Törökország esete az EU-val: kidobóembernek jó lesz?
2015. december 02. írta: bakó.bea

Törökország esete az EU-val: kidobóembernek jó lesz?

eu_torokorszag.jpg

Mint ismeretes: megállapodtak az uniós vezetők Ahmet Davutoglu török miniszterelnökkel, hogy menekültügyben a törökökre sózzák a piszkos munkát, cserébe pedig Törökország kap hárommilliárd eurót, polgárai vízummentesen utazhatnak majd az EU-ba és az EU-csatlakozási tárgyalásokat is felgyorsítják.

Az emberi jogi szempontokra oly finnyás EU-s vezetők hirtelen nagyon megengedőek lettek Erdogan féldiktatúrájával szemben, mivel rájöttek, hogy mégse akarnak most már több szegény üldözött migránst befogadni – bár ezt persze véletlenül se mondanák ki. A megállapodást az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk képes volt úgy tálalni, hogy „nem várjuk el senki mástól, hogy helyettünk őrizze a határainkat,” és hogy ez nem egy sima „pénzt a migránsokért”-üzlet.

Pedig de.

*

Persze értjük, hogy a politika érdekekről szól, és azt is, hogy most Európának érdekét szolgálta ez a megállapodás. (Vagy szolgálná, ha betartanák.) De talán ha a progresszív nyugat-európai és EU-s politikusok nem sopánkodtak és ejtettek volna hetente krokodilkönnyeket amiatt, ahogy Magyarország a migránsválságot kezelte, és nem siratták volna naponta az emberi jogokat, akkor most kevésbé tűnne gusztustalan képmutatásnak a Törökországgal kötött paktum.

Ráadásul egyáltalán nem biztos, hogy a törökök megállítják a menekülthullámot, valószínűbb, hogy inkább csak néha egy kicsit úgy csinálnak. Ami viszont biztos, hogy a piszkos munka elvégzéséért (vagy úgy-ahogy elvégzéséért) cserébe egy perccel sem lesz gyorsabban EU-tagállam Törökország – már ha egyáltalán azzá válna valaha.

Az üzlet nyélbeütése utáni napon persze igyekeztek a törökök megmutatni, hogy milyen hatékonyak: máris 1300 migránst tartóztattak fel, akik Görögországba mentek volna. Törökország ráadásul a megállapodásban azt is vállalta, hogy – bár az erre vonatkozó külön egyezmény elvileg még nem lépett hatályba – azokat az illegális migránsokat is vissza lehet majd toloncolni a területére, akik Törökországon keresztül jöttek az EU-ba. Ettől még a török kormány is biztosan tudja, hogy ha igyekeznek is most jól elvégezni a migránsügyi piszkos munkát, ebből nem egyhamar lesz EU-csatlakozás. (Ezért is könnyen előfordulhat, hogy valójában annyira nem is fognak igyekezni.) Persze azért a pénz, és főleg a vízummentesség is elég jól jön.

Amíg a migránsáradat megállításáról van szó, addig az EU – a korábbi emberijogi papolást megtagadva – magasról tesz arra, hogy Törökországban a választás előtt megszállja a rendőrség a kormánykritikus médiát, vagy épp újságírók ellen indul büntetőeljárás, mert leleplezték, hogy a hatóságok összejátszanak a terroristákkal. Hogy csak a török ajrópéer felzárkózás legfrissebb példáit említsük. Azonban az EU-csatlakozás már más tészta: a migránsáradat megállításáért cserébe sem fognak felvenni az EU-ba egy olyan országot, amelyhez képest a „nacionalista, autoriter, populista, stb.” Orbán-rendszer a demokrácia és a jogállamiság szobra – főleg nem pár éven belül. Ezt legfeljebb csak az indexes Panyi Szabolcs hiszi el, de például Erdogan vagy Davutoglu biztos nem.

