Leger 2015.12.03. 17:21:58

dobzse-dobzse, de azért a biztonság kedvéért bevonultatjuk határőrnek a mandiszerkesztőséget

2015.12.03. 19:09:18

Unnepelni kellene a jozan esz megjeleneset a politikusoknal? Eleg nagy baj, hogy ez nem alapkovetelmeny, hanem valami extra kepessegnek szamit manapsag.

2015.12.03. 19:19:55

@Doomhammer: hazudsz
Magyarorszag volt az egyetlen, aki megprobalta vedeni az unios hatart.
Ha Belgiumban iszlamista belga allampolgarok tonnaszam vehetnek robbanoanyagot, fegyvert, tucatnyi detonatort es senki sem foglalkozik veluk, akkor mi a bajod a magyarokkal?
A magyar hatosagok lekapcsoljak azt, akit nyugaton keresnek, koroznek. A sziriai sopredeket a torokok atvittek jo penzert, a gorogok regisztraktak, najd a horvatok is, a nemetek kovetelik, hogy engedje at oket a magyar kormany, mert kulonben fasiszta, akkor mit lehet tenni. Amig Merkel millionyi migranst akar befogadni evente, addig nem lesz ez az invazio megallitva.

De most mar a franciak es britek is bombazzak Sziriat. Hurra! Mert eddig csak jordanok, amerikaiak, szaudiak, szir kormanyerok, oroszok, katariak, totokok bombaztak ott. Meg tobb haborut! Az tutijo lesz, hogy aki meg nem jott el, az most tuti elinduljon.
Csak a hatarokat vedeni nem akarjak ezek a harcias europai vezetok. Bombazasra, nepirtasra van penz, az humanus megoldas, de keritesre nincs, az embertelen.

Es mennek a nemet szarazfoldi erok es a legiero is. Ahelyett, hogy a hatarukat vedenek es visszazavarnak a jottment szireket, hogy harcoljanak a sajat orszagukert...

Pelso.. 2015.12.03. 19:52:26

@Herr Stacheldraht Leger: Nem úgy lenne az.
Legyen az ötlet életszerű és betartható, akár csak a közbeszerzési törvény változtatása a kormányszóvivő szerint.

legeslegujabbkor 2015.12.03. 20:01:39

@tiller foch: Talán először magadban kellene tisztáznod valamilyen logikai sorrendet különösen figyelve az események időbeli sorrendjére. (egyelőre ez még egyirányú folyamat)

Herr Stacheldraht Leger 2015.12.04. 04:03:32

@Pelso..: oké. akkor a határőrök napi illetményét csökkentjük, a lenyúlt pénzkeret egyik feléből megbízást adunk mandiéknak a hazafiasan motiváló Végvári Napló c. kiadvány szerkesztésére, a másik feléből a Szivarvég/Nézőponty intézet kutathatja a lap népszerűségét a Zsindex-Zsimicska tengely imperialista hazugsággyárával szemben.

ez így már elég furfangosan magyaros?

Pelso.. 2015.12.04. 09:20:22

@Herr Stacheldraht Leger: Még a végén túlképzett leszel, bár némi libázást a folyamatba be kell szúrni.

@tiller foch: Ok, védje a határait mindenki, de attól még terrorista beszivárog, ha elszánt és kellően szervezett az útja.

kuszkusz1 2015.12.04. 15:34:46

Tusk megvilágosodott, ez nagyon klassz.

De Merkel sohasem fog, őt meg kell buktatni.

Lehetőleg tegnap.
süti beállítások módosítása