Törökország még 1987-ben kérvényezte felvételét az EU-ba, a csatlakozási tárgyalások azonban csak 2005-ben indultak meg: a 33-ból egyelőre mindössze egy fejezetet sikerült lezárni, de 19-et még meg se nyitottak. Az EurActiv értesülései szerint a mostani megállapodás alapján a gazdaságra és pénzügyre, az igazságszolgáltatásra és alapvető jogokra, a jogérvényesülés, szabadság és biztonság témakörére, a külkapcsolatokra, az energiára, valamint az oktatásra és kultúrára vonatkozó tárgyalási fejezeteket nyitják majd újra.

*

Lesz is ezeken mit tárgyalni, elég egy pillantást vetni az Európai Bizottság által épp pár hete közzétett Törökországról szóló 2015-ös éves jelentésére. A dokumentumban például a választások előtti, médiára való nyomásgyakorlást is sérelmezik, illetve azt, hogy nem rég olyan jogszabályokat fogadtak el, amelyek a véleménynyilvánítás szabadsága és az egyesülési szabadság terén is ellentmondanak az uniós standardeknek.

Azt is kiemeli a jelentés, hogy erős politikai nyomás alatt vannak a bírók és az ügyészek, ami aláássa az igazságszolgáltatás függetlenségét és a hatalommegosztást, ezért a bíróságok függetlensége terén „lényegi erőfeszítésekre” van szükség. A nyomozó hatóságok feletti politikai kontroll miatt az országban továbbra is elterjedt a korrupció – hangsúlyozza a jelentés. Az alapvető jogok kapcsán a Bizottság megállapítja, hogy az Európai Emberi Jogi Egyezményben deklarált jogok nincsenek maradéktalanul biztosítva Törökországban. A jelentés főleg a diszkriminációt emeli ki problémaként, a nők, a gyermekek, a melegek és a romák vonatkozásában.

Csatlakozási szempontból tehát továbbra sem áll jól a szénája Törökországnak, és ha az ügyben nem is finnyáskodtak az európai vezetők, hogy a török illiberális államot megtegyék ajtónállónak, azért az már egészen más kérdés, hogy kit engednek be az „elitklubba”. Tárgyalgatni persze lehet, de ettől még Törökország jó eséllyel húsz év múlva is csak ácsingózhat az EU-tagságra. Érdemes számításba venni azt is, hogy a balkáni országok is ott vannak még a sorban, és amíg az EU most tapasztalt pénzügyi és intézményes válságára nem születik valami megoldás, addig valószínűleg őket sem fogják felvenni. Ráadásul a balkáni országok – bár a korrupciós, és bírói függetlenséggel kapcsolatos problémák egyelőre ott is bőven megvannak – kulturálisan legalább Európához tartoznak, míg az egyelőre ugyan szekuláris rendszerű, de muszlim lakossággal (és közel 80 milliós, németországnyi lélekszámmal) rendelkező Törökországról ez egyáltalán nem mondható el; de persze ilyen érvek sem jelennek meg kellő hangsúllyal a polkorrekt európai diskurzusban.

Kidobóembernek azért jó lesz az is, akit lesajnálunk, de azért hitegetjük, hogy egyszer majd beengedjük a bulinkba, nem igaz? Addig se nekünk kell a kezünket bepiszkolnunk vagy problémákat megoldanunk, helyette kényelmes távolból elég elejtenünk egy könycseppet a migránsgyerekek törökországi szenvedése fölött. Legalábbis amíg a lesajnált kidobóember rendesen dolgozik – márpedig nem fog, ha nyilvánvalóan esélye sincs a beígért fizetségre.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr688130654

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bakó Bea: Törökország esete az EU-val: kidobóembernek jó lesz? 2015.12.02. 08:52:02

Az EU menekültügyben Törökországra sózza a piszkos munkát és ad érte hárommilliárd eurót. Az Európai Tanács elnöke szerint ez nem egy sima „pénzt a migránsokért”-üzlet. Pedig de. És Törökország így se fog bejutni az EU-ba.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bell & Sebastian 2015.12.02. 09:28:41

Na, most úgy őszintén! A mi hasznunk micsoda, ami a tagságból fakad? Hogy bárki mehet a gyára után, ahol dolgozott, ami korábban még itt volt, csak valahogy "eltünedeztek a dolgok".

Az sem kevésbé perverz, hogy a szekularizált iszlám künnmarad, az államvallású pedig jöhet.

Bundásmuttizierung.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2015.12.02. 09:40:47

Sajnos Magyarország nem tudta megvédeni a határokat, mást kellett keresni. Pedig a magyarok is megkapták a pénzt. Most majd a pénzt a törökök kapják, ôk hátha sikeresebbek lesznek.

2015.12.02. 09:50:32

Putyin Oroszorszaga az fuj, nem kell, szankciok, elhatarolodunk tole... De a feldiktatorikus Torokorszag az szalonkepes, sot, meg az EU-hoz is csatlakozni fog, mert a migransok atenfedesevel-visszatartasaval szepen kizsarolta maganak a poziciot.
Torokorszagnak oroszlanresze van a sziriai kaosz megkavarasaban, majd a migransok utaztatasa is napirenden volt. Az EU keptelen vedeni a hatarait, ezert szorul egy ilyen muzulman orszagra es meg halasnak is kell lenni. A torokokkel valo egyezkedes helyett/mellett azert valami eros hatavedelmet se artani kifejleszteni. Ha a torokok megelegelik az EU csatlakozasi targyalasok lassusagat, akkor megint elarasztjak Europat migransokkal.
Torokorszag helyett inkabb az oroszokkal kellene joban lenni. Az oroszoknak van szenhidrogenjuk, a torokoknek meg csak muzulman migransaik, meg 80 millio lakosuk, akik jo resze par honap alatt Nemetorszagban, Svedorszagban kotne ki egy esetleges csatlakozas utan. Ja meg van ISIS-tol felaron atvett olajuk es nagy Ataturk kultuszuk... Kell ez nekunk?
Akkor inkabb Putyin Oroszorszaga, ami piac lenne az EU-nak es szenhidrogen forras, nem ugy mint a csupan migransokat kibocsato Torokorszag.

2015.12.02. 10:03:07

@Doomhammer: mivel Magyarorszagot el tudjak kerulni a jottmentek... Ugyanis senki se vedi a kornyeken a hatarait es szarazfoldon tudnak kerulni az agysebesz migransok.
Torokorszag kulcsfontossagu geopolitikai, strategia helyzetben van, ezert is NATO tag, nem azert mert a demokracia bajnokai.
A masik vedobastya Gorogorszag lehetett volna, de ok direkt szarnak mindenre, ok mar EU tagok, ok mar megengedhetik maguknak, hogy semmilyen felelosseget ne vallaljanak.
Latszik, hogy az EU-val csak a sajat erdekeiket kokemenyen, zsarolassal is ervenyesito allamok targyalnak sikerrel.
A gorogoknek kinyaltak a segget is, csak ne omoljanak ossze, ne lepjenek ki, ok mrg meg a hataraikat se hajlandoak vedeni. Nesze neked Schengen.
Ezert a feldiktatorikus, Sziriaban szart kavaro Torokorszaghoz kell dorgoloznie az EU-nak, hogy az csinaljon valamit, amihez a nyugatiak toketlenek (befogadast kellene leallitani, de az politikailag nem korrekt, ezert kell megbizni a torokoket, hogy verjek vissza a jottmenteket).

Magyarorszagnak ahhoz van meg a foldrajzi helyzete, hogy a sajat hataraitol elterelje a migransokat. Ha a szlovenek, romanok nem vedekeznek, akkor a migracio arra megy. A gorog-torok hatar a szuk keresztmetszet. De ott ket link, nem-europai gondolkodasu nep sakkozik az EU ellen.
Persze az egesz Merkel hibaja. Miert hirdette, hogy mindenki mehet?
Most majd a teljesen megbizhatatlan gorogok helyett a teljesen megbizhatatlan torokokon mulik Europa biztonsaga. Csodas!

Bell & Sebastian 2015.12.02. 11:10:49

@Doomhammer: A magyarok a kapott pénzt felhasználták, unió-részarányosan terv teljesítve.

Pedig a kereskedelmi szempontok eddig vesztésre állnak, mert a migráncsok valamiért nem vesznek csokitélapót, csokitélanyót, csokibuziságot, ez a karácsonyi ünnepkör valamiért nem hatotta meg őket, eltűntek a konzumációs terekből.

Nem kizárt, hogy ezért jövőre betiltják az efféle hacacárét, az a pár ember pedig, akiknek még jelent valamit, visszaszorul a katakombákba.

Arra a kis időre, amíg fel nem zabálja őket az oroszlán, valamelyik kolosszeumban.

A két félidő közti betétmulatságon.

TG69 2015.12.02. 12:21:25

@poszt : Egy kicsit összemostad a dolgokat, de gondolom most ez a feladat. Az EU bírálja a magyarokat is és a törököket is, miközben velünk is üzletel és a törökökkel is. Nem tudom mi ebben a szokatlan? Az egy más kérdés, hogy ez a védelem valóban mire lesz elég, és hogy az EU saját maga mért nem képes megszervezni egy irányított, a biztonsági kockázatokat minimalizáló, mondhatni szakértelemmel bíró menekült befogadást.

Kandeláber 2015.12.02. 12:49:01

Van annak valami diszkrét bája, ahogyan az emberi jogokra oly kényes EU-vezetők egyszerű kufárokként megalkusznak azzal a Törökországgal, ahol a rendőrök néha élessel lőnek az Erdogan ellen tüntizőkre. Törökországban azokat az újságírókat, akik nem a cselédmédiába firkálnak, hanem felfedik az elnök-pasa fiacskájának az olajügyleteit, egyszerűen elhallgattatják, kurd ügyvédet lepuffantanak az utcán etc...
A derék török hadsereg még véletlenül sem lő az iszlamistákra, ellenben lelő egy orosz gépet bosszúból, mert az oroszok szétbombázták az Erdogan-fiú cégének szánt nyersolajat szállító kamionokat.
Bezzeg a mi kerítésünk csípte a szemüket, és az is, amikor a rendőreink a határon vízágyúzták az őket kővel dobáló vadakat.
A Bundesmutti meg közben szelfizik a retkes lábú arabokkal, idióta olasz iskolaigazgató be akarja tiltani a Karácsony megünneplését, svéd miniszterasszony elpityeredik, amiért az országa nem fogadhat be még néhány százezer betolakodót.
Ez az EU.

vizipipa 2015.12.02. 16:38:50

Sőt, a kedves törökök a kurdokat is lövik, abban a pillanatban amikor a határzárnak a lehetősége felmerül. Nehogy már befuccsoljon az olajbiznisz.

scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xfa1/v/t1.0-9/12316200_938482706239604_5544499348244444414_n.jpg?oh=c5e2b2b83d79653ef01b8f790bbf9508&oe=56E1E688

img.vz.ru/upimg/962/962108.jpg

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2015.12.02. 19:17:19

@tiller foch:
"Magyarorszagnak ahhoz van meg a foldrajzi helyzete, hogy a sajat hataraitol elterelje a migransokat. "

Nem, úgy tűnik, Magyarországot földrajzi helyzete ideális terrorista-találkozóhellyé teszi.

www.origo.hu/nagyvilag/20151202-parizsi-merenyletek-magyarorszag-lehetett-az-egyik-talalkozohely.html
"Abdeslam szeptemberben járhatott Magyarországon egy Belgiumban bérelt autóval, és ekkor vehette fel a Szíriából érkező két embert, akik később részt vettek a merényletekben - írta a belga RTL televízió internetes oldalán szerdán. A Magyarország felől érkező Abdeslamot és két társát szeptember 9-én állítólag regisztrálták is az osztrák hatóságok, bár az utóbbiak személyazonosságát nem lehetett pontosan megállapítani."

Úgy tűnik, mindenki látta a terroristákat. Látták a görögök (ők még ujjlenyomatot is vettek tőlük), látták a horvátok (ők lefényképezték őket), regisztrálták az osztrákok. Csak a magyarok nem tudtak róluk egyáltalán Bakondi szerint.

Mindez akkor volt, amikor a magyar hatóságok a horvát határról az osztrákra buszoztatták a menekülteket mindenféle regisztráció nélkül. Merthogy ugye az ellenőrzés teljesen lehetetlen volt, mivel a horvát kerítés nem volt kész.

Tessék, lehet próbálkozni a kimagyarázással. Nemzetstratégia? Geopolitika? Nyugat hanyatlása? Vagy valami?

2015.12.04. 08:52:06

Kedves Bea ! Nem szeretném ha bántásnak, sértésnek venné az írásomat ezért kérem, higyj el, nem annak szánom.
A törökök soha de soha nem voltak sem becsületesek, sem pedig tisztességesek. "Zsoldosok " voltak, akik csak a pénzt, a hasznot a meggazdagodást vették figyelembe.

Ők soha nem az ISIS ellen harcoltak nem miattuk rettegtek, hanem attól hogy a kurdok által meglévő területen--mondjuk orosz, iráni segitséggel nehogy létrejöjjön egy Kurdisztán nevú állam. Pedig már létrejött, csak még nem akarja a világ tudomásul venni.

Mosolyogva hallgatom és nézem az okos és széles látókörű, politológusnak önmagukat nevezők ostobaságait, buta semmitmondó mondatait.
Mert hogy ott mi van, ott ki van jelen és ki az aki védi az Iszlám Állam ellen a területet, az kurd népi hadsereg--a pesmergák--és most már az orosz, iráni kurd, szir katonai közös tömörülés.

A törökök soha nem lesznek kidobóemberek. Mert az iszlám vallás erősebb minden pénznél. Ők abban biznak és biztak hogy majd a kurdokat el lehet onnan üzni és nagyobb lehet a török--vagy ahogyan ők mondják--uj Oszmán Birodalom jöhet létre.

Ám mivel Putyin most belebombázott az "olaj levesükbe "igy kénytelenek mosakodni. Ám egy dolgot nem kell elfelejteni, azt hogy ez az Oroszország nem a Jelcin féle vodkás bohóckodás, nem a Gorbacsov féle nyugatimádat, hanem a putyini, kemény, katonai fegyelemre épülő --ha úgy tettszik--féldiktatórikus központositott hatalom lett.

És ennek a mostani orosz rendszernek a célja, hogy az amerikaiak által szétvert keleti államokban ujra rend legyen. Ha kell, akkor diktatórikus, mert az arab tavasznak az eredménye itt van, érezzük és látjuk.

Az oroszokkal nem kell és nem szabad ujjat húzni. Ők jelenleg--kínával és iránnal--a világ legerősebb és legnagyobb katonai hatalmai lettek. Talán jobb lenne ha a NATO és török vezetés tudomásul venné. A közel keleti megoldásban ezeket az államokat be kell vonni, ha tettszik, ha nem. Mint ahogyan a zsidó államot--Izráelt is.

És végül még egy mondat. Lehet itt arról beszélni hogy ott mi van és hogyan van. De ezt csak az tudja aki ott dolgozott vagy dolgozik. És ezek az emberek kiröhögik a magyar politológusokat, a tanácsadókat . Bár azért a pénzért amit ők itt kapnak, hülyék lennének mást mondani. Őket ezért fizetik hogy szépet, jót és mesés dolgokat mondjanak.Pedig a valóság más, mint a szófosók, talpnyalók és politológusoknak magukat nevezők baromságai.

Elnézést ha néhol nem közérthetően fogalmaztam, és bizom benne hogy nem bántottam meg.
Köszönöm a lehetőséget, mert innen már nem egyszer ki lettem tiltva !Remélem most nem történik meg ujra.
Ha igen, akkor elnézést hogy szerettem volna a véleményemet leirni .
süti beállítások módosítása